Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman."

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll 1 (29) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson, Vice ordförande (S) Jan Westergren, Vice ordförande (M) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Claes Axelson (V) Per Larsson (MP) Thomas Broström (M) Sven Wihk (FP) Robert Aronius (C) Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Justerare Jan Westergren Justeringens plats och tid Kommunledningsstabens kansli den Paragrafer Sekreterare Johan Åkerman Ordförande Kenneth Wåhlund Justerare Jan Westergren ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden Organ Sammanträdesdatum Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Myndighetsstaben Underskrift Johan Åkerman

2 Sammanträdesprotokoll 2 (29) Innehåll Ärende Sida Västra Rud 1:4 - föreläggande med anledning av nedskräpning Gunnarskogs-Byn 1:100, Strandskyddsdispens... 9 Gunnarskogs-Byn 1:100, Bygglov Långvak 3:126, Strandskyddsdispens Kärrsmossen 2:18, Förhandsbesked Bagaren 1, Bygglov Västra Sund 2:192, ändring strandskyddsdispens Västra Sund 2:192, Förhandsbesked Anmälningsärenden Anmälan av delegeringsbeslut Miljöstaben Anmälan av delegeringsbeslut Bygglovsenheten Anmälan av delegeringsbeslut Räddningstjänsten Anmälan av delegeringsbeslut skorstenfejarmästaren Anmälan av delegeringsbeslut Planering och utveckling Underrättelser Lantmäteriet... 29

3 Sammanträdesprotokoll 3 (29) MN 143 Dnr MN 2014/151 Västra Rud 1:4 - föreläggande med anledning av nedskräpning. Sammanfattning Klagomål gällande nedskräpning med skrotbilar på fastigheten Västra Rud 1:4 har inkommit till miljöstaben. Inspektioner har visat att klagomålet är befogat. På ett område dit allmänheten har insyn står 25 skrotbilar. I och omkring bilarna finns diverse andra föremål utspridda, såsom bildelar, uttjänta däck, metall och plastskräp. Förutom nedskräpning bedöms uppställningen medföra en risk för förorening av mark och grundvatten. Myndighetsstaben har upprättat ett förslag till beslut om föreläggande med vite som handlar om att x, som använder och tidvis bor på det aktuella området, ska transportera bort skrotbilar och annat skräp därifrån. Myndighetsnämnden föreslås godkänna att förslaget till beslut om föreläggande skickas till x för kommunikation. Bakgrund Miljöstaben fick den 21 november 2013 in ett anonymt klagomål gällande nedskräpning med skrotbilar på fastigheten Västra Rud 1:4. Efter att ha erhållit fastighetsägaren x tillåtelse besökte miljöstaben fastigheten den 29/11 och den 17/ och kunde konstatera att det fanns fog för klagomålet. På den del av fastigheten som allmänheten har insyn till från den förbilöpande grusvägen fanns omkring 20 bilar och en husvagn uppställda. I och omkring bilarna fanns även bildelar, uttjänta däck, metall och plastskräp utspridda. Vidare fanns där ett flertal bilbatterier och oljedunkar med okänt innehåll. Risk fanns för förorening av mark och vatten. Det framkom att x använder och tidvis bor på denna del av fastigheten (se karta i bilaga 1). Binnås bor numer inte på fastigheten. x har för närvarande laglig rätt att disponera det aktuella området. Den 21 januari 2014 sände miljöstaben brev till x med information om den anmälan som inkommit och om vad miljöstaben noterat vid besöken på fastigheten. Han ombads kontakta miljöstaben för att komma överens om tid för gemensam översyn av området. Brev från x inkom till miljöstaben den 27 januari, den 4 februari och den 24 mars I breven bestrider han bedömningen nedskräpning och risk för miljöförstörelse. x accepterade att träffa miljöstaben på plats.

4 Sammanträdesprotokoll 4 (29) MN 143 forts Gemensam översyn utfördes den 26 mars Ingen märkbar förändring hade skett sedan slutet av Miljöstabens bedömning var fortsatt att de många bilarna utgör nedskräpning. Flera av dem saknade delar som fönster, bagageluckor och hjul och har stått på platsen ett tag. I och omkring bilarna fanns även nu diverse föremål utspridda. x ansåg inte att detta var nedskräpning. Bilbatterier förvarades direkt på marken utan frostskydd. Hans avsikt var att längre fram frakta dem till godkänd mottagare. x sa att alla bilar var tömda på vätskor. På flera bilar kunde det dock enkelt konstateras att spolarvätska fanns kvar. x förvarade oljor i dunkar direkt på marken och berättade att han även vill förvara spillolja i en tunna. Vid besöket låg tunnan direkt på marken med en skvätt okänt innehåll. Det överenskoms att x skulle ta bort de bilbatterier som stod direkt på marken samt att de mindre plastdunkarna för spillolja och plåttunnan med okänt innehåll skulle förvaras utan risk för läckage. Parterna var också överens om att de bilar han inte tänker använda töms på vätskor och att han sedan ska börja transportera bort dem till lämplig mottagningsanläggning. Det bestämdes att en uppföljning av vidtagna åtgärder skulle ske i juni I inspektionsrapport daterad den 28 mars 2014 meddelades noteringar från inspektionen samt förslag på tid för uppföljning den 4 juli x ombads att bekräfta om tiden passade. Påminnelse sändes den 30 april Svar uteblev. Den 4 juli 2014 skickades förslag på ny tid och x ombads återigen att bekräfta tiden. Inte heller denna gång inkom svar. Däremot inkom brev från x den 5 juni 2014 där han bland annat meddelade att han fraktat bort bilbatterierna och förvarar dunkarna med spillolja där ny olja förvaras. Han skrev också att han inte transporterat bort några fordon. Beskrivning Miljöstaben informerade om ärendet vid myndighetsnämndens sammanträde den 9 september Eftersom det varit svårigheter att få till stånd en uppföljande inspektion och komma vidare i ärendet föreslogs istället att myndighetsnämndens ledamöter tillsammans med tjänstemän från miljöstaben inför beslut i ärendet skulle genomföra en avsyning den 30 september Avsyningen skulle ske såvida x dessförinnan inte meddelat att han motsade sig besöket. Brevet delgavs x med delgivningsman den 13 september 2014.

5 Sammanträdesprotokoll 5 (29) MN 143 forts x hörde inte av sig och den 30 september 2014 genomfördes avsyningen. x var inte på plats vid den utsatta tiden. Med utgångspunkt i de åtgärder som överenskoms vid inspektionen den 26 mars 2014 och meddelades i inspektionsrapport kunde det konstateras att bilbatterierna och dunkarna med spillolja tagits bort samt att tunnan med okänt innehåll i botten rests upp. På området väster om uppfartsvägen till bostadshuset samt på uppfartsvägen till huset fanns sammanlagt 26 fordon. Det var samma fordon som tidigare plus att några tillkommit. Av fordonen är nio registrerade på x, fem är registrerade på x, ett är registrerat på x (sedan , tidigare på x) och elva fordon saknar registreringsskylt men är placerade på det område som x använder. Samtliga fordon har körförbud (bilaga 2). Det fanns fortfarande fordon som inte tömts på vätskor. Spolarvätska fanns t ex kvar i HYJ 890 och i bil nr 7 i bilaga 3 - en vinröd Ford Mondeo. Fyra av bilarna hade rests på högkant och från framförallt två av dessa; FAE 648 och bil nr 11 i bilaga 3 - en grå/silvrig Ford Mondeo, kunde det konstateras att vätskor runnit ut. Vid den senare luktade det kraftigt av olja. I och omkring bilarna fanns fortfarande även diverse andra föremål utspridda, såsom bildelar, uttjänta däck, metall och plastskräp. Bilder från området samt skiss över fordonens placering bifogas (bilaga 3 och bilaga 4) Lagstiftning Enligt 15 kap. 30 miljöbalken (1998:808) får ingen skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Enligt 2 kap. 3 miljöbalken ska alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. De olika åtgärder som kan vara aktuella ska genomföras så snart det finns skäl att anta att verksamheten kan ge upphov till sådana konsekvenser. Enligt 26 kap. 9 miljöbalken får tillsynsmyndigheten bl.a. meddela de förelägganden som behövs i ett enskilt fall för att miljöbalken ska efterlevas. Enligt 26 kap. 14 samma lag får föreläggande förenas med vite. Tillsynsmyndigheten får enligt 26 kap. 26 miljöbalken också bestämma att beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Enligt 26 kap. 21 miljöbalken får tillsynsmyndigheten begära in de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen.

6 Sammanträdesprotokoll 6 (29) MN 143 forts Myndighetsstabens tjänsteskrivelse den 27 november Polismyndigheten Värmland delgivningskvitto inkommet till miljöstaben den 16 september Miljöstabens informationsbrev den 8 september Miljöstabens informationsbrev den 4 juli x skrivelse inkommen till miljöstaben den 5 juni Miljöstabens informationsbrev (påminnelse) den 30 april Miljöstabens inspektionsrapport den 28 mars x skrivelse inkommen till miljöstaben den 24 mars Miljöstabens informationsbrev (påminnelse) den 4 mars Miljöstabens informationsbrev (påminnelse) den 18 februari x skrivelse inkommen till miljöstaben den 4 februari Miljöstabens informationsbrev (påminnelse) den 28 januari x skrivelse inkommen till miljöstaben den 27 januari Miljöstabens informationsbrev den 21 januari Bedömning Miljöstaben bedömer att bilarna är att betrakta som skrotbilar. Detta utifrån deras skick och att de bedöms ha ringa värde. Intrycket förstärks av att de flesta bilarna har stått på platsen under en längre tid, minst ett år, och att det i flera fall förvaras bildelar och avfall i dem. Samtliga bilar som kunnat identifieras genom registreringsnummer är också avställda och har körförbud, de flesta sedan flera år tillbaka. Miljöstaben bedömer att förvaringen av skrotbilar på gärdet intill samt på uppfartsvägen till bostadshuset på fastigheten Västra Rud 1:4 innebär en nedskräpning. Med skräp avses bl.a. plåt, glas, plast, papper, avfall eller annat liknande. I definitionen plåt ingår t.ex. skrotbil. Uppställningen av skrotbilarna bedöms vanprydande och allmänheten har insyn till platsen från vägen. Uppställningen av skrotbilar bedöms också medföra en risk för förorening av mark och grundvatten eftersom läckage av vätskor t ex oljor, spolarvätska och kylarvätska har skett och fortsatt kan ske. Bilar innehåller också olika tungmetaller, t ex kvicksilver och bly som kan spridas i naturen om de inte tas om hand. Vissa ämnen är långlivade och anrikas i djur och växter. Även de bildelar, uttjänta däck, den metall och det plastskräp som ligger utspritt på området bedöms kunna påverka miljön negativt. Utifrån detta bedömer miljöstaben att skrotbilarna behöver forslas till auktoriserad bilskrot eller till en uppställningsplats som allmänheten inte har insyn till och där de inte riskerar att förorena mark eller vatten. Det kan t ex vara inomhus på hårdgjord yta.

7 Sammanträdesprotokoll 7 (29) MN 143 forts Miljöstaben bedömer också att avfall såsom bildelar, uttjänta däck, metall och plastskräp som ligger i ovan nämnda bilar samt utspritt på området behöver städas upp. För att inte riskera att problemet bara flyttas till annan plats bedöms det skäligt att begära att x efter borttransport ska inkomma med intyg från auktoriserad bilskrot för de fordon som skrotats alternativt redovisning av den uppställningsplats till vilken fordon flyttats. Miljöstaben har påtalat ovan nämnda brister för x såväl muntligt som i inspektionsmeddelande. x har åtgärdat några av de punkter som överenskoms men mycket återstår och x har inte gjort någon ansats att förbättra situationen vad gäller förvaringen av skrotbilarna eller det andra skräpet. Därför bedöms ett föreläggande med vite motiverat. Myndighetsnämnden godkänner att följande förslag till beslut skickas till x för kommunikation: Myndighetsnämnden förelägger med stöd av 26 kap. 9, 14, 21 och 26 miljöbalken (1998:808) samt 15 kap. 30 och 2 kap. 3 samma lag x ( ) att på fastigheten Västra Rud 1:4 i Arvika kommun vidta följande åtgärder: 1. Bortforsla nedan angivna fordon till auktoriserad bilskrot eller till en uppställningsplats som allmänheten inte har insyn till och där fordonet inte riskerar att förorena mark eller vatten. Det kan t ex vara inomhus på hårdgjord yta. Se bilaga 3 och 4 för bilder på fordonen och deras placering. - SWL SBC UUS BET PXS HYJ HOJ FAE nr 1 vit skåpbil - nr 2 vit skåpbil - nr 3 vinröd Ford Mondeo - nr 4 blå Ford Mondeo - nr 5 vinröd Ford Mondeo - nr 6 lila/brun Ford Mondeo - nr 7 vinröd Ford Mondeo

8 Sammanträdesprotokoll 8 (29) MN 143 forts - nr 8 blå Ford Mondeo - nr 9 grön Ford Mondeo - nr 10 klarröd Ford Mondeo - nr 11 grå/silver Ford Mondeo 2. Städa bort avfall såsom bildelar, uttjänta däck, metall och plastskräp som ligger i ovan nämnda bilar samt utspritt på området väster om uppfartsvägen till bostadshuset, det vill säga området som x använder under bodelningen (se bilaga 1). 3. Inkomma till Myndighetsnämnden i Arvika kommun med intyg från auktoriserad bilskrot för de fordon som skrotats alternativt redovisning av den uppställningsplats till vilken fordon flyttats. - Åtgärderna i punkt 1-2 ska ha genomförts senast tio veckor efter att detta beslut delgivits. Åtgärden i punkt 3 ska ha genomförts senast tolv veckor efter att detta beslut delgivits. - Beslutet förenas med ett vite om kronor för vart och ett av fordonen i punkt 1 samt för var och en av punkterna 2-3. Detta beslut ska gälla omedelbart även om det överklagas. Upplysningar Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen (bilaga). Beslutet skickas till x, Rosenlunds Gård Västra Rud, GLAVA, mb via delgivningsman x, Ängsgatan 11 B, ARVIKA

9 Sammanträdesprotokoll 9 (29) MN 144 Dnr MN 2014/157 Gunnarskogs-Byn 1:100, Strandskyddsdispens Sammanfattning x ansöker om strandskyddsdispens för nybyggnation av enbostadshus på del av fastigheten Gunnarskogs-Byn 1:100. Fastigheten är inom landsbygdsutvecklingsområde (LIS) för område Orrnäset. Landsbygdsutvecklingsområdets inriktning är kompletterande bostadsbebyggelse. Fastigheten har idag bebyggelse och har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte enligt miljöbalken 7 kap. 18 c punkt 1. strandskyddsdispens föreslås bli lämnad. Beskrivning x ansöker om strandskyddsdispens för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Gunnarskogs-Byn 1:100 Fastigheten är registerad som småhusenhet med en area på 1500 kvm. Det befintliga huset har en area på 60 kvm och användningsområdet är för boende. Det finns även en friggebod och förråd placerat på tomten. Hela fastigheten på 1500 kvm är anspråkstagen som tomtmark med gräsmatta som lutar svagt mot vattnet. Fastigheten är inom landsbygdsutvecklingsområde (LIS) för område Orrnäset. LIS-områdets inriktning är kompletterande bostadsbebyggelse. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen samt strandskyddsförordnande. Översiktplan (ÖP) 2007 antagen anger inga restriktioner för området. Det tematiska tillägget till ÖP anger området som LIS-område med inriktning mot kompletterande bebyggelse. Åtgärden omfattas av kommunens besluträtt 7 kap. 18 b. Strandskydd på 200 meter råder för Gunnern enligt 7 kap. 13. Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag. Åtgärden omfattas av förbuden enligt 7 kap. 15 punkt 2 Miljöbalken. Byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Särskilt skäl för upphävande av strandskyddet enligt 7 kap 18 c punkt 1. Som särskilt skäl vid prövning av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet får man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.

10 Sammanträdesprotokoll 10 (29) MN 144 forts x ansökan registrerad den 17 oktober 2014 Myndighetsnämndens tjänsteskrivelse den 28 november 2014 Situationsplan registerad 17 oktober 2014 Bedömning Enligt ansökan är det inom landsbygdsutvecklingsområde för kompletterande bebyggelse vilket är ett skäl man kan pröva dispensen men det är en ersättning av ett befintligt hus med anspråkstagen mark, strandskyddsdispens bör ges. Myndighetsnämnden beslutar medge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av enbostadshus enligt 7 kap.18c punkt 1 miljöbalken, samt att hela fastigheten på 1500 kvm får tas i anspråk som tomtmark enligt redovisad tomtplatsavgränsningen 7 kap. 18 f miljöbalken. Placering av enbostadshus samt tomtplatsavgränsning enligt situationsplan registerad 17 oktober kap. 18 f miljöbalken. Upplysningar Strandskyddsdispens upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutat inom fem år från den dagen då dispensbeslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h MB) Länsstyrelsen har rätt att överpröva beslutet gällande strandskydd inom tre veckor från det att man tagit del av beslutet. Sökanden uppmanas avvakta tiden för överprövning. Avgifter Strandskyddsdipsens kr Beslutet skickas till Sökanden Länsstyrelsen

11 Sammanträdesprotokoll 11 (29) MN 145 Dnr MN 2014/158 Gunnarskogs-Byn 1:100, Bygglov Sammanfattning x ansöker om bygglov för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Gunnarskogs-Byn 1:100. Fastigheten är idag bebyggd med hus. Förslaget bedöms motsvara kraven i 9 kap 31 plan- och bygglagen och bygglov föreslås bli lämnat. Beskrivning x ansöker om bygglov för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Gunnarskogs-Byn 1:100. Fastigheten är registerad som småhusenhet med en area på 1500 kvm. Det befintliga huset är ca 60 kvm och ändamålet är för boende och det finns även en friggebod samt ett förråd. x ansöker nu om att riva det befintliga huset och ersätta detta med ett nytt. Det nya huset har en byggnadsyta på 92 kvm och ett loft på 40 kvm. Taket är ett pulpettak med en lutning på 15 grader. Enligt ansökan är färgsättingen grå träpanel på väggarna och ett grått plåttak. Berörda grannar är hörda utan erinran Fastigheten är belägen inom normalriksområde med avseende på markradon enligt markradonutredningen för Arvika kommun. Det är möjligt att lösa avloppsfrågan på fastigheten och miljöstaben anser att ansökan om bygglov kan beviljas. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen. Översiktsplan 2007 antagen anger inga restriktioner. x ansökan registerad den 17 oktober 2014 Myndighetsstabens tjänsteskrivelse den 28 november 2014 Situationsplan registerad 17 oktober 2014 Fasadritningar registerad 17 oktober 2014 Planritning registerad 17 oktober 2014 Översiktsplan Arvika kommun 2007 Bedömning Huset uppfyller kraven enligt 8 kap. 1 plan- och bygglagen och bygglov bör ges.

12 Sammanträdesprotokoll 12 (29) MN 145 forts Myndighetsnämnden beslutar lämna bygglov med stöd av 9 kap. 31 planoch bygglagen. Som kontrollansvarig godkänns Anders Rundh Upplysningar Bygglov uppgör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dagen då beslutet vann laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Åtgärden får inte påbörjas förrän myndighetsnämnden lämnat ett startbesked10 kap. 3 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd krävs i detta ärende och kontrollansvarig kallar till samråd. Kontrollansvarig x, Ålgården Berget, Arvika. Avgifter Bygglov inkl. kungörelse kr Beslutet skickas till Sökanden

13 Sammanträdesprotokoll 13 (29) MN 146 Dnr MN 2014/154 Långvak 3:126, Strandskyddsdispens Sammanfattning x ansöker om strandskyddsdispens för avstyckning av tomtplats på del av Långvak 3:126. En tomtplats på ca kvm önskar sökanden ta i anspråk som tomtmark. Inom redovisad tomtplats finns idag ett fritidshus samt komplementbyggnad. Skäl för dispens är att tomtplatsen genom bebyggelse är väl avskilt från området närmast strandlinjen enligt 7 kap. 18 c punkt 2 miljöbalken. Beskrivning x ansöker om strandskyddsdispens för avstyckning av tomtplats på del av Långvak 3:126. Fastigheten Långvak 3:126 har en areal på kvm, på del av fastigheten mot sjön Ullen önskar x stycka av en tomtplats på ca kvm. Den del som x önskar avstycka har ett befintligt fritidshus och komplementbyggnad. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen samt strandskyddsförordnande. Översiktplan (ÖP) 2007 antagen anger inga restriktioner för området. Åtgärden omfattas av kommunens besluträtt 7 kap. 18 b. Strandskydd på 100 meter råder för Ullen enligt 7 kap. 13. Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag. Åtgärden omfattas av förbuden enligt miljöbalken 7 kap. 15 punkt 2. Byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Särskilt skäl för upphävande av strandskyddet enligt 7 kap 18 c punkt 2. Området är väl avskilt med bebyggelse från området närmast strandlinjen. Åsa Ljunggrens ansökan registerad den 6 oktober 2014 Myndighetsnämndens tjänsteskrivelse den 28 november 2014 Situationsplan registerad 6 oktober 2014 Bedömning Tomtplatsen påverkar inte förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområdet samt livsvillkor för djur- och växtlivet, strandskyddsdispens bör ges.

14 Sammanträdesprotokoll 14 (29) MN 146 forts Myndighetsnämnden beslutar medge dispens från strandskyddsbestämmelserna för avstyckning av tomtmark enligt 7 kap.18c punkt 2 miljöbalken samt att mark på cirka kvm får tas i anspråk som tomtmark enligt redovisad tomtplatsavgränsningen 7 kap. 18f miljöbalken. Upplysningar Strandskyddsdispens upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutat inom fem år från den dagen då dispensbeslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h MB) Länsstyrelsen har rätt att överpröva beslutet gällande strandskydd inom tre veckor från det att man tagit del av beslutet. Sökanden uppmanas avvakta tiden för överprövning. Avgifter Strandskyddsdispens kr Beslutet skickas till Sökanden Länsstyrelsen

15 Sammanträdesprotokoll 15 (29) MN 147 Dnr MN 2014/153 Kärrsmossen 2:18, Förhandsbesked Sammanfattning x ansöker om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Kärrsmossen 2:18. Grannar är hörda utan erinran. Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17 plan- och bygglagen meddelas att bygglov för den föreslagna nybyggnationen kan påräknas med tillhörande villkor och upplysning med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen och förhandsbesked föreslås bli lämnat. Beskrivning x ansöker om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Kärrsmossen 2:18. Fastigheten har en totalarea på kvm. På fastigheten finns gårdslämning registerad av skogvårdsstyrelsen. Gårdslämningen är tydligt markerad i terrängen och den sökta etableringen påverkar inte lämningen. Berörda grannar är hörda utan erinran. Enligt yttrande från Miljöstaben är det möjligt att lösa VA-frågan på fastigheten Kärrsmossen 2:18. Fastigheten är belägen inom område med lokala förekomster av högradon med avseende på markradon enligt markradonutredningen för Arvika Kommun. Hänsyn för markradon ska tas vid grundläggning av byggnaden på fastigheten. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen. Översiktsplan 2007 antagen anger inga restriktioner. x ansökan registerad den 9 juli 2014 Myndighetsstabens tjänsteskrivelse den 27 november 2014 Yttrande Miljöstaben den 8 oktober 2014 Översiktsplan 2007 Bedömning Fastigheten har endast ett mindre uthus, en jordkällare samt en lämning från tidigare bebyggelse. Fastigheten har en storlek på 4551 kvm och kan bebyggas med ett enbostadshus utan att lämning påverkas. Husets utformning behandlas i den efterkommande bygglovprövningen.

16 Sammanträdesprotokoll 16 (29) MN 147 forts Den föreslagna åtgärden uppfyller kraven enligt 2 kap. 4-5 plan- och bygglagen (markens lämplighet) och 8 kap. 9 plan- och bygglagen och förhandsbesked föreslås bli lämnad. Myndighetsnämnden beslutar att som förhandsbesked enligt 9 kap. 17 planoch bygglagen meddelas att bygglov för den föreslagna nybyggnationen kan påräknas med tillhörande upplysning med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen. Upplysningar Förhandsbesked innebär inte att åtgärden får påbörjas enligt 9 kap. 39 planoch bygglagen. Förhandsbesked gäller endast om bygglov för åtgärden söks inom två år efter det att beslutet om förhandsbesked vunnit laga kraft enligt 9 kap. 39 plan- och bygglagen. Avgifter Förhandsbesked kr Sakägare + kungörelse kr Summa kr Beslutet skickas till Sökanden Fastighetsägare

17 Sammanträdesprotokoll 17 (29) MN 148 Dnr MN 2014/152 Bagaren 1, Bygglov Sammanfattning Projekt Mebius AB ansöker om bygglov för tillbyggnad av befintlig verksamhet samt rivning av befintligt uthus som ska ersättas med ny byggnad som innehåller förråd, teknik- samt soprum. Åtgärderna behövs för att utveckla näringsverksamheten samt funktionen i kvarteret. Förslaget bedöms motsvarar kraven i 9 kap. 30 plan- och bygglagen och bygglov föreslås bli lämnad. Beskrivning Projekt Mebius AB ansöker om bygglov för tillbyggnad av befintlig verksamhet samt rivning av befintligt uthus som ska ersättas med ny byggnad som innehåller förråd, teknik samt soprum. Nordells konditori behöver utöka sina lokaler utan att bygga bort hela innergården. För att möjligöra detta rivs det gamla uthuset och en vinkel som är 9,5 meter bred och 14,3 meter lång byggs mot brandmuren på Bagaren 2. Den befintliga paviljongen på gården kommer att vara kvar. På den mark som blir kvar mellan Nordells lokaler och den befintliga byggnaden Taserudsboden uppförs ett gårdshus i två våningar. Taserudsboden är en timrad länga i 1 ½ våning som anses vara en av de äldsta i staden. En passage mellan den sökta nybyggnaden av gårdshuset och Taserudsboden ska säkerställa att boden inte påverkas av nybyggnationen. Nybyggnationen av gårdshuset sker i två våningar och inrymmer förråd, teknikrum samt soprum. Gårdshuset påverkar funktionen och tillgängligheten till övriga utrymmen på plan två inom kvarteret Bagaren 1 avsevärt positivt. Lagstiftning För området gäller detaljplan B 12 antagen den 5 juni 1941 med planbestämmelser enligt plan- och bygglagen Projekt Mebius AB s ansökan registerad den 14 oktober 2014 Myndighetsstabens tjänsteskrivelse den 27 november 2014 Planritningar registerad den 27 oktober 2014 Fasad- och sektionsritning registerad 27 oktober 2014 Detaljplan B12 antagen 5 juni 1941

18 Sammanträdesprotokoll 18 (29) MN 148 forts Bedömning Tillbyggnaden säkerställer verksamhetens behov och gårdshuset i två våningar säkerställer behovet av förråd samt logistiken för hela kvarteret Bagaren 1. Åtgärderna är nödvändiga och utförs på ett arkitektoniskt tillfredställande sätt Utformningen uppfyller kraven enligt plan- och bygglagen 8 kap. 1 och bygglov föreslås bli lämnat. Myndighetsnämnden beslutar lämna bygglov med stöd av 9 kap. 30 planoch bygglagen. Som kontrollansvarig godkänns Anders Rundh. Upplysningar Bygglov uppgör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dagen då beslutet vann laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Åtgärden får inte påbörjas förrän myndighetsnämnden lämnat ett startbesked 10 kap. 3 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd krävs i detta ärende och kontrollansvarig kallar till samråd. Kontrollansvarig Anders Rundh, Ålgården Berget, Arvika. Avgifter Bygglov inkl. kungörelse kr Beslutet skickas till Sökanden Fastighetsägare

19 Sammanträdesprotokoll 19 (29) MN 149 Dnr MN 2014/155 Västra Sund 2:192, ändring strandskyddsdispens Sammanfattning x ansöker om ändring av beviljad strandskyddsdispens för nybyggnad av enbostadhus på del av fastigheten Västra Sund 2:192. Fastigheten är inom landsbygdsutvecklingsområde (LIS) för Kyrkviken landsbygdsutvecklingsområdets inriktning är kompletterande bostadsbebyggelse. Ansökan är enligt det tematiska tillägget till översiktplanen för LIS-områden och strandskyddsdipsens enligt 7 kap. 18 d miljöbalken föreslås bli lämnad. Beskrivning x ansöker om ändring av beviljad strandskyddsdispens för nybyggnad av enbostadshus på Västra sund 2:192. Vid prövningen av förhandsbeskedet framkom synpunkter från berörda grannar på tomtplatsens placering. Efter samråd framkom att en placering närmare vägen som inte påverkar de öppna ytorna mot Kyrkviken vilket var positivt för alla parter. Myndighetsnämndens tidigare beslut MN 102/2014 önskar sökanden ändra på tomtplatsens placering. Den nya tomtplatsavgränsningen har en tomt på 2000 kvm i anslutning till Va-anläggningen. Fastigheten är utan byggnader och marken lutar mot Kyrkviken. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen samt strandskyddsförordnande. Översiktplan (ÖP) 2007 antagen anger inga restriktioner för området. Det tematiska tillägget till ÖP anger området som LIS-område med inriktning mot kompletterande bebyggelse (B2). Åtgärden omfattas av kommunens besluträtt 7 kap. 18 b. Strandskydd på 100 meter råder för Kyrkviken enligt 7 kap. 13. Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag. Åtgärden omfattas av förbuden enligt 7 kap. 15 punkt 2 miljöbalken. Byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Särskilt skäl för upphävande av strandskyddet enligt 7 kap 18d Som särskilt skäl vid prövning av en fråga om upphävande av strandskyddet inom ett område för landskapsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utveckling av landsbygden.

20 Sammanträdesprotokoll 20 (29) MN 149 forts x ansökan registrerad den 11 juni 2014 Myndighetsnämndens tjänsteskrivelse den 25 november 2014 Situationsplan registerad 22 november 2014 Bedömning Enligt ansökan är det i inom landsbygdsutvecklingsområde miljöbalken för kompletterande bebyggelse och en fri passage har redovisats mellan tomtplatsavgränsningen och strandzonen. Byggnaden påverkar inte förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområdet samt livsvillkor för djur- och växtlivet, strandskyddsdispens bör ges. Myndighetsnämnden beslutar medge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av enbostadshus enligt 7 kap.18d Miljöbalken samt att mark cirka 2000 kvm får tas i anspråk som tomtmark enligt redovisad tomtplatsavgränsningen 7 kap. 18f miljöbalken. Placering av enbostadshus samt tomtplatsavgränsning enligt situationsplan daterad 22 november kap. 18 f miljöbalken. Upplysningar Strandskyddsdispens upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutat inom fem år från den dagen då dispensbeslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h MB) Länsstyrelsen har rätt att överpröva beslutet gällande strandskydd inom tre veckor från det att man tagit del av beslutet. Sökanden uppmanas avvakta tiden för överprövning. Avgifter Strandskyddsdispens kr Beslutet skickas till Sökanden Länsstyrelsen

21 Sammanträdesprotokoll 21 (29) MN 150 Dnr MN 2014/156 Västra Sund 2:192, Förhandsbesked Sammanfattning x ansöker om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Västra Sund 2:192. Fastigheten är belägen inom landsbyggdsutvecklingsormrådet söder om Kinna. Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17 plan- och bygglagen meddelas att bygglov för den föreslagna nybyggnationen kan påräknas med tillhörande villkor och upplysning med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen och förhandsbesked föreslås bli lämnat. Beskrivning x ansöker om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus på fastigheten Västra Sund 2:192. Enligt ansökan är det ett fritidshus på ca 125 kvm som är placerat över RH +50 enligt de riktlinjer som gäller vid byggnation i anslutning till Glafsfjorden. Anslutning till fastigheten sker från kommunal väg (Västra Sundsvägen) Berörda grannar är hörda utan erinran. Enligt ansökan önskas anslutning till det kommunala vatten och avloppsnätet. Västra Sund 2:192 är inom det kommunala verksamhetsområdet för Västra Sund och anslutning till det kommunala ledningsnätet måste ske. Fastigheten är belägen inom normalriskområde med avseende på markradon enligt markradonutredningen för Arvika kommun. Lagstiftning För området gäller utomplansbestämmelser enligt plan- och bygglagen. Översiktsplan 2007 antagen anger området som utredningsområde. Fördjupad översiktsplan (FÖP) för Kinna/Västra Sund antagen med delområde Djupviken Per Ekelunds ansökan den 11 juli 2014 Myndighetsstabens tjänsteskrivelse 25 november 2014 Situationsplan daterad den 22 november 2014 Översiktsplan Arvika kommun 2007

22 Sammanträdesprotokoll 22 (29) MN 150 forts Bedömning Vid prövning av förhandsbeskedet ska platsens lämplighet bedömmas. Enligt den fördjupade översiktplanen finns möjligheter till kompletterande bebyggelse. Övriga synpunkter på husets utformning behandlas i den efterkommande bygglovprövningen. Den föreslagna åtgärden uppfyller kraven enligt 2 kap. 4-5 plan- och bygglagen (markens lämplighet) och 8 kap. 9 plan- och bygglagen och förhandsbesked föreslås bli lämnat. Myndighetsnämnden beslutar att som förhandsbesked enligt 9 kap. 17 planoch bygglagen meddela att bygglov för den föreslagna nybyggnationen kan påräknas med tillhörande upplysning med stöd av 9 kap. 31. Beslutet skickas till Sökanden

23 Sammanträdesprotokoll 23 (29) MN 151 Dnr MN 2014/6 Anmälningsärenden Listan med anmälningsärenden den 28 november 2014 Listan med anmälningsärenden den 24 september 2014 över anmälningsärenden läggs med godkännande till handlingarna.

24 Sammanträdesprotokoll 24 (29) MN 152 Dnr MN 2014/5 Anmälan av delegeringsbeslut Miljöstaben Sammanfattning Myndighetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till tjänstemän, ordförande och vice ordförande enligt en av Myndighetsnämnden antagen delegeringsordning, dessa beslut ska redovisas till Myndighetsnämnden. Redovisningen innebär inte att Myndighetsnämnden får ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot står det Myndighetsnämnden fritt att återkalla delegeringen. Delegeringsbeslut avseende perioden fram till och med den 28 november 2014 Anmälan av värmepump Avloppsärende Förbud mot utsläpp av avloppsvatten från bristfällig avloppsanordning Byggärende Registrering av livsmedelsanläggning Riskklassificering av livsmedelsanläggning Beslut enligt livsmedelslagstiftningen Beslut enligt miljöbalken Granskning av miljörapport för år 2013 Anmälan om kompostering av hushållsavfall Yttrande över anmälan om vattenverksamhet Yttrande till Polismyndigheten Delegeringsbeslut enligt förteckning till och med den 28 november Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut.

25 Sammanträdesprotokoll 25 (29) MN 153 Dnr MN 2014/1 Anmälan av delegeringsbeslut Bygglovsenheten Sammanfattning Myndighetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till tjänstemän, ordförande och vice ordförande enligt en av Myndighetsnämnden antagen delegeringsordning, dessa beslut ska redovisas till Myndighetsnämnden. Redovisningen innebär inte att Myndighetsnämnden får ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot står det Myndighetsnämnden fritt att återkalla delegeringen. Delegeringsbeslut avseende perioden fram till och med den 2 december Startbesked Bygglov Slutbesked Delegeringsbeslut enligt förteckning till och med den 2 december Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut.

26 Sammanträdesprotokoll 26 (29) MN 154 Dnr MN 2014/24 Anmälan av delegeringsbeslut Räddningstjänsten Sammanfattning Myndighetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till tjänstemän, ordförande och vice ordförande enligt en av Myndighetsnämnden antagen delegeringsordning, dessa beslut ska redovisas till Myndighetsnämnden. Redovisningen innebär inte att Myndighetsnämnden får ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot står det Myndighetsnämnden fritt att återkalla delegeringen Delegeringsbeslut avseende perioden fram till och med den 2 december Dispensansökan för rengöring. Ansökan om handel med explosiva varor och godkännande av föreståndare. Ansökan om tillstånd Brf vara. Delegeringsbeslut enligt förteckning till och med den 2 december 2014 Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut.

27 Sammanträdesprotokoll 27 (29) MN 155 Dnr MN 2014/23 Anmälan av delegeringsbeslut skorstenfejarmästaren Sammanfattning Myndighetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till tjänstemän, ordförande och vice ordförande enligt en av Myndighetsnämnden antagen delegeringsordning, dessa beslut ska redovisas till Myndighetsnämnden. Redovisningen innebär inte att Myndighetsnämnden får ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot står det Myndighetsnämnden fritt att återkalla delegeringen. Beslut om föreläggande Listan över beslut om föreläggande avseende perioden fram till och med den 2 december 2014 Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut.

28 Sammanträdesprotokoll 28 (29) MN 156 Dnr MN 2014/32 Anmälan av delegeringsbeslut Planering och utveckling Sammanfattning Myndighetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till tjänstemän, ordförande och vice ordförande enligt en av Myndighetsnämnden antagen delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till Myndighetsnämnden. Redovisningen innebär inte att Myndighetsnämnden får ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot står det Myndighetsnämnden fritt att återkalla lämnad delegering. Listan över beslut lägenhetsregistret till och med den 28 november 2014 Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut.

29 Sammanträdesprotokoll 29 (29) MN 157 Dnr MN 2014/2 Underrättelser Lantmäteriet Förteckning Lantmäteriförteckning till och med den 2 december Myndighetsnämnden godkänner redovisningen av Lantmäteriförrättningar.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Sara Henriksson, bitr. miljöchef Johan Åkerman, sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Sara Henriksson, bitr. miljöchef Johan Åkerman, sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.55 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sara Henriksson, bitr miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sara Henriksson, bitr miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (18) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Sara Henriksson, bitr. miljöchef Johan Åkerman, sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Sara Henriksson, bitr. miljöchef Johan Åkerman, sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.45 Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Mattias Larsson, räddningschef.

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Mattias Larsson, räddningschef. Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare. Cecilia Lundqvist Hahne.

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare. Cecilia Lundqvist Hahne. Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.00 Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Stefan Åström

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Jan Westergren

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Jan Westergren Sammanträdesprotokoll 1 (21) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.15 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S), ej 49 Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Mattias Thorängen, sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Mattias Thorängen, sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (24) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.15 Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (27) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.15 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund (S), ordförande, ej 155 Gerd Karlsson (S), vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S) Stefan Åström (S), Eva Svensson (S) Eva Ryman (S), ersättare för Christian Berginge

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (30) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.00 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S), ej 59 och 65 Jan Westergren, vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (18)

Sammanträdesprotokoll 1 (18) Sammanträdesprotokoll 1 (18) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.50 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kenneth Wåhlund. Jan Westergren. Myndighetsnämnden. Myndighetsstaben

Kenneth Wåhlund. Jan Westergren. Myndighetsnämnden. Myndighetsstaben Sammanträdesprotokoll 1 (28) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.20 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice ordförande (S),

Läs mer

Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund. Jan Westergren. Myndighetsstaben. Cecilia Lundqvist Hahne

Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund. Jan Westergren. Myndighetsstaben. Cecilia Lundqvist Hahne Sammanträdesprotokoll 1 (32) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.45 Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (30)

Sammanträdesprotokoll 1 (30) Sammanträdesprotokoll 1 (30) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Johan Åkerman, sekreterare Evelina Lilja, Vik. sekreterare. Johan Åkerman.

Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Johan Åkerman, sekreterare Evelina Lilja, Vik. sekreterare. Johan Åkerman. Sammanträdesprotokoll 1 (37) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.00 Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (23) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.45 15.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (25) Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.40

Sammanträdesprotokoll 1 (25) Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.40 Sammanträdesprotokoll 1 (25) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.40 Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (20)

Sammanträdesprotokoll 1 (20) Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.15 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S), ej 162 Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.05 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Forssell (S), ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (36)

Sammanträdesprotokoll 1 (36) Sammanträdesprotokoll 1 (36) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.55 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S) Kenneth Wåhlund (S) Anders Söderström (S), 1- del av 11 exkl beslut Hysen Dembogaj

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman.

Catarina Bernau, miljöchef Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman. Sammanträdesprotokoll 1 (34) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Gerd Karlsson, Ordförande (S) Jan Westergren,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Arne Andersson (S), ersättare för Eva Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (25)

Sammanträdesprotokoll 1 (25) Sammanträdesprotokoll 1 (25) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (21)

Sammanträdesprotokoll 1 (21) Sammanträdesprotokoll 1 (21) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.45 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S), ej 38 Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

Anders Jonasson, miljöchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare Sören Linder, bygglovchef. Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund.

Anders Jonasson, miljöchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare Sören Linder, bygglovchef. Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund. Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.35 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson, Vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.30 Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Skive, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.45 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 69-75, 77-86 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 76 Anders Söderström (S) Hysen

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Hans Flack, byggnadsinspektör. Johan Åkerman.

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Hans Flack, byggnadsinspektör. Johan Åkerman. Sammanträdesprotokoll 1 (31) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 09.00 11.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Evelina Lilja, sekreterare

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare Evelina Lilja, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (33) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, klockan 14.15-16.00 Beslutande Övriga deltagande Gerd Karlsson, ordförande (s) Arne Andersson (s), ersättare för Kenneth Wåhlund (s) Anders Söderström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (24) Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (24) Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (24) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.05 Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Caroline Engström, Sekreterare.

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Caroline Engström, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (24) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.30 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Christian Berginge (S),

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, klockan 14.15-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Ulla Kindberg (S), ersättare för Kenneth Wåhlund

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 15.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (24)

Sammanträdesprotokoll 1 (24) Sammanträdesprotokoll 1 (24) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, sekreterare Åsa Duell, miljöskyddsinspektör. Jan Westergren.

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, sekreterare Åsa Duell, miljöskyddsinspektör. Jan Westergren. Sammanträdesprotokoll 1 (25) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.00 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S), ej 63 Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S) Ulla Kindberg (S), ersättare för Kenneth Wåhlund (S) Anders Söderström (S) Hysen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Anders Jonasson, Miljöchef Sören Linder, Bygglovchef Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Kenneth Wåhlund. Jan Westergren

Anders Jonasson, Miljöchef Sören Linder, Bygglovchef Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Kenneth Wåhlund. Jan Westergren Sammanträdesprotokoll 1 (27) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.55 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Jan Westergren, Vice ordförande

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-10-20

Myndighetsnämnden 2009-10-20 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Arne Andersson (S), ersättare för Kenneth Wåhlund (S)

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, sekreterare. Gerd Karlsson.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, sekreterare. Gerd Karlsson. Sammanträdesprotokoll 1 (28) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.50 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Gerd Karlsson (S), vice ordförande Jan Westergren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Ryman (S), ersättare

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, Stora sessionssalen, kl. 10.00 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (s) Kenneth Wåhlund (s) Hysen Dembogaj (s), ersättare för Anders

Läs mer

Anders Jonasson, Miljöchef Sören Linder, Bygglovchef Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Kenneth Wåhlund. Thomas Broström

Anders Jonasson, Miljöchef Sören Linder, Bygglovchef Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Kenneth Wåhlund. Thomas Broström Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.35 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.25 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Forssell (S), ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman. Sammanträdesprotokoll 1 (27) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 09.00 15.35 Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2017-04-18 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Emma Johansson, planarkitekt 42 Kjell Karlsson, miljöskyddsinspektör 43

Anders Jonasson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Emma Johansson, planarkitekt 42 Kjell Karlsson, miljöskyddsinspektör 43 Sammanträdesprotokoll 1 (27) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.05 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Kommunledningsstaben, kansli

Kommunledningsstaben, kansli ARVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Myndighetsnämnden 2007-10-16 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Ylöjärvi, kl. 14.15 17.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (28)

Sammanträdesprotokoll 1 (28) Sammanträdesprotokoll 1 (28) Plats och tid Stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.50 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-08-25

Myndighetsnämnden 2009-08-25 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, klockan 14.15-16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Kenneth Wåhlund (S) Anders Söderström (S) Arne Andersson

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Jenny Bollner, planarkitekt Evelina Lilja, Sekreterare. Kenneth Wåhlund.

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Jenny Bollner, planarkitekt Evelina Lilja, Sekreterare. Kenneth Wåhlund. Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

Myndighetsnämnden 2007-09-18

Myndighetsnämnden 2007-09-18 ARVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Myndighetsnämnden 2007-09-18 Plats och tid Stadshuset, Lilla sessionssalen, kl. 14.15 17.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kenneth

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Johan Åkerman, sekreterare. Johan Åkerman. Sammanträdesprotokoll 1 (21) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 16.35 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Jan Westergren,

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg Bygg och räddningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 15 20 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m)

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-11-24

Myndighetsnämnden 2009-11-24 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.00 Beslutande Gerd Karlsson, ordförande (S), ej 126 Kenneth Wåhlund (S), ordförande 126 Anders Söderström (S) Hysen Dembogaj (S) Eva Svensson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (36)

Sammanträdesprotokoll 1 (36) Sammanträdesprotokoll 1 (36) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 15.35 Beslutande ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice ordförande (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.10 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 15:50-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C)

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, klockan 14.15-15.55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Kenneth Wåhlund (S) Anders Söderström (S) Arne Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Ingrid Andersson utskottssekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 4-8 Ingrid Andersson

Mats Melin byggnadsinspektör Ingrid Andersson utskottssekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 4-8 Ingrid Andersson 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 12.30-13.30 Beslutande Eva Aanerud-Karlsson (V) ordförande Arne Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson (S) Bo Guldbrandsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer