Rev Frågor & Svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rev 2013-05-02. Frågor & Svar"

Transkript

1 Frågor & Svar Fråga: Vad är ett Trygghetsboende? Svar: Trygghetsboende är ett eget normalt boende för äldre där det finns utrymmen för samvaro. Trygghetsboendet har en värdinna under viss del av vardagarna. Tanken är att äldre skall komma tillsammans, bo bra, känna trygghet och ha möjlighet till samvaro och aktivitet när man så önskar. Fråga: När sker inflyttningen i Malfors Senior Center (MSC)? Svar: Inflyttning kan ske från den 1 juni 2013 då lägenheterna är klara. Fråga: Var ligger MSC? Svar: Det ligger i centrumhuset i Ljungsbro på Evastigen 9 i samma byggnad som Vårdcentralen, Folktandvården och Apoteket. Fråga: Hur stora är lägenheterna i MSC? Svar: Det finns 12 st 1:or mellan m 2 och 9 st 2:or mellan m 2 I samtliga 1:or finns en sovalkov. Fråga: Vilka regler gäller för att få bo i MSC? Svar: Ettorna hyrs ut till dem som bor ensamma medan tvåorna hyrs ut till dem som är två personer i hushållet. En av de boende i varje lägenhet måste vara minst 70 år. Fråga: Kan man inte få hyra en 2:a om man bor ensam? Svar: Nej, det beror på regelverket för Trygghetsbostäder som Boverket bestämt. Fråga: Vart vänder man sig om man vill hyra en lägenhet i MSC? Svar: Till Isidorum AB som äger fastigheten. Isidorum är ett lokalt privat fastighetsbolag. Kontakta Siw Redin Linköpings kommun stödjer tillkomsten av MSC, men har inget med uthyrningen att göra.

2 Fråga: Svar: Fråga: Svar: Vad innebär det att hyran är preliminär och varför är den inte klar? Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Isidorum har dragit ut på tiden, främst beroende på arbetsbelastningen på Hyresgästföreningen. De hyror som redovisas avser 2013 och är i dagsläget preliminära och kommer inte att bli högre. Finns det någon turordning för hur lägenheterna fördelas? Personer som redan idag hyr en lägenhet av Isidorum har förtur. De som är intresserade lämnar en intresseanmälan till Isidorum. Därefter utvärderar Isidorum de sökande och erbjuder i mån av tillgång lägenheterna till den/de som bedöms lämpliga för att bo i MSC. Fråga: Finns det någon visningslägenhet? Svar: Nej, ingen färdig och möblerad visningslägenhet. Däremot kommer vi att erbjuda de som önskar att få se på plats hur lägenheterna växer fram. I början av februari kommer man att få en bra bild av hur det kommer att bli. Fråga: Kan man få en lägenhet om man bor utanför Linköpings kommun? Svar: Ja, det har ingen betydelse var man bor idag. Fråga: Om man är sjuk kan man då få en lägenhet i MSC? Svar: När man flyttar in i MSC så bör man vara klar i huvudet. Om man är dement så är MSC inte något lämpligt alternativ. I övrigt kan man ha krämpor eller ha ett handikapp. Fråga: Om man får ett vårdbehov, kan man då bo kvar i MSC? Svar: Tanken är att man skall kunna bo kvar länge i MSC. Om man har behov av hemtjänst prövas det på sedvanligt sätt i en dialog med Linköpings kommun. Det kräver så kallat biståndsbeslut. Fråga: Är lägenheterna handikappanpassade? Svar: Nej, lägenheterna är inte handikappanpassade men hänsyn är tagen till en god tillgänglighet och toalettstolar är förhöjda med integrerade stöd. Tröskel finns enbart i entrédörren. Har man övriga behov så får det lösas via Bostadsanpassningen i kommunen.

3 Fråga: Kan man ha husdjur om man bor i MSC? Svar: Nej, och det beror på att Vårdcentralen och en öppen förskola finns i fastigheten och dit måste personer med pälsdjursallergi kunna gå utan besvär. Fråga: Får man röka i lägenheter och sällskapsrum? Svar: Nej, MSC är rökritt av samma anledning som ovan. Fråga: Finns det hiss i fastigheten? Svar: Det finns 2 trapphus i fastigheten och det finns en hiss i varje trapphus. Fråga: Finns några garage eller p-platser? Svar: Ja, vi har 3 st garage och ca 6-8 p-platser som man kan hyra. Ett kallgarage kostar 500:-/mån och en p-plats 250:-/mån att hyra. Fråga: Hur är hyrorna bestämda? Svar: Hyran har förhandlats med Hyresgästföreningen. Det är helt nybyggda lägenheter och en ny lägenhet kostar mer än en gammal. Fråga: Kan man få bostadsbidrag om man hyr en lägenhet i MSC? Svar: Vi rekommenderar alla intresserade att undersöka om man har möjlighet att få bostadsbidrag. Fråga: Påverkas hyran av att det finns en värdinna i MSC? Svar: Nej, Isidorum har ett bidrag från Linköpings kommun som täcker lönen för värdinnan. Bidraget är beviljat under 4 år. Förhoppningsvis förlängs bidraget efter den perioden, men det är inget vi kan garantera. Fråga: Vad kan man säga om standarden i lägenheterna? Svar: Lägenheterna har hög standard med parkettgolv i alla rum och klinker i hall. Toaletter har kaklade väggar och plastgolv. Varje lägenhet har tvättmaskin och torktumlare och dessutom finns en gemensam tvättstuga. Lägenheterna har diskmaskin och mikrovågsugn. Lägenheterna har mycket bra ventilation med både till- och frånluft så man behöver inte öppna fönstren för att få in luft. Dessutom har lägenheterna komfortkyla under den varma perioden av året. Fråga: Kan man påverka val av tapet och färger på väggar och kakel? Svar: Nej, Isidorum har valt alla färger och material i samråd med vår arkitekt.

4 Fråga: Finns det några förråd till lägenheterna? Svar: Varje lägenhet har ett eget förråd strax intill lägenheten. Fråga Hur är det med TV-utbudet? Svar: I varje lägenhet finns ComHem:s analoga grundutbud. Vill man ha digital bild eller HD-TV eller flera kanaler och så kan man komplettera med eget abonnemang. I sällskapsrummet kommer det att finnas ett komplett TV-utbud. Fråga: Finns det bredband i lägenheterna? Svar: Det kommer att finnas trådlöst bredband som ingår i hyran. Vill man ha eget abonnemang så är det förberett för det också. Fråga: Hur är det med lås och larm? Svar: Lägenheterna har ett säkert lås med vanlig nyckel. För inpassering i trapphuset och in i lägenhetskorridorerna så blir det ett taggsystem, dvs. en plastbricka som ger behörighet att öppna dörren. Varje lägenhet har brandlarm med siren i lägenheten. Fråga: Måste man ha eget abonnemang för hushållsel? Svar: Nej, det behöver man inte utan hushållsel ingår i hyran. Även värme och vatten ingår i hyran. Fråga: Finns det några balkonger till lägenheterna? Svar: Det finns inte några balkonger till lägenheterna utan en stor gemensam balkong i anslutning till samvarorummet. Fråga: Finns källsortering av sopor i fastigheten? Svar: Vanliga hushållssopor kastar man i behållare utanför fastigheten. Källsortering finns i ett särskilt utrymme i närheten av garagen. Fråga: Finns det plats för cyklar och permobiler? Svar: Ett cykelrum finns i anslutning till garagen. Det finnas även ett rum för laddning av permobiler/rullstolar på lägenhetsplanet.

5 Fråga: Vilka uppgifter har värdinnan? Svar: Värdinnan ansvarar för att det är trivsamt att bo i MSC och organiserar så att det finns gott om aktiviteter för de boende. Hon är också bollblank för de boende och anhöriga i olika typer av frågor. Fråga: Kan man abonnera sällskapsrummet för t ex en privat fest när man fyller år? Svar: Ja, det kan man göra utan några kostnader. Fråga: Vilka gemensamma utrymmen finns det? Svar: Det finns ett sällskapsrum med ett fullutrustat kök, soffgrupp med TV och dvd samt matbord för ett flertal personer. I anslutning till sällskapsrummet finns den gemensamma balkongen med utemöbler. Det finns också ett minigym och en bastuavdelning som är gemensam för de boende. Fråga: Vem är värdinna? Svar: Värdinnan heter Åsa Cardell och är anställd av Isidorum.. Fråga: Vilka tider finns värdinnan på plats? Svar: Värdinnan finns på plats 4 timmar per dag. Vilka tider det blir är ännu inte bestämt. Fråga: Vilket inflytande har de boende över vilka aktiviteter som erbjuds? Svar: Viktigast av allt är att skapa ett aktivt trygghetsboende utifrån de boendes önskemål. Värdinnan kommer att ha många uppslag att föreslå.

6 Fråga: Kan ni ge några exempel på aktiviteter? Svar: Aktiviteter kan t ex vara musikkryss, handarbetscafé, hjärnjympa, tipspromenad, bingo, tidningsläsning, lätt gymnastik, underhållning, filmvisning, SPA-tillfällen, promenader, bakning, vinprovning och kortspelsträff. Vi följer olika årstider och har t ex julfest och sommarfest. Vi kan bjuda in föreläsare och ordna med utflykter. Värdinnan kan även vara tillgänglig vid minigymmet för att handleda. Fråga: Vad kostar det att vara med på aktiviteterna? Svar: Aktiviteterna på MSC är i huvudsak kostnadsfria. Om kaffe eller mat serveras i anslutning till någon aktivitet eller om t ex en bussresa eller liknande anordnas så betalar man självkostnadspris för det. Fråga: Kommer det att serveras mat på MSC? Vad kostar den i så fall? Svar: Nej ingen servering av mat, däremot kommer värdinnan att samordna beställning av matportioner för dem som önskar. I dagsläget är det oklart om det enbart är fryst mat eller varm mat. Den boende betalar självkostnadspris för den mat som man vill beställa. Om man vill kan mat äta sin mat i samvarorummet.

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna MILJÖMÄRKT Renovering och modernisering www.diligentia.se 341 376 dat 2013-09-12 TRYCKSAK Spis med häll och inbyggd ugn,

Läs mer

Trivsel och omtanke på äldre dar.

Trivsel och omtanke på äldre dar. Trivsel och omtanke på äldre dar. Vasahemmets kanske allra viktigaste uppdrag är att du ska trivas. När du söker en miljö där du kan känna dig hemmastadd och hitta en gemenskap, då hoppas och tror vi att

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd En brukarundersökning genomförd mars 2013. Hultsfred Maj 2013 2 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Inledning Denna lathund har Riksföreningen Autism (RFA) sammanställt för att underlätta för brukare som vill

Läs mer

Välkommen som hyresgäst

Välkommen som hyresgäst Välkommen som hyresgäst Råd & tips från Fastighetsägarna Reviderad maj 2012 2 Innehåll Välkommen! 4 När du ska flytta in 4 Vilka regler har en hyresvärd och en hyresgäst att rätta sig efter? 6 Om något

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Att ha egen nyckel. Utformning av bostäder för personer med psykisk funktionsnedsättning

Att ha egen nyckel. Utformning av bostäder för personer med psykisk funktionsnedsättning Att ha egen nyckel Utformning av bostäder för personer med psykisk funktionsnedsättning Att ha egen nyckel Utformning av bostäder för personer med psykisk funktionsnedsättning Lena Josefsson och Catarina

Läs mer

Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg?

Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg? Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg? Mirnesa Beganovic Arbetsrapport 17:2014 FoU Centrum för Vård, Omsorg och Socialt arbete Kommunerna i Linköping, Kinda, Mjölby, Motala, Ydre och Åtvidaberg

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Tid: 2015 05 21 kl 18:30 Plats: Helmia. Gå in via stora entren 1. Stämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Val av protokollförare 4. Upprättande av förteckning

Läs mer

TILL hantverkare. hantverkare

TILL hantverkare. hantverkare TILL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skatt behörighet försäkringar Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska påbörjas

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer