Interreg IV Aktivitet 4 Pilot 3, Armering. Anders Ekholm, Lars Häggström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Interreg IV Aktivitet 4 Pilot 3, Armering. Anders Ekholm, Lars Häggström"

Transkript

1 Interreg IV Aktivitet 4 Pilot 3, Armering Anders Ekholm, Lars Häggström

2 Bakgrund Arbetet ingår i Interreg IV- projektet Integrering av hållbara byggprocesser inom aktivitet 4 Transformering av nationella klassifikationer ( Arbetet har samordnats med projektet BIMInfo finansierat av Formas- BIC som innefattar en analys av det svenska BSAB- systemets uppbyggnad med hänsyn till behov inom bygginformationsmodellering, BIM. Detta rapporteras separat. Medverkande är forskare från DTU, och Lunds Universitet, LTH, med syfte att skapa förutsättningar att stimulera en Öresundsregional marknad där offentliga och privata aktörer kan agera tvärs över gränserna. Arbetet har utförts av Professor Anders Ekholm och civ. ing. Lars Häggström, avdelningen för Projekteringsmetodik, Institutionen för byggvetenskaper, Lunds Universitet, Lunds Tekniska Högskola.

3 Problem Dagens processer kring armering för mer komplexa eller omfattande armerade betongkonstruktioner kräver mycket arbete och utförs av ett flertal aktörer. Tillhörande informationshantering är också komplex och omfattande. Sammantaget innebär detta stora kostnader.

4 Hypotes och syfte Studien utgår från hypotesen att informationshanteringen innehåller en stor potential för kostnadsbesparing genom höjning av designarbetets informationskvalitet. Speciellt behövs beskrivning av en fungerande informationsstruktur för kopplingen mellan konstruktörens generiska objekt och armerings- leverantörernas specifika objekt. Studien syftar till att specificera en standardiserad informationsmodell för armering som kan tillvarata en del av denna potential genom att ge underlag för höjning av konkurrens och effektivisering av processer.

5 Avgränsning och fokus Studien begränsar sig till frågor kring slaka armeringsstänger och relaterade processer och produkter och är begränsad till designarbetet och dess samband med information om armeringsstänger. Designen avser den armerade betongkonstruktionen och beaktar den informationsprocess som krävs för dess skapande inklusive handel och leverans. Studien fokuserar på behovet av integration av information mellan processen för design av armeringsstänger i betongkonstruktioner och information om inläggningsfärdig armering och projektanpassad armering.

6 Teorier och metoder Studien använder systemteorin och valt modelleringsspråk är Express- G och XML- schema.

7 Behov Behov av en gemensam informationsmodell för armering framgår av Interreg IV som pekar på behov av ökad upphandling och leverans av varor och tjänster över gränsen mellan Sverige och Danmark. Interreg IV noterar att olika klassifikationer är begränsande och önskar en översättning mellan danska och svenska begrepp. På sikt är målet att ta fram en internationell standard för detta. Behovet framgår även av FoU- projektet Armering i byggprocessen som ser informationsmodellen som nödvändig för att den som utformar armering i en betongkonstruktion ska kunna välja lösningar som finns hos eller kan tas fram hos leverantörerna av stängerna.

8 Metod Metoden är att dels (top- down) utgå ifrån mer grundläggande begrepps- modeller som specialiseras alltmer för att resultera i begreppsmodellen för armering. Dessutom görs en verifiering (bottom- up) av informationsmodellen (begreppsmodellen + data) genom att ta fram delar av informationsbasen i de informationssystem som är tänkta att nyttja modellen. I löpande text beskrivs sedan hur informationsflödena sker i olika processer (främst designprocessen) och hur informationsbasen byggs upp. I beskrivningen framgår hur produkten successivt specificeras från generiska data till projektspecifika och individuella eller nära individuella data.

9 Resultat Resultatet är en standardiserad informationsmodell för armering som kan vara en gemensam plattform för informationsprocesserna kring armering.

10 Övriga punkter Slutrapporten kommer senare även att innehålla punkterna Diskussion, Medverkande, Referenser och Nyckelord.

11 Fortsatt utveckling Ett SBUF- projekt för att fullfölja arbetet i som påbörjats detta pilotprojekt håller på att förberedas.

12 Resultat, begreppsmodell För praktisk användning kan ett motsvarande XML- schema eller IFC- specifikation (IDM/MVD) användas. Arbete pågår med XML- schemat (xsl- fil) medan IFC specifikationen är för omfattande för att kunna inrymmas i pilotprojektet.

13 Resultat, Informationssystem Det informationssystem som skisseras i denna studie kan endast användas som idégrund. Detta dels eftersom det inte är komplett i alla detaljer och dels eftersom ett operativt standardiserat informationssystem måste ha genomgått användning och anpassningar i konkreta tillämpningar. Informationssystemet är tänkt att stödja ett informationsflöde som sker genom att alla aktörer använder samma informationssystem. Detta i logisk mening men så att datat hanteras som om det låg i en gemensam fysisk databas. Man kan likna det vid en gemensam anslagstavla där alla data samlas under processens gång. Informationssystemet innehåller (i denna studie) endast tre objektbegrepp, den armerade betongkonstruktionen, armeringen och betongen. Egenskapsobjekten är inte framtagna, men behöver tas fram. De egenskaper som hittills identifierats framgår av tabellerna nedan.

14 Resultat, Informationssystem Man kan läsa informationssystemet utifrån var och en av de tre objekten och efter avgränsning mellan dessa betrakta informationssystemet som sammansatt av tre objektsystem, tre BIM- modeller med data. Man kan således extrahera BIM- objektet Armerad betongkonstruktion, BIM- objektet Armering och BIM- objektet Betong. Givetvis kan objektmodeller även extraheras för mer specificerade objekttyper (t.ex. raka armeringsstänger) eller sammansatta objekt (t.ex. armering- betong för vidhäftningsberäkningar). Man kan även läsa informationssystemet utifrån var och en av processerna (design, handel, produktion) och efter avgränsning mellan dessa betrakta informationssystemet som sammansatt av tre processystem, tre processmodeller med data. Givetvis kan processmodeller även extraheras för olika delprocesser eller sammansatta processer (t.ex. handel- produktion för logistikbehov).

15 Resultat, Informationsbasen Informationsbasen för produkten (produktmodellen) inklusive hur den successivt byggs upp beskrivs nedan per process. Eftersom aktörernas roller kan variera mellan projekt och över tiden har aktörerna utelämnats i denna beskrivning. De följande tabellerna ska läsas tillsammans med begreppsmodellen och tolkas så att: Indata beskriver produktdata från föregående aktivitet i den aktuella processen eller data från andra processer. Aktivitet anger aktuell aktivitet inom aktuell process. Utdata beskriver produktdata från aktuell aktivitet i den aktuella processen.

16 Resultat, Designprocessens data Nedan, ett första utkast på innehåll. (ABK= Armerade betongkonstruktionen). Indata Aktivitet Utdata Kommentar Belastningar och dimensioner hos ABK. A1. Hållfasthetsberäkning. Erforderlig armeringsmängd för armeringstyperna överkantsarmering, underkantsarmering och sprickarmering. De generiska armeringsprodukterna.

17 Resultat, Designprocessens data Specificeringsaktiviteterna. (ILF= Inläggningsfärdig armering. ILFs= dito, standardiserad produkt. ILFp= dito projektanpassad produkt. TB 2= Typblad 2.). Utdata från A1 och indata om transportrestriktioner samt restriktioner avseende ILFs och ILFp. A2. Specificering av armeringen per typ. Flera olika kompetenser, konstruktör, specificerare, leverantör, transportör och produktionsplanerare kan behöva samverka. Aktiviteten kan behöva utföras stegvis och med omtag för optimering. För varje typ (som kan behöva vara sammansatta), specificering av ILFs och ILFp. Specificeringen omfattar, per stång: Längd, diameter, geometri, stålkvalitet, gjutetapp, leverantörens artikelnummer för ILFs och beställningsnummer för ILFp. Geometrin anges enligt TB 2 eller XMLc. De specifika armeringsprodukterna.

18 Resultat, Designprocessens data Informationsflödet i aktivitet A2 ovan är komplext och skulle behöva utredas närmare. En hypotes är att det skulle visa på behov av: erfarenhetsbank med informationssystem för armerade betongkonstruktioner med gemensam uppbyggnad t.ex. enligt denna studie. Det kan vara så att denna bank med konstruktioner även borde innehålla delar av konstruktioner, delar som kan kombineras på olika sätt till kompletta konstruktioner som sedan projektanpassas. listor på möjliga objekttyper (i denna studie tre stycken, men i verkligheten är antalet större) listor på möjliga egenskaper och egenskapsvärden per objekttyp.

19 Resultat, Designprocessens data Verifieringsaktiviteterna. Utdata från A2. Utdata från A2. Utdata från A2. A3. Verifiering mot leverantör av ILFs och ILFp. A3. Verifiering mot transportör av ILFs och ILFp. A3. Verifiering mot produktionsplanerare och eller armeringsspecificerare. Svar från leverantör om levererbarhet, leveranstider och kostnader. Svar från transportör om levererbarhet, leveranstider och kostnader. Svar från produktionsplanerare och eller armeringsspecificerare om armeringsindivider eller armeringsgrupper och deras monterbarhet och placering i gjutetapp.

20 Resultat, Designprocessens data Slutförande av utdata från designprocessen. Utdata från A2 och A3 (verifieringarna). A4. Färdigställande av armeringsspecifikation. Färdig armeringsspecifikation.

Grunder för en branschgemensam informationsmodell

Grunder för en branschgemensam informationsmodell Grunder för en branschgemensam informationsmodell för armering Rapport från projektet Hållbara byggprocesser, Interreg IV A Lars Häggström Version 2012 06 07 Copyright författaren och Avdelningen för Projekteringsmetodik,

Läs mer

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA BIMInfo - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt BIMInfo Effektivisering av informationshanteringen i form av BIM är en nyckelfaktor för

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002

Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002 Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002 Inom ramen för ITBoFs implementeringsprojekt har lösningar på behovet av integrerad informationshantering inom förvaltning och byggande

Läs mer

Armering i byggprocessen Effektivisering av informationshanteringen

Armering i byggprocessen Effektivisering av informationshanteringen Armering i byggprocessen Effektivisering av informationshanteringen 1 Bakgrund Byggbranschen genomgår en ständig förändring för att uppnå ökad effektivitet och lägre kostnader. Flera företag arbetar aktivt

Läs mer

BIM och e-affärer. Integration mellan processerna för handel / logistik och projektering

BIM och e-affärer. Integration mellan processerna för handel / logistik och projektering BIM och e-affärer Integration mellan processerna för handel / logistik och projektering Mål för BEAst varuförsörjningsprojekt Fylla gapet mellan två områden BIM och B2B-handel och koppla samman dem med

Läs mer

HUR UPPNÅS ETT OBRUTET INFORMATIONSFLÖDE FRÅN PROJEKT TILL FÖRVALTNINGEN?

HUR UPPNÅS ETT OBRUTET INFORMATIONSFLÖDE FRÅN PROJEKT TILL FÖRVALTNINGEN? HUR UPPNÅS ETT OBRUTET INFORMATIONSFLÖDE FRÅN PROJEKT TILL FÖRVALTNINGEN? TCG PLM HAR SOM MÅL ATT MÖJLIGGÖRA EN EFFEKTIVISERING AV AFFÄRSPROCESSERNA OCH INFORMATIONSFLÖDENA. FRÅN PROJEKTERING TILL DRIFT/UNDERHÅLL

Läs mer

Kompetenscenter. Lean Wood Engineering

Kompetenscenter. Lean Wood Engineering Kompetenscenter Lean Wood Engineering Konfigurering med arkitektoniska objekt i industriellt byggande Kompetenscenter Lean Wood Engineering Konfigurering med arkitektoniska objekt i industriellt byggande

Läs mer

Riktlinje Digital leverans för bygg och fastighet

Riktlinje Digital leverans för bygg och fastighet Riktlinje Upprättad av: Jan Söderström Ansvarig: Jan Söderström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Del 1: Projektdefinition

Del 1: Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer Del 1: Projektdefinition fi2 förvaltningsinformation informationsleveranser Projektet Arkiveringsrekommendationer syftar till en genomlysning av konsekvenser vid dagens vägval

Läs mer

Erfarenheter av XBRL för ekonomiinformation Eva Ringman, Martin Forsberg, Peter Norén, Sofia Ståhl

Erfarenheter av XBRL för ekonomiinformation Eva Ringman, Martin Forsberg, Peter Norén, Sofia Ståhl Erfarenheter av XBRL för ekonomiinformation 2016-12-09 Eva Ringman, Martin Forsberg, Peter Norén, Sofia Ståhl Agenda Inledning, syfte, presentation Om projektet Kartläggning av informationsbehov Alternativa

Läs mer

Det nya byggandet såser det ut!

Det nya byggandet såser det ut! Det nya byggandet såser det ut! , Tyréns AB, Malmö Bakgrund som konstruktör och logistikkonsult Forskare inom industriellt byggande Tyréns satsar på industriellt byggande, som tekniska konsulter. Avdelning

Läs mer

ILF - Inläggningsfärdig armering

ILF - Inläggningsfärdig armering ILF Inläggningsfärdig armering Innehållsförteckning Allmän information... sid 3 Klippning och bockning... sid 4 Märkning och sortering... sid 4 Godkännande... sid 4 Toleranser för inläggningsfärdig armering...

Läs mer

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Digitala leveranser av förvaltningsinformation

Digitala leveranser av förvaltningsinformation ICT Digitala leveranser av Digitala leveranser av Version: 080902, Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (13) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Begrepp Definition Version Ändrad

Begrepp Definition Version Ändrad Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Innehåll Inledning... 4 Förutsättningar... 5 Steg 1 Relatera dokumentationsbehov

Läs mer

Akademiska Hus. Mats Franzon

Akademiska Hus. Mats Franzon Akademiska Hus Mats Franzon 1 Vi är Sveriges näst största fastighetsbolag Fastighetsvärde 57 miljarder kr - Vi förvaltar 3,2 miljoner kvm, varav en tredjedel är avancerade labbmiljöer för forskning och

Läs mer

Effektivare försörjning med digitala processer Peter Fredholm

Effektivare försörjning med digitala processer Peter Fredholm Effektivare försörjning med digitala processer Peter Fredholm 2017-05-09 BEAst är en ideell branschförening med syfte att utveckla samhällsbyggnadssektorn Ta fram standarder och tjänster för digitalisering

Läs mer

IT-stöd för armering i byggprocessen

IT-stöd för armering i byggprocessen IT-stöd för armering i byggprocessen Marie Bergström 2009-04-24 1 IT-stöd för armering i byggprocessen Armeringsprogram Armeringsprocessens olika steg Önskvärda funktioner hos program 2009-04-24 2 Armeringsprogram

Läs mer

Framtida stadsinformationsmodeller

Framtida stadsinformationsmodeller Framtida stadsinformationsmodeller när BIM och GIS möts Professor Thomas Olofsson Avd. för Byggkonstruktion och produktion Luleå tekniska universitet BIM Alliance och ULI Geoforums konferens BIM & GIS

Läs mer

Informationssystem för giftfritt byggande

Informationssystem för giftfritt byggande RAPPORT Informationssystem för giftfritt byggande Förstudie Finansierat av SBUF Daniel Holm IVL, Per Löfgren BASTA, Pär Wiklund Logiq, Lena Sundqvist Logiq, Lars Häggström Systematiktjänst 2014-03-31 Arkivnummer:

Läs mer

Efter WS: Skiss på fyra delprojekt

Efter WS: Skiss på fyra delprojekt Efter WS: Skiss på fyra delprojekt 4: Dialog- och kommunikationsprojekt 3: B2B testpiloter 2: Utvärdering- och ideprojekt för att stimmulera drivkrafterna 1: Inledande problem att överbrygga LCA/LCC för

Läs mer

Kartläggning av Industriella processer. Öppen Workshop om utformning och inriktning på standardisteringsinsatser , Stockholm

Kartläggning av Industriella processer. Öppen Workshop om utformning och inriktning på standardisteringsinsatser , Stockholm Kartläggning av Industriella processer Öppen Workshop om utformning och inriktning på standardisteringsinsatser 2016-03-17, Stockholm Förprojekt Öppen Workshop om utformning och inriktning på standardisteringsinsatser

Läs mer

Riktlinje BIM Kostnadsstyrning

Riktlinje BIM Kostnadsstyrning Riktlinje BIM Kostnadsstyrning Skapad: 2013-08-14 Senast ändrad: R 25.4 Saija Thacker Donald Sjölund Karin Sjöndin 2013-08-14 2013-08-14 2(12) INNEHÅLL Riktlinje BIM Kostnadsstyrning... 3 Inledning...

Läs mer

Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform. Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering

Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform. Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering Bakgrund Källa: Jerker Lessing Industriellt (trä)byggande Ökad produktivitet

Läs mer

Viktigast för oss 2018

Viktigast för oss 2018 Viktigast för oss 2018 Anläggning Standardisering Implementera CoClass i skarpa projekt IFC för Infra Hitta rätt nivå projekt Möjligheter vs. Rimlighet Trimma in organisationen Individuella mål Digitalisering

Läs mer

Fi2xml-meddelande Arkitektur

Fi2xml-meddelande Arkitektur Innehåll 4 Inledning 2 4.1 Process certifiering 2 4.1.1 Projektdefinition 3 4.1.2 Konstruktion 3 4.1.3 Godkännande och certifiering 4 4.1.4 Publicering 4 4.2 Scenarier 4 4.2.1 Behov av integrationer mellan

Läs mer

Byggmaterialinformation i digitalt format

Byggmaterialinformation i digitalt format Byggmaterialinformation i digitalt format BIM-hantering av material i hela byggkedjan från råvaruutvinning, tillverkning, förvaltning och slutligen återvinning. WSP Environmental, Byggnadsfysik Sthlm Byggvaruinformation

Läs mer

Policy för hantering av privata leverantörer

Policy för hantering av privata leverantörer Policy för hantering av privata leverantörer Denna policy avser att klargöra hur Inera kan sälja tjänster till privata leverantörer på marknaden. Med privata leverantörer avses leverantörer av exempelvis

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Nationell informationsstruktur 2015:2 Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Inledning Detta användarstöd riktar sig till den gemensamma informations-strukturens intressenter. Syftet med användarstödet är att

Läs mer

Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt

Projektbeskrivning Effektivare varuförsörjning Etapp 2 med införande och pilotprojekt Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt 1 1. Bakgrund 1.1. Etapp 1 av projektet med standardisering Under 2013 har branschen inom ramarna för BEAst drivit

Läs mer

DP7 FORMELL KONTROLL

DP7 FORMELL KONTROLL DP7 FORMELL KONTROLL Magnus G 2015-01-09 2014-06-03 1.0 2(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...3 2. DOKUMENTINFORMATION...3 2.1 SYFTE...3 2.2 MÅLGRUPP...3 3. ALLMÄNT...3 3.1 AVGRÄNSNING...3 3.2

Läs mer

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Introduktion En Anslutning utgår från att två system vill kommunicera med varandra, det kan vara regelbundet eller vid valda tidpunkter.

Läs mer

www.eurocodesoftware.se caeec241 Pålfundament Program för dimensionering av pålfundament. Användarmanual Version B Eurocode Software AB caeec241 Pålfundament Sidan 2(8) Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer

KALKYL VIA MODELL FÖR VVS ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR

KALKYL VIA MODELL FÖR VVS ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR [Skriv Kalkyl text] via modell 2019 Kalkyl via modell för VVS 2019-03-26 Krav på Projektörens leverans av modell Råd och anvisningar Mallar för upphandling Del 1,2,3 och4 Översikt Kalkylatorns arbetssätt

Läs mer

Välkomna! Peter Fredholm på Digital samhandling i byggenäringen Oslo

Välkomna! Peter Fredholm på Digital samhandling i byggenäringen Oslo Välkomna! Peter Fredholm på Digital samhandling i byggenäringen Oslo 2016-04-07 Det här är BEAst, en ideell förening som är ett nätverk för byggsektorns e-affärer Åsa Nilsson och Peter Fredholm 100 medlemmar,

Läs mer

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 LEVERANSSPECIFIKATION EL TELE Det här dokumentet kan användas som checklista för att precisera vilken information företaget önskar från system till system. Man använder tillämpliga

Läs mer

Totalentreprenader med BIM - en entreprenörs syn

Totalentreprenader med BIM - en entreprenörs syn Totalentreprenader med BIM - en entreprenörs syn Hur få till en effektiv process från tidiga skeden till genomförande och förvaltning? Vad vi vill uppnå med smart informationshantering/bim på Skanska under

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Tillämpningsanvisningar Inledning Denna anvisning syftar till att ge ett stöd i tillämpningen av den nationella informationsstrukturen (NI). NI används dels för att skapa eller återanvända strukturerad

Läs mer

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser HÅKAN NORBERG +46 70 325 35 45 hakan.norberg@planbab.com BAKGRUND 10 förslag till större utvecklingsprojekt: 1. Nationella riktlinjer för BIM 2. Utveckling

Läs mer

Standardiseringsbehoven inom BIM/GIS-området. Professor Väino Tarandi, IT in Construction, KTH Stockholm

Standardiseringsbehoven inom BIM/GIS-området. Professor Väino Tarandi, IT in Construction, KTH Stockholm Standardiseringsbehoven inom BIM/GIS-området Professor Väino Tarandi, IT in Construction, KTH Stockholm 2013-11-27 Introduktion BIM hänger ihop med hela den byggda miljön. BIM och GIS har överlappande

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Innehåll Inledning... 3 Ord och uttryck... 4 Processmodeller... 5 Vad är en processmodell?... 5 Hur används processmodeller

Läs mer

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017 1(5) Landstingsarkivet 2018-05-24 LA 2018 0100 Kompletterande frågor - Regler för informationshantering och arkivering i IT-system/applikationer 1 Inledning och bakgrund Vid upphandling, avrop, utveckling

Läs mer

Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering!

Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering! Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering! Samlingar Vi kommer att behöva hantera samlingar av objekt - Har oftast använd Array (fält) - Bra om

Läs mer

Effektivare Byggprocesser

Effektivare Byggprocesser FRIENDS ARENA Stockholm Effektivare Byggprocesser BEAst Lyfter Blicken Informatik Arkitektur SWEDBANK STADION Malmö TELE2 ARENA Stockholm Affärsutveckling hur då? - vi lyfter blicken! Inköp Produktion

Läs mer

www.eurocodesoftware.se caeec241 Pålfundament Program för dimensionering av pålfundament. Användarmanual Rev C Eurocode Software AB caeec241 Pålfundament Sidan 2(14) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3

Läs mer

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor HMK handbok i mät- och kartfrågor Geodesi: Teknisk specifikation och metodval Arbetsdokument juli 2015 Förord juli 2015 HMK-Geodesi arbetsdokument 2015 består av fyra dokument som tillsammans utgör HMK-Geodesi.

Läs mer

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation Inklusive övriga ritningsrelaterade digitala handlingar som levereras till beställaren. Version 1.0 Kravspecifikationen är upprättad av Beställaren,

Läs mer

Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass

Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass 15 min om CoClass Hur kommer slutresultatet bli? Hur har vi hanterar och beaktat synpunkter under remisstiden? Vad ingår? Var behövs det fortsatt arbete? Tillämpning

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK Anders Grönlund Lantmäteriet Introduktion HMK C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll

Läs mer

caeec209 Pelartopp Användarmanual Eurocode Software AB Program för dimensionering av pelartopp. Rev C

caeec209 Pelartopp Användarmanual Eurocode Software AB Program för dimensionering av pelartopp. Rev C caeec209 Pelartopp Program för dimensionering av pelartopp. Rev C Eurocode Software AB caeec209 Pelartopp Sidan 2(13) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Beteckningar...3 2 Teknisk beskrivning...3

Läs mer

Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion

Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion Onsdagsfrukost BIM-nyttor från kalkyl till produktion 2019-04-03 Välkommen till onsdagsfrukost med BIM! Första onsdagen i varje månad Klart i god tid innan klockan 9 Mingla, träffa BIM-kollegor, lyssna

Läs mer

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser. Rogier Jongeling & Håkan Norberg

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser. Rogier Jongeling & Håkan Norberg Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser Rogier Jongeling & Håkan Norberg www.planbab.com BAKGRUND 10 förslag till större utvecklingsprojekt: 1. Nationella riktlinjer för BIM 2. Utveckling

Läs mer

Nationell informationsstruktur Modeller med beskrivningar. Bilaga 1a Beskrivning av begrepp: Kärnprocess för vård och omsorg

Nationell informationsstruktur Modeller med beskrivningar. Bilaga 1a Beskrivning av begrepp: Kärnprocess för vård och omsorg Nationell informationsstruktur Modeller med beskrivningar Bilaga 1a av begrepp: Kärnprocess för vård och omsorg 1 Kärnprocess för vård och omsorg 2 Begrepp i Kärnprocess för vård och omsorg 2.1 Aktivitet

Läs mer

PILOTPROJEKT VINDKRAFT FÖRBÄTTRAD FUNDAMENTSDESIGN

PILOTPROJEKT VINDKRAFT FÖRBÄTTRAD FUNDAMENTSDESIGN PILOTPROJEKT VINDKRAFT FÖRBÄTTRAD FUNDAMENTSDESIGN 2009-12-10 SLUTRAPPORT Arise 2009-1202-SR 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 2. Upphandling av mark & anläggningsarbeten 3. Genomförande 4. Tekniska problem

Läs mer

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Page 2 Agenda Bakgrund till arbete med Nationell Informationsstruktur

Läs mer

BEAst Supply - Effektivare anläggningstransporter. Peter Svensson på Swerock och Peter Fredholm på BEAst TTF 15 december 2015

BEAst Supply - Effektivare anläggningstransporter. Peter Svensson på Swerock och Peter Fredholm på BEAst TTF 15 december 2015 BEAst Supply - Effektivare anläggningstransporter Peter Svensson på Swerock och Peter Fredholm på BEAst TTF 15 december 2015 Verksamhetsidé för BEAst BEAst tar fram standarder och tjänster för elektroniskt

Läs mer

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet Integrerade modeller och datastandardisering Projektplan för projekten inom fokusområdet Programmets mål och nyttan av standardisering Unik identifiering ger spårbarhet för produkter och material 40 %

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur Nationell informationsstruktur arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur (NI) ska bestå av sammanhängande modeller, vilket

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm 2018-03-23 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Inom BEAst har byggsektorn i flera år arbetat för att skapa förutsättningar

Läs mer

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018 Delrapport 2018-12-04 4.5-1097/2018 1(11) Kunskapsstyrning för socialtjänsten Victoria Johansson victoria.johansson@socialstyrelsen.se Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet

Läs mer

BIM ALLIANCE ONSDAGSFRUKOST: INFORMATIONSPROCESSER MED BIM VAD KAN VI LÄRA AV ANDRA?

BIM ALLIANCE ONSDAGSFRUKOST: INFORMATIONSPROCESSER MED BIM VAD KAN VI LÄRA AV ANDRA? BIM ALLIANCE ONSDAGSFRUKOST: INFORMATIONSPROCESSER MED BIM VAD KAN VI LÄRA AV ANDRA? ULF STRÖM -SENIOR ADVISOR TCG PLM LARS GEIDNE -VD, IDES AB TCG PLM har som mål att möjliggöra en effektivisering av

Läs mer

Interoperabilitet för en sammanhållen förvaltning. Karl Wessbrandt KommITS konferens i Göteborg den 11 maj 2006

Interoperabilitet för en sammanhållen förvaltning. Karl Wessbrandt KommITS konferens i Göteborg den 11 maj 2006 Interoperabilitet för en sammanhållen förvaltning Karl Wessbrandt KommITS konferens i Göteborg den 11 maj 2006 juni 2001, Regeringens 24-timmarsuppdrag: All information och service som kan tillhandahållas

Läs mer

Insamling av hälsodata i hemmet

Insamling av hälsodata i hemmet Insamling av hälsodata i hemmet Bakgrund/problemområde Idag i sker ett antal olika initiativ kring vård på distans, omvårdnad på distans, digitaliseringen av trygghetslarmen och olika typer av hälsosatsningar.

Läs mer

Länk mellan projektering & logistik. BEAst Årskonferens, 19 april 2016

Länk mellan projektering & logistik. BEAst Årskonferens, 19 april 2016 Länk mellan projektering & logistik BEAst Årskonferens, 19 april 2016 Problem som arbetsgruppen för Projektering logistik velat lösa Manuell hantering av logistikdata på arbetsplatser, t.ex. för uppgifter

Läs mer

Standardisering i Sverige - beskrive funksjon standard.

Standardisering i Sverige - beskrive funksjon standard. Standardisering i Sverige - beskrive funksjon standard #whitearkitekter @whitearkitekter VÅRDPROJEKT Hjältarnas Hus Umeå Gävle Hudiksvall Danderyds sjukhus Akademiska Uppsala NKS Borås psykiatri St Eriks

Läs mer

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN AV ANDRA PROJEKT... 5 6. PLAN FÖR GENOMFÖRANDE... 6 Sida 1 1. BAKGRUND Denna

Läs mer

NI 2015:1 Kort introduktion

NI 2015:1 Kort introduktion NI 2015:1 Kort introduktion VGR spridningskonferens Ingela Strandh Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd 2015-01-29 och 2015-02-03 Uppdrag om Gemensam informationsstruktur Vidareutveckla

Läs mer

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Per Erlandsson Malin Knoop 2016-11-24 Överblick avtals- och branschdokument Allmänna

Läs mer

VIPP - Visualisering i Projektering och Produktion

VIPP - Visualisering i Projektering och Produktion VIPP - Visualisering i Projektering och Produktion SBUF projekt 11693 Bakgrund och Syfte Bakgrunden till VIPP projektet är att visualisering av projektinformation skall vara ett naturligt resultat av 3D-projektering.

Läs mer

Armering i byggprocessen

Armering i byggprocessen Armering i byggprocessen manual till nytt informationsflöde Innehållsförteckning Inledning... 1 1. K-modell... 1 2. Analysmodell... 2 3. K-modell med armering... 2 4. Produktionsanpassning... 3 5. Armeringsritning...

Läs mer

Synpunkter på dokumentation av CoClass Nya generationen BSAB Offentlig remiss ver 1.0 Projekt BSAB 2.0 Datum:

Synpunkter på dokumentation av CoClass Nya generationen BSAB Offentlig remiss ver 1.0 Projekt BSAB 2.0 Datum: Synpunkter på dokumentation av CoClass Nya generationen BSAB Offentlig remiss ver 1.0 Projekt BSAB 2.0 Datum: 2016-06-16 Örjan Falk, KTH September 2016 1 Innehållsförteckning Synpunkter på CoClass Nya

Läs mer

Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter

Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter Vilka är vi och varför står vi här i dag? Ola Grönnesby ola.gronnesby@socialstyrelsen.se Katja Jensfelt

Läs mer

Dagmaröverenskommelsen 2007

Dagmaröverenskommelsen 2007 Dagmaröverenskommelsen 2007 I den nationella strategin för God vård slås fast att verksamheten inom hälso- och sjukvården skall vara av god kvalitet det vill säga säker, patientfokuserad, effektiv, jämlik,

Läs mer

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 LEVERANSSPECIFIKATION VS RÖR Det här dokumentet kan användas som checklista för att precisera vilken information företaget önskar från system till system. Man använder tillämpliga

Läs mer

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning Informationsleveranser Kurt Löwnertz Sweco Att leverera Ett obrutet informationsflöde? 1 Från vaxad väv till datafil En byggnad står i många år Dokumentation från tillblivelsen Information fram till idag

Läs mer

RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten. Version 1.0

RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten. Version 1.0 RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten Version 1.0 Innehåll Övergripande beskrivning... 3 Nuvarande tjänst... 3 Anslutningar... 4 Anslutna organisationer... 4 Anslutna tjänster... 4 Arkitektur...

Läs mer

Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet. Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se

Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet. Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se Del 8 idag Redovisning med CAD Precisering: begrepp, grafik Utvidgning till CAD-modell Komplettering

Läs mer

Att upprätta en systemdokumentation

Att upprätta en systemdokumentation Wiktor Lindbom arkivarie Tel. 0470-413 70 Kommunarkiv Version 3.0. Att upprätta en systemdokumentation 1 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Sammanfattning... 3 1.2. Syfte och mål... 3 1.3. Ansvar och

Läs mer

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014

VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 VIRTUELLA INSTALLATIONER 2014 LEVERANSSPECIFIKATION, VENTILATION Det här dokumentet är tänkt som underlag för att precisera vilken information företaget önskar från system till system. Man använder tillämpliga

Läs mer

www.eurocodesoftware.se caeec230 Genomstansning Beräkningsprogram för analys av genomstansning av pelare i armerad betong. Programmet utför beräkningar enligt EN 1992-1-1 Kap. 6.4. Användarmanual Rev B

Läs mer

VAD ÄR BIM OCH HUR ANVÄNDS DET. Tomas Sandström, Adtollo

VAD ÄR BIM OCH HUR ANVÄNDS DET. Tomas Sandström, Adtollo VAD ÄR BIM OCH HUR ANVÄNDS DET Tomas Sandström, Adtollo Tomas Sandström Affärsområdeschef Adtollo Mät & Kart Building Information Model ByggnadsInformationsModell Vad vill man med BIM? BIM är ett kollaborativt

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Programmering = modellering

Programmering = modellering Programmering = modellering Ett datorprogram är en modell av en verklig eller tänkt värld. Ofta är det komplexa system som skall modelleras I objektorienterad programmering består denna värld av ett antal

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

caeec230 Genomstansning Användarmanual Eurocode Software AB

caeec230 Genomstansning Användarmanual Eurocode Software AB caeec230 Genomstansning Beräkningsprogram för analys av genomstansning av pelare i armerad betong. Programmet utför beräkningar enligt EN 1992-1-1 Kap. 6.4. Användarmanual Rev C Eurocode Software AB caeec230

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - från förstudie till ett verifieringsprojekt 2017-02-08 1 Verksamhetsutveckling och ledarskap 2017-02-08 Vi hjälper ledare att förena

Läs mer

ARKITEKTONISKA OBJEKT I INDUSTRIELLT BOSTADSBYGGANDE

ARKITEKTONISKA OBJEKT I INDUSTRIELLT BOSTADSBYGGANDE AKIEKNISKA BJEK I INUSIELL BSASBYGGANE EN GANISAINSMELL FÖ PUKPLAFMA Industriellt byggande och trämanufaktur 2011-10-26 Fredrik Wikberg, tekn lic EN GANISAINSMELL FÖ PUKPLAFMA el av forskningsplattformen

Läs mer

Sätta ström på BBIC -på väg mot en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation

Sätta ström på BBIC -på väg mot en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation Sätta ström på BBIC -på väg mot en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation Helena Stålhammar Ola Grönnesby 2016-12-06 Helena Stålhammar & Ola Grönnesby Gemensam informationsstruktur Socialstyrelsen

Läs mer

Framtidens utmaningar och möjligheter -Värdeerbjudanden, plattformar, superstars och automation Sten Grahn

Framtidens utmaningar och möjligheter -Värdeerbjudanden, plattformar, superstars och automation Sten Grahn Framtidens utmaningar och möjligheter -Värdeerbjudanden, plattformar, superstars och automation Sten Grahn PhD, sten.grahn@swerea.se 1 Nuvarande sysselsättning Forskare Swerea IVF AB Lektor och forskare

Läs mer

Konfigurationssystem för en teknisk plattform

Konfigurationssystem för en teknisk plattform 1 (5) Konfigurationssystem för en teknisk plattform Bakgrund Tyréns AB satsar på industriellt byggande och har för avsikt att vara en aktör på marknaden för tjänster och produkter inom detta område. Affärsidén

Läs mer

Arkivkrav vid införande av nytt IT-system

Arkivkrav vid införande av nytt IT-system Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för digital information Dokumentslag: Styrande Datum: 2014-07-31 Dokumenttyp: Instruktion Version: 2.0 Arkivkrav vid införande

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell Informationsstruktur 2015:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Innehåll Nationell informationsstruktur arkitektur och metod... 3 Standarder inom informatik... 3 NI relaterat till ISO 42010...

Läs mer

Strategisk standardisering

Strategisk standardisering TMALL 0141 Presentation v 1.0 Strategisk standardisering avseende BIM, GIS & PLM Mikael Malmkvist 2015-02-27 Inledning och allmän frågeställning Vad Behövs Vad är Är BIM Är en BIM betyder inte det är samma

Läs mer

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationellt fackspråk Vård och omsorg Snomed CT Klassifikationer och kodverk Termbanken

Läs mer

RoadMap för digital information om byggd miljö

RoadMap för digital information om byggd miljö RoadMap för digital information om byggd miljö Anders Ekholm, Lars Häggström, Bo Johansson, Väino Tarandi, Bo Tyrefors 2 Copyright författarna och Avdelningen för Projekteringsmetodik, LTH, Lunds Universitet

Läs mer