1. Uppgift om Mobilarena Norden AB:s organisationsnummer. 2. Uppgift om de för avtalet aktuella villkoren för betalning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Uppgift om Mobilarena Norden AB:s organisationsnummer. 2. Uppgift om de för avtalet aktuella villkoren för betalning."

Transkript

1 Konsument verket KO Föreläggande IF 2016:2 Datum Dnr /461 Mobilarena Norden AB, Bryggavägen Ekerö Informatorisföreläggande Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Mobilarena Norden AB, , att vid marknadsföring av mobiltelefoner, bredbandsabonnemang och liknande produkter, innan avtal utanför affärslokal ingås, lämna klar och begriplig information i en handling, eller om konsumenten samtycker till det, i en annan läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten, enligt följande. 1. Uppgift om Mobilarena Norden AB:s organisationsnummer. 2. Uppgift om de för avtalet aktuella villkoren för betalning. 3. Uppgift om konsumentens reklamationsrätt, hur reklamation ska göras och gatuadressen till det verksamhetsställe dit konsumenten kan vända sig för att framställa klagomål. 4. Uppgift om att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätten och hur konsumenten kan ta del av det. 5. Uppgift om avtalets uppsägningstid. 6. Uppgift om konsumentens möjlighet att få en tvist med näringsidkaren prövad utanför domstol. Föreläggandet är förenat med ett vite på kronor. Föreläggandet ska godkännas och vara KO till handa senast den 24 mars 2016 (se informationen i bilaga i). Postadress Fakturaadress Besöksadress Telefon/Fax E-post/webbadress Bankgiro Org.nr Box 48 FE 64 Tage Erlandergatan 8A konsumentverket@konsumentverkelse Karlstad Frösön WWW. konsument ve rke se

2 2015/461 2 (7) Information till näringsidkaren Ett godkännande av föreläggandet innebär inte att näringsidkaren blir skyldig att betala det förelagda vitet. Vitet aktualiseras endast om näringsidkaren inte uppfyller det meddelade åläggandet och domstol på KO:s begäran beslutar att näringsidkaren ska betala vitet.

3 2015/461 3 (7) Skäl Bakgrund och den aktuella marknadsföringsåtgärden Mobilarena Norden AB, fortsättningsvis Mobilarena, är en oberoende återförsäljare av bl.a. mobiltelefoner med tillhörande abonnemang samt mobilt bredband i kombination med hårdvara. Bolaget säljer sina produkter främst utanför affärslokal. Efter att Konsumentverket mottagit ett antal anmälningar avseende bolagets marknadsföring inledde verket en granskning under våren Genom anmälningar till Konsumentverket har verket fått del av den informationshandling som Mobilarena har lämnat till konsumenter innan avtal ingås utanför affärslokal, "Kundkollen", se bilaga 2. Vid Konsumentverkets granskning av handlingen bedömde verket att informationen som Mobilarena tillhandahöll konsumenten inte uppfyller de krav som uppställs i lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, DAL. Mobilarena har under ärendets gång inkommit med en uppdaterad version av sin informationshandling "Kundkollen", se bilaga 3. Verket bedömde dock att även denna handling innehöll brister när det gäller vilken information som förmedlas. Efter det att Konsumentverket har påpekat för Mobilarena att även den uppdaterade versionen av innehåller brister i förhållande till lagkraven, har bolaget trots flera uppmaningar att yttra sig inte avhörts. Tillämpliga regler Av 2 kap. 2 1 st. DAL framgår vilken information som ska lämnas till konsumenten innan avtal ingås vid avtal utanför affärslokaler. Enligt 1 p. ska näringsidkaren lämna information bl.a. om sitt namn och organisationsnummer. Enligt 6 p. ska information lämnas om villkoren för betalning samt för leverans eller fullgörande på något annat sätt och tidpunkt för leverans eller fullgörande. Av 8 p. framgår att näringsidkaren ska informera om den rätt som konsumenten har att reklamera enligt lag, hur reklamation ska göras och gatuadressen till det verksamhetsställe dit konsumenten kan vända sig för att framställa klagomål. Enligt 9 p. ska förutsättningarna för konsumentens ångerrätt anges, bl.a. att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätten och hur konsumenten kan ta del av det. Av 16 p. framgår att information ska lämnas om villkoren för att säga upp avtalet, om det gäller tills vidare eller förnyas automatiskt. Och i 18 p. anges att information ska lämnas om vilka möjligheter som finns att få en tvist med näringsidkaren prövad utanför domstol.

4 2015/461 4 (7) Av 2 kap. 5 DAL framgår att informationen enligt 2 1 st. ska ges klart och begripligt i en handling eller, om konsumenten samtycker till det, i annan läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten. Särskild hänsyn ska tas till behoven hos underåriga och andra särskilt utsatta personer. Om inte information lämnas i enlighet med 2 kap. 2-5 DAL anses det enligt 2 kap. 6 DAL som ett utelämnande av väsentlig information enligt lo 3 st. MFL och då ska även andra delar av MFL tillämpas. Utelämnande av väsentlig information till konsumenter är att anse som vilseledande och otillbörligt enligt 8 MFL om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Enligt 24 MFL får en näringsidkare som vid sin marknadsföring låter bli att lämna väsentlig information åläggas att lämna sådan information. Av 28 MFL framgår att KO får meddela förelägganden om åläggande som avses i 24 ifall som inte är av större vikt. Föreläggandet ska förenas med vite. Bedömning Den av Mobilarena ingivna, uppdaterade versionen av informationshandlingen "Kundkollen" är vid en jämförelse med kraven i 2 kap. 2 1 st. DAL behäftad med följande brister; -Uppgift om bolagets organisationsnummer saknas, jfr 2 kap. 2 1 St. 1 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera bl.a. om sitt namn och organisationsnummer. -Uppgift om villkoren för betalning saknas, exempelvis om konsumenten faktureras månadsvis eller kvartalsvis, jfr 2 kap. 2 1 st. 6 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera bl.a. om villkoren för betalning. -Uppgift om konsumentens reklamationsrätt saknas, jfr 2 kap. 2 1 st. 8 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera om den rätt som konsumenten har att reklamera enligt lag, hur reklamation kan göras och gatuadressen till det verksamhetsställe dit konsumenten kan vända sig för att framställa klagomål. -Uppgift om att det finns ett standardformulär samt var det finns saknas, jfr 2 kap. 2 1 st. 9 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera om konsumentens ångerrätt, bl.a. om att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätten och hur konsumenten kan ta del av det. -Uppgift om uppsägningstid saknas, jfr 2 kap. 2 1 st. 16 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera om villkoren för att säga upp avtalet, om det gäller tills vidare eller förnyas automatiskt.

5 2015/461 5 (7) -Uppgift om att konsumentens möjlighet att få en tvist med bolaget prövad utanför domstolen, såsom att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, saknas, jfr 2 kap. 2 1 st. 18 p. DAL, där det framgår att bolaget ska informera om vilka möjligheter som finns att få en tvist med näringsidkaren prövad utanför domstol. De nu uppräknade uppgifterna som saknas i informationshandlingen som Mobilarena lämnar till konsument innan avtal utanför affärslokaler ingås är enligt 2 kap. 6 DAL att anse som väsentlig information enligt 10 3 st. MFL. Utelämnande av sådan väsentlig information är att anse som vilseledande. Eftersom informationen är att bedöma som väsentlig får utelämnandet av densamma även anses otillbörlig. För att säkerställa att Mobilarena inte fortsätter med den påtalade otillbörliga marknadsföringen beslutar KO att utfärda ett informationsföreläggande. Föreläggandet förenas med vite. Ida Nyström Processråd

6 2015/461 6 (7) GODKÄNNANDE Ovanstående informationsföreläggande, IF 2016:2, godkänns. Jk'idkjit(trtkil-k k) 0 r Företag KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK Dnr _/', / den futturc Ordn.nr (,) Adre (JAK Aik C tkik ktv tr- '\i-/a/14. Postnummer Postadress Fii ateckn namnteckning Firmatecknarens namnteckning ti-sklitc1 Namnförtydligande Namnförtydligande Bilagor Mobilarenas informationshandling till konsument innan avtal ingås, "Kundkollen", bilaga 2. Mobilarenas uppdaterade informationshandling "Kundkollen", bilaga 3.

7 2015/461 7 (7) INFORMATION OM FÖRELÄGGANDET För att föreläggandet ska gälla ska det godkännas och vara KO till handa inom angiven tid. Föreläggandet godkänns genom att det undertecknas av behörig(a) firmatecknare. Att godkänna ett föreläggande utgör inte en sådan löpande förvaltningsåtgärd som ingår i en verkställande direktörs allmänna behörighet. Ett godkänt föreläggande gäller som ett åläggande meddelat av domstol. Föreläggandet översänds till näringsidkaren i två exemplar. Ett godkänt/ undertecknat exemplar ska återsändas till KO på följande adress. Konsumentombudsmannen Box KARLSTAD Bifoga registreringsbevis med aktuell uppgift om firmatecknare. Godkänner näringsidkaren föreläggandet och rättar sig efter det, kommer KO inte att vidta några ytterligare åtgärder. Om näringsidkaren åsidosätter föreläggandet kan domstol, på begäran av KO, besluta att näringsidkaren ska betala det förelagda vitet. Om näringsidkaren inte godkänner föreläggandet kommer KO överväga att föra ärendet vidare till domstol.

8 MOBIJÄ 1111 KUNDKOLL Vid frågor så går det bra att kontakta våran kundtjänst via eller besök för mer Info Vi strävar efter att förbättra din mobila situation, att du som kund är nöjd är viktigt för oss. Har du frågor om din produkt eller ditt abonnemang, är du alltid välkommen att kontakta oss. Bytesrätt 114 dagar, mot uppvisande av kvitto och obruten förpackning. Bindningstid: (Qkffibtk Operatör: Tre [A Canal Digital LI Uppläggningsavgift: C? ;-- Abonnemangskostnad: M011- koäyt/- ' YA - 50-r- (q 72-I ffri4 Förhöjd Månadsavgift: Förhöjd avgift tillbehör: 05-- Total Månadskostnad(Abonnemang+Förhöjdavgift): 39 r)-) Faktura avgift: Tre 35kbJ Canal Digital 49kr LJ autogiro/e-faktura Okr Hårdvara uthämtad: Ja gi Nej EJ Beställd LI Kontaktnummer till kund: Datum & Ori : Beskrivning: - q I Underskri äljare: Namnförtydligande kund: Namnförtydligande säljare: Å Q-g, t., J5 1MA t C01-Yị d1496e 1

9 Mobil arena Kundkollen är ett förtydligande av ditt abonnemang. En kundkoll gäller för ett abonnemang. Jag är medveten om att detta är ett abonnemang på 24 månader där jag ska betala summan nedan. Jag som kund är även medveten om att ingenting är gratis. Underskrift: Bindningstid: Operatör: Tre 0 Canal Digital 0 Uppläggningsavgift: Abonnemangskostnad: Förhöjd Månadsavgift: Förhöjd avgift tillbehör: Total Månadskostnad(Abonnemang+Förhöjdavgift): Faktura avgift: Tre 35kr EJ Canal Digital 49kr 0 autogiro/e-faktura Okr Hårdvara uthämtad: Ja El Nej D Beställd 0 Kontaktnummer till kund: Datum & Ort: Beskrivning: Underskrift kund: Underskrift säljare: Namnförtydligande kund: Namnförtydligande säljare:

10 Mobil arena Vi strävar efter att förbättra din mobila situation, att du som kund är nöjd är viktigt för oss. Har du frågor om ditt abonnemang eller din produkt så är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon eller mail. Om du som privatkund har slutit avtal på distans eller utanför Mobilarenas affärslokaler har du rätt att ångra ett köp inom 14 dagar (ångerfrist) från köptillfället. Om du som kund vill åberopa din ångerrätt ska du meddela Mobilarena Norden AB detta inom ångerfristen. Du kan kontakta oss via telefon ( ) eller via e-post Du ska återsända produkterna till vår logistikavdelning utan onödigt dröjsmål och senast 14 dagar efter den dag då du meddelat oss om ditt beslut att frånträda avtalet. Vid ett återköp står konsumenten för fraktkostnaden. Om varan är öppnad, skadad eller förändrad är du skyldig att stå för en kostnad som värdeminskningen innebär för Mobilarena Norden AB (upp till 100%). Alla hårdvaror som säljs av Mobilarena Norden AB har två (2) års garanti förutom Apple produkter som har ett (1) års garanti. Ett garanti/serviceärende kan ta upp till sex (6 veckor). För snabbast hjälp kan du kontakta oss via telefon. Om du behöver service för en Lenovo produkt kan du kontakta Lenovo direkt och få snabbare service. Lenovo tel: Tel: Mobilarena E-post: Box Nacka Strand

Beslut om informationsåläggande

Beslut om informationsåläggande Konsument verket KO Beslut om åläggande Datum Dnr 2017-11-30 Ida Nyström Rickard Wänqvist, 740201-1998 med uppgiven firma FROGGY Finnögatan 3 582 78 Linköping Beslut om informationsåläggande Konsumentombudsmannen

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

Förbuds- och informationsföreläggande

Förbuds- och informationsföreläggande Konsument verket KO Föreläggande FF 2015:8 -/*> IF 2015:5 - zoo Datum 2OI5-II-26 Dnr 2OI5/H7I Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Lundstedt Fond & Finans AB Grynbodgatan 4 A 211 33 Malmö Förbuds-

Läs mer

Informations- och förbudsförelägganden

Informations- och förbudsförelägganden KONSUMENTOMBUDSMANNEN [ KONSUMENTVERKET*""""" KONSUMENTOMBUDSMANNEN 'NK. 2015-09m f FÖRELÄGGANDE 2015-09-08 FF 2015:4 b IF 2015:3 b Dnr 2014/1211 uy 2* ^. ^.l.^...isjvedfonenet AB ""Björkgatan 77 753 23

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund.

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund. Sida 1 av 6 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717-23(9 Adressat Prognosia AB Organisationsnummer 556722-7946 Föreläggande KO förbjuder Prognosia

Läs mer

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt.

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt. KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Gunnar Wikström FÖRELÄGGANDE 2014-02-13 FF 2014:01 Dm-2013/928 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. ]) W. J Q Dnr ^0/3 ms VIII nt«(«*t*timioi*tmhmtimiie«iig

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm Konsument verket KO Beslut Datum 2019-06-20 2019/783 Maja Lindstrand SunResidence Travel Collection AB, 556930-4073 Box 343387 wo 26 Stockholm Beslut Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder SunResidence Travel

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE KONSUMENTVERKET 013-07-04 KONSUMENTOMBUDSMANNEN IF 2013:16 Dnr 2012/1836 INK 2a13-0 M- 01 Dnr... fe Oee....!MOM.... rfflt.nr 60 Turkish, irlines Inc., 1E905433 Saken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Publicerad den 29 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831 Adressat Scandinavian Airlines System Denmark Norway Sweden, 90200-7720 Saken Information om passager KONS UMENTVERKET KONSIffililEt

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016:13 2016-08-15 Mål nr B 3/16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE Malmö Dansakademi AB, 556850-1372 Sofielundsvägen 57, 214 34 Malmö Ombud: Jur. kand.

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373 Adressat Dentally Nordi)cnA0B4is Organisationsnummer Föreläggande 556737-24 VMENTVERKET

Läs mer

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826 Adressat Norwegian Air Shuttle ASA, NO 965920358 MVA Saken Information om passagerare gntverket KONSU MENTOMBUDSMANNEN INK. 2013-08-

Läs mer

Föreläggande. Datum 2014-12-08

Föreläggande. Datum 2014-12-08 Konsument verket KO KO-sekretariatet Processrådet Gunnar Wikström Föreläggande Datum 2014-12-08 FF 2014:05a/ IF 2014:02a Dnr 2014/652 P-r-o Telecom Sverige Filial Rydsvägen 376 A, lgh 1102 584 39 Linköping

Läs mer

2. "Äntligen ett alternativ till sömn- och värktabletter" 5. "Gunilla och Malins sömnproblem försvann"

2. Äntligen ett alternativ till sömn- och värktabletter 5. Gunilla och Malins sömnproblem försvann : Konsument verket KO Processrådet Ida Nyström KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN Föreläggande Datum 2014-12-02 FF 2014:02a Dnr 2013/326 INK. 2014-12- 2 3 n, 0/3/32C Lint! *«M» IIH ******** Ull IMtf

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 86 MARKNADSDOMSTOLEN Karin Lindell, ordförande, Anders Stenlund, Lars Borg och Astri Muren PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler Gäller från 1 juli 2017 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör som är med i Telekområdgivarna

Läs mer

Granskning av marknadsföring i poddradio

Granskning av marknadsföring i poddradio Konsument verket KO Otto Johansson Hansson Malin Fors PM Datum 2016-11-28 2016/1385 Granskning av marknadsföring i poddradio Bakgrund Konsumentverket har uppmärksammat att det är vanligt förekommande med

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande Rakexperten

Läs mer

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal 1 Denna lag gäller för avtal varigenom en näringsidkare överlåter eller upplåter lös egendom till eller utför tjänster åt en konsument,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal; SFS 2000:274 Utkom från trycket den 23 maj 2000 utfärdad den 11 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse:

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse: Protokoll Datum Dnr 2017-11-16 2015/641 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Energiföretagen Sverige och Konsumentverket angående överenskommelse om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Gäller från och med 1 september 2018 Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör ingår avtal, eller har ingått

Läs mer

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE Föredraganden Caroline

Läs mer

Angående vilseledande marknadsföring

Angående vilseledande marknadsföring 2014-11-07 Dnr 2014/1059 Enhet Rättsenhet 2 Camilla Tellås Dir. tel. 054/19 40 50 Moderna Försäkringar Att: Karin Stenlund Box 7830 103 98 Stockholm Angående vilseledande marknadsföring Konsumentverket

Läs mer

Avtalsvillkor. Allmänna villkor gällande DMZ tjänster för privatpersoner och företag.

Avtalsvillkor. Allmänna villkor gällande DMZ tjänster för privatpersoner och företag. Avtalsvillkor Allmänna villkor gällande DMZ tjänster för privatpersoner och företag. I den mån inte annat anges i ett avtal mellan dig och DMZ städservice (org. nr. 750518-3280) ( DMZ") gäller följande

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0

KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0 KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART First Date International FD

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

BESLUT 2018:8. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2018:8. Bakgrund. Dnr Dnr 2017-14 2018-05-29 BESLUT 2018:8 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 6 december 2017 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:3 2008: Datum 2009-02-17 Dnr B 5/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Abitur AB, Box 2071, 429 12 SÄRÖ SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD. Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare: J. E.

Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD. Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare: J. E. MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:8 2008: Datum 2009-04-29 Dnr B 6/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare:

Läs mer

Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal STOCKHOLM

Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal STOCKHOLM Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal STOCKHOLM 2018-06-20 Sammanfattning Riksdagen fattade den 14 juni beslut om att från 1 september

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/273 2012-12-17 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Läs mer

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis.

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis. KONSUMENTVÄGLEDNING Konsumentvägledaren hjälper till med information om bl.a. konsumenträtt och vänder sig till både konsument och näringsidkare i Ger råd och tips om tester innan köp. om du har hamnat

Läs mer

.. Kopvillkor. Allmänt

.. Kopvillkor. Allmänt .. Kopvillkor Allmänt Privatperson För dig som är privatperson, gäller Distansavtalslagen om din beställning är genomförd på distans (se nedan angående ångerrätt) samt Konsumentköplagen, som har strikta

Läs mer

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när operatör som har avtal med Telekområdgivarna

Läs mer

Svenska Postorderföreningens Branschregler

Svenska Postorderföreningens Branschregler Svenska Postorderföreningens Branschregler 1 Dessa branschregler har utarbetats efter samråd med Konsumentverket/KO och har antagits av Svenska Postorderföreningen. Reglerna träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket.

Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket. Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket niclas.ernebratt@konsumentverket.se Föreläsningens innehåll Information - Vilken information krävs? - Konsekvenser vid utebliven information Ångerrätt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Användarvillkor. 1. Information om oss. 2. Ansökan och bundenhet. 3. Priser

Användarvillkor. 1. Information om oss. 2. Ansökan och bundenhet. 3. Priser Användarvillkor Dessa villkor gäller för webbplatserna www.glossybox.se och www.themanbox.se ( Webbplatsen ), de prenumerationstjänster som erbjuds på Webbplatsen ( Prenumerationerna ) och de boxar eller

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PARTER DOM 2016-11-03 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 10733-16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, 202100-2064 Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE Prospect Marketing Sweden Handelsbolag,

Läs mer

Alla priser är inkluderade 25% moms. Förbeställda, men ej uthämtade varor debiterar vi den verkliga fraktkostnaden (t/r) och minst 99 kr.

Alla priser är inkluderade 25% moms. Förbeställda, men ej uthämtade varor debiterar vi den verkliga fraktkostnaden (t/r) och minst 99 kr. KÖPINFORMATION Alla priser inkluderar moms. Percykel reserverar sig för prisändringar, slutförsäljning och eventuella faktafel som kan finnas på vår sida eller i våra annonser. Vi förbehåller oss rätten

Läs mer

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens BESTÄLLNINGSVILLKOR 1. Om Holmgrens Vid beställning med leverans till och uthämtning vid uthämtningsställen med adress Femvägsskälet 1, Femvägsskälet 4, Tagenevägen 30, Aröds industriväg 2, Norra Långebergsgatan

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:2 2015-03-09 Mål nr B 2/14

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:2 2015-03-09 Mål nr B 2/14 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:2 2015-03-09 Mål nr B 2/14 KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box 48, 651 02 Karlstad Ombud: Processrådet G. W. SVARANDE Swedish Online Services SOS AB, (f.d. First Date International

Läs mer

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm Konsument verket KO Datum 2017-02-03 2017/153 Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Telefonförsäljning Konsumentverket tillskriver regeringen med anledning av att telefonförsäljning fortfarande

Läs mer

Föreläggandet ska godkännas och vara KO till hända senast den 9 december 2015 (se information på sidan 5).

Föreläggandet ska godkännas och vara KO till hända senast den 9 december 2015 (se information på sidan 5). KONSUMENTOMBUDSMANNEN KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 205-- 3 0 Dnr.. ptols^j Ordn.nr. CD FÖRELÄGGANDE 205--23 Immitec Sverige AB Box 57 3 22 Falkenberg FF 205:7 b Dnr 205535 Förbudsföreläggande

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström

KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström STÄMNINGSANSÖKAN 2014-07-07 Dm 2011/2174 Marknadsdomstolen KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box48 651 02 Karlstad SVARANDE Baraspara Sverige AB, 556787-4309

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 11 Patent- och 2016-10-26 Mål nr PMÖ 8051-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 020109 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent

Läs mer

Distans- och hemförsäljningslagen

Distans- och hemförsäljningslagen Distans- och hemförsäljningslagen SFS 2005:59 Lagen ger dig ett skydd vid distanshandel och hemförsäljning. Reviderad april 2007 Distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) gäller när du handlar på distans

Läs mer

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1 AVSNITT 2 Koll på cashen 1 Ordlista 24-månadersavtal ett avtal där du binder dig att betala en viss kostnad i 24 månader, för till exempel en mobiltelefon. Abonnemang ett löpande avtal som ger dig tillgång

Läs mer

Gäller fr.o.m. 1/ Trygghetsförsäkring. Ersätter självrisken vid olycka. i samarbete med

Gäller fr.o.m. 1/ Trygghetsförsäkring. Ersätter självrisken vid olycka. i samarbete med Gäller fr.o.m. 1/1 2018 Trygghetsförsäkring Ersätter självrisken vid olycka i samarbete med Teckna en trygghetsförsäkring till din Hövding Tack för att du valt att köpa en Hövding cykelhjälm! Den ger dig

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i distans- och hemförsäljningslagen (2005:59); SFS 2014:14 Utkom från trycket den 28 januari 2014 utfärdad den 16 januari 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

ALLMÄNNA KÖPVILLKOR ALLMÄNT AVTAL KUNDUPPGIFTER M.M.

ALLMÄNNA KÖPVILLKOR ALLMÄNT AVTAL KUNDUPPGIFTER M.M. DIN SKO ECCO JERNS NILSON SHOES RADICAL SPORTS SKOPUNKTEN ALLMÄNNA KÖPVILLKOR ALLMÄNT Dessa villkor gäller alla beställningar som görs av kunden hos NilsonGroup AB, org. nr 556192-9315, via vår e-handelsbutik

Läs mer

Datum. 1 denna överenskommelse avses med

Datum. 1 denna överenskommelse avses med Konsument verket KO, Datum Dnr 2013-09-27 2013/1180 Branschöverenskommelse om marknadsföring av kampanjer på webbplatser 1. Tillämpningsområde Denna överenskommelse gäller vid marknadsföring till konsumenter

Läs mer

Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av telefonabonnemang. 1. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar att tingsrätten vid vite ålägger

Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av telefonabonnemang. 1. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar att tingsrätten vid vite ålägger Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-IO-14 2014/655 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande 0700

Läs mer

KO yrkar att Patent- och marknadsdomstolen förpliktar Jollyroom att till staten utge kr i vite.

KO yrkar att Patent- och marknadsdomstolen förpliktar Jollyroom att till staten utge kr i vite. Konsument verket KO Ansökan Datum 2019-02-20 2019/224 Patent- och marknadsdomstolen Kärande Konsumentombudsmannen, 202100-2064 (KO) Box 48 651 02 Karlstad Svarande Jollyroom AB, 556815-7159 (Jollyroom)

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-16 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 42 Mål nr PMT 5689-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare PARTER Kärande

Läs mer

Standardmall för information om ångerrätten

Standardmall för information om ångerrätten Standardmall för information om ångerrätten Denna mall kan användas av näringsidkare för att informera konsumenter om ångerrätten enligt de krav som finns i lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler

Läs mer

Svensk författningssamling 2005:59

Svensk författningssamling 2005:59 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Svensk författningssamling 2005:59 Det kan förekomma fel i författningstexterna,

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011

MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011 MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011 Presentation för SFIR 17 januari 2012 Advokaten Lena Frånstedt Lofalk Marknadsrätt EU-domstolen 2010 En dom den 12 maj 2011 i mål mellan KO och Ving Sverige AB om vad som

Läs mer

Konsument Göteborg. Konsumenträtt. Yashin Hajee. Konsumentsverige Kommunal verksamhet. Statlig myndighet. Konsument Göteborg

Konsument Göteborg. Konsumenträtt. Yashin Hajee. Konsumentsverige Kommunal verksamhet. Statlig myndighet. Konsument Göteborg Konsumenträtt Konsument Göteborg Yashin Hajee Konsumentsverige Kommunal verksamhet Konsument Göteborg Statlig myndighet Statlig myndighet Konsumentverket/KO Hallå konsument Konsument Europa Allmänna reklamationsnämnden

Läs mer

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur.

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur. Grandeur Sweden AB, 556885-4367 Dessa gäller för samtliga tjänster som Grandeur Sweden AB tillhandahåller sina kunder. Genom att teckna avtal om medlemskap med Grandeur Sweden AB godkänner Kunden dessa.

Läs mer

Distans- och hemförsäljningslag (2005:59)

Distans- och hemförsäljningslag (2005:59) , 1 kap. Distans- och hemförsäljningslag (2005:59) Utkom från trycket den 8 mars 2005 utfärdad den 24 februari 2005. 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens innehåll 1 Denna lag innehåller bestämmelser om

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM SVARANDE Optimal Telecom Sverige Aktiebolag, Box 62, 164 94 KISTA Ombud: advokaten Gabriel Lidman,

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:15 2013-09-24 Mål nr B 1/13 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE 1. Genilab of Scandinavia Aktiebolag, 556247-6753, Riddargatan 14, 114 35 Stockholm

Läs mer

Köpvillkor. Vänligen se din orderbekräftelse eller din faktura för ditt aktuella erbjudande.

Köpvillkor. Vänligen se din orderbekräftelse eller din faktura för ditt aktuella erbjudande. 1. Allmänt Du kan känna dig trygg med ditt val! Vi följer de lagar och regler som gäller vid tillverkning och kontroll av våra produkter och följer dem noggrant till färdig produkt för att kunna säkerställa

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Köp & leveransvillkor utanför EU

Köp & leveransvillkor utanför EU Köp & leveransvillkor utanför EU KÖP- OCH LEVERANSVILLKOR AVSEENDE LEVERANSER TILL KONSUMENT UTANFÖR EU 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE Dessa köp- och leveransvillkor, nedan kallade Villkoren, tillämpas på samtliga

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Definitioner. 2. Vad är det som gäller mellan Kunden och Fello?

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Definitioner. 2. Vad är det som gäller mellan Kunden och Fello? ALLMÄNNA VILLKOR 1. Definitioner Gällde från 2017-04-27 till 2017-10-31 1.1 För att undvika missförstånd och onödiga upprepningar följer nedan en lista på ord som har en särskild innebörd i det här dokumentet.

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson, referent

RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson, referent 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 12 Patent- och 2017-01-13 Mål nr PMÖ 10737-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 0223 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 5, dom den 6 oktober 2011 i mål T 9184-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE OCH MOTPART Konsumentombudsmannen

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC

INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsbrev Vitec Säljstöd 6.7a VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

Hemnets allmänna annonsvillkor kund

Hemnets allmänna annonsvillkor kund Hemnets allmänna annonsvillkor kund Fastställda av Hemnets styrelse juni 2014. Dessa allmänna villkor ingår som en del av ditt annonsavtal med Hemnet. De beskriver bland annat: Vad det kostar att annonsera

Läs mer

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar Den här sammanställningen går först igenom allmän information om marknadsföringslagen. I slutet finns instuderingsfrågor med färdiga svar. Läs först texten och lär er därefter svaren på frågorna. Sedan

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER 1. Allmänt Dessa allmänna villkor utgör ett avtal (nedan benämnt Avtalet) mellan dig, som användare (nedan benämnd som Användaren) och TV4 AB

Läs mer

Det betyder: Här står det vad som gäller mellan dig och Fello.

Det betyder: Här står det vad som gäller mellan dig och Fello. Villkor Fello AB 1. Definitioner Gäller från och med 2018-05-24 1.1 För att undvika missförstånd och onödiga upprepningar följer nedan en lista på ord som har en särskild innebörd i det här dokumentet.

Läs mer

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. 2013-10-21 Uppföranderegler Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. Om uppförandereglerna Uppförandereglerna tillämpas när operatör som är med och finansierar Telekområdgivarna

Läs mer

CLEVERS allmänna försäljningsvillkor - Konsument Giltiga från och med [2015-06-01]

CLEVERS allmänna försäljningsvillkor - Konsument Giltiga från och med [2015-06-01] CLEVERS allmänna försäljningsvillkor - Konsument Giltiga från och med [2015-06-01] 1 Parterna Dessa allmänna försäljningsvillkor ( Försäljningsvillkoren ) gäller för alla individuella avtal om köp av varor

Läs mer

SVARANDE 1. M. & Co AB, Box 1219, 114 79 Stockholm 2. J. M., Fredrikslundsvägen 7, 168 34 Bromma. Marknadsföring av företagskataloger m.m.

SVARANDE 1. M. & Co AB, Box 1219, 114 79 Stockholm 2. J. M., Fredrikslundsvägen 7, 168 34 Bromma. Marknadsföring av företagskataloger m.m. MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:10 2008: Datum 2011-04-12 Dnr C 11/10 KÄRANDE Eniro Sverige AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaten L. F. L. och jur.kand. J. B., N. & Co. Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm

Läs mer

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna.

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna. Statistikanalys 2017 Antal ärenden och dess fördelning på tjänster Under år 2017 fick Telekområdgivarna in 6553 ärenden, vilket innebär en minskning med 11 procent jämfört med år 2016. Av dessa ärenden

Läs mer

Nya konsumentskyddsreglerna vad gäller?

Nya konsumentskyddsreglerna vad gäller? 1 Nya konsumentskyddsreglerna vad gäller? Rätt dokument Rätt information i Rätt tid Som vi tidigare informerat om antog riksdagen den 12 december 2013 ett flertal lagändringar som rör konsumentskyddet

Läs mer

Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal. Kontakta

Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal. Kontakta Guide för tillämpning av nya skriftlighetskrav vid telefonförsäljning inom ramen för lagen om distansavtal Kontakta 2018-06-20 Sammanfattning Riksdagen fattade den 14 juni beslut om att från 1 september

Läs mer

Gällande föreskrifter och allmänna råd i Konsumentverkets författningssamling (KOVFS)

Gällande föreskrifter och allmänna råd i Konsumentverkets författningssamling (KOVFS) Gällande föreskrifter och allmänna råd i författningssamling (KOVFS) Grundförfattningar KOVFS nr Rubrik Utfärdade med stöd av Genomför EGdirektiv/ Ikraftträdande/ giltighetstid 1993:3 jämte ändringar i

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:24 2004-10-21 Dnr B 2/03. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:24 2004-10-21 Dnr B 2/03. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:24 2004-10-21 Dnr B 2/03 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM SVARANDE Vodafone Sverige Aktiebolag, 371 80 KARLSKRONA Ombud: advokaten Carl Anders Svensson, Advokatfirman

Läs mer

Revidering av branschöverenskommelse sker bland annat med anledning av medförda ändringar i konsumentköplagen (1990:932).

Revidering av branschöverenskommelse sker bland annat med anledning av medförda ändringar i konsumentköplagen (1990:932). Konsument verket KO Datum 2014-02^26 Dnr 2014/870 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 20H -in- 2 Q Dnr 9åäl!m """"^"""""" '" lll.h...,,,, Ordn.nr... 10 Protokoll fört efter förhandlingar mellan

Läs mer

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16 Innehållsförteckning 1. Köp- och leveransvillkor 1.1 Faktura 1.2 Leverans- och fraktvillkor 1.3 Reklamation 1.4 Öppet köp och ångerrätt 1.5 Utbildning * 1.6 PuL - Personuppgiftslagen *OBS! För utbildning

Läs mer

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING LS xxxxx Sid 1 (5) Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ); och 2. [**], organisationsnummer [**] ( Vårdgivaren ), har slutits

Läs mer

Lägsta ordervärde som expedieras är 200:

Lägsta ordervärde som expedieras är 200: Våra allmänna köpvillkor Giltighetsområde Priser Lägsta ordervärde Våra avgifter Betalning Leverans Ångerrätt Mall för ångerrätt Returer/byte/reklamationer Tillgodohavande vid returer Beställ på www.aterliergs.se

Läs mer

ANMÄLAN ÖVERLÅTELSE HOS FELLO

ANMÄLAN ÖVERLÅTELSE HOS FELLO ANMÄLAN ÖVERLÅTELSE HOS FELLO Här kan du ladda ner en blankett för överlåtelse. Blanketten fyller både du som står på abonnemanget idag och du som önskar stå på abonnemanget när överlåtelsen är klar i.

Läs mer