Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:"

Transkript

1 Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan: Handledning med åtgärdsförslag för Alingsås kommun Nedan presenteras åtgärder som kan göras för att minska barns exponering för onödiga kemikalier i Alingsås förskolor. Åtgärdsförslagen är baserade på inventeringsresultaten från projektets deltagande förskolor (se projektets rapport). Handledningen är tänkt att kunna användas av samtliga aktörer som är berörda av frågan. Handledningen är faktagranskad av miljökonsulten och kemikalieexperten Per Rosander, EnviroAction. Kontaktuppgifter: För förskolor: Vill din förskola inventera? Vänta ett tag! Att inventera kan vara både svårt och tidskrävande. Tänk på att det är betydligt enklare att stegvis ta itu med frågan. Nedan följer ett antal enkla åtgärder er förskola kan börja med. Vill ni efter det ändå göra en mer omfattande inventering? Använd då gärna material från Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola ( ). Nytt material kommer dock troligen komma ut under våren 2014 håll därför utkik efter det! Se också till att prata med all personal, förskolechef och verksamhetsansvarig på kommunen så att en inventering är okej! Har ni frågor om projektet, inventering eller kemikalier i allmänhet, kontakta: Fredrik Bergman, miljöstrateg Observera! Det är lätt att bli orolig när man hör nyhetsporteringar om skadliga kemikalier i vardagen. Men man ska komma ihåg att riskerna absolut inte är akuta. Det handlar snarare om att långsiktigt förebygga onödig exponering. Även om ett barn exponeras för farliga kemikalier, så behöver inte det innebära negativa effekter på barnens hälsa. Däremot ökar riskerna. För att ta ett exempel: om man solar för mycket, och ofta bränner sig, ökar risken för hudcancer. Det betyder inte nödvändigtvis att man får hudcancer bara för att man bränner sig. Men om detta sker ofta ökar risken betydligt. Det är därför viktigt att minska riskerna för kemikalier som barn onödigt utsätts för i vardagen. Nedan finns enkla åtgärder som kan göras för att barn i Alingsås förskolor ska utsättas för så lite farliga kemikalier som möjligt.

2 11 punkter för en giftfriare förskolemiljö: 1) Skapa en produktlista! Det är lätt att glömma bort hur gammal en soffa är eller var en leksak köptes någonstans. För att öka medvetenheten och kunskapen om grejerna på förskolan är en god idé att påbörja en förteckning över produkter. Så fort något nytt köpts in kan det antecknas på listan. Exempelvis kan man ta med uppgifter om: - Inköpsdatum - Antalet produkter (ofta köps fler saker av samma typ in samtidigt) - Material som ingår - Inköpsställe eller leverantör - Annan kommentar (eventuell miljömärkning, uppgift om någon specifik kemikalie som ingår, till vad och hur ofta produkten används, och så vidare.) Självklart kan ni även göra detta för produkter som redan finns på förskolan. Hjälps åt att uppskatta ålder och annan information. Det underlättar för framtiden! 2) Koll på städ-och tvättrutinerna! Se över vilka städ-, hygien- och rengöringsprodukter som används på förskolan. Även dessa produkter kan lätt sammanställas i en enkel förteckning som ovan. Har personalen koll på vad som egentligen ingår i städuppdraget? Kolla gärna igenom det skriftliga avtalet förskolan har med aktuell städentreprenör. Vissa saker görs normalt inte av städentreprenören på kommunens förskolor, utan är alltså upp till verksamheten själv att göra. Bestäm och skriv gärna ner rutiner för dessa aktiviteter, exempelvis hur ofta det bör göras. Exempel: - Vädring/skakning av textilier. Ofta glöms detta bort på förskolor. Kemikalier ansamlas i damm som i sin tur fastnar på textilier. Även om dessa dammsugs (exempelvis mattor) är det bra att skaka och vädra dem regelbundet. - Tvätt av textilier. Lösa textiler (gardiner, filtar, lakan, kuddar, större gosedjur) behöver tvättas någon gång då och då. Ännu viktigare är att tvätta nyinköpta textilier, som innehåller rester av bekämpningsmedel och andra ofta allergiframkallande ämnen. - Damning av hängande lampor. Ingår oftast i städavtalet men hängande armatur är potentiella dammsamlare och påverkar därför inomhusluften. Ta gärna som vana att torka av lamporna om de är dammiga.

3 - Tvättmedel och sköljmedel. Generellt ansvarar förskolor själva för tvätt. Välj miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Sköljmedel är ofta en onödig produkt som ökar andelen kemikalier vi dagligen utsätts för. De är också ofta parfymerade vilket ökar risken för allergier. Kommunkontakt städ: Annika Tiselius, städsamordnare, ) Lek utomhus! Luften ute är generellt betydligt mycket renare än luften inne. Dessutom är det visat att utevistelse på förskolan är viktigt för barnens hälsa och koncentrationsförmåga. Var därför ute så mycket som möjligt! MEN : - Konstgräs och mjuk asfalt. Dessa material är idag vanligt på förskolor. De kan vara gjorda av gryn/korn av däck eller återvunnen plast, som innehåller skadliga ämnen. Håll därför lite extra koll på de mindre barnen utomhus, så de inte pillar loss småbitar av materialet, och exempelvis stoppar i munnen. 4) Rensa bland leksakerna! Har förskolan leksaker som luktar, är "kladdiga i sig själva", eller är mjuka-halvmjuka? Dessa innehåller ofta mer farliga ämnen än andra leksaker, och bör därför rensas ut. Leksaker som ej är tillverkade som leksaker", till exempel byggnadsmaterial, väskor, lampor, kökstillbehör med mera., är en annan kategori att sortera bort. Detta på grund av att mindre sträng lagstiftning gäller för sådana produkter. 5) Skrota gammal elektronik! Det förekommer att gamla telefoner, mobiler, datortillbehör och kameror finns på förskolor. Dessa är inte lämpliga som leksaker! På grund av att de inte är tillverkade som leksaker är kemikalie-lagstiftningen mindre sträng, och elektronik innehåller därför flera farliga ämnen. Samla ihop och ta till närmaste återvinningsstation! 6) Skippa skumgummit! Många förskolor har gamla sovmadrasser med skumgummi och plastöverdrag. Dessa kan innehålla flera kemiska ämnen som idag inte är tillåtna. De har hög prioritet att bytas ut! Välj då helst annat material än skumgummi. 7) Välj bort vinyl! För blöjbyte och annat är det relativt vanligt att handskar av vinyl används på förskolor. Dessa innehåller ofta hormonstörande kemikalier som är onödiga att utsättas för. Undersök om det inte går att byta till handskar av nitril istället! Dessa är betydligt bättre ur kemikaliesynpunkt.

4 8) Undvik plast till maten! - Mikrovärmning. Kombinationen värme och plast är inte att rekommendera. Vid uppvärmning kan farliga kemikalier läcka från plasten ut till maten. Så om ni brukar värma mat i plastkärl i mikron, bryt den vanan! Värm istället mat och dryck på en vanlig porslinstallrik eller i en kastrull. - Plastkaraffer. En del plaster är problematiska ur kemikalie-synpunkt, och därför är det bra att generellt minska antalet plastprodukter som används. Om ni har möjlighet, byt gärna till karaffer av glas istället. 9) Ställ krav på leverantörerna! Är förskolan missnöjd med kvalitet, utbud eller information från leverantörer? Detta går att förändra! Framför era klagomål till leverantören i första hand. I andra hand kan ni kontakta kommunens upphandlingsenhet, så att de kan ställa högre krav vid upphandling. Kommunkontakt upphandling: Magnus Bernhardsson, upphandlingschef, ) Vid inköp tänk kvalitet och inte kvantitet! Trots liten budget kan man göra medvetna val vid inköp. Flera inköp kanske görs av gammal vana, utan vidare eftertanke, var observant på det! Prioritera att byta ut sådant som är gammalt och slitet. Tänk på att välja få men bra grejer, jämför gärna mellan flera olika alternativ i er produktkatalog. Ofta finns ett miljövänligt alternativ. För leksaker kan man till exempel välja att köpa miljömärkt eller leksaker i trä, istället för ännu en plastleksak. 11) Handla enligt avtal! Även om det kan tyckas enkelt att åka till exempelvis IKEA eller Gekås Ullared för att köpa grejer, så lönar det sig inte i längden. Att handla utanför upphandlade avtal (leverantörer ni beställer produkter från) är olagligt och kostar kommunen pengar. Ur miljö- och kemikaliesynpunkt är det heller inte motiverat, eftersom det inte finns någon kontroll eller krav. För de leverantörer som kommunen har upphandlat med har många olika krav ställts på miljö och hälsa.

5 CHECKLISTA för förskolor Skapat en produktlista Koll på städ-och tvättrutinerna Lista på städ-, hygien- och rengöringsprodukter Personalen vet vad som ingår i städuppdraget Vädrar textilier Tvättar textilier vilka och hur ofta: vilka och hur ofta: Dammar av lampor vid behov Använder miljömärkt tvätt och ev. sköljmedel Mycket utelek Håller koll vid ev. konstgräs eller mjuk asfalt på utegården Rensat bland (plast)leksakerna Skrotat gammal elektronik Skippat skumgummit Valt bort vinyl Undvikit plast till maten Värmer inte mat i plastkärl Har glaskaraffer istället för plast

6 Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. schyr_web.pdf Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen.

7 För föräldrar: Skänk gärna, men skänk rätt! Det är många gånger uppskattat att föräldrar skänker saker till förskolan, inte minst ur resurssynpunkt, men tänk på vad det är för produkter! Gamla mjuka plastleksaker (exempelvis gummiankor, plastbollar, smådjur, dockor), gamla smycken och väskor med metallföremål och gammal elektronik är inte lämpliga. Dessa typer av saker är kända för att kunna innehålla flera problematiska miljögifter, som ftalater och tungmetaller. Skippa solskyddsmedel! Visst ska era barn få vara ute och leka mycket under soliga dagar. Men skydda gärna barnen med kläder, såsom solhatt, istället för att smörja in dem med solkräm. Många solskyddsprodukter är kemiska och innehåller parfym, konserveringsmedel, ftalater, färgämnen och titandioxid (små partiklar med okända hälsoeffekter). Var påläst! Kemikaliefrågan är ett komplext problem. Lagstiftningen hinner många gånger inte med i utvecklingen, trots att vi alla vill kunna tro att vi i vardagen är skyddade från farliga ämnen. Mycket ansvar har därför i praktiken fallit på oss konsumenter. Men misströsta ej! Flera lättlästa guider och populärvetenskapliga böcker finns att tillgå. Se lästipsen nedan! Våga fråga! För att något ska förändras krävs att det efterfrågas. Våga därför vara frågvis; som konsument i butiken, som förälder till barn i förskolan och som medborgare. Avgifta hemmet! Förutom förskolan vistas barn förstås även mycket i hemmet. För att minimera barns exponering för kemikalier i vardagen är det viktigt att giftsanera även hemma. Många av tipsen för förskolor gäller även hemmamiljöer. Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen. Den onda badankan. Bok av Katarina Johansson. Den flamsäkra katten. Årsbok från Naturskyddsföreningen. Handla rätt för en giftfri barndom. Bok av Anne Lagerqvist, Christina Ribbing och Karin Wallis.

8 För inköpare (upphandlingsenheten) : Offentlig upphandling i kommunen är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri miljö. Som inköpare finns möjligheter att ställa krav på varor och tjänster vid upphandling. Vid upphandling ska hänsyn tas till miljöpåverkan i enlighet med Alingsås miljömål. Att ställa krav vid upphandling är en svår fråga, men nedan listas några saker ni kan tänka på: Jobba på! Fortsätt som ni gör med att ställa så höga miljökrav som möjligt, utifrån bästa förmåga och kunskap. Var frågvisa gentemot leverantörerna och försök hitta vägar i avtalen så de blir fördelaktiga men fortfarande rimliga ur miljösynpunkt. Uppmuntra och informera gärna att kommunens olika verksamheter (här förskolor) kan vända sig till er om de är missnöjda med sina leverantörer. Många tror att de inte har möjlighet att göra detta, utan att aktuella upphandlingar är låsta. Fortsätt även informera kring vad det innebär att verksamheterna går utanför avtalen. Förklara att förutom de rent ekonomiska konsekvenserna kan även kvalitet och miljökrav bli lidande. Upplys politiker och kommunledning om att upphandlingsenheten är i behov av stöttning. Exempelvis saknas tydliga direktiv inom kommunen om vad saker får kosta. Som vägledande dokument finns idag bara Alingsås miljömål Lyft fram att en mer detaljerad vägledning är efterfrågad. Var uppdaterad! Inom området är flera intressanta rapporter och aktiviteter på gång. Håll exempelvis utkik efter: - Naturskyddsföreningens uppföljning av rapporten Giftfria barn leka bäst (Operation Giftfri Förskola) som kommer under våren Den kommer innehålla handlingsplaner med åtgärdsförslag som bland annat riktar sig mot upphandling. - Konferensen Hållbar Upphandling Den 8 april hålls Miljöstyrningsrådets årliga konferens i Stockholm. Årets tema är uppföljning. Se till att vara med och ta del av senaste nytt på upphandlingsfronten! - Miljöstyrningsrådets förstudie om just Giftfri förskola. Eventuellt kommer denna följas upp med vägledande material för upphandling av produkter som berör förskolor. ( )

9 För städentreprenörer och städansvariga: Fortsatt dialog. Det är viktigt att en fungerande dialog finns mellan städ och fastighetsbolag, men också mellan städ och förskola. Städas det på lämpligt sätt utefter de ytmaterial som finns? Har förskolepersonalen koll på städrutinerna (vad som ingår i städuppdraget och hur det görs)? Finns skriftligt städavtal tillgängligt för de som eftersöker det? Dessa frågor är något att jobba med Vädring. Om det inte alltid görs - ta gärna för vana att vädra under städning. Det är bättre att vädra snabbt och intensivt (korsdrag/tvärdrag). På så sätt släpps en stor mängd uteluft in, och gör rummet friskare. Det är också mer energieffektivt än att vädra lite under en längre period. Kontinuerlig uppföljning. Fortsätt med regelbundna möten med referensgruppen där städoch kvalitetsfrågor diskuteras. Håll koll på att leverantörer uppfyller de ställda kriterierna som trädde i kraft genom det nya avtalet Lista över städkemikalier. Finns det idag någon lista över vilka städkemikalier/städprodukter som används i respektive verksamhet? Om intresse finns bland förskolepersonal för vilka produkter som används vid städning på den aktuella förskolan, kan det vara välkommet att städpersonalen skapar en enkel förteckning över detta att ge till förskolan. På så sätt skulle det även kontrolleras att de produkter som är sagt ska användas också används.

10 För kostenheten: Krav vid upphandling. Det nuvarande avtalet med ISS löper ut Vid en ny upphandling finns möjligheter att ställa högre miljö- och hälsokrav. Börja i god tid inför denna upphandling tänka igenom vilka krav som kan ställas, med tanke på exponering för kemikalier. Mat i metallkonserver. Det är vanligt att konservburkar av metall används till maten i förskolor. Konservernas innerskikt innehåller ofta det misstänkt hormonstörande ämnet Bisfenol A, som kan läcka ut till maten. Därför bör det arbetas för att undvika dem så långt det går. Kartongförpackningar är ett bättre val. Ekologisk mat. Ekologisk mat är viktigt för att minska exponeringen av kemiska bekämpningsmedel. Andelen ekologisk mat i Alingsås förskolor och skolor (21 %) ligger idag under det nationella procentsmålet för ekologiska produkter i offentlig sektor (25 %). Försök att successivt öka denna andel, det mår såväl barnen som miljön bra av!

11 För fastighetsbolag, lokalsamordnare med flera : Alingsås 16:e miljömål; Den bebyggda miljön ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö också ur ett ekologiskt perspektiv, både utomhus och inomhus innefattar att risker för exponering av farliga kemikalier ska bekämpas. Som byggare och anläggare av nya förskolor i kommunen, liksom vid renovering av gamla, finns stora möjligheter att minska exponeringen av farliga ämnen genom medvetna val av material och produkter. Tänk på att vid renovering eller utbyggnad av lokaler för barnverksamhet kan och bör särskilda krav också ställas på kemikalieinnehåll. Kontrollera kemikalieinnehåll. Även om material som är helt nya på marknaden kan ge intrycket av att ha höga miljö- och kemikaliekrav, så är inget givet. Även om varor och material idag inte innehåller ämnen som förr var tillåtna, så kan de nya ämnena ha liknande egenskaper och innebära miljö- och hälsorisker på sikt. Några råd: - Tapeter och färger. Vid tapetsering och målning; välj produkter som är miljömärkta, vattenbaserade och har låg avdunstning av flyktiga ämnen. Se även till att vädra väl under arbetet! - Golv. Undvik PVC-golv! PVC innehåller ofta mjukgörande ftalater, varav flera är misstänkt hormonstörande. Även ftalatfri PVC-matta kan vara problematisk ur miljöoch kemikaliesynpunkt. Andra mattor, exempelvis linoleum eller andra plastmattor, har inte samma behov av mjukgörare och är därför i allmänhet ett bättre val. Var observant på de nya golv som läggs in i kommunens förskolor! Exempel: Golvet Mipolam på Älvdansen, består av PVC, trots att förskolan är nybyggd. Använd befintliga dokument. Inom kommunen finns flera dokument som uttrycker miljöambitioner och vägleder vid byggnation. Exempel på dessa är Alingsås Miljömål och Riktlinjer för miljöanpassat byggande. Följ dessa! Informationsspridning. Hjälp gärna till att besvara byggnadstekniska frågor om förskolorna är intresserade och efterfrågar detta. Kanske att en enklare förteckning med byggnadsuppgifter som praxis kan överlämnas till förskolechef vid samband med nybygge eller renovering av förskola, så de kan få mer koll? Ventilation. Att ha god ventilation är viktigt för att minska risken för kemikalieexponering och förhindra ohälsa (exempelvis astma/allergi, huvudvärk, trötthetssymptom och hudirritation). Håll koll på ventilationen, främst i äldre förskolor, så att cirkulationen av luften håller sig på en acceptabel nivå.

12 För kommunen som helhet (politiker med flera) Fortsätt arbetet för en mer giftfri miljö. Att kommunen har miljömål som berör utfasning av farliga ämnen, prioritering av miljövänliga varor och visioner om en hälsosam livsmiljö är givetvis bra, men ingenting värt om de inte aktivt arbetas mot. Frågan om risker med exponering av kemikalier i offentliga miljöer är komplex, och behöver jobbas med på flera fronter. Det är därför viktigt att ambitionen om att förbättra situationen är gemensam. Alla kan bidra! Lyft frågan på regional nivå. Om möjlighet finns kan man försöka lyfta problematiken med kemikalier i förskolan på regional nivå. Om inte annat för att uppdatera sig om hur andra kommuner arbetar med frågan. Kanske finns intresse och utrymme för att samordna insatser som rör detta? Ett förslag som framkom under projektets uppstart (workshop för tjänstemän ) var att undersöka om inte en tjänst motsvarande hygiensköterska kan tillsättas på regional nivå. Denna person skulle istället för att inspektera hygien kunna fokusera på att inventera och dokumentera om förskolors kemikaliesituation samt komma med förslag på åtgärder. Personen skulle även kunna fungera som rådgivare för förskolor i miljö- och kemikaliefrågor. Upphandling. Mycket mer kan göras i frågan genom kommunens upphandling. Det är politiska beslut som styr vilka miljö- och hälsokrav som kan ställas vid upphandling. Upphandlingsenheten efterfrågar exempelvis tydliga direktiv om vad saker får kosta vid upphandling. En mer detaljerad vägledning angående upphandling önskas också, idag finns bara Alingsås miljömål som vägledande dokument för inköpare.

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Siri Nordberg och Lovisa Ewerman Feriearbetare på Alingsås kommun 2014-06-16-2014-07-04 Handledare: Fredrik Bergman, miljöstrateg

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Miljögifter på förskolan varför är det viktigt? Studier visar på att inomhusmiljöer är bland de mest exponerade På förskolor: - Hormonstörande ämnen

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

Tips för en giftfri förskola

Tips för en giftfri förskola Tips för en giftfri förskola Barn är känsligare och mer utsatta för skadliga kemikalier än vuxna. Det kan vara svårt att veta vad vi kan göra i vardagen för att förbättra situationen för barnen. Denna

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Åtgärder och förebyggande arbete för att minska gifterna på Tryserums Förskola 2016-2017 Minska skadliga kemikalier i förskolan Många små barn vistas i förskolan större

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1 Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun - etapp 1 1 2 Innehållsförteckning Giftfri förskolemiljö 4 Omfattning och begränsning 4 Kopplingar till styrdokument för Ronneby kommun 4 Vad säger

Läs mer

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Kemikaliesmart förskola Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Inledning Nu ska förskolor och andra kommunala miljöer för små barn bli kemikaliesmarta. Under åren 2015-2016

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 200

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 221 000 medlemmar. Ca

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 221 000 medlemmar 24 länsförbund 270

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Aktivitetsplan Giftfri förskola

Aktivitetsplan Giftfri förskola Aktivitetsplan Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 2 Inledning I kommunfullmäktiges mål för Linköping står skrivet att alla linköpingsbor ska ges förutsätt ningar att leva ett hälsosamt liv

Läs mer

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor GIFTBANTA FÖRSKOLAN Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor MALIN HEDLUND Miljöhandläggare på Teknik- och fastighetsförvaltningen Projektanställd: projektledare Giftfri förskola 2014-2015 Klimat-

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP)

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP) Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-11-20 Handläggare Annkristin Axén Telefon: 08-508 27 994 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.8 Policy för golv med ftalater, svar

Läs mer

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda projekt och temadagar. Verksamheten finansieras genom

Läs mer

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp.

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Uppdrag #5 KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Foto: BernardaSv / istockphoto.com Varför är det viktigt? Genom att tänka till vid inköp så kommer förskolan

Läs mer

Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län

Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län Sammanställning av frågor och behov - Om utfasning av farliga ämnen från förskolorna i Jämtlands län 19 dec 2014 Lena Stigh Sammanfattning Vi på Jegreliusinstitutet har träffat förskolechefer från hela

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Tips för en giftfriare vardag! Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Men vi bor ju i Sverige En ny kemikalie föds var 3:e sekund. ftalater!!! bromerade

Läs mer

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2014/987 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2015 1 (6) Barn- och utbildningsnämnden Plan för systematiskt arbete med giftfri

Läs mer

Vägledning för en giftfriare förskola

Vägledning för en giftfriare förskola Vägledning för en giftfriare förskola 1 Inledning Många av de kemikalier som kan finnas i vardagsprodukter riskerar att vara allergena, hormonstörande, cancerogena eller på annat sätt öka riskerna för

Läs mer

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Kemikalieproduktionen i världen ökar kraftigt. På cirka 50 år har den ökat från under tio miljoner ton till över 400 miljoner ton per år.

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Aktuell information från förskolan Giftfri vardag. Bilagor Information om kemikaliearbetet inom förskolan

Aktuell information från förskolan Giftfri vardag. Bilagor Information om kemikaliearbetet inom förskolan Yvonne Carehag Gustafsson - at314 E-post: yvonne.carehag.gustafsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-06-09 Dnr: 2014/488-BaUN-629 Barn- och ungdomsnämnden Aktuell information från förskolan

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Vägen mot en giftfri förskola

Vägen mot en giftfri förskola Vägen mot en giftfri förskola Varför en giftfri förskola? Enligt den Lokala utvecklingsplanen, det kommunala miljöprogrammet och Verksamhetsplan för förskolan ska giftiga ämnen identifi eras på varje förskola

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 2015-2018 Sektor lärande KS 15.278 Innehåll Inledning 1 Varför ska vi arbeta för giftfria förskolor? 2 Vad menar vi med gifter? 4 Vem ska utföra åtgärderna? 5 När och

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material

Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material Vägledning för att inventera och rensa ut lek- och pedagogiskt material som innehåller eller kan innehålla miljö- och hälsofarliga tillsatser Västra Götalandsregionens

Läs mer

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Bakgrund Järfälla kommun antog 2010 en miljöplan med mål fram till år 2020. Ett av målområdena är: Det goda livet i Järfälla, där det står beskrivet att alla

Läs mer

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Rapport Giftfria barn leka bäst 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Innehåll FÖRORD 2 INLEDNING 3 Gränsvärden 3 Inventering av förskolemiljön 4 RESULTAT OCH

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 200 000 medlemmar 24 länsförbund 270 kretsar på kommunal

Läs mer

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan 3. Handlingsplan giftfri förskola 1. 2. Vägledning Goda råd giftfri förskola till en giftfri förskola GIFTTFRI FÖRSKOLA VÄGLEDNING 1 GIFTTFRI FÖRSKOLA GODA RÅD 1 1 Handlingsplan Vår vision i Pysslingen

Läs mer

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad Utskriftsversion Göteborgs Stads KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad En kort presentation av kemikalieplanen. Läs mer på www.goteborg.se/kemikalieplan Foto: Peter Svenson EN GIFTFRI STAD Göteborg ska vara

Läs mer

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor 1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Lärande och kulturnämnden

Läs mer

Ta fram en övergripande kemikalieplan för Huddinge - motion väckt av Yosef Sigal (S) och Rikard Lingström (S)

Ta fram en övergripande kemikalieplan för Huddinge - motion väckt av Yosef Sigal (S) och Rikard Lingström (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-09 GSN-2015/532.179 1 (2) HANDLÄGGARE Petersson, Anders Anders.Petersson@huddinge.se Grundskolenämnden Ta fram en övergripande kemikalieplan

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 151120 Innehåll Varför ska Höörs förskolor bli giftfria?... 4 Varför är barn extra känsliga... 4 Vem ska utföra åtgärderna?... 4 När ska åtgärderna utföras?... 5 Hur

Läs mer

Giftfri skola och förskola

Giftfri skola och förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/227 Fastställd: KF 2016-08-29 Reviderad: - POLICY Giftfri skola och förskola 2/5 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Policyns avgränsning

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor Handlingsplanen är framtagen av barn- och utbildningsförvaltningen med stöd av representanter från dåvarande

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203.

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203. SBN 2014.0181 Bilaga 1 Kemikalieplan - för en giftfri förskola i Antagen datum: 2015-12-15 KF 203 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 s arbete med giftfria förskolor 1.2 Kemikalieplanen 1.3 Kemikalier

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 30 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S)

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-09-16 FSN-2013/230.640 1 (4) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina

Läs mer

Kemikaliesmart vardag för ditt barn

Kemikaliesmart vardag för ditt barn Kemikaliesmart vardag för ditt barn 8 SNABBA TIPS TILL FÖRÄLDRAR OCH GRAVIDA 1. Låt ditt barn leka med saker som är avsedda som leksaker. Exempel på icke-leksaker är mobiltelefoner, kvitton och nycklar.

Läs mer

Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola. Linköpings kommun linkoping.se

Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola. Linköpings kommun linkoping.se Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 1 2 Handledning för en Giftfri förskola Barn är mer känsliga för kemikalier och miljögifter än vuxna. Det beror

Läs mer

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN Giftfria förskolor PROJEKTPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PROJEKTS UPPDRAG 2. BAKGRUND 3. PROJEKTETS SYFTE 4. MÅL OCH DELMÅL 5. AVGRÄNSNINGAR 6. INTRESSENTER 7. PROJEKTORGANISATION 8. AKTIVITETSPLAN 9. TIDSPLAN

Läs mer

Handlingsplan för att skapa giftfria förskolor i Huddinge kommun

Handlingsplan för att skapa giftfria förskolor i Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-01-19 FSN-2014/728.641 1 (3) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2012-6831 SID 1 (6) 2012-05-29 Handläggare: Pia Winbladh Högfors Telefon: 08-508 28 125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 p. 10 Motion om

Läs mer

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter Cecilia Hedfors t.f. avdelningschef miljögifter Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden Kemikalienätverket Med över 1200 ideellt

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag www.sundahus.se 013-21 40 90 info@sundahus.se Copyright SundaHus i Linköping AB (publ) 2014 Agenda Presentation Kemikalier var finns de? Vad ska vi tänka på och hur undviker vi

Läs mer

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Allt du (inte) vill veta om plast Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Plast i vardagen viktigt i vardagen! Plast behövs för att dagens samhälle ska fungera. Tex: dator, kylskåp, bilar,

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Giftfri vardag för barn och ungdomar

Giftfri vardag för barn och ungdomar Giftfri vardag för barn och ungdomar Handlingsplan för Barn- och ungdomsförvaltningen Barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier. Halmstads kommun har startat ett omfattande arbete kring

Läs mer

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ!

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! Anna Christiansson och Maria Azzopardi VEM SKA BORT? 1. Politikern 2. Förskolechefen 3. Miljöstrategen 4. Dagisbarnet Jag går på en giftfri förskola! AGENDA Om oss MSR:s databas

Läs mer

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna Råd för en kemikaliesmart skola i Solna solna.se I den här broschyren hittar du tips för att skapa en kemikaliesmart skola Vid inköp 1. Handla enligt avtal Upphandlingar som Solna stad genomfört innehåller

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Kemikalier i vardagen, Falu kommun

Kemikalier i vardagen, Falu kommun Kemikalier i vardagen, Falu kommun Gittan Matsson Utbildning av förskolechefer och personal Handlingsplan Falu kommun politiskt beslut stegvis Inköp & upphandling 6 kommuner Utbildning och information

Läs mer

Skadliga ämnen i förskola och skola

Skadliga ämnen i förskola och skola 2014-11-24 Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola 0240-860 00 ludvika.se Innehåll Inledning... 2 1. Hur ser det ut på förskolor/skolor

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Kommunstyrelsens arbetsutskott 33 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-03-09 Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Checklista - åtgärder

Checklista - åtgärder Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola Checklista - åtgärder 2014-11-24 0240-860 00 ludvika.se Leksaker med delar av: Trä Kontrollera

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. Maj 2016. www.sollentuna.se

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. Maj 2016. www.sollentuna.se Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola Maj 2016 1 www.sollentuna.se Kemiska ämnen i vardagen I vår vardag omges vi av en stor mängd varor som innehåller olika kemiska ämnen. Dessa ämnen kan i en

Läs mer

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Sunda byggmaterial och möbelval

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Sunda byggmaterial och möbelval Kemikaliebanta för en giftfri förskola UPPDRAG Sunda byggmaterial och möbelval Sunda byggmaterial och möbelval Uppdraget tar upp: möbel textil byggmaterial Möbler är en ganska stor investering som ska

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Varmt välkomna! Om projektet Operation giftfri förskola Vilka är Naturskyddsföreningen och Kemikalienätverket? Bakgrund till dagens situation Exempel

Läs mer

en mer giftfri förskola

en mer giftfri förskola Hur vi arbetade med att nå en mer giftfri förskola inom projektet Projektet Inga gifter i våra förskolor genomförs med stöd av Malmö stads miljöanslag. Projektet är ett samarbete mellan Augustenborgs förskola,

Läs mer

Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun

Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun HANDLINGSPLAN 1 (5) 2015-11-24 Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun 2015-2020 I Järfälla kommuns strategiska miljöarbete är giftfri miljö ett prioriterat område. Ungdomar vistas dagligen i miljöer med

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag

Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag Naturskyddsföreningen Naturskyddsföreningen påbörjade projektet Operation Giftfri Förskola under år 2013. Som en del i projektet har 129 förskoleavdelningar

Läs mer

Vägen till en giftfri förskola

Vägen till en giftfri förskola Vägen till en giftfri förskola - En kemikalieinventering på Vallskoga förskola, Tierp - Januari 2014 Författare: Linda Rostedt Andersson I nära samarbete med föräldrarådet och personal på Vallskoga förskola,

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Mariana Pilenvik & Frida Ramström Inspektörer Kemikalieinspektionen Innehåll Kort om Kemikalieinspektionen Kemikalier i varor och Giftfri vardag Hur

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Giftfri förskola Handlingsplan

Giftfri förskola Handlingsplan Giftfri förskola Handlingsplan Datum160408 U N D E R R U B R I K Giftfri förskola Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Tillsynsprojekt Inventering kemikaliesmart förskola 2015

Tillsynsprojekt Inventering kemikaliesmart förskola 2015 Tillsynsprojekt Inventering kemikaliesmart förskola 2015 stockholm.se Tillsynsprojekt - Inventering för kemikaliesmart förskola 2015 Juni 2016 Dnr: 2015-12902 Utgivningsdatum: Juni 2016 Utgivare: Miljöförvaltningen

Läs mer

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Städkoll och sunt ren

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Städkoll och sunt ren Kemikaliebanta för en giftfri förskola UPPDRAG Städkoll och sunt ren Städkoll och sunt ren Uppdraget tar upp: koll på kemikalier städrutiner sunt ren - hygien I damm på förskolor och i hem samlas oönskade

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen. Vägen till en giftfri förskola

Hållbar stad öppen för världen. Vägen till en giftfri förskola Hållbar stad öppen för världen Vägen till en giftfri förskola Innehåll Bakgrund... 3 Varför är barn extra känsliga?... 3 Hur ser det ut på förskolor i Göteborg?... 3 Vad gör Göteborgs stad?... 3 Vem ska

Läs mer

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Miljösamverkan Skåne 2012-2013 Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Checklista Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Ta med kandidatförteckningen vid tillsynsbesöket! Syftet

Läs mer

Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla

Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla Foto: Michael Näsberg 1 Antagen av kommunstyrelsen den XX månad 2016 2 Innehåll Inledning och bakgrund 4 Tio

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag

Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag Inventering av förskolan med direkta åtgärdsförslag Inledning Naturskyddsföreningen påbörjade projektet Operation Giftfri Förskola under år 2013. Som en del i projektet har 129 förskoleavdelningar i 41

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2014 Innehåll Varför ska Sundbybergs förskolor bli giftfria?

Läs mer

Projekt Kemikalier i förskolan

Projekt Kemikalier i förskolan Projekt Kemikalier i förskolan - en pilotstudie med inventeringar på två förskolor Magra förskola. Foto: Helena Sandmer Älvdansens förskola. Foto: Helena Sandmer Författare: Helena Sandmer (praktikant

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

Dnr KK14/681 RIKTLINJER. Riktlinjer för en hälsosam förskola 2016. Antagen av KS 2016-04-04

Dnr KK14/681 RIKTLINJER. Riktlinjer för en hälsosam förskola 2016. Antagen av KS 2016-04-04 Dnr KK14/681 RIKTLINJER Riktlinjer för en hälsosam förskola 2016 Antagen av KS 2016-04-04 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syftet med riktlinjen... 3 Mål och inriktning... 5 Åtgärder

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 221 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor.

Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor. April 2013 Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor. Denna handledning är tänkt att vara ett stöd för att genomföra inventering av förskolor utifrån den inventeringsmall

Läs mer

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Giftfria leksaker och elektronik

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Giftfria leksaker och elektronik Kemikaliebanta för en giftfri förskola UPPDRAG Giftfria leksaker och elektronik Giftfria leksaker och elektronik Exponeringen av kemikalier ökar både på förskolan och i hemmiljön. Ett svenskt barn har

Läs mer

Giftfria förskolor i Danderyds kommun

Giftfria förskolor i Danderyds kommun Giftfria förskolor i Danderyds kommun En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan. DANDERYDS KOMMUN www.danderyd.se 1 D anderyds kommun har påbörjat ett arbete för att minimera barns exponering

Läs mer

RAPPORT GIFTFRIA FÖRSKOLOR I EKSJÖ KOMMUN

RAPPORT GIFTFRIA FÖRSKOLOR I EKSJÖ KOMMUN RAPPORT GIFTFRIA FÖRSKOLOR I EKSJÖ KOMMUN Undersökning genomförd våren 2014 Undersökning om giftfria förskolor i Eksjö kommun Inledning I denna rapport presenteras svaren på ett urval av frågorna i Inventeringsmall

Läs mer