Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan:"

Transkript

1 Bilaga 5. Projekt Kemikalier i förskolan: Handledning med åtgärdsförslag för Alingsås kommun Nedan presenteras åtgärder som kan göras för att minska barns exponering för onödiga kemikalier i Alingsås förskolor. Åtgärdsförslagen är baserade på inventeringsresultaten från projektets deltagande förskolor (se projektets rapport). Handledningen är tänkt att kunna användas av samtliga aktörer som är berörda av frågan. Handledningen är faktagranskad av miljökonsulten och kemikalieexperten Per Rosander, EnviroAction. Kontaktuppgifter: För förskolor: Vill din förskola inventera? Vänta ett tag! Att inventera kan vara både svårt och tidskrävande. Tänk på att det är betydligt enklare att stegvis ta itu med frågan. Nedan följer ett antal enkla åtgärder er förskola kan börja med. Vill ni efter det ändå göra en mer omfattande inventering? Använd då gärna material från Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola (http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter/giftfri-forskola ). Nytt material kommer dock troligen komma ut under våren 2014 håll därför utkik efter det! Se också till att prata med all personal, förskolechef och verksamhetsansvarig på kommunen så att en inventering är okej! Har ni frågor om projektet, inventering eller kemikalier i allmänhet, kontakta: Fredrik Bergman, miljöstrateg Observera! Det är lätt att bli orolig när man hör nyhetsporteringar om skadliga kemikalier i vardagen. Men man ska komma ihåg att riskerna absolut inte är akuta. Det handlar snarare om att långsiktigt förebygga onödig exponering. Även om ett barn exponeras för farliga kemikalier, så behöver inte det innebära negativa effekter på barnens hälsa. Däremot ökar riskerna. För att ta ett exempel: om man solar för mycket, och ofta bränner sig, ökar risken för hudcancer. Det betyder inte nödvändigtvis att man får hudcancer bara för att man bränner sig. Men om detta sker ofta ökar risken betydligt. Det är därför viktigt att minska riskerna för kemikalier som barn onödigt utsätts för i vardagen. Nedan finns enkla åtgärder som kan göras för att barn i Alingsås förskolor ska utsättas för så lite farliga kemikalier som möjligt.

2 11 punkter för en giftfriare förskolemiljö: 1) Skapa en produktlista! Det är lätt att glömma bort hur gammal en soffa är eller var en leksak köptes någonstans. För att öka medvetenheten och kunskapen om grejerna på förskolan är en god idé att påbörja en förteckning över produkter. Så fort något nytt köpts in kan det antecknas på listan. Exempelvis kan man ta med uppgifter om: - Inköpsdatum - Antalet produkter (ofta köps fler saker av samma typ in samtidigt) - Material som ingår - Inköpsställe eller leverantör - Annan kommentar (eventuell miljömärkning, uppgift om någon specifik kemikalie som ingår, till vad och hur ofta produkten används, och så vidare.) Självklart kan ni även göra detta för produkter som redan finns på förskolan. Hjälps åt att uppskatta ålder och annan information. Det underlättar för framtiden! 2) Koll på städ-och tvättrutinerna! Se över vilka städ-, hygien- och rengöringsprodukter som används på förskolan. Även dessa produkter kan lätt sammanställas i en enkel förteckning som ovan. Har personalen koll på vad som egentligen ingår i städuppdraget? Kolla gärna igenom det skriftliga avtalet förskolan har med aktuell städentreprenör. Vissa saker görs normalt inte av städentreprenören på kommunens förskolor, utan är alltså upp till verksamheten själv att göra. Bestäm och skriv gärna ner rutiner för dessa aktiviteter, exempelvis hur ofta det bör göras. Exempel: - Vädring/skakning av textilier. Ofta glöms detta bort på förskolor. Kemikalier ansamlas i damm som i sin tur fastnar på textilier. Även om dessa dammsugs (exempelvis mattor) är det bra att skaka och vädra dem regelbundet. - Tvätt av textilier. Lösa textiler (gardiner, filtar, lakan, kuddar, större gosedjur) behöver tvättas någon gång då och då. Ännu viktigare är att tvätta nyinköpta textilier, som innehåller rester av bekämpningsmedel och andra ofta allergiframkallande ämnen. - Damning av hängande lampor. Ingår oftast i städavtalet men hängande armatur är potentiella dammsamlare och påverkar därför inomhusluften. Ta gärna som vana att torka av lamporna om de är dammiga.

3 - Tvättmedel och sköljmedel. Generellt ansvarar förskolor själva för tvätt. Välj miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Sköljmedel är ofta en onödig produkt som ökar andelen kemikalier vi dagligen utsätts för. De är också ofta parfymerade vilket ökar risken för allergier. Kommunkontakt städ: Annika Tiselius, städsamordnare, ) Lek utomhus! Luften ute är generellt betydligt mycket renare än luften inne. Dessutom är det visat att utevistelse på förskolan är viktigt för barnens hälsa och koncentrationsförmåga. Var därför ute så mycket som möjligt! MEN : - Konstgräs och mjuk asfalt. Dessa material är idag vanligt på förskolor. De kan vara gjorda av gryn/korn av däck eller återvunnen plast, som innehåller skadliga ämnen. Håll därför lite extra koll på de mindre barnen utomhus, så de inte pillar loss småbitar av materialet, och exempelvis stoppar i munnen. 4) Rensa bland leksakerna! Har förskolan leksaker som luktar, är "kladdiga i sig själva", eller är mjuka-halvmjuka? Dessa innehåller ofta mer farliga ämnen än andra leksaker, och bör därför rensas ut. Leksaker som ej är tillverkade som leksaker", till exempel byggnadsmaterial, väskor, lampor, kökstillbehör med mera., är en annan kategori att sortera bort. Detta på grund av att mindre sträng lagstiftning gäller för sådana produkter. 5) Skrota gammal elektronik! Det förekommer att gamla telefoner, mobiler, datortillbehör och kameror finns på förskolor. Dessa är inte lämpliga som leksaker! På grund av att de inte är tillverkade som leksaker är kemikalie-lagstiftningen mindre sträng, och elektronik innehåller därför flera farliga ämnen. Samla ihop och ta till närmaste återvinningsstation! 6) Skippa skumgummit! Många förskolor har gamla sovmadrasser med skumgummi och plastöverdrag. Dessa kan innehålla flera kemiska ämnen som idag inte är tillåtna. De har hög prioritet att bytas ut! Välj då helst annat material än skumgummi. 7) Välj bort vinyl! För blöjbyte och annat är det relativt vanligt att handskar av vinyl används på förskolor. Dessa innehåller ofta hormonstörande kemikalier som är onödiga att utsättas för. Undersök om det inte går att byta till handskar av nitril istället! Dessa är betydligt bättre ur kemikaliesynpunkt.

4 8) Undvik plast till maten! - Mikrovärmning. Kombinationen värme och plast är inte att rekommendera. Vid uppvärmning kan farliga kemikalier läcka från plasten ut till maten. Så om ni brukar värma mat i plastkärl i mikron, bryt den vanan! Värm istället mat och dryck på en vanlig porslinstallrik eller i en kastrull. - Plastkaraffer. En del plaster är problematiska ur kemikalie-synpunkt, och därför är det bra att generellt minska antalet plastprodukter som används. Om ni har möjlighet, byt gärna till karaffer av glas istället. 9) Ställ krav på leverantörerna! Är förskolan missnöjd med kvalitet, utbud eller information från leverantörer? Detta går att förändra! Framför era klagomål till leverantören i första hand. I andra hand kan ni kontakta kommunens upphandlingsenhet, så att de kan ställa högre krav vid upphandling. Kommunkontakt upphandling: Magnus Bernhardsson, upphandlingschef, ) Vid inköp tänk kvalitet och inte kvantitet! Trots liten budget kan man göra medvetna val vid inköp. Flera inköp kanske görs av gammal vana, utan vidare eftertanke, var observant på det! Prioritera att byta ut sådant som är gammalt och slitet. Tänk på att välja få men bra grejer, jämför gärna mellan flera olika alternativ i er produktkatalog. Ofta finns ett miljövänligt alternativ. För leksaker kan man till exempel välja att köpa miljömärkt eller leksaker i trä, istället för ännu en plastleksak. 11) Handla enligt avtal! Även om det kan tyckas enkelt att åka till exempelvis IKEA eller Gekås Ullared för att köpa grejer, så lönar det sig inte i längden. Att handla utanför upphandlade avtal (leverantörer ni beställer produkter från) är olagligt och kostar kommunen pengar. Ur miljö- och kemikaliesynpunkt är det heller inte motiverat, eftersom det inte finns någon kontroll eller krav. För de leverantörer som kommunen har upphandlat med har många olika krav ställts på miljö och hälsa.

5 CHECKLISTA för förskolor Skapat en produktlista Koll på städ-och tvättrutinerna Lista på städ-, hygien- och rengöringsprodukter Personalen vet vad som ingår i städuppdraget Vädrar textilier Tvättar textilier vilka och hur ofta: vilka och hur ofta: Dammar av lampor vid behov Använder miljömärkt tvätt och ev. sköljmedel Mycket utelek Håller koll vid ev. konstgräs eller mjuk asfalt på utegården Rensat bland (plast)leksakerna Skrotat gammal elektronik Skippat skumgummit Valt bort vinyl Undvikit plast till maten Värmer inte mat i plastkärl Har glaskaraffer istället för plast

6 Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. schyr_web.pdf Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen.

7 För föräldrar: Skänk gärna, men skänk rätt! Det är många gånger uppskattat att föräldrar skänker saker till förskolan, inte minst ur resurssynpunkt, men tänk på vad det är för produkter! Gamla mjuka plastleksaker (exempelvis gummiankor, plastbollar, smådjur, dockor), gamla smycken och väskor med metallföremål och gammal elektronik är inte lämpliga. Dessa typer av saker är kända för att kunna innehålla flera problematiska miljögifter, som ftalater och tungmetaller. Skippa solskyddsmedel! Visst ska era barn få vara ute och leka mycket under soliga dagar. Men skydda gärna barnen med kläder, såsom solhatt, istället för att smörja in dem med solkräm. Många solskyddsprodukter är kemiska och innehåller parfym, konserveringsmedel, ftalater, färgämnen och titandioxid (små partiklar med okända hälsoeffekter). Var påläst! Kemikaliefrågan är ett komplext problem. Lagstiftningen hinner många gånger inte med i utvecklingen, trots att vi alla vill kunna tro att vi i vardagen är skyddade från farliga ämnen. Mycket ansvar har därför i praktiken fallit på oss konsumenter. Men misströsta ej! Flera lättlästa guider och populärvetenskapliga böcker finns att tillgå. Se lästipsen nedan! Våga fråga! För att något ska förändras krävs att det efterfrågas. Våga därför vara frågvis; som konsument i butiken, som förälder till barn i förskolan och som medborgare. Avgifta hemmet! Förutom förskolan vistas barn förstås även mycket i hemmet. För att minimera barns exponering för kemikalier i vardagen är det viktigt att giftsanera även hemma. Många av tipsen för förskolor gäller även hemmamiljöer. Lästips: Kemikalier i barns vardag. Broschyr från Kemikalieinspektionen. Giftfria barn leka bäst. Rapport om Operation Giftfri Förskola, Naturskyddsföreningen. Från god morgon till Bolibompa. Rapport från Naturskyddsföreningen. Den onda badankan. Bok av Katarina Johansson. Den flamsäkra katten. Årsbok från Naturskyddsföreningen. Handla rätt för en giftfri barndom. Bok av Anne Lagerqvist, Christina Ribbing och Karin Wallis.

8 För inköpare (upphandlingsenheten) : Offentlig upphandling i kommunen är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri miljö. Som inköpare finns möjligheter att ställa krav på varor och tjänster vid upphandling. Vid upphandling ska hänsyn tas till miljöpåverkan i enlighet med Alingsås miljömål. Att ställa krav vid upphandling är en svår fråga, men nedan listas några saker ni kan tänka på: Jobba på! Fortsätt som ni gör med att ställa så höga miljökrav som möjligt, utifrån bästa förmåga och kunskap. Var frågvisa gentemot leverantörerna och försök hitta vägar i avtalen så de blir fördelaktiga men fortfarande rimliga ur miljösynpunkt. Uppmuntra och informera gärna att kommunens olika verksamheter (här förskolor) kan vända sig till er om de är missnöjda med sina leverantörer. Många tror att de inte har möjlighet att göra detta, utan att aktuella upphandlingar är låsta. Fortsätt även informera kring vad det innebär att verksamheterna går utanför avtalen. Förklara att förutom de rent ekonomiska konsekvenserna kan även kvalitet och miljökrav bli lidande. Upplys politiker och kommunledning om att upphandlingsenheten är i behov av stöttning. Exempelvis saknas tydliga direktiv inom kommunen om vad saker får kosta. Som vägledande dokument finns idag bara Alingsås miljömål Lyft fram att en mer detaljerad vägledning är efterfrågad. Var uppdaterad! Inom området är flera intressanta rapporter och aktiviteter på gång. Håll exempelvis utkik efter: - Naturskyddsföreningens uppföljning av rapporten Giftfria barn leka bäst (Operation Giftfri Förskola) som kommer under våren Den kommer innehålla handlingsplaner med åtgärdsförslag som bland annat riktar sig mot upphandling. - Konferensen Hållbar Upphandling Den 8 april hålls Miljöstyrningsrådets årliga konferens i Stockholm. Årets tema är uppföljning. Se till att vara med och ta del av senaste nytt på upphandlingsfronten! - Miljöstyrningsrådets förstudie om just Giftfri förskola. Eventuellt kommer denna följas upp med vägledande material för upphandling av produkter som berör förskolor. ( )

9 För städentreprenörer och städansvariga: Fortsatt dialog. Det är viktigt att en fungerande dialog finns mellan städ och fastighetsbolag, men också mellan städ och förskola. Städas det på lämpligt sätt utefter de ytmaterial som finns? Har förskolepersonalen koll på städrutinerna (vad som ingår i städuppdraget och hur det görs)? Finns skriftligt städavtal tillgängligt för de som eftersöker det? Dessa frågor är något att jobba med Vädring. Om det inte alltid görs - ta gärna för vana att vädra under städning. Det är bättre att vädra snabbt och intensivt (korsdrag/tvärdrag). På så sätt släpps en stor mängd uteluft in, och gör rummet friskare. Det är också mer energieffektivt än att vädra lite under en längre period. Kontinuerlig uppföljning. Fortsätt med regelbundna möten med referensgruppen där städoch kvalitetsfrågor diskuteras. Håll koll på att leverantörer uppfyller de ställda kriterierna som trädde i kraft genom det nya avtalet Lista över städkemikalier. Finns det idag någon lista över vilka städkemikalier/städprodukter som används i respektive verksamhet? Om intresse finns bland förskolepersonal för vilka produkter som används vid städning på den aktuella förskolan, kan det vara välkommet att städpersonalen skapar en enkel förteckning över detta att ge till förskolan. På så sätt skulle det även kontrolleras att de produkter som är sagt ska användas också används.

10 För kostenheten: Krav vid upphandling. Det nuvarande avtalet med ISS löper ut Vid en ny upphandling finns möjligheter att ställa högre miljö- och hälsokrav. Börja i god tid inför denna upphandling tänka igenom vilka krav som kan ställas, med tanke på exponering för kemikalier. Mat i metallkonserver. Det är vanligt att konservburkar av metall används till maten i förskolor. Konservernas innerskikt innehåller ofta det misstänkt hormonstörande ämnet Bisfenol A, som kan läcka ut till maten. Därför bör det arbetas för att undvika dem så långt det går. Kartongförpackningar är ett bättre val. Ekologisk mat. Ekologisk mat är viktigt för att minska exponeringen av kemiska bekämpningsmedel. Andelen ekologisk mat i Alingsås förskolor och skolor (21 %) ligger idag under det nationella procentsmålet för ekologiska produkter i offentlig sektor (25 %). Försök att successivt öka denna andel, det mår såväl barnen som miljön bra av!

11 För fastighetsbolag, lokalsamordnare med flera : Alingsås 16:e miljömål; Den bebyggda miljön ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö också ur ett ekologiskt perspektiv, både utomhus och inomhus innefattar att risker för exponering av farliga kemikalier ska bekämpas. Som byggare och anläggare av nya förskolor i kommunen, liksom vid renovering av gamla, finns stora möjligheter att minska exponeringen av farliga ämnen genom medvetna val av material och produkter. Tänk på att vid renovering eller utbyggnad av lokaler för barnverksamhet kan och bör särskilda krav också ställas på kemikalieinnehåll. Kontrollera kemikalieinnehåll. Även om material som är helt nya på marknaden kan ge intrycket av att ha höga miljö- och kemikaliekrav, så är inget givet. Även om varor och material idag inte innehåller ämnen som förr var tillåtna, så kan de nya ämnena ha liknande egenskaper och innebära miljö- och hälsorisker på sikt. Några råd: - Tapeter och färger. Vid tapetsering och målning; välj produkter som är miljömärkta, vattenbaserade och har låg avdunstning av flyktiga ämnen. Se även till att vädra väl under arbetet! - Golv. Undvik PVC-golv! PVC innehåller ofta mjukgörande ftalater, varav flera är misstänkt hormonstörande. Även ftalatfri PVC-matta kan vara problematisk ur miljöoch kemikaliesynpunkt. Andra mattor, exempelvis linoleum eller andra plastmattor, har inte samma behov av mjukgörare och är därför i allmänhet ett bättre val. Var observant på de nya golv som läggs in i kommunens förskolor! Exempel: Golvet Mipolam på Älvdansen, består av PVC, trots att förskolan är nybyggd. Använd befintliga dokument. Inom kommunen finns flera dokument som uttrycker miljöambitioner och vägleder vid byggnation. Exempel på dessa är Alingsås Miljömål och Riktlinjer för miljöanpassat byggande. Följ dessa! Informationsspridning. Hjälp gärna till att besvara byggnadstekniska frågor om förskolorna är intresserade och efterfrågar detta. Kanske att en enklare förteckning med byggnadsuppgifter som praxis kan överlämnas till förskolechef vid samband med nybygge eller renovering av förskola, så de kan få mer koll? Ventilation. Att ha god ventilation är viktigt för att minska risken för kemikalieexponering och förhindra ohälsa (exempelvis astma/allergi, huvudvärk, trötthetssymptom och hudirritation). Håll koll på ventilationen, främst i äldre förskolor, så att cirkulationen av luften håller sig på en acceptabel nivå.

12 För kommunen som helhet (politiker med flera) Fortsätt arbetet för en mer giftfri miljö. Att kommunen har miljömål som berör utfasning av farliga ämnen, prioritering av miljövänliga varor och visioner om en hälsosam livsmiljö är givetvis bra, men ingenting värt om de inte aktivt arbetas mot. Frågan om risker med exponering av kemikalier i offentliga miljöer är komplex, och behöver jobbas med på flera fronter. Det är därför viktigt att ambitionen om att förbättra situationen är gemensam. Alla kan bidra! Lyft frågan på regional nivå. Om möjlighet finns kan man försöka lyfta problematiken med kemikalier i förskolan på regional nivå. Om inte annat för att uppdatera sig om hur andra kommuner arbetar med frågan. Kanske finns intresse och utrymme för att samordna insatser som rör detta? Ett förslag som framkom under projektets uppstart (workshop för tjänstemän ) var att undersöka om inte en tjänst motsvarande hygiensköterska kan tillsättas på regional nivå. Denna person skulle istället för att inspektera hygien kunna fokusera på att inventera och dokumentera om förskolors kemikaliesituation samt komma med förslag på åtgärder. Personen skulle även kunna fungera som rådgivare för förskolor i miljö- och kemikaliefrågor. Upphandling. Mycket mer kan göras i frågan genom kommunens upphandling. Det är politiska beslut som styr vilka miljö- och hälsokrav som kan ställas vid upphandling. Upphandlingsenheten efterfrågar exempelvis tydliga direktiv om vad saker får kosta vid upphandling. En mer detaljerad vägledning angående upphandling önskas också, idag finns bara Alingsås miljömål som vägledande dokument för inköpare.

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Siri Nordberg och Lovisa Ewerman Feriearbetare på Alingsås kommun 2014-06-16-2014-07-04 Handledare: Fredrik Bergman, miljöstrateg

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1 Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun - etapp 1 1 2 Innehållsförteckning Giftfri förskolemiljö 4 Omfattning och begränsning 4 Kopplingar till styrdokument för Ronneby kommun 4 Vad säger

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 200

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Aktivitetsplan Giftfri förskola

Aktivitetsplan Giftfri förskola Aktivitetsplan Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 2 Inledning I kommunfullmäktiges mål för Linköping står skrivet att alla linköpingsbor ska ges förutsätt ningar att leva ett hälsosamt liv

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Rapport Giftfria barn leka bäst 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Innehåll FÖRORD 2 INLEDNING 3 Gränsvärden 3 Inventering av förskolemiljön 4 RESULTAT OCH

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor - Åtgärder för att minska gifterna i Huddinges förskolor Handlingsplanen är framtagen av barn- och utbildningsförvaltningen med stöd av representanter från dåvarande

Läs mer

Checklista - åtgärder

Checklista - åtgärder Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola Checklista - åtgärder 2014-11-24 0240-860 00 ludvika.se Leksaker med delar av: Trä Kontrollera

Läs mer

en mer giftfri förskola

en mer giftfri förskola Hur vi arbetade med att nå en mer giftfri förskola inom projektet Projektet Inga gifter i våra förskolor genomförs med stöd av Malmö stads miljöanslag. Projektet är ett samarbete mellan Augustenborgs förskola,

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Varmt välkomna! Om projektet Operation giftfri förskola Vilka är Naturskyddsföreningen och Kemikalienätverket? Bakgrund till dagens situation Exempel

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ!

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! Anna Christiansson och Maria Azzopardi VEM SKA BORT? 1. Politikern 2. Förskolechefen 3. Miljöstrategen 4. Dagisbarnet Jag går på en giftfri förskola! AGENDA Om oss MSR:s databas

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Projekt Kemikalier i förskolan

Projekt Kemikalier i förskolan Projekt Kemikalier i förskolan - en pilotstudie med inventeringar på två förskolor Magra förskola. Foto: Helena Sandmer Älvdansens förskola. Foto: Helena Sandmer Författare: Helena Sandmer (praktikant

Läs mer

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor.

Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor. April 2013 Handledning till inventeringsmallen projekt Operation Giftfria Förskolor. Denna handledning är tänkt att vara ett stöd för att genomföra inventering av förskolor utifrån den inventeringsmall

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor. 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 23 åtgärder för att minska miljögifterna på Sundbybergs förskolor Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2014 Innehåll Varför ska Sundbybergs förskolor bli giftfria?

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

Remissvar, Kemikalieplan för en giftfri förskola

Remissvar, Kemikalieplan för en giftfri förskola Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-06-22 FHN 2015.0089 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Remissvar, Kemikalieplan för en giftfri förskola Sammanfattning Folkhälsonämnden har fått tillfälle att yttra

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-08-26 BUN 2015.0339 Handläggare Anneli Weman Barn- och utbildningsnämnden Handlingsplan för en giftfri förskola Sammanfattning Kommunfullmäktigt beslutade våren 2013 att alla

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Kemikalienätverket Nationellt nätverk sedan 2003. Över 1000 medlemmar som delar intresse, utbyter kunskaper, och/eller genomför aktiviteter. 6 lokala

Läs mer

Konkurrensverket. Hållbar upphandling och Giftfri förskola Anna Christiansson

Konkurrensverket. Hållbar upphandling och Giftfri förskola Anna Christiansson Konkurrensverket Hållbar upphandling och Giftfri förskola Anna Christiansson KKV vision Välfärd genom väl fungerande marknader Offentlig upphandling»nationellt upphandlingsstöd»tillsynsmyndighet»upphandlingsmyndigheten

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Genom att ha en väl fungerande egenkontroll kan du som verksamhetsutövare visa hur du arbetar systematiskt för hälsosamma lokaler, där våra barn och ungdomar mår bra. Egenkontrollen

Läs mer

För en giftfri förskola

För en giftfri förskola Solstugans Förskola i Viksta Policydokument För en giftfri förskola Sammanställt av: Sofie Joosse & Sara Overud Wissman För frågor eller användning av denna policy utanför Solstugans förskola kontakta:

Läs mer

Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6

Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6 Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Henrik Kjellin 019-21 14 18 Box

Läs mer

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola

Rapport Giftfria barn leka bäst. 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Rapport Giftfria barn leka bäst 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation Giftfri Förskola Giftfria barn leka bäst 129 förskoleinventeringar i 41 kommuner inom projektet Operation

Läs mer

Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan

Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan 2012-01-25 Innehållsförteckning Förord...2 Barnens handhygien... 3 Personalens handhygien... 4 Blöjbyte/skötrum...

Läs mer

Varför behöver du som ansvarig veta mer om städning och städningens betydelse för allergiska barn?

Varför behöver du som ansvarig veta mer om städning och städningens betydelse för allergiska barn? Till verksamhetschefer och upphandlare av städning i förskola/skola Varför behöver du som ansvarig veta mer om städning och städningens betydelse för allergiska barn? Under dagen går vi igenom vad astma

Läs mer

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB Allmänt Handlingsplan med syfte att informera, förebygga och motverka smitta och smittspridning vid förskolan. Spridning av infektioner i förskolan går

Läs mer

Operation giftfri förskola. Ylva Grudd

Operation giftfri förskola. Ylva Grudd Operation giftfri förskola Ylva Grudd Välkomna Kort om Naturskyddsföreningen & Kemikalienätverket Miljögifter - Situationen idag. Projekt Operation Giftfri förskola upplägg & resultat Vad kan kommuner

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

STÄDPOLICY 2013-10-28

STÄDPOLICY 2013-10-28 Sida 1 av 10 Handling STÄDPOLICY 2013-10-28 för verksamheten inom förskola, skola, äldreomsorgen samt offentliga lokaler. Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 712 Hyvelgatan

Läs mer

Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn

Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn Miljö- och byggnadskontoret Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn Enkät egenkontroll Skickas till Miljö- byggnadskontoret 191 86 Sollentuna Fastighetsbeteckning Besöksadress Postnummer Ort

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor FoHMFS 2014:XX Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Hygien och smitta i förskolan

Hygien och smitta i förskolan Handlingsplan för att få friskare barn på Ängdala förskola Hygien och smitta i förskolan Innehållsförteckning Förord... 2 Barnens handhygien... 3 Personalens handhygien... 4 Blöjbyte/skötrum... 5 Städning...

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2. Rapport Operation Giftfri Förskola. Tips till förskolor och föräldrar

Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2. Rapport Operation Giftfri Förskola. Tips till förskolor och föräldrar Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2 Rapport Operation Giftfri Förskola Tips till förskolor och föräldrar Innehåll Sammanfattning 1 Inledning 2 Bakgrund 3 Kemikalier i förskolan 4 Förskoletipsen saker

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Vägledning om ventilation - luftkvalitet

Vägledning om ventilation - luftkvalitet Vägledning om ventilation - luftkvalitet Innehåll: Inomhusmiljön i skolor är viktig och varför Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial AR om ventilation och kompletterande vägledning Ventilation luftkvalitet

Läs mer

REACH och kemikalier i varor

REACH och kemikalier i varor REACH och kemikalier i varor En praktisk guide för dig som är tillverkare/importör, återförsäljare eller inköpare Lagstiftningen kring kemiska produkter och kemikalier i varor är omfattande och upplevs

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN

1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN 1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN 2(7) Innehåll Allmänt... 3 Förebyggande insatser... 3 Vid insjuknande på förskolan... 3 Återgång till förskolan efter sjukdom... 3 Konkreta åtgärder

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 393 Motion om att anta ett miljömål om Giftfri miljö, kartlägga och göra sig av med giftiga ämnen i kommunens

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Fördelar med det Svanenmärkta huset:

Fördelar med det Svanenmärkta huset: SVANENMÄRKTA HUS Bygg- och fastighetssektorn är en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare. En ökad medvetenhet i branschen om hur man belastar miljön så lite som möjligt får därför

Läs mer

Regionalt arbete som gör skillnad!

Regionalt arbete som gör skillnad! Regionalt arbete som gör skillnad! Upphandling löser inte allt. Men miljökrav kan driva på en utveckling! Thomas Rodén Stadskontoret upphandlingsenheten Gudrun Bremle Inköpsavdelningen Landstinget Det

Läs mer

Städrutiner G- Line Tattoo Svenska

Städrutiner G- Line Tattoo Svenska Städrutiner G- Line Tattoo Svenska Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo -Städrutiner G-Line

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Svar på motion om att få en giftfri vardag

Svar på motion om att få en giftfri vardag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 24 (36) Sammanträdesdatum 2014-09-30 188 Svar på motion om att få en giftfri vardag Dnr 2014/49 INLEDNING Carola Gunnarsson (C), Christer Eriksson (C), Mårten Öhrström

Läs mer

Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB

Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB Välkommen till vår förskola! Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB För att Du ska veta hur vi arbetar och för att vi vill att Du ska ha möjlighet att känna Dig säker på hur

Läs mer

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 Inspektionsdatum: DNR: Privat Kommunal Skolans namn: Adress: Årskurser: Antal elever: Antal personal: Verksamhetsutövare: Verksamhetsutövarens e-post:

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet FoHMFS 2014:19 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling

Läs mer

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling - En rapport om samverkan mellan miljöstrateger och upphandlare i upphandlingsprocessen i Västra Götaland 2010-09-14 Kommunnätverket för hållbar utveckling

Läs mer

Miljöhänsyn i upphandling

Miljöhänsyn i upphandling Miljöhänsyn i upphandling Marlene Sahibzada, upphandlingschef marlene.sahibzada@harryda.se 031-724 6321 1 2010-01-26 Administrativt stöd Upphandlingsenheten i Härryda kommun Våra ansvarsområden: Enheten

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott 2015-06-10 Tid: Måndag den 15 juni 2015, kl. 16.00 Plats: Kungliga väntsalen, Vagnhärad. Ärenden: 1. Godkännande av föredragningslistan Dnr 2.

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning version 22 jan 2004 2 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 Strategi Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning Miljöledningssystem för kommunens

Läs mer

Kemikalier: Vän eller fiende?

Kemikalier: Vän eller fiende? Kemikalier: Vän eller fiende? Anna Beronius Christina Rudén, Magnus Breitholtz, Linda Molander, Marlene Ågerstrand Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet UVtålig Sur Mjuk

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-10-04 Datum: 2007-10-04

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

HUR HANTERAR VI KEMIKALIEPROBLEMATIKEN I OFFENTLIG SEKTOR

HUR HANTERAR VI KEMIKALIEPROBLEMATIKEN I OFFENTLIG SEKTOR HUR HANTERAR VI KEMIKALIEPROBLEMATIKEN I OFFENTLIG SEKTOR Anna Christiansson Projektledare möbler, textilier, tvätt-och textilservice och kemikalier 08-55763335, anna@msr.se VILKEN AV DESSA INNEHÅLLER

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer

Västra Götalandsregionen. Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer Vision Det goda livet Människa Miljö Ekonomi Västra Götalandsregionen Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer Två stora ansvarsområden

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Bilaga 2 del B. Checklistan i exemplet består av två delar, formulär A och B. Formulär A är en allmän del som gäller en hel byggnad.

Bilaga 2 del B. Checklistan i exemplet består av två delar, formulär A och B. Formulär A är en allmän del som gäller en hel byggnad. Bilaga 2 del B Checklista för kontrollrond (egenkontroll) Denna checklista kan användas som den är, eller ses som ett exempel, en mall för att utarbeta en egen checklista. I egna checklistor kan man lägga

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

Andra upplagan. produktkrav vid inköp

Andra upplagan. produktkrav vid inköp 3 2 Andra upplagan 3 2 Att ställa kemikalierelaterade 3 produktkrav vid inköp 2 2 3 4 3 2 3 4? 5 2! 3 4? 5! 4? 5! Guide för prioritering och identifiering av farliga ämnen i varor Genom att ställa rätt

Läs mer

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN INSPEKTIONSPROTOKOLL 1 (6) 2013-06-11 M 2013-000882 Igelboda Förskola Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN Inspektionsprotokoll Fastighet: Igelboda 54:1 Adress: Vinterbrinksvägen 2 Epost: inger.lison@nacka.se

Läs mer

Får vi ta en kvart av din tid?

Får vi ta en kvart av din tid? Får vi ta en kvart av din tid? Vad är det? REACH är en kemikalielagstiftning (1907/2006/EG) som började gälla från och med 2007 06 01 och omfattar alla 27 länder inom Europa. Förkortningen REACH står Registration,

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Bygg Swed Totalentreprenad AB

Bygg Swed Totalentreprenad AB Bygg Swed Totalentreprenad AB NYBYGG, OMBYGGNAD, TILLBYGGNAD, RENOVERING Bygg Swed Totalentreprenad AB Org. No. 556844-1843 Vänortsringen 48 BG. No. 192-6146 195 30 Stockholm Email: info@byggswedten.com

Läs mer

ALLERGIROND I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN

ALLERGIROND I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN ALLERGIROND I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Checklistan för allergirond i förskolan och skolan är utarbetad av Astma- och allergiförbundet och Astma- och Allergiföreningen i Stockholms Län Distribueras av Astma-

Läs mer

Vad vi pratar om när vi pratar om miljögifter?

Vad vi pratar om när vi pratar om miljögifter? Vad vi pratar om när vi pratar om miljögifter? Christina Rudén Magnus Breitholtz, Linda Molander, Marlene Ågerstrand Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet UVtålig Sur

Läs mer

LSS-insatsernas innehåll

LSS-insatsernas innehåll LSS-insatsernas innehåll Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Socialförvaltningen informerar Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Gruppbostad Hjälp att äta, dricka och förflytta sig Måltiden

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Ett hembesök - Är inte alltid som vi tror! Birgitta Lagercrantz och Therese Sterner Allergikonsulenter

Ett hembesök - Är inte alltid som vi tror! Birgitta Lagercrantz och Therese Sterner Allergikonsulenter Ett hembesök - Är inte alltid som vi tror! Birgitta Lagercrantz och Therese Sterner Allergikonsulenter Hembesöket Utförs enligt genomarbetad metod (Allergikonsulenterna) BLFa och ASTA Medicinering följsamhet

Läs mer

Vem är r jag? Pia Johansson Förskolechef Bakgrunden från n 1975 HYFS

Vem är r jag? Pia Johansson Förskolechef Bakgrunden från n 1975 HYFS Vem är r jag? Pia Johansson Förskolechef Bakgrunden från n 1975 HYFS Varför är r jag dåd här r som förskolechef? Sofies berättelse om verkligheten. Min egen berättelse om min erfarenhet från n verkligheten.

Läs mer

Bergets förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2014/2015

Bergets förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2014/2015 Bergets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2015-04-20 till Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd

i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd Uppföljning av hälsah i miljökvalitetsm kvalitetsmåletlet God bebyggd miljö Greta Smedje Enheten för hälsoskydd Socialstyrelsens hälsoskyddsenheth Ca. 15 medarbetare Tillsynsvägledande myndighet för hälsoskyddsfrågor

Läs mer

Din guide till kemikalieverktyg

Din guide till kemikalieverktyg Din guide till kemikalieverktyg Om du har kemikunskaper kan du lära dig mycket om de produkter du använder och hur du ska minska risken för att påverka miljö och hälsa. Har du inga förkunskaper men snabbt

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad inkluderas i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014

Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014 Minnesanteckningar Nätverksträff i miljömålsnätverket den7 oktober 2014 Tema: Lokala åtgärder Välkomna Helen Barda, Länsstyrelsen hälsade nätverket välkomna. Samordningsgruppen, KSL, Thomas Fredriksson

Läs mer

HYGIENPLAN Tingsryd Kommuns förskolor 2011-2014

HYGIENPLAN Tingsryd Kommuns förskolor 2011-2014 2012-08-03 1(9) HYGIENPLAN Tingsryd Kommuns förskolor 2011-2014 2012-08-03 2(9) Innehållsförteckning Allmänna hygienråd... 3 Infektionsutbrott... 4 Livsmedelshantering... 5 Städråd och tvättråd... 6 Blodspill...

Läs mer

Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan

Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan Handlingsplan för att få friskare barn i Karlskrona kommuns förskoleverksamhet Hygien i förskolan Innehållsförteckning Förord..2 Barnens handhygien... 3 Personalens handhygien... 4 Blöjbyte/skötrum...

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer