DET ÄR DIN STAD OCKSÅ!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DET ÄR DIN STAD OCKSÅ!"

Transkript

1 DET ÄR DIN STAD OCKSÅ!

2 Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnesspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser*. 365 saker har också synts på musikfestivaler, bokmässor och arrangemang för unga. Framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, att starta egna projekt, att skapa egna arbetstillfällen, att utbyta idéer med varandra och helt enkelt att bli mer handlingskraftiga. Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare. --- * Under 2009 vann 365 saker du kan göra Stora Bloggpriset och facebook.com/365saker

3 Just det, du håller nu det sista av fem häften som 365 saker du kan göra har producerat under Vi har gjutit ihop de sju bästa inläggen från vår blogg 365saker.se om vad man som ung kan göra på olika platser i sin stad. --- Bara för att det heter gågata betyder det inte att du måste gå på den. Och bara för att du inte sitter i kommunfullmäktige betyder det inte att du ska hålla inne med dina idéer på vad man kan göra där du bor. Det är din stad också!

4 #909 Måla ett torg Som en del kanske märkt så saknade bloggen 365Jönköping ett och annat regelbundet inlägg under sommaren Det beror till större delen på att 365Jönköping har haft fullt upp med Sweet-Art-makande i feriepraktiken. I somras har kanske du som bor i Jönköping upptäckt en del spår från oss. Vi höll till i en hantverkslokal på Juneporten och rörde oss mycket på tändsticksområdet. Kanske kunde du se oss måla en torgplats, men tack vare dutuben kan du också se det om du söker på #909 Måla ett torg på Youtube.com. Sweet Art är ett projekt där vi tar oss ut i staden och tar till gatukonst som varken är permanent eller förstörande. Och vad som är supergött är att Jönköpings Kommun stödjer projektet finansiellt under Så vi på 365Jönköping ser till att ta täten och färglägger stadens gråa hörn, karga cement och tradiga väggar. Du kan följa oss på bloggen i den serie utav 365-videos som vi filmar. Och om du vill måla ett torg behöver du inget tillstånd, de flesta torg är allmän egendom och så länge du bara målar med färg som försvinner av sig självt så blir det inga problem. Vi använde gatukritor som du kan hitta i de flesta leksaksaffärer eller större varuhus för runt 20-lappen. Antingen gör du det i grupp eller ensam, men med vänner till hands ökar möjligheterna. Text: 365Jönköping 1 dag eller mindre Färre än 10 Kr _ + Under 100 kr Utomhus Någon kan bli sur för att du gör något som de inte förstår är något bra Du tar saken i egna händer och förgyller din stad för dina medmänniskor

5 #335b Ordna en julklappsinsamling År 2007 startade Diana och Åsa en julklappsinsamling i Trollhättan och Göteborg. De fick in 1000 paket och 1500 året därpå. Allt skänktes sedan till hemlösa. Nu vill de att andra tar över traditionen. Här följer Åsas och Dianas tips: Allra först startar du en grupp på Facebook. Ring eller maila till lokaltidningen. Våra insamlingar blev omskrivna i bland annat i DN, TT/ Ela, Aftonbladet, Göteborgs-Posten och i en tidning i Finland! På så sätt når ni ut till en massa folk som inte är med på Facebook. Tid och plats för utdelning av julklappar. Ta reda på om det i din stad finns något julfirande för hemlösa. Kanske Stadsmissionen? Ring runt, kolla läget och berätta om julklappsidén. Om det inte finns i din stad så gör det förmodligen det i en grannstad. Transport. Behövs en större bil, som skåpbil. Julklappar till hemlösa skickades ut som en fråga på Facebook och plötsligt hade vi tre firmor som ville köra klapparna från Trollhättan till Göteborg. Folk vill gärna hjälpa till och göra bra saker! Överkurs: fråga i butiker om de kan sponsra med glögg och pepparkakor att bjuda julklappsinlämnare på. Julklappar till hemlösa fixade stora termosar från jobbet, fick plastmuggar från en butik och värmde lite glögg att bjuda på när folk lämnade in paket. Var inte rädd för att säga nej till julklappar som folk vill lämna in. Saker som är smutsiga och gamla, luktar mögel och är trasiga är inte roliga att få i julklapp! Ta bilder att lägg ut på Facebook så att folk kan se att julklapparna hamnar på rätt plats! Text: Åsa Johansson och Diana Storåsen 1 vecka eller mer Fler än 10 Kr _ Gratis Inga jag kan komma på. Varsomhelst + Du sprider glädje till andra människor. Finns det något bättre än det?

6 #723 Se bortom ytan Historien här nere florerade på nätet i början av Jag har tänkt på den ibland. När jag sett tiggarna på Göteborgs gator, den sammanbitne mannen från Mellanöstern på spårvagnen, när jag åkt taxi hem på natten. Ibland har jag bett exempelvis taxichauffören berätta om sig själv och ibland har det varit upplyftande, ibland nedslående. En taxichaufför berättade till exempel om att han och hans kompisar, som själva var invandrare, alla röstade på Sverigedemokraterna i valet En annan om hur han försöker lägga upp sitt jobb för att hinna vara med sina barn. En tredje om hur han jobbar dag och natt för att kunna åka utomlands och bara vara ledig tre månader om året. Alla har sin historia. Den syns inte på ytan. Stanna upp. Titta noggrannare. Prata. Ta reda på mer. Dela med dig. Historien som florerade (sök gärna på Stop and Hear the Music på youtube.com): Washington DC, en tunnelbanestation en kall januarimorgon En man med violin spelar Bach i en timme. Under den timmen passerar ca 2000 personer. Efter 3 min spelande uppmärksammar en medelålders man musikanten och drar ned tempot i sina steg. Han stannar några sekunder och fortsätter sedan vidare. Efter 4 min: Violinisten får sin första dollar. En kvinna kastar myntet i hans hatt utan att stanna. Efter ca 6 min: En yngre man lutar sig mot staketet och lyssnar en stund men tittar snart på klockan och går vidare. Efter 10 min: Ett barn i 3-årsåldern stannar men modern drar honom vidare. (Flera barn stannade men blev utan undantag omgående ivägsläpade av sina föräldrar) Efter 45 min: Violinisten har spelat oavbrutet. Endast 6 personer har stannat för att lyssna en kort stund. Ett 20-tal personer har lagt pengar i hans hatt, men de flesta utan att sakta in. Violinisten fick ihop 32 dollar sammanlagt.

7 Efter 1 h: Musikanten slutar att spela och det blir tyst. Ingen lägger märke till att han slutar, ingen applåderar. Sanningen: Musikanten som spelade är Joshua Bell, en av världens främsta nu levande violinister och musiker. Han spelade några av Bachs mest krävande stycken på en violin värd 3,5 milj dollar. Två dagar tidigare spelade Joshua Bell för utsålda hus i Boston, biljetterna kostade i genomsnitt 100 dollar. Detta är en sann historia. Joshua Bells inkognitospelning på T-banestationen organiserades av Washington Post, detta som en del av ett sociologiskt experiment om perception, smak och människors prioriteringar. Man ställer frågan: Lägger vi överhuvudtaget märke till skönheten i en vardaglig miljö vid en opassande tidpunkt? Stannar vi till för att uppskatta skönheten? Känner vi igen en talang i ett oväntat sammanhang? Hur många av oss går på fina konserter och betalar dyra pengar för något vi inte har vett att uppskatta? En slutsats i mängden: Om vi inte väljer att stanna till när en av världens bästa musiker spelar några av världens bästa stycken på ett av världens finaste instrument HUR MYCKET ANNAT GÅR VI INTE MISTE OM? Text: Kalle Malmstedt, redaktör 365saker.se 1 timme eller mindre I par Kr Gratis Varsomhelst _ + Det kan vara pinsamt att börja prata med främmande människor. Men efter första gången blir det lättare. Du lär dig en massa, får en större värld, kanske nya vänner.

8 #172 Pynta din stad med Sweet Art Det går inte att tycka om graffiti längre. Alla är så förbannade. Hyresvärdarna, storföretagen, kollektivtrafiken och regeringen. Alla har sänkta och hotfulla ögonbryn och tycker att varenda tonåring med en spritpenna är lika kriminell som ledaren för den största ligan i landet. Det går inte ens att prata om graffiti längre. Så fort ordet yttras så blir folk arga och pratar om skadegörelse och vandalism. Det är som om man skulle förbjuda brännboll. Du kan ju döda någon med ett brännbollsträ så därför ska man inte få spela brännboll överhuvudtaget. Nolltolerans mot brännbollsträn. Det är dags att hitta på ett nytt ord så att vi kan börja prata om de goda sidorna av offentlig konst igen. Det är dags att plocka fram ett alternativ som folk inte associerar med skadegörelse. Ett lagligt alternativ till gatukonst och graffiti. Så kanske diskussionen går att ta upp igen om några år. Kanske behövs ett sött och mjukgörande medel för att få ner den hotfulla tonen. Jag har gjort det förr och jag gör det igen. Jag pratar om Sweet Art. Sweet Art handlar om att hitta nya kreativa metoder för att göra konst och kreativa uttryck i det offentliga rummet men utan att bryta mot lagen. Det kan man göra på olika sätt: - Man kan hitta kryphål i lagen. Platser där det är okej att måla eller göra gatukonst. - Man kan hitta metoder som inte förstör byggnader, ytor eller objekt. - Man kan hitta material som inte skräpar ner för mycket eller förstör naturen.

9 Under den senaste tiden har vi på 365 saker du kan göra gjort en hel del saker som man kan räkna som Sweet Art: Måla stenar. Peppa med post-it-lappar. Göra fågelholkar. Sätt ögon på träd. Pimpa statyer. Gör en flash mob med dina vänner. Bookcrossa. Göm presenter. Allt detta och mer hittar ni i vår blogg 365saker.se men om ni inte kan hålla er, bläddra nu vidare och bli inspirerade av fler inlägg om Sweet Art från bloggen! Och vi vill gärna ha fler tips av dig som läser. Skicka ett mail till och ge oss ditt bästa sätt att göra Sweet Art. Skicka gärna bilder. Text: Navid Modiri Foto: Pellesten, Flickr Creative Commons. (CC BY 2.0) 1 timme eller mindre Fler än 10 Kr Under 100 kr Utomhus _ + Folk kan uppfatta det som bus eller vandalism. Då tar det lite tid att stå och förklara vad Sweet Art är men det är värt varenda minut. Människor blir glada. Folk får upp ögonen för gatukonst. Du får bidra till att din stad blir vackrare att se på och vistas i.

10 #524 Gå på upptäcksfärd Till vardags knallar jag på med snabba steg när jag går på stan, för att hinna med att ta det lugnt. Men när jag tar mig tid och i stället lunkar och strosar, kommer staden fram i en annan form. Vad jag pratar om är att känna in gatorna. Lita på känslan, gå dit fötterna styr eller något lockar, dit det känns rätt. Då blir jag påmind om att nacken kan svänga och jag tittar inte bara rakt fram i ögonhöjd, utan runt omkring, upp och ned. Husen är jättehöga, människor är korta. Detaljer finns på marken, stolpar, hustak. När jag tittar runt kan jag lägga märke till allt som berättar, om husens bakgrund. Vem har bott där? Vad har de haft för sig? Förutsättning nummer ett är att ta det lugnt. Den som stressar får gå hem och tvätta. Jag brukar packa en väska (se packlista nedan), klä mig i favoritkläder och ta på mjuka skor som tar hand om fötterna. Första lusten brukar vara att leta rätt på nya vinklar, på kvarteren omkring mitt hem, platser jag varit på tidigare men inte känt in. Ofta är det oväntade saker. Jag vet aldrig vad det är jag kommer att gilla i förhand. Det är bara att följa känslan och se vart den leder. Jag kan bli barnsligt fascinerad av en bortglömd trappa, en gränd, ett gömställe, en utsiktsplats, en stämningsfull avsats på en kyrkogård. Jag är förresten rätt säker på att jag bevittnade en otrohetsaffär under lunchtid på en kyrkogård på Norrmalm en gång, lite otippat. På Hornsgatan, nästan vid Slussen, finns en kyrkogård. Den har en mur som går någon meter över huvudet på människorna som passerar. Där kan man sitta oupptäckt och betrakta promenadfolket när de petar sig i näsan. Jag gillar att gå upp till Greta Garbos torg och sätta mig och läsa på en av bänkarna. Ifall det sitter spännande människor och pratar i närheten stänger jag av musiken men behåller lurarna i, för att bättre kunna tjuvlyssna. En annan variant är att strosa runt i stadsdelar jag aldrig eller sällan vistas i. Gärna en stadsdel som jag har

11 föreställningar om: där bor det bara sluskar, där bor det bara snobbar, där är det si eller där är det så. Om jag vill ha en anledning att gå fram och prata med någon som verkar spännande brukar det funka att spela lite mer vilsen än vad jag egentligen är. En enkel fråga om vägen kan leda till en lång vänskap eller åtminstone ett skrockigt möte. I fickan har jag min kamera. Den är liten och snabb, så att bilden inte glider ur händerna. Favoritmotiv kan vara turister som fotar varandra framför fontäner och statyer; en skön lapp om att visioner för fred är inställd på grund av bristande intresse ; en roligt utspilld papperskorg eller ett argt barn med en stressad pappa. Glöm inte att hålla utkik efter inviter. Det kanske händer nåt särskilt just när du passerar, där du kan slinka in: det kanske är bröllops- och begravningsmässa på hotellet du går förbi; det kanske är sektmöte där folk tror på demoner och talar i tungor. I ärlighetens namn har jag flera gånger blivit uppmanad att resa runt jorden för att finna nya synsätt och människor. Mitt tips är att kliva ut genom dörren och räcka fram handen. Att ha med ryggsäcken: - varm tröja - en flaska vatten - musik - nåt gott att tugga på när modet tryter - kamera - en bra bok Text: Gästskribenten, beatpoeten och rapparen Lasse Fabel 1 dag eller mindre Själv Kr Gratis Utomhus _ + Vädret kan vara jättedåligt. Och om du går någonstans där kommunen har varit framme med grävskopa och betonggrått kan det bli lite magert med upplevelserna. Alla

12 #168 Gör tags Tagga med en etikett! Sommaren 1998 var en av de bästa i mitt liv. Vi åkte skateboard och lyssnade på hardcore. Det var som om det fanns ett par centimeter luft mellan oss och asfalten hela tiden. Busschaufförerna, poliserna och föräldrarna. De var bara statister och vi hade alla huvudroller i en gigantisk musikal. Allt var vi. Vi var allt. Jag var för feg för att egentligen syssla med graffiti. Jag taggade lite på bänkar och papperskorgar. Skrev min pseudonym med spritpenna. Raw. Jag vet inte varför jag skrev det. Men jag gillade namnet. Det lät coolt. Jag hade dock ingen sinnesro för att göra större målningar. Stå och skissa och försöka tänka bort det faktum att det kunde komma ett tåg, en polispikét eller en securitasvakt vilken sekund som helst. Mitt hjärta är för vekt för såna saker. Men det finns alltid olika sätt att göra saker. Ordet tag betyder också etikett. Det finns som sagt alltid Sweet Artversionen. Där du taggar utan att förstöra någonting. Tagga med en etikett! Text: Navid Modiri Illustration: Celina Fällbom 1 timme eller mindre I par Kr _ + Under 100 kr Utomhus Folk kan gå förbi och undra vad fan du håller på med och du får ta dig tid att förklara. Du gör människor glada, sprider positiv energi som sprider som ringar på vattnet.

13 #8 Gerillasticka Folk frågar oss varför vi stickar in offentliga artefakter. Vi förstår varför de frågar. Frågan är relevant. Däremot är den svår att besvara. Svaret blir alldeles för långt för att kunna ge en förbipasserande. Vårt graffitistickande är absolut politiskt. Vi pikar och pekar på problem som uppstår i vårt samhälle tack vare hur människor i samhället agerar men vårt stickande är så mycket mer. Garner, stickor och virknålar fyller en funktion i våra liv. Efter många sms och telefonsamtal brukar vi lyckas med att enas om en tid då våra projekt vid sidan av Stickkontakt, vilka är arbete, plugg och familj, puts on hold. Ett möte kan äga rum. Möten som oftast sker på Stickkontakts högborg i Årsta, Javasavi. Kaffe, kaka och ett bord fullt med garner är vad som behövs för att få igång kreativiteten. Men det behövs även en stor dos vänskap och muntligt utbyte. Genom kommunikation skapas projekt där alla i gruppen deltar. Projekten innebär att vi svetsas samman och har något i våra liv som bara är vårt. En pågående process där stickning och virkning, som ger oss något, står i fokus och där ingen annan släpps in. Vi gör något som gör våra liv betydelsefulla. Våra liv fylls med substans. En när och kär har kallat våra möten för en kacklande hönsgård. Ja, kanske. En gerillastickande grupp med höns som kacklar, fyller en funktion i samhället, men framför allt en grupp höns som berikar sina egna liv utan att be om ursäkt eller ge vika. Text: Gästbloggaren STICKKONTAKT, är ett crew av graffitistickare som pyntar våra gator och torg med garn och tygbesmyckningar för att sedan skriva om det i bloggen Foto: Mattias Hallberg, Flickr Creative Commons. (CC BY-SA 2.0) 1 dag eller mindre Färre än 10 Kr _ + Under 500 kr Utomhus Händerna kan få små valkar och bli lite torra. Samtidigt som man gör något kul får man meditation. Det är extremt meditativt att sticka/virka, både ensam och i grupp. I grupp är det nästintill terapeutiskt. Man formulerar ett statement och roar sig själv, allt i ett.

14 Texterna är smakprov från sju av våra till dags dato 900 inlägg skrivna av 365 saker och av deltagare på bloggen med samma namn.

15

16 Bara för att det heter gågata betyder det inte att du måste gå på den. Och bara för att du inte sitter i kommunfullmäktige betyder det inte att du ska hålla inne med dina idéer. Det är din stad också! Det finns minst 365 saker du kan göra på platser i din stad och i det här häftet berättar vi om sju utav dem. --- Det har nu gått tre år sedan göteborgaren Navid Modiri startade bloggen 365 saker du kan göra. Idag har vi utvecklats till ett rikstäckande nätverk som främst inspirerar unga till att bli görare, att våga prova saker de inte tidigare gjort, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering O/LIKA Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering Innehåll Inledning 3 Kom igång 8 Hela havet stormar med mångfaldstema 9 Mångfaldstermometern 12 Med silversked i mun 14 Grupper 17 Vem är? 18 Osynliga

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Att höras utan pengar

Att höras utan pengar Alexander Bringsoniou Att höras utan pengar Do It Yourself - Valrörelse, Del 1 Att höras utan pengar Jag träffade Klas en kall kväll i Stockholm 4 1. Äntligen skulle det hända. Brasiliens kungar på hårdrockshimmelen,

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Läsning ger oss vingar

Läsning ger oss vingar Läsning ger oss vingar Lärare samtalar om läsupplevelser och läslust med barn och ungdomar Maria Glawe, Maria Helle, Charlotta Hemlin, Victoria Kåberg och Jenny Antonsson Inledning O mäktiga féer, ge mitt

Läs mer