Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar"

Transkript

1 Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar

2 Det digitala biblioteket Bibliotek har alltid legat i framkant för det digitala, och det genomsyrar nu ofta hela bibliotekets verksamhet. Via bibliotekets webbsida kan låntagare inte bara se öppettider och kommande evenemang utan också söka i katalogen, reservera böcker, ställa frågor till bibliotekarier, delta i bokcirklar, och naturligtvis låna och läsa digitala böcker. Bibliotekets webb har i praktiken blivit en extra filial, Stockholms stadsbibliotek har exempelvis nästan lika många besökare på som på alla fysiska filialer sammanlagt. Digitala böcker kompletterar bibliotekets ordinarie sortiment och ger nya möjligheter att uppfylla bibliotekets uppdrag. I den här broschyren ger vi några praktiska tips och exempel på hur biblioteket kan få ut så mycket som möjligt av digital bokutlåning och göra den till en enkel och naturlig del av bibliotekets digitala närvaro. Varför låna ut digitala böcker på bibliotek? 75 % av svenskarna har smartphones i fickan. Vi lyssnar på musik, ser på tv-serier och läser böcker via digitala kanaler. För bibliotek som en viktig stöttepelare för läsning i samhället är det då viktigt att vara där deras låntagare är. Med digitala böcker blir även bibliotekets kärnverksamhet utlåning av böcker en naturlig del av bibliotekets digitala närvaro. Även det minsta bibliotek kan bygga upp ett stort och flexibelt utbud, utan behov av gallring, köhantering eller fjärrlån. Digital läsning når grupper som annars inte använder biblioteket i lika hög grad. Digital bokutlåning gör biblioteket tillgängligt för dem som av olika skäl har svårt att ta sig till biblioteket för att hämta böcker. Det pratas mycket om meröppet på biblioteken. Mer meröppet än 24 timmar om dygnet, åtkomligt från hela världen, är det svårt att ha!

3 Det digitala biblioteket är skräddarsytt Digital bokutlåning handlar om just bokutlåning det är inte en datatjänst, utan en ny kanal för att göra det som folkbibliotek alltid gjort. Det är därför viktigt att varje bibliotek kan anpassa sitt digitala bibliotek till sina egna förutsättningar, önskemål och strategier, precis som med urvalet av fysiska böcker och inredningen på biblioteket. Via plattformen Elib kan såväl stora som små bibliotek skräddarsy sin tjänst, både vad gäller vilka böcker de vill ta in och vilken webblösning de vill använda för att visa upp böckerna. Elib stödjer anpassningsbara lösningar som Arena och CS Library, och bibliotek kan även bygga en helt egen webbeller applösning. Här är några bra utgångspunkter för bibliotelets arbete med digitala böcker: Varför vill vi låna ut digitala böcker? På vilket sätt kan vi använda e-böcker för att uppfylla bibliotekets uppdrag gentemot samhället och våra användare? Vilka digitala böcker vill vi låna ut? Är t ex tanken i första hand att avlasta efterfrågan på populära titlar, eller att bygga upp ett brett utbud dia byggde Stockholm, Med hjälp av Axiell Me- Malmö och Katrineholms av äldre (och ofta billigare) titlar? bibliotek boktipsarappen Vilken målgrupp vill vi nå med de digitala böckerna? Digitala böcker är populära i barn till läsande. Bibblix, som inspirerar många olika grupper, men en lösning riktad t.ex. mot skolbarn har andra krav på sig än en riktad mot pensionärer Ju mindre datavana användarna har, desto mer behöver de enkelt upplagda sidor med tydliga instruktioner. Hur mycket jobb vill vi lägga på det? Vill vi skräddarsy vårt sortiment eller ha tillgång till alla titlar? Vill vi ha en standardsida, som innebär liten arbetsinsats men begränsade möjligheter till anpassning, eller en sida som kräver lite mer arbete men kan detaljanpassas för våra egna behov?

4 Det digitala biblioteket är tillgängligt E-bokens stora fördel är tillgängligheten, att den kan nås var som helst ifrån. Utnyttja det rätt så är biblioteket aldrig längre bort än ett klick, oavsett om låntagaren befinner sig på långresa, vid sommarstugan eller hemma en regnig dag. Ändå är det ofta bara 5-10% av ett biblioteks låntagare som överhuvudtaget känner till att deras bibliotek lånar ut digitala böcker. Speciellt om målet är att nå ovana läsare kan det behöva lyftas fram. Tänk på att digitala kanaler är en kommunikationsväg mellan bibliotekspersonal och låntagare! Naturligtvis bör det finnas en tydlig länk till e-boksutlåningen från bibliotekets förstasida. Men de flesta bibliotek har idag många digitala kanaler, och med e-boktips på fler ställen lyfts bibliotekets roll som förmedlare av litteratur fram ännu tydligare; i kalendariet på bibliotekets sida ( Författarbesök på tisdag låna och läs senaste boken här! ), via länkar på Facebook och Twitter, på framsidan till bibliotekets webbsida vid evenemang och temaveckor, i samband med bokcirklar, och mycket annat. Bokcirklar har t ex enorma möjligheter att spridas via digitala kanaler att göra böckerna tillgängliga digitalt är bara en del av det som kan göras när läsare och bibliotekarier kan dela både tankar och länkar i olika kanaler. Många bibliotek har också arbetat med olika sätt att lyfta fram de digitala böckerna på plats i biblioteket, t ex med hjälp av digitala informationstavlor, lappar med tips om att utlånade böcker också finns digitalt, upptryckta Kom igång -instruktioner vid informationsdisken med mera.

5 Det digitala biblioteket är inspirerande Precis som det fysiska biblioteket skyltar med böcker och bjuder in låntagarna att vandra runt bland hyllorna behöver även det digitala kunna ge ett enkelt sätt att lyfta fram böcker och hjälpa låntagarna att hitta det just de vill läsa. En bra sökfunktion som låter låntagare hitta böcker utifrån författare, titel eller kategori är förstås viktig. Men sökfunktioner är dåliga på att hitta det man inte vet att man letar efter, och bibliotek som enbart har sökrutor har ofta svårt att visa upp djupet och bredden i sin katalog och ge bra tips till låntagarna. De flesta webblösningar för bibliotek ger möjlighet att skräddarsy automatiserade listor över både populära böcker och nyinkomna titlar. Utnyttja dessa! De kräver inget extra arbete för att underhållas, men gör mycket för att lyfta fram böckerna och inspirera till nya upptäckter. För låntagare är en av bibliotekets viktigaste funktioner kunskapen som finns där, med informationsdisken och hyllorna med tips från bibliotekarier. Detta kan digitala kanaler också göra! Passa gärna på att lägga in fält på sidan med tips från bibliotekarier, som uppdateras regelbundet.

6 Det digitala biblioteket är mobilt I juni 2016 köptes Sveriges äldsta förlag, Norstedts, av ett företag som tillgängliggör ljudböcker i mobiler. Det är ett tecken i tiden; 2/3 av internettrafiken idag sker på mobiltelefoner och surfplattor. Digitala lösningar byggda för datorer försvårar alltså för två av tre användare, och det gäller inte bara digital bokutlåning utan allt biblioteket gör på webben. Det är enkelt löst om man tänker på att mobilanpassa sina sidor: Webblösningar behöver vara responsiva känna av vilken slags apparat besökaren använder och presentera sidan på ett sätt som passar den. Menyer måste vara möjliga att navigera med pekskärm. De får inte vara för små för ett normalstort finger, och inte kräva att man svävar med muspekaren över menyn för att aktivera den. Länkstrukturen bör vara enkel. I stället för att länka läsaren runt mellan flera olika sidor, försök presentera all relevant information på samma sida. Alla populära mallar för bibliotekssidor stödjer detta i dagsläget.

7 Det digitala biblioteket är användarvänligt Digital bokutlåning är tillgänglig på all den tekniska utrustning - dator, telefon, surfplatta, läsplatta som låntagarna ofta redan har i handen. För de allra flesta bjuder tekniken inget hinder när de väl lärt sig hur det ska fungera, men det finns mycket som kan göras för att ovana användare lätt ska komma igång med tjänsten, och för att vana användare ska kunna få hjälp om något går fel. Det är alltid enklare att informera i förhand än att rätta fel i efterhand! Ge tydlig information om varje bok: Format, längd på ljudböcker, information om uppläsare, och tydliga nedladdningslänkar. Ge tydliga instruktioner och kom-igång-guider: En enkel guide placerad synligt i anslutning till e-bokssidorna uppmuntrar nya låntagare att pröva på, och gör också utlåningen mer problemfri. Om problem ändå uppstår är det viktigt att ha en lista på lösningar på vanliga problem, så att låntagarna själva kan hitta dessa. Elibs supportdatabas gör det enkelt för biblioteket att ha detta på sin egen sida. KOM IGÅNG MED E-BÖCKER PÅ 5 MINUTER! 1. Installera ett program som kan läsa e-böcker: PC/Mac: Adobe Digital Editions ipad/iphone: Bluefire Reader Android: Aldiko 2. Registrera ett Adobe-ID och lägg in det i ditt läsprogram 3. Logga in på biblioteket, välj bok och klicka Låna 4. Ladda ner boken till läsprogrammet genom att klicka på Ladda ner. 5. Läs! Boken återlämnas automatiskt när lånetiden går ut. Länkar för provläsning och provlyssning gör det möjligt för låntagare att prova på en bok innan de bestämmer sig för att låna den. Många framgångsrika bibliotek håller introduktionsträffar dit nyfikna låntagare kan få hjälp att komma igång med digitala böcker. Att demonstrera hur en e-bok lånas, och sedan låta låntagare försöka på sina egna apparater med egna lånekort, tar ett par minuter.

8 Vi hoppas att denna skrift har gett er matnyttiga uppslag och frågeställningar. Ni är alltid välkomna att kontakta oss om ni vill ha fler tips eller undrar över någonting. MEDIA Axiell Media, med tjänsteplattformen Elib, är ledande i Norden inom distribution av digitala böcker. Företaget grundades år 2000 och ägs gemensamt av Axiell Group, Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts och Piratförlaget. Axiell Medias tjänster är öppna på lika villkor för alla förlag, bibliotek, skolor och bokhandlare. Axiell Media. Engelbrektsgatan 7, Stockholm axiellmedia.com.

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Säg hej till din nya bibliotekarie:

Säg hej till din nya bibliotekarie: Säg hej till din nya bibliotekarie: Det pågår en tyst revolution på våra folkbibliotek. För inte länge sedan var biblioteken oberoende. Fria att välja ut, köpa in och rekommendera litteratur och fakta

Läs mer

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 E-böcker och folkbibliotek Distribution, kommersialism och kontroll Svenska folkbibliotek har en svår situation när det gäller e-böcker. Biblioteken är en betydande distributör

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket Axiell Arena Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Idag är webben den moderna människans

Läs mer

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN TILL FÖRSVAR FÖR DET FRIA ORDET Vi tar för givet att man ska kunna låna böcker och andra medier på sitt bibliotek. Men i det självklara ryms också något större och viktigare; något

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA

HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA HUR DU LADDAR HEM E-BÖCKER FRÅN V8BIBLIOTEKENS HEMSIDA En lathund En lathund om hur man laddar hem e-böcker från v8bibliotekens hemsida: www.v8biblioteken.se. På V8bibliotekens hemsida får du tillgång

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! För datorer (PC/Mac) rekommenderar vi att använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions. 1. Skaffa lånekort och PIN-kod. För att låna e-medier krävs

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Operativsystemet Android är det system som driver smartphones och surfplattor från en mängd olika tillverkare som t.ex. Samsung, Sony, HTC, LG m.fl. Följ

Läs mer

FRAMTIDEN FÖR DIGITALA BÖCKER PÅ SVENSKA BIBLIOTEK. Falun, 4 maj 2011

FRAMTIDEN FÖR DIGITALA BÖCKER PÅ SVENSKA BIBLIOTEK. Falun, 4 maj 2011 FRAMTIDEN FÖR DIGITALA BÖCKER PÅ SVENSKA BIBLIOTEK Falun, 4 maj 2011 1 Digitala böcker E-böcker Ljudböcker 2 Elib Grundat år 2000. Ägare: Bonnierförlagen, Piratförlaget, Natur & Kultur och Norstedts Förlagsgrupp.

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

PM - statusrapport e-böcker

PM - statusrapport e-böcker 2014-03-28 PM - statusrapport e-böcker Osäker på terminologi och begrepp? Läs gärna dokumentet Frågor och svar om e- böcker! Inledning E-böckerna är mycket populära, under 2013 ökade e-boksutlåningen vid

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket www.axiell.se Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar - Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Axiell Arena Axiell Arena Axiell

Läs mer

Administration: Bibliotek (ny)

Administration: Bibliotek (ny) Administration: Bibliotek (ny) Det här dokumentet beskriver hur du administrerar inställningarna för ert bibliotek via Elib Admin (https://admin.elib.se). På sidorna finns hjälptexter för de olika funktionerna.

Läs mer

Produktion och distribution av digitala ljudböcker

Produktion och distribution av digitala ljudböcker Produktion och distribution av digitala ljudböcker En guide för förlag som vill producera och distribuera ljudböcker via Axiell Media Uppdaterad 2017-08-18 Materialet i denna guide får användas i andra

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM. Windows 7. Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA.

STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM. Windows 7. Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA. STUDIEHANDLEDNING [ E-BOK ] Till dator, smartphone eller surfplatta OPERATIVSYSTEM Windows 7 Windows 8.0, 8.1, 8.2... ANVISUA Anna Larsson Studiehandledning E-bok www.anvisua.se Copyright 2015 Anna Larssson

Läs mer

Produktion och distribution av digitala ljudböcker

Produktion och distribution av digitala ljudböcker Produktion och distribution av digitala ljudböcker Kravspecifikation Version 3.0 2015-11-18 Materialet i denna kravspecifikation får användas i andra sammanhang endast efter samråd med Elib. Elib AB Engelbrektsgatan

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Läsplatta Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Så lånar du böcker till läsplattan Letto Använd ett eget Adobe ID och ditt bibliotekskortnummer när du lånar och laddar ner dina e-böcker (epub)

Läs mer

LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD

LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD LÄS E-BÖCKER MED BLUEFIRE READER PÅ IPAD Bluefire Reader Manualen går igenom: - Skapa Adobe Konto - Låna en e-bok (text) från Mölndals Stadsbibliotek. Kräver lånekort och pinkod från biblioteket. http://bibliotek.molndal.se/web/arena/e-bocker-barn

Läs mer

Release notes. BOOK-IT PUB version

Release notes. BOOK-IT PUB version Release notes BOOK-IT PUB version 3.2 2017-09-20 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se

Läs mer

Produktion och distribution av digitala ljudböcker

Produktion och distribution av digitala ljudböcker Produktion och distribution av digitala ljudböcker Kravspecifikation Version 2.3 2014-09-05 Materialet i denna kravspecifikation får användas i andra sammanhang endast efter samråd med Elib. Elib AB Box

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Reserapport från New York, oktober 2015

Reserapport från New York, oktober 2015 Reserapport från New York, oktober 2015 Bakgrund Malmö Stadsbibliotek ingår i ett nationellt samarbete som arbetar med att skapa redaktionellt innehåll för barn i bibliotekens digitala kanaler. Till årsskiftet

Läs mer

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011 Statistik för Vimmerby bibliotek 211 Sammanställt av: Jakob Nylin Nilsson, IT- och Studiebibliotekarie Innehåll Utlån... 1 Något om vad som lånas... 3 Målgrupper och litterära kategorier... 4 Fjärrlån...

Läs mer

Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek

Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek Svensk Biblioteksförening Promemoria 2012-06- 15 Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek Låntagare ska även i framtiden ha tillgång till kultur och kunskap i olika publiceringsformer och format,

Läs mer

MTM. Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016

MTM. Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016 MTM Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Metod Resultat Användare Bibliotekarier Analys och slutsatser MTM Annotationer

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Denna guide visar hur du lånar e-ljudböcker på enheter med operativsystemen ios och Android. ios används i Apples produkter och

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening När kommer boomen? E-boksutredningen En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening Göran Konstenius Kungliga biblioteket Avd. för nationell samverkan Sidnummer 1 Varför en

Läs mer

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Ljudböcker Elin Ullman 1 Innehåll Detta dokument... 2 admin.elib.se... 2 Logga in... 2 Förlag... 2 Inställningar... 2 Förlagsprofil... 3 Hantera böcker... 4 Skapa

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Välkommen. till biblioteken i Nässjö

Välkommen. till biblioteken i Nässjö Välkommen till biblioteken i Nässjö Lånekort Det är gratis att skaffa bibliotekskort, men du måste visa legitimation. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket i Bergshamra

Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket i Bergshamra 4 Biblioteksundersökningar Telefonintervjuer med personer i åldrarna 18-74 år Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka PROGRAM/PLAN Medieplan för biblioteken i Dokumentets syfte Medieplanen har till uppgift att fungera som riktmärke för mediearbetet inklusive fjärrlån på biblioteken Dokumentet gäller för Biblioteken i

Läs mer

Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER

Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER WWW.BIBLIOTEKFH.SE 5 MÖTESPLATSER FÖR AVKOPPLING OCH UPPKOPPLING Mötesplatser med skön miljö för inspiration, samtal och läslust. Det är så vi vill

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Så här gör man Demokonto Biblioteken

Läs mer

Guide till SvD:s. digitala korsord

Guide till SvD:s. digitala korsord Guide till SvD:s digitala korsord Välkommen att prova SvD:s korsord digitalt. Du kan ha ett eller flera korsord i gång samtidigt och om ingen tävling pågår kan du även få ledtrådar och facit direkt på

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna

Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna Kravspecifikation En guide till förlag som vill producera och distribuera e-boksfiler via Elib Version 3.2 2014-09-05 Materialet i denna kravspecifikation

Läs mer

Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi.

Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi. Manual E600 Den här manualen tar upp läsplattans olika läsfunktioner, samt hur man laddar ner bibliotekets e-böcker via datorn och via wifi. För att du ska kunna låna böcker behöver du ha ett Adobe id.

Läs mer

Ditt bibliotek i Karlskrona

Ditt bibliotek i Karlskrona SVENSKA Ditt bibliotek i Karlskrona 2003-10-01 Ditt bibliotek I Karlskrona kommun finns ett Stadsbibliotek och tio biblioteksfilialer. Dessa bibliotek finns för att du ska kunna hämta kunskap och få inspiration.

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

BOOK-IT OFFLINE. Version

BOOK-IT OFFLINE. Version 2018-11-21 BOOK-IT OFFLINE Version 10.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se Innehåll

Läs mer

Att arbeta med. AudioIndex. på bibliotek

Att arbeta med. AudioIndex. på bibliotek Att arbeta med AudioIndex på bibliotek INLEDNING AudioIndex är ett hjälpmedel som utvecklades i samband med projektet Bibliotek 2007, ett biblioteksprojekt som drevs i Umeåregionen och fokuserade på ökad

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2 Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. Version 1.2 Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 3 1.1 Om inloggning...3 1.2 Skapa konton...3 1.3 Byta lösenord...3 1.4 När

Läs mer

Aktuell statistik om E-böcker

Aktuell statistik om E-böcker Aktuell statistik om E-böcker sammanställd av Ulrika Facht, Nordicom Tabeller och figurer Sidan Figur 1 Bokläsning/boklyssning i befolkningen 9 79 år en genomsnittlig dag 211 (procent) 2 Tabell 1 Bokläsning/boklyssning

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi >

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi > Fråga bibliotekarien Länkbiblioteket Sökslussen Metasökprogrammet Frank och Söksam biblioteken.fi > : Informationssökning { www.biblioteken.fi/informationssokning Centrala söktjänster för olika sökbehov

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Innehållsförteckning. Version 1.3

Innehållsförteckning. Version 1.3 Beskrivning av WeLib med BOOK-IT i backend för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. För ytterligare info om BOOK-IT hänvisas till http://bookit-hjalp91.axiell.com/web/help Version 1.3 Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm En dag i november 2015 lämnade delar ur personalen på Gagnefs kommunbibliotek Dalarna för att åka till huvudstaden och besöka Internationella biblioteket

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner Biblioteksresurser Vt 2014 Tanja Donner Text Ämnesguide Vårdvetenskap Söka hemifrån När ni klickar på länken till någon av våra databaser när ni inte är på högskolan kommer denna ruta att komma fram. Logga

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Distribution av e-böcker Färdiga filer

Distribution av e-böcker Färdiga filer Distribution av e-böcker Färdiga filer Kravspecifikation En guide till förlag som vill distribuera färdiga e-boksfiler via Elib Version 4.1 2014-11-28 Materialet i denna kravspecifikation får användas

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR3 Kulturutskottet. En bok är en bok är en bok? En fördjupningsstudie av e-böckerna i dag

Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR3 Kulturutskottet. En bok är en bok är en bok? En fördjupningsstudie av e-böckerna i dag Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR3 Kulturutskottet En bok är en bok är en bok? En fördjupningsstudie av e-böckerna i dag Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR3 3 En fördjupningsstudie av e-böcker

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Surfplatta i förskolan

Surfplatta i förskolan Bakgrund I vår förskola så arbetar vi utifrån läroplanen som är vår lag. All personal som jobbar inom förskola i Sverige har skyldighet att följa dessa när man arbetar. Därför så utformar vi även vårt

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

PUHH HOS OSS AB. Att synas. vi har verktygen för att komma i rampljuset. Marknadsföringsbyrå, Kvidinge

PUHH HOS OSS AB. Att synas. vi har verktygen för att komma i rampljuset. Marknadsföringsbyrå, Kvidinge PUHH HOS OSS AB Att synas vi har verktygen för att komma i rampljuset Marknadsföringsbyrå, Kvidinge ATTRAKTIV Er stadskärna är attraktiv, låt alla se det. Om alla tillsammans hjälps åt att göra stadskärnan

Läs mer

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek Medieplan 2015-2017 Älmhults Bibliotek Medieplan för Älmhults bibliotek Medieplanen gäller för Älmhults huvudbibliotek. Medieplanen ses över vart 3:e år. Cirkulationstal för facklitteratur och skönlitteratur

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Nyhetsdokument version 3 5.1

Nyhetsdokument version 3 5.1 Nyhetsdokument version 3 5.1 Produkt Version Releasedatum Mikromarc 3 5.1 14. november 2011 Ny och förbättrad funktionalitet Nedanför finner du en kort beskrivning av ny och ändrad funktionalitet i denna

Läs mer

Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp

Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp 1. Logga in på Facebook För att skapa en sida behöver du en egen personlig Facebook-profil. Har du inte det behöver du skapa en först. 2. Skapa sida Gå till

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Slutrapport för projektet Kurslitteratur som e-bok ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitetsbibliotek och elib

Slutrapport för projektet Kurslitteratur som e-bok ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitetsbibliotek och elib Slutrapport för projektet Kurslitteratur som e-bok ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitetsbibliotek och elib Wilhelm Widmark Stockholms universitetsbibliotek Februari 2003 Kurslitteratur som

Läs mer

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun 2018 Innehåll Syfte, mål och fokusområden... 2 Barn och ungdomar... 2 Personer med funktionsnedsättning... 3 Personer med annat modersmål och nationella

Läs mer

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek Information till specialpedagoger tillsammans med Lerums bibliotek 2017-09-12 Presentation Heidi Carlsson Asplund Lerum/Sjövik IFLA Kultur i Väst, konsulent Jag ska prata om Kort om biblioteken i Lerum

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna

Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna Distribution av e-böcker Elib producerar e-boksfilerna Kravspecifikation En guide till förlag som vill producera och distribuera e-boksfiler via Elib Version 5.0 2016-01-19 Materialet i denna kravspecifikation

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008 Gemensam e-kampanj i Östergötland Bakgrund Presskonferens om östgötabibliotekens gemensamma e-tjänster november 2006 Beslut om gemensam handlingsplan för 24- timmarsbiblioteket, april 2007 Lansering av

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT

INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT Sofia Aronsson ANVÄNDBARHET OCH GRAFISK DESIGN MIS 13, Nackademin Yrkeshögskola Lärare: Ellinor Ihlström Inledning... 3! Analys... 3! Hitta... 3! Förstå... 5! Använda... 6!

Läs mer