Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända"

Transkript

1 Tjänsteställe, handläggare Datum Kultur och ideell sektor, Lena Adem Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Kultur är läkande och skapar meningsfullhet i tillvaron. Kultur överbrygger gränser och kan användas i integrationssyfte eftersom den inte kräver ett gemensamt språk. Kultur utvecklar och är till hjälp vid språkinlärning. Artikel 6 i FN:s konvention om barnets rättigheter lyfter förutom barnets rätt till liv och överlevnad även barnets rätt till utveckling och artikel 31 fastställer barnets rätt till lek, vila och fritid. Örebro län har liksom andra län i landet tagit emot ett stort antal asylsökande/ nyanlända barn den senaste tiden. De bor ofta långt från tätorter i miljöer som ger små möjligheter till utveckling och fritid samt integration med omgivande samhälle. På samma sätt som i många andra län har behovet av fritidsaktiviteter för denna grupp uppmärksammats 1. I vårt län är en satsning på integration genom kultur på fritiden därför ett komplement till de idrottssatsningar som redan pågår genom bland annat Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF). Därför planeras ett integrerande kulturprogram för asylsökande/nyanlända att genomföras i Örebro län med början hösten 2016 med Region Örebro län som samordnare. Kulturprogrammet innebär möjlighet för intresserade asylsökande/nyanlända barn och unga och deras familjer att ta del av och/eller själva skapa kultur tillsammans med andra barn och unga och deras familjer. Eftersom nyanlända lyfts fram som en prioriterad grupp i kulturplanen utgår satsningen från dem, men inte som en isolerad grupp, utan fokus är på integration, det 1 Exempel på regioner som har vikt medel för kultur med fokus asylsökande/nyanlända är Värmland, Gävleborg, Stockholm och Västra Götaland.

2 vill säga möjligheten för asylsökande/nyanlända att möta andra barn i kulturupplevelser och eget skapande. Projektet ger asylsökande/nyanlända barn och unga tillgång till existerande kulturarenor, alternativt bildar nya arenor för kultur där barn möts oberoende av bakgrund. De kulturaktiviteter som planeras har olika infallsvinklar och syftar tillsammans till att ge meningsskapande, inspiration, glädje, möjlighet till konstnärlig utveckling och gemenskap, samt möjlighet till fortsatt kulturskapande genom folkbildningen. Några aktiviteter har fokus på demokratiska processer och barns rättigheter. Aktiviteterna genomförs av professionella aktörer. För att lyckas krävs god samverkan mellan bland annat Region Örebro län, kulturinstitutioner, professionella kulturskapare, kulturkonsulenter, kulturföreningar, kommunala förvaltningar, flyktingsamordnare, familjecentraler, Örebro läns bildningsförbund, Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF), folkbildningen/scenit, asylsökande/nyanlända, asylboenden och Migrationsverket. En koordinator kommer att anställas för att genomföra projektet och värdar med flerkulturell/flerspråkig kompetens kommer vid behov att anlitas vid genomförandet av kulturaktiviteterna. Genom att alla bidrar med mindre delar kan också mycket göras inom befintliga ramar. Programmet har flera olika delar som i korthet är följande: Dans, skapandeverkstad och läsfrämjande på familjecentraler 0-6 år. Aktiviteter riktade till familjecentraler där asylsökande/nyanlända och andra barn möts naturligt. Planerade kulturaktiviteter är danspedagogisk verksamhet, skapande verkstad med konstnärer från länet samt läsfrämjande. Workshop/kurser för barn och unga 7-25 år. Flera integrerande kurser/workshops planeras. Skapandet leds av professionella kulturaktörer från vårt län. Demokrati och barnrättsfrågor är centralt i vissa av workshopsen medan konstnärligt skapande är i fokus i andra. Art Kod genomför workshops med fokus på demokrati, konst och platsen. Konstskolan i Örebro bjuder in till kurs som genomförs på helger för konstintresserade unga. Kurser med filmskapande, rap, spoken word och workshops med professionella danskonstnärer är också planerat. Scenkonst barnfamiljer: Asylsökande/nyanlända barn och deras familjer får möjlighet att uppleva scenkonst (teater och musik). Främst viks platser i ordinarie föreställningar. Denna del är en integrationssatsning inom publikarbetet. Att ta del av professionell scenkonst är en viktig del av kulturområdet. Den kan leda till att man själv vill skapa, men behöver inte göra det. Upplevelsen är målet. Scenkonsten framförs av professionella aktörer från vårt län. Gemensam avslutning, Världens helg, barnfamiljer och unga: Avslutningen är början på fortsättningen. Efter att ha fått ta del av

3 professionell scenkonst samt eget skapande lett av professionella aktörer ges information om möjlighet till eget skapande genom folkbildningen. Världens helg på Kulturhuset i Örebro med föreningen Scenit 2 som arrangör innebär att folkbildningen från länets olika delar finns på plats och anordnar prova-påaktiviteter. De regionala kulturkonsulenterna har också möjlighet att delta. Samarbete kommer också att ske med ÖLIF så att även idrottsutbudet som finns i länet blir tydligt. Kultur som har skapats under projektets övriga delar kan visas upp genom utställningar eller uppträdanden. Troligt är också anlitade musikartister som uppträder på olika språk. Regionalt styrdokument Den regionala kulturplanen har fokus på kultur för barn och unga i hela vårt län. Den slår också fast: Nyanlända befinner sig ofta särskilt långt från att inkluderas i det svenska samhället och med stor sannolikhet därmed även i kulturlivet. De är därför en särskilt viktig grupp. Efterföljande mål i kulturplanen säger att: Utvecklingsarbete kopplat till kultur och mångfald med fokus på etnicitet och social hållbarhet/inkludering är viktigt. Nyanlända är en prioriterad grupp. Region Örebro län ska bidra genom att sprida kunskap och goda exempel samt initiera och/eller stödja projekt/verksamhet med sådan inriktning. Viktiga samarbetsparter är Örebro läns bildningsförbund, folkbildningen, civilsamhället, länets kommuner och länets kulturaktörer. Projektet knyter också an till fler mål i kulturplanen som handlar om att nå hela länet med lättrörlig kultur och kultur på fritiden: Möjligheten att ta del av professionell kultur så som till exempel dans, musik, teater, konst och museal verksamhet i hela länet ska stärkas genom lättrörlighet och utveckling av arrangörskap/kulturella mötesplatser i länet. Viktiga aktörer är länets kulturinstitutioner, det fria professionella kulturlivet, länets kulturkonsulenter, länets kommuner, civilsamhället och andra kulturarrangörer. Länets kulturkonsulenter ska främja kultur på fritiden för barn och unga. Provapå-dagar liknande de som finns inom idrottsrörelsen kommer att genomföras i 2 Föreningen Scenit är folkbildningens arrangörsförening och ägs av studieförbund i Örebro län. Scenit:s medlemsorganisationer består av verksamma studieförbund i länet vilket gör föreningen unik i landet.

4 länets kommuner. Viktiga parter är länets kommuner, regionala kulturkonsulenter, civilsamhället och Region Örebro län. Syfte, mål och avgränsningar Projektet utgår från är att ett stort antal asylsökande/nyanlända barn och unga sedan en tid finns i länet. Bedömningen är att de har lägre tillgång till utveckling och kultur på fritiden och i låg grad är integrerade med andra barn och det omgivande samhället, vilket är en samhällsutmaning. Det finns även andra samhällsutmaningar som projektet berör. Det handlar om kulturens koncentration till tätorter och Örebro stad. Det handlar också om den utmaning som är i fokus för hela vår kulturplan, det vill säga att göra professionell kultur tillgänglig för alla barn i hela länet. Huvudsyftet är att utifrån kulturplanens mål genomföra ett pilotprojekt gällande kultur på fritiden för asylsökande/nyanlända barn och unga i länet. Integration är en självklar del i genomförandet liksom att arbeta fram nya strukturer och metoder för fortsatta satsningar. Mål Projektet är i första hand ett pilotprojekt inom kulturområdet med integration i fokus. Huvudmål i kulturprogrammet och dess upplägg är att ge asylsökande/nyanlända barn och unga möjlighet att möta andra barn och unga genom eget skapande eller i upplevelser av professionell scenkonst. Projektet utgår från och ger kunskap om den kultur som är Region Örebro läns ansvarsområde och folkbildningens genom bland annat Scenit. Förhoppningen är att det inspirerar till fortsatt deltagande i länets kulturliv. Huvudmål i projektet är att utveckla metoder och dra lärdomar som gör framtida projekt med liknande inriktning lyckosamma. Det vill säga att utifrån genomförande och utvärdering få kunskaper om vad som kan förbättras och utvecklas till framtida liknande satsningar. Det handlar om strukturer för samverkan, organisationen för genomförandet och innehållet i kulturprogrammet. Delmål i projektet är att utveckla arbetet med tillgång till kultur på fritiden för alla barn och unga i hela länet samt, lättrörlig professionell kultur i hela länet. Avgränsningar Barn och unga 0-25 år samt medföljande familjer eller andra vuxna är målgruppen för kulturprogrammet med fokus på nyanlända/asylsökande. Satsningen handlar om kultur på fritiden eftersom det är där skillnader på tillgång har uppmärksammats.

5 Aktiviteterna är frivilliga och endast de asylsökande/nyanlända som är intresserade kommer att delta. Det handlar om ett mindre pilotprojekt som därför omöjligt ensamt kan lösa de ovan angivna samhällsutmaningarna. För det krävs betydligt större insatser och längre tidsperspektiv. Plats för genomförandet är främst andra delar av länet än Örebro kommun 3. De kommuner där kulturaktiviteterna genomförs kommer att väljas ut i samråd med kommunerna, familjecentraler och kulturutövarna utifrån hur de ser på behovet i de olika kommunerna. I de fall prioriteringar behöver göras kommer rekommendationer från Migrationsverket, Länsstyrelsen och ÖLIF att vara vägledande. Befolkningsstatistik är också en viktig kunskapskälla. Långsiktiga effekter: Pilotprojektet är en del i arbetet med att kultur ska vara till för alla barn i Örebro län. De lärdomar som dras i projektet ska användas i framtida satsningar. Det kan handla om att arbeta vidare med gruppen asylsökande/nyanlända på ett bättre sätt, men också om att nå andra grupper som idag har lägre tillgång till professionell kultur på fritiden exempelvis på grund av språk, socioekonomi eller var man bor i länet. De sammantagna satsningar som görs på kultur för alla barn i länet förväntas ge ett mer hållbart samhälle. Detta utifrån kulturens viktiga samhällsfunktion. Tidplan: Programmet planeras genomföras 2016 med avslut Uppföljning Projektet kommer att utvärderas dels utifrån hur samverkan och genomförandet har fungerat, dels utifrån hur kulturaktiviteterna har upplevets av deltagare och andra. Uppföljning kommer att ske med dem som ingår i organisationen, kulturaktörerna samt de som deltar i kulturupplevelserna. En rapport kommer att skapas där centrala frågor är vad som kan utvecklas i framtiden och hur det kan ske. En kortfilm produceras som beskriver det genomförda projektet under förutsättning att tillräckliga medel ges. 3 Detta har beslutats utifrån samtal som förts med ansvariga för samordningen av ensamkommande flyktingbarn i Örebro kommun.

6 Finansiering En stor del av upplevelserna bekostas i huvudsak genom att offentligt finansierade regionala kulturaktörer bidrar med biljetter eller föreställningar. Detta gör projektet kostnadseffektivt. Område kultur och ideell sektor hos Region Örebro län samordnar projektet och bidrar med egeninsatsen 150 tkr. Regionstyrelsen bidrar med 400 tkr och Statens kulturråd med 300 tkr. Utifrån de medel som finns att tillgå i juni 2016 kommer Region Örebro län att lägga upp och genomföra ett kulturprogram. Bedömningen är att 850 tkr är ett minimum för att kunna genomföra ett pilotprojekt av god kvalitet (se bifogad kalkyl). Planerad organisation vid genomförande Region Örebro län Söker medel och finansierar projektet med hjälp av inkomna medel. Samordnar och leder projektet. Anställer koordinator för genomförandet. Tillhandhåller vid behov värd eller liknande med språklig/kulturell kompetens när aktiviteter genomförs. Utvärderar projektet Deltagande kulturaktörer ansvarar för att lämna in förslag, prissätta och lämna relevanta uppgifter. ansvarar för genomförande av egen aktivitet med alla omkringliggande uppgifter och ansvar som inköp av material, informationsmaterial, egna resor, försäkringar etc. ansvarar för att ta kontakt med aktuell kontaktperson och/eller värd inför genomförande och ge den information som behövs. är med i utvärderingen. Förmedling av kulturaktiviteter/marknadsföring En viktig roll handlar om att se till att kulturaktiviteterna når de asylsökande/nyanlända. Diskussioner förs med olika aktörer om detta. Kulturkonsulenter samordnar program inom sitt eget område i samverkan med Region Örebro län och aktuella kommuner

7 Kommuner (kulturförvaltningar, familjecentraler med flera) ger information så att det blir möjligt att samordna kulturprogrammets aktiviteter med kommunaktiviteter medfinansierar familjecentraler, bibliotek och eventuellt andra verksamheter är med och samverkar genom att ge tillgång till sin verksamhet/lokaler vid genomförandet samt är med och sprider information till sina besökare. De barn, unga, familjer som tar del av kulturaktiviteterna väljer aktiviteter de vill delta i är med i de aktiviteter de har valt besvarar enkäter om upplevelsen av aktiviteten Folkbildningen i Örebro län Scenit och Kulturhuset i Örebro med hjälp av folkbildningen och ÖLIF genomför sluthelgen för kulturprogrammet.

Alla barns rätt till kultur i Örebro län. Alla barns rätt till kultur i Örebro län. Uppföljning av första projektåret

Alla barns rätt till kultur i Örebro län. Alla barns rätt till kultur i Örebro län. Uppföljning av första projektåret Alla barns rätt till kultur i Örebro län Uppföljning av första projektåret Alla barns rätt till kultur i Örebro län Uppföljning av första projektåret juni 2016 augusti 2017 2 Alla barns rätt till kultur

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Övergripande - långsiktig inriktning på verksamheten Blekinge Läns Bildningsförbund skall vara folkbildningens träffpunkt i Blekinge för diskussioner om gemensamma aktiviteter

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Agenda 9.00-9.10 Välkommen och syfte med dagen 9.10-9.15

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Tillsammans genom kultur Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Att göra eller inte göra... Att fånga upp och bjuda in människor från andra länder till Sverige genom kulturverksamhet

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se Kulturutveckling 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent Kulturutveckling uppdrag i Kulturplan 2016-2018 Stärka och utveckla kulturlivet i Gävleborg Stärka och

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen

Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen Ungd omspolitiken i Lund Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen Kultur och fritidsförvaltningen Lunds kommun 2017 www.lund.se www.ungilund.se Hej! Har du koll på Barnkonventionen? Det är en

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur och civila samhället Region Norrbotten och civila samhället SKL 20181108 Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur Hur har vi arbetat fram till nu? Vad pågår? Var ska vi? Organisationer

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Handlingsplan för kultur Ängelholms kommun

Handlingsplan för kultur Ängelholms kommun Handlingsplan för kultur Ängelholms kommun -2022 2 (9) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Handlingsplan kultur -2022 Handlingsplan - KS Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Kulturutveckling REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9 D:nr '.:!l Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 201

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad

Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad 2015 2022 Sida: 2 (7) Inledning Kulturen spelar en allt viktigare roll för samhällsutvecklingen. Därför har också Mariestads kommun tagit fram en

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen )

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen ) VERKSAMHETSPLAN 2013 (Fastställd av styrelsen 2012-11-29) ORGANISATION Hallands bildningsförbund är folkbildningens samverkansorganisation i Hallands län. Verksamheten har till syfte att ge stärka folkbildningen

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål Innehållsförteckning 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål 2 Organisation 2.1 Arbetet med regional kulturplan i Uppsala län

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Anne Hederén Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-11-17 Diarienummer: RUN 2016-70

Läs mer

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden.

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden. Inledning Kultur är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika människor, barn som vuxna. Ur vuxnas perspektiv handlar kultur ofta om konst, litteratur eller teater. Genom kultur kan man också lära

Läs mer

Rapport Datum: Författare: Anette Granberg FÖRSLAG. Kulturgaranti. Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län.

Rapport Datum: Författare: Anette Granberg FÖRSLAG. Kulturgaranti. Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län. Rapport Datum: 2017-06-07 Författare: Anette Granberg FÖRSLAG Kulturgaranti Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län. 3 (14) Förslag kulturgaranti Örebro län I Författare:

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

- Ett integrationsnätverk där alla verksamheter som arbetar med integration kan delta, med fokus på civilsamhällets aktörer

- Ett integrationsnätverk där alla verksamheter som arbetar med integration kan delta, med fokus på civilsamhällets aktörer Vad är - Ett integrationsnätverk där alla verksamheter som arbetar med integration kan delta, med fokus på civilsamhällets aktörer - Ett projekt som går ut på att bygga upp ett hållbart nätverk och stötta

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling Rapport Datum: 2018-08-27 Uppdaterat: 2019-01-14 Författare: Anette Granberg KulturKraft för varenda unge En modell för samhandling Innehåll Bakgrund... 4 Alla barns rätt till kultur... 4 Regionala utgångspunkter

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

RAPPORT. Kultur och hälsa. Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering regionvarmland.se

RAPPORT. Kultur och hälsa. Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering regionvarmland.se RAPPORT Kultur och hälsa Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering 2015 2018 regionvarmland.se UTGIVEN AV REGION VÄRMLAND Faktasammanställning och text: Marie Persson, Kulturstaben, Region

Läs mer

Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting

Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting 2017-04-13 1 [5] Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting Den 24 november kallade kulturförvaltningen i Gislaveds kommun till lokalt kulturting i Glashuset. De närvarande delades in i olika grupper

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/8 2013 föreslagna lokala kulturplanen Övergripande synpunkter Ideell kultur i Sala tycker att det är mycket bra att en kulturplan arbetas fram. Vi har läst förslaget

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Studiecirklar och kulturprogram

Studiecirklar och kulturprogram Studiecirklar och kulturprogram Välkommen till Sensus! Du kanske tillhör någon av de organisationer eller föreningar som Sensus samverkar med eller deltar i Sensus eget utbud. Du kanske samordnar en kör,

Läs mer