Affärsidéer socialt företagande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsidéer socialt företagande"

Transkript

1 1 av 12 Bilaga 2: Affärsidéer socialt företagande Värnamo kommun Louise Holm Medborgarförvaltningen 2014

2 2 av 12 Bed and Breakfast i Värnamo? Affärsidé Ett prisvänligt och serviceinriktat bed and breakfast beläget cirka 2 km från Värnamo centrum. Boendet erbjuder övernattning i enkel- och dubbelrum samt frukostservering. En medveten ekologisk och närodlad inriktning genomsyras i frukostserveringen. Tänkta kunder för boendet är veckopendlare och affärsresenärer, turister och föreningsaktiva (vid särskilda evenemang). Det unika med affärsidén är att det finns ett fåtal enklare och prisvänliga boendemöjligheter i centrala Värnamo. Det finns också ett miljö- och fairtrade-tänk i verksamheten, vilket ligger i tiden. Ett sådant tänk ger en känsla av framåtsträvande och kan öka attraktiviteten i Värnamo. Affärsidén som ett socialt företag är också unikt i Värnamo kommun. Att få vara med och påverka att fler människor i kommunen får arbete skulle kunna öka attraktiviteten för boendet. Delägare/medlemmar En rekryteringsprocess skulle kunna genomföras för att hitta dem som är intresserade av att vara med och bygga upp verksamheten. Verksamheten bör startas med en liten skara medlemmar till att börja med, sedan utveckla efterhand. Förutom dessa medlemmar bör knytas nyckelpersoner i kommunen till en styrelse, förslagsvis representanter från Värnamo Näringsliv, kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan. Kompetensprofil/bakgrund för medlemmar Erfarenhet/utbildning/intresse inom servicebranschen. Erfarenhet/utbildning/intresse inom kök. Erfarenhet/utbildning/intresse inom städ. Erfarenhet/utbildning/intresse inom ekonomi. Erfarenhet/utbildning/intresse inom marknadsföring/försäljning. Erfarenhet/utbildning/intresse inom hotellbranschen. Erfarenhet/utbildning/intresse inom administration Erfarenhet/utbildning/intresse inom vaktmästeri/hantverk. Erfarenhet/utbildning/intresse inom tvättbranschen.

3 3 av 12 Gemensam målsättning En gemensam målsättning ska företaget arbeta fram tillsammans. Exempel på utvecklingsmöjligheter av affärsidén: Enligt fastighetschef Claes Karlsson finns det upp mot sammanlagt 100 rum i fastigheten som har varit tänkt för ett bed and breakfast, nämligen Östboskolans lokaler. En möjlighet till utveckling är att bygga ut ett bed and breakfast från en avdelning till fler, om det finns behov. Det finns också en möjlighet till utveckling av fler sociala företag, till exempel: Ett tvätteri. Till en början tvättas lakan till boendet, med tiden skulle ett tvätteri kunna ta sig an fler uppdrag. Efter samtal med sektionschef för äldreomsorgen, Sofie Starby, skulle det finnas möjlighet att ta sig an tvätt av kläder inom hemtjänsten. En annan tanke är att ta sig an tvätt inom föreningar, som exempelvis fotbollsföreningar, om intresse finns. En odlingsverksamhet. Fler och fler matbutiker börjar sälja allt mer ekologiska alternativ. Man kan i samhället se en ökad medvetenhet vad gäller miljö, ekologiska alternativ. Man kan också se en ökad medvetenhet vad gäller träning och hälsa, vilket hänger ihop med en mer hälsovänlig kost. En satsning på ekologiska alternativ i en frukostservering skulle kunna leda till ett ökat behov av en odlingsverksamhet. Man kan också tänka sig att en odlingsverksamhet kan amarbeta med Wernamaten (Värnamo näringsliv), med Gårdsbutiken i Värnamo, med matbutiker, osv. På sikt skulle man kunna se en möjlighet att öppna en butik eller restaurang med ovanstående fokus. På nedervåningen i Östboskolan finns en tom restaurang. Denna är i dagsläget inte godkänd för matlagning, men skulle på sikt kunna bli det. Här skulle man exempelvis kunna bedriva en lunchrestaurang. En tanke är att bedriva en restaurang med fokus på mat från andra kulturer. På Komvux bedrevs i våras (2014) ett projekt där utlandsfödda kvinnor gick en köksutbildning med målsättningen att kunna driva en restaurang. Södertälje kommun är ett föredöme vad gäller satsning på ekologiska alternativ i skolmatsalarna. Södertälje har blivit ett föredöme när det gäller mat till barn och äldre. Trots att priset för maten till och med ligger under snittet är 50 % av råvarorna ekologiska och 80 % av köttet svenskt. Arbetet har bestått i att bygga om nästan alla skolkök till tillagningskök istället för kö som tog emot centralt lagad mat. Man har dessutom anställt utbildade kockar. Sara Jervfors, kostchef Södertälje kommun berättar att det har tagit mycket tid att hitta lokala producenter och tester av recept och råvaror. Sara nämner även att man har dragit ner på köttet, både av miljö- och hälsoskäl. Kommunens tema är Mat som kan rädda Östersjön och ska ge barn och äldre bra mat och samtidigt vara skonsam för miljön. Kriterierna är: god och hälsosam mat, ekologiskt odlad, mindre kött och istället mer grönsaker och fullkorn, säsongsanpassad, lokalt producerad, mindre svinn.

4 4 av 12 Kan man utifrån artikeln ovan tänka sig utveckling av en odlingsverksamhet på sikt? Ett långsiktigt samarbete med skolor och äldreboenden, och så vidare. Paketerbjudanden. Karin Fritz menar att det kan vara värt att tänka mer som hotell många gånger gör utomlands, att man säljer in staden på olika vis genom att exempelvis rekommendera attraktioner och evenemang och sälja in paketerbjudanden. Man kanske till och med kan tänka sig att boendet ordnar det praktiska runt omkring, vad gäller bokningar och kontakter, med mera. Visit Värnamo kan hjälpa till med paketerbjudanden. Turistattraktiomer Utveckla andra verksamheter, särskilt under sommarhalvåret. Karin Fritz kan se en tydlig efterfrågan av aktiviteter för barn. Det saknas alternativ för barnen när det regnar på sommaren, de flesta aktiviteter finns utomhus. Snart öppnar ett lekland nära Lidl, men det finns fortfarande ett behov av fler aktiviteter. Karin Fritz har många idéer kopplade till Värnamos natur och friluftsliv. Till exempel söker Store Mose någon som kan anordna fritidsaktiviteter. Karin tror att man ska satsa på udda aktiviteter, som exempelvis bad i lera, utomhus-spa, eller liknande. Det finns få aktiviteter kring Lagan och stråket mot Vidöstern. Kanske är det möjligt att i detta område anordna events och övernattningar, eller liknande. När det gäller denna typ av events ser Karin en tydlig koppling till socialt företagande. Vid anordnande av events krävs människor runt omkring som kan hjälpa till med det praktiska som exempelvis att bygga en scen, fixa med broschyrer, städa, osv. Ett event kan ge många arbetsuppgifter till många olika typer av människor. Bilden nedan illustrerar utvecklingsmöjligheter av ett Bed and Breakfast.

5 5 av 12 Produkt/tjänst Bedriva ett prisvänligt och serviceinriktat bed and breakfast. Här finns fokus på det personliga, både vad gäller service och inredning. Det finns också fokus på enkelhet. Det är enkelt att ta sig dit, både med bil samt tåg. Det är enkelt att ta sig till Värnamo turistattraktioner, till arbete i centrala Värnamo eller till föreningsaktiviteter. I tjänsterna ingår övernattning i enkel- och dubbelrum, samt en enklare frukostservering. Ett samarbete kan tänkas med Svenska kyrkan som bedriver ett socialt projekt. I detta projekt drivs bland annat ett bageri. Allt som bakas i bageriet är Fair Trade-märkt samt ekologiskt. Samarbetet med projektet kan tänkas innebära köp av frukostbröd. Man kan även tänka sig att vissa av produkterna som Svenska kyrkan säljer kan säljas på b & b. En win win, då kyrkan får marknadsföring för sina produkter och sin verksamhet. Möjligheter till att samarbeta med det privata näringslivet, exempelvis sponsring. Vid användning av företagens produkter ges möjlighet till marknadsföring. I regionen finns sedan länge en tradition av designföretag. Kan man tänka sig ett samarbete med dessa företag? Föreningslivet. Värnamo Hockey berättar att de vid större turneringar ofta erbjuder deltagare boende i Hestra. Det man efterfrågar är många gånger boende och mat i ett paket. Värnamo hockey informerar att hockeyskolan kräver att alla ledare har en utbildning. En sådan utbildning kostar mycket pengar, därför kan tänkas att ett billigare alternativ till boende kan efterfrågas. IFK har svårt att rekrytera matchvärdar och annan liknande hjälp vid matcher. Gamla eldsjälar finns inte längre kvar, man har helt enkelt inte längre tid att engagera sig i matcher på samma sätt som förr. Förutom matchvärdar ses ett behov av att ringa sponsorer. Kan den här typen av arbetsuppgifter vara något för sociala företag? Vuxenskolan i Värnamo erbjuder bland annat utbildning i svenska. Maria Sandberg som arbetar på Vuxenskolan uttrycker ett intresse för att samverka med ett socialt företag. Maria har nyligen varit med och startat igång ett projekt i lokaler nära Östboskolan. Projektet handlar om att utlandsfödda män och kvinnor driver ett mindre café. Projektet är nystartat, men Maria menar att det finns intresse hos individerna till att driva företag. Kunden Enligt Karin Fritz, turism- och destinationsutvecklare på Värnamo Näringsliv finns ett tydligt behov av boendemöjligheter för affärsresenärer. Karin kan se en stor efterfrågan på ett enkelt och prisvänligt boende. Många gånger är det veckopendlare som söker en sovplats på vardagarna. Under sommarhalvåret dras turister till High Chaparall, Apladalen, Vandalourum, och så vidare. Karin berättar att det

6 6 av 12 är möjligt att tillsammans med Visit Värnamo utveckla paketpriser för turister, exempelvis boende och turistattraktion i ett och samma paket. Karin ser också ett behov av boende för personer som deltar i större evenemang, dels i Värnamo men även i angränsande orter som exempelvis Jönköping eller Vaggeryd. Det sker många gånger större evenemang med hundratals besökare, vilket så klart leder till ett behov av övernattningsmöjligheter. Till exempel anordnar Elmia i Jönköping ett antal mässor året runt, som Elmia Garden 8-9 oktober, eller Fjärrvärmemässan 30 september- 2 oktober. I Värnamo satsas det på att öka attraktiviteten i kommunen. Affärscoach Adam Svensson på Värnamo Näringsliv är en av anordnarna för Vidösternsimmet, ett event som växter för varje år som går. Ju fler evenemang och ju större evenemang, desto större behov av boendemöjligheter. En ytterligare kundkrets skulle kunna vara sportklubbar som reser till Värnamo för att delta i matcher och turneringar. På Värnamo IF:s hemsida kan utläsas flera planerade hemmamatcher under hösten. Marknad/marknadsföring Värnamo är den näst största kommunen i Jönköpings län. Det finns här en unik kultur vad gäller nya affärsidéer, att starta och driva företag. Det finns också en vilja att samarbeta. Genom Värnamo korsar E4:an den lika intensivt trafikerade väg 27. Järnvägen Kust-till-kust (Kalmar- Göteborg) går härigenom, likaså linjen Halmstad-Nässjö/Jönköping. I regionen finns sedan länge en tradition av designföretag. Här finns kända varumärken som exempelvis Bruno Mathsson, Källemo, Blond, Kathea och Ire. Väramo ingår i möbelriket Småland. Vad gäller efterfrågan: Googlar man på boende Värnamo blir första sökresultatet: booking.com. På booking.com syns en lista med högst rankade boenden i Värnamo. Se nedan för en sammanfattning av boendemöjligheter. 1. Hotell Tre Liljor. Centralt i Värnamo. Enkelrum: 1250 kronor/natten 2. Hotell Vidöstern. Vid E4:an. Enkelrum: 1065 kronor/natten. 3. Hotell Apladalen. Centralt i Värnamo. Fullbokat i augusti, första möjligheten till att boka i september. Enkelrum: 995 kronor/natten. 4. Scandic Värnamo. Centralt. Enkelrum: 1590 kronor/natten. 5. Höhällets Lantliga rum (pensionat). 5 km från tågstationen. Endast dubbelrum vad jag kan utläsa. 550 kronor/natten + frukost 50 kronor.

7 7 av Herrestad Hostel och bed & breakfast. 15 minuter från Värnamo. Kan välja mellan dubbeleller familjerum. 995 kronor/natten för ett dubbelrum. 7. Stuga Linnebråten. 15 km utanför Värnamo. Slutsålt vilket datum jag än väljer. Pris ligger omkring 1000/natten. Dessa är de sju boenden som finns med på förstasidan på booking.com. Vid närmare eftersökning finns möjligtvis fler alternativ, men gör man som turist alltid den noggranna eftersökningen? Utifrån denna sökning kan antas att ett prisvänligt bed & breakfast, som dessutom är centralt beläget, behövs i Värnamo. Omvärldsfaktorer som kan påverka företaget? Ett växande föreningsliv kan påverka företaget positivt. Ett växande föreningsliv innebär ett växande behov av boendemöjligheter. Ett av Värnamo kommuns mål är att medborgarna ska uppleva att Värnamo är en attraktiv kommun att leva i. Detta mål kan tydligt kopplas till ett ökat föreningsliv, ökad turism, ökade möjligheter till arbete. Allt detta kan i sin tur kopplas till ett behov av ökade boendemöjligheter. Prisbild Tanken är som beskrivet ett prisvänligt bed and breakfast. Hotellpriser i Värnamo, enligt sökningar ovan, ligger runt 1000 kronor/natten. Ett rimligt pris för ett enkelrum på ett bed and breakfast kan tänkas ligga runt 500 kronor/natten, inklusive frukost. Ett enkelrum på Le Mat, bed and breakfast, socialt företag i Göteborg, ligger runt 600 kronor/natten. Marknadsföringen Registrering på booking.com samt andra liknande sajter. Möjlighet till marknadsföring på Värnamo Turism Vid samarbete med föreningar och företag, finns möjlighet till att marknadsföra b&b på företagens hemsidor? Direktlänkar. Facebook Instagram Skyltar utmed angränsande större vägar? Marknadsföring på varnamo.se Mun mot mun-metoden. Delta i mässor, evenemang, frukostträffar på Värnamo Näringsliv. Bjuda in till nyöppning.

8 8 av 12 Försäljning Nytänkande vad gäller bokning. Onlineverktyg så långt det är möjligt. Både kunna boka online via bookig.com, via Värnamo turism samt via hemsidan. Ska finnas fler alternativ, men onlineverktyg bör prioriteras. Här kommer även miljösynpunkten in i bilden. Konkurrenter/samverkanspartner Konkurrenter Övriga boendealternativ i Värnamo. Samverkanspartner Värnamo Näringsliv Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Värnamo kommun Värnamo turism Föreningar Svenska kyrkan Privata företag Vuxenskolan Övriga boendealternativ i Värnamo

9 9 av 12 Lokalitet/lokaler Bilderna ovan visar Östboskolan med tillhörande elevhem. Enligt fastighetschefen Claes Karlsson finns åtminstone en avdelning klar för användning. Övriga avdelningar kräver renovering och upprustning, ventilationsproblem i dagsläget. En avdelning (våning 2) har cirka 27 bäddar (enkelrum, dubbelrum). En badrumsavdelning, med dusch, bad och toaletter (finns även små toaletter längs med korridoren). En större matsal med ett tillhörande mindre köksutrymme. På förstaplan finns ett tvättrum med tvättmaskiner och torktumlare. Saknas: Hiss. Ett måste för tillgänglighet för personer med funktionshinder. Toalett för personer med funktionshinder. Då kommunen äger fastigheten och troligen kommer att driva någon form av verksamhet i denna, krävs anpassade lokaler för funktionshindrade i vilket fall. Något fastighetschef Claes Karlsson instämmer med. Rummen är relativt fräscha och nyrenoverade. Det krävs städning och enklare uppfräschning. Här finns idéer om att samarbeta med den kommunala arbetsmarknadsenheten, där det finns ett bygglag, ett snickeri och en textilverkstad.

10 10 av 12 Ekonomi/budget Finansiering av ett genomförandeprojekt för start av sociala företag kan sökas från europeiska socialfonden. Lämplig projekttid är exempelvis tre år. ESF-projekt täcker projektkostnader till cirka 40 % av ESF och cirka 60 % genom medfinansiering. I projektkostnaden ingår kostnaderna för start av själva det sociala företaget, det vill säga kostnader för lön till handledare, utbildningar, registrering av eventuell ekonomisk förening, hyra för lokaler, telefon, dator och eventuellt administration. Medfinansieringen fås genom deltagarnas egna ersättningar, exempelvis sjukersättningar/aktivitetsstöd, lönebidrag eller försörjningsstöd. Rehabiliteringstjänster samt eventuella verksamhetsbidrag, exempelvis lön till handledare och/eller hyra räknas också in i medfinansiering. Sjukersättningar, aktivitetsstöd, med mera, räknas som medfinansiering från Försäkringskassan eller Arbetsförmedling. Hyra eller löner för handledare kan vara medfinansiering från kommun. Eventuell medfinansiering kan också komma från samordningsförbund. Kostnader och medfinansiering läggs samman till total projektkostnad. På nästa sida kan ses en skiss på uppskattade kostnader och intäkter för ett bed and breakfast, räknat utifrån möjligheten att starta företaget i projektform. Social franchising, Le Mat En möjlighet för start och utveckling av ett socialt företag kan vara social franchising, konceptet som närmare beskrevs i bilaga 1. Le Mat bed and breakfast är sociala franchisetagare och arbetar idag med att sprida sitt koncept vidare. Le Mat är ett bed and breakfast med dubbla uppdrag. De erbjuder dels gästnätter av hög kvalitet, dels arbeten för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Driften av Le Mat sker i sociala företag. Det första Le Mat-hotellet, Tritone, startade i Italien för mer än 15 år sedan. Idag sprids Le Mat genom social franchising, och har utvecklats till ett europeiskt samarbete för sociala företagare. Le Mat drivs utifrån affärsmässighet, demokrati och egenmakt. I Sverige finns i dagsläget Le Mat i Göteborg, Stockholm och är även under utveckling i Luleå. Fler orter är aktuella för uppstart av hotellverksamheten under Mer information om Le Mat som social franchisetagare, samt avgifter för att vara en del av konceptet, finns i bilaga 3, Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014.

11 11 av 12 Socialt företag - projektkostnad B&B Kostnader/år Medfinansiering/år Deltagare kr Projektledare kr (tre deltagare á kr/mån, förutsätter stöd fr AF) Lokalhyra kr (ett plan Östboskolan, 305 kvm) Handledare kr Utbildning kr (8 tillfällen via utbildnngsföretag Companion) Varuinköp Frukost kr (Svårberäknat!) Övrig drift* SUMMA kr SUMMA kr TOTAL Projektkostnad kr Varav medfinansiering (kr) kr Varav medfinansiering (%) 54% *övrig drift förbrukningsvaror ex tvätt, städ,diskmedel 5000 Telefon/ larm osv Kontorsmaterial 3000

12 12 av 12

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag Social franchising När någon köper det som man själv har gjort, får man självförtroende eftersom föremålet blir värdefullt för någon annan. Därför är kunderna mycket viktiga. Möten med människor i missbrukssvängen

Läs mer

VÄLKOMMEN ATT BLI FRANCHISETAGARE I STF

VÄLKOMMEN ATT BLI FRANCHISETAGARE I STF VÄLKOMMEN ATT BLI FRANCHISETAGARE I STF ETT FRAMGÅNGSRIKT KONCEPT VI TROR PÅ LÅNGSIKTIGHET Franchising bygger på ett långsiktigt samarbete mellan ägarmässigt oberoende parter. Franchising innebär att enskilda

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Arbetsmaterialet är gjort för att användas i Värmlandskooperativens Utbildning för utveckling

Läs mer

Sammanställning över boenden till Sydsvenska rallyt 3-5 juni 2011.

Sammanställning över boenden till Sydsvenska rallyt 3-5 juni 2011. Sammanställning över boenden till Sydsvenska rallyt 3-5 juni 2011. Hotell Terraza (170 bäddar) Stora Torget 1, 341 30 Ljungby Tfn: 0372-135 60 Fax: 0372-839 78 www.terraza.com info@terraza.com Dubbelrum

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Mallen skall ses som ett arbetsmaterial, vilket betyder att andra kompletterande delar

Läs mer

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Sociala arbetskooperativ inte starta eget - men starta vårat Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Att vara behövd Allas rätt till arbete måste betyda att alla har rätt till arbete - och

Läs mer

Boendealternativ under Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2018

Boendealternativ under Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2018 1 Boende Kontaktuppgifter Faciliteter Priser/rabatter för deltagare Skolsalar, Katedralskolan eller Folkungaskolan Bokas genom Svensk Blåsmusikfestival i samband med den definitiva anmälan. Klassrumsboende,

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 FRANCHISE HYR EN AFFÄRSIDÉ www.menti.com Slå in koden 33 67

Läs mer

Åkersro Skäggesta. -Röda huset-

Åkersro Skäggesta. -Röda huset- -Röda huset- Vacker herrgårdsliknande byggnad med fantastisk atmosfär. Byggår 1850-tal. Idag 7 stycken mycket trevliga sovrum (1-3 sängar i varje rum) och 6 toalett-duschrum, varav de flesta i nybyggt

Läs mer

Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014

Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014 Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014 Franchiselagen innebär att en franchisegivare måste informera franchisetagaren om vad avtalet innebär och om övriga förhållanden som kan vara relevanta.

Läs mer

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform!

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Har du drömt om att vara din egen men inte vågat ta steget? Som franchisetagare av en Coop Konsum- eller Coop Nära-butik får du det fulla ansvaret

Läs mer

TIPS PÅ BOENDE I ÅHUS Texter o bilder hämtat ur deras hemsidor.

TIPS PÅ BOENDE I ÅHUS Texter o bilder hämtat ur deras hemsidor. TIPS PÅ BOENDE I ÅHUS Texter o bilder hämtat ur deras hemsidor. Bed & Breakfast Åvägen Adress: Åvägen 71 Postadress: 29638 Åhus Telefon: 0704-249766 E-Post: avagen@live.se Charmiga nyrenoverade rum i härlig

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

En marknadsplats för kompetens och karriär

En marknadsplats för kompetens och karriär K2 En marknadsplats för kompetens och karriär 1 Vi som leder seminariet Lena Lago, Projektledare för arbetsmarknadsprojektet K2, Södertälje kommun Jonas Berg, Handlare, Ica Maxi Södertälje 2 Syftet med

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Konferens på Sandhamns Värdshus

Konferens på Sandhamns Värdshus Konferens på Sandhamns Värdshus ÖPPET ÅRET RUNT Konferens för er som vill komma bort från storstadens buller och jäkt. Vi finns i en rofylld, charmig och inspirerande skärgårdsmiljö endast 2 timmar bort

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande,

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande, Totalt genomfördes sex stycken workshops under perioden mars-maj 2105. Representanter från visionsgruppen träffade pensionärsorganisationer, handikapporganisationer, föreningsliv, företagare och elevråd

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6./510-2012 SID 1 (8) 2012-07-31 Handläggare: Mats Engström Telefon: 08-508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen 2012-08-23

Läs mer

Säter en levande stad. Förstudie.

Säter en levande stad. Förstudie. Säter en levande stad. Förstudie. Torgmarknad i Säter. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas utveckling, ekonomisk förening. Projektledare: Sofie Jutner Kommun: Säter Dnr: 79 Jnr: 2010 7660

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1.

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Själva grundtanken är att det ska bli mindre krångligt att handla lokalt producerad mat. Det ska inte behövas bil, en stor frys och att man råkar känna

Läs mer

2011:4. Delrapport Praktiksamordningen i Valdemarsvik nov 2011

2011:4. Delrapport Praktiksamordningen i Valdemarsvik nov 2011 2011:4 Delrapport Praktiksamordningen i Valdemarsvik nov 2011 Bakgrund Praktiksamordningen i Valdemarsvik startade under år 2009. P.g.a. rekryteringsproblem kom arbetet igång på allvar först under våren

Läs mer

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet Coompanion främja kooperativt företagande affärsutveckling regionalt, nationellt och internationellt nätverk Vi har 25 kontor i landet stöd från Tillväxtverket, kommuner, Landsting och medlemmar Vad vi

Läs mer

Livsmedelsförsörjningsstrategi för Södertälje kommun

Livsmedelsförsörjningsstrategi för Södertälje kommun Livsmedelsförsörjningsstrategi för Södertälje kommun Hållbarhet i normalläge Beredskap för krisläge Koppling till odlingsstrategi och utbyggnadsstrategi Etapp 1: sept-dec 2018 Etapp 2: 2019 Helena Nordlund,

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

our story BOLIGHETER OUR STORY 2 VÅR GRÅA TRÅD 4-5 HUR VI ARBETAR 6 VAD ÄR FRANCHISE 8 KONCEPTET VERKSAMHETEN EKONOMI & INSTAGRAM

our story BOLIGHETER OUR STORY 2 VÅR GRÅA TRÅD 4-5 HUR VI ARBETAR 6 VAD ÄR FRANCHISE 8 KONCEPTET VERKSAMHETEN EKONOMI & INSTAGRAM FRANCHISEPROSPEKT our story I april 2013 blev min dröm om att driva något eget till verklighet. Jag startade Boligheter i en liten lokal på andra våningen på Storgatan i centrala Västervik. Butiken fylldes

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 150210 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.15-21.10

Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 150210 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.15-21.10 Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 150210 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.15-21.10 Närvarande: Styrelse: Bengt Sjöstedt Katarina Zambrell Henrik Cedeskog Hussein Darwiche Pär Hansson

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Landskrona BoIS 2013

Landskrona BoIS 2013 Landskrona BoIS 2013 Välkomna till Landskrona BoIS 2013! Landskrona BoIS - Mer än ett fotbollslag Landskrona BoIS arbetar med framgång sedan flera år tillbaka med ett uttalat socialt ansvarstagande och

Läs mer

Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning

Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning 22 2013 06 08 Beteckning ENHETEN FÖR ARBETE OCH SYSSELSÄTTNING KENNETH NILSSON ENHETSCHEF Kenneth Nilsson Ert datum Er beteckning Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning 2014 I slutet på 1990

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Om Coompanion Fyrbodal Startade för drygt 30 år sedan. Finns 25 fristående Coompanion i Sverige Har i uppdrag från Tillväxtverket att arbeta

Läs mer

FRANCHISEPRESENTATION

FRANCHISEPRESENTATION FRANCHISEPRESENTATION OM OSS Salads and Smoothies öppnade sin första restaurang i centrala Malmö 2009. Idén var då att fylla det tomrum på lunchmarknaden i Malmö som fanns när ingen aktör kunde erbjuda

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Guide. Starta eget företag

Guide. Starta eget företag Guide Starta eget företag Trygghetsrådet TRS Rehnsgatan 11, 7 trappor, 113 57 Stockholm Växel 08-442 97 40, trygghetsradet.trs@trs.se www.trs.se Trygghetsrådet TRS 2019 Starta eget första steget Den här

Läs mer

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT Carmonia ska få människor att må bra genom att hjälpa dem att skapa en vacker och harmonisk livsmiljö i hem och trädgård. 2 innehåll 4 BAKGRUND

Läs mer

HUR ALLT BÖRJADE. Slå in koden

HUR ALLT BÖRJADE.   Slå in koden HUR ALLT BÖRJADE www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 ANNA JANVEDEN,

Läs mer

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Välkommen till Teknologkårens arbetsmarknadsenhet. Vi jobbar med mötet mellan studenter och företag genom dels vår arbetsmarknadsvecka, LARV, och dels olika

Läs mer

Att dra grisen i svansen

Att dra grisen i svansen Att dra grisen i svansen Om kontrafinalitetens olika yttringar Gemensam inventering och utredning Forskarbyn Ölsdalen OPEN 13-16 augusti 2013 Bruksgården, Degerfors Välkommen! Tema: Kontrafinalitet Vad

Läs mer

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Torild Ibsen, 0240-863 9 torild.ibsen@ludvika.se UPPDRAGSBESKRIVNING 207-08-3 (5) Projektnamn Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Ansökan om medel för 208 års överbryggande

Läs mer

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr Leaderleder Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela

Läs mer

Mäster Johansgatan 4D. Malmö, Norr, Gamla Staden

Mäster Johansgatan 4D. Malmö, Norr, Gamla Staden Mäster Johansgatan 4D Malmö, Norr, Gamla Staden 1 Beskrivning Omgivning Fastigheten är byggd 2014 och inrymmer 35 bostadslägenheter som är belägen vid Stortorget mitt i centrala Malmö med ett stort utbud

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L

SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L E R A R B ET E N. är vi starkare - och smartare Med

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Hemlagade middagar till dörren

Hemlagade middagar till dörren Hemlagade middagar till dörren Det nystartade företaget Ellens gryta erbjuder vällagade middagar med fokus på traditionellt långkok, inspirerade av mormor Ellens goda grytor. Vi träffade grundaren Ann-Louise

Läs mer

Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler?

Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler? Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler? Votes: 97 Bli bättre på att visa och marknadsföra våra aktiviteter till nya människor Fler närtävlingar Vilket ger

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem www.grastorp.se Ekedals säteri Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Stuga i Bjärby Ekarnas Golfmotell Dillingen Ekarnas Golfmotell

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Ungdomsprojekt i praktiken

Ungdomsprojekt i praktiken Ungdomsprojekt 2013 200 i praktiken Projektbeskrivning, Matchning för arbetspraktik till arbetslösa ungdomar och till funktionshindrade ungdomar med särskilda behov i Vaggeryds kommun. 2(7) Bakgrund Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Lättläst om. Social franchising. En väg för att öka antalet arbetsintegrerande sociala företag och ge möjlighet till arbete för fler människor

Lättläst om. Social franchising. En väg för att öka antalet arbetsintegrerande sociala företag och ge möjlighet till arbete för fler människor Lättläst om Social franchising En väg för att öka antalet arbetsintegrerande sociala företag och ge möjlighet till arbete för fler människor Inom ramen för Östgötamodellen för start, stimulans och tillväxt

Läs mer

Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla...

Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla... Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla... ...för en del människor är runda Vi har tomtar på loftet, missbruk i bagaget, kriminella tankemönster, funktionshinder, stresskänslighet och 11 sociala företag

Läs mer

Välkommen som samarbetspartner!

Välkommen som samarbetspartner! Välkommen som samarbetspartner! VISIT ROSLAGEN 2014 Varför bör jag delta aktivt i Visit Roslagens arbete och synas med mitt företag på www.roslagen.se? VISIT ROSLAGEN Välkommen! Visit Roslagen välkomnar

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Vad är en affärsplan? Affärsplanen är en beskrivning över vad ni ska göra i ert UF-företag under hela UF-året, dvs från starten fram till avvecklingen.

Läs mer

medborgardialog 2oo6

medborgardialog 2oo6 låt oss diskutera framtidsfrågor medborgardialog 2oo6 . Medborgardialogen i Nynäshamns kommun 2006 Innehåll 1. Medborgardialogens upplägg 2. Marknadsföring 3. Tidplan 4. Vad händer med resultatet? 5. Ämnesområden

Läs mer

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta Telefon: 0223-442 55 Mobil: 0736-498 499 Fagersta 12 04 2012 www.samordningnv.se http://samordningnv.blogspot.com/ www.facebook.com/norravastmanlandssamordningsforbund

Läs mer

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting Ett samhällsekonomiskt perspektiv på socialt företagande - en hållbar föreläsning i landstingshuset, Luleå eller online www.nll.se/folkhalsa den 6 okt 2014, kl 1530-1645 Folkhälsocentrum Norrbottens läns

Läs mer

Välkommen till Kandy z!

Välkommen till Kandy z! -En god affär! Välkommen till Kandy z! Företaget bildades 2007 av mig och min kompanjon Staffan Högstedt som jag även driver en ICA-butik tillsammans med. Den sommaren var jag på väg till mitt landsställe

Läs mer

BAKGRUND TILL PROJEKT

BAKGRUND TILL PROJEKT Presenation SFP BAKGRUND TILL PROJEKT Varför ett projekt om kompetensmatchning inom besöksnäringen? Kraftig tillväxt och utvecklingsmöjligheter i besöksnäring och regionen Krav och efterfrågan av gäster

Läs mer

från törnrosasömn till ett levande Amiralen

från törnrosasömn till ett levande Amiralen från törnrosasömn till ett levande Amiralen 2 visionsdokument för kvarteret amiralen visionsdokument för kvarteret amiralen 3 Ett hus för möten Mellan människor och mellan många olika funktioner. Ett hus

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

Styrelsebord 6 personer Skolsittning 20 personer Styrelsebord 14 personer. U-bord 20 personer Skolsittning 30 personer Wayne 21 kvm

Styrelsebord 6 personer Skolsittning 20 personer Styrelsebord 14 personer. U-bord 20 personer Skolsittning 30 personer Wayne 21 kvm Hotell 13-12-2011 Scandic Karlstad City RUM: 106 dubbelrum: 72 enkelrum: 17 familjerum 17 Totalt: 234 bäddar Garage: Ja Möteslokaler: 4 stycken varv högsta kapacitet är 30 personer i biosittning. Mario

Läs mer

FINALISTER 2018 Årets Butik

FINALISTER 2018 Årets Butik FINALISTER 2018 Årets Butik Finalister 4 Ica Kvantum Landvetter 7 Östenssons Skänninge 8 Ica Maxi Nacka VANA VINNARE En butik där personalen får leda sig själva, ta egna initiativ, vara kreativa och utvecklas

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012 Kommunfullmäktige 2012-09-24 167 389 Kommunstyrelsen 2012-09-10 171 430 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 162 347 Dnr 12.361-12 septkf12 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen

Läs mer

GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019

GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019 GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019 26-27 januari Börja måla akvarell - Nybörjarkurs Galleri Tinnert Arontorp, Öland 23-24 februari Fortsätt måla akvarell - Måla staden Mössebergs kurort, Falköping 9-10

Läs mer

Projekt Utveckla turistprodukten Dalsland 2008-2010. Några förutsättningar & sanningar?

Projekt Utveckla turistprodukten Dalsland 2008-2010. Några förutsättningar & sanningar? Några förutsättningar & sanningar? Produkter inom naturbaserad turism Alltmer efterfrågat! Dalsland har mycket goda förutsättningar för produkt- & affärsutveckling: - Grundförutsättning i form av en attraktiv

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

Ålands Näringsliv. Aktuellt under 2017

Ålands Näringsliv. Aktuellt under 2017 Ålands Näringsliv Aktuellt under 2017 Dagens presentation Personal Intressebevakning City Mariehamn Hållbarhet Välkommen in Utveckla framtidens företag Kommande aktiviteter Personal Anders Ekström - verkställande

Läs mer

Docentgatan 7A. Malmö, Söder, Hermodsdal

Docentgatan 7A. Malmö, Söder, Hermodsdal Docentgatan 7A Malmö, Söder, Hermodsdal 1 Beskrivning Under en 5-årsperiod, med början 2018-10-01 kommer samtliga badrum i området att renoveras. Badkaret ersätts då med dusch. Vid kontraktsskrivning måste

Läs mer

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE Program för att stödja och utveckla arbetsintegrerande sociala företag - ASF! Ett år har gått sedan SKOOPIs

Läs mer

Vi ser därför helst att du som söker medlemskap i centret har gått någon av Universal Hearts utbildningar. Universal Heart Center

Vi ser därför helst att du som söker medlemskap i centret har gått någon av Universal Hearts utbildningar. Universal Heart Center DET HÄR ÄR (UHC) är ett retreat- och utbildningscenter på vackra Södra Gotland. Hit kommer du förmånligt för retreat, utbildningar, olika behandlingar, och inte minst, för ett fantastiskt sammanhang tillsammans

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Ärende 10 Ansökan om bidrag till business week 2019

Ärende 10 Ansökan om bidrag till business week 2019 Ärende 10 Ansökan om bidrag till business week 2019 Tjänsteskrivelse 1(5) 2019-01-17 KS 2019-00102 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Kalle Selander Svar på ansökan om bidrag till Karlskoga Business

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2018 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

Välkommen! Visit Ålands Medlemslunch

Välkommen! Visit Ålands Medlemslunch Välkommen! Visit Ålands Medlemslunch Agenda 1. Kort marknadsanalys 2. Visitaland.com 3. Fokus i höst 4. Enkäten Kort marknadsanalys Övernattningsstatistik Låg tillväxt Vissa marknader till och med vikande

Läs mer

TENNIS PÅ GOTLAND 2016

TENNIS PÅ GOTLAND 2016 TENNIS PÅ GOTLAND 2016 UNGA FÖR UNGA JUNIOR OPEN 4-6 mars TENNIS GOTLAND RUNT 17-19 juni CEMENTA OPEN 22-24 juli GUTASPELEN 25-29 juli LJUGARN JUNIOR CUP 29-31 juli CRÊPERIE & LOGI JUNIOR OPEN 7-9 oktober

Läs mer

Professorsgatan 9B. Malmö, Söder, Nydala

Professorsgatan 9B. Malmö, Söder, Nydala Professorsgatan 9B Malmö, Söder, Nydala 1 Beskrivning Här finns möjlighet att få flytta in i lägenhet som är helrenoverad till modern standard enligt Stenas Plusstandard koncept! Hyran på 9 538kr/mån avser

Läs mer

Utveckling i Hedesunda

Utveckling i Hedesunda Utveckling i Hedesunda Fyrnäset, nordost om Östveda Foto: Axel Dahlberg Projektägare: Företagarföreningen i Hedesunda, ideell förening Projektledare: Axel Dahlberg Kommun: Gävle Dnr: 111 Jnr: 2012 2277

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Lathund för användbara digitala plattformar. Niklas Wahlqvist projektledare webb & sociala medier Destination Uppsala

Lathund för användbara digitala plattformar. Niklas Wahlqvist projektledare webb & sociala medier Destination Uppsala Lathund för användbara digitala plattformar Niklas Wahlqvist projektledare webb & sociala medier Destination Uppsala TripCruncher Många plattformar en aggregator Trip Cruncher är en ny tjänst som Destination

Läs mer

MERVÄRDE NORSJÖ. för det där lilla extra...

MERVÄRDE NORSJÖ. för det där lilla extra... MERVÄRDE NORSJÖ för det där lilla extra... MERVÄRDE - vad är det? Mervärdesfinanisiering är vanligt i Europa och har börjat etablera sig i Sverige med modeller som inkluderar flera branscher. De medel

Läs mer