het organiserad: Så här vår RIB-styrka RIB och FIP FIP närområde är larm Heltidsstyrka I Nävekvarn,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "het organiserad: Så här vår RIB-styrka RIB och FIP FIP närområde är larm Heltidsstyrka I Nävekvarn,"

Transkript

1 Räddningstjänstens förmåga, typolyckorr och tidszoner I det här dokumentet beskriver vi vår bemanning för räddningsinsats, vilka typolyckor vi har i vår region och hur snabbt vi kommer fram till olikaa områden.. Vi ger också dig som enskild råd r och tipss om vad du behöver tänka på vid en olycka och vad du kan göra för att bidra till att minska skadornaa eller förhindra att olyckan förvärras. Så här är vår utryckande verksamh het organiserad: Heltidsstyrka I Nyköping ligger vår heltidsstation. Det innebär att stationen är bemannad dygnet runt med brandmän, styrkeledare och insatsledare. I Nyköping är även vår högre ledningsfunktion Räddningschef i beredskapp stationerad. RIB-styrka I Nyköping, Oxelösund, Trosa, Vrena och Gnesta ligger våra RIB-stationer. RIB står för Räddningspersonal i beredskap. Detta innebär att brandmännen och styrkeledarna har beredskap i hemmet dygnet runt och åkerr in till brandstationen vid larm. FIP FIP står för Första-insats-person och innebär att en person harr beredskap i hemmet dygnet runt precis som vår RIB-personal. FIPP finns vid Gnesta RIB- station och i Nävekvarns värn. FIPP har en liten utryckningsbil hemma eller på arbetet och åker direkt till olycksplatsen vid ett larm. I Nävekvarns tätort och närområde är det därmed säkert att minst en person från värnet t kommer vid larm utöver heltidsstyrkan från Nyköping. Målet är att alla RIB-stationer i området ska ha den här funktionen i framtiden. Räddningsvärn I Nävekvarn, Tystberga, Gåsinge och Kila ligger våra räddningsvärn. Värnpersonalen är frivilliga och kommer när de kan och vill. Det är alltså ingen garanti att någon från värnet kommer vid ettt larm. Statistiskt settt kommer dock någon från värnen vid över 90 procent av de olyckor som s de larmas till.

2 Vår förmåga Din egen insats gör skillnad Lagen om skydd mot olyckor utgår från principen att den enskilde har ett primärt ansvar för att skydda sitt liv och sin egendom. Att den enskilde aktivt förebygger olyckor och har beredskap för att ingripa när något händer påverkar i högsta grad vår möjlighet till en framgångrik räddningsinsats. Bemanning, områden och anspänningstider (maxtid från att larmet når räddningstjänsten till att styrkan rycker ut): Högre ledningsfunktioner Nyköping 90 s Heltid Nyköping 10/8 min Dag/Kväll & helg Oxelösund Trosa Gnesta RC STAB Vrena Nävekvarn Frivilligt värn Nävekvarn Målsättn: Frivilligt värn Tystberga 10 min Kila Frivilligt värn Målsättn: 10 min Målsättn: 10 min Gåsinge Frivilligt värn Målsättn: 10 min Skavsta Flygplatsräddningstjänst Studsvik Industriräddningstjänst! I byggnadstekniska frågor måste även hänsyn tas till de olika insatstiderna i regionen. Då kan inte heller värnen tillgodoräknas som en förmåga efter- SSAB som de inte har obligato- Industriräddningstjänst risk tjänstgöring. Kontakta oss för mer information. Räddnings enhet Oljeskyddsförråd Höjdenhet Kemdykare Vatten enhet Lednings enhet FIP-enhet Sjukvårdstält. (förvaring/montering åt landstinget.) I väntan på räddning Räddnings båt Räddnings båt Tung räddning Brandman Industri styrka Styrkeledare Insatsledare/ RCB Dykare RC STAB Räddningscentral Brandstationen Nyköping Egen organisation eller stabsorga nisation Sörmland. sformen varierar beroende på om det är natt/ helg eller dagtid vardagar

3 Våra typolyckor Här beskriver vi de vanligaste olyckorna som inträffar i vårt område. Din egen insats innan vi kommer fram kan ha stor betydelse förr vår möjlighet att rädda liv, egendom och miljö. Hur arbetar vi och vad kan du bidra med? Trafikolyckaa Om du själv är oskadd kan du hjälpaa andra som varit inblandade i olyckan efter metoden L-ABCDE. Mer om det kan du läsa på vår webbplats. Din insats kan vara livsavgörande för en medmänniska! Varna andra trafikanter om olyckan. Var försiktig, olycksplatsen är farlig om den övriga trafiken inte står still. Det är lätt hänt att ytterligare olyckor sker i samband med den första. När vi kommer fram till en trafikolycka är vår prioritet att ge g första hjälpen till de inblandade och att säkra upp olycksplatsen. Om du sitter fastklämd kan det dröja innan vi tagit loss dig. Detta för att vi kanske måste klippa bilen b och vara försiktiga för att inte förvärra dina skador. Vår heltidsstyrka och våra beredskapsstyrkor, förutom Oxelösund, harr verktyg för att kunna klippa bilar om det behövs. Räddningsvärnen har inte klippverktyg men kan påbörja att ge första hjälpen och förbereda för nästa räddningsstyrka som kommer. Vår RIB-station i Vrena har utrustning för tung räddning vidd trafikolyckor. Tung räddning innebär olyckor med t ex bussar eller lastbilar. Tung räddningg är en resurs som larmas inom hela vårt område vid behov. Sjukvårdslarm/IVPA IVPA står för I väntan på ambulans. Förutom ambulansen n larmas även vi på räddningstjänsten vid förmodade hjärtstopp och vid sjukvårdslarm somm kan leda till hjärtstopp. Alla våra räddningsstyrkor har hjärtstartare. Det är oerhört viktigt attt du eller någon annan har påbörjat hjärt- ochh lungräddning så tidigt som möjligt innann vi eller ambulansen kommer fram. Vid ett hjärtstopp ärr varje minut avgörande förr utgången. Bor du i en tidszon ditt framkörningen är lång för både oss och ambulansen är det extra viktigt att påbörja HLR och fortsätta ända fram till vår ankomst. Lär dig HLR, det räddar liv!

4 Brand Försök att släcka om du kan. Om det finns personer kvar inne, försök hjälpa dem ut. Stäng dörren till rummet som det brinner i, då fördröjer du brandens b spridning. Möt upp oss när vi kommer och berätta om det finns personer kvar inne. Ibland är branden så omfattande att vi inriktar arbetet på att hindra brandspridning, istället för att släcka själva branden. Titta på kartan med tidszonerna och bedöm vilken zon du bor b i. Ju längre tid det tar för oss att komma på plats, desto viktigare är det att du harr utrustning hemma förr att kunna göra en insats själv. Handbrandsläckare är ett bra exempel på släckutrustning att ha hemma. Kontrollera regelbundet att 0 din brandvarnaree fungerar. Till vissa delar i våra kommuner tar det tid innann vi är på plats. Har ingen ingripit mot branden innann dess är risken överhängande attt det blir stor förstörelse. Våra heltids- och beredskapsstyrkor har rökdykaree för att kunna söka efter människor som är kvar i en brinnande byggnad och för att kunna släcka brand invändigt. Våra räddningsvärn har inte rökdykare men kan påbörja släckning utifrån. I Nyköping och Gnesta har vi stegbilar och i Oxelösund finns en hävarbil som resurser. Dessa kallas förr höjdfordonn och är främst avsedda till att vara alternativa utrymningsvägar i flervåningshus vidd brand. De kan också användas till att arbetaa på tak och för yttre släckning vid brand. Vatten- och isolyckor För oss är det oerhört värdefullt att mötas upp när vi kommer till olycksplatsen för att få exakt information om var den nödställda personen senast sågs i vattnet. Detta för att kunna söka i vattnet med dykare/ /ytlivräddare så effektivt som möjligt. I Nyköping tätort har vi en dykorganisation på räddningstjänsten. Vi har dykare i tjänst t minst 2/3 av kalenderåret. När dykare inte är i tjänst kommer våra räddningsstyrkor med ytlivräddare och dykare rings in till platsen så fort somm möjligt. Våra beredskapsstationer har ytlivräddare e och båtresurs. Även våra v värn i Nävekvarn och Tystberga har båtresurs och utrustning för ytlivräddning. Skillnaden mellan dykare och ytlivräddare är attt våra dykare kan sökaa under vatten, ner till 40 meters djup. Våra ytlivräddare söker av från ytan och kan göra kortare neddyk på 3-4 m. Våra dykare från Nyköping dras på alla vattenrelatev erade larm i hela vårt område, men tiden det tar för oss att komma fram är beroende avv vart olyckan sker. Om våra ytlivräddare är först påå plats söker dessa medan vi inväntar dykarna.

5 Hot om självmord (så kallat suicid) Genom ett nära samarbete med polis, kommun och landsting bidrar vii till att samhällets hjälp snabbt finns på plats när någonn står i begrepp att ta sitt liv. Vi ärr utbildade på att hantera hot om självmord och larmas till sådana händelser sedan Målet är att samhället snabbt ska kunna erbjuda hjälp till den drabbade, oavsett om det är polis, ambulans eller räddningstjänst som först är på plats. Forskning visar att nio av tio som hindras vid ett självmordsförsök inte dör av a självmord senare i livet. l IVPR IVPR står för I väntan på räddning. IVPR är ett projekt där tanken är att viss personal från Nyköpings kommuns division Social Omsorg i framtiden ska larmas tillsammans med räddningstjänsten på vissa typer av larm. Exempel på sådana larm kan vara sjukvårdsla arm och bränder. Nattpatrullen från hemtjänsten och nattsjuksköterskorna vid division Social Omsorg är ute på många hembesök och kan därför befinna sig närmare sakadeplatsen än räddningstjänsten, och därmed kunna vara snabbare på plats.

6

7 Tidszoner och våra resurser Röda områden Zon 1 Nyköping, Trosa, Gnesta, Oxelösund och Vrena tätorter Inom 10 minuter kommer en räddningsstyrka om minst fem personerr till din hjälp. Inom minuter kommer vid behov ytterligare en ellerr fler räddningsstyrkor om minst fem personer. Zon 2 Nävekvarns tätort Inom 10 minuter kommer en personn ur räddningsstyrkan till din hjälp. Efter ytterligare uter kommer med största sannolikhet ännu en räddningsstyrka med upp till fyra personer. Men det är inte säkert - de är ett räddningsvärnn med frivilliga brandmän. De första räddningsstyrkorna har begränsade resurser. Ytterligare en eller flera räddningsstyrkor om minst fem personer kommer vara på plats inom minuter. Zon 3 Tystberga, Gåsinge, Kila tätorter Inom 10 minuter kommer med stor sannolikhet en räddningsstyrka med upp till fyra personer. Men det är inte säkert - de är ett räddningsvärnn med frivilliga brandmän. De första räddningsstyrkorna har begränsade resurser. Ytterligare en eller flera räddningsstyrkor om minst fem personer kommer vara på plats inom 20 minuter.

8 Gula områden Zon 4 Område runt tätorterna Nyköping, Trosa, Gnesta, Oxelösund och Vrena Inom minuter kommer en räddningsstyrka om minst fem personer till din hjälp. Inom 30 minuter kommer vid behovv ytterligaree en eller flera räddningsstyrkor om minst fem personer. Zon 5 Område runt Nävekvarns tätort Inom minuter kommer en person ur räddningsstyrkan till din hjälp. Efter ytterligare uter kommer med största sannolikhet ännu en räddningsstyrka med upp till fyra personer. Men det är inte säkert- de är ett räddningsvärnn med frivilliga brandmän. De första räddningsstyrkorna har begränsade resurser. Ytterligare en eller flera räddningsstyrkor om minst fem personer kommer vara på plats inom minuter. Zon 6 Område runt Tystberga, Kila och Gåsinge tätorter Inom minuter kommer med stor sannolikhet en räddningsstyrka med upp till fyra personer. Men det är inte säkert- de är ettt räddningsvärn med frivilliga brandmän. De första räddningsstyrkorna har begränsade resurser. Ytterligare en eller flera räddningsstyrkor om minst fem personer kommer vara på plats inom minuter.

9 Gröna områden Zon 7 Inom 30 minuter kommer en räddningsstyrka om minst fem personer till din hjälp. Vid behov kommer ytterligare enn eller flera räddningsstyrkor omm minst fem personer inom minuter. Zon 8 Område runt värnen i Kila, Gåsinge, Tystberga och Nävekvarn Inom minuter kommer med stor sannolikhet enn räddningsstyrka med upp till fyra personer. Men det ärr inte säkert - de är ett e räddningsvärn med frivilliga brandmän. De första räddningsstyrkorna harr begränsade resurser. Ytterligare en räddningsstyrka om minst fem persone kommerr vara på plats inom 30 minuter. Vita områden Zon 9 Oberoende av om värn kommer eller inte Tiden kommer överstiga 30 minuter innan vi är på plats med enn räddningsstyrka. Vid behov drass fler styrkor på larmet. Sker olyckan nära en länsgräns kommer resurser medd stor sannolikhet larmas från båda län för att räddningsstyrkor ska kunna vara påå plats så snabbt som möjligt.

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Räddningstjänstens operativa förmåga

Räddningstjänstens operativa förmåga Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Räddningstjänstens operativa förmåga Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänst 2017-2021 1 Räddningstjänstens operativa förmåga Inledning Operativ förmåga

Läs mer

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar!

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar! VI KRÄVER FORTSATT DYGNET-RUNT-BEMANNING PÅ BRANDSTATIONEN I ÖSTHAMMAR! Bemanningen ska inte understiga den som finns nu: 1 styrkeledare + 1 brandman dygnet runt Bakgrund och motivering till kravet: Uppsala

Läs mer

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda:

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: 1 av9 Bilaga 1. Avtal Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: Mellan Gislaveds och Gnosjö kommuner avseende gemensam ledningsorganisation.

Läs mer

Remiss Plan för räddningsinsatser för Sevesoföretag

Remiss Plan för räddningsinsatser för Sevesoföretag Dnr Remiss Plan för räddningsinsatser för Sevesoföretag Inom Sörmlandskustens räddningstjänsts insatsområde 2015-05-29 Antagen 2015-xx-xx Reviderad datum - Innehållsförteckning Allmänt... 4 Syfte och Mål...

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Internt nr: 30-20. Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19 Jan Sjöstedt. Version: 1.5

Internt nr: 30-20. Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19 Jan Sjöstedt. Version: 1.5 1 Räddningstjänsten Väst Räddningstjänstens operativa förmåga Upprättad:2013-07-26 Jens Christiansson Reviderad: 2014-12-17 Jens Christiansson Internt nr: 30-20 Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19

Läs mer

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats 1(9) Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinjer för räddningsinsats 2016-11-07 KS 140 KS T o m 2019-12-31

Läs mer

Sörmlandskustens räddningstjänst Per Wikberg

Sörmlandskustens räddningstjänst Per Wikberg Sörmlandskustens räddningstjänst Per Wikberg Upplägg Organisation Utveckling av det brottsförebyggande arbetet med start 2008 och framåt, med polisavtal mm Byggnation samutnyttjande av ny brandstation

Läs mer

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14 Operativa riktlinjer Beslutad 24-2-4 Revideringar Datum Noteringar Utförd av Beslutad av 24-2-4 :a beslutad version HS JK Innehållsförteckning INLEDNING 3 KOMPETENSER FÖR OLIKA BEFATTNINGAR 4 LEDNINGSPRINCIPER

Läs mer

Olycks och. Trafikolycka med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst Bengt Sigmer Insatsledare

Olycks och. Trafikolycka med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst Bengt Sigmer Insatsledare Olycks och händelserapport över Trafikolycka med dödlig utgång Nybro Räddningstjänst 2015-05-19 Bengt Sigmer Insatsledare Innehållsförteckning Inledning.3 Syfte och mål...3 Underlag för rapporten. 3 Förklaringar

Läs mer

Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser. Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund

Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser. Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund Presentation Matematikekonomilinjen Karlstads universitet 1992-1996 Projekt Räddningsverket

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst. Direktionens vilja

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst. Direktionens vilja Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2009-2010 Antaget 2009-06-10 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 ANSVAR... 4 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 5 VERKSAMHETENS OMFATTNING...

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst. Direktionens vilja

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst. Direktionens vilja Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2016-2020 Antaget 2016-xx-xx 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 ANSVAR... 4 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 5 VERKSAMHETENS OMFATTNING...

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015

Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015 Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015 BSU Brandskyddsutbildning En grundläggande brandsäkerhetsutbildning som riktar sig till den som inte har någon utbildning

Läs mer

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum RSG ORGANISATION RSGs brandstationer Beredskapspersonal 150 st Elva heltidsstationer Angered Lundby Gårda Kortedala Torslanda Frölunda Mölndal Lindome

Läs mer

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70 Mer än en brandkår Trygg och säker Räddningstjänsten i Strängnäs arbetar med säkerhet och trygg het för alla som bor eller vistas i Strängnäs kommun. Genom samarbete med andra organisationer verkar vi

Läs mer

Räddningstjänsten Åre. Kent Eriksson Organisationspresentation

Räddningstjänsten Åre. Kent Eriksson Organisationspresentation Räddningstjänsten Åre Kent Eriksson Organisationspresentation Kommunfakta Area åre kommun 7300 km2 Innevånare ca:10350 personer, 650 fler än lägstanivån 2001 Turistbäddar totalt i hela kommunen: 40 000

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2012-2015 Antaget 2012-04-26 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 ANSVAR... 3 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 4

Läs mer

Olycksundersökning Dubbelolycka med sent larm 2013-09-09 Dnr: 450.2013.02193

Olycksundersökning Dubbelolycka med sent larm 2013-09-09 Dnr: 450.2013.02193 Olycksundersökning Dubbelolycka med sent larm 2013-09-09 Dnr: 450.2013.02193 Huvudr Foto: Räddningstjänsten Jämtland Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Lagstöd... 2 Bakgrund... 2

Läs mer

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Räddningstjänsten den 28 december 2018 Skriven av: Pär Liljekvist Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Sammanfattning Räddningstjänstens

Läs mer

Bussolycka Fredag Gräsnäs trafikplats E18/E20

Bussolycka Fredag Gräsnäs trafikplats E18/E20 OLYCKSORSAKSUTREDNING 1 (5) 20111-06-10 Tomas Fransson, 0221 670111 tomas.fransson@vmkfb.se DNR: 2011-70:1 Bussolycka Fredag 2011-06-10 Gräsnäs trafikplats E18/E20 n:\vmkf\rt\rt-utredningar\olycksorsaksutredningar\utredningar

Läs mer

Räddningstjänster inom GR

Räddningstjänster inom GR Räddningstjänster inom GR Göteborgsregionen (GR) 14 kommuner 992 010 invånare (1 nov 2015) Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum Lilla Edet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Vårgårda

Läs mer

MILJÖ-, BYGG- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN

MILJÖ-, BYGG- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN MILJÖ-, BYGG- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Torsdag 3 september kl. 13.00 14.00 Kommunkontoret Torsby Beslutande Anna Nyström, ordförande (S) Kari Lewin (S) Marianne Ohlsson (S) Peo Brodén (S) Lars

Läs mer

Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010

Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010 HELSINGBORG Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010 Anledning till utredningen: Trafikolycka i Helsingborg på Pålstorpsgatan, 2010-05-01. Uppdrag: Utvärdera genomförd insats på

Läs mer

Olycks och. Villabrand med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst. Bengt Sigmer Insatsledare

Olycks och. Villabrand med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst. Bengt Sigmer Insatsledare Olycks och händelserapport över Villabrand med dödlig utgång Nybro Räddningstjänst Bengt Sigmer Insatsledare Innehållsförteckning Inledning.2 Syfte och mål...3 Underlag för rapporten. 3 Förklaringar till

Läs mer

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Antagen av kommunstyrelsen i Tranås 2010-12-20, 196. SB Kommunens plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Farlig verksamhet Då Carpenter

Läs mer

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Räddnings- och beredskapsförvaltningen Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Trafikolycka 2014-05-01 Elljusspår, Harads Eget larmnummer: 2014A00147 SOS larmnummer: 8_2151645_2 Postadress

Läs mer

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Hur kan man genomföra en då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Vilka förväntningar har vi på brandskyddet? Försäkringsbolag Enskilda direkt berörda Experter? Allmänheten Varför släckte

Läs mer

1 Inledning. Syftet med kommunens säkerhetsarbete är

1 Inledning. Syftet med kommunens säkerhetsarbete är För en säkrare och tryggare kommun - Handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser. 2008-09-25 1 Inledning Med

Läs mer

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 HELSINGBORG Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 Bild från kompetensutvecklingsavdelningen Anledning till utredningen: Insats med RITS styrka vid brand ombord på passagerarefärjan

Läs mer

Handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun

Handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun Handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun Strategi för 2016-2020 beslutad i Kommunfullmäktige 2015-12-02 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Varför ett handlingsprogram? 3 Risker och omvärldsanalys

Läs mer

Insatsutvärdering Trafikolycka vajerväg, Robertsfors

Insatsutvärdering Trafikolycka vajerväg, Robertsfors Brandförsvar och säkerhet Dnr: 243.2015.00014 Marie Thelberg Christer Björkman Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Händelseförlopp... 3 Räddningstjänstens insats... 3 Fordonsplacering... 5 Riskområde...

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 2013/176 Sida 1(7) 2013-10-07 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad, Utredare Per-Erik Nilsson Medutredare Lars Brolin Olycksdatum 2013-07-24 Utredningsdatum 2013-10-01 Insatsrapportnummer

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet

Det kan gälla din säkerhet Det kan gälla din säkerhet Information till boende i Borlänge kommun Det oförutsedda kan hända Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol. Därmed

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja Antaget 2016-xx-xx

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja Antaget 2016-xx-xx Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2016-2019 Antaget 2016-xx-xx HANDLINGSPROGRAM 2016-2019 - DIREKTIONENS VILJA Innehållsförteckning INLEDNING... 2 ANSVAR... 3 OMVÄRLDSBESKRIVNING...

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN Plan enligt 3 kap 6 förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Antagen av räddningsnämnden

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA SKARABORG Datum: 2013-10-31 Diarienr: E1108 OLYCKSUNDERSÖKNING, Mariestad Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: 19-4479464 - 2 Eget larmnr: 4479464 Larmtid: 2013-10-15 kl:

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Alliansen måndagen den 9 november kl 18:00 Vita huset. Oppositionen tisdagen den 10 november klockan 13:00 Trosa Stadshotell.

Alliansen måndagen den 9 november kl 18:00 Vita huset. Oppositionen tisdagen den 10 november klockan 13:00 Trosa Stadshotell. Samhällsbyggnadsnämnden Kallelse Datum 2015-11-03 Tid: Tisdagen den 10 november 2015, kl 14:00 Plats: Trosa Stadshotell Gruppmöte: Alliansen måndagen den 9 november kl 18:00 Vita huset. Oppositionen tisdagen

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 9 113) Sammanträdesdatum 2015-11-05 186 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2015-2018 Dnr 2015/ 700 - ~ INLEDNING I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) framgår

Läs mer

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Räddnings- och beredskapsförvaltningen Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Trafikolycka, skoter, singel Vuollerim, Jokkmokks kommun 2015-02-12 X 7378079 Y 1715218 Eget insatsnummer:

Läs mer

Brandskyddsföreningen Jönköpings län

Brandskyddsföreningen Jönköpings län 1. 2017-09-25 SäkerBy Att öka tryggheten, kunskapen och attraktiviteten för boende i byar långt från Räddningstjänst, ambulans och Polis. Samverkan mellan Bybor i 51 byar i Brandskyddsföreningen Räddningstjänsterna

Läs mer

Utlokaliserad verksamhet/värn

Utlokaliserad verksamhet/värn Revisionsrapport Utlokaliserad verksamhet/värn Piteå kommun maj 2009 Linda Marklund 2009-05-07 Linda Marklund Projektledare Helena Lundberg Uppdragsledare Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2

Läs mer

ATT DRABBAS AV EN OLYCKA

ATT DRABBAS AV EN OLYCKA ATT DRABBAS AV EN OLYCKA ATT DRABBAS AV EN OLYCKA När en olycka har inträffat, är det svårt att veta vad som kommer att hända. Hur man som enskild människa skall bete sig, vad som kommer att hända, vilka

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga - Kungsör Antagen av direktionen: 2005-08 - 22 1 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

Planering av Räddningssystem. TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige. Tobias Andersson Granberg

Planering av Räddningssystem. TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige. Tobias Andersson Granberg Planering av Räddningssystem TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige Respons- och räddningsaktörer Ambulanssjukvård Räddningstjänst Kommunal Statlig Polis SOS Alarm Frivilligorganisationer Enskilda

Läs mer

Trafikolycka bil-buss 2011-12-06

Trafikolycka bil-buss 2011-12-06 Olycksundersökning Trafikolycka bil-buss 2011-12-06 Händelse: Trafikolycka buss och bil, väg 2257 Larm: Stort larm kl. 12.14 Insatsledare: Lars-Ove Öhrn Samverkande myndigheter: Räddningstjänst, polis,

Läs mer

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2000 om en säkerhetsutbildning för kommunens anställda. Syftet med säkerhetsutbildningen

Läs mer

VERKSAMHETSBESÖK - RÄDDNINGSTJÄNSTEN / BRANDKÅREN BESÖKET ÄGDE RUM 2012-12 - 04. Detta gäller bara medlemmar i Moderaterna i Eda VERKSAMHETSBESÖK

VERKSAMHETSBESÖK - RÄDDNINGSTJÄNSTEN / BRANDKÅREN BESÖKET ÄGDE RUM 2012-12 - 04. Detta gäller bara medlemmar i Moderaterna i Eda VERKSAMHETSBESÖK MODERATERNA I EDA Besök vår hemsida http://www.moderatnet.se/eda/ MODERATERNA I VÄRMLAND Besök vår hemsida http://www.varmland@moderat.se VERKSAMHETSBESÖK - RÄDDNINGSTJÄNSTEN / BRANDKÅREN BESÖKET ÄGDE

Läs mer

Krishantering Gånghesters Sportklubb

Krishantering Gånghesters Sportklubb 1 Krishantering Gånghesters Sportklubb Detta dokument har framställts efter en inventering av olika situationer som kan inträffa/uppstå i föreningen. Dokumentet som INTE skall uppfattas som heltäckande,

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING Trafikolycka buss minibuss Tidavad

OLYCKSUNDERSÖKNING Trafikolycka buss minibuss Tidavad RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA SKARABORG Datum: 2014-02-14 Diarienr: E-87 OLYCKSUNDERSÖKNING Trafikolycka buss minibuss Tidavad Information om olyckan: SOS ärendenummer: 4661516 Eget larmnr: 201400130 Larmtid:

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1

Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1 Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1 Det oförutsedda kan hända Våren 2000 inträffade en järnvägsolycka i Borlänge, som hade kunnat få mycket allvarliga följder. På olika

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol, naturgas

Läs mer

Olycksundersökning Trafikolycka länsväg 629, Hallsbergs kommun

Olycksundersökning Trafikolycka länsväg 629, Hallsbergs kommun Sida 1 Datum: 2013-0310 Olycksundersökning nummer: 2013-03 Vår beteckning: 517-2013-00290 Utredare: Anna Henningsson Granskad av: PO-Staberyd Olycksundersökning Trafikolycka länsväg 629, Hallsbergs kommun

Läs mer

Olycksundersökning. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Olycksundersökning. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Olycksundersökning Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Händelse Plats Drunkningstillbud Dekarsön 2 (10) Dokumentinformation Diarienummer SOS ärendeummer: 11-273744-2 Insatsrapportnummer 2012A00488

Läs mer

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst Några fakta Etablerades 2012 Medlemmar: Varberg och Falkenbergs kommuner 1978 km 2 103 000 invånare 340

Läs mer

Dags att se tillbaka på det gångna året

Dags att se tillbaka på det gångna året INFO 2/2018 Dags att se tillbaka på det gångna året När det nu är dags att avsluta verksamhetsåret 2018 kan man konstatera att de frivilliga kårerna på grund av sommarens många skogsbränder har varit mer

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Dokumentation information Ärende Fördjupad olycksundersökning dödsolycka ATV Handläggare DS Daniel Svanér Kvalitetsgranskare PK

Läs mer

247 Handlingsprogram för skydd mot olyckor (58%;? mg

247 Handlingsprogram för skydd mot olyckor (58%;? mg SA LA LEDNINGSUTSKOTTET SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 10 (16) KOMMUN Sammanträdesdatum 2018-11-13 Dnr 2018/43541476.. 5, [; ;u- " -. 247 Handlingsprogram för skydd mot olyckor (58%;? mg INLEDNING Av Lag (2003:778)

Läs mer

Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby. Olycksundersökning Islivräddning Man genom is

Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby. Olycksundersökning Islivräddning Man genom is Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby Olycksundersökning Islivräddning Man genom is 20080228 erad av: Markus Blåder, brandinspektör Kvalitetsgranskad av: Lars Nilsson Mikael Kess Olycksundersökning Insatsutvärdering

Läs mer

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Avesta SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Fagersta Långshyttan Norberg Hedemora Horndal Fors Postadress: Axel Johnsons väg 70 774 34 AVESTA Tfn: 0226-64 58 00 E-post: sdr@avesta.se Hemsida: wwww.sdrf.nu

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 12 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Hotagen 2015-05-29. Huvudr

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 12 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Hotagen 2015-05-29. Huvudr Hotagen 2015-05-29 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning........ 3 1.1. Avgränsning...........3 2.Befolkningsutveckling.... 4 2.1.Könsfördelning............4 2.2.Åldersfördelning......5 3.Tillsynsobjekt i Hotagens

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Olycksundersökning efter brand på

Olycksundersökning efter brand på Sida 1 Datum: 2011-08-12 Vår beteckning: 516-2011-00502 Utredare: Anna Henningsson Granskad av: Olycksundersökning efter brand på, Nora Larmtid: 2011-08-10, 11:10:16 Adress:, Nora Objektstyp: Vårdanläggning

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde på Koordinaten, Eventsalen. Mayvor Lundberg Ordförande. Nr Ärendemening

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde på Koordinaten, Eventsalen. Mayvor Lundberg Ordförande. Nr Ärendemening KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare m.fl. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2015-12-16 18.00 på Koordinaten, Eventsalen Mayvor Lundberg Ordförande Kristina Sköld

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2017-06-13 Diarienr: 2017.055 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer: 2017000079 SOS larmnummer: 5.3743851.2 Orsaken till undersökningen:

Läs mer

Undersökningsprotokoll Datum Olycksundersökning. Trafikolycka med fastklämd och brand i motorrum.

Undersökningsprotokoll Datum Olycksundersökning. Trafikolycka med fastklämd och brand i motorrum. Undersökningsprotokoll Datum 2012-10-05 Olycksundersökning Handläggare Dan-Ola Sandén Anledning till undersökningen: Trafikolycka med fastklämd och brand i motorrum. ID Brandutredning 2012A00607 Uppdragsgivare:

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 27 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Trångsviken 2015-05-20.

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 27 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Trångsviken 2015-05-20. Trångsviken 2015-05-20 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling.. 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Trångsvikens

Läs mer

Hur används insatsstatistiken?

Hur används insatsstatistiken? Hur används insatsstatistiken Hur används insatsstatistiken? Årlig statistik till politiker, årsredovisning och uppföljning handlingsprogram Brister t.ex utrustning, förseningar tas upp vid ledningsgruppsmöten

Läs mer

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Marie Andersson 2009-11-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA Samverkansavtalet

Läs mer

Planering av Räddningssystem. TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige. Tobias Andersson Granberg

Planering av Räddningssystem. TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige. Tobias Andersson Granberg Planering av Räddningssystem TNSL13 Fö2: Räddning och respons i Sverige Respons- och räddningsaktörer Ambulanssjukvård Räddningstjänst Kommunal Statlig Polis SOS Alarm Frivilligorganisationer Enskilda

Läs mer

Kallelse/Underrättelse

Kallelse/Underrättelse Datum 2016-04-14 Kallelse/Underrättelse Direktionens arbetsutskott Västra Sörmlands Räddningstjänst Tid: Torsdag 21 april kl 14.00-16.00 Plats: Brandstationen, Djulögatan i Katrineholm Håkan Persson Ordförande

Läs mer

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck.

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck. 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. 1. BRANDSKYDDSANSVARIG Brandskyddsansvarig för bygdegården är ordförande Erika Sandström. Utsedd av styrelsen att systematiskt jobba med brandskyddet är

Läs mer

Olycksundersökning Ladugårdsbrand i

Olycksundersökning Ladugårdsbrand i Ladugårdsbrand i 2011-03-29 Uppdragsgivare: Hans Trengereid Undersökningen utförd: Maj 2011 Undersökningen utförd av: Fredrik Johansson ID olycksutredning: 201100107 Bilagor: Upplysningar om olyckan. Larmtid:

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2013-11-29 Diarienr: 2013.100 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201300296 SOS larmnummer:2635862 Händelsedata Datum för händelsen:2013

Läs mer

Nyckeltal. Räddningstjänsten

Nyckeltal. Räddningstjänsten Nyckeltal Räddningstjänsten Sammanfattning Räddningstjänst Kvalitet Resurser Slutsats Antal utvecklade bränder Antal personer utbildade i att förebygga/ hantera bränder eller andra olyckor Responstid från

Läs mer

Projektrapport: Översyn av RiB-brandstationerna Mölnlycke, Rävlanda och Frillesås samt användning av Första insatsperson (Fip)

Projektrapport: Översyn av RiB-brandstationerna Mölnlycke, Rävlanda och Frillesås samt användning av Första insatsperson (Fip) Projektrapport: Översyn av RiB-brandstationerna Mölnlycke, Rävlanda och Frillesås samt användning av Första insatsperson (Fip) 2016-03-08 Johan Fors Enhetschef RiB Insatsavdelningen Dnr 0284/15 www.rsgbg.se

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2019-01-09 KLK 2018/716 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad. Lars Johnsson (M), Robin Gustavsson (KD)

Läs mer

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre 1 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE Nödnumret 112 för äldre 2 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE 3 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE NÄR MAN BLIR ÄLDRE kan risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet öka. En del akuta sjukdomar är

Läs mer

Grundläggande brandskyddsutbildning

Grundläggande brandskyddsutbildning Grundläggande brandskyddsutbildning När branden väl har inträffat och branden har släckts är det lätt att vara efterklok. Hade det här gått att förebygga? Lär dig att känna igen de mönster och händelseförlopp

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 511.2014.01017 Sida 1(8) 2014-10-08 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad Utredare Magnus Östlund Medutredare --------------------------- Olycksdatum 2014-09-04 Utredningsdatum 2014-09-04

Läs mer

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Olycks och händelserapport över villabrand Nybro Nybro Räddningstjänst Dan Gustafsson Insatsledare Innehållsförteckning Inledning. 2 Syfte och mål...4 Underlag för rapporten. 4 Förklaringar till förkortningar

Läs mer

Olycksundersökning. Brand i byggnad. Galileis gata, Kortedala Göteborg 27 augusti

Olycksundersökning. Brand i byggnad. Galileis gata, Kortedala Göteborg 27 augusti Olycksundersökning Brand i byggnad Galileis gata, Kortedala Göteborg 27 augusti 2013 www.rsgbg.se Olycksundersökning Brand i byggnad Galileis gata, Kortedala Göteborg 27 augusti 2013 Årssekvensnummer:

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen 2016-2019 KARLSTAD 2016 TRYCK: STROKIRK-LANDSTRÖMS AB Sid 2(70) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Handlingsprogram

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka cykel-personbil Larmnummer: 1146 Datum: 2011-06-18 Diarienummer:

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Flogas Sverige AB:s gasoldepå BOTORPS INDUSTRIOMRÅDE KARLSKOGA Diarienummer: 235/13-300 Antagen av direktionen 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381) om åtgärder för att

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

Bilaga 4 - Organisation räddningstjänst Varning och alarmering Hamnar

Bilaga 4 - Organisation räddningstjänst Varning och alarmering Hamnar RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Bilaga 4 - Organisation räddningstjänst Varning och alarmering Hamnar Handlingsprogram MR12-2015 Upprättad av: Tomas Öhrn. Denna bilaga syftar till att beskriva hur Medelpads Räddningstjänstförbund

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Personbil över kajkant

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Personbil över kajkant Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Personbil över kajkant Sammanfattning av händelsen En 66-årig dam i en personbil mister kontrollen och kör över en kajkant ner i vattnet och tar sig inte

Läs mer