Eslövs kommuns yttrande över barnrättighetskommitténs betänkande Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eslövs kommuns yttrande över barnrättighetskommitténs betänkande Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19"

Transkript

1 KS Sara Svensson Eslövs kommuns yttrande över barnrättighetskommitténs betänkande Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19 Barnrättighetsutredningens slutbetänkande Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016: 19 har remitterats till Eslövs kommun för synpunkter på förslagen eller materialet i betänkandet. Med anledning av betänkandet har Eslövs kommun följande synpunkter. Övergripande aspekter Betänkandets förslag: Artiklarna och artikel 44.6 i Förenta nationernas konvention den 20 november 1989 om barnets rättigheter ska i originaltexternas lydelse gälla som lag här i landet. Denna lag träder i kraft den 1 januari Eslövs kommun delar utredningens utgångspunkt att genomförandet av barnets rättigheter behöver stärkas ytterligare i Sverige och ställer sig positiva till att inkorporera barnkonventionens artiklar i svensk lag. Eslövs kommun tror att en ny lagstiftning kan bidra till ökad medvetenhet om vikten av ett barnrättsperspektiv i kommunernas verksamhet. Om tillräckligt med resurser och stöd medföljer ger den nya lagstiftningen goda förutsättningar för kommun, statliga myndigheter och andra aktörer både var för sig och i samverkan att säkerställa ett barnrättsperspektiv i det dagliga arbetet. Översättning av konventionstexten Betänkandets förslag: Inför en inkorporering av barnkonventionen görs en översyn av den svenska översättningen av konventionen. 1(9)

2 Eslövs kommun instämmer med förslaget att se över översättningen av konventionstexten så at den bättre överensstämmer med svenska samt präglas av ett modernt och inkluderande svenskt språkbruk. Juridiska aspekter Betänkandets förslag: Barnkonventionen föreslås enligt betänkandet bli en så kallad vanlig lag och hamna jämsides med övriga lagar men över ex. förordningar och annat. Ingen grundlagsändring föreslås. Utredningens bedömning: Verkliga konflikter mellan den inkorporerade barnkonventionen och annan lag torde sällan komma att föreligga. De eventuella konflikter som kan uppkomma bedömer vi kan lösas med hjälp av olika rättstillämpningsmetoder. Eventuella konflikter kan också fångas upp i det fortsatta transformeringsarbetet. I samband med att inkorporeringen av barnkonventionen i svensk rätt utvärderas finns det anledning att uppmärksamma frågan om hur eventuella konflikter mellan konventionen och lagstiftningen i övrigt har hanterats. Från de kommunala verksamheternas perspektiv ser Eslövs kommun en risk för potentiella konflikter mellan vårdnadshavares rättigheter enligt föräldrabalken kontra barns rättigheter i barnkonventionen. Möjlig hantering av dessa behöver lyftas fram i utredningen. Barnkonventionen i förarbeten Betänkandets förslag: Barnkonventionen bör komma till uttryck i förarbeten Eslövs kommun instämmer i förslaget till ny bestämmelse i 15 kommittéförordningen (1998:1447), att i alla betänkande av betydelse för barns rättigheter ska konsekvenserna i det avseendet redovisas och stödjer att Sverige i större utsträckning än idag ska luta sig på barnrättskommitténs allmänna kommentarer som tolkningsverktyg för barnkonventionens artiklar. Förslag till ändringar i förvaltningslagen Betänkandets förslag: I förvaltningslagen införs en ny bestämmelse enligt vilken barnets bästa ska utredas och särskilt beaktas i ärenden som rör barn. Ett barn ska få relevant information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. En i princip likalydande bestämmelse införs, såvitt gäller mål som rör barn, i förvaltningsprocesslagen. 2(9)

3 Eslövs kommun anser att det saknas ett fördjupat resonemang om omfattningen av ändringar i bestämmelserna i förvaltningslagen och förvaltningsprocesslagen. Det finns frågetecken kring om specialreglerad verksamhet (exempelvis som lyder under PBL, Skollagen, LSS, LVU) kommer att behandlas på samma sätt som den som inte har det (Kultur och fritid). Eslövs kommun tolkar förslaget som att det gäller ärenden som rör ett enskilt barn, en grupp av barn och/eller barn generellt vilket gör att förslaget innebär ett omfattande arbete med inrättandet av rutiner för att bereda barn möjlighet att komma till tals och utreda barnets bästa. Eslövs kommun ställer sig positiva till förslaget men menar att det behövs ett utökat stöd till kommunerna för att kunna följa lagens intentioner fullt ut. Analys av laglighetsprövningar saknas För kommunerna kan laglighetsprövningar i relation till den nya barnkonventionslagstiftningen potentiellt bli omfattande. Eslövs kommun anser att det är en brist att betänkandet inte berör vilken effekt den nya lagen kan få på laglighetsprövningar av kommunala beslut. Detta förväntas också medföra ökade kostnader för kommunerna. Andra diskrimineringsgrunder i barnkonventionen än i DL De diskrimineringsgrunder som anges i barnkonventionen artikel 2:1 är inte helt överensstämmande med diskrimineringsgrunderna i den nuvarande svenska Diskrimineringslagen (DL). Eslövs kommun anser att DL är mer heltäckande och språkligt mer inkluderande än barnkonventionen. Men i barnkonventionen finns några diskrimineringsgrunder som saknas motsvarande diskrimineringsgrund i DL (socialt ursprung, egendom, börd, ställning i övrigt). Eslövs kommun ställer sig frågande till hur eventuell diskriminering av barn på dessa grunder ska hanteras. Eslövs kommun anser att utredningen inte ger ett tydligt svar på om de diskrimineringsgrunder som anges i barnkonventionen ska likställas med de diskrimineringsgrunder som anges i DL eller om kommunen ska förhålla sig till dem på ett annat sätt och önskar i så fall vägledning om hur. Det finns risk för att likvärdigheten äventyras och att barn får olika skydd och stöd vilket kan försvåra det kommunala uppdraget. Skadestånd ska utredas Betänkandets förslag: Frågan om skadestånd vid kränkning av rättigheterna enligt den inkorporerade barnkonventionen bör uppmärksammas i Regeringskansliets fortsatta arbete. 3(9)

4 Eslövs kommun gör bedömningen att eventuella processer kring skadestånd kan bli personalintensiva, administrativt krävande och därmed dyra och utdragna för kommunerna. Erfarenheterna visa att bestämmelser om skadestånd för kränkning enligt skollagen, enligt kommunens uppfattning, till viss del lett till onödiga anmälningar då allmänhetens uppfattning om rätten till ersättning inte överensstämmer med den lagstadgade rätten. Ekonomiska aspekter Betänkandets bedömning: Inkorporering av barnkonventionen genom en särskild lag medför inte i sig några ekonomiska eller administrativa kostnader av betydelse. Förslagen till ändrad eller ny lagstiftning bedöms inte medföra annat än marginella kostnader för stat, kommun och landsting. Eslövs kommun delar inte utredningens bedömning att det nya lagförslaget förväntas bli kostnadsneutralt för Sveriges kommuner. Några av de förändringar som lagsförslaget innebär kräver nya handläggningstider och beslutsprocesser vilket innebär omfattande kostnader för en kommun att ta fram och implementera. Förslag till ändring i instruktion för Barnombudsmannen Betänkandets förslag: Härigenom föreskrivs att det i förordningen (2007:1021) med instruktion för Barnombudsmannen ska införas en ny paragraf, 1 a, av följande lydelse. Inom sitt verksamhetsområde får Barnombudsmannen bedriva uppdragsverksamhet och får för detta ta ut avgifter upp till full kostnadstäckning. Avgiftsinkomsterna disponeras av Barnombudsmannen. Barnombudsmannens uppdragsverksamhet ska hållas ekonomiskt skild från Barnombudsmannens verksamhet i övrigt. Barnombudsmannen föreslås följaktligen få ett uppdrag att bedriva uppdragsutbildningar och kunna ta betalt för dessa. För Eslövs kommuns del kan det innebära stora kostnader att kompetensutveckla personal i den utsträckning som krävs för att förverkliga den nya lagens ambitioner. Kompetensutveckling kostar pengar i form av utbildningar, vikarier och den tid som personal lägger på att delta i utbildningar. 4(9)

5 Finansieringsprincipen Finansieringsprincipen innebär att inga nya obligatoriska uppgifter från staten får införas utan medföljande finansiering till kommuner och landsting. Finansieringsprincipen är godkänd av riksdagen men inte lagfäst. Med hänvisning till finansieringsprincipen anser Eslövs kommun att kostnadsberäkningar av konsekvenser av utredningens förslag bör göras för kommuner och landsting. Här följer exempel på områden där Eslövs kommun ser att kostnaderna sannolikt kommer att öka: Ökat behov av information och utbildning inom ramen för det kunskapslyft som bör omfatta all berörd personal och förtroendevalda. Förväntat ökade kostnader för utredning av barnets bästa. Kostnader för att skapa processer där barn tillåts föra fram sina åsikter på ett barnvänligt sätt och där de bereds relevant information i frågan. Ökad måltillströmning till domstolar där barnkonventionen åberopas kan för kommunen innebära att fler yttranden ska författas och ett ökat behov av juridisk kompetens. Betänkandets förslag att myndigheterna ska göra sin verksamhet känd, tillgänglig och anpassad för barn kan och bör även ställa krav på kommunerna att se över sin tillgänglighet och barnanpassning. Betänkandet bör enligt Eslövs kommun kompletteras med en kostnadsberäkning för kommuner och landsting. Kostnadsberäkningen bör utgöra underlag för kompensation för kommunernas ökade kostnader. Verksamhetsfrågor Vård och omsorg Betänkandets förslag: I lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) införs en bestämmelse som tydliggör att barnet ska få relevant information, om exempelvis sina rättigheter, handläggningen, de beslut som kan komma att fattas och dess konsekvenser. Barnet ska också informeras om beslut varigenom ärendet avgörs och de skäl som bestämt utgången. Informationen ska anpassas till barnets ålder, mognad och andra individuella förutsättningar. Den som ger informationen ska så långt möjligt försäkra sig om att barnet förstått informationen. Ett barn ska ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. 5(9)

6 Förtydligandet som innebär att det ställs krav på att den som lämnar information om rättigheter, handläggning och beslut till ett barn ska försäkra sig om att barnet har förstått kommer att påverka flera kommunala verksamheter. Eslövs kommun ställer sig positiva till förtydligandet och önskar samtidigt att vägledning och verktyg erbjuds från statliga myndigheter som stöd för kommunernas tillämpning av de nya bestämmelserna. Det saknas exempelvis ett resonemang kring i vilken utsträckning det är möjligt för kommunen att använda barnkonsekvensanalys som grund för bifall eller avslag i beslut avseende LSS. Barn och utbildning Eslövs kommun anser att det är svårt att bedöma lagförslagets konsekvenser för verksamhetsområdena förskola, skola och socialtjänst då utredningen inte specifikt har tittat på dessa områden. Dock är det tydligt att vistelsebegreppet gäller i barnkonventionen och att alla barn som vistas i landet/i kommunen har samma rättigheter. Det ställer krav på kommunerna att ha ett rättighetsbaserat förhållningssätt i arbetet med barn inom gruppen nationella minoriteter, asylsökande barn och barn som lever utan papper. Kommunernas tjänstepersoner och politiker behöver mer kunskap kring dessa frågor och Eslövs kommun tror att statliga myndigheter kan spela en viktig roll i att erbjuda stöd och aktuell kunskap. Barnrättighetsutredningen hänvisar till Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige, där lärare och personal inom förskolan, skolan och skolbarnomsorgen anses spela en särskilt viktig roll i att ge barn kunskap om de rättigheter barn har. Eslövs kommun delar denna uppfattning och har de senaste åren deltagit i projekt för att utveckla arbetssätt inom rättighetsbaserad skola och förskola. Det är viktigt att kommunerna ges förutsättningar och resurser att kunna utföra sitt uppdrag med hög kvalitet och få möjligheter att stärka barns kunskap om sina rättigheter. Barnrättighetsutredningen gör också bedömningen att alla barn bör få information i skolan om vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp om de befinner sig i en utsatt situation. Här vill Eslövs kommun betona att det är viktigt för utredningen att fånga in de mindre och mellanstora kommunernas förutsättningar för att kunna hänvisa till instanser som driver enskilda barns rättigheter. Utredningen ställer sig positiv till en spridning av konceptet 6(9)

7 med fristående barnrättighetsbyråer och Eslövs kommun vill påtala risken för bristande likvärdighet över landet om dessa blir koncentrerade till exempelvis storstäderna. Utredningens förslag om brottet misshandel av barn kan få betydelse för kommunerna då personal inom förskola/skola förutsätts omfattas av lagen. Betänkandets förslag: En särskild straffbestämmelse om misshandel av barn införs. För ett sådant brott döms en förälder eller en person under vars fostran, vård eller tillsyn ett barn står och som tillfogar barnet kroppsskada, sjukdom eller smärta eller utsätter barnet för våld eller försätter barnet i vanmakt eller något annat sådant tillstånd. Till skillnad från vad som gäller för misshandel krävs alltså inte att våldet har orsakat smärta. Straffet för misshandel av barn är fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, böter eller fängelse i högst sex månader. För grov misshandel av barn döms till fängelse i lägst ett år och högst sex år eller om brottet är synnerligen grovt till fängelse i lägst fyra och högst tio år. Brotten benämns misshandel av barn respektive grov misshandel av barn. Eslövs kommun bedömer att det föreslagna brottet misshandel av barn kan få betydelse även för socialsekreterare och andra kommunanställda som under sekretess möter vuxna klienter där barn finns i bilden. Kunskap och vägledning behövs för i vilket skede och av vem polisanmälan ska göras utöver den obligatoriska orosanmälan om barn som far illa. Kultur och fritid Fritid och kultur som idag ingår i kommunens frivilliga, ej lagstadgade, verksamheter får med barnkonventionens artikel 31 (rätt till lek, vila och fritid) ett lagrum att förhålla sig till vilket kan få konsekvenser för utformande av den kommunala kultur och fritidsverksamheten. FN:s barnrättskommitté har tagit fram hittills 17 allmänna kommentarer som barnrättighetsutredningen anser borde användas mer för tolkning av barnkonventionens artiklar i Sverige. De allmänna kommentarernas betydelse för det föreslagna kunskapslyftet om barnets rättigheter betonas också. Den allmänna kommentaren nummer 17 behandlar barnets rätt till vila, fri-tid, lek och rekreation samt till det kulturella och konstnärliga livet. Eslövs kommun menar att utredningen lämnar oklarheter kring vad detta kommer att innebära för kommuners idag ej lagstadgade verksamheter om förslaget går igenom. Några aspekter som kan komma att påverkas är åldersgränser 7(9)

8 vid satsningar på kultur och fritid, lika tillgång för alla barn till det kommunala kultur- och fritidsutbudet, fördelning av kommunala bidrag. Eslövs kommun ser positivt på att barns rätt till kultur och fritid lagstadgas men tror att lagförslaget kan få ekonomiska konsekvenser för kommunerna som bör beaktas inom ramen för finanseringsprincipen. Stödjande strukturer Eslövs kommun gör bedömningen att hur väl de stödjande strukturerna fungerar kommer att bli avgörande för hur väl implementeringen av lagstiftningen kommer att lyckas. Vägledning Betänkandets förslag: Utredaren bedömer att det finns ett behov av en skriftlig vägledning för tolkning och tillämpning. Vägledningen bör utgå från ett svenskt perspektiv, finnas samlad på ett ställe och vara lättillgänglig. En nationell aktör bör ansvara för vägledningen och att den uppdateras. Eslövs kommun anser att det är av vikt att vägledningen visar vägen till hur kommuner kan göra arbetet icke personbundet och införliva barnrättsperspektivet i styrning och ledning av kommunerna. Stöd i genomförandet av barnkonsekvensanalyser bör finnas både som skriftlig vägledning samt i form av rådgivning hos den/de myndigheter som tilldelas ansvaret. Kompetensutveckling Eslövs kommun har uppmärksammat barnrättighetsutredningens förslag om ändringar i förordningen med instruktion till Barnombudsmannen där myndigheten ges möjlighet att bedriva uppdragsutbildningar. Att utbildningarna i barnkonventionen förväntas kosta pengar innebär en stor risk att skillnaderna i genomförandet av barnrätt mellan Sveriges kommuner ökar. Detta leder i sin tur till stora skillnader för det enskilda barnet beroende på vilken kommun hen växer upp i. Kompetensutveckling bör tydligare falla under det statliga ansvaret för implementering av lagstiftningen. Se avsnitt om ekonomiska aspekter. De allmänna kommentarernas betydelse som tolkningsverktyg visar på behovet av satsningar på ökad kunskap hos alla berörda, vilket innebär en 8(9)

9 stor del av kommunens personal. Möjligheten att kunna erbjuda kunskapslyft får inte vara beroende av enskilda eldsjälar eller begränsad ekonomi. Eslövs kommun tror inte heller att det räcker med ett generellt kunskapslyft i samband med att den nya lagen träder i kraft utan ser behov av kontinuerliga kunskapshöjande åtgärder om barns rättigheter hos alla aktörer som fattar beslut eller genomför verksamhet som berör barn. Statligt ansvar för implementering Eslövs kommun tycker det är mycket bra att utredningen föreslår ett ökat krav på statliga verksamheter som är centrala för att säkerställa barnets rättigheter ska göra sin verksamhet känd, tillgänglig och anpassad för barn med stöd från barnombudsmannen. Eslövs kommun bedömer att sådana insatser även kan skapa förutsättningar för och underlätta samverkan mellan kommunala förvaltningar och statliga myndigheter när det gäller stöd och hjälp till barn i utsatta situationer eller som riskerar att inte få sina rättigheter tillgodosedda. 9(9)

Tvärsektoriellt råd för folkhälsa och barnkonvention (TväR) sammanträder

Tvärsektoriellt råd för folkhälsa och barnkonvention (TväR) sammanträder Kallelse/Föredragningslista 1 (1) Tvärsektoriellt råd för folkhälsa och barnkonvention (TväR) sammanträder Tid: Fredagen den 23 september 2016, klockan 08.30 Plats: KS-salen, Kommunhuset Karlskoga Handlingarna

Läs mer

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Skolinspektionen Socialdepartementet 2016-10-14 103 33 Stockholm 1 (7) Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Sammanfattning Skolinspektionen tillstyrker förslaget att

Läs mer

Barnkonventionen blir svensk lag

Barnkonventionen blir svensk lag Barnkonventionen blir svensk lag Betänkande av Barnrättighetsutredningen Stockholm 2016 SOU 2016:19 Sammanfattning Inledning I betänkandet lämnas förslag på en lag om inkorporering av FN:s konvention om

Läs mer

Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Hansen Gro Datum 2016-08-17 Diarienummer KSN-2016-0878 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Förslag till beslut

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuners och landstings verksamheter

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuners och landstings verksamheter Regeringsbeslut II:14 2016-12-20 S2011/08293/FST S2016/07874/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av

Läs mer

Välkommen till Barnrätt i praktiken

Välkommen till Barnrätt i praktiken Välkommen till Barnrätt i praktiken Barnrätt i praktiken, Barnrättsdagarna 24-25 april 2018 Tisdag 24 april, Pass 1 13.15-15.30, Med barnkonventionen som karta och kompass Onsdag 25 april, Pass 2 10.00-12.15,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-09-06 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Inkorporering av FN:s konvention om

Läs mer

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-10-07 Avdelningen för juridik Hampus Allerstrand Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

När barnkonventionen blir svensk lag vad innebär det för kommunen? Titti Mattsson Juridiska fakulteten Lunds universitet

När barnkonventionen blir svensk lag vad innebär det för kommunen? Titti Mattsson Juridiska fakulteten Lunds universitet När barnkonventionen blir svensk lag vad innebär det för kommunen? Titti Mattsson Juridiska fakulteten Lunds universitet Struktur Barnrätt(ighet)sperspektivet ett ökande krav oavsett i verksamheter som

Läs mer

Konventionens genomförande i Sverige Statlig nivå

Konventionens genomförande i Sverige Statlig nivå Konventionens genomförande i Sverige Statlig nivå Ratificering BO Frivilligorganisationer Lag om barnombudsman 1990 1993 1996 1999 30 milj NGO:s 30 milj BO 30 milj Barnkonventionens genomförande i Sverige

Läs mer

Vad innebär det att Barnkonventionen blir lag? Karin Fagerholm Jurist Rädda Barnen karin.fagerholm@rb.se 1

Vad innebär det att Barnkonventionen blir lag? Karin Fagerholm Jurist Rädda Barnen karin.fagerholm@rb.se 1 Vad innebär det att Barnkonventionen blir lag? Karin Fagerholm Jurist Rädda Barnen karin.fagerholm@rb.se 1 Kort om Rädda Barnen Bildades 1919 Sveriges största barnrättsorganisation Medlem i Internationella

Läs mer

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-06-15 Handläggare Anahitta Shaghoie Telefon: 0850833664 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 Barnkonventionen blir svensk lag

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-10-11 Dnr.nr: S2016/01918/FST Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU

Läs mer

När Barnkonventionen blir lag. Förberedande frågor till beslutsfattare

När Barnkonventionen blir lag. Förberedande frågor till beslutsfattare När Barnkonventionen blir lag Förberedande frågor till beslutsfattare Snart är Barnkonventionen lag Regeringen har gett besked om att Barnkonventionen ska bli lag i Sverige. Den här foldern är till för

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet Regeringsbeslut II:15 2016-12-20 S2016/07875/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 21006 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter

Läs mer

Barnkonventionen ska bli lag. Vad betyder det?

Barnkonventionen ska bli lag. Vad betyder det? Barnkonventionen ska bli lag Vad betyder det? Barnkonventionen ett folkrättsligt åtagande Mänskliga rättigheter Diskrimineringsförbudet, dvs att inte särskiljas avseende mänskliga rättigheter, Medborgerliga

Läs mer

Yttrande gällande remiss Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19), ert dnr S2016/0918/FST

Yttrande gällande remiss Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19), ert dnr S2016/0918/FST 2016-10-12 Dnr 10.1-14029/2016 1(7) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Monica Jacobson monica.jacobson@ivo.se Socialdepartementet Yttrande gällande remiss Barnkonventionen blir svensk lag (SOU

Läs mer

Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist

Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Upplägg för dagens webbseminarium Hej och välkomna! Bakgrund - Varför behöver barnkonventionen

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST 1 2016-10-14 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster S2016/01918/FST Ansvarig handläggare på RSMH - Anna Quarnström Riksförbundet för Social och Mental hälsa, RSMH, lämnar härmed remissvar

Läs mer

REMISSVAR Dnr: BO

REMISSVAR Dnr: BO REMISSVAR 2018-11-15 Dnr: BO 2018-0808 Arbetsdepartementet A2018/00777/I Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande (SOU 2018:22) och Ett socialt hållbart eget boende

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun BARNETS BÄSTA Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun Antagen av Kommunfullmäktige 15 mars 2018 INNEHÅLL Ystads kommuns syn på barn Viktiga begrepp Utgångspunkter för arbetet med barnens

Läs mer

Barnkonventionen föreslås bli svensk lag TILL DIG SOM ÄR FÖRTROENDEVALD

Barnkonventionen föreslås bli svensk lag TILL DIG SOM ÄR FÖRTROENDEVALD Barnkonventionen föreslås bli svensk lag TILL DIG SOM ÄR FÖRTROENDEVALD Inledning Frågor som rör barnets rättigheter förekommer allt oftare i den offentliga debatten. Inte minst mot bakgrund av att konventionen

Läs mer

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN Socialdepartementet Hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen en kartläggning (Ds 2011:37) Lättläst version v Stämmer svenska lagar med barnens rättigheterr

Läs mer

Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-09-07 LS 2016-0530 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Remissvar Betänkande (SOU 2016:19) Barnkonventionen blir svensk lag

Remissvar Betänkande (SOU 2016:19) Barnkonventionen blir svensk lag Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Betänkande (SOU 2016:19) Barnkonventionen blir svensk lag Dnr S2016/01918/FST Inledning Barnets mänskliga rättigheter Stiftelsen Allmänna Barnhuset välkomnar

Läs mer

Dagens innehåll. Barnrättighetsutredningen. Skånes arbete med barnets rättigheter. Rättigheter för barn som söker asyl

Dagens innehåll. Barnrättighetsutredningen. Skånes arbete med barnets rättigheter. Rättigheter för barn som söker asyl Dagens innehåll Barnrättighetsutredningen Skånes arbete med barnets rättigheter Rättigheter för barn som söker asyl Elizabeth Englundh, SKL Ingela Sjöberg, Kommunförbundet Skåne Varför? Svenska regeringen

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn usa har inte ratificerat, skrivit på barnkonventionen sverige

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. 2 december Att se till barnets rättigheter i ledning och styrning Elizabeth Englundh, SKL

Tillsammans gör vi skillnad. 2 december Att se till barnets rättigheter i ledning och styrning Elizabeth Englundh, SKL Fredagsakademin Tillsammans gör vi skillnad 2 december Att se till barnets rättigheter i ledning och styrning Elizabeth Englundh, SKL Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK Sveriges Kommuner

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Barnets bästa Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Inledning Lunds kommun arbetar aktivt för att det ska vara bra för barn att växa upp i Lund. Ett led i den ambitionen är kommunfullmäktiges

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering YTTRANDE 2017-09-18 Dnr 3.9:0458/17 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering (dnr Ku2016/02814/DISK) Inledning Barnombudsmannens synpunkter på utredningens

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Remissvar på betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19

Remissvar på betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19 Datum: 2016-10-14 Dokumenttyp: Yttrande Diarienummer: 2016/0101 Er referens: S206/01918/FST Handläggare: Charlotta Göller Socialdepartement 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet Barnkonventionen blir

Läs mer

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Kenneth Ljung, Barnombudsmannen Tobias Bjöörn, PwC Välkomna! Presentation Barnkonventionen Revision,

Läs mer

Kommittédirektiv. Kartläggning av hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen. Dir. 2018:20

Kommittédirektiv. Kartläggning av hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen. Dir. 2018:20 Kommittédirektiv Kartläggning av hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen Dir. 2018:20 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys 1(5) BUN: 2011/0114 Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys Bakgrund På uppdrag av Kommunfullmäktige (2011-03-14) ska Kommunstyrelsen och nämnderna yttra

Läs mer

förlängd skolplikt och lovskola

förlängd skolplikt och lovskola REMISSVAR 2016-02-26 Dnr 3.9:0848/15 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskapförskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) Sammanfattning Barnombudsmannen yttrar sig

Läs mer

Stockholm den 17 oktober 2016

Stockholm den 17 oktober 2016 R-2016/0762 Stockholm den 17 oktober 2016 Till Socialdepartementet S2016/01918/FST Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Barnkonventionen

Läs mer

Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige

Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige Produktion: Socialdepartementet Form: Blomquist Annonsbyrå Tryck: Edita Västra Aros, Västerås, 2011 Foto: Lars Forssted Artikelnummer: S2010.026 Strategi

Läs mer

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) (Dnr S2016/01918/FST)

Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) (Dnr S2016/01918/FST) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-10-12 0772/16 Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) ( S2016/01918/FST) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors yttrande utgår från

Läs mer

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter Målet för den svenska barnrättspolitiken

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69 Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Ursprungligt uppdrag Regeringen beslutade den 6 april

Läs mer

Handlingsplan Barnkonventionen

Handlingsplan Barnkonventionen 2017-06-21 Handlingsplan Barnkonventionen Munkedals kommun 2018-2019 Handlingsplan Barnkonventionen 2018-2019 Dnr: 2017-322 Typ av dokument: Handlingsplan Handläggare: Catharina Sundström, folkhälsostrateg

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Barnkonventionen blir svensk lag

Barnkonventionen blir svensk lag Bilaga 2 Barnkonventionen blir svensk lag Betänkande av Barnrättighetsutredningen Stockholm 2016 SOU 2016:19 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice,

Läs mer

Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK. Sveriges Kommuner och Landsting 1 september 2011

Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK. Sveriges Kommuner och Landsting 1 september 2011 Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK Sveriges Kommuner och Landsting 1 september 2011 1 Bakgrund Kommun Frivilligorganisation Myndighet (BO) Landsting 2 Regeringens proposition 2009/10:232

Läs mer

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Foto: mostphotos voy KSF 2019-04-24 Haninge kommun intensifierar arbetet med barnkonventionen Haninge kommun och dess verksamheter har sedan lång

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA 2011-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning sid 1 Inledning och regelverk sid 2-3 Vad står begreppen för? sid 4-5 Diskriminering Trakasserier och kränkande

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad barnets rättigheter och inflytande i stockholm.se barnets rättigheter och inflytande i Juni 2017 Dnr 171-1526/2016 Utgivare: Stadsledningskontoret 3 (18) Innehåll Introduktion 4 Inledning 5 FN:s konvention

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan / Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Ku.remissvar Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan (Ku2018/01543/RS) Sammanfattning har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Inledande synpunkter. Tel

Inledande synpunkter. Tel 1 2009-10-21 Vår referens: Annika Åkerberg Tel. 070-745 37 38 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande delbetänkande av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige Främja, Skydda, Övervaka

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter att motverka diskriminering. Dir. 2014:10. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter att motverka diskriminering. Dir. 2014:10. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Kommittédirektiv Bättre möjligheter att motverka diskriminering Dir. 2014:10 Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur arbetet mot diskriminering

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissyttrande 2018-10-11 1 (6) Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Läs mer

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Promemoria 2019-02-05 U2019/00343/S Utbildningsdepartementet Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet

Läs mer

Demensförbundet. Bakgrund 2009-02-06. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Demensförbundet. Bakgrund 2009-02-06. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 Demensförbundet 2009-02-06 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad 2018-2022 Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik.

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Yttrande 2017-09-07 Ku2017/01534/DISK Dnr 009-394-17 Ks Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Av utredningen

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

REMISSVAR Dnr 3.9:0731/15

REMISSVAR Dnr 3.9:0731/15 REMISSVAR 2015-11-16 Dnr 3.9:0731/15 Skolverket Fleminggatan 14 106 20 Stockholm Allmänna råd med kommentarer om kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar, och Skolverkets föreskrifter om innehållet i

Läs mer

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG, SOU 2016:19

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG, SOU 2016:19 Stockholm den 14 Oktober 2016 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: S2016/01918/FS10 YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG, SOU 2016:19 Sammanfattning Civil Rights Defenders

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer

YTTRANDE. Vår referens Josefine Larsson, generalsekreterare Box Stockholm

YTTRANDE. Vår referens Josefine Larsson, generalsekreterare Box Stockholm YTTRANDE 2016-10-04 Dnr S2016/01918/FST Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se 103 33 Stockholm Vår referens Josefine Larsson, generalsekreterare

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv För att kunna ha tillräckligt med kunskap för att använda denna metod förutsätter det att man bekantat sig med text- och videomaterialen i kapitel 6 i studiepaketet FN:s konvention om barnets rättigheter

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning 2017-04-11 2017/891 1(5) Vår adress Arbetsmarknads- och socialnämnden Borlänge kommun Adress Regeringskansliet Justitiedepartementet Dnr Ju2017/01226/L2 Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon,

Läs mer

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70)

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) REMISSYTTRANDE 2011-03-18 2010-1542 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) Sametingets ställningstagande Sametinget tillstyrker

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem REMISSVAR 2015-10-12 3.9:0634/15 Skolverket Fleminggatan 14 106 20 Stockholm Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem (dnr 2015:201) Sammanfattning Barnombudsmannen tillstyrker i stort

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen 1(2) 2012-01-17 Yttrande om hur BUFs förslag till ny skolorganisation stämmer med FNs Barnkonvention. I skrivelse från Anna Levin Katthammarsvik önskar hon svar på hur BUF/BUN kommer att beaktar -att alla

Läs mer

Mänskliga rättigheter i klassrummet

Mänskliga rättigheter i klassrummet Mänskliga rättigheter i klassrummet Vem gäller det? Är det en mänsklig rättighet att få vara med på skolkortet? Konventionen om barnets rättigheter Artikel 3.1 barnets bästa i främsta rummet 3.3 personalens

Läs mer

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige 2017-04-05 S2017/02154/FST Bilaga till protokoll 2017-04-05 206 Socialdepartementet Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige Behov av utredning

Läs mer

BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG SOU 2016:19, DIARIENR: S2016/01918/FST

BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG SOU 2016:19, DIARIENR: S2016/01918/FST Datum 2016-10-14 BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG SOU 2016:19, DIARIENR: S2016/01918/FST INLEDNING Rädda Barnen ställer sig positiv till utredningen som helhet och delar i hög grad de bedömningar och förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Skärpta regler för lagöverträdare 18 20 år Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Dir. 2017:122 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Aspekter av människan Män, kvinnor, barn Diskrimineringsgrunder Perspektiv Människor Ålder Kön/könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionsnedsättning Etniska tillhörighet

Läs mer

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 1.4.1-8543/2014 Sida 1 (5) 2014-10-21 Handläggare Ingrid Olsson Till Utbildningsnämnden 2014-10-23 Prövning av jäv Förvaltningens

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med lagrådsremissen att underlätta

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå RB1000, v 4.0, 2014-02-27 Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med

Läs mer

Betänkandet Fråga patienten! Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102)

Betänkandet Fråga patienten! Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102) REMISSVAR 2016-04-22 Dnr 3.9:0030/16 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Fråga patienten! Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102) (S2015/08100/FS) Inledning Barnombudsmannen yttrar

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Skärgårdsförskolorna 2 November 2016 VARFÖR BARNETS RÄTTIGHETER? - EN TILLBAKABLICK Rädda Barnen (Eglantyn Webb), pedagog och barnläkare Janusz Korczak och II Världskriget

Läs mer

Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282

Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Stina Desroses Datum KS-2014/282 2014-02-20 Kommunstyrelsen Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) REMISSVAR 2017-03-24 Dnr 3.9:0120/17 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) (Ku2017/00232/D) Inledning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Beslut vid regeringssammanträde den 3 december 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 230 Dnr: KS 2015/429 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer