GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING?"

Transkript

1 UTBILDNINGSKATALOG 2016

2 GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING? Diskriminering innebär att bli behandlad sämre än någon annan utifrån de egenskaper som en har. Det kan finnas många olika anledningar till att diskriminering sker och problem med diskriminering går inte alltid att utbilda bort. Kunskap om diskriminering, lagstiftning, normer och makt samt om verktyg för likabehandling är däremot viktiga delar av ett långsiktigt arbete för att minska diskriminering i samhället. Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU) erbjuder utbildningar inom ett flertal olika områden med koppling till likabehandlingsarbete och diskrimineringslagen. Utbildningarna varvar kunskapspass med övningar och diskussion och lägger stor vikt vid deltagaraktivitet. Vi binder ihop teori med praktiska exempel från vårt arbete med diskrimineringsfrågor för att göra det mer konkret. Våra utbildningar utgår från normkritiska perspektiv. Det innebär att frågor om diskriminering och kränkningar kopplas till normer och makt. Det innebär även att titta på hur olika normer och maktstrukturer samverkar (intersektionalitet). Våra utbildningar ger kunskap om: diskriminering hat, hot och kränkningar på nätet lagstiftning likabehandlingsarbete normer och normkritiska strategier ojämlika maktrelationer

3 BOKA EN UTBILDNING HOS OSS? Vi har ett antal utbildningskoncept som du kan läsa mer om i denna katalog. Varje utbildning utformas i dialog med beställaren så det finns alltid möjlighet att anpassa upplägget till er organisations förutsättningar. Om du är intresserad av att veta mer är du välkommen att höra av dig till oss. Enbart en intresseanmälan är inte bindande. Du kan maila oss på: adu@sensus.se eller ringa på telefonnummer: Inför en utbildningsförfrågan kan det vara bra om du funderar på: Vad vill ni att deltagarna ska få med sig? Vad ni vill uppnå med utbildningen? Vilka tider och datum skulle fungera bra för er? Föredrar ni en workshop med möjlighet till diskussion, eller en föreläsning med fokus på kunskap? VAD KOSTAR DET? Kostnaden för våra utbildningar varierar utifrån olika saker som tid, antal deltagare, innehåll samt antal ledare. Priset offereras inför varje enskild utbildningsinsats. Våra utbildningar är momsbefriade och faktureras efter genomförd utbildning. Omkostnader för resa, logi och material kan tillkomma.

4 FÖR ETT SAMHÄLLE DÄR ALLA FÅR PLATS! Vill ni veta vad diskrimineringslagen innebär, lära er om likabehandlingsarbete eller diskutera begränsande normer i er organisation? ADU erbjuder utbildningar inom områden som rör diskriminering och likabehandling, samt kortare informationsinsatser och studiebesök för arbetsliv, föreningar och skola. Våra utbildningar riktar sig till verksamheter som vill: förebygga diskriminering och kränkningar i den egna verksamheten främja en trygg arbets-, organisations-, eller skolmiljö få kunskap om diskriminering och ojämlika normer få stöd i likabehandlingsarbetet ADU har flera olika utbildningskoncept om diskriminering och likabehandling. Läs mer om innehållet i varje utbildning på kommande sidor.

5 1 UTBILDNING OM DISKRIMINERING Utbildningen innehåller grundläggande kunskap om diskriminering samt om hur individer och organisationer kan arbeta mot diskriminering. UTBILDNINGEN GER: förståelse av vad diskriminering är kunskap om diskrimineringslagstiftningen kunskap om makt och normer verktyg för att arbeta mot diskriminering i den egna verksamheten TID: 2-8 timmar. FORMAT: föreläsning och/eller workshop. MÅLGRUPP: För den som vill få en fördjupad kunskap diskriminering.

6 2 UTBILDNING OM HÄRSKAR-, FRÄMJAR- OCH MOTSTÅNDSTEKNIKER Denna utbildning innehåller grundläggande kunskap om härskar-, främjar- och motståndstekniker samt relaterar detta till den aktuella verksamheten. UTBILDNINGEN GER: kunskap om härskartekniker kunskap om främjartekniker kunskap om makt och normer kunskap om motståndstekniker möjligheten att diskutera på vilket sätt detta kan vara relevant för er verksamhet TID: 2-6 timmar. FORMAT: Föreläsning eller workshop. MÅLGRUPP: För den som vill fördjupa sin förståelse av trakasserier, kränkningar och ojämlika maktrelationer.

7 3 INFORMATIONSINSATSER OCH STUDIEBESÖK Under ett kortare informationstillfälle informerar ADU om arbetet mot diskriminering. INSATSEN GER: kunskap om diskrimineringslagen kunskap om likabehandlingsuppdraget kunskap om hur en diskrimineringsbyrå arbetar TID: 1 timme. FORMAT: Informationsinsats eller studiebesök i våra lokaler. MÅLGRUPP: Föreningar, skolor och arbetsplatser.

8 4 LIKABEHANDLINGSARBETE I ARBETSLIVET ADU:s utbildningar om likabehandlingsarbete i arbetslivet utgår från arbetsgivarens ansvar för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering och kränkningar. INSATSERNA GER: handledning i arbetet med likabehandlingsplaner kunskap om chefer och ledningsgruppers roll i likabehandlingsarbetet kunskap om diskrimineringslagen och likabehandlingsuppdraget kunskap om fackets ansvar i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering kunskap om likvärdigt bemötande - till exempel inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård kunskap om normkritiska perspektiv i likabehandlingsarbetet metoder för arbete mot kränkningar, trakasserier och sexuella trakasserier TID: 2-8 timmar. FORMAT: Föreläsning, workshop eller handledningstillfällen. MÅLGRUPP: Ledningsgrupp, arbetstagare eller fackliga representanter.

9 5 LIKABEHANDLINGSARBETE I FÖRENINGSLIVET Denna utbildning ger kunskap om hur ideella organisationer kan arbeta för att motverka diskriminering och kränkande behandling i verksamheten. UTBILDNINGEN GER: förslag på hur organisationer kan arbeta för att förebygga diskriminering, kränkningar och trakasserier handledning i att utforma likabehandlingsplaner kunskap om diskrimineringslagstiftningen kunskap om normkritiska perspektiv i likabehandlingsarbetet TID: 2-8 timmar. FORMAT: föreläsning, workshop eller handledningstillfällen. MÅLGRUPP: styrelse, medlemmar eller personal i ideella organisationer.

10 6 LIKABEHANDLING I FÖRSKOLA & SKOLA ADU:s utbildningar om likabehandlingsarbete i förskola och skola utgår från förskolans och skolans ansvar att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkningar. INSATSEN GER: handledning i arbetet med skolans/förskolans likabehandlingsplan kunskap om diskrimineringslagen och skollagen kunskap om normkritiska perspektiv i likabehandlingsarbetet verktyg för hur skolan/förskolan kan arbeta mot kränkningar och trakasserier TID: 2-8 timmar. FORMAT: föreläsning, workshop eller handledningstillfällen. MÅLGRUPP: Skolans/förskolans personal. För mer information om hur skolor och förskolor kan arbeta med systematiskt likabehandlingsarbete, se PraLin-processerna på följande sidor.

11 FÖR EN TRYGG MILJÖ I SKOLAN! Hur ska skolan arbeta för att tillvarata alla elevers rättigheter? Varför är det viktigt att arbeta med normkritiska perspektiv för att motverka kränkningar? PraLin praktiskt likabehandlingsarbete i skolan är en arbetsprocess för att stötta skolors arbete för alla elevers lika rättigheter och möjligheter i skolan. PraLin riktar sig till grundskolor och gymnasieskolor som vill: främja en trygg skolmiljö få kunskap om aktuell lagstiftning involvera hela skolan i kartläggning och insatser kartlägga var i verksamheten risker för diskriminering och kränkningar finns ta fram en användbar likabehandlingsplan PraLin var ett projekt som DU (Den nedlagda verksamheten Diskrimineringsbyrån Uppsala som verkade mellan ) genomförde i samarbete med ett tiotal grund- och gymnasieskolor för att utveckla metoder för skolors likabehandlingsarbete. Projektet pågick mellan åren och finansierades av Arvsfonden.

12 7 PRALIN I SKOLAN- PROCESSEN PraLin är en metod där skolan höjer personalens kunskap om likabehandlingsuppdraget samt får stöd i att genomföra kartläggning, analys och planering av insatser till skolans likabehandlingsplan. Arbetet involverar hela skolan och målsättningen är att skolan efter att ha gått igenom PraLin processen har verktyg för att i fortsättningen kunna genomföra ett systematiskt likabehandlingsarbete. PROCESSENS OLIKA DELAR BESTÅR AV: en interaktiv kartläggning med hjälp av verktyget Huset metodmaterialet Pralin handboken personalutbildning processledning i att involvera elever i likabehandlingsarbetet processledning i att ta fram åtgärder baserat på kartläggningen sammanställning av skolans kartläggningsresultat stöd i att skriva likabehandlingsplaner TID: 5 träffar på 4 timmar för utbildning, samt tid för personalen att genomföra kartläggning tillsammans med eleverna. MÅLGRUPP: All personal som arbetar på skolan.

13 ALLA BARN HAR RÄTT TILL EN TRYGG MILJÖ I FÖRSKOLAN! PraLin praktiskt likabehandlingsarbete i skolan är en arbetsprocess för att stötta förskolors arbete för alla barns lika rättigheter och möjligheter i förskolan. PraLin riktar sig till förskolor som vill: främja en trygg förskolemiljö få kunskap om aktuell lagstiftning involvera hela förskolan i praktisk likabehandling med normkritiska förhållningsätt kartlägga var i verksamheten risker för diskriminering och kränkningar finns ta fram en användbar likabehandlingsplan PraLin var ett projekt som DU (Den nedlagda verksamheten Diskrimineringsbyrån Uppsala som verkade mellan ) genomförde i samarbete med ett tiotal förskolor. Projektet utvecklade verktyg som kan användas av förskolor som vill arbeta med praktiskt likabehandlingsarbete. Projektet pågick mellan åren och finansierades av Arvsfonden.

14 8 PRALIN I FÖRSKOLAN PROCESSEN PraLin i förskolan är en processinriktad utbildning för förskolor. Förskolan får en djupare förståelse för vad likabehandlingsuppdraget innebär och ett stöd i att förankra likabehandling i det dagliga arbetet på förskolan. Med stöd av PraLin undersöks hur olika normer kan orsaka diskriminering och kränkande behandling. PraLin erbjuder verktyg att arbeta med alla diskrimineringsgrunder samt andra kategorier som ligger till grund för kränkningar. PROCESSENS OLIKA DELAR BESTÅR AV: TID: personalutbildning i: o normkritiska perspektiv o likabehandlingsuppdraget o möte med vårdnadshavare/närstående vuxna o handledning i främjande & förebyggande verktyg o handledning i att formulera mål & aktiviteter o handledning i uppföljning & utvärdering verktygsboken Tänka tillsammans: verktygbok för normkritik och likabehandling i förskolan processledning i att inkludera barn i likabehandlingsarbetet processledning i att ta fram insatser och åtgärder baserat på kartläggning av kränkningar och normer i verksamheten minst 5 träffar på 4 timmar för utbildning samt tid för personalen att arbeta självständigt med kartläggning och främjande insatser under processledningens gång MÅLGRUPP: All personal som arbetar på förskolan.

15 9BÖCKER & SKRIFTER (50kr + porto) 1. HANDBOKEN för skolor PraLin handboken ger kunskap och verktyg för arbetet med PraLin processen. Boken säljs i samband med genomförandet av PraLin. Handboken kan även köpas som referensexemplar för skolor som vill få inspiration till sitt likabehandlingsarbete. 2. Tänka tillsammans: verktygsbok för normkritik och likabehandling i förskolan. Verktygsboken ger ett praktiskt stöd för förskolors likabehandlingsarbete och grundläggande kunskap om normkritiska perspektiv. Tänka tillsammans bjuder in till ett gemensamt arbete för hela förskolan. Här finns förslag på arbetssätt och konkreta verktyg som är utvecklade och testade i samarbete med personal i förskolan. Alla bokens verktyg kan användas för att få syn på normer i verksamheten och samtidigt ingå i ett systematiskt likabehandlingsarbete. 3. PraLin: Likabehandling och normkritik i förskolan. Inspirationsskrift i tidskriftformat från projektet PraLin i förskolan. 4. Agera mot näthat riktar sig till organisationer som möter unga och grupper som riskerar att utsättas för näthat.** 5. Företag mot näthat vänder sig till företag med verksamhet på nätet och ger stöd i arbetet mot näthat.** 6. Nätaktivistboken riktar sig till ungdomar som vill agera mothat, hot och kränkningar online. (finns enbart som pdf)** 7. Näthat i skolan vänder sig till skolor som vill ha stöd och i sitt arbete mot näthat.** 8. AGERA utan att diskriminera: en handbok för arbete mot diskriminering En handbok för dig som vill kunna agera för att motverka och förebygga diskriminering och hatbrott. **Böcker om Näthat Arvsfondsprojektet Nätvaro drevs av nedlagda Diskrimineringsbyrån Uppsala, DU. Projektet tog bland annat fram fyra böcker om hat, hot och kränkningar på nätet. Böckerna riktar sig till olika målgrupper.

16 Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU) är en ideell antidiskrimineringsverksamhet som drivs av Sensus studieförbund. Vi arbetar med att förebygga diskriminering i samhället utifrån samtliga diskrimineringsgrunder och samhällsområden som är skyddade enligt lag. I praktiken gör vi det genom: 1. kostnadsfritt råd, stöd och medling i diskrimineringsärenden 2. information, utbildning och opinionsbildning. Välkommen att kontakta oss! Västra Ågatan Uppsala adu@sensus.se

GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING?

GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING? UTBILDNINGSKATALOG GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING? Det kan finnas många olika anledningar till att diskriminering sker och problem med diskriminering går inte alltid att utbilda bort. Kunskap

Läs mer

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering 1 Utbildningskatalog Rättighetscentrum Norrbottens uppdrag är att arbeta mot diskriminering och för mänsklig mångfald, likabehandling och lika rättigheter. Som en del av detta erbjuder vi utbildning och

Läs mer

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Diskrimineringsbyrån Uppsala Kostnadsfri rådgivning, stöd och medling i diskrimineringsärenden Förebygger diskriminering genom information, utbildning och opinionsbildning

Läs mer

Likabehandling i skola och förskola. Greta Rova Lindberg

Likabehandling i skola och förskola. Greta Rova Lindberg Likabehandling i skola och förskola Greta Rova Lindberg BEGREPP VÄRDEGRUND Likabehandling: Kränkande behandling Trakasserier Diskriminering Mobbning Sexuella trakasserier Nätmobbning LIKABEHANDLINGSUPPDRAGETS

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Riktlinje 2016-12-14 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Antagen av Utbildningsnämnden den 14 december 2016. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsarbetets ramverk

Likabehandlingsarbetets ramverk Bilaga till Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Stureby förskolor 2013 Likabehandlingsarbetets ramverk - Lagar och begrepp Innehåll Likabehandlingsarbetets ramverk... 3 Lagstiftning...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Likabehandlingsplan Murbergets förskola Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Vision: I vår verksamhet är alla lika värda! Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: 2

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt Läroplanens värdegrund Att arbeta normkritiskt Ett av skolans uppdrag Att arbeta med jämlikhetsfrågor för jämställdhet mot rasism mot mobbning och kränkningar mot diskriminering Hur gör vi för att förverkliga

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola Reviderad 2017 1 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Trygghet i den digitala skolmiljön -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Syfte Stärka skolpersonal i arbetet med att göra elevers digitala skolmiljö trygg Göra likabehandling

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Likabehandlingsplan Gredelby Förskola Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande

Likabehandlingsplan Gredelby Förskola Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande Likabehandlingsplan Gredelby Förskola 2014-2015 Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling. BAKGRUND Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015 Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2014/2015 Lapplands Gymnasium Hjalmar Lundbohmsskolan Enhet1, Enhet2, Enhet3 och Enhet4 http://www.kommun.kiruna.se/barn-ochutbildning/ Gymnasieskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.

Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling. Inledning Enligt Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn, också kallad barn och elevskyddslagen (1 april 2006), skall en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande 2018-08-15 Dnr 2017/708-109 Barn- och utbildningsnämnden Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande Bakgrund och beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2018-03-26 att ge barn-

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA Läsåret 2017/2018 Vår vision på Hammarns förskola

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag från studieförbundet Sensus

Ansökan om verksamhetsbidrag från studieförbundet Sensus KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Jo Linder Roger Datum 2015-11-10 Diarienummer KSN-2015-2047 Kommunstyrelsen Ansökan om verksamhetsbidrag från studieförbundet Sensus Förslag till beslut

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-12-18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Med anledning av den nya skollagen (2010:800) har Skolverket beslutat att ta

Läs mer

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Alla barn, elever och studerande har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför finns det

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola Reviderad 2018-01 1 Innehåll LEDNINGSDEKLARATION... 3 STYRDOKUMENT... 3 UPPRÄTTANDE AV PLAN... 3 DEFINITIONER... 4 FRÄMJANDE

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

Ängets förskola Härnösands kommun. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängets förskola Härnösands kommun. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängets förskola Härnösands kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-18 Vision: I vår verksamhet är alla lika värda! Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: 2 Inledning 3 I lagrummet:

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Sverige Mobbning Det man brukar kalla för mobbning är när någon kränks, vid upprepade tillfällen över tid och vid ojämna styrkeförhållanden.

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling FRIDÅSENS FÖRSKOLA HT 2014 VT 2015

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling FRIDÅSENS FÖRSKOLA HT 2014 VT 2015 Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling FRIDÅSENS FÖRSKOLA HT 2014 VT 2015 1 Innehåll Bakgrund Definitioner och förtydliganden av begreppen kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017-2019 2016-10-13 1 Ansvar och arbetssätt HR-funktionen ansvarar för att ta fram likabehandlingsplanen och hålla den uppdaterad. Ledningsgruppen fattar beslut om planen i samband

Läs mer

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Hamar 2011-11-09 Annika Hjelm undervisningsråd Sverige: 89% ej under året (minst 26%) 12% någon gång (max 64%) 1.2% en gång i veckan (max 10%)

Läs mer

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 1 FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 S STRUKTUR K APITEL 5 FRÄMJANDE ARBETE K APITEL 6 FÖREBYGGANDE ARBETE K APITEL 7 UPPTÄCKA

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Handlingsplan. mot diskriminering och kränkande behandling Granlunda förskola 2015

Handlingsplan. mot diskriminering och kränkande behandling Granlunda förskola 2015 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Granlunda förskola 2015 1 Innehåll 3 Vision 4 Inledning 5 Definitioner 7 Utvärdering 8 Kartläggning och nulägesanalys 9 Mål 11 Konkreta åtgärder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran Likabehandlingsplan För Gullberna Parks förskola, Rödmyran 2009/2010 1. Vision för våra förskolor Vår förskola ska vara trygg för alla, barn, personal och föräldrar och fri från trakasserier och annan

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tummelisagårdens och Apelgårdens förskola. 2010-10-01 t.o.m. 2011-10-01 1 3. Innehållsförteckning 4. Utvärdering av föregående plan...3 5. Barn och

Läs mer

Friends utbildningar

Friends utbildningar Friends utbildningar Innehåll Förord 3 Om Friends 4 Friends i skolan 6 Friends nätutbildningar 12 Friends i förskolan 13 Friends i idrotten 14 Kontaktuppgifter 15 2 Förord Barns rättigheter och vuxnas

Läs mer

Diskrimineringsbyrån Uppsala

Diskrimineringsbyrån Uppsala Barometern Diskrimineringsbyrån Uppsala Kostnadsfritt råd, stöd och medling i diskrimineringsärenden Förebygger diskriminering genom information, utbildning och opinionsbildning En av sjutton byråer i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-12-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Verkö förskola

Likabehandlingsplan. För Verkö förskola Likabehandlingsplan För Verkö förskola 2009/2010 1. Vision för våra förskolor Vår förskola ska vara trygg för alla, barn, personal och föräldrar och fri från trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot. Kränkande behandling. För Vitå förskola 2013.

Likabehandlingsplan/plan mot. Kränkande behandling. För Vitå förskola 2013. Likabehandlingsplan/plan mot Kränkande behandling För Vitå förskola 2013. 1 Verksamhetsidé: En förskola för alla Vitå förskola skall utmärkas av trygghet, tolerans, öppenhet och trivsel samt goda och nära

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2012 2013 Backsippans förskola Gullvivans förskola Junibackens förskola Mariebergs förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Grunduppgifter a för planen: Madeleine Jansson och Erica Holm

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursens syfte är att fördjupa deltagarnas kunskaper inom området värdegrund med speciellt fokus på diskriminering, kränkning och mobbning

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling.

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling. Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska, tillsammans med rutinerna för det åtgärdande arbetet (upptäcka, utreda och åtgärda) återspeglas

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (8) 2015-02-18 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 INLEDNING Fyrklövern En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170407 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Läsåret 2013-2014 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Förskolan Akvarellen

Förskolan Akvarellen Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Förskolan Akvarellen Upprättad november 2013 Innehållsförteckning Vision sid. 3 Syfte sid. 4 Vad står de olika begreppen för sid. 5 Förklaring

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Ljungna förskola planen gäller för år 2018 Upprättad den 180102 2 (7) Ljungna förskola Den lilla förskolan med det stora hjärtat Ljungna förskola

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen

Läs mer

Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN

Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN Årlig plan 2017 Förskolans demokratiska uppdrag Förskolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar utifrån Lpfö 98/2010 Edda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Väja förskola Nyskriven september 2015 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är. Barn

Läs mer

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Möckelns Förskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1 2(9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Nystads förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer