Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who."

Transkript

1 Överrubrik. Bilens historia betydde allt för Limousineälskaren. Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who. När supertrummisen Johan Abbing gjorde sitt sista gig och kastade ut stockarna i publiken 2010 var det efter 35 år bakom trummorna och 1000 gig på hög nivå runt om i världen. Trumpanchisen köpte sig sedan en Rockcadillac från en samlare i New York att sitta och gunga i. AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT&FOTO) Välkommen till Abbings värd Bilintresset och musiken har alltid löpt parallellt. 50år fyllda är det bilar och nostalgi som gäller. Till alla garageband som nu kastar sig på telefonen till före detta världstrummisen: Det är ingen idé. Mannen som uppvisningslirat på mässor, haft workshops för proffs, inbjudits till Hollywood, varit trumlärare i tio år och gjort 100 tunga rockgig om året under tio år är mätt och har dessutom ont i axlarna. -Jag kommer aldrig att spela mer och är tillfreds med det, säger han.

2 Hur tuff är en trummis som gjort allt? Svar: Inte alls. Johans språk är mjukt och glittrar av guldkorn. I strandvillan i Domsjö blickar han ut över vattnet och högaktar den minut han lever i just nu bland barnstövlar och rabattkuponger från ICA. På väggen hänger en stationsklocka och i en tunna står en hoper målvaktsklubbor varav en vaktat kassen i Stanley Cupfinalen. Vi är ju i Modoland och grannarna i viken är alla hockeyproffs. Bilintresset har han haft parallellt i alla år. -Jag bedrövade farsan på 80-talet med att såga av en Valiant och förlänga den 126 cm. Vi tog en mittendel från en Barracuda och lyckades till och med besikta. Långvallen hade fyra framdörrar och mellanaxeln var 2,70 lång. Den gick ok i 50km/h. I 52km/h gick den inte ok, säger Johan. Senare delades mellanaxeln och fick ett stödlager från Volvo. -Då blev den bra, minns Johan som alltid gillat limos. Cadillacen är en Fleetwood series 75 från Han hittade bilen på ebay Bilens dokumentation från fina hotell i Los Angeles och New York och dess service till band och grupper fångade intresset hos musikern i Örnsköldsvik, dessutom hade han sett en i Luleå när han var yngre. När han sedan fick klart för sig att Led Zeppelin, som en gång tänt trummisådran i Johan, nött klädseln i bilen stod det klart. Bilen var det som skulle sluta ringen. -Jag måste bara ha an, kände Johan. Stålar fanns efter försäljning av en Cadillac cab 1965 och en Cadillac 56:a men man skall ju inte köpa osett, heter det. Ebay är lycka och olycka på samma gång. Han såg framför sig hur bilen fastnade i containern, var utan motor, blev försenad ett år och han våndades av och an. -Nu får du bestämma dig. Vad vill du egentligen, sade kompisen som skötte budgivning och transport. -Vi kör, sade Johan och budgeten sprack direkt när budgivningen tog fart. Johan Abbing svettades framför datorn. Vad hade han gett sig in i. Galet, det här är galet tänkte han samtidigt som budgivningen bromsade in. -Stick in 1000 dollar till kommenderade han och det höll. Congratulations you won! stod det med rött när tiden var ute. Han skickade alla pengarna och svettades ännu mera. -Jag som lovat mig själv att aldrig köpa osett, sade han. Det var dock inte vilken bil som helst han handlat.

3 Cadillac 1958 Series 75 Fleetwood gjordes i 802 exemplar. Den deklarerades ha nio sittplatser och priset var 8460 dollar. Motor och låda delades med de andra modellerna och innebar en V8 på 345 kubiktum och 310 hästar följt av en fyrväxlad automatlåda med namnet Hydramatic (efter 1956 års uppdatering även kallad Jetaway.) Bilen hade en extra AC i bagaget, självsökande radio, egen volymkontroll för bakre högtalaren, mer påkostat värmesystem, självstängande bagagelucka och kunde fås med mängder av tillvalsoptions såsom luftfjädring, förgylld grill och automatisk avbländning av helljuset. Cadillacen kom efter tre månader med usla bromslar och jordfel men Johan var lycklig. Han satte sig bakom ratten, såg ut över det stora motorhuven och vred på startnyckeln. Den startade tyst och värdigt och svävade lugnt på sin långa hjulbas. I backspegeln såg han ett vardagsrum. Han lutade sig tillbaka och bara njöt. Bilen var inte skruvad med. Allt var orört och rockens andar slumrade i väven. -Jag skall behålla orörd inuti även om en och annan kejderlist börjat gå upp i sömmen, säger Johan. Lacken har däremot förnyats. Krister Norman, välrenommerad lackerare och kännare av amerikanska bilar, försåg år ett huv och baklucka med svart inkapslat i klarlack. År två lackerades sidorna och år tre backade Johan in bakskärmen garageöppningen. Med tre veckor till cruisingpremiären mötte han Murphys lag. Listen till en 1958 Cadillac Fleetwood series 75 fanns inte på Biltema, inte i Sverige och inte jo det kunde visst finnas en i USA någonstans. -Dala krom löste uppgiften. De avkromade medans vi väntade, den knöliga listen riktades och idag syns ingenting. Den gode Krister hastade också till och målade om. -Konstigt, nu när jag ser bakskärmen är jag liksom gladare för den än innan, konstaterar Johan Abbing. Ännu ett guldkorn från den stillsamme slagverkaren. -Har du funnit ditt livs bil nu? -Ja men jag tror man kan ha flera. Sedan länge har jag väntat på en Buick 1959 som inte är till salu. Jag har träffat farbrorn. Bilen står i ett garage skimrande oanvänd. Det har gått många år nu men jag väntar fortfarande... Bilsport Classic kanske får anledning att återvända. Bildtexter.

4 Med en sån bil får du ha en egen bensinstation var ett ofta förekommande skämt förr. Idag har många entusiaster det. Johan på anrika Sloppy Joe s i Key West Florida. Tungt!

5 Från fina gatan i USA till fina grusvägen i Nötbolandet. Cadillacen har jobbat som Hotellimo i Los Angeles och New York. Här har bland många andra The Who och Led Zeppelin suttit. Bilens historik fick Johan att göra ett blindköp över Atlanten Inget han ångrar idag.

6 Niositsig sade Cadillac och ja, med framtrollade extrasäten alldeles sant. Inne i butiken fanns mängder av kuriosa och Johan hade en bra historia till varje grej.

7 Den här var ett kärt återseende. Eniro live. Motor Rythm och Cadillac Polish. Allt på hyllan för en gammal trummis med jänkare.

8 Motorn mullrar stilla som Tänk alla den motorn fått skjutsa genom sextio, sjuttio, åttio och nittiotalet. Luftintaget till AC-anläggningen i bagaget.

9 Och så kom grannen med en gammal nummerskylt han hittat när han städat och vad stod det på den. Jo, Åkte på plats på direkten. Naturligtvis var en uniform framme och påpekade brottet att köra med falsk skylt. Nu har Johan alltid med sig kylskåpsmagneten.

10 Inte som nytt men med en historisk patina värd att vårda OJ! Deep Purples spellista. Spellista är listan alla band skriver innan konsert så man vet vilka låtar som skall köras. Detta är troligen trummisens eftersom hastigheterna är inskrivna manuellt. Låg slängd på scenen efteråt och Johan var inte sen att norpa den. Idag inramad.

11 En ung Johan Abbing tog banklån, göt plastformar och formade sedan sina egna trummor i faner i lager. 21 år gammal gjorde han dessa mästerverk. Godbitar som gjorts i några få exemplar och används av proffs idag. Unik bild för Bilsport Classics läsare. Musikarbetaren med sitt trumset och pappas koger till stockarna som följt med i alla år. En epok är över.

12 Tåligt skinnsäte. Här satt chauffören. Knappar till elhissar och spolare till vänster. Ovanför fotocellen till en automatiska avbländningen. Den kylda luften kom ner från taket. Den gamla polismössan Johan kommit över i öst vid någon turne har fått uppdaterat märke för bröllopskörningar.

13 Egen tändare och askopp var självklart. Med Cadillacen följde raidrar som upphittats i baksätet. Raider = artisternas lista till arrangören gällande rummens storlek, färg, dryck som skall finnas, mm. Kan vara oändlig för de största divorna. Elton John ville vid ett tillfälle ha hela rummet draperat i rosa sammet.

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: Kapitel 1, Pelle Parmesan s. 1 Kapitel 2, Korvkiosken s. 2 Kapitel 3, Vittnet s. 3 Kapitel 4, Spaning s. 5 Kapitel 5, Skräddaren s. 7 Kapitel 6, Lösningen s. 8 Kapitel 1 Pelle Parmesan

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A

Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A Jag har slutat skratta nu! sa jag. Eller var det bara en tanke? Jag hade alltid problem att skilja dem båda åt när jag har panik. De andra fortsatte skratta

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Vad är min drömbil värd, hur mycket ska jag betala?

Vad är min drömbil värd, hur mycket ska jag betala? Vad är min drömbil värd, hur mycket ska jag betala? Att köpa bil är inte lätt idag, framförallt inte när man ska köpa sin pojkdröm, den där läckra Corvetten som du såg när du var 12 och och har drömt om

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Jimmie Trevett, andre vice ordförande RSMH. Det har varit många goda ord

Läs mer

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan Värdetransporten Fredrik Andersson Boksidan Värdetransporten av Fredrik Andersson Copyright: Förlaget Boksidan 2006 Box 558 146 33 Tullinge Värdetransporten, ISBN-nummer: 978-91-86199-18-0 Du får gärna

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer