De kristna kyrkorna och deras historia Läs detta först Lärare:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De kristna kyrkorna och deras historia Läs detta först Lärare:"

Transkript

1 Skrivning i moment 6 Fredag 19 januari 2007 klockan i Hörsal B4 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga där ej annat anges), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så att du besvarar det som efterfrågas. Besvara inte flera frågor på samma papper/blad. 1. Beskriv tre punkter som du tycker bäst beskriver ortodox tro. Ange så gott du kan skillnader och likheter mellan ortodoxa kyrkan och annan kyrka/samfund rörande dessa tre punkter. 2. Medeltidens kyrkohistoria i Västeuropa. Beskriv och argumentera för den historiska utvecklingslinje som du menar utövade det största inflytandet på utformningen av medeltidens kyrka. (Observera att det inte finns något rätt svar. Det är alltså inte ditt val av utvecklingslinje utan det är din beskrivning och argumentation som bedöms) 3. Olivestam m.fl. delar in frikyrkligheten i tre grenar. Dessa kallar man den baptistiska- den metodistiska- och den nyevangeliska rörelsen. Gör en kort beskrivning av en kyrka/samfund ur varje gren (rörelse) med avseende på ursprung och särdrag talet har kallats ekumenikens århundrade. Ange och argumentera för tre faktorer som du tror har betydelse för att de ekumeniska arbetet ökar under 1900-talet. 5. Beskriv historien bakom framväxten av befrielseteologin i Latinamerika. Namnge någon befrielseteolog och lyft fram några av denne teologs tankar. Ange några skillnader och likheter mellan befrielseteologi och någon annan riktning inom den kristna världen.

2 Omskrivning i Lördag 25 augusti, 2007 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1) Gör en beskrivning av Ortodox tro och kyrka genom att behandla följande tre punkter. Hur är den ortodoxa gudstjänsten utformad? Vilka mysterier utövar man inom ortodox tro och hur tar dessa sig uttryck? Hur är organisationen eller kyrkan uppbyggd inom ortodoxin? 2) I Katolska kyrkan samsas medeltida arv tillsammans med förändringar införda under senare tid, inte minst 2:a Vatikankonciliet. Vilka uttryck på katolsk tro och/eller organisation finner du som pekar mot kyrkans äldre respektive modernare historia? Ange och beskriv tre exempel som har sitt ursprung i olika perioder av kyrkans historia. 3) a) Reformationen under 1500-talet förvandlar kyrkogeografin på ett påtagligt sätt. Ge fyra exempel på teologiska och/eller organisatoriska punkter där Martin Luther och den katolska kyrkan var oense. (4p) b) Kyrkan i Sverige kommer under reformationen att likt Martin Luther bryta med Rom. Ge exempel från den svenska kyrkans tro och/eller organisation som du inte tagit upp ovan, som pekar på att det är en reformerad luthersk kyrka. (2p) 4) Beskriv de tre frikyrkliga rörelserna som behandlas i Olivestam m.fl. bok. Hur definieras respektive rörelse? Ge exempel på faktorer som är avgörande för att klassificera ett trossamfund till någon av de tre rörelserna. 5) a) Inom den Latinamerikanska befrielseteologin förenas kristen tro med socialt engagemang. Ge exempel på detta, helst utifrån någon/några namngivna befrielseteologer. (4p) b) Befrielseteologin har kritiserats för att lägga för mycket vikt vid det sociala engagemanget men det är inte unikt i kristendomens historia. Sök två andra exempel ur kyrkans historia där det finns en liknande förening av socialt engagemang och kristen tro. (2p)

3 Omskrivning i Lördag 27 januari, 2007 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. Beskriv den splittring som sker inom den kristna gemenskapen i östra medelhavsvärlden under 400- och 500-talen vilket resulterar i framväxten av mellanösterns kyrkor (de orientaliska kyrkorna). Använd gärna en figur. Vilka faktorer tror du ligger bakom denna kyrkosplittring? 2. Jämför den katolska kyrkan med den ortodoxa kyrkan i synnerhet rörande kyrkans organisation/kyrkosyn, sakrament/mysterier och gudstjänst. Påtala likheter och skillnader rörande dessa punkter. 3. Jämför Martin Luther teologiska system med det som den västra (katolska) kyrkan hade under 1500-talet. Ange och beskriv sex stycken avgörande skillnader och/eller likheter. Du får efter eget huvud avgöra hur många skillnader respektive likheter du vill ta upp. Totalsumman skall vara sex stycken 4. a) Vilken funktion har kyrkoåret för kyrka och gudstjänstliv? (2p) b) Ange schematiskt vilka olika delar kyrkoåret består av och innebörden av dessa delar. (4p) 5. a) Beskriv befrielseteologin till form, innehåll och mål (4p). b)ge två exempel på paralleller till det befrielseteologiska tänkandet som du finner under andra perioder i kyrkans historia? (2p)

4 Omskrivning i Lördag 26 augusti, 2006 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. De ortodoxa och katolska kyrkorna har många centrala likheter men också väsentliga skillnader. Beskriv sex väsentliga skillnader. Försök i förekommande fall att ge en motivering för respektive kyrkas ställningstagande och om så är möjligt ange ungefär när i tiden skillnaden uppkommit. 2. Reformationen på 1500-talet bidrar starkt till den splittring av västkyrkan som vi kan se idag. Gör en generaliserande beskrivning av hur denna utveckling fortlöpte med grunden i reformationen och resultatet i de reformerade nationalkyrkorna. 3. Olivestam m.fl. klassificerar den svenska frikyrkligheten genom grupperna; baptistiska-, metodistiska- och nyevangeliska samfund. Vad grundas den indelningen på? Gör en kort beskrivning för en kyrka/ett samfund ur varje grupp. För var och en skall du taga med vilken syn man har på kyrka/församling och/eller teologisk betoning (t.ex. rörande dop eller nattvard) talet har kallats ekumenikens århundrade. Beskriv det ekumeniska arbetet och ge exempel på hur det tar sig uttryck. Hur förhåller sig olika kyrkor/samfund till det ekumeniska arbetet? 5. Beskriv den Latinamerikanska befrielseteologin, dess förhistoria och framväxt. Tag med betydelsefulla teologer, centrala punkter och ställningstaganden i denna form av teologiskt tänkande.

5 Skrivning i Fredag 8 juni, 2007 Stockholms Universitet, Hörsal 6, Hus C Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. Gör en jämförelse mellan den ortodoxa kyrkans mysterier och den katolska kyrkans sakrament. Vilka likheter och skillnader finner du? 2..Kloster och ordnar har spelat en betydelsefull roll i den västra kyrkans medeltidshistoria. Beskriv och ge exempel för hur kloster, munkar eller nunnor påverkade utvecklingen för följande tre perioder: a) missionen bland germanerna i väst under 500-talet och framåt b) den reformrörelse som präglade kyrkan i väst under 1000-talet c) mendikantordnarnas (tiggarordnarnas) arbete från 1200-talet och framåt 3. Reformationen på 1500-talet splittrar den västra kyrkan i flera grenar. Gör en beskrivning av några idéer och personer som leder in i reformationen. Gör en motsvarande skiss av några olika kyrkliga grenar som leder ut ur reformationsförloppet. Ange något specifikt karaktärsdrag för varje gren. 4. Beskriv ett samfund ur var och en av de tre frikyrkliga grenar som Olivestam m.fl. talar om (metodistiska, nyevangeliska och baptistiska). Ange signifikanta delar i samfundets trosuppfattning så att skillnaderna mellan dem framkommer. 5. Vad gör Latinamerikansk befrielseteologi till teologi och inte bara en sociallära? Beskriv detta med utgångspunkt från någon av befrielseteologerna som presenteras i boken På de fattigas sida. Vad finner du vara det unika i denna form av teologiskt tänkande jämfört med andra teologier ur kyrkans historia?

6

7

8

9

10

11

12 Omskrivning i Höstterminen 2005 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallet poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallet poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. Vilka faktorer ligger bakom de orientaliska kyrkornas framväxt? Vad karakteriserar dessa kyrkor och var har de sin utbredning? 2. Gör en noggrann jämförelse mellan de ortodoxa och katolska kyrkorna. Jämför så många sidor av dessa kyrkor som möjligt och medtag även historiska infallsvinklar. 3. Beskriv de kyrkor och samfund (de så kallade frikyrkorna) som finns i Sverige vid sidan av svenska kyrkan, katolska kyrkan och ortodoxa kyrkor. Tag i beskrivningen med centrala drag, ursprung, framväxt samt skillnader och likheter. 4. Gör en genomgång av kyrkoåret. Vilken betydelse har kyrkoåret för den enskilde kristne och vilken betydelse har det för kyrkorna? 5. Beskriv den Latinamerikanska befrielseteologin, dess förhistoria och framväxt. Tag med betydelsefulla teologer, centrala punkter och ställningstaganden i denna form av teologiskt tänkande.

13 Omskrivning i Lördag 28 januari, 2006 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallen poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. Beskriv den kyrkliga förgrening som startar under 400-talet, gärna med figur. Ange några faktorer som ligger bakom den uppkomna kyrkosplittringen och beskriv vilka samband som kan finnas mellan dessa faktorer. 2. Jämför och redogör för den ortodoxa synen på mysterierna med den katolska synen på sakrament. Vilka avgörande likheter och skillnader finner du? Vad kan dessa likheter och skillnader grunda sig på? 3. Under reformationen spricker den västra kyrkan upp i en mängd olika förgreningar. Resultatet av denna utveckling blir bland annat de olika nationalkyrkorna där den svenska kyrkan är ett exempel. Beskriv de delar av svenska kyrkans tro och organisation som du kan spåra tillbaka till reformationen och Luthers teologi. 4. Ekumeniken har fått en framträdande plats i flertalet kristna kyrkor/trossamfund sedan mitten av 1900-talet. Ge exempel på ekumeniskt arbete från olika nivåer. Vilka faktorer kan ligga bakom ett tilltagande av det ekumeniska arbetet? 5. Gör en kortare beskrivning av den Latinamerikanska befrielseteologin, dess historia och särdrag. Befrielseteologin har kritiserats, kanske främst från Vatikanen. Vad är det man kritiserar befrielseteologin för? Hur förhåller du dig själv till kritiken? Tycker du kritiken är osaklig eller befogad?

14 Omskrivning i Lördag 27 augusti, 2005 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga), ett totalresultat i intervallet poäng ger betyget Godkänd medan ett totalresultat i intervallet poäng ger betyget Väl Godkänd Läs frågorna noggrant så du besvarar det som efterfrågas Besvara inte flera frågor på samma papper 1. Vilka faktorer ligger bakom uppkomsten av de olika orientaliska kyrkorna? Gör en beskrivning av huvudgrenarna bland de orientaliska kyrkorna. Hur ser de ekumeniska relationerna ut mellan dessa kyrkor idag? 2. Jämför den katolska kyrkan med den ortodoxa kyrkan i synnerhet rörande kyrkans organisation/kyrkosyn, sakrament/mysterier och gudstjänst. Påtala likheter och skillnader rörande dessa punkter. 3. Vilka konsekvenser får 1500-talets reformationsepok för den Europeiska kyrkogeografin? Gör en översiktlig kartläggning av dagens Europeiska kyrkogeografi i perspektiv av 1500-talets reformation. Motivera så gott du kan skälen till varför kyrkogeografin får det utseende den idag har. 4. Ekumeniken har fått en framträdande plats i flertalet kristna kyrkor/samfund sedan 1900-talet. Ge exempel på ekumeniskt arbete samt vilka skal som kan ligga bakom en trend av tilltagande ekumeniskt arbete. 5. Beskriv tre Latinamerikanska befrielseteologer och deras idéer. På vilka grunder kan man kalla dem Befrielseteologer?

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

Avundsjuk på episkopatet

Avundsjuk på episkopatet Ledare SPT nr 15/16 2012 Avundsjuk på episkopatet STUNDOM TALAR MAN i ekumeniska och interreligiösa sammanhang om att det finns en»helig avundsjuka» mellan olika kristna kyrkor eller t.o.m. mellan olika

Läs mer

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41419 Ämnen: Historia, Religionsvetenskap Målgrupp: Grundskola 4-6 Speltid: 15 min Produktionsår: 2014 INNEHÅLL:

Läs mer

Lutherska och katolska betoningar i läran om rättfärdiggörelse. Teologiska rummet Umeå stads kyrka 19 februari 2017

Lutherska och katolska betoningar i läran om rättfärdiggörelse. Teologiska rummet Umeå stads kyrka 19 februari 2017 Lutherska och katolska betoningar i läran om rättfärdiggörelse Teologiska rummet Umeå stads kyrka 19 februari 2017 Den ekumeniska händelsen i Rom 5 okt 1991 Lutherska bekännelseskrifter 1529-1577 Huvudartikeln

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Kyrkans och missionens historia

Kyrkans och missionens historia Kurskod HK 201 Kursbenämning, svenska Kursbenämning, engelska Kursens högskolepoäng (hp) Inriktning Kyrkans och missionens historia History of Church and Mission 15 hp Historisk-praktisk teologi Kurskategori

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Kristendomen i världen och i Sverige

Kristendomen i världen och i Sverige Kristendomen i världen och i Sverige Vilka kors kan du? Ortodoxt kors Georgekors krucifix Latinskt kors Grekiskt kors Tyska ordens kors (järnkors) Lpp Katolska, Protestantiska och Ortodoxa kyrkan Under

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De olika kyrkorna,

Läs mer

Kort introduktion till den latinamerikanska befrielseteologin

Kort introduktion till den latinamerikanska befrielseteologin 1 Kort introduktion till den latinamerikanska befrielseteologin Den latinamerikanska befrielseteologin växte fram under 1960-talet utifrån flera års samtal och överläggningar mellan latinamerikanska teologer,

Läs mer

Katolicitet och kontinuitet

Katolicitet och kontinuitet Ledare SPT nr 13 2012 Katolicitet och kontinuitet»en ENDA, HELIG, KATOLSK och apostolisk» så beskriver den niceno-konstantinopolitanska trosbekännelsen kyrkan. Katolsk och katolicitet hör till kyrkans

Läs mer

Kyrkan från Jesus till idag - kyrko- och missionshistorisk översikt (15p)

Kyrkan från Jesus till idag - kyrko- och missionshistorisk översikt (15p) Kursplan Kyrkan från Jesus till idag - kyrko- och missionshistorisk översikt (15p) The Church from Jesus to Present. A Survey of the History of the Church and Christian Missions. (15 ECTS credits) Nivå:

Läs mer

Introduktion till praktisk teologi (7,5p)

Introduktion till praktisk teologi (7,5p) Kursplan Introduktion till praktisk teologi (7,5p) Introduction to Practical Theology (7.5 ECTS credits) Nivå: Fördjupningsnivå Ämnesområde: Kyrko- och missionsstudier Kurskod: KM301 Förkunskapskrav Grundläggande

Läs mer

Sveriges kristna råds Rådsmöte Minnesanteckningar

Sveriges kristna råds Rådsmöte Minnesanteckningar Sveriges kristna råds Rådsmöte Minnesanteckningar Rådsmötet är en mötesplats för SKR:s alla medlemskyrkor för gemenskap och samtal om aktuella frågor. Samtalen kan sedan bli vägledande för eventuella beslut

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Elev 1 Kristendom. Religions frågor

Elev 1 Kristendom. Religions frågor Elev 1 Kristendom Religions frågor 1. Vilken roll har Jesus i kristen tro? Han var den så kallade messias den smorde som är gud som blir en människa, Jesus han visar sin kärlek som gud genom att offra

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Låt allt som lever och andas prisa Gud.

Låt allt som lever och andas prisa Gud. Förslag till Verksamhetsplan 2010 2011 Låt allt som lever och andas prisa Gud. Världsböndagen 2010 har temat Låt allt som lever och andas prisa Gud. Det får också inspirera oss i vår verksamhetsplanering

Läs mer

Kristendomen. Kloster

Kristendomen. Kloster Kristendomen De kristna förföljs Kristendomen kommer från Rom. Många berättade om Jesus, och ännu fler lyssnade. När det blev tillräckligt många bildades församlingar När människorna trodde på någon annan

Läs mer

Bibelstudiet: Enhet för världens skull

Bibelstudiet: Enhet för världens skull studieförbundet bildas samtalsguider Bibelstudiet: Enhet för världens skull Jesu uppmaning Följ mig utmanar oss. Den utmanar oss att vara en kyrka som står upp för det rätta, med ödmjukhet inför allas

Läs mer

Konfirmationen riten som söker sin teologi

Konfirmationen riten som söker sin teologi Ledare SPT nr 8 2012 Konfirmationen riten som söker sin teologi Även om konfirmationsfrekvensen de senaste decennierna har dalat, möter Svenska kyrkans församlingar genom ansvariga ledare fortsatt ett

Läs mer

Kyrkans och missionens historia

Kyrkans och missionens historia Kurskod HK 201 Kursbenämning, svenska Kursbenämning, engelska Kursens högskolepoäng (hp) Inriktning Kyrkans och missionens historia History of Church and Mission 15 hp Historisk-praktisk teologi Kurskategori

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna.

Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna. 1 KRISTENDOMEN Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna. E C A Kunskaper om urkunder: Bibeln Kunskaper om kristendomens

Läs mer

»Ett stråk av himmel och en doft av jord» det materiellas betydelse i firandet av nattvarden, II

»Ett stråk av himmel och en doft av jord» det materiellas betydelse i firandet av nattvarden, II Markus Hagberg: Svensk pastoraltidskrift nr 12 2012»Ett stråk av himmel och en doft av jord» det materiellas betydelse i firandet av nattvarden, II Detta är den andra delen av Markus Hagbergs artikel om

Läs mer

Kristendomen. måndag 17 december 12

Kristendomen. måndag 17 december 12 Kristendomen Namnet kristendom Messias (hebr.) = Kristus (grek.) = den smorde Grundtankar Gud blir människa - Jesus Gud visar sin kärlek genom att offra sig själv (som Jesus) Kärleken gäller alla, även

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE

EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE Örebro 2007-11-14 EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE Inledning I ett samhälle med snabb förändring och ökad religiös mångfald finns ett växande behov av att som kristet trossamfund beskriva

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

föredrag på THS den 11 oktober vid Equmenias hearing inför arbetet med en ny gudstjänsthandbok

föredrag på THS den 11 oktober vid Equmenias hearing inför arbetet med en ny gudstjänsthandbok Att gå på möten frikyrklig gudstjänstspiritualitet föredrag på THS den 11 oktober vid Equmenias hearing inför arbetet med en ny gudstjänsthandbok av Eleonore Gustafsson Jag är alltså pastor i Ryttargårdskyrkan

Läs mer

Min upplevelse i Husaby delas inte det vet jag av alla

Min upplevelse i Husaby delas inte det vet jag av alla 1 Kyrkans kris hur mår Kristi kropp? Min upplevelse i Husaby delas inte det vet jag av alla som var där. Det har med olika förväntningar och inte minst olika förförståelser att göra. För min del handlar

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige.

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Kristendomen Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Historien - Lärjungarna fortsatte prata om Jesus och tron efter han dött. - Alla var välkomna, kvinnor,

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ Frågor sid 188 INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ 1. Varför förföljdes de kristna ibland i romarriket? Det fanns bara kristna församlingar på ett fåtal platser i Rom och vid den här tiden fanns

Läs mer

REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan

REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan 1. Detta frågeformulär gäller Sveriges Kristna Råd. Namn på kontaktperson (obligatoriskt) Befattning Olle Kristenson Telefonnummer 08-453

Läs mer

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Gemensamt för samhällsorienterande ämnen Kungsmarksskolan skall i sin undervisning sträva efter att: - arbetet genomsyras av en demokratisk

Läs mer

Informationsbrev från Brasilien nr 1

Informationsbrev från Brasilien nr 1 2012 Informationsbrev från Brasilien nr 1 Adriana Gastellu Camp Regionalrepresentant i Sydamerika Svenska kyrkan 2012-11-11 Ett nytt land Det har nu gått drygt en månad sedan jag landade på flygplatsen

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Andlig fördjupning i vardagen

Andlig fördjupning i vardagen En presentation av FTO den helige Franciskus tredje orden inom Svenska kyrkan Andlig fördjupning i vardagen med stöd av klosterlivets erfarenheter Ett klassiskt råd för den andliga vandringen säger: Bevara

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G M E D I A I N M O T I O N Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen

Läs mer

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik 1 Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik Det stora romerska riket hade 395 delats upp i Västrom och Östrom. År 1054 splittrades

Läs mer

M E D I A I N M O T I O N

M E D I A I N M O T I O N L Ä R A R H A N D L E D N I N G M E D I A I N M O T I O N Lärarhandledning: Kristendom, Andliga Ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen

Läs mer

Johannelunds teologiska högskola

Johannelunds teologiska högskola Johannelunds teologiska högskola Kurskod SD 201 Kursbenämning, svenska Kursbenämning, engelska Kursens högskolepoäng (hp) 7,5 Ämnesområde Kurskategori Kursens nivå Förkunskapskrav Syfte Förväntade studieresultat

Läs mer

Temakurs: Religion och emancipation, individ och kollektiv från reformationen till 1900-talet

Temakurs: Religion och emancipation, individ och kollektiv från reformationen till 1900-talet Temakurs: Religion och emancipation, individ och kollektiv från reformationen till 1900-talet Kursens mål Ge ökad kunskap om och förståelse för: Religionens roll som normerande, identitetsskapande och

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Konformismens intolerans

Konformismens intolerans Ledare SPT nr 2 2012 Konformismens intolerans FÖRFATTAREN LENA ANDERSSON skriver på DN:s ledarsida den 2 januari om»demokrati som mentalitet». Det är en självrannsakande diskussion, med exempel hämtade

Läs mer

Fasta för gott eller av ondo?

Fasta för gott eller av ondo? Fasta för gott eller av ondo? Av Urban Sylvan, teol.stud. Få har väl undgått att fasta åter igen lyfts fram som hälsokur. Olika medier rapporterar om revolutionerande forskning. Vad fastan idag sägs kunna

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Ett häfte med sammanfattningar och urkunder (=religiösa källor, t.ex. bibeln)

Ett häfte med sammanfattningar och urkunder (=religiösa källor, t.ex. bibeln) 7E Abrahams barn Judendom, kristendom och islam har mycket gemensamt, inte minst geografiskt och historiskt. Vi ska studera vad de har gemensamt och vad som är typiskt för var och en. Vi kommer att ta

Läs mer

Fristående kurser i religionsvetenskap våren 2017

Fristående kurser i religionsvetenskap våren 2017 Fristående kurser i religionsvetenskap våren 2017 Grundläggande nivå Ockultism, satanism, new age och annan esoterism i västerländsk historia och nutid, 7,5hp (kurskod 790G11) Studenten övar sig i att

Läs mer

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingens konstitution består av Grundsatser, Församlingsordning samt Församlingsstadgar, antagna av Immanuelskyrkans församling i Stockholm Immanuelskyrkans

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Konfirmationens Sakrament

Konfirmationens Sakrament Information angående Förberedelse inför Konfirmationens Sakrament Höst och vinter 2015 Sankt Franciskus Katolska Församling Jönköping 1 Kära ungdomar, För vissa är förberedelsen inför Konfirmationen ett

Läs mer

ti 7.10. Den katolska medeltiden

ti 7.10. Den katolska medeltiden Medeltidshistoria, grundstudier Anu Lahtinen, FM Naistutkimuspäivät 19.11.2004 Ingå kyrka ti 7.10. Den katolska medeltiden * Några huvudlinjer gällande kyrkans institutionella utveckling * Reformrörelser

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag BILAGA: Förslag till lärokurser i judendom, islam, katolsk tro, ortodox tro, livsåskådning åk 1-6, B-lärokurs i finska och engelska i åk 6, A-lärokurs i spanska och ryska samt lärokurs i svenska som andra

Läs mer

Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte. Nattvard, församling, gemenskap

Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte. Nattvard, församling, gemenskap Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte Nattvard, församling, gemenskap Hjortsberga 24-26 juni 2016 Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte ett läger för alla åldrar Vad är det att leva i kristen gemenskap år 2016?

Läs mer

HUR ARBETA MED KYRKANS KLIMATPROGRAM FÖRSAMLINGEN? Studiematerial för församlingarna

HUR ARBETA MED KYRKANS KLIMATPROGRAM FÖRSAMLINGEN? Studiematerial för församlingarna HURARBETAMEDKYRKANS KLIMATPROGRAM FÖRSAMLINGEN? Studiematerialförförsamlingarna PubliceratavKyrkanscentralfördetsvenskaarbetet Helsingfors November2009 1 Introduktion På Bibelns första sidor får människan

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Studiegrupper. Örgryte församlingshem. Hösten 2016

Studiegrupper. Örgryte församlingshem. Hösten 2016 Studiegrupper Örgryte församlingshem Hösten 2016 Studiegrupper för öppna och tillåtande samtal om tro och liv Örgryte församlingshem Hösten 2016 I studiegrupperna tillåter vi oss själva och varandra att

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

Frikyrklig ecklesiologi?

Frikyrklig ecklesiologi? Frikyrklig ecklesiologi? Peter Halldorfs kyrkosyn under diskussion Fredrik Lindé Abstract There has been a change in the ecclesiology of the well-known Pentecostal pastor and author Peter Halldorf. His

Läs mer

Att backa in i framtiden

Att backa in i framtiden Ledare SPT nr 9 2012 Att backa in i framtiden 2010 GJORDES EN STOR enkätundersökning av Svenska kyrkans medlemmar. Den beskrivs och redovisas av Jonas Bromander i en bok på Verbum: Svenska kyrkans medlemmar

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk

Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk KATEKUMENATET SOM VUXENVÄG TILL TRO Katekumenatet är ett sätt för församlingarna att visa vägen

Läs mer

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision Salts syftesparagraf definitioner, utläggning och vision Inledning Detta häfte har skrivits av Salts generalsekreterare Olof Edsinger på uppdrag av Salts styrelse. Texten är antagen av Salts styrelse vid

Läs mer

Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning.

Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning. Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning. HT 2005 SKRIVNING: Fredag 28 oktober kl. 13-17 i Laudvikssalen. Rättande

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

Kursinformation och kursuppgifter

Kursinformation och kursuppgifter 1 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation Svenska kyrkans tro och liv Ht 2010 Kurskod: 790G90 Kjell O. Lejon, professor Tel. 013-28 56 67 kjell.o.lejon@liu.se Kursinformation

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Avfallet - ett säkert tidstecken

Avfallet - ett säkert tidstecken Avfallet - ett säkert tidstecken Av Christer Åberg Ett säkert tidstecken på att vi idag lever i den sista tiden är den kristna församlingens avfall! Här i denna artikel tar jag upp flera aktuella händelser

Läs mer

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan 2011 2012 Inledning Följ mig! sa Jesus och allt blev nytt. I den kallelsen föds och förnyas kyrkan varje ny dag. Jesus är centrum och vi vill en kyrka som dras

Läs mer

Planering Religion. Kristendom VT:2015 ÅK 7

Planering Religion. Kristendom VT:2015 ÅK 7 Planering Religion Kristendom VT:2015 ÅK 7 Planering Religion VT 2015 Veckomål vecka 15 Man ska ha läst sidan 186-195 Svarat på frågor s. 195 fråga 1-15. Veckomål vecka 16 Tisdag genomgång frågorna sidan

Läs mer

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder Jag kallar er vänner Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder 1 Biblisk grund Den missionssyn som vuxit fram i Svenska Missionskyrkan när det gäller relationen till kyrkor

Läs mer

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 Tema: En mänsklighet Trons reflektion interdependencefestivalen Vi vill ordna en tredje interdependencefestival den 7-9 oktober.

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Norden blir kristet långsamt

Norden blir kristet långsamt Kristendomen del 7 Norden blir kristet långsamt Kristnandet av Norden var en lång process som började under vikingatiden (ca 800-1000-talet). En orsak till att det tog lång tid för kristendomen att få

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer