Föreläggande med vite

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreläggande med vite"

Transkript

1 / (9) Enheten för region väst Eva Aronsson, Eva Karlsson, Göteborgs kommun SDF Majorna-Linné Box Göteborg Delgivning Föreläggande med vite Ert organisationsnummer Arbetsställe Karl Johansskolan Besöksadress Amiralitetsgatan 22, Göteborg Beslut Vi förelägger er vid vite av kronor att senast den 15 januari 2017 ha genomfört punkten 1, 4 och 5 och senast den 15 september 2016 ha genomfört punkterna 2 och 3 vid Karl-Johansskolan. Reglerna om att vi har rätt att fatta beslut om föreläggande och förena beslutet med vite finns i 7 kap. 7 arbetsmiljölagen. 1. Luftkvalitet och inomhusklimat Ni ska se till att uteluftsflödet i lektionssalar, personalrum samt övriga utrymmen där personal och/eller elever uppehåller sig mer än tillfälligt uppgår till minst 7 liter per sekund och person som normalt kan förväntas vistas i respektive utrymme med ett tillägg av minst 0,35 liter per sekund och kvadratmeter golvyta. Luften ska tillföras på ett sådant sätt att lufthastigheten i vistelsezonen inte överstiger 0,2 meter per sekund. Se Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning. Se även 1 kap. 3 första stycket 1 och 2 kap. 4 första stycket arbetsmiljölagen. 2. Buller inomhus Ni ska ta fram en skriftlig handlingsplan för de åtgärder som ni utifrån uppföljning av genomförda åtgärder bedömer kvarstår när det gäller hörselskadligt/störande buller inomhus och som inte genomförs omedelbart. I planen ska anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ansvarar för att det blir gjort. Postadress: Stockholm Telefon: Telefax: E-post: arbetsmiljoverket@av.se Webbplats: av.se Organisationsnummer:

2 / (9) Se 8 och 10 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete, 32 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning och 4, 5 och 11 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:16) om buller. Se även 2 kap. 4 första stycket och 3 kap. 2 a arbetsmiljölagen. 3. Buller inre skolgården Ni ska ta fram en skriftlig handlingsplan för de risker med störande buller på den inre skolgården som ni identifierat genom er riskbedömning. Av handlingsplanen ska framgå när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ansvarar för att det blir gjort. Se 10 AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete, 32 AFS 2009:2 om arbetsplatsens utformning och 4 AFS 2005:16 om buller. Se även 2 kap. 4 första stycket och 3 kap. 2 a arbetsmiljölagen samt avsnittet om störande buller i kommentaren till AFS 2005:16 (sid 16 20). Kommentar till punkten 3: Arbetsmiljöverket förutsätter att de organisatoriska åtgärder för att minska det störande bullret som går att göra också har gjorts. Vi förutsätter därmed att handlingsplanen omfattar andra typer av åtgärder. 4. Arbetsbelastning a. Ni ska se till att en bedömning av risker för ohälsa och olycksfall görs utifrån resultatet från er undersökning med avseende på organisatoriska och sociala faktorer i er verksamhet. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och allvarlighetsgraden ska framgå. För de risker som inte åtgärdas omedelbart ska ni ta fram en skriftlig handlingsplan som anger de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Av handlingsplanen ska framgå vem som ska se till att åtgärderna genomförs och när de senast ska vara vidtagna. b. Ni ska också följa upp hur genomförda åtgärder har fungerat. Se 8, 10 och 11 AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete och 8 12 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2015:4) om organisatorisk och social arbetsmiljö samt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen. 5. Företagshälsovård eller annan sakkunnig hjälp Ni ska anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig extern resurs för att genomföra kravpunkt 4. Se 12 AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete.

3 / (9) Arbetsgivaren har alltid ansvaret för arbetsmiljön Ni som arbetsgivare ska göra det som behövs för att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet. Reglerna om detta finns i 3 kap. 2 arbetsmiljölagen. Ert ansvar för arbetsmiljön gäller även under tiden ni har på er att åtgärda bristerna. Bakgrund och brister Den 23 januari 2014 inspekterade vi skolan. Vi såg då vissa brister i arbetsmiljön. Ni fick ett inspektionsmeddelande den 17 februari 2014 där vi beskrev bristerna och ställde krav på att ni skulle åtgärda dem. Vid vår uppföljning kvarstod brister och vi skickade en skrivelse den 25 februari 2015 om att vi övervägde att besluta om ett föreläggande. Därefter yttrade ni er och inkom med kompletteringar i ärendet. Efter vår inspektion den 20 april 2016 kvarstår följande brister: 1. Luftkvalitet och inomhusklimat Både arbetsgivare och skyddsombud liksom fastighetsskötare är överens om att luftkvaliteten är otillfredsställande och att problemen kvarstår. De delar av verksamheten som berörs är A och C-huset. Rektor uppger att felanmälan görs återkommande till Lokalförvaltningen. Fastighetsskötaren uppger att det finns en uppfattning om att ventilationen är underdimensionerad i förhållande till antalet personer som vistas i lokalerna. Varken fastighetsskötaren eller rektor har dock tagit del av några OVK-protokoll och kunnat se vilka luftflöden lokalerna har. Rektor har heller inte begärt uppgifter från Lokalförvaltningen om hur många som kan vistas i lokalerna utifrån luftflödena. Ett av skolans skyddsombud som själv arbetar i C-huset uppger att man upplever att luftkvaliteten är sämst på morgonen vid tiden och efter lunch. Skyddsombuden uppger också att de upplever inomhusluften dammig. Vidare påtalar man att temperaturen i lokalerna är otillfredsställande. Fritidsverksamheten är förlagd till klassrummen. Eftersom det blir för trångt att enbart vara där, vistas eleverna även i korridorerna. Där är det inte tänkt att det ska bedrivas verksamhet och därför saknas ventilation där. Skyddsombud uppger att man har blivit rekommenderad från Lokalförvaltningen att vädra. Man uppger att det är problematiskt utifrån den bristande ljudmiljön på skolgården samt att det inte fungerar alla tider på året. I ert yttrande den 19 mars 2015 uppgav ni att det finns givare i samtliga klassrum och att de övervakas centralt. Vid avvikelse utlöses larm. Några avvikelser har inte noterats under februari 2015 vare sig när det gäller koldioxidhalt eller temperatur.

4 / (9) T.f. områdeschef uppger att ni har uppdragit åt Lokalförvaltningen att göra en ny mätning men att ni inte har fått någon återkoppling när det kommer att ske. Det är inte klart vad som då kommer att mätas. 2. Buller inomhus Både arbetsgivare, skyddsombud och fastighetsskötare är överens om att man tycker att de fysiska bulleråtgärder som har vidtagits i trapphus, korridor och bildsal har inneburit en bättre ljudmiljö. Skyddsombudet påtalade att man upplever tröttande buller på grund av att man är många på begränsad yta. Fritidsverksamheten är förlagd till klassrummen. Där upplever man att det är tröttande buller. Eftersom det blir trångt, väljer eleverna att också vistas i korridorerna. Skyddsombud uppger att man under många år påtalat att ljudmiljön i omklädningsrummen är otillfredsställande Det har inte åtgärdats. Även matsalen omnämndes medan biträdande rektor uppgav att hon äter där varje dag och upplever inte ljudmiljön som otillfredsställande. 3. Buller inre skolgården I ert svar den 19 mars 2015 uppgav ni att ni hade anlitat en ljudkonsult för att undersöka och ge förslag på bullerdämpande åtgärder. Vid inspektionen den 20 april 2016 framkom att det inte vidtagits några åtgärder. Kostnadsberäkningen utifrån konsultens förslag uppgick till ca två miljoner kronor. Enligt tf områdeschef har Lokalsekretariatet sagt nej till investeringar med motiveringen att det utifrån mätningar är konstaterat att det inte är fråga om hörselskadligt buller och att verksamheten får lösa problemet med organisatoriska åtgärder. Enligt skyddsombuden upplever samtlig personal på skolan ljudnivån på skolgården som mycket tröttande/störande och att det är svårt att kommunicera med varandra. De uppger vidare att det är lagom med fyra klasser utomhus samtidigt d.v.s. ca elever. Vissa tider på dagen vistas 250 elever samtidigt där. Man är skeptiska till att det går att lösa problemet med organisatoriska åtgärder. Det går exempelvis inte att påbörja lunchen tidigare än idag (10.40) eller att låta eleverna äta senare än idag (12.15) om man ska orka med dagen. Fastighetsskötaren påtalar att skolan tidigare var en F-9 skola och nu är en F-6 skola. Nuvarande elever har andra behov och använder skolgården på ett annat sätt. Det pågår mer lek än det gjort tidigare. 4. Arbetsbelastning T.f. områdeschef uppger att arbetsgivaren och skyddsombuden inte har en samsyn kring huruvida medarbetarna har en ohälsosam arbetsbelastning. Områdeschefen uppger att han och rektor har dokumenterat hur mycket tid som är vikt för olika arbetsuppgifter och att man därigenom kommit fram till att det finns

5 / (9) tillräckligt med tid till förfogande. Vidare uppger t.f. områdeschef att Karl Johansskolan har högre personaltäthet än övriga skolor. Enligt skyddsombud har man samtidigt den lägsta bemanningen när det gäller fritidsverksamheten. Resultatet från den senaste medarbetarenkäten från december 2015 visar på fyra förbättringsområden, attraktiv arbetsgivare, ledarskap närmsta chef, inflytande och organisatorisk tillit. Av resultatet framgår att en betydande del av personalen inte anser sig ha tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter, begränsad möjlighet att påverka sin arbetsmängd samt att en ännu större andel inte anser sig ha möjlighet till återhämtning efter perioder av hög arbetsbelastning. En stor del av personalen har angett att de inte får en tydlig återkoppling på sina prestationer från närmsta chef. De upplever att det brister när det gäller att kommunicera verksamhetens uppdrag och mål på ett begripligt sätt. Andra förbättringsområden i fråga om ledarskapet handlar om att man inte upplever att chefen tar tag i problem och att chefen inte visar uppskattning för arbetsinsats. När det gäller den organisatoriska tilliten så framkommer det mycket tydligt att man inte upplever att förvaltningsledning har tillit till medarbetarna och att det även brister i tilliten från deras sida gentemot förvaltningsledningen. 43 % uppger att de upplever ganska mycket eller väldigt mycket stress (undersökningens definition: ett tillstånd då man känner sig spänd, rastlös, nervös, orolig eller inte kan sova). 32 % uppger att de upplever stress i viss mån. 8 % uppger att de har fysiska besvär dagligen, 19 % att de har besvär ett par dagar per vecka och 11 % att de har besvär en dag per vecka. När det gäller hur ofta man har arbetat trots att de borde ha sjukanmält sig uppger 24 % att det har hänt mer än fem gånger under de senaste tolv månaderna, 3 % 4 5 gånger, 46 % 2 3 gånger. Helhetsbedömningen (NMI) visar ett resultat på 31 jämfört med 52 för hela SDF Majorna Linné och 55 för Göteborgs stad. I vårt brev till er den 17 maj 2016 fick ni möjlighet att lämna era synpunkter på villkoren och tidpunkterna. Ni har svarat att ni avser att genomföra de åtgärder vi avser att ställa krav på. Ni efterfrågar dock ett förtydligande beträffande punkten 3 om bullermiljö utomhus. Ni uppger att i de mätningar som gjorts ligger bullernivån under våra riktvärden för vad som anses vara en ohälsosam nivå. Ni efterfrågar därför tydliga direktiv för vad gränsen egentligen går samt det lagstöd vi grundar vår bedömning på. Beträffande punkten 5 avser ni att använda er av den sakkunskap som stadsdelens egen HR-avdelning har. Ni efterfrågar därför ett förtydligande om det räknas som extern aktör. Om det inte gör

6 / (9) det kan ni komma att behöva mer tid på er för att uppfylla kravet i punkten 4 eftersom det inte är säkert att de företag som stadsdelen har upphandlade avtal med att leverera företagshälsovård kan åta sig uppdraget med så kort varsel. Arbetsmiljöverket gör följande bedömning. Ventilation Enligt 2 kap. 4 första stycket arbetsmiljölagen ska de arbetshygieniska förhållandena när det gäller bl.a. luft vara tillfredsställande. I fråga om luftförhållanden preciseras reglerna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning. Av 16 andra stycket AFS 2009:2 framgår att i lokaler där luftföroreningar huvudsakligen uppkommer genom personbelastning kan koldioxidhalten användas som en indikator på om luftkvaliteten är tillfredsställande. I sådana lokaler ska en koldioxidhalt under ppm (miljondelar) eftersträvas. I kommentaren till 16 AFS 2009:2 sägs bl.a. följande. En koldioxidhalt under ppm är dock ingen garanti för att luftkvaliteten kommer att uppfattas som tillfredsställande då även faktorer som t.ex. temperatur och städnivå påverkar upplevelsen av luftkvaliteten. Förutom att öka uteluftsflödet kan också organisatoriska åtgärder användas för att sänka koldioxidhalten. I ärendet saknas utredning om ventilationens kapacitet i förhållande till verksamheten som bedrivs. Av uppgifter i ärendet finns dock skäl att anta att ventilationens kapacitet inte motsvarar de flöden som behövs för att ge ett gott inomhusklimat. Otillräcklig ventilation leder till att luftföroreningar ansamlas i lokalerna, vilket i sin tur kan ge upphov till besvär i form av huvudvärk, trötthet, irritation i luftvägar, illamående m.m. Det finns utländsk forskning som visar på samband mellan dåligt inomhusklimat och försämrade prestationer av simulerade skoluppgifter. Arbetsmiljöverket anser därför att det finns skäl att förelägga er att säkerställa ventilationens kapacitet i förhållande till det antal personer som vistas i lokalerna. Buller inomhus Enligt 2 kap. 4 arbetsmiljölagen ska de arbetshygieniska förhållandena när det gäller luft, ljud, ljus, vibrationer och liknande vara tillfredsställande. Enligt 32 AFS 2009:2 om arbetsplatsens utformning ska arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen vara lämpligt utformade och inredda med hänsyn till deras ändamål, ljudegenskaper och förekommande bullerkällor. De ska planeras, disponeras och isoleras mot omgivningen så att bullerexponeringen reduceras till lägsta praktiskt möjliga nivå och så som möjligt utsätts för buller.

7 / (9) Enligt 4 AFS 2005:16 om buller ska arbeten planeras, bedrivas och följas upp så att bullerexponeringen minskas genom att bullret elimineras vid källan eller sänks till lägsta möjliga nivå. Hänsyn ska då tas till den tekniska utvecklingen och möjligheterna att begränsa bullret. Enligt 5 AFS 2005:16 ska arbetsgivaren undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna till följd av exponering för buller i arbetet. Ni har vidtagit ett antal åtgärder för att få en bättre ljudmiljö i trapphus, korridor och bildsal. Arbetsmiljöverket bedömer att ni inom ramen för ert systematiska arbetsmiljöarbete behöver arbeta vidare med frågan och se över om ytterligare åtgärder krävs. I ärendet har framförts synpunkter på tröttande buller även på andra ställen än där ni vidtagit åtgärder. Buller inre skolgården Arbetsmiljöverket uppfattar att ni själva har konstaterat att ljudnivån på skolgården är ett problem som behöver åtgärdas. Eftersom det är fråga om störande buller och inte hörselskadligt buller finns inga gränsvärden eller liknande. Däremot skulle tabell 1 i AFS 2005:16 om buller kunna användas som vägledning. Exempel på effekter som buller kan leda till är trötthet och irritation. Då personal inom skolverksamhet generellt utsätts för en hög mental belastning, är det synnerligen viktigt att vidta alla åtgärder som kan minska sådan belastning. Forskning visar också att störande och tröttande buller kan leda till exempelvis ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormon. I kommentaren till 4 AFS 2005:16 anges att det inte går att ange någon nedre gräns då bullerdämpande åtgärder inte längre är motiverade. Arbetsbelastning och extern resurs Arbetsmiljöverket uppfattar att ni inte har några invändningar beträffande kravet på undersökning, riskbedömning, åtgärder och handlingsplan och uppföljning avseende organisatoriska och sociala faktorer. När det gäller kravet på extern resurs gör Arbetsmiljöverket följande bedömning. I ärendet har framkommit att det brister i tillit mellan personal och ledning. Vi anser att det motiverar att man anlitar en resurs utanför den egna organisationen. Vi har förståelse för att det därmed kan ta längre tid att uppfylla kravet. Sammanfattningsvis anser vi att det finns skäl att förelägga er att åtgärda bristerna. Vi gör också bedömningen att föreläggandet bör förenas med ett vite som skäligen kan bestämmas till kronor.

8 / (9) Meddela oss när ni uppfyllt kraven När ni har uppfyllt kraven ska ni meddela oss. Skriv vår beteckning 2013/45542 i meddelandet. Reglerna om att vi har rätt att få den information som vi behöver för vår tillsyn finns i 7 kap. 3 arbetsmiljölagen. Ärendet har prövats vid vårt kontor i Mölndal och har avgjorts av enhetschefen Pernilla Niia i närvaro av juristen Eva Karlsson efter föredragning av arbetsmiljöinspektören Eva Aronsson. Pernilla Niia Kopia skickad med e-post till: Rektor Nahid Rezaei nahid.rezaei@majornalinne.goteborg.se Biträdande rektor Lotta Dahlpil lotta.dahlpil@majornalinne.goteborg.se Tf Områdeschef Jonas Fransson jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se HSO Lärarförb. Joacim Wikström joacim.wikstrom@goteborg.lararforbundet.se HSO LR Anna Skoog anna.skoog@vh.goteborg.se Skyddsombudet Kristina Ward kristina.ward@majornalinne.goteborg.se Skyddsombudet Angela Reimers angela.reimers@majornalinne.goteborg.se Skyddsombudet Marcus Pinzani marcus.pinzani@majornalinne.goteborg.se Fastighetsskötaren Klas Grimberg klas.grimberg@majornalinne.goteborg.se Göteborgs Stad stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Vad är föreläggande och vite? Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd. Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar.

9 / (9) Om ni vill överklaga Ni kan överklaga vårt beslut till Förvaltningsrätten i Göteborg, men ni ska skicka överklagandet till oss för att vi ska kontrollera att det har kommit in i rätt tid. Vi prövar också om det finns skäl att ändra vårt beslut. Vi måste få överklagandet inom tre veckor från den dag ni fick del av beslutet. Annars kan överklagandet inte prövas. Om överklagandet har kommit in i rätt tid, och om vi inte ändrar beslutet på det sätt som ni har begärt, så skickar vi överklagandet till förvaltningsrätten. Ange vilket beslut som överklagas. Hänvisa till vårt ärendenummer och datumet för beslutet. Berätta hur ni vill att beslutet ska ändras och varför. Överklagandet ska också innehålla följande uppgifter om er: namn personnummer eller organisationsnummer postadress och e-postadress telefonnummer (hemligt telefonnummer behöver bara lämnas om domstolen begär det) Om ni har ett ombud ska ombudets namn, postadress, e-postadress och telefonnummer anges. Vår adress: Arbetsmiljöverket Stockholm Vår e-postadress: arbetsmiljoverket@av.se

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2011-01-27 IMS 2010/48600 1 (5) Distriktet i Stockholm Anette Askelöf, 08-475 01 41 Sollentuna Kommun 191 86 Sollentuna Rek + mb Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-02-20 IMS 2012/36270 1 (5) Distriktet i Stockholm Åke Johansson, 010-730 9042 Stockholms kommun Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm Delgivning Föreläggande efter framställning om ingripande enligt

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-02-18 IRV 2014/1256 1 (5) Enheten för region väst Mikael Bergman, 010-730 9724 Göteborgs Kommun 404 82 Göteborg Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1355 Arbetsställe Omsorgsverksamhetens

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut 2016-05-31 2015/038020 1 (5) Vimmerby kommun Enheten för region syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91 28 598 81 Vimmerby Möjlighet att lämna synpunkter före beslut Ert organisationsnummer: 212000-0787 Arbetsställe:

Läs mer

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut UNDERRÄTTELSE Vår beteckning 2017-07-03 2015 l 055796 1 (7) Enheten för region mitt Marie Juhnestam-Bimer, 010-730 9717 Falukommun 79183 Falun Möjlighet att lämna synpunkter före beslut Ert organisationsnununer:

Läs mer

Datum K@PIA 391.28 KALMAR

Datum K@PIA 391.28 KALMAR ARBETSMILJö 201.4-12-29 IRS 201418068 K@PIA s d 1(5) Enheten för reg on syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91, 28 Gymnasiesärskolan Box 804 391.28 KALMAR KALMARSUNDS GYMITI \SIËFÖRBUND 201tr -12-29 D-pl;rn

Läs mer

Resultat av inspektionen

Resultat av inspektionen ARBETSMILJÖ Datum 2015-03-30 Vår beteckning 2015/003299 Sid 1(5) Avdeiningen för inspektion JÖNKÖPINGS KOMMUN Pia Skoglund, 010-730 9817 arbetsmiljoverket@av.se 55189 lönköping Resultat av inspektionen

Läs mer

Resultatet av inspektionen 16 december 2016

Resultatet av inspektionen 16 december 2016 2016-12-21 2016/054754 1 (5) Avdelningen för inspektion Roger Naeslund, 010-730 92 29 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 16 december 2016 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ /

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ / iii ARBETSMI LJÖ VERKET Datum Vår beteckning Sid 2018-11-15 2018/060947 1 (5) - Avdelningen rör inspektion Lars Isgren, 010-730 96 22 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 10535 STOCKHOLM S" STAO~I~P::I:-fALMS

Läs mer

Resultatet av inspektionen 13 april 2016

Resultatet av inspektionen 13 april 2016 1(7) Avdelningen för inspektion Lars Isgren, 010-730 9622 arbetsmiljoverket@av.se EKERÖ KOMMUN BOX 205 17823 EKERÖ Resultatet av inspektionen 13 april 2016 Ert org. nr 2120000050 Arbetsställe EKEBYHOVSKOLAN,

Läs mer

Förbud med omedelbar verkan efter skyddsombudsstopp enligt 6 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud med omedelbar verkan efter skyddsombudsstopp enligt 6 kap. 7 arbetsmiljölagen DN PS120018 2012-06-28 ISG 2012/23004 1 (5) Distriktet i Göteborg Annicka Ohlsson, 010-730 9131 Hans Kirudd, 010-730 9428 Jonas Hamark, 010-730 9549 Hallands läns landsting Box 517 301 80 HALMSTAD Delgivning

Läs mer

Redovisning till Arbetsmiljöverket avseende brister i arbetsmiljön på förskolan Sandeslättsgatan 3

Redovisning till Arbetsmiljöverket avseende brister i arbetsmiljön på förskolan Sandeslättsgatan 3 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-14 Diarienummer N131-0415/18 Handläggare Eva Klockar Telefon: 031-365 29 25 E-post: eva.klockar@angered.goteborg.se Redovisning till Arbetsmiljöverket avseende

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

Datum Solhaga Östervärn 2, Munka-Ljungby Se bifogad deltagarlista

Datum Solhaga Östervärn 2, Munka-Ljungby Se bifogad deltagarlista tij ARBETSMI LJÖ VERKET Vår beteckning Enheten för region syd Ängelholm:~ 'r

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2013-03-20 IMS 2013/9936 1 (4) Distriktet i Stockholm Agneta Karlström, 010-730 9037 Uppsala läns landsting Box 602 751 25 UPPSALA Resultatet av inspektionen Ert org. nr 232100-0024 Arbetsställe Akademiska

Läs mer

Tillstånd att hantera asbest vid rivning

Tillstånd att hantera asbest vid rivning BESLUT Datum Vår beteckning Sid 2017-02-06 2016/052378 1 (4) Enheten för utveckling Linda Olsson, 010-730 99 53 arbetsmiljoverket@av.se RELITA INDUSTRI & SKADESERVICE AB LIBRO RINGVÄG 18 752 28 UPPSALA

Läs mer

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen Janez Marinko Arbetsmiljöverket www.av.se Radon risk för ohälsa? Innebär exponering för radon risk för ohälsa? JA! Var finns radon? ÖVERALLT! Hur vet

Läs mer

Rektorers arbetsmiljö

Rektorers arbetsmiljö RAPPORT Rektorers arbetsmiljö En tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket (AV), distriktet i Göteborg under 2009 och 2010 Postadress: Box 2555, 403 17 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 8 Telefon:

Läs mer

Föreläggande med vite

Föreläggande med vite 2018-05-15 2018/006156 1 (7) Enheten för region öst Helene Eklöf, 010-730 94 79 Mälaröarnas Montessori Ekonomisk Förening Box 123 178 22 EKERÖ Delgivning Föreläggande med vite Ert org.nr 769603-2353 Arbetsställe

Läs mer

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016 Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet Att arbeta i staten 2016 Systematiskt arbetsmiljöarbete En liten film om SAM https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-ochinspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-12-12 ISG 2013/24188 1 (7) Er beteckning RS130276 Distriktet i Göteborg Inger Högstedt, 010-730 9502 Jonas Hamark, 010-730 9549 Hallands läns landsting Box 517 301 80 HALMSTAD Delgivning Föreläggande

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-11-26 IRV 2014/25965 1 (11) Enheten för region väst Pia Hurtig, 010-730 98 09 Mölndals kommun Skolförvaltningen 431 82 MÖLNDAL Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1363 Arbetsställe Skolförvaltningen

Läs mer

Resultatet av utredningen

Resultatet av utredningen 2012-03-29 ISV 2011/40932 1 (5) Er beteckning T5792-11 Distriktet i Växjö Maria Funcke, 0470-74 80 31 Polismyndigheten i Jönköpings län Box 618 551 18 Jönköping Resultatet av utredningen Ert org. nr 202100

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande.

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande. Regeringsbeslut II 10 2002-05-02 N2001/11628/ARM Näringsdepartementet Härnösands kommun Socialförvaltningen 871 80 HÄRNÖSAND Överklagande över Arbetsmiljöverkets beslut i fråga om krav på arbetsmiljökonsekvensutredning

Läs mer

Avslag på framställning enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Avslag på framställning enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-06-28 ISG 2013/15480 1 (5) Distriktet i Göteborg Inger Högstedt, 010-730 9502 Jonas Hamark, 010-730 9549 Skyddsombudet för Vårdförbundet Tina Kall tina.kall@vgregion.se Delgivning Avslag på framställning

Läs mer

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2010-09-14 INH 2010/26577 1 (5) Distriktet i Härnösand Ingemar Norlén, 063-12 46 58 Skandinavisk Fastighetsfond Holding AB Box 5317 102 47 Stockholm Delgivning Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Läs mer

Resultatet av inspektionen av socialsekreterarnas arbetsmiljö 2016 Ert organisationsnummer:

Resultatet av inspektionen av socialsekreterarnas arbetsmiljö 2016 Ert organisationsnummer: 2016-12-21 2016/042263 1 (10) Avdelningen för inspektion Mia Tern, 010-730 96 50 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen av socialsekreterarnas arbetsmiljö

Läs mer

Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan

Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan 2013-2016 2 Vi har inspekterat drygt 30 procent av landets skolor 2013-2016 Skolan är landets största arbetsplats eftersom

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2012-10-31 IMS 2012/10479 1 (6) Distriktet i Stockholm Agneta Karlström, 010-730 90 37 Ellen Hall, jurist, 010-730 93 39 Ekerö kommun Box 205 178 23 EKERÖ Delgivning Förbud och föreläggande enligt 7 kap.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Bild 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-07 1 Bild 2 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger/Martina Adiels Balk 2017-04-18 SFN 2017/0076 50446 Servicenämnden Resultat av inspektion 2017 hos Produktion Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Omsorgsnämnden Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare 2. Tillkommande och utgående ärenden 3. Öppna jämförelser LSS Dnr

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-10 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen,

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Vägledning vid systematiskt arbetsmiljöarbete

Vägledning vid systematiskt arbetsmiljöarbete jo VÄGLEDNING Kommunkontoret Personal- och löneenheten 2004-04-19 Vägledning vid systematiskt arbetsmiljöarbete Inledning Ett förebyggande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som

Läs mer

Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör

Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör 1 2008-11-27 Exempel på faktorer som kan påverka aktivitetsbullret Trafikbuller Ventilationsbuller Buller från apparater Buller

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Resultatet av inspektionen 25 april 2019

Resultatet av inspektionen 25 april 2019 2019-04-26 2019/011600 1 (4) Avdelningen för inspektion Thomas Ekström, 010-730 92 59 arbetsmiljoverket@av.se DANDERYDS KOMMUN BOX 74 182 11 DANDERYD Resultatet av inspektionen 25 april 2019 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2017-10-17 2017/032188 1 (11) Avdelningen för inspektion Caroline Hök, 010-730 92 25 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen Ert organisationsnummer: 212000-0142

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2009-04-30 AIST 2008/6220 1 (14) Distriktet i Stockholm Nils Tyreskog, 08-475 01 99 stockholm@av.se Setra Trävaror AB Box 740 941 28 PITEÅ Rek + mb Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen Ert org.nr 556035-2196

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Datum. MINNESANTECKNINGAR möte den 1 december 2005

Datum. MINNESANTECKNINGAR möte den 1 december 2005 ti"j ARBETSMILJÖ MINNESANTECKNINGAR Vår betecknini:i 2005-12-02 AIGÖ 2005/56091 --Sid 1 (2) Handläggare, telefon Jonas Pehrson, 031-743 72 95 jonas.pehrson@av.se GÖTEBORGS HAMN AKTIEBOLAG 403 38 GÖTEBORG

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete www.pwc.se Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Lina Olsson, Cert. kommunal revisor Högbo Bruks AB Erika Brolin Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Bedömning...

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv. Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst

Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv. Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst Systematiskt arbetsmiljöarbete grunden för ett hållbart arbetsliv Jennie Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, Region Öst Arbetslivet 2017 Förvärvsarbete, heltid, norm för alla, män och kvinnor,

Läs mer

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius 140407 Våning Merkurius Annika Stensson Enhetschef Geråshus Äldreboende ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten

ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs? Förändringsarbete, nyinskolningar:

Läs mer

Resultatet av inspektionen 9 december 2015

Resultatet av inspektionen 9 december 2015 1(7) Avdelningen för inspektion Anna Andersson, 010-730 9078 arbetsmiljoverket@av.se ALINGSÅS KOMMUN 44181 ALINGSÅS Resultatet av inspektionen 9 december 2015 Ert org. nr 2120001553 Arbetsställe ALSTRÖMERGYMNASIET

Läs mer

Arbetsmiljöverket slutrapporterar sin skoltillsyn

Arbetsmiljöverket slutrapporterar sin skoltillsyn FrÅn: Charlotte Andersson Malmborg Till: bnplatina Ärende: VB: Arbetsmiljöverket slutrapporterar sin skoltillsyn 2013-2016 - utskick till skolhuvudmän

Läs mer

BILAGA - Sammanställning av påtalade brister - Vidtagna åtgärder - Arbetsmiljöverkets inspektion våren 2014

BILAGA - Sammanställning av påtalade brister - Vidtagna åtgärder - Arbetsmiljöverkets inspektion våren 2014 Uppgiftsfördelning Vid inspektionstillfället saknades en tydlig, skriftlig fördelning av de arbetsmiljöuppgifter som ska utföras av skolledare och berörd skolintendent. Ni ska upprätta en tydlig fördelning

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren

KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren 2003-06-05 Dnr 4954/03-204 BEDÖMNING AV ARBETSMILJÖFAKTORER VID INSKRÄNKNING AV LOKALYTOR

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Region öst arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen, distriktet

Läs mer

Resultatet av inspektionen 20 mars 2019

Resultatet av inspektionen 20 mars 2019 2019-04-29 2019/009439 1 (16) Avdelningen för inspektion Birgitta Thelander, 010-730 94 53 arbetsmiljoverket@av.se TROLLHÄTTANS KOMMUN 461 83 TROLLHÄTTAN Resultatet av inspektionen 20 mars 2019 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Datum: Närvarande:Kristina (Tina) Holmquist tf förskolechef, Maria Hjern skyddsombud, Carina Hamdi, Ann-Kristin Höglund

Datum: Närvarande:Kristina (Tina) Holmquist tf förskolechef, Maria Hjern skyddsombud, Carina Hamdi, Ann-Kristin Höglund Datum:2017-02-13 Närvarande:Kristina (Tina) Holmquist tf förskolechef, Maria Hjern skyddsombud, Carina Hamdi, Ann-Kristin Höglund ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Vad består ändringarna

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)

Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) Inledning En tillfredsställande arbetsmiljö är av godo för både arbetsgivare och arbetstagare inom Svenska kyrkan. Utgångspunkten

Läs mer

Svar till arbetsmiljöverket

Svar till arbetsmiljöverket Svar till arbetsmiljöverket Verksamhet Bildning ISM 2013/33012 Svar enligt krav, punkt 1-8 Bilagor Bilaga 1 Arbetsmiljöpolicy för Östra Göinge kommun Bilaga 2 Protokoll, Centrala samverkansgruppen 2014-02-24

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN 008-10-10 vsnitt 1(5) Lagar och förordningar rbetsmiljöarbetet styrs av bland annat lagar och förordningar. Grunden för allt arbetsmiljöarbete finns i rbetsmiljölagen (ML).

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig

Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig Att ta bort eller minska bullret på arbetsplatsen är lönsamt. Ju säkrare och mer hälsosam arbetsmiljön är, desto mindre är risken att drabbas av kostnader för

Läs mer

Resultatet av inspektionen 25 april 2018

Resultatet av inspektionen 25 april 2018 2018-05-08 2018/006836 1 (10) Avdelningen för inspektion Eva-Lena Andersson, 010-730 95 63 arbetsmiljoverket@av.se KRISTIANSTADS KOMMUN 291 80 KRISTIANSTAD Resultatet av inspektionen 25 april 2018 Ert

Läs mer

Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Uppgiftsfördelning. Uppgiftsfördelning. Övning.

Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Uppgiftsfördelning. Uppgiftsfördelning. Övning. Policy Uppgiftsfördelning Trögt Fördela uppgifter Kunskaper/instruktioner Undersök Utred ohälsa o-fall Åtgärder Revidera Arbetsgivaren är Huvudansvarig för arbetsmiljön Många människor Olika verksamheter

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Tjänsteskrivelse 2018-05-02 Dnr 2018/253-026 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Bakgrund Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt SAM - forts 1 Övning 2 Viktiga förutsättningar för chef Uppgiftsfördelning Kunskaper Vilka arbetsuppgifter har delegerats till chefen? Vilka är lätta att klara? Vilka är svåra? Berätta för varandra hur

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller alla arbetsplatser. Att utveckla och förbättra arbetsmiljön är ett ständigt pågående arbete som aldrig

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Arbetsmiljöverket. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Arbetsmiljöverket Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Leif Söderqvist Arbetsmiljöinspektör sedan 2005. Deltar i år inom de nationella tillsynsprojekten, SAM-OSA, SAM-Ergo, Trycksatta anordningar

Läs mer

Arbetsmiljöutbildning för skyddsombud. Arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöutbildning för skyddsombud. Arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöutbildning för skyddsombud Arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete Vad är arbetsmiljö? Innehållet i arbetsmiljölagen (AML) Kapitel 1: Lagens ändamål och tillämpningsområde Kapitel 2: Arbetsmiljöns

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget.

Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget. Rutin systematiskt arbetsmiljöarbete 1 (5) 2013-03-14 Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget. Med systematiskt

Läs mer

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs?

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp

Läs mer

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Skyddsombud arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska sam arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer