Inspektionsrapport. Inspektion genomförd av Göteborgs-Postens ledarredaktion. 4 september 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspektionsrapport. Inspektion genomförd av Göteborgs-Postens ledarredaktion. 4 september 2015"

Transkript

1 Inspektionsrapport Inspektion genomförd av Göteborgs-Postens ledarredaktion 4 september 2015 Johan Flanke Chefredaktör Ny Tid Omslag inspektionsrapport.indd :07

2 Sammanfattning Förändrad politisk färg Fyrvaktarens inspektion av Göteborgs- Postens ledarsida visar att artiklarna som publiceras i dag under Alice Teodorescus ledning skiljer sig åsiktsmässigt från det som publicerades på ledarsidan innan hon påbörjade sin befattning i början av mars Detta påtalar tidigare medarbetare samt politiska skribenter med olika politiska hemvister. Förändringen hyllas av skribenter på sajten Avpixlat som står Sverigedemokraterna nära, medan förändringen ses som negativ av borgerliga och socialdemokratiska debattörer. Trots försäkringar från såväl huvudägaren Peter Hjörne som ansvarig utgivare Cecilia Krönlein om motsatsen har inte längre Göteborgs- Posten en ledarredaktion som följer bolagsordningens skrivningar om att alla har rätt till ett värdigt liv och att tidningens liberalism skulle vara tolerant, mångfacetterad och öppen. Dessa liberala värderingar har inte märkts av när GPs ledarsida på sistone har skrivit om migration eller valt att inte skriva om EU- migranters utsatta situation i Göteborg. Oredlighet i fakta Alice Teodorescus ledarkrönika från 22 augusti, Fri rörlighet eller reglerad migration uppvisar pinsamma faktafel som bara blygsamt har dementerats, och som fortfarande Pinns kvar i originaltexten på hemsidan. Samröre med personer som tillsammans med företrädare för högerextrema sajter manar till krig mot Dagens Nyheter Även om ansvarige utgivaren Cecilia Krönlein hävdar motsatsen Pinns det ett samröre mellan en tidning och de personer som man bjuder in för att skriva i tidningen. Det gäller såväl mellan tidningen och Marika Formgren som mellan tidningen och andra gästskribenter. Ingen gästskribent publiceras av en slump. När personer som nyligen har varit gästskribenter uppmanar till krig mot en annan tidning och önskar ha med sig högerextrema sajter och tidningar för att lyckas med uppgiften är det varit klädsamt om ledarredaktionen kommenterar det inträffade. Bristande kunskaper om hur en kommun fungerar Det borde vara självklart för en ledarskribent på Sveriges andra största tidning att Göteborg energi får sina intäkter från bolagets kunder och inte från skattebetalarna i Göteborg. Att påstå något annat tyder på bristande kunskaper i hur en kommun fungerar eller på en medveten vilja att vilseleda läsarna. Sammantaget konstaterar därmed Fyrvaktaren att Göteborgs- Posten behöver stå under fortsatt inspektion.

3 1. Förändrad politisk färg Bolagsordningen och företagsledningens bedömning I en krönika på ledarplats 17 januari 2015 förklarar tidningens huvudägare Peter Hjörne att GP är en liberal tidning som i enlighet med bolagsordningen ska "verkar för marknadsekonomi, fri konkurrens och en samhällsutveckling i reformvänlig anda. Vi värnar människors frihet, deras möjligheter att välja själva och att få utvecklas i enlighet med sina drömmar och förutsättningar. Alla skall ha rätt till ett värdigt liv. Vi står upp för tryck- och yttrandefriheten, respekten för demokratin och alla människors lika värde. Det är värden som Alice Teodorescu ställt sig bakom, skriver Peter Hjörne i samma krönika. Krönikan skrevs med anledning av den kritik som uppstod kring att GP:s politiska hållning skulle ändras från liberal till konservativ i och med tillsättandet av Alice Teodorescu som politisk redaktör. Så är inte fallet. GP är och förblir en liberal tidning. Han fortsätter att skriva att liberalismen är till sin natur tolerant, mångfacetterad och öppen. Det kommer GP:s ledarsida att vara också i fortsättningen, under Alice Teodorescus ledning (Peter Hjörne: Den liberala famnen är vid, GP, ) Alice Teodorescu har, med Peter Hjörnes ord, ställt sig bakom de värderingar som GP bör ha på ledarplats i enlighet med bolagsordningen. Det innebär inte att hon hade dessa värderingarna vid tillsättandet och inte heller att hon efter tillsättandet står bakom meningen om att alla ska ha rätt till ett värdigt liv. Detta med syfte på de många artiklar som har förespråkat någon form av begränsing i Plyktingmottagandet baserat på volym. Detta innebär att två personer med samma rätt och behov av ett värdigt liv skulle kunna komma att behandlas olika på grund av när på året deras asylansökan prövas. Inte heller har ledarsidan på något sätt kommenterat situationen för de EU- migranter som Pick sitt läger vid Klippan förstört i en attack 8 augusti. Att uppmärksamma och ta avstånd från attacken hade varit att stå upp för att alla ska ha ett värdigt liv. Detta gjorde Aftonbladets ledarsida som ägnade händelsen en helsida någon dag senare Andras kommentarer kring den politiska färgen på GPs ledarsida I ett brev till övriga medarbetare på GP skrev de tidigare ledarskribenterna följande i samband med utnämningen av Alice Teodorescu: Beskedet skrällde med besked och det ringer ännu - inte minst i våra öron. Alice förklarade i GP:s första intervju med henne att hon är liberalkonservativ. Det är också så vi professionella ledarskribenter uppfattar henne i likhet med kollegor landet över. Därmed drar vi nu den naturliga slutsatsen att GP, med denna rekrytering, avser att göra avsteg från den socialliberala grund vi vilat vårt arbete på. (Erik Wisterberg: Uppror på GP:s ledarredaktion efter valet av Alice Teodorescu Dagens media, )

4 Detta skrevs innan Alice Teodorescu hade börjat sitt jobb. En titt på Maria Haldestens Facebooksida visar att hon under de senaste dagarna Plitigt har delat artiklar där GPs agerande kring Marika Formgrens inblandning i Julia Caesar - affären kritiseras. De ledarskribenter som valde att lämna ledarredaktionen vid tillsättandet av Alice Teodorescu känner att de har fått sina farhågor bekräftade. De tidigare ledarskribenterna tycker att den politiska färgen har ändrats Vad tycker de andra medier? En positiv kommentar till GPs nya politiska hållning Pinns på tobbesmedieblogg.bloggspot.se, vilken publiceras på den invandringskritiska sajten Avpixlat. Som jag vid ett par tidigare tillfällen kunnat konstatera, har Göteborgs- Postens ledarsida gjort en ordentlig uppryckning sedan Alice Teodorescu tog över. Skribenter som Susanna Birgersson och Håkan Boström lyfter nu närmast dagligen frågor som övriga mediers ledarsidor noggrant undviker. Jag vill förstås understryka att det fortfarande Pinns tydliga gränser för frispråkigheten, men det viktiga är att frågor belyses för de läsare som ännu inte hittat till alternativa medier. (tobbesmediablog.bloggspot.com: GP:s Håkan Boström lyfter ännu ett tabu Avpixlat, ) Den borgerliga debattören Johan Norberg skrev i sin krönika i Metro 2 september att han väntade sig besvikelse och bestörtning från dem som publicerat (Marika) Formgren. Jag hade fel. Till dessa tidningar hör GP. Att ha publicerat texter av Marika Formgren betecknar han på följande sätt: Detta handlar inte om integrationsproblem eller volymfrågor, utan om att öppet liera sig med vit makt- krafter. Då Pinns inga nyanser, inga ursäkter och inga medelvägar. Den som trampar i en brun sörja på gatan och påstår att det inte stinker har inte ett pålitligt luktsinne. (Johan Norberg: Det växer brunt ogräs i utkanten av den borgerliga rabatten, Metro, ) Dagen efter skriver Karin Pettersson en ledare i socialdemokratiska Aftonbladet om att det nu uppstår en spricka mellan konservativa och liberala borgerliga skribenter. Det har talats mycket om sommarens hårdnande debattklimat där ledarsidorna på SvD, GP och DI har skruvat upp volymen om tiggeri och invandring. Det är oroande (Karin Pettersson: Tack och lov för modiga liberaler, Aftonbladet, ) Det spelar ingen roll om det är skribenter på Avpixlat, med nära band till Sverigedemokraterna, socialdemokratiska eller borgerliga skribenter. I alla politiska läger Pinns det skribenter som uppfattar att GPs ledarsida har ändrat politisk färg. Vissa är nöjda med detta. Andra är missnöjda.

5 2. Oredighet med källor I Europa ökade Plyktingtrycket från 4,4 till 6,7 miljoner i Pjol. Sverige och Tyskland får de Plesta av dessa asylansökningar. Det uppgav Alice Teodorescu i en ledarkrönika 22 augusti. (Alice Teodorescu: Fri rörlighet eller reglerad migration, GP, ) Påståendet visade sig snart vara falskt vilket Alice Teodorescu till viss del erkände i en ny ledarkrönika över en vecka senare. Enligt Eurostat sökte personer asyl i EU under Av dessa sökte personer asyl i Tyskland och personer sökte asyl i Sverige. Den 6,7 miljoner som Teodorescu skriver om handlar om antalet personer som bepinner sig på Plykt eller som har fått uppehållstillstånd, men inte medborgarskap, i ett europeiskt land. Detta enligt statistik från FNs Plyktingorgan UNHCR. Av dessa är 1,4 miljoner syrier i Turkiet, som i denna statistik räknas till Europa, och en miljon som är på Plykt undan kriget i Ukraina, varav är kvar i Ukraina. Krönikan med de felaktiga uppgifterna Pinns fortfarande kvar på GPs hemsida utan någon rättelse. Alice Teodorescus ledarkrönika om antalet nytillkomna asylsökanden i EU under 2014 innehåller grova fel. Försöken till rättelse har varit otillräckliga och krönikan med de felaktiga uppgifterna ligger kvar på hemsidan. GPs ledarsida har gjort sig skyldig till oredlighet med statistik och spridande av oriktiga uppgifter.

6 3. Samröre med personer som tillsammans med företrädare för högerextrema sajter manar till krig mot Dagens Nyheter 1 augusti publicerar GPs ledarsida en gästkrönika av Marika Formgren med rubriken Stormakt byggd på självhat. Hon presenteras som journalist. Där skriver hon bland annat: Sverige ska enligt samhällseliten vara en humanitär stormakt, vi ska ta den globala ledartröjan oavsett det handlar om hbt eller feminism, övriga EU borde ta efter svenskt asylmottagande, och Rumänien borde lära av oss hur man integrerar romer. 30 augusti uppmanar hon på sin blogg att kriga mot tidningen (Dagens Nyheter). Detta ska ske genom att slå undan intäkterna för tidningen genom en bojkott. Jag hoppas som sagt att så många som möjligt av alternativmedierna ska nappa på mitt förslag, och att så många som möjligt av mediekonsumenterna ska välja att bojkotta DN, skriver hon. Tidigare i sitt blogginlägg har hon förtydligat att alternativmedierna bland annat består av tidningarna Samtiden, Avpixlat, Nyheter Idag och Dispatch International som hon beskriver har en mer eller mindre tydlig koppling till Sverigedemokraterna. Även tidningarna Fria Tider, Motpol och Nya Tider räknar hon in i alternativmedierna. Bland alternativmedierna utgör enligt Marika Formgren en högeropposition. Bakgrunden till henne krigsuppmaning är att hon menar att DN- journalisten Niklas Orrensius har hotat bloggerskan bakom pseudonymen Julia Caesar genom att knappa på hennes dörr och be om en intervju. (Marika Formgren, bloggen DN har förklarat krig, ) Två dagar senare, 1 september, skriver GPs ansvarige utgivare Cecilia Krönlein på sin utgivarblogg att GP inte har något samröre med Marika Formgren. Däremot var Marika Formgren en av Plera externa skribenter som i somras Pick skriva EN gästkrönika vardera på GP:s ledarsida. Det betyder inte att GP:s ledarredaktion delar Formgrens åsikter eller att GP kan ta ansvar för vad Formgren skriver på sin privata blogg eller på andra sajter. (Cecilia Krönlein, Utgivarebloggen GP, GP tar avstånd från bojkott av DN, ) GPs ledarsida kunde inte veta att en av de skribenter som de bjuder in för att skriva en gästkrönika en månad senare önskar liera sig med högerextrema sajter och tidningar för att bedriva ett krig, med ekonomiska medel, mot DN. Men de värderingar som Marika Formgren har kan inte ha varit okända när frågan ställdes till henne om att skriva en gästkrönika. Hennes värderingar, som liknar de som framkommer på de nätsajter som hon vill liera sig med, kan absolut inte ha varit okända när ledarredaktionen Pick se hennes artikel. Trots detta har ledarredaktionen valt att publicera den. Visst kan det vara ädelt att publicera åsikter som man inte delar, men med tanke på att Alice Teodorescu sa upp samarbetet med de socialdemokratiska onsdagskrönikörerna direkt när hon började sin tjänst, har det inte funnit något intresse att visa åsiktsmässig

7 bredd på ledarplats för åsikter åt vänster. Detta trots att S- krönikor hade publicerats under 15 års tid på GPs ledarsida. Ledarsidan har inte på något sätt kommenterat Marika Formgrens agerande i Julia Caesar - affären. Det är märkligt. Fyrvaktaren slår fast att det Pinns ett samröre mellan GPs ledarredaktion och Marika Formgren och därmed med högerextrema tidningar och sajter som GPs ledarsida inte på något sätt tycker är besvärande.

8 4. Bristande kunskaper om hur en kommun fungerar I en ledarartikel införd 3 september skriver Adam Cwejman om problemen kring Göteborgs energis testanläggning för att utvinna biogas ut skogsråvara. Gobigas heter anläggningen. Så här skriver han: Vi har en situation där stadsdelsnämnderna har enorma problem med att få små budgetar att gå ihop. Kronor satsade per elev skiljer sig enormt åt i stadsdelarna. Är det i detta läge klokt att plöja ned hundratals miljoner i ett projekt som aldrig kommer igång? Om man nu ska driva ett kommunalt energibolag vore det rimligt att vara försiktig med tillgångar som skulle kunna gå till andra verksamheter. Det är ansvarslöst att göteborgarnas pengar används som riskkapital. Det som Adam Cwejman tycks mena är att alternativet till att använda pengar på Gobigas skulle vara att ekonomiskt stötta upp skolornas verksamhet. Rent ut skriver han att göteborgarnas pengar inte ska användas som riskkapital. (Adam Cwejman: Gobigas bortom räddning, GP, ) Sammanblandningen mellan kommunala verksamheter som Pinansieras via avgifter och verksamheter som Pinansieras med skatt visar på bristande kunskaper i hur en kommun fungerar och vilken lagstiftning som Pinns på området. Alternativt vill Adam Cwejman medvetet påstå något som är felaktigt för att skapa en konplikt mellan Gobigas och skolornas verksamhet. Fakta är att det inte Pinns några ekonomiska samband mellan kommunens välfärdsverksamheter och det kommunala bolaget Göteborg energi. De pengar som använts till Gobigas kommer från Göteborg energis kunder. Många av dem är göteborgare, men kunderna bor på många andra platser i landet.

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Medierna och arbetskraftsinvandringen

Medierna och arbetskraftsinvandringen Timbro Medieinstitut Maj 2014 Medierna och arbetskraftsinvandringen GENOMGÅNG AV SEX MEDIERS RAPPORTERING Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Metod 4 2. Från blåbärsskogen till LO- borgen 5 Färre fall

Läs mer

Utvärdering av revisionen i landstinget i Jönköpings län

Utvärdering av revisionen i landstinget i Jönköpings län Professor Olle Lundin Fibyvägen 20 740 20 Vänge Till Landstingsrevisionen Jönköpings läns landsting Utvärdering av revisionen i landstinget i Jönköpings län 1 Inledning Jag har av revisionen i landstinget

Läs mer

Låt inte jobbet tysta munnen

Låt inte jobbet tysta munnen Låt inte jobbet tysta munnen Låt inte jobbet tysta munnen Låt inte jobbet tysta munnen Produktion SKTF Text Pär Trehörning, frilansskribent och Sussanne Lundberg, förbundsjurist SKTF Form Camilla Birkström

Läs mer

Wilhelm Wendt. En lokal hjälte för Perstorp? Grundaren till Skånska Ättikfabriken

Wilhelm Wendt. En lokal hjälte för Perstorp? Grundaren till Skånska Ättikfabriken Sofia Hansen Hässleholms Tekniska Skola HTS Hässleholm 2010-01-25 Historia B Grundaren till Skånska Ättikfabriken Wilhelm Wendt En lokal hjälte för Perstorp? Författare: Sofia Hansen INT2 Handledare: Jessica

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

Invandring och mörkläggning

Invandring och mörkläggning 2 Invandring och mörkläggning En saklig rapport från en förryckt tid Karl-Olov Arnstberg & Gunnar Sandelin Debattförlaget http://www.debattforlaget.se/ E-mail info@debattforlaget.se Creative Commons Licens:

Läs mer

Människors otrygghet relaterad till bostadsinbrott

Människors otrygghet relaterad till bostadsinbrott Kriminologiska institutionen Människors otrygghet relaterad till bostadsinbrott Röster från säkerhetsbranschen, lokalpressen och försäkringsbolag Examensarbete 15 hp Kriminologi Kriminologi III (30 hp)

Läs mer

En studie om hur svenska journalister vill bevaka Sverigedemokraterna

En studie om hur svenska journalister vill bevaka Sverigedemokraterna Nina Brisman, gusbrisn@student.gu.se Linn Duvhammar, gusduvli@student.gu.se Sara Holmberg, gushokosa@student.gu.se Journalistprogrammet, JMG Göteborgs Universitet Termin 3, 2010-04-21 Som alla andra? En

Läs mer

NR 62. November 2010. Efter valet

NR 62. November 2010. Efter valet - BLADET NR 62 November 2010 Efter valet 2 -BLADET - BLADET BLADET NR 62 November 2010 Efter valet Från Angered till riksdagen Höstterminen på FiA har naturligtvis präglats av valet. De båda allmänna kurserna

Läs mer

pocket tydlig som chef Så blir du Knep! Gör det otydliga tydligt Tips! Bli av med dina rädslor

pocket tydlig som chef Så blir du Knep! Gör det otydliga tydligt Tips! Bli av med dina rädslor En guide från tidningen Chef pocket Knep! Gör det otydliga tydligt Tips! Bli av med dina rädslor Så blir du tydlig som chef Allt om tydlig kommunikation och medarbetarnas reaktioner. Chef ger dig verktygen!

Läs mer

#fördigsomvillpåverka

#fördigsomvillpåverka #fördigsomvillpåverka Utgiven av Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU) Kungsängsgatan 74, 753 18 Uppsala, 018-147020 Kontakt: natvaro@diskrimineringsbyran.se DU:s webbsida: www.diskrimineringsbyran.se Nätvaros

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Rapport om papperslösas tillgång till vård i Sverige: Vad anser riksdagskandidaterna om tillgången till vård för papperslösa?

Rapport om papperslösas tillgång till vård i Sverige: Vad anser riksdagskandidaterna om tillgången till vård för papperslösa? Rapport om papperslösas i Sverige: Vad anser riksdagskandidaterna om en för papperslösa? En enkätundersökning och litteraturstudie. IFMSA International Federation of Medical Students Associations-Sweden

Läs mer

Jag vill tacka er alla som deltagit för att ni tagit er tid att vara med idag.

Jag vill tacka er alla som deltagit för att ni tagit er tid att vara med idag. Nyheter från www.regeringen.se. -------------------------------------------------------- Tal Konferens om folkbildningen på Essinge konferenscenter, Stockholm 27 september 2005 Lena Hallengren, Förskole-

Läs mer

Sammanfattning. Nyckelord: hemtjänst, äldreomsorg, kundval, checksystem, Nacka, alternativa driftformer, konkurrensutsättning

Sammanfattning. Nyckelord: hemtjänst, äldreomsorg, kundval, checksystem, Nacka, alternativa driftformer, konkurrensutsättning Sammanfattning År 1992 var Nacka kommun först i landet med att införa ett kundvalssystem inom hemtjänsten. Det innebar att kunderna själva fick välja om de ville ha hemtjänsten utförd av den kommunala

Läs mer

Pressröster om Ekonomihandboken

Pressröster om Ekonomihandboken Pressröster om Ekonomihandboken.. renodlad argumentationsglädje som krossar all tro på att börsen spelar någon som helst positiv roll för samhällsutvecklingen. Dessa sidor borde spridas som särtryck till

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Dilemman i samarbete. politiker och tjänstemän. 3 Erfa-rapport. Leif Jonsson Viveka Nilsson Johan Wänström Mikael Hellström Ulf Ramberg

Dilemman i samarbete. politiker och tjänstemän. 3 Erfa-rapport. Leif Jonsson Viveka Nilsson Johan Wänström Mikael Hellström Ulf Ramberg Dilemman i samarbete mellan politiker och tjänstemän Leif Jonsson Viveka Nilsson Johan Wänström Mikael Hellström Ulf Ramberg 3 Erfa-rapport Dilemman i samarbete mellan politiker och tjänstemän Leif Jonsson,

Läs mer

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR Bilden av alkohol i bloggosfären Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Inledning 7. Bloggens framväxt 9. Undersökningens resultat 13. Bilaga 1: Källor och underlag

Läs mer

HANS- projektet Lärande nätverk för ledare

HANS- projektet Lärande nätverk för ledare Utvärdering av HANS- projektet Lärande nätverk för ledare i Hedemora, Avesta, Norberg och Skinnskatteberg Christer Sandahl 1, Lisa Markström 2, Therese Wahlström 1 & Helena Gustafsson 1 2010-05-31 1 Medical

Läs mer

Prot. 1998/99:87, 28 april. 14 Folkbildning. Föredrogs Kulturutskottets betänkande 1998/99:KrU10 Folkbildning. Anf. 177 LARS HJERTÉN (m):

Prot. 1998/99:87, 28 april. 14 Folkbildning. Föredrogs Kulturutskottets betänkande 1998/99:KrU10 Folkbildning. Anf. 177 LARS HJERTÉN (m): Prot. 1998/99:87, 28 april 14 Folkbildning Föredrogs Kulturutskottets betänkande 1998/99:KrU10 Folkbildning Anf. 177 LARS HJERTÉN (m): Fru talman! Det är fyra motioner som vi nu skall behandla. Alla berör

Läs mer

Risk- kapitalist. Nyheter inför bokslutet 2011. marie reinius vill förbättra ett skamfilat rykte. verkligt värde i hetluften

Risk- kapitalist. Nyheter inför bokslutet 2011. marie reinius vill förbättra ett skamfilat rykte. verkligt värde i hetluften Nyheter Utgiven av Far Årgång 36 37 Pris 60 kronor Nr 412 2010 2011 verkligt värde i hetluften kapitalbrist hindrar tillväxt i små bolag bedrägerier på alla plan i hq-affären Risk- Nyheter inför bokslutet

Läs mer

Kooperation. en del av

Kooperation. en del av Kooperation en del av Januari 2015 innehåll 02 05 05 Svensk Kooperation har initierats och drivs av Arbetsgivarföreningen KFO. Syftet är att skapa Kooperation inom välfärden. Varför inte? Vad är speciellt

Läs mer

Toppen på en isbergssallad En rapport om kollektivavtalskonflikten i Göteborg april 2007

Toppen på en isbergssallad En rapport om kollektivavtalskonflikten i Göteborg april 2007 Toppen på en isbergssallad En rapport om kollektivavtalskonflikten i Göteborg april 2007 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 BAKGRUND... 4 LÖNER OCH VILLKOR FÖR DE FATTIGA RIDDARNA I RESTAURANGBRANSCHEN... 4 DEN

Läs mer

Toppen på en isbergssallad

Toppen på en isbergssallad Toppen på en isbergssallad En rapport om kollektivavtalskonflikten i Göteborg april 2007 1 INNEHÅLL INLEDNING...3 BAKGRUND...4 LÖNER OCH VILLKOR FÖR DE FATTIGA RIDDARNA I RESTAURANGBRANSCHEN...4 DEN SVENSKA

Läs mer

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD Goda råd till dig som söker asyl FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD UTGIVEN MED STÖD AV EUROPEISKA FLYKTINGFONDEN i Sverige Detta är FARR Goda råd ges ut av FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas

Läs mer

Kunskap för bättre assistans

Kunskap för bättre assistans Kunskap för bättre assistans 1. Kunskap ger bättre assistans Föreningen JAGs Kunskapsprojekt har pågått i drygt 4 år. Att kort sammanfatta resultaten i alla dess delar är inte alldeles enkelt. En övergripande

Läs mer

Vi ser en minimalism på många områden från lagstiftarens sida. Pauliine Koskelo, president i Finlands högsta domstol

Vi ser en minimalism på många områden från lagstiftarens sida. Pauliine Koskelo, president i Finlands högsta domstol Vi ser en minimalism på många områden från lagstiftarens sida. Pauliine Koskelo, president i Finlands högsta domstol Advokaten tidskrift för sveriges advokatsamfund nummer 5 2013 årgång 79 Fokus: Meddelarfrihet

Läs mer