Bojen Nr Utgiven Stegeborgs båtklubbs medlemsblad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bojen Nr 2 2012 Utgiven 2012-08-01 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad"

Transkript

1 Sommarfest 2012 Årets sommarfest kom av sig totalt, trots att flertalet båtar letat sig ut till klubbholmen redan på fredagskvällen. På lördagsförmiddagen fick vi flytta på oss p.g.a. SMHI utlovade ogynnsamma vindar. samt att man fann en kätting som håller fast bryggan som båtklubbsmedlemmen kunde med foten hjälpa till att ta sig upp. Några av båtarna (två stycken) gick över och lade sig i skydd för den västliga vinden vid Risö medan andra valde att dra sig hemåt. Säkerhet vid bryggor Vid båtklubbens årsmöte var Jonas Ekblad från Transportstyrelsen inbjuden. Han berättade då att det inträffar olyckor med att personer trillar i vattnet i hamnar. Det är svårt att ta sig upp särskilt om det inträffar när vattnet är kallt samt att det inte finns några båtar att klättra upp i om man hamnat i det kalla vattnet. Den 2 januari Christer Falk hade just kommit upp sedan hamnat i det iskalla vattnet. I detta fall fick han hjälp samt att han hade turen med sig att kunna hjälpa till gnom att sätta upp foten på den kedja som förbinder bryggan med land. Under ett besök på marinan i Mariehamn på Åland noterades att det fanns räddningsstegar på bryggorna var 50 meter. Hur vida det finns någon föreskrift eller inte som gäller för Åland har vi inte tagit reda på. Från årsmötet Jonas Ekblad diskuterar säkerheten i fritidsbåtshamnar. På årsmötet diskuterades om det inte fanns någon lag som gjorde det tvingande att ha räddningsstegar fast monterade på bryggor. Det var diffust om det fanns någon sådan lag eller föreskrift. För många år sedan trillade en båtklubbsmedlem i det iskalla vattnet den 2 januari Lyckligtvis kunde han ta sig upp genom hjälp från land Fast monterade räddningsstegar på bryggan i Mariehamn på Åland. Om en sådan funnits i Stegeborg när olyckan var framme hade man på egen hand kommit upp från det kalla vattnet. Vid en underökning av regelverket kan man finna att i dag finns det inget direkt samlat regelverk för säkerheten i fritidshamnar förutom en föreskrift (SRVFS 2007:5) som Statens Räddningsverk gett ut. Föreskriften är en rekommendation med allmänna råd och

2 kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser och liknande vattennära anläggningar. har även oljats in samt att vi gjort en städning på holmen. Räddningsstege vid Gästhamnen i Södertälje. Dock fanns de inte lika tät utplacerade som i Mariehamn. I föreskriften kan man finna allmänna råd som behandlar de krav på utrustning för vattenlivräddning vid hamnar som kan ställas med stöd av lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. I föreskriften behandlas också rekommendationer på räddningsstegar vilket i föreskriften nämns kajstege som är monterad på en brygga/kaj eller en undsättningsstege som är bärbar och kan sättas ned i vattnet för att rädda en person som hamnat i vattnet. Sjösäkerhetsrådet har uppmärksammat att det sker olyckor i hamnar och säkerheten bör förbättras. Under hösten kommer ett arbete att påbörjas för att höja säkerheten i hamnar där räddningsstegar är en viktig del. Båtklubbens ordförande inspekterar tonetten efter den försetts med innebelysning och nya gardiner. Toaletten fungerar bra och gjort så vår klubbholme är mera attraktiv. Genom att klubbholmen försetts med en toalett är vi väl rustade inför den kommande lagen då det blir totalförbjud att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar. Alexander Johansson Rapport från Lindskär Under försommaren har vår toalett försetts med innebelysning samt att den även försätts med gardiner. Bryggorna Monica Andersson städar toaletten inför kommande båtsäsong.

3 Ny lag 2015 införs en ny lag om förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. När den nya lagen börjar gälla kan man misstänka att de öar som är försedda med miljöstation och toalett kommer få flera besökare än tidigare. De toaletter som finns i Östergötland har funnits länge och naturligtvis kommer behovet att öka av att förse flera öar med toaletter. Det pågår ett arbete där Länsstyrelsen i Östergötland har dialoger med kommuner, hamnägare och båtägare att utreda var det finns behov av mottagningsanordningar. Förhoppningsvis innebär det att vi kan få flera toaletter Toaletten Risö. Noteras att de flesta toaletter är placerade på ett sådant sätt att den smälter in i naturen. Elda på klipphällar För många år sedan 70- och 80- talet var det regelbunden information om att man skulle vara rädda om miljön och inte elda på klipphällar. Informationen kunde man se i tidningar och i TV anslagstavlan. På bilden kan man se hur klipphällen spruckit sönder när man har eldat direkt på klipphällen. Det är tyvärr inte ovanligt att man nu för tiden eldar direkt på klipphällar. Klipphällarna spricker och går lätt sönder, en skada som inte går att reparera. Man vill inte tro att någon gör detta med avsikt. Där emot saknas denna information i media i dag, varvid man kan misstänka att man gör detta i oförstånd. Det känns som det är dags att påbörja en ny informationskampanj så att vi kan rädda vår vackra natur. Kustbevakningen föreslås ansvara för sjöräddningen! I en ny utredning som nyligen gjorts föreslår man att Kustbevakningen ska göras ansvariga för att samordna sjöräddningsinsatser i Sverige i stället för Sjöräddningscentralen som i dag utförs i Sjöfartsverkets regi. Utredaren föreslår att sjö- och flygräddningsverksamheten på sikt skulle kunna ingå i Kustbevakningen, som ett alternativ till nuvarande organisation. På samma sätt föreslår utredaren att Marinen och Kustbevakningen på sikt sammanförs till en gemensam myndighet. I USA är det Kustbevakningen som har ansvaret för sjöräddning. Man kan fundera på vad som kommer att hända med öppenheten och samarbetet med båtklubbar om svenska sjöräddningen lämnas över till Kustbevakningen.

4 Vi får hoppas att detta förslag inte går igenom och att vi får behålla våra ideella sjöräddare i svenska skärgården! Allmänheten, sjöräddare, bärgare och försäkringsbolag tas till hjälp för att peka ut grunden. Informationen ska användas för att göra förändringar som minskar risken för grundstötning. Ni som rapporterar in grund kommer att delta i en tävling med fina priser som navigationsprogrammet Seapilot, båtsportkort, vattentäta mobiltelefonfodral. Läs gärna mer på Till minne av Sven Svensson På bilden kan man se Rescue Östgöta från Arkösundsstationen Ökända grund ska lokaliseras Det finns idag 100-tals grund i våra skärgårdar som fritidsbåtar kör på år efter år. Ofta är det samma grund som körs på gång efter gång. I vårt närområde så finns exempelvis den ökända grynnan vid Risö. Sommartid så körs den på om inte dagligen så varje fall flera gånger per vecka. Tack och lov så blir det oftast bara materiella skador men personskador är heller inte ovanliga. Här en tysk segelbåt som körde på Risögrynnan i sommar. Stegeborgs båtklubbs hedersmedlem Sven Svensson har lämnat oss i stor sorg och saknad. Sven var under åren en trogen medlem och syntes ofta på uppläggningsplatsen i Stegeborg där han hjälpte oss båtägare med allt från att reparera motorn som till att ge oss goda råd vid sjösättning och upptagning. Sven var en klurig person, det fanns ingenting som inte gick att genomföra på ett eller annat sätt. Många gånger fanns det alltid något material i hans garage som kunde omvandlas med hjälp av klurig tankeverksamhet. Vidare var Sven en rolig person som gärna berättade om sina segeläventyr och sitt arbete som brunnsborrare i Afrika. Han berättade även en och annan rolig historia. I sommar gör Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket i samarbete med flera andra myndigheter och organisationer en gemensam satsning för att lokalisera grund i hela Sverige som många fritidsbåtar går på.

5 Ordförande har ordet Slut på semestern för den här gången! Om förra semestern kantrades av åska så bjöd den här semestern på sollösa dagar och kalla kvällar! Men vi tillsammans med familjen Hellrin fick ändå en härlig semester! Vi lyckade avverka 420 M på 3 veckor. Från Stegeborg till norra Stockholms skärgård närmare bestämt till Gräddö (Norrtälje), där ifrån seglade vi över till Åland. Nu var vi i Allena inte lika noggranna som den militäriske P Hellrin. Medan vi hissade gästflaggan på lugnt vatten vid inloppet till Mariehamn så hade Palle gjort som man ska (enl honom) stått på däck mitt på gränsen mellan Sverige och Åland och hissat. Sjön var väldigt gungig med vindar rakt bakifrån och dessutom motorgång! Även om vi gjorde fel så blev vi insläppta i hamnen i Mariehamn. Återresan från Mariehamn varade i 14 timmar direkt till Grinda, bara för att få komma in till Stockholm på kortast möjlig tid dagen efter. Det var mängder av Finlandsfärjor som vi mötte och eller blev omkörda av. Visste inte ens att det fanns så många. Eller var det så att dom varvade oss? Det blev i alla fall några roliga dagar även i Stockholm med shopping och ett kärt återseende med många segelminnen tillsammans med Jimmy och Catharina. På hemvägen valde vi att gå genom Mälaren där jag fick prova på hur det var att slussa, för mig var det första gången medan Alexander hade gjort det tidigare. Ett stort tack till Palle, Carro, Amanda och Anton för att ni ville ha sällskap med pensionärsbåten J Lena Lager Ordförande Gästflaggan hissas under styrbords vantspridare på Allena.

Tampen 1/2014. 2014 års första nummer av TAMPEN. Allmänt HÄGERSTENS BÅTKLUBB. 2014-03-31 Marianne Löfgren Sida 3. TAMPEN Innehåll.

Tampen 1/2014. 2014 års första nummer av TAMPEN. Allmänt HÄGERSTENS BÅTKLUBB. 2014-03-31 Marianne Löfgren Sida 3. TAMPEN Innehåll. HÄGERSTENS BÅTKLUBB 2014-03-31 Marianne Löfgren Sida 3 Tampen 1/2014 TAMPEN Innehåll 2014 års första nummer av TAMPEN Allmänt 1 Våren kom tidigt i år. Bara att hålla tummarna att den håller i sig och övergår

Läs mer

SJÖTENDENSER TEMA FRITIDSBÅTLIV STATISTIK, ANALYS OCH INFORMATION FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN 01/2015

SJÖTENDENSER TEMA FRITIDSBÅTLIV STATISTIK, ANALYS OCH INFORMATION FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN 01/2015 SJÖTENDENSER STATISTIK, ANALYS OCH INFORMATION FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN 01/2015 TEMA FRITIDSBÅTLIV Sverige har utmärkta förutsättningar för fritidsbåtliv i och med långa kuststräckor och många insjöar.

Läs mer

Södertälje Båtsällskap

Södertälje Båtsällskap Södertälje Båtsällskap Protokoll fört vid styrelsemöte nr 5, 2014-08-19 kl 19.00 i klubbhuset, Torpa Närvarande: Seppo Martikainen Lars Wigren Birger Möller Jan Gugala Mauritz Forsström Börje Persson Rolf

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Snart är sommaren slut! Torrsättning!

Snart är sommaren slut! Torrsättning! Snart är sommaren slut! Torrsättning! Nummer 3 2011 Ägare Västerhaninge Båtsällskap, Box 91, 137 22 Västerhaninge Bg.nr. 5703-9125 Organisationsnummer: 812401-1605 Klubbstuga: telefon 08-50040370 Ordförande

Läs mer

WSS-bladet www.wss.se

WSS-bladet www.wss.se WSS-bladet www.wss.se Info Nr 77 November 2004 Innehåll: Ordföranden har ordet... 1 Sekretariatet meddelar... 2 Kedjeön... 2 Kappsegling... 2 Hemsidan... 3 Rapport från 2004-års WSS Juniorläger på Kedjeön...

Läs mer

Med alla dessa fina alternativ så seglar vi hem till det kalla Sverige!! Vad har det tagit åt oss?

Med alla dessa fina alternativ så seglar vi hem till det kalla Sverige!! Vad har det tagit åt oss? Nu är vi hemma igen. Den här sommaren var den mest ovissa under vår tid i Medelhavet. Vi hade flera funderingar på vad vi skulle göra. Alternativen var att segla till Turkiet. Raine Poka, som själv ligger

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box 5025 426 05 Västra Frölunda 077-579 00 90 info@ssrs.se 90 05 00-0 900-5000

Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box 5025 426 05 Västra Frölunda 077-579 00 90 info@ssrs.se 90 05 00-0 900-5000 Blif medlem! Uppropet från framsidan är från vår föreningsstart 1907. Och behovet av medlemmar i föreningen Sjöräddningssällskapet har inte minskat, tvärtom! Båt- och sjöliv är en folkrörelse, och med

Läs mer

TBS-nytt. Äntligen... Dags för kappseglingar! Möt en konstnär från Tyresö! Välkommen på vårfesten! Snart är det

TBS-nytt. Äntligen... Dags för kappseglingar! Möt en konstnär från Tyresö! Välkommen på vårfesten! Snart är det Äntligen... Dags för kappseglingar! Möt en konstnär från Tyresö! Snart är det sjösättning!...fest Välkommen på vårfesten! TBS-nytt nummer 1 april 2011 Nyhetsblad för medlemmar i Trollbäckens båtsällskap

Läs mer

Tillsammans räddar vi liv!

Tillsammans räddar vi liv! Tillsammans räddar vi liv! TACK FÖR ATT du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss. Berätta gärna om oss för någon annan här är våra viktigaste fakta. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening

Läs mer

C = Carlos Cano Viktorsson T = Thomas Engström

C = Carlos Cano Viktorsson T = Thomas Engström Intervju med Thomas Engström, Stockholm 2012 01 23 Engström är ordförande för Amatör & Privatradioföreningen Pristo Stockholm SKØMG. Plats: Klubb Amatör & Privatradioföreningen Pristo Stockholm SKØMG,

Läs mer

Drunkning. » Vilka informella regler har din räddningstjänst. » Vill vi själva börja informera om våra insatser måste vi börja tänka om.

Drunkning. » Vilka informella regler har din räddningstjänst. » Vill vi själva börja informera om våra insatser måste vi börja tänka om. RÄDDNINGSLEDAREN NR 2 2015 30 ÅR 1985 2015 I FOKUS: Drunkning» Vill vi själva börja informera om våra insatser måste vi börja tänka om. Vilka informella regler har din räddningstjänst för lån av exempelvis

Läs mer

Projektarbete en arbetsmodell

Projektarbete en arbetsmodell K A P I T E L Projektarbete en arbetsmodell Om detta ska fungera måste vi planera och organisera oss noga. Om vi inte har förberett oss i detalj kommer vi att få problem. Det är bättre att ta problemen

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 årsbok 2011 »Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579

Läs mer

Välkommen till en ny spännande båtsäsong!

Välkommen till en ny spännande båtsäsong! SKVALPETNR 2 2009 LERKILS BÅTSÄLLSKAPS MEDLEMSTIDNING Välkommen till en ny spännande båtsäsong! Foto: Niklas Fröhberg Lerkil-dagen sid 2 Seglarskola 2009 sid 3 Städdag/Arbetsdag sid 3 Grillkvällar sid

Läs mer

TBS-nytt. Nu har vi hela sommaren framför oss med... ...kappseglingar. ...vänner på berget. ...skärgårdskvällar. ...seglarskola

TBS-nytt. Nu har vi hela sommaren framför oss med... ...kappseglingar. ...vänner på berget. ...skärgårdskvällar. ...seglarskola Nu har vi hela sommaren framför oss med......kappseglingar...vänner på berget...seglarskola...skärgårdskvällar TBS-nytt nummer 1 maj 2010 Nyhetsblad för medlemmar i Trollbäckens båtsällskap 1 Innehåll

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

VATTENLIVRÄDDNING. Sammanställt av Brandförsvaret i Halmstad

VATTENLIVRÄDDNING. Sammanställt av Brandförsvaret i Halmstad VATTENLIVRÄDDNING Sammanställt av Brandförsvaret i Halmstad Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Litteratur referenser:... 4 3. Målsättning med arbetet... 5 4. Riskanalys... 5 5. Ordförklaringar...

Läs mer

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Jimmie Trevett, andre vice ordförande RSMH. Det har varit många goda ord

Läs mer

Badvett. Barnens Livräddningsskola 1. Lärarhandledning till BADVETT

Badvett. Barnens Livräddningsskola 1. Lärarhandledning till BADVETT Badvett Lärarhandledning Barnens Livräddningsskola 1 Lärarhandledning till BADVETT 1 Lära för livet Barnens Livräddningsskola finns för att tidigt ge barn rätt attityd till och grundläggande kunskaper

Läs mer

Tillsammans räddar vi liv!

Tillsammans räddar vi liv! Tillsammans räddar vi liv! TACK FÖR ATT du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss. Berätta gärna om oss för någon annan här är våra viktigaste fakta. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Företagare inom handel Det ska

Läs mer

Samverkan mot båtbrott

Samverkan mot båtbrott Samverkan mot båtbrott För att minska, förebygga och skydda sig mot båtbrott. Larmtjänst har tagit fram materialet tillsammans med polismyndigheten och försäkringsbolagen. Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Facilbladet VÅRTRÄFF. på Djurgården 15 april. Tobika till Tallinn. Modifierad sittbrunnslåda, F 30. Årgång 37 Nummer 1-2015. Se sid 4.

Facilbladet VÅRTRÄFF. på Djurgården 15 april. Tobika till Tallinn. Modifierad sittbrunnslåda, F 30. Årgång 37 Nummer 1-2015. Se sid 4. Facilbladet Årgång 37 Nummer 1-2015 VÅRTRÄFF Tobika till Tallinn på Djurgården 15 april Vi träffas hos Tackel och Tåg, Skeppshandel med café, för en trevlig samvaro i en mycket mysig miljö. Caféet och

Läs mer

Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande

Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande Student: Lärare: Rolf Lövgren, Ragnar Tengstrand Mälardalens Högskola Sidan 1 av 11 Innehållsförteckning I. Ingo... 3 II. Ingo vaknar upp... 4 III. Ingo

Läs mer

Samverkan mot båtbrott

Samverkan mot båtbrott Samverkan mot båtbrott För att minska, förebygga och skydda sig mot båtbrott. Larmtjänst har tagit fram materialet tillsammans med polismyndigheten och försäkringsbolagen. Materialet ska fungera som vägledande

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rapport: Utvärdering av hembesök och uppsökande verksamhet med brand och säkerhetsvärdar eller brandinformatörer Januari 2012, Markör Marknad och Kommunikation

Läs mer