Remissammanställning av inkomna yttranden vid remisshantering inför tillåtlighetsprövning för väg E4 Sundsvall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissammanställning av inkomna yttranden vid remisshantering inför tillåtlighetsprövning för väg E4 Sundsvall"

Transkript

1 1(60) Datum: Beteckning: Bilaga 2 Remissammanställning av inkomna yttranden vid remisshantering inför tillåtlighetsprövning för väg E4 Sundsvall Sammanfattning av svar från remissinstanserna och Vägverkets kommentarer Samtliga remissynpunkter som inkommit dels vid den ordinarie beredningsremissen 2002, efter genomförd vägutredning, och dels efter den remisshantering som genomförts i samband med kompletteringarna 2003, 2007, 2008 och 2009 redovisas nedan tillsammans med Vägverkets samlade kommentarer. Samtliga remissomgångar redovisas för att få en helhetsbild över inkomna synpunkter vid beredningsremissen och vid kompletteringarna. Beredningsremissen 2002 skickades ut till 30 remissinstanser. Antalet remissinstanser har varierat något vid de olika kompletteringsomgångarna. Vid kompletteringen 2003 remitterades de 25 remissinstanser som har yttrat sig i samband med beredningsremissen. Vid kompletteringarna 2007 och 2008 remitterades materialet till de remissinstanser som ansågs vara berörda av respektive komplettering. Antalet remissinstanser uppgick då till 16 respektive 18 stycken. Vid kompletteringen 2009 skickades ett fullständigt material till de 17 remissinstanser som anses vara direkt berörda av kompletteringarna medan ett informationsbrev skickats till övriga nio remissinstanser med möjlighet att kunna ta del av det kompletta materialet. Remissutfallet En sammanfattning av hur remissinstanserna ställer sig till beredningsremissen och de olika kompletteringarna. Vägutredningen och genomförda kompletteringar har av remissinstanserna tillförts värdefulla synpunkter och problemställningar. Vägutredningen har därigenom fått en bredare belysning och ett bättre beslutsunderlag. Flera av remissinstanserna tar i sina svar fram problemställningar som är av den detaljeringsgraden att de kommer att utredas i detaljprojekteringen när arbetsplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning upprättas.

2 2(60) Efter genomförda remissomgångar finns inte någon remissinstans som avstyrker tillåtlighet enligt det förordade alternativet. Naturvårdsverket förordar dock att regeringen ger tillåtlighet för ombyggnadsalternativet. Naturvårdsverket anser att regeringen bör medge tillåtlighet för bro över Sundsvallsfjärden under förutsättning att bron miljö- och landskapsanpassas. Beredningsremissen 2002 Yttranden inkom från 25 av remissinstanserna. Av de som svarat, tillstyrker många det i hemställan framförda förslaget på vägkorridor enligt alternativ B. Några instanser har ingen invändning mot något alternativ. En del remissinstanser vill eller kan inte ta ställning och några avstår helt från att yttra sig. Av remissinstanserna är det endast Riksantikvarieämbetet som direkt motsätter sig alternativ B. Ingen remissinstans har motsatt sig byggandet av en bro över Sundsvallsfjärden. Sjöfartsverket har dock framfört önskemål om en större segelfri höjd. Några remissinstanser har ansett att vägutredningen inte tillräckligt belyser vissa frågeställningar eller på annat sätt är behäftad med brister. Flera remissinstanser har också lämnat synpunkter som är av den karaktären att de bör behandlas i nästa projekteringsskede arbetsplan. Erforderliga hänsyn till bl.a. miljön och lämpliga skyddsåtgärder för den sträckning som slutligen väljs inom beslutad vägkorridor kan redovisas bättre i arbetsplanen. Åtgärderna i arbetsplanen ska dessutom godkännas och beslutas av flera instanser. Energimyndigheten, Industriförbundet (numera Svenskt Näringsliv), LO, SACO och Svenska Naturskyddsföreningen inkom inte med något yttrande. Komplettering 2003 Yttranden inkom från 19 av remissinstanserna. Flertalet av de som svarat har ingen erinran, inga ytterligare synpunkter, hänvisar till tidigare lämnade synpunkter eller liknande. Riksantikvarieämbetet framförde att kompletteringen stärker verkets uppfattning att den föreslagna sträckningen medför påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljö. Socialstyrelsen har ansett att vägutredningen inte tillräckligt belyser vissa frågeställningar och att miljömedicinsk bedömning saknas. Naturvårdsverket lämnas synpunkter inom sitt kompetensområde.

3 3(60) Försvarsmakten, Krisberedskapsmyndigheten, Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Sprängämnesinspektionen och Svenska Kraftnät inkom inte med något yttrande. Komplettering 2007 Vid kompletterande bredningsremissen inkom yttranden från 17 av remissinstanserna. Länsstyrelsen i Västernorrlands län tillstyrker den reviderade korridoren och Sundsvalls kommun konstaterar att den föreslagna revideringen i hög grad stödjer de krav som kommunfullmäktige angav i sitt yttrande Även SGI tillstyrker och SGU har inget att invända mot den reviderade korridoren. Riksantikvarieämbetet instämmer i Vägverkets bedömning. Flera remissinstanser ger synpunkter inom sina verksamhetsområden, hänvisar till tidigare yttranden eller har inget att erinra. Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen gör bedömningen att en ny väg E4 kan passera riksintresset för kulturmiljö utan att påtaglig skada uppstår. Länsstyrelsen framför i övrigt även synpunkter rörande Nolby vattentäkt vilket även MittSverige Vatten AB, Naturvårdsverket, SGI, SGU och Räddningsverket gör. Landstinget Västernorrland framför att det är positivt att inte kulturmiljön skadas påtagligt och påpekar vikten av att beakta synpunkter och viljeyttringar från omvärlden. Boverket, Fiskeriverket och Socialstyrelsen hänvisar till sina tidigare yttranden i ärendet. Boverket påpekar dock att länsstyrelsens synpunkter i yttrandet efter utställningen innehåller viktiga och relevanta påpekanden. Jordbruksverket konstaterar att länsstyrelsens lantbruksenhet varit representerad i deras handläggning och jordbruksfrågorna behandlats där. Skogsstyrelsen har inte något att framföra med anledning av revideringen och Krisberedskapsmyndigheten avser inte lämna några synpunkter i ärendet. Naturvårdsverket anser att den reviderade korridoren medför vissa förbättringar i några avseenden fragmentering av ett skogsområde men att alternativ B som helhet medför irreparabla ingrepp jämfört med ombyggnadsalternativet. Inget yttrande inkom från SMHI.

4 4(60) Komplettering 2008 Vid kompletterande bredningsremissen inkom yttranden från 16 av remissinstanserna. Länsstyrelsen i Västernorrlands län tillstyrker den reviderade korridoren och Sundsvalls kommun konstaterar att den föreslagna revideringen i hög grad stödjer de krav som kommunfullmäktige angav i sitt yttrande Flertalet remissinstanser som Banverket, Fiskeriverket och Räddningsverket tar upp synpunkter inom sina kompetensområden. Landstinget lämnar synpunkter på gällande kollektivtrafiken. SGU har inget att invända mot den reviderade korridoren och SGI tillstyrker föreslagen sträckning. Riksantikvarieämbetet ser positivt på den reviderade korridoren och SMHI stöder den reviderade korridoren. Boverket har tidigare yttrat sig i detta vägprojekt och har inga ytterligare synpunkter i ärendet med anledning av nu gjorda kompletteringar. Försvarsmakten, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Socialstyrelsen har inget att erinra. Krisberedskapsmyndigheten avser inte att lämna några synpunkter men vill uppmärksamma på risk- och sårbarhetsanalyser som ska genomföras. Naturvårdsverket anser att den reviderade korridoren medför vissa förbättringar men att det av Vägverket förordade alternativ B som helhet medför irreparabla ingrepp jämfört med ombyggnadsalternativet. Inget yttrande inkom från Svenska Kraftnät. Komplettering 2009 Vid kompletterande bredningsremissen inkom yttranden från 15 av remissinstanserna som erhöll det kompletta materialet. Av de remissinstanser som erhöll informationsbrev inkom ett yttrande från LO. Länsstyrelsen i Västernorrlands län bedömer att kompletteringarna innebär en förbättring för vägprojektet. Sundsvalls kommun tillstyrker ny trafikplats Njurunda och anser att revideringarna i övrigt medför bättre utformningar. Riksantikvarieämbetet anser att den reviderade korridoren är att föredra. Flertalet remissinstanser som Banverket, Fiskeriverket, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SGI och SGU tar upp synpunkter inom sina kompetensområden. LO framför synpunkter gällande ett minnesmärke.

5 5(60) Boverket, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Socialstyrelsen har inga ytterligare synpunkter eller inget att erinra. Naturvårdsverket förordar ombyggnadsalternativet framför alternativ B och lämnar i övrigt synpunkter inom sitt kompetensområde. Inget yttrande inkom från Landstinget i Västernorrlands län och Naturskyddsföreningen i Västernorrlands län. Sammanfattning av svar från remissinstanserna och Vägverkets samlade kommentarer Länsstyrelsen i Västernorrlands län Beredningsremiss 2002 Länsstyrelsen konstaterar inledningsvis att Vägverket (Region Mitt) inte funnit anledning att utreda de frågeställningar som länsstyrelsen i sitt föregående yttrande ansåg viktiga att klarlägga. Detta har avsevärt försvårat länsstyrelsens ställningstagande till de olika alternativen. I sitt föregående yttrande tillstyrkte länsstyrelsen alternativ A endast under förutsättning att Nolby vattentäkt kunde säkras även i ett långsiktigt perspektiv. Alternativ B innebar påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård och borde endast komma ifråga om alternativ A inte kan realiseras av miljömässiga eller ekonomiska skäl. Ombyggnadsalternativet skulle medföra alltför stora ingrepp i befintlig bebyggelse, medan förbättringsalternativet ger vägen funktionsmässigt för låg standard. Länsstyrelsen konstaterar att den gällande översiktsplanen redovisar en framtida utbyggnad av väg E4 enligt alternativ A. Om Vägverket i sin ansökan om tillåtlighet förordar annat alternativ erfordras ändring av översiktsplanen. I en översiktsplan tas ett helhetsperspektiv på en mängd frågeställningar. Bl.a. framhåller länsstyrelsen att behovet av samordning av nya sträckor mellan väg och järnväg bör belysas. Länsstyrelsen framhåller vikten av att en förbättrad riksväg E4 mellan Myre och Skönsberg snarast kommer till stånd. Länsstyrelsen menar att tillåtelseprövning och projektering bör klaras av under , så att anläggningsarbetena kan påbörjas senast Länsstyrelsen bedömer att detta underlättas av att en samsyn nås i ett regionalt perspektiv primärt mellan länsstyrelsen, kommunen och Vägverket.

6 6(60) Länsstyrelsen konstaterar vidare att när ett område är av riksintresse för flera oförenliga ändamål ska företräde ges till det ändamål som på lämpligaste sätt främjar en långsiktig hushållning med mark och vatten samt den fysiska miljön i övrigt. I de svåra sammanvägningar av statliga och allmänna intressen som länsstyrelsen därvid ska göra uttalas i förarbetena till miljöbalken att bedömningen enligt balkens mål ska innefatta ekologiska, sociala, kulturella och samhällsekonomiska hänsyn. Därtill kommer att vattnet som resurs nu fått ett starkare skydd genom EU:s vattendirektiv. Enligt propositionen uttalas vidare att synnerlig betydelse ska tillmätas kommuners åsikt i frågor som berör större trafikanläggningars planering och tillkomst. Sundsvalls kommunfullmäktige har beslutat att förorda alternativ B. Ett politiskt beslut fattat i denna demokratiskt sammansatta församling, är givetvis av allra största betydelse vid länsstyrelsens slutliga avvägning mellan de nationella och regionala intressena. Ombyggnads- och förbättringsalternativen avstyrks, då någon sammantaget bättre lösning än nybyggnad inte presenterats. Skulle utredningar av oberoende specialister visa att vattentäkten rimligen kan säkras, ser länsstyrelsen för egen del helst alltjämt alternativ A som ett förstahandsval. Länsstyrelsen har nu vägt samman samtliga yttranden som lämnats av statliga sektorsorgan med hänsyn till bl.a. hälsa, säkerhet, miljö samt utformning. Med hänsyn till den synnerliga vikt som bör tillmätas kommunens åsikt, gör länsstyrelsen den bedömningen att en sträckning enligt alternativ B kan förordas, under förutsättning att största möjliga hänsyn till kulturmiljö, naturvård, friluftsliv och fiske tas vid anläggandet samt på grundval av att övriga alternativ, enligt Vägverkets utsago, inte skäligen kan realiseras av miljömässiga respektive ekonomiska skäl. Ett val av alternativ B utesluter enligt länsstyrelsens uppfattning en eventuell framtida planering för en ny sträckning av Ostkustbanan enligt alternativ A, för att inte skapa omfattande impedimentområden mellan väg och järnväg. Om regeringen ger tillåtlighet för alternativ B måste största möjliga hänsyn tas till kulturmiljövärdena i enlighet med bestämmelserna i 3 kap 6 miljöbalken. I den fortsatta planeringen måste intrånget i riksintresset minimeras, bl.a. genom att geometriskt finstudera vägkorridoren norr om Ljungan.

7 7(60) Länsstyrelsen kräver vidare omfattande iordningsställande- och kompensationsåtgärder om alternativ B väljs. En övergripande plan för olika skyddsåtgärder måste presenteras. Området som i sin helhet berörs av den planerade vägen ska dokumenteras i en permanent utställning för att levandegöra det sammanhållna älvoch odlingslandskapet för kommande generationer. Sådana nödvändiga insatser, som i samband med anläggandet uppskattas kosta ca 70 miljoner kronor, tillkommer utöver kalkylerad projektkostnad. Länsstyrelsen framhåller vidare att såväl alternativ A som B lokaliseras intill Stockviksverken. En olycka i industriområdet kan medföra risker för trafikanterna och avbrott i trafiken. Länsstyrelsen förutsätter att denna fråga ägnas stor omsorg vid kommande detaljprojektering. Även vid andra industrier bör särskilda säkerhetsåtgärder övervägas. Oavsett val av alternativ på delen Myre Vindskärsudde förordar länsstyrelsen att en ny bro byggs över Sundsvallsfjärden. Sammanfattningsvis framhåller länsstyrelsen angelägenheten av att en förbättrad riksväg på delen Myre Skönsberg nu kommer till stånd med byggstart senast år Länsstyrelsen kan vid avvägning av olika intressen acceptera det av väghållningsmyndigheten förordade alternativet B, varvid särskild hänsyn har lagts vid kommunens ställningstagande i frågan. Detta förutsätter emellertid att länsstyrelsens, vid senare tidpunkt, preciserade villkor beträffande kulturmiljö, naturvård, friluftsliv, fiske respektive närrekreation samt iordningsställande- och kompensationsåtgärder i området genomförs i samband med anläggandet till en bedömd kostnad om ca 70 miljoner kronor. Komplettering 2003 Länsstyrelsen i Västernorrlands län framför vissa synpunkter på kompletteringarna vad gäller redogörelse för bullersituationen och området för friluftsliv längs Nedre Ljungan. Sammanfattningsvis framhåller dock länsstyrelsen att kompletteringarna inte föranleder något annat ställningstagande än det som länsstyrelsen tidigare redovisat i ärendet. Komplettering 2007 Länsstyrelsen konstaterar att de viktigaste frågorna är påverkan på riksintresset för kulturmiljövård respektive Nolby vattentäkt. Detta yttrande avser ändringen i väglinjen och i övrigt hänvisas till tidigare yttranden i ärendet.

8 8(60) Samverkansprojektet mellan Vägverket och Riksantikvarieämbetet, för att söka lösningsorienterade arbetssätt för vägar i riksintressant kulturmiljö, med passagen av väg E4 förbi Nolby som ett pilotprojekt har skett i nära samarbete med länsstyrelsen. Det är viktigt att man i det fortsatta arbetet strävar efter att så långt som möjligt uppnå de delmål och det övergripande mål som formulerats i samverkansprojektet för att områdets kulturhistoriska mångfald och karaktärsdrag ska kunna bevaras och utvecklas. Åtgärderna i miljökonsekvensbeskrivningen och de som planeras i senare skeden är av stor vikt för att nå en så optimal lösning som möjligt. Länsstyrelsen gör bedömningen att en väg i den reviderade korridoren medför mindre negativa konsekvenser för kulturmiljön än en väg inom tidigare korridor i alternativ B. I likhet med Riksantikvarieämbetet görs bedömningen att så vida man följer det reviderade förslaget kan den nya vägen passera riksintresset för kulturmiljö utan att medföra påtaglig skada på detta. Den nya sträckningen medför dock en störning på riksintresset. För att i viss mån kompensera detta bör villkor ställas på att åtgärder vidtas för att informera, tydliggöra och lyfta fram de stora kulturmiljövärden som finns vid Ljungans utlopp. Dessa kulturmiljövärden är beroende av det öppna odlingslandskapet och det är därför viktigt att under hela arbetsprocessen arbeta för att minimera påverkan på jordbruksmarkerna i området så att de även fortsättningsvis kan brukas. Länsstyrelsen gör bedömningen att dagvatten och utsläpp av farligt gods vid olycka kan hanteras godtagbart genom noggrann utformning av vägen och vägområdet vilket ska detaljutformas i kommande arbetsplaneskede. Avgörande att beakta är att ingen avrinning från vägbanan kan ske på sådant sätt att risk föreligger för att förorenat vatten når vattentäkten eller det grundvattenmagasin som försörjer vattentäkten. Här ska beaktas att grundvattenströmningen delvis kan ändras t.ex. i samband med större vattenuttag i enlighet med gällande vattendom. Val av väglinje inom korridoren, i synnerhet förbi den s.k. Kaptensdalen, blir viktig för skydd av vattentäkten. Sammantaget bedömer länsstyrelsen att den nu reviderade vägdragningen kan tillstyrkas. Komplettering 2008 Länsstyrelsen i Västernorrlands län framför att Ostkustbanan är av riksintresse för kommunikation och att den måste kunna trafikeras under byggtiden. Det är även

9 9(60) viktigt att den nya vägen inte påverkar möjligheterna till framtida dubbelspår intill befintlig järnvägssträckning. Trafikplatslösningen var tidigare komplicerad och kostnadskrävande att ansluta mot befintlig väg E4 där cirkulationsplatsen föreslogs byggas under Ostkustbanan. Ändrade förutsättningar har gjort att en bättre lösning funnits för trafikplats och anslutning i Stockvik. Revideringens föreslagna utformning innebär ett enklare utförande då ny väg anläggs över istället för under järnvägen. Länsstyrelsen anser att den förskjutna vägkorridoren, för anslutning mellan ny och befintlig väg E4 vid passagen Stockvik är ett bättre alternativ än den ursprungliga vägutredningens lokalisering av aktuell trafikplats. Föreslagen utformning skapar bättre förutsättningar för trafikflödena i området, ett större avstånd till Stockviksverken samt att sträckningen ger mindre påverkan på befintliga naturvärden. Sammantaget bedömer länsstyrelsen att den nu reviderade vägdragningen kan tillstyrkas. Komplettering 2009 Länsstyrelsen bedömer utifrån aktuell remisshandling, och det material som presenterats vid samrådsmöten, att aktuell komplettering av vägutredning för väg E4 Sundsvall innebär en förbättring för vägprojektet. Länsstyrelsen redovisar synpunkter på de olika delarna som kompletterats och reviderats längs sträckan. Njurunda Anser att reviderad vägkorridor med ny trafikplats Njurunda är ett bättre alternativ än trafikplatser i Åmon och Klockarberget. Denna utformning skapar bättre trafikflöden och mindre negativa konsekvenser på boendemiljöerna. Revideringen innebär minskad påverkan på kulturmiljön vid byn Å. Trafikplatsen får stor inverkan på det kringliggande öppna landskapet. Länsstyrelsen bedömer dock att ny trafikplats och ny planerad sträckning av väg 551 kan placeras i i landskapet på ett godtagbart sätt. Landskapsrummet kring Ljungan påverkas mindre när trafikplatserna Åmon och Klockarberget utgår. Konsekvenserna för markanvändningen i Njurunda och Njurundabommen är inte klarlagt i kommunens översiktsplanering. Viktigt att Vägverket arbetar med kommunen och boende för att få en positiv utveckling av området. Viktigt att aktivt

10 10(60) arbeta för förbättringar för kollektivtrafiken. För länsstyrelsens bedömning av påverkan på riksintressena hänvisas till tidigare yttranden. Kubikenborg Den nya lösningen vid Kubikenborg ger bättre förutsättningar att uppnå kommunens målsättning att stärka Fridhemsgatans karaktär som bostads- och uppsamlingsgata samt reducera gatans genomfartstrafik. Den nya lösningen medför mindre negativa konsekvenser för stadsbilden och för angränsande bostadsmiljöer. Viktigt att planerade åtgärder på Björneborgsgatan och korsningen Bergsgatan/Parkgatan utförs under 2010 så att gatans funktion som den sydligaste delen av väg E14 övertas av Landsvägsallén och Parkgatan i god tid innan den ny väg E4 färdigställs. Ostkustbanan ska kunna trafikeras under byggtiden och det är mycket viktigt att ny väg E4 inte påverkar möjligheterna för ett framtida dubbelspår intill befintlig järnvägssträckning. Banverket har gått vidare till förstudieskedet i detta arbete och samarbete mellan Vägverket, Banverket och kommunen är viktigt så att eventuella konfliktpunkter mellan väg och järnväg kan lösas på ett smidigt sätt. Skönsmon Revideringen innebär att man kommer närmare Ostkustbanan men förändringen är nödvändig för att skapa tillräcklig bullerdämpning och nödvändig grundläggning av bullerskyddsvallar. Samarbete mellan Vägverket och Banverket viktigt. Skönsmon Skönsberg Positivt att väglinjen flyttas österut vid SCA forskningslabratorium för att undvika en flytt av Ostkustbanan. Föreslagen utformning av trafikplats Skönsmon ger tydligare koppling till befintligt gatunät och en förstärkt koppling in till centrala Sundsvall. Vid Skönsberg medför trafikplatsens ny utformning en förbättrad bullersituation för de boende jämfört med tidigare utformning. Vägverkets samlade kommentarer Vägverket noterar att länsstyrelsen framför att de tidigare tillstyrkt alternativ A endast under förutsättning att Nolby vattentäkt kunde säkras även i ett långsiktigt perspektiv och att ombyggnadsalternativet skulle medföra alltför stora ingrepp i befintlig bebyggelse medan förbättringsalternativet skulle ge vägen funktionsmässigt för låg standard. Länsstyrelsen anförde också tidigare att alternativ B innebar påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård och borde endast komma ifråga om alternativ A inte kan realiseras av miljömässiga eller ekonomiska skäl. Vägverket

11 11(60) konstaterar att länsstyrelsen efter sammanvägning av yttranden bedömningen att en sträckning enligt alternativ B kan förordas under förutsättning att försiktighetsåtgärder vidtas. Vägverket konstaterar också att de konflikter som funnits i alternativ B gällande riksintresset för kulturmiljö har lösts i och med kompletteringen Alternativ A är inte aktuellt. Länsstyrelsen delar Vägverkets bedömning och har tillstyrkt revideringarna av korridoren i samband med kompletteringarna gällande Nolby och Stockvik. För kompletteringen 2009 bedömer länsstyrelsen att utifrån aktuell remisshandling, och det material som presenterats vid samrådsmöten, att aktuell komplettering av vägutredning för väg E4 Sundsvall innebär en förbättring för vägprojektet. Vägverket konstaterar att Sundsvalls kommun 2005 antog en ny översiktsplan i vilken det av Vägverket förordade alternativ B samt bro över Sundsvallsfjärden redovisas för ny väg E4. Någon samlokalisering med Ostkustbanan behandlas inte i översiktsplanen. Frågan om samordning mellan väg och järnväg behandlas också i Vägverkets yttrande. För passagen genom riksintresset för kulturmiljö har sträckningen justerats i samband med kompletteringen för Nolby I detta arbete medverkade länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Vägverket konstaterar att länsstyrelsen i samband med yttrandet 2007 gör samma bedömning som Vägverket dvs. en väg i den reviderade korridoren vid Nolby medför mindre negativa konsekvenser för kulturmiljön än i den tidigare korridoren förbi Nolby och att åtgärderna inte bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset. Sammantaget bedömer länsstyrelsen att den nu reviderade vägdragningen kan tillstyrkas. I kommande skede med upprättande av arbetsplan och tillhörande miljökonsekvensbeskrivning kommer en ny väg att detaljutformas inom korridoren på det sätt som beskrivs i kompletteringshandlingarna. Här kommer broutformningen att studeras noggrant för att anpassa denna till kulturmiljön. För kulturmiljövärdena som är beroende av det öppna odlingslandskapet innebär den nya lösningen mindre negativa konsekvenser än tidigare. I kommande skede kommer arbete ske för att så långt som möjligt minimera påverkan på jordbruksmarkerna för att på så sätt kunna hålla odlingslandskapet öppet. Samråd med länsstyrelsen är en naturlig del i kommande skede. För att i viss mån kompensera den störning som den nya sträckningen ändå medför på riksintresset föreslår länsstyrelsen att tillåtlighetsbeslutet bör förenas med villkor på att åtgärder vidtas för att informera, tydliggöra och lyfta fram de stora kulturmiljövärden som finns vid Ljungans utlopp. Informationsinsatser kommer att behandlas i senare skeden men det är primärt inte Vägverket Region Mitts uppgift

12 12(60) utan dessa insatser måste utformas av kommun och länsstyrelse i samråd med verket. Mot den bakgrunden anser Vägverket att något villkor inte bör föreskrivas i tillåtlighetsbeslutet. Vägverket kommer även att i det fortsatta arbetet föra en dialog med länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet om olika diskutera medverkan i vissa investeringar för en permanent utställning m.m. Omfattningen på sådana åtgärder kan dock enligt verkets bedömning inte bestämmas i dagsläget, eftersom frågan inte har diskuterats tidigare. Vägverket vill dock redan nu framhålla att verket inte är berett att medverka till några driftkostnader av sådana anläggningar. Frågan hanteras inte i tillåtligheten. Revidering av korridoren har även skett i Stockvik 2008 och här konstaterar Vägverket att länsstyrelsen gör samma bedömning som Vägverket vad gäller revideringen vid Stockvik, dvs. att en väg i den reviderade korridoren ger en bättre lösning än den tidigare föreslagna utformningen av trafikplats och anslutning i Stockvik. Ostkustbanan kommer att kunna trafikeras under byggtiden då anslutningen till befintlig väg E4 kommer att passera Ostkustbanan och industrispåret till Stockviks nedre fabrik på en bro. Bron över järnvägen utformas så att plats finns för ett eventuellt kommande dubbelspår. I efterföljande arbetsplaneskede kommer särskild uppmärksamhet att ägnas säkerheten vid passage av Stockviksverken och andra industrier. Länsstyrelsen har också tagit upp påverkan på Nolby vattentäkt. Genom val av alternativ B kan passagen vid Nolby vattentäkt lösas på ett godtagbart sätt. I kompletteringen avseende Nolby 2007 beskrivs risken för påverkan på vattentäkten och vilka skyddsåtgärder som föreslås för att förorenat vatten ej ska nå vattentäktens grundvatten. Skyddsåtgärder utgörs av åtgärder för omhändertagande av vägdagvatten så att det inte når och påverkar vattentäkten, rening av dagvatten, utformning av dagvattensystemet så att eventuella utsläpp från en olycka kan fångas upp och hållas kvar samt försiktighet i byggskedet så att inte de täta jordlagren penetreras. Vägverket konstaterar att länsstyrelsen gör bedömningen att dagvatten och utsläpp av farligt gods vid olycka kan hanteras godtagbart genom noggrann utformning av vägen och vägområdet vilket ska detaljutformas i kommande arbetsplaneskede. Som framgår under rubriken vattenresurser/vattenskydd i Vägverket kompletterande yttrande kommer åtgärder att vidtas för att vattentäkten inte ska påverkas negativt. Där framgår också att de naturliga hydrogeologiska förhållandena i området är gynnsamma. Utformningen av vägen tillsammans med utformningen av skyddsåtgärder kommer att studeras noggrant under detaljprojekteringen i framtagandet av arbetsplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Häri ingår hanteringen av

13 13(60) vägdagvatten. Risk för ändrade grundvattenströmmar kommer att beaktas i detta arbete. Vägverket gör bedömningen att det är möjligt att anlägga en ny väg inom den reviderade korridoren utan risk för negativ påverkan på vattentäkten. Vägverket Region Mitt kommer i detaljprojekteringen att samråda med länsstyrelsen, MittSverige Vatten AB och kommunen. I yttrandet över kompletteringen 2009 framför länsstyrelsen synpunkter på ny trafikplats i Njurunda och delar Vägverkets bedömning att ny trafikplats är ett bättre alternativ än trafikplatser i Åmon och Klockarberget med bättre trafikflöden och mindre negativa konsekvenser på boendemiljöerna som följd. Trafikplatsen får dock stor inverkan på det kringliggande öppna landskapet men länsstyrelsen bedömer att ny trafikplats och ny även planerad sträckning av väg 551 kan placeras i landskapet på ett godtagbart sätt. Landskapsrummet kring Ljungan påverkas mindre med denna utformning. I det kommande arbetsplaneskede kommer arbete att ske för att få en positiv utveckling av området och kollektivtrafiken. Vägverket noterar också att länsstyrelsen anser att den nya lösningen vid Kubikenborg medför mindre negativa konsekvenser för stadsbilden och för angränsande bostadsmiljöer. Väghållningsmyndigheten, Vägverket Region Mitt, har för avsikt att under 2009 och 2010 vidta åtgärder på Björneborgsgatan och korsningen Bergsgatan/Parkgatan så att gatans funktion som den sydligaste delen av väg E14 övertas av Landsvägsallén och Parkgatan. Dessa delar omfattas inte av tillåtlighetsprövningen. Ostkustbanan ska kunna trafikeras under byggtiden och det är mycket viktigt att ny väg E4 inte påverkar möjligheterna för ett framtida dubbelspår intill befintlig järnvägssträckning. Banverket har gått vidare till förstudieskedet i detta arbete och samarbete mellan Vägverket, Banverket och kommunen är viktigt så att eventuella konfliktpunkter mellan väg och järnväg kan lösas på ett smidigt sätt. Vägverket noterar länsstyrelsens synpunkter gällande revideringarna vid Skönsmon och vid Skönsmon Skönsberg. Vid Skönsmon kommer i det fortsatta arbetet samarbete ske med Banverket. Sundsvalls kommun Beredningsremiss 2002 Kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun har vid sammanträde 26 november 2001 beslutat:

14 14(60) att motsätta sig alternativen förbättring och ombyggnad av befintlig väg E4, att förorda ett genomförande av projektet enligt alternativ B i utredningen, inklusive en bro över Sundsvallsfjärden, och att detta alternativ därvid skall genomföras med största möjliga hänsyn till befintliga värden avseende kulturminnesvård, naturvård och friluftsliv samt boende och verksamheter i området, samt att framföra den stora betydelsen av att projekt väg E4 Syd Sundsvall snarast kommer till genomförande för att lösa de akuta trafikproblemen längs dagens väg E4 söder om Sundsvall, samt att ett snabbt tillskapande av en bro över Sundsvallsfjärden ger förutsättningar för trafikavlastning i centrala Sundsvall och därmed möjligheter till en fortsatt positiv utveckling av stadens liv, miljö och verksamheter. Kommunfullmäktige har därutöver beslutat att till kommunstyrelsen uppdra att snarast påbörja uppdraget att omarbeta berörda fördjupningar av översiktsplanen utifrån bl.a. alternativ B. I sitt yttrande redovisar kommunen först sitt tidigare ställningstagande och de skäl man hade för att vid utställelsen av vägutredningen förorda alternativ A. Därefter redovisas Vägverket Region Mitts förord för alternativ B samt en sammanfattning av yttranden från remissinstanserna. Kommunens tidigare ställningstagande i den antagna fördjupade översiktsplanen, ÖPL-Trafik 92, förutsatte att det skulle vara tekniskt möjligt att skydda Nolby vattentäkt och därmed kunna undvika intrång i riksintresset för kulturmiljö i Nolby. Den nu genomförda remissen visar emellertid att tre remissinstanser, SGU, SGI och SMHI bedömer att alternativ A inte kan genomföras med full trygghet för vattentäktens bevarande. Sammantaget innebär detta att kommunens ställningstagande nu bör omprövas. Tidigare framförda skäl mot alternativen med förbättring eller ombyggnad kvarstår. Dessa lösningar medför delning av samhällen, medför stora ingrepp i befintliga bebyggelsemiljöer respektive motverkar fortsatt utveckling av lokalsamhällen. Förbättringsalternativet anses inte heller långsiktigt lösa vägens uppgift som nationell huvudväg. Av de under många år studerade vägsträckningarna kvarstår därvid alternativet B. Förvisso innebär detta alternativ konflikter, framför allt med riksintresset för kulturminnesvård, men i ett läge där alternativ A innebär risk att fördärva Nolby vattentäkt finner kommunen att alternativ B nu bör förordas. Ett genomförande av alternativ B måste dock ske med förutsättningen att största möjliga hänsyn tas till befintliga värden som kulturmiljö, naturmiljö och friluftsliv.

15 15(60) Ett fortsatt arbete med vägarbetsplaner och detaljplaner utifrån alternativ B förutsätter att översiktsplanen omarbetas. Kommunen har parallellt med vägutredningen genomfört samråd om Fördjupade översiktsplaneförslag för E4 Syd. Detta arbete bör nu slutföras med utgångspunkt från bl a alternativ B. Kommunen finner slutligen att flera av de mål som redovisas i den aktuella infrastrukturpropositionen har mycket stor bäring mot grundläggande utgångspunkter för projekt väg E4 Syd Sundsvall. Komplettering 2003 I kompletteringen 2003 har Sundsvalls kommun ingen erinran mot innehållet i rapporterna och avstår därför från att avge ytterligare synpunkter i ärendet. Komplettering 2007 Sundsvalls kommun har beretts möjligheter att yttra sig över kompletteringarna med anledning av den reviderade korridoren i Nolby. Kommunen tar upp de synpunkter som lämnades i samband med den ursprungliga beredningsremissen Kommunen har reviderat sin översiktsplan och för området gäller översiktsplan för Sundsvalls kommun I denna plan har vägsträckningen enligt alternativ B redovisats översiktligt och stödjer därmed även en reviderad vägkorridor i den omfattning som revideringen föreslår. Sundsvalls kommun och dess innevånare har länge väntat besked om ny väg E4 sträckning vilket skapat osäkerhet och problem. Kommunen ser det som angeläget att regeringen snarast ger besked i tillåtlighetsfrågan. Kommunen konstaterar att utredningen visar att reviderad korridor bedöms ge oförändrade negativa effekter beträffande buller och konsekvenser för naturmiljön. För kulturmiljö, rekreation och friluftsliv, möjlighet att bruka landskapet samt för landskapsbilden bedöms reviderad sträckning ge minskade negativ effekter. Riskerna för vattentäkten är möjliga att hantera. Den föreslagna revideringen stödjer i högre grad de krav som kommunfullmäktige angav i sitt yttrande Kraven innebar att om alternativ B valdes skulle största möjliga hänsyn tas till befintliga värden avseende kulturminnesvård, naturvård och friluftsliv samt boende och verksamheter i berört område. Revideringen innebär framförallt att konflikten mellan riksintresset väg och riksintresset kulturmiljövård minskat.

16 16(60) I samband med kommande arbetsplaner för väg E4 Sundsvall anser kommunen att även tillfartsvägar från nuvarande väg E4 bör ingå. För boende längs dessa vägar innebär en ny väg E4 sträckning ökad trafik och anpassning av tillfartsvägarna bör därför genomföras samtidigt som en utbyggnad av väg E4. För att påskynda processen är kommunen beredd att medverka med detaljplanearbete i samma takt som arbetsplanen fortskrider. Slutligen anser kommunen att väg E4 Sundsvall utgör ett bra alternativ för OPS-lösning (Offentlig Privat Samverkan) med möjlighet till tidigarelagd byggstart. Sundsvalls kommun är beredd att diskutera olika sätt för medverkan i en sådan finansieringslösning. Komplettering 2008 Sundsvalls kommun har beslutat att överlämna stadsbyggnadskontorets och kommunkontorets förvaltningsskrivelse. I denna skrivelse framförs att med anledning av kommunfullmäktiges beslut i november 2001 att kommunen har reviderat sin översiktsplan. För området gäller översiktsplan för Sundsvalls kommun 2005 och i denna plan har vägsträckning enligt alternativ B redovisats översiktligt och stöder därmed även en reviderad vägkorridor i den omfattning som nu föreslås för Stockvik. Sammantaget så innebär föreslagen revidering fördelar på ett flertal sätt för trafikanterna, ekonomiskt och för berörd markägare Akzo Nobel Stockviksverken. Ingreppet i naturmarken bedöms bli begränsat samtidigt som revideringen minskar risken för negativa effekter på Vapelbäcken. Den föreslagna revideringen stödjer därför i hög grad de krav som kommunfullmäktige angav i sitt yttrande 2001 om att detta alternativ skall genomföras med största möjliga hänsyn till befintliga värden avseende kulturminnesvård, naturvård och friluftsliv samt boende och verksamheter i berört område. Komplettering 2009 Kommunfullmäktige har beslutat att anta kommunstyrelsekontorets och stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande. Kommunfullmäktige yttrade sig över vägutredning för väg E4 Sundsvall, delen Myre Skönsberg den 26 november 2001 och beslutade då bl. a. att förorda ett genomförande av projektet enligt alternativ B i utredningen, inklusive bro över Sundsvallsfjärden. I samband med att vägkorridoren föreslogs revideras i Nolby respektive i Stockvik tillstyrktes revideringarna av kommunfullmäktige i maj 2007 respektive i februari 2008.

17 17(60) I förarbetet till nu aktuellt förslag remitterade Vägverket Region Mitt i december 2008 till Sundsvalls kommun Förstudie E4 Sundsvall Lokalisering av trafikplatser inklusive tillfartsvägar inom Njurunda. Förstudien redovisade och diskuterade vägutredningens ursprungsförslag med trafikplatser i Klockarberget och i Åmon systemalternativ 1 respektive att dessa två trafikplatser ska ersättas med ny trafikplats Njurunda och därvid ny sträckning av väg 551 systemalternativ 2. Kommunstyrelsens samordningsutskott behandlade förstudien den 20 januari 2009 och beslutade därvid att till Vägverket Region Mitt uttala att Sundsvalls kommun tillstyrker systemalternativ 2 innebärande borttagande av tidigare trafikplatser Klockarberget och Åmon, ny trafikplats Njurunda (Åmon syd) och därvid ny sträckning av väg 551 enligt i utredningen redovisad korridor, samt att fortsatt planeringsarbete förutsättes ske i mycket nära samverkan mellan Vägverket Region Mitt, Sundsvalls kommun och berörda i närområdet. En redogörelse för vilka kompletteringar och ändringar som föreslås vid denna komplettering redovisas. Nedan kommenteras förslaget från söder till norr. Myre Njurunda trafikplats Alternativet med 2+1 körfält är naturligt eftersom någon egentlig tillkommande trafikmängd uppstår först vid trafikplats Njurunda. Dock är det viktigt att anslutningen i Myre utförs så trafiksäkert som möjligt även om den ej blir planskild. Förändringen i sektion från 2+2 till 2+1 körfält innebär samtidigt att denna del av väg E4 ej omfattas av kravet på tillåtlighet, vilket även påtalats av miljödepartementet. Njurunda trafikplats Vägutredningens ursprungliga förslag med trafikplats i Klockarberget har mött stark kritik från boende i Klockarberget. Liknande kritik kring trafikplats Åmon har kommit från boende längs Ängomsvägen. Synpunkter har även kommit från boende längs gamla Njurundavägen kring riskerna för ökad trafik. Den nya lösning som presenterats mött mycket positivt gensvar. I samband med att förslaget remissbehandlades i en förstudie beslutade kommunstyrelsens samordningsutskott att uttala att man tillstyrker förslaget (se ovan). Kubikenborg Planeringsarbetet med väg E4 Sundsvall under år 2008 visade på stora bullerstörningar från planerad väg E4-bro över Ostkustbanan och i relation till bostadsbebyggelsen vid Alvägen. Vid samrådsmöten framfördes också oro för fortsatt och

18 18(60) ökad genomfartstrafik från ny väg E4 via Fridhemsgatan och vidare västerut. Nytt förslag eliminerar bullerproblemet för de boende på Alvägen och Fridhemsgatans direktanslutning till ny väg E4 tas bort vilket reducerar risken för smittrafik. Denna lösning förutsätter nära samverkan mellan Vägverket och Sundsvalls kommun. Borttagande av trafikplats Kubikenborg ger också bättre samhällsekonomisk lönsamhet eftersom tidigare föreslagna ramper skulle bli kostsamma i relation till trafikmängden. Skönsmon Utvidgningen av vägkorridoren för att möjliggöra byggande av bullervallar bedöms ej medföra något problem. Alternativt skulle bullerskärmar kunna byggas men en samlad bedömning är att trädplanterade bullervallar på ett naturligare sätt kan inordnas i landskapsbilden. Skönsmon Skönsberg Trafikplatsens nya utförande med cirkulationer (rondeller) på mark istället för på broar ger bättre möjligheter till gestaltning av trafikplatserna och till orientering för trafikanterna. Här pågår också ett viktigt arbete med utformningen av de två brofästena respektive cirkulationsplatserna med t.ex. belysning, markutförande och planteringar. Breddningen av bro- och vägkorridoren sker för att rymma brons grundläggning och områden för dagvattendammar. Tillkomsten av gång- och cykelbana på bron över fjärden har också ökat brons bredd. I såväl denna fråga som i tillkomsten av dagvattendammar har kommunen varit drivande. Vid korridorens utökning mot oljehamnen finns en konstaterad förorening och där sanering av grundvattnet pågår. I fortsatt arbete bör Vägverket kontakta Sundsvalls Hamn och miljökontoret för att se över hur vägbygget och grundvattensaneringen kan påverka varandra. Konsekvenser och eventuella åtgärder behöver därefter redovisas i något skede i processen. Sammantaget finner kommunstyrelsekontoret och stadsbyggnadskontoret att de revideringar och kompletteringar som innefattas i aktuellt förslag ger fördelar för såväl miljö, gestaltning, teknik och samhällsekonomi.

19 19(60) Vägverkets samlade kommentarer Vägverket konstaterar att Sundsvalls kommun delar Vägverkets bedömning att förorda alternativ B i utredningen inklusive bro över Sundsvallsfjärden. Kommunen har även tillstyrkt revideringarna av korridoren i Nolby respektive i Stockvik. Kommunen tillstyrker ny trafikplats Njurunda och anser att revideringarna i övrigt medför bättre utformningar och att de sammantaget ger fördelar för såväl miljö, gestaltning, teknik och samhällsekonomi. En ny översiktsplan har tagits fram som stödjer alternativ B och bro över Sundsvallsfjärden. Vägprojektets finansiering har behandlats i Vägverkets yttrande. Om regeringen lämnar tillåtlighet för alternativ B kommer Vägverket i det fortsatta arbetet givetvis att ta stor hänsyn till friluftslivets intressen samt till natur- och kulturminnesvärdena i området. En kommande arbetsplan kommer att utformas med största möjliga hänsynstaganden till kulturminnesvårdens, naturvårdens och friluftslivets intressen men även med beaktande av de boende och de areella näringarna. Vad gäller kommande arbetsplaner kommer sådana att tas fram som omfattar ny väg E4 med tillhörande trafikplatser. Tillfartsvägar till trafikplatserna måste utredas noga i kommande skede, inte minst för att kunna räkna på trafikmängderna och kapaciteten i de olika trafikplatserna. Hur tillfartsvägarna kommer att hanteras beror på vilka åtgärder som måste göras och huruvida dessa vägar är allmänna vägar eller kommunala gator. Det kan alltså bli aktuellt med både arbetsplaner för allmänna vägar och detaljplaneläggning för kommunala gator. Även andra åtgärder kan bli aktuella om tillfartsvägen berörs i mindre omfattning, detta får dock klargöras i kommande skede. Det är inte alltid säkert det blir en ökad trafik på tillfartsvägarna eftersom trafik som ansluter vid en trafikplats från ett håll inte belastar tillfartsvägen på den andra sidan av väg E4. Utformningen av tillfartsvägarna kommer att ske i nära samarbete med kommunen. Vägverket konstaterar att kommunen är beredd att medverka med detaljplanearbete i samma takt som arbetsplanen fortskrider. Vägverket noterar att kommunen även ny sträckning av väg 551. Denna väg del omfattas inte av tillåtlighetsprövningen utan kommer att behandlas i arbetsplaneskedet.

20 20(60) Kommande planerings arbete kommer att ske i mycket nära samverkan mellan Vägverket Region Mitt, Sundsvalls kommun och berörda i närområdet. I området vid oljehamnen kommer kontakter tas med Sundsvalls Hamn och miljökontoret för att se över hur vägbygget och grundvattensaneringen kan påverka varandra. Arbetsförmedlingen (Tidigare Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS) Beredningsremiss 2002 Arbetsmarknadsstyrelsen framhåller väg E4:s stora betydelse, och vikten av att en upprustning verkligen kommer till stånd. En sådan åtgärd väntas få stor positiv inverkan på företagande, arbetsmarknad och bosättning inom regionen. I övrigt anser AMS att förslagen får bedömas från andra utgångspunkter än de verket har att beakta. Kompletteringen 2003 Kompletteringen 2003 får bedömas från andra utgångspunkter än dem som AMS har att beakta. Vägverkets samlade kommentarer Samtliga påpekanden gäller frågor som får behandlas i kommande skeden med arbetsplan eller bygghandlingar. Arbetsmiljöverket Beredningsremiss 2002 Arbetsmiljöverket framhåller oberoende av vilken vägkorridor som kommer att väljas, kravet att, Vägverket beaktar arbetsmiljön i tidigt skede så att utformning och utförande sker enligt Arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Redan i ett tidigt skede är det lämpligt att upprätta en övergripande arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöverket anger vidare att Vägverket har ett ansvar angående förhandsanmälan samt en arbetsmiljöplan som gäller varje byggnads- eller anläggningsarbetsplats för att, redan vid projekteringsskedet, skapa möjligheter för en god arbetsmiljö på arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket framhåller vidare Vägverkets samordningsansvar och att tidigt behandla eventuella krav på avstängningar och hastighetsnedsättningar. Riskerna för kvartsexponering vid stenbearbetningsverksamhet framhålls. Verket påpekar att mobila anläggningar ska anmälas enligt kvartsföreskriften AFS 1992:16.

21 21(60) Slutligen anger Arbetsmiljöverket att en utbyggnad är positiv om trafiksäkerheten ökas vilket medför en bättre arbetsmiljö för t.ex. yrkesförare och arbetstagare på väg till och från arbetet. Kompletteringen 2003 I kompletteringen 2003 har Arbetsmiljöverket har inte något att tillägga utöver tidigare lämnat yttrande. Vägverkets samlade kommentarer Samtliga påpekanden gäller frågor som får behandlas i kommande skeden med arbetsplan eller bygghandlingar. Banverket Beredningsremiss 2002 Banverket framhåller att man inte har något att anföra om de nya sträckningarna enligt alternativen A eller B. Där dessa däremot går ihop med ombyggnads- och förbättringsalternativen befarar Banverket att de kan försvåra möjligheterna att nyttja befintlig järnväg (Ostkustbanan) och påtagligt försvåra framtida upprustnings- och ombyggnadsåtgärder inom befintlig järnvägskorridor. Banverket anser sig sakna underlag för att tillstyrka något av vägutredningens alternativ. Mot bakgrund av regeringens infrastrukturproposition och de åtgärder som därvid kan bli aktuella på Ostkustbanan efterlyser Banverket en samordning av planeringen för järnvägs- och vägtransporterna. Efter förnyade samråd mellan väghållningsmyndigheten och Banverket har de påtalade oklarheterna klarlagts. Banverket har i ett kompletterande yttrande konstaterat att vägutredningen innehåller utrymme för en eventuell utbyggnad av dubbelspår på Ostkustbanan. En bro över Sundsvallsfjärden medför inte någon negativ påverkan på den framtida järnvägstrafiken. Banverket förutsätter att vedertagna skyddsåtgärder och säkerhetsavstånd följs i det fortsatta arbetet med arbetsplan. Banverket förordar i första hand nybyggnadsalternativet A, i andra hand alternativ B. Förbättrings- och ombyggnadsalternativen skapar betydligt fler konfliktpunkter i det lokala järnvägsnätet. Komplettering 2003 Banverket har utifrån remitterade kompletteringar 2003 inga nya synpunkter i ärendet.

22 22(60) Komplettering 2008 Banverket anser att Ostkustbanan måste kunna trafikeras under byggtiden. Det är också viktigt att befintligt industrispår som går från Ostkustbanan till fabriken i Stockvik inte påverkas av dragningen. Byggnationen av en mötesstation i Stockvik får inte heller påverkas negativt. Banverket har även påbörjat en idéstudie om möjligheterna att bygga dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall. Viktigt är att den nya vägen inte påverkar möjligheterna för ett framtida dubbelspår intill befintlig järnvägssträckning. Mellan Banverket, Vägverket och Sundsvalls kommun pågår ett samarbete för sträckan mellan Stockvik och Sundsvall. Viktigt är att detta samarbete fortsätter så att eventuella konfliktpunkter mellan den nya motorvägen, nuvarande järnvägsanläggning och ett framtida dubbelspår kan lösas på ett smidigt sätt. Komplettering 2009 Banverket har gått vidare till förstudieskedet i arbetet med ett framtida dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall. Det är viktigt att Vägverket, Banverket och Sundsvalls kommun har ett nära samarbete med eventuella konfliktpunkter mellan den nya motorvägen, nuvarande järnvägsanläggning och framtida dubbelspår kan lösas på ett smidigt sätt. Vägverkets samlade kommentarer Ostkustbanan kommer att kunna trafikeras under byggtiden. Vid Stockvik passerar en anslutningsväg mellan ny och befintlig väg E4 över Ostkustbanan och industrispåret till Stockviks nedre fabrik på en bro. Banan kommer kunna trafikeras under byggtiden då bron över järnvägen utformas så att plats finns för ett eventuellt dubbelspår. Vid korsningen mellan ny väg E4 och Ostkustbanan vid Kubikenborg redovisas i kompletteringen förslag till utformning mellan väg E4, Ostkustbanan och Fridhemsgatan. Denna lösning gör det möjligt att trafikera Ostkustbanan under byggtiden och här finns även utrymme för ett kommande dubbelspår. I fortsatta samråd med Banverket har diskussioner förts om Banverket ska räta en kurva på Ostkustbanan i detta läge. Rätning av kurvan skulle medföra att den port för väg E4:as passage under järnvägen skulle kunna kortas av. Med en sådan kurvrätning skulle även Fridhemsgatans passage över väg och järnväg behöva förskjutas något söderut och anslutas till en cirkulationsplats söder om redovisat förslag till lösning.

23 23(60) Ett samarbete med Banverket pågår där utformningen av korsningspunkten studeras. Oavsett lösning kommer den redovisade vägkorridoren att gälla och konsekvenserna för boende i området försämras inte nämnvärt. Kurvrätning av Ostkustbanan eller dragningen av Fridhemsgatan är delar som inte omfattas av tillåtlighetsprövningen. Ett nära samarbete kommer förutom med Banverket att ske med Sundsvalls kommun. Vid fortsatta samråd med Banverket i arbetsplaneskedet kommer olika tekniska lösningar och frågeställningar såsom skyddsåtgärder och säkerhetsavstånd att diskuteras. Vägverket bedömer att dessa frågor kommer att kunna lösas på ett för båda parter tillfredsställande sätt. Vad gäller samordning mellan väg och järnväg konstaterar Vägverket att i kommunens översiktsplan är inte väg och järnväg samlokaliserade. Eftersom terrängen är så starkt kuperad torde någon fysisk samordning, i såväl plan- som höjdläge, inte att gå att åstadkomma annat än på begränsade avsnitt. Skälen till detta är bl.a. att en väg respektive järnväg har så skilda krav på linjeföringsstandard (lutningar och kurvradier). Främst är det järnvägens krav på små lutningar som försvårar en sådan samordning. Problemen blir särskilt påtagliga i en terräng som är så kraftigt kuperad som i området söder om Sundsvall. Även ur andra aspekter kan det ifrågasättas om det verkligen är önskvärt att samlokalisera en väg och järnväg när utbyggnaderna inte kan samordnas i tiden. Om en ny sträckning av Ostkustbanan ska byggas parallellt med en fyrfältig väg E4 som redan är i trafik kommer järnvägsbygget att orsaka många störningar för trafiken i samband med bl.a. sprängningsarbeten, såvida man inte lägger en bred skyddszon mellan trafiklederna. I ett sådant fall kanske impedimentområdet mellan väg och järnväg blir större än den sammantagna bredden av påverkansområden från väg respektive järnväg blir var för sig. Nya sår i landskapet kommer att uppkomma av järnvägsbygget när vägens påverkan har börjat att läkas. Vägverket är således inte övertygat om att fördelarna med en fysisk samlokalisering av väg och järnväg är särskilt stora när utbyggnaderna sker vid olika tidpunkter. Boverket Beredningsremiss 2002 Boverket lämnar följande synpunkter. De synpunkter som Boverket bland annat kan lämna i aktuellt ärende grundar sig på verkets allmänna uppsiktsansvar över planoch byggnadsväsendet i riket och över hushållningen med mark- och vattenområden.

5.4 Ombyggnadsalternativet. Alternativstudier 33. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser.

5.4 Ombyggnadsalternativet. Alternativstudier 33. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser. 5.4 Ombyggnadsalternativet Teknisk standard Akzo obels industriområde försörjs via en trafikplats. Här bör E4 höjas för att

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Vad är gränsvärdet för buller? Svar: Gränsvärdet är 55dB utomhus och beräknas på ett dygnsmedelvärde.

Vad är gränsvärdet för buller? Svar: Gränsvärdet är 55dB utomhus och beräknas på ett dygnsmedelvärde. Samrådsmöte 1 (5) Samrådsmöte 070417 Deltagare: Lokal: Opalen, Kvissleby. Antal åhörare var ca 200. Magnus Lundberg, Projektledare, Vägverket Region Mitt Åsa Eriksson, Datasamordnare, Vägverket Region

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Riskhantering och måluppfyllelse

Riskhantering och måluppfyllelse Riskhantering och måluppfyllelse Riskhantering Skydds- och riskobjekt Inom förstudieområdet förekommer ett antal värden som bör skyddas från intrång. Nordväst om Alunda ligger ett riksintresse för kulturmiljö

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

BESLUT. Datum Upphävande ifråga om detaljplan för Södra Silverdal, området Margareteborg, Helenelund i Sollentuna kommun

BESLUT. Datum Upphävande ifråga om detaljplan för Södra Silverdal, området Margareteborg, Helenelund i Sollentuna kommun 1(4) LANSSTYRELSEN 2012-01-20 Avdelningen för planfrågor Klas Klasson 08-785 4427 Sollentuna kommun Kommunstyrelsen 191 86 SOLLENTUNA SOLLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-01- 2 3.tå Upphävande ifråga

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Översiktsplan Årjängs kommun. Synpunkter som inkommit under samrådstiden april-maj 2006: Länsstyrelsen Sammanfattning

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Översiktsplan Årjängs kommun. Synpunkter som inkommit under samrådstiden april-maj 2006: Länsstyrelsen Sammanfattning SAMRÅDSREDOGÖRELSE Översiktsplan Årjängs kommun Översiktsplanen har, under april-maj 2006, varit ute på samrådsremiss till kommunala nämnder och förvaltningar, politiska partier, byalag, föreningar, angränsande

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun 2016-10-05 Iggesund 2016-10-06 Hudiksvall Kenth Nilsson Tony Andersson Susann Sandegård Oskar Jansson TMALL

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

E4 Sundsvall. Övergripande beskrivning av vägkorridor för alternativ B samt bro över Sundsvallsfjärden

E4 Sundsvall. Övergripande beskrivning av vägkorridor för alternativ B samt bro över Sundsvallsfjärden E4 Sundsvall Övergripande beskrivning av vägkorridor för alternativ B samt bro över Sundsvallsfjärden Januari 2009 Titel: Övergripande beskrivning av vägkorridor för alternativ B samt bro över Sundsvallsfjärden

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län

Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län Samordnat förfarande Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län 2017-10-13 2 (9) Dokumenttitel: Samrådsredogörelse Författare: Lina Ekholm VR Infrapro, Anders Elam ATRAX

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

Promemoria 2009-09-03. Miljödepartementet. Förbifart Stockholm

Promemoria 2009-09-03. Miljödepartementet. Förbifart Stockholm Promemoria 2009-09-03 Miljödepartementet Förbifart Stockholm Sammanfattning Regeringen har beslutat att tillåta att en motorväg byggs enligt Vägverkets förslag Förbifart Stockholm. Motorvägen får byggas

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING Utökat samråd Maj 2005 UTREDNING FÖR VÄG 68 SAMT JÄRNVÄG FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN INLEDNING Om uppdraget Tyréns AB utreder på uppdrag av Stora Enso Fors AB

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post

Läs mer

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 1 Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 2 1. Samrådsmötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för planprocessen 4. Presentation

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp 2017-05-08/09 Agenda Inledning/presentation Historik kring projektet Projektmål Tidplan och samrådsprocess Studerade korridorer Samrådstid

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för nybyggnation i de södra delarna av Fjugesta. Planen ger förutsättningar

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter.

E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall är först och främst ett vägprojekt. Helt enkelt en ny väg som ska förbättra trafiksäkerheten, framkomligheten

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Naturskyddsföreningen i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län Vägverket Region Stockholm Att: Marianne Eriksson 171 20 Solna Stockholm 2004-04-15 Väg 73, Nynäshamn-Stockholm, delen Älgviken-Fors VST-41540 Yttrande av Naturskyddsföreningen

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 14 PM En redovisning av Ekerö kommuns inställning 2009-01-16 3 (8) Innehåll Kompletteringsuppgift 14... 4 1 Bakgrund... 4 1.1 Nuvarande förhållanden... 4 1.2 Kommunen

Läs mer

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Riksintressen Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Peter Åkerhammar Enheten för mineralinformation och gruvnäring

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte 2014-08-27 Dagordning Presentation Inledning Presentation av projektet Miljöfrågor i projektet Fortsatt arbete Marklösenfrågor Övriga frågor

Läs mer

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Clas Magnusson Tel: 08-698 12 23 clas.magnusson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2010-06-03 Dnr 521-4668-07 Rv Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan Ny väg 268 E4 Grana Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan 1 Syfte Ny väg alternativt ombyggnad av befintlig väg 268 mellan E4 och Grana Trafikverket utreder sedan några år hur man kan förbättra

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-11-03 Väg 27 förbi Backaryd till Hallabro Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala 2009-09-02 Komplettering terrängstudie

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-03-18 Rv 27 Förbi Backaryd Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

stadsledningskontorets, exploateringskontorets, stadsbyggnadskontorets, Östermalms stadsdelsförvaltning Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontorets, exploateringskontorets, stadsbyggnadskontorets, Östermalms stadsdelsförvaltning Anton Västberg Telefon: Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Trafikkontoret Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr 001636/2016 Dnr E2016-03424-1 Dnr 2016-17943 Dnr 2016-16333 Dnr T2016-03115

Läs mer

Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark

Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark 9-01 Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark Inom vägplan för sträckan Gumboda-Grimsmark berörs sex detaljplaner av vägplanens nya vägområde. I tabellen nedan visas en sammanställning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Sida 1 (6) 2008-12-19 Version: 1.0 Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Redovisning av regeringsuppdrag Riksantikvarieämbetet Tel 08-5191

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Kävlinge kommun Miljö & Teknik 2002-01-21 2002-01-30

Kävlinge kommun Miljö & Teknik 2002-01-21 2002-01-30 Kävlinge kommun Miljö & Teknik 2002-01-21 2002-01-30 RIKTLINJER FÖR PLACERING AV MOBILRADIOSTATIONER Godkänd i miljönämnden 2002-01-30 Allmänt Det moderna samhället medför behov av en mängd anläggningar

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer