Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter"

Transkript

1 Vilpe Vent Frånluftsventilation och takprodukter

2 Innehåll

3 03 Om Vilpe Vent 4 Tillämpningar 6 Material, design och färgalternativ 8 Vårt system 10 Takgenomföringar 12 Avloppsluftare 18 Ventilation av takkonstruktion och vindsutrymme 20 Frånluftshuvar 22 Användning av takfläktar 24 Takfläktar 26 Radonskydd 29 Ventilation av eko-toalett 29 Antenn- och rörgenomföringar 31 Takluckor, takstosar för plåttak och rökgasfläkt 32 Ross ventilationsrör 33 Användning och dimensionering av Ross ventilationsrör 35 Att välja rätt Ross ventilationsrör 36 Takfläktarnas och frånluftshuvarnas kapacitet 37 Snabbval av takfläkt 38

4 Om Vilpe Vent

5 05 En ren och hälsosam inomhusluft är ingen självklarhet i dagens bostäder. Vi blir utsatta för föroreningar i form av damm, lukter, fukt etc. i den luft som omger oss och våra sällskapsdjur, vare sig vi bor i villa, radhus eller lägenhet. Förorenad och fuktig luft som inte transporteras ut på ett kontrollerat sätt kommer efter hand att komprimeras och sätta sig i byggnaden, vilket försämrar byggnadens skick och lämnar kvar föroreningarna. Detta går att förebygga med tillräckligt effektiv ventilation. En tumregel säger att ventilationen bör vara dimensionerad så att luften i bostaden byts ut varannan timme. Ett självdragssystem för ventilation, som bygger på att den varma och lätta inomhusluften stiger uppåt och ut genom kanaler eller ventiler, fungerar knappast kontrollerat under några väderleksförhållanden. Vid varmt väder är strömningen uppåt för svag, i kylig väderlek ofta för stark och när det blåser cirkulerar den dåliga luften runt från rum till rum. Självdragsventilation uppfyller inte dagens krav på inomhusmiljö och kan inte heller hålla byggnaden i gott skick tillräckligt effektivt. Ett mekaniskt frånluftssystem kan garantera en bättre kvalitet på inomhusluften än ett självdragssystem. I det mekaniskt styrda systemet transporterar man effektivt ut föroreningar, lukter och fukt via frånluftsventiler och -kanaler genom taket. Man kan själv reglera luftflödet och takfläkten i toppen på frånluftskanalen blåser ut den förorenade och fuktiga luften. SK Tuote Oy har utvecklat produktfamiljen Vilpe Vent, ett komplett mekaniskt frånluftssystem som fyller behoven både vid renovering och nybyggnation. Systemet har utformats så att produkterna passar för alla typer av byggnader och bostäder. Sedan introduktionen 1988 har produktfamiljen Vilpe Vent erbjudit ett komplett paket för frånluftsventilation i villor, radhus, flerbostadshus och fritidshus. Buller-, lukt- och fuktrelaterade olägenheter och skador kan minimeras när föroreningarna transporteras ut genom taket. Vilpe Ventsystemet omfattar bl.a. takfläktar och radonfläktar, frånluftshuvar, avloppsluftare, ventilationsrör, takgenomföringar och takluckor. En viktig roll spelar den motordrivna takfläkten, som effektivt blåser ut föroreningar och gammal förbrukad luft. När Vilpe Vent-produkterna ingår i husets ventilationssystem håller det inomhusluften ren och takkonstruktionen frisk. Huset måste kunna andas för att det ska bevaras friskt och erbjuda en god och hälsosam bomiljö. Välisolerade hus behöver ett ventilationssystem som renar inomhusluften. Under årens lopp kommer allt detta att öka värdet på huset.

6 Tillämpningar

7 07 Vilpe Vent är ett komplett system för frånluftsventilation samt ventilation av bl.a. takkonstruktion, kallvind och krypgrund. Takfläktar Takfläkten kan användas till hela bostadens frånluftsventilation eller till vissa delar, t.ex. kan den kopplas till en spiskåpa eller suga ut fukt från dusch- och badrum. Tester visar att Vilpe Vent takfläktar är tystgående och effektiva, vilket garanterar god boende komfort. Frånluftshuvar Frånluften förs effektivt ut ur bostaden genom frånluftskanaler och frånluftshuvar. Ansluts till bland annat ventilationsaggregat och spisfläktar. Avloppsluftare Med avloppsluftaren luftas ventilationen av avloppet. Frånluftshuv för centraldammsugare Med hjälp av frånluftshuven transporteras föroreningarna ut genom taket. Buller och damm försvinner ut genom taket och dammpartiklarna smutsar därmed inte heller ner huset ytterväggar. Radonfläkt Radonproblem kan motverkas genom en radonfläkt vilken skapar ett undertryck under huset. Vid hus med krypgrund kan ökad självdragsventilation minska radonhalten i huset. Takluckor Takluckan är en brand- och inspektionslucka, som används för passage mellan yttertak och vind. Antenn- och rörgenomföringar Med speciella antenn- och rörgenomföringar kan man dra ut rör, antenner och kablar samtidigt som man håller yttertaket tätt. Ventilation av takkonstruktion och kallvind Med en KTV ventilationssats, avluftare eller nockventilationspanna kan man ventilera ut fukt från husets vindsutrymme och takkonstruktion. Ross ventilationsrör Ross ventilationsrör används för ventilation av husets krypgrund för att förebygga fuktskador i krypgrunden och motverka radonproblem. Genom Ross ventilationsrör kan man också ta in frisk luft till en bastu på källarplanet, en eldstad eller ett ventilationsaggregat. Den fungerar också som luftintag då man installerar ett mekaniskt frånluftssystem eller använder en radonfläkt för radonskydd och ventilation av husets krypgrund.

8 Material, design och färgalternativ

9 09 Tillverkningsmaterial: Vilpe Vent-produkterna tillverkas av korrosionsbeständig, väderbeständig och slagtålig polypropenplast (PP) som är återvinningsbar. Plasten har också ett UVskydd. Materialet är kemiskt neutralt och klarar en temperatur på mellan -30 C och +80 C och kortare perioder -40 C till +120 C. Eventuella repor som kan uppstå vid hård mekanisk påverkan framträder inte så mycket tack vare att plastmaterialet är genomfärgat. De invändiga rören i takfläktar och frånluftshuvar är tillverkade i förzinkad stålplåt, och isoleringen består av mineralull, polyuretan eller polystyren. Design: - Vilpe Vent takfläktar och frånluftshuvar blåser luften uppåt för att luften skall spridas så bra som möjligt och undvika eventuell påverkan på takmaterialet. - P-modellerna är mycket enkelt att montera på olika taklutningar genom att justera in röret så att det är vertikalt och fixera med de skruvar som följer med i förpackningen. - Den horisontella placeringen av fläktmotorerna ger minimal slitning på lager och maximerar därigenom livslängden. - Utöver tekniska egenskaper har de krav som olika typer av byggnader och boendemiljöer ställer beaktats vid designen av produkterna. Produkterna har en behaglig utformning och de smälter väl in i den befintliga takbeläggningen. Vilpe Vent-produkterna finns i sex standardfärger: svart RR 33 - RAL 9005 brun RR 32 grön RR 11 grå RR 23 - RAL 7015 röd RR 28/29 - RAL 3009 tegelröd RR RAL 8004

10 Vårt system Vilpe Vent är ett komplett system, eftersom alla delar ovan tak levereras i samma paket. Takfläktar och frånluftshuvar finns i tre modeller för olika typer av installationer: P, S och Kon. Genomföringssatserna för takfläktar och frånluftshuvar av P-modell garanterar att genomföringen håller tätt. Genomföringarna passar alla vanligt förekommande taklutningar (under 50 grader). Det är mycket enkelt att montera P-modellerna på olika taklutningar genom att justera in röret så att det är vertikalt och fixera med de skruvar som följer med i förpackningen. Genomföringssatsen väljer man alltid utifrån takmaterialet. Samtliga takfläktar och frånluftshuvar av P-modell kan användas tillsammans med alla typer av genomföringar. I genomföringssatsen ingår undertaksbeslag och tillhörande skruvar.

11 11 Takfläktar och frånluftshuvar av S-modell kan placeras direkt ovanpå en ventilationskanal eller på en ljuddämpare som står på ett plant underlag. Därmed passar de även för låglutande tak. De används till exempel när man vill ha en lägenhetsspecifik ventilation i radhus och flerbostadshus. Med en takfläkt av S-modell kan man enkelt ersätta ett gammalt självdragssystem i samband med renovering av bostaden. En särskild monteringssats ingår för frånluftshuvar av S-modell, medan man måste skaffa den separat om man vill montera takfläktar av S- modell på ett plant underlag. Takfläktar och frånluftshuvar av Konmodell installeras i huvudsak på samma sätt som P-modellerna. Skillnaden är att takfläktar och frånluftshuvar av Konmodell monteras ovanpå en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare.

12 Genomföringssatser för tak Med en Vilpe Vent genomföringssats drar man rören genom taket vilket minimerar risken för fuktskador och olägenheter som buller och besvärande lukt. Att montera de vattentäta genomföringarna går snabbt och enkelt. Genomföringssatserna liksom de andra Vilpe Vent-produkterna har utformats för dem som vill arbeta enligt gör-det-själv-principen. Det räcker med en person för att utföra alla de moment som ingår i monteringen. Alla delar för monteringen ingår i leveransen och inga specialverktyg krävs. Detta gör Vilpe Vent till ett perfekt alternativ för hemmafixaren.

13 13 Vilpe Vent - taklutningar Rör Ø mm Universal Betongpanna Vittinge 1-kupig Vittinge 2-kupig Plåt XL XL XL Maxi Eliitti Classic Papp Flack papp Decra Eternit Obs! Taklutningarna i tabellen är endast riktvärden. Takprofilens höjd eller fästpunkten för undertaksbeslagen kan i extremfall inverka på värdena.

14 Genomföringar för betongpannetak Genomföringssats betongpannetak är avsedd för tak med betongpannor och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen ersätter en tvåkupig takpanna och passar betongpannor med måtten 330 mm (bredd) x mm (våghöjd). Genomföringen är 440 mm lång. Genomföringssats XL betongpannetak är avsedd för tak med betongpannor och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringen ersätter två stycken tvåkupiga takpannor och passar betongpannor med måtten 330 mm (bredd) x mm (våghöjd). XL-genomföringen är 810 mm lång. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna. Universal genomföring för tegeltak Genomföringssats Universal är avsedd för alla slags tegeltak: betong, ler och keramiskt. Den passar för både en- och tvåkupiga tegel samt släta tegeltyper. Universal genomföringen används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 532 mm hög och 400 mm bred. I genomföringssatsen ingår undertaksbeslag, 3 tätningar enligt olika tegelprofiler, underkantsstöd och behövliga skruvar 2 x 80 mm och 2 x 38 mm skruv. Genomföringen består av två olika plastmaterial, hård PP och en formbar mjuk, gummiliknande termoplastiskt gummi. I det mjuka termoplastiska korrugerade gummit finns också ett aluminiumgaller, vilket gör att gummin håller formen när den formats enligt tegelunderlaget. Tätningsmassan under det korrugerade gummit säkerställer att anslutningen är vattentät. Genomföringar för lertegeltak Genomföringssats Vittinge är gjort för Vittinge lertegeltak men passar även andra likadana profiler. Genomföringssats Vittinge används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringssatser finns för både en- och tvåkupiga lerpannor. Genomföringssatsen för enkupiga pannor passar för E13-pannor, som har måtten 420 x 235 mm. Genomföringssatsen för tvåkupiga pannor passar T11-pannor, som har måtten 420 x 280 mm. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna.

15 Genomföringar för plåttak 15 Genomföringssats plåttak är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen tätar väl och består av en gummistosar, som nedtill är ihopvulkad med en aluminiumfläns, vilken formas enligt plåtprofilen. Genomföringssatsen passar dock inte höga, kantiga profiler (se speciallösning s. 17). Yttermåtten är 460 mm (bredd) x 355 mm (längd). Tätningsmassa, undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Genomföringssats XL plåttak är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. Genomföringens övre del monteras under nockplåten medan sidorna formas efter plåtprofilen. XL-genomföringen är 500 mm bred och 1040 mm lång. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Maxi genomföring för plåttak Genomföringssats Maxi är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen passar till exempel följande plåtprofiler: Maxi, Scanpanna, Lindab takpanna Låg (LPE) samt andra liknande profiler. Genomföringen har måtten 247 mm (bredd) x 330 mm (längd). Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Eliitti genomföring för plåttak Genomföringssats Eliitti är avsedd för profilerade plåttak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen passar Diplomtak och andra liknande profiler. Genomföringen är 242 mm bred och 315 mm lång. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen.

16 Genomföringar för falsade plåttak Genomföringssats Classic är avsedd för falsade plåttak (slätplåt) och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 266 mm bred och 328 mm lång. Genomföringssats XL Classic är avsedd för falsade plåttak (slätplåt) och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringen är 347 mm bredd och 550 mm lång. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatserna. Genomföringar för papptak Genomföringssats papptak monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Flänsen är 150 mm bred och genomföringens yttermått är 488 mm (bredd) x 583 mm (längd). Genomföringssats XL papptak monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. XL-genomföringens fläns är 150 mm bred och genomföringens yttermått är 590 mm (bredd) och 800 mm (längd). Hög genomföringssats papptak är avsedd för flacka papptak. Den monteras mellan två papplager och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringens höjd är 200 mm och flänsen är 150 mm bred. Eftermontering av genomföringar för papptak Genomföringssats Classic kan användas till eftermontering på papptak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Classic-genomföringen är 266 mm bred och 328 mm lång. Genomföringssats XL Classic kan användas till eftermontering på papptak och används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt XL-gummistos. Genomföringens bredd är 347 mm och längd 550 mm. Under flänsen finns en tjock räfflad gummilist som gör genomföringen vattentät. Undertaksbeslag och tillhörande skruvar ingår i genomföringssatsen. Vid monteringen på papptak ska tätningsmassa användas.

17 Genomföringar för Decratak 17 Genomföringssats för Decratak används tillsammans med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 290 mm bred och 374 mm lång. I genomföringssatsen ingår tätningsmassa, undertaksbeslag och tillhörande skruvar. Genomföringar för Fibercementtak Genomföringssats Eternit passar fibelcementtak där vågprofilen är 177 mm bred och 57 mm hög. Den används med Vilpe Vent frånluftshuv/takfläkt av P-modell med rördiameter mm samt antenntätning. Genomföringen är 480 mm bred och 620 mm lång. Undertaksbeslag Undertaksbeslagens funktion är att förhindra att vatten från undertaket rinner ned i isoleringen. Vid undertak av papp monteras beslaget mellan råsponten och pappen. Vid undertak på rulle fästs beslaget i läkten vilket höjer undertaket och förhindrar att vattnet kommer in i isoleringen. Undertaksbeslag finns såväl för de mindre genomföringssatserna som för XL-satsen. Undertaksbeslag ingår i alla genomföringssatser. Speciallösning För höga kantiga plåtprofiler (rak takplåt), gamla lerpannor och andra fall där - genomföringarna inte passar kan man skaffa en passande slätplåt hos en plåtslagare och montera Classic-genomföringen på denna. Plåten bör alltid monteras så att den börjar under nockplåten.

18 Avloppsluftare Enligt god byggpraxis ska huset ha en avluftning av avloppet. Vilpe Vent avloppsluftare är avsedda för luftning av avloppsrör, med andra ord tar de bort illaluktande luft från avloppet. Avloppsluftaren finns både isolerad och oisolerad. För bästa effekt bör avloppsluftaren monteras på taket så att den stiger över takåshöjd. På detta sätt kan luften strömma fritt och luktolägenheter uppstår inte. Avloppsluftare oisolerad Den oisolerade avloppsluftaren har diametern 110 mm och finns i höjderna 200, 300 och 500 mm. Avloppsluftaren finns med hatt eller utan. Hatten har en höjd på 150 mm. Med avloppsluftaren följer skruvar som används för att montera den i takgenomföringen. Utöver avloppsluftaren behövs en genomföringssats som passar för det aktuella taket samt vid behov ett flexrör som kan användas för att enkelt ansluta avloppsluftaren till avloppsröret. Avloppsluftare isolerad En isolerad avloppsluftare används där det finns en risk att en oisolerad avloppsluftare fryser igen och man vill säkerställa att ventilationen fungerar även vintertid och förhindrar luktolägenheter. Den isolerade avloppsluftaren är 350 eller 500 mm hög och diametern 110 mm samt yttre diametern 160 mm. Avloppsluftaren finns med eller utan hatt. Hatten är ca 150 mm hög. Skruvar medföljer för fastsättning av avloppsluftaren i genomföringen. Utöver avloppsluftaren behövs en genomföringssats som passar för det aktuella takmaterialet samt vid behov ett flexrör som kan användas för att enkelt ansluta avloppsluftare till avloppsröret. Kon-avloppsluftare Kon-avloppsluftare är avsedd att monteras i en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare. Övre delen av plåtkonen måste vara Ø 170 mm. Kon-avloppsluftaren är isolerad och fryser därför inte till utan förhindrar luktolägenheter även vintertid. Anslutningen mellan kon-avloppsluftaren och plåtkonen tätas genom att plåtkonen placeras i de spår som finns i avloppsluftarens nedre del. Kon-avloppsluftaren är 250 mm hög med en inre diameter på 110 mm och en yttre på 160 mm. Kon-avloppsluftaren finns med eller utan hatt. Hatten är cirka 150 mm hög. Med Kon-avloppsluftaren följer skruvar som används för att montera den i plåtkonen. Vid behov går det också att skaffa ett flexrör, som gör det enkelt att ansluta avloppsluftare till avloppsröret.

19 19 Flexrör Med ett flexrör kan man enkelt ansluta en avloppsluftare till ett avloppsrör om dessa inte möts. Flexröret har en tolerans för rörelser i sid- och höjdled hos avloppsluftare och avloppsrör. På grund av den flexibla anslutningen inverkar rörelserna inte på deras funktion. Flexröret kan anslutas till ett avlopp som har diametern 75 eller 110 mm. Flexröret ansluts till avloppsluftare med medföljande klammer. Isoleringsmantel Med hjälp av isoleringsmanteln kan man enkelt isolera gamla avloppsluftare som har diametern 110 mm. Isoleringen består av polystyren (frigolit), som löser problemen med igenfrysning av gamla avloppsluftare och förhindrar på så sätt avloppslukten att komma in i huset. Med isoleringsmanteln kan man också förnya rörens utseende och färg. Den passar både gjutjärns- och plaströr och många andra rörmaterial. Isoleringsmantel har en ytterdiameter på 160 mm och är 475 mm hög men kan även kapas till önskad längd. Vare sig rörsystemet är 5 eller 50 år gammalt blir effekten densamma förbättring av utseende och funktion på befintliga rör med isoleringsmanteln som monteras ovanpå det gamla röret med medföljande skruvar.

20 Ventilation av takkonstruktioner och vindsutrymme Av olika orsaker finns det alltid en del fukt i takkonstruktioner. När byggnaden används uppstår diffusion av vattenånga. Den invändiga fuktigheten i byggnaden kommer från konvektion. Fukten förs in i byggnaden även via utomhusluften. Fukt i byggnaden efter byggskedet orsakas av själva byggmaterialet, brister i förvaring eller fuktskydd. För stor fuktighet främjar bildandet av svampar, mögel och mikroorganismer. Fuktskador kan undvikas genom ventilation av takkonstruktionerna. En undertrycksavluftare ventilerar takkonstruktionerna och tar effektivt bort fukt. Den kan också användas som ventilation i ett kallt vindsutrymme. Undertrycksavluftaren utnyttjar den skillnad i lufttryck som vinden orsakar. För en fungerande ventilation krävs endast att tilluften obehindrat kommer in i konstruktionen, t.ex. öppningar vid takfoten eller ventilgaller i gavlarna. KTV ventilationssats Med hjälp av en KTV ventilationssats kan man ventilera takkonstruktion och vindsutrymme samt även avlufta avloppet. Ventilationssatsen finns för olika takbeläggningar och urvalskriteriet är det samma som för takgenomföringarna (se sid ). Det enda undantag är att Papp-KTV kan också installeras på nocken eller mot väggen. KTV-satsen innehåller ventil, genomföring, Ø 110/125- adapter, undertaksbeslag och fästskruvar. Det går dessutom att få paketet med ett flexrör, om man vill använda ventilationssatsen för att avlufta avloppet.

21 Nockventilatorer 21 Nockventilationspannan och Nockplåtsventilator är undertrycksavluftare som placeras på taknocken på en betongpanna eller på plåttak. Båda används till att ventilera undertak och vindsutrymme. Nockventilationspannan passar de flesta betongpannetak och ersätter en nockpanna. Röret är 150 mm högt med en totalhöjd på 300 mm. Den består av ett rör med diameter 110 mm, hatt, genomföring för taknocken och fästskruvar. Hatten förhindrar att vatten kommer in i takkonstruktion och vindsutrymme. Nockplåtsventilator passar på rund, triangulär samt bandtäckt plåttaksnock. Nockplåtsventilator kan lätt monteras på olika nockvinklar. Rekommenderat mellanrum är 3 meter. Öppningens storlek motsvarar ett rör med diameter 160 mm. Nock Alipai avluftare Nock Alipai avluftare kan användas för ventilation av takkonstruktion och vindsutrymme i hus med papptak. Den monteras på taknocken mellan två papplager. Nock Alipai finns för två lutningar, 14 respektive 27 grader. På modellen för 14 graders lutning är rörets diameter 110 mm. Nock Alipai för 27 graders lutning finns i tre dimensioner: 75, 110 eller 160 mm i diameter. Nock Alipai levereras med en hatt, som förhindrar att vatten kommer in i takkonstruktion eller vindsutrymme. Avluftare En oisolerad avluftare med hatt kan användas för självdragsventilation av takkonstruktion och vindsutrymme. Detta alternativ passar alla beläggningsmaterial, och utöver avluftaren behövs en genomföringssats som passar takmaterialet. Avluftaren är 200, 300 eller 500 mm hög med en diameter på 110 mm (till totallängden av avluftare tillkommer även hattens höjd 150 mm). Medföljande skruvar används för att fästa avluftaren till takgenomföringen.

22 Frånluftshuvar Vilpe Vent frånluftshuvar transporterar effektivt frånluften ut ur bostaden. Med hjälp av frånluftshuvarna kan luften ledas ut från bland annat ventilationsaggregat, värmepump och spiskåpa. Vilpe Vent frånluftshuvar finns i tre modeller P, S och Kon. Frånluftshuvarna är utformade så att strömningsmotståndet är minimalt samtidigt som de förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Utblåsningsriktningen är uppåt för att på bästa sätt sprida luften och förhindra att takmaterialet påverkas av frånluften. Vilken modell man bör välja avgörs av takmaterial och takutformning. Se diagrammet över frånluftshuvarnas kapacitet på sidan 37. Exakta uppgifter om effekt och mått finns i produktbroschyren Takfläktar och Frånluftshuvar. Frånluftshuv P Frånluftshuvar av P-modell kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Med genomföringar kan den monteras på takbeläggningar med nästan alla vanliga taklutningar (under 50 grader). P-modellen är isolerad och finns i höjderna 400, 500 och 700 mm. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spiralfalsat rör (spirorör) kan anslutas på längd av cirka 300 mm. Lodrät montering är därför enkelt även i trånga vindsutrymmen och samtidigt får man en robust och stabil konstruktion. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi, som gör anslutningen mellan röret och kanalen med det spiralfalsade röret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. För montering av P-modell frånluftshuv behövs en genomföringssats som passar takmaterialet. Tabellen bredvid anger vilken genomföringssats som passar till respektive frånluftshuv. Om kanalen är 160 mm bör man istället använda en XL 160 frånluftshuv för att röret ska bli välisolerat hela vägen. Genomföringssats (0-160 mm): Frånluftshuv-125: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 225 mm XL-Genomföringssats ( mm): XL-Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-Frånluftshuv-200: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-Frånluftshuv-250: kanalstorlek 250 mm, rörets yttre diameter 300 mm Frånluftshuv S Frånluftshuven av S-modell har utblåsningsriktning uppåt och passar för lägenhetsspecifik ventilation i flervåningsoch radhus. S-modellen kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Den monteras med hjälp av medlevererad S- monteringssats på en plan yta, exempelvis ljuddämpare, fördelningslåda eller annan låda på taket gjord av plåt, papp eller något annat motsvarande material. Bottenplattan måste vara minst lika stor som S-monteringssatsen. När S-modellen monteras på ett vågrätt underlag tätas anslutningen med en tätning som ingår i S-monteringssatsen. S-monteringssatsen består av en tättslutande infästning samt ett anslutningsrör av förzinkad stålplåt med läpptätning av gummi. Läpptätningen säkerställer att anslutningen mellan röret och kanalen är lufttät. I renoveringsobjekt kan S- frånluftshuven också monteras direkt på röret, vilket gör att den kvadratiska S- monteringssatsen inte behövs. S-125 Frånluftshuv: kanalstorlek 125 mm, monteringssats 250 x 250 mm S-160 Frånluftshuv: kanalstorlek 160 mm, monteringssats 300 x 300 mm S-200 Frånluftshuv: kanalstorlek 200 mm, monteringssats 400 x 400 mm S-250 Frånluftshuv: kanalstorlek 250 mm, monteringssats 400 x 400 mm

23 23 Frånluftshuv Kon Frånluftshuvar av Kon-modell är avsedda för montering på en plåtkon (stos) som tillverkats av en plåtslagare. Frånluftshuvar av Kon-modell kan anslutas till ventilationskanaler med rördiameter 125, 160, 200 eller 250 mm. Övre delen av plåtkonen måste vara Ø 170 mm när man montera Kon-Frånluftshuv-125. När man montera Kon-XL-Frånluftshuv 160, 200 eller 250 måste övre delen av plåtkonen vara Ø 315 mm. Anslutningen tätas genom att plåtkonen monteras i de spår som finns i den nedre delen av det isolerade röret. Kon-Frånluftshuv-125 är cirka 400 mm hög och alla Kon-XL-Frånluftshuvar är 450 mm höga. Alla Kon-modellerna är isolerade. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spiralfalsat rör (spirorör) kan anslutas på längd av cirka 300 mm. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi, som gör anslutningen mellan röret och kanalen med det spiralfalsade röret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Skruvar för fastsättning av röret i plåtkonen medföljer. Övre delen av plåtkonen Ø 170 mm: Kon-Frånluftshuv-125: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm Övre delen av plåtkonen Ø 315 mm: Kon-XL-Frånluftshuv-160: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm Kon-XL-Frånluftshuv-200: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm Kon-XL-Frånluftshuv-250: kanalstorlek 250 mm, rörets yttre diameter 300 mm Frånluftshuv för centraldammsugare Frånluftshuv för centraldammsugare leder ut avluften från dammsugaren genom taket. På detta sätt stör ljudet av dammsugaren inte grannarna och dammet smutsar inte ner husets ytterväggar. Röret till den isolerade frånluftshuven finns i höjderna 300 och 500 mm. Innerrörets diameter är 75 mm och den yttre diametern 110 mm. Förutom den 150 mm höga hatten ingår en röranslutning med rördiameter 44/50 mm samt skruvar för montering av genomföringen. Utöver frånluftshuven behövs en genomföringssats som passar det aktuella takmaterialet.

24 Användning av takfläktar 1. Frånluft från spiskåpa sköts med hjälp av en separat takfläkt. 2. Frånluft från krypgrund sköts med hjälp av en separat takfläkt. 3. Avloppet ventileras med hjälp av en avloppsluftare. 4. Frånluft från ventilationsaggregat sköts med hjälp av en frånluftshuv. Utgående luft Avloppsventilation Utgående luft Frisk luft till ventilationsenhet Ventilationsaggregat Inkommande luft Frisk luft Frisk luft Varje lägenhet / kontor ventileras separat med hjälp av en takfläkt Utgående luft Frisk luft

25 Det naturliga ventilationssystemet omvandlas till ett mekaniskt. 25 Utgående luft Frisk luft Både garage och lagerutrymme har separata takfläktar. Utgående luft Frisk luft

26 Takfläktar Med Vilpe Vent takfläktar kan man hantera hela bostadens frånluftsventilation eller valda delar av den, t.ex. suga ut fuktig luft från dusch- och badrum eller koppla fläkten till spiskåpan i köket. Med spiskåpan ansluten till en takfläkt reducerar man också ljudnivån i köket. Tester har visat att Vilpe Vent takfläktar är tystgående och effektiva, vilket bidrar till god boende komfort. Takfläktarna är utformade så att strömningsmotståndet är minimalt samtidigt som de förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Utblåsningsriktningen är uppåt för att på bästa sätt sprida luften och förhindra att takmaterialet påverkas av frånluften. Separat arbetsbrytare behövs ej då fläkten är försedd med stickpropp. Takfläkten är avsedd för kontinuerlig drift. Den bör ständigt vara i gång, åtminstone med liten effekt, så att den inte fryser till under frostiga vinterdagar. Takfläktarna har som standard en inbyggd termokontakt med automatiskt återställning. Varvtalet kan regleras steglöst med en tyristor eller i fasta steg genom en transformator med olika utspänningar. Installationen av takfläkten får enbart utföras av en behörig elinstallatör. De enda serviceåtgärderna är rengöring och kontroll av fläkthjulet. Motorenheten går också lätt att öppna utan verktyg då man ska koppla loss den för service. Det finns tre modeller av Vilpe Vent takfläktar: P-, S- och Kon-serien. Vilken av modellerna som bör väljas avgörs av takmaterial och takutformning. Se diagrammet över takfläktarnas kapacitet på sidan 37. Exakta uppgifter om effekt och mått framgår av produktbroschyren Takfläktar och Frånluftshuvar. Takfläkt P Takfläktar av P-modell kan anslutas till en ventilationskanal med rördiameter 125, 160 och 200 mm. Med passande genomföringar kan den monteras på praktiskt taget alla typer av takbeläggningar med vanliga taklutningar (under 50 grader). Takfläkten av P-modell är isolerad och finns i höjderna 400, 500 och 700 mm. Innerröret är av förzinkad stålplåt. Röret är utformat så att ett spirorör kan anslutas på en längd av cirka 300 mm. Lodrät montering går därför lätt att göra även i trånga vindsutrymmen och samtidigt får man en robust och stabil konstruktion. takfläkt. Om kanalen är 160 mm bör man istället använda en XL E220P takfläkt för att röret ska bli välisolerat över hela längden. Innerröret har dessutom en läpptätning av gummi som gör anslutningen mellan röret och spiroröret lufttät. Hatten förhindrar att regnvatten kommer in i ventilationskanalen. Fästskruvar kommer med takfläkt. I modellerna E150P och E190P har röret dessutom en 200 eller 400 mm lång ljuddämpare beroende på fläktens höjd. Innerröret i dessa modeller är av perforerad stålplåt som isolerats med 50 mm mineralull. Det finns 8 kapacitetsklasser bland P-modellens takfläktar. För montering av takfläkten behövs dessutom en genomföringssats som passar takmaterialet. Tabellen bredvid anger vilken storlek av genomföringssatserna som passar till respektive Genomföringssats (0-160 mm): E80P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm E120P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 160 mm E150P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 225 mm E190P Takfläkt: kanalstorlek 125 mm, rörets yttre diameter 225 mm E220P Takfläkt: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 225 mm XL- Genomföringssats ( mm): XL-E220P Takfläkt: kanalstorlek 160 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E250P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E280P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm XL-E310P Takfläkt: kanalstorlek 200 mm, rörets yttre diameter 300 mm

VILPE Frånluftsventilation och takprodukter

VILPE Frånluftsventilation och takprodukter VILPE Frånluftsventilation och takprodukter Innehåll 03 Om VILPE 4 Tillämpningar 6 Material, design och färgalternativ 8 Vårt system 10 Takgenomföringar 12 Avloppsluftare 18 Ventilation av takkonstruktion

Läs mer

FRESH VILPE. Frånluftsventilation & takprodukter FRISK LUFT FRISK ARE LIV

FRESH VILPE. Frånluftsventilation & takprodukter FRISK LUFT FRISK ARE LIV FRESH VILPE Frånluftsventilation & takprodukter Asennusohjeet Monteringsanvisning Fixing instructions Montageanweisung Consignes de montage FRISK LUFT FRISK ARE LIV Innehåll 03 O m Ventilation 4 Tillämpningar

Läs mer

Ross ventilationsrör. För ventilation av trossbotten och som tilluftsrör

Ross ventilationsrör. För ventilation av trossbotten och som tilluftsrör Ross ventilationsrör För ventilation av trossbotten och som tilluftsrör Elegant alternativ för ventilation av trossbotten Ross ventilationsrör är en elegant produkt för ventilation av husets krypgrund

Läs mer

Ventilations- och takprodukter. för all ventilation och takgenomföringar. Snabbt - Enkelt - Säkert. Färggaranti. 10 år. Funktionsgaranti.

Ventilations- och takprodukter. för all ventilation och takgenomföringar. Snabbt - Enkelt - Säkert. Färggaranti. 10 år. Funktionsgaranti. Ventilations- och takprodukter för all ventilation och takar Snabbt - Enkelt - Säkert Färggaranti 10 år Funktionsgaranti 20 år Varför VILPE? 1 Snabbt - Enkelt - Säkert Huset måste kunna andas för att det

Läs mer

ECo takfläkt En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug

ECo takfläkt En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug ECo takfläkt En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug Garanterad VILPE kvalitet: - 1 års färggaranti - 2 års garanti för teknisk funktionalitet - 2 års garanti för elektriska

Läs mer

Vilpe - Takfläktar och Frånluftshuvar

Vilpe - Takfläktar och Frånluftshuvar Vilpe - Takfläktar och Frånluftshuvar Innehållsförteckning Vilpe information 3 Takfläkt och frånluftshuv modeller 4 Frånluftshuvar 6 Frånluftshuvar Ø 75 och 110 mm 7 Frånluftshuvar Ø 125 och 160 mm 8 XL-Frånluftshuvar

Läs mer

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet:

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet: ECO-TAKFLÄKT En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor Garanterad VILPE -kvalitet: - 1 års färggaranti - 2 års garanti för teknisk funktionalitet - 2 års garanti för elektriska delar VILPE

Läs mer

ECo takfläkt. En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug i kök och badrum eller för ventilation i hela huset

ECo takfläkt. En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug i kök och badrum eller för ventilation i hela huset ECo takfläkt En avancerad och energisparande takfläkt med EC motor för punktutsug i kök och badrum eller för ventilation i hela huset VILPE ECo takfläkt Takfläktarna i VILPE ECo-serien har effektiva regleringsfunktioner

Läs mer

Kontakt. VILPE Sverige AB. Kvalitet och miljö. Post(faktura)adress. VILPE Sverige AB. Box 316, 192 30 Sollentuna. Besöksadress.

Kontakt. VILPE Sverige AB. Kvalitet och miljö. Post(faktura)adress. VILPE Sverige AB. Box 316, 192 30 Sollentuna. Besöksadress. KATALOG Kontakt Post(faktura)adress VILPE Sverige AB Box 316, 192 30 Sollentuna Besöksadress VILPE Sverige AB Bergkällavägen 32, 192 79 Sollentuna Logistik SK Tuote Oy Handelsvägen 9, FI-65610 Korsholm

Läs mer

PLANNJA PRO Husfabriker. akgenomföringar. Komplett sortiment för takgenomföringar.

PLANNJA PRO Husfabriker. akgenomföringar. Komplett sortiment för takgenomföringar. PLANNJA PRO Husfabriker akgenomföringar Komplett sortiment för takgenomföringar. Plannjas kompletta tak! Precis som en bil, består ett tak av väldigt många olika delar. Komponenter som exempelvis tar hand

Läs mer

ROOFTM. takprodukter. Takprodukter för ett komplett ventilationssystem BOSTADSVENTILATION

ROOFTM. takprodukter. Takprodukter för ett komplett ventilationssystem BOSTADSVENTILATION TM takprodukter Takprodukter för ett komplett ventilationssystem Takfläkt, radonfläkt, avluftshuv, luftningshuv. Med takgenomföringar för olika takbeläggningar. Smart lösning klarar alla taklutningar.

Läs mer

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com Frisk luft från Lösningar mot radon ger friska hus med ren luft inomhus www.ostberg.com EN STRÅLANDE FRAMTID MED REN LUFT INOMHUS Radon är en hälsofara. Bor eller verkar man i en fastighet med höga radonhalter

Läs mer

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning ABC-Protect 60 Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02 Monteringsanvisning Användning/Utförande... sid 1 Innan montering... sid 2 Funktionskontroll... sid 3 Kanalmontage (ABC-Protect

Läs mer

Ventilationsanvisning. för Klädskåp

Ventilationsanvisning. för Klädskåp Ventilationsanvisning för Klädskåp Torra kläder och frisk luft. Glöm alla problem med fuktiga kläder som inte torkar och dålig lukt i omklädningsrummet. Välj istället något av våra tre olika ventilations

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK BENDERS TAK LÄGGNINGSANVISNING Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) För takläggare eller för dig som lägger taket själv benders.se Tillbehör och taksäkerhet till Benders strängpressade

Läs mer

BI OMODUL PRODUKTKATALOG. Sveriges mest prisvärda stålskorsten!

BI OMODUL PRODUKTKATALOG. Sveriges mest prisvärda stålskorsten! BI OMODUL PRODUKTKATALOG Sveriges mest prisvärda stålskorsten! 1 » Systemet Biomodul var väldigt enkelt att bygga och blev väldigt snyggt «Jonas A, nöjd kund 2 Biomodul Sveriges mest prisvärda skorsten!

Läs mer

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T 2010-04-05 SE för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T Ditt bästa val av toalett! Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett som är framtagen specifikt för Dig som har fritidshus

Läs mer

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Rostfria Plåtarbeten Luxgatan 1 3 112 62 Stockholm Tel/fax 08-656 28 30 info@rostfriaarbeten.se 1 2 Markera toalettstolens plats i toalettutrymmet, i förhållande

Läs mer

TOS/TOB. Takgenomföring. TOSochTOB. Installationsinstruktioner. Gäller även för installation av. Takhuvar. THSochTHB. 205815 11 Systemair AB

TOS/TOB. Takgenomföring. TOSochTOB. Installationsinstruktioner. Gäller även för installation av. Takhuvar. THSochTHB. 205815 11 Systemair AB TOS/TOB Takgenomföring TOSochTOB SE Gäller även för installation av Takhuvar THSochTHB 205815 11 Systemair AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning...12 Tillverkare...13 EG-försäkranomöverensstämmelse...13

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning EL KONTROLLERA Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare. KARTONGENS INNEHÅLL I leveransen av

Läs mer

lindab villaventilation Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat

lindab villaventilation Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat 2 Frisk och ren luft kan man inte ta för givet Luftlinjen till ett gott inneklimat Det finns många goda skäl till att få installerat

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

SWEGON HOME SOLUTIONS

SWEGON HOME SOLUTIONS INTELLIGENT INOMHUSKLIMAT FÖR MÄNNISKOR OCH HEM SOM GARANTERAR FRISK OCH HÄLSOSAM LUFT Luft har en väldigt stor betydelse för hur vi mår. Den kan påverka vår sömn, vår koncentrationsförmåga och vår hälsa.

Läs mer

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning SolarMagic placerings- och monteringsanvisning September 2015 www.solarmagic.fi Den här monteringsanvisningen visar olika alternativa sätt att montera SolarMagic för att få ut största möjliga effekt. Enda

Läs mer

Kundreferenser. Innehåll

Kundreferenser. Innehåll Kundreferenser Då och då får vi bilder från nöjda kunder tillskickade oss. Nedan följer ett urval av dessa samt några bilder som vi själva tagit i samband med lokala installationer. Samtliga installationer

Läs mer

ICOPAL MIRATEC. Diffusionstätt underlagstak ENKELT OCH SNABBT!

ICOPAL MIRATEC. Diffusionstätt underlagstak ENKELT OCH SNABBT! ICOPAL MIRATEC Diffusionstätt underlagstak ENKELT OCH SNABBT! Yttertak byggs vanligtvis som en tvåskiktskonstruktion. Ytterst ligger den egentliga taktäckningen och under denna ett vattenavledande underlag.

Läs mer

PISKO STEGAR TAKSTEGENS DELAR 4. 1. Stegkropp FASADSTEGENS DELAR 10. 1. Stegkropp 11

PISKO STEGAR TAKSTEGENS DELAR 4. 1. Stegkropp FASADSTEGENS DELAR 10. 1. Stegkropp 11 PISKO STEGAR Alla byggnader bör ha en säker åtkomst till yttertaket och erbjuda trygg passage upp till taknocken, skorstenen, takluckor av olika slag samt andra objekt som kräver underhåll. Det är också

Läs mer

TAKPRODUKTER. TJB Försäljning AB tel: 0512-199 59. e-post: info@tjb.se fax: 0512-196 60. hemsida: www.tjb.se

TAKPRODUKTER. TJB Försäljning AB tel: 0512-199 59. e-post: info@tjb.se fax: 0512-196 60. hemsida: www.tjb.se TAKPRODUKTER TJB Försäljning AB tel: 0512-199 59 e-post: info@tjb.se fax: 0512-196 60 hemsida: www.tjb.se TJB Takfot 15,6 m/kartong 1,2 m/st, svart 150020 39 kr/m Allt i ett, ersätter takfotsplåt, (13

Läs mer

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER funktion, trygghet, flexibilitet Funktion och trygghet med moderna skorstenar Våra skorstenar kan du ansluta till olika typer av små eller stora

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC När du öppnar emballaget Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare.

Läs mer

Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2

Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2 Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2 Bra tips: Bestäm den bästa placeringen så nära inblåsningsplatsen som möjligt. Inblåset placeras bäst i ett större centralt rum evt i flera rum. Rikta in solfångaren

Läs mer

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin En kamin som eldas med ved eller annat biobränsle är ett klimatsmart komplement till din befintliga värmekälla. Den kan också vara ett mysigt inslag i innemiljön.

Läs mer

Arbetsanvisning ISOVER Takisolering

Arbetsanvisning ISOVER Takisolering Arbetsanvisning ISOVER Takisolering Materialhantering Pallarna med material förvaras på torrt underlag. Låt plastöverdraget sitta kvar som väderskydd så länge som möjligt. Öppnade pallar ska förvaras under

Läs mer

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual DOMEKT REGO RECU P Aggregatmanual SE Innehåll Säkerhetsföreskrifter...3 Transport...4 Kort beskrivning av aggregatet...5 Installation...7 Underhåll...8 Teknisk information...9 Ordernyckel...10 2 Säkerhetsföreskrifter

Läs mer

Industriel Ultra FTX Installation

Industriel Ultra FTX Installation 23Dec11 www.flobymetallprodukter.se P: 1 Industriel Ultra FTX Installation Floby Metallprodukter tillverkar specialdesignade föremål av metall. Företaget befinner sig i Sverige, 140 km norr om Göteborg.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak

MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak AKVADEN BYGGFOLIE BUTYLTAPE UNIVERSAL FT Innehåll Användningsområde 3 Speciella byggnader 3 Akvaden luft- och ångspärr i flacka tak

Läs mer

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Badrumsfläktar Kanalfläktar Värmeflyttare FOR EN SUND INNEMILJÖ Moderna och effektiva badrumsfläktar Flexit badrumsfläktar avlägsnar fukt

Läs mer

Instruktionsbok DeLaval-skorsten P2

Instruktionsbok DeLaval-skorsten P2 Instruktionsbok DeLaval-skorsten P2 QAE_105104-0906 - Innehållsförteckning DeLaval-skorsten P2... 1 Allmän beskrivning... 1 Ventilationsskorsten P2 - hög kapacitet, flexibel planering... 1 Grundläggande

Läs mer

L Ä G G N I N G S A N V I S N I N G

L Ä G G N I N G S A N V I S N I N G BENDERS TAK L Ä G G N I N G S A N V I S N I N G 1- och 2-kupiga betongtakpannor För takläggare eller för dig som lägger taket själv www.benders.se Tillbehör och taksäkerhet till Benders betongtakpannor.

Läs mer

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Clean-Air24 FTX Minska värmekostnaden Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Det enda systemet med återvinning som kan installeras i befintligt kanalsystem Inga rör och aggregat som

Läs mer

TILLBEHÖR, ÖVRIGT INSPEKTIONSLUCKOR VENTILER ÖVRIGT FÖRSÄLJNINGSVILLKOR. www.abcvent.se. Inspektionsluckor. sida 263 ABC-JHIL.

TILLBEHÖR, ÖVRIGT INSPEKTIONSLUCKOR VENTILER ÖVRIGT FÖRSÄLJNINGSVILLKOR. www.abcvent.se. Inspektionsluckor. sida 263 ABC-JHIL. TILLBEHÖR, ÖVRIGT INSPEKTIONSLUCKOR Inspektionsluckor sida 263 ABC-JHIL VENTILER Ventiler ABC-TV ABC-TRV ABC-TFF sida 264-265 ABC-EFF ÖVRIGT ABC-JHLÅS ABC-SNÖRASSKYDD ABC-AVLO ABC-KST ABC-KSTS Lås, Motfläns,

Läs mer

ÖSTBERGS PRODUKTER. www.ostberg.com

ÖSTBERGS PRODUKTER. www.ostberg.com ÖSTBERGS PRODUKTER www.ostberg.com LUFTKVALITET ÄR LIVSKVALITET Kvalitet har alltid varit den viktigaste delen för AB C.A. Östberg. Företaget är ISO 9001 och ISO 14001 certifierat vilket innebär att vi

Läs mer

Bevent Rasch - Luftdon -

Bevent Rasch - Luftdon - Bevent Rasch - uftdon - REK / EK / ROK / OK REK, EK, ROK OCH OK Eleganta inluftsspridare med strikta linjer för nedsänkta tak.. www.bevent-rasch.se ämmittäjänkatu 4 A, FI-008 HESINGFORS, Finland Telefon

Läs mer

Fläktar Ventilation Tillbehör

Fläktar Ventilation Tillbehör FLEXIT SORTIMENT Fläktar Ventilation Tillbehör www.flexit.com Varför ventilera? När energikrisen rammade Sverige på 1970-talet inleddes ett korståg mot kyla och drag, och våra bostäder förändrades för

Läs mer

Takbyte Komplett takbyte med Takmaterial

Takbyte Komplett takbyte med Takmaterial 2015 Takbyte Komplett takbyte med Takmaterial Takmaterial.nu Pjäsgatan 3, 261 45 LANDSKRONA Låt oss ta hand om Ert takbyte Ett nytt yttertak lyfter ofta hela huset. Ibland byter du för utseendets skull,

Läs mer

Swegon Home Solutions. Varför FTX. Pocket guide. www.swegonhomesolutions.se

Swegon Home Solutions. Varför FTX. Pocket guide. www.swegonhomesolutions.se Swegon Home Solutions Varför FTX Pocket guide www.swegonhomesolutions.se Innehållsförteckning 3. Inledning 4-5. Vad kan jag göra åt min nuvarande anläggning? 6-7. Vanliga problem med äldre ventilationssystem

Läs mer

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder.

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. GRANAB Undergolvventilationssystem i kombination med

Läs mer

BRUKSANVISNING Classic Trend

BRUKSANVISNING Classic Trend BRUKSANVISNING Classic Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I. Generella upplysningar II. Delar III. Tekniska data IV. Driftsvillkor V. Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

FB Takfotsventil. Takfotsventil med brandmotstånd. Produktfakta

FB Takfotsventil. Takfotsventil med brandmotstånd. Produktfakta FB Takfotsventil 04.10.2013 Version 1.1 Takfotsventil med brandmotstånd Principen med kalla vindar och ventilation via takfot är mycket vanlig och har fungerat sedan introduktionen. Principen säkerställer

Läs mer

MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN

MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 Utblåsningsljuddämparen bör alltid ställas upp på taket. Mediumet som blåses ut från ventilen expanderar i ljuddämparen till atmosfärstryck.

Läs mer

Med rätt underlag för varje tak. Ett komplett sortiment av underlagstak från Monier

Med rätt underlag för varje tak. Ett komplett sortiment av underlagstak från Monier Med rätt underlag för varje tak Ett komplett sortiment av underlagstak från Monier Monier är världsledande på tak Takpannor, underlagstak, kompletterande takprodukter. Vi arbetar med hela taket och erbjuder

Läs mer

11.09.09.U1. Monteringsanvisning för Safepipe skorstenssystem

11.09.09.U1. Monteringsanvisning för Safepipe skorstenssystem 11.09.09.U1 Monteringsanvisning för Safepipe skorstenssystem 11.09.09.U1 Tack för att Du valde Safepipe Denna monteringsinstruktion är sk tillhörandehandling för besiktningsmannen och skall finnas tillgänglig

Läs mer

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 1 TRADITIONELLT Under nästan ett halvt sekel, har Kota bastuugnar och murgrytor erbjudit aktiva bastubadare kvalitet till ett rimligt

Läs mer

Spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION. Spiskåpor

Spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION. Spiskåpor Spiskåpor Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer Spiskåpor Flera olika modeller för skilda miljöer och smaker. Vitt eller rostfritt. Neutrala eller designkåpor. För väggmontage eller frihängande

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer

Vindsutrymmen Allmänna råd

Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsbjälklaget upptar vanligen en stor yta i byggnaden och där finns ofta plats att lägga ett tjockt isolerskikt. Det är ett bra sätt att minska byggnadens energianvändning,

Läs mer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Nyckeltal Anslutning: Tilluftflöde: Tryckområde: Ljudnivå: Ytbehandling: 100,,160, 200, 250, 315 & 00 (mm) 10-350 l/s 70-100 Pa Alltid under 30 db(a) vid 100

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING BETONGTAKPANNOR EN HANDLEDNING FÖR HUR DU LÄGGER TVÅKUIPGA BETONGTAKPANNOR

LÄGGNINGSANVISNING BETONGTAKPANNOR EN HANDLEDNING FÖR HUR DU LÄGGER TVÅKUIPGA BETONGTAKPANNOR LÄGGNINGSANVISNING BETONGTAKPANNOR EN HANDLEDNING FÖR HUR DU LÄGGER TVÅKUIPGA BETONGTAKPANNOR Enkelt att lägga tak Att lägga om taket är inte svårt, men det kräver att du är noggrann och har bra utrustning.

Läs mer

NSP Brasvärme -funktion och design

NSP Brasvärme -funktion och design Monteringsanvisning NSP Markör bild NSP Brasvärme -funktion och design Användningsområde -Avståndsreducering för CE-godkända braskaminer/eldstäder/skorstenar med avståndskrav till brännbart material. -n

Läs mer

Granab Golvregelsystem med effektiv undergolvsventilation

Granab Golvregelsystem med effektiv undergolvsventilation Granab Golvregelsystem med effektiv undergolvsventilation GRANAB tillverkar golvregelsystem för bostäder, kontor, skolor och offentliga lokaler. Granab Golvregelsystem är monterat i mer än 4 500 000 m2

Läs mer

Halotex. Materialsystem för friskare hus

Halotex. Materialsystem för friskare hus Halotex Materialsystem för friskare hus Andningsaktiva material i kläder har blivit en självklarhet för oss. Nu finns de även för våra hus. Lars Runnevik, civilingenjör och produktutvecklare Täta hus kan

Läs mer

BRUKSANVISNING Calypso Trend

BRUKSANVISNING Calypso Trend Calypso Trend BRUKSANVISNING Calypso Trend 2 I. Generella upplysningar Designkupa Calypso Trend ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder ut den använda

Läs mer

Universal Max. Information & Installationsanvisning

Universal Max. Information & Installationsanvisning Universal Max Information & Installationsanvisning INFORMATION OM INSTALLATION OCH ANVÄNDANDE 1. Skorstenens diameter samt höjd skall överensstämma med kraven som eldstaden den anslutits till kräver. 2.

Läs mer

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Svenska Luftvårdsföreningen 2006-04-06 Eva Sikander Energiteknik, Byggnadsfysik Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kan man utföra energisnåla

Läs mer

Shingelplatta tillverkad av. elastomerasfalt. SBS-takshingel. SuperRocky SuperKatrilli SuperKL SuperJazzy SuperFoxy

Shingelplatta tillverkad av. elastomerasfalt. SBS-takshingel. SuperRocky SuperKatrilli SuperKL SuperJazzy SuperFoxy Shingelplatta tillverkad av elastomerasfalt SBS-takshingel SuperRocky SuperKatrilli SuperKL SuperJazzy SuperFoxy Grafitgrå SuperRocky takshingel. Rockys nya formgivning och läggningssätt och skifferytans

Läs mer

Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat:

Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat: Radonsanering Astrakangatan Ursprungligt årsmedelvärde Jag gjorde en radonmätning 2007 (2 månaders) några år efter att ha flyttat in på Astrakangatan med följande resultat: Radongashalt:410 Bq/m3 (Becquerel

Läs mer

lindab vi förenklar byggandet LindabVillaventilation Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat

lindab vi förenklar byggandet LindabVillaventilation Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat lindab vi förenklar byggandet LindabVillaventilation Lättare och luftigare familjeliv Villaventilation säkrar ett sunt inneklimat 2 Frisk och ren luft kan man inte ta för givet Luftlinjen till ett gott

Läs mer

Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering

Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering Smarta skorstenslösningar Smarta skorstenslösningar Schiedel är Europas största skorstenstillverkare och har tillverkat skorstenar för den svenska marknaden

Läs mer

Utgåva 2000-09-05. Wärmo Rak. Monterings- och skötselanvisning

Utgåva 2000-09-05. Wärmo Rak. Monterings- och skötselanvisning Utgåva 2000-09-05 Wärmo Rak Monterings- och skötselanvisning Innehållsförteckning Förberedelser... sid 3 -tillverkarförsäkran -allmänt -leveransinnehåll -tillval -skorsten -eldstadsplan Montering... sid

Läs mer

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning.

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Dokumentet sparas i er HSB pärm. november 2011 Om ni saknar en sådan pärm vänligen kontakta vice värden (VV). Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Bakgrund Fläktsystemet ovanför spisen

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab

FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab Thermex BresT - skåpsmodell TFP - skåpsmodell Bredd: 524 eller 724 mm. Belysning: 2 x 1,2 W Led. Brest levereras med inbyggd motor. tillbehör.

Läs mer

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak 1 Kompromissa aldrig med takets kvalitet Innehåll Sida Icopal Shingel 3 Icopal Takpapp 4-5 Tillbehör

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 2 INSTALLATION OCH MONTAGE 2.1 ALLMÄN INFORMATION 1. Aggregatserien RGS är byggd för inomhusmontage. Pga. av det isolerade höljet (50mm) kan aggregatet installeras på vinden eller i kallt uterum utan extra

Läs mer

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat.

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Du träffar mig också på webben där jag berättar mer om vanliga ventilationsproblem som kan uppstå i din bostad men också vad du kan göra åt dem.

Läs mer

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Isover Vario Duplex är en ny intelligent ångbroms som genom att anpassa sig efter luftens relativa fuktighet minskar risken

Läs mer

Fritidshus toaletter N-2014:1

Fritidshus toaletter N-2014:1 Fritidshus toaletter N-2014:1 Förbränningstoaett Toamoa Förbränning Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Energisnål Två program Säker Lätt installerad Miljövänlig Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett

Läs mer

lindab coverline taksäkerhet Lindab Coverline TM Lindab taksäkerhet Ta det säkra före det osäkra

lindab coverline taksäkerhet Lindab Coverline TM Lindab taksäkerhet Ta det säkra före det osäkra Lindab Coverline TM Lindab taksäkerhet Ta det säkra före det osäkra 2 Säkerhet i alla väder Få ställen är så utsatta för vädrets makter som taket. Ändå är det en vanlig arbetsplats för många yrkesmän.

Läs mer

Renovering. Från gammalt till nytt

Renovering. Från gammalt till nytt Renovering Från gammalt till nytt Renovering av tak Taket är byggnadens viktigaste fasad, den ska hindra fukt i form av regn och snö att skada eller tränga in i byggnaden. Protan har producerat och levererat

Läs mer

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser,

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser, Stålskorstenar 1 enkel och solid En skorsten i superligan skorstenen är den absolut viktigaste delen i ett eldningssystem. Det är här som rökgaserna leds bort från förbränningen och här ska man definitivt

Läs mer

KOMPONENT MATERIAL ANMÄRKNING. Frontplåt Perforerat, galvaniserad stål Rostfritt stål AISI 316 som alternativ

KOMPONENT MATERIAL ANMÄRKNING. Frontplåt Perforerat, galvaniserad stål Rostfritt stål AISI 316 som alternativ AFP Halvcirkelformat lågimpulsdon Horisontell tillförsel av luft med låg hastighet vid golvnivå Stora luftflöden kan tillföras tack vare en spridningsvinkel på 180 grader och låga lufthastigheter i vistelsezonen

Läs mer

Monteringsanvisning FÖRBEREDELSER

Monteringsanvisning FÖRBEREDELSER Monteringsanvisning FÖRBEREDELSER Mät diagonalerna för att kontrollera att taket inte är snett (se fig. 1). Om underlaget är rektangulärt ska diagonalerna och motstående sidor ha samma mått. Mindre avvikelser

Läs mer

Bilaga H. Konstruktiv utformning

Bilaga H. Konstruktiv utformning 82 B i l a g a H Bilaga H. Konstruktiv utformning Även om du beräknat dina värmeförluster teoretiskt helt korrekt så är det inte säkert att resultatet stämmer överens med verkligheten. Först och främst

Läs mer

MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN

MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN Innan du börjar monteringen kontrollera att produkten stämmer överens med orderbekräftelsen och är fri från defekter. En stålskorsten

Läs mer

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Referenstest av utvändig isolering på 1½-plans hus Bakgrund Monier har lång internationell erfarenhet av att arbeta med olika metoder för att isolera tak.

Läs mer

Easy-Vent ROT. Dragfri ventilation för äldre bostäder

Easy-Vent ROT. Dragfri ventilation för äldre bostäder Easy-Vent ROT Dragfri ventilation för äldre bostäder Luftdonet Easy-Vent ROT monteras i anslutning till befintlig radiator och tillför bostaden skönt tempererad friskluft. Med våra smarta modeller behöver

Läs mer

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Document translated from English 1723911-SE 25-11-2012 A001 Innehåll 1 Produktinformation... 1 2 Mått... 1 3 Montering... 2 3.1 Montering av aggregatet... 2 3.2 Vattenanslutningar...

Läs mer

BOSTADSVENTILATION RETON PRODUKTSORTIMENT

BOSTADSVENTILATION RETON PRODUKTSORTIMENT BOSTADSVENTILATION RETON PRODUKTSORTIMENT Varför behövs ventilation? Frisk luft är en av de viktigaste förutsättningarna för liv. All luft innehåller dock olika föroreningar, i olika mängd, beroende på

Läs mer

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga UTREDNINGSUPPDRAG Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga På uppdrag av Humidus AB Utförd av Håkan Nygård Mobil tfn E-post CondoConsult

Läs mer

Placera din kamin där du vill!

Placera din kamin där du vill! SKORSTENSSYSTEM 1 Placera din kamin där du vill! Premodul är en modern stålskorsten som gör det möjligt att placera din kamin där du vill utan en murstock. Premodul tillverkas av NIBE Brasvärme i Sverige

Läs mer

Flexit rumsventilator

Flexit rumsventilator Flexit rumsventilator Balanserad ventilation med värmeåtervinning för separata rum Ren och frisk luft för en sund inomhusmiljö DET FINNS BÄTTRE LÖSNINGAR TILL FRISK LUFT FÅ ÖKAD KOMFORT Traditionella klaff-

Läs mer

BSAB 83 N5 BSAB 96 JUF April 2005. Plannja TOR-tak. Teknisk Information

BSAB 83 N5 BSAB 96 JUF April 2005. Plannja TOR-tak. Teknisk Information BSAB 83 N5 BSAB 96 JUF April 2005 Plannja TOR-tak Plannja TOR-tak Teknisk Information 1 Innehållsförteckning Sid Plannja TOR-tak 2 Bärande profiler 2 Yttertaksprofil Plannja 40 2 Sidöverlapp 2 Brandförsäkringsklasser

Läs mer

Bertil Clavensjö. Clavensjö Radonkonsult HB Morkullevägen 70, 756 52 Uppsala Telefon 018 32 03 78 070 548 66 76 CLA

Bertil Clavensjö. Clavensjö Radonkonsult HB Morkullevägen 70, 756 52 Uppsala Telefon 018 32 03 78 070 548 66 76 CLA Bertil Clavensjö Clavensjö Radonkonsult HB Morkullevägen 70, 756 52 Uppsala Telefon 018 32 03 78 070 548 66 76 CLA LARA Konstruktör (bygg) ca 20 år Radon sedan 1979 Sanering villor i Tidaholms kommun Markens

Läs mer

Kota skorsten T600. Huvtak. - Rökgångsdelarna är ytbehandlade med svart värmebeständig pulverlack. Rökgångsdel

Kota skorsten T600. Huvtak. - Rökgångsdelarna är ytbehandlade med svart värmebeständig pulverlack. Rökgångsdel Huvtak Rökgångsdel 300 mm Tätningsgummi till taket Bärring Kota skorsten T600 - Rökgångsdelarna är ytbehandlade med svart värmebeständig pulverlack -1st skarvsvep, svart värmebeständig färg. - Monteringssatsens

Läs mer

Easy-Vent - D-t. Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel. Produktblad Easy-Vent-D-T 2012-06-01

Easy-Vent - D-t. Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel. Produktblad Easy-Vent-D-T 2012-06-01 Easy-Vent - D-t Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel Filtrerad och förvärmd friskluft. Tyst och dragfritt. För moderna energieffektiva frånluftsystem Luftdonet

Läs mer