Håret, kroppen och själen - en tankeställare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Håret, kroppen och själen - en tankeställare"

Transkript

1 Mår vår kropp och vårt psyke dåligt, mår inte heller huden eller håret bra. Huden speglar vårt välbefinnande och berättar om kroppens organ fungerar som de ska. Vi kan själva göra mycket för att se till att vi mår bra och förvaltar vårt genetiska arv optimalt, såväl i tanke som i handling. Några av oss har fått gener som tillåter nästan allt. De kan äta för mycket, överkonsumera alkohol, låta bli att motionera etc. och ändå leva ett långt liv utan håravfall eller andra organiska skador. De av oss som inte är lika lyckligt lottade, bör se om sitt hus för att klara vägen till åldrandet och kanske även få behålla litet mer av håret. För oss mindre lyckligt lottade är det viktigt att behålla jämvikten, där alla kroppsdelar, inklusive håret, får sitt. En god blodcirkulation, god näring och bra syresättning är viktiga beståndsdelar för vårt välbefinnande. Harmoni i det dagliga livet, minsta möjliga stress och undvikande av traumatiska upplevelser är andra viktiga delar. Detsamma gäller sömn, sju till åtta timmar per natt. God blodcirkulation uppnår vi med motion, till exempel en rask promenad på 30 till 45 minuter per dag. Andas genom näsan och inte genom munnen, så tar du upp syret bättre. Genom att ta promenaden före måltiden förbränner du även lite fett. Späd på med lite massage. Massera hårbotten så att huden rör sig fram och tillbaka. Börja vid tinningarna uppåt och bakåt mot nacken. Använd fingertopparna, inte naglarna! Genom att massera så här fyra gånger om dagen mår såväl du som ditt hår bättre. Det går att lära sig en bra andningsteknik, så att man varken andas för mycket eller för litet. Att andas för mycket är inte bra, på samma sätt som man ju bör undvika att äta eller dricka för mycket. Näring Håret behöver näring och får det genom blodet till cellerna. Ju bättre näring, desto friskare hår och kropp.

2 Bra näring fås genom en allsidig kost i lagom dos, med en blandning av olika näringsämnen. Vad som är lagom varierar från person till person. Den som arbetar mycket med kroppen behöver säkert mer näring än en person som har ett stillasittande arbete. Även åldern och vikten spelar in. I en god näringsblandning ingår proteiner, fibrer, kolhydrater samt ett urval av vitaminer och mineraler. Proteiner Dessa kallas även äggviteämnen och hör till cellernas byggstenar. Aminosyror - amionocarbonsyror för att vara mer exakt - finns i 23 olika byggstenar och proteinogena aminosyror är byggstenar för allt levande. Grönsaker, fisk, ägg, kött, fläsk, ost, nötter samt spannmål är utmärkta proteinkällor. Även kikärtor, linser, soja, böner och ärtor är rika på proteiner, mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. De är även rika på aminosyror. Fibrer Fibrerna behöver vi för att matsmältningen ska fungera optimalt. Näringsämnen från växtriket såsom spannmål, frukt, grönsaker och fullkorn är rika på fibrer. Kolhydrater Är organiska bindningar av koloxid, väteoxid och syre som producerar energi. Vi borde äta den typen av näring som ger mycket kolhydrater, fibrer, proteiner, mineralämnen samt vitaminer med låg fetthalt. Omega 3 Finns i fisk och andra havsfrukter och ger oss viktig näring för cellerna samt är även viktig för hud, hår och naglar. Omega 3-fettsyror motverkar risken för hjärtinfarkt, sänker blodtrycket och motverkar höga halter av fettet triglycerid. Omega 3 skyddar även mot störningar i hjärtrytmen och främjar blodcirkulationen bland annat i hårbotten.

3 Antioxidanter Är våra skyddstrupper och produceras i kroppen som försvar mot de fria radikalerna (instabila syremolekylerna). Dessa stör cellregenerationen och påskyndar åldrandet. Antioxidanter behöver vi mycket av. E- samt c-vitamin, betakarotin och fibrer ger oss gott av dem. Det är extra effektivt att kombinera e- och c-vitaminer. Då uppstår en synergieffekt och de verkar tillsammans kraftfullare än var för sig. E-vitamin är lämpligt att ta som kosttillskott. Zink Är en viktig mineral för all vävnader, rik på antioxidanter och behövs för alla enzym-system. Man vet att zink kan hämma bildandet av DHT - en omvandling från testosteron till dihydrotestosteron, vilken i sin tur stör cellregenerationen i håret. Zinkbrist kan uppstå om man inte äter en fullvärdig kost och då bör zink tas i form av kosttillskott. Tänk på att alltid rådfråga läkare före intagandet av olika preparat, inte minst om du samtidigt äter medicin eller är gravid! Kiselsyra Är ett spårelement och en viktig del i uppbyggnaden av hud, hår och naglar, brosk samt ben. Socker Se upp med allt som är extra sockrat! Det finns tillräckligt mycket med socker i vår kost ändå. Tänk på att en 33 centiliters läsk innehåller motsvarande hela 12 sockerbitar... Socker innehåller inga proteiner, mineraler vitaminer eller fibrer och saknar därmed positiva näringsegenskaper. Istället omvandlas det till fett och lägger sig runt midjebältet. Salt Salt är däremot något vi behöver i viss mängd för att tillföra kroppen klorid och natrium. Dock finns det ingen anledning att använda saltkaret, för vi får i oss tillräckligt med salt ändå genom födan. För mycket salt kan torka ut huden och hårbotten samt orsaka högt blodtryck.

4 Rökning Rökning är, som de flesta vet, heller inte bra för vår organism, inklusive håret och huden. Rökning har en sammandragande verkan på våra kärl och hämmar blodcirkulationen. Kolmonoxid hämmar syretransporten i blodet och nikotin ökar produktionen av adrenalin, som är ett stresshormon. Det finns en mängd andra ämnen i tobak som frigörs vid rökning, exempelvis fria radikaler - instabila syremolekyler. Att vid enstaka tillfälle njuta av en cigarett eller en pipa eller en cigarr, behöver inte vara så farligt. Framför allt inte om man undviker halsbloss. Det är vanerökandet, i kombination med halsbloss, som är farligt. Rökning i kombination med dåliga matvanor är direkt olämpligt! Schampo, kur (inpackning), balsam och stylingprodukter Det är av största vikt att håret och hårbotten behandlas skonsamt. Det uppnås med hjälp av milda preparat som rengör huden och håret från hudavlagringar, talg och resterna av stylingprodukter. Vid håravfall är det dock lämpligt att använda ett så kallat hypofilt schampo. Det är ett schampo som penetrerar olika hudskikt så att regenerationsviktiga ämnen kan föras ned i hårfollikeln. En hårkur (inpackning) tillför vitaminer, fuktighet och stabilitet så att håret ser friskt ut, blir lätt att kamma och får volym samt glans. Vid varje inpackning bör man avsluta behandlingen med ett balsam vars ph-värde ligger under fyra. Detta för att tillsluta fjällskiktet på håret och därmed behålla hårkurens effekt längre. Ett balsam med ph-värde under fyra fungerar utmärkt som utredningskräm för långt hår vid schamponering. Det hjälper till att återställa hårets och hudens skyddande syremantel. Rätt stylingprodukter är viktiga för håret. Dels för att de ger håret volym och dels för att de skyddar mot den friktion som uppstår, när man borstar eller får håret torkat med fön. För mycket värme öppnar fjällskiktet på håret. Då kan vissa fjäll slitas bort och håret skadas Rätt använd lägger sig stylingprodukten som en hinna runt håret och skyddar det, samtidigt som den ger stöd åt frisyren. Man bör dock inte använda för hög värme. Värme över 90 grader gör att stylingprodukterna förångar och därför fönar man direkt på hårets struktur, varvid fjällskiktet öppnar sig. Det finns idag hårfönar som inte blir varmare än 88 grader och som även är tystgående, lätta och t o m förbrukar mindre el. Vid användningen av mousse, gel eller annat strukturant, se till att hålla hårbotten fri så att dessa inte går ner i hårbotten. Det är lätt hänt att porerna i huden smetas igen, vilket gör att huden får svårare att andas. Detta kan i sig bidra till håravfall.

5 Sammanfattningsvis Genom insikt om hur saker och ting påverkar vårt liv, kan vi själva ge vår kropp och vårt hår maximal hjälp för ett bättre välbefinnande. Det är inte för inte som man säger; du blir vad du äter! Liten repetition Motionera dagligen, ät nyttigt men gott. Till den nyttiga kategorin mat hör fisk- och havsprodukter, kött av vilt, fågel eller lamm, grönsaker all slags frukt, fullkornsbröd och ägg (det sistnämnda dock max 4 gånger i veckan). Pressa apelsiner eller grapefrukt till drink, varva med ett glas varmt vatten med tillsats av en tesked öljäst. Häll färskpressad apelsin-, citron- eller grapefruktsaft i glaset varannan morgon, så får du i dig vitamin B, B1, B5, B6 och biotin, samt vitamin C från citrusfrukterna. Knapra då och då på en morot, lite solrosor eller pumpakärnor, 5-10 sticks från selleri eller gurka, två stycken fullkornskex, två osttärningar med låg fetthalt och varför inte även några dadlar, fikon mm. Varva ibland med en bit mörk choklad, 70-procentig kakao. Allt det här gör att du får i dig mycket av allt nyttigt, även av socker. Men här handlar det om fruktsocker, vilket är nyttigare än vanligt socker, framför allt i små doser. Man bör kanske inte äta ett kilo vindruvor per dag, men åtta till tio druvor är helt ok. Det gäller såväl gröna som röda druvor. Ett eller två glas rödvin mår du heller inte dåligt av. Men det är upp till var och en att själv bestämma. Drick några liter vatten per dag, filtrerat naturligtvis, för att genomskölja kroppssystemet. Tänk på din vikt och stoppa inte i dig för mycket! Njut av livet, rök helst inte och vistas inte heller i rökiga lokaler. Massera hårbotten så att blodcirkulationen ökar. Har du tid, unna dig en hårbottenmassage fyra gånger per dag. Någon minut varje gång, och du och ditt hår kommer att må jättebra. Några slutord på vägen Gjort är gjort, och vad det än är så kan du inte få det ogjort. Det lönar sig alltså inte att älta eller gråta över spilld mjölk. Se framåt! Tänk positivt! Lycka till! Ulrich Dorwarth, pilolog.

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Må bra hela livet Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Lars Engstrand Tryckår 2010 2 Vi har ett rikt liv framför oss! Under den yrkesverksamma delen av våra liv skaffar vi

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre.

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre. Om Slanka Kan man skifta mellan Slanka Maxi och Slanka Kombi under min viktminskning? När du väljer Maxi får du hjälp av ketonkropparna som dämpar din hunger. Så fort du stoppar något annat i munnen kan

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Ett föredrag i Sund Livsstil

Ett föredrag i Sund Livsstil Ett föredrag i Sund Livsstil RDI/RDA Alla hamnar inte i kategorin friska personer * Arbeta/leva under mycket stress * Tungt arbete * Kraftig/brist på motion * Skador, sår eller brännskador * Matsmältningsproblem

Läs mer

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 D I A B E T E S M E L L I T U S SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 Email: holmsten.pernilla@telia.com INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 4 2.1 Diabetes Mellitus enligt

Läs mer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer INTELLIGENT VIKTMINSKNING Av Martin Kreutzer Innehåll: Sidan 5 Sidan 10 Sidan 12 Sidan 24 Sidan 32 Sidan 40 Sidan 48 Sidan 54 Sidan 60 Sidan 64 Sidan 70 Sidan 76 Sidan 78 Sidan 89 Introduktion: Smal på

Läs mer

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet .. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial.. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial Vetenskap & Allmänhet Vetenskap & Allmänhet GRÖNSAKSFÖRSÖKET Vad roligt att du och din klass vill

Läs mer

Att lära sig måste få ta sin tid

Att lära sig måste få ta sin tid Råd om amning Att lära sig måste få ta sin tid Starten kan vara lite kämpig, men efter några veckor infinner sig oftast en fungerande rutin och dygnsrytm. Ge inte upp för tidigt. Ge dig och din baby denna

Läs mer

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite!

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel Kolla vilket häftigt instrument! Arbetsbok åk 4-6 Dags för nya friska tag! Spriiing! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel är jättebra att följa. Sover du gott är du vaken

Läs mer

Mat, vikt och fysisk aktivitet

Mat, vikt och fysisk aktivitet Mat, vikt och fysisk aktivitet Informationshäfte från Nordic Sugar Mat, vikt och fysisk aktivitet 1 Informationshäftet Mat, vikt och fysisk aktivitet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright tillhör Nordic

Läs mer

Graviditet och diabetes

Graviditet och diabetes Graviditet och diabetes Denna skrift vänder sig till Dig som har diabetes före graviditeten eller har fått graviditetsdiabetes Vårt mål är att Du skall må bra under graviditeten, få en positiv upplevelse

Läs mer

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad 304 Åkerihandbok 2013 Miljö Samhällsekonomi Arbetslöshet Arbetsmiljö Kulturhistoria Hälso- och sjukvård Narkotika Sömn & Matvanor hälsa Fritid Motion Socialt stöd Livsmedel Socialförsäkring Utbildning

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

det är ganska enkelt. - att må bra. får mycket på köpet

det är ganska enkelt. - att må bra. får mycket på köpet det är ganska enkelt. Den Det är som det här rör det handlar sig om ofta - att må bra. får mycket på köpet ömn Din sömn är viktig för kroppens och hjärnans återhämtning. När du sover laddar du inför nästa

Läs mer

Nutrition - Mer än näring

Nutrition - Mer än näring Nutrition - Mer än näring Författare: Petra Lundström och Jörgen Tannerstedt Bilder: Adrian Friberg NUTRITION - MER ÄN NÄRING I stort sett allt det vi äter och dricker bryts ned till olika beståndsdelar,

Läs mer

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Äta, röra sig och må bra handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin tillhör Stockholms läns landsting, och har ett nära samarbete med Karolinska

Läs mer

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Hitta ditt sätt Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Livsmedelsverket april 2015 www.livsmedelsverket.se Grafisk form: Kärnhuset Foto: Karlberg media AB, Johnér, Scandinav, Folio. Tryck: Lenanders

Läs mer

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. Bra att veta om diabetes För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. 1 Innehåll Inledning... 3 Vad är diabetes?... 4 Olika typer av diabetes... 5 Midjemåttet och typ 2-diabetes... 8 Högt blodtryck,

Läs mer

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Kirurgkliniken Västerås Page 1 Granskat av: Åsa Jansson Överläkare, Gynekolog Kvinnokliniken Västerås

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer

Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs

Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs Innehållsförteckning: 1. Vad är typ 1 diabetes? Kan man ha ett normalt blodsocker vid diabetes? 2. Varför har vi socker/glukos i blodet? 3. Vad är socker?

Läs mer

Den nordiska dieten. Trina Hahnemann. Foto LArs Ranek

Den nordiska dieten. Trina Hahnemann. Foto LArs Ranek Den nordiska dieten Trina Hahnemann Foto LArs Ranek ö v e r s ä t t n i n g a n n a o l s s o n Till min mamma, Hanne Rodam, som tack för allt stöd och all inspiration du gav mig för att göra den här boken.

Läs mer

Ett återkommande tips är att kolla efter symbolen med Nyckelhålet. Det är en märkning som bara får användas på mat som är nyttigare.

Ett återkommande tips är att kolla efter symbolen med Nyckelhålet. Det är en märkning som bara får användas på mat som är nyttigare. Remissversion av konsumenttexter Dessa texter är ett grundmaterial tänkt att passa för en bred målgrupp. Framöver kommer Livsmedelsverket att arbeta vidare med att anpassa och rikta materialet till olika

Läs mer

Vad är ph-värde det handlar om balans!

Vad är ph-värde det handlar om balans! Var inte så sur! Alla levande organismer såsom jord, växter, djur och människor har ett ph-värde i kroppen. ph står för potential of hydrogen och det är skalan man använder för att mäta syra/bas balansen.

Läs mer

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter Nyttiga fakta om ägg & näring Fakta om ägg från Svenska Ägg Förord Den här skriftens titel Ett ägg är mer än fyra morötter är ett sätt att säga att ägg är mer

Läs mer

Det dolda sockret Lärarhandledning

Det dolda sockret Lärarhandledning Det dolda sockret Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters

Läs mer

Att slarva med proteinet är det värsta man kan göra om man vill lägga på sig kvalitativ muskelmassa eller återhämta sig snabbt.

Att slarva med proteinet är det värsta man kan göra om man vill lägga på sig kvalitativ muskelmassa eller återhämta sig snabbt. Dalarnas Skidförbund Alpina Vårtinget 2011-05-14 Sammanfattning-Kost Utgångsläge: När man i unga år tränar och tävlar för att förbättra sig inom sin idrott är det oerhört viktigt att man tar framförallt

Läs mer

Alla hjärtans bok. Hälsoguiden för alla levnadsglada

Alla hjärtans bok. Hälsoguiden för alla levnadsglada Alla hjärtans bok Hälsoguiden för alla levnadsglada Fyll på me d li ka sto rd ol ik a s rl Potatis, ris, pasta, bröd, bu lgu r, m ath av re ell e id kt v fru sidan om. Blanda gärna kokta o ch r åa. All

Läs mer