Affärsidéer socialt företagande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsidéer socialt företagande"

Transkript

1 1 av 12 Bilaga 2: Affärsidéer socialt företagande Värnamo kommun Louise Holm Medborgarförvaltningen 2014

2 2 av 12 Bed and Breakfast i Värnamo? Affärsidé Ett prisvänligt och serviceinriktat bed and breakfast beläget cirka 2 km från Värnamo centrum. Boendet erbjuder övernattning i enkel- och dubbelrum samt frukostservering. En medveten ekologisk och närodlad inriktning genomsyras i frukostserveringen. Tänkta kunder för boendet är veckopendlare och affärsresenärer, turister och föreningsaktiva (vid särskilda evenemang). Det unika med affärsidén är att det finns ett fåtal enklare och prisvänliga boendemöjligheter i centrala Värnamo. Det finns också ett miljö- och fairtrade-tänk i verksamheten, vilket ligger i tiden. Ett sådant tänk ger en känsla av framåtsträvande och kan öka attraktiviteten i Värnamo. Affärsidén som ett socialt företag är också unikt i Värnamo kommun. Att få vara med och påverka att fler människor i kommunen får arbete skulle kunna öka attraktiviteten för boendet. Delägare/medlemmar En rekryteringsprocess skulle kunna genomföras för att hitta dem som är intresserade av att vara med och bygga upp verksamheten. Verksamheten bör startas med en liten skara medlemmar till att börja med, sedan utveckla efterhand. Förutom dessa medlemmar bör knytas nyckelpersoner i kommunen till en styrelse, förslagsvis representanter från Värnamo Näringsliv, kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan. Kompetensprofil/bakgrund för medlemmar Erfarenhet/utbildning/intresse inom servicebranschen. Erfarenhet/utbildning/intresse inom kök. Erfarenhet/utbildning/intresse inom städ. Erfarenhet/utbildning/intresse inom ekonomi. Erfarenhet/utbildning/intresse inom marknadsföring/försäljning. Erfarenhet/utbildning/intresse inom hotellbranschen. Erfarenhet/utbildning/intresse inom administration Erfarenhet/utbildning/intresse inom vaktmästeri/hantverk. Erfarenhet/utbildning/intresse inom tvättbranschen.

3 3 av 12 Gemensam målsättning En gemensam målsättning ska företaget arbeta fram tillsammans. Exempel på utvecklingsmöjligheter av affärsidén: Enligt fastighetschef Claes Karlsson finns det upp mot sammanlagt 100 rum i fastigheten som har varit tänkt för ett bed and breakfast, nämligen Östboskolans lokaler. En möjlighet till utveckling är att bygga ut ett bed and breakfast från en avdelning till fler, om det finns behov. Det finns också en möjlighet till utveckling av fler sociala företag, till exempel: Ett tvätteri. Till en början tvättas lakan till boendet, med tiden skulle ett tvätteri kunna ta sig an fler uppdrag. Efter samtal med sektionschef för äldreomsorgen, Sofie Starby, skulle det finnas möjlighet att ta sig an tvätt av kläder inom hemtjänsten. En annan tanke är att ta sig an tvätt inom föreningar, som exempelvis fotbollsföreningar, om intresse finns. En odlingsverksamhet. Fler och fler matbutiker börjar sälja allt mer ekologiska alternativ. Man kan i samhället se en ökad medvetenhet vad gäller miljö, ekologiska alternativ. Man kan också se en ökad medvetenhet vad gäller träning och hälsa, vilket hänger ihop med en mer hälsovänlig kost. En satsning på ekologiska alternativ i en frukostservering skulle kunna leda till ett ökat behov av en odlingsverksamhet. Man kan också tänka sig att en odlingsverksamhet kan amarbeta med Wernamaten (Värnamo näringsliv), med Gårdsbutiken i Värnamo, med matbutiker, osv. På sikt skulle man kunna se en möjlighet att öppna en butik eller restaurang med ovanstående fokus. På nedervåningen i Östboskolan finns en tom restaurang. Denna är i dagsläget inte godkänd för matlagning, men skulle på sikt kunna bli det. Här skulle man exempelvis kunna bedriva en lunchrestaurang. En tanke är att bedriva en restaurang med fokus på mat från andra kulturer. På Komvux bedrevs i våras (2014) ett projekt där utlandsfödda kvinnor gick en köksutbildning med målsättningen att kunna driva en restaurang. Södertälje kommun är ett föredöme vad gäller satsning på ekologiska alternativ i skolmatsalarna. Södertälje har blivit ett föredöme när det gäller mat till barn och äldre. Trots att priset för maten till och med ligger under snittet är 50 % av råvarorna ekologiska och 80 % av köttet svenskt. Arbetet har bestått i att bygga om nästan alla skolkök till tillagningskök istället för kö som tog emot centralt lagad mat. Man har dessutom anställt utbildade kockar. Sara Jervfors, kostchef Södertälje kommun berättar att det har tagit mycket tid att hitta lokala producenter och tester av recept och råvaror. Sara nämner även att man har dragit ner på köttet, både av miljö- och hälsoskäl. Kommunens tema är Mat som kan rädda Östersjön och ska ge barn och äldre bra mat och samtidigt vara skonsam för miljön. Kriterierna är: god och hälsosam mat, ekologiskt odlad, mindre kött och istället mer grönsaker och fullkorn, säsongsanpassad, lokalt producerad, mindre svinn.

4 4 av 12 Kan man utifrån artikeln ovan tänka sig utveckling av en odlingsverksamhet på sikt? Ett långsiktigt samarbete med skolor och äldreboenden, och så vidare. Paketerbjudanden. Karin Fritz menar att det kan vara värt att tänka mer som hotell många gånger gör utomlands, att man säljer in staden på olika vis genom att exempelvis rekommendera attraktioner och evenemang och sälja in paketerbjudanden. Man kanske till och med kan tänka sig att boendet ordnar det praktiska runt omkring, vad gäller bokningar och kontakter, med mera. Visit Värnamo kan hjälpa till med paketerbjudanden. Turistattraktiomer Utveckla andra verksamheter, särskilt under sommarhalvåret. Karin Fritz kan se en tydlig efterfrågan av aktiviteter för barn. Det saknas alternativ för barnen när det regnar på sommaren, de flesta aktiviteter finns utomhus. Snart öppnar ett lekland nära Lidl, men det finns fortfarande ett behov av fler aktiviteter. Karin Fritz har många idéer kopplade till Värnamos natur och friluftsliv. Till exempel söker Store Mose någon som kan anordna fritidsaktiviteter. Karin tror att man ska satsa på udda aktiviteter, som exempelvis bad i lera, utomhus-spa, eller liknande. Det finns få aktiviteter kring Lagan och stråket mot Vidöstern. Kanske är det möjligt att i detta område anordna events och övernattningar, eller liknande. När det gäller denna typ av events ser Karin en tydlig koppling till socialt företagande. Vid anordnande av events krävs människor runt omkring som kan hjälpa till med det praktiska som exempelvis att bygga en scen, fixa med broschyrer, städa, osv. Ett event kan ge många arbetsuppgifter till många olika typer av människor. Bilden nedan illustrerar utvecklingsmöjligheter av ett Bed and Breakfast.

5 5 av 12 Produkt/tjänst Bedriva ett prisvänligt och serviceinriktat bed and breakfast. Här finns fokus på det personliga, både vad gäller service och inredning. Det finns också fokus på enkelhet. Det är enkelt att ta sig dit, både med bil samt tåg. Det är enkelt att ta sig till Värnamo turistattraktioner, till arbete i centrala Värnamo eller till föreningsaktiviteter. I tjänsterna ingår övernattning i enkel- och dubbelrum, samt en enklare frukostservering. Ett samarbete kan tänkas med Svenska kyrkan som bedriver ett socialt projekt. I detta projekt drivs bland annat ett bageri. Allt som bakas i bageriet är Fair Trade-märkt samt ekologiskt. Samarbetet med projektet kan tänkas innebära köp av frukostbröd. Man kan även tänka sig att vissa av produkterna som Svenska kyrkan säljer kan säljas på b & b. En win win, då kyrkan får marknadsföring för sina produkter och sin verksamhet. Möjligheter till att samarbeta med det privata näringslivet, exempelvis sponsring. Vid användning av företagens produkter ges möjlighet till marknadsföring. I regionen finns sedan länge en tradition av designföretag. Kan man tänka sig ett samarbete med dessa företag? Föreningslivet. Värnamo Hockey berättar att de vid större turneringar ofta erbjuder deltagare boende i Hestra. Det man efterfrågar är många gånger boende och mat i ett paket. Värnamo hockey informerar att hockeyskolan kräver att alla ledare har en utbildning. En sådan utbildning kostar mycket pengar, därför kan tänkas att ett billigare alternativ till boende kan efterfrågas. IFK har svårt att rekrytera matchvärdar och annan liknande hjälp vid matcher. Gamla eldsjälar finns inte längre kvar, man har helt enkelt inte längre tid att engagera sig i matcher på samma sätt som förr. Förutom matchvärdar ses ett behov av att ringa sponsorer. Kan den här typen av arbetsuppgifter vara något för sociala företag? Vuxenskolan i Värnamo erbjuder bland annat utbildning i svenska. Maria Sandberg som arbetar på Vuxenskolan uttrycker ett intresse för att samverka med ett socialt företag. Maria har nyligen varit med och startat igång ett projekt i lokaler nära Östboskolan. Projektet handlar om att utlandsfödda män och kvinnor driver ett mindre café. Projektet är nystartat, men Maria menar att det finns intresse hos individerna till att driva företag. Kunden Enligt Karin Fritz, turism- och destinationsutvecklare på Värnamo Näringsliv finns ett tydligt behov av boendemöjligheter för affärsresenärer. Karin kan se en stor efterfrågan på ett enkelt och prisvänligt boende. Många gånger är det veckopendlare som söker en sovplats på vardagarna. Under sommarhalvåret dras turister till High Chaparall, Apladalen, Vandalourum, och så vidare. Karin berättar att det

6 6 av 12 är möjligt att tillsammans med Visit Värnamo utveckla paketpriser för turister, exempelvis boende och turistattraktion i ett och samma paket. Karin ser också ett behov av boende för personer som deltar i större evenemang, dels i Värnamo men även i angränsande orter som exempelvis Jönköping eller Vaggeryd. Det sker många gånger större evenemang med hundratals besökare, vilket så klart leder till ett behov av övernattningsmöjligheter. Till exempel anordnar Elmia i Jönköping ett antal mässor året runt, som Elmia Garden 8-9 oktober, eller Fjärrvärmemässan 30 september- 2 oktober. I Värnamo satsas det på att öka attraktiviteten i kommunen. Affärscoach Adam Svensson på Värnamo Näringsliv är en av anordnarna för Vidösternsimmet, ett event som växter för varje år som går. Ju fler evenemang och ju större evenemang, desto större behov av boendemöjligheter. En ytterligare kundkrets skulle kunna vara sportklubbar som reser till Värnamo för att delta i matcher och turneringar. På Värnamo IF:s hemsida kan utläsas flera planerade hemmamatcher under hösten. Marknad/marknadsföring Värnamo är den näst största kommunen i Jönköpings län. Det finns här en unik kultur vad gäller nya affärsidéer, att starta och driva företag. Det finns också en vilja att samarbeta. Genom Värnamo korsar E4:an den lika intensivt trafikerade väg 27. Järnvägen Kust-till-kust (Kalmar- Göteborg) går härigenom, likaså linjen Halmstad-Nässjö/Jönköping. I regionen finns sedan länge en tradition av designföretag. Här finns kända varumärken som exempelvis Bruno Mathsson, Källemo, Blond, Kathea och Ire. Väramo ingår i möbelriket Småland. Vad gäller efterfrågan: Googlar man på boende Värnamo blir första sökresultatet: booking.com. På booking.com syns en lista med högst rankade boenden i Värnamo. Se nedan för en sammanfattning av boendemöjligheter. 1. Hotell Tre Liljor. Centralt i Värnamo. Enkelrum: 1250 kronor/natten 2. Hotell Vidöstern. Vid E4:an. Enkelrum: 1065 kronor/natten. 3. Hotell Apladalen. Centralt i Värnamo. Fullbokat i augusti, första möjligheten till att boka i september. Enkelrum: 995 kronor/natten. 4. Scandic Värnamo. Centralt. Enkelrum: 1590 kronor/natten. 5. Höhällets Lantliga rum (pensionat). 5 km från tågstationen. Endast dubbelrum vad jag kan utläsa. 550 kronor/natten + frukost 50 kronor.

7 7 av Herrestad Hostel och bed & breakfast. 15 minuter från Värnamo. Kan välja mellan dubbeleller familjerum. 995 kronor/natten för ett dubbelrum. 7. Stuga Linnebråten. 15 km utanför Värnamo. Slutsålt vilket datum jag än väljer. Pris ligger omkring 1000/natten. Dessa är de sju boenden som finns med på förstasidan på booking.com. Vid närmare eftersökning finns möjligtvis fler alternativ, men gör man som turist alltid den noggranna eftersökningen? Utifrån denna sökning kan antas att ett prisvänligt bed & breakfast, som dessutom är centralt beläget, behövs i Värnamo. Omvärldsfaktorer som kan påverka företaget? Ett växande föreningsliv kan påverka företaget positivt. Ett växande föreningsliv innebär ett växande behov av boendemöjligheter. Ett av Värnamo kommuns mål är att medborgarna ska uppleva att Värnamo är en attraktiv kommun att leva i. Detta mål kan tydligt kopplas till ett ökat föreningsliv, ökad turism, ökade möjligheter till arbete. Allt detta kan i sin tur kopplas till ett behov av ökade boendemöjligheter. Prisbild Tanken är som beskrivet ett prisvänligt bed and breakfast. Hotellpriser i Värnamo, enligt sökningar ovan, ligger runt 1000 kronor/natten. Ett rimligt pris för ett enkelrum på ett bed and breakfast kan tänkas ligga runt 500 kronor/natten, inklusive frukost. Ett enkelrum på Le Mat, bed and breakfast, socialt företag i Göteborg, ligger runt 600 kronor/natten. Marknadsföringen Registrering på booking.com samt andra liknande sajter. Möjlighet till marknadsföring på Värnamo Turism Vid samarbete med föreningar och företag, finns möjlighet till att marknadsföra b&b på företagens hemsidor? Direktlänkar. Facebook Instagram Skyltar utmed angränsande större vägar? Marknadsföring på varnamo.se Mun mot mun-metoden. Delta i mässor, evenemang, frukostträffar på Värnamo Näringsliv. Bjuda in till nyöppning.

8 8 av 12 Försäljning Nytänkande vad gäller bokning. Onlineverktyg så långt det är möjligt. Både kunna boka online via bookig.com, via Värnamo turism samt via hemsidan. Ska finnas fler alternativ, men onlineverktyg bör prioriteras. Här kommer även miljösynpunkten in i bilden. Konkurrenter/samverkanspartner Konkurrenter Övriga boendealternativ i Värnamo. Samverkanspartner Värnamo Näringsliv Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Värnamo kommun Värnamo turism Föreningar Svenska kyrkan Privata företag Vuxenskolan Övriga boendealternativ i Värnamo

9 9 av 12 Lokalitet/lokaler Bilderna ovan visar Östboskolan med tillhörande elevhem. Enligt fastighetschefen Claes Karlsson finns åtminstone en avdelning klar för användning. Övriga avdelningar kräver renovering och upprustning, ventilationsproblem i dagsläget. En avdelning (våning 2) har cirka 27 bäddar (enkelrum, dubbelrum). En badrumsavdelning, med dusch, bad och toaletter (finns även små toaletter längs med korridoren). En större matsal med ett tillhörande mindre köksutrymme. På förstaplan finns ett tvättrum med tvättmaskiner och torktumlare. Saknas: Hiss. Ett måste för tillgänglighet för personer med funktionshinder. Toalett för personer med funktionshinder. Då kommunen äger fastigheten och troligen kommer att driva någon form av verksamhet i denna, krävs anpassade lokaler för funktionshindrade i vilket fall. Något fastighetschef Claes Karlsson instämmer med. Rummen är relativt fräscha och nyrenoverade. Det krävs städning och enklare uppfräschning. Här finns idéer om att samarbeta med den kommunala arbetsmarknadsenheten, där det finns ett bygglag, ett snickeri och en textilverkstad.

10 10 av 12 Ekonomi/budget Finansiering av ett genomförandeprojekt för start av sociala företag kan sökas från europeiska socialfonden. Lämplig projekttid är exempelvis tre år. ESF-projekt täcker projektkostnader till cirka 40 % av ESF och cirka 60 % genom medfinansiering. I projektkostnaden ingår kostnaderna för start av själva det sociala företaget, det vill säga kostnader för lön till handledare, utbildningar, registrering av eventuell ekonomisk förening, hyra för lokaler, telefon, dator och eventuellt administration. Medfinansieringen fås genom deltagarnas egna ersättningar, exempelvis sjukersättningar/aktivitetsstöd, lönebidrag eller försörjningsstöd. Rehabiliteringstjänster samt eventuella verksamhetsbidrag, exempelvis lön till handledare och/eller hyra räknas också in i medfinansiering. Sjukersättningar, aktivitetsstöd, med mera, räknas som medfinansiering från Försäkringskassan eller Arbetsförmedling. Hyra eller löner för handledare kan vara medfinansiering från kommun. Eventuell medfinansiering kan också komma från samordningsförbund. Kostnader och medfinansiering läggs samman till total projektkostnad. På nästa sida kan ses en skiss på uppskattade kostnader och intäkter för ett bed and breakfast, räknat utifrån möjligheten att starta företaget i projektform. Social franchising, Le Mat En möjlighet för start och utveckling av ett socialt företag kan vara social franchising, konceptet som närmare beskrevs i bilaga 1. Le Mat bed and breakfast är sociala franchisetagare och arbetar idag med att sprida sitt koncept vidare. Le Mat är ett bed and breakfast med dubbla uppdrag. De erbjuder dels gästnätter av hög kvalitet, dels arbeten för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Driften av Le Mat sker i sociala företag. Det första Le Mat-hotellet, Tritone, startade i Italien för mer än 15 år sedan. Idag sprids Le Mat genom social franchising, och har utvecklats till ett europeiskt samarbete för sociala företagare. Le Mat drivs utifrån affärsmässighet, demokrati och egenmakt. I Sverige finns i dagsläget Le Mat i Göteborg, Stockholm och är även under utveckling i Luleå. Fler orter är aktuella för uppstart av hotellverksamheten under Mer information om Le Mat som social franchisetagare, samt avgifter för att vara en del av konceptet, finns i bilaga 3, Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014.

11 11 av 12 Socialt företag - projektkostnad B&B Kostnader/år Medfinansiering/år Deltagare kr Projektledare kr (tre deltagare á kr/mån, förutsätter stöd fr AF) Lokalhyra kr (ett plan Östboskolan, 305 kvm) Handledare kr Utbildning kr (8 tillfällen via utbildnngsföretag Companion) Varuinköp Frukost kr (Svårberäknat!) Övrig drift* SUMMA kr SUMMA kr TOTAL Projektkostnad kr Varav medfinansiering (kr) kr Varav medfinansiering (%) 54% *övrig drift förbrukningsvaror ex tvätt, städ,diskmedel 5000 Telefon/ larm osv Kontorsmaterial 3000

12 12 av 12

Bilaga 1: Kartläggning sociala företag

Bilaga 1: Kartläggning sociala företag 1 av 55 Bilaga 1: Kartläggning sociala företag Louise Holm Medborgarförvaltningen Värnamo kommun 2014 2 av 55 Abstrakt De sociala företagens huvudsyfte är att underlätta inträde på arbetsmarknaden för

Läs mer

Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014

Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014 Le Mat Franchisegivarens upplysningsansvar 2014 Franchiselagen innebär att en franchisegivare måste informera franchisetagaren om vad avtalet innebär och om övriga förhållanden som kan vara relevanta.

Läs mer

Att klara finansieringen

Att klara finansieringen Att klara finansieringen Ulla Herlitz Det här är ett kapitel ur boken Att lära av mirakel att vända arbetslöshet till hållbart företagande. En antologi om arbetsintegrerande socialt företagande. Du kan

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Socialt företagande en bransch i tillväxt

Socialt företagande en bransch i tillväxt Socialt företagande en bransch i tillväxt Nutek Stockholm 2008 Infonr 038-2008 ISSN 1102-2574 Text: Bitte Lundborg och Eva Johansson Textredigering: Bitte Lundborg Foto: Bitte Lundborg, Ida Frid, Emilio

Läs mer

Verksamhetsplan IM Malmö 2014

Verksamhetsplan IM Malmö 2014 Verksamhetsplan IM Malmö 2014 Namn på verksamheten: Läxläsning Lindängen Antal volontärer: Ett 10 tal på ett år. Antal deltagare: Ett 30 tal på ett år. Volontärsamordning: Den hjälp och det stöd som skulle

Läs mer

RAPPORTERING. Datum: 2014-09-01. Projektbenämning Socialt företag- fortsättning. Rapportering avser Delårsrapport 2014-01-01--2014-06-30

RAPPORTERING. Datum: 2014-09-01. Projektbenämning Socialt företag- fortsättning. Rapportering avser Delårsrapport 2014-01-01--2014-06-30 RAPPORTERING Datum: 2014-09-01 Projektbenämning Socialt företag- fortsättning Rapportering avser Delårsrapport 2014-01-01--2014-06-30 Rapportförfattare Reidun Andersson Sammanfattning Denna period har

Läs mer

Bread & Breakfast AB. Affärsplan Grupp 15 B&B

Bread & Breakfast AB. Affärsplan Grupp 15 B&B Bread & Breakfast AB Affärsplan Grupp 15 Vi ska erbjuda olika former av surdegsbröd och andra konditoriprodukter. Det ska finnas möjlighet att kunna köpa våra produkter i vårt konditori, och vårt bröd

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

Destinationsbolag Östra Härjedalen?

Destinationsbolag Östra Härjedalen? FÖRSTUDIE Destinationsbolag Östra Härjedalen? Marlene Ström, Trampolin PR 2009-05-31 1 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 Tillvägagångssätt... 2 Begreppsdefinitioner... 2 Turistdestination... 2 Turistbyrå...

Läs mer

S O C I A L A F R E A G S. Oacceptabelt! Tillgänglighet för alla 21-22 NOVEMBER. Regeringen om socialt företagande.

S O C I A L A F R E A G S. Oacceptabelt! Tillgänglighet för alla 21-22 NOVEMBER. Regeringen om socialt företagande. S O C I A L A F Ö R E T A G S K u l t u r h u s et l S to c k h o m Regeringen om socialt företagande AUKTION på mässan 3 porträtt: Le Mat KOS Tjuvgods.se Ewa Harringer Oacceptabelt! Tillgänglighet för

Läs mer

Franchising Handbok Social

Franchising Handbok Social Handbok SocialFranchising Innehåll Förord sid 1 Att bli social franchisegivare sid 24 Inledning sid 3 Att bli franchisetagare sid 32 I sociala företag arbetar alla 100 % sid 4 Att förbli franchisegivare

Läs mer

Kungälvsmat. Slutrapport. Jornalnummer: 2010-7842

Kungälvsmat. Slutrapport. Jornalnummer: 2010-7842 Kungälvsmat Slutrapport Jornalnummer: 2010-7842 Slutrapport Kungälvsmat Innehållsförteckning Slutrapport Kungälvsmat 2 1. Redovisning av projektet Kungälvsmat 3 1.1 Journalnummer 3 1.2 Stödmottagare 3

Läs mer

Folkets Hus. Engagemang, gemenskap & kreativitet SOCIALHÖGSKOLAN HT13. Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25

Folkets Hus. Engagemang, gemenskap & kreativitet SOCIALHÖGSKOLAN HT13. Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25 SOCIALHÖGSKOLAN HT13 Folkets Hus Engagemang, gemenskap & kreativitet Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25 Vi vill skapa en nystart av Folkparken på väster i Lund

Läs mer

Inventering av boenden och upplevelser 2013. www.lansstyrelsen.se/orebro. En inventering av Örebro läns besöksnäring.

Inventering av boenden och upplevelser 2013. www.lansstyrelsen.se/orebro. En inventering av Örebro läns besöksnäring. Inventering av boenden och upplevelser 2013 En inventering av Örebro läns besöksnäring. www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Mostphotos Publ. nr 2014:04 Innehållsförteckning Kort bakgrund... 2 Informationsinsamling...

Läs mer

Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet

Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet Turismkonferens den 3 oktober 2012 på Landsbygdens rådgivningscenter i Länghem Foto: Regula Heubach Konferensen arrangerades av Turism i Sjuhärad i samverkan med

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I HALLAND I. Utgångspunkter

UTVECKLING AV ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I HALLAND I. Utgångspunkter UTVECKLING AV ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I HALLAND I. Utgångspunkter 1. Arbetsintegrerande socialt företagande Definition Definitionen som Tillväxtverket använder och som Regeringen har fastslagit

Läs mer

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter SÄG JA LITE OFTARE Summerade projektrapporter Innehållsförteckning Bakgrund 2 Projektsammanfattning 3-13 Projektrapport period 1 14-18 Projektrapport period 2 19-27 Projektrapport period 3 28-31 Projektrapport

Läs mer

FÖRETAGSBYN LIV I VERKSTADSLIV

FÖRETAGSBYN LIV I VERKSTADSLIV FÖRETAGSBYN LIV I VERKSTADSLIV 2014-05-28 Konceptuellt diskussionsunderlag för skapande av kooperativet Liv i Verkstan KLIV Paraplyorganisationen Verkstadsliv har under några år diskuterat på vilket sätt

Läs mer

Social redovisning. Rapport Vägen ut! Le Mat B&B 2009-2010

Social redovisning. Rapport Vägen ut! Le Mat B&B 2009-2010 Social redovisning Rapport Vägen ut! Le Mat B&B 2009-2010 Välkommen till Le Mat hos oss sover du med gott samvete. Le Mat driver B&B-rörelser och hotell/hostels på olika ställen i Sverige. I vår roll som

Läs mer

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Rapporten är skriven av Emelie Rydberg, projektledare för De Offentliga Arbetsgivarnas

Läs mer

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion närings i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion 7Kommande planer Svenskt Näringslivs ranking Härryda kommun sträcker

Läs mer

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2 Örebro Kommun En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB Delrapport SATSA 2010, vers 2 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 701 47 Örebro Telefon:

Läs mer

NÄRINGSLIV VÄRNAMO. Nr 6. Mer paket åt turisterna. Hotellet för alla. 40 år i en ombytlig värld. Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen

NÄRINGSLIV VÄRNAMO. Nr 6. Mer paket åt turisterna. Hotellet för alla. 40 år i en ombytlig värld. Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen Nr 6 VÄRNA NÄRIN VÄRNAMO NÄRINGSLIV Mer paket åt turisterna Hotellet för alla 40 år i en ombytlig värld Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen Intervju med Johan Lindqvist Bufab Sweden AB BREDARYD

Läs mer

SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L

SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L SOCIAL FRAN CHIS I NG S P R I D E R F R A M G Å N G S R I K A KONCEPT UNDE R S A M M A VA RU M Ä R K E, Ö K A R TILLVÄXT TAKTEN O C H S K A PA R F L E R A R B ET E N. är vi starkare - och smartare Med

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 2012-07-02 Projekttid: 2010-07-15 2012-06-30 Stödmottagare (organisation): Nora Utveckling AB Projektnamn: BergslagsTramp Journalnummer:

Läs mer

HAND BOK. Projektplanering. Niklas Ulfvens #8 1997

HAND BOK. Projektplanering. Niklas Ulfvens #8 1997 HAND Projektplanering BOK Niklas Ulfvens #8 1997 SVENSKA STUDIECENTRALEN 1997 1 ISBN 951-97713-2-8 Tryckeri: Forsbergs Tryckeri, Jakobstad 1997 2 Förord Projekt har blivit en allt vanligare arbetsform

Läs mer

Projekt Stadsutveckling Nordost

Projekt Stadsutveckling Nordost Business Region Göteborg 111216 Projektledare: Pär Abrahamsson Real Consulting Projektledare: Jenny Björckebaum Projekt Stadsutveckling Nordost Kartla ggning Sammanfattning Bakgrund Projektet Stadsutveckling

Läs mer

Rätt stöd till arbete

Rätt stöd till arbete Rätt stöd till arbete 1 Till dig som coachar andra till arbete 2014 Innehåll Inledning 3 Projektet Rätt stöd till arbete 4 Kommunens stöd till arbete 7 Modellkommuner 9 Hudiksvall 10 Kristinehamn 14 Partille

Läs mer