- Förra veckan så började vi med vår serie över Jakobs brevet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Förra veckan så började vi med vår serie över Jakobs brevet."

Transkript

1 Bibel intro: - Förra veckan så började vi med vår serie över Jakobs brevet. Där så såg vi hur vi alla råkar ut för olika slags prövningar med syftet att vi ska bli uthåliga för att Gud vill bygga karaktär i oss och förbereda oss för evigheten. - Men för att över huvudtaget klara av dessa prövningar så behöver vi tro och vishet. I de prövningar som vi får möta så är det lätt att tvivlen smyger sig in och vi blir frestade till att synda. - Har du någon gång fått möta riktigt svår frestelse och känt dig plågad av begäret till att synda? I så fall så vet du vad jag pratar om. Frågan vi ska belysa idag är: Hur kan Gud vara en god Gud när han tillåter att vi frestas så svårt? [Bibelläsning av Jakob 1:12-18, bön] 1:12 Salig är den man som håller ut under prövning, för när han har bestått provet ska han få livets krona, som han har lovat till de som älskar honom. 1:13 Ingen som frestas ska säga, Jag frestas av Gud, för Gud kan inte frestas av det onda och han själv frestar ingen. 1:14 Men var och en frestas när han dras och lockas av sitt eget begär. 1:15 Därefter när begäret blivit havande föder det synd, och när synden har blivit fullväxt föder den död. 1:16 Bedra inte er [själva] mina älskade bröder. 1:17 Varje god och fullkomlig gåva är från ovan [och] kommer ner från ljusens Fader, hos vilken det inte finns [någon] förändring eller omväxlings skugga. 1:18 Efter sin vilja födde han oss genom sanningens ord, för att vi ska vara en slags förslingsfrukt av hans skapelser.

2 - I förra predikan så fick vi i början på första kapitlet en introduktion till de tre huvudteman som tas upp genom Jakobs brev. Dom är: 1. Prövningar och frestelser. 2. Vishet att leva det kristna livet. 3. Rikedom och fattigdom I texten för denna predikan så kommer Jakob komma tillbaks till det första huvudtemat nämligen prövningar och frestelser. Frågan som vi idag ställer oss är: Hur kan Gud vara en god Gud när han tillåter att vi frestas så svårt? 1. Gud är god eftersom syftet med våra prövningar är vår yttersta frälsning. - I Jak 1:2-3 så såg vi att Gud använder våra prövningar för att göra oss uthåliga och i v.4: Och låt uthålligheten ha fullkomlig verkan, så att ni må vara fullkomliga och hela, utan att brista i något. - Gud använder våra prövningar för att helga oss och förbereda oss för den yttersta frälsningen. Det är därför Jakob säger i v.12: Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått sitt prov skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom. - Att vara salig, innebär att vara välsignad eller lycklig. Inte att vara lycklig på det sättet att det beskriver en känsla utan mer av att man är priviligierad. På vilket sätt är då den som håller ut under prövningen priviligierad?

3 - Till skillnad från v.2-3 där Jakob beskriver olika slags prövningar i våra liv så syftar han här på hela vårt livs prövning. När vi har hållit ut och bestått det prov som vårt livs prövning innebär så ska vi få livets krona. - När vi tänker på kronor så får det ofta våra tankar att gå till kungar och guldkronor. Men när det grekiska ordet στέφανος används så syftar det många gånger på den seger krans vinnarna i atletiska tävlingar fick mota. - T.ex. så är det på detta sätt som Paulus använder ordet στέφανος i 1 Kor 9:25 där han talar om att vi ska löpa det kristna livet likt en löpare för att ta vinna segerkransen. Så livets krans här är den slutgiltiga frälsning som väntar oss kristna efter att vi slutfört vår lopp här på jorden. - Den kristne som har gått igenom sitt lopp: sitt livs prövning och bestått provet är salig. Vilka ska då få denna segerkrans? Är det bara för en elit som kämpar hårdare och lyckas bättre än andra? - Nej: Jakob säger som Gud har lovat till dem som älskar honom. Här så fungerar dem som älskar honom som en synonym på alla sanna kristna. Orsaken till varför vi över huvudtaget älskar Gud är för att han först har älskat oss (1 Joh 4:19). - Innan vi blev frälsta så älskade vi inte Gud. I själva verket så hatade vi honom som Johannes säger. Vi älskade mörkret och hatade ljuset. Men i och med frälsningen så har vi börjat älska Gud.

4 - Det finns många som säger sig älska Gud men i själva verket inte gör det. Om vi verkligen älskar Gud så kommer det att karaktärisera våra liv. - Själva garanten för att Guds folk kommer att få ta emot segerkransen är Gud själv. Det är han som här i v.12 har lovat att ge segerkransen till dem som älskar honom. - Det är Gud som kommer att bevara sitt folk genom de prövningar som de får möta. 1 Pet 1:5 Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden. - Så när du går igenom prövningar så glöm inte att våra prövningar bekräftar äktheten i vår tro. Heb 3:14 talar om att vi har fått del av Kristus om vi stadigt till slutet håller fast vid vår första tillförsikt. - Istället för att ifrågasätta Guds godhet när vi går igenom prövningar så låt oss inse att alla de prövningar som Gud ger oss är något gott som han ger oss för att förbereda oss på vår slutgiltiga frälsning. I Hebreerbrevet 11 så beskrivs troshjältarna och vad dom fick utstå, men dom härdade ut i sina prövningar. - Låt oss ta dem och exemplet från våra bröder och systrar från kyrkohistorien som en motivation för att löpa vårt lopp uthåligt med blicken fäst på frälsningens segerkrans. Låt oss ta till oss Heb 12:1-3 1 När vi alltså har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss. 2 Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och

5 fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron. 3 Tänk på honom som måste uthärda sådan fiendskap från syndare, annars tröttnar ni och tappar modet. - Vi har sett att Gud är god trots de prövningar vi får gå igenom eftersom syftet med dem är att förbereda oss på vår slutgiltiga frälsning. Den andra punkten som vi ska se hur Gud kan vara god när han tillåter att vi frestas så svårt är: 2. Att Gud är god för det är inte han som frestar oss. - Jak 1:12 är som en bro mellan de versar som pratar om prövningar i v.2-11 och de som pratar om frestelser i v På grekiska så är det samma ord för frestelser och prövningar och för att frestas och att prövas. I v.13 så står det i Folkbibeln: Ingen som frestas skall säga: Det är Gud som frestar mig. Ty Gud frestas inte av det onda och frestar inte heller någon. - Slutar Jakob abrupt att prata om prövningar och istället börjar tala om frestelser. Jag tror inte det. Jag tycker den engelska Bibelöversättningen Holman Christan Standard Bible fångar övergången. - Fritt översatt till svenska så står det i den: Ingen som går igenom prövning ska säga: Jag frestas av Gud. För Gud blir inte frestad av det onda och han själv frestar ingen. - Den här översättningen fångar kopplingen till stycket innan. Jakob har inte slutat att tala om de omständigheter som hans läsare får möta.

6 Beroende på hur vi gensvarar så kan samma prövningar som leder till uthålighet och helgelse leda till frestelse och synd beroende på hur vi hanterar dem. - Douglas Moo har sagt: Varje prövning för med sig frestelser. T.ex. så kan ekonomiska svårigheter få oss att frestas att ifrågasätta Guds försyn och hans omsorg gentemot oss. - En nära anhörigs död eller sjukdom kan föra med sig att vi frestas att ifrågasätta Guds kärlek till oss. Det lidande och dåliga behandlande som fattiga kristna får genomgå samtidigt som onda rika kan tyckas leva ett bekymmersfritt liv kan göra att vi frestas att ifrågasätta Guds rättvisa. - Så våra prövningar kan föra med sig frestelser. Frågan är hur vi gensvarar till dom? V.2-4 och v ger oss två alternativa gensvar till samma omständigheter. - I v.2-4 så leder prövningen till uthållighet och helgelse medans här i v så blir prövningen till en frestelse med resultatet av synd och död. Vad Jakob här lyfter fram är att vi behöver lära oss att utstå våra prövningar på ett sätt som ger ära till Gud. - Så kommer då prövningar och frestelser från Gud? I Bibeln så ser vi många exempel på hur Gud prövar sitt folk. - T.ex. så prövade Gud Abraham om han var villig att offra sin son (1 Mos 22:1).

7 Och Gud prövade Israel genom att låta de folk som man inte hade drivit ut få bo kvar i löfteslandet som en prövning (Dom 2:22) - Vi kan ge många fler exempel. Men frestar då Gud oss? Nej! Det står att Gud inte kan frestas av det onda och att han själv inte frestar någon. - Men vänta nu lite: Jesus frestades ju av Satan i ödemarken. Hur går detta ihop? Det var i hans mänskliga natur som han frestades. Inte i hans gudomliga natur för Gud kan inte synda eller blir frestad. - I sin mänskliga natur så blev Jesus verkligen frestad samtidigt som Jesus som person omöjligt kunde synda eftersom han är Gud. Vad vi tyvärr tenderar att göra när vi syndar och misslyckas är att skylla ifrån oss på andra. - Det är möjligt här att några av Jakobs läsare skulle skylla på Gud för deras synd och misslyckanden. Detta skapar en förvrängd bild av Gud. Här så går Jakob emot detta argument att det skulle vara Gud som frestar och leder oss in i synd. - I vår text så lyfter Jakob bestämt fram är att Gud inte frestar någon. Där emot så tillåter han att vi frestas. I 1 Kor 10:13 så står det: Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut. Hur kommer det sig då att vi frestas, jo:

8 I v.14 så säger han: Var och en som frestas, dras och lockas av sitt eget begär. - Så det är inte Gud som frestar oss utan vi själva som är ansvariga för vår frestelse och synd. Att frestas i sig är ingen synd, men att ge efter för frestelsen. Det är det som är synd. - I denna vers så använder Jakob en fiske metafor. Likt en fiskare använder sig av en krock med bete för att dra och locka en fisk som sedan biter på kroken och dras iväg: - så är det vårt begär efter det som är syndigt som lockar oss och när vi har bitit på kroken så sitter vi fast och dras iväg. Vad blir då följden av att bita på festelsens krok? Ordagrant så står det: I v.15 Därefter när begäret blivit havande föder det synd, och när synden har blivit fullväxt föder den död. - Här ger oss Jakob en ny bild där begäret likställs med en kvinna som blir havande och föder ett barn. Istället för en kvinna så är det begäret som blir havande och föder synd och sen så får vi följa hur synden utvecklas och växer tills den har blivit fullväxt och sedan föder död. - Hur blir då begäret havande? Jakob berättar inte hur begäret blir havande och föder synd. Men utan tvivel så har han i tankarna det aktiva val som den som frestas gör att ge efter för frestelsen. - Så att frestas i sig är inte syndigt. Men det är när vi ger efter för frestelsen som gör att begäret blir havande och föder synd.

9 Frestelser är något som vi alla får möta i vår kristna vandring och till och med Jesus själv frestades. - Att vara en mogen kristen indikeras inte av hur ofta man frestas utan att man mer sällan ger efter för frestelsen. Om begäret och synden får fortgå obehindrat så leder det till död. - På ett sätt när vi syndar så får vi alla smaka på den död som det producerar i vår relation med Gud. Men på ett annat sätt kan synd leda till evig död. Jag hävdar inte att en sann kristen kan förlora sin frälsning. - Men vad jag vill hävda är att vi alla måste gå emot frestelsen och vara medvetna om de risker som synden har om den får fortgå i en människas liv. Gud använder självaste varningarna i Bibeln för att bevara hans utvalda. - Spurgeon som själv trodde på de sant troendes bevarande till slutet han sa följande: Gud bevarar hans barn från att avfalla, men han bevara dem genom att använda medel. Och ett av dessa är skräcken för lagen som visar dem vad som skulle hända om de avföll. - Det finns en avgrund. Vad är då det bästa sättet att hindra någon från att gå ditt. Jo att berätta för honom att han oundvikligt kommer att krossas i bitar om han gick dit. I ett gammalt slott så finns det en djup källare med gas som skulle döda vem som helst som gick ner där. Vad skulle då en guide på slottet säga? - Om du går ner så kommer du aldrig att komma upp levande. Vem skulle då vilja gå ner? Orsaken till att guiden berättar för oss konsekvenserna hindrar oss från att gå ner.

10 Om en vän tar ifrån oss en kopp med arsenik som han inte vill att vi ska dricka och säger: Om du dricker det så kommer du att dö. - Tänker han då för ett ögonblick att vi kommer att dricka det? Nej, han berättar för oss konsekvensen och är övertygad om att vi inte kommer att dricka det. På samma sätt säger Gud: Mitt barn om du faller ner i avgrunden så kommer du att krossas i bitar Vad gör barnet? Han säger: Fader, bevara mig, håll mig uppe så ska jag vara trygg. - Detta leder den troende till beroende av Gud, till en helig fruktan och försiktighet, för han vet att om han skulle avfalla så skulle han inte kunna förnyas till omvändelse. Han håller sig långt borta från avgrunden, för han vet att om han skulle falla så skulle det inte vara någon frälsning för honom. - Till skillnad från den som håller ut under prövningen som efter att den bestått provet kommer att få livets krona eller krans så har vi här en människa som kommer att få möta döden. Låt oss ta varning av dessa ord och ta dem på allvar. Paulus säger i Rom 8:13: om ni lever efter köttet kommer ni att dö. Men om ni genom Anden dödar kroppens gärningar skall ni leva. - Låt oss genom andens hjälp döda kroppens gärningar så att vi får leva. Hur är din relation med Herren? Låter du synden få bli fullväxt och löper risken av att få se den föda evig död? - Om du njuter av synden och låter den fortgå i ditt liv utan någon bekännelse och omvändelse då är du förlorad och på väg till evig förtappelse om du inte omvänder dig. Hör varningsorden från Skriften och vänd om till Jesus.

11 - Han förmår att frälsa din själ. Förtrösta på honom och endast honom för din räddning. I v.16 säger Jakob: V.16 Bedra inte er själva min älskade bröder. - Denna vers fungerar som en övergång mellan detta stycke och nästa. Vi ska inte bedra oss själva när det gäller synden eller att tro att det är Gud som frestar oss. Samtidigt så fungerar denna vers som en introduktion till nästa stycke. - Tittar vi på övriga brevet så precis som här när Jakob nämner mina bröder så introducerar vanligen ett nytt stycke. Mina bröder kan också betyda: mina bröder och systrar. - Istället för att se Gud som den som frestar oss. Vad är det då vi inte ska bedra oss själva med? Detta för oss till våran tredje punkt. Vi har sett att: 1. Gud är god eftersom syftet med våra prövningar är vår yttersta frälsning. 2. Gud är god för det är inte han som frestar oss. Det är vårt eget begär som frestar oss. Den tredje och sista punkten som vi ska se om hur Gud kan vara god när han tillåter att vi frestas så svårt är? 3. Gud är god eftersom det är han som ger oss allt som är gott V.17 lyder mer ordagrant än Folkbibeln:

12 Varje god och fullkomlig gåva är från ovan [och] kommer ner från ljusens Fader, hos vilken det inte finns [någon] förändring eller omväxlings skugga. - I kontrast till att vi inte frestas av Gud så pekar Jakob på att varje god och fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader. Om ni kommer ihåg från v.4 så var syftet med trons prövning att vi ska låta uthåligheten ha fullkomlig verkan så att vi må vara fullkomliga och hela utan att brista i något. - I både v.4 och v.17 så används samma grekiska ord för fullkomlig och i v.5 så talar Jakob om visheten som Gud ger till dem som brister. Det verkar som om Jakob här knyter tillbaks till vad han tidigare har sagt. - I de prövningar som vi får möta ser ger oss Gud bara det som är gott. Det är han som genom sin nåd både ger oss vår dagliga och slutgiltiga helgelse. - Så i det svåra vi går igenom så låt oss förstå att Gud har vårt andliga bästa i fokus och allt det goda vi får är från honom. Här så beskrivs Gud som ljusens Fader. Detta knyter ann till Gud som skaparen av himla ljusen. - I kontrast till sin skapelse som förändras och att man kan uppfatta en omväxlings skugga när de himlakroppar som Gud har skapat rör sig så finns det ingen förändring eller omväxlings skugga i Gud. Gud är oföränderlig i sin karaktär. Vi kan lita på att han förblir den han är och kommer att ge oss det som är gott och inte fresta oss. - Denna vers får oss att tänka på Matt 7:7-11

13 7 Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. 8 Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. 9 Vem bland er ger sin son en sten, när han ber om bröd, 10 eller en orm, när han ber om en fisk? 11 Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom. - Så om du och jag saknar vishet när vi får gå igenom prövningar så låt oss be om det från Gud. Jakob avslutar vårt stycke med att ge oss ett av de största exemplen på Guds goda och fullkomliga gåvor: nämligen pånyttfödelsen. - Han säger i v.18 ordagrant: Efter sin vilja födde han oss genom sanningens ord, för att vi ska vara en slags förslingsfrukt av hans skapelser. - I motsats till begäret som födde synd och synden som födde död så står det här hur Gud efter sin vilja födde oss genom sanningens ord. Det är detta som på andra ställen i Bibeln beskrivs som att föddas på nytt, att bli en ny skapelse, att få ett nytt hjärta, att andligt få syn och att bli andligt levande gjord. - Hur gick då vår pånyttfödelse till: Det var efter hans vilja. Det var inte vad som så populärt undervisas idag att vi valde att bli pånyttfödda. Vi hade ingen förmåga att välja. Vi var andligt döda och kunde inte genom vår egen kraft gensvara till Gud. - Det är som Joh 1:13 säger: De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud. Hur blev vi då födda på nytt?

14 - Genom sanningens ord. Detta syftar på evangelium. Paulus beskriver i både Ef 1:13 och Kol 1:5 Sanningens ord som evangelium. Vad blev vi då Jakobs läsare födda till? Att vara en slags förstlingsfrukt av hans skapelser. - Förstlingsfrukten var den första delen av skörden som man i GT bar fram till Herren som ett offer för att helga åt honom. På samma sätt så hade Jakobs läsare genom evangeliet blivit födda för att dom skulle vara en förstlingsfrukt av Guds ny skapelse i väntan på att den fortsatta skörden skulle bärgas. - Vi lever inte i den första generationen kristna men samtidigt så likt Jakobs läsare så får vi vara med och se hur Gud fortsätter att bringa in sin skörd genom att föda fler människor på nytt. I de frestelser som du och jag får möta så kan vi vara förvisade om att Gud ändå är en god Gud. - Han har vår slutgiltiga frälsning i fokus, är inte den som frestar oss och ger oss goda gåvor. Hur bör vi då avslutningsvis gensvara till Guds godhet? - Vi har sett att i de prövningar som vi får möta så finns det två sätt att gensvara. I förra predikan så såg vi hur vi genom att i prövningarna hålla fast i tro på Gud och be honom om vishet att vara uthåliga: hur Gud hjälper oss att gå igenom vårt livs prövning så att vi till slut får ta emot livets krona. - I dagens predikan så har vi sett hur vi inte kan skylla på Gud när vi frestas och syndar och resultatet om vi låter synden få bli fullväxt hur den leder till evig död.

15 En person som ställdes inför svåra prövningar och frestelser var Josef. Hans bröder sålde honom som slav till Egypten där Potifars hustru försökte förleda honom. - I stället för att följa sitt begär så flydde han när frestelsen kom. Efter att ha blivit upphöjd som Egyptens näst mäktigaste man så kunde han ha gett efter för frestelsen att få hämnd på och straffa sina bröder som hade behandlat honom så illa. - Men istället så kom han att gensvara på rätt sätt till prövningen så att han med Guds hjälp kom att rädda livet på sin familj och ett helt land. Två andra personer som ställdes inför en prövning var Ananias och Safira i Apg 5. - Som under förföljelsen i Jerusalem sålde sin egendom och sa sig ge alla pengarna till apostlarna. Dom gav efter för frestelsen och ljög vilket kom att leda till deras död. Vi kommer alla att likt Josef och Annanias och Safira ställas inför olika slags prövningar i livet. - Frågan är: hur gensvarar vi? Följer vi Josefs eller Ananias och Safiras exempel. I våra prövningar: Följer vi Josef och v.2-12 och ber om Guds vishet eller följer vi Annanias och Safira och v och ger efter för våra begär som om det inte hindras kan leda till dö?

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9)

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9) Omvändelse Den bibliska omvändelse utgör inte en attitydförändring främjas av det mänskliga medvetandet. Integrerar ett liv innan män säger en Annan aspekt av det kristna livet, inte omvändelse främjas

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

7 söndagen under året år A

7 söndagen under året år A 911 7 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 13:6) Herre, jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta fröjdar sig över din frälsning. Jag vill sjunga till Herrens ära, ty han har gjort väl mot mig. Inledning

Läs mer

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs Hur läser vi Bibeln? Strängnäs 2015-11-22 Apg 8:26 En Herrens ängel talade till Filippus: "Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde." 27 Filippus

Läs mer

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Översättning Svenska Folkbibeln 1998 (SFB98) om ej annat anges 20190209!1 Daniel 11:32 Dem som har kränkt förbundet skall han med smickrande ord locka

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

EVIGHET SAMPLE. Budskap om evig räddning

EVIGHET SAMPLE. Budskap om evig räddning EVIGHET Budskap om evig räddning EVIGHET De ting som synas, äro för en tid, men de som inte synas, eviga, 2 Kor. 4: 18. Vi är vandrare på Tidens väg, varje tickande av klockan markerar ett fotsteg, varje

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Hur läser du din Bibel?

Hur läser du din Bibel? Hur läser du din Bibel? Svårt att läsa Bibeln? inte tid inte ro/koncentration förstår inte Tråkigt/inte relevant provocerande Lätt att läsa Bibeln? När har det gått lätt att läsa Bibeln? På vilket sätt

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och 791 Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Hjärtat

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Det här huset är till synes ett ganska ordinärt hus, som kan passa många, men det är något alldeles speciellt med det här huset.

Det här huset är till synes ett ganska ordinärt hus, som kan passa många, men det är något alldeles speciellt med det här huset. 1 Tunadalskyrkan Palmsöndag 170409 Rom 5:1-5 Att besöka Jesushuset På TV finns det ett program som heter Vem bor här, och där 6 olika personer presenteras med namn och yrke och så får man hälsa på i deras

Läs mer

LÄRJUNGASKAP & EKONOMI. Vad har Bibeln att säga om pengar?

LÄRJUNGASKAP & EKONOMI. Vad har Bibeln att säga om pengar? LÄRJUNGASKAP & EKONOMI Vad har Bibeln att säga om pengar? Matt 28:18-20 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 765 Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon (jfr Ps 81:17) Herren bespisar sitt folk med bästa vete, ja, med honung ur klippan mättar han dem. Inledning I dag är det Eukaristins dag. Kyrkan,

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år A

14 söndagen 'under året' - år A 1053 14 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum 1475 19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum Ingångsantifon (jfr Luk 12:42) Han är den trogne och kloke tjänaren som Herren satte över sin familj. Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, under den helige

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

BARA NÅD HELGELSENS VÄG. och. Einar Bäfverfeldt

BARA NÅD HELGELSENS VÄG. och. Einar Bäfverfeldt BARA NÅD och HELGELSENS VÄG Einar Bäfverfeldt Einar Bäfverfeldt Tryckt hos Författares Bokmaskin, Stockholm 2015 ISBN 978-91-637-9139-0 Där inte annat är angivet är bokens bibelcitat tagna från Svenska

Läs mer

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning Jesus är Gud Budskap om evig räddning Jesus är Gud Gud önskar att du ska känna till sanningen om Honom som uppenbarad i Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Han har kommit nära för att välsigna människor,

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Hur många gånger har vi inte sagt: Varför, varför just mig? - Hur kommer det säg att jag får genomgå just detta?

Hur många gånger har vi inte sagt: Varför, varför just mig? - Hur kommer det säg att jag får genomgå just detta? Bibel intro: - Kära bröder och systrar. Livet är inte alltid lätt. Den senaste månaden så har jag pratat med många kristna bröder och systrar som får möta olika slags svårigheter. Hur många gånger har

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

STANNA KVAR SAMPLE. Budskap om evig räddning

STANNA KVAR SAMPLE. Budskap om evig räddning STANNA KVAR Budskap om evig räddning STANNA KVAR För en del år sedan hände det att vi passerade genom den lilla staden Yarmouth på ön Isle of Wight, just då en svår storm drabbade Englands sydkust. Yarmouth

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år A Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år A Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 563 Andra Påsksöndagen - år A Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet!

Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet! Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet! Ni är kallade *ll frihet! Lennart Jareteg Del 1: Den fria människan Gal 5:13: Ni är kallade,ll frihet, bröder. Rom 8:14-15: Ty alla som drivs

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar?

Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar? Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar? Temadagen 20160507 Temadagen Alingsås Anders Pihl 20160505 1 Bakgrund Mycket allvarligt när kyrkoledare tror att det finns många vägar till Gud. Att Allah

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år A

Heliga Trefaldighets dag - år A Ingångsantifon 745 Heliga Trefaldighets dag - år A Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Välsignad vare Gud: Fadern och

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han skall vara konung i evigheternas evigheter. Upp 11:15

Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han skall vara konung i evigheternas evigheter. Upp 11:15 År 2011 Som hjorten trängtar efter vattenbäckar, så längtar min själ efter dig, o Gud Min själ törstar efter Gud, efter den levande Guden. Psalm 42: 2-3 Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och

Läs mer

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Septuagesima Dagens bön: Gud vår himmelske Far, du som kallar oss till tjänst i ditt rike, hjälp oss att lita på din barmhärtighet och tjäna dig med tacksamma hjärtan. Låt oss sedan av nåd få ärva

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år A

24 söndagen 'under året' - år A 1253 24 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

Har du omskurit din Timoteus? HA

Har du omskurit din Timoteus? HA Har du omskurit din Timoteus? HA 5.5.2018 Matt 17 "Vad tror du, Simon? Från vilka tar jordens kungar upp tull och skatt? Från sina söner eller från andra?" Han svarade: "Från andra." Då sade Jesus till

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen 1 Joh. 4:1-6 Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. 2 Så kan

Läs mer

23 söndagen "under året"- A

23 söndagen under året- A 1235 23 söndagen "under året"- A Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Eukaristins

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus,

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus, 1 Eva Andreas Bön Sorbykyrkan 181020 Förklaring: Det här är mer ett bibelstudium än en predikan. Första avsnittet handlar om Jesus som bedjare och det andra om vad Jesus sade om bön. Till första avsnittet

Läs mer

Apg 22:14 Våra fäders Gud har utvalt dig till att lära känna hans vilja och att se den Rättfärdige och höra rösten från hans mun.

Apg 22:14 Våra fäders Gud har utvalt dig till att lära känna hans vilja och att se den Rättfärdige och höra rösten från hans mun. Lär känna Guds vilja!1 Apg 22:14 Våra fäders Gud har utvalt dig till att lära känna hans vilja och att se den Rättfärdige och höra rösten från hans mun. Idag ställs vi inför ytterligare ett skriftställe

Läs mer

31 söndagen 'under året' - år C

31 söndagen 'under året' - år C 1399 31 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 38:22-23) Överge mig inte, Herre min Gud, lämna mig inte, skynda dig att hjälpa mig, Herre, du som räddar mig. Inledning Många människor är övertygade

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA 1:a Johannesbrevet skrevs till / av: 1. till den kristna församlingen (en eller flera). Mycket personlig ton: Kära barn 2. Jesus lärjunge Johannes

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag.

Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag. Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag. Guds förbund med Abraham lägger grunden för hela Bibeln och historien. Resten

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild.

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild. HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2003 VEM ÄR GUD? I. DET GUD ÄR I SIG SJÄLV A. GUDS VÄSEN 1. ANDE 1) Gud är ande Joh.4:24 2) Gud är osynlig Rom.1:20 3) Kristus är den osynlige Gudens avbild Kol.1:15-20 Gud är

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36 1/5 21 e trefaldighet Dagens bön: Käre Fader, påminn oss om vårt ansvar i samhället och världen. Ge oss vilja och förmåga att verka för bröd och arbete åt alla, för rättvisa, frihet och fred. I Jesu namn.

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer