Från vision till verklighet. Det unika Tiohundraprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från vision till verklighet. Det unika Tiohundraprojektet"

Transkript

1 Från vision till verklighet Det unika Tiohundraprojektet

2 Ett unikt projekt TioHundra är ett samarbetsprojekt mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Projektet startade i januari 2006 och skulle löpa över fem år. Nu har det blivit förlängt till Projektet bygger på en gemensam nämnd med politiker från kommun och landsting. TioHundranämnden är därmed en helt unik organisation i landet när det gäller att beställa uppdrag som, oavsett utförare, skapar bättre hälsa, sjukvård och omsorg. Tempot har hela tiden varit högt och vi kan redan nu visa upp kvalitetsmässiga och ekonomiska resultat. I den här broschyren kan du läsa om oss och vilka resultat vi hittills har åstadkommit.

3

4 Samverkan leder till resultat Den allmänna trend som råder är att samverkan mellan kommuner och landsting ökar. Syftet är att vinna stordriftsfördelar. Genom projektet TioHundra har ett nytt grepp tagits. Vi har samordnat både befolkningsansvaret och huvudparten av utförandet i en gemensam organisation för sjukhusvård, primärvård, äldre- och handikappomsorg. Inom samlingsbegreppet TioHundra finns TioHundranämnden med tillhörande förvaltning, vars huvuduppgift är att beställa vård och omsorg av Vårdbolaget TioHundra samt andra privata utförare. Samtliga inom TioHundra vägleds av en gemensam vision där tydliga mål har satts upp för Barn och unga, Mitt i livet och Äldre. Historien om TioHundra Stockholms läns landstings underskott var under valåret 2002 över fyra miljarder. I oktober samma år presenterade landstingets tjänstemän 32 åtgärder för att komma till rätta med underskottet. Där ingick att akutsjukhusen i Södertälje och Norrtälje skulle bli närsjukhus. Förslaget ledde till en folklig proteststorm i Norrtälje och det politiska stödet för att ha ett akutsjukhus var starkt i kommunen, oavsett partifärg. Vid votering i landstingsfullmäktige i november 2003 kunde majoritetspartierna enas om ett förslag, där både Norrtälje sjukhus och Södertälje sjukhus fick ha kvar sin akutstatus, men med sparbeting i budget. Möjlighet att skapa något nytt För Norrtälje sjukhus del låg ett partiövergripande initiativ i Norrtälje bakom förslaget. Initiativet syftade till att förbättra sjukvården och omsorgen i denna del av länet genom en utökad samverkan mellan landstinget och kommunen. Kommundirektören och biträdande landstingsdirektören fick uppdraget att studera möjligheterna till fördjupad samverkan mellan sjukhus, primärvård och omsorg. Det blev en möjlighet att skapa något nytt. I april 2005 togs principbeslut i respektive fullmäktigeförsamling om en samfinansiering och bildande av en gemensam organisation för sjukhuset, primärvården och omsorgen. Den politiska samverkansformen skulle vara en gemensam nämnd och driftformen ett gemensamt ägt aktiebolag. Ett slutligt beslut om ansvarsområden, nämndsammansättning, principer för finansiering med mera togs i augusti/september 2005.

5 Samordning ger fördelar Ett av huvudargumenten för bildandet av TioHundra var att integrera de verksamheter som tidigare fanns inom landstinget respektive kommunen. Genom att kommun- och landstingspolitiker numera sitter i en gemensam nämnd kan beställningsuppdragen samordnas på ett nytt sätt. För medborgarna finns stora fördelar med att de olika verksamheterna koordineras. Hembesök kan samordnas, journalsystem kan integreras så att informationen följer medborgaren samt lokaler kan utnyttjas gemensamt. Som ett led i arbetet bildades inom bolaget tre nya verksamhetsområden under TioHundras första år; barn-ungdom-familj, socialpsykiatri och öppenvårdspsykiatri samt kommunens och landstingets rehaborganisationer två områden som unikt kunde sammankopplas tack vare bildandet av TioHundra. Enkelt att få rätt hjälp Grundtanken med TioHundra är att vården och omsorgen ska hänga ihop. Ingen ska falla mellan stolarna. I Norrtälje kommun ska det vara enkelt att få rätt hjälp när man behöver den. Genom att ta ett helhetsansvar bryr vi oss om vad som hänt innan och vad som ska hända efter den egna kontakten med kunden. I TioHundra anpassar vi vården och omsorgen efter vad medborgaren behöver, inte efter vad som är bäst för oss. Gemensam organisation Den stora skillnaden mellan TioHundras sätt och det traditionella sättet att arbeta är att landsting och kommun har en gemensam organisation för hälsa, sjukvård och omsorg. Inom den finns vårdcentraler, psykiatri, äldre- och handikappomsorg samt akutsjukhus. TioHundranämnden fattar beslut. Förvaltningen verkställer besluten och är den enda beställaren av hälsa, sjukvård och omsorg. Beställningarna görs hos flera olika utförare, där vårdbolaget TioHundra är den största.

6

7 Vår vision och värdegrund Medborgarna i Norrtälje kommun ska ha en god hälsa och bra livskvalitet. De ska känna tillit till en trygg och säker vård och omsorg med hög tillgänglighet på lika villkor. Medborgarna ska uppleva stor valfrihet mellan olika tjänster och aktörer, de ska uppleva att de står i centrum för samordnade insatser under hela mötet med vården och omsorgen. Värdegrunden för projektet innebär att de som arbetar i TioHundra visar respekt för alla människors lika värde, har tillit och förtroende till varandras förmåga och vilja att utveckla bra helhetslösningar utifrån den enskilde individens behov. De tar ett gemensamt ansvar att stå för fattade beslut och att sätta helheten framför delarna. De som vill arbeta som utförare måste ställa upp på och dela visionen och värdegrunden. Våra målgrupper Redan tidigt i projektet bestämde TioHundra att fokusera på tre målgrupper: Barn och unga, Mitt i livet samt Äldre. Varje målgrupp har egna verksamhetsplaner som formas tillsammans med utförarna och övriga intressenter som bl. a försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunala förvaltningar inom respektive område. Av flera skäl inledde vi arbetet med de äldre. Dels för att behoven där var störst, drygt 60 procent av resurserna behövs för de äldre, dels för att det fanns mycket att effektivisera inom äldreomsorgen.

8 En väg in En av hörnstenarna har varit att ta fram telefonnumret för att kunna ladda det med lokala vård- och omsorgstjänster. En väg in innebär att kunden bara behöver ringa ett nummer, till omsorg, hälso- och sjukvård i Norrtälje kommun för att få hjälp. Härifrån kan vi leda kunden vidare till en allmän kundtjänst, en sjukvårdsrådgivning med sjuksköterskor, omsorgsfrågor, trygghetsjouren och en vårdvägledning. Medborgarnas inflytande har ökat Nämnden har under de fem åren framgångsrikt etablerat regelbundna kontakter med medborgarna genom diskussioner med föreningar, patientorganisationer och årliga medborgardialoger. Det här är medborgarinflytande i praktiken. Likaså har vi målmedvetet kommunicerat verksamheten i media och andra kanaler. De flesta av oss som sitter i TioHundranämden bor granne med medborgarna. Bara det är en kvalitetssäkring Hans Andersson, ordförande i TioHundranämnden Vår befolkningsenkät TioHundrabarometern visar att samordningen mellan kommunoch landstingsverksamheterna har ökat och att vi är på rätt väg. Den unika beställaren Verksamhetsplanerna som arbetats fram utgår ifrån de tre målgrupperna: Barn och unga, Mitt i livet och Äldre. TioHundranämnden fokuserar på målgruppernas behov, och kan genom sin unika ställning beställa helhetsuppdrag för att möjliggöra en bättre vård och omsorg, oavsett vilka som utför uppdraget.

9 På förvaltningen arbetar vi med upphandlingar, avtal och uppdrag inom vård och omsorg i nära samarbete med myndighetsavdelningen för att ytterligare säkra att våra tjänster motsvarar målgruppernas behov. Här följer några lyckade exempel på helhetsuppdrag som förbättrat samordningen: Ett uppdrag avseende drift av särskilda boenden med tillgång till läkare har gett kvalitetshöjningar och mer nöjda kunder Ett uppdrag för allmänpsykiatrin har förbättrat omhändertagandet på lokal nivå i Norrtälje bl.a. genom en mellanvårdsform inom psykiatrin. Gemensamma uppdrag utifrån respektive målgrupp (Barn och Unga, Mitt i Livet och Äldre) leder till mer sammanhållna vårdkedjor. Kundval inom hemtjänst, basal hemsjukvård och hemrehabilitering för att öka kontinuitet och samordning kring den enskilde. Under 2010 införs vårdval inom Primärvården med fokus på hela vårdkedjan samt vård på rätt vårdnivå. Så här ser organisationen ut i TioHundraförvaltningen.

10 Mer vård och omsorg för pengarna TioHundranämnden fokuserar på att möta medborgarna med vård och omsorg på rätt nivå, där hemmet utgör basen. Genom att möta de äldres behov redan i hemmet, har flera äldre fått vård och omsorg till en bättre kvalitet. Det ger mer vård och omsorg för skattebetalarnas pengar. Differens mellan Behovsindex Kostnader för perioden (Mkr) Mkr Diagram 1 Ett mått på kostnadseffektivitet inom landstingsområdet är att differensen mellan faktiska kostnader i Norrtälje kommun och behovsindex har ökat, dvs. vi har en lägre kostnadsutveckling i Norrtälje än länet i övrigt. Årlig besparing inom äldreomsorg i jämförelse med strukturkostnad, Norrtälje kommun (Mkr) Mkr Diagram 2 En lägre kostnadsutveckling i Norrtälje under projektperioden än närmast föregående period. Ett tidigare underskott har vi vänt till en ekonomi i balans inom det kommunala området. Ökad kompetens ger säker kvalitet FoUU (Forskning, Utveckling och Utbildning) arbetar för att driva utvecklingen inom TioHundra framåt. Att ha en FoUU-enhet i den kommunala verksamheten är unikt. Kvalitet handlar även om kompetens och utveckling hos medarbetarna. Vi har startat ett gränsöverskridande kunskaps-

11 centrum för forskning, utveckling och utbildning inom vård och omsorg i Norrtälje kommun. Syftet är att stödja och samordna våra medarbetares utbildnings- och fortbildningsbehov samt deras forsknings- och utvecklingsarbeten. På så sätt kan vi garantera en kvalitetssäkrad vård och omsorg både idag och i framtiden. Vårt arbete sker i samverkan med Uppsala universitet, Karolinska Institutet och i nätverk med andra FoUU-enheter inom länet. Gränsöverskridande projekt Exempel på gränsöverskridande är t. ex projektet överviktiga barn där mödravårdscentraler, barnavårdscentraler och barnläkarmottagningen samarbetar med skolsköterskor och kommunala förvaltningar. Ett annat är musik- och kulturevenemang på äldreboenden där kommun och förvaltning samarbetar. FoUU har också drivit ett framgångsrikt bensårsprojekt som gett gemensamma behandlingsmetoder, vilka resulterat i minskat lidande för patienten och ekonomiska vinster. Ökat stöd och kvalitet i hemmet Ett av våra mål är att de äldre ska kunna bo hemma så länge de kan med rätt stöd. Vi har därför infört en förenklad form av biståndsbedömning för våra medborgare som är över 75 år och skrivna i Norrtälje. Den innebär att de har rätt till sex serviceinsatser som städning, tvätt, inköp, trygghetslarm, matlådor samt promenader. Vi har fokuserat på en utbyggd vård och omsorg i hemmet. De som beviljats hemtjänst kan själva välja vilka som ska utföra sysslorna. Den unika kopplingen till att samma utförare även erbjuder hemsjukvård, gör att de äldre möter samma grupp av människor varje dag. Det leder till ökad kontinuitet samt trygghet och kvalitet för de äldre. Satsningen på vård och omsorg i hemmet har möjliggjort en markant minskning av antalet lägenheter i särskilda boenden. Trots det har köerna halverats samtidigt som kvaliteten har ökat. Väntetiden har förkortats avsevärt. Ett prioriterat område är bättre vårdplaneringar när äldre ska skrivas ut från sjukhus. Vi har gjort en extra satsning i form av ett vårdplaneringsteam som kraftigt har förbättrat vårdplaneringarna på sjukhuset. Vi har infört prestationsstyrning, vilket innebär att resurserna inom hälsa, vård och omsorg utnyttjas mer effektivt.

12

13

14 Vi gör skillnad Tempot för utvecklingsarbetet är högt. Vi är inne på vårt femte år och vi kan visa upp både kvalitetsmässiga och ekonomiska resultat. Vi har byggt upp en tydlig hemsida där medborgarna kan ta del av vad som händer inom varje målgrupp. Vi har skapat Delta-priset där vi premierar företagare eller organisationer som bidrar till att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. Här följer några konkreta exempel på vad vi gjort inom varje målgrupp: BARN OCH UNGDOM Idrottsfritids ger friska och glada barn Med Idrottsfritids vill vi förbättra barnens hälsa och motverka det stigande antalet barn med övervikt och fetma. Idrottsfritids bidrar också till ett rikare föreningsliv och samverkan mellan idrottsrörelsen och skolan. Hälsosamma matvanor och rörelseglädje sprids nu på skolor i hela Norrtälje kommun. Ungdomscaféet ungdomarnas egen mötesplats På ungdomscaféerna bestämmer ungdomarna själva dagordningen. Till exempel har ungdomsmottagningen bjudits in för att prata sex och relationer. Man har lagat hälsosamma mellanmål och haft lokala band och artister på besök. Titta in på Rimbo hälsocafé t ex! LIV med STIL stärker unga tjejer LIV med STIL är en kurs som riktar sig till tjejer i skolår 8 i hela kommunen. Här kan man prata med jämnåriga om självkänsla och stresshantering, hälsa och bra mat. Dessutom provar man på olika aktiviteter tillsammans. Det är skönt när man trivs med sig själv och sin livsstil. MITT I LIVET I Familjens Hus stärks familjebanden I Familjens hus kan familjer med barn upp till sex år på en och samma plats träffa barnmorska, barnsjuksköterskor, socialsekreterare och t ex handläggare i familjerätt. Verksamheten utgår från öppna förskolan och vill ge föräldrar stöd i sin föräldraroll, skapa möten och förebygga psykisk ohälsa hos barn. Familjer i behov av stöd kan upptäckas tidigt och erbjudas samordnade insatser från samhällets sida.

15 Information och inspiration över en kaffe På våra FoUU-caféer kan du få information och utbildning om vanliga sjukdomar, t ex fibromyalgi. FoUU står för Forskning, Utveckling och Utbildning. På caféet samlas studerande, personal inom vård och omsorg och intresserad allmänhet för en öppen diskussion. Vad innebär exempelvis den senaste forskningen i praktiken? Anhörigvårdarkort skapar trygghet Anhörigvårdarkortet fungerar som en säkerhet om du som anhörigvårdare råkar ut för akut sjukdom eller olycka. Genom kortet kan vårdpersonal ringa aktuella kontaktpersoner och personalen blir uppmärksammad på att den du vårdar behöver hjälp. Kortet är gratis, gult, i visitkortsstorlek och ska förvaras intill ID-handling, t ex körkort. Långtidssjukskrivna kvinnor I Norrtälje kommun har vi startat ett projekt med långtidssjukskrivna kvinnor mellan 30 till 49 år. Vi har djupintervjuat dem i syfte att kartlägga deras sjukdomshistoria, livssituation och behov av hjälp och stöd. Tanken är att samtliga kvinnor som är långtidssjukskrivna ska erbjudas en helhetslösning som ger dem bättre livskvalitet. Genom samverkan mellan olika aktörer vill man förbättra deras situation och öka deras möjlighet att återgå i arbete. Projektet drivs av TioHundraförvaltningen i nära samarbete med Försäkringskassa, psykiatri och primärvård. ÄLDRE Internet för äldre - delaktighet för alla I samarbete med.se driver TioHundraförvaltningen ett projekt för att hjälpa fler äldre att använda Internet. Vi utbildar på olika platser i kommunen, med fokus på landsbygden. Vi gör även Internet tillgängligt på äldreboenden och har handledarkurser för äldre som vill utbilda andra äldre. Med vår unika Internetbuss når vi ut i kommunens mest avlägsna hörn. Äldre nybörjare kan komma ombord och prova en dator med bredband alldeles utanför den egna stugknuten. Kundvalet ger hemtjänst på dina villkor Kundvalet innebär att du som beviljats hemtjänst, behöver basal hemsjukvård eller hemrehabilitering själv kan välja vilka som ska komma hem till dig. Behöver du hjälp med andra saker än det som normalt ingår i din hemtjänst kan det beställas extra.

16

17 Färre olyckor med fixarservice Fixarservice hjälper äldre att hänga upp gardiner, byta glödlampor, hänga tavlor och plocka ner saker som är svåra att nå. Vanliga olyckor undviks, samtidigt som nya säkerhetsrisker kan upptäckas t ex trasiga brandvarnare, hala badrumsgolv, snubbelsladdar och höga mattkanter. Röda Korset är samarbetspartner. Äldre hjälper äldre I Roslagsmodellen anordnar ca 220 frivilliga personer aktiviteter för äldre. Vid sex träffpunkter i kommunen bjuds det på luncher, bingo, vävning, seniordata, dans, promenader m m. Gemenskapen ger en anledning att bryta sin isolering och glädjas åt livet. Sommarkollo och julkollo är ett annat mycket uppskattat arrangemang. Mer kvalitet för pengarna Kvalitetsarbetet bedrivs med stort engagemang. Det finns en stark drivkraft i Tiohundra att vilja göra skillnad för människor. Men kvalitet handlar om mer än de direkta vårdinsatserna. Allt ska fungera hela vägen: bemötande, kontakter och viljan att lösa problem. Vi kan visa på tydliga förbättringar, höjd kvalitet och samtidigt ekonomiska besparingar inom hälsa, sjukvård och omsorg. Genom en organisation, istället för två, har vi kommit långt inom bland annat: gemensamt journalsystem, ökad samverkan mellan husläkare och läkare på sjukhuset, bättre vårdplanering, hemtjänst och hemsjukvård i samma person, förenklad biståndsbedömning med mera. Beslut om framtiden Projektet Tiohundra är förlängt till Under den tiden hoppas vi kunna se många positiva resultat av alla de samordnade projekt och helhetsuppdrag vi satt igång. Vi vill finslipa och förbättra där det behövs, starta nya gränsöverskridande projekt där vi ser att behov finns. Vi vill fortsätta att vara beställaren som sätter människan i centrum och anpassar vården och omsorgen efter medborgarens behov. Vi vill erbjuda vård och omsorg på ett lättillgängligt sätt, bland annat genom att ringa 10100, oavsett vilken hjälp som behövs.

18

19 Du kan läsa vidare om vårt arbete på tiohundra.se eller kontakta oss om du vill veta mer. Du når oss via kommunens växel, tel Figurera reklam & kommunikation

Beställare: TioHundranämnd och TioHundraförvaltning Medborgarnas inflytande har ökat

Beställare: TioHundranämnd och TioHundraförvaltning Medborgarnas inflytande har ökat Medborgarnas inflytande har ökat Projektet bygger på en gemensam nämnd med politiker från kommun och landsting. TioHundranämnden är därmed en helt unik organisation i landet när det gäller att beställa

Läs mer

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län 56 000 invånare Under sommaren ca 180 000 inv Orter: Norrtälje stad Rimbo uppländsk jordbruksbygd Älmsta vid väddö kanal Hallstavik - huvudort i norra delen

Läs mer

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun vård- och omsorgsförvaltningen. December 2010. Foto omslag IBL Kundval inom hemtjänsten

Läs mer

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 Från Norrtäljeprojektet till TioHundra TioHundra Den gemensamma organisationen för hälso-,

Läs mer

Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering.

Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering. Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering. Om du är äldre, långvarigt sjuk eller har funktionshinder kan du få stöd och hjälp i ditt eget hem. Vi på vårdbolaget TioHundra

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Samverkan kommuner-landsting. Erfarenheter och tankar baserat på bl a Norrtäljeprojektet - TioHundra

Samverkan kommuner-landsting. Erfarenheter och tankar baserat på bl a Norrtäljeprojektet - TioHundra Samverkan kommuner-landsting. Erfarenheter och tankar baserat på bl a Norrtäljeprojektet - TioHundra Bakgrund och förutsättningar Styrning och ledning av projektet Utvecklingen 2006-2013 (-16) Tre viktiga

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje Peter Graf, VD TIOHUNDRA AB TioHundra startade 2006 Unikt samarbete mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting Permanentat 1 jan 2016 STYRNING Landstingsfullmäktige

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Landstingsdirektörens Planeringsunderlag 2018 med plan för åren samt förslag till investeringsutrymme och investeringsplan för

Landstingsdirektörens Planeringsunderlag 2018 med plan för åren samt förslag till investeringsutrymme och investeringsplan för YTTRANDE LS 2017-0452 Styrelsens yttrande Landstingsdirektörens Planeringsunderlag 2018 med plan för åren 2019-2021 samt förslag till investeringsutrymme och investeringsplan för 2018-2027 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut

Läs mer

Norrtäljemodellen en länk mellan landsting och kommun

Norrtäljemodellen en länk mellan landsting och kommun Norrtäljemodellen en länk mellan landsting och kommun 2016-09-30 Anne-Lie Söderlund beställarchef & tf. förbundsdirektör 160930 Mälardalsrådet Befolkning 97,5% YTA 180.000? Sommargäster som har hemtjänst

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer Söder Gävle Omvårdnad Gävle Föreningen NIX-Telefon Omvårdnad Gävle har ansvar för stöd och omsorg till äldre och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3219 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri stöd i det dagliga livet Personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar kan beviljas stöd i det dagliga livet, i och utanför bostaden,

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut och avgift

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för

Läs mer

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Låt de goda exemplen visa vägen! Låt de goda exemplen

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer för Hemtjänst i Varbergs kommun Kort om kvalitetsdeklarationer Varbergs kommun ska vara en bra kommun att leva i. Ett av kommunens prioriterade mål är Bättre hälsa genom att inspirera

Läs mer

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade.

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Andel positiva svar* inom området kontakter med kommunen * staplarna visar andel svarande i

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård. Presentation för Örnsköldsviks Kommun, Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening

Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård. Presentation för Örnsköldsviks Kommun, Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård Presentation för Örnsköldsviks Kommun, 160629 Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening lars@rocksen.se Vårdens organisation idag Flera aktörer delar på uppdraget

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Till dig som stödjer någon i din omgivning

Till dig som stödjer någon i din omgivning Till dig som stödjer någon i din omgivning En presentation av stödinsatser som kan underlätta både för dig som är anhörig och för den du stödjer Köpings kommun, Vård & Omsorg Vi ger stöd när det behövs

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

TioHundra med människan i centrum

TioHundra med människan i centrum TioHundra med människan i centrum Människan i fokus. Nytänkande och utmaning. En vård som bättre passar individen. Helhetsansvar för människans hälsa, sjukvård och omsorg. En enad front för sjukvård och

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun

Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun Vård och stöd till medborgarna ges av både landstinget och kommunen. För dig som medborgare kan det många gånger vara svårt att veta vart du ska vända dig i

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på i Ale kommun Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa ska handla Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa

Läs mer

Äldreuppdraget i Östergötland

Äldreuppdraget i Östergötland Äldreuppdraget i Östergötland Samverkan mellan landstinget och alla kommuner i länet ambitioner, framgångsfaktorer och erfarenheter Lars Olof Johansson landstingspolitiker sedan 1991 Torbjörn Holmqvist

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2010-02-08 1:0 REMISSUPPLAGA Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010- Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: post@kommun.finspong.se

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för 2020-2023

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen:

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen: 1. Inledning Eckerö kommun har en äldreomsorgsplan för 2010-2030 som fullmäktige har godkänt i januari 2010. Kvalitetsrekommendationen tjänster för äldre finns det önskemål om att alla kommuner skall ha

Läs mer

TIOHUNDRA ÄR ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA, SJUKVÅRD OCH OMSORG

TIOHUNDRA ÄR ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA, SJUKVÅRD OCH OMSORG TIOHUNDRA ÄR ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA, SJUKVÅRD OCH OMSORG Hans Andersson Karin Thalén 2012-02-09 Från Norrtäljeprojektet till TioHundra TioHundra

Läs mer

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA! För att du som Karlstadsbo ska veta vad du kan förvänta dig av kommunen har vi servicegarantier

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR. Godkända leverantörer i Kungälvs kommun

HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR. Godkända leverantörer i Kungälvs kommun HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR Godkända leverantörer i Kungälvs kommun Möjlighet att välja leverantör inom hemtjänsten Kungälvs kommun har ett valfrihetssystem inom hemtjänsten. Det innebär

Läs mer

Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård

Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård Socialförvaltningen Hanna Elmeskog, närvårdskoordinator 0171-46 84 17 / 070-28 98 137 hanna.elmeskog@habo.se 2015-06-01 Närvård, folkhälsa och trygghet i Håbo Inriktning av närvård 2015-2016 Håbo kommun

Läs mer