Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009:"

Transkript

1 Socialförvaltningen Stabent Nils Zadik BILAGA 3 TILL TJÄNSTESKRIVELSE (5) Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009: Syfte med riktlinjer vid konkurrensutsättning Jönköpings kommuns övergripande mål är att erbjuda medborgarna kommunal verksamhet av hög kvalitet och med hög effektivitet. Det övergripande syftet med konkurrensutsättning är att uppnå en ökad valfrihet, ökat mångfald och utgöra ett effektivt verktyg för kvalitets- och kostnadsstyrning av kommunal verksamhet. I nu gällande kommunprogram påtalas i flera delar individens möjligheter till eget val och till påverkan på den service eller hjälp och stöd som den enskilde erhåller. 2. Definitioner och avgränsningar Begreppet konkurrensutsättning är en beteckning för en metod att systematiskt pröva om andra än kommunen kan driva en helt eller delvis offentligt finansierad verksamhet. Konkurrensutsättningen innebär att kommunen vidhåller sitt huvudmannaskap, dvs sitt ansvar, men överlåter själva utförandet på någon annan genom avtal. Konkurrensutsättning är inte samma sak som privatisering. Privatisering innebär att kommunen helt överlåter huvudmannaskapet, både drift och finansiering (exempel friskolor). Konkurrensutsättning innebär att hantering sker med stöd enligt lagstiftning i LOU (Lag om offentlig upphandling) eller LOV (Lag om valfrihetssystem) innebärande att kommunen: - bär det fulla ansvaret för verksamheten - fastställer kvalitativa och kvantitativa mål - fastställer eventuella avgifter och taxor - följer upp, kontrollerar och utvärderar verksamheten. 3. Ansvar på olika nivåer 3.1 Kommunstyrelsens ansvar - sammanställa och koordinera nämndernas program för konkurrensutsättning och lämna fortlöpande information till externa intressenter - lämna råd och stöd till berörda nämnder inom området SOCIALFÖRVALTNINGEN Besöksadress Juneporten V Storgatan 16 social@jonkoping.se Fax diariet Ljuset vid Vättern JÖNKÖPINGS KOMMUN Tfn (vxl) Postadress (om inget annat anges) Jönköping

2 2 (5) - Om en konkurrensutsättning berör flera nämnder genomförs den kommuncentralt. 3.2 Facknämndens ansvar - se till att konkurrensutsättning sker enligt kommunens policy och riktlinjer för konkurrens och valfrihet - fatta beslut om verksamhet som ska konkurrensutsättas - fastställa program för konkurrensutsättning av verksamheter inom nämndens verksamhetsområde, innehållande en redovisning över vilka verksamheter som avses, en tidplan för konkurrensutsättning och vilket lagrum som konkurrensutsättningen sker enligt - fastställa förfrågningsunderlag och eventuell kvalitetsviktning inför varje upphandling - fastställa plan för utvärdering av den konkurrensutsatta verksamheten (bör ske samtidigt som plan redovisas för utvärdering av den egna driften). - i förekommande fall upprätta en återtagandeplan - årligen till kommunfullmäktige redovisa en uppföljning av den konkurrensutsatta verksamheten - ha tillsynsansvar för verksamheten och säkerställa att uppföljning genomförs. 3.3 Förvaltningens ansvar - genom omvärldsbevakning ha god kunskap om marknadsutveckling inom det egna verksamhetsområdet - tillhandahålla konkurrensneutral information till medborgare om den verksamhet, de utförare som ingår i befintliga valfrihetssystem inom verksamhetsområdet. - informera brukare/brukarföreträdare, anställda och fackliga organisationer inför kommande pågående konkurrensutsättningar. - informera personal som vill överta verksamhet om de villkor som gäller. - genomföra konkurrensutsättningar i enlighet med kommunens policy och riktlinjer och nämndens intentioner vilket bl a innebär upprättande av förslag till förfrågningsunderlag, utvärdering av anbud mm. - utvärdera den konkurrensutsatta verksamheten regelbundet samt lämna rapporter och information till facknämnden och allmänheten. - fatta beslut om tilldelning av kontrakt och tecknande av kontrakt. 4. Arbetsordning för konkurrensutsättning Innan beslut om att konkurrensutsättning av en verksamhet eller verksamhetsdel ske ska föregås av en konsekvensanalys. En konsekvensanalys ska belysa om konkurrensutsättningen kan generera ekonomiska, kvalitetsmässiga eller andra fördelar. Särskild hänsyn tas till att kommunen inte avhänder sig kompetens som köpare. Konsekvensanalysen ska innehålla följande delar: 4. 1 Nulägesanalys Är en beskrivning av den nuvarande verksamheten, dess delar och processer. Beskrivningen ska vara utformad så att den dels ger underlag för ett politiskt ställningstagande huruvida verksamheten är lämplig för konkurrensutsättning och dels utgöra stommen till ett underlag i den fortsatta processen. Innehållet ska ange kostnader för verksamheten samt beskriva möjligheter till besparingar.

3 3 (5) 4.2 Marknadsanalys För att konkurrensutsättning ska vara meningsfull måste det finnas en väl fungerande marknad i konkurrens. Riskerna för monopol och oligopol ska beaktas i marknadsanalysen. Marknadsanalysen ska belysa kostnadsnivån på den beskrivna verksamheten. 4.3 Personalfrågor, omställnings/avvecklingskostnader Beslut om konkurrensutsättning av den aktuella verksamheten ska belysa de kortsiktiga och långsiktiga personalekonomiska konsekvenserna. Beräknade avvecklings/omställningskostnader ska redovisas och bedömas mot beräknad avtalstid Facklig samverkan Jönköpings kommun ska så långt som möjligt verka för att tillgodose att arbetstagarna ska beredas anställning hos den nya utföraren. I samband med övergång från egenregi till entreprenad kan frågan om övertagande av personal uppkomma, samt om frågan om 6b Lag om anställningsskydd (LAS) blir tillämplig vid övergången. I dessa bestämmelser framgår att vid verksamhetsövergång övergår också de anställningsavtal och de anställningsvillkor som gäller vid tidpunkten för övergången till den nya arbetsgivaren. De fackliga organisationernas inflytande i beslutsprocessen grundas på medbestämmandelagen. Anställda ska ges tillräcklig tid för att lämna sina synpunkter på tillämpningsproblem som kan uppkomma i konkurrensutsättningsprocessen Möjligheter till tjänstledighet Arbetstagare som omfattas av reglerna om verksamhetsövergång går automatiskt över till ny arbetsgivare. Möjlighet till tjänstledighet finns enligt lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Med hänvisning till denna lag ska tjänstledighet beviljas från anställningen i kommunen under maximalt 6 månader. För anställda i Jönköpings kommun har särskilt beslut fattats innebärande att anställda som vill pröva att starta eget eller pröva anställning hos annan utförare ges möjlighet till 1 års tjänstledighet Omställnings- avvecklingskostnader Om en verksamhet övergår från kommunal drift till entreprenad kan omställningskostnader för personalen uppstå hos kommunen. Det gäller framförallt om anställda begär att få stanna kvar inom kommunen och det inte omedelbart finns lediga ersättningstjänster. Omställnings-/avvecklingskostnader ska tas med och fördelas på avtalsperioden vid en anbudsjämförelse mellan de olika anbuden. 5. Konkurrensneutralitet För att säkerställa konkurrensneutraliteten ska nämnden så långt som möjligt organisatoriskt särskilja beställarfunktionen från utföraren av verksamheten i egenregin. Beställarfunktionen ska utarbeta förfrågningsunderlag, referenskalkyler, ansvara för utvärdering av anbud, teckna avtal/överenskommelser och följa upp avtal/överenskommelser.

4 4 (5) 6. Egenregiverksamhet Nämnden ska vid varje beslut om upphandling av verksamhet, i enlighet med policyn för konkurrens och valfrihet, ta ställning till om det är lämpligt att egenregiverksamheten ska få inkomma med anbud. När en kommunal utförare lämnar ett internt anbud ska det behandlas på samma villkor som ett anbud från ett utomstående anbudsgivare. Vid utvärdering av egenregianbud är ett grundkrav för konkurrensneutral jämförelse med externa anbud att samtliga direkta och indirekta kostnader som är hänförliga till verksamheten finns redovisade. När ett anbud från egenregin vunnit i konkurrens övergår egenregin till att bli ett egenregiavtal. Den överenskommelse som ska tecknas mellan nämnden och ansvarig för egenregin ska ha samma innebörd som ett avtal med en externa anbudsgivare. Den ansvariga för egenregiproduktionen ska utarbeta egenregianbud och ska om egenregin vinner ansvara för att egenregin utför uppdraget enligt överenskomna villkor. I de fall som egenregin inte klarar att uppfylla den ingångna överenskommelsen ska nämnden begära att en åtgärdsplan lämnas in som beskriver hur egenregin kommer att vidta åtgärder för att kunna uppfylla överenskommelsen. Genomförs inte åtgärderna på ett tillfredsställande sätt inom utsatt tid ska nämnden pröva om egenregiavtalet ska avbrytas och en förnyad konkurrensutsättning ska ske utan egenregins deltagande. 7. Uppföljning och kvalitet Facknämnden ska fastställa kvalitetskrav som tydligt framgår likalydande i både förfrågningsunderlag och avtal. Facknämnden har tillsynsansvar för verksamheten och ska säkerställa att uppföljning genomförs. Kontinuerlig uppföljning och utvärdering av kvantitativa och kvalitativa mått ska integreras i styrningen av den konkurrensutsatta verksamheten. Utföraren ska årligen senast vid februari månads utgång redovisa en verksamhetsberättelse för det föregående året. De krav som ställs på tjänsten i förfrågningsunderlaget ska avspeglas i beskrivningen av vad som ska följas upp under kontraktstiden. Detta är endast möjligt om man vid formuleringen av kraven på tjänsten uttrycker krav som är möjliga att följa upp. Av förfrågningsunderlaget ska framgå inte bara vad som ska följas upp utan också vilka kriterier och metoder som kommer att användas för uppföljning, vem som ska göra uppföljningen och vid vilka tidpunkter som uppföljningen ska ske. Kvalitetsmålens miniminivåer ska vara lika, oavsett om verksamheten kommer att bedrivas i egen regi eller av extern entreprenör Förutom uppföljning av tjänsten ska också en fortlöpande kontroll göras av att entreprenören under hela kontraktstiden lever upp till de krav som ställdes på leverantören i kvalificeringsfasen. Förfrågningsunderlaget ska också innehålla

5 5 (5) uppgifter om vad som händer om leverantören inte lever upp till de åtaganden som han har gjort i och med att kontraktet undertecknats. Nils Zadik Bitr socialdirektör

Policy för konkurrensutsättning. Policy för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. i Falköpings kommun

Policy för konkurrensutsättning. Policy för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. i Falköpings kommun Policy för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet i Falköpings kommun Innehållsförteckning Bakgrund 3 Tillvägagångssätt vid konkurrensutsättning 3 Vad som kan konkurrensutsättas 3 Arbetsordning för

Läs mer

Konkurrenspolicy för Mjölby kommun

Konkurrenspolicy för Mjölby kommun Konkurrenspolicy för Mjölby kommun Antaget av Kommunfullmäktige, 2008-05-20, 60 Dokumentansvarig: Ekonomichef 1(10) Kommunledningskontoret Konkurrenspolicy - Policy för konkurrensutsättning av kommunal

Läs mer

Riktlinjer för konkurrensutsättning

Riktlinjer för konkurrensutsättning Riktlinjer för konkurrensutsättning Antagna av kommunfullmäktige i Falkenberg 2009-03-26 22 Falkenbergs kommun 1 Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet 1. Syfte med riktlinjer vid konkurrensutsättning

Läs mer

Konkurrensprogram för Ronneby kommun

Konkurrensprogram för Ronneby kommun 2011-08-23 Dnr: 2011/203 Rev 2011-09-29 Kommunledningsenheten Antaget av KF 2011-09-29 247 Konkurrensprogram för Ronneby kommun Inledning, motiv och mål Den kommunala servicen skall vara av god kvalitet

Läs mer

Riktlinjer vid konkurrensprövning

Riktlinjer vid konkurrensprövning Riktlinjer vid konkurrensprövning Antagen av kommunstyrelsen 2012-09-12, 154 Diarenummer: 12KS/0133 Innehåll KONKURRENSPRÖVNING... 3 OMRÅDEN FÖR KONKURRENSPRÖVNING... 3 INITIATIV TILL KONKURRENSPRÖVNING

Läs mer

Policy för alternativa driftsformer

Policy för alternativa driftsformer Policy för alternativa driftsformer Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Policy för konkurrensprövning av verksamheter inom Säffle kommun

Policy för konkurrensprövning av verksamheter inom Säffle kommun Policy för konkurrensprövning av verksamheter inom Säffle kommun 2 Inledning I denna policy anges riktlinjer för konkurrensprövning av verksamheter inom Säffle kommun. Policyn ska vara ett stöd för nämnder,

Läs mer

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Näringslivsansvarig Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills

Läs mer

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet 1. Syfte med riktlinjer vid konkurrensutsättning En överordnad målsättning inom Falkenbergs kommuns är att hela organisationen skall kunna erbjuda

Läs mer

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy Sidan 1 av 6 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-27, 151, att gälla från och med det kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft. Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy 1. Definition 2. Mål och

Läs mer

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 19 juni 2019 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är konkurrensprövning?... 2 3. Syftet med konkurrensprövning...

Läs mer

Författningssamling. Styrande dokument. Antagen 2008-02-05 Sida 1 (5) Senast reviderad: 2008-05-28 Senast reviderad av: Martin Fransson

Författningssamling. Styrande dokument. Antagen 2008-02-05 Sida 1 (5) Senast reviderad: 2008-05-28 Senast reviderad av: Martin Fransson Antagen 2008-02-05 Sida 1 (5) Senast reviderad: 2008-05-28 Senast reviderad av: Martin Fransson Styrande dokument GÄLLANDE BESLUT: Anvisningar vid konkurrensutsättning i Växjö kommun Antaget av kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Eriksson Håkan Datum 2013-08-14 Diarienummer UAN-2013-0421 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings-

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning RIKTLINJER Riktlinjer för konkurrensutsättning POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då

Läs mer

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5 Sida 1/5 Policy för konkurrensprövning Inledning Öppenhet för alternativa driftsformer Ökad valfrihet, kvalitetsutveckling, kostnadseffektivitet Egen regi eller alternativ driftsform? Kommunens välfärdsverksamheter

Läs mer

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 Policy för Konkurrensutsättning Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 1 Policy för konkurrensutsättning i Upplands-Bro kommun Bakgrund I kommunens

Läs mer

1(7) Konkurrensprogram. Styrdokument

1(7) Konkurrensprogram. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2012-10-31, 182 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Eda kommun 3(7) Innehållsförteckning...4 1. Syfte... 4 2.

Läs mer

Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens

Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens Bilaga 1 Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet 2009-03-19 BUN 2009-03-19 000 Innehåll Förutsättningar... 2 Konkurrensprövning... 2 Upphandling... 2 Avknoppning... 2 Villkor

Läs mer

ALTERNATIVA DRIFTSFORMER

ALTERNATIVA DRIFTSFORMER PROGRAM FÖR ALTERNATIVA DRIFTSFORMER (KONKURRENSPROGRAM) Utkast INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 Bakgrund 3 Nulägesbeskrivning 3 Mål och syfte 4 Omfattning 4 Befintlig / ny verksamhet 4 Interna bud 4 Principer

Läs mer

Konkurrensprogram för Laholms kommun;

Konkurrensprogram för Laholms kommun; 1(5) Konkurrensprogram för Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 29 januari 2004, 10 1, med ändring den 24 september 2009, 141 2. Syfte 1 Dessa bestämmelser har till ändamål att utnyttja ökad

Läs mer

Alternativa driftsformer i Sävsjö Kommun

Alternativa driftsformer i Sävsjö Kommun Alternativa driftsformer i Sävsjö Kommun Samlat dokument för policy och riktlinjer inom området Beslut i kommunfullmäktige 2011-05-23 78 Bakgrund Under den gångna mandatperioden har ett omfattande arbete

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-02 Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Riktlinjer för hantering

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Program för korttidsvård utomlands

Program för korttidsvård utomlands Program för korttidsvård utomlands Ks 2008:526 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för korttidsvård utomlands Fastställt av kommunfullmäktige 2008-12-18 427 Äldreomsorgen

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Medborgarförslag om att fastställa regelverk för utmaningsrätt av kommunal verksamhet. Dnr KS 2011-74

Medborgarförslag om att fastställa regelverk för utmaningsrätt av kommunal verksamhet. Dnr KS 2011-74 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2011-08-30 3/ 263 Medborgarförslag om att fastställa regelverk för utmaningsrätt av kommunal verksamhet.

Läs mer

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-07-27 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-10-26, 166 Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Bildnings- och omsorgschef Dnr: BON2017/141 Policy för intraprenad i Bollebygds

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KONKURRENSUTSÄTTNING

RIKTLINJER FÖR KONKURRENSUTSÄTTNING 2013-07-02 RIKTLINJER FÖR KONKURRENSUTSÄTTNING INOM KUNGÄLVS KOMMUN Antagen av kommunstyrelse 180/2013 ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80 00 vx FAX 0303-190 35 E-POST kommun@kungalv.se

Läs mer

Policy och riktlinjer. Alternativa driftsformer. kommun

Policy och riktlinjer. Alternativa driftsformer. kommun Policy och riktlinjer Alternativa driftsformer i Vetlanda kommun Antagen av kommunfullmäktige den 21 maj 2008 1. INLEDNING OCH SAMMANFATTNING... 2 2. MOTIV OCH SYFTE... 3 2.1 MOTIV TILL KONKURRENSUTSÄTTNING

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN 2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05 Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Konkurrenspolicy 1(4) Konkurrenspolicy riktlinjer vid konkurrensutsättning

Läs mer

Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11

Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11 Nr 61 Upphandling av bostad med särskild service - LSS Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11 2009-05-25 2007/KS0795 1 (2) Kommunfullmäktige Upphandling av bostad med särskild service - LSS På Kommunfullmäktiges

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Diarienr 2017/00016 1.3.2 nternati Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Antagen av äldrenämnden 2015-06-15 Reviderad 2017-04-25 program policy handlingsplan

Läs mer

Konkurrensprogram för Eda kommun

Konkurrensprogram för Eda kommun Konkurrensprogram för Eda kommun 1. Syfte Eda kommuns konkurrensprogram syftar till att utnyttja ökad konkurrens som ett medel för att nå hög effektivitet och god kvalitet på kommunens tjänster till kommunmedlemmarna.

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Interpellation om upphandlingsregler för kommunens entreprenörer

Interpellation om upphandlingsregler för kommunens entreprenörer Bilaga 284 INTERPELLATIONSSVAR 2007-11-26 Interpellation om upphandlingsregler för kommunens entreprenörer Ledamoten Tommy Gardell (s) har i en interpellation till mig ställt frågor om upphandlingsregler

Läs mer

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: lagakraft vunnit beslut Beslut: KF 4, 2017-02-13 Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Lagstiftningen och dess syfte Lagstiftning

Läs mer

Verksamheter på entreprenad och upphandlingsprocesser

Verksamheter på entreprenad och upphandlingsprocesser Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-02-22 Handläggare Eva-Lena Eirefelt Telefon: 08-508 12 192 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-03-17 Verksamheter på entreprenad

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Syfte Vägledning för hur arbetet med att ge privata aktörer uppdrag att utföra kommunala angelägenheter ska genomföras och vad det ska innehålla. Gäller för Alla nämnder Referensdokument SKL: Program för

Läs mer

Alternativa driftsformer Policy, riktlinjer och förklaringar

Alternativa driftsformer Policy, riktlinjer och förklaringar Alternativa driftsformer Policy, riktlinjer och förklaringar Antagna av kommunfullmäktige 2009-09-22, 71 1(14) Innehåll Policy... 3 Riktlinjer... 3 Inledning... 3 Politiska visioner, mål och beslut...

Läs mer

14 punkter för bättre konkurrensutsättning

14 punkter för bättre konkurrensutsättning SEPTEMBER 2014 14 punkter för bättre konkurrensutsättning Medlemsföretag, Rosa Tornet Vad småföretagen önskar att politiker och upphandlare alltid tänker på vid offentlig upphandling och pengasystem. Att

Läs mer

Policy för intraprenad i Hällefors kommun

Policy för intraprenad i Hällefors kommun Policy för intraprenad i Hällefors kommun 2(9) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Ansvar, befogenheter och organisation... 3 4 Start... 4 5 Ekonomi... 5 6 Investeringar... 5 7 Personal... 5 7.1 Policy

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Program för mål och uppföljning av privata utförare för mandatperioden 2015-2108 Antaget av fullmäktige 2016-09-15, 104, Dnr 2016/0042 KS.103 Innehållsförteckning 1. Lagstiftningen samt dess syfte och

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Diarienr 2015/80-ÄN-003 nternati Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Antagen av äldrenämnden 2015-06-15 program policy handlingsplan riktlinje program

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Utredning Dnr KK14/748 Nämndansvarig tjänsteman Datum Therese Larsson 2016-10-02 Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Postadress Nyköpings kommun Nämndansvarig tjänsteman 611

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Järfälla kommuns konkurrenspolicy

Järfälla kommuns konkurrenspolicy Järfälla kommuns konkurrenspolicy 2009-01-19 2 (7) VARFÖR NYTTJA KONKURRENSFÖRFARANDE...3 KONKURRENSFORMER...3 KONKURRENS GENOM KUNDVAL - VALFRIHETSSYSTEM...4 KONKURRENS GENOM UPPHANDLING...4 AVKNOPPNING...6

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling - svar på motion motion väckt av Emil Högberg (S)

Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling - svar på motion motion väckt av Emil Högberg (S) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-17 AN-2015/285.183 1 (3) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 Maria.Jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling -

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

ANVISNING. Tillämpningsanvisningar för konkurrensutsättning

ANVISNING. Tillämpningsanvisningar för konkurrensutsättning ANVISNING Tillämpningsanvisningar för konkurrensutsättning POLICY - antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för konkurrensutsättning. verksamhet. Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2004 107

Policy för konkurrensutsättning. verksamhet. Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2004 107 Policy för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2004 107 2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Motiv för konkurrensutsättning... 2

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

PROGRAM. Program för mål och uppföljning av privata utförare

PROGRAM. Program för mål och uppföljning av privata utförare PROGRAM Program för mål och uppföljning av privata utförare Typ av styrdokument Program Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2016-11-28, 142 Diarienummer KS 2016/231 Giltighetstid Fr.o.m. 2016-12-01

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-08-30 Ansvarig: Bitr. Kommundirektör Revideras: Vart 4:e år, 2:a året i mandatperioden Följas upp: Årligen Program

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Riktlinjer. för alternativa driftformer. i Härnösands kommun (Antagen av KS 2007-12-04)

Riktlinjer. för alternativa driftformer. i Härnösands kommun (Antagen av KS 2007-12-04) Kommunstyrelseförvaltningen Göran Dahlberg Telefon: 0611 34 80 39 Riktlinjer för alternativa driftformer i Härnösands kommun (Antagen av KS 2007-12-04) 2007-11-21 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2.

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Konkurrenspolicy med tillämpningsregler

Konkurrenspolicy med tillämpningsregler Konkurrenspolicy med tillämpningsregler Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 4 februari 2002 Dnr KS2006/460 Kommunkansliet Konkurrens_01.doc Innehållsförteckning Konkurrenspolicy...

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

KOMMUNALT KONKURRENSPROGRAM

KOMMUNALT KONKURRENSPROGRAM KOMMUNALT KONKURRENSPROGRAM Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-20 91 1 Dessa bestämmelser har till ändamål att använda ökad konkurrens som ett av flera medel för att nå hög effektivitet och god kvalitet

Läs mer

PROJEKTPLAN 2009-05-05

PROJEKTPLAN 2009-05-05 PROJEKTPLAN 2009-05-05 Projekt: Utredning och införande av valfrihetssystem i hemtjänsten enligt LOV samt slutrapport och uppföljning i juni 2011. Uppdragsgivare: Socialchefen i Mellerud. Bakgrund: I september

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-17 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00626-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Maria Bly Epost: maria.bly@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Särskilda direktiv

Läs mer

Inbjudan till anbudsgivning Neuropsykiatriska utredningar

Inbjudan till anbudsgivning Neuropsykiatriska utredningar 1(6) Inbjudan till anbudsgivning Neuropsykiatriska utredningar Härmed inbjuds Ni att inkomma med anbud om Neuropsykiatriska utredningar. Bifogat förfrågningsunderlag innehåller samtliga förutsättningar

Läs mer

POLICY FÖR VALFRIHET, MÅNGFALD OCH KONKURRENS INOM ENKÖPINGS KOMMUN

POLICY FÖR VALFRIHET, MÅNGFALD OCH KONKURRENS INOM ENKÖPINGS KOMMUN POLICY FÖR VALFRIHET, MÅNGFALD OCH KONKURRENS INOM ENKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsekontoret 745 80 Enköping Sven Ahlgren Tfn 0171-62 51 97 e-post sven.ahlgren@enkoping.se 2007-09-10 REV 2007-11-07 KSAU

Läs mer

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum Socialförvaltningen 2009-11-08 Sonja Holm, controller/utredare Tel 08/57829179 Mobil 070-4889179 Diarienummer Socialnämnden Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg

Läs mer

2012-02-03 Rev 2012-08-22 BT- Riktlinjer för konkurrensprövning av kommunal verksamhet i Hammarö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-02, 78

2012-02-03 Rev 2012-08-22 BT- Riktlinjer för konkurrensprövning av kommunal verksamhet i Hammarö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-02, 78 Rev 2012-08-22 BT- Konkurrensutsättningsprogram Riktlinjer för konkurrensprövning av kommunal verksamhet i Hammarö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-02, 78 Rev 2012-08-22 BT- INNEHÅLLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Konkurrensutsättning inom socialnämnden

Konkurrensutsättning inom socialnämnden Revisionsrapport Konkurrensutsättning inom socialnämnden Halmstads kommun 15 februari 20109 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom PricewaterhouseCoopers i uppdrag

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (9)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (9) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Frösundarummet, 09.40-12.00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C), ordförande, Maya Mallo (M), Ing-Marie Elfström (S) Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad Intresse för att driva verksamhet på intraprenad? Bakgrund I april månad 2014 beslutad SDN Majorna-Linné, utifrån ett yrkande från FP och M, att be sektor Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård undersöka

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktigige för beslut: 17 januari 2018 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Socialtjänst Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Plan för intraprenad i Jönköpings kommun

Plan för intraprenad i Jönköpings kommun Plan för intraprenad i Jönköpings kommun Ks/2012:337 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Plan för intraprenad i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2015-11-25 282

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 86 KS 225/17 Program för uppföljning och insyn av privata utförare Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter.

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter. Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 298-2014-2.2.2. Sida 1 (6) 2015-03-02 Handläggare Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 413 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer INTRAPRENADER Policy och riktlinjer Förslag Baserat på beslut i kommunstyrelsen 2006-01-10, samt medbestämmandeförhandlingar 2005-11-16 och 2005-12-01 Alternativa driftformer Kommunfullmäktige i Eksjö

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Program för mål och uppföljning av privata utförare

Program för mål och uppföljning av privata utförare Styrande dokument Senast ändrad 2015-09-15 Program för mål och uppföljning av privata utförare Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Utvecklingsenheten Dokumentnamn Program för mål och uppföljning

Läs mer