Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar"

Transkript

1 Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Internet Vad kostar det? Se Vilken hastighet får jag via den nya anslutningen? 100Mbit/s i båda riktningarna dvs. både upp och nedströms. Exempel: När du öppnar en sida på nätet hämtar du ned information och när du lägg upp en bild på Facebook laddar du upp information. Varför ska jag satsa på fiber, jag har ADSL som funkar bra idag? Behöver jag verkligen högre kapacitet? De finns en mängd fördelar med fiber jämfört med ADSL och annan alternativ infrastruktur. Den stora skillnaden är mycket högre överföringskapaciteter samt att trafiken är symmetrisk (samma hastighet upp och nedströms). Ett normal hushåll har på senare år ökat sin trafikmängd rejält, vilket man bl a kan följa i PTS statistik för Sverige och samma trend ser vi i övriga världen. Anledningen är framförallt det rörliga mediet. Allt mer på internet presenteras i rörliga bilder (tidningar osv.) och kravet på hög bildkvalité ökar i linje med användandet. Det är dock förflyttningen av TV- och filmtittandet till internet som påverkar mest. Tjänster som IP-TV, Netflix, Viaplay, SVT-play m.fl. driver på. Många hushåll (bl a i Ljunghusen/Höllviken) har problem att utnyttja dessa tjänster pga överbelastade telestationer och dåliga kopparledningar. Är man flera i hushållet som streamar bild och ljud samtidigt ställer det ännu högre krav på både stabilitet och bandbredd, vilket man får via fiber. Ofta är det infrastrukturen som hämmar utbudet av tjänster, så det är därför vi nu ser en ökad användning av dessa tjänster eftersom antalet hushåll med tillgång till högre kapacitet i bredbandet har nått en tillräcklig volym. Det kommer garanterat fortsätta komma fler tjänster som kräver hög kapacitet (bl a inom spelbranschen händer det mycket). Har fiber en bättre tillgänglighet och högre servicenivå än min nuvarande adsl? Tillgänglighet och servicenivå (SLA) är mer en prisfråga än om man har adsl eller fiber. Driver man någon typ av verksamhet från bostaden där man är beroende av sin uppkoppling bör man titta på en högre servicenivå än den man får via en konsumenttjänst. Tittar vi på behoven på våra företagskunder kontra konsument skiljer de sig åt. Företagskunderna kräver hög tillgänglighet/servicenivå och klarar sig ofta på lägre kapaciteter än konsument. I konsumentledet är det oftast det omvända. Generellt är det dock så att fibern erbjuder en högre stabilitet än andra alternativ eftersom det är färre faktorer som påverkar på vägen (avstånd, antalet samtidiga användare mm.) Vad är en trådlös router? Det är en liten apparat som möjliggör att man kan nyttja sin anslutning utan en fysik kabel i sin dator. Lämpar sig väldigt bra till bärbara datorer, surfplattor och smartphones som tex. Iphone. Ett måste om man vill ligga med surfplattan i solstolen.

2 Var kan man köpa en trådlös router? De finns ett stort utbud av trådlösa routrar i fackhandeln och kostar från några hundralappar och uppåt. Jag har redan en trådlös router kan den användas till den nya anslutningen? Ja du kan med största sannolikhet använda den. Säkerställ att den inte är låst till din nuvarande leverantör om den levererades från dem. Säkerställ även att den klarar av hastigheter upp till 100Mbit/s. Kan man surfa trådlöst med den nya anslutningen? Ja det går utmärkt att använda sin anslutning trådlöst. Kan jag koppla flera datorer och surfplattor till den nya anslutningen? Ja, alla i hushållet kan utan problem nyttja anslutningen samtidigt. Det enklaste är att man nyttjar anslutningen trådlöst. Är den nya anslutningen lika säker som min nuvarande anslutning som jag har idag? Ja det är ingen skillnad mot andra typer av anslutningar. De man alltid ska tänka på är att låsa sitt trådlösa nätverk med en lösenord samt ha en aktiverad brandvägg i sina datorer. Jag får bara en bråkdel av den hastigheten jag betalar för idag via ADSL när jag gör en test på bredbanskollen.se. Kommer jag få samma problem med den nya anslutningen? Bredband2 har fått bäst i test fem år i rad på bredbandskollen.se före Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget. Läs mer om testet på Telefoni Vad är IP-telefoni? Det är en teknik med samma funktionalitet och kvalité som vanlig traditionell telefoni. Skillnaden är att signalen skickas över internet istället för det kopparledningarna. Läs gärna mer på här står även samtalspriser. Kan jag använda samma telefoner som jag har idag med Bredband2 s telefoni? Ja dina befintliga telefoner kan användas. Jag har IP-telefoni från Telia idag är Bredband2:s IP-telefoni lika bra? Vår IP-telefoni bygger på samma teknik som Telias och håller samma kvalité. Vi har även en app (application) som gör att du kan ringa och ta emot samtal på ditt hemnummer även utanför hemmet. Appen finns både för Android och ios telefoner. Mycket smidig tjänst om du är på semester utomlands. Detta erbjuder inte Telia. Kan jag behålla mitt befintliga telefonnummer med Bredband2:s telefoni? Ja det går bra och kräver då en sk. nummerportering. Kryssa i detta på beställningsblanketten så sköter Bredband2 resten.

3 Mitt nuvarande villalarm har jag via min nuvarande ADSL och telefoni abonnemang? Dagens villalarm bygger mer på GSM än fysiska telefonlinjer. Texten nedan kommer från Verisure och Securitas directs hemsidor som saluför villalarm: Larmöverföringen är alltid en känslig del av larmet. Det finns tjuvligor som specialiserar sig på att störa ut larmet, klippa telefonledningarna och kanske slå ut strömmen. Vi försöker ligga steget före och rekommenderar både GSM och Ethernet till alla villor. Det går kanske inte alltid att koppla in båda, men när det går så blir skyddet mycket bättre än när larmöverföringen bara kan ske över en telefonlinje. Måste jag välja till IP-telefoni från Bredband2? Telefonin från oss är en valfri tilläggstjänst. Vårt nät är helt öppet dvs vi låser inte nätet utan man kan ha vår internettjänst i botten och valfri telefonileverantör. Jag har flera vanliga telefoniuttag i mitt hus kan jag fortsätta använda dessa med Bredband2 s telefoni? Ja kontakta Bredband2 s kundtjänst så guider de er vid inkopplingen. Är det billigare att ringa med Bredband2:s telefoni än mitt nuvarande fasta abonnemang? Bredband2 har en av marknadens lägsta minutpriser och tål att jämföras. Dessutom får man ringa för hela beloppet och har således ingen kostnad för själva abonnemanget. De flesta i området har idag Telias fasta abonnemang som kostar 145:-/månaden i fast kostnad. Kompletterar du internetabonnemanget med Bredband2:s telefoni får du 50:- rabatt per månad, se gärna för mer information. Jag har trygghetslarm kopplat till hemstjänst kan jag använda Bredband2 s telefoni? Ja rent tekniskt går det bra. Vi rekommenderar dock inte denna kombination. Kontakta hemtjänsten för konsultation. TV Vad är IP-TV? De är en teknik som möjliggör att se på TV. Singalen skickas över internet istället för via parabol eller marksänt via Boxer. Vad kostar det? Se Måste jag ha en digitalbox för att kunna se IP-TV? Ja. Vad är det för digitalbox? Se Klicka på länken som heter Information om TV-tjänster.

4 Kan jag använda mina befintliga digitalboxar till den TV-tjänst som erbjuds via Bredband2? Nej. Jag har flera tv-apparater och vill kunna se TV på alla går det? Ja men de kräver en digitalbox och ett abonnemang per TV. Måste jag beställa IP-TV via den nya anslutningen? Nej har ni en befintlig TV-lösning som ni är nöjda med kan ni fortsätta med den. Varför premieras jag inte om jag beställer IP-TV via den nya anslutningen och Bredband2 som jag gör om jag beställer internet+telefoni? Bredband2 levererar IP-TV via en samarbetspartner och kan därför inte påverka priset. Hur går det till? Jag vill ha en anslutning och vad behöver jag som fastighetsägare göra då? Fylla i och skicka in avtalet alternativt anmäla er direkt på hemsidan: Vad händer efter att jag anmält mig? När projektet uppnått minst 60 % anslutningsgrad fattas beslut om att genomföra eller inte. När projektet startar i Ert område (from augusti 2014 och framåt) skickar Akea en faktura på kr till Er. När Ni betalat ingår Er fastighet i projekteringsunderlaget som utbyggnaden baseras på. Ni kommer även i god tid innan arbetet påbörjats i Ert område, få information från: Akeas kontaktperson, Stefan Berg telefon för allt arbete på tomtmark Eltel Networks kontaktperson, Eva Örnberg telefon för allt arbete invändigt. Om du vill ha tilläggstjänster utförda ringer Ni till Eva och beställer detta inom några veckor från att Ni fick informationen. Hur gör jag om jag ska riva ett befintligt hus på tomten och bygga ett nytt hus alternativt har jag en obebyggd tomt som jag ska bygga ett hus på? Anmäl dig och och ange Era specifika tider för byggnationen. Har Ni tänkt lägga rör för indragning av fibern som akea tillhandahåller, ber vi Er att kontakta akea för diskussion kring läget för dess Vilka summor gäller för ROT avdraget? Om Ni som fastighetsägare har ROT avdragsutrymme betalar Ni ( ) kr totalt. Om Ni inte har ROT avdragsutrymme betalar Ni ( ) kr. Vad händer efter att jag anmält mig och betalat in kr? När projektet uppnått minst 60 % anslutningsgrad fattas beslut om att genomföra eller inte. Om beslut tas att inte genomföra betalas de kr tillbaka till Er utan ytterligare krav. Om beslut tas att fullfölja projektet kommer Ni att i god tid innan arbetet påbörjats i Ert område, få information från: Akeas kontaktperson, Stefan Berg telefon för allt arbete på tomtmark

5 Eltel Networks kontaktperson, Eva Örnberg telefon för allt arbete invändigt. Om du vill ha tilläggstjänster utförda ringer Ni till Eva och beställer detta inom några veckor från att Ni fick informationen. Jag tycker priset för installationen är dyrt Upplägget och affärsmodellen som vi har i området är unik och väldigt prisvärd. Jämför gärna med priset för installation och månadskostnaden för internet med andra område. Vi har inte kommit ner i dessa summor i något annat projekt i Sverige. Standardpris för en installation brukar vara c:a 20 tkr. Vad gör jag om den cerisea markeringen inte fungerar för min fastighet eller jag har frågor kring sträckningen? Då kontaktar jag Stefan Berg på akea på telefon Vad innebär alla andra färgmarkeringar som finns på marken? Detta är utsättningar av andra ledningsägares ledningar som akea beställt. Vilka tilläggstjänster kan jag beställa för det invändiga arbetet och vad kostar dessa? 1. Inkoppling av datauttag för bredband eller TV-tjänst: kr inkl moms 2. Tillkommande uttag (Maximerat till 20m): kr inkl moms 3. Tillkommande pris per meter: 95 kr inkl moms 4. Inkoppling av tele-uttag: kr inkl moms När beställer jag tilläggstjänsterna? Ni beställer dem inom två veckor från att Ni fått information att vi inom kort påbörjar arbetet inom Ert område. Ni kontaktar Eva Örnberg på Eltel Networks på telefon Hur ska jag betala de tilläggstjänster som jag beställt av Eltel Networks i min fastighet? Eltel Networks fakturerar Er detta efter utfört arbete. Om jag vill ha en fiberanslutning installerad, ej i bruk och inte vill ha ett avtal med Bredband2, hur löses detta? För att man ska kunna ta del av detta erbjudande krävs ett avtal med Bredband2 i 24 månader under en 5 års period. Se även dokumentet Semestererbjudande. Vem kommer underhålla och äga nätet utanför min tomt? Skanova kommer vara nätägaren. Genom detta säkerställer de driften och underhållet. Skanova lyder under PTS vilket gör att nätet inte kan låsas till en leverantör. Alla operatörer kan leverera sina tjänster via nätet (Telia, Tele2, Telenor osv.) Hur utför Ni tomtmarksarbete då jag har dammar, asfalterade ytor, stensättningar mm på min tomt? Akea kommer att välja den billigaste vägen på Er tomt och undvika asfalterade/stensatta ytor.

6 Men akea kommer att återställa all mark som påverkas av vårt arbete. Vad kostar det om jag har en skafttomt eller mycket lång sträcka från tomtgräns till huset? Inget extra Allt arbete ingår i akeas priser Hur gör jag om jag ska riva ett befintligt hus på tomten och bygga ett nytt hus alternativt har jag en obebyggd tomt som jag ska bygga ett hus på? Anmäl dig och betala in kr och ange Era specifika tider för byggnationen. Har Ni tänkt lägga rör för indragning av fibern som akea tillhandahåller, ber vi Er att kontakta akea för diskussion kring läget för dessa. Vilken summa ska jag betala efter att jag fått anslutningen? 1. Om jag har en villa/radhus och jag har ROT avdragsutrymme betalar jag kr 2. Om jag har en villa/radhus och jag har INTE ett ROT avdragsutrymme betalar jag kr 3. Om jag har en lägenhet eller radhus inom en bostadsrättsförening (Brf) ska jag betala den summan som informeras specifikt för Er Brf via Er styrelse eller annat kontaktperson. När ska jag betala den sista delen av kontraktssumman? Senast 20 dagar efter att utrustningen monterats i min fastighet. Kan jag beställa andra typer av anläggningstjänster så som tex asfaltering, dräneringsarbete, hårdgjord yta för parkeringsplats, nergrävning av rör från hus till tomtgräns mm? Absolut! Kontakta Stefan Berg på akea telefonnummer för offert. Hur påverkas tillgängligheten för de boende kring tex trafiken i området? Akea kommer att utföra återställning så nära inpå schaktarbetena som möjligt så normalt kommer Ni att kunna köra igenom arbetsområdet som vanligt men i trånga gator och då vi korsar körbanan kan det uppstå stopp i ca 1 timme och då rekommenderar vi att man kör ett annat håll. Finns det inga andra vägar har akea tagit hänsyn till detta och trafiken släpps på så fort det är möjligt, inom normalt max 15 minuter. Fakturering Hur faktureras tjänsterna via den nya anslutningen? Se för de vanligaste frågorna. Villalarm Påverkas jag på något sätt av den nya anslutningen? Nej inte om ditt larm är helt trådlöst och har GSM-koppling. Är larmet däremot kopplat till er fasta telefoni och ni går över till Bredband2:s telefoni måste ni kontakta er larmleverantör. Är ni osäkra vad ni har för larm kontakta er leverantör för konsultation. Övriga frågor Kan jag behålla min Telia mailadress? Det går om du betalar ca 80:-/månad till Telia. Men du kan byta till Bredband2s mailtjänst som är

7 gratis. Eller så startar du t.ex. ett konto på Gmail. Det går att beställa ett separat abonnemang där du lägger upp e-postadresserna. Abonnemanget kostar 72kr/kvartal och det ingår 5 e-postadresser i det abonnemanget. Om man har mobiltelefonabbonemang eller mobilt bredbandsabbonemang hos Telia så ingår det kostnadsfritt Hur fungerar det med sommarerbjudande? Du kan ha ett s.k. sommarabonnemang. Det innebär att du kan ha bredband etc. i bara en månad per sommar. Du kan naturligtvis ha det längre också. Månadskostnaden är samma för korta abonnemang som permanentboende. Varje gång du väljer att sätta igång det tillkommer en kostnad från Skanova som äger nätet på 650kr. Jag har redan ett abonnemang som låser mig till en annan leverantör i många månader till. Hur undviker jag dubbla kostnader? Om du inte vill ha bredband etc. från början så kan du välja sommarerbjudandet. Det ger dig möjlighet att starta ditt abonnemang senare (inom 3 år). En månads användning kommer att användas när nätet är färdigbyggt och startas. Vart skickas notifieringen när nätet är färdigbyggt? Du kommer att få ett brev till din permanentadress som du uppgivit till din vägförening innan bredbandsnätet tas i drift.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om bredband 2 Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Bredband, mobilt Internet och uppringt Internet Den här broschyren handlar

Läs mer

Nu bygger vi fiber för framtiden

Nu bygger vi fiber för framtiden Nu bygger vi fiber för framtiden i hela kommunen internet, tv, telefoni och trygghetstjänster lokal närvaro, långsiktighet genom kommunalt ägande, öppet nät Varför fiber? Bredband via fiber är den snabbaste

Läs mer

Prisutvecklingen på mobiltelefoni och bredband 2013

Prisutvecklingen på mobiltelefoni och bredband 2013 Rapportnummer PTS-ER-2014:4 Datum 2014-02-13 Prisutvecklingen på mobiltelefoni och bredband 2013 Rapportnummer PTS-ER-2014:4 Diarienummer 14-823 ISSN 1650-9862 Författare Karin Fransén och Linn Berggren

Läs mer

Svenskarna och Internet

Svenskarna och Internet Olle Findahl Svenskarna och Internet 2012 Olle Findahl Olle Findahl Svenskarna och Internet 2012 Svenskarna och Internet 2012 Version 1.0 2012 Olle Findahl Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel

Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel Omslagsbilden: Örnsköldsvik är en av de kommuner som satsat på en bred anslutning till Rakel. Jonas Hägglund, brandingenjör

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

Konsument i Sverige. Svenska

Konsument i Sverige. Svenska Konsument i Sverige Svenska Konsument i Sverige För dig som vill veta vilka konsumentregler som gäller i Sverige har vi samlat viktiga fakta och goda råd. Råd och hjälp... 3 Konsumentvägledning... 3 Konsument

Läs mer

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om Koll på pengarna 2013 hjälp med din budget d Råd o ch om in ekonomi din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vissa kanske vill köpa bostad eller bil, eller åka på en semesterresa. Andra skulle vilja

Läs mer

Nyttan med bredband Sammanställning av goda exempel. - för Bredbandsforum Arbetsgrupp III

Nyttan med bredband Sammanställning av goda exempel. - för Bredbandsforum Arbetsgrupp III Nyttan med bredband Sammanställning av goda exempel - för Bredbandsforum Arbetsgrupp III Juni 2011 www.a-focus.se Nyttan med Bredband, - Goda Exempel, 2011 A-focus A-focus, etablerat 2000, är ett svenskt

Läs mer

TILL hantverkare. hantverkare

TILL hantverkare. hantverkare TILL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skatt behörighet försäkringar Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska påbörjas

Läs mer

Bredband på landsbygden

Bredband på landsbygden Bredband på landsbygden 2 Innehåll 4 Lokalt ledarskap 6 Byanät en översikt 10 Byanätsprocessen 13 Ta initiativ 29 Etablera projektet 32 Genomför projektet 36 Driv nätet 3 Lokalt ledarskap Bredbandsutbyggnaden

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Rapport av uppdrag att samla in statistik om tillgången till mobila kommunikationsnät

Rapport av uppdrag att samla in statistik om tillgången till mobila kommunikationsnät Rapportnummer PTS-ER-2014:11 Datum 2014-03-03 Rapport av uppdrag att samla in statistik om tillgången till mobila kommunikationsnät N2013/2538/ITP Rapport av uppdrag att samla in statistik om tillgången

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

saftig faktura Stulet SIM-kort gav Innehåll

saftig faktura Stulet SIM-kort gav Innehåll Innehåll Nya sätt att ta betalt för värmen Nu är Bostadsrätterna här! Andrahandsuthyrning Bostadsrätterna håller seminarier Frågor och svar Nyheter för dig i bostadsrättsföreningens styrelse. www.bostadsratterna.se

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande Koll på pengarna 2012 Hjälp med din budget Så räcker dina pengar längre Råd och tips om Din ekonomi Konsumentverkets beräkningar barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Läs mer

Finansiera ditt företag

Finansiera ditt företag 24-SIDIG HANDBOK Finansiera ditt företag Så hittar du kapital för att starta och växa Värde 79 kr I samarbete med: Idag hjälper vi ytterligare företag att växa! Varje dag får 100 svenska företag rådgivning,

Läs mer

2008 Sveriges Facköversättarförening

2008 Sveriges Facköversättarförening 2008 Sveriges Facköversättarförening INNEHÅLL Välkommen till SFÖ och översättaryrket!... 3 Praktiska tips... 4 Ekonomi och bokföring... 10 Goda råd för din marknadsföring... 14 Nätverkandets möjligheter...

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Så ser vi till att du har el

Så ser vi till att du har el Så ser vi till att du har el Vattenfall Distribution Vi säkrar nätet för framtiden Vi lever i ett modernt samhälle där vi tar för givet att det alltid ska finnas el i uttaget. Vattenfall är en av de stora

Läs mer

Handbok för Fibernätsföreningar

Handbok för Fibernätsföreningar Handbok för Fibernätsföreningar - Som ekonomiska föreningar Tredje upplagan, september 2012 Framtagen av Coompanion Kronoberg i samverkan med Leader Linné Författare: Magnus Andersson 1 Inledning Denna

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

KLART DU SKA HA FIBER.

KLART DU SKA HA FIBER. INSTRUKTIONSGUIDE GRÄVA SJÄLV Instruktioner, rekommendationer, bestämmelser och tips till dig som valt att utföra grävningen inför din fiberanslutning själv. Innehåller även Allmänna villkor. KLART DU

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

SVENSKARNA OCH INTERNET 2002

SVENSKARNA OCH INTERNET 2002 SVENSKARNA OCH INTERNET 2002 WORLD INTERNET INSTITUTE www.worldinternetinstitute.org är ett oberoende forskningsinstitut som utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv studerar Internets påverkan på

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer