Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser"

Transkript

1 odlingslotter regler bestämmelser till hemsidan Malmö stad Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Arrendeenheten Fastighetskontoret

2 Innehållsförteckning 1. Regler arrendatorer Tillåtna arrendatorer Medarrendator PUL Adressändring Fastighetskontorets arbete Regler för uppsägning eller överlåtelse av odlingslott Vid delning av hushåll Vid sjukdom/dödsfall Överlåtelse till vän eller släkting Andrahandsavtal Uppsägningsrutiner icke delgivningsbara personer Återbetalning av odlingslottsarrende Regler för odlingslottskön Generella regler för odlingslotter Arrendet Odling och skötsel Byggnation Nyttjande/skötsel Uppsägning och avflyttning Uppsägning vid utebliven arrendeavgift (9)

3 3 (9) 1. Regler arrendatorer 1.1 Tillåtna arrendatorer Privatpersoner skrivna i Malmö kommun som har fyllt 18 år. Avtalet tecknas med endast en person (ett personnummer). Under övriga noteringar i avtalet kan en person läggas till som delarrendator, men huvudarrendatorn är den person som ansvarar för betalningar av arrende och att lotten sköts enligt FKs bestämmelser och regler. Vid flytt från kommunen får odlingslotten behållas förutsatt att avtalets bestämmelser fortsätter att följas. Det är endast tillåtet att hyra en odlingslott per person och per hushåll. Vid de tillfällen det inte finns kö till ett område kan två odlingslotter få hyras med förbehållet att FK kan återkalla en av lotterna om kö till det specifika området uppstår. Förskolor/föräldrakooperativ/scoutkårer och dylikt kan arrendera en odlingslott. Avtalet står dock på en av de anställda/en medlem (och dennes personnummer) i föreningen och detta ska vara en person som är folkbokförd i Malmö kommun. 1.2 Medarrendator I de fall någon önskar dela en lott med en annan eller flera andra personer kan dessa skrivas in (med namn och personnummer) i avtalet i rutan för Särskilda bestämmelser på avtalets baksida. Det är sedan ok att göra en överlåtelse av avtalet till en sådan person. 1.3 PUL Kunden accepterar att de blir registrerade i vårt fastighetsregister i enlighet med PUL. Detta står i avtalet. 1.4 Adressändring Arrendatorn är skyldig att förse FK med uppgifter kring eventuellt ny adress vid flytt. 1.5 Fastighetskontorets arbete Fastighetskontoret sköter administrationen avseende arrendeavtal, köer till odlingslottsområdena och faktureringen av arrendeavgifterna för odlingslotterna mm. Fastighetskontoret genomför regelbundna kontroller av odlingslotterna och äger tillträde till arrendestället för besiktning och inspektion.

4 4 (9) Fastighetskontoret tillser också att vatten kopplas på till områden inför odlingssäsongen och handhar även anslagslagstavlor, containers, toaletter/bajamajor samt skötsel av gemensamhetsytor och gångar på odlingsområdena. 2. Regler för uppsägning eller överlåtelse av odlingslott Samtliga uppsägningar av odlingslotter ska ske skriftligt, antingen via brev eller via undertecknat avtal för uppsägning. Även räknas som skriftligt underlag för uppsägning. 2.1 Vid delning av hushåll Överlåtelse accepteras till en av två parter med registrerat boende på gemensam adress. Det ursprungliga avtalet sägs upp och det skrivs ett nytt avtal med den ena parten. 2.2 Vid sjukdom/dödsfall Överlåtelse accepteras till annan person i samma hushåll eller till barn i familjen. Det ursprungliga avtalet sägs upp och det skrivs ett nytt avtal med den nya arrendatorn. Hantering av odlingslott vid dödsfall då ingen annan part är intresserad av att ta över lotten: uppsägning med utskrivet underlag från KIR om avliden person. Bekräftelse av uppsägningen skickas till dödsboet eller till annan av anhöriga angiven adress. 2.3 Överlåtelse till vän eller släkting Överlåtelse till vän eller släkting vid uppsägning av odlingslotten är endast tillåtet om denna person tidigare har blivit inskriven i avtalet (med namn och personnummer, se punkt 1.2 ovan) eller är framme i kön vid det aktuella tillfället. 2.4 Andrahandsavtal Ingen andrahandsuthyrning av odlingslotter är tillåten. Att i andra hand själv hyra ut lotten till annan part medför uppsägning.

5 5 (9) 2.5 Uppsägningsrutiner icke delgivningsbara personer I de fall en person inte hämtar ut sin uppsägning skickad med rekommenderat brev eller om en ny adress till kolonisten inte finns och uppsägning föreligger p.g.a. av misskötsel och utebliven betalning gäller följande rutiner: 1. En tydlig bild på lotten tas i samband med besiktningen av den. Bilden ska tydligt visa hur lotten ser ut och vilka eventuella tillhörigheter som finns på den. 2. Lotten sägs upp 3. Eventuella tillhörigheter (t.ex. trädgårdsmöbler eller verktyg) tas om hand och hålls i förvar i 3 månader efter uppsägningen. 4. Lotten röjs av och erbjuds en ny arrendator. Odlingslotter som är misskötta samt som det inte finns någon arrendeavgift inbetald för och arrendatorn inte blivit delgiven uppsägningen, återtar vi lotten och hanterar den efter följande rutin. Lotten fotograferas i det skick den har lämnats och efter det att lotten har fotograferats städas den av och arrenderas ut på nytt. I det fall det finns saker av värde på lotten vid återtaget, omhändertas dessa i tre månader ifall de efterfrågas. Därefter slängs de. I de fall en lott används men någon arrendeavgift inte är erlagd och uppsägning skickad med rekommenderat brev inte hämtas ut, gäller följande rutin. Först sätts ett inplastat meddelande upp på lotten med information om att utebliven betalning nu genererar uppsägning och att arrendatorn ska kontakta arrendeenheten inom två veckor. I de fall arrendatorn inte kontaktar oss inom utsatt tid så sägs lotten upp efter fotografering och omhändertagande av eventuella tillhörigheter. Därefter sker avröjning av samt fräsning av jorden och sedan arrenderas lotten ut till ny kund. 2.6 Återbetalning av odlingslottsarrende Arrendatorn har ej rätt till avträdesersättning vid arrendets upphörande. Bestämmelserna i 11 kap 5-6 a jordabalken ska inte äga tillämpning på odlingslottsavtalen.

6 6 (9) 3. Regler för odlingslottskön 1. Man blir automatiskt inaktiverad i kön om man tackat nej till tre erbjudanden. 2. Man får stå i kö till valfritt antal odlingsområden/lotter. Det som avgör när man blir erbjuden en lott är inskrivningsdatum i kön och hur snabbt kön rör sig. 3. Man får inte med hjälp av FK byta lott utan att stå i kö för en ny lott så länge inte den lott man innehar har blivit icke brukningsbar, d.v.s. t.ex. blivit vattensjuk eller överskuggad av höga träd i närheten, eller om FK måste lägga ner området och lotterna tas bort. Vill man byta lott under pågående odlingslottsarrende utan att ovan nämnda orsaker råder får man ställa sig på nytt i kön och invänta nytt erbjudande om ledig lott. 4. Om man tidigare har misskött ett arrende av en odlingslott genom att inte betala fakturan eller inte använda lotten i enlighet med de direktiv som ges av avtal/regler så har blir man spärrad från att på nytt teckna avtal under kvarvarande säsong. 5. Om man har blivit uppsagd p.g.a. misskött arrende och/eller utebliven arrendeavgift mer än två gånger blir man spärrad hos oss för tecknande av nytt avtal under ett år. Blir man sedan uppsagd en tredje gång spärras man helt för tecknande av nytt arrendeavtal för odlingslott. 4. Generella regler för odlingslotter 4.1 Arrendet Odlingslotter hyrs ut i befintligt skick av Fastighetskontorets arrendeenhet. 4.2 Odling och skötsel På odlingslotten har du rätt att odla grönsaker, frukt, bär och blommor. Det är inte tillåtet att sälja grödorna inom odlingslottsområdet. Oönskad vegetation på och i anslutning till odlingslotten ska regelbundet hållas efter och tas bort. Fruktträd och/eller andra träd får planteras på odlingslotten men ska placeras minst två (2) meter innanför odlingslottens gränser. Träden får max vara 2 meter höga.

7 7 (9) Arrendatorn är ansvarig för att hålla gångarna utmed sin odlingslott fria från ogräs. Växtlighet som sträcker sig ut över odlingslottens gränser ska tas bort. Det är inte tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel mot t.ex. oönskad växtlighet eller ohyra eller på något annat sätt försämra kvalitén på marken på odlingslotten. Det är tillåtet att använda markduk på lotten, dock måste denna bestå i material som är nedbrytbart och miljövänligt. Det är tillåtet att täcka över delar av lotten med halm under vintertid. Halmen måste till nästa säsong tas om hand och slängas i för detta avsedd container/kompost. 4.3 Byggnation OBS! Det kan förekomma skillnader i reglerna för byggnation mellan de olika odlingsområdena. I detta fall finns särskilda regler nedskrivna för det aktuella området. Ditt odlingslottsnummer ska alltid vara väl synligt på odlingslotten. Behöver du ett vindskydd så skall det byggas av stående eller liggande träpanel. OBS! Inga heltäckande skivor av trä, plåt eller plast får användas och man får inte heller täcka vindskyddets sidor med presenningar, tyg eller liknande. Det är viktigt att man bygger sitt vindskydd efter tillåtna mått: max 2 meter långt, 2 meter brett och 1,7 meter högt. Vindskyddet kan bestå av en, två eller tre sidor, men det får inte bestå av en fjärde sida, tak eller takliknande konstruktion. Det går bra att använda en presenning över vindskyddet som skydd mot väder men denna ska hållas ihoprullad då den inte används. Vindskyddet ska byggas i enhetligt material och får målas i enhetliga färger. Det är endast tillåtet att bygga ett vindskydd per odlingslott. Har du parasoll som sol- och regnskydd ska detta tas ner när du inte är på odlingslotten. Staketet runt din odlingslott får vara upp till 60 cm högt och det skall vara byggt av nätstaket eller träribbor. Även staketen ska byggas i enhetliga material och målas i enhetliga färger. Om du väljer att anlägga en häck i stället för ett staket så ska häcken klippas regelbundet samt vara max 1,5 meter hög. Det är inte tillåtet att använda taggtråd. Det är endast tillåtet att hårdgöra en yta på 10 % av lotten. Du får använda betongplattor eller marktegel, inte singel eller makadam. Det är inte tillåtet att gjuta betongfundament på lotten.

8 8 (9) Vill du bygga en drivbänk går det bra, men en drivbänk är inte ett växthus och syftet med drivbänken är att odla upp och skydda små plantor som senare ska omplanteras på odlingslotten. Drivbänken får vara upp till 1 meter bred, 2 meter lång och 1,2 meter hög. Man får endast bygga en drivbänk per odlingslott. Material som är godkända för drivbänksbygge är glas, plast eller fiberduk. Man får endast använda hela bitar som är fastsatta och som inte skräpar ner på odlingslotten eller dess närområde. Det är tillåtet att bygga en redskapslåda som man kan förvara sina redskap i. Denna låda ska byggd av enhetligt material och det är inte tillåtet att använda gamla kylskåp, plåtskåp, inomhusmöbler eller liknande. Måtten för lådan får max vara 0,6 x 0,6 x 2 meter. Det är bra om du kan anlägga en egen kompost på lotten. Denna ska endast innehålla växtmaterial. Inga matrester eller annat avfall får slängas i komposten. Samtliga träkonstruktioner på odlingslotten ska byggas i enhetligt material och hållas välskötta. Diverse material som nyttjas till skötsel av odlingslotten ska plockas undan när dessa inte används. Något övrigt material får inte förvaras på odlingslotten utan endast material som används för odlingsändamål är tillåtna. Partytält, campingtält, hammockar och större badbassänger är inte tillåtna på odlingslotterna. Stolpar/växtstöd på odlingslotten får max vara 1,80 cm höga och placerade minst 2 m från grannen. 4.4 Nyttjande/skötsel Vid bevattning av odlingslotten används med fördel vattenslang och/eller vattenspridare. Det är tillåtet att vattna i max två (2) timmar då det är många som vill vattna. Det är tillåtet att grilla på odlingslotten i för detta lämpliga redskap. Det är dock förbjudet att göra upp eld på marken på och utanför odlingslotten. Det är inte tillåtet att ha djur (som t.ex. kaniner eller fåglar) permanent på odlingslotten. Om du har din hund eller katt med dig får de inte springa lösa på odlingslottsområdet, utan ska vistas kopplade på din odlingslott. Odlingslotten skall hållas ren och prydlig, inte bara på sommaren utan hela året runt. Det är absolut förbjudet att kasta sopor såväl på odlingslotten som utanför och i kringliggande område. Skräp av alla slag ska kastas i container eller förvaras snyggt i soppåsar till dess att de kan slängas på rätt ställe. Under vissa perioder, under våren och mot slutet av säsongen finns containrar utplacerade

9 9 (9) på odlingslottsområdena. Dessa är till för trädgårdsavfall. Tänk dock på att även kompostera trädgårdsavfall den nybildade jorden utgör en god näring för dina växter. 4.5 Uppsägning och avflyttning Vid uppsägning av/avflyttning från odlingslotten ska man städa och plocka undan sina saker. Annars tas dessa om hand 15 dagar efter uppsägnings dag och förvaras hos Fastighetskontoret i tre månader. Vatten- och toalettnycklarna ska lämnas tillbaka tillsammans med det underskrivna arrendeavtalet eller annan skriftlig uppsägning av arrendeavtalet. 4.6 Uppsägning vid utebliven betalning Arrendeavgiften skall erläggas utan anfodran i förskott senast sista vardagen före varje betalningsperiods början genom insättning på fastighetskontoret bankgirokonto , företrädes vis med utsänt inbetalningskort. Arrendatorn får sin första avi skickad i början på december med förfallodatum sista vardagen i december. Inom ca 30 arbetsdagar efter förfallodatum skickas obetalda arrendeavgifter vidare till inkasso. Inkassokravet skickas i sin tur till arrendatorn med förfallodatum inom två veckor.

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser ett samlat dokument till hemsidan Malmö stad Fastighetskontoret Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Fastighetskontoret 2 (8) Innehållsförteckning 1. Regler arrendatorer... 3 1.1 Tillåtna

Läs mer

Odlingslotter i Malmö stad - regler och bestämmelser

Odlingslotter i Malmö stad - regler och bestämmelser FASTIGHETS- OCH GATUKONTORET APRIL 2019 Odlingslotter i Malmö stad - regler och bestämmelser malmo.se/kolonier Innehåll 1. Regler arrendatorer 3 2- Regler för odlingslottskön 3 3. Generella regler 4 3.1

Läs mer

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Malmö stad Fastighetskontoret Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Arrendeenheten Fastighetskontoret regler och bestämmelser för odlingslotter 2 (7) Innehållsförteckning 1. Regler arrendatorer...

Läs mer

ODLINGSLOTTER I JOKKMOKK. Regler och bestämmelser

ODLINGSLOTTER I JOKKMOKK. Regler och bestämmelser ODLINGSLOTTER I JOKKMOKK Regler och bestämmelser INNEHÅLLS-FÖRTECKNING Regler arrendatorer. 3 Tillåtna arrendatorer... 3 Adressändring... 3 Generella regler för odlingslotter 3 Arrendet. 3 Odling och skötsel.

Läs mer

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme.

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Kommunens mål har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Ett led för att detta skall kunna genomföras, så skall arrende avses för två personer per sjöbod.

Läs mer

Byggregler. 1. Allmänna bestämmelser s.2. 2. Ansökan om bygglov för byggnad s.3. 2.1. Regler vid uppförande av regnskydd/förrådsbod s.

Byggregler. 1. Allmänna bestämmelser s.2. 2. Ansökan om bygglov för byggnad s.3. 2.1. Regler vid uppförande av regnskydd/förrådsbod s. Byggregler INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänna bestämmelser s.2 2. Ansökan om bygglov för byggnad s.3 2.1. Regler vid uppförande av regnskydd/förrådsbod s.3 2.2. Regler vid uppförande av växthus s.5 2.3.

Läs mer

Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening

Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening En grön oas mellan Ringvägen och Årstaviken www.eriksdalslunden.se För aktuell information, se hemsidan och anslagstavlor i området. Karta över Eriksdalslunden

Läs mer

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET Brf BoKlok Färsna hage Ordningsregler 2013-07-03 Ordningsregler Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 2 juni 2013 att gälla tills styrelsen fattar nya beslut. Utöver dessa ordningsregler

Läs mer

Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till. Personnummer: Adress: Telefonnummer: E-post:

Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till. Personnummer: Adress: Telefonnummer: E-post: 1(6) Bergshamra koloniförening Nyttjanderättsavtal Lott nr. Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till Namn:..... Personnummer:..... Adress:.. Telefonnummer:..... E-post:..... vilken

Läs mer

Riktlinjer för stadsnära odling på allmän plats i Alingsås kommun

Riktlinjer för stadsnära odling på allmän plats i Alingsås kommun Riktlinjer för stadsnära odling på allmän plats i Alingsås kommun 2(6) Riktlinjer för stadsnära odling på allmän plats i Alingsås kommun Intresset för odling i städerna har ökat. Enligt en rapport framtagen

Läs mer

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Illustratör: Hans Åkerskog Februari 201 Ett samarbete mellan trafikkontoret, miljöförvaltningen, kretslopp och vatten

Läs mer

BYGGREGLER. Linköpings koloniträdgårdar

BYGGREGLER. Linköpings koloniträdgårdar BYGGREGLER Linköpings koloniträdgårdar Allmänt Byggregler gällande Ullevi, Emmalund, Ådala samt Valla som även skall ansöka om bygglov hos Kommunens Byggnämndskontor. Tomtstorlekar Tomtstorleken för koloni-

Läs mer

Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen

Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen ARRENDEAVTAL Godkända av ordinarie årsmöte 2005-03-13 Upplåtare: Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen

Läs mer

Odling på BRF Skogsgläntans Koloniområde

Odling på BRF Skogsgläntans Koloniområde Odling på BRF Skogsgläntans Koloniområde Miss Rädisa 2002 Anders Kohkoinens grönsaksland, ett telefonkort brevid som storleksreferens. - Information, regler och avtal Anders Kohkoinen Kolonilottsansvarig

Läs mer

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Fritidsträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad

Läs mer

Användningsändamål Jordbruksmark som används som område för odlingslotter. Arrendeperiod Arrendeperioden börjar den xx.xx och upphör senast den xx.xx.

Användningsändamål Jordbruksmark som används som område för odlingslotter. Arrendeperiod Arrendeperioden börjar den xx.xx och upphör senast den xx.xx. 1 Arrendeavtal Utarrenderare Esbo stad 0101263-6 Beslut om utarrendering: Tomtchef 6.9.2018 Utarrenderarens representant: Tomtenheten Adress: Ämbetsplatsen 2 C/PB 49, 02070 Esbo stad Utredningsman: 050

Läs mer

Regler för sjöbodsarrende i Tjörns kommun

Regler för sjöbodsarrende i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Regler för sjöbodsarrende Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Conny Johansson Dokumentnamn Regler för sjöbodsarrende Dokumentet gäller för Sjöbodsarrendatorer i Tjörns kommun

Läs mer

Arrendet omfattar del av fastigheten Skogsö 2:12, 2:9 samt 2:24 i Saltsjöbaden som framgår av bifogad karta, bilaga 1. Arealen utgör ca kvm.

Arrendet omfattar del av fastigheten Skogsö 2:12, 2:9 samt 2:24 i Saltsjöbaden som framgår av bifogad karta, bilaga 1. Arealen utgör ca kvm. AVTAL OM ANLÄGGNINGSSARRENDE 1 PARTER Upplåtare: Nacka kommun orgnummer: 212000-0167, nedan kallad fastighetsägaren, adress: Fastighetskontoret, 131 81 Nacka. Arrendator: Stall Skogsö AB, orgnummer: 556645-2065

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen,

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, ARRENDEKONTRAKT Koloniträdgårdsföreningen. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. personummer... adress... vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, arrenderätten

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Godkända av årsmötet 1991-03-25. Uppdaterade 2013 1. Byggnader på arrenderad lott skall vara uppförda enligt gällande bestämmelser i arrendekontraktet och vårdas väl. 2. Spaljéer

Läs mer

Arrendeavtal Miljö & Teknik

Arrendeavtal Miljö & Teknik Arrendeavtal Miljö & Teknik AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Kävlinge kommun Org nr 21 20 00 1058 244 80 Kävlinge Arrendator: Namn Gatuadress Postnr Postort Email: Tfn: Personnummer: 1 Arrendeställe

Läs mer

Ägare av kolonistuga. Fastighetskontoret. information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar

Ägare av kolonistuga. Fastighetskontoret.  information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar Fastighetskontoret Ägare av kolonistuga information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar Vad innebär det att ha en kolonistuga på ett arrenderat området? Vart ska jag som kolonist

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena

BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet

Läs mer

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn s. 1 (4) ARRENDEKONTRAKT (anläggningsarrende) Jordägare Carl de Geer 451225-0533 Stora Wäsby 194 37 Upplands Väsby nedan kallad jordägare Arrendator (org.nr: 212000-0019) nedan kallad arrendatorn Arrendeområde

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

AVTALSVILLKOR. 2 För områdets uppdelning i lotter, gångar m m skall gälla den av Helsingborgs stads parkkontor upprättade översiktskartan.

AVTALSVILLKOR. 2 För områdets uppdelning i lotter, gångar m m skall gälla den av Helsingborgs stads parkkontor upprättade översiktskartan. AVTALSVILLKOR Arrendeområdet får av Föreningen upplåtas till lotter för koloniträdgård och därmed sammanhängande ändamål till enskilda personer, vilka är medlemmar i Föreningen. ORDNINGSREGLER 1 Föreningen

Läs mer

Tillsammans tar vi hand om Göteborg

Tillsammans tar vi hand om Göteborg Tillsammans tar vi hand om Göteborg Information om ditt ansvar som fastighetsägare. www.goteborg.se Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

Tillsammans tar vi hand om Göteborg

Tillsammans tar vi hand om Göteborg Tillsammans tar vi hand om Göteborg Information om ditt ansvar som fastighetsinnehavare. www.goteborg.se Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende

Avtal om anläggningsarrende Avtal om anläggningsarrende Mellan Husarö Samfällighetsförening med org. nr 716420-8691, nedan kallad Jordägaren och Husarö Lotsmuseum och Hembygdsförening med org. nr 802 410-8527, nedan kallade Arrendatorn,

Läs mer

Antagna vid ordinarie årsmöte

Antagna vid ordinarie årsmöte 1 Antagna vid ordinarie årsmöte 2019-03-31 Dessa trivsel- och ordningsregler för Kölnans Fritidsby har till uppgift att skapa ett trivsamt Kölnan där alla hjälps åt, och med syftet att trivseln och grannsämjan

Läs mer

Frågesport om allemansrätten

Frågesport om allemansrätten 1. FÅR DU GÅ VAR DU VILL NÄR DU ÄR UTE PÅ LANDET? 1. Nej, du får inte gå närmare ett boningshus än maximalt 20 meter. 2. Nej, du får inte passera över någons tomt. 3. Ja, du får passera över annans tomt

Läs mer

AVTAL OM BOSTADSARRENDE

AVTAL OM BOSTADSARRENDE AVTAL OM BOSTADSARRENDE Jordägare: Norrköpings kommun, Org.nr. 212000-0456 Stadsbyggnadskontoret, 60115 Norrköping GRÖNVIKS ARRENDEFÖRENING UPPLÅTER ARRENDE TILL NEDAN Arrendator Namn «Förnamn» «Efternamn»

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2

ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2 ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2 2014-09-02 Obj 44360 Arrendator: Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening (i avtalet kallad föreningen) c/o Lars Elmqvist Västra Holmgatan 17 553 24 Jönköping Person/org.nr:

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Koloniträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad med- lemmen,

Läs mer

Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde

Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde Bilaga 2 Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde Altan På stuglott är det tillåtet att bebygga varje enskild lott med totalt 23 kvm, uppdelat

Läs mer

GRÖNSAKEN. En broschyr om Slottsskogskolonien

GRÖNSAKEN. En broschyr om Slottsskogskolonien GRÖNSAKEN 2005 En broschyr om Slottsskogskolonien Välkommen till oss i Slottsskogskolonien! Gammal eller ny medlem, du är en del i den ideella föreningen Slottsskogskolonien, som drivs av medlemmarna själva.

Läs mer

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde Miljöhandbok Årstafältets koloniområde 2017 Vårt miljöarbete Årstafältets koloniområde I vår förening har vi beslutat att vi ska miljödiplomera oss enligt Koloniträdgårdsförbundets regelverk. Genom att

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Stadsodlingsstrategi Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Innehåll 1 Stadsodlingsstrategi... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Strategi... 4 1.2.1 Målbild... 4 1.2.2 Strategipunkter... 5 1 Stadsodlingsstrategi

Läs mer

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Ale kommun, org nr 212000-1439 (nedan kallad Jordägaren) Mark- och exploateringsavdelningen 449 80 Alafors Arrendator: Backa Säteri IF, org.nr 802493-7511 (nedan kallad

Läs mer

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16 Innehållsförteckning 1. Köp- och leveransvillkor 1.1 Faktura 1.2 Leverans- och fraktvillkor 1.3 Reklamation 1.4 Öppet köp och ångerrätt 1.5 Utbildning * 1.6 PuL - Personuppgiftslagen *OBS! För utbildning

Läs mer

ARRENDEAVTAL. Laddningsstationer efter E4. Avtalsförslag mellan markägare och Projektgrupp 1 Version 0.1. Status

ARRENDEAVTAL. Laddningsstationer efter E4. Avtalsförslag mellan markägare och Projektgrupp 1 Version 0.1. Status ARRENDEAVTAL Laddningsstationer efter E4 Avtalsförslag mellan markägare och Projektgrupp 1 Version 0.1 Status Granskad Abrahamsson, Mattias 2015-05-22 Godkänd Lundgren, Nils 2015-05-22 LIPS Generell mall

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

BYGGREGLER TRÄDGÅRDSKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena

BYGGREGLER TRÄDGÅRDSKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena BYGGREGLER TRÄDGÅRDSKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena 2010-03-01 1 Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation.

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB. ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling av Älmhults kommun. Vi gör

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV MARK Arrendeavtal - Lägenhetsarrende

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV MARK Arrendeavtal - Lägenhetsarrende Mellan Ströms Samfällighetsförening, org nr 716418-3019, ( Jordägaren ), å den ena och Föreningen Slussen, org nr 858500-6219, ( Arrendatorn ), å den andra sidan, har träffats följande Bakgrund AVTAL OM

Läs mer

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut.

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut. 1 / 5 Arrende Arrende är när en markägare, även kallad jordägare, ger en fysisk eller juridisk person, kallad arrendator, rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift. Det finns flera

Läs mer

VINTER. 6. LÄGG INTE FÅGELMAT PÅ MARKEN Använd fågelbord eller fröautomater så undviker du att locka dit råttor, kråkfåglar, duvor och måsar.

VINTER. 6. LÄGG INTE FÅGELMAT PÅ MARKEN Använd fågelbord eller fröautomater så undviker du att locka dit råttor, kråkfåglar, duvor och måsar. En stad består av många händer och huvuden som måste samarbeta för att allt ska fungera effektivt. Som fastighetsägare har du en viktig roll här, om din fastighet ligger vid en av Västerås stads gator.

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? Bostadsförmedlingen/Atrium Ljungbergs egen intressebank Interna sökande

Läs mer

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB 1 Detta avtal om arrende ( Avtalet ) har denna dag träffats mellan 1. Borlänge kommun, 212000-2239 ( Kommunen ) 2. Lennheden Vatten AB, 556765-4750

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND.

RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND. RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND. Följande riktlinjer gäller för tilldelning av köplats till parkeringsområdet i Kyrkesund, enligt

Läs mer

Avtal om bostadsarrende

Avtal om bostadsarrende Avtal om bostadsarrende nr 033-099-029 1. Parter Jord ägare Jordägare: Karlstads kommun Postadress: 651 84 Karlstad Organisationsnummer: 212000-1850 ( Arrendator Arrendator: Adress: Personnummer: Telefonnummer:

Läs mer

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY.

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. Huvudregel Hyresgäster och Bostadsrättsinnehavare med familjer, gäster och inneboende skall leva och vara på ett sådant sätt att ingen störs eller

Läs mer

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 LÄGENHETSARRENDE 1 Fast egendom och parter Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 Ägare: Arrendator: 120016-9401 Lidköpings kommun (nedan benämnd kommunen) 531 88 LIDKÖPING, Lidköpings Biodlarförening

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3.1 Balkonger - allmänna regler Till varje lägenhet på övre våningen i bostadsområdet finns balkong. En balkong kan utnyttjas på många trevliga sätt men innebär också att man

Läs mer

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande.

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen SKARPETEGEN Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. Det

Läs mer

Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället.

Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället. Umeå kommun 2018-09-05 Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället. Tack för att du har valt att använda vår låsta cykelparkering på Cykelstället. I och med att du skaffat dig ett abonnemang

Läs mer

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening 1 Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening Detta dokument är godkänt av styrelsen och gäller fr.o.m. 2016-03-05 2 Sammanfattning av kommunens byggregler vid ny-, om- och tillbyggnad. Nuvarande byggregler

Läs mer

Bilaga 2. [YY] pers.nr [xxxxxx-xxxx], nedan Köpoptionsinnehavaren, har erbjudits, och förklarat sig intresserad av att teckna Köpoptioner.

Bilaga 2. [YY] pers.nr [xxxxxx-xxxx], nedan Köpoptionsinnehavaren, har erbjudits, och förklarat sig intresserad av att teckna Köpoptioner. Bilaga 2 Styrelsen i Avensia Innovation AB ( Bolaget ) har den 3 november 2011 beslutat att ställa ut köpoptioner i Avensia AB ( Avensia ), org nr 556721-7582, nedan benämnda Köpoptionerna. [YY] pers.nr

Läs mer

Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24

Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24 Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24 Sida 64 av 197 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-01-24 Dnr: TN 2018/24 Tekniska nämnden Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Förslag till beslut Teknisk

Läs mer

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde KS.2016.0649 Sida 1 (6) 2016-12-19 Gustav Svebring 0413-625 47 gustav.svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde Ärendebeskrivning Företaget

Läs mer

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Allmänna villkor Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Clean Me, Morpan 1, 611 94 Nyköping Org.nr:

Läs mer

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar Information till medlemmar Innehållsförteckning Sida Kontaktuppgifter till styrelsen... 3 Teknisk förvaltning... 4 Ekonomisk förvaltning... 4 Andrahandsuthyrning... 4 Renoveringar och ombyggnationer...

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-05-29 Diarienummer KS/2018:357 Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner förslag till nyttjanderättsavtal med Innerstadens Café i Kungsbacka

Läs mer

Avgift privata bryggor, återremiss klargörande av ansvar och försäkringsfrågor

Avgift privata bryggor, återremiss klargörande av ansvar och försäkringsfrågor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger 2016-09-20 SFN 2016/0492 0480-450446 Servicenämnden Avgift privata bryggor, återremiss klargörande av ansvar och försäkringsfrågor Förslag

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? I första hand förmedlas våra bostäder genom Bostadsförmedlingen. Atrium

Läs mer

INFORMATIONSBLAD VÅREN 2019

INFORMATIONSBLAD VÅREN 2019 PÅSLÄPP AV VATTEN Vattnet kommer enligt styrelsebeslut att släppas på lördagen den 30 mars, med början klockan 10.00. Se till att huvudkranen i din toalett är ordentligt stängd! Det är mycket viktigt att

Läs mer

Avgift privata bryggor

Avgift privata bryggor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Madeleine André 2016-06-20 SFN 2016/0492 0480-450437 Servicenämnden Avgift privata bryggor Förslag till beslut Servicenämnden beslutar anta avtal om

Läs mer

Nyttjanderättsavtal. Koloniträdgårdsföreningen Jordgubben, ideell förening här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till: ...

Nyttjanderättsavtal. Koloniträdgårdsföreningen Jordgubben, ideell förening här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till: ... Nyttjanderättsavtal Koloniträdgårdsföreningen Jordgubben, ideell förening här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till:...... Vilken är medlem av ovan nämnda förening, och här nedan kallad medlemmen,

Läs mer

Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen 1:148. Arrendestället är markerat på bifogad flygbild.

Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen 1:148. Arrendestället är markerat på bifogad flygbild. ARRENDEKONTRAKT FÖR JORDBRUK Kontraktsnummer 211 013 19 Upplåtare Karlskoga kommun, 691 83 Karlskoga, nedan kallad jordägaren. Arrendator Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen

Läs mer

Regelverk ALLMÄNT. Senast uppdaterad 8 juli 2017

Regelverk ALLMÄNT. Senast uppdaterad 8 juli 2017 Regelverk ALLMÄNT 1. Varje medlem är delaktig i skötseln av koloniområdet. Den upplåtna lotten skall skötas på ett sådant sätt att den ger ett vårdat intryck. Odlingarna ska skötas väl och hållas fria

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun 2017-05-24 1 (5) Kommunstyrelsen Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun Dessa riktlinjer ska vara ett stöd för kommunens förvaltningar i kontakten med odlingsinitiativ

Läs mer

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter

Läs mer

Hur ska en ansökan se ut?

Hur ska en ansökan se ut? Bygglov av kommunen Om ett ärende kräver bygglov ska ansökan först godkännas både av koloniens styrelse och av kommunens fastighetskontor. Styrelsen anger på ansökan om de tillstyrker eller avstyrker det

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsregler är vår gemensamma överenskommelse om hur vi skall bete oss gentemot varandra. Det är därför viktigt att alla följer dem. Ordningsreglerna är inte

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer

FÖRSTUDIE. Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort

FÖRSTUDIE. Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort FÖRSTUDIE Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort 1 Sammanfattning Det har valts ut några lämpliga platser i förstudien för odlingslotter med bra lägen och förutsättningar på ett antal olika

Läs mer

Trivselregler för Kiholms koloniförening

Trivselregler för Kiholms koloniförening Trivselregler för Kiholms koloniförening Allmänt Kiholms koloniförening är en ideell förening vilket innebär att vi som medlemmar driver verksamheten. Vi ska känna vårt ansvar för att hålla ett av Södertäljes

Läs mer

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ordningsregler För bostadsrättsföreningen Kista Ängar 2. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Välkommen till Sandöarna!

Välkommen till Sandöarna! Välkommen till Sandöarna! Sandöarna förvaltas av Svinninge Marina Klubb. Bryggorna är avsedda för klubbens medlemmar som för klubbens vimpel. Icke medlemmar kan, i mån av plats, disponera hamnen mot erläggande

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion 1 Upplåtare, arrendator Mellan genom dess Tekniska avdelning, 456 80 Kungshamn, (nedan kommunen), och XXXXXXXXX, org.nr XXXXXX- XXXX, adress

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER RÖRANDE ARRENDEAVGIFT ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 272 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2018-09-06 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Arrendeavtal för byggetablering med Akademiska Hus AB inom Rosendal

Arrendeavtal för byggetablering med Akademiska Hus AB inom Rosendal STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jonathan Molund Datum 2017-09-25 Diarienummer KSN-2015-2274 Kommunstyrelsen Arrendeavtal för byggetablering med Akademiska Hus AB inom Rosendal Förslag till beslut

Läs mer

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket 1 Allmänt 1.1 Posten AB (publ), nedan kallat Posten, erbjuder företag och privatpersoner att ladda ner och använda Postens datorprogram med

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER

UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER UTHYRNINGSREGLER VÄTTERHEM 2016 1 Definitioner... 4 Syfte och mål... 7 Personuppgifter... 7 Köpoäng... 8 Tilldelning... 9 Vätterhems grundkrav... 10 Skulder och betalningsanmärkningar...

Läs mer

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet 1 (6) INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet För att få en ökad trafiksäkerhet är det viktigt att vi alla börjar prata om

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Östra Mölla Samfällighetsförening Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Innehåll 1. Allmän information 2. Trivselregler / ordningsregler 3. Vanliga frågor 1. Allmän information Allmänt Östra

Läs mer

Information till dig som bor i Landskrona

Information till dig som bor i Landskrona Samhällsinformation från Landskrona stad Landskrona stad Information till dig som bor i Landskrona Foto: Karolina Nyberg Den här broschyren är en information till dig som bor i Landskrona. Anledningen

Läs mer