Mot. 1984/ Motion 1984/85:3090. Per-Ola Eriksson m. fl. Livsmedelspolitiken (pro p. 1984/85: 166)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mot. 1984/ Motion 1984/85:3090. Per-Ola Eriksson m. fl. Livsmedelspolitiken (pro p. 1984/85: 166)"

Transkript

1 Motion Mot. 1984/ /85:3090 Per-Ola Eriksson m. fl. Livsmedelspolitiken (pro p. 1984/85: 166) Jordbruket utgör en mycket viktig del av näringslivet i norra Sverige. Det är därför angeläge. t att staten på ett aktivt sätt medverkar till att jordbruksproduktionen kan behållas på minst nuvarande nivå. Det s. k. Norrlandsstödet är därvidlag ett mycket viktigt instrument. Principer för uppräkning av Norrlandsstödet Syftet med prisstödet till jordbruket i norra Sverige är att kompensera jordbruket för de högre produktionskostnader som råder i denna del av landet. För att inte förutsättningarna för jordbruksproduktion i norra Sverige skall försämras i förhållande till övriga landet fordras att prisstödet räknas upp regelbundet i takt med kostnadsökningarna. I regeringens proposition 1984/85:166 föreslås att prisstödet skall räknas upp den l juli 1985 i enlighet med LMK:s förslag. Däremot anges inte om stödet skall justeras i framtiden eller vilka principer som skall ligga till grund för sådana eventuella justeringar. För jordbrukarna och övriga som är beroende av jordbruksproduktionen i norra Sverige är det mycket angeläget att få klarlagt vilka villkor som kommer att gälla för produktionen på längre sikt. En av de väsentliga faktorerna i detta sammanhang är vilka principer som skall ligga till grund för eventuella förändringar av prisstödet i framtiden. Om inte Norrlandstilläggen årligen justeras för det högre kostnadsläget i denna del av landet, kommer jordbruket i norra Sverige att hamna i en ekonomisk strykklass. Klara besked om principerna för de framtida förändringarna av prisstödet är en förutsättning för de långsiktiga satsningar som behövs för att bibehålla i stort sett nuvarande produktion i denna del av landet. Det är därför angeläget att riksdagen vid detta tillfälle lägger fast att orrlandsstödet i fortsättningen skall justeras årligen utifrån kostnadsutvecklingen. Norrlandsstödets finansiering I propositionen anges att finansieringen av det ökade prisstödet till norra Sverige bör ske genom minskning av vissa budgetmedel som anslagits till prisreglerande åtgärder på jordbrukets område. Det innebär att medel som i dag används för andra ändamål i prisregleringen - mjölksubventioner, införselavgiftsmedel eller medel för låginkomstsatsningar-skall tas i anspråk för ändamålet. Det innebär i sin tur att uppräkningen av orrlandsstödet l Riksdagen/ sam/. Nr 3()9()

2 Mot. 1984/85: skulle finansieras genom en omfördelning av medel som används för andra ändamål. l praktiken innebär detta att regeringen åter försöker övervältra ansvaret för höjningarna av pristilläggen i norra Sverige på konsumenterna eller på jordbrukarna i övriga landet. Så sent som förra året avvisade riksdagen ett liknande förslag. Riksdagen betonade då att stödet till jordbruket i norra Sverige är ett regionalpolitiskt stöd. Riksdagen avvisade vid detta tillfälle också regeringens förslag att använda medel inom prisregleringens ram och markerade att särskilda budgetmedel skulle tillföras för den då aktuella uppräkningen. Regeringens förslag innebär att man återkommer med förslag om en sammanblandning av det regionalpolitiskt motiverade stödet till jordbruket i norra Sverige med jordbruksprisregleringen. En sådan sammanblandning strider mot de principer som hittills gällt för Norrlandsstödet och även mot de principer som gäller för andra regionalpolitiska stöd. Det är vår bestämda uppfattning att prisstödet till jordbruket i norra Sverige även fortsättningsvis skall betraktas som regionalpolitiskt stöd och helt finansieras av staten via särskilda budgetmedel Behov och insatser för att bibehålla produktionen i norra Sverige Såväl Norrlandskommitten (Ds Jo 1982:7), glesbygdsdelegationen (Ds l 1984:20) som livsmedelskommitten (SOU 1984:86) har betonat Norrlandsjordbrukets betydelse för beredskapen, sysselsättningen, miljön m. m. Ett livskraftigt jordbruk i norra Sverige är av avgörande betydelse för möjligheterna att upprätthålla ett aktivt näringsliv och en fullgod samhällsservice i stora delar av Norrland. Jordbruket har således en stor regionalpolitisk betydelse. Jordbruket i norra Sverige omfattas av den jordbrukspolitik som gäller för hela landet. Norra Sverige kan därför inte undgå att beröras av förändringar i jordbrukspolitiken och de generella förändringar som i övrigt berör jordbrukets villkor. Den historiska utvecklingen visar bl. a. att den minskning av jordbrukets produktionsresurser som skedde under 1960-talet drabbade de svagaste jordbruksbygderna hårdast och fick långtgående konsekvenser för norra Sverige. Jordbruket står nu åter inför en situation där det är aktuellt att vidta åtgärder för att minska produktionen av i första hand animalieprodukter. Mot denna bakgrund vill vi erinra om att såväl Norrlandskommitten som LMK har framhållit att en jordbruksproduktion av nuvarande omfattning bör bibehållas i norra Sverige. Det nuvarande prisstödet syftar till att kompensera skillnaderna i produktionskostnader mellan mellersta och norra Sverige. En generell lönsamhetspress inom jordbruket kommer därför att drabba norra Sverige minst lika hårt som produktionen i övriga landet.

3 Mot. 1984/85: Den ekonomiska situationen för jordbrukarna inom stödområdet har under de senaste åren försämrats på grund av att prisstödet inte har uppräknats i takt med kostnadsökningarna. Härtill kommer att den föreslagna uppräkningen av prisstödet som baseras på LMK:s förslag innebär en urholkning i stödet i förhållande till de kostnadsskillnader som orrlandskommitten konstaterat föreligger mellan mellersta och norra Sverige. Det kan konstateras att den begränsade uppräkning av orrlandsstödet som regeringen nu föreslår inte räcker till för att göra det möjligt att bibehålla produktionen i denna del av landet. Lönsamhetssituationen är i dag särskilt pressad i norra Sverige. Detta har påtalats i en särskild skrivelse från landshövdingarna i de fyra nordligaste länen till regeringen. Vidare kan noteras att produktionen redan börjat minska i stora delar av stödområdet. Antalet mjölkkor har under de allra senaste åren minskat betydligt kraftigare i nordligaste Sverige än i resten av landet. Vid bedömningen av den framtida produktionsutvecklingen måste man också beakta att en stor del av jordbrukarna i området är i närheten av pensionsåldern. Om inte lönsamhetssituationen förbättras kommer det inte att vara möjligt att bibehålla produktionen när nuvarande brukare pensioneras. Härtill kommer att det föreligger ett stort uppdämt behov av nya investeringar i jordbruket, bl. a. vid de företag som under de senaste årtiondena byggts upp med hjälp av särskilt rationaliseringsstöd. Utan lönsamhetsförbättring kan sådana investeringar liksom erforderliga markförbättringsåtgärder inte komma till stånd. Mot bakgrund av den nuvarande situationen för jordbruket i norra Sverige och att animalieproduktionen i landet skall minskas kommer detta att leda till en kraftig minskning av jordbruket i norra Sverige om inte särskilda åtgärder vidtas för att förbättra lönsamheten. Det kan också tilläggas att en ytterligare utglesning av jordbruket i norra Sverige kommer att medföra stora svårigheter att upprätthålla erforderlig service till de kvarvarande företagen. Även kostnaderna för uppsamling och förädling kommer att öka om jordbruket utglesas och produktionsvolymen minskar. Detta leder i sin tur till en ytterligare försämring av avräkningspriserna och därmed lön amheten. Det bör vidare noteras att jordbruket i många fall drivs i kombination med andra sysselsättningar. Ett bortfall av jordbruksdelen i dessa kombinationer kommer i många fall att leda till att sysselsättningen i de övriga delarna av sysselsättningskombinationen inte kan tillvaratas. En minskad jordbruksproduktion kommer således att ge effekter även för andra delar av det redan bräckliga näringslivet i övre Norrland. Av ovanstående framgår att skall jordbruksproduktionen i norra Sverige kunna bibehållas måste prisstödet förstärkas. Därför föreslår vi att stödet räknas upp med 80 milj. kr. utöver det belopp som föreslagits i propositionen.

4 Mot. 1984/85: Rationaliseringsstödet Regeringen föreslår i propositionen att rationaliseringsstödet till jordbruket i norra Sverige skall utredas ytterligare. Frågan har tidigare behandlats av den parlamentariskt tillsatta Norrlandskommitten som enhälligt föreslog förändringar i nuvarande stöd. LMK anslöt sig också till Norrlandskommittens förslag. Mot denna bakgrund är det förvånande att regeringen inte nu lägger fram något förslag utan skjuter på frågan ytterligare. Det bör särskilt noteras att det föreligger ett uppdämt investeringsbehov i jordbruket i norra Sverige, bl. a. vad gäller dikning, vilket också påtalats av lantbruksstyrelsen. Mot denna bakgrund är det angeläget att den aviserade utredningen genomförs mycket skyndsamt. Detta bör ges regeringen till känna. Även förhållandet att en stor del av brukarna närmar sig pensionsåldern gör det angeläget att det klargörs vilka regler som kommer att gälla för dem som tänker etablera sig som jordbrukare inom den närmaste framtiden. Sortprovning m. m. Växtodlingen utgör grunden för animalieproduktionen i norra Sverige. Om inte växtordtingen i detta område förbättras i samma takt som i övriga delar av landet kommer skillnaderna i produktionskostnaderna mellan norra och mellersta Sverige att öka kraftigt. Det är därför angeläget att samhället avsätter tillräckliga resurser för växtförädling och sortprovning inom området. Det bör tilläggas att för den norrländska växtodlingen är odlingssäkerhet en mycket viktig egenskap. En liten förbättring i detta avseende kan snabbt ge god ekonomisk utdelning. De speciella odlingsbetingelserna i norra Sverige innebär inte enbart nackdelar. Det finns också vissa fördelar såsom att växtsjukdomar. skadeinsekter och parasiter förekommer i mindre omfattning än i områden med varmare klimat. Med relativt måttligt ökade insatser inom forskning och växtförädling bör det vara möjligt att ta till vara de specifika fördelar som finns. Det är därför angeläget att samhället avsätter tillräckliga resurser för detta ändamål. Exporten av utsädespotatis till bl. a. Syrlamerika är ett exempel där sådana fördelar tagits till vara. För närvarande utgår visst stöd till sortprovning inom ramen för prisstödet till norra Sverige. Detta stöd har inte berörts i propositionen. Mot bakgrund av vad som anförts ovan är det angeläget att detta stöd bibehålls och att beloppet räknas upp. Hemställan Med hänvisning till det anförda hemställs l. att riksdagen beslutar att till Prisstöd till jordbruket i norra Sverige för budgetåret 1985/86 anvisa ett förslagsanslag på 432 milj. kr.,

5 Mot. 1984/85: att riksdagen beslutar att finansieringen av prisstödet i sin helhet skall ske via särskilda budgetmedel, 3. alt riksdagen beslutar alt som sin mening ge regeringen till känna vad som i motionen anförts om rationaliseringsstödet. 4. alt riksdagen beslutar att som sin mening ge regeringen till känna vad som i motionen anförts om stöd till sortprovning m. m. Stockholm den 12 april 1985 P.-0. ERIKSSON (c) NILS G. ÅSLING (c) GUNNAR BJÖRK (c) i Gävle BÖRJE HÖRNLUND (c) SVE -ERIK ORDIN (c)

Motion till riksdagen 1988/89 :Jo278 av Erik Holmkvist (m) Ökat nyföretagande inom jordbruket i de nordliga länen

Motion till riksdagen 1988/89 :Jo278 av Erik Holmkvist (m) Ökat nyföretagande inom jordbruket i de nordliga länen Motion till riksdagen 1988/89 :Jo278 av Erik Holmkvist (m) Ökat nyföretagande inom jordbruket i de nordliga länen Målsättningen "en levande landsbygd" skall naturligtvis även gälla de nordliga länen. Ingen

Läs mer

SfU 1978/79: 13. Socialförsäkringsutskottets betänkande 1978/79: 13

SfU 1978/79: 13. Socialförsäkringsutskottets betänkande 1978/79: 13 Socialförsäkringsutskottets betänkande 1978/79: 13 med anledning av propositionen 1978/79: 50 om inriktningen av den ekonomiska politiken, 111. m., såvitt propositionen hänvisats till socialförsäkringsutskottet

Läs mer

~ KU 1985/86:23. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23. över viss del av proposition 1985/86:98 angående. invandrarpolitiken.

~ KU 1985/86:23. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23. över viss del av proposition 1985/86:98 angående. invandrarpolitiken. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23 över viss del av proposition 1985/86:98 angående invandrarpolitiken ~ ~ KU 1985/86:23 Sammanfattning Konstitutionsutskottets beredning avser den del av proposition

Läs mer

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub815. Ing-Marie Hansson m. fl. (s) Utbildningsinsatser i Gävleborgs län

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub815. Ing-Marie Hansson m. fl. (s) Utbildningsinsatser i Gävleborgs län Motion till riksdagen 1985/86: Ub815 Ing-Marie Hansson m. fl. (s) Utbildningsinsatser i Gävleborgs län Insatser inom utbildningsområdet har visat sig vara mycket effektiva regionalpolitiska instrument.

Läs mer

Motion till riksdagen 1987/88:A16

Motion till riksdagen 1987/88:A16 Motion till riksdagen 1987/88:A16 av AlfWennerfors m. fl. (m) med anledning av prop. 1987/88:25 med förslag om tilläggsbudget I till statsbudgeten för budgetåret 1987/88 Regeringen föreslår att riksdagen

Läs mer

Policy Brief Nummer 2018:5

Policy Brief Nummer 2018:5 Policy Brief Nummer 2018:5 Kött och klimat hur påverkar EU:s stöd utsläppen av växthusgaser? Subventioner till aktiviteter som påverkar klimatet kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser och motverka

Läs mer

Motion till riksdagen 1987/88: T82. av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Järnvägar

Motion till riksdagen 1987/88: T82. av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Järnvägar Motion till riksdagen 1987/88: T82 av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Den trafikpolitiska propositionen är ett tjockt aktstycke med många olika både synpunkter och

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 27.10.2009 KOM(2009)600 slutlig C7-0256/09 MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om revidering av den fleråriga budgetramen (2007

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89:Jo807 av Per Stenmarck och Ingvar Eriksson (båda m) Avgasreningen på äldre bilar

Motion till riksdagen. 1988/89:Jo807 av Per Stenmarck och Ingvar Eriksson (båda m) Avgasreningen på äldre bilar Motion till riksdagen 1988/89:Jo807 av Per Stenmarck och Ingvar Eriksson (båda m) Avgasreningen på äldre bilar Inom alla samhällsområden måste värnandet om miljön ha högsta prioritet. Det gäller inte minst

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86:330

Motion till riksdagen 1985/86:330 -l Motion till riksdagen 1985/86:330 RolfClarkson m. fl. (m) Färjetrafiken till Gotland (pro p. 1985/86: l 05) l. Sammanfattning l motionen framförs förslag till hur trafiken mellan fastlandet och Gotland

Läs mer

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning PROP. 0/: UTGIFTSOMRÅDE 6 Tabell 8.: Härledning av anslagsnivån 0 05 0 0 0 05 Anvisat 0 59 9 59 9 59 9 59 9 5 8 805 77 7 6 Beslut -5 5-6 78-8 0-9 66 anslag 559-5 -70-8 58 Övrigt -80-80 anslag 56 76 565

Läs mer

Motion till riksdagen 1986/87: Sk153 Stig Josefson m. fl. (c) Ändringar i beskattningen av bensin, m. m. (prop. 1986/87:139)

Motion till riksdagen 1986/87: Sk153 Stig Josefson m. fl. (c) Ändringar i beskattningen av bensin, m. m. (prop. 1986/87:139) -- Motion till riksdagen 1986/87: Sk153 Stig Josefson m. fl. (c) Ändringar i beskattningen av bensin, m. m. (prop. 1986/87:139) I proposition 1986/87:139 föreslås höjd skatt på olja med 50 kr. per m3 och

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana

Motion till riksdagen. 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana Motion till riksdagen 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana Under våren 1988 fattade riksdagen beslut med anledning av regeringens proposition ( 1987/88 :50) "Trafikpolitiken

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.4.2011 KOM(2011) 226 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin

Läs mer

Motion till riksdagen 1986/87 :A480. Andre vice talman Karl Erik Eriksson och Elver Jonsson (fp)

Motion till riksdagen 1986/87 :A480. Andre vice talman Karl Erik Eriksson och Elver Jonsson (fp) Motion till riksdagen 1986/87 :A480 Andre vice talman Karl Erik Eriksson och Elver Jonsson (fp) Utvecklingsinsatser Värmland och Dalsland De regionalpoliti ka problemen har förvärrats under 1980-talet.

Läs mer

av Karl Björzen m. fl. med anledning av proposition 1980/81:67 om vissa frågor angående stålindustrin, m. m.

av Karl Björzen m. fl. med anledning av proposition 1980/81:67 om vissa frågor angående stålindustrin, m. m. 4 Motion 1980/81:1926 av Karl Björzen m. fl. med anledning av proposition 1980/81:67 om vissa frågor angående stålindustrin, m. m. stålindustrins skrotförsörjning Näringsutskottet anförde i betänkande

Läs mer

Nr 89. Prop. 1975: 89. Regeringens proposition nr 89 år 1975

Nr 89. Prop. 1975: 89. Regeringens proposition nr 89 år 1975 Regeringens proposition nr 89 år 1975 Prop. 1975: 89 Nr 89 Regeringens proposition med förslag till lag om ändring i lagen (1974: 358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen; beslutad den

Läs mer

Prop. 1975: 90. Nr90. Regeringens proposition nr 90 år 1975

Prop. 1975: 90. Nr90. Regeringens proposition nr 90 år 1975 Regeringens proposition nr 90 år 1975 Prop. 1975: 90 Nr90 Regeringens proposition om ökning av den statliga garantin för Sveriges in\'esteringsbank AB: s förpliktelser; beslutad den 13 mars 1975. Regeringen

Läs mer

1982/83: Motion. Nils Åsling m. fl. Vissa varvsfrågor, m. m. (prop. 1982/83: 147)

1982/83: Motion. Nils Åsling m. fl. Vissa varvsfrågor, m. m. (prop. 1982/83: 147) 2 Motion 1982/83: 2333 Nils Åsling m. fl. Vissa varvsfrågor, m. m. (prop. 1982/83: 147) Svensk varvsnäring har god effektivitet men arbetar på en mycket hård internationeu marknad. Svenska Varv har väl

Läs mer

Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag

Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag Promemoria 2004-05-26 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Anders Kristoffersson Hases Per Sjöblom Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag Bakgrund I BP04 redovisade regeringen sin bedömning

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

Arbetstids- förkortning. Studiehandledning

Arbetstids- förkortning. Studiehandledning Arbetstids- förkortning Studiehandledning Vänsterpartiet 2016 Inledning Denna studiehandledning utgör Vänsterpartiets fördjupningsstudier om arbetstidsförkortning. Studiehandledningen baseras på rapporten

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86:Jo604

Motion till riksdagen 1985/86:Jo604 Motion till riksdagen 1985/86:Jo604 Ylva Annersted t (fp) Stöd till biodynamisk odling Den senaste tidens debatt har i blixtbelysning visat vilka brister och nackdelar som den moderna stordriftsproduktionen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 111/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om planering av och statsandel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att kostnadsfördelningen

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.7.2010 KOM(2010) 403 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin

Läs mer

JoU 1984/85:33. Jordbruksutskottets betänkande 1984/85:33. om livsmedelspolitiken (prop. 1984/85:166) Sammanfattning

JoU 1984/85:33. Jordbruksutskottets betänkande 1984/85:33. om livsmedelspolitiken (prop. 1984/85:166) Sammanfattning JoU 1984/85:33 Jordbruksutskottets betänkande 1984/85:33 om livsmedelspolitiken (prop. 1984/85:166) Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens först.ag och uttalanden i proposition 1984/85:

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub584. av Gullan Lindblad och Göthe Knutson (båda m) Högskolan i Karlstad

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub584. av Gullan Lindblad och Göthe Knutson (båda m) Högskolan i Karlstad Motion till riksdagen 1989/90: Ub584 av Gullan Lindblad och Göthe Knutson (båda m) Högskolan i Karlstad Högskolan -en viktig resurs för länet Högskolan i Karlstad med ca 4 000 studerande är av utomordentligt

Läs mer

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges:

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-02-13 44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Samtliga nämnder Dnr 17KS348 Beslut Kommunstyrelsen belsutar

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88:A415 av Olle Svensson m. fl. (s) om regionalpolitiska insatser inom Södermanlands län

Motion till riksdagen. 1987/88:A415 av Olle Svensson m. fl. (s) om regionalpolitiska insatser inom Södermanlands län Motion till riksdagen 1987/88: av Olle Svensson m. fl. (s) om regionalpolitiska insatser inom Södermanlands län Nyårets redovisning av befolkningsutvecklingen i Södermanlands län innehöll den positiva

Läs mer

Nr Mot. 1971: av herr Gustavsson l Alvests m. fl. organisation av SJ.

Nr Mot. 1971: av herr Gustavsson l Alvests m. fl. organisation av SJ. Mot. 1971:1545 12 Nr 1545 av herr Gustavsson l Alvests m. fl. i anledning av Kungl. Maj:ts proposition nr 147 angående ändrad regional organisation av SJ. I Kungl. Maj:ts proposition 1971 :147 framlägges

Läs mer

Motion :2196. av Claes Elmstedt m. fl. med anledning av propositionen :93 om genomförande av totaldimensionerad högskola

Motion :2196. av Claes Elmstedt m. fl. med anledning av propositionen :93 om genomförande av totaldimensionerad högskola lo Motion 1978179:2196 av Claes Elmstedt m. fl. med anledning av propositionen 1978179:93 om genomförande av totaldimensionerad högskola Utbildningsutskottet framhöll i sitt betänkande 1978/79:15 bl. a.:

Läs mer

Motion : av Bengt Fagerlund m. n. med anledning av propositionen :135 om ändring (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring, m. m.

Motion : av Bengt Fagerlund m. n. med anledning av propositionen :135 om ändring (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring, m. m. 4 Motion 1978179: 2295 av Bengt Fagerlund m. n. med anledning av propositionen 1978179:135 om ändring (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring, m. m. lagen l. Ersättningsbeloppen i den frivilliga arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Nr Mot. 1975:

Nr Mot. 1975: Mot. 1975:1890 12 Nr 1890 av herrar Jonsson i Alingsås och Henmark med anledning av propositionen 1975:40 om kommunal konsument politisk verksamhet m. m. l proposi tionen 1972:33 angavs vissa konsumentpolitiska

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89: So413. av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden

Motion till riksdagen. 1988/89: So413. av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden Motion till riksdagen 1988/89: So413 av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden Första januari 1983 trädde en ny gällande hälso- och sjukvårdslag

Läs mer

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet PM 2008: RVII (Dnr 326-4231/2007) Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86: A467. Börje Hörnlund och Karin Israelsson (c) Åtgärder för att utveckla Västerbotten. Befolkning.

Motion till riksdagen 1985/86: A467. Börje Hörnlund och Karin Israelsson (c) Åtgärder för att utveckla Västerbotten. Befolkning. Motion till riksdagen 1985/86: Börje Hörnlund och Karin Israelsson (c) Åtgärder för att utveckla Västerbotten Det sker för närvarande en kraftig befolkningsomflyttning i landet. Norrlandslänen minskar

Läs mer

Motion 1983/84:677. Ä ven skogs- och jordbrukets andel i försurningsproblematiken

Motion 1983/84:677. Ä ven skogs- och jordbrukets andel i försurningsproblematiken Il Motion 1983/84:677 Lars Ernestam och Börje Stensson Åtgärder mot försurning Försurningen och dess effekter på våra skogar, marker, vattendrag och sjöar är 1980-talets stora miljöfråga. Under tidigare

Läs mer

Vårändringsbudget för 2016

Vårändringsbudget för 2016 Utbildningsutskottets yttrande 2015/16:UbU8y Vårändringsbudget för 2016 Till finansutskottet Finansutskottet har beslutat att bereda utbildningsutskottet tillfälle att yttra sig över proposition 2015/16:99

Läs mer

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013.

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 12 och 12 d i lagen om skatteredovisning och av 124 och 124 a i inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Nr Mot. 1975: av herr Danell med anledning av propositionen 1975:13 om lokalradio och vissa andra rundradiofrågor. Il 1).

Nr Mot. 1975: av herr Danell med anledning av propositionen 1975:13 om lokalradio och vissa andra rundradiofrågor. Il 1). Mot. 1975: 1840 12 Nr 1840 av herr Danell med anledning av propositionen 1975:13 om lokalradio och vissa andra rundradiofrågor. J propositionen om lokalradio och vissa andra rundradiofrågor ( J 975: J

Läs mer

82:113) Motion 1981/82:2348. Per-Axel Nilsson och Gunbild Bolander Program för regional utveckling och resurshushållning (prop.

82:113) Motion 1981/82:2348. Per-Axel Nilsson och Gunbild Bolander Program för regional utveckling och resurshushållning (prop. 12 Motion 1981/82:2348 Per-Axel Nilsson och Gunbild Bolander Program för regional utveckling och resurshushållning (prop. 1981/ 82:113) I proposition 1981/82: 113 Program för regional utveckling och resurshushållning

Läs mer

KrU 1983/84:19. Kulturutskottets betänkande 1983/84:19 ÅTIONDE HUVUDTITELN. om anslag till ungdomsorganisationer (prop. 1983/84:100, bil.

KrU 1983/84:19. Kulturutskottets betänkande 1983/84:19 ÅTIONDE HUVUDTITELN. om anslag till ungdomsorganisationer (prop. 1983/84:100, bil. KrU 1983/84:19 Kulturutskottets betänkande 1983/84:19 om anslag till ungdomsorganisationer (prop. 1983/84:100, bil. 10 delvis) Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 1983/84:100

Läs mer

Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m)

Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m) PM 2006 RI (Dnr 307-3649/2005) Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3310 av Beatrice Ask m.fl. (M) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Läs mer

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102)

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) RBU YTTRANDE Riksförbundet för Rörelsehindrade 2009-02-26 Barn och Ungdomar Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) Riksförbundet

Läs mer

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Kommittédirektiv En starkare företagsinteckning Dir. 2007:13 Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall föreslå en förstärkning av företagsinteckningens

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90:Bo52. av Ivar Franzen m.fl. (c) med anledning av förs. 1989/90:9 Riksdagens revisorers förslag angående stödet till

Motion till riksdagen. 1989/90:Bo52. av Ivar Franzen m.fl. (c) med anledning av förs. 1989/90:9 Riksdagens revisorers förslag angående stödet till Motion till riksdagen 1989/90:Bo52 av Ivar Franzen m.fl. (c) med anledning av förs. 1989/90:9 Riksdagens revisorers förslag angående stödet till experimentbyggandet Revisorerna riktar en omfattande kritik

Läs mer

Utökning av antalet poströstningslokaler för att underlätta valdeltagandet Motion av Juan Carlos Cebrián (s) (2002:11)

Utökning av antalet poströstningslokaler för att underlätta valdeltagandet Motion av Juan Carlos Cebrián (s) (2002:11) Utlåtande 2002:91 RI (Dnr 420/02) Utökning av antalet poströstningslokaler för att underlätta valdeltagandet Motion av Juan Carlos Cebrián (s) (2002:11) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU15 Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen

Läs mer

Utbildningsutskottets betänkande 1989/90: Ub U29

Utbildningsutskottets betänkande 1989/90: Ub U29 Utbildningsutskottets betänkande 1989/90: Ub U29 Anslag på tilläggsbudget Il ~ ~ 1989/90 UbU29 0 ATTONDE RESP. TRETTONDE HUVUDTITELN! detta betänkande behandlas förslag som regeringen förelagt riksdagen

Läs mer

Proposition Ekonomisk ram för år 2018

Proposition Ekonomisk ram för år 2018 Proposition för år 2018 Inledning och sammanfattning En verksamhet som Vårdförbundets syftar inte till att generera ekonomisk vinst. Det är idéerna som är det bärande och syftet med verksamheten. Pengarna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:65 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:36 av Johan Sjölander (s) om att återinföra generell rätt till ledsagare i färdtjänsten Föredragande landstingsråd: Anna Berger

Läs mer

Trafikutskottets betänkande 1988/89:TU10

Trafikutskottets betänkande 1988/89:TU10 Trafikutskottets betänkande Anslag till Luftfart 1988/89 TU10 Sammanfattning I detta betänkande behandlas i proposition 1988/89: 100 (budgetpropositionen) bilaga 8, avsnittet F. Luftfart, framförda förslag

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället Ds 2018:13

Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället Ds 2018:13 Stockholm, den 27 augusti 2018 Ku2018/01074/D Till: Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället

Läs mer

Datum att besvara motionerna med hänvisning till föredragningen i ärendet

Datum att besvara motionerna med hänvisning till föredragningen i ärendet KS 4 21 MAJ 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Jo Linder Roger Datum 2014-05-12 Diarienummer KSN-2013-0400 KSN-2013-0546 KSN-2013-1453 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Szatmári Waldau

Läs mer

Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss

Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss Göran Gahm Stab 08-508 280 88 goran.gahm@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-04-03 Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss Förslag till beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden. Dir. 2010:21

Kommittédirektiv. Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden. Dir. 2010:21 Kommittédirektiv Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden Dir. 2010:21 Beslut vid regeringssammanträde den 4 mars 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:301

Regeringens proposition 2017/18:301 Regeringens proposition 2017/18:301 Extra ändringsbudget för 2018 Stöd till djurägare inom lantbruket som drabbats av torkan 2018 Prop. 2017/18:301 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

FEM FÖRLORADE ÅR. Så skrotades klimatberedningens förslag. Miljöpartiet de gröna

FEM FÖRLORADE ÅR. Så skrotades klimatberedningens förslag. Miljöpartiet de gröna FEM FÖRLORADE ÅR Så skrotades klimatberedningens förslag Miljöpartiet de gröna 2013-01-29 Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 UTSLÄPPEN MINSKAR FÖR LÅNGSAMT Sveriges utsläpp av växthusgaser måste minska

Läs mer

1982/83:2416. Motion. Inga Lantz m. fl. Vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m. m. (prop. 1982/ 83:174)

1982/83:2416. Motion. Inga Lantz m. fl. Vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m. m. (prop. 1982/ 83:174) 3 Motion 1982/83:2416 Inga Lantz m. fl. Vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m. m. (prop. 1982/ 83:174) I proposition 1982/83:174 redovisas överenskommelser som har träffats med sjukvårdshuvudmännen

Läs mer

Regeringens proposition

Regeringens proposition Regeringens proposition 1985/86: 53 om ändrad beskattning av gasol Prop. 1985/86: 53 Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

RP 272/2006 rd. Det föreslås att 23 a i lagen om finansiering

RP 272/2006 rd. Det föreslås att 23 a i lagen om finansiering Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 23 a och 28 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att

Läs mer

12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik

12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik 12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik F ö r k l a r i n g : Kapitlets rubrik har ändrats. Produktionskostnaderna inom jordbruket

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) Omsorgsnämnden Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att som eget yttrande

Läs mer

1978/79:2370. Motion. av Ivar Högström med anledning av propositionen :95 om den kommunala ekonomin

1978/79:2370. Motion. av Ivar Högström med anledning av propositionen :95 om den kommunala ekonomin 4 Motion 1978/79:2370 av Ivar Högström med anledning av propositionen 1978179:95 om den kommunala ekonomin 1976 års kommunalekonomiska utredning, KEU, har i sitt slutbetänkande bl. a. föreslagit ändring

Läs mer

l. Nuläge sionsskyddscentralens egentliga verksamhet kan användas till finansiering av

l. Nuläge sionsskyddscentralens egentliga verksamhet kan användas till finansiering av 1994 rd - RP 118 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om pension rör arbetstagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att de förluster

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet Dir. 2011:17 Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över lagstiftningen

Läs mer

Lönebildning och medling

Lönebildning och medling Lönebildning och medling Per Ewaldsson Disposition Lönebildningen i Sverige s roll Medling: regler och praktik Konflikter med kollektivavtalsbundna arbetsgivare (regeringsuppdrag) Lönebildningen i Sverige

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86:246. Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop.

Motion till riksdagen 1985/86:246. Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop. Motion till riksdagen 1985/86:246 Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop. 1985/86:67) Behandlingen av "svenska för invandrare" (sfi) Den 28 december

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:1'209

Motion till riksdagen 1989/90:1'209 Motion till riksdagen 1989/90:1'209 av Lennart Andersson och Sören Lekberg (båda s) Södertälje- en knutpunkt i Mälarregionen Den 24 augusti 1988 tecknade SJ. banverket,stockholms län landsting och Södertälje

Läs mer

J ordbruksutskottets betänkande

J ordbruksutskottets betänkande J ordbruksutskottets betänkande 1986/87:16 om statsbudgeten för budgetåret 1987/88 såvitt avser jordbruksdepartementets verksamhetsområde (prop. 1986/87:100 bilaga 11) JoU 1986/87:16 NIONDE HUVUDTITELN

Läs mer

Motion till riksdagen 1988/89: Ub662

Motion till riksdagen 1988/89: Ub662 Motion till riksdagen 1988/89: Ub662 av Göran Engström och Birgitta Hambraeus (båda c) Idrottsinstruktörsutbildning vid högskolan Falun/Borlänge, m. m. Om inrättandeaven instruktör/tränarutbildningvid

Läs mer

Motion till riksdagen 1988/89: Ub827 av Marianne Stålberg m. fl. (s) Utbildningspolitikens inriktning i nedre Norrlands inland

Motion till riksdagen 1988/89: Ub827 av Marianne Stålberg m. fl. (s) Utbildningspolitikens inriktning i nedre Norrlands inland Motion till riksdagen 1988/89: av Marianne Stålberg m. fl. (s) Utbildningspolitikens inriktning i nedre Norrlands inland Riksdagen har med bifall till regeringens proposition 1987/88:64 till Särskilda

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Motion 1983/84:15. Lars Werner m. n. statsbidrag till barnomsorg och social hemhjälp (prop. 1983/84:9)

Motion 1983/84:15. Lars Werner m. n. statsbidrag till barnomsorg och social hemhjälp (prop. 1983/84:9) 10 Motion 1983/84:15 Lars Werner m. n. statsbidrag till barnomsorg och social hemhjälp (prop. 1983/84:9) I proposition 1983/84:9 föreslås förändringar i statsbidragsreglerna beträffande barnomsorgen och

Läs mer

Stockholm i april 2011. Proffice AB (publ) Styrelsen

Stockholm i april 2011. Proffice AB (publ) Styrelsen 13. s förslag till beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare Följande riktlinjer föreslår styrelsen att Årsstämman beslutar om att gälla för 2011. Bolaget ska erbjuda en marknadsmässig

Läs mer

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt. Datum vår referens 2015-09-07 Håkan Eriksson Näringsdepartementet Enheten för kapitalförsörjning Att: Henrik Levin 103 33 Stockholm Remissvar Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89: Ub763. av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län

Motion till riksdagen. 1988/89: Ub763. av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län Motion till riksdagen 1988/89: Ub763 av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län Utbildningsfrågorna har en avgörande betydelse för utvecklingen av arbetsmarknaden i ett län. Flera

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Mot. 1984/ Motion 1984/85:1236. Förste vice talman Ingegerd Troedsson m. fl. Beräkningen av tilläggsbelopp i skatteskalan

Mot. 1984/ Motion 1984/85:1236. Förste vice talman Ingegerd Troedsson m. fl. Beräkningen av tilläggsbelopp i skatteskalan Motion Mot. 1984/85 1236-1244 1984/85:1236 Förste vice talman Ingegerd Troedsson m. fl. Beräkningen av tilläggsbelopp i skatteskalan Reglerna om begränsning m rätten tillunderskottsavdrag träffar fr. o.

Läs mer

Punkt 15 - Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Punkt 15 - Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 15 - Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen för Forwood Aktiebolag (publ), org. nr, föreslår att årsstämman den 17 juni 2016 beslutar om ändring av bolagsordningen enligt följande:

Läs mer

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU17 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om avgiftsfrihet för viss screening

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-10-31 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Erik Nymansson och Dag Mattsson. Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd

Läs mer

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning.

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-01-22 LS-LED06-431 13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Remissvar

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen 2016-04-27 Rnr 7.16 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco, har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Vem betalar inte i tid?

Vem betalar inte i tid? RAPPORT Vem betalar inte i tid? EN UNDERSÖKNING OM BETALNINGSTIDERNAS UTVECKLING BETALNINGSTIDER Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 2 Svenska Teknik&Designföretagen tycker... 3 Resultatredovisning och

Läs mer

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU9 Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2008/09:52 Överlämnande

Läs mer

Motion 1980/81 :972. Ä ven fiske kan i vis a fall utgöra ett naturligt komplement till jordbruk och. av Johan Olsson m. fl. om utbildning i skogsbruk

Motion 1980/81 :972. Ä ven fiske kan i vis a fall utgöra ett naturligt komplement till jordbruk och. av Johan Olsson m. fl. om utbildning i skogsbruk Il Motion 1980/81 :972 av Johan Olsson m. fl. om utbildning i skogsbruk Det venska lantbruket består till övervägande del av bade jord och kog. Mer iin tva tredjedelar av brukningsenheterna inom lantbruket

Läs mer

1980/81:2181. Motion. av Håkan Strömberg m. fl. med anledning av proposition 1980/81:186 om ammoniaktillverkningen i Kvarntorp

1980/81:2181. Motion. av Håkan Strömberg m. fl. med anledning av proposition 1980/81:186 om ammoniaktillverkningen i Kvarntorp 11 Motion 1980/81:2181 av Håkan Strömberg m. fl. med anledning av proposition 1980/81:186 om ammoniaktillverkningen i Kvarntorp Genom regeringens proposition 1980/81:186 säkras fortsatt drift vid Supra

Läs mer

SV 1 SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN BRYSSEL DEN 18/11/2013

SV 1 SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN BRYSSEL DEN 18/11/2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN ALLMÄNNA BUDGETEN - BUDGETÅRET 2013 AVSNITT III KOMMISSIONEN AVDELNING 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29,

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Indelning i utgiftsområden

Indelning i utgiftsområden Socialutskottets yttrande 2006/07:SoU4y Indelning i utgiftsområden Till konstitutionsutskottet Konstitutionsutskottet har den 24 april 2007 berett bl.a. socialutskottet tillfälle att yttra sig över regeringens

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88:Ju13. av Lars Werner m. fl. (vpk) om förbättringar inom rättshjälpssystemet (prop. 1987/88:73)

Motion till riksdagen. 1987/88:Ju13. av Lars Werner m. fl. (vpk) om förbättringar inom rättshjälpssystemet (prop. 1987/88:73) Motion till riksdagen 1987/88:Ju13 av Lars Werner m. fl. (vpk) om förbättringar inom rättshjälpssystemet (prop. 1987/88:73) Rättssäkerheten kräver att alla människor har möjlighet att göra sin rätt gällande.

Läs mer

Synpunkter på förslag till genomförande av EUs jordbruksreform

Synpunkter på förslag till genomförande av EUs jordbruksreform MARIA DIRKE Tel & fax 0155 21 74 79 E-post maria.dirke@ekolantbruk.se 8 mars 2004 Till Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på förslag till genomförande av EUs jordbruksreform Ekologiska

Läs mer