EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad Informationssäkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EBITS 2007-11-23 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet"

Transkript

1 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad Informationssäkerhet Hur hanteras och förebyggs hoten mot informationssäkerheten i multifunktionsmaskiner Syfte Syftet med detta dokument är att synliggöra säkerhetsproblematiken med multifunktionsmaskiner och dela med oss av våra erfarenheter. Med multifunktionsutrustning avses kontorsutrustning som klarar två eller fler informations- och pappershanteringsfunktioner såsom utskrift, kopiering, fax, skanning, lagring och e-post. Inledning Multifunktionella skrivare har i många företag ersatt ett antal specialiserade apparater såsom faxar, skannrar, kopiatorer och skrivare. Integrationen av flera apparater har förutom de uppenbara fördelarna fört med sig ett antal informationssäkerhetsrelaterade aspekter och risker som måste beaktas. Annars kan i värsta fall apparaten kompromettera det interna datanätet och bidra till ett okontrollerat flöde av (känslig) information. Risk föreligger att känslig information kommer obehöriga till del t ex vid reparationer och maskinbyten. Säkerhetsrisker Följande informationssäkerhetsrisker måste beaktas för denna typ av maskiner oavsett maskinens storlek och användningssätt: Mellanlagring av känslig information på apparatens interna hårddisk eller i internminne Oavsett om man kopierar, skannar, faxar eller skriver ut dokument lagras all information på maskinens interna hårddisk. Denna hårddisk är som regel på flera GB (gigabyte). Lagring av information på apparatens interna hårddisk Information som lagras på apparatens interna hårddisk blir kvar efter det att man utfört begärd aktivitet vilket innebär att stora mängder information ligger lagrad i maskinen. OBS! Detta gäller även känslig information! Den lagrade informationen blir åtkomlig i samband med service av apparaten Servicetekniker ansluter som regel en bärbar dator till apparaten i samband med service och kan då kopiera ner all information som finns på hårddisken. Har känslig information för företaget eller dess kunder hanterats i apparaten måste detta beaktas. Vid utbyte, försäljning eller Multifunkmaskiner v1.1.doc 1 (7)

2 skrotning av apparaten kan den information som finns lagrad komma i orätta händer Anslutning till det interna datanätet och eventuellt till Internet Det är inte helt ovanligt att man i samband med upphandlingar skriver avtal med möjlighet till fjärrdiagnostik vilket innebär att apparaten är åtkomlig från aktuellt serviceföretag över Internet och därmed även den lagrade informationen. Apparatens anslutning till det interna datanätet gör den åtkomlig för ett större antal anställda än just de personer som den är avsedd att betjäna. Skicka inskannad och lagrad känslig information med e-post utanför företaget Inskannad och lagrad information kan sändas till fel mottagare inom eller utom företaget. Från multifunktionsskrivare skickad e-post har ofta en anonym avsändare (t ex multimaskin@företaget.se), och detta kan på ett effektivt sätt användas för att nästan utan risk läcka känslig information. Övervakning/loggning Brist på övervakning och loggning av vad som händer med denna typ av apparater gör det svårt att ha kontroll på informationssäkerheten. Spårbarhet Då flera funktioner på maskinen (som att kopiera, skanna och skicka e-post) kan utföras anonymt, blir det omöjligt att i efterhand kontrollera vad som hänt och vem som gjort vad. Fysisk åtkomst till apparaten (och manipulation) då den står i allmänna utrymmen Risk för att obehöriga tar del av information som skrivs ut eller erhålls från inkommande fax motsvarande under den tid som förflyter från utskrift tills dokumenten hämtas. Här föreligger även risk för extern åtkomst. Säkerhetsmässiga krav och önskemål rörande multifunktionsmaskiner Nedan beskrivs krav och önskemål vid användande av multifunktionsmaskiner eller kombinationsmaskiner. Dessa krav kan med fördel användas (delvis, i sin helhet eller i kombination med andra krav) som ett underlag för en upphandling av multifunktionsmaskiner. Kraven kan också användas som en checklista för en existerande installation av multifunktionsmaskiner. De exempel som ges i dokumentet är avsedda att exemplifiera vad som menas med kravet och är ej uttömmande eller kompletta uppräkningar av samtliga kombinationer, möjligheter eller val Multifunkmaskiner v1.1.doc 2 (7)

3 Kraven är dels riktade mot Leverantör och avtalspartner (återförsäljare, underhålls- och servicepartners och motsvarande) Intern driftsorganisation Definitioner Med utrustning i nedanstående text menas multifunktionsapparater (kombinationsutrustning) som används i kombination med andra funktioner eller för ett eller fåtal av de funktioner som utrustningen möjliggör (t.ex att en kombinationsmaskin enbart används som nätverksskrivare) De olika kraven och önskemålen är angivna med vilken kategori av krav de skall uppfylla. De olika kategorierna som använts i dokumentet är: Autenticiering - Identifikation och kontroll av att användare har rätt att nyttja tjänster i utrustningen. Auktorisation - Behörighetskontroll av att en användare har rätt att nyttja en viss tjänst eller funktion. Konfidentialitet - Insynsskydd och sekretess av information under behandling, under transport eller lagring. Spårbarhet - Att utrustningen har stöd för olika typer av loggar och underlag så att man kan följa händelser som inträffat i systemet/utrustningen. Grundläggande systemsäkerhet Nätverkssäkerhet - Att inte utrustningen medför risker på nätverket, att inte de externa kopplingar och anslutningsmetoder som utrustningen innehar medför ökad risk för obehörig åtkomst till nätverket eller till själva utrustningen. Tillgänglighet - Att utrustning och tjänster finns tillgängliga när behov uppstår. Datakvalitet/Riktighet - Att dataintegritet upprätthålls, att data är beständigt. Fysisk säkerhet - Stöld, brand och liknande. Informationsförlust - Att inte utrustningen kan användas för att läcka information under drift eller i samband med utrangering. Informationssäkerhet - Allmänt skydd och säkerhet i samband med informationshantering Avtalsmässiga och juridiska krav och riktlinjer Krav A.1: Företagets avtal med leverantör skall vara så utformat att företaget förfogar (äger eller har rätt att köpa loss) över utrustningen eller dess komponenter så att exempelvis hårddiskar får avlägsnas för radering eller destruktion vid behov. [Juridik] Multifunkmaskiner v1.1.doc 3 (7)

4 Krav A.2: Säkerhetskrav på leverantören bör vid vite vara inskrivet i avtal med leverantören. [Juridik] Krav A.3: Krav på installatörer (exempelvis mellan leverantör och installatör, eller mellan köpare (företaget) och serviceinstans såsom ITsupport) skall vid vite vara inskrivet i avtal med installatörer. [Juridik] Krav A.4: I avtalet skall företaget ha kontroll över leverantörens och serviceleverantörens möjlighet till fjärrdiagnostik och fjärrservice samt utrustningens larmutsändning. Innebörden av denna avtalsskrivelse skall vara att företaget förbehåller sig rätten att som standard inte tilllåta fjärråtkomst för diagnostik och service samt förbehåller sig rätten att inte tillåta utrustningen att leverera status-, larm eller diagnostik till leverantören. [Nätverkssäkerhet] Krav A.5: Säkerhetskraven skall inte omförhandlas eller strykas ur upphandlingsunderlag eller avtal utan godkännande från företagets säkerhetsfunktion. [Juridik] Tekniska krav och riktlinjer Krav T.1: Leverantören skall kunna garantera att externanslutning (faxmodem, modem, nätverksanslutning, USB-portar, Skärm- och tangentbordsportar, flyttbara medier såsom Compact Flash eller disketter, och andra liknande externa portar) går att avaktivera. [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.2: Leverantören skall kunna garantera att trådlös anslutning (IR, Bluetooth, eller liknande) går att avaktivera [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.3: Installatören skall för samtliga eller enstaka anslutningar stänga av externa anslutningar (faxmodem, modem, nätverksanslutning, USB-portar, Skärm- och tangent- bortsportar, flyttbara medier såsom Compact Flash eller disketter, och andra liknande externa portar) för vissa installationsscenarios och för användning av utrustningen där känslig information skall hanteras. [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.4: Installatören skall stänga av trådlösa anslutningar (IR, Bluetooth, eller liknande) för vissa installationsscenarios och för användning av utrustningen där känslig information skall hanteras. [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.5: Administrativ åtkomst via utrustningens konsol (fysiska användargränssnitt i form av knappar och display) skall kunna stängas av eller skyddas med lösenord, PIN-kod eller motsvarande. [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.6: Utrustningen bör ha PIN-kodsskydd av själva utskriften av ett utskriftsjobb, mottaget fax eller liknande. När utrustningen är delad och/eller används i en öppen kontorsmiljö (exempelvis skrivarrum) kan enskilda eller samtliga utskrifter förses med PIN-kod för att fullfölja utskriften. [Autenticiering] Multifunkmaskiner v1.1.doc 4 (7)

5 Krav T.7: Utrustningen bör ha möjlighet att lagrad data temporärt eller långsiktigt (formulär, fonter, etc) skyddas av kryptering. [Konfidentialitet] Krav T.8: Oönskad eller oanvända funktioner (exempelvis inbyggda nättjänster såsom webbservrar, nätverksprotokoll såsom Novell IPX/AppleTalk/SNMP/telnet/ leverantörsspecifika protokoll, logg- statistiksammanställningar, sändarmodul för e-post, etc) skall gå att avaktivera via administrativa gränssnitt (konsol, nätverksmässig åtkomst eller liknande) [Grundläggande systemsäkerhet] Krav T.9: Det skall gå att begränsa vem eller vilka som får utföra fjärrövervakning av utrustningen. [Autentisering] Krav T.10: Utrustningen bör behålla mottagen information, såsom exempelvis utskriftsjobb eller mottagna fax, i händelse av strömavbrott eller driftstörning (exempelvis papperstrassel vid utskrift). [Tillgänglighet] Krav T.11: Utrustningen bör klara att göra utskrifter på arkivbeständigt pappersmaterial som uppfyller arkiveringskrav, exempelvis SS-ISO [Datakvalitet / Riktighet] Krav T.12: Utrustningen bör ha logg- och användarsammanställningar på vem som utfört en viss operation, exempelvis en utskrift. [Spårbarhet] Krav T.13: Det skall finnas modeller att beställa som inte har inbyggd hårddisk. [Informationsförlust] Krav och riktlinjer för drift, service och underhåll Krav vid service Krav S.1: Utrustningen skall ha PIN-kod, lösenordsskydd eller motsvarande för att åtkomst till administrativa åtgärder (t ex ändra inställningar eller konfiguration, få ut statistik eller loggar, etc). [Autentisering] Krav S.2: Fabriks- eller standardlösenord på utrustningen skall ej användas för administrativa åtgärder eller när service utförs. [Autentisering]. Krav S.3: Det bör finnas enkla verktyg eller metoder för att ändra lösenord för en mängd utrustningar eller samtliga utrustningar. [Autentisering] Krav S.4: Vid service av viss typ av utrustning, främst sådan som har använts för stora mängder information (som därmed inte går att klassificera) eller känslig information skall hårddisk eller annan lagringsmedia tas ut innan utrustningen lämnar företagets lokaler. [Informationssäkerhet] Krav S.5: Det skall gå att uppdatera programvaran (styrprogramvara, bios, operativ-system eller liknande) i utrustningen i händelse av att Multifunkmaskiner v1.1.doc 5 (7)

6 säkerhetsproblem hittas i utrustningen. [Grundläggande systemsäkerhet] Krav vid installation Krav I.1: Viss utrustning som används för hantering (utskrift/inskanning/faxning/ kopiering eller liknande) av känslig, företagshemlig eller kvalificerat företagshemlig information skall 1. Vara helt fristående 2. Anslutas direkt till datorn 3. Hållas i stängda och kontrollerade utrymmen [Informationssäkerhet] Krav I.2: Utrustningen bör vara försedd med anordningar så att det med hjälp av tilläggsutrustning går att låsa fast utrustningen. Detta gäller särskilt för utrustning som skall installeras i publika utrymmen såsom foajéer och liknande. [Fysisk säkerhet] Krav vid drift Krav D.1: Delade utrymmen som används för utskrift, kopiering och liknande informationsbehandling av känslig eller hemlig information skall vara utrustade med papperstugg. [Informationssäkerhet] Krav vid utrangering, skrotning eller liknande Krav U.1: Datamedia som använts i utrustningen (exempelvis hårddisk, Compact Flashminnen, etc.) skall raderas eller destrueras på ett av företagets godkända metoder. [Informationssäkerhet] Övriga krav och riktlinjer Krav Ö.1: Utrustningen skall säkerställas mot överhettning och brand [Fysiskt skydd] Krav Ö.2: Levererad dokumentation skall beskriva de olika säkerhetsfunktioner som utrustningen tillhandahåller. [Informationssäkerhet/tillgänglighet] Övrigt Frågor kan ställas till EBITS via e-post ebits_box@svenskenergi.se Multifunkmaskiner v1.1.doc 6 (7)

7 Ordförklaringar Bluetooth En industrispecifikation för radiobaserad kommunikation med begränsad räckvidd (1m, 10m eller 100m) som dock kan fångas upp på betydligt större avstånd. Bluetooth används för informationsutbyte mellan t.ex. mobiltelefoner, bärbara datorer, skrivare, digitala kameror osv. IEEE i En utökning av IEEE standarden som specificerar säkerhetsmekanismer för trådlösa nät. IDS Intrusion Detection System - Ett system för att upptäcka olika typer av oönskade aktiviteter i datorsystem (datornät och datorer). Dessa aktiviteter inkluderar bl.a. överbelastningsattacker, intrångsförsök och virusangrepp. IPSec IPSec är en samling protokoll för att säkra IPprotokollet m.h.a. autenticering och/eller kryptering av datapaket. IPSec kan användas för att upprätta och skydda ett VPN (Virtual Private Network). VPN Virtual Private Network - Ett samlingsnamn för ett antal tekniker och protokoll som använder publika nät för att skapa privata datornät. På detta sätt kan lokala datornät (LAN) kopplas ihop och externa användare kan ges åtkomst till företags interna nät. IR Olika tekniker för att på korta avstånd trådlöst kommunicera m.h.a. infrarött ljus. PoE Power over Ethernet - Ett samlingsnamn för olika tekniker att tillsammans med data skicka elektrisk energi till apparater (t.ex. trådlösa accesspunkter, IP-telefoner och webbkameror) i en tvinnad parkabel i ett Ethernet. "Rogue" accesspunkt En accesspunkt i ett WLAN som satts upp utan administratörens tillåtelse och som kan t.ex. användas av en angripare för att avlyssna trafik på WLAN:et. SSID Service Set Identifier - Ett namn som delas av de utrustningar som vill kommunicera med varandra i ett trådlöst nät (enligt IEEE standarden). WLAN Wireless Local Area Network - Ett samlingsnamn för olika typer av trådlösa nät. Den vanligaste typen är de nät som bygger på IEEE standarden och används bl.a. för att koppla ihop datorer med trådlösa accesspunkter både i hem och på företag Multifunkmaskiner v1.1.doc 7 (7)

EBITS 2007-11-23 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-26 Informationssäkerhet

EBITS 2007-11-23 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-26 Informationssäkerhet 2007-11-23 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-26 Informationssäkerhet TRÅDLÖS KOMMUNIKATION Inledning En stor del av den IT-utrustning som finns på marknaden idag och som i allt större

Läs mer

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

Säker hantering av mobila enheter och portabla lagringsmedia

Säker hantering av mobila enheter och portabla lagringsmedia O Dnr UFV 2018/1675 Säker hantering av mobila enheter och portabla Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-09-03 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad

Läs mer

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

EBITS 2012-01-09 E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 5 INFORMATIONSKLASSNING. 1 Syfte. 2 Avgränsningar. 3 Bakgrund. 4 Informationsformer

EBITS 2012-01-09 E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 5 INFORMATIONSKLASSNING. 1 Syfte. 2 Avgränsningar. 3 Bakgrund. 4 Informationsformer EBITS 2012-01-09 Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 1 Syfte Syftet med detta dokument är att belysa de risker som finns med olika former av virtuella möten.

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion

IT-säkerhetsinstruktion IT-säkerhetsinstruktion Innehållsförteckning 1. ANVÄNDARENS ANSVAR...2 2. ÅTKOMST TILL INFORMATION...2 2.1 BEHÖRIGHET...2 2.2 INLOGGNING...2 2.3 VAL AV LÖSENORD...2 2.4 BYTE AV LÖSENORD...2 3. DIN ARBETSPLATS...3

Läs mer

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 2013-10-01 Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255/12-060) Informationssäkerhet 6 saker att tänka på! 1. Skydda dina inloggningsuppgifter och lämna aldrig ut dem

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2.

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2. Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga D Personuppgiftsbiträdesavtal Version: 2.0 Innehållsförteckning 1 Allmänt om personuppgiftsbiträdesavtal... 1

Läs mer

Informationssäkerhet vid Lunds Universitet. Mötesplats Rydberg 3:e oktober Lennart Österman

Informationssäkerhet vid Lunds Universitet. Mötesplats Rydberg 3:e oktober Lennart Österman Informationssäkerhet vid Lunds Universitet Mötesplats Rydberg 3:e oktober 2017 Lennart Österman Rektorn fattade två beslut den 22 juni om Riktlinjer för informationssäkerhet Användare Anställda Användare

Läs mer

Tips och råd om trådlöst

Tips och råd om trådlöst Tips och råd om trådlöst Vad gör jag om min uppkoppling är långsam? Får du dåliga värden på Bredbandskollen ska du göra följande: Se till att datorn är direkt ansluten till modemet. Om du har ett eget

Läs mer

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Bilagor Bilaga 1. Handledning i informationssäkerhet

Läs mer

Juridik och informationssäkerhet

Juridik och informationssäkerhet 2 KAPITEL Juridik och informationssäkerhet Sammanfattning Information som hanteras i socialtjänstens hemtjänstverksamhet (hemtjänst) och i kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) innehåller känsliga

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 07-05-24 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Regel. Användning av Riksbankens IT-resurser. Inledning. Användning av IT-resurser

Regel. Användning av Riksbankens IT-resurser. Inledning. Användning av IT-resurser Regel BESLUTSDATUM: 2014-03-24 BESLUT AV: Anders Vredin BEFATTNING: Avdelningschef ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Lars Andersson HANTERINGSKLASS: Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK

Läs mer

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN:

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: IT-Användarpolicy 2018-01-25 Rackfish AB DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: 2009-09-14 TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: 2018-01-25 FILNAMN: IT-användarpolicy VERSION: 2018 v1 DOKUMENTÄGARE:

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser om användning av myndighetens IT-utrustning samt IT-tjänster och telefoni RIB 2014:1 beslutade den 9 april 2014.

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: /

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: / stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav på säkerhetsarbete

Läs mer

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet IT SOM TJÄNST - MOLNTJÄNSTER Användning av internetbaserade IT-tjänster tillhandahållna av extern leverantör Syfte

Läs mer

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet 2016-02-09 Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket.

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. DATORTEKNIK 1A Router med WiFi Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi Namn: Datum: Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer,

Läs mer

Metoder för datasäkerhet. Vad handlar en sådan kurs om???

Metoder för datasäkerhet. Vad handlar en sådan kurs om??? Metoder för datasäkerhet Vad handlar en sådan kurs om??? Vad avses då media rapporterar om datasäkerhet? Oftast resultat av brister i säkerheten Allt möjligt av helt olika karaktär, som Försvunna viktiga

Läs mer

Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN

Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN Anslutning till Skellefteå kommun via VPN 1 ger dig möjlighet att komma åt resurser från en bärbar dator (som tillhandahålls av Skellefteå kommun)

Läs mer

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät 2 Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät Trådlösa nät för uppkoppling mot Internet är vanliga både

Läs mer

Posthantering och annan överföring av sekretessbelagd och integritetskänslig information

Posthantering och annan överföring av sekretessbelagd och integritetskänslig information Koncernkontoret Enheten för informationssäkerhet informationssakerhet@skane.se Datum: 2012-11-05 Dnr: Dokumentförvaltare: Enheten för informationssäkerhet Koncernkontoret Dokumentets status: Beslutat Dokumentid:

Läs mer

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare Lösenord lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet

Läs mer

Informationssäkerhetsinstruktion: Användare

Informationssäkerhetsinstruktion: Användare EXEMPEL 1 Informationssäkerhetsinstruktion: Användare (Infosäk A) Innehållsförteckning 1. INSTRUKTIONENS ROLL I INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...2 2. ANVÄNDARENS ANSVAR...2 3. ÅTKOMST TILL INFORMATION...2

Läs mer

IT-Policy Vuxenutbildningen

IT-Policy Vuxenutbildningen IT-Policy Vuxenutbildningen För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till kommunkoncernens förhållningssätt och regelverk angående hur du får

Läs mer

Regler för användning av Riksbankens ITresurser

Regler för användning av Riksbankens ITresurser Regler för användning av Riksbankens ITresurser MAJ 2009 1 Inledning I det följande ges regler för användning av Riksbankens IT-resurser, vilka gäller för alla medarbetare i Riksbanken samt konsulter och

Läs mer

Din manual OLIVETTI D-COLOR MF3000 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3964382

Din manual OLIVETTI D-COLOR MF3000 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3964382 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för OLIVETTI D-COLOR MF3000. Du hittar svar på alla dina frågor i OLIVETTI D-COLOR MF3000

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration Förutom trådbundna nätverk så finns det tekniker som möjliggör trådlös kommunikation Trådlös kommunikation

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp VGR-riktlinje Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet

Riktlinjer för Informationssäkerhet Dnr 2014/1279 Riktlinjer för Informationssäkerhet Hantering av utrangerad (avvecklad) IT-utrustning Fastställda av säkerhetschefen 2014-12-08 Innehåll 1 Inledning 3 2 Ansvar vid bedömning 3 3 Definitioner

Läs mer

Säkerhetsinstruktion 1 BAKGRUND INLOGGNING HANTERING AV INFORMATION INTERNET E-POST INCIDENTER...

Säkerhetsinstruktion 1 BAKGRUND INLOGGNING HANTERING AV INFORMATION INTERNET E-POST INCIDENTER... 2000-08-11 Sida 1 1 BAKGRUND... 2 2 INLOGGNING... 2 3 HANTERING AV INFORMATION... 3 4 INTERNET... 4 5 E-POST... 5 6 INCIDENTER... 5 7 BÄRBAR PC... 5 8 ARBETSPLATSEN... 6 2000-08-11 Sida 2 1 BAKGRUND Information

Läs mer

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband Användarhandbok AE6000 Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband a Innehåll Produktöversikt Funktioner 1 Installation Installation 2 Trådlös nätverkskonfiguration Wi-Fi Protected Setup 3 Verktyg för

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910 TA 82 145 03-13 Snabbstartsguide Mobil WiFi ZTE MF910 Innehållsförteckning Välkommen...2 Lär känna din mobila WiFi...3 Informationsikoner...4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7

Läs mer

Sammanfattning av riktlinjer

Sammanfattning av riktlinjer Sammanfattning av riktlinjer INFORMATIONSSÄKERHET FÖR ANVÄNDARE inom Luleå kommunkoncern 2015-03-04 Informationssäkerhet för användare beskriver hur Luleå kommun hanterar den information som används i

Läs mer

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera Innehåll 1 Externa antenner 2 GSM/GPRS 3 MMS 4 Ethernet inställningar 5 Fjärrhjälp OBS! För grundläggande information

Läs mer

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet Säkerhetsanalys The Dribble Corporation Produkt: Dribbles En elektronisk pryl Vill börja sälja över nätet Behöver utveckla nätverksinfrastuktur 19/10-04 Distribuerade system - Jonny Pettersson, UmU 1 The

Läs mer

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut.

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. TBUS0368_ADSL_manual_bredband_telejacket_190x170.indd 1 2016-06-03 11:53:47 Innehållsförteckning Paketets innehåll...3

Läs mer

Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell Latitude E4300

Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell Latitude E4300 Dell Latitude ON Flash återkommande frågor 1. Stödjer alla Dell datorer Latitude ON Flash? Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost.

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost. Routingprocessen Vid kommunikation mellan datorer måste de känna till var och hur de skall skicka paketen, om de datorer som ska kommunicera ligger på samma IP-nät är det ju inget problem. Men är det så

Läs mer

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14 Innehållsförteckning Välkommen... 2 Lär känna din mobila WiFi... 3 Informationsikoner... 4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7 Anslut till internet via mobilt nätverk - 4G

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

Bilaga 3c Informationssäkerhet

Bilaga 3c Informationssäkerhet SID 1 (9) Bilaga 3c Informationssäkerhet Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

BIPAC-7402 / 7402W (Trådlös) ADSL VPN Firewall Router med 3DES-accelerator Snabbstartsguide

BIPAC-7402 / 7402W (Trådlös) ADSL VPN Firewall Router med 3DES-accelerator Snabbstartsguide BIPAC-7402 / 7402W (Trådlös) ADSL VPN Firewall Router med 3DES-accelerator Snabbstartsguide Billion BIPAC-7402 / 7402W (Trådlös) ADSL VPN Firewall Router med 3DES-accelerator För mer detaljerade anvisningar

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV IT SYSTEM Version 2002-11-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND...3 INLOGGNING...3 HANTERING AV INFORMATION...4 INTERNET...5 E-POST...6 INCIDENTER...6 BÄRBAR PC...6 ARBETSPLATSEN...7

Läs mer

Student. DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post. IT-avdelningen

Student. DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post. IT-avdelningen IT-introduktion Student DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post 2015 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning

Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning Innehåll Detta dokument innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för privata utförare att förhålla sig till som krav innan man ansöker

Läs mer

SÄKERHET. Konica Minoltas branschledande säkerhetsstandarder SÄKERHET

SÄKERHET. Konica Minoltas branschledande säkerhetsstandarder SÄKERHET Konica Minoltas branschledande säkerhetsstandarder I den digitala eran har den globala kommunikationen utvecklats lavinartat och säkerhetsriskerna har ökat proportionerligt. I företagsmiljöer är vardaglig

Läs mer

HP Next Day Hardware Support HP Care Pack Services

HP Next Day Hardware Support HP Care Pack Services HP Next Day Hardware Support HP Care Pack Services Med HP Hardware Support Onsite får du support av hög kvalitet för dina hårdvaruprodukter från HP och Compaq, både på distans och på plats hos dig. Du

Läs mer

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TRÅDLÖSA NÄTVERK Trådlösa nätverk blir allt vanligare i hemmen.

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG INSTALLATISHANDBOK INNEHÅLL Sida FUNKTI Tillbehör... Funktion... Komponenternas benämning och funktioner... Välja plats för installationen... Mekanisk installation... Elektriska kopplingar... Försiktighetsåtgärder...

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Informationssäkerhet Information och anvisningar för medarbetare i Stockholms läns sjukvårdsområde Informationssäkerhet 3 Informationssäkerhet inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) Med informationssäkerhet

Läs mer

Version 1.0 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Internettjänster

Version 1.0 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Internettjänster Version 1.0 09/10 Xerox 2010 Xerox Corporation. Med ensamrätt. Opublicerade rättigheter förbehålls enligt upphovsrättslagstiftningen i USA. Innehållet i denna publikation får inte reproduceras i någon

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Trådlöst (endast vissa modeller) Användarhandbok

Trådlöst (endast vissa modeller) Användarhandbok Trådlöst (endast vissa modeller) Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Bluetooth är ett varumärke

Läs mer

Datasäkerhet. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 10. Hot mot datorsystem. Datorsäkerhet viktigare och viktigare.

Datasäkerhet. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 10. Hot mot datorsystem. Datorsäkerhet viktigare och viktigare. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004 Mattias Wiggberg Dept. of Information Technology Box 337 SE751 05 Uppsala +46 18471 31 76 Collaboration Jakob Carlström Datasäkerhet Slideset 10 Agenda Hot mot

Läs mer

Spårbarhet i digitala system. Biografi. Spårbarhet. Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss

Spårbarhet i digitala system. Biografi. Spårbarhet. Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss Spårbarhet i digitala system Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss Wecksten, Mattias Science Park 2008 Biografi Mattias Weckstén kontor på våning F3 mattias.wecksten@hh.se Forskar på CC-lab

Läs mer

Informations- säkerhet

Informations- säkerhet ISec Code of Conduct Internal information Informations- säkerhet Ditt ansvar! ISec Code of Conduct Informationssäkerhet Scanias verksamhet är beroende av att information är tillgänglig och hanteras på

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

BIPAC 7402G g ADSL VPN Firewall Router. Snabbstartsguide

BIPAC 7402G g ADSL VPN Firewall Router. Snabbstartsguide BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router Billion BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router För mer detaljerade anvisningar om inställning och användning av en 802.11g ADSL VPN Firewall Router, v.g.

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

Lathund för tipsare. Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget.

Lathund för tipsare. Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget. Lathund för tipsare Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget. 1 Först 1.1 Vill du vara anonym? Den journalist eller redaktion du kontaktar är enligt lag skyldig

Läs mer

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen 120419 50094 Fick-router MP-01 Accesspunkt/Utökning Förlänger nätverket, som Accesspunkt via trådbundet och utökar via trådlös överföring. Trådlös router Tar emot bredbandssignal och skickar ut trådlöst

Läs mer

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Site-to-site VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Site-to-site VPN tunnel (baserad på IPSec) mellan två brandväggar som kör pfsense. Detta ska simulera att

Läs mer

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. 3 4 5 Pekskärm Menyer 6 6 Alfanumerisk knappsats

Läs mer

Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0. Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC

Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0. Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0 Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC Bakgrund För att upprätta förtroende i en federation krävs inte bara att identitetsutdelningsprocessen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter Manual Huawei B260a Startboxen innehåller följande utrustning Modem Nätverkskabel Strömadapter 2 3 Modem Huawei B260a Betydelsen av modemets lampor 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Anslutning för extern antenn

Läs mer

Handbok. Installation av Dovado Tiny

Handbok. Installation av Dovado Tiny Handbok Installation av Dovado Tiny Dela med dig av ditt 4G-modem Med din trådlösa 4G-router Dovado Tiny och ett usb-modem för mobilt bredband, kan du dela din 4G-uppkoppling med flera andra användare

Läs mer

Administratör IT-system Kursplan

Administratör IT-system Kursplan Administratör IT-system Kursplan Administratör IT-system Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Advanced Enterprise System Administration 25 CCNA 45 CCNA Security 20 Drift i virtuella miljöer 20

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365 2019 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma

Läs mer

Checklista, så planerar du ditt WiFi

Checklista, så planerar du ditt WiFi Checklista, så planerar du ditt WiFi Utnyttja kraften i en professionell WiFilösning Med en professionell och rätt konfigurerad WiFi-lösning kan du göra mer än du tror. Läs mer om vad du bör tänka på på

Läs mer

Informationssäkerhet - en översikt. Louise Yngström, DSV

Informationssäkerhet - en översikt. Louise Yngström, DSV Informationssäkerhet - en översikt Louise Yngström, DSV Närmaste 50 minuterna... Informationssäkerhet? Definition Mål Krav Medel Datasäkerhet säkerhet beträffande skydd av datorsystem och dess data syftande

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 646-2012 Socialnämnden i Halmstad kommun Box 230 301 06 Halmstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem

Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem Upprättad: 2015-06-09 Reviderad: 2015-06-18 Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem 1. Beskrivning av IT-stöd Kapitel 1 beskriver de IT-stöd som Borås Stad har beslutat ska användas

Läs mer

Juridiska säkerhetskrav

Juridiska säkerhetskrav Juridiska säkerhetskrav Lagar med säkerhetskrav Det finns ingen datasäkerhetslag och inga juridiska krav på viss teknik, men... Vissa juridiska krav leder till krav på teknik i praktiken Grundtyper av

Läs mer

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster Novi Net handelsbolag Produkter och tjänster 25 november 2008 Sammanfattning Dokumentet innehåller prisuppgifter och information om tjänster och produkter levererade av Novi Net handelsbolag. Samtliga

Läs mer

Installationshandbok

Installationshandbok Installationshandbok för Observit RSS Version 5.1 Observera Manualen används vid nyinstallation. Medföljande Axis kamerapaket innehåller ett produktblad som skall användas. Vid frågor kontakta support,

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 749-2011 Capio S:t Görans Sjukhus 112 81 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det??

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Informationssäkerhet Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Vad är informationssäkerhet? Informationssäkerhet handlar om att skapa och upprätthålla ett lämpligt skydd av information. Information

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365 2017 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

Rutin vid kryptering av e post i Outlook

Rutin vid kryptering av e post i Outlook Beslutad av: Chef Säkerhet och beredskap Diarienummer: RS 255 2016 Giltighet: från 2016 03 31 [rev 18 11 01] Rutin vid kryptering av e post i Outlook Rutinen gäller för alla förvaltningar och bolag Innehållsansvar:

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365 2016 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Lathund Beställningsblankett AddSecure Control

Lathund Beställningsblankett AddSecure Control LATHUND Datum Rev 2015-04-16 A Skicka beställningen till: order@addsecure.se AddSecure, Kundtjänst, 020-32 20 00 Dokumentnummer 45BL0002 Lathund Beställningsblankett AddSecure Control 1. Nytt Ändring Annullering

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Användarmanual CallPad

Användarmanual CallPad Användarmanual CallPad Villkor för användning Ingen del av detta dokument får reproduceras eller överföras i någon form eller med några medel, elektroniskt eller mekaniskt, inklusive kopiering eller informationslagring,

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 1552-2012 Socialnämnden i Norrköpings kommun Rådhuset 601 81 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Informationssäkerhetsanvisning

Informationssäkerhetsanvisning HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Informationssäkerhetsanvisningar Användare Beslutad av enhetschef för Gemensamma förvaltningen i enlighet med rektors beslut fattat den 16 februari

Läs mer