Mysteriet med staden Pedagogisk vägledning genom utställningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mysteriet med staden Pedagogisk vägledning genom utställningen"

Transkript

1 Mysteriet med staden Pedagogisk vägledning genom utställningen Utställningen är producerad av Arbetets museum i samarbete med Kommunal. Konceptet bygger på Martin Widmarks och Helena Willis böcker om LasseMajas Detektivbyrå.

2 Inledning Mysteriet med staden är en utställning som är gjord i samarbete mellan Arbetets museum och Kommunal, i samband med att de firar sitt 100 års jubileum Utställningen vänder sig framförallt till barn men även ungdomar. Utställningen vill belysa några av kommunals många olika yrkesgrupper. Målet och förhoppningen är att väcka tankar och funderingar kring dessa yrkens vardag och verklighet samt vilken betydelse de har för oss i vår vardag. Staden har en central betydelse i Kommunals historia. Då fler och fler människor börjar flytta in till städerna så uppstår nya behov och likaså nya yrken. Brandsläckning behöver samordnas, latrintömningar utföras, avloppsrör läggas, spårvagnar köras, gatubelysning tändas mm. Alla dessa yrken är en del av kommunal och dess historia. Valleby, staden som är bekant från Martin Widmarks och Helena Willis böcker om LasseMajas detektivbyrå, är platsen där allt utspelar sig. Här träffar vi både fiktiva och verkliga yrkesutövare och ställs inför olika utmaningar och aktiviteter kopplade till deras yrken. Det här är en utställning som erbjuder många olika möjligheter! Välkomna!

3 Utställningen De yrken som man framförallt får lära känna mer är: brandman, barnskötare, skolkock, personlig assistent, undersköterska/vårdbiträde inom hemtjänst, rörläggare och ambulanssjukvårdare. Utställningen är ett uppbyggt Valleby. Det finns olika kvarter där man kan se och känna igen olika hus och platser. En del kvarter kan man gå in i andra inte. Varje yrke har en särskild plats i utställningen där de presenteras på flera sätt. 1. Månadens Vallebybo - Beskrivning, här ges en kort och enkel beskrivning av yrket. Det görs genom den fiktiva personen som finns i Valleby. - Reportage, det är Sigge Jansson, reportern från böckerna, som gör ett personligt reportage om respektive person och vad de arbetar med. - Favoritredskap/favoritkroppsdel, här får personerna även berätta om vilket redskap och vilken kroppsdel som är viktiga för dem för att de ska kunna göra sitt jobb, något som ger en annan infallsvinkel och förståelse för yrket. Varför är huvudet så viktigt när man är brandman t ex? Eller varför är knäna en viktig kroppsdel när man är barnskötare?

4 2. Interaktivitet - Till varje yrke finns en eller flera interaktiviteter som berättar något om yrket. Det kan vara en slammer-jukebox som beskriver ljudmiljön i en skolmatsal eller en träningssäck på 15 kg, som skulle kunna vara en 3-åring på förskolan, som man får försöka lyfta och fundera på om man behöver vara stark när man jobbar som barnskötare 3. Dilemma - Det finns ett dilemma kopplat till varje yrke. Det är en speciell situation som beskrivs utifrån yrket. En svårighet eller utmaning som är specifik för just den yrkesgruppen. Man kan sedan fundera över hur man kan lösa situationen, diskutera olika möjligheter och vilka konsekvenser det får för olika personer. Det finns även ett svar från ett arbetsplatsombud som beskriver lösningen utifrån den personens perspektiv. 4. Historiska nedslag/film och bild - Här får man en historisk bakgrund till yrket som ger perspektiv till idag. Det kan vara genom en film eller bilder.

5 5. Intervju/film - Här intervjuas en verksam eller tidigare verksam person inom yrket. Han eller hon beskriver sitt yrke utifrån sina erfarenheter. Vad som är bra, mindre bra, roligt, hur en arbetsdag kan se ut mm De olika kvarteren Café Bernard o Panini personlig assistent Här inne träffar man Anton Grönberg och Inga Sviskongren. Anton är Ingas personliga assistent. Det är Inga som skickat in Anton till Vallebybladet för att bli Månadens Vallebybo för att hon tycker han är så bra och viktig för henne. En historisk film berättar om hur det var innan det fanns personliga assistenter. En 21-årig flicka som sitter i rullstol bor på ålderdomshem för att få den hjälp hon behöver. Det finns även en film från idag där en person berättar om hur det är att jobba som personlig assistent.

6 De interaktiviteter som finns här försöker beskriva betydelsen av att förstå varandra och att samarbeta, vilket jobbet som personlig assistent handlar mycket om. Läs på läppar, prata utan ord eller försök öppna en dörr med fyra handtag. Dilemmat handlar om att Inga gärna röker pipa hemma vilket Anton inte mår så bra av. Hur löser man det då? Det är ju Inga som är brukare och har rätt att leva så vanligt som möjligt samtidigt som det handlar om Antons arbetsmiljö. Vems behov ska man ta hänsyn till? Skolmatsalen kock i skolkök Här inne arbetar Zamira al Forno. Hon lagar mat åt barnen i skolan. Det är barnen som föreslagit Zamira som Månadens Vallebybo. Den historiska filmen är från 1939 och handlar om hur det kunde se ut och vara innan man bestämde att alla barn skulle få mat i skolan. Det finns en intervju med en kokerska som berättar om hur det är att jobba som kock i ett skolkök idag. Interaktiviteterna handlar om ljudmiljön i en skolmatsal. Det finns en slammerjuke-box med referensljud som är lika höga decibelmässigt som ljudnivån i en skolmatsal. Det finns även skolmat-minnen med maträtter från olika årtionden där man kan gissa vilken maträtt som passar in när.

7 Dilemmat handlar om löneskillnader mellan män och kvinnor. Varför tjänar Zamira mindre pengar än den manliga kock som vikarierade för henne under en tid? Bio Rio - rörläggare Det har blivit stop i toaletten inne på Bio Rio. Stan stinker! Utanför har rörläggare Marja Kallionen grävt ett hål i gatan för att ta reda på vad som orsakar stoppet. Inne i hålet kan man se hur rören ligger nere i gatan. Att avloppsrören ligger längst ner på 1,80 m djup. Gäller att man är försiktig när man gräver sig ner i gatan så man inte råkar gräva sönder några andra rör/ledningar som ligger ovanför! I Månadens Vallebybo berättar Marja om att människor ofta är nyfikna på vad hon håller på med när hon är ute och jobbar. Ett hål i gatan skapar många olika tankar och funderingar hos människor som passerar. Inne på toaletten på Bio Rio kan man titta på en historisk film som visar hur det såg ut i Stockholm 1939, med bakgårdar och utedass. Den berättar även om vardagen för latrinhämtare som fanns på den tiden, innan vi hade rör och avlopp.

8 Intervju med en person som arbetar som rörläggare och berättar om hur han tycker det är. Interaktivitet, inne i hålet kan man hjälpa till genom att känna efter vad det är som kan ha fastnat i röret och orsakat stopet. Dilemmat handlar om rörläggarens vardag. Att man arbetar mitt i gatan ute bland folk. Ibland blir människor arga och upprörda när vatten stängs av eller man gräver hål i gatan för att kunna åtgärda fel inom vatten och avlopp. Vad gör man då? Hur är det att jobba mitt i gatan, på platser där många rör sig och många påverkas av det du gör? Biblioteket brandman Biblioteket brinner och brandman Elin Sprak är på plats för att släcka elden. Hon är den enda kvinnliga brandmannen i Valleby, något hon tycker är synd. Att vara brandman passar lika bra för tjejer som för killar, tycker hon när hon intervjuas i samband med att hon blivit utsedd till Månadens Vallebybo. Där berättar hon också om hur viktiga hennes kläder är för att hon ska kunna utföra sitt jobb. Den historiska filmen visar en brandkårsutryckning i Stockholm från Här kan man se en film om hur det kan vara att arbeta som brandman idag. Det finns också en intervju.

9 Interaktivitet, kryptunnel i brandbilen! I brandbilen finns en gång man kan krypa igenom. På väggarna finns ett antal föremål som beskriver brandmannens arbetsuppgifter. Föremålen berättar på olika kluriga sätt om en brandmans vardag, att de inte bara är ute och räddar människor och släcker bränder. Innehåll brandbilen Filt = utbildning, förebyggande arbete. Brandmän är ute i skolor och på företag för att lära oss mer om hur man undviker bränder och hur man släcker bränder om det väl uppstår. En filt kan man ha stor användning av om man vet hur man använder den. Förstoringsglas = de hjälper företag att kolla sitt brandskydd, hittar lösningar för att det ska fungera så bra som möjligt Brandslang = utryckning/släcka eld Innebandyklubba = egen träning, behöver ha bra kondition och god fysik för att orka vid en utryckning Skiftnyckel = underhåll, laga grejor. Behöver tvätta och laga slang, se till att rökskyddet fungerar, plockar isär andningsapparaterna tvätta, kontrollera efter varje användning, bilverkstad. Datatangentbord = skriver mycket, gör bokningar via datorn, jobbar med projekt för att förbättra olika delar inom räddningstjänsten. Projekt i samarbete med skolor t ex. Kramkudde = stödja, hjälpa drabbade. Har ett större ansvar nu än tidigare att finnas kvar längre på en insatsplats. För att prata med drabbade, kunna svara på frågor om vad som hänt, vägleda om personerna behöver få ytterligare stöd i form av vård eller samtal. Dilemmat handlar om Elins kläder. Att det har varit svårt att som tjej få kläder i rätt storlek, något som är jätteviktigt för att man ska kunna utföra sitt jobb så snabbt och effektivt som möjligt. Alla kläder tidigare har varit anpassade efter killar för att det länge bara varit killar som jobbat som brandmän. Vilka konsekvenser kan det få att jobba i för stora kläder? Varför är det så viktigt med rätt storlek? Hemma hos Gusten undersköterska/vårdbiträde inom hemtjänst Anna Knapp jobbar hemma hos Gusten och hjälper honom med bestyren i vardagen. Han tycker mycket om att få sällskap och att få prata en stund. Anna berättar i Månadens Vallebybo att hon tycker mycket om att jobba med de gamla för de har varit med om så mycket och har spännande saker att berätta.

10 I Gustens personliga album kan man ta del av de historiska bilderna. Här kan man se hur det sett ut inom åldringsvården genom åren. Här kan man lyssna på en intervju med en person som arbetar inom hemstjänsten idag. Interaktivitet, du kan sitta ner och lyssna på Gustens berättelser, om du har tid! Dilemmat handlar om att hinna och ha tid här. Anna och hennes jobbarkompis har märkt att Gusten känt sig mer ledsen och ensam en tid, de vill gärna stanna där lite längre så han får prata mer med dem. Samtidigt har de andra gamla som de måste hinna till och som också behöver hjälp, hur ska de göra? Förskolan Sörgården barnskötare Här arbetar Kaj Bondesson. Han trivs bra här, tycker att han lär sig mycket tillsammans med barnen. I Månadens Vallebybo berättar han att hans favoritredskap är Sångboken, för den kan han och barnen ha mycket roligt med då de tycker om att sjunga tillsammans. Favoritkroppsdel är knäna. Ibland behöver barn sitta i hans knä för att bli tröstade men han tycker också det är viktigt att ibland stå på knä för att komma i samma höjd som barnen när han pratar med dem. Den historiska filmen är från 70-talet och handlar om rätten till barnomsorgsplats för alla. Vad gjorde vi om inte dagis fanns?

11 Intervju med en barnskötare som beskriver sin vardag. Interaktiviteter. Här inne kan du spela ett dataspel, klädkaos. Det är inte alltid så lätt att hålla reda på alla barns kläder när man ska in och ut en massa. Du kan också prova på att lyfta en 3-åring. Det är inte alla som tänker på att man behöver vara stark när man jobbar som barnskötare. Det kan bli många barnlyft på en dag. Dilemmat handlar om betydelsen av att ha möjlighet till barnomsorg även om det gäller på natten. Alla föräldrar jobbar inte bara dagtid, en del jobbar även på helger och nätter. Var ska barnen vara då? Hur gör man? Varför är det viktigt med förskola? Simhallen ambulanssjukvårdare Utanför simhallen finns ambulanssjukvårdaren Pedro la Vida. Han är här för att hämta en pojke som brutit benet. Han har blivit utsedd till Månadens Vallebybo för sitt lugna och trygga sätt. Han berättar att ambulansen är jätteviktig för honom, att den nästan är som en arbetskamrat. Här kan du se en film hur det kan gå till när en ambulanssjukvårdare arbetar.

12 Interaktivitet. Du kan provköra ambulansen, lyssna på samtalet mellan Pedro och larmtjänst när de är på väg till akuten. Du kan lyssna på sirenljud polisbil/brandbil och ambulans, kan man höra vilket ljud som hör till vilken bil? Dilemmat handlar om att några barn börjat kasta sten på Pedro och hans arbetskamrater när de rycker ut för att hjälpa. Varför gör de så? Och, vad kan man göra åt det? Visningar Beroende på vilken åldersgrupp vi möter så ligger fokus på olika delar i utställningen. Förskola Här funderar vi kring vad ett jobb/yrke är för något. Vilka yrken finns? Vad gör vuxna på jobbet? Vi besöker några av de som arbetar i Valleby. Marja Kallionen har fullt upp vid biografen, där stinker! Det går inte att spola på toaletten! Vad gör Marja då? Hur fungerar det egentligen med toaletter? Vart tar allt som spolas ner vägen? Kan vi hjälpa Marja på något sätt? Brandman Elin Sprak är i full färd med att släcka branden i biblioteket. Vi passar på att titta lite närmre på hennes kläder, kanske prova dem, kanske vågar några känna hur det känns att krypa genom krypgången i brandbilen År 1-3 Här fördjupar vi oss mer i yrkena och försöker förstå deras betydelse för de som bor i staden. Kanske letar vi ledtrådar inne på Café Bernard o Panini och försöker lista ut vems arbetsplats det handlar om där. Det är inte cafébiträde! Vad gör en personlig assistent? Vad kan vara klurigt när man jobbar som det? Vi provar på hur det kan vara att försöka göra sig förstådd utan ord! Brandman Elin Sprak håller på att släcka en brand i biblioteket. Kan man vara tjej och brandman? Vad gör en brandman på jobbet egentligen? Släcker han/hon bara bränder?

13 År 4-6 Här kanske vi också besöker Anton Grönberg, personlig assistent. Vi diskuterar betydelsen av att försöka förstå varandra, att hjälpas åt för att det ska bli så bra som möjligt. Gruppen får prova på hur svårt det kan vara att försöka förstå och att göra sig förstådd när man inte ser tillexempel. De får jobba i grupper och tillsammans lösa en gemensam uppgift. Vi diskuterar Elins Spraks, att vara tjej och brandman. Vi funderar över hennes dilemma, att inte ha kläder som passar riktigt. Vad blir konsekvensen? Två elever får lösa samma uppgift på tid, men ges olika förutsättningar att klara den. År 7- Här möter vi några olika yrken och utgår framförallt från det dilemma som finns kopplat till yrket. Vem tar man hänsyn till när man jobbar som personlig assisten? Förväntas man acceptera allt som brukaren vill? Hur mycket har jag att säga till om och påverka, jag ska ju finnas här för någon annan? Att bli attackerad med sten och känna sig hotfullt bemött när jag åker ut som ambulanssjukvårdare, hur känns det? Mitt jobb är ju att hjälpa och så är det några som försöker hindra mig, hur känns det? Vad gör man då? Vill du veta mer? Utställningen är på turné och finns nu på Upplandsmuseet t o m mars Kontakta Stina Flink, pedagog på Upplandsmuseet, för att få veta mer om program och bokningar där. Stina.Flink@upplandsmuseet.se. För ytterligare uppgifter om utställningen eller om turnén gå in på eller Ansvarig pedagog under produktion av Mysteriet med staden var Christine Mars på Arbetets museum i Norrköping, hon finns på eller christine.mars@arbetetsmuseum.se Litteraturtips När svenskarna flyttade till staden av Sonja Hulth och Ola Ambjörnsson Förbund i förvandling 80 år med Kommunal av Åge Jensen Händelser vid ratten av Tina Messing Det brinner det brinner av Karl-Ola Nilsson och Svenne Nordlöv Utan dig kan jag inte smaka på snön, noveller om personlig assistans Renhållare lyfter på locket, Pia Carlsson, renhållningsverket Göteborg Bära slang som en man? Av Hanna Glans och Bettina Rother Så byggdes staden av Cecilia Björk och Laila Reppen Kom in i huset, så funkar det av Johanna von Horn Staden, så funkar den av Johanna von Horn

14

15

16

17

DECKARKORT. Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden!

DECKARKORT. Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden! DECKARKORT Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden! 1 2 Inne i Valleby finns fem uppdrag för dig att lösa. Uppdragen finns på fem olika arbetsplatser.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Om LasseMajas Detektivbyrå:

Om LasseMajas Detektivbyrå: Om LasseMajas Detektivbyrå: Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet 2004, Biografmysteriet 2004, Tågmysteriet 2005, Tidningsmysteriet 2005,

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin SIDAN 1 Läsförståelse Skönt 1. Vad händer med Hanna, när hon spänner hela kroppen? 2. Vad handlar den orangefärgade boken, på skolbiblioteket, om? 3. När blev de ihop? 4. Varför blir Hanna sur? SIDAN 2

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Huset,

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Arbeta med ord Skriv på ett separat papper. Adjektiv Titta i ordlistan i slutet av det här materialet. Skriv av alla ord som är adjektiv.

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet?

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet? ÅBYSKOLAN 3-5 killar Jag trivs i skolan tjejer Jag trivs i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Jag trivs med

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Sara Uhnoo Material Totalurval: 94 mordbrandsdomar från 10 tingsrätter i Västra Götaland De dömda är mellan 15-25 år Undersökningsperioden

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Jag och min kropp Dingle förskola Avdelning Raketen

Jag och min kropp Dingle förskola Avdelning Raketen Dokumentation av Kvalitetsarbete Jag och min kropp Dingle förskola Avdelning Raketen 2014-2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Marielle, Lisa, Anette Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Från tunnelbana till fåtölj

Från tunnelbana till fåtölj Bakgrund När du läser den här boken får du lära dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker. Det här

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något?

Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Många elever i den svenska skolan klarar av att lära sig läsa ordentligt på de vanliga sätten.

Läs mer

Sanning & Konsekvens mellanstadiet

Sanning & Konsekvens mellanstadiet Sanning & Konsekvens mellanstadiet Stationshäfte med övningar, workshops och diskussionsfilmer INTRODUKTION Stationerna Varje station förbereds och genomförs i ett klassrum eller annan lämplig lokal på

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Människor som hjälper människor

Människor som hjälper människor Människor som hjälper människor Falck Ambulans människor som hjälper människor Falck Ambulans är det ledande ambulansföretaget i Sverige. Det gemensamma hos alla som arbetar hos oss är viljan att hjälpa

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus

Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus Sammanfattning: Denna rapport berättar om hur vi har jobbat med barns tankar om framtida yrke. Barnen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 1(18) Barn-ULF 2015-05-26 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 Innehåll: Barn 10-18 år... 2 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 2 Barns ekonomi och materiella resurser... 4 Barns fritid och

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Våldsamma möten i psykiatrisk vård. Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås

Våldsamma möten i psykiatrisk vård. Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås Våldsamma möten i psykiatrisk vård Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås Hot och våld ökat? Förväntan och ansvar Hot och våld som arbetsmiljöproblem Frågeställningar Hur ser

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Ett urval av Martin Widmarks böcker

Ett urval av Martin Widmarks böcker Ett urval av Martin Widmarks böcker Om LasseMajas Detektivbyrå: (med illustrationer av Helena Willis) Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet

Läs mer

Barn. Vinjett SIP Vera

Barn. Vinjett SIP Vera Vera Vera är 15 år. Hennes storasyster är orolig för Vera då hon verkar ledsen, haft mycket huvudvärk och svårt att sova på nätterna. Systern har uppmärksammat att Vera senaste tiden gått ner i vikt och

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Skrivträning skriv olika sorters texter

Skrivträning skriv olika sorters texter Skrivträning skriv olika sorters texter form Regler för stor bokstav - namn - ny mening Skiljetecken - punkt - frågetecken - utropstecken - kommatecken Stycken - lämna en tom rad innehåll Det ska synas

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer