Nya böcker på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov September

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya böcker på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov September 2014 biblioteket.jonkoping@lj.se 036-322491"

Transkript

1 Nya böcker på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov September Skönlitteratur Axelsson, Majgull: Jag heter inte Miriam När familjen samlas kring Miriams säng på hennes 85-års dag undrar de om hon har blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter Miriam? Azevedo, Francisco: Livet i ett riskorn Antonio är en brasiliansk kock och restaurangägare som fyller 88 år. Han står i sitt kök och förbereder en stor lunch för familjen och ser samtidigt tillbaka på sitt liv. Baker, Jo: Huset Longbourne Stolthet och fördom tjänstefolkets berättelse Hur gick skvallret i köket när Elizabeth Bennet avböjde Mr Darcys frieri i Jane Austens Stolthet och fördom? Vad tänkte husan Sarah när hon stod med Lydias tvätt? Huset Longbourn berättar tjänstefolkets historia i Jane Austens klassiska roman. Parallellt med kärlekshistorien mellan Mr Darcy och Elisabeth löper romansen mellan den unga köksflickan Sarah och butlern James Smith. Baker, Vanessa: Salladsnätter När Ottos fru dör efter femtio års äktenskap raseras i ett slag den trivsamma tillvaro de delat. Otto måste nu själv hantera de påträngande grannarna. För varje ny kontakt med grannarna blir Otto alltmer misstänksam och snart inser han att något inte står rätt till. Berglin, Jan: Berlins stora bok om kropp & hälsa - Om matvanor, ovanor, hypokondri, åldrande, ångest och hela skiten

2 Binchy, Maeve: Vinter i drömhuset Chicky från Irland möter en amerikan och följer honom till New York. Han lämnar henne efter ett par månader men hon stanna kvar i New York. Hon skriver hem varje vecka där hon ljuger om sitt förhållande. Maeve Binchys sista bok. Blake, Sarah: Om du får det här brevet Året är Europa slits i stycken av kriget, i USA lovar presidenten att inga amerikanska pojkar ska sändas till striderna. Iris, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förluster till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. Boardy, Elin: Mary Jones historia nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva Med utgångspunkt från romanen Skattkammarön låter författaren kökspigan Mary Jane berätta ur sin synvinkel. Boyd, Hilary: Handen på hjärtat Flora jobbar som hemsjuksköterska åt en gammal dam och har det ganska knapert, men är mycket fäst vid den gamla damen. Hon har äntligen lyckas lappa ihop sin tillvaro efter det att hennes pojkvän Fin övergav henne samtidigt som hon blev utbränd i samband med sitt arbete på akutavdelningen på ett av Londons större sjukhus. En dag stöter hon av en händelse på Fin igen, och så vänds hela hennes tillvaro uppochner. Fin har råkat ut för en olycka och vill att de ska flytta ihop igen. Trots hans själviska beteende för tre år sedan är Flora beredd att ge honom en andra chans. Boyne, John: Pojken i randig pyjamas Nioårige Brunos pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta, där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Det är dystert och tråkigt på det nya stället och Bruno och hans storasyster vantrivs. Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om de underliga människorna bakom stängslet. Det är så han lär känna den jämnåriga pojken Schmuel, och äntligen får en vän att leka med.

3 Brunk Holmqvist, Karin: Kranvridarna Vinklubben Kranvridarnas månadsträffar är månadens höjdpunkt för några kvinnor i byn. Delacourt, Gregoire: Allt jag önskar mig Vad skulle du göra om du vann 18 miljoner euro? Den frågan får Jocelyne av en journalist. Hon vet inte vad hon ska svara. Det är nämligen hon som har vunnit den summan på lotto. Men hon har inte talat om det för någon utan gömt pengarna hemma. Delacourt, Grégoire: Författaren i familjen Édouard skriver sin första dikt vid sju års ålder. Tre små rader som får hans föräldrar att jubla och utnämna honom till författaren i familjen. Åren går, och Édouard försöker återskapa ögonblicket av kärlek och beundran som hans första dikt framkallade men lyckas inte leva upp till det livsöde hans familj valt åt honom. Delajani, Sahar: Jakarandaträdets barn I Teherans ökända kvinnofängelse Evin föds Neda. Flickans mor får sköta dottern några månader innan hon plötsligt tas ifrån henne. Treårige Omid bevittnar från sin plats vid köksbordet hur föräldrarna förs bort av militärpoliser. Sheida får tjugo år efter faderns försvinnande reda på att han har avrättats. Dueñas, Maria: I minnets arkiv När Blancas man lämnar henne för en annan kvinna, som han dessutom väntar barn med, faller Blancas liv samman. Varken arbetet på universitetet eller de två utflugna sönerna förmår hålla henne kvar i Spanien. Hon söker utan närmare eftertanke ett utlyst projekt i Kalifornien, där hon ska gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Till en början verkar det som ett rent rutinarbete, men ju längre ner i materialet hon kommer, desto mer fundersam blir hon. Estassy, Annika: Croissants till frukost Gabriel har det inte lätt. Inte bara att våren är inställd, golfströmmen på väg åt helt fel håll och hans spermier för slöa för att orka göra sitt jobb, han känner dessutom på sig att vackra Cecilia tänker lämna honom. Igen. Cecilia i sin tur tvivlar allt mer på om det var rätt att gå tillbaka till Gabriel. För vad spelar det för roll att han har världens sötaste nackgrop när han ändå inte vill samma sak med livet som hon?

4 Estassy, Annika: Solviken Mitt i reklamhögen på Marie Lindsjös hallmatta i Solna ligger ett vadderat kuvert och väntar. Samtidigt sitter Niklas och Gabriel över varsin fredagsöl och reflekterar över livet, såsom det blev. Inte långt därifrån, i en ljus och fräsch lägenhet i Stockholms innerstad, försöker Ylva stå ut med att det blivit vår och att Niklas inte bor med henne och dottern längre. Fallada, Hans: Ensam i Berlin Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut. Fielding, Helen: Bridget Jones mad about the boy Bridget Jones är tillbaka. Nu i 50-års ålder med två barn och änka. Gaudé, Laurent: Familjen Scorta Boken är en släktsaga som spänner över fem generationer. Allt börjar med skurken Luciano Mascalzone. Green, John: Pappersstäder Quentin Jacobsen har älskat den iögonenfallande och äventyrslystna Margo på avstånd i hela sitt liv. Ända sedan de som grannbarn lekte tillsammans. Så när hon öppnar fönstret till hans rum och klättrar in i hans liv igen och övertalar honom att följa med på en genialisk hämndaktion följer han med.

5 Gustavsdotter, Maria: Ulrikas bok 1600-talets Sverige. Ulrika är äldsta dotter till den stränge prästen Morlandeus. Hon rymmer hemifrån och läsaren får följa hennes äventyr men också hennes yngre syskons. Harris, Joanne: I persikoträdets skugga Fortsättning på Choklad. Vianne Rocher återvänder till den lilla franska byn Lansquenet. Hellberg, Åsa: En liten värld Isabella är en före detta filmstjärna som vid 50 plus bestämt sig för att aldrig träffa en man igen. Elsa är änka och lite till åren kommen och längtar efter det äventyr hon aldrig fick. Carinas man vill efter 30 år skilja sig. De tre kvinnornas vägar korsas. Hellbrand, Gertrud: Veterinären Kristin återvänder till sin barndomstrakt för att göra ett radioreportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande "hemma", fast hon bott i Stockholm länge. Huset på kullen är sig likt, liksom stallet och skogen, betesvallarna och fälten, den skiftande grönskan och leråkrarna. Helmerson, Erik: Au revoir Magnus Maria och Magnus har varit gifta tjugo år, har en tonårig son och är grundligt trötta på varandra. Nu har Maria lämnat Magnus för en tid och åkt till Cannes. Hon kommer dit under pågående filmfestival, går på barer och badar, flanerar och tänker på livet, medelåldern och äktenskapet. Av en slump stöter hon ihop med Julian, en världsberömd brittisk skådespelare, och de tillbringar några dagar och kvällar tillsammans.

6 Ingelman-Sundberg, Catharina: Låna är silver, råna är guld Pensionärsligan är tillbaka på nya äventyr. Fortsättning på Kaffe med rån. Janouch, Katerina: Blodssystrar Sjunde delen om barnmorskan Cecilia. Johansson, Elsie: Sagas bok en trovärdig historia Hennes avlidna mammas fattiga bohag ska den här dagen mätas och vägas och fördelas mellan sju. Saga är den sjunde. Hon är sladdungen, den udda, en främmande fågel som antingen hör till - eller som inte har något där att göra! Innan hon var fjorton fyllda hade hon av outredd anledning blivit flyttad från sin torftiga hemmiljö för att hamna i en överklassfamilj på Östermalm. Där fick hon sin fostran och där kom hon att stanna. Karlsson, Sven Olov: Porslinfasaderna Porslinsfasaderna är historien om familjen Silver och deras lilla firma. Om pappa Knud som måste stegra sitt mod för att våga stå inför publik och våga ropa ut bråte och antikviteter. Om mamma Saga som måste sortera auktionsgods trots att hon avskyr att vidröra tingen efter de döda. Kaufman, Andrew: Familjen Weird I det ögonblick då de föds, ger Annie Weird var och ett av sina barnbarn en specialkraft. Richard, den äldste, är aldrig i fara; Abba har alltid hopp; Lucy är aldrig vilse och Kent kan vinna över vem som helst i ett slagsmål. Minstingen Angie, hon förlåter alla, omedelbart. Men allteftersom åren går visar sig dessa välsignelser vara det som förstör deras liv. Nu ligger Annie för döden, och hon har en sista uppgift åt Angie: hon ska hitta sina utspridda syskon och samla dem i farmoderns sjukhusrum, så att hon kan lyfta dessa välsignelse-förbannelser.

7 Kent, Hannah: En mörderska bland oss Island Överfulla fängelser gör att pigan Agnes Magnúsdóttir dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord inhyses på den avsides belägna gården Kornsà i väntan på avrättning. Rädsla och avsky gör att familjen inledningsvis undviker all kontakt med Agnes. Men med tiden inser de att hon kanske inte är det kallblodiga monster hon utmålats till. Efterhand öppnar sig den bittra, ordknappa Agnes och avslöjar sin roll vid dråpet på Natan Ketilsson, hennes husbonde och svekfulle älskare. Kinsella, Sophie: Bröllopsnatten När det visar sig att Richard, Lotties pojkvän sedan tre år tillbaka, inte alls har giftermål i tankarna, får hon nog. Besvikelsen, och ett plötsligt infall, gör att hon istället i all hast gifter sig med sin ungdomskärlek Ben. De reser till Ikonos på bröllopsresa, till platsen där de träffades första gången. Men hur väl känner de varandra, och hur bra passar de egentligen ihop? Lotties syster, som själv är mitt uppe i en uppslitande skilsmässa, tror inte sina öron när hon får höra vad systern har hittat på. Klougart, Josefine: En av oss sover En ung kvinna återvänder till föräldrahemmet på den danska landsbygden för att vara nära sin svårt sjuka mor. Bakom sig i Köpenhamn lämnar hon två män: den senaste, som redan är en annans. Och så den hon kallar sin avlidne man, fast han i själva verket är alldeles livs levande - den stora kärleken, den som aldrig skulle ta slut. Lasson, Åke: Blicken Boken är en initierad skildring av livet på en kirurgavdelning i talets Sverige. I centrum för berättelsen befinner sig den unge läkaren Rickard Falck, som möter många utmaningar när han kommer till det stora universitetssjukhuset. Han har svårt att komma in i arbetsgemenskapen och känner sig ofta otillräcklig som operatör. Men det är i mötet med svårt sjuka patienter som Rickard ställs inför sitt allvarligaste prov: Hur berättar man för en människa att hon snart ska dö? Hur kan man ge hopp i hopplösa situationer? De drabbades blickar lämnar inte Rickard någon ro. Lindgren, Torgny: Klingsor Klingsor utvecklades aldrig som konstnär. Han blev inte bättre, han blev inte sämre. Samtidigt var detta hans storhet, genom att aldrig svika sig själv förblev han medelmåttig och grandios, hur djupt man än borrar i den svenska konstens historia finner man alltid nere i de väldigaste djupen Klingsor.

8 Lindström, Hans: Dina hemorrojder syns på facebook Detta är Hans Lindströms 21:a album sedan debuten Lindström tecknar om allt. Loe, Erlend: Inventering Nina har aldrig varit i takt med sin samtid. Trots att det fanns de som ansåg att hon borde fått Nordiska Rådets litteraturpris hade hennes sköra naturlyrik egentligen ingen chans mot 70-talets politiska diktning, 80-talets formexperiment eller 90-talets dubbla metadiktning. Härjad av motgångar och för mycket alkohol försvann hon från litteraturscenen. Nu, efter tio år i Istanbul, är Nina tillbaka med en ny diktsamling, Bosporen. Hon är känslig och nervös och när hon redan på första recensionsdag får ett antal sågningar, samtidigt som bokhandeln där hon skulle ha haft ett författarframträdande drar sig ur, har hon fått nog. Marstrand, Trude: Hem till mig Ove är läkare, gift och har barn. Han är en man som bjuder på sig själv och som försöker att se till att alla har det bra: han själv och barnen, patienterna och de kvinnor han älskar. Men han har svårt att lägga band på sig. Han bedrar sin första kärlek och sin andra, och sedan även henne. Moyes, Jojo: Sista brevet från din älskade Ellie hittar ett handskrivet kärleksbrev som ger henne inspiration till en story som ska rädda hennes jobb som journalist. Moyes, Jojo: Sophies historia Frankrike, Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut. London, Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att vända upp och ner på Livs tillvaro.

9 Murakami, Haruki: Den färglöse herr Tazaki Tillsammans med fyra vänner, två pojkar och två flickor, ingår Tsukuru Tazaki i en grupp som bestämt sig för att vara nära vänner livet ut. Men när han kommer hem från universitetet en dag är han inte längre är välkommen i gruppen. Något har förändrats i grunden men ingen vill eller kan berätta vad som har hänt. Otsuka, Julie: När kejsaren var gudomlig Boken är Julie Otsukas debutroman, som skildrar den förändrade tillvaron för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor. Pearse, Lesley: Förlåt mig Evas mamma begår självmord. Men en olycka kommer sällan ensam, hennes pappa avslöjar att han inte är hennes biologiska pappa. Eva beslutar sig för att ta reda på mer om sin mamma. Roberts, Nora: Pojkvännen Fortsättning på Värdshuset (Boonboro trilogin) Rosnay, Tatiana de: Ryskt bläck När Nicolas är 24 år upptäcker han av en slump att hans familj försökt att stryka ett kapitel ur sin historia. Fast besluten att lösa gåtan ger han sig ut på en resa som tar hon från Paris till S:t Petersburg. Rudberg, Denise: Inte riktigt enlig plan På ett storslaget bröllop träffas Paula och Tom för första gången och det uppstår en omisskännlig kemi mellan dem. Problemet är att det är Paulas bröllop - och att brudgummen är Toms studentkamrat.

10 Samartin, Cecilia: Salvadoreña Ana växer upp hos sin mamma i en liten by i El Salvador. Trots fattigdom lever de ett bekymmersfritt liv, till den dag då inbördeskriget rycker närmare och landsbygden blirutsatt för en massaker. I ett slag förändras hennes liv. Ana lyckas fly undan kriget och ta sig till USA, där hon söker tillflykt till ett nunnekloster. Stedman, M.L.: Fyren mellan haven Tom återvänder till Australien efter fyra år i Europa som soldat i första väldskriget. Han är märkt men inte knäckt av kriget och nu blir hans uppdrag att vara fyrvaktare på en enslig ö. Före avresan till fyren möter han kärleken i den unga Isabel. Theorin, Johan: På stort Alvar femton öländska berättelser 15 spökhistorier och kriminalgåtor, skräckberättelser och vilda skrönor - alla med det sägenomspunna Öland som spelplats. Wattin, Danny: Herr Isakowitz skatt Författaren berättar i romanform om sin resa till Polen för att tillsammans med sin far och sin son för att hitta en skatt som faderns pappa gömt undan nazisterna. Deckare & thrillers Appelqvist, Kristina: Minns mig som en ängel Ett litterärt sällskap möts för att under trivsamma former enas om vilken författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Under kvällen avslöjar ordföranden oväntat att han vet vem som ska få årets Nobelpris i litteratur. Morgonen därpå hittar man en av sällskapets medlemmar död under märkliga omständigheter.

11 Cleeves, Ann: Glasverandan En grupp människor med författardrömmar samlas i ett gammalt hus på den engelska landsbygden. I den pittoreska miljön ska de få inspiration att skriva spänningslitteratur. Men idyllen rämnar snart då en av lärarna hittas knivmördad. På grund av ett märkligt sammanträffande dras kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes assistent in i utredningen. Fossum, Karin: Carmen och döden I ett obevakat ögonblick har det fasansfulla hänt. Ett litet barn har drunknat i en damm. Det ser först ut som en olyckshändelse men kriminalkommissarie Konrad Sejer förbryllas av mamman. French, Tana: Otrygg hamn En far och hans två barn har brutalt mördats, medan hustrun förts medvetslös och svårt skadad till sjukhus. Lösningen som - mordrotelns stjärna - först tycker verkar enkel, med en familjefar som har förlorat allt i krisen och ser ut att ha försökt ta sitt eget och sin familjs liv, kompliceras snabbt. Inget känns rätt i familjens dyrt inredda hus och spåren pekar åt flera håll. George, Elizabeth: En ond liten handling Barbara Havers vän Ahzars dotter är kidnappad och eftersom Ahzar är mitt uppe i en vårdnadstvist så misstänks mamman. Men det hela visar sig vara mer komplicerat än så. Gerhardsen, Carin: Tjockare än vatten Tjockare än vatten är en hisnande thriller som bottnar i det omöjliga i att göra sig fri från det förflutna. Och från de drifter och demoner som formar och jagar oss genom livet. Hon är tillbaka med den sjunde, fristående boken i sin framgångsrika serie om Hammarbypolisen. Griffith, Elly: De utstötta Vid en utgrävning vid slottet i Norwich hittar arkeologen Ruth Galloway skelettet av mor Krok, en kvinna som hängdes 1867 för att ha mördat flera barn.

12 Hill, Susan: Kvinnan i svart Arthur Kipps är en ung advokat som har rest till Alice Drablows begravning och samtidigt reda ut hennes affärer. Arthur förväntar sig en rad rutinmässiga formaliteter, men dras i stället in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter. Jansson, Anna: Skymningens barfotabarn 90-årige Heinz hittas skjuten. Han var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget. Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet. Jungstedt, Marie: Den man älskar Sanna, som är mäklare, får i uppdrag att inspektera en anrik gård på Gotland. Dagen därpå hittas hon mördad. Kriminalkommissarie Anders Knutas är tillbaka Kallentoft, Mons: Zack Tjugosjuårige Zack har gjort kometkarriär inom Stockholms-polisen. På dagarna är han en driven kriminalinspektör vid Särskilda enheten. På nätterna flyr han verkligheten med droger på klubbar. Lapidus, Jens: VIP-rummet En första fristående thrillerserie med Emelie Jansson som är en ung jurist. Leon, Donna: Inte ens i döden Kommissarie Brunetti får ett fall med en barnkropp som hittas nära en av trapporna vid Canale Grande.

13 McCall Smith, Alexander: Små skavanker på skönhetssalongen Mma Ramotswe är tillbaka. Mma Makutsi väntar sitt första barn. Rosman, Ann: Havskatten En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men numera förfallna Turisthotellet. Övningarna får ett abrupt slut när brandmännen hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att mannen blivit mördad. Sten, Viveca: I maktens skugga I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien har det gått fyra år sedan vi senast mötte polisen Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Thomas får ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Cd-böcker Axelsson, Majgull: Jag heter inte Miriam När familjen samlas kring Miriams säng på hennes 85-års dag undrar de om hon har blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter Miriam? dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter Miriam? Backman, Fredrik: Saker min son behöver veta om världen Författaren till En man som heter Ove har skrivit en pappabok till sin son. Bowen, James: Gatukatten Bob James levde en rotlös tillvaro som bostadslös heroinmissbrukare men hittekatten Bob hjälper honom att sakteliga få ordning på både sin tillvaro och på sin försörjning som gatumusiker i London.

14 Dosa, David: Sjukhuskatten Oscar Det är sjuksköterskorna som först märker det. När en patient på demensboendet inte har långt kvar att leva så hoppar katten Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Moyes, Jojo: One plus one Noveller på engelska Sjödin, Tomas: Det händer när du vilar Boken är en hyllning till sofflocket, till livets tempoväxlingar och till den vila som uppfylls av vänner, måltider och fest.

BOKNYTT 2014 : 2 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen

BOKNYTT 2014 : 2 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen BOKNYTT 2014 : 2 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen 1 2 Skönlitteratur Ahern, C Mitt liv och jag Lucy Silchester har fullt upp med livet, vänner, katten, familjen, andras invecklade relationer, arbetet

Läs mer

BOKNYTT 2015 : 1 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen

BOKNYTT 2015 : 1 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen BOKNYTT 2015 : 1 Anderslöv Gislöv Skegrie Bokbussen 1 2 Skönlitteratur Alexijevitj, Svetlana Zinkpojkar Länge visste allmänheten ingenting om krigets grymheter och det var först med Svetlana Aleksijevitjs

Läs mer

Nytt på Sjukhusbiblioteken i Värmland

Nytt på Sjukhusbiblioteken i Värmland Skönlitteratur Binchy, Maeve: Vinter i drömhuset. Chicky Starr återvänder från USA och köper det förfallna Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust. Här inrättar hon ett hotell där stressade storstadsbor

Läs mer

2013-2014 SEPTEMBER 2013 AUGUSTI 2014. Håll koll på hur många böcker du har läst! Kryssa i cirklarna.

2013-2014 SEPTEMBER 2013 AUGUSTI 2014. Håll koll på hur många böcker du har läst! Kryssa i cirklarna. 20 13-20 14 SEPTEMBE 2013 AUGUSTI 2014 2013-2014 Håll koll på hur många böcker du har läst! Kryssa i cirklarna. Chimamanda Ngozi Adichie Americanah s 6 Lena Andersson Egenmäktigt förfarande s 7 Francisco

Läs mer

Klassiker. till hela klassen

Klassiker. till hela klassen Klassiker till hela klassen Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser som alla borde få tillgång till. Att känna till vissa författare och romaner tillhör allmänbildningen.

Läs mer

C LUB 52 BÖCKER 52 VECKOR

C LUB 52 BÖCKER 52 VECKOR C LUB 52 52 BÖCKE 52 VECKO 1 CLUB 52 EPTEMBE 2011 AUGUTI 2012 Håll koll på hur många böcker du har läst! Kryssa i cirklarna. Kader Abdolah Dagbok i kilskrift...s 6 Karin Alfredsson Pojken i hiss 54...s

Läs mer

Nya talböcker maj 2015

Nya talböcker maj 2015 Nya talböcker maj 2015 Litteratur för vuxna... 1 Skönlitteratur... 1 Den hemliga porten... 1 Den nionde graven... 1 En enda hemlighet... 1 Kolarhistorier... 1 Allting nytt... 1 Flickan med läderkängorna...

Läs mer

Läs 54 böcker för endast 379:-

Läs 54 böcker för endast 379:- 2015 16 Läs 54 böcker för endast 379:- Låna och läs så mycket du orkar. Handplockade favoriter i årets Läslustan! 52 nya titlar samt årets Augustprisvinnande roman* och årets Nobelpristagare står på listan

Läs mer

Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut!

Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut! BOKCIRKELN LÄSLUSTAN 2014-2015 Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut! 1) Blodbokens tid Bodil Mårtensson Kung Magnus Eriksson reser med sin hird mot ett bröllop där

Läs mer

sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Jussi Adler-Olssen: Kvinnan i rummet En vacker vinterdag 2002 försvinner den unga lovande folketingspolitikern

Läs mer

Gruppuppsättningar ungdomsböcker uhc/uhce

Gruppuppsättningar ungdomsböcker uhc/uhce Gruppuppsättningar ungdomsböcker uhc/uhce Författare Titel År Antal Talbok 13 lektioner i brott 2002 29 Ja En antologi med 13 kriminalnoveller från USA och England. Deckarnovellerna är av varierande slag

Läs mer

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 NORSTEDTs2014 Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 Michael Mortimers äventyr fortsätter 12 Elizabeth George, deckardrottning 15 Plura hetare än någonsin 31 Maria Akraka och milen 41 Konkubinen

Läs mer

Nya punktskriftsböcker oktober 2012

Nya punktskriftsböcker oktober 2012 Nya punktskriftsböcker oktober 2012 Litteratur för vuxna... 2 Skönlitteratur... 2 Flakmopedisten... 2 Under samma himmel... 2 Änglarnas svar... 2 Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken... 2 En flicka

Läs mer

Nya talböcker maj 2013

Nya talböcker maj 2013 Nya talböcker maj 2013 Litteratur för vuxna... 1 Skönlitteratur... 1 En god fiende... 1 S.E.C.R.E.T... 1 En ny start... 1 Flykten... 1 Sanningarnas tid... 1 Skammens pris... 1 Skolastiska övningar... 2

Läs mer

Nya talböcker mars 2013

Nya talböcker mars 2013 Nya talböcker mars 2013 Litteratur för vuxna... 1 Skönlitteratur... 1 Fjärilseffekten... 1 Förd bakom ljuset... 1 Hemliga lögner... 1 Tills vi kommer hem... 1 Bakom den nakna huden... 1 Ögona böj... 1

Läs mer

Nytt på Sjukhusbiblioteken

Nytt på Sjukhusbiblioteken Nytt på Sjukhusbiblioteken November 2014 Medicin s. 1 Psykologi s. 2 Sociologi & samhällsvetenskap s. 3 Skönlitteratur s. 4 Deckare & thriller s. 6 Skönlitteratur engelska s. 8 Böcker med stor stil s.

Läs mer

Nyinköpta ungdomsböcker

Nyinköpta ungdomsböcker Nyinköpta ungdomsböcker vt 2012 Bjärbo, Lisa, Allt jag säger är sant Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

NYA BÖCKER - för vuxna

NYA BÖCKER - för vuxna NYA BÖCKER - för vuxna HÖSTEN 2011 Nya böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Niccolò Ammaniti: Festen kan börja Satir över det galna italienska mediasamhället i denna

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

albert bonniers förlag nyheter sommar 2014

albert bonniers förlag nyheter sommar 2014 albert bonniers förlag nyheter sommar 2014 2 En bit av George JOHN HENNIUS George är en pratglad romantiker med författardrömmar som lever villaliv med sambon Susanne och tonårsbarnen Anton och Elin. Men

Läs mer

DEN BRITTISKA KRIMINALROMANEN NÄR DEN ÄR SOM BÄST!

DEN BRITTISKA KRIMINALROMANEN NÄR DEN ÄR SOM BÄST! Stephen Booth Sista samtalet DEN BRITTISKA KRIMINALROMANEN NÄR DEN ÄR SOM BÄST! Deckare, thrillers och spänning November Det är rävjakt ute på en regn- och vindpinad ljunghed i grevskapet Derbyshire, när

Läs mer

HÄR HAR DU MITT LIV. skildringar vid sidan av normen

HÄR HAR DU MITT LIV. skildringar vid sidan av normen HÄR HAR DU MITT LIV skildringar vid sidan av normen 1 2 HÄR HAR DU MITT LIV skildringar vid sidan av normen tolv berättelser av homosexuella, bisexuella och transpersoner 3 Arbetets museum Norrköping 2005

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

film inom vård och omsorg

film inom vård och omsorg film inom vård och omsorg medicinska sjukdomar och skador genetiska sjukdomar neurologiska sjukdomar neuropsykiatriska diagnoser psykologi och psykiatriska diagnoser alkohol, droger och missbruk familj

Läs mer

Film Nr. Titel Info 678 Jag målar lite fantasi Linnea Widén/ Sverige/ 2010/ 14 min. 676 Örnjägarens son René Bo Hansen/ Danmark/ Sverige/ 2010/ 85 min

Film Nr. Titel Info 678 Jag målar lite fantasi Linnea Widén/ Sverige/ 2010/ 14 min. 676 Örnjägarens son René Bo Hansen/ Danmark/ Sverige/ 2010/ 85 min Film Nr. Titel Info 678 Jag målar lite fantasi Linnea Widén/ Sverige/ 2010/ 14 min Ett porträtt av två konstnärer med intellektuella funktionshinder som båda erhållit FUB:s kulturstipendium. Johannes kunde

Läs mer

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST DEN NYA TIDEN II MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST äfven i den svåraste belägenhet kasta hoppet på nyårsmorgonen någon stråk af sitt vänliga rosenskimmer på den slöja, som för den dödliges blick

Läs mer

ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL STÅL. Fakta/Biografi. Roman RONNY AMBJÖRNSSON SILVIA AVALLONE

ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL STÅL. Fakta/Biografi. Roman RONNY AMBJÖRNSSON SILVIA AVALLONE ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL RONNY AMBJÖRNSSON Fakta/Biografi VID SEKELSKIFTET 1900 var Ellen Key på allas läppar, hon stod mitt i den feministiska och pedagogiska debatten. Hon var en stridbar

Läs mer

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Ola Lönnqvist HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Familjen, staden och Sverige under senare delen av 1600-talet Pjäsen avser skildra livet för och hos en borgarfamilj i Söderköping,

Läs mer

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828 2000 av Josef Hemmingson 000716->000828 2000 Kapitel 1. Förord 2. Födelsen 3. När gräset blev grönt 4. Du skall icke stjäla 5. Sanningen 6. Nattens relationer 7. Filosofen 8. En amerikansk pub 9. Den mes

Läs mer