Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter"

Transkript

1 Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter

2 Innehåll

3 03 Om Vilpe Vent 4 Tillämpningar 6 Material, design och färgalternativ 8 Vårt system 10 Takgenomföringar 12 Avloppsluftare 18 Ventilation av takkonstruktion och vindsutrymme 20 Frånluftshuvar 22 Användning av takfläktar 24 Takfläktar 26 Radonskydd 29 Ventilation av eko-toalett 29 Antenn- och rörgenomföringar 31 Takluckor, takstosar för plåttak och rökgasfläkt 32 Ross ventilationsrör 33 Användning och dimensionering av Ross ventilationsrör 35 Att välja rätt Ross ventilationsrör 36 Takfläktarnas och frånluftshuvarnas kapacitet 37 Snabbval av takfläkt 38

4 Om Vilpe Vent

5 05 En ren och hälsosam inomhusluft är ingen självklarhet i dagens bostäder. Vi blir utsatta för föroreningar i form av damm, lukter, fukt etc. i den luft som omger oss och våra sällskapsdjur, vare sig vi bor i villa, radhus eller lägenhet. Förorenad och fuktig luft som inte transporteras ut på ett kontrollerat sätt kommer efter hand att komprimeras och sätta sig i byggnaden, vilket försämrar byggnadens skick och lämnar kvar föroreningarna. Detta går att förebygga med tillräckligt effektiv ventilation. En tumregel säger att ventilationen bör vara dimensionerad så att luften i bostaden byts ut varannan timme. Ett självdragssystem för ventilation, som bygger på att den varma och lätta inomhusluften stiger uppåt och ut genom kanaler eller ventiler, fungerar knappast kontrollerat under några väderleksförhållanden. Vid varmt väder är strömningen uppåt för svag, i kylig väderlek ofta för stark och när det blåser cirkulerar den dåliga luften runt från rum till rum. Självdragsventilation uppfyller inte dagens krav på inomhusmiljö och kan inte heller hålla byggnaden i gott skick tillräckligt effektivt. Ett mekaniskt frånluftssystem kan garantera en bättre kvalitet på inomhusluften än ett självdragssystem. I det mekaniskt styrda systemet transporterar man effektivt ut föroreningar, lukter och fukt via frånluftsventiler och -kanaler genom taket. Man kan själv reglera luftflödet och takfläkten i toppen på frånluftskanalen blåser ut den förorenade och fuktiga luften. SK Tuote Oy har utvecklat produktfamiljen Vilpe Vent, ett komplett mekaniskt frånluftssystem som fyller behoven både vid renovering och nybyggnation. Systemet har utformats så att produkterna passar för alla typer av byggnader och bostäder. Sedan introduktionen 1988 har produktfamiljen Vilpe Vent erbjudit ett komplett paket för frånluftsventilation i villor, radhus, flerbostadshus och fritidshus. Buller-, lukt- och fuktrelaterade olägenheter och skador kan minimeras när föroreningarna transporteras ut genom taket. Vilpe Ventsystemet omfattar bl.a. takfläktar och radonfläktar, frånluftshuvar, avloppsluftare, ventilationsrör, takgenomföringar och takluckor. En viktig roll spelar den motordrivna takfläkten, som effektivt blåser ut föroreningar och gammal förbrukad luft. När Vilpe Vent-produkterna ingår i husets ventilationssystem håller det inomhusluften ren och takkonstruktionen frisk. Huset måste kunna andas för att det ska bevaras friskt och erbjuda en god och hälsosam bomiljö. Välisolerade hus behöver ett ventilationssystem som renar inomhusluften. Under årens lopp kommer allt detta att öka värdet på huset.

6 Tillämpningar

7 07 Vilpe Vent är ett komplett system för frånluftsventilation samt ventilation av bl.a. takkonstruktion, kallvind och krypgrund. Takfläktar Takfläkten kan användas till hela bostadens frånluftsventilation eller till vissa delar, t.ex. kan den kopplas till en spiskåpa eller suga ut fukt från dusch- och badrum. Tester visar att Vilpe Vent takfläktar är tystgående och effektiva, vilket garanterar god boende komfort. Frånluftshuvar Frånluften förs effektivt ut ur bostaden genom frånluftskanaler och frånluftshuvar. Ansluts till bland annat ventilationsaggregat och spisfläktar. Avloppsluftare Med avloppsluftaren luftas ventilationen av avloppet. Frånluftshuv för centraldammsugare Med hjälp av frånluftshuven transporteras föroreningarna ut genom taket. Buller och damm försvinner ut genom taket och dammpartiklarna smutsar därmed inte heller ner huset ytterväggar. Radonfläkt Radonproblem kan motverkas genom en radonfläkt vilken skapar ett undertryck under huset. Vid hus med krypgrund kan ökad självdragsventilation minska radonhalten i huset. Takluckor Takluckan är en brand- och inspektionslucka, som används för passage mellan yttertak och vind. Antenn- och rörgenomföringar Med speciella antenn- och rörgenomföringar kan man dra ut rör, antenner och kablar samtidigt som man håller yttertaket tätt. Ventilation av takkonstruktion och kallvind Med en KTV ventilationssats, avluftare eller nockventilationspanna kan man ventilera ut fukt från husets vindsutrymme och takkonstruktion. Ross ventilationsrör Ross ventilationsrör används för ventilation av husets krypgrund för att förebygga fuktskador i krypgrunden och motverka radonproblem. Genom Ross ventilationsrör kan man också ta in frisk luft till en bastu på källarplanet, en eldstad eller ett ventilationsaggregat. Den fungerar också som luftintag då man installerar ett mekaniskt frånluftssystem eller använder en radonfläkt för radonskydd och ventilation av husets krypgrund.

8 Material, design och färgalternativ

9 09 Tillverkningsmaterial: Vilpe Vent-produkterna tillverkas av korrosionsbeständig, väderbeständig och slagtålig polypropenplast (PP) som är återvinningsbar. Plasten har också ett UVskydd. Materialet är kemiskt neutralt och klarar en temperatur på mellan -30 C och +80 C och kortare perioder -40 C till +120 C. Eventuella repor som kan uppstå vid hård mekanisk påverkan framträder inte så mycket tack vare att plastmaterialet är genomfärgat. De invändiga rören i takfläktar och frånluftshuvar är tillverkade i förzinkad stålplåt, och isoleringen består av mineralull, polyuretan eller polystyren. Design: - Vilpe Vent takfläktar och frånluftshuvar blåser luften uppåt för att luften skall spridas så bra som möjligt och undvika eventuell påverkan på takmaterialet. - P-modellerna är mycket enkelt att montera på olika taklutningar genom att justera in röret så att det är vertikalt och fixera med de skruvar som följer med i förpackningen. - Den horisontella placeringen av fläktmotorerna ger minimal slitning på lager och maximerar därigenom livslängden. - Utöver tekniska egenskaper har de krav som olika typer av byggnader och boendemiljöer ställer beaktats vid designen av produkterna. Produkterna har en behaglig utformning och de smälter väl in i den befintliga takbeläggningen. Vilpe Vent-produkterna finns i sex standardfärger: svart RR 33 - RAL 9005 brun RR 32 grön RR 11 grå RR 23 - RAL 7015 röd RR 28/29 - RAL 3009 tegelröd RR RAL 8004

10 Vårt system Vilpe Vent är ett komplett system, eftersom alla delar ovan tak levereras i samma paket. Takfläktar och frånluftshuvar finns i tre modeller för olika typer av installationer: P, S och Kon. Genomföringssatserna för takfläktar och frånluftshuvar av P-modell garanterar att genomföringen håller tätt. Genomföringarna passar alla vanligt förekommande taklutningar (under 50 grader). Det är mycket enkelt att montera P-modellerna på olika taklutningar genom att justera in röret så att det är vertikalt och fixera med de skruvar som följer med i förpackningen. Genomföringssatsen väljer man alltid utifrån takmaterialet. Samtliga takfläktar och frånluftshuvar av P-modell kan användas tillsammans med alla typer av genomföringar. I genomföringssatsen ingår undertaksbeslag och tillhörande skruvar.

11 11 Takfläktar och frånluftshuvar av S-modell kan placeras direkt ovanpå en ventilationskanal eller på en ljuddämpare som står på ett plant underlag. Därmed passar de även för låglutande tak. De används till exempel när man vill ha en lägenhetsspecifik ventilation i radhus och flerbostadshus. Med en takfläkt av S-modell kan man enkelt ersätta ett gammalt självdragssystem i samband med renovering av bostaden. En särskild monteringssats ingår för frånluftshuvar av S-modell, medan man måste skaffa den separat om man vill montera takfläktar av S- modell på ett plant underlag. Takfläktar och frånluftshuvar av Konmodell installeras i huvudsak på samma sätt som P-modellerna. Skillnaden är att takfläktar och frånluftshuvar av Konmodell monteras ovanpå en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare.

12 Genomföringssatser för tak Med en Vilpe Vent genomföringssats drar man rören genom taket vilket minimerar risken för fuktskador och olägenheter som buller och besvärande lukt. Att montera de vattentäta genomföringarna går snabbt och enkelt. Genomföringssatserna liksom de andra Vilpe Vent-produkterna har utformats för dem som vill arbeta enligt gör-det-själv-principen. Det räcker med en person för att utföra alla de moment som ingår i monteringen. Alla delar för monteringen ingår i leveransen och inga specialverktyg krävs. Detta gör Vilpe Vent till ett perfekt alternativ för hemmafixaren.

13 13 Vilpe Vent - taklutningar Rör Ø mm Universal Betongpanna Vittinge 1-kupig Vittinge 2-kupig Plåt XL XL XL Maxi Eliitti Classic Papp Flack papp Decra Eternit Obs! Taklutningarna i tabellen är endast riktvärden. Takprofilens höjd eller fästpunkten för undertaksbeslagen kan i extremfall inverka på värdena.

14 Genomföringar för betongpannetak Genomföringssats betongpannetak är avsedd för tak med betongpannor och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen ersätter en tvåkupig takpanna och passar betongpannor med måtten 330 mm (bredd) x mm (våghöjd). Genomföringen är 440 mm lång. Genomföringssats XL betongpannetak är avsedd för tak med betongpannor och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringen ersätter två stycken tvåkupiga takpannor och passar betongpannor med måtten 330 mm (bredd) x mm (våghöjd). XL-genomföringen är 810 mm lång. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna. Universal genomföring för tegeltak Genomföringssats Universal är avsedd för alla slags tegeltak: betong, ler och keramiskt. Den passar för både en- och tvåkupiga tegel samt släta tegeltyper. Universal genomföringen används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 532 mm hög och 400 mm bred. I genomföringssatsen ingår undertaksbeslag, 3 tätningar enligt olika tegelprofiler, underkantsstöd och behövliga skruvar 2 x 80 mm och 2 x 38 mm skruv. Genomföringen består av två olika plastmaterial, hård PP och en formbar mjuk, gummiliknande termoplastiskt gummi. I det mjuka termoplastiska korrugerade gummit finns också ett aluminiumgaller, vilket gör att gummin håller formen när den formats enligt tegelunderlaget. Tätningsmassan under det korrugerade gummit säkerställer att anslutningen är vattentät. Genomföringar för lertegeltak Genomföringssats Vittinge är gjort för Vittinge lertegeltak men passar även andra likadana profiler. Genomföringssats Vittinge används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringssatser finns för både en- och tvåkupiga lerpannor. Genomföringssatsen för enkupiga pannor passar för E13-pannor, som har måtten 420 x 235 mm. Genomföringssatsen för tvåkupiga pannor passar T11-pannor, som har måtten 420 x 280 mm. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna.

15 Genomföringar för plåttak 15 Genomföringssats plåttak är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen tätar väl och består av en gummistosar, som nedtill är ihopvulkad med en aluminiumfläns, vilken formas enligt plåtprofilen. Genomföringssatsen passar dock inte höga, kantiga profiler (se speciallösning s. 17). Yttermåtten är 460 mm (bredd) x 355 mm (längd). Tätningsmassa, undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Genomföringssats XL plåttak är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. Genomföringens övre del monteras under nockplåten medan sidorna formas efter plåtprofilen. XL-genomföringen är 500 mm bred och 1040 mm lång. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Maxi genomföring för plåttak Genomföringssats Maxi är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen passar till exempel följande plåtprofiler: Maxi, Scanpanna, Lindab takpanna Låg (LPE) samt andra liknande profiler. Genomföringen har måtten 247 mm (bredd) x 330 mm (längd). Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Eliitti genomföring för plåttak Genomföringssats Eliitti är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen passar Diplomtak och andra liknande profiler. Genomföringen är 242 mm bred och 315 mm lång. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen.

16 Genomföringar för falsade plåttak Genomföringssats Classic är avsedd för falsade plåttak (slätplåt) och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 266 mm bred och 328 mm lång. Genomföringssats XL Classic är avsedd för falsade plåttak (slätplåt) och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringen är 347 mm bredd och 550 mm lång. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna. Genomföringar för papptak Genomföringssats papptak monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Flänsen är 150 mm bred och genomföringens yttermått är 488 mm (bredd) x 583 mm (längd). Genomföringssats XL papptak monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringens fläns är 150 mm bred och genomföringens yttermått är 590 mm (bredd) och 800 mm (längd). Hög genomföringssats papptak är avsedd för flacka papptak. Den monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringens höjd är 200 mm och flänsen är 150 mm bred. Eftermontering av genomföringar för papptak Genomföringssats Classic kan användas till eftermontering på papptak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Classic-genomföringen är 266 mm bred och 328 mm lång. Genomföringssats XL Classic kan användas till eftermontering på papptak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. Genomföringens bredd är 347 mm och längd 550 mm. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Vid monteringen på papptak ska tätningsmassa användas.

17 Genomföringar för Decratak 17 Genomföringssats för Decratak används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 290 mm bred och 374 mm lång. I genomföringssatsen ingår tätningsmassa, undertaksbeslag och tillhörande skruvar. Genomföringar för Fibercementtak Genomföringssats Eternit passar fibelcementtak där vågprofilen är 177 mm bred och 57 mm hög. Den används med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 480 mm bred och 620 mm lång. Undertaksbeslag Undertaksbeslagens funktion är att förhindra att vatten från undertaket rinner ned i isoleringen. Vid undertak av papp monteras beslaget mellan råsponten och pappen. Vid undertak på rulle fästs beslaget i läkten vilket höjer undertaket och förhindrar att vattnet kommer in i isoleringen. Undertaksbeslag finns såväl för de mindre genomföringssatserna som för XL-satsen. Undertaksbeslag ingår i alla genomföringssatser. Speciallösning För höga kantiga plåtprofiler (rak takplåt), gamla lerpannor och andra fall där - genomföringarna inte passar kan man skaffa en passande slätplåt hos en plåtslagare och montera Classic-genomföringen på denna. Plåten bör alltid monteras så att den börjar under nockplåten.

18 Avloppsluftare Enligt god byggpraxis ska huset ha en avluftning av avloppet. Vilpe Vent avloppsluftare är avsedda för luftning av avloppsrör, med andra ord tar de bort illaluktande luft från avloppet. Avloppsluftaren finns både isolerad och oisolerad. För bästa effekt bör avloppsluftaren monteras på taket så att den stiger över takåshöjd. På detta sätt kan luften strömma fritt och luktolägenheter uppstår inte. Avloppsluftare oisolerad Den oisolerade avloppsluftaren har diametern 110 mm och finns i höjderna 200, 300 och 500 mm. Avloppsluftaren finns med hatt eller utan. Hatten har en höjd på 150 mm. Med avloppsluftaren följer skruvar som används för att montera den i takgenomföringen. Utöver avloppsluftaren behövs en genomföringssats som passar för det aktuella taket samt vid behov ett flexrör som kan användas för att enkelt ansluta avloppsluftaren till avloppsröret. Avloppsluftare isolerad En isolerad avloppsluftare används där det finns en risk att en oisolerad avloppsluftare fryser igen och man vill säkerställa att ventilationen fungerar även vintertid och förhindrar luktolägenheter. Den isolerade avloppsluftaren är 350 eller 500 mm hög och diametern 110 mm samt yttre diametern 160 mm. Avloppsluftaren finns med eller utan hatt. Hatten är ca 150 mm hög. Skruvar medföljer för fastsättning av avloppsluftaren i genomföringen. Utöver avloppsluftaren behövs en genomföringssats som passar för det aktuella takmaterialet samt vid behov ett flexrör som kan användas för att enkelt ansluta avloppsluftare till avloppsröret. Kon-avloppsluftare Kon-avloppsluftare är avsedd att monteras i en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare. Övre delen av plåtkonen måste vara Ø 170 mm. Kon-avloppsluftaren är isolerad och fryser därför inte till utan förhindrar luktolägenheter även vintertid. Anslutningen mellan kon-avloppsluftaren och plåtkonen tätas genom att plåtkonen placeras i de spår som finns i avloppsluftarens nedre del. Kon-avloppsluftaren är 250 mm hög med en inre diameter på 110 mm och en yttre på 160 mm. Kon-avloppsluftaren finns med eller utan hatt. Hatten är cirka 150 mm hög. Med Kon-avloppsluftaren följer skruvar som används för att montera den i plåtkonen. Vid behov går det också att skaffa ett flexrör, som gör det enkelt att ansluta avloppsluftare till avloppsröret.

19 19 Flexrör Med ett flexrör kan man enkelt ansluta en avloppsluftare till ett avloppsrör om dessa inte möts. Flexröret har en tolerans för rörelser i sid- och höjdled hos avloppsluftare och avloppsrör. På grund av den flexibla anslutningen inverkar rörelserna inte på deras funktion. Flexröret kan anslutas till ett avlopp som har diametern 75 eller 110 mm. Flexröret ansluts till avloppsluftare med medföljande klammer. Isoleringsmantel Med hjälp av isoleringsmanteln kan man enkelt isolera gamla avloppsluftare som har diametern 110 mm. Isoleringen består av polystyren (frigolit), som löser problemen med igenfrysning av gamla avloppsluftare och förhindrar på så sätt avloppslukten att komma in i huset. Med isoleringsmanteln kan man också förnya rörens utseende och färg. Den passar både gjutjärns- och plaströr och många andra rörmaterial. Isoleringsmantel har en ytterdiameter på 160 mm och är 475 mm hög men kan även kapas till önskad längd. Vare sig rörsystemet är 5 eller 50 år gammalt blir effekten densamma förbättring av utseende och funktion på befintliga rör med isoleringsmanteln som monteras ovanpå det gamla röret med medföljande skruvar.

20 Ventilation av takkonstruktioner och vindsutrymme Av olika orsaker finns det alltid en del fukt i takkonstruktioner. När byggnaden används uppstår diffusion av vattenånga. Den invändiga fuktigheten i byggnaden kommer från konvektion. Fukten förs in i byggnaden även via utomhusluften. Fukt i byggnaden efter byggskedet orsakas av själva byggmaterialet, brister i förvaring eller fuktskydd. För stor fuktighet främjar bildandet av svampar, mögel och mikroorganismer. Fuktskador kan undvikas genom ventilation av takkonstruktionerna. En undertrycksavluftare ventilerar takkonstruktionerna och tar effektivt bort fukt. Den kan också användas som ventilation i ett kallt vindsutrymme. Undertrycksavluftaren utnyttjar den skillnad i lufttryck som vinden orsakar. För en fungerande ventilation krävs endast att tilluften obehindrat kommer in i konstruktionen, t.ex. öppningar vid takfoten eller ventilgaller i gavlarna. KTV ventilationssats Med hjälp av en KTV ventilationssats kan man ventilera takkonstruktion och vindsutrymme samt även avlufta avloppet. Ventilationssatsen finns för olika takbeläggningar och urvalskriteriet är det samma som för takgenomföringarna (se sid ). Det enda undantag är att Papp-KTV kan också installeras på nocken eller mot väggen. KTV-satsen innehåller ventil, genomföring, Ø 110/125- adapter, undertaksbeslag och fästskruvar. Det går dessutom att få paketet med ett flexrör, om man vill använda ventilationssatsen för att avlufta avloppet.

21 Nockventilatorer 21 Nockventilationspannan och Nockplåtsventilator är undertrycksavluftare som placeras på taknocken på en betongpanna eller på plåttak. Båda används till att ventilera undertak och vindsutrymme. Nockventilationspannan passar de flesta betongpannetak och ersätter en nockpanna. Röret är 150 mm högt med en totalhöjd på 300 mm. Den består av ett rör med diameter 110 mm, hatt, genomföring för taknocken och fästskruvar. Hatten förhindrar att vatten kommer in i takkonstruktion och vindsutrymme. Nockplåtsventilator passar på rund, triangulär samt bandtäckt plåttaksnock. Nockplåtsventilator kan lätt monteras på olika nockvinklar. Rekommenderat mellanrum är 3 meter. Öppningens storlek motsvarar ett rör med diameter 160 mm. Nock Alipai avluftare Nock Alipai avluftare kan användas för ventilation av takkonstruktion och vindsutrymme i hus med papptak. Den monteras på taknocken mellan två papplager. Nock Alipai finns för två lutningar, 14 respektive 27 grader. På modellen för 14 graders lutning är rörets diameter 110 mm. Nock Alipai för 27 graders lutning finns i tre dimensioner: 75, 110 eller 160 mm i diameter. Nock Alipai levereras med en hatt, som förhindrar att vatten kommer in i takkonstruktion eller vindsutrymme. Avluftare En oisolerad avluftare med hatt kan användas för självdragsventilation av takkonstruktion och vindsutrymme. Detta alternativ passar alla beläggningsmaterial, och utöver avluftaren behövs en genomföringssats som passar takmaterialet. Avluftaren är 200, 300 eller 500 mm hög med en diameter på 110 mm (till totallängden av avluftare tillkommer även hattens höjd 150 mm). Medföljande skruvar används för att fästa avluftaren till takgenomföringen.

22 Frånluftshuvar Vilpe Vent frånluftshuvar transporterar effektivt frånluften ut ur bostaden. Med hjälp av frånluftshuvarna kan luften ledas ut från bland annat ventilationsaggregat, värmepump och spiskåpa. Vilpe Vent frånluftshuvar finns i tre modeller P, S och Kon. Frånluftshuvarna är utformade så att strömningsmotståndet är minimalt samtidigt som de förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Utblåsningsriktningen är uppåt för att på bästa sätt sprida luften och förhindra att takmaterialet påverkas av frånluften. Vilken modell man bör välja avgörs av takmaterial och takutformning. Se diagrammet över frånluftshuvarnas kapacitet på sidan 37. Exakta uppgifter om effekt och mått finns i produktbroschyren Takfläktar och Frånluftshuvar. Frånluftshuv P Frånluftshuvar av P-modell kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Med genomföringar kan den monteras på takbeläggningar med nästan alla vanliga taklutningar (under 50 grader). P-modellen är isolerad och finns i höjderna 400, 500 och 700 mm. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spiralfalsat rör (spirorör) kan anslutas på längd av cirka 300 mm. Lodrät montering är därför enkelt även i trånga vindsutrymmen och samtidigt får man en robust och stabil konstruktion. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi, som gör anslutningen mellan röret och kanalen med det spiralfalsade röret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. För montering av P-modell frånluftshuv behövs en genomföringssats som passar takmaterialet. Tabellen bredvid anger vilken genomföringssats som passar till respektive frånluftshuv. Om kanalen är 160 mm bör man istället använda en XL 160 frånluftshuv för att röret ska bli välisolerat hela vägen. Genomföringssats (0-160 mm): Frånluftshuv-125: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 225 mm XL-Genomföringssats ( mm): XL-Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-Frånluftshuv-200: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-Frånluftshuv-250: kanalstorlek 250 mm, rörets yttre diameter 300 mm Frånluftshuv S Frånluftshuven av S-modell har utblåsningsriktning uppåt och passar för lägenhetsspecifik ventilation i flervåningsoch radhus. S-modellen kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Den monteras med hjälp av medlevererad S- monteringssats på en plan yta, exempelvis ljuddämpare, fördelningslåda eller annan låda på taket gjord av plåt, papp eller något annat motsvarande material. Bottenplattan måste vara minst lika stor som S-monteringssatsen. När S-modellen monteras på ett vågrätt underlag tätas anslutningen med en tätning som ingår i S-monteringssatsen. S-monteringssatsen består av en tättslutande infästning samt ett anslutningsrör av förzinkad stålplåt med läpptätning av gummi. Läpptätningen säkerställer att anslutningen mellan röret och kanalen är lufttät. I renoveringsobjekt kan S- frånluftshuven också monteras direkt på röret, vilket gör att den kvadratiska S- monteringssatsen inte behövs. S-125 Frånluftshuv: kanalstorlek 125 mm, monteringssats 250 x 250 mm S-160 Frånluftshuv: kanalstorlek 160 mm, monteringssats 300 x 300 mm S-200 Frånluftshuv: kanalstorlek 200 mm, monteringssats 400 x 400 mm S-250 Frånluftshuv: kanalstorlek 250 mm, monteringssats 400 x 400 mm

23 23 Frånluftshuv Kon Frånluftshuvar av Kon-modell är avsedda för montering på en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare. Frånluftshuvar av Kon-modell kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Övre delen av plåtkonen måste vara Ø 170 mm när man montera Kon-Frånluftshuv-125. När man montera Kon-XL-Frånluftshuv 160, 200 eller 250 måste övre delen av plåtkonen vara Ø 315 mm. Anslutningen tätas genom att plåtkonen monteras i de spår som finns i den nedre delen av det isolerade röret. Kon-Frånluftshuv-125 är cirka 400 mm hög och alla Kon-XL-Frånluftshuvar är 450 mm höga. Alla Kon-modellerna är isolerade. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spiralfalsat rör (spirorör) kan anslutas på längd av cirka 300 mm. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi, som gör anslutningen mellan röret och kanalen med det spiralfalsade röret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Skruvar för fastsättning av röret i plåtkonen medföljer. Övre delen av plåtkonen Ø 170 mm: Kon-Frånluftshuv-125: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm Övre delen av plåtkonen Ø 315 mm: Kon-XL-Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm Kon-XL-Frånluftshuv-200: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm Kon-XL-Frånluftshuv-250: kanalstorlek 250 mm, rörets yttre diameter 300 mm Frånluftshuv för centraldammsugare Frånluftshuv för centraldammsugare leder ut avluften från dammsugaren genom taket. På detta sätt stör ljudet av dammsugaren inte grannarna och dammet smutsar inte ner husets ytterväggar. Röret till den isolerade frånluftshuven finns i höjderna 300 och 500 mm. Innerrörets diameter är 75 mm och den yttre diametern 110 mm. Förutom den 150 mm höga hatten ingår en röranslutning med rördiameter 44/50 mm samt skruvar för montering av genomföringen. Utöver frånluftshuven behövs en genomföringssats som passar det aktuella takmaterialet.

24 Användning av takfläktar 1. Frånluft från spiskåpa sköts med hjälp av en separat takfläkt. 2. Frånluft från krypgrund sköts med hjälp av en separat takfläkt. 3. Avloppet ventileras med hjälp av en avloppsluftare. 4. Frånluft från ventilationsaggregat sköts med hjälp av en frånluftshuv. Utgående luft Avloppsventilation Utgående luft Frisk luft till ventilationsenhet Ventilationsaggregat Inkommande luft Frisk luft Frisk luft Varje lägenhet / kontor ventileras separat med hjälp av en takfläkt Utgående luft Frisk luft

25 Det naturliga ventilationssystemet omvandlas till ett mekaniskt. 25 Utgående luft Frisk luft Både garage och lagerutrymme har separata takfläktar. Utgående luft Frisk luft

26 Takfläktar Med Vilpe Vent takfläktar kan man hantera hela bostadens frånluftsventilation eller valda delar av den, t.ex. suga ut fuktig luft från dusch- och badrum eller koppla fläkten till spiskåpan i köket. Med spiskåpan ansluten till en takfläkt reducerar man också ljudnivån i köket. Tester har visat att Vilpe Vent takfläktar är tystgående och effektiva, vilket bidrar till god boende komfort. Takfläktarna är utformade så att strömningsmotståndet är minimalt samtidigt som de förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Utblåsningsriktningen är uppåt för att på bästa sätt sprida luften och förhindra att takmaterialet påverkas av frånluften. Separat arbetsbrytare behövs ej då fläkten är försedd med stickpropp. Takfläkten är avsedd för kontinuerlig drift. Den bör ständigt vara i gång, åtminstone med liten effekt, så att den inte fryser till under frostiga vinterdagar. Takfläktarna har som standard en inbyggd termokontakt med automatiskt återställning. Varvtalet kan regleras steglöst med en tyristor eller i fasta steg genom en transformator med olika utspänningar. Installationen av takfläkten får enbart utföras av en behörig elinstallatör. De enda serviceåtgärderna är rengöring och kontroll av fläkthjulet. Motorenheten går också lätt att öppna utan verktyg då man ska koppla loss den för service. Det finns tre modeller av Vilpe Vent takfläktar: P-, S- och Kon-serien. Vilken av modellerna som bör väljas avgörs av takmaterial och takutformning. Se diagrammet över takfläktarnas kapacitet på sidan 37. Exakta uppgifter om effekt och mått framgår av produktbroschyren Takfläktar och Frånluftshuvar. Takfläkt P Takfläktar av P-modell kan anslutas till en ventilationskanal med rördiameter 125, 160 och 200 mm. Med passande genomföringar kan den monteras på praktiskt taget alla typer av takbeläggningar med vanliga taklutningar (under 50 grader). Takfläkten av P-modell är isolerad och finns i höjderna 400, 500 och 700 mm. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spirorör kan anslutas på en längd av cirka 300 mm. Lodrät montering går därför lätt att göra även i trånga vindsutrymmen och samtidigt får man en robust och stabil konstruktion. takfläkt. Om kanalen är 160 mm bör man istället använda en XL E220P takfläkt för att röret ska bli välisolerat över hela längden. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi som gör anslutningen mellan röret och spiroröret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Fästskruvar kommer med takfläkt. I modellerna E150P och E190P har röret dessutom en 200 eller 400 mm lång ljuddämpare beroende på fläktens höjd. Innerröret i dessa modeller är av perforerad stålplåt som isolerats med 50 mm mineralull. Det finns 8 kapacitetsklasser bland P-modellens takfläktar. För montering av takfläkten behövs dessutom en genomföringssats som passar takmaterialet. Tabellen bredvid anger vilken storlek av genomföringssatserna som passar till respektive Genomföringssats (0-160 mm): E80P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm E120P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm E150P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 225 mm E190P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 225 mm E220P Takfläkt: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 225 mm XL- Genomföringssats ( mm): XL-E220P Takfläkt: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E250P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E280P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E310P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm

Åtgärder mot radon i bostäder

Åtgärder mot radon i bostäder Åtgärder mot radon i bostäder 2 Vi utsätts alla för strålning Till största delen kommer strålningen från radioaktiva ämnen i världsrymden, marken, byggnadsmaterial i bostaden, vatten som används i hushållet

Läs mer

Ventilera rätt. Bra att veta om ventilation av hus och lägenheter

Ventilera rätt. Bra att veta om ventilation av hus och lägenheter Ventilera rätt Bra att veta om ventilation av hus och lägenheter Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka

Läs mer

Åtgärder mot radon i bostäder

Åtgärder mot radon i bostäder Åtgärder mot radon i bostäder Vi utsätts alla för strålning. Till största delen kommer denna från radioaktiva ämnen i marken, byggnadsmaterial i bostaden, vatten som används i hushållet, världsrymden och

Läs mer

Åtgärder mot radon i bostäder

Åtgärder mot radon i bostäder Åtgärder mot radon i bostäder Vi utsätts alla för strålning. Till största delen kommer denna från radioaktiva ämnen i marken, byggnadsmaterial i bostaden, vatten som används i hushållet, världsrymden och

Läs mer

Att ventilera hus. Kompendium. Fakta och bakgrund om ventilation av hus och lägenheter

Att ventilera hus. Kompendium. Fakta och bakgrund om ventilation av hus och lägenheter Att ventilera hus Kompendium Fakta och bakgrund om ventilation av hus och lägenheter Fotot associerar till en allmän uppfattning om vad som är bra luftkvalitet. Foto: Joakim Achim Friedrich, Göteborg Förord

Läs mer

Pax hjälper din bostad att andas. Fläktar Tilluftsventiler Ventilation med värmeåtervinning

Pax hjälper din bostad att andas. Fläktar Tilluftsventiler Ventilation med värmeåtervinning Pax hjälper din bostad att andas Fläktar Tilluftsventiler Ventilation med värmeåtervinning Pax hjälper din bostad att andas På en punkt är ni ganska lika varandra, du och ditt hus, ni behöver båda andas

Läs mer

HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS. Handboek voor de installatie van VELUX dakvensters. Handbok för yrkesmän

HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS. Handboek voor de installatie van VELUX dakvensters. Handbok för yrkesmän HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS Handboek voor de installatie van VELUX dakvensters Handbok för yrkesmän Förord Handboken vänder sig till yrkesmän som skall montera in VELUX produkter. Boken beskriver framför

Läs mer

PLANERINGS- OCH INSTALLATIONSANVISNING

PLANERINGS- OCH INSTALLATIONSANVISNING VALLOX VENTILATION Planering Installation Ibruktagande 2 4 4 6 1 3 TIONSANVISNING 8 7 1 2 3 4 5 6 7 8 9 5 Ventilationsaggregat Ventilationsstyrning Spisfläkt Takgenomföring Ventiler Kanaler Ljuddämpare

Läs mer

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR + VARFÖR KASTA BORT ENERGI NÄR MAN KAN ÅTERVINNA DEN? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar upp energi från den varma inomhusluften

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE FRÅNLUFT NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem.

Läs mer

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 Stefan A. Johansson Uppsala universitet Helsingborg 2004-05-05 stefanajohansson@yahoo.se 1 Sammanfattning Energi som inte används

Läs mer

Ventilera bort dålig lukt, fukt och radon

Ventilera bort dålig lukt, fukt och radon Ventilera bort dålig lukt, fukt och radon BEHOV När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner? Är du orolig för radon?

Läs mer

Reviderad utgåva 2009. Värme i villan

Reviderad utgåva 2009. Värme i villan Reviderad utgåva 2009 Värme i villan 2 Andreas Bylund/Folio Innehåll Värme i villan 4 Att köpa hus 6 Att bygga nytt 8 Husets klimatskal 10 Ventilation 12 Värmespridningen i huset 14 Anpassad värme med

Läs mer

Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar

Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar Vi har fått det betydligt varmare i vårt hus under vinterhalvåret och svalare på sommaren. En nöjd tilläggsisolerare Deltagare projekt för tilläggsisolering

Läs mer

BENDERS tak MONTERINGSANVISNING PALEMA OCH EXKLUSIV BETONGTAKPANNA. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Mer om Benders www.benders.

BENDERS tak MONTERINGSANVISNING PALEMA OCH EXKLUSIV BETONGTAKPANNA. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Mer om Benders www.benders. BENDERS tak MONTERINGSANVISNING PALEMA OCH EXKLUSIV BETONGTAKPANNA För takläggare eller för dig som lägger taket själv Mer om Benders www.benders.se TILLBEHÖR OCH TAKSÄKERHET Nockpanna med fals Plan kryssnock

Läs mer

VATTENBUREN GOLVVÄRME REHAU GOLVVÄRMESYSTEM RAUTHERM TEKNISK INFORMATION 862600 SV. Bygg Automotive Industri

VATTENBUREN GOLVVÄRME REHAU GOLVVÄRMESYSTEM RAUTHERM TEKNISK INFORMATION 862600 SV. Bygg Automotive Industri VATTENBUREN GOLVVÄRME REHAU GOLVVÄRMESYSTEM RAUTHERM TEKNISK INFORMATION 862600 SV Gäller från augusti 2010 Tekniska ändringar förbehålles www.rehau.se Bygg Automotive Industri Den här tekniska informationen

Läs mer

Reviderad utgåva 2006. Värme i villan

Reviderad utgåva 2006. Värme i villan Reviderad utgåva 2006 Värme i villan 2 Andreas Bylund/Folio Innehåll Värme i villan 4 Att bygga nytt 6 Klimatskalet 8 Ventilation 10 Värmespridningen i huset 12 Anpassad värme med styrsystem 16 Elvärme

Läs mer

Teknisk direktör JOHNNY ANDERSSON Ramböll Sverige AB, Stockholm

Teknisk direktör JOHNNY ANDERSSON Ramböll Sverige AB, Stockholm KANALSYSTEM PLACERING, UTFORMNING, INSPEKTION OCH RENGÖRING Teknisk direktör JOHNNY ANDERSSON Ramböll Sverige AB, Stockholm Detta avsnitt beskriver vikten av att utforma och installera ett väl fungerande

Läs mer

VVS. VVS-guide. Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. VVS-guide. Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. EL & VVS - för din säkerhet VVS-guide VVS Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. EL & VVS - för din säkerhet Tänk på! Stäng alltid av vattnet innan du startar med installationen/reparationen.

Läs mer

WWW.ARMATEC.SE. Handbok Takavvattning

WWW.ARMATEC.SE. Handbok Takavvattning WWW.ARMATEC.SE Handbok Takavvattning UV-Systemet Alla fullflödessystems moder. Systemet introducerades i slutet på 60-talet och har sedan spritts över världen i olika skepnader. Trots att systemet funnits

Läs mer

Värme i villan 4. Att köpa hus 6. Att bygga nytt 8. Husets klimatskal 10. Ventilation 12. Värmespridningen i huset 14

Värme i villan 4. Att köpa hus 6. Att bygga nytt 8. Husets klimatskal 10. Ventilation 12. Värmespridningen i huset 14 Värme i villan Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se eller per fax:

Läs mer

Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar

Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar Denna skrift är framtagen inom ramen för projektet Informationsmaterial om energieffektiv nybyggnation av småhus som

Läs mer

Icopal Decra taksystem. Decra taksystem När taket ska vara livet ut.

Icopal Decra taksystem. Decra taksystem När taket ska vara livet ut. Icopal Decra taksystem Decra taksystem När taket ska vara livet ut. 2 Ett nytt och vackert tak ger huset ett lyft. Icopal Decra taksystem Taket ska inte bara ge skydd mot väder och vind. Det är kanske

Läs mer

Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar

Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar Att bygga energieffektivt fakta och råd om energi för dig som går i nybyggnadstankar Innehållsförteckning Bygg framtidens hus redan idag... 5 Energianvändning i småhus... 6 Goda exempel... 8 Denna skrift

Läs mer

Varför isolera? Bevara din energi

Varför isolera? Bevara din energi Varför isolera? Bevara din energi Se över klimatskärmen! Varför isolera? Ibland glöms det bort vilka stora effekter en bra isolerad bostad kan innebära i sparade energikostnader, bättre inomhusmiljö, ökat

Läs mer

PROFFSMAGASINET VÅR 2015

PROFFSMAGASINET VÅR 2015 PROFFSMAGASINET VÅR 2015 / Peab bygger i Lund / Optimerad e-handel / OrganoWood i Ängelholm / Kebony vid Slussen / JobbGeneratorn / Spara pengar med solenergi Hörmann släpper ytterligare utföranden till

Läs mer

Fuktdimensionering Demonstrationsexempel på bostadshus

Fuktdimensionering Demonstrationsexempel på bostadshus LUND UNIVERSITY, LUND, SWEDEN DEPT OF BUILDING TECHNOLOGY, BUILDING PHYSICS LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA INSTITUTIONEN FÖR BYGGNADSTEKNIK, BYGGNADSFYSIK Fuktdimensionering Demonstrationsexempel på bostadshus

Läs mer