Samrådsmöte Ålem med föräldramedverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsmöte Ålem 14-11-13 med föräldramedverkan"

Transkript

1 Samrådsmöte Ålem med föräldramedverkan Föräldrarepresentanter Skolans representanter Angelica Böök Ove Nyblom Rektor Annelie Mimmi Hagman Förskolechef Anna Jonsson Sophie Oskarsson Sekreterare Sune Georgsson Mari Nilsson Skytteanska skolan Lise-Lott Foghagen Patrik Lindeborg Alsteråskolan Lisa Camilla Jarvisson Loket Maria Karlsson Politiskt ombud: Lene Hollner Föregående protokoll Elevrådet är igång, ett möte är gjort och ett nytt är på gång. Trådlöst nätverk fungerar numera på både Alsterå och Skytt! Studiestöd finns att tillgå två gånger i veckan på Alsterå, onsdag och torsdag direkt efter skolan. På Skytt är det på onsdagar även där direkt efter skolan. På Alsterå har det varit många elever kring 20 st. per gång, på Skytt däremot har det endast varit ett fåtal per gång vilket kan bero på att skoldagarna numera är längre och att de yngre eleverna helt enkelt inte orkar sitta kvar efter skolan. När det serveras god mat upplevs det att man inte får äta hur mycket man vil, Ove har pratat med Kerstin i köket och så är det inte, men då det är sk. god mat så tar eleverna större portioner som de i många fall inte orkar äta upp. Svinnet är mycket större under dessa dagar.. Bokkassarna till förskolan har kommit och är mycket uppskattat! Rektor/Förskolechef informerar Ove Årets pengar är slut, vi måste vara restriktiva med våra inköp och motivera varför vi måste köpa. Lene Hollner säger att underskottet är på 5 mkr, dock har man genom KS lyckats få ner det till 2 mkr, främst beror detta på ett ökat elevantal till skolorna, i år är det 107 st. nya elever i kommunen. Ove säger att man INTE dragit in på läromedel utan sparat in på annat. Den 7/1 är det stängningsdag på fritids, de som själva inte kan lösa denna dag får hjälp utav skolan på något sätt. Frukostserveringen som startade nyligen är uppskattad, i början var det ungefär 15 elever/dag, nu sjunker det dock lite. Både Alsterå och Skytt serverar frukost. Skolan gjorde det här på prov fram till slutet av oktober. Eftersom utfallet var bra så fortsätter frukostarna tillsvidare. När det gäller fritids och dess verksamhet så tog Ove upp att fritidshemmet nuförtiden ska komplettera skolan (allmänna råden från Skolverket) och den kopplingen jobbar man aktivt med. En förälder undrar kring detta då alla barn inte går på fritids, om de då missar något eller hamnar efter. Så blir det inte enligt Ove.

2 Andra föräldrar funderar kring hur man kan göra fritids mer attraktivt och hippt då många elever slutar redan i åk.3. Svårt att konkurrera med hemmet då barnen oftast har fri tillgång till dator, tv och ipads etc. Man ska se över verksamheten och försöka få fler elever att stanna kvar längre. Prata med eleverna om vad de har för önskemål och sedan på olika sätt försöka väva in det i verksamheten. En förälder undrar hur delaktiga eleverna är i dagsläget, frågan skickas vidare till fritidspersonalen. Besiktning utav skolgården kommer att genomföras inom kort, besked om hur det gick återkommer man med. Några föräldrar säger att skolgården blivit ett tillhåll för eleverna utanför skoltid. Det förekommer nedskräpning och glasflaskor krossas. Skolan vet om det och har haft samtal med några elever. Föräldrar anser även att det är tråkigt att fritidsgården inte är till för eleverna i åk.3-6 längre, detta är ett politiskt beslut men Ove ska ta upp det igen. All lärarpersonal går en utbildning i ledarskap, det är Linnéuniversitetet som håller denna och handledare från högskolan är ute och handleder. Frånvaroanmälan (Alsteråskolan) rapporters via InfoMentor eller telefon. Man jobbar på att det ska bli likadant när det gäller Skytteanska skolan. Anmälan måste göras på morgonen, innan skoldagen startar. Gällande fritids så är det fortfarande telefonen om gäller. Trivselenkäter till eleverna är på gång eller redan gjorda, det är Kurator Catarina som håller i detta. Överlag på skolan så är det en skön stämning både bland elever och personal och man utvecklas och går framåt. Mimmi Angående årets budget så får vi fortfarande handla men vi ska vara restriktiva, verksamheterna ska inte försämras! All personal ska få utbildning i att dokumentera via ipads. Flera barn är på ingång till Loket och man rekryterar även ny personal. I januari kommer Kultis till Loket. Det är Rosita Stenfeldt som förstärker likabehandlingsarbetet på förskolan med flera uttrycksformer, bl.a. inom musik & drama vilket alltid är uppskattat utav barnen. Personalen arbetar med en verksamhetsidé som innebär att alla ska samlas kring ett område som ligger nära inpå. Läs och se mera på deras hemsida. Utemiljön på förskolan Det har varit en besiktning av gården och mycket blev tyvärr inte godkänt enl. de nya EU-reglerna. Klätterställningen har sågats ned då det fanns risk att fastna eller strypas, gungan och staketet är utbytt. Ny klätterställning och övriga saker som ej var godkända kommer att finnas på plats innan tjälen kommer.

3 Verksamheterna informerar Loket Camilla Jarvisson Har in oktober genomfört Bamseloppet, barnen fick nummerlappar, nyponsoppa och priser. En vecka i avslappningens tecken har också genomförts i oktober, barnen hade då spa med bl.a. massage och pedikyr. Vi källsorterar och lär oss att vara rädd om vår natur, vi har även pantat burkar, pengarna handlade vi för på Ica. - Jakten på dom glömda kartongerna har vi anmält oss till, föräldrar kommer att få hjälpa sina barn i hemmet. Då alla barn i världen inte har samma förutsättningar så samlar vi in julklappar (kritor, sudd, tandborste etc.),d et finns en liten låda där man får lägga en liten sak (frivilligt). Det är Läkarmissionen som har hand om detta. Meningen är att barnen ska få sig en tankeställare att vissa barn inte har något alls och blir glada över sådant som vi tar för givet, som tex tandkräm och tandborste.. På röda avdelningen är det just nu tre nya inskolningar. Här går man också på utflykt ofta. På Gröna läser de mycket sagor, håller på med en teater där barnen får göra pinndockor av sig själva. Även här är barnen på utflykter. På Gula avdelningen så har man varit på en guidad tur till hembygdsparken, även på Biblioteket där man pysslade och lyssnade på sagor. De är ute i skogen, lunchen äts numera inomhus igen. Skytteanska skolan Mari Nilsson Under två tillfällen per vecka har åk.1+2 skolans val då är det styrd uteaktivitet. Man jobbar på Vi -känslan och åk.1 bjuder därför in åk.2 och förskoleklassen till en skolfest. Åk.1 pratar mycket om böcker, man gör besök på biblioteket och på bokbussen. Åk.2 läser och skriver mycket, de delas in i olika grupper och lär sig både att lyssna och att läsa högt för varandra. De övar inför Lucia, de kommer att lussa för förskoleklass, åk.1 och föräldrar på morgonen, inbjudan kommer. Det trådlösa nätet fungerar äntligen så vi kan nu använda våra ipads. Skyttes fritids Här har man bl.a. fredagsmys, massage och fotbad, olika aktiviteter varje dag. Man spelar kula, använder ipads och är ibland indelade i olika grupper.

4 Alsteråskolan Patrik Lindeborg Åk.3 har sin simundervisning på gång, det kommer vara fem tillfällen. Åk.4 åker till Oskarshamn den 28/11 närmare bestämt till Döderhultarmuseet och till Experimentlabbet som tidigare fanns i Kalmar. Åk.5 har varit på guidad tur hos OKG. Åk.6 har haft hemkunskap på Krungårdsskolan. Hela skolan har rastaktiviteter en gång per vecka. Kulturskolan kommer att träffa alla klasser under fyra fredagar framöver, det kommer handla om värdegrund. Efter jul kommer de till Skytteanska skolan. Sista veckan denna termin åker hela skolan till Vattenpalatset, mera information kommer. Stinsens fritids Här arbetar man med tema; Kevershäll, ett projekt tillsammans med några andra fritidshem i kommunen. Det ska bli en vandringsled där man placerar ut stentroll. Detta arbetar man med i olika klubbar, - måndagsklubben: här leker man äldre lekar och samlar sten till trollen, -pysselklubben: här gör man trollen som skall sättas utmed leden, -bokklubben: man läser om Kevershäll och tittar på kartor över platsen. Trollen kommer visas upp utanför Stinsen innan de sätts ut på leden, den 2/12 kommer föräldrarna bli inbjudna till ett drop-in. Föräldrarnas frågor Frågor och funderingar som togs upp; Undrades om prästen kommer i år också, Ove säger att han är bokad och kommer igen runt jul. Barnen tycker det är roligt när det kommer någon och pratar om sitt jobb, en förälder tyckte att det vore roligt om fler föräldrar kunde komma och prata om sina yrken. Det frågades om schemahanteringen och det program man kanske skulle köpa in till förskolan, Lene Hollner säger att det är inköpt och klart och det kommer börja användas så snart som möjligt. Det är ett program som föräldrar själva elektroniskt kan lägga in scheman, ansöka om plats etc. Det sparar både tid och en massa pappersarbete. Man undrade om man som förälder kunde bidra med ex. pengar till fler utflykter eller resor för barnen på förskolan, Mimmi säger att man har tillgång till flexbussen och att man redan gör mycket utflykter, och är det en kulturaktivitet man ska på så får man resan gratis. Det undrades också kring kompisrelationer främst bland killarna. Det har varit uppe på EHT och Kill-och tjejgrupper där man arbetar med värdegrund är på gång i några klasser. Föräldrarna tyckte det var mycket bra och positivt att elevrådet är igång igen. Föräldraföreningen har skänkt skridskor och hjälmar till både Skytt och Alsterå. De vädjar till föräldrar att komma på mötena, föreningen är den enda som finns kvar i kommunen. Det är två möten per termin, nästa möte är den 29/1 kl

5 Man ordnar med mycket bra saker till skolan som t.ex. staket, en musikanläggning och man skänkte även pengar till en skidresa. Medlemsavgiften går oavkortat till barnen. Man pratade kring en logga för Alsteråskolan, om eleverna kan ha en omröstning. Man vill sponsra till alla elever, det ska inte vara en kostnadsfråga utan alla ska få. Brandsäkerheten togs upp, skolans ska gås igenom inom kort och man återkommer med besked. Frågades om elevens val och om man kunde ha mer realistiska val, om för få väljer ett ämne så blir det inget. Pratades om att göra om elevens val och endast ha ett ämne per gång men med olika alternativ. I åk.6 föregår det olämpliga lekar mellan pojkarna enligt en förälder, Patrik och Ove har inte hört eller sett något men Patrik ska kolla upp det omgående. Lene Hollner informerar Var nyfiken på om föräldrarna är uppdaterade kring eleverna och dess uppnådda mål, föräldrarna svarar att de är det genom både InfoMentor och utvecklingssamtal. Några tyckte dock att betygssystemet var krångligt att förstå, Lene tipsar om en app Heja pocket, där förklaras kunskapskraven på ett enkelt sätt. Statistik för hela kommunen visar att betygen sjunkit, man hoppas på att detta vänder. Tar med sig en massa ifrån dagens möte. Övrigt Nästa samråd Onsdag den 11/2 kl Vid penna och tangenter/sophie

RÄVNYTT v 22. Veckans dilemmafråga: Varför vill man göra det som är farligt?

RÄVNYTT v 22. Veckans dilemmafråga: Varför vill man göra det som är farligt? RÄVNYTT v 22 Kalender v 22 Måndag 25 maj Kyckling- och pastasallad med Rhode Islandsås och mjukt bröd. Salladsbuffé. Dagen soppa. Tisdag 26 maj Krämig tomatsås med pasta. Salladsbuffé. Dagens soppa. Pedagogisk

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren

Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren Döderhults skolområde i Oskarshamns kommun Vi utbildar världsmedborgare! Projektledare och rektor Renée Dahlberg,

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Underlag för Kvalitetsredovisning av processen Hälsofrämjande skolutveckling

Underlag för Kvalitetsredovisning av processen Hälsofrämjande skolutveckling Underlag för Kvalitetsredovisning av processen Hälsofrämjande skolutveckling Detta underlag kan med fördel användas av medarbetarna i de enskilda arbetslagen när arbetet med indikatorerna diskuteras och

Läs mer

a) Skolan har köpt in 5 st ipads i en första liten ansats att höja IT utrustning i skolarbetet.

a) Skolan har köpt in 5 st ipads i en första liten ansats att höja IT utrustning i skolarbetet. Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 maj 2013 kl 18:30-20:30 Plats: Personalrummet, Nyvångsskolan Närvarande: Camilla Fajerson, Rektor Anneli Roth, Tf. Rektor Kristin Helmersson, Fritidspedagog Rockan

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete

Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete 312 94 Laholm Möllans Förskola Brödåkravägen 10 31294 Laholm Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete Föräldrakooperativet Möllan Sammanfattning Förskolan Möllan drivs som ett föräldrakooperativ

Läs mer

Hur skapar vi en lugnare frukostmiljö? Frukostbuffé

Hur skapar vi en lugnare frukostmiljö? Frukostbuffé 1 Institutionen för pedagogik och didaktik Hur skapar vi en lugnare frukostmiljö? Frukostbuffé Jenny Rocklöv Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp. Januari 2010 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

Barn på Fridhemskolans fritidshem Totalt 85 barn (47 flickor och 38 pojkar) Personal på Fridhemskolans fritidshem 6 kvinnor och 2 män

Barn på Fridhemskolans fritidshem Totalt 85 barn (47 flickor och 38 pojkar) Personal på Fridhemskolans fritidshem 6 kvinnor och 2 män Arbetsplats/Projektdeltagare: Vårgårda kommun, Utbildningsförvaltning Inger Karlsson, Asklanda skolas fritidshem Mari Berlin, Nårunga skolas fritidshem Inger Sundén, Kesbergskolans fritidshem Susanne Hallersbo,

Läs mer

PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-11-10... 1 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-10-01... 3 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-09-03...

PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-11-10... 1 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-10-01... 3 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-09-03... PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-11-10... 1 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-10-01... 3 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-09-03... 6 PROTOKOLL FÖRÄLDRASTYRELSEN ÅSEDA 2008-05-14... 8 PROTOKOLL

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Datum: 2011-01-24, kl. 18.30 Plats: IKDC Ordförande: Olle Eliasson, TM11 Sekreterare: Emelie Gustafsson, TM11 Övriga närvarande:

Läs mer

Skolrå dsprotokoll Sunnånå skolån 2015-02-26

Skolrå dsprotokoll Sunnånå skolån 2015-02-26 Skolrå dsprotokoll Sunnånå skolån 2015-02-26 Närvarande: Föräldrarepresentanter Fsk a Robert Widz Fsk c John Melander Eliasson 1b Camilla Andreassen 2a Katarina Eman 2b Sara Wallström 3a Camilla Franck

Läs mer

Drottningholmskolan KVALITETSARBETE Vårterminen 2014

Drottningholmskolan KVALITETSARBETE Vårterminen 2014 Drottningholmskolan KVALITETSARBETE Vårterminen 2014 1 Innehåll Elevantal, klasser och personal Regelverk och styrdokument Värdegrund och värdegrundsarbete Trygghet och arbetsro Samarbete med hemmen Kvalitet,

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer

Resultat Analys Åtgärder

Resultat Analys Åtgärder BARN OCH UTBILDNING Kvalitetsredovisning för grundskolan Resultat Analys Åtgärder 2012/2013 Högom skola Anna-Carin Olsson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING AV VERKSAMHETSÅRET... 3 2 FRAMTIDEN... 3

Läs mer

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013 Trädgårdsstadsskolan Information A till Ö Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning Introduktion...3 Allergier och specialkost...4 Arbetsmaterial...4 Besök till skolan...4 Betyg...4 Bilparkering...5 Borttappade

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010

Kvalitetsredovisning 2009/2010 Vetlanda kommun Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsredovisning 2009/2010 Tomaslundsskolan Vetlanda 101001 Ort och datum BO Södergren Rektor 1. INLEDNING 3 1.1 GRUNDFAKTA... 3 1.2 UNDERLAG OCH RUTINER

Läs mer

Kvalitetsredovisning 20010-11

Kvalitetsredovisning 20010-11 Kvalitetsredovisning 20010-11 Råby förskola Tillsammans med skola och fritidshem är vi där för ditt barn. Innehållsförteckning 1. FÖRUTSÄTTNINGAR - STRUKTUR 1.1 Inledning - Grundfakta om förskolan - Underlag

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Bäckagårdsskolans årliga plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Bäckagårdsskolans årliga plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Bäckagårdsskolans årliga plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Gäller år 2012-2013 Vision Bäckagårdsskolan ska genomsyras av ett gemensamt förhållningssätt som bygger på positiv förstärkning

Läs mer

150303 Minnesanteckningar Skolråd Haga/Lyckebyskolan

150303 Minnesanteckningar Skolråd Haga/Lyckebyskolan 150303 Minnesanteckningar Skolråd Haga/Lyckebyskolan Närvarande: Föräldrar: Nina Randone (Fa), Alexandra Gyris (Fb), Maria Tibbling (Fe), Anna Wremborn (1d), Linda Säterbring (1d), Håkan Stenmark (4b),

Läs mer

Protokoll Skolkonferens 2014-11-20

Protokoll Skolkonferens 2014-11-20 Protokoll Skolkonferens 2014-11-20 Närvarande: Jennie Blom ordf 8A Jari Ljungquist sekr 8B Maria Papec 9C Magnus Holm 7D Patrik Christierson 9B Anna Lena Andersson 8A Tina Bjerhag 8A Alice Rostgaard Evald

Läs mer

Klippan Öster Bofinkenskolan Vedby skola Förskolan Täppan

Klippan Öster Bofinkenskolan Vedby skola Förskolan Täppan Kvalitetsredovisning läsåret 2009-2010 Klippan Öster Bofinkenskolan Vedby skola Förskolan Täppan Innehållsförteckning I. Klippan Öster läsåret 2009-2010 s 3 II. Organisation s 4 Ledningsgrupp Administration

Läs mer