UGGLAN NYAN. Latinskolans tidning. Nummer ASC

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UGGLAN NYAN. Latinskolans tidning. Nummer 10 597 ASC"

Transkript

1 NYAN UGGLAN Latinskolans tidning 5 KRONOR Nummer ASC Ugglan åker svarttaxi Romantik och porr Malmös musikaler recenserade Vårmodet förklarat, sminktips och mattrender Jonas Gardell, Hitler och ungmoderater Allmänna protester och spådomar Samt två tävlingar, ingen av dem om öron

2 Saker att se fram emot. Ugglan, aldrig helt nöjd, ser med stigande spänning och kliande handflator bland annat fram emot följande: Att ingen vinner Elitserien i hockey. Att kärlek blir obligatoriskt. Att en klotrund mobiltelefon lanseras så att vi kan spela bowling på stadsbussarna utan att behöva bära med oss väldigt tunga bollar i hårdplast. Att få en komplimang. Att någon säger åt Bert Karlsson på skarpen. Att få se lte sol. Att de, vilka nu de är, ska göra en cola som smakar asfalt istället för att se ut så. Att folk slutar gnälla. Att någon inför ett totalförbud för hundar i Sverige. Att regeringen avsätter miljontals kronor för att dekorera Öresundsbron med discolampor och serpentiner. Att det blir sommarlov även i år. Att få se en elefant. För att du ska kunna veta vad som är på gång har vi i detta nummer av Ugglan lagt tonvikten på att försöka förutsäga de kommande säsongernas trender. Lär dig hur du ska klä dig, uppträda och äta för att vara rätt och riktig, lätt och lagom i vår - bara i Latinskolans tidning. Ytterligare en av de saker du har att se fram emot, som förtjänar ett särskilt omnämnande, är skolans kulturdag, en ung klassiker. Den 9 april har du chansen att förbättra ditt liv. Välj och vraka, upptäck vad du egentligen gillar och låt dig påminnas om hur skönt det är att slippa ta saker för givna. Till sist: läxan till nästa gång är att le mot en främling. Ja, det kommer på provet. Ugglan, i mars. Ett viktigt påpekande om Ugglans fotografier. Personerna på bilderna har mycket sällan något med texterna att göra. Vår ambition är att visa skolan och människorna i den såväl i text som i bild. Naturligtvis kan just du ta bättre bilder än vi kan. Hör av dig till redaktionen om du är intresserad. IT-support och binärt bistånd i detta och alla andra nummer: Per Broberg. Tack, tack. Skribenter i detta nummer: Therese Ahlberg Marly Alandia Maja Dragicevic Lina Eriksson Malin Hjelm Mattias Johansson Jasmin Lind Mahaa el Madhoun Satinder Singh Maria Skartoft Anna Svahn Kim Imorgon får du den! Thomassen Maria Åkerman Maria Åkesson Fotografer Redaktionen Ansvarig utgivare Yerk Liveröd Redaktör Yerk Liveröd I redaktionen Therese Ahlberg Jasmin Lind Maria Åkerman Imponera på din mormor, kompis och svensklärare - skriv i tidningen! Vi och många fler är intresserade av vad du har att säga. Kontakta rum 115 eller T 119 för närmare information.

3 Av: Jasmin Lind Nu har skolans ettor och tvåor nyligen gjort sina individuella val inför nästa termin och en av möjligheterna var att välja Ensemble A. Denna kurs avslutas med en avslutningskonsert, och den 4 februari var det årets grupp som hade konsert, i aulan på Latinskolan. Lokalen hade blivit utsmyckad med massor av värmeljus, och det var en hög mys- stämning på scen när de 20 tjejerna i gruppen, kompade av den ganska välklädda musikläraren Thomas Tegler, kom ut på scen, klädda i svart och beige. Tjejerna kommer från sju olika tvåor på skolan och berättade att de under året lärt känna varandra och haft mycket roligt tillsammans- något som märktes när de stod på scen. Under konserten gick de igenom alla årstiderna, med tillhörande rekvisita. Mycket kraft hade också lagts ned på att få en rolig show, i första låten Girl for all seasons, kastades det t.ex. ut pappersblommor i aulan. Hösten var den inledande årstiden, då en av tjejerna översatte sången till teckenspråk. Se kom vintern och vi fick lyssna på en hel de julsånger, bl.a. Stilla natt och Strålande jul. Efter vinter kommer, som alla vet, vår, och vi fick bl. a. höra Always 16 Nu började tjejerna släppa loss, nästan alla nerver som man kunde märka lite av i början verkade ha försvunnit. Konserten avslutades med sommarlåtar som fick en Girls for All Seasons att längta till soliga dagar och bad i havet. Under hela konserten använde sig tjejerna mycket av stämsång, och man fick höra en hel del imponerande solon. När vi trodde att vi skulle få höra en avslutande sång, kom det fram att ensemblen hade en överraskning till sin lärare Thomas han fick sätta sig på en reserverad plats i publiken, och efter tjejernas tacktal till honom, sjöng de That s what friends are for a capella för sin rörda musiklärare, som nästan tappade talförmågan. Åh, vad ni har rört mig lyckades han i alla fall få fram, och konserten avslutades med Ain t no mountain high. Vi gick därifrån, nöjda över att ha lyssnat på en bra konsert, men något förbryllade över varför det bara ingick tjejer i årets ensemble. För det kan väl knappast vara så att det bara är tjejer som har musikalisk talang på Latinskolan? Nej, nästa år efterlyser vi fler killar i ensemblen.

4 Do cry for me, Ho Chi Minh City Miss Saigon är en tragedi som utspelar sig de sista veckorna av Vietnamkriget och lämnar efter sig en snyftande publik. Av: Maria Åkerman På nattklubben Dreamland anordnar barägaren Fixaren en skönhetstävling. Det är den sjuttonåriga vietnamesiska Kims första kväll på baren som bar icka. Bland gästerna nns Chris som genast dras till hennes skönhet. Hans vän John bjuder honom på en kärleksnatt med Kim och i hennes bedrövliga ruckel blir de förälskade i varandra. Kriget i Vietnam närmar sig sitt slut och Chris lämnar staden med den första amerikanska helikoptern. Saigon intas strax därefter av Viet Congs styrkor. Tre år senare har Kim fött ett barn och lever fortfarande på hoppet om att Chris ska komma tillbaka till henne. Ho Chi Minh är ledaren för diktaturen som råder i landet. Chris vet ingenting om sin son Tam. En dag dyker of ceren Thuy upp hos Kim. Hon blev bortlovad åt honom när hon var liten och nu kräver han sin rätt att få henne. Thuy blir rasande när Kim vägrar. Kim visar honom sin son vilket väcker starka förargade känslor hos Thuy som genast vill döda Tam. Utom dig skjuter Kim Thuy och yr. Hon tar med sig Tam och möter Engineer. Tillsammans lyckas de ta sig till Bangkok. Borta I USA har Chris gift sig med en vacker kvinna vid namn Ellen och skapat ett helt nytt liv. Men om nätterna plågas han av mardrömmar om Vietnam och sin Kim. På en konferens om de vietnamesisk-amerikanska barnen från Chris veta att Kim fortfarande lever och har fött honom en son. Chris yger med sin fru Ellen till Thailand för att träffa Kim och sitt barn. Kim blir överlycklig när hon får reda på att Chris ska komma till Bangkok. Hon vet ingenting om Ellen eller hans nya liv. Hon berättar för Engineer att Chris ska komma för att ta dem alla tre till USA. Engineer, som har stora drömmar om USA, ger Kim adressen till Chris hotell. Hon rusar till hotellet där Chris bor och upptäcker Ellen som sitter på Chris säng. Ellen avslöjar allt om Chris nya liv. I sin förtvivlan ser Kim bara en enda utväg för att skapa ett bättre liv för sonen Tam. Miss Saigon är en väldigt välgjord föreställning som tar en tillbaka till Skådespelarnas talang suger till sig publikens intresse och alla blir lyriska. Publiken sitter som förstenad och bara tittar och lyssnar och när slutet närmar sig är inte ett öga torrt.

5 Stress - bilder från verkligheten Stressen har varit människans prestationshöjare sedan hon bodde i grottor. Nu 2003 är den plötsligt ett lidande faktum som allvarligt påverkar människor negativt, med följder av både fysiska och psykiska sjukdomar. En generation som utsätts mest just nu är studerande på gymnasiet. Att få höga betyg till universitets- eller högskoleantagningar är ett måste för dem flesta, även om det kostar mängder med hälsa. För ett halvår sedan var jag tvungen att lägga upp schema för hur mina dagar skulle se ut. Om jag gick i skolan till tre, så hann jag precis hem och hämta träningskläder för att sen hinna till träningen, vilken höll på två timmar alla dagar i veckan. Jag hade ämnet specialidrott och kämpade för ett bra betyg där också. I och med att jag tränade på en elitklubb, så satsade tränarna och krävde mycket av oss. Efter träningen tog det en halvtimme innan jag kom hem, därefter skulle jag duscha och äta. När jag blev färdig var klockan tidigast åtta. Resten av tiden ägnade jag åt att plugga, men det tråkiga var att jag orkade inte längre än elva och hade vi flera prov tätt intill varandra så blev det inte så lyckat. Långvarig stress orsakar sjukdomar både fysiskt och psykiskt. Några av dem är hjärtklappning, kärlkramp, högt blodtryck, magsår, magkatarr, depression, fobier, svettningar, sömnbesvär och humörsvängningar. Det som ligger till grund för vad som händer i kroppen när man är stressad är, bland annat, att man andas genast ytligare och hastigare. Adrenalinet ökar pulsen, hjärtat slår fortare och blodtrycket stiger. Man bedömer hur mycket man behöver ta i - och handlar därefter. Man svettas lättare och all uppmärksamhet riktas mot målet och tankar på hur man ska klara sig ur situationen som dykt upp. Negativ stress och känslor av otillräcklighet är något som drabbar de flesta. I vardagen kan man känna sig styrd utifrån utan att kunna påverka. Kroppen aktiverar då stresshormonet för fullt och skillnaden medför att själva individen varken kan, vill eller orkar satsa lika mycket, medan omgivningens krav ligger kvar på samma nivå. Andra gånger är det omgivningens krav som förändras. Det kan vara en stor förändring med nya arbetsuppgifter eller nya lärare som tar över med andra krav. Personen på bilden är naturligtvis inte särskilt stressad. Fyra prov i veckan? Lugnt. Min motivation och ork försvann i längden och jag saknade att kunna vara fri för en dag, att inte tänka på någonting och göra precis vad mitt hjärta önskade. Vissa morgnar när klockan ringde ryckte jag bara till och började darra. Då började jag undra om vad som höll på att hända. Tanken på slutbetygen gjorde att jag fick ilningar i kroppen. Den lägsta antagningsnivån för min högskolelinje ligger mellan 14,00 och 15,00, det är ett snitt på ungefär VG. Ska man då ha minst VG i alla ämnen så gäller det att ligga i. Fastän jag var så pass stressad så kände jag att jag var tvungen att fortsätta för att lyckas. Vad skulle jag annars göra? Det jag gjorde för att dämpa min stress var att jag la av med min träning. Jag tentade istället ett ämne på likvärdiga poäng och slapp bränna ut mig lika mycket. Det hjälpte en kort stund. Fastän de flesta är medvetna om farorna som hotar ens hälsa så gör många ingenting åt saken. De flesta prioriterar målet framför sig själva. De tänker oftast; ah, det är tre eller fyra år till sen kommer jag sluta stressa och må bättre direkt. Det de oftast glömmer är att stress som uppkommer under de tre eller fyra åren, kan sitta i livet ut. Vad är då värt att göra? Maja Dragicevic

6 Könsrollerna förändras - och du med dem Hur skulle du idag de niera de manliga och de kvinnliga könsrollerna? För att svara på detta krävs både en och annan fundering. Många förändringar har skett sedan idealen för den typiska mannen och kvinnan fastställdes och dagens män och kvinnor skulle inte passa in på de ursprungliga de nitionerna av respektive roll. Tiden har förändrats och så har även vi. Tidigare har könsrollerna varit mycket bestämda och tydliga. I alla tider har männen varit de som tagit mest plats, fått de bästa jobben, de högsta lönerna och helt enkelt tillägnats mest uppmärksamhet, medan kvinnorna har fått stå bakom mannen, bakom rampljuset. En kvinnas plikt var att stanna hemma vid spisen, passa barn och samtidigt Vi är män. Och hur mår du idag? göra sig vacker. Det spelade ingen roll hur begåvad en kvinna än var, mannen var alltid bättre. Kvinnornas och männens ideal har länge varit i princip varandras motsatser. Men är det så idag? Könsrollernas minskade betydelse Om vi tittar oss omkring i skolan, hemma, på stan, på TV, i tidningar, praktiskt taget överallt, kan vi se tydliga förändringar på både mäns och kvinnors beteende, värderingar och utseende. Hur många kvinnor skulle idag låta sig bli åsidosatta av en man, bara för att han just är en man och hur många män bryr sig inte om sitt eget utseende? Inte så många. Skönhet bara för tjejer? Sant eller falskt? Undersökningar visar att 63% av killarna i undersökningen tyckte att det var viktigt att se bra ut, medan motsvarande siffra för tjejerna var 60%. Kosmetikaföretag har uppmärksammat mäns intresse för skönhetsprodukter och har därför tagit fram egna hudvårdsserier för män. Allt er män använder smink och intresserar sig för sitt utseende, vilket är ett tydligt tecken på att könsrollernas ursprungliga ideal inte längre existerar. Tjejernas explosion inom idrott Idrott har i stort sett skapats av män och bygger därför också på mäns villkor. Tjejernas explosion inom idrott är ännu något som bör nämnas till denna nya trend. Tidigare har det bara varit mäns prestationer som har räknats men nu är det tjejernas tur att stå i rampljuset. Tjejer idrottar lika mycket som män, på samma villkor och tillägnas mycket mer plats i media nu än någonsin tidigare. Tjejer vågar ta för sig mycket mer i idrottssammanhang och snart nns inga manssporter kvar. Reklam leder och skapar nya trender Att reklam skapar nya trender är inget nytt. Detta kan man även se när det gäller könsrollernas förändring. I allt er reklamer ser vi hur rollerna har bytts ut. Kvinnorna är starka, självständiga individer och männen vågar visa intresse för sig själva, utseende och mode, vilket tidigare ansetts vara typiskt endast för tjejer. Positiv eller negativ trend? Hur denna trend kommer att utvecklas återstår att se. Att gamla roller suddas ut behöver inte vara negativt. Tack vare denna trend kommer det att bli mer accepterat för både tjejer och killar att hitta sin egen roll i livet och inte förföljas av känslan av att de måste följa de gamla könsrollerna. Både tjejer och killar har egenskaper som borde få utnyttjas fritt och inte döljas på grund av gamla roller som sitter kvar sedan långt bak i tiden, en tid som är väldigt olik den vi lever i idag. Anna Svahn

7 Krydda svenskan med invandrarslang 2000-talet präglas av en stark och växande ungdomskultur som kommer att ha en stor inverkan på många unga liv. Detta påverkas i starkt av invandringen till Sverige, som har lett till ett mångkulturellt samhälle, där barn och ungdomar lär sig nya ord och fraser på främmande språk. AV MARLY ALANDIA Människor från alla världens hörn, samlas i detta land och de för alla med sig olika traditioner och språk som flätas samman med den svenska kulturen. De som påverkas lättast av detta är barn och ungdomar, som kommer i kontakt med varandra på dagis, skolan och fritidsgårdar dagligen. I invandrartäta områden är det oftast svårare för barn att lära sig bra svenska. Hanterar man inte det nya språket särskilt bra, är det en naturlig följd att det kompletteras med ord från sitt modersmål. Barn gör som andra gör eller, i detta fall, säger vad andra säger. De lär sig inte längre endast svenska, utan också ord på vänners språk. Från arabiskan, spanskan, engelskan, och bosniska lånas flest ord som t ex fluss, dinero, cash och para som alla betyder pengar på svenska. Shoo habib säger man om du vill hälsa på arabiska. Säg ajde om du vill skynda på någon på bosniska. Dessa ord och fraser används allt oftare vänner emellan, och därefter blir det en vana att använda dem i det svenska språket. Konsekvenserna av detta kan bli att man låter sin fantasi blanda sig med språkkunskaperna, och vips så har man något som kallas invandrarslang eller ICA-pidgin. Ofta har man fått höra att svenskan är ett fattigt språk, det kan framstå så i jämförelse med engelskan som uppfattas som ett ordrikt världsspråk. Bland ungdomar har det sedan länge varit en kul grej att använda sig av engelska ord för att piffa upp språket. Ord som t ex dissa kommer från det engelska ordet disrespect. Likaså är bitch ett engelskt ord för hora, men som på svenska har fått betydelsen kaxig tjej. Vi tjordeza (sno, på zigenska) helt enkelt ord från olika världsspråk. Det är mycket viktigt att barn och ungdomar lär sig skillnaden på vilka ord som är korrekta i det svenska språket och vilka som är slangord. Hey, hey, heey, len, var är den wokade falukorven? Den unga invandrargenerationen som bor i Sverige uttrycker sig ofta med hjälp av invandrarslang. Men det kommer inte längre bara vara unga invandrare som kommer att prata på det viset, utan svenskar tar också till sig det mer och mer. Det håller på att spridas och användas av äldre syskon, föräldrar, vänner i andra kretsar och kanske till och med på deras lärare. Pratar ungdomar sämre svenska idag än vad man gjorde förr? Det beror förstås vad man menar med sämre svenska. Jag hade inte kallat det för sämre svenska, utan jag väljer hellre att kalla det för global-svenska - en blandning av alla världens språk på en och samma gång. Poängen med mitt inlägg är att jag vill visa er en trend som har växt sig stark och är nu här för att brukas av de flesta. Se det inte som något som försämrar det svenska språket utan ta det precis så som du har kommit att älska mat som t ex pizza, falafel, nudlar eller exotiska frukter som mango, meloner och vindruvor. Vi kryddar vår mat med asiatiska kryddor, varför inte göra lika så med språket?

8 Jakten på det perfekta utseendet Har du mage att låta bli? Utseende. En allt viktigare del av vår vardag. Behovet av att smälta in och ha den perfekta kroppen, blir bara vanligare. Utseende xeringen går bara längre och längre ner i åldrarna. Och vart man än vänder sig så har det en betydelsefull roll i vårt samhälle. År 2003 kommer att bli utseendets blomstringsår! Samhället har förändrats dramatiskt de senaste tio åren. De dagar då det naturliga räckte för att se bra ut, är förbi. Jakten på skönhet har börjat. I grund och botten kommer denna skönhetstrend från USA, och Hollywood. Det är lmstjärnorna som börjar konstla med sitt utseende. De vill se bra ut framför kameran och världens dömande blickar. Självklart smittar det av sig på andra sidan tv rutan, och snart sprids det som en epidemi, världen över. Vart man än vänder sig så ser man hur utseendehysterin satt sina spår. Se bara Christina Aguilera s senaste låt, med titeln Beautiful. Eller alla dessa tv program som direkt eller indirekt handlar om utseende. Fat club och plastikkliniken är bara två av dem. Om man sen vill komma med i popstars eller fame factory, så gäller det att man har rätt utseende. Det är minst lika viktigt som att ha en bra röst, enligt Bert Karlsson. Dokumentärer om utseende, tar också upp en del programtid i svensk tv. Dokumentärer som handlar om utseende xering hos barn, som inte ens har kommit upp i mellanstadiet. Deras största problem var att de skulle välja rätt kläder, som de inte såg tjocka ut i, raka benen och lägga sminket rätt. Det är så det börjar. Resultaten av detta blir en slags gruppering av barnen redan i så låg ålder, kanske rent av mobbing. Om några barn tycker att utseendet är så viktigt, är det bara en tidsfråga innan de andra barnen också gör det. Det är som en ond cirkel, som det blir svårare och svårare att ta sig ur. Det är också en hälsorisk för barn i den åldern att tycka att de är för tjocka. Det kan, om det går riktigt långt, leda till anorexia. Det är en sjukdom det inte pratas så mycket om, speciellt inte bland barn. Det är resultatet av den här besattheten av att se ut som lmstjärnorna i Hollywood eller hon där på reklampelaren. Det är vad som händer när man får den här oerhörda viljan att smälta in, se ut som alla andra. Ibland lyckas det, och ibland inte. Spegel, spegel på väggen där, säg vem som Aguilera är... Reklam, reklam och åter reklam. Samma kroppar på varje af sch, den kända modellkroppen. Det är mycket den som förstör samhällets syn på hur man ska se ut. Varför har det blivit så viktigt för oss, att ha den där perfekta kroppen? Tänk så många det är som går runt och mår dåligt över att man har de där extra kilona man inte kan bli av med, eller är de där centrimetrarna för korta. Vad är det som säger att man måste vara exakt så lång och vara så smal att man inte har något fett på kroppen, för att kunna synas i media. Vi måste börja någonstans, och att se någon annan i reklamen, någon som inte har den perfekta kroppen, skulle i alla fall vara en början. Det nns så mycket där ute som vi inte ens hinner ägna en tanke åt, eftersom vi är fullt upptagna med att ha komplex över hur vi ser ut. Och det kommer inte att minska, behovet av att se så normala ut kommer att fortsätta, både i tv rutan och i det vardagliga livet. Skriven av: Maria Skartoft

9 Var modern - ät mindre! Nu närmar sig våren sakta men säkert. Tunnare jackor och byxor plockas fram ur garderoben. Man både ser och visar mer än vad man gjort de senaste månaderna. Alla vill vara smala och trimmade inför sommaren, både restauranger och matproducenterna hjälper till att framföra vårens budskap - Ät lite! På våren kommer vårkänslorna fram på nytt. Alla är glada och pigga. Innetjejerna på skolan visar vad som ska bäras under vårens kyliga men soliga dagar. Men vem är det egentligen som sätter trenderna? Och hur gör dessa tjejer för att hålla sig så smala? Vårens hetaste trend är återigen! -den trend dessa tjejer levt efter de esta åren i sina liv, minimal kost. Mataffärernas förpackningar vittnar om trenden I våra mataffärer så som ICA, COOP Konsum och Willys minskar mat- och dryckesförpackningarna hela tiden. En saft eller läsk som brukade vara 1.5 liter är nu 1.4, lilla Mamma Scans köttbullar som brukade vara 450 gram är nu 350. Alla förpackningar minskar av den anledningen att vi inte ska ( eller vill?) äta mer vid en måltid. Man blir förmodligen mätt på 350 gram köttbullar tänker ni säkert nu, man äter ju någonting till. Men visar ni nu förståelse för att denna förpackning är menad till fyra personer? Restaurangerna hänger på Har ni varit på en restaurang nyligen? Blev ni mätt? Nej, tänkte nästan det. Restaurangerna är inte sena på att hänga med på trenden. Detta är ju jätte bra för dem! Både ekonomiskt och för köksarbetet, mindre mat betyder mindre utgifter på råvaror och köksarbetarna får mindre mat att laga och det betyder mindre arbetstid. I dagens samhälle är majoriteten av befolkningen mer eller mindre xerade vid vad de äter, så för denna grupp av människor är detta bara ett plus. De får den mängd mat de vill ha på tallriken och riskerar inte att bli frestade att äta mer än vad de borde eller får. Om du äter upp 300 gram broccoli kommer trollen och tar dig! Dålig trend Men vi andra hungriga stackare kan ju fråga oss själva: Är det så här vi vill ha det? Vi får helt enkelt hoppas på att producenterna och restaurangerna inte fastnar för detta att ge oss minimalt små pytteportioner, bara för att de ska tjäna pengar. Är det inte deras jobb, deras enda uppgift, att kunderna och konsumenterna ska vara mätta och nöjda? Av: Maria Åkesson

10 Snabbt genom Malmö - utan säkerhetsbälte Svarttaxi är ett vanligt och omdiskuterat fenomen i Malmö. Ugglan skickade ut sin skjutjärnsreporter för att undersöka saken på nära håll. Jag satt och åt på Burger King med några kompisar när klockan närmade sig 00.15, då fanns det inga bussar som körde via Rosengård och fram till Videdal, vi bestämde oss för att ta en taxi. Vad tror ni att en taxi tar om han ska köra oss till tre ställen? sa jag, vi stod och diskuterade medan en man kom fram till oss och frågade om vi vill åka svarttaxi. Svarttaxi mycket billigt sa han Nej, vi vill inte åka svarttaxi svarade min kompis. Vi försökte få tag på en taxibil men det fanns så mycket folk på stan och vi hittade ingen. Tiden ck oss att ta tillbaka det vi sa Klockan närmade sig och vi tyckte att det började bli sent, vi är ju na ickor. En av mina kompisar sa Vi tar en svarttaxi, inget kommer att hända. Jag var den enda som var orolig och ville inte, inte alls, men de övertalade mig och ck mig att åka svarttaxi. Vad skulle mamma säga? Innan jag sade ja så kom ännu en man som frågade om vi vill åka svarttaxi, Ja, vi vill, sade vi, men hur mycket tar du? Det ordnar sig, vi diskuterar priset i bilen sade taxichauffören och log. Taxichaufförens utseende förändrade min kväll Taxichauffören såg ofräsch ut, hans skägg hade växt lite och han såg ut som om han inte hade sovit på era dygn. Jag sa det till min kompis som gick vid min sida men hon sade: Du ska väl inte gifta dig med honom, han ska köra oss. Innan vi satte oss i bilen sa jag till mina kompisar att jag åker med fast på ett villkor, jag ska bli körd först och gå av först. Det gick de med på. Vi gick en bit innan vi såg bilen, en Mitsubishi Lancer, årsmodell 88. Bilen var så smutsig att man inte såg exakt vilken färg den hade - marinblå eller svart. Jag satte mig i bilen, och det ck mig inte alls att må bättre. Taxichauffören hade rökt så mycket i bilen att jag började hackhosta, askkoppen var öppen och det ck bilen att lukta ännu värre. Jag kunde inte låta bli att koncentrera mig på chaufförens utseende, han hade ett par jeans på sig och en grå svart tröja. Jag ville kliva av, gå ur bilen. Mahaa: Aldrig mer en Mitsubishi! Körningen kändes som era timmar Jag sade inte ett pip medan jag satt i bilen, jag tänkte på allt jag hört om svarttaxi, om alla våldtäkter jag sett på TV 3:s Efterlyst. Det var dumt av mig att åka svarttaxi tänkte jag. Är det lagligt att åka svarttaxi då, hur kunde jag låta bli att tänka på det innan jag satte mig i bilen. Jag kunde inte låta bli att vara nervös, jag hör att mina vänner David och Laila pratar med taxichauffören men jag hör inget av vad de säger. Det känns som om jag har suttit i bilen i era timmar, jag hör att Laila kallar på mig, hon frågade mig ifall det var okej om chauffören körde henne först för att det var närmast till henne från stan. Det är okej men David får stanna med mig, mumlade jag, för jag är en n icka. Laila steg ur bilen vid Folkets hus medan chauffören skulle köra mig vidare ut i natten. Min attityd ck chauffören att undra Chauffören undrade varför jag ville att David skulle stanna med mig, Jag är inte farlig påstod han, men jag svarade inte. När jag var framme ck jag betala 70 kr, det är väl ganska mycket, sade David, men han började förklara hur mycket det hade kostat om han hade åkt med en vanlig taxi. Jag ville inte lyssna, jag ville komma hem så fort som möjligt. David, ring när du är framme viskade jag och ck en konstig blick av chauffören, men jag gick därifrån så fort jag bara kunde. Jag somnade inte förrän David ringde mig. Den kvällen kändes som en otäck och konstig kväll. Det blev min första och sista färd med en svarttaxi. Text: Mahaa el Madhoun

11 Världen runt i garderoben Vare sig man vill eller inte, i vår kommer man inte att slippa undan etnomodet. Du syns både på kläder, accessoarer och i inredning och den växer sig allt större. Mode och trender har alltid spelat stor roll. Många människor är väldigt målmedvetna om att följa det allra senaste och i vår är det etnomodet som kommer att vara det hetaste, du kommer inte att slippa undan det. Du hittar det på kläder och det finns även som accessoarer som gör det ännu mer populärt, inte nog med att du kan matcha dina kläder med smycken och hårspännen du kan även ha Asien/Afrika- inspirerande inredningprylar i ditt hem. Tunikor och skjortor kommer att synas mycket, sandalerna kommer också komma fram. Väskorna kommer att vara korgliknande sidoväskor. Accessoarerna kommer bland annat att vara medaljong halsband, långa pärlhalsband, platta armband och scarfsar i många olika färger. Buddhastatyer kommer att bli populärt bland hemmen, även krukor, flätade korgar, flätade fåtöljer och rökelser. Dessa inredningsprylarna hittar du i de flesta designaffärerna men till ett väldigt högt pris, men du kan hitta de för ett billigare pris på IKEA och i andra allt i allo -affärer. Flätade korgar, rökelse och annan inredning? Jag tar två. Det asiatiska och afrikanska modet har tlagit Sverige med storm både på dam- och herrsidan. Kläderna hittar du i de flesta butiker runt om i stan. Om du vill satsa på lite billigare kläder ska du gå till affärer som Hennes & Mauritz och Vero Moda. Indiska Compagniet har väldigt bra kläder och även en del inredningsprylar. Självklart kan du hitta kläderna i märkesaffärer också. Men givetvist får du betala en hel del mer. De kvinnliga artisterna i USA har redan tagit efter detta mode medan det är mest de manliga artisterna här i Sverige som gjort det till sitt. Det är en av andledningarna till att det kommer att bli så populärt eftersom folket i Sverige ofta följer artisternas/ idolernas klädstil. En annan andledning till att etnomodet kommer att bli så populärt är att folk har blivit mer och mer intreserade av lite annorlundare kläder. Numera vågar allt fler männsiskor bära sin egen stil. Risken finns ju alltid att det inte kommer att sälja men jag tror det kommer att gå hem efter som det berör stora ämnen i människors liv; Mode och hem, resor och drömmar. Skrivet av Malin Hjelm SP3D

12 Debatt Åsikter,avsikter och insikter från folket Vill du göra din röst hörd? Hör av dig till rum 115. Malmöborna demonstrerade mot krig Lördagen den 15 februari var det demonstrationer i hela värden mot att USA ska starta ett krig mot Irak. I Malmö medverkade ca 5000 personer, många er än förväntat, i ett demonstrationståg, lett av nätverket mot krig. Tåget gick från St Knuts torg, förbi Möllan och genom stan upp till Stortorget. Det var nog svårt att missa skallorden, som var väldigt varierande. Trots att tåget påstod sig vara politiskt oberoende, så hördes det slagord både mot George W Bush, Saddam Hussein och Göran Persson. Men, vare sig man är för eller emot krig så var det roligt att se att så många malmöbor engagerade sig. De esta verkade främst vara där för att uttrycka sin avsky mot ett krig. På St Knuts torg hölls det tal mot ett krig av blandade vänsterpartister och miljöpartiets Per Gharton. Båda talen handlade framför allt om att USA bara var intresserade av att bomba Irak för sin egen vinning, och att kriget bara skulle drabba oskyldiga. Man ifrågasatte varför man inte istället försökte få det irakiska folket på sin sida, och varför USA hade rätt att använda kärnvapen i kampen mot, just det, atomvapen. På Stortorget pratade en representant från Sveriges Transportförbund om sin avsky mot all sorts krig. Socialdemokraten Luciano Astudillo uppmanade oss att lyssna på FN och låta vapeninspektörerna göra sitt jobb. I vårens första solstrålar kom man överens om att träffas för att demonstrera samma kväll som första bomben släpps över Irak, ifall det blir ett krig, innan man för denna gång skildes åt. J. Lind Expedition MSU Minns du när det var politiken som ck ungdomar att engagera sig politiskt och inte de olika titlarna man kunde uppnå? Så är det dock inte längre och det kommer nog, tyvärr bli ett visst partis fall. Jag var tills nyligen engagerad inom Malmö Moderat Skolungdom, en dotterförening till Moderata ungomsförbundet. Anledningen till att jag valde att engagera mig var att jag sympatiserade med deras politik och jag ville helt enkelt lära mig något. Men ack så fel jag hade. Det visade sig att det hela är bara uppbyggt av ett gäng vilsna ungdomar som vill ha en ordförandetitel eller liknande de kan skryta med. Och det nns inte mycket som stoppar dem i sin jakt efter den rätta titeln. Man kan likna det vid en dokusåpa. Paktbildning är inte alls ovanligt, det gäller ju så klart att känna rätt folk för att kunna nå sina mål. Det vanligaste är att man bildar en pakt och kuppar bort den som besitter den titel man vill åt. Jag har inte själv upplevt detta, det kan ju annars verka som en god anledning till att jag slutar, men jag har motvilligt varit med och smidit sådana planer. Som jag nämnde tidigare sympatiserar jag starkt med moderaternas politik, jag är en stor förespråkare av frihet. Jag är trött på politiker som lägger näsan i blöt i folks liv, särskilt de individer som inte har bett om hjälp. Det var denna frihetspolitik som jag ville föra ut när jag engagerade mig. Men jag märkte snabbt att många i min omgivning inte jobbade åt samma håll. De esta ungdomarna har glömt bort det primära målet. Istället för att bekämpa de externa krafterna, motarbetar de varandra internt. Hur ska de nånsin kunna vinna över sina ender om de inte kan enas? Det verkar som om friheten snart är ett minne blott. Mattias Johansson F. d Ordförande MSU College

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Mattias svensexa 2011! Version 1.0. Mattias Erikssons svensexa 2011

Mattias svensexa 2011! Version 1.0. Mattias Erikssons svensexa 2011 Mattias Erikssons svensexa 2011 Förberedelser Köpa en Stormtrooperdräkt Finns på www.partykungen.se Pris 749:- +frakt Boka Segway på Megazone Pris ca 600:- Boka Paintball Pris ca 350:-/pers Boka bastuflotten

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer