Sammanfattning. Handlingsprogrammets inledande kapitel belyser bakgrunden till lagen, den enskildes ansvar och kommunens ansvar och uppdrag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning. Handlingsprogrammets inledande kapitel belyser bakgrunden till lagen, den enskildes ansvar och kommunens ansvar och uppdrag."

Transkript

1

2

3 Förord Lagen om skydd mot olyckor trädde i kraft den 1 januari Enligt lagen ska kommunen ta fram handlingsprogram för skydd mot olyckor i kommunen. I Luleå har vi valt att arbeta med två program. Ett för det förebyggande arbetet och ett för räddningstjänstens operativa verksamhet. Detta program är tredje generationens handlingsprogram. Det första fastställdes av kommunfullmäktige 2004 och det andra i januari Varje år följs nämndernas måluppfyllelse upp och rapporteras till kommunstyrelsen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har använt Luleås förebyggande handlingsprogram som ett av fyra exempel på bra program. Kommunen har därför vid flera seminarier redovisat för andra kommuner hur vi arbetat. Risk och säkerhetsgruppen har valt att arbeta vidare med samma upplägg som tidigare. Varför ändra ett vinnande koncept? Handlingsprogrammet omfattar perioden

4 Sammanfattning Handlingsprogrammets inledande kapitel belyser bakgrunden till lagen, den enskildes ansvar och kommunens ansvar och uppdrag. I det följande kapitlet redovisas olycksutvecklingen i stort där fallolyckor har en särställning som den största olycksorsaken med dödlig utgång. Därefter kommer vägtrafiken. I Luleå har vi bara olycksstatistik för räddningstjänstens uppdrag och för att komma vidare med handlingsprogrammet antas att Luleå motsvarar riksgenomsnittet. Med storolyckor avses olyckor som är omfattande i den meningen att de kräver många liv eller ger mycket stora skador på människa, egendom eller miljö. Extraordinära händelser avviker från det normala och ger allvarliga störningar i hela samhället. Det kan för Luleås del till exempel vara pandemi, omfattande elbortfall eller stort dammhaveri i Luleälven. Särskilda planer finns för dessa händelser. I kapitlet om mål redovisas ett antal prioriterade riskområden. Det är fallolyckor, trafikolyckor, drunkningar, bränder, barn och ungdomsolyckor och storolyckor. Till varje område har säkerhetsmål och prestationsmål tagits fram. Säkerhetsmålen anger det tillstånd kommunen önskar uppnå. De säkerhetsmål som formuleras har ett medborgarperspektiv bland annat enligt det styrkort som kommunstyrelsen fastställt. Prestationsmålen beskriver hur kommunen ska uppnå säkerhetsmålen. Ibland förutsätts aktiv samverkan mellan flera nämnder och/eller kommunala bolag. Samverkan kan också bli aktuell mellan organisationer, företag eller myndigheter. I det avslutande kapitlet lyfts organisation och uppföljning fram. Riskoch säkerhetsgruppen medverkar i framtagandet av handlingsprogrammet och förankrar det i sina respektive nämnder och förvaltningar.

5 Innehåll INLEDNING 1 Lag om skydd mot olyckor 1 Bakgrund 1 Olycksproblemet 1 Den enskildes ansvar 1 Kommunens ansvar 2 Kommunens uppdrag 2 Andra styrande dokument 3 Olycksförebyggande arbete i Luleå 4 RISKER I VÅRT SAMHÄLLE 5 Olycksutvecklingen i stort 5 Om statistik 6 Värderingsprinciper 6 Nationellt beskrivna olycksrisker 7 Lokalt beskrivna olycksrisker 7 Vilka typer av utryckningar gör räddningstjänsten? 7 Skador av olyckorna 9 Omvärldsanalys 10 Brand i byggnad 10 Trafikolycka 11 Drunkning/ tillbud 11 Storolyckor och extraordinära händelser 12 Storolyckor 12 Extraordinära händelser 13 MÅL 15 Vision 15 Prioriterade områden 15 Säkerhets och prestationsmål 17 Fallolyckor 18 Trafikolyckor 20 Drunkningsolyckor 21 Bränder 23

6 Barn och ungdomsolyckor 27 Storolyckor 29 ORGANISATION AV OLYCKSFÖREBYGGANDE ARBETE 31 Ansvar 31 Organisation och uppföljning 31 Risk och säkerhetsgrupp 31 Risk och säkerhetsavdelning 31 Externa nätverk 31 Räddningstjänst 32 BILAGA SKADESTATISTIK

7 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Inledning Lag om skydd mot olyckor Bakgrund Den 1 januari 2004 trädde Lag om skydd mot olyckor 1 i kraft samtidigt som räddningstjänstlagen från 1986 upphörde att gälla. Enligt lagen ska kommunerna styra sitt arbete mot skydd mot olyckor med målstyrning utifrån nationella mål. Styrningen ska ske genom handlingsprogram, dels för räddningstjänst (utryckande verksamhet) och dels för den olycksförebyggande verksamheten. Detta reviderade handlingsprogram gäller för olycksförebyggande verksamhet. Olycksproblemet Olyckor är ett omfattande samhällsproblem. Skador av olyckor omfattar allt från dödsfall till lindriga skador på människor samt egendoms och miljöskador. Olyckor är kostsamma för samhället, vare sig det är personer, egendom eller miljö som skadas. Skador medför inte bara lidande utan även stora samhällskostnader. Den totala samhällskostnaden för skador av olyckor ligger nu årligen på ungefär 80 miljarder kronor. Motsvarande kostnad för år 2005 var 59 miljarder kronor. Varje dag, året om, skadas åtta människor så allvarligt att de avlider och cirka 300 människor behöver läggas in på sjukhus för vård till följd av skador från olyckor. 2 Redan i de utredningar som ligger till grund för Lag om skydd mot olyckor uttalade regeringens utredare att det måste bli färre som dör och skadas i olyckor. 3 Olyckorna och skador har blivit ett betydande samhällsproblem. Lag om skydd mot olyckor bygger på detta faktum och lagen förtydligar både den enskildes och kommunens ansvar att skydda sig mot olyckor. Den enskildes ansvar Lag om skydd mot olyckor är mycket tydlig med att huvudansvaret till skydd mot olyckor alltid åligger den enskilde. Den enskilde är i detta sammanhang såväl privatperson som företag och åläggs dels att alltid larma vid händelse av eller vid risk för en olycka samt att för egen del hålla ett skäligt skydd mot brand och annan olyckshändelse. 1 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. 2 Personskador i Sverige, MSB413 september 2012, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SOU 1998:59 & SOU 2002:10.

8 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Kommunens ansvar Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för säkerhetsfrågorna och respektive nämnd för den egna verksamheten. Kommunfullmäktige ska fastställa vilka prioriterade områden och säkerhetsmål som ska prägla arbetet. Handlingsprogrammet revideras vart fjärde år och Riskoch säkerhetsgruppen har ett planeringsansvar. Samtliga nämnder ska, med utgångspunkt i de av kommunfullmäktige prioriterade olycksområdena, planera och budgetera för prestationsmål som stödjer säkerhetsmålen. Den politiska styrningen sker genom att de olika nämnderna tilldelas uppdrag från kommunfullmäktige. Genom fastställande av detta handlingsprogram uppdrar kommunfullmäktige till respektive nämnd att genomföra prestationsmålen. För att Luleå kommuns säkerhetsarbete ska fungera måste utvärdering och uppföljning vara en naturlig del i nämndernas planering och rapportering. Säkerhetschefen sammanställer årligen utvärderingarna i en rapport till kommunstyrelsen. Eftersom uppdragen i programmet ska ses som en kontinuerlig process återgår ännu inte uppnådda mål till respektive nämnd för fortsatt arbete. Nämnderna ska årligen utvärdera måluppfyllelsen av presationsmålen och redovisa detta till kommunstyrelsen och i verksamhetsberättelsen. Kommunens uppdrag I detta handlingsprogram är det främst punkterna 1, 2, 3 och 6 nedan som behandlas, medan övriga uppdrag tas upp i handlingsprogrammet för räddningstjänst. Kommunen ges i lagen i uppdrag att samordna, underlätta för den enskilde, utöva tillsyn, undersöka, svara för räddningstjänst, sotning och brandskyddskontroll. 1. Samordna Kommunen ska samordna det olycksförebyggande och skadebegränsande arbetet med flera aktörer inom såväl offentlig förvaltning, näringsliv samt organisationer och frivilliggrupper.

9 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Underlätta för den enskilde Kommunen ska vidare underlätta för den enskilde att själv bidra till sin säkerhet genom rådgivning, information och utbildning. 3. Tillsyn För att kontrollera lagens efterlevnad ska kommunen utöva tillsyn. Tillsynen ska vara behovsanpassad och i första hand riktas mot mer riskfyllda byggnader och anläggningar. 4. Undersöka Kommunen ska i skälig omfattning efter en räddningsinsats undersöka olyckan, dess orsak, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts. 5. Räddningstjänst Räddningstjänst är samhällets stöd till den enskilde vid olyckshändelse eller överhängande fara för olyckshändelser, för att förhindra och/eller begränsa skador på människor, egendom eller miljö. 6. Sotning och brandskyddskontroll Kommunen ska föreskriva hur sotning ska ske. Andra styrande dokument Detta handlingsprogram medför inte att något annat program inom kommunen upphör. Däremot har programmet kopplingar till: Kommunstyrelsens styrkort Kommunstyrelsens styrkort handlar bland annat om trygghet, livsmiljö och hälsa. Utgångspunkt är att Luleås befolkning ska känna sig minst lika trygga och säkra som riksgenomsnittet. Säkerhetspolicy för Luleå kommun Säkerhetspolicy och säkerhetsstrategi har i första hand kommunens inre säkerhet i fokus medan detta handlingsprogram fokuserar på medborgarna. Handlingsprogram för räddningstjänst Handlingsprogram för räddningstjänst syftar till att beskriva vilken förmåga kommunen har för att utföra räddningsinsatser. Planer för extraordinära händelser i fredstid Sedan lagen om kommuners åtgärder inför och vid extraordinära händelser kom har Luleå tagit fram två olika planer. I handlingsprogrammet berörs dessa i det prioriterade området storolyckor.

10 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Risk och sårbarhetsanalys (RSA) Kommunens senaste risk och sårbarhetsanalys från 2011 koncentreras till stora olyckor, masskadesituationer och extraordinära händelser. Under 2013 ska RSA revideras och då inkluderas även mindre olyckor och kommunens förmåga utvecklas ytterligare. Kommunal plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Planen beskriver hur Luleå kommun hanterar skyldigheterna enligt Lag (1999:381) och Förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Olycksförebyggande arbete i Luleå Luleå kommuns olycksförebyggande arbete för att skapa ett säkrare samhälle är en del i att bygga en trygg livsmiljö. En ytterligare byggsten är det brottsförebyggande arbete som bedrivs i samarbete med polisen. I Luleå är vi också övertygade om att det är samhällsekonomiskt lönsamt att förhindra olyckor och dess konsekvenser. Ett fungerande olycksförebyggande arbete bygger på att varje förvaltning, bolag eller kommunal grupp, inom sitt arbetsområde tar ansvar för de prioriterade områdena. Kommunen tar fram olika planer för att förebygga olyckor och andra händelser. Det är förutom detta handlingsprogram även plan för extraordinära händelser, risk och sårbarhetsanalys, krisinformationsplan, krisledningsplan, oljeskyddsplan, säkerhetsskyddsplan. Planerna, som revideras varje mandatperiod, ska genomsyra arbetet med säkerhet och trygghet i alla förvaltningar och kommunala bolag.

11 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Risker i vårt samhälle Olycksutvecklingen i stort Varje år omkommer i Sverige cirka personer till följd av olyckor. 4 Olycks och personskadebilden domineras idag framför allt av äldre, sjuka, missbrukare, socialt eller ekonomiskt marginaliserade samt i viss mån även av ungdomar. Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal sjukhusvistelser och flest antal besök på akutmottagningar. Under 2010 omkom personer i fallolyckor, drygt blev inlagda i sluten sjukhusvård och nästan uppsökte ett akutsjukhus efter att ha skadats i fallolyckor. Det är drygt fem gånger fler som dör till följd av fallolyckor än till följd av olyckor i vägtrafiken. I åldersgruppen, 80 år eller äldre, orsakas nio av tio skador av ett fall. Även i arbetslivet är fallolyckor vanliga, till exempel vid arbete på hög höjd. 5 Det omkommer cirka 300 personer varje år till följd av olyckor i trafiken. Sedan 2001 fortsätter dödsfallen i vägtrafiken att minska. Utvecklingen är positiv när det gäller exempelvis cyklister, mopedister och motorcyklister. 6 Antalet bränder som leder till dödsfall ökar något, sett från lägsta noteringen år Men om hänsyn tas till befolkningsökningen har risken för att omkomma till följd av en brand minskat något. Cirka 100 personer dör varje år till följd av bränder. 8 Dödsolyckor till följd av drunkning har från år 2002 haft en nedåtgående trend, dock fanns en topp under år Den nedåtgående trenden vad gäller antalet omkomna barn och ungdomar fortsätter. 10 Antalet dödsfall till följd av olyckor inom den kommersiella sjöfarten är mycket lågt, men 4 Personskador i Sverige, MSB413 september 2012, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Olycksstatistik väg, nationell statistik, Transportstyrelsen, IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Personskador i Sverige, MSB413 september 2012, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Räddningstjänst i siffror 2010, MSB275 juli 2011, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Så skadas barn, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 2012.

12 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet det inträffar cirka 35 dödsfall varje år på grund av olyckor med fritidsbåtar. 11 Olyckor som är omfattande i bemärkelsen att de kräver många liv, här kallat storolyckor, minskar i både antal och omfattning. 12 Om statistik Olycksskaderapportering görs normalt som en uppföljning av skador genom landstingets försorg. Luleå kommuns olycksskadestatistik omfattar räddningstjänstens uppdrag vilka inte motsvarar helheten av olyckorna. Räddningstjänsten kallas inte till alla olyckor, till exempel inte till fallolyckor i hemmet. För att inte låta detta hindra det olycksförebyggande arbetet antas Luleå motsvara riksgenomsnittet vad gäller typer av skador. Barn och utbildningsnämnden, tekniska nämnden och socialnämnden har statistik över olycksfall i sin verksamhet. Att statistik saknas betyder också att direkt uppföljning av skadorna i kommunen inte kan göras. Det är inte möjligt att utvärdera om insatta åtgärder har uppnått efterfrågad effekt. Åtgärder som visat sig ha god effekt i övriga kommuner i landet antas också påverka Luleå kommuns invånare på samma sätt. Värderingsprinciper Luleå kommun bygger statistiska analyser och prioriteringar på vissa grundläggande värderingsprinciper som genomsyrar arbetet. Dessa principer är att alla människor är lika värda och att dödsfall indikerar våra väsentligaste olyckor. 11 Olycksstatistik sjöfart fritidsbåtar, , Transportstyrelsen, Olyckor i siffror 2007, NCO 2007:7.

13 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Nationellt beskrivna olycksrisker Samhällets olyckor kan i en förenklad riskbild uttryckas genom att belysa ett antal huvudområden som står för majoriteten av de olyckor som sker i samhället. De vanligast förekommande olyckor som har föranlett räddningstjänst i Sverige under åren presenteras nedan i Figur 1. Varje år omkommer cirka 600 personer till följd av alla typer av olyckor som föranleder räddningstjänst. 13 Figur 1. De vanligast förekommande olyckor som föranlett räddningstjänst i Sverige under åren Lokalt beskrivna olycksrisker Kommunen har en målsättning att växa. Ett expanderande samhälle är i sig positivt men ökar samtidigt riskerna. Det medför bland annat nya bostadsområden i ytterområdena vilket ger längre insatstider för räddningstjänst och ambulans. Det kan även medföra att industrinäringen växer, biltrafiken ökar liksom människors behov av snabb och effektiv kommunikation. Vilka typer av utryckningar gör räddningstjänsten? Luleå räddningstjänst rycker ut när räddningsinsats fordras. Landstingets ambulansverksamhet är inte detsamma som räddningsinsats. Därför innehåller räddningstjänstens statistik inte en 13 IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

14 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet komplett förteckning av de olyckor som sker i kommunen, utan endast det som räddningstjänsten kallats till. De vanligaste identifierade räddningstjänstuttryckningarna i Luleå, år , är: Brand i byggnad Brand i det fria Förmodad brand Trafikolycka Utsläpp av farliga ämnen (kemikalier) Drunkningstillbud eller drunkning Den vanligaste utryckningsorsaken är larm från en automatisk brandlarmsanläggning trots att brand inte har uppstått. Detta är däremot inte en olycka. Fördelningen av de vanligast förekommande olyckor som föranlett räddningstjänst under åren redovisas i Figur Figur 2. De vanligast förekommande olyckor som föranlett räddningstjänst i Luleå kommun under åren Bränder i byggnader har sedan år 2006 minskat något och utgör cirka insatser per år. Sedan år 2004 har antalet trafikolyckor ökat från cirka 70 till 110 olyckor per år. Drunkningar och drunkningstillbud fortsätter att ligga på en konstant nivå av cirka sex insatser per år. 14 IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

15 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Skador av olyckorna Nedan presenteras skadade och döda under åren (se Tabell 1) respektive (se Tabell 2) enligt räddningstjänstens statistik. Det handlar om olyckor till vilka räddningstjänsten har larmats. Tabellen är inte en komplett statistikförteckning för räddningstjänstuppdragen. Den redovisar de typer av olyckor där, enligt statistiken, människor har omkommit. Tabell 1. Döda och skadade av olyckor i Luleå kommun Olyckstyp Insatser Omkomna Svårt skadade Lindrigt skadade Brand i byggnad Brand ej i byggnad Trafikolycka Drunkning/ tillbud Nödställd person Annan Summa Tabell 2. Döda och skadade av olyckor i Luleå kommun Olyckstyp Insatser Omkomna Svårt skadade Lindrigt skadade Brand i byggnad Brand ej i byggnad Trafikolycka Drunkning/ tillbud Nödställd person Annan Summa De olyckor som leder till flest dödsfall, av räddningstjänstuppdragen, är: Trafikolyckor Drunkningar Bränder i byggnader Den lokala statistiken över antalet döda i olyckor som föranlett räddningstjänst skiljer sig inte från den nationella statistiken. Även där är trafikolyckor, drunkningar och bränder i byggnader de typer av olyckor där flest människor omkommer IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

16 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Omvärldsanalys I detta avsnitt redovisas en jämförelse av olycksstatistik mellan Luleå, länet, riket samt fyra referenskommuner. Referenskommunerna är kommuner med liknande demografi och riskbild som Luleå. Det är viktigt att även jämförelsen sker mot övriga i länet samt riket eftersom kommunen påverkas av samhället i stort. Jämförelsen omfattar tre typer av olyckor som är de vanligast förekommande olyckor som leder till flest dödsfall, av kommunens räddningstjänstuppdrag (se sidan 9). Brand i byggnad Vad beträffar antal bränder i byggnader per invånare och år, ligger Luleå under länets och rikets snitt. I Luleå har det skett 1,02 bränder i byggnader per invånare och år, under åren Av referenskommunerna är det bara Uppsala som visar på ett lägre antal tillbud (0,94 per invånare och år). Jämfört med år har antalet tillbud i Luleå minskat något, från 1,1 till 1,02 bränder i byggnader per invånare och år, se Figur Figur 3. Antal bränder i byggnader per invånare och år. Fördelning år samt år IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

17 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Trafikolycka Trafikolyckor är en av de kategorier av olyckor som leder till flest dödsfall. Mellan åren har det inträffat 1,54 olyckor per invånare och år i Luleå. I en jämförelse mellan riket, länet och referenskommunerna är det Skellefteå och Uppsala som kan visa på en lägre olycksstatistik (1,33 respektive 0,77 trafikolyckor per invånare och år). Vid jämförelse med år har antalet trafikolyckor i Luleå kommun ökat från 1,14 till 1,54 olyckor per invånare och år, se Figur Figur 4. Antal trafikolyckor per invånare och år. Fördelning år samt år Drunkning/-tillbud Under år blev räddningstjänsten i Luleå larmade till 21 drunkningstillbud. Statistiken visar på att Luleå har en något högre frekvens av tillbud i jämförelse med riket och referenskommunerna, men samma frekvens som övriga länet. Vid jämförelse med år kan det konstateras att frekvensen av drunkningstillbud är densamma, vilket visas i Figur 5 nedan IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, IDA Informationssystem för statistik och analys, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

18 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Figur 5. Antal drunkningar/drunkningstillbud per invånare och år. Fördelning år samt år Storolyckor och extraordinära händelser Storolyckor Med storolyckor avses olyckor som är omfattande i bemärkelsen att de kräver många liv eller ger mycket stora skador. Händelserna kan till exempel vara masskadesituationer från flyg, tåg eller bussolyckor eller stora kemikalieutsläpp, främst utsläpp av giftig eller explosiv gas. Storolyckor är mycket ovanliga i vårt samhälle, så ovanliga att tillförlitlig statistik över inträffade händelser inte går att ta fram, framförallt inte på lokal nivå. I Tabell 3 nedan finns några av de storolyckor som bedöms som möjliga i Luleå kommun. Tabell 3. Möjliga storolyckor i Luleå kommun. Typ av möjlig storolycka Brand i publik lokal Brand i Uddebo oljehamn Brand på fartyg Brand på sjukhus/vårdanläggning Flyghaveri passagerarplan Gasutsläpp över bebyggt område Järnvägsolycka Olycka med farligt gods Olycka med utsläpp av kemikalie till vattentäkt Trafikolycka mellan buss och annat tungt fordon Trafikolycka mellan tåg och bil Översvämning

19 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet I Tabell 4 redovisas Luleås farliga verksamheter. 19 Beslut om vilka verksamheter som ska klassas som farliga beslutas av Länsstyrelsen i samråd med kommunen. Tabell 4. Farliga verksamheter i Luleå kommun. Farlig verksamhet SSAB Tunnplåt AGA Gas ST1 Energy AB Statoil Duroc Special Steel AB Luleå Airport SY Hkp flygplats 20 Huvudsaklig riskkälla Brännbar och giftig gas, brännbar och giftig vätska m.m. Brandunderstödjande gas, kvävande gas Brännbara vätskor vid oljedepån Uddebo Brännbara vätskor vid oljedepån Uddebo Giftig gas Civil och militär luftfart Sjuktransporter med helikopter (helikopterflygplats) Utöver detta finns kemikaliehantering i mindre skala i många företag i kommunen samt relativt omfattande transporter av farligt gods i och genom tätorten. Dessa företag och transporterna till och från dem utgör en viss risk för omgivningen. För att minimera transportriskerna finns rekommenderade vägar för farligt gods; väg 97, Svartöleden och E4:an. Extraordinära händelser I lagen definieras en extraordinär händelse enligt följande: Den avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner eller kräver skyndsamma insatser.. Det innebär händelser som skakar om samhället, men inträffar väldigt sällan. I Luleå har vi förmodligen inte haft någon extraordinär händelse sedan stadsbranden år Anläggningar där verksamheten innebär fara för att en olycka ska orsaka allvarliga skador på människor eller miljön, till exempel genom kemikaliehantering (så kallade Sevesoanläggningar enligt Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor), flygtrafik eller annan omfattande riskverksamhet. 20 Sunderby sjukhus helikopterflygplats.

20 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet I Luleå har vi arbetat med och definierat några händelser som skulle kunna bli extraordinära. Dessa händelser är: stort dammhaveri i Luleälven, långvarigt elavbrott, förorenat vatten, pandemi, stora problem i IT och betalsystem och stora problem med fjärrvärmeförsörjningen. Dessa händelser finns med i den kommunala riskanalysen och planer för extraordinära händelser.

21 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Mål Lagen om skydd mot olyckor ger kommunen sex huvuduppdrag och med dem ger lagstiftaren den övergripande målsättningen för det olycksförebyggande arbetet. Vision Kommunens övergripande vision för det olycksförebyggande arbetet: Luleå kommun ska vara en säker kommun som aktivt arbetar för att minska olyckor och skador. Kommunens olycksförebyggande verksamhet ska bidra till människors förmåga att både skydda sin egendom, sig själva och att inte orsaka olyckor. Under perioden ska verksamheten riktas mot de områden som finns prioriterade nedan. Prioriterade områden Med utgångspunkt i de övergripande nationella målen och den kommunala riskbilden beslutar Luleå kommun om följande prioriterade områden som det olycksförebyggande arbetet under perioden ska fokuseras mot. 21 Dessa riskområden är: Fallolyckor Den vanligaste dödsorsaken vid olyckor är fall och här är det främst äldre som drabbas. Cirka människor i landet avled 2010 av eller i sviterna av fall. 21 Många fler skadas och särskilt för äldre medför det långa rehabiliteringstider. Trafikolyckor Antalet döda i trafikolyckor minskar i Sverige med det är långt till nollvisionen. Många skadas svårt och rehabiliteringen kostar samhället stora belopp och för de drabbade är det i många fall ett långt lidande. 21 Antalet fallolyckor fortsätter att öka, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 2011.

22 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Drunkningsolyckor Luleå är en sjöstad med hög båttäthet och vatten runt staden. Bränder Bränder ger ofta stora egendomsskador och stora följdverkningar för såväl den enskilde som för samhället. Barn och ungdomsolyckor Att värna om våra barn och ungdomar är en självklarhet för alla människor. Barn och ungdomar är särskilt utsatta i trafiken, framför allt till och från skolan. Storolyckor Med storolyckor avses olyckor som är omfattande i bemärkelsen att de kräver många liv eller ger mycket stora skador på människa, egendom eller miljö. De är mycket ovanliga, men samhället tar normalt ändå kraftigt avstånd från tanken att acceptera dem.

23 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Säkerhets- och prestationsmål Nedan följer några definitioner och avgränsningar för de säkerhets och prestationsmål som föreslås. Säkerhetsmål S Säkerhetsmålen för de prioriterade områdena anger det läge kommunen anser sig kunna uppnå. De säkerhetsmål som nedan formuleras för den förebyggande verksamheten har ett medborgarperspektiv enligt det styrkort som kommunstyrelsen fastställt. Prestationsmål P Prestationsmålen beskriver hur kommunen ska uppnå säkerhetsmålen. Ibland förutsätts aktiv samverkan mellan flera nämnder och/eller bolag. Samverkan kan också bli aktuell med organisationer, företag eller myndigheter. I kommunstyrelsens styrkort används istället begreppet aktiviteter för att uppnå målen. Exempel Beskrivning av målen/upplägg i den fortsatta framställningen ges nedan: S: I de gula rutorna beskrivs säkerhetsmål för de prioriterade områdena. P: Prestationsmål som kommunen ska uppnå.

24 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Fallolyckor Den vanligaste dödsorsaken vid olyckor är fall och här är det främst äldre som drabbas. Cirka människor i landet avled år 2010 av eller i sviterna av fall i hemmet, på arbetsplatsen eller i offentliga miljöer. Statistik visar att under år 2010 orsakade fallolyckor kostnader för samhället på 22 miljarder kronor. 22 I hemmen är det främst äldre som faller på trösklar, mattor med mera eller vid praktiska göromål. S1: Äldre ska inte skadas i fallolyckor. P1.1: Socialnämnden ska i samverkan med Norrbottens läns landsting se över hur fallolyckor rapporteras. P1.2: P1.3: P1.4: Socialnämnden och Kommunala pensionärsrådet ska uppmärksamma äldre om riskerna med fallolyckor. Socialnämnden svarar för att personal inom vård och omsorgsboenden och hemtjänsten utbildas för att undvika skador till följd av fallolyckor bland äldre inom omsorgen. Fallpreventionsarbete i vård och omsorgsboenden ska vara återkommande för att undvika fallolyckor. P1.5: Utbildning i fallprevention ska vara fortlöpande för fallombud. Fallombud på vård och omsorgsboenden ska ha återkommande träffar med fallpreventionsgruppen för att hålla sig uppdaterade i arbetet med att förebygga fall. S2: Vid arbete på hög höjd ska erforderliga säkerhetsåtgärder tillämpas. P2.1: Vid de förvaltningar och bolag där höghöjdsarbete förekommer (kommunstyrelsen, tekniska nämnden och fritidnämnden), ska utbildning ske fortlöpande. 22 Antalet fallolyckor fortsätter att öka, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 2011.

25 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet S3: Medborgarna ska inte behöva falla på hala trottoarer, gator och torg. P3:1 Tekniska nämnden ska utreda möjligheten att samverka med Norrbottens läns landsting för att minska antalet halkolyckor.

26 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Trafikolyckor Antalet döda i trafikolyckor minskar i Sverige. Under en tioårsperiod, , har antalet döda i trafikolyckor halverats. 23 I Luleå är det särskilt trafikolyckor efter de större vägarna som får dödlig utgång. I handlingsprogrammet är det främst det kommunala vägnätet som avses. S4: Antalet trafikolyckor ska minska. P4.1: Tekniska nämnden ska inventera barns skolvägar och upprätta en åtgärdsplan för att minska olycksrisker. P4.2: P4.3: P4.4: Tekniska nämnden sammanställer årligen uppgifter om skadade i trafiken och upprättar förslag på förebyggande åtgärder för att minska antalet olyckor. Tekniska nämnden ska kontinuerligt följa och rapportera olycksutvecklingen. Vägkorsningar och gator ska vara säkert utformade. För att minska risken för trafikolyckor där kommunalt anställda är inblandade ska berörda förvaltningar erbjuda utbildning i halkkörning till de som kör bil i tjänsten. 23 Olycksstatistik väg, nationell statistik, Transportstyrelsen, 2012.

27 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Drunkningsolyckor Varje år omkommer cirka 100 personer i Sverige till följd av drunkningsolyckor. Enligt statistik är män överrepresenterade. Bidragande orsaker till dessa olyckor är exempelvis bristande vattenvana, sjukdomsfall, alkohol, avsaknad av flythjälpmedel och säkerhetsutrustning. Statistik visar på höga drunkningstal i de norra länen. Sannolikt spelar det kalla vattnet i norra delen av Sverige en avgörande roll vid dessa olyckor. 24 Luleå är en båttät kommun med aktivt sjöliv, många badstränder och vatten runt centrumhalvön. Det medför att kommunen måste verka aktivt i förebyggande syfte. S6: När människor är vid badplatser, kajer och bryggor ska de ha möjlighet att utföra en livräddande insats. P6.1: Tekniska nämnden och fritidsnämnden ska utföra kontroll av livräddningsutrustning regelbundet, minst varje vår och i övrigt enligt Statens räddningsverks allmänna råd (SRVFS 2007:5) och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser och liknanden vattennära anläggningar. S7: Luleborna ska vara medvetna om faran med alkohol i samband med skoter och båtfärd. P7.1: Fritidsnämnden ska, i samarbete med båt och skoterorganisationer och polisen, årligen genomföra en insats där sambandet med alkohol och drunkning belyses. 24 Drunkningsolyckor 2011, Svenska Livräddningssällskapet, 2012.

28 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet S8: Användande av flytväst ska öka bland kommunens invånare. P8.1: Kommunstyrelsen ska tillsammans med fritidsnämnden erbjuda kommunens invånare möjlighet att hyra flytvästar.

29 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Bränder Bränder ger ofta stora egendomsskador och stora följdverkningar för såväl den enskilde som för samhället. Varje år dör i Sverige cirka 100 personer i samband med bränder 25 och varje år orsakas skador för flera miljarder. S9: Luleborna ska vara informerade om risker och hur man skyddar sig mot bostadsbrand. P9.1: Kommunstyrelsen ska bedriva brandkunskapsundervisning för elever i årskurs 2 och högstadiet. P9.2: Kommunstyrelsen ska medverka i utveckling och genomförande av den nationella kampanjen Aktiv mot brand, som är en del av Sveriges strategi för stärkt brandskydd för den enskilde. Målsättningen för kampanjen är att minska antalet bostadsbränder. P9.3: Kommunstyrelsen ska i Räddningstjänstens utbildningscentrums regi utbilda minst personer (spridda på olika kurser som syftar till kunskap om brandrisker). S10: Människor ska inte omkomma i brand på grund av svårigheter att själva eller med hjälp av annan person utrymma från kommunala anläggningar. P10.1: Tekniska nämnden ansvarar för att utrymningslarm ska finnas på skolor, förskolor och boenden för äldre Personskador i Sverige, MSB413 september 2012, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Ett utrymningslarm uppmärksammar människor om behovet av utrymning, till exempel genom larmklockor, sirener eller talande meddelanden. Utrymningslarm ska uppfylla krav enligt Svenska Brandskyddsföreningens (SBF) rekommendationer utrymningslarm 2003.

30 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet P10.2: P10.3: P10.4: P10.5: P10.6: P10.7: P10.8: För stödboenden inom verksamhetsområdet stöd och omsorg (personer med funktionsnedsättning) ska utrymningslarm finnas. Endast i de fall när den boende kan förväntas sätta sig själv i säkerhet får brandvarnare utgöra utrymningslarm. I vård och omsorgsboende för personer med vårdbehov, där krav på tidig upptäckt av brand ställs, ska automatiskt brandlarm installeras. 27 Signal till brandlarm ska vidarebefordras till kommunens räddningstjänst. Tekniska nämnden kompletterar där sådana saknas. Inom tekniska nämndens fastighetsbestånd ska automatiskt brandlarm installeras i gruppbostäder där sådant inte finns. Arbetet ska ske i samverkan mellan socialnämnden och tekniska nämnden. Lulebo ska göra en inventering av vård och omsorgsboenden för personer med vårdbehov, när det gäller brand och utrymningslarm. I vård och omsorgsboenden för personer med vårdbehov, där krav på tidig upptäckt av brand ställs, ska automatiskt brandlarm installeras. Signal från automatiskt brandlarm ska vidarebefordras till kommunens räddningstjänst. Lulebo kompletterar där sådana saknas. Kommunstyrelsen ska genom tillsyn ställa krav på att boenden för människor med hjälpbehov vid räddning, skyddas mot brand med anordning för tidig upptäckt av brand kombinerat med förmåga till släckinsats av personal och/eller automatisk släckanordning. Alla nämnder och kommunala bolag ska ha dokumentation över det systematiska brandskyddsarbetet och utrymningsplaner i sina verksamheter samt ansvara för att göra utrymningsvägar kända genom att utföra återkommande utrymningsövningar. Personal inom socialnämndens och barn och utbildningsnämndens ansvarsområde ska, senast vart fjärde år, utbildas i allmän brandkunskap och första hjälpen med hjärt och lungräddning, för att kunna göra första insatser vid brand och annat olycksfall. 27 Ett automatiskt brandlarm har till syfte att detektera en brand i tidigt skede. Automatiskt brandlarm ska uppfylla krav enligt SBF 110:6.

31 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet S11: Barn och ungdomar ska vara informerade om konsekvenser av anlagd brand. P11.1: Barn och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsen ska ansvara för att barn och ungdomar informeras om konskevenser av anlagda bränder och falska larm. S12: Människor som har mycket långt till hjälpinsats mot brand (boende på skärgårdsöar eller i glesbygd) ska ges utökad möjlighet till självskydd. P12.1: Kommunstyrelsen ska erbjuda självskyddsutbildning vid Räddningstjänstens utbildningscentrum. Utbildningen ska marknadsföras under mandatperioden till dem som bedöms omfattas av behovet. S13: Människor ska inte omkomma på grund av brand eller bristande utrymningssäkerhet i allmänna byggnader, samlingslokaler, pubar och liknande nöjeslokaler. P13.1: Kommunstyrelsen ska genom tillsyn kontrollera att systematiskt brandskyddsarbete bedrivs i dessa verksamheter och byggnader. Tillsynsbesökens omfattning beskrivs i säkerhetsmålen om tillsyn. Tillsynen ska genomföras på verksamhetstid. S14: I Luleå ska minst 90 % av bostäderna ha fungerande brandvarnare. P14.1: Kommunstyrelsen ska under mandatperioden utvärdera förekomsten av brandvarnare i bostäder. P14.2: Kommunstyrelsen ska genomföra minst 800 hembesök (stickprovskontroller) i flerbostadshus per år. P14.3: Socialnämnden ansvarar för att personal som utför hemtjänstinsatser kontrollerar status på batterier i brandvarnare, minst en gång per år. Där behov finns ska batterier bytas ut. Kontrollen av brandvarnare ska dokumenteras med datum och signatur för att ha kännedom om att kontrollen är vidtagen. S15: Förbränningsanordningar, rökkanaler och imkanaler ska vara i gott skick och hållas fria från beläggningar som kan orsaka brand. P15.1: Medgivande att själv sota egen fastighet ska ges till den som ansökt och intygat att den har nödvändig kunskap samt innehar utrustning för sotning.

32 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet S16: Tillsynsverksamheten enligt lagen om skydd mot olyckor ska vara flexibel och behovsanpassad. P16.1: Kommunstyrelsen ska årligen, vid första mötet i januari, besluta om en tillsynsinriktning utifrån föregående års rapportering. Inriktningen ska omfatta en granskning av faktiska bränder, av allmänheten påtalade problem, förelägganden samt de prioriterade områden som detta handlingsprogram bygger på.

33 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Barn- och ungdomsolyckor Barn och unga är särskilt utsatta i trafiken, men det inträffar förhållandevis få olyckor till och från skolan. Förskolor och skolor bedriver ett bra arbete med trafikundervisning och förebyggande arbete för skolskjuts. Mer fokus har lagts på att förebygga olyckor vid hämtning och lämning när föräldrar skjutsar sina barn till skolan. Barn och ungdomar som skadar sig i skolan gör det ofta på skolgårdar eller i idrottshallar. Många skador leder till extra vårdinsatser. Barn och utbildningsnämndens statistikprogram Osis visade läsåret 2011/2012 att det inträffade 808 skadeincidenter där 460 stycken var olyckor. 170 stycken ledde till läkarbesök och 47 stycken till tandläkarbesök. Hot, våld och trakasserier medför både fysisk och psykisk ohälsa och med det följer ökad skaderisk, inte minst självskaderisk. S17: Barn och ungdomar ska ha en säker livsmiljö. P17.1: Hot, våld och trakasserier ska genom riktade insatser fortsätta att bekämpas för att uppnå trygghet och säkerhet i skolan. Det ska ske genom ett fortsatt samarbete mellan socialförvaltningen, fritidsförvaltningen, barn och utbildningsförvaltningen, räddningstjänsten och polisen (SKUR). P17.2: P17.3: P17.4: Barn och utbildningsnämnden ska tillsammans med socialnämnden, kommunstyrelsen samt polisen fortsätta att samverka, så att barn och ungdomar tidigt får hjälp och stöd vid behov. Barn och utbildningsnämnden ska tillsammans med tekniska nämnden fortsätta arbeta med att inventera och minimera skador vid hämtning och lämning vid förskola och grundskola. Barn och utbildningsnämnden och fritidsnämnden ska verka

34 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet för att minimera skaderisk i sporthallar och andra idrottsanläggningar där elever undervisas. P17.5: Barn och utbildningsnämnden ska tillsammans med tekniska nämnden verka för att minimera skador på barn och ungdomar som uppstår i utemiljöer. P17.6: Kommunstyrelsen ska delta i skolbarnens trafikkalender för årskurs 0 6 samt årligen, i samarbete med Trafikverket, dela ut reflexer till alla sexåringar. S18: Utemiljöer i förskolor, skolor, park och grönområden och bostadsområden inom kommunens ansvarsområde ska vara säkra. P18.1: Tekniska nämnden ska verka för att Sveriges kommuners och landstings regler för lekplatser och lekredskap följs.

35 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Storolyckor Med storolyckor menas olyckor som är omfattande i bemärkelsen att de kräver många liv eller ger mycket stora skador på människa, egendom eller miljö. Dessa olyckor är mycket ovanliga och tangerar också till att vara så kallade extraordinära händelser. För extraordinära händelser har kommunen särskilda planer (se sidan 14) som revideras varje mandatperiod. Exempel på storolyckor kan vara: större utsläpp av farliga ämnen i luft, mark eller vatten, stor järnvägsolycka, stort flyghaveri, stor trafikolycka med flertalet omkomna och svårt skadade, brand i större publika lokaler, brand i större industri eller anläggning med farlig verksamhet, större skogsbränder och extrema väderförhållanden. S19: Lulebor som har närhet till farlig verksamhet ska vara medvetna om riskerna som dessa utgör samt vad de ska göra vid händelse av en olycka. P19.1: Kommunstyrelsen ska i samarbete med de farliga verksamheterna kontinuerligt informera berörda boende om risker och skydd. Informationen ska ges minst vart femte år Anläggningar som avses i 2 kap. 4 LSO och för vissa Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

36 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet S20: Transporter av farligt gods ska inte leda till olyckor som riskerar liv, hälsa eller miljö. P20.1: Kommunstyrelsen ska under mandatperioden delta i samarbete med länsstyrelsen i Norrbotten, i att se över och utarbeta en vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods och eventuellt förbjuda vissa vägar för transport av farligt gods i kommunen. S21: Dricksvattentillgången till Luleå tätort ska vara säker. P21.1: Tekniska nämnden ska se till att arbete med en ny tredje huvudmatning av dricksvatten till centrala Luleå påbörjas, etapp Vattenverk Notviken. S22: Gäddviks vattenverk ska skyddas. P22.1: Tekniska nämnden ska informera berörda markägare och verksamheter om de nya skyddsbestämmelserna, genom riktade råd och riktlinjer. Vidare ska varnings och informationsskyltning längs tillfartsvägar och zongränser förnyas. S23: Säkerheten vid anläggningar som bedriver farlig verksamhet ska vara hög. P23.1: Kommunstyrelsen ska utöva tillsyn mot anläggningar som bedriver farlig verksamhet. Under mandatperioden ska tillsyn, vid minst ett tillfälle per anläggning, ske i samarbete med arbetsmiljöverket och länsstyrelsen i Norrbotten, S24: Stadsplaneringen ska främja säkerhetsfrågor. P24.1: Byggnadsnämnden ska ta riskhänsyn i samhällsplaneringen. Alla större detaljplaner ska beakta risker och synpunkter ska inhämtas från räddnings och beredskapsnämnden. S25: Luleå kommun ska effektivt kunna hantera kriser. P25.1: Den centrala krisledningsorganisationen samt nämndernas och bolagens organisationer ska minst vart annat år genomföra en krisledningsövning. Övning och utbildning ska ledas och koordineras av säkerhetschefen.

37 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Organisation av olycksförebyggande arbete Ansvar Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för säkerhetsfrågorna och respektive nämnd för den egna verksamheten. Kommunstyrelsens arbets och personalutskott är krisledningsnämnd vid större olyckor och extraordinära händelser som kräver skyndsamma beslut. Kommunchefen har det övergripande tjänstemannaansvaret för att Luleå ska bli en trygg och säker kommun. Organisation och uppföljning Risk- och säkerhetsgrupp Luleå kommun har haft en risk och säkerhetsgrupp, med företrädare för de större förvaltningarna och bolagen. Från och med 2013 ska gruppen utökas med företrädare för alla förvaltningar och med ett arbetsutskott. Risk och säkerhetsgruppen ska fungera som stöd till förvaltningar och bolag i det förebyggande säkerhetsarbetet. Gruppen ska utveckla kommunens säkerhetspolicy och säkerhetsstrategi, bevaka tillbuds och skadestatistik, följa arbetet med skadefinansiering, samt bilda nätverk internt och externt i säkerhetsfrågor. Risk- och säkerhetsavdelning Kommunen har en risk och säkerhetsavdelning placerad på räddningstjänsten. Avdelningen handlägger bland annat kommunkoncernens interna säkerhet, incidentrapportering, försäkringsfrågor, krisplanering, säkerhetsskydd och hot, förebyggande risk och säkerhetsarbete. Avdelningen leds av säkerhetschefen som bland annat årligen sammanställer förvaltningarnas utvärderade prestationsmål enligt handlingsprogrammet och rapporterar till kommunstyrelsen. Externa nätverk Av lagen framgår också att kommunen ska verka för samarbetet med andra kommuner och Luleås samarbete omfattar främst 5 kantskommunerna (Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn och Kalix). Förvaltningarna ska inom sitt ansvarsområde upprätthålla de externa nätverk som behövs för att bedriva ett effektivt förebyggande arbete. Ett exempel är STRADA samarbetet som bedrivs inom vägtrafikområdet. Det är ett samarbete mellan Trafikverket, Luleå kommun och landstinget.

38 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Ett annat exempel är räddningstjänstens utbildningssamarbete med bland annat Brandskyddsföreningen. Räddningstjänst Kommunstyrelsens förebyggande arbete bedrivs av tillsynsenheten på avdelningen för skydd och räddning vid räddningstjänsten. Det förebyggande arbetet utförs enligt de mål som finns avseende planering, organisation och effektivitet. Här sker ett kontinuerligt arbete med analys av risker, förebyggande av skador och skadehändelsers uppkomst, allt för att ge en ökad säkerhet för människor, egendom och miljö. Tillsyn och rådgivning Kommunstyrelsen utövar kommunal tillsyn över efterlevnaden av lagen om skydd mot olyckor. Räddnings och beredskapsnämnden ska genom rådgivning, information eller på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt lag om skydd mot olyckor. Tillsynsplan Inför varje år upprättas en tillsynsplan som antas av kommunstyrelsen. Urvalet av tillsynsobjekt bygger på riktlinjer från handlingsprogrammet (prioriterade områden) för olycksförebyggande verksamhet, erfarenheter från genomförda tillsyner samt den skriftliga redogörelsen för brandskyddet enligt lag om skydd mot olyckor. Brandfarlig och explosiv vara Kommunstyrelsen ansvarar för tillståndsgivning för hantering av brandfarlig och explosiv vara. Tillsyn över hantering av brandfarlig och explosiv vara utförs även den av räddnings och beredskapsnämnden. Plan och byggärenden Som sakkunnig inom området skydd och säkerhet är kommunstyrelsen delaktiga i plan och byggprocessen genom ett nära samarbete med byggnadsnämnden. Kommunstyrelsen deltar i uppstartsmöten för planområden och utgör även remissinstans i den fysiska planeringen. Som sakkunnig inom byggnadstekniskt brandskydd deltar kommunstyrelsen vid tekniska samråd och slutbesiktningar av om och nybyggnationer. Sotning och brandskyddskontroll Kommunens uppdrag enligt LSO 3 kap 4 om rengöring och brandskyddskontroll hanteras på entreprenad av AB Luleå Sotning. Sotarmästaren rapporterar direkt till räddningschef och uppföljning sker mot politisk nivå, räddnings och beredskapsutskott respektive kommunstyrelsen. Kompetenskrav

39 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Beroende på vilken typ av ärende som ska handläggas eller vilken typ av verksamhet där tillsyn ska utföras, varierar behovet av kompetens. Räddningstjänsten ska upprätthålla en minsta kompetensnivå om lägst Tillsyn A 29 eller Förebyggande 1 30 för myndighetsutövning enligt lagen om skydd mot olyckor. För att utföra tillsyn och utfärda tillstånd enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) krävs minst en LBEspecifik utbildning som ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För att kunna hantera de speciella risker som farliga verksamheter genererar och handlägga mer komplicerande ärenden ska dessutom kommunen upprätthålla brandingenjörskompetens. Enligt fastställda delegationsordningar framgår det vem som i kommunen får utföra tillsyn och utfärda tillstånd enligt gällande lagstiftningar. 29 Kurs i brand och olycksförebyggande arbete som ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 30 Äldre kurs i brand och olycksförebyggande arbete som gavs av Statens räddningsverk.

40 Handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet Bilaga Skadestatistik Nedan presenteras statistiska utdrag ur den skadestatistik som räddningstjänsten Luleå för över tidigare insatser. Detta är inte en fullständig redovisning av vilka olyckor som sker i kommunen, då räddningstjänsten inte larmas till alla olyckor. UTRYCKNINGSSTATISTIK 2011 Olyckstyp Insatser Omkomna Svårt skadade Lindrigt skadade Brand i byggnad Brand ej i byggnad Förmodad brand Falsklarm brand Trafikolycka Utsläpp av farligt ämne Drunkning/ tillbud Stormskada Förmodad räddning Falsklarm räddning Nödställd person Nödställt djur Bergras/jordskred Annat ras Översvämning av vattendrag Annan vattenskada Automatlarm ej brand/gas Annan Summa UTRYCKNINGSSTATISTIK 2010 Olyckstyp Insatser Omkomna Svårt skadade Lindrigt skadade Brand i byggnad Brand ej i byggnad Förmodad brand Falsklarm brand Trafikolycka Utsläpp av farligt ämne Drunkning/ tillbud Stormskada Förmodad räddning Falsklarm räddning Nödställd person Nödställt djur Bergras/jordskred Annat ras Översvämning av vattendrag Annan vattenskada Automatlarm ej brand/gas Annan Summa

Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen

Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen En förnyad stad Då Stålstaden hamnstaden. Nu Universitetsstaden handelsstaden. Luleå74 000 invånare (Fyrkanten

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänst 2013-2016. Förord

Handlingsprogram för räddningstjänst 2013-2016. Förord Handlingsprogram för räddningstjänst 2013-2016 i Förord Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor i kraft. Enligt lagen ska alla kommuner utarbeta handlingsprogram för skydd mot olyckor. Kommunen

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Skade- och olycksförebyggande verksamhet i Ånge kommun Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Dokumentnamn: Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2010-02-08 46 96 Räddnings- och beredskapsutskottet 2010-01-20 4 1 Dnr 10.43-17 febks27 Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Kommunstyrelsen 2009-03-16 71 161 Räddnings- och beredskapsutskottet 2009-01-28 6 9 Dnr 09.145-171 marsks23 Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Ärendebeskrivning Tillsynsplan för 2009

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 OCH TILLSYNSPLAN 2012-2014 Räddningstjänsten 2012-08-03 Kommunstyrelsen 2012-10-10 198 Dokumentet Brandförebyggande

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

Säkerhetspolicy & säkerhetsstrategi

Säkerhetspolicy & säkerhetsstrategi Policy Säkerhetspolicy & säkerhetsstrategi 2 A. Säkerhetspolicy anger de övergripande målen 1 Bakgrund I Luleå kommuns "Vision 2015" sägs att en av byggstenarna för att nå visionens mål är att skapa ett

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2011 02 14 54 100 Räddnings och beredskapsutskottet 2011 01 21 4 7 Dnr 11.82 17 febks19 Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 4 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige den 2016-02-23 10 1(9) Innehåll... 2 Allmänt... 2 Brandsäkerhet i kommunen uppnås genom... 3

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Räddningstjänst

Räddningstjänst Räddningstjänst 2018-2020 Handlingsprogram 2018-2020 för räddningstjänst i Luleå kommun enligt lag om skydd mot olyckor Dokumenttyp Fastställd Ärendenummer Giltighetstid Handlingsprogram 3.2.0.1 2018-2020

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 20100824 Rikard Aspholm Säkerhetssamordnare 1 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 2. Definitioner...

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler.

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler. Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlagen. Enligt lagen skall kommunen i brand- förebyggande syfte ansvara

Läs mer

Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete

Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete För perioden 2016-2019 Sundsvalls kommun och Medelpads Räddningstjänstförbund Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-01-30 17 Giltighetstid

Läs mer

Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar

Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den 040302 Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar Bakgrund Den 1/1 2004 ersatte lagen om skydde mot olyckor (LSO) den gamla räddningstjänstlagen.

Läs mer

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun Beslut i Kommunfullmäktige 2012-02-27 Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun för 2011-2014 F:\RTJ\1 Förvaltningsledning\Lag om skydd mot olyckor\handlingsprogram\2011\handlingsprogram

Läs mer

Handlingsprogram olycksförebyggande arbete

Handlingsprogram olycksförebyggande arbete Handlingsprogram olycksförebyggande arbete För perioden 2016-2019 Ånge kommun och Medelpads Räddningstjänstförbund Version 1.2 Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-02-20 Giltighetstid

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete

Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete Handlingsprogram Olycksförebyggande arbete För perioden 2016-19 Timrå kommun och Medelpads Räddningstjänstförbund Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-02-27 Giltighetstid Från antagande

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun ,KF 120

Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun ,KF 120 Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun 2015-12-14,KF 120 Innehåll Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 5

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Handlingsprogram för olycksförebyggande arbete. Enligt Lag (SFS 2003:778) om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för olycksförebyggande arbete. Enligt Lag (SFS 2003:778) om skydd mot olyckor Handlingsprogram för olycksförebyggande arbete Enligt Lag (SFS 2003:778) om skydd mot olyckor Sandvikens kommun 2015-2018 2018 Innehåll Bakgrund...3 Övergripande beskrivning av Sandvikens kommun...4 Förebyggande

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Verksamhetsplan Räddningstjänsten Verksamhetsplan 2018-2020 Räddningstjänsten Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan 2018-2020 2(9) 1 Styrkort och mätetal

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Antagen av direktionen 2012-03-16, 6 Bilaga till Handlingsprogram för skydd och säkerhet 1.2 Innehållsförteckning Inledning...3 Tillsynsverksamhet

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet TILLSYNSPLANERING 2015, LAG OM SKYDD MOT OLYCKOR OCH LAG OM BRANDFARLIGA- OCH EXPLOSIVA VAROR Tillsynsplanering 2015 Dokumentet Tillsynsplanering 2015, framtaget av räddningstjänsten,

Läs mer

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Fallprevention är framtaget av arbetsgruppen för fallprevention och är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor

Handlingsprogram för skydd mot olyckor Handlingsprogram för skydd mot olyckor Olycksförebyggande verksamhet Linköpings kommun Norrköpings kommun Söderköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2016-05-11 43 Valdemarsviks kommun Åtvidabergs

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete Sida 1 av 9 Antaget av Kommunstyrelsen 2018-12-04, 189 Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: Stf Räddningschef Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Räddningstjänsten Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet. till skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet. till skydd mot olyckor 1(12) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Handlingsprogram

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge. Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor

Räddningstjänsten Östra Blekinge. Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Karlskrona kommun 2008-2010 Innehåll 1. BAKGRUND OCH AVGRÄNSNINGAR... 5 1.1. ATT TA FRAM ETT HANDLINGSPROGRAM... 5 1.2. AVGRÄNSNINGAR...

Läs mer

Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun Diarienr

Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun Diarienr Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun 2015-2018 Diarienr. 2016.103.170 Beslutad av: Kommunfullmäktige 2016-11-24 270 Dokumentansvarig: Avdelningschef

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN 106-0501/ 2007 SID 1 (5) Handläggare: Sture Svedjedal Telefon: 08/ 508 25 072 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ Räddar räddningstjänsten v liv vid brand i byggnad? MARCUS RUNEFORS, AVDELNINGEN FÖR BRANDTEKNIK, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MSB BRANDFORSK RISE MALMÖ UNIVERSITET

Läs mer

Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor

Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-16 38 Ystad kommuns riskinventering finns som särskild handling Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Konkretisering av plan enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om extraordinära händelser

Konkretisering av plan enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om extraordinära händelser Konkretisering LSO-plan 1 (3) 8.J Konkretisering av plan enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om extraordinära händelser 1 Syfte Kommunens handlingsplan enligt lagen om skydd mot olyckor respektive

Läs mer

Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151)

Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151) Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151) Ordningsföljd: - gemensamma mål för samtliga er mål för - kommunstyrelsen

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Tillsynsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella fokusområden är boende, skola, trafik

Läs mer

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund Dnr 50.2013.00009 sid 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2014-03-14 Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund 1 Namn och säte Karlstadsregionens räddningstjänstförbund är ett

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011.

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Slutversion 2007-10-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrunder och syften... 3 2 Omfattning av handlingsprogrammet...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor

Handlingsprogram för skydd mot olyckor Handlingsprogram för skydd mot olyckor Olycksförebyggande verksamhet Linköpings kommun Norrköpings kommun Söderköpings kommun Valdemarsviks kommun Åtvidabergs kommun Räddningstjänsten Östra Götaland Sammanfattning

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor 2015-2018

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor 2015-2018 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor 2015-2018 2 (22) Innehåll Handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor 2015-2018...1 Håbo

Läs mer

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning Landstingsstyrelsens förvaltning Administration 1 (6) Handläggare: Hendry Andersson Rickard Fröling Locum AB Landstingsstyrelsen Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning med förslag till

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(13) Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Handlingsprogram förebyggande 2016-11-28

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

TRYGGHETSBOKSLUT 2012

TRYGGHETSBOKSLUT 2012 TRYGGHETSBOKSLUT 212 Mer attityd än fysisk åtgärd VAD ÄR TRYGGHET OCH SÄKERHET FÖR NÅGOT EGENTLIGEN? Trygghetsfrågorna är många gånger svåra att ringa in. I grund och botten handlar det om en inre bild

Läs mer

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Räddningstjänsten den 28 december 2018 Skriven av: Pär Liljekvist Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Sammanfattning Räddningstjänstens

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1997-05-26 53 1997-05-27 1997/236-171 Kf 2012-06-25 120 2012-06-26 2011/906 HANDLINGSPROGRAM FÖR SAMHÄLLSINRIKTAT

Läs mer

Granskning av kommunens brandberedskap

Granskning av kommunens brandberedskap Granskning av kommunens brandberedskap Kalmar kommun Juni 2007 Pär Sturesson Stefan Wik 2 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Tillvägagångssätt...3 3. Lagar och förordningar...3 3.1 Lagen om skydd

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Antalet fritidsbåtsolyckor minskar 97 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 97 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det är 2 fler

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Förstudie Räddningstjänsten

Förstudie Räddningstjänsten www.pwc.se PM-rapport Johan Skeri Linnea Grönvold Förstudie Räddningstjänsten Leksands kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte förstudie...

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Härjedalens kommun

Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Härjedalens kommun Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Härjedalens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-02 50 Innehåll Bakgrund...3 Inventering av områden med risk för olyckor som kan leda till räddningstjänstinsats...4

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN 1(15) HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN Handlingsprogrammet är framtaget av riskhanteringsgruppen i Jokkmokks kommun. Fastställd av kommunstyrelsen 2008 10

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer