Beslutsunderlag gällande förslag av införande av jour inom ambulanssjukvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslutsunderlag gällande förslag av införande av jour inom ambulanssjukvården"

Transkript

1 Beslutsunderlag gällande förslag av införande av jour inom ambulanssjukvården 1 Bakgrund Division Operation har i prognosen inför 2016 identifierat 44,3 mkr i åtgärder. För en ekonomi i balans krävs åtgärder för ytterligare 49 mkr. Förslaget med jourtjänstgöring inom ambulanssjukvården är en åtgärd som finns med i de planerade åtgärderna på 44,3 mkr. Divisionschefen har gett direktiv om ekonomiska effektiviseringsåtgärder till samtliga verksamhetsområden vilket även inkluderar ambulanssjukvården. Fokus på de åtgärder som tas fram är att de så långt som möjligt inte ska ge negativa konsekvenser på verksamheterna avseende patientsäkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö. Utifrån det är åtgärderna inom divisionen i första hand inriktade på områden som inte inskränker på verksamheten såsom: Avtal och inköp Sjukfrånvaro Övertidskostnader Översyn av arbetstider och schemaplanering Uppföljning och åtgärder kring köpt vård, Förskrivningsmönster för läkemedel, remisser för olika undersökningar etc. Ambulanssjukvården har höga övertidskostnader, kostnaden motsvarar 40 % av divisionens totala övertidskostnader (9,9 mkr av 25 mkr) varför det är ett prioriterat område att identifiera åtgärder för. Detta har också påtalats vid flertal tillfällen av de fackliga företrädarna och olika åtgärder för att minska övertiden har undersökts de senaste åren, bland annat möjlighet till årsarbetstid. I dag har verksamheten aktiv arbetstid oavsett tid på dygnet och beläggning. Dock finns viss jourtid på vissa stationer för vissa pass. 2 Förslag till förändring 2.1 Beskrivning av förslag Förslaget innebär att under nattetid kl (8 timmar) återgå till jourtjänstgöring istället för aktiv arbetstid motsvarande 125 jour timmar/person/år. Det motsvarar 2,6 timmar/vecka, och innebär 24 schemalagda jourtimmar på 8 veckors schema. Beräkningen om hur stor andel jourtid i förhållande till aktiv arbetstid utgår från enbilstationerna. Andelen jourtid fördelas mellan alla VE/stationer och samtliga medarbetare. Detta innebär en ekonomisk besparing på 4,5 mkr på årsbasis då aktiv arbetstid frigörs och kan läggas på andra tider på dygnet och därmed minska övertiden. Den totala arbetstiden förlängs med dessa jourtimmar. Den aktiva schemalagda tiden (38,25 veckoarbetstid) berörs inte. Under jour och vid aktivt arbete under jour utgår ersättning enligt avtal, se bilaga 1.

2 Förslaget innebär ingen praktisk skillnad mot hur det fungerar idag vid larm nattetid. Det är ersättningsformen som ändras på en del arbetspass enligt ovan. 2.2 Motivering av förslaget Den primära motiveringen till detta förlag är att minska övertidskostnaderna och därmed möjliggöra en ekonomisk besparing vilket bedöms som relevant och möjligt utifrån den beläggning som är nattetid mellan kl Det är en likriktning mot hur det ser ut för hälso- och sjukvården i övrigt vilket också är en viktig aspekt. Därtill finns övriga positiva effekter då det innebär ökade förutsättningar för en god året runt verksamhet och sommarplanering, bättre beredskap för korttidsfrånvaro och möjlighet att bevilja ledigheter samt ökad möjlighet till hospitering och utbildning. Beläggning nattetid kl.23:00-07:00 Tabellen visar beläggningen på samtliga 18 dygnsambulanser nattetid kl.23:00-07:00. Gulmarkering visar enbilsstationerna( 5 st) som utgör andelen jourtid att fördela ut i schemat. 20 % beläggning under 8 timmar motsvarar 1,6 timme. Även andra landsting/regioner tittar på motsvarande åtgärd. Larm under tiden 23:00-07:00, från jan juni 2015 (18 månader) Ambulans Gävle % Gävle % Gävle % S-viken % S-viken % Ockelbo % Hofors % Bollnäs % Bollnäs % Edsbyn % Hudiksvall % Hudiksvall % Delsbo % Nordanstig % Ljusdal % Ljusdal % Söderhamn % Söderhamn % Total upptagettid under jour i procent 2 (5)

3 Nedan visar hur många nätter under en mätperiod som varit helt utan uppdrag. 3 Beskrivning av processen Utifrån de besparingsdirektiv divisionschefen har gett har ambulanssjukvårdens ledningsgrupp arbetat med åtgärdsförslag varav detta förslag att införa jourtjänstgöring bedömts som relevant att lägga fram. Divisionens samverkansgrupp fick en första information om förslaget den 16 december Där överenskom parterna att processen och informationen i verksamheten skulle starta direkt efter årskriftet. From 7 januari har verksamhetschef, tillsammans med HR partner och ansvariga vårdenhetschefer informerat och lyssnat in synpunkter på förslaget på samtliga VE/stationer på morgonmöten och arbetsplatsträffar. Verksamhetschefen har även kontinuerligt informerat i nyhetsbreven. Veckovisa avstämningar med de fackliga parterna för Vårdförbundet och Kommunal sker fortlöpande. Information om förslaget och processen sker även kontinuerligt i divisionens samverkansgrupp. En riskanalys (se bilaga 2) har genomförts (27/1 + 1/2, 2016) med fokus på arbetsmiljörisker där både arbetsgivarrepresentanter och fackliga representanter från Vårdförbundet och Kommunal samt skyddsombud för verksamhetsområdet deltog. Riskanalysen har efter sammanställning gåtts igenom och en planering har tillsammans med de fackliga parterna gjorts för återkoppling till samtliga medarbetare. Återkopplingen sker tillsammans med de fackliga partnerna under vecka 7-8: Datum VE/station 22 februari Hudiksvalls/Nordanstig 24 februari Ljusdal 25 februari Bollnäs/Edsbyn och Söderhamn 1 mars Gävle/Ockelbo 2 mars Sandviken/Hofors 3 (5)

4 4 Konsekvensbeskrivning Arbetsmiljö/bemanning Arbetsgivare har ansvar att säkerställa att de lagar och förordningar som gäller för bemannings och schemaplanering hålls så att alla medarbetare får den återhämtning som de har rätt till, såsom dygns och veckovila. Ett antal exempel på schema på hur det kan se ut med jour inkluderad i tjänstgöringen finns framtagna, se bilaga 3. En risk som kan påverka arbetsmiljön och bemanningen är om förslaget ger massuppsägningar. En beredskap för det åligger arbetsgivaren att hantera. Faktiska uppsägningar tom uppgår till 8 st. Inom ambulanssjukvården arbetar ca 240 medarbetare varav sjuksköterskor (ca 174) är den största andelen. Ekonomi Förslaget innebär en ekonomisk effektivisering på 4,5 mkr. Beräkningen grundar sig på att antalet timmar som enbilsstationerna genererar motsvarar 125 timmar/medarbetare och år när dessa timmar fördelas på samtliga medarbetare. Detta innebär en ekonomisk besparing på 4,5 mkr på årsbasis då aktiv arbetstid frigörs och kan läggas på andra tider på dygnet och därmed minska övertiden. Tillgänglighet/ledtider Förslaget bedöms inte påverka tillgängligheten och ledtiderna. Däremot har förslag kommit att styra om prio 3 larm från natten vilket kommer att lyftas för värdering. Kvalitet och patientsäkerhet Under förutsättning att arbetstidslagar, arbetsmiljölagar efterföljs påverkar inte förslaget om ändrad schemaläggning/nivå på ersättning patientsäkerheten. Innehållet, dvs kvalitén i arbetet bedöms ej påverkas. Sammanfattande bedömning Riskanalysen med de identifierade åtgärderna bedöms av arbetsgivaren som möjliga att hantera. Åtgärder finns identifierade inom följande områden, se bilaga 3. Information och samverkan Jour och vila Rotation och utbildning Förmåner och bemanning Dessa kräver ett arbete i samverkan med både fackliga parter och medarbetare i verksamheten Arbetsgivaren bedömning är att jourförslaget är en relevant åtgärd. 5 Bilagor 1) Utdrag ur kollektivavtalet jourersättning 2) Riskanalys 3) Förslag alternativa scheman 4 (5)

5 6 Förslag till beslut Verksamhetschef Jörgen Tranevik föreslår följande: - att föreslagen åtgärd gällande införande av jour inom ambulanssjukvården införs from 15 april - att processen med de framtagna åtgärderna utifrån riskanalysen fortgår med fackliga parter och medarbetarna inför införande - att jourmodellen följs upp och utvärderas i samverkan med de fackliga parterna efter 6 månader Jörgen Tranevik Verksamhetschef 5 (5)

Riskanalys Vilka risker finns med återgång till jour sett utifrån ett arbetsmiljöperspektiv?

Riskanalys Vilka risker finns med återgång till jour sett utifrån ett arbetsmiljöperspektiv? Riskanalys Vilka risker finns med återgång till jour sett utifrån ett arbetsmiljöperspektiv? 2016-01-27, 2016-02-01 Processledare: Jon Larsson, Internkontrollenheten Arbetsgivare: Vårdförbundet: Kommunal:

Läs mer

Uppföljning gällande införande av jour inom Ambulanssjukvården

Uppföljning gällande införande av jour inom Ambulanssjukvården Rapport Diarienr: 1(27) Upprättare: Peter Sund Datum: 2017-02-16 Uppföljning gällande införande av jour inom Ambulanssjukvården Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Genomförande...

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte Internt PM. Sammanfattning. Parmvi, Janet [E-postadress]

INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte Internt PM. Sammanfattning. Parmvi, Janet [E-postadress] Internt PM INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte 2016 Sammanfattning Avdelning Skåne årsmöte 2016 biföll en motion som innebär en åtgärd som är riktad till en

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006.

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006. 1(1) Inför ny ATL 1 januari 2007 Med anledning av förändringarna i arbetstidslagen har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram direktiv gällande arbetstidsförläggning. Utifrån dessa direktiv uppmanas

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Nya Arbetstidslagen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EU:s arbetsdirektiv.

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Bakgrund Den 1 december 2016 enades parterna om en ny Huvudöverenskommelse, HÖK 16, för OFRs förbundsområde

Läs mer

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal... 3 Inledning... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB i lydelse 2010-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen

Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL personal Handläggare: Jannike Wenke Landstingsstyrelsens personalutskott Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen

Läs mer

OBS! Arbetsmaterial!!!!! Riktlinje HR avseende ersättningar, arbetstid och arbetsmiljö vid större händelser. Syftet med riktlinjen är att stödja en

OBS! Arbetsmaterial!!!!! Riktlinje HR avseende ersättningar, arbetstid och arbetsmiljö vid större händelser. Syftet med riktlinjen är att stödja en Heltid RiB Större händelse utanför resp RT:s eget område (avser EJ normalhändels e i grannräddning s-tjänst som RT har avtal med) *så långt som möjligt arbeta efter ordinarie schema för personalen *HR

Läs mer

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143 Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Gemensam administration Helena Falk 046-355405 helena.falk@lund.se Vård- och omsorgsnämnden Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar 1(7) Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar Förhandlingsbakgrund Syftet med detta avtal är att sammanföra tidigare

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS 2017-0342 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsen Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2015-06-03 Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Tid: 3 juni 2015, kl 09.30 12.00 Plats: Trådgården, Psykiatristaben Varberg Närvarande: Ove Larsson Ordförande Ann-Sophie

Läs mer

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården FÖRSLAG 2017:113 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården Stockholms läns landsting 40 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Sammanfattning Protokoll Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Förhandling enligt MBL gällande byte av kollektivavtal Förhandlingsdatum mellan 2012

Läs mer

Ekonomisk handlingsplan Fokusområden Hemtjänst i Kommunal regi

Ekonomisk handlingsplan Fokusområden Hemtjänst i Kommunal regi Ekonomisk handlingsplan Fokusområden 2018 Hemtjänst i Kommunal regi Förklaring Istället för att använda en exakt summa på åtgärderna använts fyra intervaller där det varit möjligt. Intervall 1: 0,1 mkr

Läs mer

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Hur ska man förhålla sig till bestämmelserna om dygnsvila och arbetstidens längd? Göran Kecklund, Fil Dr Syfte med arbetstidslagen Att ge ett skydd mot alltför stora

Läs mer

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-32768 Fastställandedatum: 2016-10-05 Giltigt t.o.m.: 2017-10-05 Upprättare: Margareta E Berger Fastställare: Svante Lönnbark Anhörigstöd och omhändertagande

Läs mer

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007 Förändringar i Arbetstidslagen gäller från 1 januari 2007 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EG:s

Läs mer

30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016)

30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016) 30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016) Kallelse/föredragningslista Regionstyrelsen 2016-11-02 Ärendebeskrivning

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning:

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: 2006-2:21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken 2018-10-19 23934 1 (8) Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken Sammanfattning Ett regelverk för schemaläggning av läkarna på barn- och ungdomskliniken reglerat från aktuella lagar och avtal.

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Gävleborgs län Söderhamn 13 mars 2017 Bitte Lyrén Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 1 200 påbörjade något arbete, färre än i fjol Under februari månad erhöll 1 180 personer

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Begrepp Vecka Genomsnittlig arbetstid Genomsnittlig arbetstid för nattarbetande Börjar med måndag om inte annan beräkning tillämpas.

Läs mer

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Katarina Odén-Ryhede Telefon: 08-508 01 303 22 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-08 SDN 2012-03- Angående

Läs mer

Arbetspendling Gävleborg

Arbetspendling Gävleborg Sid 1 Arbetspendling Gävleborg Källa SCB Sid 2 1000 1000 Arbetstagare resp arbetstillfällen i Gävleborg 127580 122368 124311 1565 122952 125557 0000 80000 000 000 000 0 05 14 Arbetande Arbetstillfällen

Läs mer

Information om implementering av arbetstidslagstiftningen inför 1 januari 2007 Karolinska Universitetssjukhuset

Information om implementering av arbetstidslagstiftningen inför 1 januari 2007 Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm 060917 Stockholms Läkarförening, sektion Karolinska Universitetssjukhuset Framtagen av: Maria Kvist Mats Lidegran Danguole Rimeika Mikael Rolfs Information om implementering av arbetstidslagstiftningen

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Frågeområde fysisk aktivitet

Frågeområde fysisk aktivitet Frågeområde fysisk aktivitet Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas inledningsvis andelen som har 150 och 300 aktivitetsminuter per vecka eller mer. Aktivitetsminuter bygger på

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Regler om arbetstid Sjuhäradsbygdens Assistansservice AB på Ida Duvinger (Almega) och Charlott Malm (Kommunal) 27 april 2017 Ordinarie arbetstid Ordinarie arbetstid Klicka o 40 tim/vecka här i för genomsnitt

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna

134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-05-24 LS-LED15-0773-6 134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna Diarienummer: LS-LED15-0773 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Avtalsstruktur Villkorsavtal-T Centralt avtal Arbetsgivarverket och Saco-S Lokalt arbetstidsavtal Lokalt avtal SPSM och Saco-S Villkorsavtal Centralt avtal Arbetsgivarverket

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Maria Välitalo Linköping 2018-01-17 1 Mjölbyfabriken Mjölbyfabriken i siffror 2200 anställda 1325 i produktionen Andel kvinnor/män 16% / 84% 2 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaro:

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna

Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-0773-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Gävleborgs län Söderhamn 10 april 2017 Bitte Lyrén Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 1 400 påbörjade något arbete, färre än i fjol Under mars månad erhöll 1 394 personer

Läs mer

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson 1 Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014 Ulla Olofsson ulla.olofsson@vll.se Upplägg av passet 2 Regelverk Verksamhets- och kompetensanalys Bemanningsplanering

Läs mer

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK,, KS, Vårdföretagarna C,, E,, H Eva Pålsson maj 2014 1 Vårdföretagarna Bransch C Läkarmottagningar, upphör och uppgår i Bransch E Vård och behandling samt omsorgsverksamhet,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 1 januari 2007 Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop. 2003/04:180 och SFS 2005:165,

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2007-11-28 Handläggare: Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20 506 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Prioritering av landstingets verksamheter. Pressinformation 7 februari 2008

Prioritering av landstingets verksamheter. Pressinformation 7 februari 2008 Prioritering av landstingets verksamheter Pressinformation 7 februari 2008 1 Deltagare Svante Lönnbark, landstingsdirektör, 070-559 28 19 Berit Fredricsson, chef Division Primärvård, 070-655 94 31 Gunnar

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Maria Välitlao Linköping 15 februrari 2017 1 Presentation Maria Välitalo HR-Business Partner 8 år inom Industrin Vikingstad Familj, Friluftsliv och Göteborgsvarvet

Läs mer

Statlig ersättning för asylsökande

Statlig ersättning för asylsökande Statlig ersättning för asylsökande Alla ersättningar för asylsökande gäller även för de personer som har fått uppehållstillstånd, så länge de fortfarande är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Läs mer

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun Överenskommelse mellan Region Gävleborg och länets kommuner gällande personer med omfattande hälso - och sjukvårdsinsatser som vårdas i hemmet ~ Region ID Edsbyn&AijiJ,-jusdals n Kommun ~ Gävleborg s,0v,nlwskomrun

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november

Ekonomisk rapport efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2014-12-09 ON 2014/0111 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling Kompetensutveckling 2017-10-16 1 HÖK 16 övriga anteckningar Kompetensutveckling 2. Parterna konstaterar att bilagan Kompetensutvecklingsavtal till ÖLA 00 fortsätter att gälla till annat överenskoms. 3.

Läs mer

Kommunikationsplan - Time Care -

Kommunikationsplan - Time Care - Kommunikationsplan - Time Care - Jag önskar att vi kunde vara fler personal på morgonen Vårdtyngden har ökat, vi är färre personal och får bara springa fortare Vad är syftet? Att vi håller den vårdkvalitet

Läs mer

Bilaga J Marianne Albemark Agnes Gradstock Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen Datum: Mottagare

Bilaga J Marianne Albemark Agnes Gradstock Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen Datum: Mottagare UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:55 Diarienr: 17/05519 P-cirknr: 17-2:30 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Bilaga J Marianne Albemark Agnes Gradstock Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16)

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) SAMVERKANSAVTAL Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) Innehåll 1. Gemensamma utgångspunkter... 3 2. Samverkan... 3 3. Arbetsplatsträff... 4 4. Samverkansgrupp...

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:22 Diarienr: 2007/0690 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetstid, ATL Datum: 2007-03-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen

Läs mer

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER med exempel på dagordning för arbetsplatsträff RIKTLINJER 1 Arbetsplatsträffar i enlighet med samverkansavtalet i Håbo kommun Samverkan i Håbo kommun Samverkanssystemet ska

Läs mer

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Bakgrund I samband med ärende gällande månadsrapport för februari 2015 gav HSN landstingsdirektören i uppdrag att vidta ett antal åtgärder för att minska

Läs mer

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet HANDLINGSPLAN 1 (7) Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet INLEDNING Handlingsplanen innehåller de åtgr som ska genomföras för att målen i arbetsmiljöprogrammet ska uppnås. Samtliga förvaltningar och bolag

Läs mer

Ekonomisk handlingsplan Fokusområden 2018 Socialförvaltningen -uppdatering kvartal 1

Ekonomisk handlingsplan Fokusområden 2018 Socialförvaltningen -uppdatering kvartal 1 Ekonomisk handlingsplan Fokusområden 2018 Socialförvaltningen -uppdatering kvartal 1 Beslut i kommunstyrelsen per 2017-10-03 Socialnämnden får i uppdrag att redovisa en plan för hur nämnden hållbart och

Läs mer

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider?

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Studiedagar 2017 Transformera ditt ledarskap, 171020 Göran Kecklund, Professor och stf. föreståndare

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Arbetsgivarfrågor i samband med flyktingmottagande

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Arbetsgivarfrågor i samband med flyktingmottagande 1 2015-10-28 Nr 24/15 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsgivarfrågor i samband med flyktingmottagande Flera tusen vuxna, familjer, ensamkommande barn och unga söker nu asyl i Sverige

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6)

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6) Kollektivavtal Sida 1 (6) F ärrnånsavtal Avtalsperiod 1 Detta avtal om skattepliktiga lönetillägg mm gäller från och med den l augusti 2005 och tillsvidare. Avtalsslutande parter har var och en för sig

Läs mer

Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet?

Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet? Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet? Ett forskningsprojekt om arbetstider för sjukvårdspersonal vid Region Västerbottens Göran Kecklund 1,

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Region Gävleborg. Ekonomi. Kulturutveckling. Redovisning. Region Gävleborg Gävle. Intäkter (kr)

Region Gävleborg. Ekonomi. Kulturutveckling. Redovisning. Region Gävleborg Gävle. Intäkter (kr) Region Gävleborg Kulturutveckling Region Gävleborg 801 88 Gävle 2017 Redovisning Ekonomi Intäkter (kr) Kostnader (kr) Verksamhetsbidrag från landsting/region Statligt bidrag enligt Kultursamverkans-förordningen

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen Syfte Av föreskriften SOSFS 2011:9 framgår följande: 1 Vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS ska fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna

Läs mer

Individuell schemaplanering på

Individuell schemaplanering på 2019-03-22 32107 1 (7) Individuell schemaplanering på Sammanfattning Riktlinjen beskriver regelverket för individuell schemaläggning i Heroma Webb Självservice vid SÄS. Som bilaga finns en blankett där

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Frågeområde allmänt hälsotillstånd

Frågeområde allmänt hälsotillstånd Frågeområde allmänt hälsotillstånd Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd är en fråga som redovisas i avsnittet. Inledningsvis redovisas andelar som svarar

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017

Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017 Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017 Aktualiseringar vuxna. Gävleborgs län. Halvårsrapport. Per Åsbrink www. FoU Välfärd Arbetsrapport 2018:3 Bakgrund Inom FoU Välfärd,

Läs mer

Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid

Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid 2018-10-25 Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan samt Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Protokoll Förvaltningsråd

Protokoll Förvaltningsråd Protokoll Förvaltningsråd Datum: 2012-05-31 Plats: Socialkontoret Närvarande: Christin Elofsson-Arons, Marie van-geffen Blomberg, Adam Sundstedt, Magnus Bjurman, Pia Ström, Lars Hansson, Lena Wörlund,

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, alla 10 kommuner, Älvkarleby kommun och Länsstyrelsen Gävleborgs län. Nyanlända erbjuds att delta

Läs mer

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2017-01-04 RS160616 Regionkontoret HR-avdelningen Jennie Tingblad HR-strateg Regionstyrelsens arbetsutskott Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar

Läs mer

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Arbetsmiljön Arbetsmiljölagen Föreskrifter (AFS) Alla förhållanden: fysiska, organisation At:s företrädare: Skyddsombud Drivs av: Arbetsmiljöverket

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal 1 Äter frukt och grönsaker minst 5 ggr per dag Bollnäs 2004 1 0,5-3,9 7 * 3,9-10,7 4 * 2,3-6,0 760 2007 4 2,2-7,0 10 7,4-13,9 7 5,3-9,5 1 490 2010 5 2,5-8,1 14 10,4-18,3 9 7,2-12,3 1 960 2014 4 2,7-7,5

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Gävleborg

Regelförenkling på kommunal nivå. Gävleborg Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 100% Nej 0% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

VECKOVILA 95. Veckovila enligt. 14 Arbetstidslagen i vissa fall. I lydelse fr.o.m. 2012-09-01

VECKOVILA 95. Veckovila enligt. 14 Arbetstidslagen i vissa fall. I lydelse fr.o.m. 2012-09-01 VECKOVILA 95 Veckovila enligt 14 Arbetstidslagen i vissa fall I lydelse fr.o.m. 2012-09-01 Innehåll Förhandlingsprotokoll 1996-06-17, Överenskommelse om Veckovila enligt 14... 3 Arbetstidslagen i vissa

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer