Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING"

Transkript

1 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING

2 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet Vi ska tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Delaktighet Vi har ett öppet klimat och ett inkluderande förhållningssätt som kännetecknas av mångfald, inflytande och omtanke.

3 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för Varbergs Kommun?

4 Kommunens uppdrag enligt skollagen Skollagen ställer krav på kommunerna att förutsättningar skapas så att skollagen ska kunna efterlevas. Skollagen ställer tydliga krav på likvärdighet och att förutsättningar ges för måluppfyllelse för alla elever. Barn och elevers resultat ska förbättras. Bedömning och betygsättning kräver en organisation där likvärdigheten och rättsäkerheten säkerställs ska kommunerna garantera en kompetensförsörjning med en bemanning av behöriga och legitimerade lärare i respektive verksamhetsform.

5 Kommunens uppdrag enligt skollagen Förutsättningar ska skapas så att rektor kan utöva och ta ansvar som pedagogisk ledare. Elevhälsa ska finnas tillgänglig för alla elever med skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och specialpedagogisk kompetens. Elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Ett dokumenterat systematisk kvalitetsarbete ska upprättas. En skola som speglar dagens samhälle där elever med olika förutsättningar möts och arbetar utifrån ett inkluderande förhållningssätt.

6 Översikt: Elevutveckling i Varbergs kommun Elevutveckling: Bygger på prognoser över hur många barn som föds i Varbergs kommun, planerad byggnation samt in- och utflyttning.

7 Vad står vi inför i ett växande Varberg? Hantera barnökning i förskolan. Hantera elevökning i grundskolan. Tillgodose skollagens krav för ökad måluppfyllelse. Nyttja nuvarande ändamålsenliga lokaler. Avveckling av lokaler som ej är ändamålsenliga.

8 Barn- och utbildningsförvaltningens strategi för lokalförsörjning Attrahera med ändamålsenliga lokaler. Samordna mellan aktörer och verksamheter, skapa fleravdelningsförskolor. Omdisponera för att nyttja lokaler optimalt. Avveckla tillfälliga, undermåliga lokaler samt lokaler som inte behövs. Framtidsbereda med investeringar som håller över tid.

9 Vår inriktning i utvecklingsarbetet: Skollagens krav på rättsäkerhet, likvärdighet och behörighet. Ett F-9 perspektiv med en organisation som bygger på max en övergång mellan skolor. En organisation där våra resurser (personal, lokaler och material) nyttjas på bästa sätt. Lärmiljöer som stimulerar till pedagogisk och ämnesdidaktisk utveckling för ökad måluppfyllelse och förbättrade resultat.

10 BUA OCH VÄRÖBACKA

11 Översikt: Elevutveckling Bua och Väröbacka Läsåret 2012/2013 gick 37 elever i Kungsbacka.

12 Bua och Väröbacka Vad ser vi? Det finns för få elever för att upprätthålla en F-9 organisation på två skolor. Eleverna ryms inte i nuvarande organisation. Äldre elever har begränsade sociala kontaktytor och en miljö som inte är anpassad efter deras behov. Svårt att uppfylla skollagens krav på behörighet, likvärdighet och rättsäkerhet. Många pedagoger arbetar ensamma inom sina ämnesområden. Svårt att tillgodose behoven av specialpedagogisk kompetens. Svårigheter att skapa attraktiva tjänster. Väröbackaskolan har bättre specialsalar och idrottshall anpassad för äldre åldrar. Det finns inte tillräckligt med arbetsplatser för lärare. Sammanfattningsvis: Vi ser ett behov av förändring!

13 Förändringsförslag för Bua och Väröbacka Bua och Väröbacka blir ett upptagningsområde.

14 Förändringsförslag: Bua F-3

15 Förändringsförslag: Väröbacka 4-9

16 Motivering till förändringsförslag Områdets föreslagna organisation uppfyller skollagens krav på likvärdighet och rättsäkerhet. Områdets föreslagna organisation skapar förutsättningar för attraktivitet och behörighet för högre kvalitet och måluppfyllelse. Möjligheter till specialkompetens ökar Områdets föreslagna organisation skapar bättre förutsättningar för rektors och förskolechefs ledarskap.

17 Motivering till förändringsförslag Väröbackaskolan har bättre förutsättningar avseende specialsalar. Buaskola klarar elevunderlag F-3 och Väröbackaskolan klarar elevunderlag 4-9. Fritidsgård vid Buaskolan kan nyttjas som fritidshem.

18 Vi har tittat på alternativa förändringsförslag Bua F-4 och Väröbacka 5-9 Bua F-3 och Väröbacka 4-9 minus barn boende i nyckelkod 2006 från Bua till Vidhöge Inget av ovanstående förslag svarar upp mot strategi och skollag på samma sätt som lagt förslag.

19 Översikt: Förslag på förändringsprocess Bua och Väröbacka 2013/2014 Förskoleklass, åk 1-3 och fritidshem flyttar från Väröbacka till Bua. Åk 4-9 flyttar från Bua till Väröbacka.

20 Förslag på förändringsprocess för Bua F-3 Bua Läsår 2012/ / / /2016 Årskurs F-9 F-3 F-3 F-3 Åk 4-9 från Bua flyttas för skolgång i Väröbacka. Förskoleklass, åk 1-3 och fritidshem från Väröbacka flyttas för skolgång i Bua.

21 Förslag på förändringsprocess för Väröbacka 4-9 Väröbacka Läsår 2012/ / / /2016 Årskurs F Förskoleklass och åk 1-3 från Väröbacka flyttas för skolgång i Bua Åk 4-9 från Bua flyttas för skolgång i Väröbacka.

22 Strategi för förändringsförslag Elever Barn och elever följer särskilt upprättat introduktionsprogram. Vid flytt av elever skapas nya klasser för att säkerställa likvärdiga förutsättningar och god arbetsmiljö. Då nya klasser skapas tas hänsyn till elevernas önskemål, jämt antal elever per klass, jämn könsfördelning och geografisk spridning. Pedagoger och personal följer med elevgruppen utifrån behörighet, kompetens och behov enligt gällande lagstiftning.

23 Strategi för förändringsförslag Medarbetare Pedagoger och personal arbetar utifrån introduktionsprogram, vision Varberg 2025, värdegrund och med utveckling av den nya verksamheten enligt ex. OUR modell. Varje skola erbjuds forskningsbaserat utvecklingsprojekt för att främja skolutveckling och realisera vision Varberg 2025 och BUN:s mål.

24 Strategi för förändringsförslag Lokaler Lokaler och utemiljö ses över så att de är ändamålsenliga och ev. anpassningar görs. Lokaler som ej uppfyller verksamhetens miljö- och brandsäkerhetskrav avvecklas. Lokaler som uppfyller verksamhetens krav nyttjas.

25 Strategi för förändringsförslag Skolskjuts Skolskjuts ges enligt Varbergs kommuns riktlinjer och kompletteras utifrån gatuförvaltningens målarbete Säker skolväg. Vårdnadshavare kan vid ansökan om fritidshem i Bua ansöka om särskild skolskjuts från Väröbacka under terminstid. Barnet åker då skolskjuts till skola/fritidshem. Ex. fritidshem kan ha gemensam öppning med förskola i Väröbacka och barnen åker sedan till Bua med skolbuss.

26 Förändringsförslag för Bua och Väröbacka

27 HUR PÅVERKAR FÖRÄNDRINGEN DIG SOM MEDARBETARE?

28 Introduktionsprogram för elever och personal Syfte Kvalitetssäkra övergångar i Varbergs kommun genom att ta fram ett övergripande program för skolan/förskolan att använda i samband med förändrad organisation och/eller nya upptagningsområden samt mellan förskola och skola. Ge stöd åt skolan att arbeta ihop nya klasser, programmet kan även användas som ett stöd i planeringen för övergångar mellan förskola och skola. Mål Att ha ett gemensamt förfarande i Varbergs kommun där elever, personal och vårdnadshavare känner sig trygga i de övergångar som kommer finnas med nya upptagningsområden samt mellan förskola och skola.

29 Introduktionsprogram - vårtermin Januari Personal från avlämnande skola/skolor och mottagande skolor träffas för avstämning och planering. Skolornas specialpedagoger träffas för att gå igenom hur överlämnandet skall se ut och hur övergången skall ske på bästa möjliga sätt. För en del elever/grupper upprättas ett särskilt introduktionsprogram. Specialpedagog från ÖRT som är involverad deltar i planeringen av detta. Skolpsykologerna som ingår i skolornas EHT deltar. Februari Elever och vårdnadshavare informeras om hur vårens planering ser ut utifrån introduktionsprogrammet. Mars EHT tillsammans med rektor bedömer om behov finns av att kalla vissa elever/vårdnadshavare på extra möte, ev. både avlämnande och mottagande skola. Studiebesök för eleverna arrangeras på mottagande skola.

30 Introduktionsprogram - vårtermin April Nya klasslistor görs tillsammans av avlämnande och mottagande skola och utifrån elevernas önskemål, jämnt antal elever per klass, jämn könsfördelning och geografisk spridning. Här deltar skolornas EHT. Rektor beslutar om nya klasser. Elever och vårdnadshavare informeras om nya klasser. Överlämnandekonferens där avlämnande lärare, mottagande lärare, EHT inklusive skolpsykolog deltar. När det är aktuellt medverkar specialpedagog från ÖRT. Fortbildning av personal i gruppstärkande arbete. Maj Föräldramöte eller öppet hus erbjuds för de nya klasserna på mottagande skola och med möjlighet att träffa den/de lärare som eleverna kommer ha, bl.a. kontaktlärare. Vidare görs även en presentation av skolan, dess lokaler samt av EHT. Varje elev och vårdnadshavare erbjuds ett lära-känna-samtal med sin nya kontaktlärare.

31 Introduktionsprogram - vårtermin Maj Den mottagande skolans lärare och personal på fritidshem besöker eleverna i deras nuvarande skola och klasser. Kontaktlärare/klassföreståndare möter eleverna. Mottagande lärare och EHT får tillgång till elevernas skriftliga omdömen, åtgärdsprogram, frånvarostatistik samt pedagogisk planering i InfoMentor. Skolsköterska, kurator har överlämning i särskild ordning. Juni Innan vårterminens slut träffas de nya klasserna med ny kontaktlärare och på mottagande skola. Här presenteras lokaler, klassrum etc. Vid detta tillfälle startar arbete med gruppstärkande uppgifter och att lära känna varandra. Fortbildning av personal i gruppstärkande arbete med bl.a. äventyrspedagogik.

32 Introduktionsprogram - hösttermin Hösttermin Vid terminsstart ägnas mer tid åt gruppstärkande arbete ev. med bl.a. äventyrspedagogik, besök på världsarvet och deras mattebana och kamratbana eller andra strukturerade gruppstärkande aktiviteter. Föräldramöte hålls två veckor in på terminen. Utvecklingssamtal hålls inom fyra veckor enligt Varbergs kommuns policy.

33 Förflyttning av skolan personal vid ändring av grundskolornas upptagningsområde Följande principer vid förflyttning av personal: Principerna för förflyttning gäller endast de anställda som har sin placering på en skola som berörs av ett förändrat upptagningsområde. Rektor fastställer organisationen och anger den behörighet och kompetens som behövs. Anställda ska, så långt det är möjligt utifrån behörighet, kompetens, avtal, lagar och förordningar, följa sin elevgrupp. Kontinuitet för eleverna (inte anställningstid) kommer att avgöra vem som förflyttas.

34 Förflyttning av skolan personal vid ändring av grundskolornas upptagningsområde Om det inte går att avgöra vem av de anställda som, utifrån undervisningsbehörighet och kontinuitet för elevgruppen, ska flytta med elevgruppen kommer hänsyn till anställningstid att tas. Den som i det läget har längst anställningstid i kommunen kommer erbjudas en tjänsteplacering i det nya upptagningsområdet. Om en anställd av någon anledning inte vill följa sin elevgrupp ska vederbörande ha möjlighet att göra en intresseanmälan till lediga tjänster. Uppstår ett läge där det finns flera personer som intresserade av samma lediga tjänst är det rektor som avgör vem som får tjänsten.

35 Exempel på förflyttningsprinciper Utgångsläge Upptagningsområde A Upptagningsområde B Skola A F-9 Skola B F-9 Upptagningsområde C Skola A F-5 Skola B 6-9 Anställda med placering i Skola A och Skola B omfattas av det nya upptagningsområdet när tjänsterna ska fördelas i de nya organisationerna.

36 Exempel på förflyttningsprinciper Hur tjänsterna fördelas i det nya upptagningsområdet: 1. Rektor fastställer organisationen. Fastställande av organisationen på de olika skolorna i upptagningsområdet görs i dialog mellan rektorerna. 2. I dialog med varandra bemannar rektorerna tjänsterna på skolorna. Bemanningen sker enligt följande: A. Behörighet B. Kontinuitet för elevgruppen/barngruppen C. Anställningstid i kommunen

37 Exempel 1: När behörighet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Nuläge: Skola A med en F-9 organisation har två klasser med årkurs 1. Klass gul har en 1-7 lärare och klass röd har en lågstadielärare. Skola B med en med en F-9 organisation har också två klasser med årkurs 1. Klass blå har en 1-7 lärare och klass grön har en 4-9

38 Exempel 1: När behörighet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde A Upptagningsområde B Gul, åk 1, 1-7 lärare Röd, åk 1, lågstadielärare Blå, åk 1, 1-7 lärare Grön, åk 1, 4-9 lärare Skola A F-9 Skola B F-9

39 Exempel 1: När behörighet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen När förändringen av upptagningsområdena är genomförda och rektor på skola A har beslutat om skolans organisation finns det behov av fyra klasser för årskurs 1. Klass gul, klass röd och klass blå behåller sina lärare eftersom dessa tre lärare är behöriga att undervisa i årskurs 1. Läraren i klass blå följer med klassen till Skola A. Klass grön får inte behålla sin lärare eftersom en 4-9 lärare inte är behörig att undervisa i årskurs 1. Klass grön flyttar till Skola A och får en ny lärare.

40 Exempel 1: När behörighet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde C Skola A F-5 Skola B 6-9 Gul, åk 1, 1-7 lärare Röd, åk 1, lågstadielärare 4-9 lärare Blå, åk 1, 1-7 lärare Grön, åk 1, Ny lärare

41 Exempel 2: När undervisningsbehörighet och kontinuitet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Nuläge: Skola A med en F-9 organisation har en klass med årkurs 1 och en klass med årskurs 6. Årskurs 1 A har en lågstadielärare med 10 års anställningstid och årskurs 6 A har en 1-7 lärare med 15 års anställningstid. Skola B med en med en F-9 organisation har två klasser med årkurs 1. Båda klasserna har varsin 1-7 lärare med anställningstiderna 4 år respektive 5 år. Lågstadieläraren (10 års anställningstid) som i dagsläget undervisar i årskurs 1 A på skola A vill fortsätta undervisa de eleverna. 1-7 läraren (15 års anställningstid) på skola A som undervisar i 6 A önskar vara kvar på skola A och vill undervisa elever i årskurs lärarna (4 respektive 5 års anställningstid) på skola B vill följa med klasserna 1B och 1 C till skola A.

42 Exempel 2: När undervisningsbehörighet och kontinuitet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde A Upptagningsområde B Åk 1A, lågstadielärare, 10 år, vill följa med sin klass. Åk 6A, 1-7 lärare, 15 år, vill vara kvar på skola A. Åk 1B, 1-7 lärare, 4 år, vill följa med sin klass. Åk 1C, 1-7 lärare, 5 år, vill följa med sin klass. Skola A F-9 Skola B F-9

43 Exempel 2: När undervisningsbehörighet och kontinuitet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen När förändringen av upptagningsområdena är genomförda och rektor på skola A har beslutat om skolans organisation finns det behov av tre klasser för årskurs 1. Med hänsyn tagen till lärarnas undervisningsbehörighet och kontinuitet för eleverna får eleverna i årskurs 1 A på skola A behålla sin lågstadielärare (10 års anställningstid). Även eleverna i de båda klasserna i årkurs 1 på skola B får behålla sina respektive 1-7 lärare (4 respektive 5 års anställningstid) när de flyttar till skola A. 1-7 läraren (15 års anställningstid) som undervisar årskurs 6 A i skola A får inte följa någon av klasserna i årskurs 1.

44 Exempel 2: När undervisningsbehörighet och kontinuitet avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde C Åk 6A, 1-7 lärare, 15 år, vill vara kvar på skola A. Skola A F-5 Skola B 6-9 Åk 1A, lågstadielärare, 10 år, följer sin klass, Åk 1B, 1-7 lärare, 4 år, följer sin klass. Åk 1B, 1-7 lärare, 4 år, vill följa med sin klass. Åk 1C, 1-7 lärare, 5 år, vill följa med sin klass. Åk 1C, 1-7 lärare, 5 år, följer sin klass.

45 Exempel 3: När anställningstid i kommunen avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Nuläge Skola A med en F-9 organisation har en idrottslärare Lisa, som har varit anställd i kommunen i 10 år. Skola B med en med en F-9 organisation har två idrottslärare. Det är Göran som har varit anställd i kommunen i 7 år och Karin som har varit anställd i kommunen i 2 år. Alla tre idrottslärarna har exakt samma undervisningsbehörighet.

46 Exempel 3: När anställningstid i kommunen avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde A Upptagningsområde B Idrottslärare Lisa, anställningstid 10 år. Idrottslärare Göran, anställningstid 7 år. Idrottslärare Karin, anställningstid 2 år. Skola A F-9 Skola B F-9 Alla tre idrottslärarna har exakt samma undervisningsbehörighet.

47 Exempel 3: När anställningstid i kommunen avgör vilken lärare som följer med elevgruppen När förändringen av upptagningsområdena är genomförda och rektorerna på skola A och skola B har beslutat om de båda skolornas organisation finns det behov av två idrottslärare i upptagningsområdet. Idrottslärarna har exakt samma undervisningsbehörighet och utifrån kontinuitet för eleverna går det inte avgöra vem som ska få de två tjänsterna som idrottslärare i upptagningsområdet. Det innebär att anställningstid i kommunen kommer att avgöra vem som erbjuds placering i upptagningsområde C. Lisa med 10 års anställningstid i kommunen och Göran med 7 års anställningstid i kommunen kommer erbjudas placeringar i upptagningsområde C. Karin som har kortast anställningstid, 2 år, kommer att få göra en intresseanmälan till lediga tjänster.

48 Exempel 3: När anställningstid i kommunen avgör vilken lärare som följer med elevgruppen Upptagningsområde C Skola A Idrottslärare Lisa, anställningstid 10 år. Idrottslärare Karin, anställningstid 2 år. Skola B Idrottslärare Göran, anställningstid 7 år.

49 Tyck till om förslaget! Fram till den 3 december kan du tycka till om förslaget via e-post! E-post: bua.varobacka@varberg.se

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Vi vill bli Hallands bästa landsbygdsskola och förskola! - Vi har idéerna.

Vi vill bli Hallands bästa landsbygdsskola och förskola! - Vi har idéerna. Vi vill bli Hallands bästa landsbygdsskola och förskola! - Vi har idéerna. Bakgrund Från Läsåret 2014/15 ryms alla barn från både Spannarp och Sibbarp samtidigt i Bosgårdsskolans lokaler med föreliggande

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för Överlämning Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för överlämning Förskola Förskoleklass läsår 2017-18 December En första kontakt, om barn som är i behov av mer omfattande

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Övergång från förskoleklass/förskola till grundsärskola år 1 och grundsärskolans fritidshem

Övergång från förskoleklass/förskola till grundsärskola år 1 och grundsärskolans fritidshem 1 Innehåll Inledning... 3 Övergång från förskoleklass/förskola till grundsärskola år 1 och grundsärskolans fritidshem... 4 Övergång grundsärskolan år 3-4... 6 Övergång grundsärskolan år 6-7... 8 Övergång

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Elevhälsan enligt skollagen Sedan augusti 2010 står det i skollagen att det ska finnas en samlad elevhälsa med krav på tillgång till skolsköterska, skolläkare,

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Samverkan Övergripande mål: Samverkan förskoleklass, skola och fritidshem Ingela Nyberg, Barn- och utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Inledning Sammilsdalskolan är uppdelad i två enheter, F-6/fritidshem och åk 7-9. Sammilsdalskolan ligger vackert belägen i centrala Leksand. Närheten

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2013-06-04 Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2 Innehållsförteckning 1. VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 2. DEFINITION

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande 2016

Plan för inskolning och överlämnande 2016 Plan för inskolning och överlämnande 2016 Frösön Orrviken Reviderad 20160222 Innehållsförteckning Utdrag ur läroplanerna 3 Rutiner för överlämnande 4 - Enskilda barn/elever 4 - Från förskola till skola

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR FÖRSKOLA OCH GRUNDSKOLA

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR FÖRSKOLA OCH GRUNDSKOLA Varje barn/elev får utvecklas utifrån sin förmåga och kommer in på sitt förstahandsval till gymnasiet Samverkan med andra myndigheter och omvärldsbevakning En god arbetsmiljö med kompetent personal AVESTA

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Elevhälsoplan Österskärsskolan

Elevhälsoplan Österskärsskolan Elevhälsoplan 2018-2019 Förskoleklass, grundskola, skolbarnomsorg Trygghet - Hälsa - Lärande - Allt hänger ihop! Rektor: Thordis Sjöstrand E-post: thordis.sjostrand@osteraker.se Hemsida: http://www.osteraker.se/osterskarsskolan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut Beslut Ljusnarsbergs kommun kommun@ljusnarsberg.se 2018-04-13 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun

Läs mer

Information om Förskoleklass & Fritids. Barn- och utbildningsförvaltningen

Information om Förskoleklass & Fritids. Barn- och utbildningsförvaltningen Information om Förskoleklass & Fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-03-02 Välkommen att börja i förskoleklass! Riksdagen har beslutat att förskoleklassen är obligatorisk från och med höstterminen

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Samverkan Övergripande mål: Samverkan förskoleklass, skola och fritidshem Ingela Nyberg, Barn och Utbildning,

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Att välja skola i Skara kommun

Att välja skola i Skara kommun INFORMATION Att välja skola i Skara kommun Förskoleklass läsåret 16/17 December 2015 Barn- och utbildningsförvaltningen Ulla-Stina Millton, förvaltningschef Välkommen att börja i förskoleklass! De allra

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016 Protokoll förskole- och skolråd 25 april 2016 Deltagare: Ledningsnivå Alla elever ska kunna läsa efter åk 1 -utifrån Nya Språket lyfter definitionen Alla barn ska bli sitt bästa jag Ledningsnivå Alla elever

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet. Välkomna till ett nytt spännande läsår!

Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet. Välkomna till ett nytt spännande läsår! Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet Sjöängens förskola Bäckalidens förskola Sigfridsborgs förskola Sigfridsborgs grundskola och fritidshem Välkomna till ett nytt spännande läsår! Sigfridsborgs

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Thoren Innovation School AB Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter bastillsyn i Thoren Innovation School Lund belägen i Lunds kommun 2 (7) Tillsyn i Thoren Innovation School Lund har genomfört

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Plan för överlämnande inom Veberöds verksamhetsområde

Plan för överlämnande inom Veberöds verksamhetsområde Barn- och skolförvaltning Lund Öster Veberöd verksamhetsområde Svalebo/ Svalebo/Idala Beslutad i samverkan Plan för överlämnande inom Veberöds verksamhetsområde Mål Verksamheten med våra barn/elever ska

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013. Grundskoleområde 2

Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013. Grundskoleområde 2 Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013 Grundskoleområde 2 Sammanfattning Grundskoleområdets vision: "Hos oss får du mötas, glädjas och lyckas" ligger som grund för vårt arbete att utveckla verksamheten och

Läs mer

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2018-19 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Reviderad och fastställd 180920 Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan

Läs mer

Kvalitetsrapport Fritidshem

Kvalitetsrapport Fritidshem Kvalitetsrapport Fritidshem Fritidshemmets namn Rektor.. 1. Beskrivning av verksamheten 2 En kort presentation av fritidhemmet, t.ex. text från Om Fritidshemmet på er hemsida. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9910 Önums friskola Org.nr. 868401-0559 styrelse@onumsf-riskola.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Önums friskola belägen i Vara kommun 2(10) Tillsyn i Önums friskola

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kungsholmens grundskola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Kungsholmens grundskola har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 belägen i Älvdalens kommun 2(12) Uppföljning av tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ThorenGruppen AB Org.nr. 556613-9290 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Thoren Business School Örebro belägen i Örebro kommun 2 (6) Tillsyn i Thoren Business School Örebro har genomfört tillsyn

Läs mer

Handlingsplan för överlämningar

Handlingsplan för överlämningar Handlingsplan för överlämningar Förskola, grundskola och gymnasium För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv skall skolan också sträva efter att nå ett förtroendefullt

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016 KVALITETSRAPPORT Mariaskolans fritidshem Läsåret 2015/2016 1 1. Inledning 1.1 Organisation Mariaskolan leds av en heltidsanställd rektor. Ansvarsområdet omfattar grundskolan årskurs 1-6, förskoleklass

Läs mer

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten.

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.neverland@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor 20190131 Vad styr verksamheten? Skollagen Läroplanen Utbildningens syfte 2 Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och

Läs mer

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem Kvalitetsrapport - Tiina Aavik, rektor 1 (17) Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx skola och fritidshem...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret 2013 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Pilevallens Vård och Behandling AB Org.nr. 556586-3007 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Pilevallens skola belägen i Hörby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Sätra grundskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Sätra grundskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse XX Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Sätra grundskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden hösten

Läs mer

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi Datum Utbildningsstrategi Antagen av Bildningsnämnden 2016 Antagen av: Bildningsnämnden Dokumentägare: Förvaltningschef Bildningsförvaltning Ersätter dokument: Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 Dokumentnamn:

Läs mer

Elevhälsoplan 2016/2017

Elevhälsoplan 2016/2017 Elevhälsoplan 2016/2017 Bergundaskolan Adress: Bergundaskolan Storegårdsvägen 6 352 50Växjö Telefon: 0470/416 73 Hemsida: www.vaxjo.se/bergundaskolan Rektor åk F - 6: Jennie Sjövall Jernelöv Telefon: 0470/416

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun. Skolinspektionen Beslut kontaktcenter@helsingborg.se 2018-02-27 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4768 Torsby kommun ulf.blomquist@torsby.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östmarks skola i Torsby kommun 2(13) Tillsyn i Östmarks skol har genomfört tillsyn av Torsby

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lunnen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer