Hjälpmedelscentrum, konf rum Gripen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedelscentrum, konf rum Gripen"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Hjälpmedelscentrum Lena Veiring-Pettersson Mötesrubrik Plats Hjälpmedelsråd Tidpunkt Närvarande Hjälpmedelscentrum, konf rum Gripen Hjälpmedelsråd: Agneta Westerdahl, HV Anita Johansson, PSO Anita Östling, FUB Cecilia Andreasson, Centrum för administration, Landstinget Västmanland Inger Andersson, FUB Lissie Lindhult, PSO Maria Jernberg, Hjälpmedelscentrum Marie Liljeberg, Hjälpmedelscentrum Stefan Sternemar, Aktivortopedteknik Tina Sunderman, HV Sara Wickman, Hjälpmedelscentrum Gemensamma nämnden: Rigmor Åkesson, ordförande, Landstinget Västmanland Mariette Sjölund, vice ordförande, Hallstahammars kommun För kännedom till Anna-Karin Andersson, Hjälpmedelscentrum Ann-Sofie Andertoft, Hörselvården Ewy Falk, NHR Inge Sandin, HV Ingrid Meissner, Synenheten, Handikappcentrum 1 Föregående minnesanteckningar Politikerna från Gemensamma nämnden, Rigmor Åkesson och Mariette Sjölund, presenterar sig och sina uppdrag som politiker i Landstinget Västmanland respektive Hallstahammars kommun. Tidigare bifogad och reviderad rådsbeskrivning har fortfarande felaktigheter. Rådsbeskrivningen revideras enligt överenskommelse och bifogas med dagens anteckningar. 2 Hjälpmedelscentrums Publika del Sara Wickman börjar med att tacka hjälpmedelsrådet för stöd och hjälp under uppbyggnaden av Publika delen. Sammanfattning: - Publika delen är ej längre ett projekt utan ingår i Hjälpmedelscentrums verksamhet fr o m årsskiftet, därav byte av namn från Publika ytan till Publika delen

2 2 (6) - Publika delen kommer att vara flexibelt uppbyggd, vilket innebär att den kommer att förändras med tiden både utifrån olika teman och årstider m m - För närvarande visas det upphandlade sortimentet - Fr o m hösten 2012 kommer hjälpmedel från leverantörer att visas i samarbete med bostadsanpassningshandläggarna - Sara är utvecklingsansvarig för Publika delen och kommer att arbeta med leverantörskontrakt/avtal, produkter, temadagar m m - Leverantörerna kommer att erbjudas plats mot hyra och någon form av kösystem - Bostadsanpassningshandläggare från hela länet är kallade till möte den 16 februari Saras bildspel bifogas anteckningarna. Sara uppmanar rådet att återkomma med synpunkter kring den publika delen. Rigmor Åkesson informerar om att de överskott som fanns från 2010 har gått in till viss del i Publika delen samt även lämnats tillbaka till landstinget och kommunerna. Hjälpmedelscentrum har fått projektmedel från Hjälpmedelsinstitutet för Kloka val på äldre dar, ett projekt med syfte att ge ökad kännedom om hjälpmedel och smarta vardagsprodukter samt bostadsanpassning. Den satsning som Västerås stad gör med projekt VIKTIG (Västerås IKT i Gemenskap), är ett led i att öka och stödja teknikanvändning av informations- och kommunikationsteknik. Hjälpmedelscentrum kommer att samarbeta med projektet. Detta kan gälla larm, generell bostadsanpassning, teknikstöd via dator (kontakt med hemtjänst/anhöriga) m m. Den s k Giraffen är ett exempel på teknisk utrustning. En inspirationsdag (heldag) är inbokad torsdagen den 26 april på Hjälpmedelscentrum i samarbete mellan Projekt Viktig, Västerås pensionärsorganisationer och Hjälpmedelscentrum (Kloka val på äldre dar). Mer information finns på webbsidan, En ny instruktion för uthyrning av konferensrum är på gång. Det finns ett intresse från leverantörer att hyra konferensrum för utbildningar m m. Hjälpmedelsrådet önskar följande: - beställning av hjälpmedel via datorn i Publika delen - lättlästa etiketter, gärna större storlek än nuvarande etiketter, samlade i pärm i A4-format, med möjlighet att ta med sig etikettblad - förhöjningsklossar på besöksfåtöljer - pictogram för alla hjälpmedel Rigmor redogör från ett möte med HI och Gemensamma nämnden. Den förändring som kommer att ske inom Landstinget Västmanland är att den nuvarande förskrivningsprocessen kommer att finnas kvar tillsammans med ett fritt val av hjälpmedel. Vad gäller fritt val finns inget beslut just nu.

3 3 (6) Hjälpmedelsrådet ser gärna att det görs konsekvensbeskrivningar då avgifter för hjälpmedel höjs. Många av de funktionshindrade har dålig ekonomi. 3 Ny verksamhetschef Anne-Christine Ahl har tillträtt sin nya tjänst som verksamhetschef för Hjälpmedelscentrum fr o m 1 februari. Anne-Christine har tidigare arbetat bl a som processtyrningsledare inom Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling i landstinget. 4 Aktuellt om hjälpmedel från brukarorganisationerna DHR: - Tina informerar att en planeringskonferens har ägt rum tillsammans med 6 avdelningar i länet. - Lördagen den 26 maj, kl 14:00, kommer en tillgänglighetsmarsch att genomföras i Västerås, med start vid Fiskartorget. Planering pågår. PSO: - Heldags videokonferens från 19 orter i landet har ägt rum inom PSO. Föreläsare har samlats i Stockholm för att informera om de senaste från forskning. - Årsmöte äger rum den 19 maj. RBU: - Föreningen har fått tillgång till träning vid habiliteringen, Sundinska vreten under kvällstid vilket är mycket positivt - En aktiv medlem i Stockholm är först i Sverige med att prova ett nytt hjälpmedel, en s k racerunningcykel. Det finns i nuläget 10 st racerunningscyklar i Västerås. Detta hjälpmedel kan komma att ersätta andra förflyttningshjälpmedel och bör inte klassas som fritidshjälpmedel enligt RBU. Utbildning för aktiva medlemmar är inplanerad i slutet av februari. Träning sker i friidrottshallen. Broschyr delas ut. Följdproblem: speciella skor krävs. FUB: - Kunskapsspridning angående LSS pågår för styrelsen på länsnivå. - Mycket problem med Handifon (handdator med program anpassade för personer med kognitiva funktionshinder) 5 Aktuellt från hjälpmedelsverksamheterna Stefan Sternemar, Aktivortopedteknik: I dagsläget finns lokal att låna i Fagersta (Mitt Hjärta). Det finns möjlighet att skaffa egen lokal om behovet finns.

4 4 (6) Ny avdelningschef: Rekrytering av ny avdelningschef inom Hjälpmedelscentrum pågår. Tillsättningen beräknas vara klar i början av mars. Önskvärda egenskaper från Hjälpmedelsrådet: - lyssnande chef - hjälpmedelsrådet är ett viktigt forum och kräver stor kunskap och kompetens inom hjälpmedelsområdet. Ny informatör: Maria Jernberg arbetar fr o m 1 februari som vikarierande informatör. Vikariatet är på 20 månader. Maria kommer att delta vid hjälpmedelsrådets möten. Handboken: Några få justeringar har gjorts i Handboken och kommer att läggas ut i ny reviderad form på och inom kort. El-rullstol i Publika delen: För att få prova de el-rullstolar som idag finns i den publika delen, krävs en bokning tillsammans med förskrivare. Bokning görs i kundtjänst. Synhjälpmedel: Rigmor Åkesson informerar om att politikerna har tagit beslut på att ta bort talande klockor, nålpåträdare bl a från landstingets upphandlade sortiment. Beslut har också tagits på att man höjer storlek på dataskärm för synsvaga. Prisade medarbetare inom Hjälpmedelscentrum: Stort grattis till medarbetarna inom Hjälpmedelscentrum, Annika Baresic och Thomas Granqvist, som har fått sjukhusledningens pris för arbetet med att ta fram en ny modell för utprovning av elrullstol. Folkhälsoprogram: Alla kliniker och verksamheter inom landstinget har fått i uppdrag av politiker att arbeta för att förstärka folkhälsan. I och med detta har Centrum för hälsa tagit fram en mall för handlingsplan. Anne-Christine informerar mer vid nästa möte. Ny vårdbyggnad: Anne-Christine informerar om att i nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet finns idag särskilda rum för tunga brukare. I och med införandet av inlämnande av hygienrapporter varje månad, har landstinget lyckats med att hålla ner VRI och VRE inom den nya vårdbyggnaden. Städ och Hygien har gjort ett bra samarbete kring nya sätt att städa.

5 5 (6) 6 Sammanställning av frågor inför möte med politiker från Gemensamma nämnden Politikernas svar på de frågor som skickades ut med kallelsen: 1. Ortopedtekniska hjälpmedel finns inte att förskriva. Varför är inte alla ortopedtekniska hjälpmedel förskrivningsbara? Svar: Den som ställt frågan var ej närvarande på mötet. 2. Varför finns det en begränsning på antalet hjälpmedel, exempelvis behovet av en tredje rullstol eller andra hjälpmedel? Problemet är att färdtjänsten inte tar med en tom stol för användning vid ex daglig verksamhet. De som har haft tre rullstolar borde få ha kvar detta hela livet anser brukarorganisationerna. Svar: Beslutet är taget tillsammans med alla kommuner i länet. Anledning är i första hand ekonomin. En kartläggning över hur det ser ut i andra landsting har gjorts. De flesta landsting har endast en rullstol per användare. Något som bör ses över är hjälpmedel som inte används, vilket är mycket kostsamt. Frågan diskuteras vidare vid mötet. Som avrundning i diskussion är alla överens om att det berör transporten av rullstol (Samtrafik). Rigmor informerar om att en ny ledamot, Tommy Levinsson, kommer att delta i Gemensamma nämndens möten framöver. Tommy har stor erfarenhet kring transportfrågor. Hjälpmedelsrådet ser gärna att det utförs en konsekvensanalys vid ändring av politiska beslut. 3. Varför finns det inte en generell ersättning för alla som reser till möten? Lissie och Anita J informerar om att detta är sista mötet de deltar i då det inte finns möjlighet att få ersättning för resa till möten. Detta känns orättvist eftersom HV får pengar från landstinget för samordning och hyror, samtidigt som det är 14 föreningar som står utanför HV och inte får någon hjälp för detta. Tina lägger till att det är viktigt att hela länet är med och deltar vid möten. Svar: Rigmor tar med sig frågan. Anne-Christine kommer att införa videokonferens i landstinget. Det kan vara en möjlighet att delta på möten via denna teknik. 4. Information från politiker om vad som är på gång och som berör brukarorganisationerna: - Översyn av vårdplatser pågår inom landstinget. Detta innebär att följande: o samlar cancervården o skapa en äldreavdelning med utökad grundbemanning o multisjuka ska få vård inom hemsjukvården med tillgång till avancerad personal o mobil familjeläkare är i gång och fungerar bra

6 6 (6) o ortopedoperation kommer att byggas om o barnkliniken byggs om o ombyggd akutmottagning invigs i mars med mål att varje patient ska tas om hand inom fyra timmar (mål uppnås med 80 %) o utökade platser inom intensivvårdsavdelning. - Mariett från Hallstahammars kommun informerar om att det är viktigt att hitta bra samarbetsformer för vårdpersonal inom kommun och landsting. Detta kräver också stor kompetens inom olika områden. 7 Övriga frågor Busstransport: Ewy informerade vid mötet i november att hon varit i kontakt med Edströmska gymnasiet och Trafiksäkerhetsverket angående rullstol på buss. Regeln är att rullstolsburen inte får åka med i buss om det inte finns en säkerhetssele. Rekommendationen är att rullstol ska vara förankrad. Idag finns inget formellt beslut om att busschaufför ska se till att förankring sker. Det som däremot är tydligt och klart är att busschaufför kan förlora sitt körkort om förankring av rullstol inte sker. Möte har ägt rum mellan representanter från Hjälpmedelscentrum och Västmanlands Lokaltrafik (VL) med fortsatta diskussioner som följd. Mer information vid nästa möte. Buss till Hjälpmedelscentrum: Hjälpmedelscentrum har ställt frågan till Västerås stad om införande av kommunal buss till och från Hjälpmedelscentrum. Diskussionen fortsätter. Fel på el-rullstol: På frågan om vad som gäller då det blir fel på el-rullstol, svarar Rigmor att om detta händer utanför hemmet ska man ringa bärgning. Brukaren/användaren får information om detta vid utprovning av el-rullstol. 8 Nästa möte Nästa möte äger rum onsdagen den 9 maj, kl 14:00-16:00. Plats: Hjälpmedelscentrum Vid anteckningarna Lena Veiring-Pettersson

Sara Wickman informerar:

Sara Wickman informerar: MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Hjälpmedelscentrum Lena Veiring-Pettersson Mötesrubrik Plats Hjälpmedelsråd Hjälpmedelscentrum, konf rum Lansen Tidpunkt Onsdagen den 12 september 2012 Närvarande För kännedom

Läs mer

Anita Bergqvist-Persson

Anita Bergqvist-Persson MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Hjälpmedelscentrum Ert datum 2011-05-31 Mötesrubrik Hjälpmedelsråd Plats Hjälpmedelscentrum Signalistgatan 2, konferensrum Gripen 2 Tidpunkt 2011-05-31 Närvarande Marie Liljeberg

Läs mer

Anita Bergqvist-Persson

Anita Bergqvist-Persson MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Division Diagnostik 2010-11-17 Ert datum 2010-11-17 Mötesrubrik Hjälpmedelsråd Plats Hjälpmedelscentrum Signalistgatan 2, konferensrum Gripen 1 Tidpunkt 2010-11-17 Närvarande Anna-Karin

Läs mer

Stefan Sternemar Marianne Lindblom Kajs-Marie Rikko Maria Werme Anita Östling-Beventorp Ewy Falk Anita Bergqvist-Persson

Stefan Sternemar Marianne Lindblom Kajs-Marie Rikko Maria Werme Anita Östling-Beventorp Ewy Falk Anita Bergqvist-Persson MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Division Diagnostik 2010-09-28 Ert datum Mötesrubrik Hjälpmedelsråd Plats Hjälpmedelscentrum Signalistgatan 2, konferensrum Gripen 2 Tidpunkt Närvarande Anna-Karin Andersson Cecilia

Läs mer

Minnesanteckningar Hjälpmedelsråd

Minnesanteckningar Hjälpmedelsråd Sida 1 av 5 1 (5) 2019-05-16 Minnesanteckningar Hjälpmedelsråd 190516 Tid och plats: den 15:e maj kl 10-12. Regionhuset, västra sammanträdesrummet, plan 5. Närvarande: Malin Visell (MAR centrala), Bente

Läs mer

PROTOKOLL 10 GN-HJ. Bengt Jansson. 2012-10-05 t o m sid 14

PROTOKOLL 10 GN-HJ. Bengt Jansson. 2012-10-05 t o m sid 14 Bengt Jansson PROTOKOLL 10 Organ Plats Gemensamma nämnden för hjälpmedelsverksamheten och andra samverkansfrågor Hjälpmedelscentrum, Signalistgatan 2, Västerås Tidpunkt Fredagen den 5 oktober 2012 Ledamöter

Läs mer

Samverkansavtal gemensam Hjälpmedelsnämnd mellan Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanlands län från

Samverkansavtal gemensam Hjälpmedelsnämnd mellan Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanlands län från RIKTLINJE 1 (7) Landstinget Västmanland och länets kommuner Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås har träffat följande överenskommelse

Läs mer

12 Fastställande av föredragningslista Gemensamma nämnden beslutar fastställa utsänd preliminär föredragningslista.

12 Fastställande av föredragningslista Gemensamma nämnden beslutar fastställa utsänd preliminär föredragningslista. Bengt Jansson PROTOKOLL 5 Organ Plats Gemensamma nämnden för hjälpmedelsverksamheten och andra samverkansfrågor Hjälpmedelscentrum, Signalistgatan 2, Västerås Tidpunkt Fredagen den 8 juni 2012 Ledamöter

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning från Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats 7 maj 2013, kl 13.00 15.00 Plats: Hjälpmedelskonsulenterna, Köpmangatan 37, Luleå. HSO, Doris Lehto Hjärnkraft, Gerd Rönnqvist DHR, Sune

Läs mer

LD Hjälpmedel är sammankallande. Mötesform är i första hand telefon-/ videokonferens och i andra hand personliga möten.

LD Hjälpmedel är sammankallande. Mötesform är i första hand telefon-/ videokonferens och i andra hand personliga möten. 1 1(6) SORTIMENTSGRUPPER Uppdrag enligt avtal för Hjälpmedelsnämnden Dalarna Grupperna utarbetar på uppdrag av förslag till riktlinjer och beskriver både hjälpmedel/produkter och ny teknik samt dess konsekvenser

Läs mer

Minnesanteckningar 12 februari 2014

Minnesanteckningar 12 februari 2014 1 (5) KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET Anteckningarna anmäles i kommunstyrelsens ledningsutskott. Minnesanteckningar 12 februari 2014 Närvarande: Ulrika Spårebo Lars Alderfors Kristina Eriksson Annika Magnusson

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013.

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Datum Beteckning 2013-12-04 Telefon 0709719926 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Närvarande: Ann Letorp Seth Pettersson

Läs mer

LD Hjälpmedel är sammankallande. Mötesform är i första hand telefon-/ videokonferens och i andra hand personliga möten.

LD Hjälpmedel är sammankallande. Mötesform är i första hand telefon-/ videokonferens och i andra hand personliga möten. 2 1(6) SORTIMENTSGRUPPER Uppdrag enligt avtal för Hjälpmedelsnämnden Dalarna Grupperna utarbetar på uppdrag av förslag till riktlinjer och beskriver både hjälpmedel/produkter och ny teknik samt dess konsekvenser

Läs mer

Välfärdsteknik i samverkan

Välfärdsteknik i samverkan Välfärdsteknik i samverkan Referensgruppen 2019-01-24 Lovisa von Goës, Pernilla Volmevik Lundberg, Christopher Byren, projektledare Agenda Inledning Presentation av Christopher Byren, ny projektledare

Läs mer

Protokoll 1 (5) Länets Handikappråd. 24 februari 2012 kl. 09.00-12.00, Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag

Protokoll 1 (5) Länets Handikappråd. 24 februari 2012 kl. 09.00-12.00, Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Protokoll 1 (5) Länets Handikappråd Tid och plats för Sammanträdet 24 februari 2012 kl. 09.00-12.00, Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Beslutande Elin Hoffner (V) Björn Hjortling Inger Essvall Kristian

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Ingrid Johansson Tid och plats Onsdagen den 16 september 2015 Länsenheten särskilt

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Tisdagen den 13 september 2016 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå Närvarande SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SPRF

Läs mer

Funktionshinder uppstår när miljön inte anpassats för den som har en funktionsnedsättning.

Funktionshinder uppstår när miljön inte anpassats för den som har en funktionsnedsättning. Hjälpmedel Bilaga 1. till KPR120425 Hjälpmedel Hjälpmedel Hjälpmedel Hjälpmedel Hjälpmedel är produkter som är avsedda för människor med funktionsnedsättning. Hjälpmedel kan också vara metoder och ny teknik.

Läs mer

Landstinget och kommunerna i Västmanlands län. Upprättat i 11 ex av vilka parterna tagit varsitt

Landstinget och kommunerna i Västmanlands län. Upprättat i 11 ex av vilka parterna tagit varsitt Dokumentnamn: Samverkansavtal för gemensam nämnd för hjälpmedelsverksamheten och andra samverkansfrågor mellan Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanlands län f o m 2007-01-01 Dok.nr/Ref.nr/Diarienr:

Läs mer

Elrullstolar, förskrivning och förvaring

Elrullstolar, förskrivning och förvaring Elrullstolar, förskrivning och förvaring Bakgrund Elrullstolar är ett relativt kostsamt hjälpmedel som ska hanteras enligt vissa rekommendationer för att inte elektronik, batterier eller dynor/andra tillbehör

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto Tid och plats Onsdagen den 26 maj 2015 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder,

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Onsdagen den 17 september 2014 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå SPF, Gunilla Bergstedt SPRF, Eivor Öhman SKPF,

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Tisdagen den 4 oktober 2016 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå Närvarande SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SPRF

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 21 maj 2010 kl. 09:00 Plats: Hjälpmedelscentralen, Kistingevägen, Halmstad, Showroom Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2015-06-11 1 (11) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2015-06-11, kl 13 30 15 00 Beslutande Thord Dahberg ordförande Stefan Åhlin Helly Johansson Stig Danielsson

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Inga-Lisa Sundqvist. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Inga-Lisa Sundqvist. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Tallåsenrummet 14:00-16:00 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström (M), vice ordförande Bertil Forselius SRF Inga-Lisa Sundqvist,

Läs mer

Processbeskrivning för samverkan mellan landsting och kommuner i larmfrågor

Processbeskrivning för samverkan mellan landsting och kommuner i larmfrågor 2017-01-24 Processbeskrivning för samverkan mellan landsting och kommuner i larmfrågor På uppdrag av Länssamordningsgruppen (via Hjälpmedelsrådet) kallades en grupp kommun- och landstingsrepresentanter

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017 Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017 Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017 I STYRELSEN OCH PÅ FÖRTROENDEPOSTER Ordförande Margareta Hallner Vice ordförande

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

'a (~ l (l) Samtliga kommuner i Västmanland

'a (~ l (l) Samtliga kommuner i Västmanland Bilaga KS 2013/18/1 'a (~ Datum 2013-01-17 l (l) ~--~SALA KOMMUN Kommunstvrelsens förvaltning 1 l '1 Ink 2'013 -O l- l 8 Samtliga kommuner i Västmanland Rekommendation om budget och verksamhetsplan för

Läs mer

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-09-16

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-09-16 Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-09-16 Närvarande: Marie Sjögren, RSMH-Österlen, ordförande i Tillgänglighetsrådet Arvid Persson, DHR Siv Lindskog Hjärt- och Lungförening Ystad-Sjöbo-Skurup

Läs mer

Länspensionärsrådet Ärendenr 2016/01008

Länspensionärsrådet Ärendenr 2016/01008 Pensionärsrådet Minnesanteckningar 2016-09-05 Pensionärsrådet den 5 september 2016. 1. Närvaro 2. Svar inkomna frågor 3. Uppföljning dialogmöten fortsatt arbete 4. Fortsatt arbete framtidens hälso- och

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-01-23 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Åsa Folkhögskola, Fållökna Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Anna Midgården, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

Samtrafik i Västmanland

Samtrafik i Västmanland Bilaga KS 2011/143/1 Dnr: VSF-llOS019 1(1 ) Samtrafik i Västmanland Tfn 021-17 62 29 malin.valsas@samtrafik.se Västerås stad Hallstahammars kommun Surahammars kommun Ink. Aklbilaga \ Nytt revisions reglemente

Läs mer

Hjälpmedelscentrum Augusti HMC info

Hjälpmedelscentrum Augusti HMC info Hjälpmedelscentrum HMC info Fokus Hjälpmedel Den 24 25 oktober är det dags för Fokus Hjälpmedel i Örebro. Gratis bussar kommer att gå från ett flertal städer. Läs mer på nästa sida. Hjälpmedelsdagen Den

Läs mer

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet. Lättläst sammanfattning

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet. Lättläst sammanfattning Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet Lättläst sammanfattning Betänkande av Utredningen om fritt val av hjälpmedel Stockholm 2011 SOU 2011:77 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Styrgruppen för HMC:s verksamhet

Styrgruppen för HMC:s verksamhet Styrgruppen för HMC:s verksamhet Styrgruppsmöte 19 mars 2013 Ekonomisk rapport Månadsbokslut februari 2013 Övergången till kommunal betalare Faktureringen i januari och februari Felen som uppstod Kontroll

Läs mer

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(9) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors Kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus Hans Hellman PRO Ale

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-10-23 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Läs mer

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare John Bertil Eriksson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare John Bertil Eriksson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Tallåsenrummet 13:15-15:00 Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström (M), vice ordförande Karl-Erik Wigholm, DHR Anita Klaesson, Reumatikerföreningen Eva Guldhagen,

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet Beslutad av Hjälpmedelsnämnden i Värmland 2005 12 09 (Utgåva 2 rev 2007-12-07) (Utgåva 3 rev 2011-10-14) Dnr LK/111747 1(7) Hjälpmedelnämnden

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Torsdag den 29 november 2012 kl 9.00 12.00 Plats: Skårs gård, Fjärås mellan Varberg och Kungsbacka Se nedanstående länk, karta bifogas,

Läs mer

Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om att ta bort systemet med hörselcheckar/fritt val Hjälpmedel

Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om att ta bort systemet med hörselcheckar/fritt val Hjälpmedel Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anna Breuer TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-03 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (3) HSN 2017-1306 Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Bilaga 4 Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Kommunerna i Örebro län 2003-05-20 Reviderad av MAR-nätverket 2016-09-20 Sedan den 1 januari 1995 ansvarar kommunerna i Örebro län för omvårdnadshjälpmedel.

Läs mer

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Karin Flyckt Samordnare av funktionshindersfrågor Förändrade roller på nationell nivå Hjälpmedelsinstitutet avvecklas statliga åtaganden går till

Läs mer

Organisation för samverkan mellan kommunerna och landstinget i hjälpmedelsprocessen

Organisation för samverkan mellan kommunerna och landstinget i hjälpmedelsprocessen Hjälpmedelsstrategi Organisation för samverkan mellan kommunerna och landstinget i hjälpmedelsprocessen Ägarsamråd för samverkan i hjälpmedelsförskrivning Samordnar, rekommenderar samt bereder den politiska

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

INFORMATION när Du får låna elrullstol

INFORMATION när Du får låna elrullstol Hjälpmedelscentrum 2015 Signalistgatan 2 721 31 Västerås INFORMATION när Du får låna elrullstol Förvaring Förvaring ska ske så att inte obehöriga kan få tillgång till hjälpmedlet. Elrullstol ska förvaras

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

Förändring av den Gemensamma nämnden till en gemensam Hjälpmedelsnämnd

Förändring av den Gemensamma nämnden till en gemensam Hjälpmedelsnämnd SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 15 (21) Sammanträdesdatum 2014-03-04 56 Dnr 2014/241 Förändring av den Gemensamma nämnden till en gemensam Hjälpmedelsnämnd INLEDNING Sala kommun har fått möjlighet

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde PROTOKOLL Central förvaltning Sammanträde 2014-04-16 34 43 Sida 1 (7) från s sammanträde Tid: 2014-04-16 kl 13.30 16.00 Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande Sören Bertilsson (S), 1:e vice

Läs mer

Protokoll 1 (5) 23 maj 2012 kl , Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag

Protokoll 1 (5) 23 maj 2012 kl , Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Protokoll 1 (5) Länets Handikappråd Tid och plats för Sammanträdet 23 maj 2012 kl. 09.00-12.00, Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Beslutande Elin Hoffner (V) Björn Hjortling Georg Witthoff Inger

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning F Administration F Kansli 1 (5) Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9) Kommunala pensionärsrådet 2010-02-09 1 (9) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Edin (fp), ordförande

Läs mer

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Norrbottens läns landsting, här kallad landstinget, och xxx kommun, här kallad kommunen, har träffat samverkansavtal

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Bilaga 4 2003-05-20 Rev 2016-09-20 Rev 2018-09-20 Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Kommunerna i Örebro län Sedan den 1 januari 1995 ansvarar kommunerna i Örebro län för omvårdnadshjälpmedel. Omvårdnadshjälpmedel

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (6) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.45 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (M) (M) (C) (MP) (V) Thorbjörn Larsson Ola Hägg

Läs mer

Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare

Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare Hjälpmedelscentralen Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare Välj rätt arbetsordertyp i WebSesam- guide till förskrivare När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Funktionshinder Lena Dahlman, ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och

Läs mer

Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås

Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 7 Organ Plats Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 1 oktober 2015 kl. 09.00-11.15

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Bilaga till regeringsbeslut 2007-08-16 nr 3 Socialdepartementet Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Inledning Regeringen vill i en försöksverksamhet pröva ett system som

Läs mer

Kostnadsfria inkontinenshjälpmedel för förskrivning till personer i enskilt och särskilt boende

Kostnadsfria inkontinenshjälpmedel för förskrivning till personer i enskilt och särskilt boende RIKTLINJE 1 (5) INLEDNING Riktlinjen gäller för personer som är folkbokförda i Västmanlands län. BESKRIVNING Patienten ska utredas enligt Handlingsprogram kvinnlig urininkontinens och för män enligt Samverkansdokument

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Webbkartläggning Primärvård Delaktighet, inflytande och samverkan 2014 Bakgrund evidensbaserad praktik I överenskommelsen

Läs mer

Anny Månsson. Mona Fransson. Anne Larsson, FUR. Mona Fransson, FUB, och Anny Månsson, PRO. Socialkontoret tisdagen den 12 mars kl. 12.10.

Anny Månsson. Mona Fransson. Anne Larsson, FUR. Mona Fransson, FUB, och Anny Månsson, PRO. Socialkontoret tisdagen den 12 mars kl. 12.10. ÖRKELLJUNGA KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Justeringens Plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Örkelljungasalen,

Läs mer

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Materialet är framtaget med stöd av Allmänna Arvsfonden Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Tankar och idéer för dig som är i behov av och använder hjälpmedel Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Läs mer

Styrgrupp PROTOKOLL 1(8) Diarienummer. Tid: 2016-03-03 09.00 Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern

Styrgrupp PROTOKOLL 1(8) Diarienummer. Tid: 2016-03-03 09.00 Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern Närvarande: Mats Petersson, Nässjö kommun Lena Adolfsson, Aneby kommun Lena Svenningsson, Mullsjö kommun Marie Kemi, Jönköpings

Läs mer

Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097

Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097 1(2) 22 februari 2006 HS 2004/0097 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097 Uppdateringen består av: Förtydligande av riktlinjer kring

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 21-28

Landstingets pensionärsråd 21-28 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-06-02 Landstingets pensionärsråd 21-28 Tid: Fredagen den 2 juni 2006, kl 09.30-12.00 Plats: Sjukgymnastikens konferensrum, Länssjukhuset i Halmstad Närvarande ledamöter

Läs mer

Förskrivning av hjälpmedel

Förskrivning av hjälpmedel Förskrivning av hjälpmedel Grundläggande förutsättningar Örebro läns landsting och länets kommuner har ett delat ansvar för omvårdnaden av funktionshindrade personer. Kommunen har sedan 1995 ansvar för

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO 1 (7) Tid: Kl 14.00-16.00 Plats: Bäcken Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Karl-Erik Sjöberg, SPF Aina Hortlund, SKPF Sterling Nilsson, DHR Ulla-Britt

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Handikapprådet. 26 februari 2013 Plats och tid Guldsmeden plan 4, tisdag den 26 februari, kl: 13.15 16.30 Birgitta Medin ordf Karin Eriksson FUB Ulf Nilsson SRF Åsa Nordkvist AAF Birgit L Sundström AFASI

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) (S) Caroline Wallensten

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) (S) Caroline Wallensten 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.50 Plats Stockholms sjukhem, Mariebergsgatan 22 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande Caroline Wallensten Tuva Lund

Läs mer

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam Hjälpmedelscentralen Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam - en kundguide Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam- en kundguide När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens sesam2

Läs mer

HjälpmedelsCentrum Hjälpmedel för rörelsehinder, kommunikation, kognition och samordningsansvar för inkontinens Organisatoriskt i landstinget Budget ca 80 Mkr 56 medarbetare 700 förskrivare Gemensam nämnd

Läs mer

Hjälpmedel Västerbotten

Hjälpmedel Västerbotten Hjälpmedel Västerbotten Vi ger stöd till våra kunder i arbetet att tillgodose personers behov av rätt hjälpmedel Bild från filindeblogg.nu Hjälpmedel Västerbotten En specialist- och serviceenhet för hjälpmedel

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Minnesanteckning Färgelanda, 2017-06-02, 9.00-15.00 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 9.00-9.30 Information och kommunikation Närvarande: Irene Svenningsson, Johan Lundh, Maria Lobrandt, Peter Eliasson,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-405/2017 Sida 1 (5) 2017-08-17 Handläggare Anna Larsson Telefon: 08-508 25 141 Lena Tengvall Telefon: 08-508

Läs mer

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad på scenen på Glada Hudik teater i september månad Konserthuset med tjejgruppen Upp & ner gympa Ombord på Birka Klippans möte

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer