Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:"

Transkript

1 Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan: Handledning med åtgärdsförslag för Alingsås kommun Nedan presenteras åtgärder som kan göras för att minska barns exponering för onödiga kemikalier i Alingsås förskolor. Åtgärdsförslagen är baserade på inventeringsresultaten från projektets deltagande förskolor (se projektets rapport). Handledningen är tänkt att kunna användas av samtliga aktörer som är berörda av frågan. Handledningen är faktagranskad av miljökonsulten och kemikalieexperten Per Rosander, EnviroAction. Kontaktuppgifter: För förskolor: Vill din förskola inventera? Vänta ett tag! Att inventera kan vara både svårt och tidskrävande. Tänk på att det är betydligt enklare att stegvis ta itu med frågan. Nedan följer ett antal enkla åtgärder er förskola kan börja med. Vill ni efter det ändå göra en mer omfattande inventering? Använd då gärna material från Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola (http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter/giftfri-forskola ). Nytt material kommer dock troligen komma ut under våren 2014 håll därför utkik efter det! Se också till att prata med all personal, förskolechef och verksamhetsansvarig på kommunen så att en inventering är okej! Har ni frågor om projektet, inventering eller kemikalier i allmänhet, kontakta: Fredrik Bergman, miljöstrateg Observera! Det är lätt att bli orolig när man hör nyhetsporteringar om skadliga kemikalier i vardagen. Men man ska komma ihåg att riskerna absolut inte är akuta. Det handlar snarare om att långsiktigt förebygga onödig exponering. Även om ett barn exponeras för farliga kemikalier, så behöver inte det innebära negativa effekter på barnens hälsa. Däremot ökar riskerna. För att ta ett exempel: om man solar för mycket, och ofta bränner sig, ökar risken för hudcancer. Det betyder inte nödvändigtvis att man får hudcancer bara för att man bränner sig. Men om detta sker ofta ökar risken betydligt. Det är därför viktigt att minska riskerna för kemikalier som barn onödigt utsätts för i vardagen. Nedan finns enkla åtgärder som kan göras för att barn i Alingsås förskolor ska utsättas för så lite farliga kemikalier som möjligt.

2 11 punkter för en giftfriare förskolemiljö: 1) Skapa en produktlista! Det är lätt att glömma bort hur gammal en soffa är eller var en leksak köptes någonstans. För att öka medvetenheten och kunskapen om grejerna på förskolan är en god idé att påbörja en förteckning över produkter. Så fort något nytt köpts in kan det antecknas på listan. Exempelvis kan man ta med uppgifter om: - Inköpsdatum - Antalet produkter (ofta köps fler saker av samma typ in samtidigt) - Material som ingår - Inköpsställe eller leverantör - Annan kommentar (eventuell miljömärkning, uppgift om någon specifik kemikalie som ingår, till vad och hur ofta produkten används, och så vidare.) Självklart kan ni även göra detta för produkter som redan finns på förskolan. Hjälps åt att uppskatta ålder och annan information. Det underlättar för framtiden! 2) Koll på städ-och tvättrutinerna! Se över vilka städ-, hygien- och rengöringsprodukter som används på förskolan. Även dessa produkter kan lätt sammanställas i en enkel förteckning som ovan. Har personalen koll på vad som egentligen ingår i städuppdraget? Kolla gärna igenom det skriftliga avtalet förskolan har med aktuell städentreprenör. Vissa saker görs normalt inte av städentreprenören på kommunens förskolor, utan är alltså upp till verksamheten själv att göra. Bestäm och skriv gärna ner rutiner för dessa aktiviteter, exempelvis hur ofta det bör göras. Exempel: - Vädring/skakning av textilier. Ofta glöms detta bort på förskolor. Kemikalier ansamlas i damm som i sin tur fastnar på textilier. Även om dessa dammsugs (exempelvis mattor) är det bra att skaka och vädra dem regelbundet. - Tvätt av textilier. Lösa textiler (gardiner, filtar, lakan, kuddar, större gosedjur) behöver tvättas någon gång då och då. Ännu viktigare är att tvätta nyinköpta textilier, som innehåller rester av bekämpningsmedel och andra ofta allergiframkallande ämnen. - Damning av hängande lampor. Ingår oftast i städavtalet men hängande armatur är potentiella dammsamlare och påverkar därför inomhusluften. Ta gärna som vana att torka av lamporna om de är dammiga.

3 - Tvättmedel och sköljmedel. Generellt ansvarar förskolor själva för tvätt. Välj miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Sköljmedel är ofta en onödig produkt som ökar andelen kemikalier vi dagligen utsätts för. De är också ofta parfymerade vilket ökar risken för allergier. Kommunkontakt städ: Annika Tiselius, städsamordnare, ) Lek utomhus! Luften ute är generellt betydligt mycket renare än luften inne. Dessutom är det visat att utevistelse på förskolan är viktigt för barnens hälsa och koncentrationsförmåga. Var därför ute så mycket som möjligt! MEN : - Konstgräs och mjuk asfalt. Dessa material är idag vanligt på förskolor. De kan vara gjorda av gryn/korn av däck eller återvunnen plast, som innehåller skadliga ämnen. Håll därför lite extra koll på de mindre barnen utomhus, så de inte pillar loss småbitar av materialet, och exempelvis stoppar i munnen. 4) Rensa bland leksakerna! Har förskolan leksaker som luktar, är "kladdiga i sig själva", eller är mjuka-halvmjuka? Dessa innehåller ofta mer farliga ämnen än andra leksaker, och bör därför rensas ut. Leksaker som ej är tillverkade som leksaker", till exempel byggnadsmaterial, väskor, lampor, kökstillbehör med mera., är en annan kategori att sortera bort. Detta på grund av att mindre sträng lagstiftning gäller för sådana produkter. 5) Skrota gammal elektronik! Det förekommer att gamla telefoner, mobiler, datortillbehör och kameror finns på förskolor. Dessa är inte lämpliga som leksaker! På grund av att de inte är tillverkade som leksaker är kemikalie-lagstiftningen mindre sträng, och elektronik innehåller därför flera farliga ämnen. Samla ihop och ta till närmaste återvinningsstation! 6) Skippa skumgummit! Många förskolor har gamla sovmadrasser med skumgummi och plastöverdrag. Dessa kan innehålla flera kemiska ämnen som idag inte är tillåtna. De har hög prioritet att bytas ut! Välj då helst annat material än skumgummi. 7) Välj bort vinyl! För blöjbyte och annat är det relativt vanligt att handskar av vinyl används på förskolor. Dessa innehåller ofta hormonstörande kemikalier som är onödiga att utsättas för. Undersök om det inte går att byta till handskar av nitril istället! Dessa är betydligt bättre ur kemikaliesynpunkt.

4 8) Undvik plast till maten! - Mikrovärmning. Kombinationen värme och plast är inte att rekommendera. Vid uppvärmning kan farliga kemikalier läcka från plasten ut till maten. Så om ni brukar värma mat i plastkärl i mikron, bryt den vanan! Värm istället mat och dryck på en vanlig porslinstallrik eller i en kastrull. - Plastkaraffer. En del plaster är problematiska ur kemikalie-synpunkt, och därför är det bra att generellt minska antalet plastprodukter som används. Om ni har möjlighet, byt gärna till karaffer av glas istället. 9) Ställ krav på leverantörerna! Är förskolan missnöjd med kvalitet, utbud eller information från leverantörer? Detta går att förändra! Framför era klagomål till leverantören i första hand. I andra hand kan ni kontakta kommunens upphandlingsenhet, så att de kan ställa högre krav vid upphandling. Kommunkontakt upphandling: Magnus Bernhardsson, upphandlingschef, ) Vid inköp tänk kvalitet och inte kvantitet! Trots liten budget kan man göra medvetna val vid inköp. Flera inköp kanske görs av gammal vana, utan vidare eftertanke, var observant på det! Prioritera att byta ut sådant som är gammalt och slitet. Tänk på att välja få men bra grejer, jämför gärna mellan flera olika alternativ i er produktkatalog. Ofta finns ett miljövänligt alternativ. För leksaker kan man till exempel välja att köpa miljömärkt eller leksaker i trä, istället för ännu en plastleksak. 11) Handla enligt avtal! Även om det kan tyckas enkelt att åka till exempelvis IKEA eller Gekås Ullared för att köpa grejer, så lönar det sig inte i längden. Att handla utanför upphandlade avtal (leverantörer ni beställer produkter från) är olagligt och kostar kommunen pengar. Ur miljö- och kemikaliesynpunkt är det heller inte motiverat, eftersom det inte finns någon kontroll eller krav. För de leverantörer som kommunen har upphandlat med har många olika krav ställts på miljö och hälsa.

5 CHECKLISTA för förskolor Skapat en produktlista Koll på städ-och tvättrutinerna Lista på städ-, hygien- och rengöringsprodukter Personalen vet vad som ingår i städuppdraget Vädrar textilier Tvättar textilier vilka och hur ofta: vilka och hur ofta: Dammar av lampor vid behov Använder miljömärkt tvätt och ev. sköljmedel Mycket utelek Håller koll vid ev. konstgräs eller mjuk asfalt på utegården Rensat bland (plast)leksakerna Skrotat gammal elektronik Skippat skumgummit Valt bort vinyl Undvikit plast till maten Värmer inte mat i plastkärl Har glaskaraffer istället för plast

6 Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. schyr_web.pdf Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen.

7 För föräldrar: Skänk gärna, men skänk rätt! Det är många gånger uppskattat att föräldrar skänker saker till förskolan, inte minst ur resurssynpunkt, men tänk på vad det är för produkter! Gamla mjuka plastleksaker (exempelvis gummiankor, plastbollar, smådjur, dockor), gamla smycken och väskor med metallföremål och gammal elektronik är inte lämpliga. Dessa typer av saker är kända för att kunna innehålla flera problematiska miljögifter, som ftalater och tungmetaller. Skippa solskyddsmedel! Visst ska era barn få vara ute och leka mycket under soliga dagar. Men skydda gärna barnen med kläder, såsom solhatt, istället för att smörja in dem med solkräm. Många solskyddsprodukter är kemiska och innehåller parfym, konserveringsmedel, ftalater, färgämnen och titandioxid (små partiklar med okända hälsoeffekter). Var påläst! Kemikaliefrågan är ett komplext problem. Lagstiftningen hinner många gånger inte med i utvecklingen, trots att vi alla vill kunna tro att vi i vardagen är skyddade från farliga ämnen. Mycket ansvar har därför i praktiken fallit på oss konsumenter. Men misströsta ej! Flera lättlästa guider och populärvetenskapliga böcker finns att tillgå. Se lästipsen nedan! Våga fråga! För att något ska förändras krävs att det efterfrågas. Våga därför vara frågvis; som konsument i butiken, som förälder till barn i förskolan och som medborgare. Avgifta hemmet! Förutom förskolan vistas barn förstås även mycket i hemmet. För att minimera barns exponering för kemikalier i vardagen är det viktigt att giftsanera även hemma. Många av tipsen för förskolor gäller även hemmamiljöer. Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen. Den onda badankan. Bok av Katarina Johansson. Den flamsäkra katten. Årsbok från Naturskyddsföreningen. Handla rätt för en giftfri barndom. Bok av Anne Lagerqvist, Christina Ribbing och Karin Wallis.

8 För inköpare (upphandlingsenheten) : Offentlig upphandling i kommunen är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri miljö. Som inköpare finns möjligheter att ställa krav på varor och tjänster vid upphandling. Vid upphandling ska hänsyn tas till miljöpåverkan i enlighet med Alingsås miljömål. Att ställa krav vid upphandling är en svår fråga, men nedan listas några saker ni kan tänka på: Jobba på! Fortsätt som ni gör med att ställa så höga miljökrav som möjligt, utifrån bästa förmåga och kunskap. Var frågvisa gentemot leverantörerna och försök hitta vägar i avtalen så de blir fördelaktiga men fortfarande rimliga ur miljösynpunkt. Uppmuntra och informera gärna att kommunens olika verksamheter (här förskolor) kan vända sig till er om de är missnöjda med sina leverantörer. Många tror att de inte har möjlighet att göra detta, utan att aktuella upphandlingar är låsta. Fortsätt även informera kring vad det innebär att verksamheterna går utanför avtalen. Förklara att förutom de rent ekonomiska konsekvenserna kan även kvalitet och miljökrav bli lidande. Upplys politiker och kommunledning om att upphandlingsenheten är i behov av stöttning. Exempelvis saknas tydliga direktiv inom kommunen om vad saker får kosta. Som vägledande dokument finns idag bara Alingsås miljömål Lyft fram att en mer detaljerad vägledning är efterfrågad. Var uppdaterad! Inom området är flera intressanta rapporter och aktiviteter på gång. Håll exempelvis utkik efter: - Naturskyddsföreningens uppföljning av rapporten Giftfria barn leka bäst (Operation Giftfri Förskola) som kommer under våren Den kommer innehålla handlingsplaner med åtgärdsförslag som bland annat riktar sig mot upphandling. - Konferensen Hållbar Upphandling Den 8 april hålls Miljöstyrningsrådets årliga konferens i Stockholm. Årets tema är uppföljning. Se till att vara med och ta del av senaste nytt på upphandlingsfronten! - Miljöstyrningsrådets förstudie om just Giftfri förskola. Eventuellt kommer denna följas upp med vägledande material för upphandling av produkter som berör förskolor. ( )

9 För städentreprenörer och städansvariga: Fortsatt dialog. Det är viktigt att en fungerande dialog finns mellan städ och fastighetsbolag, men också mellan städ och förskola. Städas det på lämpligt sätt utefter de ytmaterial som finns? Har förskolepersonalen koll på städrutinerna (vad som ingår i städuppdraget och hur det görs)? Finns skriftligt städavtal tillgängligt för de som eftersöker det? Dessa frågor är något att jobba med Vädring. Om det inte alltid görs - ta gärna för vana att vädra under städning. Det är bättre att vädra snabbt och intensivt (korsdrag/tvärdrag). På så sätt släpps en stor mängd uteluft in, och gör rummet friskare. Det är också mer energieffektivt än att vädra lite under en längre period. Kontinuerlig uppföljning. Fortsätt med regelbundna möten med referensgruppen där städoch kvalitetsfrågor diskuteras. Håll koll på att leverantörer uppfyller de ställda kriterierna som trädde i kraft genom det nya avtalet Lista över städkemikalier. Finns det idag någon lista över vilka städkemikalier/städprodukter som används i respektive verksamhet? Om intresse finns bland förskolepersonal för vilka produkter som används vid städning på den aktuella förskolan, kan det vara välkommet att städpersonalen skapar en enkel förteckning över detta att ge till förskolan. På så sätt skulle det även kontrolleras att de produkter som är sagt ska användas också används.

10 För kostenheten: Krav vid upphandling. Det nuvarande avtalet med ISS löper ut Vid en ny upphandling finns möjligheter att ställa högre miljö- och hälsokrav. Börja i god tid inför denna upphandling tänka igenom vilka krav som kan ställas, med tanke på exponering för kemikalier. Mat i metallkonserver. Det är vanligt att konservburkar av metall används till maten i förskolor. Konservernas innerskikt innehåller ofta det misstänkt hormonstörande ämnet Bisfenol A, som kan läcka ut till maten. Därför bör det arbetas för att undvika dem så långt det går. Kartongförpackningar är ett bättre val. Ekologisk mat. Ekologisk mat är viktigt för att minska exponeringen av kemiska bekämpningsmedel. Andelen ekologisk mat i Alingsås förskolor och skolor (21 %) ligger idag under det nationella procentsmålet för ekologiska produkter i offentlig sektor (25 %). Försök att successivt öka denna andel, det mår såväl barnen som miljön bra av!

11 För fastighetsbolag, lokalsamordnare med flera : Alingsås 16:e miljömål; Den bebyggda miljön ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö också ur ett ekologiskt perspektiv, både utomhus och inomhus innefattar att risker för exponering av farliga kemikalier ska bekämpas. Som byggare och anläggare av nya förskolor i kommunen, liksom vid renovering av gamla, finns stora möjligheter att minska exponeringen av farliga ämnen genom medvetna val av material och produkter. Tänk på att vid renovering eller utbyggnad av lokaler för barnverksamhet kan och bör särskilda krav också ställas på kemikalieinnehåll. Kontrollera kemikalieinnehåll. Även om material som är helt nya på marknaden kan ge intrycket av att ha höga miljö- och kemikaliekrav, så är inget givet. Även om varor och material idag inte innehåller ämnen som förr var tillåtna, så kan de nya ämnena ha liknande egenskaper och innebära miljö- och hälsorisker på sikt. Några råd: - Tapeter och färger. Vid tapetsering och målning; välj produkter som är miljömärkta, vattenbaserade och har låg avdunstning av flyktiga ämnen. Se även till att vädra väl under arbetet! - Golv. Undvik PVC-golv! PVC innehåller ofta mjukgörande ftalater, varav flera är misstänkt hormonstörande. Även ftalatfri PVC-matta kan vara problematisk ur miljöoch kemikaliesynpunkt. Andra mattor, exempelvis linoleum eller andra plastmattor, har inte samma behov av mjukgörare och är därför i allmänhet ett bättre val. Var observant på de nya golv som läggs in i kommunens förskolor! Exempel: Golvet Mipolam på Älvdansen, består av PVC, trots att förskolan är nybyggd. Använd befintliga dokument. Inom kommunen finns flera dokument som uttrycker miljöambitioner och vägleder vid byggnation. Exempel på dessa är Alingsås Miljömål och Riktlinjer för miljöanpassat byggande. Följ dessa! Informationsspridning. Hjälp gärna till att besvara byggnadstekniska frågor om förskolorna är intresserade och efterfrågar detta. Kanske att en enklare förteckning med byggnadsuppgifter som praxis kan överlämnas till förskolechef vid samband med nybygge eller renovering av förskola, så de kan få mer koll? Ventilation. Att ha god ventilation är viktigt för att minska risken för kemikalieexponering och förhindra ohälsa (exempelvis astma/allergi, huvudvärk, trötthetssymptom och hudirritation). Håll koll på ventilationen, främst i äldre förskolor, så att cirkulationen av luften håller sig på en acceptabel nivå.

12 För kommunen som helhet (politiker med flera) Fortsätt arbetet för en mer giftfri miljö. Att kommunen har miljömål som berör utfasning av farliga ämnen, prioritering av miljövänliga varor och visioner om en hälsosam livsmiljö är givetvis bra, men ingenting värt om de inte aktivt arbetas mot. Frågan om risker med exponering av kemikalier i offentliga miljöer är komplex, och behöver jobbas med på flera fronter. Det är därför viktigt att ambitionen om att förbättra situationen är gemensam. Alla kan bidra! Lyft frågan på regional nivå. Om möjlighet finns kan man försöka lyfta problematiken med kemikalier i förskolan på regional nivå. Om inte annat för att uppdatera sig om hur andra kommuner arbetar med frågan. Kanske finns intresse och utrymme för att samordna insatser som rör detta? Ett förslag som framkom under projektets uppstart (workshop för tjänstemän ) var att undersöka om inte en tjänst motsvarande hygiensköterska kan tillsättas på regional nivå. Denna person skulle istället för att inspektera hygien kunna fokusera på att inventera och dokumentera om förskolors kemikaliesituation samt komma med förslag på åtgärder. Personen skulle även kunna fungera som rådgivare för förskolor i miljö- och kemikaliefrågor. Upphandling. Mycket mer kan göras i frågan genom kommunens upphandling. Det är politiska beslut som styr vilka miljö- och hälsokrav som kan ställas vid upphandling. Upphandlingsenheten efterfrågar exempelvis tydliga direktiv om vad saker får kosta vid upphandling. En mer detaljerad vägledning angående upphandling önskas också, idag finns bara Alingsås miljömål som vägledande dokument för inköpare.

Projekt Kemikalier i förskolan

Projekt Kemikalier i förskolan Projekt Kemikalier i förskolan - en pilotstudie med inventeringar på två förskolor Magra förskola. Foto: Helena Sandmer Älvdansens förskola. Foto: Helena Sandmer Författare: Helena Sandmer (praktikant

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2014 Innehåll Varför ska Sundbybergs förskolor bli giftfria?

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott 2015-06-10 Tid: Måndag den 15 juni 2015, kl. 16.00 Plats: Kungliga väntsalen, Vagnhärad. Ärenden: 1. Godkännande av föredragningslistan Dnr 2.

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2014. Skydda barnen bättre. Kemikalieinspektionen

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2014. Skydda barnen bättre. Kemikalieinspektionen Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2014 Skydda barnen bättre Kemikalieinspektionen Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2014 Skydda barnen bättre Best.nr. 511 003 Sundbyberg, mars 2011 Utgivare:

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under Miljödepartementet. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla lagstiftning och andra

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma NY BOSTAD-NYA VANOR En interaktiv utbildning hemma 2 01. INLEDNING...4 02. BAKGRUND...4 03. UTBILDNINGENS UPPLÄGG...5 04. PROCESS ÖVERSIKT...6 05. INTRODUKTIONSFILMEN...8 06. IKONERNA............................................................................................................10

Läs mer

foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun

foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun För en bättre miljö i förskola och skola Information till dig som driver eller arbetar inom förskola och skola, eller ska starta en ny

Läs mer

Andra upplagan. produktkrav vid inköp

Andra upplagan. produktkrav vid inköp 3 2 Andra upplagan 3 2 Att ställa kemikalierelaterade 3 produktkrav vid inköp 2 2 3 4 3 2 3 4? 5 2! 3 4? 5! 4? 5! Guide för prioritering och identifiering av farliga ämnen i varor Genom att ställa rätt

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM

MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM Miljökontoret informerar om MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM För dig som arbetar med, driver eller vill starta en förskola, skola eller fritidshem Inledning Du som driver en förskola, skola

Läs mer

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2 Örebro Kommun En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB Delrapport SATSA 2010, vers 2 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 701 47 Örebro Telefon:

Läs mer

Egenkontroll för C-verksamheter. En metod för att bedriva miljöarbete

Egenkontroll för C-verksamheter. En metod för att bedriva miljöarbete Egenkontroll för C-verksamheter En metod för att bedriva miljöarbete FAKTA 8256 JUNI 2006 Om detta faktablad Egenkontroll är ett av flera verktyg för att uppfylla miljöbalkens krav. God egenkontroll ger

Läs mer

HAND BOK. Projektplanering. Niklas Ulfvens #8 1997

HAND BOK. Projektplanering. Niklas Ulfvens #8 1997 HAND Projektplanering BOK Niklas Ulfvens #8 1997 SVENSKA STUDIECENTRALEN 1997 1 ISBN 951-97713-2-8 Tryckeri: Forsbergs Tryckeri, Jakobstad 1997 2 Förord Projekt har blivit en allt vanligare arbetsform

Läs mer

Allergi i skola och förskola

Allergi i skola och förskola Allergi i skola och förskola Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda texterna i kommersiella sammanhang.

Läs mer

Frisk inomhus. Så skapar vi bra inomhusmiljö. lokaler

Frisk inomhus. Så skapar vi bra inomhusmiljö. lokaler Frisk inomhus Så skapar vi bra inomhusmiljö i kommunens lokaler Innehåll 1. Från kärringgnäll till konkret handling...7 2. Att bygga upp en organisation... 12 Att bemöta dem som klagar...12 Samarbete och

Läs mer

Vägledning för behovsdriven xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vägledning för behovsdriven xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vägledning för behovsdriven xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx utveckling Vägledning från E-delegationen xxxxxxxxxx Version xxxxxxxxx 1.0 INNEHÅLL Innehåll 1. Om vägledningen... 4 1.1 Syfte...

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning

GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning skånskt kompetenscentrum för miljöanpassad offentlig upphandling GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning GUIDEN ÄR FRAMTAGEN INOM PROJEKTET MILOU Tryck: Wallin och

Läs mer

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0 ARBETA I PROJEKTFORM 5 5.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 5.1 Behovsanalys tänk nytt sid 4 5.2 En början och ett slut projektets liv sid 5 5.3 Vart ska vi och varför mål och syfte sid 6 5.4 Ett arbetssätt

Läs mer

Handledningsguide för kriteriechecklistan

Handledningsguide för kriteriechecklistan Handledningsguide för kriteriechecklistan 1 Innehållsförteckning 1. Om handledningsguiden... 3 2. Vad är Green Key?... 4 3. Hur ni ansöker... 5 4. Kontrollbesök... 6 5. Kriteriechecklista... 7 A. Miljöledning...

Läs mer

SHOW ME THE PLAN GRANSKNINGSRAPPORT OCH HANDBOK OM SKOLORS LIKABEHANDLINGSARBETE

SHOW ME THE PLAN GRANSKNINGSRAPPORT OCH HANDBOK OM SKOLORS LIKABEHANDLINGSARBETE Ungdom Mot Rasism & Malmö mot Diskriminering presenterar SHOW ME THE PLAN GRANSKNINGSRAPPORT OCH HANDBOK OM SKOLORS LIKABEHANDLINGSARBETE Hanna Carlsson Selma Gušić Karin Henrikz Ana Marega INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM

MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM Miljö- och byggenheten informerar om MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM För dig som arbetar med, driver eller vill starta en förskola, skola eller fritidshem Inledning Den som driver en

Läs mer

En skrift om att hantera risker. Riskhantering. Hur kan alla känna sig trygga i vår verksamhet

En skrift om att hantera risker. Riskhantering. Hur kan alla känna sig trygga i vår verksamhet En skrift om att hantera risker Riskhantering Hur kan alla känna sig trygga i vår verksamhet 2 Inledning Riskhantering som begrepp dök upp i Sverige på 1970-talet och användes från början framförallt för

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Kemikalieinspektionens tillsynsverksamhet 2008. Redovisning till Miljödepartementet

Kemikalieinspektionens tillsynsverksamhet 2008. Redovisning till Miljödepartementet Kemikalieinspektionens tillsynsverksamhet 2008 Redovisning till Miljödepartementet Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Regleringsbrevet 2008 sammanfattning av måluppfyllelse... 4 3. Förbättring

Läs mer

Linköping 2011-11-21. Behovsfångst e-förvaltning

Linköping 2011-11-21. Behovsfångst e-förvaltning Linköping 2011-11-21 Behovsfångst e-förvaltning Behovsfångst e-förvaltning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE OCH MÅL... 3 1.3 LÄSANVISNING... 4 2 GENOMFÖRANDE... 4 2.1 MÅLGRUPP...

Läs mer

Föreslagna aktiviteter I tabellen nedan sammanfattas de föreslagna aktiviteterna.

Föreslagna aktiviteter I tabellen nedan sammanfattas de föreslagna aktiviteterna. Sammanfattning Arbetet med att ta fram lokala miljömål pågår för närvarande i Helsingborgs stad och en målsättning är att involvera olika målgrupper i processen med att ta fram dessa. Syftet med denna

Läs mer

Hållbar konsumtion Globala, nationella & lokala perspektiv på hur detta kan uppnås

Hållbar konsumtion Globala, nationella & lokala perspektiv på hur detta kan uppnås J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Hållbar konsumtion Globala, nationella & lokala perspektiv på hur detta kan uppnås B- uppsats i statsvetenskap Författare: Kajsa Hansson

Läs mer

Inventering av förskolor och åtgärdsförslag till minskad exponering för hälsoskadliga ämnen

Inventering av förskolor och åtgärdsförslag till minskad exponering för hälsoskadliga ämnen Sveriges Lantbruksuniversitet Swedish University of Agricultural Sciences Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap Department of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health Giftfria

Läs mer