Fredrik Cederblom. 1. Laglighetsprövning och förvaltningsbesvär 2. Viss praxis rörande dispens och grundavgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fredrik Cederblom. 1. Laglighetsprövning och förvaltningsbesvär 2. Viss praxis rörande dispens och grundavgift"

Transkript

1 Fredrik Cederblom 1. Laglighetsprövning och förvaltningsbesvär 2. Viss praxis rörande dispens och grundavgift

2 Vad är en lag och förordning Lag Beslutas av riksdagen har ett namn har årtal & nummer Förordning Beslutas av regeringen har ett namn har årtal & nummer

3 Kommunallagen har tio kapitel Förvaltningslagen har 33

4 Kommunallagen (1991:900) Kap 1, Inledning Medlemskap Kap 7, Medbestämmande former Kap 2, Kommunernas befogenhet Kap 3, Kommunernas organisation och verksamhetsformer Kap 8, Ekonomisk förvaltning Kap 9, Revision Kap 10, Laglighetsprövning (kommunalbesvär) Kap 4, De förtroendevalda Kap 5, Fullmäktige Kap 6, Styrelsen och övriga nämnder

5 Förvaltningslag (1986:223) Del Lagens tillämpningsområde 4-5 Serviceskyldighet 6 samverkan mellan myndigheter 7 Allmänna krav på handläggning av ärenden 8 Tolk 9 Ombud eller biträde 10 inkomna handlingar jäv

6 Förvaltningslag (1986:223) Del 2 13 Remiss 14, Muntlig handläggning 15, Anteckning av uppgifter 16-17, Parters rätt att få del av uppgifter 18, Omröstning 19, Avvikande mening 20, Motivering av beslut 21, Underrättelse om beslut 22-22a, Överklagande 23-25, Hur beslut överklagas 26, Rättelse av skrivfel och liknande Omprövning av beslut 29, Inhibition 30, Överklagande av avvisningsbeslut 31-33, Vissa begränsningar i lagens tillämpning

7 10 kap. 3 KL Föreskrifterna i detta kapitel gäller inte om det i lag eller annan författning finns särskilda föreskrifter om överklagande. 3 FL Om en annan lag eller en förordning innehåller någon bestämmelse som avviker från denna lag, gäller den bestämmelsen. 31 FL Bestämmelserna i gäller inte sådana ärenden hos myndigheter i kommuner och landsting där besluten kan överklagas enligt 10 kap. kommunallagen (1991:900).

8 Vid laglighetsprövning används 1-12, dvs del ett Vid förvaltningsbesvär används 1-33 dvs del ett och två

9 Förvaltningsbesvär kontra laglighetsprövning 19 kap. 1 Miljöbalken Förvaltningsmyndigheterna och kommunerna prövar ärenden enligt vad som är föreskrivet i balken eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Kommuners beslut i frågor som rör bildande, ändring eller upphävande av naturreservat, kulturreservat, naturminnen, biotopskyddsområden, djur- och växtskyddsområden, strandskyddsområden eller vattenskyddsområden, utom frågor om ersättning, får överklagas hos länsstyrelsen om inte annat är särskilt föreskrivet. Kommunala nämnders beslut i särskilda fall får överklagas hos länsstyrelsen, om inte annat är särskilt föreskrivet. Länsstyrelsens och andra statliga myndigheters beslut i särskilda fall får överklagas hos mark- och miljödomstol enligt 21 kap. 1 andra stycket. Detsamma gäller beslut av en annan myndighet än regeringen om att bilda, ändra eller upphäva ett biotopskyddsområde.

10 Förvaltningslag (1986:223) Del 2 13 Remiss 14, Muntlig handläggning 15, Anteckning av uppgifter 16-17, Parters rätt att få del av uppgifter 18, Omröstning 19, Avvikande mening 20, Motivering av beslut 21, Underrättelse om beslut 22-22a, Överklagande 23-25, Hur beslut överklagas 26, Rättelse av skrivfel och liknande Omprövning av beslut 29, Inhibition 30, Överklagande av avvisningsbeslut 31-33, Vissa begränsningar i lagens tillämpning

11 Gemensamt för all myndighetsutövning är, att det rör sig om beslut eller andra åtgärder, som ytterst är uttryck för samhällets maktbefogenheter i förhållande till medborgarna. prop 1971:30 beslut eller åtgärder som har rättsverkningar för den enskilde, vilka ytterst inträder i kraft av samhällets makt över medborgarna prop. 1972:5 s. 498 f.).

12 MÖD 2011:13, Katrineholm Dispens uppehåll i hämtning En fastighetsägare hade ansökt om uppehåll i hämtning av hushållsavfall enligt 31 i kommunens föreskrifter, vilket ska beviljas om fastigheten inte nyttjas under en sammanhängande period om minst sex månader. Enligt 32 kommunens föreskrifter, vilken i huvudsak överensstämmer med 15 kap. 18 tredje stycket miljöbalken, finns även möjlighet att ansöka om befrielse för fastighetsinnehavare som själv kan ta hand om sitt hushållsavfall på ett betryggande sätt. Fastigheten skulle inte bebos under cirka ett års tid p.g.a. omfattande renoveringar. Miljööverdomstolen ansåg att renoveringsverksamheten i förening med fastighetsägarens tillsynsbesök innebar att fastigheten nyttjas på ett sådant sätt att uppehåll i hämtning inte kunde beviljas. Eftersom fastighetsägaren i målet endast ansökt om uppehåll saknades det, enligt Miljööverdomstolen, förutsättningar att pröva om befrielse kunde beviljas.

13 TR M 4983/10, Mora Dispens Förklaring till att fastighetsägaren söker dispens är att han har ett litet fritidshus i Daddbo fäbod som han använder mycket sparsamt. Han är där några gånger per år. Allt avfall tar han med till bostaden för sortering. Så han bestred att han skulle betala för något han ej använder. Grund: Med hänsyn till att hushållsavfall uppkommer samt regeln om att hushållsavfall i princip inte får bortskaffas av fastighetsinnehavaren, exempelvis genom att föras till annan bostad, finns ett behov för sophämtning på fastigheten. Således framgår inte annat än att fastighetsägaren har sådant avfall som omfattas av det kommunala renhållningsmonopolet. Några skäl för dispens från sophämtning har inte framkommit. Överklagandet ska därför avslås.

14 MÖD M 602/04 Mellerud Dispens Familjen A. nyttjar fastigheten endast 5 dagar per år och därför produceras inget avfall. Därför finns inget avfall att hämta. Som framgår av tidigare lämnad information till Tekniska kontoret, Melleruds kommun framgår att inga sopor av något slag lämnas kvar på fastigheten. Allt hushållsavfall tas med till hemmet i Skara kommun och lämnas i sorteringskärl för avhämtning av Sellbergs. Som ansvarig för Skövde kommuns deponi-gasanläggning har B. A. möjlighet att deponera avfall vid sopsorterings-anläggningen där och gör även så. Kokmöjligheter saknas. Det finns två huvudalternativ för L. A. och B. A. att rent praktiskt ordna sophämtningen. Det ena alternativet är att de transporterar soporna med båt cirka 400 meter vattenvägen till lämplig plats. Det andra alternativet är att de transporterar soporna till fots till en plats i anslutning till sophämtningsfordonens rutt, vilket innebär en sammanlagd gångtid på cirka minuter. Med ändring av underinstansernas avgöranden beviljar Miljööverdomstolen L. A. och B. A. befrielse från sophämtning på fastigheten Håkonebyn 1:25 i Melleruds kommun. Befrielsen gäller två år från denna dag.

15 Fort. MÖD M 602/04 Mellerud Det kan antas att det vid de få tillfällen de vistas på fastigheten genereras en liten mängd hushållsavfall. Den ringa mängd som det här kan vara fråga om torde kunna omhändertas av makarna A. själva på ett betryggande sätt med hänsyn till människors hälsa och miljön samt till de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken. Mängden hushållsavfall svarar inte heller mot det behov av borttransport som normalt uppkommer vid användning av en fritidsfastighet Vidare förefaller det, utifrån vad nämnden uppgivit, vara förenat med vissa svårigheter för L. A. och B. A. att i praktiken utnyttja den renhållningsservice som erbjuds av kommunen. Dessa svårigheter utgör ett ytterligare skäl till att undanta fastigheten från den kommunala sophämtningen.

16 MÖD 2001 DM 48, Valdemarsvik Dispens Vi är enligt egen uppfattning "människor som är före sin tid". Vi har ingen bil, båt, gräsklippare etc. som sprider gifter i luften. Vi har hästar som betar av gräsmatten. Vi är extremt miljömedvetna och har därför väldigt lite avfall som eldas. Det som vi bränner är helt eldningsbart, t.ex. filmjölksförpackningar och tvättmedelspaket. Den s.k. restfraktionen finns knappast. Vi återanvänder allt. Om vi t.ex. behöver byta tandborste så passar vi på att göra det när vi befinner oss på adressen St. Olofsgatan 8 i Norrköping. Dessutom tillbringar vi halva vintern i stadslägenheten, vilket skall räknas oss tillgodo när mängden restfraktion beräknas. Mängden s.k. restfraktion är minimal. Den omfattar årligen "typ" två tandborstar samt någon enstaka glödlampa. Som anförts tidigare så komposterar vi, metallburkar återvinns (container för retur finns på många ställen för allmänheten), porslin, glas och plastflaskor läggs i respektive container. Gamla kläder och skor lämnas till "Myrorna" eller "UFF". För den händelse vi sortera bort en större mängd så bekostar vi själva en container. Slutligen vill vi påpeka att det är en "sport" för oss att köpa så lite som möjligt och vi är alltid noga med hur varor är förpackade. Vi handlar på torget eller i hälsokostaffärer (t.ex. "Kaffebönan" i Söderköping) som inte plastar in varorna. Frukt får man i papperspåse. Naturligtvis köper vi aldrig en plastpåse. Vi bär alltid ryggsäck. Skulle majoriteten av människorna vara som vi skulle de flesta varuhus, systembolag och tobaksaffärer med vinstintresse gå i konkurs. T.o.m. den diskborste vi använder är tillverkad av trä och metall. Vi kokar alltid våra bomullsdisktrasor.

17 Fort. MÖD 2001 DM 48, Valdemarsvik Som skäl för sin begäran om undantag från kommunal sophämtning har makarna F angivit att deras miljömedvetna livsstil och avfallshantering på gården i Wismar medför att endast en ringa mängd avfall som inte är brännbart, komposterbart eller återvinningsbart (s.k. restfraktion) uppkommer på fastigheten. Någon närmare utredning till stöd för detta påstående har emellertid inte förebragts från makarna Fs sida. Exempelvis saknas en redovisning av förbränningsanläggningen på fastigheten och på vilket sätt komposteringen sker. Inte heller finns någon utredning om den påverkan på omgivningen som deras avfallshantering kan medföra. Makarna F har därmed inte visat att deras egen hantering på fastigheten av det hushållsavfall som uppkommer kan ske på ett sätt som är godtagbart från hälsoskydds- och miljövårdssynpunkt. Miljööverdomstolen finner sålunda att förutsättningar saknas för att medge makarna F undantag från kommunal sophämtning på fastigheten Vikarebo 1:4. Miljödomstolens dom skall därmed upphävas och länsstyrelsens beslut att avslå makarna Fs överklagande av miljö- och byggnämndens beslut att inte bevilja dispens från sophämtning stå fast.

18 MÖD M 7670/05, Göteborg Dispens, Sahlgrenska sjukhuset Miljönämnden i Göteborgs kommun beslutade att: Avfall från kök, restauranger, caféer, personalmatsalar, personalutrymmen samt allmänna utrymmen där patienter och allmänhet kan vistas t ex väntrum, dagrum och entréer ska hanteras som "med hushållsavfall jämförligt avfall" enligt kap 20 i bilaga 2 till avfallsförordningen. En plan på hur denna hantering ska genomföras ska inkomma till miljöförvaltningen senast den 28 maj Det sjukvårdsrelaterade verksamhetsavfallet ska hanteras enligt kap 18 i bilaga 2 avfallsförordningen. Öka källsorteringen av verksamhets- och "med hushållsavfall jämförligt avfall". En plan för genomförandet inom de tre sjukhusen ska redovisas till Miljöförvaltningen senat

19 Fort. MÖD M 7670/05, Göteborg Med bifall till överklagandet föreskriver miljödomstolen att punkt 1 i Miljönämndens föreläggande den 27 november 2003 skall ha nedan angivna lydelse. Avfall från kök, restauranger, caféer och personalmatsalar ska hanteras som "med hushållsavfall jämförligt avfall" enligt kapitel 20 i bilaga 2 till avfallsförordningen (2001:1063). En plan på hur denna hantering skall genomföras på Högsbo, Östra och Sahlgrenska sjukhusen ska inges till Miljöförvaltningen senast den 30 mars I övrigt gäller Miljönämndens föreläggande oförändrat.

20 Fort. MÖD M 7670/05, Göteborg Miljööverdomstolen upphäver Miljönämndens i Göteborgs stad beslut den 27 november 2003 dnr 05697/03 vad avser beslutets första punkt och undanröjer Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut den 22 november 2004 dnr och miljödomstolens dom samt återförvisar målet till miljönämnden för förnyad handläggning. Varför Miljönämndens föreläggande i nu aktuell del har såvitt framkommit felaktigt utgått från att den kommunala bortforslingsskyldigheten är absolut. Hänvisningen i föreläggandet, att avfallet från nämnda utrymmen skall hanteras som med hushållsavfall jämförligt avfall enligt kap 20 i bilaga 2 till avfallsförordningen framstår vidare som oklar, eftersom nämnda kapitel inte ger någon vägledning om hur avfallet skall hanteras och ej heller om vem som skall ansvara för hanteringen. Miljönämndens beslut bör vid angivna förhållanden upphävas och målet återförvisas till miljönämnden för förnyad handläggning. Därmed bör även länsstyrelsens beslut och miljödomstolens dom undanröjas. Miljööverdomstolen erinrar om att Västra Götalands läns landsting har möjlighet att ansöka om dispens från skyldigheten att lämna det i målet aktuella avfallet till kommunen för bortforsling.

21 MÖD 2003:115, Bräcke I Renhållningsavgift En fastighetsägaren hade medgetts uppehåll med sophämtning pga. att fritidsfastigheten inte skulle nyttjas under en sammanhängande period av tolv månader. Frågan i målet gällde om detta medförde att inte heller grundavgift, som tas ut för att bekosta återvinningsstationer m.m., skulle erläggas. Miljööverdomstolen (MÖD) uttalade att utrymmet enligt 27 kap. 4 miljöbalken för en kommun att ta ut renhållningsavgift vidgats något jämfört med vad som gällde enligt praxis under renhållningslagen (jfr RÅ 1995 ref. 62). För att en avgift ska kunna debiteras krävs att kommunen fullgör eller tillhandahåller en renhållningstjänst i förhållande till den enskilde. Om så är fallet, måste fastighetsägaren för att undvika avgiftsskyldighet visa att tjänsten inte tas i anspråk eller att han på objektiva grunder saknar behov av den. Fastighetsägaren bedömdes i detta fall sakna sådant behov, då han hade medgetts uppehåll med sophämtning p.g.a. att fritidsfastigheten inte skulle nyttjas under en sammanhängande period av tolv månader. Kommunens krav på grundavgift ogillades därför

22 MÖD 2003:117, Bräcke II Renhållningsavgift En fastighetsägare ägde en fritidsfastighet som utnyttjades i begränsad omfattning. Dispens lämnades från sophämtning, dvs. befrielse gavs från skyldigheten att till kommunen lämna avfall för bortforsling och slutlig behandling. När det gällde s.k. utsorterat avfall (bl.a. farligt avfall och restmetall) skulle detta lämnas till den kommunala återvinningsgården eller hämtas vid fastigheten minst en gång per år. Frågan i målet gällde om dispensen medförde att inte heller grundavgift, som tas ut för att bekosta återvinningsstationer, transporter och behandling av sådant avfall, skulle erläggas. MÖD konstaterade att det vid nyttjandet av fastigheten uppkom avfall som inte omfattades av dispensen och som fastighetsägaren inte själv kunde omhänderta på ett godtagbart sätt. Kommunen hade därför rätt att ta ut grundavgift.

23 MÖD 2010:40, Örnsköldsvik Dispens och befrielse från renhållningsavgift En fastighetsägare ansökte om dispens från sophämtning och befrielse från sophämtningsavgiften med hänvisning till sitt ringa nyttjande av en fritidsfastighet. Fastigheten används inte längre som sommarstuga. Det hyrs inte heller ut. Endast nödvändiga tillsynsbesök görs, t.ex. vid gräsklippning. Besöken är till antalet ungefär åtta till tio per sommar. Miljööverdomstolen fann att det kunde hävdas att hennes nyttjande i och för sig var av sådan begränsad omfattning som i praxis har ansetts kunna medföra befrielse från kommunal sophämtning. Konstruktionen av kommunens renhållningsavgift måste emellertid beaktas. Denna innebar att det inte kommer att utgå någon avgift utöver den fasta avgiften (grundavgiften) för det fall att det inte finns något avfall att hämta. Grundavgiften tas ut för tillhandahållande av bl.a. en avfallsanläggning och mobila avfallsgårdar. Fastighetsägaren hade inte visat att hon inte tar dessa tjänster i anspråk eller i vart fall att hon objektivt sett saknar behov av dem i så måtto att hon utan att begagna sig av kommunens tjänster ändå skulle kunna hantera allt sitt hushållsavfall på ett från hälso- och miljösynpunkt godtagbart sätt.

24 Fort. MÖD 2010:40, Örnsköldsvik Frågan i målet blir då om det finns skäl att befria Kaija Serlander från skyldigheten att utge grundavgiften (se om denna fråga rättsfallen MÖD 2003:115 och 2003:117). Kaija Serlander nyttjar byggnaderna på sin fastighet, även om det sker i begränsad omfattning. Vid det nyttjandet uppkommer avfall som en fastighetsägare inte själv på ett godtagbart sätt kan ta hand om inom fastigheten. Genom att mot grundavgiften tillhandahålla en avfallsanläggning och mobila avfallsgårdar samt svara för vidare transport, återvinning och bortskaffande av avfall som lämnats där, utför kommunen genom sitt bolag renhållningstjänster för avfall som uppkommer på fastigheten. Kaija Serlander har inte visat att hon inte tar tjänsterna i anspråk eller i vart fall att hon objektivt sett saknar behov av dem i så måtto att hon utan att begagna sig av kommunens tjänster ändå skulle kunna hantera allt sitt hushållsavfall på ett från hälso- och miljösynpunkt godtagbart sätt. Kommunen har således haft grund för att ta ut renhållningsavgiften.

25 MÖD M 9921/08 Älvdalen befrielse från grundavgift Fastigheten är inte beboelig. Fastigheten består av två ihopsatta och enkelt inredda timrade lador utan bekvämligheter som vatten och elektricitet. Således används inte fastigheten för mer än enstaka besök för tillsyn och vid dessa besök uppkommer det väldigt lite sopor. I Älvdalens kommuns villkor för obeboelig fastighet står att om va- och elanslutning har kopplats bort så uppfylls kraven på obeboelig fastighet. Från fastighetens gräns till hämtningsstället vid riksväg 70 är det drygt 500 meter. Mer än hälften av den sträckan går genom skog på en stig, resterande delen går över grannens uppfart. Avståndet och svårigheten att dra sopkärlet fram och tillbaka genom skogen gör det omöjligt för dem att utnyttja renhållningsservicen.

26 Fort. MÖD M 9921/08 Älvdalen Av utredningen framgår att renhållningsavgiften i Älvdalens kommun är uppdelad i en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgift betalas av alla fastighetsägare och finansierar bl.a. kommunens återvinningshantering. För fritidshus gäller att hämtningsavgift bara betalas av den fastighetsägare som ställer ut sopkärlet för tömning. För att en fastighetsägare ska befrias från skyldigheten att betala grundavgift krävs enligt 34 renhållningsordningen att fastigheten med byggnad för boendeändamål är obeboelig (förfallen). Genom renhållningsavgiftens uppdelning i grundavgift och en självreglerande hämtningsavgift saknar frågan om i vilken utsträckning Tomas Paulsrud vistas på fastigheten betydelse för bedömningen av om avgiftsbefrielse för grundavgiften ska beviljas. Hämtningsavgift betalas bara när tjänsten utnyttjas. När det gäller befrielse från grundavgiften krävs som inledningsvis redovisats att byggnaden på fastigheten är obeboelig (förfallen). Även om el- och vattenanslutning saknas kan en fastighet användas för boende. Utredningen i övrigt visar inte heller att Storbo 9:3 är i ett sådant skick att fastigheten kan likställas med en förfallen fastighet. Tomas Paulsruds anmälan om att fastigheten är obeboelig kan därför inte leda till att han befrias från skyldigheten att betala renhållningsavgift. Miljödomstolens dom ska därför upphävas och länsstyrelsens avslagsbeslut fastställas.

27 MÖD 9057/06, Leksand Grundavgift L. L. har vidhållit vad han tidigare anfört i målet och framhållit att han inte använder fastigheten, eftersom den är instängd av fem olika markägare och han kan komma till den endast genom att gå över andras tomter/ trädgårdar, samt att han därför inte utnyttjar eller har behov av kommunens tjänster avseende sophantering. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har anfört följande. Fastigheten är belägen i en samlad villabebyggelse på Övermo i närheten av Leksands tätort. Väg saknas fram till stugan, men även om en vistelse i stugan innebär att L. L. måste gå över annans mark ett fyrtiotal meter, är detta inget hinder för att ett visst underhåll av fastigheten kan ske. L. L. har inte visat att fastigheten inte underhålls eller i övrigt står helt övergiven så att det skulle vara uppenbart oskäligt att ta ut grundavgift.

28 Fort. MÖD 9057/06, Leksand Domskäl miljööverdomstolen För att avgift enligt kommunens renhållningstaxa skall kunna debiteras en enskild fastighetsinnehavare måste det krävas att kommunen fullgör eller tillhandahåller en renhållningstjänst i förhållande till den enskilde. För befrielse från avgift åligger det den enskilde att visa att kommunens tjänst inte tas i anspråk och att det även med ett objektivt betraktelsesätt saknas behov av tjänsten för hans del. L. L. har i enlighet med 23 i renhållningstaxan medgetts uppehåll i hämtningen av sopor från sin fritidsbostad under hämtningsperioden 15 maj - 15 september 2004 på den grunden att fastigheten inte kommer att användas under perioden. Fastigheten saknar tillfartsväg. Av L. L:s uppgifter i målet, som inte har ifrågasatts, framgår att han inte nyttjar fastigheten. Vid angivna förhållanden får L. L. anses ha visat att det inte heller uppkommer något avfall på fastigheten under angiven period som medför behov av sådana tjänster som grundavgiften skall täcka. Kommunen kan därmed inte anses ha tillhandahållit honom någon tjänst för vilken han kan påföras en avgift enligt 27 kap. 4 miljöbalken. Beslutet att trots detta ta ut grundavgift av L. L. är inte lagligen grundat. L. L:s överklagande skall därför bifallas och miljödomstolens dom upphävas.

Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter m.m.

Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter m.m. Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter m.m. Målnummer: M9921-08 Avgörandedatum: 2009-09-09 Ansökan om befrielse från kommunal sophämtning Av utredningen framgår

Läs mer

Rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter

Rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Till och med 2013-02-22 Mark- och miljööverdomstolen Målnummer: M7772-12 Referat: MÖD 2013:2 Avgörandedatum: 2011-04-12 Anvisning av

Läs mer

Exempel på rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter

Exempel på rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Exempel på rättspraxis som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Till och med 2011-04-12 Målnummer: M6299-10 Referat: MÖD 2011:13 Avgörandedatum: 2011-04-12 Uppehåll i hämtning av hushållsavfall

Läs mer

Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter

Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Exempel på rättsfall som rör dispens från sophämtning och renhållningsavgifter Till och med 2014-02-24 Mark- och Målnummer: M 8448-13 Referat: - Avgörandedatum: 2014-02-24 Grundavgift En fastighetsägare

Läs mer

DOM 2014-02-24 Stockholm

DOM 2014-02-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 2014-02-24 Stockholm Mål nr M 8448-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-28 i mål nr M 3447-13, se bilaga KLAGANDE Miljönämnden i Mora

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2016-03-18 Stockholm Mål nr M 8503-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-09-15 i mål nr M 1488-15, se bilaga KLAGANDE Ragunda kommun

Läs mer

Kommunstyrelsens riktlinjer för bedömning av undantag från Överkalix kommuns föreskrifter om avfallshantering Inledning

Kommunstyrelsens riktlinjer för bedömning av undantag från Överkalix kommuns föreskrifter om avfallshantering Inledning Kommunstyrelsens riktlinjer för bedömning av undantag från Överkalix kommuns föreskrifter om avfallshantering Inledning Överkalix kommun har beslutat att förändra avgifterna för sophämtning och renhållningsavgifter.

Läs mer

Observera att avfall inte får transporteras inom kommungränsen, tas med till en annan kommun eller eldas.

Observera att avfall inte får transporteras inom kommungränsen, tas med till en annan kommun eller eldas. Ansökan om befrielse från att lämna avfall Enligt Arvidsjaurs kommuns föreskrifter om avfallshantering kan en fastighetsinnehavare beviljas befrielse från skyldigheten att lämna avfall till Arvidsjaurs

Läs mer

DOM 2012-12-07 Stockholm

DOM 2012-12-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2012-12-07 Stockholm Mål nr M 5773-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-05 i mål nr M 1652-12, se bilaga A KLAGANDE Avfallshantering

Läs mer

Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun)

Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun) Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun) Utdrag ur Avfallsföreskrifter för ovanstående paragrafer finns på

Läs mer

Guide # 3 Undantag från föreskrifter

Guide # 3 Undantag från föreskrifter Nya guider Andra guider Guide # 3 Undantag från föreskrifter Huvudregeln är att hushållsavfall ska hämtas av kommunen eller den kommunen anlitar. Förutsättningar för undantag anges i avfallsföreskrifterna.

Läs mer

GUIDE # 3 December 2011

GUIDE # 3 December 2011 GUIDE # 3 December 2011 Undantag från kommunala föreskrifter för avfallshantering I korthet Den enskilde som ansöker om undantag från avfallsföreskrifterna måste styrka att denne kan uppfylla kriterierna.

Läs mer

Avfallsföreskrifter och undantag

Avfallsföreskrifter och undantag Avfallsföreskrifter och undantag Agenda Kommunalt renhållningsansvar Allmänt om undantag Handläggningen av olika typer av ärenden Olika typer av undantag och rättspraxis kopplat till dessa Kommunalt renhållningsansvar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:923 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

DOM meddelad i Nacka

DOM meddelad i Nacka NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2019-05-29 meddelad i Nacka Sid 1 (5) Mål nr M 8465-18 PARTER Klagande Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104 20 Stockholm Motpart Diensten

Läs mer

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun A Grunden för renhållningstaxa Avfallshanteringen i kommunen regleras i miljöbalken SFS 1998:808, avfallsförordningen SFS 2001:1063

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Manual för handläggning av avfallsföreskrifter

Manual för handläggning av avfallsföreskrifter Manual för handläggning av avfallsföreskrifter SÄTERS KOMMUN FÖRORD För varje kommun skall det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som skall innehålla de föreskrifter om hantering

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01.

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. 1 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR NORBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. Till täckande av nödvändiga kostnader för att Norbergs kommun bortforslar och slutligt

Läs mer

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor)

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor) Cirkulärnr: 16:71 Diarienr: 16/06938 Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Anna Marcusson Avdelningen för juridik Avfall Sverige Datum: 2016-12-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

MANUAL FÖR HANDLÄGGNING

MANUAL FÖR HANDLÄGGNING RIKTLINJER MANUAL FÖR HANDLÄGGNING AVFALLSFÖRESKRIFTER Fastställd av Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB den 2014-xx-xx och Miljönämnden den 2014-xx-xx FÖRORD För varje kommun skall det enligt 15 kap 11

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 RENHÅLLNINGSTAXA 2019 Antagen av kommunfullmäktige den 2019-01-28 Gäller från och med den 2019-03-01 1 ALLMÄN INFORMATION 1.1 Taxans utformning Renhållningstaxan består av tre delar: 1. grundavgift; 2.

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN Föreskrifterna beslutades av kommunfullmäktige 2008-03-04 ( 14) att gälla från och med 2008-04-01. 1 INNEHÅLL A INLEDANDE BESTÄMMELSER 3 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Allmän förvaltningsrätt. Vad är förvaltningsrätt? Centrala begrepp. Professor Olle Lundin Juridiska institutionen Uppsala universitet

Allmän förvaltningsrätt. Vad är förvaltningsrätt? Centrala begrepp. Professor Olle Lundin Juridiska institutionen Uppsala universitet Allmän förvaltningsrätt Professor Olle Lundin Juridiska institutionen Uppsala universitet Vad är förvaltningsrätt? Förhållandet mellan myndigheter Förhållandet mellan myndigheter och enskilda Regleringen

Läs mer

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1 (7) Bilaga 2 Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1. Taxa för hushållsavfall utom slam och latrin 2. Allmänt Avgifter i taxan är angivna inklusive moms. Dessa föreskrifter

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-11 D. nr 0072/15 1 R e n h å l l n i n g s t a x a f ö r Ö c k e r ö k o m m u n 2016 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap

Läs mer

Renhållningstaxa Hammarö kommun

Renhållningstaxa Hammarö kommun 1(5) Renhållningstaxa Hammarö kommun Antagen av kommunfullmäktige den 18 april 2011, KF 29 Reviderad av kommunfullmäktige den 8 december 2014, KF 93 Taxan gäller från och med den 9 december 2014 Kontaktinformation:

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från TAXA FÖR RENHÅLLNING Gäller från 2017-02-01 WWW.KIL.SE/KAHAB TAXA Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 Dnr KS 16/335 Taxan gäller from 2017-02-01 Avfallshanteringen i kommunen regleras i Lokala föreskrifter

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning av vad som är med hushållsavfall jämförligt avfall

Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning av vad som är med hushållsavfall jämförligt avfall MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sara Johansson 2019-03-14 2019-002799- MI 018-727 43 88 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 3 april 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun. Kommunfullmäktige , 58 Kommunstyrelsen , 26 Kommunstyrelsen , 51

Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun. Kommunfullmäktige , 58 Kommunstyrelsen , 26 Kommunstyrelsen , 51 Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun Kommunfullmäktige 2008-04-24, 58 Kommunstyrelsen 2009-02-03, 26 Kommunstyrelsen 2011-02-08, 51 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING...

Läs mer

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Tjänsteutlåtande Dnr 2015 16725, 2015-16729 och 2015-16693 Sida 1 (6) 2016-01-08

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Tjänsteutlåtande Dnr 2015 16725, 2015-16729 och 2015-16693 Sida 1 (6) 2016-01-08 Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Dnr 2015 16725, 2015-16729 och 2015-16693 Sida 1 (6) 2016-01-08 Handläggare Telefon: 08 508 28 928 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-02-02 p.12 Förbud gällande avfallshanteringen

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Renhållnings- ordning

Renhållnings- ordning Alvesta kommuns Renhållnings- ordning Antagen av Kommunfullmäktige 2007-09-25, 74 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering för Alvesta kommun...3 Inledande bestämmelser...3 Ansvar för avfallshanteringen...3

Läs mer

Renhållningstaxa för Hallstahammars kommun

Renhållningstaxa för Hallstahammars kommun 1 Renhållningstaxa för Hallstahammars kommun Taxan grundar sig på avgiftsbestämmelserna i miljöbalken (SFS 1998:808) med tillhörande författningar. Antagen av fullmäktige i Hallstahammars kommun och gäller

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 20 april 2016 KLAGANDE AA Ombud: advokat Magnus Hagevi Advokatfirma DLA Nordic KB Box 7315 103 90 Stockholm MOTPART Stockholms läns landsting

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19. D. nr 0368/13

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19. D. nr 0368/13 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 D. nr 0368/13 Renhållningstaxa för Öckerö kommun 2014 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap 4 miljöbalken får kommunen meddela

Läs mer

Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013

Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013 Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-25, 56 Gäller fr o m 2013-06-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter som enligt gällande lagstiftning kan utgå för hantering

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering

Föreskrifter om avfallshantering Föreskrifter om avfallshantering för Gislaveds kommun (renhållningsordning) Inledande bestämmelser 1 För kommunens avfallshantering gäller Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063) föreskrifter

Läs mer

Avfallstaxa. för Gällivare kommun. Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50.

Avfallstaxa. för Gällivare kommun. Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50. Avfallstaxa för Gällivare kommun Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50. 1 Avfallstaxa för hushållsavfall Allmänna bestämmelser...3-4 Det här får du för pengarna...5

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010

Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010 Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010 Renhållningsordning För Essunga kommun Inledande bestämmelser 1 För kommunens avfallshantering gäller dels bestämmelserna i miljöbalken (1998:808) och

Läs mer

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN Bilaga 2 Kommunfullmäktige 2018-12-05 35 STORFORS KOMMUN TAXA Sida 0 (10) Datum Diarienummer 2018-12-05 KS 2018-0013 Fastställt av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Enhetschef teknisk drift Avfallstaxa

Läs mer

Miljöförvaltningens definition av vad som är verksamhetsavfall och med hushållsavfall jämförligt avfall

Miljöförvaltningens definition av vad som är verksamhetsavfall och med hushållsavfall jämförligt avfall Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-01-09 Handläggare Karin Hultman Telefon: 08-50828125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p. 12 Miljöförvaltningens

Läs mer

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att gälla från och med 2019-01-01. Allmänt Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808).

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-06-22 Stockholm Mål nr M 3867-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2017-04-06 i mål nr M 1271-17, se bilaga A KLAGANDE LP

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 DOM 2016-06-27 Stockholm Mål nr M 11547-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål nr M 6314-15, se

Läs mer

Vägledning till definitionen av hushållsavfall

Vägledning till definitionen av hushållsavfall Vägledning till definitionen av hushållsavfall Syftet med denna text är att ge vägledning kring begreppet hushållsavfall och dess omfattning. Vägledningen innehåller vår bedömning av hur begreppet hushållsavfall

Läs mer

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10 För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Antagen av kommunfullmäktige den 3 november 2014, 126, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 6, att gälla fr.o.m.

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Antagen av kommunfullmäktige i Eslöv 2008-12-15 Antagen av kommunfullmäktige i Hörby 2008-11-17 Antagen av kommunfullmäktige i Höör

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN. Författningssamling (Tekniska kontoret)

LJUNGBY KOMMUN. Författningssamling (Tekniska kontoret) Sid 1 (9) LJUNGBY KOMMUN Författningssamling (Tekniska kontoret) Taxa för renhållning inom Ljungby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-01-27, 7, Ks2008/0576.450 Gäller från och med 2009-02-01 Föregående

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen-Allmänt Prop. 2016/17:180 SFS 2017:900 Trädde i kraft 2018-07-01 Förvaltningslagen omfattar

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXA Avfallshanteringen regleras av miljöbalken och avfallsförordningen samt ytterligare bestämmelser i föreskrifter om avfall. Kommunen

Läs mer

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2012-12-18 Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Föreskrifter för avfallshantering

Läs mer

Avfallsföreskrifterna är en normföreskrift. Med norm kan sägas att bestämmelsen är generellt tillämpbar.

Avfallsföreskrifterna är en normföreskrift. Med norm kan sägas att bestämmelsen är generellt tillämpbar. GUIDE # 8 Mars 2014 Gemensam avfallsbehållare I korthet Avfallsföreskrifterna är en normföreskrift. Med norm kan sägas att bestämmelsen är generellt tillämpbar. I avfallsföreskrifterna kan kommunen ange

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken avseende Max Burger AB

Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken avseende Max Burger AB Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sida 1 (6) 2018-09-28 Handläggare Martin Holmstedt Telefon: 08-508 28 971 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2018-10-16 p. 17 Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 Gäller från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 Antagen av: KF 223 2015-10-26 KS 181 2015-08-31 SBU 57 2015-06-09 1. INLEDNING...

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige 2000-01-31, 6 2002-12-16, 162 2004-12-20 166 Kfs 402a Renhållningstaxa för Åstorps Kommun Allmänt: Taxan avser de avgifter som enligt 4 i miljöbalken

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Renhållningstaxa 560:25

Renhållningstaxa 560:25 Renhållningstaxa 560:25 Renhållningstaxa Fastställd av Kommunfullmäktige 2006-12-19--20 Gäller fr o m 2007-01-01 Taxan avser de avgifter som enligt miljöbalken kap 27, 4 6 kan utgå för hantering (bortforsling,

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SALA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken f uttagas

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

Nr Ärende Diarienr Handläggare 1. Jäv 2. Justerande

Nr Ärende Diarienr Handläggare 1. Jäv 2. Justerande Kallelse 2015-11-03 Sammanträde, Kommunstyrelsen Till ersättare och övriga för kännedom Tid: 2015-11-03, kl. 08:30 Plats: Vansbrorummet Föredragningslista Nr Ärende Diarienr Handläggare 1. Jäv 2. Justerande

Läs mer

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15 Avfallstaxa 2018 Typ av dokument Taxor och avgifter Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2015-10-26 Diarienummer 0361/15 Dokumentägare Enhetschef Avfall Giltighetstid 2016-01-01 tills vidare Framtagen

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar PROMEMORIA, VERSION 0.91 2018-09-13 1 (8) Juridiska avdelningen Johan Larsson Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar 1. Inledning Plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ger

Läs mer

Svedala Kommuns Författningssamling 2:17

Svedala Kommuns Författningssamling 2:17 Svedala Kommuns Författningssamling 2:17 Avfallstaxa för Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2017-02-15, 19. Gäller från 2017-04-01 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE Avfallstaxan omfattar hela kommunen. Taxan

Läs mer

Renhållningsordning för Mullsjö kommun

Renhållningsordning för Mullsjö kommun Mullsjö kommun Renhållningsordning för Mullsjö kommun Föreskrifter för avfallshantering Till renhållningsordningen hör också: AVFALLSPLAN 2004-10-07 Föreskrifter för avfallshantering Inledande föreskrifter

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2017-02-28 Stockholm Mål nr M 8191-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-09-07 i mål nr M 1577-16, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad Antagen av Kommunfullmäktige , 109

Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad Antagen av Kommunfullmäktige , 109 Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad 2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-20, 109 1 Innehållsförteckning 1 Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad 1.1 Avfallsföreskrifter i Mölndals stad 3 1.2

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun

Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 22 Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun Dnr 2016-000486 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till

Läs mer

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS.

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS. Avfallstaxa 2019 för Karlskoga kommun Gäller från och med 2019-01-01 Fastställd av: KF 153 2018-11-13 Diarienummer: KS. 2017-00402 Framtagen av: SBN 114 2018-10-09 Diarienummer: SBN. 2018.18 Karlskoga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2016-09-07 Stockholm Mål nr P 1341-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-01 i mål nr P 3644-15, se bilaga A KLAGANDE F I MOTPARTER

Läs mer

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 i rit f h c o s u h s u h ds å Sm Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 Avfallstaxa Surahammar kommun Antagen av Surahammars kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01. Allmänt Taxan avser de

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper; SFS 2014:1074 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder.

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder. Sida 1 (9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Taxan gäller från och med 2013-01-01. För de åtgärder som utföres genom kommunens försorg enligt miljöbalken samt renhållningsordning antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING Kommunfullmäktige 2015-xx-xx, x/2015 FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper

Taxebilaga 1 Ärendetyper Taxebilaga 1 Ärendetyper AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Älvsbyns Energi AB, Älvsbyns kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÄLVSBYNS KOMMUN Avgifter enligt denna taxa skall betalas till Älvsbyns Energi AB. Denna renhållningstaxa gäller

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2009-05-13 meddelad i Nacka Strand Mål nr Sid 1 (5) KLAGANDE Eltec Systemkonsult KB, 916423-7035 Trosnäsgatan 23 380 74 Löttorp Ombud: Jur.kand. Martin Augustsson AM Jurist Law Firm

Läs mer