ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING"

Transkript

1 ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

2 2 KÄRA FÖRSAMLING Julhandeln väntas också i år slå rekord. Varor säljs, köps och byts som aldrig förr. Ändå är julens grundläggande budskap att det finns något som till sin natur varken kan köpas eller säljas utan är gratis. Det svenska ordet gratis har sitt ursprung i gratia som är latin och kan översättas med kostnadsfritt, gåva. Den största av alla gåvor kan inte handlas och bytas. Ändå kan den delas. Ju mer den tas emot och delas, desto mer blir gåvan utbredd och uppskattad. Julens grundläggande gåva är som en källa som flödar rikare ju mer det öses ur den. Källan ur vilken julens gåva strömmar tar inte slut eftersom källans ursprung är Gud själv. Julens första och största gåva är att Gud kommer till oss och denna gåva ges gratis. Barnet i krubban är just ett barn, en människa. Jesusbarnet är människan framför alla andra, den människa som hjälper oss att bli sant mänskliga. Ett av Jesusbarnets namn är Immanuel, som betyder Gud med oss. Att Gud genom Jesus är med oss överträffar alla andra gåvor, och är en gåva av ett helt annat slag. Det är stort att få upptäcka den gåva det är att få vara delaktig, inte bara i samhällslivet, utan i livets ursprung. Vi har del i Honom som gett liv åt allt, Gud. Under juldagens hög läses det klassiska julevangeliet där Jesus kallas för Ordet : Kyrkoherde Björn Göransson I Ordet var liv, och livet var människornas ljus (Johannes 1:2). Vår tillvaro kan vara full av alla möjliga uppgifter. Särskilt under julen får vi komma till ro och ta till oss det som är grunden för själva tillvaron, orsaken till att vi överhuvudtaget finns, att Gud Han är den som ger oss ljus, mitt i den mörkaste tiden finns. Jesusbarnet är Immanuel, Gud med oss. Han är Ordet, Guds tilltal till oss. Han är den som ger av det äkta, verkliga livet. Han är den som ger oss ljus, mitt i den mörkaste tiden. I kyrkans gudstjänster får vi ta emot denna gåva och dela den med varandra. VÄLSIGNELSE AV HEM Kristus föddes som människa bland människor, för att vara Gud mitt ibland oss. Idag vill han besöka ert hem genom mig, sin tjänare, som kommer med frid och glädje genom Guds ord och kyrkans bön. Orden ovan är hämtade ur förböner vid årlig välsignelse av hem. Det är en fin tradition att särskilt under jultiden be en präst välsigna hemmet. Önskas hus/lägenhets-välsignelse, var god kontakta en präst för överenskommelse om lämplig tid

3 3 SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING på INTERNET: - S:t Ansgar - Johanneskyrkan - Veckoprogram Kungörelser Församlingsblad (även arkiv) Bildreportage Gudstjänsttider Trosundervisningsinfo kontakter m.m... Armeniska katolska kyrkan Fader Khatchig Bahi tel Syriska katolska kyrkan Fader Amar Antanus tel S:t Botvids katolska församling (Fittja) S:T BOTVIDS KATOLSKA FÖRSAMLING fr.o.m Plusgirokonto till barnhemmet i Moldavien: Katolsk rörelse för livet Är det konflikt mellan din tro och ditt liv? - vi lyssnar på dig. Jourtelefon: E-post: jourtelefon@respektlivet.nu SMS: Du kan vara anonym. P. Zdzislaw Lepper SDB fr.o.m kyrkoherde tel P. Włodzimierz Kruczkowski SDB subsidiar tel Församlingskvällar i Södertälje (fredagar) 20 januari kl : Fönster mot himlen. Om ikoner och kyrklig konst. 17 februari kl : Tongivande musik. Ett urval av äldre och nyare kristna musikstycken presenteras. Det ges möjlighet att sjunga tillsammans.

4 4 DELNING AV FÖRSAMLINGEN I tolv år har St. Botvids katolska kyrka i Fittja funnits. Den moderna Botvidskyrkan anknyter till en nära tusenårig tradition. Den helige Botvid verkade på 1000-talet, men hans godhet och exempel lever vidare. Detta vittnar både om tidlösheten inom kyrkan, vi tror på evigheten, och att kyrkan finns mitt i tiden och ständigt är modern. Inför kyrkbygget skrev dåvarande kyrkoherden P. Udo Ostup i ett informationsblad: Hälften av församlingens registrerade medlemmar, cirka katoliker, är bosatta i Botkyrka kommun. Även idag är cirka hälften av församlingens registrerade medlemmar som tillhör den latinska riten bosatta i Botkyrka kommun. Antalet registrerade medlemmar är emellertid idag cirka Det handlar om mer än fyrdubbling! Det har länge funnits planer på att St. Botvids katolska kyrka ska bli centrum för en självständig församling. Den första januari 2012 förverkligas planerna och St. Botvids katolska församling upprättas. Nedan återges delar av den predikan biskopen höll vid invigningen av kyrkan, 20 november Ur predikan vid invigning av kyrkan i Fittja: Vissa bibelord får en särskild tyngd när de uttalas på en särskild plats. Så är det också idag närt vi hör Paulus säga till oss här i Fittja: Ni är inte längre utlänningar som bor i ett främmande land utan ni äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud (Ef 2:19). Denna kyrka, som skall vara ert hem hos Gud, är ett tecken på att alla ni som vill leva som katolska kristna här i Fittja inte längre är utlänningar och främlingar. Ni är hemma här, hemma hos Gud, hemma i Jesu Kristi heliga kyrka, hemma i det svenska samhälle, som ni är kallade att genomsyra med evangeliets glada budskap. Varje gång vi får inviga en ny katolsk kyrka här i Sverige betyder det att Kyrkan har kommit hem och slår rot i den konkreta samhällsmiljö där vi lever också här skall Jesu närvaro proklameras och firas, också här skall evangeliet omsättas i praktisk handling, också här skall människor omvända sig och försona sig med Gud, också här skall hoppet tändas i människors hjärtan. Som kristna är vi alla kallade att fullborda det som Jesus gjorde under sitt liv på jorden. Vi är alla Jesu förlängda armar som skall göra det han gjorde och förmedla hans hopp och kärlek till dem som lever i hopplöshet och kärlekslöshet.

5 S:t Botvids kyrka blir snart S:t Botvids katolska församling På kyrkoherde p. Udo Ostrops SDB initiativ, efter många års ansträngningar och arbete och många goda människors engagemang, bildades år 1999 en ny katolsk kyrka, S:t Botvids kyrka i Fittja. På detta sätt förverkligades drömmen för många boende i Botkyrkakommun. Äntligen har vi en egen katolsk kyrka där vi kan be och fira gudstjänster. Den 20 november 1999 invigde biskopen S:t Botvids kyrka i Fittja. Nu har tiden kommit för att det med S:t Botvids kyrka som grund ska bildas en ny församling från och med den 1 januari 2012, enligt biskopens uttalande, S:t Botvids katolska församling. Lördagen den 7 januari under Mässan kl 17:00 kommer installation av ny kyrkoherde att ledas av biskop Anders Arborelius och själavården kommer att tas om hand av polska salesianpräster. Den nya församlingen kommer att inbegripa följande områden: Tumba, Grödinge, Uttran, Tullinge, Norsborg, Skärholmen, Sätra, Vårby, Vårby Gård, Masmo och kommer enligt beräkningar innefatta ca 4300 församlingsmedlemmar. I vår vackra S:t Botvids kyrka samlas idag katoliker från ca 40 olika nationaliteter för att närvara vid gudstjänster. Mässorna firas varje dag på svenska och på söndagar, förutom svenska, även på engelska, franska och polska. I och med bildningen av den nya församlingen påbörjar vi en ny etapp i den lokala Katolska Kyrkan i Stockholms historia. Det är min förhoppning att bildandet av ny församling kommer att leda till en upplivning av religiöst liv och stärkning 5 av tro hos de katoliker som bor i det nya församlingsområdet. Ännu en gång tar Kyrkan steget emot sina troende. Genom detta kommer den närmare människan och letar efter sina lamm för att föra Guds frälsningsplan närmare dem. Vi hoppas också att den salesianska karisman som innebär särskild betoning på arbete med barn och unga kommer att få den nya församlingen att blomstra. Låt oss anförtro vår nya, unga församling och alla dess medlemmar åt S:t Botvids och S:t Johannes Boscos böner. Låt den utvecklas till Guds och Kyrkans ära! P. Zdzislaw Lepper SDB, blivande ny kyrkoherde DE SJUKAS SMÖRJELSE Världsböndagen för sjuka, lördagen den 11 februari 2012, erbjuds församlingens gamla och sjuka att ta emot de sjukas smörjelse i samband med en kl i St. Ansgar och i St Botvid kl Personer som inte kan komma till n och som önskar att ta emot de sjukas sakrament är välkomna att kontakta en präst. Personer som önskar att ta emot den heliga kommunionen men är förhindrade av sjukdom att komma till kyrkan är välkomna att kontakta en präst. INTERNET BIBLIOTEK Upptäck vårt virtuella bibliotek på Gratis e-böcker på svenska, polska, engelska, arabiska, spanska m.m.

6 6 Mässtider S:t ANSGAR SÖDERTÄLJE Söndagar kl (på svenska) Normalt firas den heliga n på vardagar enligt nedan. Tider för vardagsmässor anges på söndagens veckoblad, på församlingens hemsida samt på anslagstavlan i S:t Ansgars kyrka. Måndag... kl Tisdag... kl Onsdag... kl Torsdag... kl Fredag... kl Lördag... kl (det kan finnas undantag, se veckoblad och hemsida). Tillfälle till bikt fredagar kl kl , samt efter överenskommelse. Ring gärna och avtala tid (tel ) enligt armenisk-katolsk rit varje söndag... kl enligt syrisk-katolsk rit varje söndag... kl S:t BOTVID FITTJA Söndagar kl Tisdag - lördag... kl. 18:30 Mässa på polska firas från 8 januari 2012 varje söndag kl Mässa på engelska firas 1 söndag i månaden kl Mässa på franska firas följande lördagar: 14 jan, 04 febr, 03 mars, 05 maj, 02 juni TROSUNDERVISNING S:t Ansgar i Södertälje - Barn som går i skolans årskurser 2 och 3 undervisas vanligen andra och fjärde söndagen i månaden kl (efter n). Söndagarna 15 jan, 29 jan, 12 feb, 26 feb, 11 mars, 15 april, 29 april, 6 maj, Första kommunion Kristi himmelsfärdsdag 17 maj. Undervisning för årskurserna 4-9: Normalt andra lördagen i månaden kl : 14 jan, 11 feb, 10 mars, 14 april, 12 maj. FAMILJEMÄSSA I församlingens religionsundervisning ingår även familjemässorna söndagarna: 12 februari, 11 mars och 15 april kl. 10 i St. Ansgar i Södertälje. Familje med efterföljande barnfest firas 6 januari kl (Herrens uppenbarelse, trettondedag jul). FÖRSTA KOMMUNION I S:T ANSGAR Första kommunion firas Kristi himmelsfärdsdag torsdagen 17 maj kl KONFIRMATION söndagen 13 maj kl Om någon vuxen inte tagit emot konfirmationens sakrament och önskar göra detta ombeds han/hon att kontakta kyrkoherde Björn Göransson. S:t Botvid i Fittja Undervisning för årskurserna 2-9 en lördag i månaden kl Lördagarna: 21 jan, 18 feb, 17 mars, 21 april, 12 maj. FÖRSTA KOMMUNION I S:T BOTVID Lördagen den 26 maj kl KONFIRMATION I S:T BOTVID söndagen den 20 maj kl

7 Trosundervisning i S:t Botvids i Fittja: 10 december med Lucia och St Nicolaus fest FÖRBEREDELSE FÖR JUL BOTANDAKT OCH BIKT Södertälje: Vi inbjuder till botandakt med möjlighet till enskild bikt på flera olika språk onsdagen den 14 december kl Det finns även biktmöjlighet i Södertälje fredagar kl samt efter överenskommelse. GUDSTJÄNSTER UNDER JULHELGEN 24 december (lörd.) JULAFTON 25 december (sönd.) JULDAGEN 26 december (månd.) ANNANDAG JUL 31 december (lörd.) NYÅRSAFTON 1 januari (sönd.) NYÅRSDAGEN - Guds Heliga Moders Maria högtid 6 januari (fred.) TRETTONDEDAG JUL - Epifania 7 januari (lördag) 8 januari (söndag) 29 januari (söndag) S:t Ansgars Södertälje kl. 22:00 Julnattens kl. 15:00 barn med efterföljande barnfest firad av biskop Anders Arborelius hög S:t Botvids Fittja kl. 24:00 Julnattens kl på polska kl. 16:00 Tacksägelse - Installation av ny kyrkoherde med biskop Anders Arborelius kl. 9:30 på polska hög S:t Johannes Bosco Syrisk katolsk rit Jul kl. 20:00 i S.Ragnhilds kyrka Armenisk katolsk rit kl. 19:30 Jul kl. 11: med predikan av biskop Anders Arborelius kl kl. 11: kl. 11:45 kl. 11:45 7 St. Botvid, Fittja: Vi inbjuder till botandakt med möjlighet till enskild bikt på flera olika språk fredagen den 16 och 23 december kl I S:t Botvid finns tillfälle till bikt 30minuter före varje under veckan, kl samt efter överenskommelse.

8 Avs: S:T ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING BIBORGSGATAN SÖDERTÄLJE TEL Sankt Ansgars katolska församling Biborgsgatan 2, Södertälje tel plusgiro: e-post: sodertalje@katolskakyrkan.se Internet: Expeditionstid: måndagar kl onsdagar kl Kyrkoherde Björn Göransson Armeniska katolska kyrkan fader Khatchig Bahi tel e-post: francescobahi@hotmail.it Syriska katolska kyrkan fader Amar Antanus tel e-post: abonamar@hotmail.com St Botvids katolska församling i Fittja Postängsvägen 11, Norsborg tel , Internet: Nordea Bank Expeditionstid: tisdagar kl , torsdagar kl Kyrkoherde: P. Zdzislaw Lepper SDB tel e-post: zdzislaw.sdb@bredband.net Subsidiar: P. Wlodzimierz Kruczkowski SDB Församlingens plusgirokonto

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄRLDSUNGDOMSDAG MADRID 2011 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING Som alla vet har det i vårt grannland Norge skett mycket

Läs mer

ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING När en människa talar med en annan är det för att göra sig förstådd. Många har erfarenheter av, inte minst när

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvid! Sakteligen lider ännu ett år mot sitt slut, ytterligare ett

Läs mer

ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Kyrkoherde Björn Göransson VAD ÄR SANNING? Vad är sanning? Denna fråga ställs kort före Jesu död på korset av

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015 GUDS BARMHÄRTIGHET EN RÄDDNING FÖR VÄRLDEN OCH FÖR KYRKAN Kära församlingsmedlemmar! Under sitt andra jubileum av valet till den

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! Vår biskop Anders Arborelius skrev följande ord till oss i herdabrevet för

Läs mer

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Nr 02 [04] /2013 2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvids! Snart närmar sig slutet på ännu ett år i vår församlings

Läs mer

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB Nr 02 [ 06 ] /2014 2 GUDS FÖDELSES HELG I VÅRA HJÄRTAN Då jorden täcks av ett snötäcke och då kölden känns mer och mer, riktar vi våra tankar mot den stundande Julen. Hur många Jular har vi inte upplevt

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! År 2012, enligt biskop Anders Arborelius beslut, bildades vår församling

Läs mer

Sankt Ansgar. Församlingsbrev JUL Kära församlings medlemmar

Sankt Ansgar. Församlingsbrev JUL Kära församlings medlemmar JUL 2012 Sankt Ansgar Kära församlings medlemmar Församlingsbrev Så står vi inför jul igen. En tid fylld av nåd, frid, värme, god stämning och trevlig gemenskap. Stilla natt, heliga natt brukar vi sjunga

Läs mer

ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Kyrkoherde Björn Göransson VÄRME TILL KROPP, SJÄL OCH ANDE Tack vare oss får frusna barn värme. Genom frivilligt

Läs mer

Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Har ni hört talas om ett talesätt som lyder: Ett brev betyder så mycket? I modern tid har pappersbrev till stor

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 10 ] 2016

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 10 ] 2016 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 10 ] 2016 Kyrkoherdens Inledningsord Vi tackar Gud för ett historiskt Påvebesök i vårt land Kära församlingsmedlemmar! Den 31 oktober 2016

Läs mer

ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING Guds återkomst - så lyder rubriken på en artikelserie i tidningen Svenska Dagbladet.

Läs mer

Lovad vare Jesus Kristus!

Lovad vare Jesus Kristus! Nr 02/2012 2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus! Den 1 januari 2012 upprättades St Botvids katolska Församling i Fittja

Läs mer

2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus!

2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus! Nr 01/2012 2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus! Från och med den 1 januari 2012 utgör vi tillsammans en ny församling

Läs mer

Herre, Ge oss större tro!

Herre, Ge oss större tro! Nr 01 [03] /2013 2 Kära församlingsmedlemmar från S:t Botvids församling Herre, Ge oss större tro! Detta är ledorden för Trons År som påven Benedikt XVI utlyste i vår allmänneliga kyrka. När Helige Fadern

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING På himlavalvet syntes en lysande prick som rörde sig. Stjärnfallet hade förutsetts

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING För några år sedan publicerades i en mindre svensk dagstidning en artikelserie. Läsarna fick följa en man som

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 SANKT MIKAELS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄXJÖ FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 Kyrkoherdens julhälsning Levande tro Julen närmar sig, och vår förväntan stiger. Alla ljus, granar och glitter, so m lyser upp den mörka

Läs mer

PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN

PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN Nr 01 [ 05] /2014 2 PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN Lovad vare Kristus! Kära församlingsmedlemmar, Helige Johannes Bosco, uppfostrarnas förebild och patron för barn och ungdomar, grundaren

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD (JOHANNES EVANGELIET 10:10) Kyrkoherdens påskhälsning: Via dolorosa Oftast kallar vi den för "korsvägen" (via crucis) eller

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 3/2009 ANSGAR BOTVID. ... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 3/2009 ANSGAR BOTVID. ... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 3/2009... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes 2 KÄRA FÖRSAMLING Rom sägs vara den eviga staden. Det finns

Läs mer

KYRKOHERDEN HAR ORDET

KYRKOHERDEN HAR ORDET KYRKOHERDEN HAR ORDET När jag tittar ut genom fönstret är det grått och regnigt. Regnigt, ruskigt och mörkt. Denna tid kan vara lite jobbig. Men när ni läser detta står vi på tröskeln till ett nytt år.

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2010 Kära församling! Vem är Gud? Vem är jag? Bilden av vårt land förändras snabbt och det skrämmer oss. Rädsla och osäkerhet

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Advent och Julen 2014 Advent i väntans tider Människan är alltid riktad framåt, mot framtiden. Hon längtar efter något eller någon. Hon drivs framåt av hoppet,

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2010 OSS ÄR EN FRÄLSARE FÖDD

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2010 OSS ÄR EN FRÄLSARE FÖDD FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2010 OSS ÄR EN FRÄLSARE FÖDD Kyrkoherdens julhälsning:.. "Hvad våldet må skapa..." Så har då även Sverige drabbats av terrorn, då en självmordsbombare slog till mitt i julhandeln

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 1 april 2 juni 2019 Bromölla Söndagar Torsdagar Mässa på kroatiska S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 11 februari 13 april 2018 Bromölla Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 16.30

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009 2 KÄRA FÖRSAMLING DEN INRE RESAN denna fras har använts av ett reseföretag som en påminnelse om att resor handlar om mer än att

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 28 november 2016 15 januari 2017 Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

Församlingsbrev. Hösten 2009

Församlingsbrev. Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Församlingsbrev Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Ny kyrkoherde Kära församling! Det är er nye kyrkoherde som skriver denna hälsning, och det är väl på sin

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D Bromölla Söndagar Torsdagar Mässa på kroatiska DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 30 september 10 november 2019 S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön

Läs mer

S:t Botvids Katolska Kyrka firar sitt 10-års jubileum

S:t Botvids Katolska Kyrka firar sitt 10-års jubileum S:t Botvids Katolska Kyrka firar sitt 10-års jubileum Den 3 januari 1999 tog biskop Anders Arborelius det första spadtaget och den 20 november 1999 invigde biskopen kyrkan. Den är en liten faluröd träkyrka

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2012 Det är advent Det är advent. Vad är Advent? Ordet advent kommer från det latinska ordet adventus som betyder

Läs mer

Konfirmationens Sakrament

Konfirmationens Sakrament Information angående Förberedelse inför Konfirmationens Sakrament Höst och vinter 2015 Sankt Franciskus Katolska Församling Jönköping 1 Kära ungdomar, För vissa är förberedelsen inför Konfirmationen ett

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID (ÅR A) (22 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 6:51-58 Livets bröd Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Psalmer: 111, 697:6, 423, 386:1-2, 736,39 (off), 106 Dagens textläsningar finns i psalmboken på sidan 1266. Söndagskola: Lilla

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar När han såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar

Läs mer

TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS

TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS 25 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 20 SEPTEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 9:30-37 Andra förutsägelsen om Människosonens lidande Sedan gick de därifrån och vandrade

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

S:t Eskils Katolska Församling

S:t Eskils Katolska Församling S:t Eskils Katolska Församling Box 276, 701 45 Örebro www.sankteskil.com Tel. 019-611 1360. Bg 934-2957 Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner /Joh 15:13/ Församlingsbladet Fastan

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum 1475 19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum Ingångsantifon (jfr Luk 12:42) Han är den trogne och kloke tjänaren som Herren satte över sin familj. Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, under den helige

Läs mer

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona S:t Johannes Döparens Katolska Församling i Landskrona Verksamhetsberättelse 2014 DAGORDNING: Mötet öppnande - kyrkoherde. Val av mötesordförande, sekreterare och två justerare. Gemensamma pastoral- och

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga.

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. S:t Görans Katolska församling Karlskoga Hösten 2009 Församlingsbladet S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. Välkomna tillbaka! Alla har vi säkert lagt märke till hur dagarna börjar

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA NI SKA ÄLSKA VARANDRA SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR B) Tidsram: 20-25 minuter. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra Joh 15:9-17 Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Franciscus församling, Segeltorp, Stockholm Ekumenisk Gudstjänst Söndag den 23 januari deltog vår församling i den årliga ekumeniska gudstjänsten som arrangeras av Huddinge

Läs mer

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31 TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20:19-31 Den uppståndne visar sig och Tomas tvivlaren På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärjungarna bakom reglade

Läs mer

Biskopens herdabrev för Livets söndag 2017

Biskopens herdabrev för Livets söndag 2017 Jul 2017 Församlingsbrev e-version Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba. (Luk. 2,12) S:t Olofs Katolska Församling Sundsvall Expeditionens adress

Läs mer