UGGLAN NYAN. Latinskolans tidning. Nummer ASC

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UGGLAN NYAN. Latinskolans tidning. Nummer 10 597 ASC"

Transkript

1 NYAN UGGLAN Latinskolans tidning 5 KRONOR Nummer ASC Ugglan åker svarttaxi Romantik och porr Malmös musikaler recenserade Vårmodet förklarat, sminktips och mattrender Jonas Gardell, Hitler och ungmoderater Allmänna protester och spådomar Samt två tävlingar, ingen av dem om öron

2 Saker att se fram emot. Ugglan, aldrig helt nöjd, ser med stigande spänning och kliande handflator bland annat fram emot följande: Att ingen vinner Elitserien i hockey. Att kärlek blir obligatoriskt. Att en klotrund mobiltelefon lanseras så att vi kan spela bowling på stadsbussarna utan att behöva bära med oss väldigt tunga bollar i hårdplast. Att få en komplimang. Att någon säger åt Bert Karlsson på skarpen. Att få se lte sol. Att de, vilka nu de är, ska göra en cola som smakar asfalt istället för att se ut så. Att folk slutar gnälla. Att någon inför ett totalförbud för hundar i Sverige. Att regeringen avsätter miljontals kronor för att dekorera Öresundsbron med discolampor och serpentiner. Att det blir sommarlov även i år. Att få se en elefant. För att du ska kunna veta vad som är på gång har vi i detta nummer av Ugglan lagt tonvikten på att försöka förutsäga de kommande säsongernas trender. Lär dig hur du ska klä dig, uppträda och äta för att vara rätt och riktig, lätt och lagom i vår - bara i Latinskolans tidning. Ytterligare en av de saker du har att se fram emot, som förtjänar ett särskilt omnämnande, är skolans kulturdag, en ung klassiker. Den 9 april har du chansen att förbättra ditt liv. Välj och vraka, upptäck vad du egentligen gillar och låt dig påminnas om hur skönt det är att slippa ta saker för givna. Till sist: läxan till nästa gång är att le mot en främling. Ja, det kommer på provet. Ugglan, i mars. Ett viktigt påpekande om Ugglans fotografier. Personerna på bilderna har mycket sällan något med texterna att göra. Vår ambition är att visa skolan och människorna i den såväl i text som i bild. Naturligtvis kan just du ta bättre bilder än vi kan. Hör av dig till redaktionen om du är intresserad. IT-support och binärt bistånd i detta och alla andra nummer: Per Broberg. Tack, tack. Skribenter i detta nummer: Therese Ahlberg Marly Alandia Maja Dragicevic Lina Eriksson Malin Hjelm Mattias Johansson Jasmin Lind Mahaa el Madhoun Satinder Singh Maria Skartoft Anna Svahn Kim Imorgon får du den! Thomassen Maria Åkerman Maria Åkesson Fotografer Redaktionen Ansvarig utgivare Yerk Liveröd Redaktör Yerk Liveröd I redaktionen Therese Ahlberg Jasmin Lind Maria Åkerman Imponera på din mormor, kompis och svensklärare - skriv i tidningen! Vi och många fler är intresserade av vad du har att säga. Kontakta rum 115 eller T 119 för närmare information.

3 Av: Jasmin Lind Nu har skolans ettor och tvåor nyligen gjort sina individuella val inför nästa termin och en av möjligheterna var att välja Ensemble A. Denna kurs avslutas med en avslutningskonsert, och den 4 februari var det årets grupp som hade konsert, i aulan på Latinskolan. Lokalen hade blivit utsmyckad med massor av värmeljus, och det var en hög mys- stämning på scen när de 20 tjejerna i gruppen, kompade av den ganska välklädda musikläraren Thomas Tegler, kom ut på scen, klädda i svart och beige. Tjejerna kommer från sju olika tvåor på skolan och berättade att de under året lärt känna varandra och haft mycket roligt tillsammans- något som märktes när de stod på scen. Under konserten gick de igenom alla årstiderna, med tillhörande rekvisita. Mycket kraft hade också lagts ned på att få en rolig show, i första låten Girl for all seasons, kastades det t.ex. ut pappersblommor i aulan. Hösten var den inledande årstiden, då en av tjejerna översatte sången till teckenspråk. Se kom vintern och vi fick lyssna på en hel de julsånger, bl.a. Stilla natt och Strålande jul. Efter vinter kommer, som alla vet, vår, och vi fick bl. a. höra Always 16 Nu började tjejerna släppa loss, nästan alla nerver som man kunde märka lite av i början verkade ha försvunnit. Konserten avslutades med sommarlåtar som fick en Girls for All Seasons att längta till soliga dagar och bad i havet. Under hela konserten använde sig tjejerna mycket av stämsång, och man fick höra en hel del imponerande solon. När vi trodde att vi skulle få höra en avslutande sång, kom det fram att ensemblen hade en överraskning till sin lärare Thomas han fick sätta sig på en reserverad plats i publiken, och efter tjejernas tacktal till honom, sjöng de That s what friends are for a capella för sin rörda musiklärare, som nästan tappade talförmågan. Åh, vad ni har rört mig lyckades han i alla fall få fram, och konserten avslutades med Ain t no mountain high. Vi gick därifrån, nöjda över att ha lyssnat på en bra konsert, men något förbryllade över varför det bara ingick tjejer i årets ensemble. För det kan väl knappast vara så att det bara är tjejer som har musikalisk talang på Latinskolan? Nej, nästa år efterlyser vi fler killar i ensemblen.

4 Do cry for me, Ho Chi Minh City Miss Saigon är en tragedi som utspelar sig de sista veckorna av Vietnamkriget och lämnar efter sig en snyftande publik. Av: Maria Åkerman På nattklubben Dreamland anordnar barägaren Fixaren en skönhetstävling. Det är den sjuttonåriga vietnamesiska Kims första kväll på baren som bar icka. Bland gästerna nns Chris som genast dras till hennes skönhet. Hans vän John bjuder honom på en kärleksnatt med Kim och i hennes bedrövliga ruckel blir de förälskade i varandra. Kriget i Vietnam närmar sig sitt slut och Chris lämnar staden med den första amerikanska helikoptern. Saigon intas strax därefter av Viet Congs styrkor. Tre år senare har Kim fött ett barn och lever fortfarande på hoppet om att Chris ska komma tillbaka till henne. Ho Chi Minh är ledaren för diktaturen som råder i landet. Chris vet ingenting om sin son Tam. En dag dyker of ceren Thuy upp hos Kim. Hon blev bortlovad åt honom när hon var liten och nu kräver han sin rätt att få henne. Thuy blir rasande när Kim vägrar. Kim visar honom sin son vilket väcker starka förargade känslor hos Thuy som genast vill döda Tam. Utom dig skjuter Kim Thuy och yr. Hon tar med sig Tam och möter Engineer. Tillsammans lyckas de ta sig till Bangkok. Borta I USA har Chris gift sig med en vacker kvinna vid namn Ellen och skapat ett helt nytt liv. Men om nätterna plågas han av mardrömmar om Vietnam och sin Kim. På en konferens om de vietnamesisk-amerikanska barnen från Chris veta att Kim fortfarande lever och har fött honom en son. Chris yger med sin fru Ellen till Thailand för att träffa Kim och sitt barn. Kim blir överlycklig när hon får reda på att Chris ska komma till Bangkok. Hon vet ingenting om Ellen eller hans nya liv. Hon berättar för Engineer att Chris ska komma för att ta dem alla tre till USA. Engineer, som har stora drömmar om USA, ger Kim adressen till Chris hotell. Hon rusar till hotellet där Chris bor och upptäcker Ellen som sitter på Chris säng. Ellen avslöjar allt om Chris nya liv. I sin förtvivlan ser Kim bara en enda utväg för att skapa ett bättre liv för sonen Tam. Miss Saigon är en väldigt välgjord föreställning som tar en tillbaka till Skådespelarnas talang suger till sig publikens intresse och alla blir lyriska. Publiken sitter som förstenad och bara tittar och lyssnar och när slutet närmar sig är inte ett öga torrt.

5 Stress - bilder från verkligheten Stressen har varit människans prestationshöjare sedan hon bodde i grottor. Nu 2003 är den plötsligt ett lidande faktum som allvarligt påverkar människor negativt, med följder av både fysiska och psykiska sjukdomar. En generation som utsätts mest just nu är studerande på gymnasiet. Att få höga betyg till universitets- eller högskoleantagningar är ett måste för dem flesta, även om det kostar mängder med hälsa. För ett halvår sedan var jag tvungen att lägga upp schema för hur mina dagar skulle se ut. Om jag gick i skolan till tre, så hann jag precis hem och hämta träningskläder för att sen hinna till träningen, vilken höll på två timmar alla dagar i veckan. Jag hade ämnet specialidrott och kämpade för ett bra betyg där också. I och med att jag tränade på en elitklubb, så satsade tränarna och krävde mycket av oss. Efter träningen tog det en halvtimme innan jag kom hem, därefter skulle jag duscha och äta. När jag blev färdig var klockan tidigast åtta. Resten av tiden ägnade jag åt att plugga, men det tråkiga var att jag orkade inte längre än elva och hade vi flera prov tätt intill varandra så blev det inte så lyckat. Långvarig stress orsakar sjukdomar både fysiskt och psykiskt. Några av dem är hjärtklappning, kärlkramp, högt blodtryck, magsår, magkatarr, depression, fobier, svettningar, sömnbesvär och humörsvängningar. Det som ligger till grund för vad som händer i kroppen när man är stressad är, bland annat, att man andas genast ytligare och hastigare. Adrenalinet ökar pulsen, hjärtat slår fortare och blodtrycket stiger. Man bedömer hur mycket man behöver ta i - och handlar därefter. Man svettas lättare och all uppmärksamhet riktas mot målet och tankar på hur man ska klara sig ur situationen som dykt upp. Negativ stress och känslor av otillräcklighet är något som drabbar de flesta. I vardagen kan man känna sig styrd utifrån utan att kunna påverka. Kroppen aktiverar då stresshormonet för fullt och skillnaden medför att själva individen varken kan, vill eller orkar satsa lika mycket, medan omgivningens krav ligger kvar på samma nivå. Andra gånger är det omgivningens krav som förändras. Det kan vara en stor förändring med nya arbetsuppgifter eller nya lärare som tar över med andra krav. Personen på bilden är naturligtvis inte särskilt stressad. Fyra prov i veckan? Lugnt. Min motivation och ork försvann i längden och jag saknade att kunna vara fri för en dag, att inte tänka på någonting och göra precis vad mitt hjärta önskade. Vissa morgnar när klockan ringde ryckte jag bara till och började darra. Då började jag undra om vad som höll på att hända. Tanken på slutbetygen gjorde att jag fick ilningar i kroppen. Den lägsta antagningsnivån för min högskolelinje ligger mellan 14,00 och 15,00, det är ett snitt på ungefär VG. Ska man då ha minst VG i alla ämnen så gäller det att ligga i. Fastän jag var så pass stressad så kände jag att jag var tvungen att fortsätta för att lyckas. Vad skulle jag annars göra? Det jag gjorde för att dämpa min stress var att jag la av med min träning. Jag tentade istället ett ämne på likvärdiga poäng och slapp bränna ut mig lika mycket. Det hjälpte en kort stund. Fastän de flesta är medvetna om farorna som hotar ens hälsa så gör många ingenting åt saken. De flesta prioriterar målet framför sig själva. De tänker oftast; ah, det är tre eller fyra år till sen kommer jag sluta stressa och må bättre direkt. Det de oftast glömmer är att stress som uppkommer under de tre eller fyra åren, kan sitta i livet ut. Vad är då värt att göra? Maja Dragicevic

6 Könsrollerna förändras - och du med dem Hur skulle du idag de niera de manliga och de kvinnliga könsrollerna? För att svara på detta krävs både en och annan fundering. Många förändringar har skett sedan idealen för den typiska mannen och kvinnan fastställdes och dagens män och kvinnor skulle inte passa in på de ursprungliga de nitionerna av respektive roll. Tiden har förändrats och så har även vi. Tidigare har könsrollerna varit mycket bestämda och tydliga. I alla tider har männen varit de som tagit mest plats, fått de bästa jobben, de högsta lönerna och helt enkelt tillägnats mest uppmärksamhet, medan kvinnorna har fått stå bakom mannen, bakom rampljuset. En kvinnas plikt var att stanna hemma vid spisen, passa barn och samtidigt Vi är män. Och hur mår du idag? göra sig vacker. Det spelade ingen roll hur begåvad en kvinna än var, mannen var alltid bättre. Kvinnornas och männens ideal har länge varit i princip varandras motsatser. Men är det så idag? Könsrollernas minskade betydelse Om vi tittar oss omkring i skolan, hemma, på stan, på TV, i tidningar, praktiskt taget överallt, kan vi se tydliga förändringar på både mäns och kvinnors beteende, värderingar och utseende. Hur många kvinnor skulle idag låta sig bli åsidosatta av en man, bara för att han just är en man och hur många män bryr sig inte om sitt eget utseende? Inte så många. Skönhet bara för tjejer? Sant eller falskt? Undersökningar visar att 63% av killarna i undersökningen tyckte att det var viktigt att se bra ut, medan motsvarande siffra för tjejerna var 60%. Kosmetikaföretag har uppmärksammat mäns intresse för skönhetsprodukter och har därför tagit fram egna hudvårdsserier för män. Allt er män använder smink och intresserar sig för sitt utseende, vilket är ett tydligt tecken på att könsrollernas ursprungliga ideal inte längre existerar. Tjejernas explosion inom idrott Idrott har i stort sett skapats av män och bygger därför också på mäns villkor. Tjejernas explosion inom idrott är ännu något som bör nämnas till denna nya trend. Tidigare har det bara varit mäns prestationer som har räknats men nu är det tjejernas tur att stå i rampljuset. Tjejer idrottar lika mycket som män, på samma villkor och tillägnas mycket mer plats i media nu än någonsin tidigare. Tjejer vågar ta för sig mycket mer i idrottssammanhang och snart nns inga manssporter kvar. Reklam leder och skapar nya trender Att reklam skapar nya trender är inget nytt. Detta kan man även se när det gäller könsrollernas förändring. I allt er reklamer ser vi hur rollerna har bytts ut. Kvinnorna är starka, självständiga individer och männen vågar visa intresse för sig själva, utseende och mode, vilket tidigare ansetts vara typiskt endast för tjejer. Positiv eller negativ trend? Hur denna trend kommer att utvecklas återstår att se. Att gamla roller suddas ut behöver inte vara negativt. Tack vare denna trend kommer det att bli mer accepterat för både tjejer och killar att hitta sin egen roll i livet och inte förföljas av känslan av att de måste följa de gamla könsrollerna. Både tjejer och killar har egenskaper som borde få utnyttjas fritt och inte döljas på grund av gamla roller som sitter kvar sedan långt bak i tiden, en tid som är väldigt olik den vi lever i idag. Anna Svahn

7 Krydda svenskan med invandrarslang 2000-talet präglas av en stark och växande ungdomskultur som kommer att ha en stor inverkan på många unga liv. Detta påverkas i starkt av invandringen till Sverige, som har lett till ett mångkulturellt samhälle, där barn och ungdomar lär sig nya ord och fraser på främmande språk. AV MARLY ALANDIA Människor från alla världens hörn, samlas i detta land och de för alla med sig olika traditioner och språk som flätas samman med den svenska kulturen. De som påverkas lättast av detta är barn och ungdomar, som kommer i kontakt med varandra på dagis, skolan och fritidsgårdar dagligen. I invandrartäta områden är det oftast svårare för barn att lära sig bra svenska. Hanterar man inte det nya språket särskilt bra, är det en naturlig följd att det kompletteras med ord från sitt modersmål. Barn gör som andra gör eller, i detta fall, säger vad andra säger. De lär sig inte längre endast svenska, utan också ord på vänners språk. Från arabiskan, spanskan, engelskan, och bosniska lånas flest ord som t ex fluss, dinero, cash och para som alla betyder pengar på svenska. Shoo habib säger man om du vill hälsa på arabiska. Säg ajde om du vill skynda på någon på bosniska. Dessa ord och fraser används allt oftare vänner emellan, och därefter blir det en vana att använda dem i det svenska språket. Konsekvenserna av detta kan bli att man låter sin fantasi blanda sig med språkkunskaperna, och vips så har man något som kallas invandrarslang eller ICA-pidgin. Ofta har man fått höra att svenskan är ett fattigt språk, det kan framstå så i jämförelse med engelskan som uppfattas som ett ordrikt världsspråk. Bland ungdomar har det sedan länge varit en kul grej att använda sig av engelska ord för att piffa upp språket. Ord som t ex dissa kommer från det engelska ordet disrespect. Likaså är bitch ett engelskt ord för hora, men som på svenska har fått betydelsen kaxig tjej. Vi tjordeza (sno, på zigenska) helt enkelt ord från olika världsspråk. Det är mycket viktigt att barn och ungdomar lär sig skillnaden på vilka ord som är korrekta i det svenska språket och vilka som är slangord. Hey, hey, heey, len, var är den wokade falukorven? Den unga invandrargenerationen som bor i Sverige uttrycker sig ofta med hjälp av invandrarslang. Men det kommer inte längre bara vara unga invandrare som kommer att prata på det viset, utan svenskar tar också till sig det mer och mer. Det håller på att spridas och användas av äldre syskon, föräldrar, vänner i andra kretsar och kanske till och med på deras lärare. Pratar ungdomar sämre svenska idag än vad man gjorde förr? Det beror förstås vad man menar med sämre svenska. Jag hade inte kallat det för sämre svenska, utan jag väljer hellre att kalla det för global-svenska - en blandning av alla världens språk på en och samma gång. Poängen med mitt inlägg är att jag vill visa er en trend som har växt sig stark och är nu här för att brukas av de flesta. Se det inte som något som försämrar det svenska språket utan ta det precis så som du har kommit att älska mat som t ex pizza, falafel, nudlar eller exotiska frukter som mango, meloner och vindruvor. Vi kryddar vår mat med asiatiska kryddor, varför inte göra lika så med språket?

8 Jakten på det perfekta utseendet Har du mage att låta bli? Utseende. En allt viktigare del av vår vardag. Behovet av att smälta in och ha den perfekta kroppen, blir bara vanligare. Utseende xeringen går bara längre och längre ner i åldrarna. Och vart man än vänder sig så har det en betydelsefull roll i vårt samhälle. År 2003 kommer att bli utseendets blomstringsår! Samhället har förändrats dramatiskt de senaste tio åren. De dagar då det naturliga räckte för att se bra ut, är förbi. Jakten på skönhet har börjat. I grund och botten kommer denna skönhetstrend från USA, och Hollywood. Det är lmstjärnorna som börjar konstla med sitt utseende. De vill se bra ut framför kameran och världens dömande blickar. Självklart smittar det av sig på andra sidan tv rutan, och snart sprids det som en epidemi, världen över. Vart man än vänder sig så ser man hur utseendehysterin satt sina spår. Se bara Christina Aguilera s senaste låt, med titeln Beautiful. Eller alla dessa tv program som direkt eller indirekt handlar om utseende. Fat club och plastikkliniken är bara två av dem. Om man sen vill komma med i popstars eller fame factory, så gäller det att man har rätt utseende. Det är minst lika viktigt som att ha en bra röst, enligt Bert Karlsson. Dokumentärer om utseende, tar också upp en del programtid i svensk tv. Dokumentärer som handlar om utseende xering hos barn, som inte ens har kommit upp i mellanstadiet. Deras största problem var att de skulle välja rätt kläder, som de inte såg tjocka ut i, raka benen och lägga sminket rätt. Det är så det börjar. Resultaten av detta blir en slags gruppering av barnen redan i så låg ålder, kanske rent av mobbing. Om några barn tycker att utseendet är så viktigt, är det bara en tidsfråga innan de andra barnen också gör det. Det är som en ond cirkel, som det blir svårare och svårare att ta sig ur. Det är också en hälsorisk för barn i den åldern att tycka att de är för tjocka. Det kan, om det går riktigt långt, leda till anorexia. Det är en sjukdom det inte pratas så mycket om, speciellt inte bland barn. Det är resultatet av den här besattheten av att se ut som lmstjärnorna i Hollywood eller hon där på reklampelaren. Det är vad som händer när man får den här oerhörda viljan att smälta in, se ut som alla andra. Ibland lyckas det, och ibland inte. Spegel, spegel på väggen där, säg vem som Aguilera är... Reklam, reklam och åter reklam. Samma kroppar på varje af sch, den kända modellkroppen. Det är mycket den som förstör samhällets syn på hur man ska se ut. Varför har det blivit så viktigt för oss, att ha den där perfekta kroppen? Tänk så många det är som går runt och mår dåligt över att man har de där extra kilona man inte kan bli av med, eller är de där centrimetrarna för korta. Vad är det som säger att man måste vara exakt så lång och vara så smal att man inte har något fett på kroppen, för att kunna synas i media. Vi måste börja någonstans, och att se någon annan i reklamen, någon som inte har den perfekta kroppen, skulle i alla fall vara en början. Det nns så mycket där ute som vi inte ens hinner ägna en tanke åt, eftersom vi är fullt upptagna med att ha komplex över hur vi ser ut. Och det kommer inte att minska, behovet av att se så normala ut kommer att fortsätta, både i tv rutan och i det vardagliga livet. Skriven av: Maria Skartoft

9 Var modern - ät mindre! Nu närmar sig våren sakta men säkert. Tunnare jackor och byxor plockas fram ur garderoben. Man både ser och visar mer än vad man gjort de senaste månaderna. Alla vill vara smala och trimmade inför sommaren, både restauranger och matproducenterna hjälper till att framföra vårens budskap - Ät lite! På våren kommer vårkänslorna fram på nytt. Alla är glada och pigga. Innetjejerna på skolan visar vad som ska bäras under vårens kyliga men soliga dagar. Men vem är det egentligen som sätter trenderna? Och hur gör dessa tjejer för att hålla sig så smala? Vårens hetaste trend är återigen! -den trend dessa tjejer levt efter de esta åren i sina liv, minimal kost. Mataffärernas förpackningar vittnar om trenden I våra mataffärer så som ICA, COOP Konsum och Willys minskar mat- och dryckesförpackningarna hela tiden. En saft eller läsk som brukade vara 1.5 liter är nu 1.4, lilla Mamma Scans köttbullar som brukade vara 450 gram är nu 350. Alla förpackningar minskar av den anledningen att vi inte ska ( eller vill?) äta mer vid en måltid. Man blir förmodligen mätt på 350 gram köttbullar tänker ni säkert nu, man äter ju någonting till. Men visar ni nu förståelse för att denna förpackning är menad till fyra personer? Restaurangerna hänger på Har ni varit på en restaurang nyligen? Blev ni mätt? Nej, tänkte nästan det. Restaurangerna är inte sena på att hänga med på trenden. Detta är ju jätte bra för dem! Både ekonomiskt och för köksarbetet, mindre mat betyder mindre utgifter på råvaror och köksarbetarna får mindre mat att laga och det betyder mindre arbetstid. I dagens samhälle är majoriteten av befolkningen mer eller mindre xerade vid vad de äter, så för denna grupp av människor är detta bara ett plus. De får den mängd mat de vill ha på tallriken och riskerar inte att bli frestade att äta mer än vad de borde eller får. Om du äter upp 300 gram broccoli kommer trollen och tar dig! Dålig trend Men vi andra hungriga stackare kan ju fråga oss själva: Är det så här vi vill ha det? Vi får helt enkelt hoppas på att producenterna och restaurangerna inte fastnar för detta att ge oss minimalt små pytteportioner, bara för att de ska tjäna pengar. Är det inte deras jobb, deras enda uppgift, att kunderna och konsumenterna ska vara mätta och nöjda? Av: Maria Åkesson

10 Snabbt genom Malmö - utan säkerhetsbälte Svarttaxi är ett vanligt och omdiskuterat fenomen i Malmö. Ugglan skickade ut sin skjutjärnsreporter för att undersöka saken på nära håll. Jag satt och åt på Burger King med några kompisar när klockan närmade sig 00.15, då fanns det inga bussar som körde via Rosengård och fram till Videdal, vi bestämde oss för att ta en taxi. Vad tror ni att en taxi tar om han ska köra oss till tre ställen? sa jag, vi stod och diskuterade medan en man kom fram till oss och frågade om vi vill åka svarttaxi. Svarttaxi mycket billigt sa han Nej, vi vill inte åka svarttaxi svarade min kompis. Vi försökte få tag på en taxibil men det fanns så mycket folk på stan och vi hittade ingen. Tiden ck oss att ta tillbaka det vi sa Klockan närmade sig och vi tyckte att det började bli sent, vi är ju na ickor. En av mina kompisar sa Vi tar en svarttaxi, inget kommer att hända. Jag var den enda som var orolig och ville inte, inte alls, men de övertalade mig och ck mig att åka svarttaxi. Vad skulle mamma säga? Innan jag sade ja så kom ännu en man som frågade om vi vill åka svarttaxi, Ja, vi vill, sade vi, men hur mycket tar du? Det ordnar sig, vi diskuterar priset i bilen sade taxichauffören och log. Taxichaufförens utseende förändrade min kväll Taxichauffören såg ofräsch ut, hans skägg hade växt lite och han såg ut som om han inte hade sovit på era dygn. Jag sa det till min kompis som gick vid min sida men hon sade: Du ska väl inte gifta dig med honom, han ska köra oss. Innan vi satte oss i bilen sa jag till mina kompisar att jag åker med fast på ett villkor, jag ska bli körd först och gå av först. Det gick de med på. Vi gick en bit innan vi såg bilen, en Mitsubishi Lancer, årsmodell 88. Bilen var så smutsig att man inte såg exakt vilken färg den hade - marinblå eller svart. Jag satte mig i bilen, och det ck mig inte alls att må bättre. Taxichauffören hade rökt så mycket i bilen att jag började hackhosta, askkoppen var öppen och det ck bilen att lukta ännu värre. Jag kunde inte låta bli att koncentrera mig på chaufförens utseende, han hade ett par jeans på sig och en grå svart tröja. Jag ville kliva av, gå ur bilen. Mahaa: Aldrig mer en Mitsubishi! Körningen kändes som era timmar Jag sade inte ett pip medan jag satt i bilen, jag tänkte på allt jag hört om svarttaxi, om alla våldtäkter jag sett på TV 3:s Efterlyst. Det var dumt av mig att åka svarttaxi tänkte jag. Är det lagligt att åka svarttaxi då, hur kunde jag låta bli att tänka på det innan jag satte mig i bilen. Jag kunde inte låta bli att vara nervös, jag hör att mina vänner David och Laila pratar med taxichauffören men jag hör inget av vad de säger. Det känns som om jag har suttit i bilen i era timmar, jag hör att Laila kallar på mig, hon frågade mig ifall det var okej om chauffören körde henne först för att det var närmast till henne från stan. Det är okej men David får stanna med mig, mumlade jag, för jag är en n icka. Laila steg ur bilen vid Folkets hus medan chauffören skulle köra mig vidare ut i natten. Min attityd ck chauffören att undra Chauffören undrade varför jag ville att David skulle stanna med mig, Jag är inte farlig påstod han, men jag svarade inte. När jag var framme ck jag betala 70 kr, det är väl ganska mycket, sade David, men han började förklara hur mycket det hade kostat om han hade åkt med en vanlig taxi. Jag ville inte lyssna, jag ville komma hem så fort som möjligt. David, ring när du är framme viskade jag och ck en konstig blick av chauffören, men jag gick därifrån så fort jag bara kunde. Jag somnade inte förrän David ringde mig. Den kvällen kändes som en otäck och konstig kväll. Det blev min första och sista färd med en svarttaxi. Text: Mahaa el Madhoun

11 Världen runt i garderoben Vare sig man vill eller inte, i vår kommer man inte att slippa undan etnomodet. Du syns både på kläder, accessoarer och i inredning och den växer sig allt större. Mode och trender har alltid spelat stor roll. Många människor är väldigt målmedvetna om att följa det allra senaste och i vår är det etnomodet som kommer att vara det hetaste, du kommer inte att slippa undan det. Du hittar det på kläder och det finns även som accessoarer som gör det ännu mer populärt, inte nog med att du kan matcha dina kläder med smycken och hårspännen du kan även ha Asien/Afrika- inspirerande inredningprylar i ditt hem. Tunikor och skjortor kommer att synas mycket, sandalerna kommer också komma fram. Väskorna kommer att vara korgliknande sidoväskor. Accessoarerna kommer bland annat att vara medaljong halsband, långa pärlhalsband, platta armband och scarfsar i många olika färger. Buddhastatyer kommer att bli populärt bland hemmen, även krukor, flätade korgar, flätade fåtöljer och rökelser. Dessa inredningsprylarna hittar du i de flesta designaffärerna men till ett väldigt högt pris, men du kan hitta de för ett billigare pris på IKEA och i andra allt i allo -affärer. Flätade korgar, rökelse och annan inredning? Jag tar två. Det asiatiska och afrikanska modet har tlagit Sverige med storm både på dam- och herrsidan. Kläderna hittar du i de flesta butiker runt om i stan. Om du vill satsa på lite billigare kläder ska du gå till affärer som Hennes & Mauritz och Vero Moda. Indiska Compagniet har väldigt bra kläder och även en del inredningsprylar. Självklart kan du hitta kläderna i märkesaffärer också. Men givetvist får du betala en hel del mer. De kvinnliga artisterna i USA har redan tagit efter detta mode medan det är mest de manliga artisterna här i Sverige som gjort det till sitt. Det är en av andledningarna till att det kommer att bli så populärt eftersom folket i Sverige ofta följer artisternas/ idolernas klädstil. En annan andledning till att etnomodet kommer att bli så populärt är att folk har blivit mer och mer intreserade av lite annorlundare kläder. Numera vågar allt fler männsiskor bära sin egen stil. Risken finns ju alltid att det inte kommer att sälja men jag tror det kommer att gå hem efter som det berör stora ämnen i människors liv; Mode och hem, resor och drömmar. Skrivet av Malin Hjelm SP3D

12 Debatt Åsikter,avsikter och insikter från folket Vill du göra din röst hörd? Hör av dig till rum 115. Malmöborna demonstrerade mot krig Lördagen den 15 februari var det demonstrationer i hela värden mot att USA ska starta ett krig mot Irak. I Malmö medverkade ca 5000 personer, många er än förväntat, i ett demonstrationståg, lett av nätverket mot krig. Tåget gick från St Knuts torg, förbi Möllan och genom stan upp till Stortorget. Det var nog svårt att missa skallorden, som var väldigt varierande. Trots att tåget påstod sig vara politiskt oberoende, så hördes det slagord både mot George W Bush, Saddam Hussein och Göran Persson. Men, vare sig man är för eller emot krig så var det roligt att se att så många malmöbor engagerade sig. De esta verkade främst vara där för att uttrycka sin avsky mot ett krig. På St Knuts torg hölls det tal mot ett krig av blandade vänsterpartister och miljöpartiets Per Gharton. Båda talen handlade framför allt om att USA bara var intresserade av att bomba Irak för sin egen vinning, och att kriget bara skulle drabba oskyldiga. Man ifrågasatte varför man inte istället försökte få det irakiska folket på sin sida, och varför USA hade rätt att använda kärnvapen i kampen mot, just det, atomvapen. På Stortorget pratade en representant från Sveriges Transportförbund om sin avsky mot all sorts krig. Socialdemokraten Luciano Astudillo uppmanade oss att lyssna på FN och låta vapeninspektörerna göra sitt jobb. I vårens första solstrålar kom man överens om att träffas för att demonstrera samma kväll som första bomben släpps över Irak, ifall det blir ett krig, innan man för denna gång skildes åt. J. Lind Expedition MSU Minns du när det var politiken som ck ungdomar att engagera sig politiskt och inte de olika titlarna man kunde uppnå? Så är det dock inte längre och det kommer nog, tyvärr bli ett visst partis fall. Jag var tills nyligen engagerad inom Malmö Moderat Skolungdom, en dotterförening till Moderata ungomsförbundet. Anledningen till att jag valde att engagera mig var att jag sympatiserade med deras politik och jag ville helt enkelt lära mig något. Men ack så fel jag hade. Det visade sig att det hela är bara uppbyggt av ett gäng vilsna ungdomar som vill ha en ordförandetitel eller liknande de kan skryta med. Och det nns inte mycket som stoppar dem i sin jakt efter den rätta titeln. Man kan likna det vid en dokusåpa. Paktbildning är inte alls ovanligt, det gäller ju så klart att känna rätt folk för att kunna nå sina mål. Det vanligaste är att man bildar en pakt och kuppar bort den som besitter den titel man vill åt. Jag har inte själv upplevt detta, det kan ju annars verka som en god anledning till att jag slutar, men jag har motvilligt varit med och smidit sådana planer. Som jag nämnde tidigare sympatiserar jag starkt med moderaternas politik, jag är en stor förespråkare av frihet. Jag är trött på politiker som lägger näsan i blöt i folks liv, särskilt de individer som inte har bett om hjälp. Det var denna frihetspolitik som jag ville föra ut när jag engagerade mig. Men jag märkte snabbt att många i min omgivning inte jobbade åt samma håll. De esta ungdomarna har glömt bort det primära målet. Istället för att bekämpa de externa krafterna, motarbetar de varandra internt. Hur ska de nånsin kunna vinna över sina ender om de inte kan enas? Det verkar som om friheten snart är ett minne blott. Mattias Johansson F. d Ordförande MSU College

Nya. Råd inför Hultsfred. Efter studenten? Sid 24. Vem tar guldet? Sid 20. Sociala klyftor. Det fi nns mer än USA. 1 Ugglan Latinskolans tidning

Nya. Råd inför Hultsfred. Efter studenten? Sid 24. Vem tar guldet? Sid 20. Sociala klyftor. Det fi nns mer än USA. 1 Ugglan Latinskolans tidning Nr 11 2003, 597 ASC Nya 1 Ugglan Latinskolans tidning Råd inför Hultsfred Sid 12 Efter studenten? Sid 24 Det fi nns mer än USA Sid 7 Vem tar guldet? Sid 20 Sociala klyftor Sid 3 Ledare 2 Åsikter är till

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 G Ä L L I V A R E - M A G A S I N INNEHÅLL Kort om 13 66 60-62 Face of Gällivare startade hösten 2013 utifrån lokala, offentliga och privata önskemål. Arbetet

Läs mer

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail.

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail. sid. 1 Gatan är en plats som ger möjlighet för många perspektiv och infallsvinklar. Där gränser mellan fin- och fulkultur bryts ner och där olika människoöden samspelar. Gata Magazine vill skrapa bort

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg. skydda sig. Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar

Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg. skydda sig. Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg 9 sätt att skydda sig Yvonne Rydings tankar om inre och yttre välmående Reality testar: alkoholfria

Läs mer

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ åssit MAJ 2015 STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD innehåll 4 Konkurrerar nätshoppingen ut Piteås butiker? 14 Hockeyklubben

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK

GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK MEDIERNA ANFALLER! 3 GÖR DIN RÖST HÖRD! 5 Hör av dig till företag och reklambyråer 16 Gör egna medier och tvärtomreklam 22 Påverka politikerna 25 Vad säger lagen? 27 ANMÄL

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828 2000 av Josef Hemmingson 000716->000828 2000 Kapitel 1. Förord 2. Födelsen 3. När gräset blev grönt 4. Du skall icke stjäla 5. Sanningen 6. Nattens relationer 7. Filosofen 8. En amerikansk pub 9. Den mes

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

O.P. Cóndor FÖRORD. Ricardo Canto Leyton. Paula, Pamela, mina älskade systrar, utan er hade det här aldrig ens påbörjats.

O.P. Cóndor FÖRORD. Ricardo Canto Leyton. Paula, Pamela, mina älskade systrar, utan er hade det här aldrig ens påbörjats. Sidan 1 av 201 FÖRORD O.P. Cóndor Ricardo Canto Leyton Denna bok är baserad på verkliga händelser under diktaturen i Chile. Den tillägnas alla chilenare som föll offer för dess brutalitet, deras ättlingar

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna En publikation i serien.se:s Internetguider av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide,

Läs mer

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK popcorn Unga tankar om film och filmvåld innehåll Förord 5 Inledning 9 Wow! Puh! Film! 17 Action, skräck, porr och tecknat 51

Läs mer

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST DEN NYA TIDEN II MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST äfven i den svåraste belägenhet kasta hoppet på nyårsmorgonen någon stråk af sitt vänliga rosenskimmer på den slöja, som för den dödliges blick

Läs mer

EN BOK AV BERÄTTELSER

EN BOK AV BERÄTTELSER EN BOK AV BERÄTTELSER FÖRORD Vi hade hört dem länge; Alla berättelser om hur det var när man tog mod till sig och verkligen tillbringade en dag i sin 8-åriga dotters klassrum och kom hem och var helt chockad.

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt.

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt. Livet går vidare och vi upptäcker ständigt nya utmaningar. Tillhör du de som studerat BPG (var din egen guide, på engelska Be a Personal Guide ), har du nu fortsättningskursen framför dig. Har du inte

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 Grafisk form och tryck: Ineko 2013 Förord Varje år tas cirka 26 000 ungdomar omhand av samhället för vård utanför det

Läs mer

BRAND BRAND BRAND BRAND BRAND

BRAND BRAND BRAND BRAND BRAND NR. 1 2014 50: BRAND BRAND BRAND BRAND BRAND 2 3 KÄNSLOR ORD Politik är känslor. Orättvisor känns i kroppen. Känslor får oss att tänka och att göra. Känslorna får oss att vilja ändra på det som är fel.

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer