Sida 1 av Överklagande av Lantmäteriets beslut, ärende AB093662, Borttagande av Rindö 2:5 s mantal och andelar i marksamfälligheter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sida 1 av Överklagande av Lantmäteriets beslut, ärende AB093662, Borttagande av Rindö 2:5 s mantal och andelar i marksamfälligheter."

Transkript

1 Sida 1 av Lantmäterimyndigheten Box Stockholm Till Förvaltningsrätten i Stockholm Överklagande av Lantmäteriets beslut, ärende AB093662, Borttagande av Rindö 2:5 s mantal och andelar i marksamfälligheter. Skäl för överklagandet Vi anser inte att någon ändring av fastighetsregistret avseende Rindö 2:5 s mantal eller delägande i samfälligheter inom Rindö skifteslag skall ske eftersom Lantmäterimyndighetens beslut enligt vår mening inte är lagligen grundat. Förord om betydelsen av rättssäkerhet i Fastighetsregistret och till följd därav lagstiftning Citat från Lantmäteriets hemsida och broschyrer: Sveriges största ekonomiska tillgång är dess fastigheter. All mark i Sverige är indelad i fastigheter. Lantmäteriets uppgift är att ansvara för en effektiv och rättssäker fastighetsindelning.. Lantmäteriets Fastighetsregister innehåller 3,2 miljoner objekt som tillsammans utgör Sveriges största ekonomiska tillgång. Lantmäteriets förvaltning gör att vi i Sverige snabbt och enkelt kan köpa, sälja eller belåna fastigheter. En lantmäteriförrättning är en rättssäker process där alla berörda får komma till tals. Resultatet av en lantmäteriförrättning registreras i fastighetsregistret och förrättningsakten arkiveras i ett offentligt arkiv. På så sätt offentliggörs resultatet och rättssäkerheten garanteras för kommande generationer! Reflektioner över rättssäkerheten m.m. vid fastighetsaffärer Äganderätten till fastigheter är en av de viktigaste grundvalarna för rättssamhället. Detta gäller även inom EU-rätten. Det är av den anledningen som man har så stark lagstiftning kring registrering av förvärv och rättigheter kopplade till fastigheter. Om man inte kan lita på att det som är antecknat i fastighetsregistret stämmer faller hela rättsäkerheten vid förvärv och förvaltning av fastigheter. Detta skulle få ödesdigra konsekvenser för samhället och inte minst kunna innebära mycket stora ekonomiska konsekvenser för fastighetsägaren. Lantmätarens uppfattning att Fastighetsregistret saknar rättsverkan för den i detta ärende aktuella redovisningen är om det stämmer, häpnadsväckande och strider helt mot den allmänna rättsuppfattningen. Det skulle självklart vara helt omöjligt att göra fastighetsaffärer om man skulle behöva gå tillbaka och juridiskt tolka samtliga tidigare, kanske flera hundratals år gamla, förrättningshandlingar, fastighetsbildningsdokument och köpehandlingar för att säkerställa att det som antecknats i fastighetsregistret är riktigt och rätt visar vad det är man förvärvar.

2 Sida 2 av Fastighetsbildningen I Utdrag av lagfartsprotokollet fört hos Rådstuvrätten i Vaxholm den 25 juni 1923: KÖPEBREV Undertecknad upplåta och försälja härmed till Radiotelegrafisten Konrad Eriksson oss tillhöriga, från 13/160 mantal Rindö Nr litt C.b.d. i Vaxholms stad avstyckade fastigheten VÄSTERSKOGEN Nr 1, Med fastigheten följer den del av gemensamma rätten till fiskevatten som vi inneha i 13/160 mantal Rindö Nr 2 litt. C.b.d.. Det skulle här antecknas, att fru Johanna Karolina Grewell, född Österman den 4 november 1891 under 19 i Värmdö skeppslags lagfartsprotokoll erhållit lagfart å 13/160 mantal Rindö Nr 2 litt. C.b.d. ävensom att Magistraten den 9 april 1923 meddelat fastställelse å nu ifrågakomna från nämnda hemmansdel gjorda avstyckning, benämnt Västerskogen Nr 1. I förrättningshandlingarna som upprättades i samband med bildandet av stadsägan VÄSTERSKOGEN N:o 1, (efter ytterligare avstyckningar = nuvarande Rindö 2:5, tidigare stadsäga 7 i Waxholms Stad), stadgas att; Det till avstyckning föreslagna området utgörs av,, återstående del av skiftet av 13/160 mtl. Rindö Nr 2 litt. C.b.d. enligt år 1894 förrättad hemmansklyvning. Detta innebär att Västerskogen N.O 1 utgör stamfastighet i enlighet med fastighetsbildningslagen, 4:e avd., 10 kap. Avstyckning, 1. återstod av fastigheten kallas stamfastighet. Lantmäterimyndigheten anger som skäl för borttagande av mantal och andelar i samfälligheter att det i avstyckningen inte nämns något om mantal och senare tycker man att det framgår tydligt att fastigheten inte tilldelats mantal eller andelar i samfälligheter. Fast man nu tydligen tycker att det framgår tydligt så spekulerar man istället, , om att förmodligen har det skett et misstag när man tolkade texten. Det kan enligt vår uppfattning istället inte uteslutas att införandet berodde på en rättslig prövning av vad som 1923 var avsikten i avstyckningsakten. I fastighetsbildningslagen, 4:e avd., 10 kap. Avstyckning, 4 stadgas att: Vid avstyckning från fastighet till vilken hör andel i samfällighet..kan bestämmas att I den mån ej annat bestäms vid avstyckningen eller följer av 2 kap. 5 eller särskilda föreskrifter, hör andel och rättighet som avses i första stycket till stamfastigheten. För att en uppgift som förts in i fastighetsregistret skall kunna rättas krävs, förutom att ingen skada skall uppstår för fastigheten (se nedan), att oriktigheten är uppenbar, dvs oriktigheten skall vara lätt att konstatera för envar vid en snabb granskning av ärendet. Att efter nästan 90 år förutsätta att den tjänsteman som då registrerade rättigheten tolkade handlingarna fel känns inte trovärdigt. Det måste vara så att ju närmare i tiden för förrättningen som tolkningen sker desto större är chansen att tolkningen/andemeningen i avtalet blir rätt. Eftersom Lantmäterimyndigheten inte med de handlingar som delgetts oss kunnat styrka annat, hävdar vi att det som antecknades i fastighetsregistret vid den ursprungiga avstyckningen skall

3 Sida 3 av gälla och att Rindö 2:5 därför skall behålla sitt mantal, 13/160 mtl, och alla i fastighetsregistret antecknade andelar av marksamfälligheter. Vi hemställer därför att domstolen med omedelbar verkan undanröjer Lantmäterimyndighetens beslut. Om domstolen ändå skulle stödja Lantmäteriets uppfattning om ovanstående hävdar vi följande: Skada I Fastighetsbildningslagen, 7:e avd., 19 kap., 4 stadgas att om en uppgift är uppenbart oriktig, skall uppgiften rättas, om det kan ske utan någon skada för fastighetsägare eller rättighetsinnehavare. Lantmäteriets bedömning att någon skada inte kan anses uppstå om fastigheten berövas tilldelade mantal och sina andelar i uppräknade samfälligheter måste anses mycket anmärkningsvärd. Lantmäteriets beslut skulle ju innebära att de rättigheter som följer genom delägarskapet i samfälligheterna försvinner och därför skulle ändringen innebära inskränkning av våra rättigheter och att en uppenbar skada uppstår för fastighetsägarna. Rättigheten i många av samfälligheterna har dessutom genom samfälligheternas strandläge, och i något fall även tillhörande vattenområde, ett extra stort värde. De har naturligtvis på grund av detta också ett mycket betydande marknadsvärde! Detta styrks också av de samfällighetsförrättningar och försäljningar av andelsrätter som gjorts under åren. Vi var bl.a. en av många som köpte rättighet i samfälligheten Rindö s:3 genom att mot ersättning få överföra annan fastighets andel till sin egen fastighet. I vårt fall gällde det överförande av andel som innehades av Rindö 2:44 till Rindö 2:5, ärendenr AB2: Andelen som var på 0,9375% kostade i dagens penningvärde c:a kr. Att rättigheten om andelar i samfälligheterna som är antecknade i fastighetsregistret på Rindö 2:5 vid lantmäteriförrättningen har haft rättsverkan finns en mängd bevis på. Ett exempel är fastighetsregleringen 1981, AB6 68/77, angående bl.a. den samfällda vägen Rindö s:41. Till förrättningen kallades ägaren av Rindö 2:5 såsom delägare i Rindö s:41 och tilldömdes sedan ersättning för att samfälligheten togs bort. Vi har också alltid fått chans att, som ägare till angränsande fastighet, få yttra oss vid alla byggnadslovsärenden på fastigheter som gränsat till samfälligheterna. Eftersom det är uppenbart att avsevärd skada skulle uppstå för fastighetsägarna till Rindö 2:5, om fastigheten genom myndighetens beslut berövas sitt mantal och sina registrerade deläganderätter, får rättning lagligen inte ske, även om det framgent skulle bevisas fel i registret. (Enda undantaget för rättning även om det innebär skada för fastigheten är: En uppenbar oriktighet som beror på ett tekniskt fel i fastighetsregistrets allmänna del får rättas även om rättelsen kan medföra skada för fastighetsägare eller rättighetshavare, och då gäller att: En ägare eller rättighetshavare som drabbas av skada till följd av ett beslut om rättelse enligt 4 tredje stycket har rätt till ersättning av staten. något tekniskt fel i registret har inte påvisats)

4 Sida 4 av Bättre rätt och hävd, Preskription Om ovanstående också går oss emot vill ytterligare styrka vår rätt genom att även hänvisa till Jordabalken 16 kap. Hävd till fast egendom, 1 Om någon erhållit lagfart på fast egendom, som kommit ur rätte ägares hand, och därefter under tjugo år i följd med äganderättsanspråk innehaft egendomen utan att talan om bättre rätt väckts mot honom, har han på grund av hävden rätt till egendomen framför den andre. detta måste även gälla alla rättigheter som tillhör fastigheten. Ingen har tidigare hävdat sig ha bättre rätt till de till Rindö 2:5 i fastighetsregistret antecknade andelarna i samfälligheter. Varför hävd enligt Jordabalkens 16 kap inte skulle kunna åberopas i detta fall har enligt vår uppfattning inte styrkts/förklarats av lantmäteriet utan endast kommenterats med att det är Lantmäteriets uppfattning att. Lantmäteriet har inte heller med de handlingar som delgetts oss ställt utan varje tvivel att någon annan fastighet har bättre rätt eller, genom utdrag ur lagfartshandlingar och köpebrev, styrkt att inte istället mantalet och rättighet för annan fastighet är felregistrerat eller kanske rätteligen borde ha avförts. Grundat på ovanstående anser vi det väl styrkt att Lantmäteriets beslut om ändring i fastighetsregistret inte är lagligen grundat. Om ovanstående ändå går oss emot och rätten inte kan pröva frågan om ersättning från staten är vi tacksamma om vi får anvisning om hur vi går vidare i skadeståndsfrågan efter att domen, efter eventuell överklagan, vunnit laga kraft. Skadeståndsanspråk om lantmäteriets beslut fastslås och vinner laga kraft Om myndighetens beslut skulle verkställas kommer vår fastighet att drabbas av avsevärd skada som vi då anser skall ersättas av staten. I Jordabalk kap 19, stadgas att en ägare som drabbas av skada till följd av ett beslut om rättelse har rätt till ersättning av staten. När våra förfäder förvärvade fastigheten, och vid alla efterkommande förvärv, så ingick de rättigheter som var antecknade i fastighetsregistret och fastigheten har i alla tider betraktats som stamfastighet med de tillhörande mantal och rättigheter som delägarskapet i samfälligheterna innebär och som tillkom vid hemmansklyvningen. Om det senare visar sig att myndigheterna konstaterar att ett fel har begåtts, och att detta skall rättas genom ändring i fastighetsregistret, så innebär det en skada som försämrar värdet på fastigheten. Värdet kunde då inte bedömas korrekt vid förvärvandet. Eftersom detta i så fall beror på fel i ett myndighetsregister måste marknadsvärdet av de borttagna andelarna i marksamfälligheterna i så fall ersättas av staten. Värdet uppgår till betydande belopp eftersom de rättigheter som fråntas fastigheten till vissa delar kan ha ett stort marknadsvärde.

5 Sida 5 av p.m. om handläggningen av ärendet I februari 2010 kommer ett brev om att Lantmäteriet tänker göra ändring i Fastighetsregistret Rindö 2:5 s mantal om 13/160 mtl skall borttagas ur fastighetsregistret. Inget underlag medföljde och det var första gången vi hörde talas om ärendet trots att dokumentet var daterat 2009-xx-xx och att det också senare visade sig att utredningen som låg till grund för beslutet var daterad Man hade inte följt reglerna i Jordabalkens 2:a avdelning, Inskrivningsväsendet, 19 kap 26 och vi hade inte fått chans till yttrande eller ens blivit underättade om att utredning pågår utan ställdes bara inför en färdig beslutsavsikt. Vi överklagade därför beslutet till Förvaltningsrätten som , dom ,upphävde lantmäteribeslutet och återremitterade ärendet till Lantmäteriet. Inget hörs om ärendet förrän det från Lantmäteriet kommer en ny beslutsavsikt daterad Denna gång följer det med de handlingar som man grundar sitt beslut på och man ger oss nu också möjlighet att yttra oss, vilket vi också gör Sedan händer ingenting förrän det åter kommer ett, med följebrev daterat , nu åter färdigt registreringsbeslut, daterat , där man konstaterar att vårt yttrande inte medfört någon ändring. Följebrevet innehåller några felstavningar och registreringsbeslutet saknar en sida varför skrivelsen inte går att tolka. Efter påpekande om detta ursäktar man sig och skickar ett nytt rättat registreringsbeslut innehållande alla sidor. Delgivningskvittot, som är daterat av Lantmäteriet (?) skickas in när jag tagit del av dokumentet. Sammantaget har ärendets handläggning enligt vår uppfattning varit nonchalant och inte skötts med den noggrannhet som man kan förvänta sig av en myndighet. (Ännu märkligare är ärendet AB1080, ändring av delägarkrets för Rindö S:59: I utredningen förekommer en mängd utdrag ur äldre handlingar, c:a 40 sidor, från 1913(1895) till I handlingarna finns flera handskrivna ändringar och strykningar vars relevans inte styrks genom några dokument om varför, och av vem, dessa gjorts. Trots detta grundar utredaren sitt ändringsförslag på uppgifterna emedan anteckningar som motsäger ändringsförslaget däremot inte anses vara trovärdiga. Sammantaget framgår det av handlingarna att fortifikationsförvaltningen(fv), sedan 1913 försökt bli ägare till samfälligheten S:59 genom att vid ett flertal tillfällen ansöka om lagfart för området. Ingen av de domstolar som under ärendets gång, alltså under närmare 100 år, har haft att ta ställning i äganderättsfrågan har ansett FV:s åsikt styrkt varför man avslagit ansökan. Inga nya handlingar har heller tillförts ärendet sedan lantmäteristyrelsen i sitt sista utlåtande 1955 skrev: Med hänsyn till föreliggande oklara förhållanden anser sig lantmäteristyrelsen icke för det närvarande böra giva några föreskrifter om ändrad registrering av i fastighetsregistret upptagna området littera aae. Helt riktigt kommer också Lantmäteriets utredning, , fram till följande slutsats: Sammantaget innebär detta att det fortfarande råder stor osäkerhet om vem/vilka som har andelar i det samfällda området littera aae, Rindö s:59. Trots detta konstaterande anser lantmätaren sedan att ägandelängden skall ändras enligt deras förslag.) Att behandla en så viktiga fråga som äganderätten till fastigheter på detta sätt är anmärkningsvärt och måste avvika från myndighetens skyldighet enligt, och andemeningen i, förvaltningslagen och därför riskera att undergräva och äventyra rättssäkerheten. Rindö den 18 februari 2013 För samtliga delägare till Rindö 2:5 Rindövägen Vaxholm

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal 11 ÄNDRING AV ANDELSTAL Det finns i huvudsak fyra sätt att gå tillväga på för att ändra ett andelstal - vilket alternativ som är tillämpligt beror på rådande situation: - Samfällighetsföreningens styrelse

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret 2014-03-01 Förrättningstyper och gränser

Samhällsbyggnadskontoret 2014-03-01 Förrättningstyper och gränser Samhällsbyggnadskontoret 2014-03-01 Förrättningstyper och gränser Om avstyckning, fastighetsreglering, sammanläggning, klyvning och gränser Förrättningstyper och gränser När du vill ändra utformningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2008:153 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2017-10-03 Stockholm Mål nr F 4610-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-04-28 i mål nr F 4599-16, se

Läs mer

Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se

Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se Bredband på landsbygden Fastighet Marksamfällighet Fastighetsregister Lantmäteriförrättning Fastighet 1

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060110 DOM 2015-02-12 Stockholm Mål nr F 9000-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-15 i mål nr F 3383-14, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Ordlista kommunala lantmäterimyndigheten

Ordlista kommunala lantmäterimyndigheten Datum: Juni 2019 Sida 1 (5) Ordlista kommunala lantmäterimyndigheten Aktbeteckning Handlingar i ett ärende får en beteckning i kombination av siffror. Äldre akter har en kombination av bokstäver och siffror.

Läs mer

DOM 2015-10-13 Stockholm

DOM 2015-10-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060303 DOM 2015-10-13 Stockholm Mål nr F 7731-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-13 i mål nr F 2063-15, se

Läs mer

Överenskommelse om avstyckning och bildande av gemensamhetsanläggning

Överenskommelse om avstyckning och bildande av gemensamhetsanläggning Bilaga till köpeavtal Överenskommelse om avstyckning och bildande av gemensamhetsanläggning Parter: FALU KOMMUN (212000-2221) 791 83 FALUN ägare till fastigheten Falun Hälsinggården 24:1, nedan kallad

Läs mer

Svenskt lantmäteri och rollen som förrättningslantmätare. Elverum, 16 februar 2016

Svenskt lantmäteri och rollen som förrättningslantmätare. Elverum, 16 februar 2016 Svenskt lantmäteri och rollen som förrättningslantmätare Elverum, 16 februar 2016 Vem är jag? Civilingenjör Lantmäteri LTH Lantmätare norra Sverige 3 år Lantmätare, Nacka kommun 6 mån Lantmätare Stockholm

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 2017-06-27 Stockholm Mål nr F 377-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE ML

Läs mer

Utredning av vattenområden i Aspen och Säveån, Lerum

Utredning av vattenområden i Aspen och Säveån, Lerum L A N T M Ä T E R I E T Aspen Strand, Samrådsbilaga 15 1 (1) UTREDNING 2016-06-30 Ärendenr.: O161964 Lerums kommun Geodataenheten Att. Pernilla Siverbo 443 80 Lerum Utredning av vattenområden i Aspen och

Läs mer

Fastighetsrätt. Byggprocessen

Fastighetsrätt. Byggprocessen Fastighetsrätt Byggprocessen Fastighetsrätt Fast egendom och fastighetsbegreppet Köp och försäljning av fast egendom Fastighetsbildning Fast egendom Jordabalken 1 kap 1 Fast egendom är jord Denna är indelad

Läs mer

Fredrik Warnquist Fastighetsvetenskap, Lunds Tekniska Högskola

Fredrik Warnquist Fastighetsvetenskap, Lunds Tekniska Högskola Andelsservitut De så kallade andelsservituten är lömska, framförallt för den som lever i tron att de som andra officialservitut alltid gäller. Andelsservitut är nämligen allt för ofta ogiltiga. Det kan

Läs mer

Fastighetsreglering Anläggningsförrättning. Styckningslotten ska befrias från inteckningar Sammanträde för att bilda samfällighetsförening

Fastighetsreglering Anläggningsförrättning. Styckningslotten ska befrias från inteckningar Sammanträde för att bilda samfällighetsförening Lantmäterimyndigheten Tel: 013-20 60 00 ANSÖKAN om lantmäteriförrättning Sida 1 (2) Aktbilaga A Lantmäterimyndigheten Drottninggatan 45 581 81 LINKÖPING (1) Berörda fastigheter (2) Önskad åtgärd Avstyckning

Läs mer

Extern kund-samfällighet-lantmäteriet

Extern kund-samfällighet-lantmäteriet Sid 1 (2) Anm älan om ändrat andelstal i G A (24 a AL) Kom m un, län kom m un län G em ensam hetsanläggning (1) Sam fällighetsförening (2) Nytt andelstal Styrelsen har beslutat om ändring av andelstal

Läs mer

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) 1 (5) YTTRANDE 2018-10-29 Dnr 102-2018/5945 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2008 Ö 1139-08 KLAGANDE ME MOTPART HE Ombud: Advokat MA SAKEN Avvisande av ansökan om försäljning enligt lagen (1904:48 s.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 5 juli 2016 T KLAGANDE RN. Ombud: Advokat TJ MOTPARTER 1. AA 2. JT

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 5 juli 2016 T KLAGANDE RN. Ombud: Advokat TJ MOTPARTER 1. AA 2. JT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 juli 2016 T 1834-15 KLAGANDE RN Ombud: Advokat TJ MOTPARTER 1. AA 2. JT Ombud för 1 och 2: Advokat KH SAKEN Bättre rätt till del av fastighet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2017-06-13 Stockholm Mål nr F 10512-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-10 i mål nr F 2618-16, se bilaga A KLAGANDE Lantmäteriet

Läs mer

Förrättningskvalitet. Förrättningsgranskning och kundenkät 2009. Är vi tillräckligt bra? Stockholm 25 november 2010. Peter Wiström 2010-11-25

Förrättningskvalitet. Förrättningsgranskning och kundenkät 2009. Är vi tillräckligt bra? Stockholm 25 november 2010. Peter Wiström 2010-11-25 Förrättningskvalitet Förrättningsgranskning och kundenkät 2009 Är vi tillräckligt bra? Stockholm 25 november 2010 Förrättningskvalitet granskning 2009 Granskade förrättningar: Registrerade september 2008

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV MARK

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV MARK Mellan Nacka kommun genom kommunstyrelsen, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx xxxx]), ( Bolaget ), har under de förutsättningar som anges nedan träffats följande AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE

Läs mer

ANSÖKAN & ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING

ANSÖKAN & ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING Parter och sökande ANSÖKAN & ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING Mellan Trelleborgs Hamn Aktiebolag (Org. 556008-2413), Box 51, 231 21 Trelleborg nedan kallad ( THAB ), ägare av fastigheterna Innerstaden

Läs mer

DOM 2015-09-17 Stockholm

DOM 2015-09-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-09-17 Stockholm Mål nr F 1396-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-01-22 i mål F 4425-14, se bilaga KLAGANDE JM

Läs mer

Lantmäterimyndigheten Sundsvalls kommun SUNDSVALL. Helårsbostad Fritidsbostad Jord- och skogsbruk Industri. Annat:

Lantmäterimyndigheten Sundsvalls kommun SUNDSVALL. Helårsbostad Fritidsbostad Jord- och skogsbruk Industri. Annat: Ansökan Läs instruktionen längst bak innan du fyller i ansökan. Fyll i uppgifter om alla fastigheter och sakägare. Jag / vi ansöker om följande lantmäteriförrättning Lantmäterimyndigheten Inkom Dnr Berörda

Läs mer

FASTIGHETSREGLERINGSAVTAL

FASTIGHETSREGLERINGSAVTAL Mellan Trelleborgs Hamn AB org.nr 556008-2413 (Överlåtaren), och Trelleborgs kommun org.nr 212000-1199 (Förvärvaren), har träffats följande 1 Bakgrund FASTIGHETSREGLERINGSAVTAL 1.1 Trelleborgs centralstation

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 11 september 2013 Ö 99-12 KLAGANDE 1. KL 2. PÅL Ombud för 1 och 2: LJ MOTPARTER 1. IA 2. HA Ombud för 1 och 2: AMBG SAKEN Ställning

Läs mer

Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning:

Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning: Lantmäterimyndigheten Aktbilaga A Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning: Berörd fastighet Önskad åtgärd Avstyckning (Styckningslotten ska befrias från inteckningar Ja Nej ) sreglering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fastighetsbildningslagen (1970:988); SFS 2004:393 Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Är köpeskillingen inte till fullo betald på tillträdesdagen utgår därefter dröjsmålsränta enligt räntelagen.

Är köpeskillingen inte till fullo betald på tillträdesdagen utgår därefter dröjsmålsränta enligt räntelagen. 1 (4) Mellan Ekerö kommun, org nr 212000-0050 (Kommunen) och AB Storstockholm Lokaltrafik, org nr 556013-0683, (SL) har med anledning av att behov föreligger om att flytta SLs bussdepå från Ekerö Centrum

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 juni 2019 Ö 287-19 PARTER Klagande KB Myran nr 314, 969605-7570 c/o Wallenstam AB 401 84 Göteborg Ombud: Advokat JS och jur.kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 april 2014 T 5065-12 KLAGANDE Tjörns kommun 471 80 Skärhamn Ombud: Advokat TW MOTPARTER 1. MH 2. MJ Ombud för 2: Jur.kand. JG och jur.kand.

Läs mer

DOM 2015-10-26 Stockholm

DOM 2015-10-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2015-10-26 Stockholm Mål nr F 7412-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2015-07-23 i mål nr F

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om sidoverksamhet och självinträde. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt god fastighetsmäklarsed genom

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och 2:2 i Norrtälje kommun

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och 2:2 i Norrtälje kommun Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 juni 2011 Ö 1578-09 KLAGANDE 1. A T 2. T T MOTPARTER 1. M T 2. Å T Ombud för 2: A T SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 16

Kommunstyrelsen. Ärende 16 Kommunstyrelsen Ärende 16 Samhällsbyggnad, Plan- och fastighetssektionen Ulla Görlin, 0571-281 26 ulla.gorlin@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-05-24 Sida 1(3) Del av Eda 1:1, förfrågan om fastighetsförvärv

Läs mer

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick.

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick. 1(11) KÖPEKONTRAKT 1 PARTER, OBJEKT OCH KÖPESKILLING Nacka kommun, genom dess kommunstyrelse, nedan kallad kommunen försäljer härmed till Hammersta Fastigheter AB, org.nr: 556493-7737, Box 307, 135 29

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 november 2013 T 1470-12 KLAGANDE Lantmäteriet 801 82 Gävle MOTPART ES SAKEN Förrättningskostnader ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 oktober 2012 Ö 2451-11 KLAGANDE Sandtorps Villasamfällighetsförening Ombud: Advokat HG och jur.kand. JP MOTPART MS SAKEN Invändning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 september 2013 Ö 5089-12 KLAGANDE 1. UJ 2. IN 3. AP 4. APn 5. GP 6. LS Ombud för 2 6: UJ MOTPARTER 1. HA 2. KA Ombud för 1 och 2:

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 2 NOVEMBER 2017 DNR 65/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN och YY har, som de slutligen har bestämt

Läs mer

DOM 2015-04-09 Stockholm

DOM 2015-04-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2015-04-09 Stockholm Mål nr F 7896-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-01 i mål nr F 478-14 KLAGANDE

Läs mer

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden Lag (1980:894) om jaktvårdsområden [Innehåll] [Ändringar] [Fakta] [Övergångsbestämmelser] Allmänna bestämmelser 1 I syfte att främja jaktvården och jakträttsinnehavarnas gemensamma intressen genom en samordning

Läs mer

Ärende: Staffanstorp Stanstorp 1:223, förvärv av

Ärende: Staffanstorp Stanstorp 1:223, förvärv av ÄRENDEBESKRIVNING 2012 09 10 1(1 ) STAFFANSTORPS KOMMUN / KOMMUNSTYRELSEN Ärende: Staffanstorp Stanstorp 1:223, förvärv av Sammanfattning av ärendet: Ärendet avser sådant markförvärv som föranleds av kommunstyrelsens

Läs mer

Ansökan om lantmäteriförrättning

Ansökan om lantmäteriförrättning Sidnummer: 1 Ansökan om lantmäteriförrättning Aktbilaga A Läs gärna instruktionerna på sidorna 3-5 innan du fyller i ansökan. Där finns även information om vart du ska skicka din ansökan. Jag/vi ansöker

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 DOM 2017-11-14 Stockholm Mål nr P 5479-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-05-22 i mål nr P 413-17, se

Läs mer

DOM 2014-01-22 Stockholm

DOM 2014-01-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2014-01-22 Stockholm Mål nr F 5277-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-08 i mål nr F 2478-13, se bilaga KLAGANDE Dödsboet efter K M

Läs mer

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 86 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 RS160646

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 5 maj 2014 KLAGANDE 1. AA 2. Länsstyrelsen i Dalarnas län Rättsenheten 791 84 Falun MOTPART Starbo Bruk AB, 556006-9840 Ombud: Advokat Dennis

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 november 2018 T 1144-18 PARTER Klagande Parkeringsövervakning i Malmö AB, 559061-7956 Arenagatan 12 215 33 Malmö Ombud: Stadsjurist CW

Läs mer

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har

Läs mer

Vindbruk i samspel. Har Lantmäteriet nyckeln till framgång och rättvisa? Svar: Kanske

Vindbruk i samspel. Har Lantmäteriet nyckeln till framgång och rättvisa? Svar: Kanske Vindbruk i samspel. Har Lantmäteriet nyckeln till framgång och rättvisa? Svar: Nej Svar: Ja Svar: Kanske Vad kan lantmäteriet bidra med vid vindkraftsutbyggnaden? Vindkraftverk med tillhörande anläggningar

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (11) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, omsorgsplikt och marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklaren har medverkat till

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2017-11-23 Stockholm Mål nr F 5907-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-16 i mål nr F 2718-17, se bilaga A PARTER Klagande Lantmäterimyndigheten

Läs mer

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Göran Carlsson verksamhetsutvecklare Lantmäteriet Utbildningsdag om gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp, Göteborg 2016-04-13 Innehåll Vad

Läs mer

Motion 2. till årsmöte i Brännö Bys Samfällighetsförening 2016.

Motion 2. till årsmöte i Brännö Bys Samfällighetsförening 2016. Motion 2, Brännö 2016-02-14 1 (11) Motion 2 till årsmöte i Brännö Bys Samfällighetsförening 2016. Motionernas ordningsföljd får inte ändras av styrelsen. Motionerna ersätter tidigare daterade motioner.

Läs mer

DOM 2015-10-15 Stockholm

DOM 2015-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 04 040205 2015-10-15 Stockholm Mål nr T 2426-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts dom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834 118 88 Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2000:226 Utkom från trycket den 9 maj 2000 utfärdad den 19 april 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se PROMEMORIA Ärendenummer: FO 08-09 Datum: 2008-07-30 Utredare: Micha Velasco Juice är juice om än i metallburkar Förevarande

Läs mer

Kommittédirektiv. Överföring av huvudmannaskapet för inskrivningsverksamheten. Dir. 2006:59. Beslut vid regeringssammanträde den 18 maj 2006

Kommittédirektiv. Överföring av huvudmannaskapet för inskrivningsverksamheten. Dir. 2006:59. Beslut vid regeringssammanträde den 18 maj 2006 Kommittédirektiv Överföring av huvudmannaskapet för inskrivningsverksamheten Dir. 2006:59 Beslut vid regeringssammanträde den 18 maj 2006 Sammanfattning av uppdraget Regeringen har bedömt att huvudmannaskapet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren har medverkat till att dokumentera de speciella förutsättningarna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 juni 2004 T 2565-02 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA Ombud: verksjuristen NM MOTPART UA Ombud: advokaten GW SAKEN Bättre rätt till

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 2012-09-18 Stockholm Mål nr F 3414-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr F 2288-11, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060308 DOM 2018-10-09 Stockholm Mål nr F 5638-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-05-15 i mål nr F 4037-17, se bilaga

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:111

Regeringens proposition 2017/18:111 Regeringens proposition 2017/18:111 Några civilrättsliga anpassningar till EU:s dataskyddsförordning Prop. 2017/18:111 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 februari

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-16 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8345-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, beslut den 28 augusti 2012 i mål

Läs mer

Överenskommelse om fastighetsreglering - exempelmall

Överenskommelse om fastighetsreglering - exempelmall Sida 1 Överenskommelse om fastighetsreglering - exempelmall Denna överenskommelse om fastighetsreglering ( Överenskommelse ) har ingåtts mellan 1. Nacka kommun (org. nr 212000-0167) ( Kommunen ), och 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 december 2004 Ö 1493-02 KLAGANDE IL Ombud: HL MOTPART MF Ombud: advokaten MO SAKEN Klagan över domvilla ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt,

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av fastighetsmäklarens medverkan

Läs mer

Fastighetsbildningslagen. Översikt av lagen Förrättningsformer Ärendegången Olika lösningar på samma problem

Fastighetsbildningslagen. Översikt av lagen Förrättningsformer Ärendegången Olika lösningar på samma problem Fastighetsbildningslagen Översikt av lagen Förrättningsformer Ärendegången Olika lösningar på samma problem Fastighetsbildningslagens systematik 19 kap Fastighetsregister 18 kap Rättegången i Högsta domstolen

Läs mer

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel 58 kap. Om resning och återställande av försutten tid 1 [5421] Sedan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån

Läs mer

Nya PBL- Sanktioner och vite Förbundsjurist Olof Moberg

Nya PBL- Sanktioner och vite Förbundsjurist Olof Moberg Nya PBL- Sanktioner och vite Förbundsjurist Olof Moberg 08 452 79 88 olof.moberg@skl.se Sanktionsmöjligheter/förbud III Vite (37 ) - föreläggande enligt 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 eller 26 eller ett beslut

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV FASTIGHET

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV FASTIGHET Mellan Nacka kommun genom kommunstyrelsen, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx xxxx]), ( Bolaget ), har under de förutsättningar som anges nedan träffats följande AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE

Läs mer

Justitiedepartementet. Åtgärder mot s.k. lagfartskapning

Justitiedepartementet. Åtgärder mot s.k. lagfartskapning 2009-12-18 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Åtgärder mot s.k. lagfartskapning Sammanfattning: Inskrivningsmyndigheten ska omedelbart underrätta överlåtaren när en ansökan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

FASTIGHETSÖVERLÅTELSEAVTAL

FASTIGHETSÖVERLÅTELSEAVTAL UTKAST 181130 FASTIGHETSÖVERLÅTELSEAVTAL daterat 2018-12-XX GÄVLE KOMMUN och ERSAND FÖRVALTNING AB avseende fastigheten Gävle Andersberg 14:37 1(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DEFINITIONER...3 2. ÖVERLÅTELSE...4

Läs mer

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande 2018-10-08 Samhällsbyggnadskontoret Antagen av Kommunstyrelsen 2018-09-05 123 Laga kraft 2018-10-02 KS 17/0307 Kungsängen Upplands-Bro kommun 8911U Förenklat förfarande Översiktskarta med planområdet markerat

Läs mer

Upphävande av förordnande som berör din fastighet

Upphävande av förordnande som berör din fastighet PBL 6:5 förordnanden Lantmäteriet 801 82 GÄVLE Namn Adress 746 XX BÅLSTA GÄVLE, 2017-10-11 DNR 401-2017/2254 Upphävande av förordnande som berör din fastighet En ändring i Plan- och bygglagen infördes

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 BESLUT 2018-02-13 Stockholm Mål nr F 6397-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-06-20 i mål nr F 1308-17, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060106 DOM 2016-05-03 Stockholm Mål nr F 8610-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-15 i mål nr F 1836-15, se bilaga

Läs mer

Köpeavtal. Org. Nr NACKA Nedan benämnd Köparen

Köpeavtal. Org. Nr NACKA Nedan benämnd Köparen 1 (5) Köpeavtal 1 PARTER Köpare: Säljare: Nacka kommun Org. Nr 212000-0167 131 81 NACKA Nedan benämnd Köparen Wallenstam fastighets AB Älta c/o Wallenstam AB Org. Nr 556720-1198 401 84 GÖTEBORG Nedan benämnd

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Diarienummer: 2009.0253 Objektnummer: 507 159 Datum: 2018-10-26 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen för Apotekaren 24 UTSTÄLLNINGSHANDLING Inledning Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060208 PROTOKOLL 2013-03-07 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 26 Mål nr F 6642-12 Dok.Id 1065406 RÄTTEN Hovrättsrådet Lars Borg och tekniska rådet Cecilia Undén samt hovrättsråden

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens kontrollskyldighet, uppdragsavtal och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har fullgjort sin

Läs mer

Diarienummer Ärendemening. 1 KS Tilläggsärende Försäljning av del av Norra Hestra Kyrkobol 1:4, Ådalens verksamhetsområde Hestra

Diarienummer Ärendemening. 1 KS Tilläggsärende Försäljning av del av Norra Hestra Kyrkobol 1:4, Ådalens verksamhetsområde Hestra K O M M U N F U L L M Ä K T I G E i Gislaveds kommun kallas härmed till sammanträde som börjar måndagen den 22 juni 2015, klockan 13:00 i Sessionssalen, Kommunhuset, Gislaved för att behandla följande

Läs mer

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal.

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal. Avtal om servitut Parter: Svedala kommun, ägare av fastigheten Värby 44:1 Malmö Stad, ägare av fastigheten Värby 61:1. Servitut 1. Ägaren av fastigheten Värby 61:1 (tjänande fastighet) upplåter rätt för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 mars 2013 T 2085-12 KLAGANDE Vattenfall Eldistribution AB, 556417-0800 Allén 5 172 66 Sundbyberg Ombud: DC MOTPART Inform Fastighets

Läs mer

DOM 2012-11-19 Stockholm

DOM 2012-11-19 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2012-11-19 Stockholm Mål nr F 5456-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-23 i mål nr F 196-12, se bilaga A KLAGANDE M L

Läs mer

Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning

Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning Syftet med detta dokument är att informera Byanätet (föreningen) om den huvudsakliga arbetsgången i en lantmäteriförrättning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 juni 2005 Ö 1204-04 SÖKANDE TS MOTPART VF Finans Aktiebolag, 556454-8237, Box 16184, 103 24 STOCKHOLM Ombud: advokaten JL SAKEN Resning

Läs mer

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut.

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut. Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2015-10-01 Ärendenummer AB09772 Förrättningslantmätare Pia Kihlström Ärende Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4 Kommun: Norrtälje Län: Stockholm Sammanfattning

Läs mer

Förslag till KÖPEKONTRAKT

Förslag till KÖPEKONTRAKT Förslag till KÖPEKONTRAKT SÄLJARE: Surahammars kommun genom kommunstyrelsen org.nr 212000-2031 Box 203 735 23 SURAHAMMAR (nedan kallad Säljaren) KÖPARE: Elpartner Norrort AB org.nr 556646-9598 Aprilvägen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2017-09-15 Stockholm Mål nr F 2890-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-06 i mål nr F 1027-17, se bilaga

Läs mer

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap 2016-09-02 Miljö- och byggnadsavdelningen Tjänsteskrivelse Dnr 2016/1666 stadsarkitekt Maria Koistinen Hellborg 040-425170 Miljö- och Byggnadsnämnden Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med

Läs mer

FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33

FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33 FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33 Vårt uppdrag Redogöra för skäl för och emot att det införs en omvandlingsmöjlighet Utforma ett ändamålsenligt omvandlingsförfarande Följa upp den tidigare ägarlägenhetsreformen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 april 2011 Ö 3244-09 KLAGANDE ÅK SAKEN Klagan i hovrätt över domvilla m.m. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2009-06-12

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om provision och annan ersättning och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren felaktigt har tagit ut provision

Läs mer