Villa Fridhem, Särö - Winther- palatset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Villa Fridhem, Särö - Winther- palatset"

Transkript

1 Villa Fridhem, Särö - Winther- palatset Maria Bergenstjerna Särö 2013

2 Innehållsförteckning INLEDNING...3 FAMILJEN WINTHERS ANKNYTNING TILL SÄRÖ...4 DIPLOMATLIV...7 VILLA FRIDHEM...8 WINTHER- PALATSET...10 FAMILJELIV...10 SOMMARLIV...13 Sammanfattning...15 REFERENSER... 15

3 Inledning Stiftelsen Särö Kulturarv bad mig 2013 att skriva om Villa Fridhem och familjen Winther. Tillsammans med Axel Bergenstjerna funderade jag igenom uppgiften. Vi kom fram till att jag skulle försöka ge en delvis talande bild av det hela. Många författare och konstnärer har ju lockats att skildra Särö, den gamla gården och den vackra naturen. Barcheus berättar 1773 om Särö, ett mantal Säteri, beläget på den skönaste holme i denna Skärgård, vilket ägdes av Fru Otterdahl på den tiden. Några årtionden senare skrev Bexell att Särö Sätesgård har det skönaste naturläge. Victor Rydberg talade också varmt om Särös vackra lunder. I Klas Heymans bok Särö genom tiderna finns såväl målningar som intressanta bilder och fastighetsinformation för nästa hela Särön. Numera bläddrar vi också bland bilderna i Särö Kulturarvs virtuella museum. Bilderna väcker nyfikenhet och undran om livet förr. Faktablad och enskilda berättelser säger en hel del om de gamla Säröfamiljerna, deras familje- och vänskapsband. Men tänk om det gick att höra människors röster. Tänk om det gick att få en lite mer ingående bild av de åretruntboendes betydelse för Särös sommarfamiljer. Här har jag velat skildra någonting sådant. Tiden är mitten av talet, en period i mitt liv då jag varje sommar vistades hos min farmor och farfar, Cornelia och Wilhelm Winther i Villa Fridhem på Särö tillsammans med min syster Anna och vår kusin Helena. Innehållet är skapat med stöd av bilder ur familjen Winthers fotoalbum, min pappas minnen och mina, det jag som tonåring såg och hörde de vuxna säga och berätta. Släkttabeller ur stiftelsens samlingar över familjerna Oterdahl och Hammarberg har hjälpt mig att först berätta om familjen Winthers anknytning till Särö. Därefter nämner jag något om min farmor och farfar, Cornelia och Wilhelm Winther och deras yrkesliv som diplomater. Det gör jag för att vi ska förstå Villa Fridhems betydelse som samlande punkt för familjen, övrig släkt samt vänner och bekanta under många år. Som ekon ur minnet låter jag så farmor och farfars röster höras. De samtalar om förberedelserna inför någon av de större födelsedagstillställningar som arrangerades varje sommar. Till sist berättar jag om de Släpbor utan vars trofasthet och hjälp sommarlivet inte hade varit möjligt. Men historien börjar som så ofta när det gäller Särö, i Göteborg. 3 (14)

4 Familjen Winthers anknytning till Särö Kring sekelskiftet 1700/1800 levde Anna Maria Bauck tillsammans med sin make, grosshandlare Johan Christoffer Bauck i Göteborg. Han var född i Hamburg 1769 och dog i Göteborg i maj Paret hade två döttrar, Jeanna Elisabeth, född 1798 och Maria Vilhelmina, född Bild 1-3. Från vänster, Anna Maria Bauck, Maria V. Bauck, gift Oterdahl samt Axel Evers och Nicoline Oterdahl. Figur 1. Familjen Winthers anknytning till Särö. För fortsättningen, se sidan 12. Den äldre dottern, Jeanna Elisabeth Bauck gifte sig 1817 med Anders Helmich Åkerman, ägare till Särö säteri under talets första hälft. Den yngre dottern, Maria Vilhelmina Bauck gifte sig 1827 med grosshandlare Anders Oterdahl. 4 (14)

5 Han och Anders H. Åkerman var barnbarns barn till Handelsmannens Oterdahlska, Fru Oterdahl som ägde Särö på slutet av talet. Anders H. Åkerman och Anders Oterdahl var följaktligen kusiner och de gifte sig med var sin syster Bauck. Bild 4-6. Från vänster, Mina Evers, Elisabeth Hammarberg och Cornelia Kuylenstierna. Anders H. Åkerman utökade säteriets verksamhet då han 1839 köpte ett varmbadhus vid Örgrytebäcken i Göteborg, flyttade och återuppförde det i Stallviken, viken där den gamla ångbåtsbryggan låg. Särö säteri förvandlades därefter steg för steg till en sommarbadort. Familjen Åkerman bodde i säteriet som låg mitt emot Stolpboden, det gamla magasinet. Anna Maria Bauk vistades hos dottern på Särö midsommarafton 1841 där hon, kort efter sin makes död, avled stilla i varmbadhuset. Knut H. Ekström gifte sig med Johanna, dotter till Anders H. och Jeanna Åkerman, Han fortsatte säteriets verksamhet fram till Hundra år efter det att Särö blivit en sommarbadort köpte min farfar, ambassadör Wilhelm Winther, Villa Fridhem Det är den större villan på högst upp på Nunnekullen vid Guntoftavägen. Han köpte det stora huset med omtanke om sin familj, sina fem barn och framförallt sin högt älskade hustru, Cornelia Winther, född Kuylenstierna Bild 7. Barnen Kuylenstierna vid tennisen på Särö sommaren Fr. v. Jan, Cornelia, Stella och Egmont samt sannolikt en kusin Blattman. Foto: Ch. Hollingworth. Innan dess hade han hyrt Villa Vesta och Villa Flora under två somrar av Cornelias moster, Ingrid Keiller, född Hammarberg. 5 (14)

6 Cornelia Winther hade upplevt sin barndoms alla somrar, åren , i Villa Lyckan på Särö tillsammans med sina tre yngre syskon, Jan, Stella och Egmont. Deras föräldrar hette Elisabeth Kuylenstierna, född Hammarberg och Oswald Kuylenstierna, major och skriftställare. Oswald köpte Villa Lyckan Cornelia önskade som liten flicka att hon sluppit heta Andrea Cornelia Elisabeth Amalia Kuylenstierna. Det var många och krångliga namn för ett litet barn att lära sig skriva i skolan. Istället drömde hon om att få heta Elsa Björk. Namnet valde hon efter en stor björk som växte utanför fönstret på Villa Lyckan, nära Bassängbacken. Barnen Kuylenstiernas mormor, änkefru Wilhelmina Mina Hammarberg, född Evers, bodde i Villa Flora, inte långt från Villa Lyckan, med döttrarna Helfrid och Ingrid Hammarberg. Mina var dotter till Nicoline och Axel Evers, grosshandlare i Göteborg. Elisabeth Kuylenstierna samt Helfrid och Ingrid Hammarbergs mormor var således Charlotte Nicoline Evers, född Oterdahl Hon var äldsta dotter till Anders och Maria Vilhelmina Oterdahl. Handelsmannens Oterdahlska var med andra ord Nicolines farfars farmor. För senare släktingar har Oterdahlskan beskrivits som anmoder. Bild Från vänster Peter Hammarberg, Mary Campell- Barclay samt Mina Evers och James Hammarberg. Mina Hammarberg vistades även på Särö i sin ungdom under kung Carl XV:s tid. Hon gifte sig 1873 med James Hammarberg. Som nygift var Mina en tid elev hos Mary Nonnen på Lisebergs landeri i Göteborg. James Hammarberg var grosshandlare i Göteborg och riksdagsman, liksom sin far Peter Hammarberg. Peter Hammarberg, född 1814 var gift med Mary Campell-Barclay, född 1811 i Skottland. Mary var barndomsvän med Emily Nonnen, en annan av systrarna på Lisebergs landeri. Peter Hammarberg vistades på Särö sommaren 1853 och tillsammans med sin hustru och barnen, James och Mary. Sommaren 1870 hyrde han till exempel fyra rum för familjens boende, vagnsrum för åkdon och bete för två ridhästar. Dottern Mary gifte sig 1869 med grosshandlare James B. Leffler, Göteborg och vistades i Villa Beau Rivage på Särö. Mary Campell- Barclays syster Jacobina gifte sig med John Henry Scott, präst i den engelska församlingen i Göteborg. De fick en dotter, Mary Scott som också vistades på Särö tillsam- mans med kusinerna James Hammarberg och Mary Leffler. Mary Leffler förvärvade senare en aktie i Särö Aktiebolag som verkade med att försköna Särö på olika sätt. Bland annat anlades en ny ångbåtsbrygga och byggdes ett nytt varmbadhus. Fröken Ingrid Hammarberg och Fru Mina Hammarberg förvärvade en respektive två aktier i det andra Särö Aktiebolag som verkade Bolaget köpte 6 (14)

7 hemmanet Särö, förvaltade och sålde olika delar med undantag för de områden i Väster- skog och Nordanskog som professor Rutger Sernander utmärkt som naturskyddsområde vars natur och utseende inte fick förändras eller äventyras. Diplomatliv Cornelia Kuylenstierna gifte sig med Wilhelm Winther i Stockholm Wilhelm var född i en grosshandlarfamilj från Helsingborg och hade 1916 blivit anställd som attaché på Utrikesdepartementet. Tillsammans kom de som diplomater att bo och verka i sammanlagt tolv länder. Wilhelm arbetade som envoyaée eller sändebud i England, Norge, Frankrike, Bulgarien, Grekland, Turkiet, Socialistiska Rådsrepublikernas Union (Sovjetunionen), Paraguay, Argentina, Uruguay ( ) och i Tjeckoslovakien. Under sina sista aktiva år arbetade Wilhelm som ambassadör i Spanien. Bild 11. Från vänster Otto, Christian, Cornelia, Jan, Wiveka och Henry på trappan till Villa Fridhem sommaren Under andra världskriget, levde familjen åtskiljd på var sin sida om Atlanten. I Sverige gick de två äldsta sönerna på internatskolan i Sigtuna. Somrarna tillbringade de på Särö tillsammans med sin mormor, Elisabeth Kuylenstierna och goda vänner, bland annat Ernst Lall Nilsson och bröderna Diego och Bruno Carlström. I Argentina, Sydamerika bodde de tre yngre barnen med mamma och pappa. Det var inte förrän sommaren 1945 som hela familjen Winther kunde samlas på Särö i Villa Fridhem. De äldsta sönerna var då i tjugoårsåldern och den yngste sonen var fem år gammal. Det var första gången i livet som alla syskonen var tillsammans på en gång, se bilden ovan. 7 (14)

8 Villa Fridhem Villa Fridhem låg på talet i den lägre delen av Nunnekullens sydvästliga sluttning gränsande till sänkan mellan Stallarbergen och Nordanskog som på den tiden var åker men numera är en golfbana. Huset köptes av grosshandlare Gustaf Örnberg Han var en av de som friköpte tomter efter ägostyckningen av Särö säteri år Bild 12. Karta över lägenheten Fridhem Bild Det gamla Fridhem, uppfört Huset överflyttades 1907 till Kungsbacka sedan grosshandlare Öhrnberg låtit bygga den nuvarande villan med samma namn. Huset monterades så småningom ned och överflyttades till Kungsbacka för att ge plats åt ett nytt hus högre upp på kullen. Örnberg lät uppföra det nya Fridhem 1907 i nationalromantisk anda med röd fasad, mycket snickarglädje och ett torn som reste sig över skogen på Nunnekullen. Gustaf Örnberg var född i Kristinehamn Hans hustru, Anna Lundberg var född 1854 i Karl Johan, Göteborg. Dottern Birgit, född 1895 berättade i början på talet att hon bodde i huset som liten flicka. Hon gifte sig med Clase och bodde som gift i Clasegården, Särö. Hon spelade tennis, även i mycket hög ålder. 8 (14)

9 Ernst Bratt köpte huset den 1 oktober Huset brann delvis och ombyggdes enligt ritningar av arkitekt Oswald Westerberg Tornet togs då bort. Det så kallade Blå rummet och hembiträdesrummet vid köket byggdes till. Huset fick också en ny sockel och fasadbeklädnad. Fasaden målades gul med vita detaljer och taket rött. Innan Wilhelm Winther köpte huset av Georg Lithander 1939 ägdes det av Helge Lindeberg. Winthers köp fick genomföras snabbt eftersom han kort därpå skulle avresa till Argentina. Sonen Jan Winther fick följa med sin pappa när han besökte Lithander på Fridhem sommaren Bild Villa Fridhem 1909, högre upp på Nunnekullen. Tornet stack upp över skogen Huset brann ytterligare en gång Det var den varma askan från AGA- spisen som tände eld på några handdukar i köket. Huset fick rök- och vattenskador och reparerades. En svag, men ändå märkbar doft av brandrök kunde kännas i huset flera år efter branden. Bild 17. Uppfarten till Villa Fridhem på Nunnekullen. Källa: Sundstedt I slutet av talet delades fastigheten, Särö 1:25 mellan Wilhelm Winther och de fem barnen. En styckning av tomten gjordes därefter Maria (barnbarn) och Axel Bergenstjerna, arkitekt SAR köpte och lät 1984 uppföra ett nytt hus på Särö 1:491. Samtidigt byggdes ett mindre hus för trädgårdsredskap, Röda Boden om till fritidshus. Ethel Florén- Winther, gift med Otto (äldsta sonen) löste 1986 ut övriga delägare. I september 2007 bjöds Villa Fridhem, nu Särö 1:490, ut till försäljning. Huset hade då varit i familjen Winthers ägo i 68 år. 9 (14)

10 Winther- palatset Under sin tid i diplomatiska kåren i Moskva på talet besökte Cornelia och Wilhelm Winther gärna Eremitaget i Vinterpalatset, i dåvarande Leningrad, ett museum berömt för sina konstskatter. Senare, när de kunde återvända till Villa Fridhem på Särö, döptes huset snart till Winther- palatset. Det var en påminnelse om tiden i Sovjetunionen och ett uttryck för Säröhemmets centrala betydelse för Wilhelm och Cornelias hela stora familj, som under och efter andra världskriget fanns utspridd i Sverige, Tyskland, Danmark, Argentina och USA, men inte minst för Cornelia Winther. I en artikel i Svensk Damtidning 1948 förstår vi hur hon på väg hem från Prag med flyg förväntansfullt letar efter Särö och Fridhem från luften: Nu sitter jag på helspänn, ty nu vet jag att jag om ett ögonblick skall få syn på min barndomsö Särö. Där ligger den, grön och lummig och bland ekarnas kronor ser jag ett rött tak det är vårt hem. Så tänds skylten bakom förarhytten med uppmaningen No smoking. Fasten the belts. Motorerna börjar sakta av och maskinen går ner på Torslanda flygfält, där flygpersonalen är vänligheten och hjälpsamheten själv. Och efter en kort biltur är jag hemma igen på Särö. Vi har haft vårt hem i tio länder. Det är kanske därför, det är så underbart att äga en liten fläck svensk jord, dit tankarna ofta vandrar, när man sitter långt borta i främmande land och tänker på Sverige. Bild Från vänster. Kusinerna Cornelia Winther och Stig Kempe på trappan till Villa Fridhem 1967 samt matsalen och salongen som de såg ut före branden Stig Kempe, son till Helfrid Kempe och kusin till Cornelia skrev 1971 om Cornelia och Wilhelm: Under sommartid samla de barn och barnbarn hos sig i stora fång i gammal god Hammarbergstil. Familjeliv Wilhelm och Cornelias barn, Otto, Jan, Wiveka, Henry och Christian, födda mellan 1923 och 1940, bodde och vistades mycket på Särö under somrarna. Villa Fridhem var också öppet för Cornelias syskon och deras familjer. Även Cornelias mostrar och deras barn var självklara gäster någon gång varje sommar. Barnbarnen kom också ofta på besök, både vår och sommar. Det var följaktligen inte ovanligt att räkna mellan åtta och tio personer runt bordet i matsalen. Färre personer brukade Cornelia med en road blick kommentera: Idag är vi bara fem personer till middag. 10 (14)

11 Det var många förberedelser inför en större middagstillställning. Så här kunde till exempel samtalet vid köksbordet utspinna sig mellan Cornelia och Wilhelm dagarna innan det hela skulle gå av stapeln. - Käre William, vill du plocka rosor till blomsteruppsättningen på bordet och gärna några stora blåklockor från ängen också. Och vill du vara så snäll och köpa prästkragar och blåklint i den lilla staden Kungsbacka när du far dit för att göra dina ärenden. - Javisst kära Cornelia. Jag far med bussen i morgon förmiddag från Gröna Stugan. Idag ska jag ta bort ogräs och kratta gången så den är riktigt fin tills alla kommer. Men vem kan gå till Borgströms Bageri och hämta den skotska tårtan? Vill du att jag gör det också? Jag kan passa på när jag ändå ska gå till posten vid Släps station för att hämta ett paket från min gamle vän i Spanien. Bild Från vänster. Cornelia Winther, barnbarnet Madelaine Daller och Wilhelm Winther i matsalen, Villa Fridhem Det är snällt av dig mitt sändebud. Själv ska jag sätta mig och ringa till Berntssons och beställa alla varor som behövs till middagen. Greta Karlsson ska laga maten och då behöver vi ha allting hemma. Hon kommer tidigt på morgonen och vill gärna arbeta ostörd i köket. Vi får hålla oss undan. - Hjälper småflickorna dig? - Ja, de har lovat att hjälpa mig med dukningen. Men jag ska be Henry hjälpa mig med extraskivorna till bordet i matsalen och med att lägga på den stora duken. Tvätten kom med bud i förrgår från tvätteriet i Kungsbacka. Jag tror vi tar den ljusblå duken och det ostindiska porslinet den här gången. Det blir så vackert tillsammans med löparen i guldbrokad från Turkiet, blommorna och de blå ljusen. Servetterna viker vi som små båtar. Det påminner om lejdbåten vi for med till Sydamerika under brinnande krig. - Säg mig kära Cornelia vad bjuder du på till middagen? - Först får vi en vol- au- vant med champinjonstuvning. Till huvudrätt blir det sedan oxfilé Provencale med Hasselbackspotatis, färska sockerärter, färsk potatis och gräddsås. Och som efterrätt, skotsk tårta och trädgårdssmultron. Det är inte lätt att få tag i smultron till så många. Men Asta Eriksson hon har lovat att jag ska få köpa smultronen av henne. 11 (14)

12 Matsalen, vardagsrummet och det Blå rummet låg i en fil med stora fönster mot öster. I matsalen såg gästerna ut över ett hav av vita syrener. På de svagt gula väggarna hängde porträtt av tidigare generationer som bott på Särö. Cornelia underhöll gärna både gäster och familjemedlemmar med att berätta vad de hette, när de levde och om deras livsöden. Som den vana diplomathustrun hade hon en fantastisk förmåga att komma ihåg namn och koppla samman dessa med olika händelser. Figur 2. Familjen Winther anknytning till Särö, fortsättning från sidan 4. - Där över den öppna spisen hänger porträttet av Anna- Maria Bauck. Hon var en glad och varm person. Hennes barnbarn hette Nicole Oterdahl. Nicoles barnbarn i sin tur var Mina Hammarberg. Där på fotografiet till höger ser du Mina, min mormor. Hon är klädd för att gå på Amarantherbalen i Göteborg. Och där till vänster, hänger hennes fästman James. Han var min morfar. - Vem föreställer det där? Hon i blått som hänger på väggen intill de andra? - Jo, det är Mary Campbell- Barclay. Hon kom från Skottland tillsammans med sin syster och sin gamla mamma. Porträttet som hänger i hallen på övervåningen är grand maman. De hade flera ordspråk de tyckte om och ofta sa. Ett var Never cry over spilled milk. Ett annat Enough is as good as a feast och det tredje Cry and you will cry alone, smile and the world will smile with you. När middagen var över gick Wilhelm alltid ut till Greta Karlsson eller Aina Thorsson, två skickliga festkokerskor och Ellen Karlsson eller Karin Karlsson som serverade vid dessa speciella tillfällen. Han tackade dem för deras storartade insats som gjort middagen så lyckad. Även barnbarnen som hjälpt till fick ett varmt tack. När porslinet, som alltid diskades för hand, var rent och de vuxna drack kaffe och pratade för fullt i salongen gick flickorna ut till vännerna som väntade vid Schappet som omkring 1965 låg intill Stolpboden. 12 (14)

13 Sommarliv Vattnet från den egna brunnen gick inte att dricka. Det var för bräckt. Läsk och bordsvatten beställdes därför, samtidigt med maten, på telefon ett par gånger i veckan från både Gröna Stugan och från Berntssons Livs. Varorna kom i en låda av trä. De levererades med bil och bars upp för den långa backen av springpojken till baksidan av huset och in i köket. Där väntade Cornelia för att pricka av varorna på sin beställningslista. Bild Från vänster. Fru Palmblad och Ruth Wennerbäck. Borgströms Bageri levererade bröd, bullar och kakor. Skotska tårta beställdes till finare middagar. Den fick beställas i god tid, men den fanns alltid i sortimentet för den händelse någon familj med skotskt påbrå efterfrågade den. Borgströms bakade även mycket omtyckta pepparkakor med mandel i och mazariner, gröna på utsidan och fyllda med choklad. De köpte Wilhelm gärna på vägen hem från posten i Släps gamla stationshus där Fru Palmblad arbetade som postmästare. Ruth Wennerbäck från Sandö, Vallda hjälpe Cornelia och Wilhelm med städning och enklare tvätt. Hon cyklade från sitt hem på den slingrande vägen utmed Brandshultsviken, förbi Hördalen och till Särö. Cykel lutade hon alltid mot den stora eken intill muren vid Guntoftavägen. På den tiden var det tillåtet för allmänheten att ta en genväg, nere vid muren intill åkern, genom Villa Fridhems och Ellensberg trädgårdar och ut till Solallén. Under flera år kom Kalle med hatten för att sälja grönsaker och frukt. Han kom varje vecka och knackade på köksdörren. Beroende på säsongen fanns det gurka, små runda morötter, sockerärter, potatis, rödbetor, krusbär, röda och svarta vinbär, jordgubbar och ibland också hallon att välja på. Han log alltid ett brett, vänligt leende när han ställde upp sin korg på köksbordet. I slutet av talet gick vi till fiskaffären som låg i källaren i en av villorna på vägen ner till Sörvik, Stallviken. När fiskaffären upphörde hände det någon gång om sommaren att en fiskare kom och sålde fisk vid dörren. Asta Eriksson i Brandshult hade en fästman som hette Gösta Lindblom. Gösta hade egna bin och gjorde ljunghonung som levererades på beställning. Hilding Wennerbäck i Kyrkoby- Dala var också biodlare och sålde den omtyckta honungen. Det var en speciell händelse på sensommaren när honungen var klar och kunde hämtas, ofta i Gröna Stugan. Varje år kom en trädgårdsmästare och klippte den långa lindhäcken utmed muren mot åkern och vägen. Han bodde i Valldabacken, på vägen till Kungsbacka. Rosorna utmed huskanten skötta Wilhelm själv om. Nils Sme - Nisse Johansson hjälpte alltid Wilhelm med 13 (14)

14 oljepannan och elementen i huset. Han luftade dem och bytte ut dem efter hand. Han stängde av vattnet på vintern och satte på det igen innan Cornelia och Wilhelm kom med tåget från Stockholm i början av april. Uno Peterson i Solbyn var målare och hjälpte Wilhelm att måla om huset. Bild Från vänster. Festkokerskorna Aina Thorsson och Greta Karlsson samt Ellen Karlsson, som hjälpte till med serveringen. Bilder från Villa Fridhem ca En av Säröbussarnas chaufför, Åke Wiklund i Sannå- Dala var alltid mycket snäll mot Wilhelm och släppte av honom utanför grinden till Fridhem när han varit i Kungsbacka och hade famnen full av paket. Då slapp han gå från busshållplatsen vid Gröna Stugan. Bild 29. Cornelia och Wilhelm Winther i salongen, Villa Frihem Från diplomatlivet följde Cornelia och Wilhelm vanan att hålla sig väl underrättade om världsläget. De tog alltid intresserat del i händelseutvecklingen. Vid sidan om televisionen läste de varje dag flera olika tidningar för att bilda sig en så neutral och objektiv bild som möjligt. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter kom med posten i brevlådan. Expressen och Aftonbladet köptes varje dag i Schappet. Till söndagsmiddagarna kompletterades inköpen med vaniljglass och Marabou Guldnougat. Barnbarnen köpte isglass med mintsmak, kolor, tuggummi och veckotidningar, bland annat Illustrerade klassiker för sina veckopengar. Cornelia och William hade inte körkort och ägde aldrig någon bil. De färdades alltid med tåg eller buss, någon gång tog de taxi. All packning skickades varje år som gods på tåget, fram och åter mellan Stockholm och Göteborg. På Särö gick de alltid till fots. Wilhelm 14 (14)

15 tyckte mycket om att göra långa promenader in mot Släp och upp i Solbyn. Otto tyckte om att springa i Särö Västerskog, bada vid Snäckstrand och framför allt spela tennis. Cornelia promenerade till badhuset, via Bassängbacken för sin nästan dagliga simtur i havet. På vägen passerade hon villorna Lindenhof, Beau Rivage och Lyckan där tidigare generationer i familjen bott och där hon lekt i sin barndom. Sammanfattning Med det fantastiska stödet från alla vänliga och som farfar alltid framhöll, trofasta människor som bodde och verkade i Släp, säkert fler än de som nämnts här, kunde Cornelia och Wilhelms långa diplomatliv förvandlas till ett efterlängtat familjeliv på Särö i Villa Fridhem, deras Winther- palats. Referenser Böcker Barchaeus, Anders, G. Underrättelser angående landthushållningen i Halland, samlade under en resa, som, höglofl. Kongl. Wetenskaps-Academiens instruction, anträddes ifrån Stockholm den 6 Jun I Sahlgren, J. I Sahlgren Svenska Bygder i äldre beskrivningar, C. W. K. Gleerups förlag, Lund Heyman, Claes. Särö genom tiderna. En bok om fastigheterna och familjerna på Särö. Tre Böcker, Göteborg Jernberg, Torgny. Diplomatminnen från tio länder. Svensk Damtidning, Nr 39, Kuylenstierna, Elisabeth. När mormor var liten. Fru Nicoline Evers barndomsminnen. Nedtecknande julen Lagerberg, M. Göteborgare. Del I och II. Åhlén och Åkerlunds Förlag. Ernfried Nybergs Boktryckeri, Stockholm Nonnen, Emily E. Systrarna på Liseberg. Aktiebolaget Perssons Förlag, Göteborg Pihl Atmer, Ann Katrin och Jan Tham. Sommarnöjen vid vattnet. Bonniers Förlag Prytz, A. Särö. Anteckningar från hemmanet och badorten Särö i Hallands län, Fjäre härad och Släps socken. Oscar Isacsons Boktryckeri AB Rydberg, Viktor. Särö i Vandringar i Göteborg, Albert Ekmans fond, Göteborg Räkenskaper för Särö Badinrättningar 1870, Hammarberg. Släps Hembygdsgille. Boken om Släp en bygd att älska, Del II.. Bröderna Carlssons Boktryckeri AB, Varberg (14)

16 www Edholm, Edward. Från Carl XV:s dagar. Minnen brev och anteckningar. Stiftelsen Särö Kulturarvs samlingar. Besökt Margareta Hartelius släktforskning Tjocka Släkten. Släkttabeller över bland annat familjen Oterdahl, Besökt Släkttabeller över familjen Oterdahl, Stiftelsen Särö Kulturarvs samlingar. Besökt Stig Kempe om Hammarbergarnas Säröanknytning, Stiftelsen Särö Kulturarvs samlingar. Besökt Statens Arkiv. Register över Sveriges beskickningschefer. Besökt Bilder Första sidan - Villa Fridhem, Särö. Fotografi av Kai Merchel Christensen, Särömålaren akvarell Gåva till Wilhelm Winther på födelsedagen av Margaretha Hallencreutz, Särö. Bild 12 Lägenheten Fridhem, scannad från originalritning som tillhört Wilhelm Winther. Gåva till Axel Bergenstjerna cirka Bild 17 Uppfarten till Villa Fridhem, scannad ur Sundstedt Fredrik, Västkusten II, Halland, Åhlén & Söners naturböcker för sommarsemestern, Åhlén & Söners boktryckeri, Stockholm Scannade fotografier ur Cornelia och Wilhelm Winthers fotoalbum. Noteringar på fotografierna gjorda av Wilhelm Winther. Figurer över familjen Winthers anknytning till Särö gjord i PowerPoint av Maria Bergenstjerna. 16 (14)

Sida 1. Tabell 1

Sida 1. Tabell 1 2013-09-30 Sida 1 Philip Oterdahl. Handlande. Död 1753. Tabell 1 Gift med Johanna Christina Böker. Ägare Särö säteri. Död 1786. Anders Philipson Oterdahl. Grosshandlare. Född 1726 i Domkyrkoförs I Gbg

Läs mer

TRÄDVANDRINGAR - ETT MÖTE MED SÄRÖSKOGEN FÖR 100 ÅR SEDAN

TRÄDVANDRINGAR - ETT MÖTE MED SÄRÖSKOGEN FÖR 100 ÅR SEDAN TRÄDVANDRINGAR - ETT MÖTE MED SÄRÖSKOGEN FÖR 100 ÅR SEDAN Berä%elsen gjord med stöd av Säröli%eratur och bilder ur S9:elsen Särö Kulturarvs digitala samling. Och med några ord om trädens nyea och värde.

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER 1920-TALET Eskil Tåg-2009 I mitten av 1920 talet åkte Tora

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt Träna svenska A och B Häfte 9 Familj och släkt Lina Bertil Malin Karl Alfred Familjen Alms släkt Anna Familj Johan Pia Elins föräldrar Beata syskon kusiner Elin Albin Maria Familj Martin syskon syskon

Läs mer

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer.

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Året är 1916 Min mormor Gunhild Persson (1885-1975) och min morfar Karl Persson (1880-1940), bild enligt nedan, kommer för

Läs mer

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren Märta Viola föddes tisdagen den 11 maj 1909 som tredje barn till Augusta och Carl Sigfrid. De båda äldre barnen var tvillingar, och de föddes före äktenskapet. Båda dog efter tre dagar. Hon växte således

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

trädgårdskulla vid Vendelsö.

trädgårdskulla vid Vendelsö. Gagnefkullan som var trädgårdskulla vid Vendelsö. Denna artikel var införd i Haninge Hembygdsgilles tidning Glimtar hösten 2009. Den är skriven av Vendelsökännaren och hembygdsforskaren Henry Hall. Anna

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( )

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( ) Mor Anna född Söderbom 1866 1919 JJB:s första fru Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar I tidig ålder dog Bengt (3 maj 1889-23 maj 1889) Uno (1905 1907) Anna Söderbom

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Bilder och minnesfragment Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Detta album består av mammas efterlämnade bilder, brev och andra sparade minnen som jag och syskonen tog hand om efter hennes död. Lelle,

Läs mer

Handelsträdgården på Nösund

Handelsträdgården på Nösund Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap Årsskrift 2017 Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap ger varje år ut en liten skrift om ämnen som på olika sätt är

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

KAROLINA PÅ LYCKÅS. en kopp med minnen

KAROLINA PÅ LYCKÅS. en kopp med minnen KAROLINA PÅ LYCKÅS en kopp med minnen KAROLINA PÅ LYCKÅS Denna lilla kopp med vallmo, har räddats av min morfar från en backstuga som skulle rivas. Backstugan hette Lyckåsen och min morfars mormor bodde

Läs mer

HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR

HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR 1905 för mer än 100 år sedan födde Vilma Grahn en pojke som fick namnet Johan Gunnar. Gunnar var min far. Vilma hette Forsberg som ogift, men var nu gift med Frans

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Tabell 1. Tabell 2 (generation 1) (Från Tabell 1) Tabell 3 (generation 2) (Från Tabell 2) Tabell 4 (generation 3) (Från Tabell 3)

Tabell 1. Tabell 2 (generation 1) (Från Tabell 1) Tabell 3 (generation 2) (Från Tabell 2) Tabell 4 (generation 3) (Från Tabell 3) 2011-04-14 Sida 1 Erik Wijk. Skeppare. Född 1755. Död 1818. Tabell 1 Gift 1786 med Olivia Romare. Född 1759. Död 1829. Olof Per Wijk. Född 1786. Död 1856. Se tabell 2. Anna Catharina Wijk. Född 1794. Död

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA BURMAN ORDFÖRSTÅELSE halt (s 3, rad 1), isigt, lätt att glida och ramla mellanmål (s 5, rad 7), något lätt att äta, frukt till exempel stukat (s 7, rad 9), gått snett med,

Läs mer

Sida 1. Tabell 1

Sida 1. Tabell 1 2012-04-01 Sida 1 Tabell 1 James Dickson. Född 1748 i Skottland. Död 1826 i Storbritannien. Gift med Christina Murie. Född 1755 i Storbritannien. Död 1813 i Storbritannien. Robert Dickson. Grosshandlare.

Läs mer

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 nytt_original_0914 06-09-14 11.30 Sida 3 Innehåll Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 Mitt liv min barndom 10 min ungdom 22 mitt vuxenliv

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2. Rune Jakobsson?

Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2. Rune Jakobsson? Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2 Rune Jakobsson? 1978 Till vänster Pia och Anders första boende, en lägenhet på Sveagatan 1 i Göteborg. Till höger Therese och Thomas lägenhet i Stampen som de

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall

Läs mer

ANNA PERSSON. en kopp med minnen

ANNA PERSSON. en kopp med minnen ANNA PERSSON en kopp med minnen ANNA PERSSON Min mormor har skrivit om sin barndom och där kan jag läsa om hur min mormors mor Anna levde. Min mormor skriver När pappa var ute på olika uppdrag fick mamma

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

dessa satsdelar. Börja med att leta efter verb/predikat. Om ni kör fast på någon mening så lämna den till senare och fortsätt med nästa.

dessa satsdelar. Börja med att leta efter verb/predikat. Om ni kör fast på någon mening så lämna den till senare och fortsätt med nästa. Vintergrammatik 2017 OÖ vning 1a Dela upp meningarna nedan i satsdelarna SUBJEKT, PREDIKAT, OBJEKT och ADVERBIAL. Inga ord får bli över, utan varje ord skall inkluderas i någon av dessa satsdelar. Börja

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Sida 1. Tabell 1

Sida 1. Tabell 1 2011-04-15 Sida 1 Tabell 1 Jonas Anders Kjellberg. Född 1788. Död 1877 i Tådene (R). Gift med Amalia Tranchell. Född 1804. Död 1888 i Tådene (R). Jonas Henrik Reinhold "John" Kjellberg. Född 1823 i Göteborg.

Läs mer

Skolträff den 19 augusti 2014

Skolträff den 19 augusti 2014 Skolträff den 19 augusti 2014 Med elever som började skolan i Borgared i mitten av 1940-talet. Borgareds skola byggdes 1880. Lärare 1938-1945 var Elvira Nelson. Efter år 1945 anställdes ett antal vikarier

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Axel Johan Henrik Jonsson. Grosshandlare. Född 1844 i Vänersborg (P). Död 1931 i Ulricehamn (P). Adress

Axel Johan Henrik Jonsson. Grosshandlare. Född 1844 i Vänersborg (P). Död 1931 i Ulricehamn (P). Adress 2011-04-15 Sida 1 Tabell 1 Gustav Jonsson. Grundare av Wermlandsbanken. Född 1808. Gift med Johanne Mathilda Kafle. Född 1817. Axel Johan Henrik Jonsson. Grosshandlare. Född 1844 i Vänersborg (P). Död

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken.

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken. ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN UNNI DROUGGE ORD forna (s 5, rad 8) tidigare, vi säger forna Jugoslavien då landet inte finns längre vågigt (s 6, rad 5) hår som inte är lockigt eller rakt, utan lite böjt som

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Hej jag heter Johan och är 10 år gammal. Jag gillar parkour. Jag har parkourhandskar och egna skor som jag bara får använda när jag skall ut och köra sporten. Jag går

Läs mer

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia.

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia. Buchau - Bochou Carlsson Christiansson Johansson Eriksson Det sägs att det kom två vandrande gesäller någon gång på 1600-tal från Tyskland med efternamnet Buchau. Senare troligen stavat både Buchou, Bouchow

Läs mer

med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch)

med gårdsnamnet Mårs.(Mårsch) 1 Bensbyn no 4:9 Bomärke: med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch) Det här är en av gårdarna som finns med i 1645 års Jordabok, ett hus fanns i alla fall på samma tomt som det hus som finns där idag. Ägarna har

Läs mer

Ewa Lorichs Grill 70 år.

Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs (1844-1926) var Andreas Gustaf Grills (1827-1889) tredje hustru. Hon växte upp på den vackra karolinska herrgården Wahlsta i Västmanland. Med Andreas Gustaf fick hon

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2016

ÄVENTYRSVANDRING 2016 Jag råkade stuka foten igår. Det var inte på äventyrsvandringen utan på väg till den. Tina erbjöd mig sina kängor som gav bättre stöd åt foten och vristen. Vi bytte och det gick bra för båda att vandra

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik:

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik: Lektion 6 Ord och fraser: Familjen Uttal Fraser om familjen Grammatik: Verb: Hjälpverb + infinitiv Som Satsadverbial Possessiva pronomen Familj och släkt Jag heter Åsa och är gift med min man som heter

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Idag var det dags för vår nyvalde ordförande, Lars- Åke, att hälsa välkommen till sin första månadsträff. Som vanligt serverades kaffe och goda smörgåsar, så några

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Inledning. Med anledning av detta har jag satt ihop ett studiehäfte med frågor som kan bli ett stöd när minnen skall väckas till liv.

Inledning. Med anledning av detta har jag satt ihop ett studiehäfte med frågor som kan bli ett stöd när minnen skall väckas till liv. Mina Minnens Bok Inledning Detta studiematerial har kommit till efter att jag, på uppdrag av Jönköpings stadsarkiv, varit ute på tolv äldreboenden i de mindre kommundelarna. Syftet med besöken på äldreboendena

Läs mer

DALGRENS Lilla Tullen FoF

DALGRENS Lilla Tullen FoF DALGRENS Lilla Tullen FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Lilla Dahlgrens (Tullen) backstuga under Moboda 1785 byggde ryttaren Per Brunberg från Skränudden en

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: 978-91-47-11783-3 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Viola Hjalmarsson Jenny Liljedahl. Till minne av min kära Farmor Jenny Liljedahl, som jag minns som en stark, modig, och mycket bestämd kvinna. Som vuxen har jag

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Y VILJA ORDLISTA filosofiskt lagd (förordet) tänka mycket, vilja förstå saker perspektiv (förordet) här: se saker på ett nytt/annat sätt byte (s 10, rad 2) djur som vilda djur

Läs mer

Hem i historiska gångar

Hem i historiska gångar Hem i historiska gångar Lättade om hjärtat sprang vi vidare. Men vad menade hon med det där sista? Vi ålade oss igenom ett litet hål och följde en delvis raserad mur. Jag kände lukten av trä och sten,

Läs mer

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss Följande artikel är en direkt avskrift från Kalmar Läns Tidning lördagen den 28 april 1951 Artikeln kommer från Lars Lennartsson, sonson till Ingeborg Petersson. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta

Läs mer

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson.

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson. Småbruket Erikslund En av stugorna på Tingshustomten i Västerhaninge kallas Erikslund. Den flyttades hit från den lilla gården uppe i Tyrestaskogen av entusiastiska medlemmar och står nu intill stugan

Läs mer

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord:

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord: ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA gotter (sida 12, rad 12) ett annat ord för godis plikt (sida 16, rad 2) sådant som måste göras fasansfullt (sida 29, rad 11) hemskt, fruktansvärt pampigt (sida 32, rad

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt.

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. kontakt: forskargruppen@telia.com www.håtuna-håbo-tibble.se TORPET KURN, FICK SENARE NAMNET KARLSLUND Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. Inger Löfstedt

Läs mer

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca 1915. Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle betydligt större bostadsyta. Trähuset hyrdes ut när familjen inte hade användning

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. Kola och knäck 1. Vilken dag var den sista dagen före jullovet? 2. Vem firade Ebba och Ivar jul med varje år? 3. Varför kommer inte morbror Nils och firar jul

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Minnen Marianne Hellman

Minnen Marianne Hellman Barndomsminnen från somrarna hos mina kära morföräldrar Alexander och Ida Andersson Min morfar Alexander Andersson född den 17 augusti 1875 köpte Pukaberg 1:2 av Carl Andersson och hans hustru Adelina

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Emma. MTM:s skolwebb. - lässtopp och läslogg, diskussions- och skrivuppgifter. mtm.se/skola. Introduktion. Inför läsning skapa förförståelse

Emma. MTM:s skolwebb. - lässtopp och läslogg, diskussions- och skrivuppgifter. mtm.se/skola. Introduktion. Inför läsning skapa förförståelse Emma - lässtopp och läslogg, diskussions- och skrivuppgifter Ämne: Svenska, Svenska som andraspråk Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och SFI Lektionstyp: Lässtopp och läsloggar, diskussionsuppgifter och skrivuppgift

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Väggen 2, Vireda församling.

Väggen 2, Vireda församling. Väggen 2, Vireda församling. Efter vår trevliga kusinträff den 16-17 juni 2012 blev jag intresserad av fastigheten Väggen som fortfarande ägdes av Karl-Johan Johansson när Sonja föddes 1913. I juli tog

Läs mer

Nu ska vi åka till Sverige

Nu ska vi åka till Sverige Nu ska vi åka till Sverige Hanna Fagerlund Vad händer med ett folk de svenska myndigheterna frenetiskt eftersträvar att försvenska? Det var inte förrän 1957 förbudet för tornedalingar att tala meänkieli

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer