MSB Allmänhetens krisberedskap. Markör Marknad & Kommunikation 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MSB Allmänhetens krisberedskap. Markör Marknad & Kommunikation 2015"

Transkript

1 MSB Allmänhetens krisberedskap Markör Marknad & Kommunikation

2 Innehåll Fakta om undersökningen Bakgrund och syfte Metod Resultatredovisning Scenario Resultat Scenario Erfarenheter Övergripande frågor Bakgrundsfrågor Markörs kommentarer och sammanfattning Bilagor Bilaga 1: Diagrambilaga kön Bilaga 2: Diagrambilaga ålder Bilaga 3: Diagrambilaga kommuntyp Bilaga 4: Enkät Bilaga 5: Samtliga öppna svar Bilaga 6: Tabellbilaga Bilaga 7: Lista med kommuner som inkluderas i respektive kommuntyp (SKLs indelning) 2

3 Bakgrund och syfte Bakgrund En av inriktningarna för verksamheten på MSB:s enhet för den enskildes säkerhet (ROS-ENSK) är att under 2015 prioritera informationssatsningar för att stärka enskildas beredskap inför allvarliga händelser och samhällskriser. Tidigare undersökningar som genomförts på uppdrag av MSB, har gett en bild av hur bland annat beredskapsansvariga på lokal och regional nivå ser på enskildas förmåga, roll och ansvar inför och vid samhällskriser. Däremot har kunskapen om hur enskilda ser på hot och risker, sitt eget ansvar och sin förmåga vid en samhällskris varit begränsad. Syfte Med detta som bakgrund är syftet med undersökningen att skapa en djupare förståelse för hur enskilda ser på sin egen roll och sitt eget ansvar vid en samhällskris. Vilka krisförberedande åtgärder som görs i dag samt vilka förväntningar allmänheten har på andra människor i sin närhet samt på myndigheter och andra aktörer. Rapporten kommer att utgöra ett värdefullt underlag och en inriktning för hur frågor om enskildas krisberedskap ska kommuniceras.

4 Metod Undersökningens ansats har varit kvantitativ och datainsamlingen har skett med hjälp av telefonintervjuer. Målgrupp i undersökningen har varit allmänheten i åldern år. Enkäten som bestod av 31 frågeställningar har skapats i samråd mellan Markör och MSB. Enkäten återfinns som bilaga till rapporten. Datainsamlingen har genomförts under perioden v.39-44, Samtliga intervjuer har genomförts av Markörs egen intervjuarkår. I samband med uppstarten av datainsamlingen genomfördes en utbildning med intervjuarkåren. Utbildningstillfället hölls av projektledare från Markör, men ansvarig person från MSB var med på utbildningen och kunde förtydliga och förklara eventuella otydligheter. Urvalsmetoden i undersökningen har varit ett så kallat ersättningsurval, vilket innebär att Markör och MSB i förväg bestämde hur många intervjuer som skulle genomföras genomförda intervjuer blev målsättningen för undersökningen. Totalt genomfördes dock intervjuer.

5 Metod För att säkerställa god representativitet i undersökningen (utifrån kön, ålder och geografi) har Markör arbetat med kvoter i datainsamlingen. Uppdelningen i kvoter har gjorts utifrån följande: Kön Kvinna Man Ålder år år år år Kommuntyp Storstäder inklusive förorter till storstäder Större städer inklusive förorter till större städer Pendlingskommuner Varuproducerande kommuner samt turism- och besöksnäringskommuner Glesbygdskommuner samt kommuner i glesbygdsregion Kommuner i tätbefolkad region Kommunindelning är baserad på SKLs kommunindelning, men för att minska antalet kommuntyper gjordes sammanslagningar av: Storstäder och Förorter till storstäder, Större städer och Förorter till större städer, Varuproducerande kommuner och Turism- och besöksnäringskommuner samt Glesbygdskommuner och Kommuner i glesbygdsregion. En lista med vilka kommuner som återfinns under respektive kommuntyp levereras som bilaga till rapporten.

6 Metod Trots att det i vissa kommuntyper finns betydligt fler invånare än i andra togs beslutet att lika många intervjuer (334 stycken) skulle genomföras med respektive kommuntyp. Detta eftersom en fullständigt representativ fördelning hade inneburit att mycket få intervjuer skulle ha genomförts med de kommuntyper där det bor färre personer. Det hade i sin tur inneburit att resultaten för dessa kommuntyper skulle vara relativt osäkra utifrån att resultaten hade baserats på få svar. Utifrån bakgrundsfaktorerna kön och ålder har Markör genomfört ett representativt antal intervjuer inom varje kommuntyp. Exempelvis om tio procent av de boende inom kommuntypen Pendlingskommuner mellan år är män mellan år så genomfördes också tio procent av intervjuerna inom den kommuntypen med män som är mellan år. För att resultaten ska vara representativa för befolkningssammansättningen har Markör viktat resultaten. Det innebär att svarande från större kommuntyper (exempelvis Storstäder med förorter) får motsvarande påverkan på resultatet som andelen personer i befolkningen som bor inom kommuntypen. Alltså även om 334 intervjuer (viss variation på grund av avrundningar) genomförts inom respektive kommuntyp har resultaten för de olika kommuntyperna inte samman påverkan på resultaten. Resultaten har även viktats utifrån kön och ålder.

7 Resultatredovisning I denna rapport redovisas och kommenteras endast undersökningens totalresultat. Resultaten uppdelade på följande bakgrundsfaktorer återfinns i bilagor till rapporten: Kön (diagrambilaga och tabellbilaga) Ålder (diagrambilaga och tabellbilaga) Kommuntyp (diagrambilaga och tabellbilaga) Utbildningsnivå (tabellbilaga) Typ av sysselsättning (tabellbilaga) Inkomst (tabellbilaga) Antal personer i hushållet (tabellbilaga) Hemmavarande barn i hushållet under 18 år (Ja/Nej) (tabellbilaga) Födelseland (Sverige eller annat land) (tabellbilaga) Typ av fastighet personen bor i (tabellbilaga) Har den enskilda funderat på hur ett långvarigt elavbrott skulle påverka personen (Ja/Nej) (tabellbilaga) Hur stort ansvar anser den enskilda att den har som privatperson (femgradig skala från mycket litet till mycket stort) (tabellbilaga) Hur sannolikt den enskilda tror att det är att det egna hushållet kommer drabbas av ett långvarigt elavbrott under de närmaste fem åren (femgradig skala från mycket osannolikt till mycket sannolikt). (tabellbilaga)

8 Resultatredovisning Några av frågorna i undersökningen har besvarats utan några fördefinierade svarsalternativ, så kallade öppna frågor. I denna rapport redovisas ett urval av dessa resultat medan samtliga öppna svar redovisas i bilaga till rapporten. I diagrammen för de frågor som besvarats på en femgradig skala redovisas andelen som svarat vet ej/vill ej svara utanför själva diagrammet och påverkar således inte fördelningen i diagrammet. Då Markör kommentarer resultat på frågor som besvarats på en femgradig skala kommer svarsalternativ 1-2 ses som negativa eller avståndstagande svar, svarsalternativ 3 ses som neutrala svar medan svarsalternativ 4-5 ses som positiva eller instämmande svar. Flera av frågorna i undersökningen har ställts som öppna frågor men Markörs intervjuare har haft fördefinierade svarsalternativ för att koda in svaren. Detta upplägg används för att fånga den spontana upplevelsen. De frågor där svarsalternativen inte har lästs upp kommer markeras med en text under diagrammet. Under diagrammen kommer även annan information att redovisas. Exempelvis vilka som svarat på frågan samt om det varit möjligt att svara flera olika svarsalternativ. På varje fråga redovisas det oviktade bastalet, alltså hur många som har besvarat frågan.

9 Resultatredovisning I denna rapport redovisas, som jämförelse, några resultat från undersökningen Enskildas ansvar och agerande vid kriser som är framtagen av Försvarshögskolan på uppdrag av MSB. De yrkesroller som inkluderades i den undersökningen var beredskapssamordnare eller motsvarande (på lokal och regional nivå) samt beredskapsdirektör/försvarsdirektör (på länsstyrelsenivå). Eftersom flera frågor i undersökningen har haft relativt långa formuleringar har Markör varit tvungen att korta ner vissa frågeformuleringar och svarsalternativ i redovisningen. De exakta formuleringarna kan läsas i enkäten som återfinns som bilaga till rapporten.

10 Scenario Ett antagande som gjordes inför undersökningen var att stora delar av allmänheten aldrig varit med om en händelse som skulle kunna klassificeras som en samhällskris. Detta antagande baserades på resultat från tidigare undersökningar som gjorts inom området. Därför togs beslutet att flertalet av frågorna i undersökningen skulle utgå från ett scenario som gav förutsättningar som de enskilda skulle ta ställning utifrån. I scenariot framgick att personerna drabbades av ett långvarigt elavbrott under vintertid och efter några dagar fungerar inte fastoch mobil telefoni, vatten- och värmeförsörjning liksom exempelvis bankomater och bensinpumpar.

11 Resultat

12 Har du funderat på hur du skulle påverkas av en sådan händelse? (Bastal: 2006) 100 % Ja Nej 12

13 Hur tror du att du skulle klara av ett långvarigt elavbrott? (Bastal: 2006) Vet ej % 50% 100% 1. Mycket dåligt Mycket bra 13

14 På vilka sätt har du förberett dig för ett långvarigt elavbrott? (Bastal: 2006) Tillgång till andra ljuskällor 20 Tillgång till camping- gasol- och/eller spritkök Säkrat tillgång till mat Säkrat tillgång till vatten 8 Ordnat med alternativ strömkälla Har särskilda kläder/textilier lättillgängliga anpassade för händelsen 5 6 Har tillgång till radio som kan drivas utan vanlig el Säkrat tillgång till drivmedel Tillgång till Första hjälpen-utrustning Har reservlager med nödvändig medicin Informationsinhämtning Har lagt undan kontanter Är försäkrad Har extra föda till hunden/katten o s v Telefonlista på papper Övrigt Kan ej komma på några krisförberedande åtgärder Alternativ värmekälla 550 svar (27 % oviktat) Kamin, öppen spis och liknande % Svarsalternativen har ej lästs upp; Flervalsfråga. 14

15 Jämförelse från tidigare undersökning Resultat från Enskildas ansvar och agerande vid kriser (Försvarshögskolan, 2015). 15

16 Varför har du inte gjort något för att förbereda dig? (Bastal: 820) Har inte tänkt på det 49 Tror inte det kommer hända mig/mycket liten risk 30 Har inte prioriterat det 12 Förväntar mig att myndigheter och andra aktörer tar hand om mig Annat Vet ej/vill ej svara Har inte haft möjlighet (25 svar). Bor i lägenhet/hyreshus (16 svar). Tror jag klarar av det ändå. Åker till föräldrarna som är väl förberedda. Finns inte mycket jag kan göra. Dumhet, vi behöver ett skrämselskott % De som inte gjort några krisförberedande åtgärder; Flervalsfråga; Svarsalternativen har ej lästs upp. 16

17 Tänk dig att myndigheterna varnar för att en kommande storm kan leda till långvariga elavbrott i ditt län. Vilka förberedelser skulle du då göra för att kunna hantera elavbrottet så bra som möjligt? (Bastal: 2006) Säkra tillgång till mat Säkra tillgång till vatten Skaffat andra ljuskällor Skaffat camping- gasol- och/eller spritkök Ordna med alternativ strömkälla Ha särskilda kläder/textilier lättillgängliga anpassade för händelsen Säkra tillgång till drivmedel Skaffat tillgång till radio som kan drivas utan vanlig el Informationsinhämtning Lägga undan kontanter Skaffa reservlager med nödvändig medicin Skaffat tillgång till Första hjälpen-utrustning Skaffa extra föda till hunden/katten o s v Gå igenom försäkringar Telefonlista på papper Övrigt Kan ej komma på några krisförberedande åtgärder Förberett för alternativ värmekälla (exempelvis hämtat in ved). (310 svar). Jag skulle åka någon annanstans. (94 svar). Har ett eget elaggregat. (31 svar). Se till att ordna med olika bränslen. (25 svar) % Svarsalternativen har ej lästs upp; Flervalsfråga. 17

18 Förväntningar på följande aktörer... (Bastal: 2006) Vet ej Din kommun Personer i din närhet Elbolag Frivilligorganisationer/ideella organisationer Försvarsmakten med Hemvärnet Landstinget % 50% 100% 1. Inga förväntningar Mycket höga förväntningar 18

19 Hur ser du på ditt eget ansvar som privatperson när det handlar om att vara förberedd för att kunna klara ett långvarigt elavbrott? (Bastal: 2006) Vet ej % 50% 100% 1. Mycket litet ansvar Mycket stort ansvar 19

20 Motivering till ansvarsgrad Önskar du motivera eller förtydliga ditt svar? Exempelvis om det finns någon särskild anledning till att du anser att du har ett stort eller ett litet ansvar? Alla får ta sitt eget ansvar. (641 svar). Det beror på ens situation, till exempel utbildning, boendesituation eller ålder. (82 svar). Myndigheter, kommunen och elbolagen har en stor del av ansvaret. (66 svar). Jag tycker att alla bör vara förberedda. (47 svar). Jag har inte tänkt på det, det är svårt att förbereda sig för något som eventuellt kan ske. (38 svar). Jag kan förbereda mig om jag blir förvarnad. (10 svar). Jag betalar skatt för en tjänst som ska finnas. Har nära, kära och familj i närheten av där jag bor som kan hjälpa mig. Jag tar ansvar över nära och kära som inte kan ta hand om sig själva. Jag tycker att det borde ingå i sin försäkring. Men alla är nog väldigt dåligt förberedda och jag tror att kaos skulle utbryta. Jag tror att ingen egentligen kan hjälpa särskilt mycket. 20

21 Hur länge uppskattar du att ditt hushåll skulle kunna klara behovet av mat, vatten, värme och information utan samhällets stöd vid ett långvarigt elavbrott? (Bastal: 2006) Tolv timmar eller mindre (0-12 timmar) 3 Mer än 12 timmar men mindre än ett dygn (12:01-23:59 timmar) 3 Minst ett dygn men mindre än två dygn (24:00-47:59 timmar) 10 Minst två dygn men mindre än tre dygn (48:00-71:59 timmar) dygn (72:00-120:00 timmar) 21 Längre än fem dygn men mindre än en vecka (120:01-167:59 timmar) 6 En vecka eller längre (168 timmar eller längre) 39 Vet ej/vill ej svara % Svarsalternativen har ej lästs upp. 21

22 Jämförelse från tidigare undersökning Resultat från Enskildas ansvar och agerande vid kriser (Försvarshögskolan, 2015); Frågan är ställd utifrån att ett långvarigt elavbrott råder. 22

23 Hur sannolikt tror du det är att du kommer att drabbas av ett långvarigt elavbrott inom de närmaste fem åren? (Bastal: 2006) Vet ej % 50% 100% 1. Mycket osannolikt Mycket sannolikt 23

24 Sammanfattning - Scenarioavsnitt Det är drygt hälften av de svarande som någon gång funderat på hur de skulle påverkas av ett långvarigt elavbrott. På frågan om hur de enskilda tror att de skulle klara av en sådan situation visas mycket varierande svar. Omkring en av tre tror att de skulle klara det bra, en av tre att de skulle klara sig någorlunda och en av tre att de skulle klara sig dåligt. Den vanligaste krisförberedande åtgärden som vidtagits är att de enskilda har tillgång till alternativ värmekälla (öppen spis, kamin eller liknande). Andelen som givit den typen av svar uppgår till ungefär tre av tio. Näst vanligast är att de har tillgång till andra ljuskällor, vilket en av fem svarar. 45 procent kan inte uppge några krisförberedande åtgärder som de vidtagit. Bland de som inte kan komma några krisförebredande åtgärder är det hälften som motiverar det med att de inte tänkt på att händelsen kan inträffa och 30 procent svarar att de tror att det är mycket liten risk att det kommer hända dem. Då frågan ställs om hur de enskilda skulle förbereda sig om myndigheterna varnade för att en kommande storm kan leda till långvariga elavbrott i länet de bor i är de vanligaste två svaren att de skulle säkra tillgången på mat (44 %) samt att de skulle säkra tillgången på vatten (34 %). Nästan en av fem kan inte komma på några krisförberedande åtgärder som skulle vidtas vid en sådan varning. 24

25 Sammanfattning - Scenarioavsnitt Då allmänheten tar ställning till vilka förväntningar de har på olika aktörer och grupper som kan ha viktiga roller vid långvariga elavbrott visas att högst andel har förväntningar på personer i den egna närheten. Sex av tio svarar att de har en hög grad av förväntan på dessa personer. Kommunen är den aktör som näst högst andel har höga förväntningar på, vilket uppges av hälften av de svarande. Då frågan ställdes om den enskildas eget ansvar att vara förberedd för ett långvarigt elavbrott är det fler än sju av tio som tycker att de, som privatpersoner, har ett stort ansvar vid en sådan händelse. Knappt en av tio svarar att de har ett litet ansvar. 66 procent uppger att de skulle klara sig utan samhällets stöd tre dygn eller längre vid ett långvarigt elavbrott. I jämförelse med resultaten från en tidigare undersökning som genomfördes av Försvarshögskolan visas att omkring åtta av tio beredskapssamordnare och beredskapsdirektörer som svarat på den undersökningen antar att allmänheten skulle klara sig två dygn eller kortare utan samhällets hjälp. Nästan tre av fyra anser att det är osannolikt att de kommer drabbas av ett långvarigt elavbrott under de närmaste fem åren. Som motsats tror en av tio att det är hög sannolikhet att de kommer drabbas av en sådan händelse. 25

26 Erfarenheter 26

27 Har du varit med om någon eller några av följande händelser? (Bastal: 2006) Långvarigt elavbrott 30 Omfattande störningar i telekommunikationerna 26 Dricksvattenbrist 18 Omfattande översvämning 6 Omfattande brand Annat 5 4 Snöstorm. (29 svar) Storm. (17 svar) Vill ej ange 0 Nej på samtliga % Flervalsfråga. 27

28 Vilken av de händelser du varit med om upplevde du var svårast att klara av? (Bastal: 1061) Långvarigt elavbrott 39 Dricksvattenbrist 23 Omfattande störningar i telekommunikationerna 16 Omfattande översvämning 7 Omfattande brand 5 Annat 4 Vet ej/vill ej svara % Endast de som varit med om någon händelse. 28

29 Hur upplevde du att du klarade av situationen (kunna tillgodose behovet av mat, vatten, värme och information)? (Bastal: 998) Vet ej % 50% 100% 1. Mycket dåligt Mycket bra Endast de som svarat vilken händelse som var svårast att klara av. 29

30 Erfarenheter Tre av tio personer i undersökningen har erfarenhet från ett omfattande elavbrott och en av fyra har upplevt omfattande störningar i telekommunikationen. Häften av de svarande har dock aldrig upplevt någon av de händelser som efterfrågades. Av de som har erfarenhet från en eller flera händelser som efterfrågades är det långvariga elavbrott som upplevts svårast att klara av. Det bör dock påtalas att frågan besvarades av samtliga som varit med om någon händelse, vilket innebär att de som endast varit med om ett långvarigt elavbrott automatiskt registrerades som att den händelsen också vara den svåraste att klara av. Då de enskilda bedömer hur de klarade av händelsen är det sju av tio som upplever att de kunde tillgodose hushållets behov av mat, vatten, värme och information. Som motsats svarar knappt en av tio att de inte kunde tillgodose hushållets behov på ett bra sätt. 30

31 Övergripande frågor 31

32 Har du eller någon i ditt hushåll tagit del av information om hur du/ni kan förbereda er inför en samhällskris? (Bastal: 2006) % Ja Nej Vet ej 32

33 På vilket/vilka sätt har ditt hushåll tagit del av informationen? (Bastal: 594) Via informationsblad/informationsbroschyr 43 Genom ett utbildningstillfälle 12 Via kommunens webbplats Krisinformation.se (MSB) DinSäkerhet.se (MSB) Genom media. (72 svar). Genom arbetet. (46 svar). Genom internet. (34 svar). Civilförsvaret, Försvarsmakten, Hemvärnet o dyl. (28 svar). I telefonkatalogen. (8 svar). Genom e-postutskick 0 Annat 50 Vill ej svara % Endast de som tagit del av information; Svarsalternativen har ej lästs upp; Flervalsfråga. 33

34 Jämförelse från tidigare undersökning Resultat från Enskildas ansvar och agerande vid kriser (Försvarshögskolan, 2015). 34

35 Hur skulle du vilja få information om hur du kan förbereda dig inför samhällskriser? (Bastal: 2006) Broschyr hemskickad 55 TV 19 Radio Specifik webbplats (exempelvis kommunens eller en nationell webbplats) Tidningar SMS Facebook Samhället/kommunen skulle erbjuda gratis utbildningar/kurser Obligatorisk undervisning i skolan Möten i bostadsrättsförening/samfällighet/förening/bostadsområde Applikation till mobiltelefon och/eller surfplatta Twitter Obligatorisk utbildning för alla över 18 år Instagram Via e-post. (98 svar). Via brev. (38 svar). På internet. (27 svar). Informationsmöten. (19 svar). Media. (16 svar). Via telefonsamtal. (7 svar). Annat 14 Vet ej % Svarsalternativen har ej lästs upp; Flervalsfråga. 35

36 Central information Vad tycker du är viktigt att tänka på om myndigheterna ska informera om hur du kan förbereda dig inför samhällskriser? (exempelvis hur bör informationen vara utformad?) Den ska vara anpassad till alla individer, lättläst och eventuellt på andra språk. (510 svar). Informera om hur man ska göra i en krissituation. (426 svar). Jag skulle vilja ha skriftlig information. (78 svar). Informera via media. (65 svar). Att trycka på hur viktigt det är att ta situationen seriöst. Jag tycker det ska vara utformat så att jag fattar att det verkligen kan hända i verkligheten. Om jag inte får relevant information kan det bli så att jag bara skakar bort det, men efter alla bränder och översvämningar har jag börjat fatta att det kan hända. Var ärliga och realistiska. Myndigheterna skall tänka på att inte skrämma upp folk. Man bör framförallt rikta in sig mot yngre människor. Jag har varit scout hela livet, så jag och min familj kan alltid klara oss eftersom vi är vana att vara ute i skog och mark. Men ungdomar från storstäderna får problem om de inte kan trycka på en knapp. 36

37 Ökat engagemang Vad (om något) tror du skulle öka ditt intresse/engagemang för ditt hushålls beredskap inför samhällskriser? Att de varnar för en samhällskris alternativt att det sker en samhällskris i min närhet. (401 svar). Om jag fick mer information om det. (231 svar). Jag är tillräckligt informerad. (79 svar). Denna undersökningar har fått mig att bli mer intresserad. (20 svar). Jag är så pass gammal att jag inte kan göra så mycket om det händer en samhällskris. Jag tror att de yngre får ta ett större ansvar. Jag blir det med tiden eftersom det händer mer och mer saker, som att översvämningar inte bara sker i andra länder utan även i Sverige. Kriserna som sker blir större och det gör att jag också tänker mer på det. Mitt intresse har ökat i och med situationerna runt om i världen. Det som skulle öka mitt intresse skulle vara en förklaring om konsekvenserna och alla bieffekter som kan komma utav en krissituation. Det är bra att skina så mycket ljus som möjligt på det så att jag förstår faran av det, så att jag inte ignorerar konsekvenserna. 37

38 Jämförelse från tidigare undersökning Resultat från Enskildas ansvar och agerande vid kriser (Försvarshögskolan, 2015); 158 svarande. 38

39 Vid en samhällskris vilka personer (om några) skulle du spontant hjälpa? (Bastal: 2006) Familjen 63 Grannar 48 Släkt 27 Alla som behöver det 21 Äldre 12 Barn Sjuka Personer som är nyanlända till Sverige Annan grupp Vänner. (185 svar). De som finns i närområdet. (42 svar). De som är särskilt utsatta. (39 svar). Anhöriga. (28 svar). Vet ej/vill ej svara % Svarsalternativen har ej lästs upp; Flervalsfråga. 39

40 Sammanfattning - Övergripande frågor Knappt tre av tio svarar att de själva eller någon i deras hushåll mottagit information om hur de kan förbereda sig inför en samhällskris. Bland de som tagit del av information är det vanligaste sättet att de fått en broschyr eller ett informationsblad, vilket uppges av 43 procent. Då frågan ställdes om hur de enskilda skulle vilja få information svarar majoriteten att de föredrar att få information i form av en broschyr som skickas hem. På frågan om vilka personer/grupper som den enskilda spontant skulle hjälpa vid en samhällskris svarar drygt sex av tio familjen och nästan hälften uppger att de skulle hjälpa sina grannar. En av fem svarar att de skulle hjälpa alla som behövde det. 40

41 Bakgrundsfrågor 41

42 Vilken är din högsta avslutade utbildning? (Bastal: 2006) 100 % Grundskola Gymnasium Högskola/Universitet mindre än tre år Högskola/Universitet minst tre år 4 Annan 1 Vill ej svara 42

43 Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? (Bastal: 2006) % Förvärvsarbetande Studerande Pensionär Arbetssökande Annat Vill ej svara 43

44 Ungefär hur stor är ert hushålls sammanlagda årsinkomst före skatt? (Bastal: 2006) 100 % Mindre än SEK SEK SEK SEK SEK SEK SEK SEK SEK Mer än SEK Vill ej svara 44

45 Hur många är ni i hushållet (inklusive dig som svarar)? (Bastal: 2006) 100 % eller fler Vill ej svara 1 45

46 Har ni hemmavarande barn under 18 år i hushållet? (Bastal: 2006) Mellan 0-3 år 8 Mellan 4-8 år 12 Mellan 9-12 år 13 Mellan år 12 Nej 68 Vill ej svara % Flervalsfråga. 46

47 Är du född i annat land än Sverige? (Bastal: 2006) % Ja, i ett annat nordiskt land Ja, i ett annat europeiskt land Ja, i ett utomeuropeiskt land Nej 0 Vill ej ange 47

48 Vilken typ av fastighet bor ni i? (Bastal: 2006) 100 % Villa Lägenhet Radhus/parhus Jordbruksfastighet Annat Vill ej ange 48

49 Kön (Bastal: 2006) 100 % Kvinna Man Annan könstillhörighet Vill ej ange 49

50 Ålder (Bastal: 2006) 100 %

51 Bakgrundsfrågor Gällande utbildningsnivå är det vanligast att den enskilda antingen har gymnasial utbildning som högsta avslutade utbildning eller högskola/universitet tre år eller längre. Drygt hälften av de intervjuade är förvärvsarbetande och en av fyra är pensionärer. Ungefär en av tre vill inte uppge hushållets sammanlagda årsinkomst, men bland de som svarat är det vanligast att årsinkomsten är högre än SEK/år innan skatt. Det kan dock noteras att det är en relativt jämn fördelning mellan de olika inkomstintervallen. Fyra av tio bor i hushåll med två personer medan ungefär en av fem svarar att de bor själva respektive att de bor i hushåll med fyra personer. Nästan sju av tio svarande har inga hemmavarande barn under 18 år i hushållet. Nio av tio personer i undersökningen är födda i Sverige. Nästan hälften av de svarande bor i en villa medan knappt fyra av tio bor i lägenhet. Könsfördelningen i undersökningen är jämnt fördelad mellan män och kvinnor. Enstaka personer har svarat annan könstillhörighet alternativt vill ej ange. Frågan om ålder har inte besvarats i undersökningen utan har hämtats från register i samband med urvalsdragningen. Fördelningen som redovisas är således en beskrivning av ålderssammansättningen nationellt. 51

52 Markörs kommentarer 52

53 Markörs kommentarer Något som är viktigt att tänka på när resultaten granskas är att det är allmänhetens uppfattning som förmedlas. Exempelvis är det omöjligt att uttala sig om de resultat som visas för hur lång tid de enskilda uppskattar att de skulle klara ett långvarigt elavbrott utan samhällets stöd stämmer överens med verkligheten. Är det verkligen fyra av tio som under en sådan händelse skulle kunna tillgodose hushållets behov av mat, vatten, värme och information en vecka eller längre? Markör ser dock att så länge det inte går att göra en praktisk övning i stor skala eller att det faktiskt sker en samhällskris som sätter hushållen på verkliga prov och utifrån agerandet som sker dra slutsatser måste ändå hushållens egen bedömning av hur länge de klarar sig vara en central uppgift att arbeta utifrån. Sådana resultat kan också visa på vilka förväntningar som finns, både på det egna hushållet och på andra aktörer (exempelvis myndigheter) som kan vara involverade i stödarbete vid samhällskriser som långvariga elavbrott. Att två av tre personer svarar att de skulle klara sig tre dygn eller längre utan samhällets stöd vid ett långvarigt elavbrott kan visa att det finns en inställning och en förståelse för att det egna hushållet inte kommer kunna få hjälp omedelbart utan de måste kunna klara sig själva den närmaste tiden. Något annat som är centralt är att många frågor ställdes utan att den svarande fick några svarsalternativ upplästa. Det innebär att det som fångas i frågeställningen är den spontana upplevelsen. Exempelvis på frågan om vilka krisförberedande åtgärder den enskilda gjort antar Markör att utfallet skulle bli något annat om frågans svarsalternativ istället lästes upp och den enskilda sedan svarade instämmande eller nekande. Med nuvarande frågeställning krävs att den enskilda har gjort något som skulle kunna ses som en krisförberedande åtgärd och även sammankopplar handlingen med just krisförberedelser. Resultaten bör alltså tolkas på detta sätt och därmed inte ses som en direkt inventering av vilka åtgärder som vidtagits utan snarare vilka åtgärder allmänheten själva ser som krisförberedande och som de genomfört. 53

54 Markörs kommentarer En motsättning i resultaten som Markör tycker är mycket intressant är upplevelsen av att de enskilda har ett stort eget ansvar vid långvariga elavbrott (fler än sju av tio menar att de själva har ett stort ansvar) samtidigt som endast en av tre uppskattar att de skulle klara av det scenario som ges på ett bra sätt samt att nästan hälften inte kan komma på att de har gjort några krisförberedande åtgärder för en sådan händelse. Hur kommer det sig att allmänheten ser att de har ett stort eget ansvar, men inte agerar på samma sätt? Markörs tolkning av denna motsägelse är att det beror på att de enskilda inte tror att de kommer bli drabbade av ett långvarigt elavbrott. Det styrks exempelvis av att endast en av tio tror att det är stor sannolikhet att de kommer drabbas av ett långvarigt elavbrott under de närmaste fem åren. Problemet som kan uppstå vid ett sådant förhållningssätt är att allmänheten anser att de har ett stort ansvar, men på grund av att de ser händelsen som osannolik så genomför de inte några krisförberedande åtgärder. Dessa typer av resonemang återkommer i flera av de öppna svaren där det nämns att intresset/engagemanget för hushållets krisberedskap skulle öka om de drabbades av en händelse eller om de varnades om att en händelse skulle inträffa. Markör ser därmed att för att lyckas omsätta känslan av ansvar till faktiskt handling krävs att information som når ut inte blir allt för övergripande utan direkt kopplar till de enskildas egen livssituation och på så sätt skapar en förståelse för att de faktiskt kan bli drabbade. Samtidigt ser Markör att det är en svår balansgång eftersom informationen inte får upplevas som hotande eller skrämmande. Kanske kan en metod vara att informera i samband med händelser som faktiskt sker för att ge informationen en tydlig kontext och för att allmänheten ska kunna knyta an till den och på så sätt förstå att samhällskriser faktiskt kan inträffa på de platser där de bor? 54

55 Markörs kommentarer Det kan noteras i undersökningen att en relativt stor andel av de enskilda har höga förväntningar på att personer i deras närhet ska vara till stöd för dem under samhällskriser som ett långvarigt elavbrott samt att hälften spontant uppger att de skulle hjälpa sina grannar vid en samhällskris. Dessa resultat kan visa på att om det sker en samhällskris så finns det en upplevelse av gemensamt ansvar bland de drabbade snarare än en känsla av var och en för sig. Utifrån dessa resultat kan det, utifrån Markörs tolkning, vara viktigt i ett kommande arbete att inte bara informera om hur de enskilda ska förbereda sitt hushåll utan även informera om hur de kan vara till stöd för andra grupper i samhället vid samhällskriser. 55

56 Markörs sammanfattning

57 Markörs sammanfattning Att det ska inträffa en samhällskris som ett långvarigt elavbrott är något som känns relativt främmande för allmänheten. Nästan hälften har aldrig funderat på hur de skulle påverkas av en sådan händelse och knappt en av tio tror att det är sannolikt att de kommer drabbas av en sådan händelse under de kommande fem åren. Allmänheten ser ändå ett relativt stort eget ansvar gällande att vara förberedd för ett långvarigt elavbrott. Drygt sju av tio anser att de som privatpersoner har ett stort ansvar att vara förberedda inför en sådan händelse. Allmänheten har också relativt höga förväntningar på att deras närboende ska hjälpa dem vid ett långvarigt elavbrott. Sex av tio svarar att de har höga förväntningar på sina närboende vid en sådan händelse. På frågan om vilka de själva skulle hjälpa vid en samhällskris (ej specificerad händelse) svarar nästan hälften att de skulle hjälpa sina grannar. Utifrån en tidsuppskattning gällande hur länge de enskilda skulle klara av att tillgodose sitt hushålls behov av mat, vatten, värme och information vid ett långvarigt elavbrott utan samhällets stöd svarar två av tre att de skulle kunna tillgodose dessa behov tre dygn eller längre. Knappt tre av tio hushåll har tagit del av information om hur de kan förbereda sig för en samhällskris. Bland de som tagit del av information är det vanligast att de mottagit en broschyr. 57

58 Markörs sammanfattning Det är även formatet broschyr som högst andel uppger spontant på frågan om på vilka sätt de skulle vilja ha information om hur de kan förbereda sig för samhällskriser. Något som anses viktigt vid framtagande av sådan information är att den är tillgänglig för alla grupper i samhället. Lättläst, kortfattad och översatt på flera språk. Återkommande resultat i undersökningen visar på att det som krävs för att öka de enskildas intresse/engagemang för krisberedskap är en ökad känsla av att det faktiskt kan hända dem. Detta visas dels genom att det är det vanligaste svaret på den öppna frågan om vad skulle kunna få deras hushålls intresse/engagemang för dessa frågor att öka, dels genom att de vanligaste motiven till varför de enskilda inte gjort några krisförberedande åtgärder är att de aldrig tänkt på det alternativt att de inte tror att det kommer hända dem. 58

59 Referens 59

60 Referens Försvarshögskolan Enskildas ansvar och agerande vid kriser Offentliga aktörers bedömningar. 0kriser%20-%20Offentliga%20akt%C3%B6rers%20bed%C3%B6mningar.pdf 60

61

MSB Allmänhetens krisberedskap. Diagrambilaga Kön Bilaga 1 Markör Marknad & Kommunikation 2015

MSB Allmänhetens krisberedskap. Diagrambilaga Kön Bilaga 1 Markör Marknad & Kommunikation 2015 MSB Allmänhetens krisberedskap Diagrambilaga Kön Bilaga Markör Marknad & Kommunikation Resultat Kön Scenarioavsnitt Har du funderat på hur du skulle påverkas av en sådan händelse? (Bastal:, 97;, ;, ) 7

Läs mer

MSB. Krismedvetenhet kommun 2016

MSB. Krismedvetenhet kommun 2016 MSB Krismedvetenhet kommun 26 Vet du hur du kan förbereda dig inför en samhällskris? (Bastal: 257) Säkra tillgång till vatten Säkra tillgång till mat 28 3 Tillgång till andra ljuskällor 2 Ordna med alternativ

Läs mer

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB Rapport Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB 2017-05-30 Innehåll Sid: 4 Om undersökningen 3 4 Sammanfattning 4 4 Slutsatser 7 4 Kampanjen 4 Penetration i sammanfattning 8 4 Spontant genomslag 11 4 Komponenter

Läs mer

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB Rapport Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB 2018-06-21 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning 5 Kampanjen Penetration i sammanfattning 9 Spontant genomslag 12 Komponenter 18 Kanalernas effekt

Läs mer

Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun

Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun Inledning Under slutet av januari till mitten av februari 010 fick medborgarpanelen i Gnosjö kommun svara på en enkät om krisberedskap. Inga alternativ

Läs mer

MSB. Effektmätning av broschyren Om krisen eller kriget kommer. maj Genomförd av Enkätfabriken

MSB. Effektmätning av broschyren Om krisen eller kriget kommer. maj Genomförd av Enkätfabriken MSB Effektmätning av broschyren Om krisen eller kriget kommer maj 2019 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 1.1. Om oss 3 1.2. Bakgrund & syfte 4 2. Slutsatser

Läs mer

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB 2018-06-29 2 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Metod Målgrupp Antal intervjuer Vägning Uppföljning av broschyren Om krisen

Läs mer

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Civilförsvarsförbundet Nya influensan Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Inledning Bakgrund På uppdrag av Civilförsvarsförbundet

Läs mer

SKOP Skandinavisk opinion ab

SKOP Skandinavisk opinion ab SKOP,, har på uppdrag av Post & Telestyrelsen intervjuat cirka 1.2 personer bosatta i hela landet i åldern 16 till 69 år. Intervjuerna gjordes mellan den 29 juni och 21 augusti 1999. Undersökningens resultat

Läs mer

Krisinformation och kriskommunikation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Krisinformation och kriskommunikation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Krisinformation och kriskommunikation Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Disposition Teknisk beskrivning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Förtydligande Totalresultat Information Sökbeteende

Läs mer

Varför öva tillsammans?

Varför öva tillsammans? Varför öva tillsammans? - övningsverksamhet i Sverige Niclas Karlsson niclas.karlsson@msb.se Uppdrag Samordna, genomföra och stödja regionala, nationella och internationella övningar inom området samhällsskydd

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016 Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn Kännedom Årets totala kännedom på ungefär samma nivå som närboende vilket antyder att totala kännedomen ökat. Kännedomen är störst i Huddinge (fyra av tio) och

Läs mer

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion.

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion. Delgrupper I denna bilaga delas de ensamstående upp i delgrupper. Detta görs för att undersöka om den ekonomiska situationen och dess utveckling är densamma i alla sorts ensamförälderhushåll, eller om

Läs mer

Allmänhetens syn på varningar och kriskommunikation

Allmänhetens syn på varningar och kriskommunikation Allmänhetens syn på varningar och kriskommunikation en enkätundersökning februari 2019 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Utgångspunkt och genomförande 4 3. Bakgrundsfrågor

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2018 December 2018 Innehåll Om undersökningen 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 6 Sammanfattningstabell 7 Resultat 8 Kännedom 9 Inställning

Läs mer

Beskrivning av datasetet energibolag.rdata

Beskrivning av datasetet energibolag.rdata Beskrivning av datasetet energibolag.rdata Enkäten sist i detta dokument besvarades av 223 personer. Utifrån deras svar kodades följande variabler som återfinns i filen energibolag.xlsx. Utifrån fråga

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell Skolfrågan i Luleå Martin Ahlqvist Caroline Theorell 201-12-1 12 Om undersökningen Genomförande Antal intervjuer: 1 000 Metod: telefonintervjuer Målgrupp: allmänheten i Luleå kommun, 1 år och äldre. Urval:

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Genomförd av CMA Research AB December 2015 Diarienummer: FUT1510-0139 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2015, sida 1 Innehåll Fakta

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Söderort & Nacka

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Söderort & Nacka Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 & Nacka Genomförd av CMA Research AB December 2015 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2015, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Finansinspektionen Ungas kunskaper om vardagsekonomi 2016

Finansinspektionen Ungas kunskaper om vardagsekonomi 2016 Finansinspektionen Ungas kunskaper om vardagsekonomi 2 Innehåll Sammanfattning 3 Syfte och metod 5 Totalresultat 6 Resultat per gymnasieår 9 Markörs slutsatser 29 Bilagor Bilaga : Tabeller Bilaga 2: Öppna

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING 17--1 18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Slutrapport -01- INNEHÅLL Sid: Om undersökningen Sammanfattning och slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Sammanfattning

Sammanfattning Reklamationsrätt Sammanfattning Fler än tre av fyra bedömer sig ha goda kunskaper om vad öppet köp innebär medan drygt två av tre bedömer sig ha goda kunskaper om vad bytesrätt och garanti innebär. Därutöver

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011 Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 16 23 maj 2011 Om undersökningen Den 11 mars 2011 inträffade en allvarlig kärnkraftsolycka

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat 6. Bilagor

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat 6. Bilagor Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat 6 Syn på utgifter för hälso- och sjukvård 7 Syn på patientkostnad 10 Hjälpmedel 13 Utskrift av läkemedel

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 - - Genomförd av CMA Research AB December 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Genomförd av CMA Research AB December 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen 2 Fakta

Läs mer

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015 2015-09-17 Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015 Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16 74 år Antal telefonintervjuer: 1 000 Tid för telefonintervjuer: 20 september 4 oktober

Läs mer

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Örebro kommun Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov 2009 Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Bakgrund Örebro kommuns näringslivskontor ger fyra gånger per år ut tidningen Goodwill.

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby Genomförd av CMA Research AB December 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 & Nacka Genomförd av CMA Research AB Februari 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, år Antal telefonintervjuer: ca Tid för telefonintervjuer: september 2018

Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, år Antal telefonintervjuer: ca Tid för telefonintervjuer: september 2018 Version 9 Frågebatteri VA-barometern 2018 Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16 74 år Antal telefonintervjuer: ca 1 000 Tid för telefonintervjuer: 10 30 september 2018 Intervjuns

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen Genomförd av CMA Research AB Maj 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Rapport 18-årsundersökningen 2017 MSB

Rapport 18-årsundersökningen 2017 MSB Rapport 18-årsundersökningen 17 MSB 17--1 Innehåll Sid: Om undersökningen Sammanfattning och slutsatser Tillit och informationsinhämtning 12 Om det inträffar en kris 1 Risk och oro för den egna säkerheten

Läs mer

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun Medborgarpanel Mätning 2 Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun, Medborgarpanel Mätning 2, sida 2 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat

Läs mer

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Varbergstunneln 217 Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 217-12-11 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen om Varbergstunneln är hög och har ökat med tio procentenheter till nästan 9 procent sedan 215.

Läs mer

Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig. Christina Andersson MSB

Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig. Christina Andersson MSB Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig Christina Andersson MSB Riskkommunikation: Kommunikation i ett normalläge om kända risker och hot och om hur individen och samhället

Läs mer

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken MSB Attitydsundersökning brandsäkerhet november 2018 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 2. Bakgrundsfrågor 6 3. Utbildning i brandskydd 8 4. Erfarenhet av

Läs mer

Svensk Fjärrvärme. Svenskarnas syn på fjärrvärme mätning

Svensk Fjärrvärme. Svenskarnas syn på fjärrvärme mätning Svensk Fjärrvärme Svenskarnas syn på fjärrvärme mätning 20130326 Om undersökningen United Minds har genomfört en kvantitativ nollmätning bland svensk allmänhet i åldrarna 18-80 år. 1 050 intervjuer genomfördes

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB Skånepanelen Medborgarundersökning Juni 2015 Genomförd av CMA Research AB Sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 5 Att leva och bo i Skåne 6 Rekommendationsbenägenhet

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi

Regional utvecklingsstrategi Skånepanelen Regional utvecklingsstrategi Medborgarundersökning januari-februari 2019 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Sida 2 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Undersökningen Om

Läs mer

18-årsundersökning Oktober 2013

18-årsundersökning Oktober 2013 18-årsundersökning Oktober 2013 Disposition 1. Syfte och mål med undersökningen 2. Om undersökningen 3. Sammanfattning av resultat 4. Resultatredovisning 5. Mediestrategi 6. Jämförelser mellan län 7. Resultat

Läs mer

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärderingen genomförd vårvintern 2012 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Målgrupp 3 1.4 Metod 3 1.5

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck November 2011

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck November 2011 Vattenfall Vindkraft Grönhult MarkCheck November 2011 1. Bakgrund 1.1. Syfte Vattenfall Vindkraft AB planerar att uppföra vindkraftsanläggningar i Grönhult. I arbetet med att skapa lokal acceptans ingår

Läs mer

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2012

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2012 Kampanjuppföljning Aktiv mot brand Syfte Följa upp kampanjen aktiv mot brand för att se hur den nått ut till och eventuellt påverkat olika målgrupper i samhället. Delsyfte är att ge återkoppling på nuvarande

Läs mer

PTS. Större Mellan. \Söde

PTS. Större Mellan. \Söde Sida 1 Antal intervjuer --------- 1000 527 473 71 112 182 177 451 161 401 177 70 50 84 49 69 454 54 373 17 9 24 204 367 426 Vägt bastal -------------- 1000 499 501 231 165 173 155 269 210 362 156 58 53

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? 2 MSB:s kontaktpersoner: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Tfn: 0771-240 240 E-post:

Läs mer

Svårt att navigera i bolånedjungeln

Svårt att navigera i bolånedjungeln Svårt att navigera i bolånedjungeln En undersökning från SBAB kring listränta och snittränta, hur väl hushållen känner till dessa begrepp och hur relevanta de är för bolåntagarna 14 mars 2016 Sammanfattning

Läs mer

RAPPORT. Simrishamnsbanan Trafikverket Attitydundersökning. Projektnummer: TRV 2010/21715

RAPPORT. Simrishamnsbanan Trafikverket Attitydundersökning. Projektnummer: TRV 2010/21715 RAPPORT Simrishamnsbanan 213 Trafikverket Attitydundersökning Simrishamnsbanan 213 Projektnummer: TRV 21/21715 Bakgrund Syfte Det primära syftet med undersökningen är att ta reda på vilken inställning

Läs mer

FRII Allmänheten om givande 2017

FRII Allmänheten om givande 2017 FRII Allmänheten om givande 2017 Kontakt: Charlotte Rydh Novus: Jessica Åkerström Datum: 1 Bakgrund & Syfte BAKGRUND och SYFTE Novus har på uppdrag av FRII genomfört en kvantitativ undersökning om allmänhetens

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 2015

Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 2015 Rapport 216:1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 215 216:1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 215 Konsumentverket 216 Ansvarig handläggare: Anna-Carin Widmark Förord Konsumentverket har

Läs mer

Brukarundersökning Jobbtorg Stockholm

Brukarundersökning Jobbtorg Stockholm Brukarundersökning Jobbtorg Stockholm Totalrapport April 2013, Markör Marknad och Kommunikation Foto: Magnus Selander Markör AB 1 (30) Uppdrag: Brukarundersökning Jobbtorg Stockholm Beställare: Arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

SMS-deklaration är populärast bland kvinnor. Undersökning från Länsförsäkringar mars 2009

SMS-deklaration är populärast bland kvinnor. Undersökning från Länsförsäkringar mars 2009 SMS-deklaration är populärast bland kvinnor Undersökning från Länsförsäkringar mars 200 Sammanfattning 77 procent av svenskarna kontrollerar de förtryckta uppgifterna i sin deklaration, 11 procent gör

Läs mer

Medborgarenkät Kriskommunikation Lidingö Stad

Medborgarenkät Kriskommunikation Lidingö Stad Medborgarenkät Kriskommunikation Lidingö Stad Undersökning av kommuninvånarnas upplevelse av stadens kommunikation i samband med vattenläckan 2015-01-05 Författare CMA Research Beställare: Martin Västberg,

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Järfälla kommun. Finskt förvaltningsområde. november Genomförd av Enkätfabriken

Järfälla kommun. Finskt förvaltningsområde. november Genomförd av Enkätfabriken Järfälla kommun Finskt förvaltningsområde november 2018 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 1.1. Om oss 3 1.2. Bakgrund & syfte 4 2. Bakgrund 5 2.1. Bakgrund

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Christer Nordh/ Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre februari 2013

Christer Nordh/ Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre februari 2013 Christer Nordh/2013-02-22 Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre 11-14 februari 2013 Undersökning om förvaltningstjänster Om undersökningen Syfte: Målgrupp:

Läs mer

OLYCKOR. 1. Har du under åren 2013 till 2017 varit med om. Ja Nej Vet inte

OLYCKOR. 1. Har du under åren 2013 till 2017 varit med om. Ja Nej Vet inte OLYCKOR 1. Har du under åren 2013 till 2017 varit med om brand? drunkningstillbud? fallolycka? förgiftningsolycka? naturolycka (t.ex. översvämning, m)? trafikolycka (t.ex. med bil, buss, cykel)? 2. Hur

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 26 Sammanfattning IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN Författare: CMA (Centrum för Marknadsanalys AB). Copyright: Upphovsrätten tillkommer KK-stiftelsen. Materialet

Läs mer

Fråga: Var kan man få generell information om kommunens olika sorters krisberedskap? Vilka personer har ansvar för detta?

Fråga: Var kan man få generell information om kommunens olika sorters krisberedskap? Vilka personer har ansvar för detta? 12:1 Dnr KS/2017:569-035 2017-11-15 1/3 Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om information till allmänheten om vilket stöd och vilka insatser kommunen avser att ge och göra i olika

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rapport: Attitydundersökning brandsäkerhet 211 Januari 212, Markör Marknad och Kommunikation Markör Örebro Kungsgatan 1 71 47 Örebro Fax: 19-16 16 17 Markör

Läs mer

Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013

Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013 Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013 2013-03-26 Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Bakgrund och syfte: Sifo har på uppdrag av Folkbildningsförbundet (FBF) för fjärde gången genomfört

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag

Delredovisning av regeringsuppdrag Bilaga 1. Resultatet av genomförd enkätundersökning om arbetet inom verksamheten ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv med kvalitetsdeklaration Delredovisning av regeringsuppdrag Denna publikation

Läs mer

Lärares attityd till skolan. En undersökning genomförd bland lärare i grundskolan. Oktober 2010

Lärares attityd till skolan. En undersökning genomförd bland lärare i grundskolan. Oktober 2010 Lärares attityd till skolan En undersökning genomförd bland lärare i grundskolan. Oktober 00 Om undersökningen Markör Marknad och Kommunikation AB har på uppdrag av SKL genomfört en undersökning bland

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV /4576 Markör Sammanfattning ( av 3) Kännedom t känner 57 procent till projektet (69 procent, 58 procent övrig allmänhet och 5 procent

Läs mer

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009 Kataraktoperationer Resultat från patientenkät hösten 2009 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson September 2010 Sammanfattning I denna rapport presenteras resultatet från patientenkät hösten

Läs mer

GfK Sverige AB, (6)

GfK Sverige AB, (6) Collectum Panssionsparande Januari 2010 Kön Man 497 497-101 180 168 48 109 174 214 100 206 183 58 157 183 177 88 62 100 40 30 49% 100%+ - - 50% 51% 49% 45% 44% 51% 52% 53% 49% 48% 40%- 55% 56%+ 51% 49%

Läs mer

Patent och registreringsverket Statens medieråd. Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017

Patent och registreringsverket Statens medieråd. Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017 Patent och registreringsverket Statens medieråd Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017 1 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 03 2 Sammanfattning 04 3 Resultat 05 4 Om

Läs mer

Förord. Maroun Aoun, vd IFS. Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Kungsholms Hamnplan Stockholm telefon: www. ifs.a.

Förord. Maroun Aoun, vd IFS. Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Kungsholms Hamnplan Stockholm telefon: www. ifs.a. Kommunala insatser för att stärka företagare med utländsk bakgrund Enkätstudie genomförd av IFS Rådgivning Juni 2009 2 Förord Under våren har IFS ställt ett antal frågor till landets kommuner huruvida

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid Beteende risk

Läs mer

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A UPPFÖLJNING AV VUXENUTBILDNING G Ö T E B O R G S R E G I O N E N S T O C K H O L M S S TAD M AL M Ö S TAD U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 6 R A P P O R T D E C E M B E R 2 0 1 7 1 I N N

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige

Läs mer

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012 Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Göteborgs Stad En undersökning genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB (2) Uppdrag: Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Beställare: Göteborgs Stad Projektledare

Läs mer

Attitydundersökning. Flackarp-Arlöv 2015

Attitydundersökning. Flackarp-Arlöv 2015 Attitydundersökning Flackarp-Arlöv Innehåll Teknisk beskrivning Bakgrund Karta Målgrupp och urval Metod och undersökningsperiod Fördelning av svar Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakt med

Läs mer

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen Kunskapscentrum för jämlik vård Västra Götalandsregionen 2018-02-02 Vårdbarometern Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

Målgruppsutvärdering

Målgruppsutvärdering Målgruppsutvärdering Colour of Love 2011 Inledning Under sommaren 2011 genomfördes en andra målgruppsutvärdering av Colour of Love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of

Läs mer

LIFE Reclaim, vad är det?

LIFE Reclaim, vad är det? LIFE Reclaim, vad är det? Hur påverkas boende och entreprenörer kring Venakärret och Tysslingen en socio-ekonomisk uppföljning av LIFE-projektet Reclaim Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en undersökning

Läs mer

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 IMRI AB, International Market Research Institute har på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten under oktober och november månad intervjuat

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen - Företagsstorlek Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 207_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta

Läs mer

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 SAMMANFATTNING Nato-opinionen december 2017 31 procent anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato medan 44 procent anser

Läs mer

EPILEPSIRAPPORT Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet

EPILEPSIRAPPORT Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet EPILEPSIRAPPORT 2018 Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet I DAG ÄR EPILEPSIVÅRDEN BRISTFÄLLIG OCH OJÄMLIK SOCIALSTYRELSEN Denna rapport bygger på en enkätundersökning

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

10 Tillgång till fritidshus

10 Tillgång till fritidshus Tillgång till fritidshus 201 10 Tillgång till fritidshus Bland de många olika former av rekreation och miljöombyte som finns för befolkningen, är en relativt vanlig form fritidsboende. Vanligast är nog

Läs mer