Sveriges Trafikskolors Riksförbund

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges Trafikskolors Riksförbund"

Transkript

1

2

3 Sveriges Trafikskolors Riksförbund

4 Titel Mc-boken Art nr 1030 Upplaga 9:e utgåvan Produktion STR Service AB, Landskrona Tryck Elvins Grafiska, Helsingborg, 2010 Foto Johan Lundberg, Göteborg Sunrise Videoteknik AB, Söderköpinge Illustrationer Susanne Demåne, Birgitta Pripp, Patrik Johansson ISBN Kontakt STR Service AB Järvgatan Landskrona Tel Fax Kopieringsförbud Detta verk är skyddat av lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (SFS 1960:729). Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas och dömas till böter eller fängelse upp till två år samt bli skyldig att ersätta upphovsmannen. Du får inte kopiera bilder, texter, tabeller eller annat ur boken spela in inläsning av bokens text översätta innehållet i boken till annat språk Du får citera kortare textstycken för att använda i anslutning till andra texter om du anger källan.

5 5 Förord Den här boken vänder sig till dig som vill ta ett A-körkort. Även du som redan har körkort för motorcykel men vill repetera och fräscha upp dina kunskaper, kan få lite råd och tips om hur motorcykeln fungerar och hur du ska göra för att hålla den i trim. Du får även råd och tips på lämpliga kläder och annan personlig utrustning, liksom hur du bäst tar dig fram i trafiken. Det finns stora skillnader mellan olika motorcyklar och därför ger vi dig grunden för hur en motorcykel måste vara konstruerad och beskriver de vanligaste konstruktionerna. Detaljerna om din egen motorcykel hittar du i instruktionsboken och i verkstadshandböcker som gäller din modell. Är du tveksam vid justeringar och reparationer, bör du kontrollera med instruktionsboken. Utför inga reparationer som du inte behärskar. Ofta krävs specialverktyg. Felaktiga reparationer kan vara livsfarliga. Är du osäker om något så fråga din mc-handlare eller mcmekaniker. Produktionsgruppen

6 6 Att köra motorcykel 8 Mc-policy Motorcykelns historia Definitioner Mc-typer Körkort för motorcykel Körställning 29 Klädsel Körställning Reglage och instrument Inledande manövrering 41 Start och stannande Krypkörning, balans- och styrövningar Växling 49 Uppväxling nedväxling mjuk inbromsning Lutning 53 Motlut Medlut Manövrering 57 Styr, balans och teknik Vård och kontroll 63 Funktion och vård Säkerhetskontroll Körning med passagerare Samordning/bromsning 103 Krafter som påverkar din körning Acceleration hård inbromsning Inledande tätort 117 Avsökning och riskbedömning Hastighetsanpassning Placering Väjningsregler Mindre landsväg 125 Mindre landsväg Var är olycksriskerna störst?

7 Kurvteknik Att passera järnvägskorsning Stadstrafik143 Stadstrafik Landsväg155 Råd inför landsvägskörningen Motorväg165 Råd inför körning på motorväg och motortrafikled Mörker171 Råd inför körning i nedsatt sikt Manövrering Manövrering Stadstrafik183 Tillämpning i stadstrafik Landsväg187 Tillämpning på landsväg Körkortsprovet Välj en motorcykel som passar dig Vinter och vårrengöring Försäkringar Kontrollfrågor Facit Index

8 8 Att köra motorcykel '04Många mc-förare vittnar om frihetskänslor och kamratskap när de talar om sin mc-körning. Vi hoppas att din mc-körning också kommer att ge dig många positiva upplevelser. Men...du måste vara riskmedveten. Du är ju inte, som en bilförare, skyddad av ett plåtskal. Vid en olycka är det din kropp som får ta smällen. Det är viktigt att du har kunskap om och förståelse för trafikens spelregler och att du kan hantera din motorcykel, både körtekniskt och säkerhetsmässigt. Oavsett hur skicklig du själv är finns det andra trafikanter som kan handla fel. Du måste acceptera människans begränsade förmåga och vara beredd att reda upp farliga situationer som andra skapat. Du måste hela tiden ligga steget före, vara misstänksam mot dina medtrafikanter och att hinna tänka dig in i hur en situation kan utvecklas. Och kom ihåg... i trafiken har du inga rättigheter, bara skyldigheter att i varje situation se till att ingen olycka inträffar. Var generös och bjud på dig själv. En del bilförare har inte förståelse för motorcyklister, och kan dessutom i vissa situationer förväxla motorcykeln med en moped. Koppla på ditt sunda förnuft, ansvar, omdöme och hänsyn till gällande trafikregler så undviker du att skapa irritation genom dåligt uppträdande. Tag god tid på dig och kör med framförhållning. Var rädd om andra... Var rädd om dig själv!

9 Inledning 9 Innan du sätter igång med din utbildning bör du veta följande. Körkortsutbildningen har framför allt dessa syften: Den ska ge grundliga kunskaper om fordonets skötsel och manövrering samt om gällande trafikregler. Den ska skapa riskmedvetna förare som med rätt avsökning kan bedöma de situationer som uppkommer i trafiken. Den ska skapa positiva förare som har den attityd och förståelse som krävs för att nollvisionen (ingen dödad eller allvarligt skadad) ska kunna förverkligas. Som förare av snabba motorfordon har du ett extra stort ansvar för andras säkerhet. Trafiklagstiftningens grundregel talar om att vägtrafikanterna ska visa omsorg, varsamhet och hänsyn. Konkret kan dessa tre ord översättas till några tumregler som du bör följa såväl under utbildningen som när du har fått ditt körkort. Ta aldrig onödiga risker! Räkna alltid med att oväntade faror kan dyka upp! Var alltid beredd på att dina medtrafikanter kan skapa missförstånd och olyckstillbud! Du ska bli en skicklig och riskmedveten mc-förare, du ska inte bara ha ett A-körkort! Håll aldrig benhårt på din "rätt" kör hellre mjukt och visa hänsyn! Kör aldrig när du känner dig trött och ur form och naturligtvis aldrig om du är påverkad av alkohol, narkotika eller av medicin som försämrar din körförmåga! Ta alltid med Mc-boken till körlektionerna det är den som styr din utbildning!

10 10 Studieråd Denna bok täcker de speciella kunskaper om motorcykeln och '04 mc-körning som krävs vid förarprovet. För att bli en säker wc-förare krävs dessutom att du har kunskaper om trafikregler, miljö, människan osv. Vid kunskapsprovet får du därför även frågor kring detta och därför måste du också läsa en lärobok med grundteorin. Vi rekommenderar något av följande böcker: Körkortsboken, Du och jag i trafiken eller Lättlästa körkortsboken. Din lärare hjälper dig att planera dina studier av grundteorin. Om du förbereder dig inför de olika övningarna så sparar du mycket tid och därmed pengar. För att studierna ska bli effektiva vill vi ge dig följande råd: Läs inte för långa stycken i taget. Att ta en paus och sedan repetera brukar underlätta inlärningen! Stryk under viktiga saker och markera det du tycker är svårt. Be läraren om en förklaring på sådant du inte förstår. Besvara frågorna i den här boken på ett separat papper eller med lätta blyertsstreck som du kan sudda ut. Då kan du besvara frågorna flera gånger. Kom ihåg att repetition och övning är grunden för all kunskap! Längre fram i denna bok finner du utförliga beskrivningar av de 16 moment som ingår i utbildningen. Varje moment är uppdelat i delmoment för att göra det lättare för dig och din lärare.

11 Samarbetet med din lärare 11 Detta läromedel är avsett att underlätta samarbetet mellan dig och din lärare. c Du har naturligtvis rätt att ställa krav på din lärare. Kör-c övningarna ska vara effektiva och verkligen behandla det som övningen syftar till. Du ska självklart fråga om det du inte förstår och läraren är skyldig att försöka förklara. Läraren har motsvarande rätt att ställa krav på dig. Du bör förbereda dig och följa den utbildningsplan som tinns. Till vissa moment krävs betydligt mer än en körövning. Acceptera att det är läraren som avgör, när du kan anses behärska momentet. Att arbeta mycket med de grundläggande körövningarna innebär att du börjar automatisera kunskaperna (t ex att kunna hitta rätt reglage utan att blicken tlyttas från vägen) och på så sätt får du utrymme att koncentrera dig på övrig trafik. e När ett övningsmoment är avklarat är det viktigt att ni tillsammans går igenom vad som ska göras inför nästa moment. a)

12 12 Mc-policy Följande policy ska tillämpas på STR-anslutna trafikskolor som bedriver mc-utbildning: Utbildningen ska anpassas till elevens förutsättningar och ske med modern pedagogik/metodik samt med för utbildningen särskilt avsedda och godkända fordon. Regelbundna trafiksäkerhets- och funktionskontroller ska utföras. Utbildningen ska omfatta/kontrollera att kunskap finns beträffande kursplanens samtliga övningsmoment. Körning under mörker får undantas under den del av året då ljusförhållandena omöjliggör sådan utbildning. Första-hjälpen-utrustning ska medföras vid övningskörning. Läraren bör av säkerhetsskäl vara utrustad med mobiltelefon, vilken endast ska användas i nödfall. Lärare och elev ska vid övningskörning vara utrustade med skyddsklädsel speciellt avsedd för mc-körning. Hjälm med skydd för haka och ansikte, s k integral-/crosstyp, förordas. Visir eller skyddsglasögon ska användas vid behov. Särskilda skydd, avsedda för mc-körning, ska finnas för rygg, armbåge, hand, knä, vrist och fot. Under förutsättning att ovan nämnda kvalitetskrav är uppfyllda kan elev tillåtas att använda egen hjälm och skyddsklädsel vid övningskörning och prov. Läraren ska vid övningskörning i trafik även vara utrustad med särskild varselväst. Dirigering ska ske via radioutrustning från egen motorcykel eller, i undantagsfall, från bil. Hörbarheten i radioutrustningen ska vara av sådan kvalitet att risken för missförstånd och ev. felhandlingar minimeras. Undantag får ske då lärare åker med eller skjutsar elev. Under övningskörning får elev inte skjutsa annan elev. Vid färd till och från provplats får undantag göras. Mc-lärare ska årligen delta i av Trafikverket (f d Vägverket), STR, lokalförening eller motororganisation särskilt arrangerad fortbildning. Fastställd av STR:s fullmäktige

13

14 14 Motorcykelns historia I motorcykeln förenas trampcykeln och motorn. Dessa delar hade utvecklats var för sig för att så småningom sättas ihop. Vägen fram till detta möte ser i stora drag ut så här: I slutet av 1700-talet konstruerades tvåhjuliga fordon som sparkades fram med hjälp av fötterna kunde man styra tvåhjulingarna med framhjulet och nu blev de leksaker för de rika i samhället. Några år senare kom den skotske smeden McMillan på hur man kunde driva bakhjulet med hjälp av pedaler. På 1700-talet uppfanns ångmotorn och 1770 kördes den första ångvagnen. Det var dock svårt att utnyttja dessa vagnar för transporter eftersom bränslet tog allt utrymme. Det skulle dröja 100 år innan små ångmotorer konstruerades och som nu kunde monterades på en cykel av trä. Det var de två franska teknikerna Michaux och Perreaux som med denna första motoriserade tvåhjuling tog sig från Paris till St. Germain, ca 15 km. första motorcykel.

15 1876 togs ett stort steg i utvecklingen när tysken Nicklaus Otto tog patent på sin förbränningsmotor (Otto-fyrtaktsmotor). Han hade arbetat tillsammans med Gottlieb Daimler, men denna lämnade så småningom Ottos företag och började arbeta med en egen motor. Efter ett par år byggde Daimler in sin motor i en träram med fyra hjul. Två av hjulen var små stödhjul. Detta fordon har man i historieböckerna kallat världens första praktiskt användbara motorcykel. Daimlers fabrik finns fortfarande kvar som Daimler-Benz (Mercedes) uppfann den skotske veterinären John Boyd Dunlop något som skulle göra framtidens mc-körning betydligt behagligare det luftfyllda gummihjulet. De första cyklarna hade träfälgar med metallbeslag. Nu var många igång med att förbättra konstruktionerna och kring sekelskiftet fanns motorcyklar som kunde användas i daglig trafik. Snart tillverkades motorcyklar över hela Europa och i USA. Kring sekelskiftet påbörjades ett samarbete som ledde fram till ett av våra klassiska mc-märken. Amerikanarna William S Harley och Arthur Davidson konstruerade en ny mc-modell. De arbetade på samma maskinfirma, Harley som ritare och Davidson som modellsnickare. De monterade en 400 kubiks encylindrig motor i en cykelram och den första "HD:n" såg dagens ljus. Idag anses detta märke vara ett av de mest exklusiva 1)å marknaden. Tittar vi på de motorcyklar som gjordes på och 1920-talet ser vi att våra motorcyklar egentligen har utvecklats mycket lite sedan dess. De flesta komponenter som finns idag fanns med redan då.

16 16 0 a> O Definitioner Effekt Effekten (W) är den kraft man kan få ur en motor. Mätvärdet av denna kraft anges numera i kilowatt (kw). Tidigare uppgavs motorns kraft i hästkrafter (hk). 1 hk motsvarar 0,736 kw. Omvänt är 1 kw=1,36 hk. Elektricitet Spänning är det elektriska tryck som driver strömmen runt i en sluten krets. Enheten för spänning är Volt (V). Ström är styrkan eller eller det flöde av ström som trycks fram med hjälp av spänningen i en sluten krets. Enheten för ström är Ampere (A). Kapacitet är den mängd elektrisk ström som t ex ett batteri kan leverera innan det är tomt. Enheten för kapacitet är ampereti mmar (Ah). Motorstorlek Slagvolym/cylindervolym är volymen i en motorcylinder mellan kolvbottnens yta i dess nedre och övre lägen. Enheten är kubikcentimeter (cm 3 ). Jag räknas byte in tjänstevikten: Tjänstevikt för motorcykel Sammanlagda vikten av fordonet i normalt fullt körklart skick, utan sidvagn, men med verktyg som hör till fordonet, bränsle, smörjolja och vatten. Förarens vikt räknas inte in i tjänstevikten. Är motorcykeln eldriven ska inte batterierna räknas in i tjänstevikten. Massa utan last Samma som tjänstevikt ovan minus bränslet i tanken. Maximilast Den största mängd last som motorcykeln är byggd för. Tänk på att förarens och passagerarens vikt ingår i maximilasten. Totalvikt Motorcykelns tjänstevikt plus maximilast.

17 Bruttovikt Den vikt som motorcykeln har vid ett visst tillfälle. Bruttovikten kan således vara allting från en fullastad motorcykel (totalvikt) till en motorcykel utan last alls (tjänstevikt eller ännu lättare). Uppgifter om tjänstevikt, maximilast och totalvikt finns i motorcykelns registreringsbevis. 17 Motorcykel En motorcykel är enligt lagen ett motorfordon som är konstruerat för en hastighet över 45 km/h och som har två, tre eller fyra hjul. Har den två eller tre hjul (två framhjul och ett bakhjul eller ett framhjul och två bakhjul) och drivs av en förbränningsmotor måste slagvolymen vara över 50 cm'. Har den fyra hjul får effekten vara högst 15 kilowatt. Massan utan last får vara högst 400 kg eller 550 kg om fordonet är inrättat för godstransport. Motorcyklar indelas i lätta motorcyklar och tunga motorcyklar Trots benämningarna lätt och tung har indelningen ingenting med motorcykelns tyngd att göra. Lätt motorcykel Motorcykel vars motor har en slagvolym av högst 125 cm 3 och en motoreffekt av högst 11 kw (cirka 14,9 hk). Tung motorcykel Motorcykel vars motor har en slagvolym som överstiger 125 C111 3 eller en motoreffekt som överstiger I1 kw (cirka 14,9 hk).

18 Trehjulig motorcykel En trehjulig motorcykel är inte detsamma som en motorcykel med sidvagn. Med trehjulig motorcykel menar man t ex de fordon som har två hjul fram och ett bak (eller tvärtom) och som har en förarhytt. Även en s k trike betraktas som en trehjulig motorcykel. Trehjuliga motorcyklar kan vara lätta eller tunga. EU-moped ( moped klass I) En moped är enligt lagen ett motorfordon som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/h och som har två, tre eller fyra hjul. Sidvagn Fordon som är gjort för att kopplas vid sidan av en tvåhjulig motorcykel eller en cykel. När sidvagnen är tillkopplad räknas den inte som ett särskilt fordon. Släpvagn Till tvåhjulig motorcykel får bara kopplas en släpvagn som har en bredd på högst 125 cm och en vikt som inte överstiger hälften av motorcykelns tjänstevikt minskad med vikten av bränsle och verktyg. Exempel: Motorcykelns tjänstevikt är 230 kg, vikten av verktyg och bränsle 30 kg. Släpvagnens bruttovikt får då högst vara 100 kg. Till tre- eller fyrhjulig motorcykel får bara kopplas en släpvagn som har: en bredd som är densamma som motorcykeln, dock högst 200 cm och en vikt som inte överstiger hälften av motorcykelns tjänstevikt minskad med vikten av bränsle och verktyg. Släpvagnar för mc behöver inte vara registrerade. Högsta tillåtna hastighet är 80 km/h.

19 Fordonsbredd En kitt motorcykel får vara högst 120 cm bred inklusive last. En tung motorcykel får vara högst 260 cm bred inklusive last (samma regler som för bil). Lasten får dock inte skjuta ut mer än 20 cm på någon sida 19 Traktor Ett motordrivet fordon som har minst två hjulaxlar och som är byggt för att i huvudsak dra andra fordon eller arbetsredskap. Den får inte kunna gå fortare än 40 km/h. En traktor kan vara byggd för transport av gods eller passagerare. Motorredskap klass Il Motorredskap som är konstruerat för en hastighet av högst 30 km/h. Mc-typer Standard Denna motorcykel är en enkel motorcykel byggd utan kåpor och andra finesser. Den har en bekväm körställning. Den är också lätt att serva och jobba med. Custom Denna motorcykel är en riktig glidarhoj som har sitt ursprung i USA. Körställningen är helt upprätt med fötterna långt fram. Motorcykeln har lång framgaffel och styret sitter högt. En extrem custom-mc kallas även för chopper. Många bygger om sin gamla motorcykel till en chopper.

20 Offroad, Motard Dessa motorcyklar är gjorda för att köra i lätt terräng och på grusvägar. Körställningen är helt upprätt. En offroad-mc har lång fjädringsväg. Motard är även anpassad för körning på väg. Touring Denna motorcykel är gjord för långturer. Körställningen är mera upprätt, vilket gör den bekväm att köra. Även passageraren sitter bekvämt. Den har vanligen en stark motor för att klara last och passagerare. Sporttouring Sporttouring kombinerar touringmotorcyklarnas komfort och i viss mån packmöjligheter och den mer aktiva sportmotorcykelns egenskaper. De har vanligtvis hög motoreffekt och mycket effektiva bromssystem.

21 21 Supersport Denna motorcykel efterliknar de motorcyklar som används vid roadracingtävlingar. Körställningen är framåtlutad, vilket gör att föraren lätt blir trött vid längre turer. Motorcykeln har ofta kåpor och kort styre. Passageraren har det inte speciellt bekvämt. Scooter Scootrar är oftast lätta motorcyklar med låg motoreffekt. Även om de ännu inte är särskilt vanliga, kommer en ny generation av superskotrar med en motoreffekt på upp till 650 kubik.

22 22 Körkort för motorcykel Du kan läsa om körkortet, körkortstillstånd m m i din teoribok. Här gör vi bara en sammanfattning av det viktigaste som gäller A-körkortet. Behörighet Al A "med begränsning" A "utan begränsning" Fordon Lätt mc Tung mc med begränsning Tung mc utan begränsning Motor Övriga fordon som du får köra Högst 125 cm 3 och en effekt av högst 11 kw. Moped klass 1 och II Traktor Motorredskap klass II Motoreffekt som inte överstiger 25 kw och ett förhållande mellan motoreffekt och vikt som inte överstiger 0,16 kw/kg (se tabell på sid 26) Lätt mc Moped klass I och II Traktor Motorredskap klass Il Ingen begränsning Alla slags mc Moped klass I och II Traktor Motorredskap klass II Körkortsålder 16 år 18 år 21 år eller minst 20 år och ha haft A-behörighet "med begränsning" i minst 2 år Övningskörning 16 år 17 år och 6 månader 20 år På trafikskola: 17 år och 6 månader endast om trafikläraren följer med på motorcykeln eller i en sidvagn. Riskutbildning Del 1 och 2 Del 1 och 2 Del 1 och 2 Förarprov Både kunskaps- och körprov Både kunskaps- och körprov Endast körprov om du redan har Al-behörighet Både kunskaps- och körprov Om du fyllt 21 år och har haft A1-behörighet eller A-behörighet med begränsning kortare tid än 2 år behöver du endast avlägga ett nytt körprov. Om du fyllt 20 år och ha haft A-behörighet med begränsning i minst 2 år gäller körkortet för A-behörighet utan begränsning. Tre- och fyrhjuliga motorcyklar får även köras av den som har B-behörighet.

23 Övningskörning med motorcykel Övningskörning i trafikskola Motorcykeln ska ha en röd skylt eller föraren en väst med texten Övningskör. Trafikläraren kör egen motorcykel, åker på elevens motorcykel eller kör egen bil. 1 de flesta fall håller läraren kontakt med eleven via en radio i hjälmen. Eleven kan på detta sätt få råd och tips under körningens gång. Privat övningskörning Motorcykeln ska ha en grön skylt, eller föraren en väst, med texten Övningskör. Handledaren (den private läraren) måste ha fyllt 24 år och ha körkort för den aktuella mc-typen. Dessutom ska hon eller han ha vana och skicklighet att köra en sådan motorcykel. Körkortet ska ha gällt i minst 5 under de senaste 10 åren. Det ska vara utfärdat i ett EES-land (EU samt Norge, Island eller Liechtenstein). Handledaren får inte ha mist körkortet under de senaste 3 åren på grund av rattfylleri eller något annat grovt brott. Har körkortet varit återkallat under denna tid på grund av t ex fortkörning får det inte ha varit återkallat sammanlagt mer än 3 månader. Handledaren måste vara godkänd för just den eleven som övningskör. Handledarintyget ska medtagas vid varje övningskörning. Handledaren anses som ansvarig vid övningskörningen. Handledaren måste åka med på motorcykeln eller köra en egen. Riskutbildning Innan du gör förarprovet (kunskaps- och körprovet) måste du genomgå en riskutbildning i två delar Del 1 är en teoretisk utbildning och kallas Riskettan A. Del 2 är en praktisk utbildning och kallas Risktvåan A. Riskettan A Riskettan A omfattar alkohol och andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Du kan gå denna utbildning på en trafikskola. Det är bra om du går Riskettan A i slutet av din körkortsutbildning eftersom du bör ha viss körvara för att kunna reflektera över riskerna i trafiken. Kursen är minst 3 timmar lång. Den innehåller ingen körning. Du blir godkänd genom ditt aktiva deltagande enligt kursplanen. Använd alltid skyddsutrustning när du övningskör. 23

24 Risktvåan A Risktvåan A omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Den ska dessutom lyfta fram risker som är speciella för motorcyklister. Kursen görs på en trafikövningsplats som är speciellt utformad för praktiska övningar med motorcykel. Kursen är minst 4 timmar lång. Det är viktigt att du gör Risktvåan A i slutet av körkortsutbildningen, eftersom det krävs att du kan manövrera motorcykeln på ett säkert sätt och att du har erfarenhet av körning i trafik för att kunna bedöma och förstå olika risksituationer. Undantag från kravet på riskutbildning Har du en gång gått riskutbildningen för mc (både del 1 och 2) behöver du inte gå den en gång till för att avlägga ett nytt prov för en högre mc-behörighet. Riskutbildning för personbil (behörighet B) kan däremot inte tillgodoräknas för motorcykel. Blir ditt körkort återkallat måste du gå nya riskutbildningar. Registreringsbevis Lätt mc

25 Registreringsbevis Tung mc "med begränsning" 25 Registreringsbevis Tung mc "utan begränsning"

26 26 Förhållandet mellan motoreffekt och tjänstevikt För att få köra en motorcykel med A-behörighet "med begränsning" får förhållandet mellan motoreffekt och tjänstevikt inte överstiga 0,16 kw/kg. Av denna tabell kan du på ett enkelt sätt se detta förhållande. kw Diagram över effekt/vikt-förhållande, enligt formeln effekt kw/tjänstevikt kg 25 0,25 0,24 0,23 0,22 0,21 0,20 0,19 0,19 0,18 0,17 0,17 0, ,24 0,23 0,22 0,21 0,20 0,19 0,18 0,18 0,17 0,17 0,16 0, ,23 0,22 0,21 0,20 0,19 0,18 0,18 0,17 0,16 0,16 0,15 0, ,22 0,21 0,20 0,19 0,18 0,18 0,17 0,16 0,16 0,15 0,15 0, ,21 0,20 0,19 0,18 0,18 0,17 0,16 0,16 0,15 0,14 0,14 0, ,20 0,19 0,18 0,17 0,17 0,16 0,15 0,15 0,14 0,14 0,13 0, ,19 0,18 0,17 0,17 0,16 0,15 0,15 0,14 0,14 0,13 0,13 0, ,18 0,17 0,16 0,16 0,15 0,14 0,14 0,13 0,13 0,12 0,12 0, ,17 0,16 0,15 0,15 0,14 0,14 0,13 0,13 0,12 0,12 0,11 0, ,16 0,15 0,15 0,14 0,13 0,13 0,12 0,12 0,11 0,11 0,11 0, ,15 0,14 0,14 0,13 0,13 0,12 0,12 0,11 0,11 0,10 0,10 0, ,14 0,13 0,13 0,12 0,12 0,11 0,11 0,10 0,10 0,10 0,09 0, ,13 0,12 0,12 0,11 0,11 0,10 0,10 0,10 0,09 0,09 0,09 0, ,12 0,11 0,11 0,10 0,10 0,10 0,09 0,09 0,09 0,08 0,08 0, ,11 0,10 0,10 0,10 0,09 0,09 0,08 0,08 0,08 0,08 0,07 0,07 kg Exempel 1: Tjänstevikten på motorcykeln är 130 kg och motoreffekten 16 kw. Förhållandet blir då 0,12. Har du A-behörighet "med begränsning" får du köra denna motorcykel. Exempel 2: Tjänstevikten på motorcykeln är 130 kg och motoreffekten 23 kw. Förhållandet blir då 0,18. Har du A-behörighet "med begränsning" får du inte köra denna motorcykel.

27

28

29

30 la Klädsel Du bör vara varmt och praktisk klädd när du kör motorcykel. Om du sitter och fryser blir din körning mindre trafiksäker. Riktig utrustning hjälper förstås också till att förhindra och mildra eventuella skador. Därför är det nödvändigt att du klär dig ordentligt innan du sätter dig på motorcykeln. Föraren är ansvarig för att passagerare under femton år använder hjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Alltid hjälm Lagen säger att alla som färdas på motorcykel (både förare och passagerare) måste bära hjälm. Denna regel gäller oavsett hur kort turen är. Hjälmen ska vara SIS- eller E-märkt. Du får inte måla hjälmen, inte göra hål i hjälmskalet och inte sätta på dekaler. (Dekaler som hjälmtillverkaren satt på är dock tillåtna.) Undantag: Den som kör en trehjulig motorcykel med en överbyggnad som skyddar föraren behöver inte ha hjälm om det finns bilbälte. Passagerare som är under sju år får använda lämpligt huvudskydd, t ex en ridhjälm eller en cykelhjälm. Den som av medicinska skäl inte kan använda hjälm. Dispens lämnas av Transportstyrelsen.

31 Var noga när du väljer hjälm Det finns två typer av hjälmar: Integralhjälmen skyddar hakpartiet och har oftast visir att fälla ned som skydd för ögonen. Vid högre farter ventileras hjälmen av fartvinden. En typ av integralhjälm är crosshjälmen. En del av integralhjälmarna är öppningsbara. Jethjälmen är en öppen hjälm som inte skyddar hakpartiet. Oftast saknas visir och den bör då kompletteras med glasögon. Det finns flera olika material till hjälmar Plast Kompositmaterial med skikt av glasfiber, kevlar eller metall. Mycket har hänt vad gäller materialet till hjälmar de senaste åren. Idag har en plasthjälm lika lång livslängd som en komposithjälm. Hjälmens livslängd styrs främst av det dagliga slitaget. En hjälm som används flitigt under en stor del av året bör kanske bytas efter 2-3 år. En hjälm som inte används så ofta och är välskött kan hålla 5-6 år. En plasthjälm väger i allmänhet gram mer än en motsvarande hjälm i kompositmaterial. Låg vikt är bra, men samtidigt bara en av många faktorer. Tillverkaren måste göra den bästa kompromissen av hållfastheten, stötdämpningsförmågan, vikten, tyngden och komforten. Öppiiiiigsbathitegralhjähn Jethjälm Cro shjälm Tänk på följande när du ska köpa ny hjälm Hjälmen ska sitta som gjuten på huvudet. En ny hjälm ska kännas hård. Efterhand formar den sig efter ditt huvud. Därför ska du aldrig köpa en begagnad hjälm som formats efter någon annans huvud. Skaka på huvudet. Följer hjälmen inte med i skakningarna är den för stor. Testa slutligen hjälmen genom att försöka vrida av den framåt med hakbandet fastspänt. Går detta är det fel hjälm och du riskerar att elen flyger av när den som bäst behövs. Prova i stället en annan storlek. Testa hjälmen så att den inte ärför stor genom att försöka vrida av den framåt med hakbandet fastspänt.

32 32 Välj helst en hjälm med ljus eller fluorescerande färg. Du syns bättre och ju fortare andra trafikanter upptäcker dig '04desto bättre. Ditt huvud är ofta det som andra fordonsförare upptäcker först. 7 c - t; Hjälmens hakrem ska alltid vara ordentligt åtdragen så att : 0 cn hjälmen inte kan falla av eller glida ner så att du får remmen runt halsen. Skydda dina ögon! Kör du i 90 km/h och får en insekt i ögat kan du mista synen på det ögat. Använd därför alltid visir eller mc-glasögon. Använder du en Jethjälm ska du alltid komplettera den med mc-glasögon. Har du en integralhjälm bör du skaffa ett ljust visir. Ett mörkt visir innebär att du kraftigt försämrar ditt mörkerseende. Det är ju som att köra med solglasögon i mörker. Tänk på att visir ger ett mycket bra skydd vid regn. Du slipper regnstänken i ansiktet. Det finns specialmedel du kan köpa som förhindrar att visiret eller glasögonen immar igen. Om visiret eller glasögonen blir repiga, kan du förbättra dem genom att putsa dem med ett specialmedel som du kan köpa hos de flesta mc-handlare. Bilbälte Bilbälte måste användas om du färdas i en tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri. Saknas bälte måste hjälm användas. Se vidare i din teoribok. Inget tvång men klokt ändå! Skaffa en hjälmhuva! Den minskar draget, skyddar mot kyla och tar upp svett. Hjälmen håller sig fräsch längre om du använder en hjälmhuva. Skaffa ett bra ställ! Det kan skydda dig mot kyla och blåst men också mot skrapskador m m om du kör omkull. Ett riktigt skinnställ eller ett allvädersställ som är förstärkt med t ex kevlar eller cordura är det bästa skyddet. Ju ljusare och starkare färger - desto bättre! Kontrastlinjer och reflexer ökar chansen att bli upptäckt i tid av andra förare. Undersökningar har visat att ca 75 % av olyckorna där tvåhjuliga fordon varit inblandade, troligen har berott på att andra fordons-

33 , 0 Skinnställ Allvädersställ förare inte har upptäckt tvåhjulingen eller upptäckt den för sent. Numera finns mc-ställ som förutom att de är gjorda för att synas bra, även har extra polstringar för att skydda axlar, armbågar och knän. Mc-stället har också inbyggt ryggskydd. Detta ryggskydd är inte lika bra som de lösa ryggskydden, men fördelen är att du inte glömmer det hemma på hyllan. Välj med fördel ett ställ med CE-märkta skydd. Vissa försäkringsbolag ger rabatt på försäkringar om du och din passagerare alltid använder ställ, handskar och stövlar som är speciellt framtagna för mc-körning. Ett extra regnställ att dra över skinnstället är bra att ha. Ett orange eller gulgrönt "lysande" ställ syns bäst Ryggskydd Ryggskydd finns att köpa löst. Var noga med passformen och välj ett CE-märkt ryggskydd. Det är en billig försäkring som roadracingåkarna har använt länge. Ryggskydd skyddar om du kör omkull.

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Forsbergs Trafikskola

Forsbergs Trafikskola 1 (5) Undervisningsplan behörighet B För dig som ska ta ett B-körkort Här följer en kort sammanfattning av utbildningen på vår trafikskola. Först visar vi en översikt av de olika delarna. I kolumnen till

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR Del 1B, från till att planera en sväng Övningsmoment 3, enligt trafikskolans undervisningsplan I denna presentation kan du läsa om hur man kan lära sig grunderna på bästa möjliga

Läs mer

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) * Anger att anteckningar på ordningsföreläggandets baksida (ex 1) skall ifyllas i tillämpliga delar Ansvar föreskrivs för fordonets ägare i 8 kap. 9 första stycket,

Läs mer

Allmänna körkortsregler

Allmänna körkortsregler Allmänna körkortsregler För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B och i vissa fall behörighet BE. Obs: Fr.o.m 19 Januari 2013 inför Riksdagen en möjlighet att ta utökad

Läs mer

Fordonskunskap. Avsnitt B. Mopedbil. ATV fyrhjulig moped Crossmoped Motardmoped Scooter Trehjulig moped

Fordonskunskap. Avsnitt B. Mopedbil. ATV fyrhjulig moped Crossmoped Motardmoped Scooter Trehjulig moped Avsnitt B Viktigt i avsnittet! Fordonets konstruktion Fordonets miljöpåverkan Miljöanpassad körstil Lagstiftning Fordonskunskap Det här får du köra med AM-körkort Moped Mopedbil Traktor EPA-traktor Det

Läs mer

Brott mot fordonsförordningen (2009:211)

Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Regler om fordons utrustning Ansvar föreskrivs för fordonets ägare i 8 kap. 9 första stycket, förare under förutsättning att denne känt till hindret för att använda

Läs mer

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning)

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2003:250 Utkom från trycket den 5 juni 2003 beslutade den 23 maj 2003. Riksåklagarens

Läs mer

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner Säkerhetskontroll - Checklistan med instruktioner Nedan följer en komplett säkerhetskontroll men oroa dig inte. Det är mycket sällan en hel säkerhetskontroll behöver göras på uppkörning. Vanligast är att

Läs mer

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Körkort 02-02 Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1, 2 och ; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980)

Läs mer

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om

Läs mer

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

RAPPORT. Maj 2009 LAGLIG ANVÄNDNING AV FYRHJULING (ATV) HANDBOK. Framtagen av SMP Svensk Maskinprovning AB med finansiering från SLO-fonden

RAPPORT. Maj 2009 LAGLIG ANVÄNDNING AV FYRHJULING (ATV) HANDBOK. Framtagen av SMP Svensk Maskinprovning AB med finansiering från SLO-fonden RAPPORT Maj 2009 LAGLIG ANVÄNDNING AV FYRHJULING (ATV) HANDBOK Framtagen av SMP Svensk Maskinprovning AB med finansiering från SLO-fonden S M P S V E N S K M A S K I N P R O V N I N G A B SMP Uppsala:

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla.

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Odödlig O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status

Läs mer

Köra motorcykel. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra motorcykel. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra motorcykel Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för att köra motorcykel 19 januari 2013 började nya körkortsregler att gälla Att köra motorcykel kräver

Läs mer

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211)

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Regler om fordons utrustning Ansvar enligt 8 kap. 9 Bilar och släpvagnar som dras av bilar (Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2015:929 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

B-teori. Fordonet i trafiken Lektion 4. bengt hedlund

B-teori. Fordonet i trafiken Lektion 4. bengt hedlund B-teori Fordonet i trafiken Lektion 4 bengt hedlund Olika typer av fordon Motorfordon Bilar Personbil Buss Lastbil Lätt lastbil Tung lastbil Motorcykel Lätt motorcykel Tung motorcykel Motordrivna fordon

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; beslutade den 25 mars 2015. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7

Läs mer

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status hos

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar;

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; beslutade den 6 april 2011. TSFS 2011:37 Utkom från trycket den

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om vägtrafikdefinitioner; SFS 2001:559 Utkom från trycket den 3 juli 2001 utfärdad den 14 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 De beteckningar som

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1 och ; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning

Läs mer

En liten. Trafikskola för cykel

En liten. Trafikskola för cykel En liten Trafikskola för cykel Cykeln är ett fordon, precis som bilar och mopeder. I grunden gäller samma regler för cyklister som bilister. du får till exempel cykla på de flesta vanliga vägar. Dessutom

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning som föreskrivs i dessa.

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Lag om vägtrafikdefinitioner [8501] Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning

Läs mer

Instruktion EL SE

Instruktion EL SE SE Instruktion - 3313EL Innehållsförteckning Hur man cyklar med 3313EL...3 Trehjuling...3 Elassistans...3 Löpande underhåll...3 Beskrivning av systemet...4 Batteri...4 Laddning av batteriet...4 Laddnivå

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar;

Transportstyrelsens föreskrifter om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar; Transportstyrelsens föreskrifter om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar; beslutade den 13 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 och 18 fordonsförordningen (2009:211)

Läs mer

Hej alla goa entusiaster!

Hej alla goa entusiaster! Hej alla goa entusiaster! Lördag den 23:e Juli. Lägg in detta datum i kalendern! Vi har bokat denna dag till Goodguys medlemsträff. Vi försöker att samla alla medlemmar och motorcyklar på klubben för fotografering

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. De båda proven ska genomföras nära varandra i tid. Genom den här broschyren vill

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner; SFS 2015:793 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Inledning. Utbildning till AM-körkort ska ske på moped. Under vissa förutsättningar kan Transortstyrelsen. fordonstyp, t.ex. mopedbil.

Inledning. Utbildning till AM-körkort ska ske på moped. Under vissa förutsättningar kan Transortstyrelsen. fordonstyp, t.ex. mopedbil. Inledning För att kunna köra fordon i trafiken måste du vara riskmedveten. Vid en olycka är det stor risk att du kan få allvarliga skador. Det är därför viktigt att du kan de regler som gäller i trafiken

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Instruktionsbok Envimove

Instruktionsbok Envimove Instruktionsbok Envimove Grattis till ditt köp av en kvalitetsprodukt från Cykelimport!.. C Y K E L I M P O R T Cykelimport, Norra Storgatan 110, 573 34 Tranås Plusgiro: 519972-4, Bankgiro 430-2261 Telefon:

Läs mer

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Med känsla för MC FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Att åka motorcykel är en livsstil eller rent av en passion, den används både till nytta och nöje. Det är förenat med en skön känsla som kan vara svår att förstå

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:21

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägtrafikkungörelsen (1972:603); SFS 1998:1261 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver att 2, 7,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL Förbered dig väl inför en teorilektion och inför en körlektion. På bild nr 2 kan du se en sammanfattning av de körövningarna som finns upplagda

Läs mer

2 Ett fordon som har erhållit undantag enligt 2 kap. eller 3 kap. får inte godkännas för yrkesmässig trafik för personbefordran.

2 Ett fordon som har erhållit undantag enligt 2 kap. eller 3 kap. får inte godkännas för yrkesmässig trafik för personbefordran. Transportstyrelsens föreskrifter om undantag för fordon importerade för eget bruk och fordon som utgör flyttsak eller som har förvärvats från utlandet genom arv eller testamente; beslutade den 8 juni 2010.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i kraft

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2 ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2 Nr 2 LANDSKAPSFÖRORDNING om ändring av bilagan till landskapsförordningen om villkorskoder som får anges på körkort utfärdade på Åland Utfärdad i Mariehamn den 21 december

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA Tel växel: 08 514 40 300 Fax: 08 514 40 315 Företrädare: Jan Ledin jan.ledin@gillinge.se Tel. dir: 08 514 40 306 Tillståndshavare:

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll; beslutade den xx 2013. TSFS 2013:xx Utkom från trycket den xx 2013 VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel AVANCERAD SÄKERHET FÖR MOTORCYKELFÖRAREN Airbag_SE_Cover1_2_4 3 Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa motorcykelägare, och de som värnar om dem,

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i kraft

Läs mer

Manual Förflytta defekt fordon

Manual Förflytta defekt fordon Manual Förflytta defekt fordon Fordon 360 Plus Författarna och Liber AB Version 1.0 Får kopieras 1 Anledning till förflyttning Arbetar du i eller med fordon kommer du troligtvis att behöva förflytta defekta

Läs mer

Läroplan för säkerhetsutbildning

Läroplan för säkerhetsutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/188 01.03.2016 Rättsgrund: 15 1 mom. körkortslag (2015:88) för Åland 12 landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Läroplan för säkerhetsutbildning

Läs mer

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik -teori rbetsuppgift vsnitt 3 Fordonet i trafiken bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik Klass Namn Olika typer av fordon 1. Hur många passagerare (föraren oräknad) får en bil högst vara registreringsbesiktigad

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning 19 januari 2013 började nya körkortsregler att gälla

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om kursplan, behörighet B; VVFS 2007:227 Utkom från trycket den 29 juni 2007 beslutade den 11 juni 2007. Vägverket föreskriver 1 med stöd av 7 och

Läs mer

Innehållsförteckning - Nyckelområde 8

Innehållsförteckning - Nyckelområde 8 Innehållsförteckning - Nyckelområde 8 Sida Datum FMCK AO8 8:2 2009-12-30 80 Mål, uppgifter och organisation 8:3 2009-12-30 80.1 Trafiksäkerhet inom FMCK 8:3 2009-12-30 80.1.1 Mål 8:3 2009-12-30 80.1.2

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om ändring i föreskrifterna (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; VVFS 2006:44 Utkom från trycket den 11 maj 2006

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Invacare Moover Delta II

Invacare Moover Delta II Invacare Moover Delta II Oberoende och säkerhet Invacare Moover Delta scooter är konstruerad för att skapa ökade möjligheter till utomhusliv. Moover Delta med tonvikt på säkerhet, användarvänlighet och

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT...

FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT... FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT... 7 4 AKTÖRER OCH VÄNTETIDER FÖR FÖRARPROV... 12 4.1 FÖRDELNING AV

Läs mer

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 juni 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på väg (1257/1992) 3 1, 3 och 5 mom., 6

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN Se denna handledning som ett hjälpmedel för att på ett enkelt och smidigt sätt få igång diskussioner kring trafik. Trafikanter blir vi så fort vi lärt oss gå,

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten.

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten. spara pengar och dämpa växthuseffekten Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen. Det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Läs mer

Förslag till direktiv (KOM(2003)0621 C5-0610/ /0252(COD)) Ändringsförslag 87 Artikel 4, punkt 1, kategori B. Motivering

Förslag till direktiv (KOM(2003)0621 C5-0610/ /0252(COD)) Ändringsförslag 87 Artikel 4, punkt 1, kategori B. Motivering 16.2.2005 A6-0016/87 ÄNDRINGSFÖRSLAG 87 Ändringsförslag 87 Artikel 4, punkt 1, kategori B - bilar med en tillåten totalvikt som inte överstiger 3 500 kg som kan ta åtta passagerare. Till en bil i denna

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2011:1580 Utkom från trycket den 30 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer

Bäste ESHO el-scooterägare, FörSiktigHEtSåtgärdEr För SäkEr åkning Kläder Körning När du kör med last/passagerare Kontroller före körning

Bäste ESHO el-scooterägare, FörSiktigHEtSåtgärdEr För SäkEr åkning Kläder Körning När du kör med last/passagerare Kontroller före körning Bäste ESHO el-scooterägare, Vi gratulerar dig till ditt köp av en ESHO el-scooter. För att du ska kunna åka säkert och trivsamt, rekommenderar vi dig att läsa denna manual grundligt och lära känna din

Läs mer

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Bruksanvisning Cykeln är vid leverans monterad och klar att användas. Sadel och styre kan justeras. Använd cykeln med omtanke, det är inte en tvåhjulig cykel. Låna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonskungörelsen (1972:595); utfärdad den 7 december 2000. Utkom från trycket den 15 december 2000 Omtryck Regeringen föreskriver att 2, 7 a, 17, 55

Läs mer

Innehåll/lista. M5 Bult x 4 Till fotplatta. Övre fäste:1 x 2. Rörklämma x 2 Till fotplatta. 8mm bult hatt x 12 Trycks på alla M8 bultar

Innehåll/lista. M5 Bult x 4 Till fotplatta. Övre fäste:1 x 2. Rörklämma x 2 Till fotplatta. 8mm bult hatt x 12 Trycks på alla M8 bultar Innehåll/lista M5 Bult x 4 Till fotplatta Rörklämma x 2 Till fotplatta Övre fäste: x 2 8mm bult hatt x 2 Trycks på alla M8 bultar Nedre fäste:2 x 2 0mm bult hatt x 2 Trycks på M0 bult för stödet Låssprint

Läs mer

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ SAMMANFATTAD UNDERVISNINGSPLAN NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA. Övningsmoment 0 Övning 0.- Körning på mer trafikerade gator, stadstrafik eller liknande stadstrafik Övning 0a.- Avsökningsteknik och riskbedömning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:1580) om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2012:876 Utkom från trycket den 18 december 2012 utfärdad den 6 december 2012. Enligt riksdagens

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Dokumentversion 1.1 Sida 1/16 Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Innehåll Påskjutsbroms / Backa uppför 2 Parkera 2 Låsa 2 Inkoppling 3 Uppstart 4 Flytta och placera 5 Stödbenen 6 Kommer man nå

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15 INSTRUKTIONSBOK 2 GRATTIS TILL DITT KLOKA VAL AV CYKEL! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Cykelns delar.............................. 3 Tips och råd............................... 4 Montering.................................

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting Teknik Kurs Karting 1. Grunder Även om det finns en del likheter mellan en kart och en bil är de ändå väldigt olika. De två största skillnaderna är att en kart inte har några diffar (differentialer eller

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2009:189 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 16 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om körkortslagen

Läs mer

När byta från babyskydd till bilbarnstol?

När byta från babyskydd till bilbarnstol? När byta från babyskydd till bilbarnstol? Vi rekommenderar att bytet göras så snart barnet kan sitta stadigt själv, vilket brukar inträffa runt 6 månaders ålder. Barnets huvud ska inte sticka upp över

Läs mer