Sekter Vad är en sekt?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sekter Vad är en sekt?"

Transkript

1 Josef Pihlström 1/13 Sekter Vad är en sekt? Av: Josef Pihlström

2 Josef Pihlström 2/13 Innehållsförteckning Titelsida...1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 Inledning...4 Bakgrund...4 Problem...4 Syfte...4 Teori Vad är en sekt? Manipulativa sekter Sektledare Hur man hamnar i och blir fri från en sekt...10 Slutord...12 Källförteckning...13

3 Josef Pihlström 3/13 Sammanfattning Detta är ett specialarbete med syftet att beskriva sekter, mer specifikt manipulativa sekter och ledarna av dessa. Manipulativa sekter har många gemensamma faktorer som totalitära organisationer. Fyra karakteristiska drag för en manipulativ sekt är aggression, aversion, alienation och absolut sanning, som beskrivs mer ingående i kapitel två av teoridelen. Sektledare är ofta karismatiska och narcissistiska som utnyttjar sina medlemmar för att mata sin kärlek till sig själv, och kan leda till hemska behandlingar av medlemmarna för sektledarens privata njutning. Värvning av nya medlemmar är väldigt utstuderat och inriktar sig på specifika grupper. Mest utsatta är pensionärer och ensamstående i behov av sällskap. Även ungdomar och studerande är utsatta då de ofta är sökande efter sanningar som sekten påstår sig hålla svaren till.

4 Josef Pihlström 4/13 Inledning Bakgrund Sektmedvetandet i västvärlden, speciellt i Sverige har ökat drastiskt senaste åren då New Age grupper och manipulativa sekter har blivit vanligare. Ofta visas reportage och dokumentärer på TV om sekter och vilka faror dom för med sig. Problem Ofta finns det en underliggande rädsla hos människor för ordet sekt, fast man inte riktigt vet vad en sekt är. Problemet är alltså att man lätt stämplar någonting som en sekt fast det faktiskt inte är det. Syfte Mitt syfte med detta arbete är att ge en bild av hur manipulativa sekter fungerar, hur man känner igen en manipulativ sekt och hur en typisk sektledare kan kännas igen, samt vilka samhällsgrupper dom inriktar sig på.

5 Josef Pihlström 5/13 Teori 1. Vad är en sekt? Det första man måste göra när man ska diskutera sekter är att förkasta massmedias bild av sekter. I massmedia används ordet sekt nästan uteslutande i en negativ bemärkelse, ordet har blivit något fult och idag skulle ingen rörelse erkänna sig som en sekt. Så för att bilda en uppfattning av vad som är en sekt måste man genomskåda rörelser från olika vinklar, tex. genom en sociologisk-psykiologisk aspekt: om gruppen avvisar kulturella- eller sociala strukturer, teologisk aspekt: om gruppens religiösa doktriner avviker från de allmänna osv. De två ovannämnda är de intressantaste aspekterna då de skildrar den sociala strukturen, psykiska effekten och religiösa övertygelserna i de olika rörelserna. Det finns ingen enkel definition på vad som är en sekt, speciellt de senaste tjugo åren har nyreligiösa, new age, och andra rörelser dykt upp över hela västvärlden, och alla har fått känna av sekt-stämpeln på ett eller annat sätt. Under mitten av 90-talet fick sekträdslan ny vind då länder som Frankrike, Tyskland och Belgien släppte listor på över 180 sekter som borde bekämpas, där rörelser som Frälsningsarmén och Pingströrelsen blev uppradade tillsammans med Scientologikyrkan, Moonrörelsen, och Hare Krishna. Många försök har alltså gjorts för att kategorisera sekter, det finns indelningar efter ursprung, öppenhet, ideologi osv. men det finns många svårigheter med detta för det finns alltid organisationer som inte passar eller har drag från flera kategorier. För min rapport har jag därför beslutat att fokusera på en typ av sekter, nämligen Manipulativa sekter, som är vanligast i västerländsk kultur. 2. Manipulativa sekter Det som är genomgående för manipulativa sekter är att de är totalitära organisationer med diktatoriska ledare där medlemmarna ofta blir skadade eller utnyttjade. I USA skrev två män, C. J. Fredrich och Brzezinski en rapport på sextiotalet där de presenterade sex punkter som utmärker totalitära organisationer i samhället, punkterna var:

6 Josef Pihlström 6/13 1. Officiell ideologi: En ideologi, bindande för alla medborgare, med religiös ofelbarhetsstatus. 2. Ett parti, en ledare: Endast ett godkänt parti, med en diktatorisk ledare som bekämpar och oskadliggör eventuella rivaler. 3. Terroriserande polismakt: Organisation som har fria händer att tolka ledarens order. 4. Monopol av masskommunikation: Ledaren kan manipulera informationen som medborgarna får. 5. Monopol på vapeninnehav: Ledaren måste ha makt över vapnen, militären för att kunna utöva sin makt. 6. Full statlig kontroll av det ekonomiska livet: Staten kontrollerar privat och statlig ekonomi, enskilde medborgaren har ingen makt över sin egna ekonomi. Med andra ord ser man att i en totalitär organisation har ledaren eller organisationen full kontroll över sina medborgare. Dessa sex punkter kan man överföra till de manipulativa sekterna och karakterisera på följande sätt: 1. Det finns bara en lära: Ledaren åberopar gudomlig uppenbarelse och allt han säger och skriver är obestridligt. 2. Rörelsen har auktoritärt ledarskap: Ledaren eller ledarskapet har oinskränkt makt och kan inte ersättas av någon annan. 3. Terrorisering av kritiker: Alla avvikelser från ledarens lära är djävulens attacker och ska bekämpas.

7 Josef Pihlström 7/13 För att känna igen en manipulativ sekt finns det fyra kriterier som de bör uppfylla. De sk. fyra A:na: Aggression, Aversion, Alienation och Absolut sanning. Följande är en kort beskrivning av dessa kriterier. Aggression Manipulativa sekter angriper alla oliktänkande både inom och utomstående. Kritik och avvikande åsikter tolereras inte av sekten, och vissa tillgriper till och med fysiskt våld för att förhindra sina medlemmar från att tänka själva. Med andra ord, om du har en annan uppfattning än sekten kan du bli bestraffad för det. Medlemmarna tenderar att ändra sina egna uppfattningar och värderingar som strider mot sektens lära så att de stämmer överens. Aversion Kritik riktas mot dom andra, de utomstående som kritiserar sekten och medlemmars anhöriga som försöker rädda dom ur sekten. Man beskriver dessa utomstående som satans verktyg, som förtappade och ofrälsta, för att vidga klyftan mellan medlemmen och de utomstående. Alienation Sekten tar avstånd från samhället, allt annat än den egna sekten är något ont, och endast de själva har sanningen. De tar ofta avstånd från allmänna val, hälsovård osv. och söker ofta egna metoder som helbrägdagörelse, örtmediciner osv. För att vidare ta avstånd från samhället bygger man sk. kollektiv dit medlemmarna flyttar för att visa att endast de har sanningen och att det är skadligt att umgås med människor som står utanför. De manipulativa sekterna försöker även radera det egna jaget för att skapa en personlighet som ledaren lätt ska kunna manipulera, detta är därför även det en form av alienation. Absolut sanning Det är naturlig utveckling att de sekter som uppfyller föregående tre kriterier kommer till även denna punk. Sanningen finns enbart inom sekten och de tar totalt avstånd från alla andra religiösa och samhällsgrupper.

8 Josef Pihlström 8/13 Definition av en manipulativ sekt: Detta kapitlet tycker jag visar att det är svårt att sätta fingret på en bestämd definition av en manipulativ sekt. Det finns alltid en ny vinkel att se ifrån, någon avvikande faktor eller något som inte passar in. Men man kan formulera en övergripande definition på följande sätt: En manipulativ sekt är en religiös eller annan rörelse som medvetet försöker radera ut jagidentiteten och ersätter den med en pseudoidentitet som styrs av en ideolog eller ideologi. Detta betyder att sekten medvetet försöker ändra medlemmens tänkande till ett förbestämt sätt som gör att ledaren lätt kan manipulera och överföra sina egna värderingar till medlemmen. De vanligaste förekommande sättet för detta är Mind control eller hjärntvätt. Nu är det omöjligt att totalt radera en individs tankar, vad sekten gör är att den bryter ner förmågan att kritisera och forma egna viljor för rädslan av att bli straffad eller utesluten. Detta är något som utövas mycket inom dessa typer av sekter och när en individ har utsatts för detta tar det ofta många år av terapiarbete för att omvända effekterna och låta det gamla jaget ta kontroll igen. 3. Sektledare En stor del av att analysera en sekt är genom att studera sektledaren, hans bakgrund, hans inflytande över medlemmarna, osv. Därför ska jag i detta kapitel ge en beskrivning och exempel på sektledarna i manipulativa sekter. Det vanligaste sektledarna gör är att instifta en rädsla hos sina medlemmar. En rädsla för att tänka självständigt, en rädsla för den onda världen utanför, en rädsla att förlora sin frälsning och en rädsla att lämna sekten. Att lämna sekten betyder att alla sociala kontakter och vänskaper förloras och man blir utstött till den onda världen utan möjlighet till frälsningen som endast finns inom sekten. Rädslan för detta får sektmedlemmarna att hålla sig kvar inom sekten och under sektledarens inflytande.

9 Josef Pihlström 9/13 Karismatisk är något som alla ledare sägs vara. Men vad betyder det egentligen? Max Weber beskriver begreppet såhär, en speciell kvalitet hos en individuell personlighet genom vilken han eller hon skiljs ut från vanliga människor och behandlas som begåvad med övernaturliga, övermänskliga eller åtminstone extraordinära krafter eller kvaliteter. Dessa kan inte uppnås av den vanliga människan utan behandlas som de vore av gudomligt ursprung eller som exemplariska, och på grund av dessa behandlas individen som ledare. Och Peter Worsley tar begreppet vidare, obskyra, ofta marginella, excentriska och obalanserade personer och ledaren blir då uppfyllande av sociala behov hos potentiella anhängare i en situation av otillfredställda förväntningar. Så med andra ord är en karismatisk ledare någon som verkar upphöjd över vanliga människor och fyller någon form av behov hos sina anhängare. Man kan då lättare förstå att de som beslutar att följa dessa karismatiska människor gör så för att dom ser något hos denna ledare som dom själva vill ha i sitt liv. Nästa karakteristiska drag hos många sektledare är narcissism. Ordet narcissism kommer från den grekiska myten om Narkissos som var så förälskad av sin egen spegelbild att han tittade på sin reflektion i källans vatten tills han tynade bort och dog. Narcissism är något som nog alla människor har, och en smula narcissism är inte något dåligt utan ger en person stark självkänsla, och ambition. Problemet uppstår däremot när narcissismen går för långt, när medlemmarna inte längre ses som individer utan som en förlängning av sektledarens behov av bekräftelse. Och när medlemmarna inte längre kan uppfylla dessa krav stöter sektledaren iväg dom och fryser ut dom ur sekten. Rädslan för detta är något som driver medlemmarna att upphöja sin ledare högre och på så sätt mata ledarens kärlek till sig själv. Den narcissistiska sektledaren har ofta ett tänjbart samvete och kan ge dubbla budskap. Oftast när det gäller moral, när det kommer till hur andra ska bete sig är sektledaren väldigt sträng, fast den egna moralen kan vara väldigt besudlad. Ledaren visar ofta avsky för synderna i sin omgivning, men kan inte ta itu med sina egna synder. Den narcissistiska personligheten måste ständigt bekräftas utifrån, annars kan raseriutbrott förekomma med förnedring eller övergrepp på medlemmarna som resultat. Ett exempel på detta är Lilly Gardeby, ledaren för sekten World Light Center i Konga i närheten av Eslöv. Hennes raseriutbrott och fysiska misshandel av sina medlemmar vittnas om av många avhoppare. De berättar även att hon förbjöd samliv mellan äkta makar, fast hon själv hade intimt umgänge med männen i sekten.

10 Josef Pihlström 10/13 Ofta är upplevelser viktigare för narcissistiska ledare än uppenbarelser. Man har ofta en förkärlek för privatreligiositet och saknar empati för andra människor. Ett exempel på denna typen av ledare är Shoko Asahara, ledaren för den japanska sekten Aum Shinri Kyo, som utan att röra en min lät sina medlemmar misshandlas framför honom. När skriken blev för hjärtskärande brukade han lägga på en CD-skiva för att dränka ut en del av ljuden. Vittnen säger att han uppenbart njöt av detta. Denna typ av ledare är ofta ensamma eftersom dom inte kan utveckla personliga relationer, utan endast använder människor för självbekräftelse. Dessa ledare väljer att gömma sig för omvärlden så de inte behöver konfronteras. I extrema fall leder dessa personligheter till självmord. Don Applewhite från Heaven s Gate är ett exempel på detta. Det vittnas att Applewhite hade stora problem med sig själv och blev vid flera tillfällen intagen för vård, men utvecklade ändå en typ av narcissistisk personlighet. Han hade en storslagen bild av sig själv och trodde även att han var messias. Han sade sig även vara dödligt sjuk i cancer. För att hans bubbla av lögner inte skulle spricka planerade och genomförde han massjälvmord på sin sekt. Så i sammanfattning av detta kapitel kan vi se att sektledare för manipulativa sekter ofta är karismatiska, narcissistiska personligheter som använder sin auktoritet för att manipulera människor, och ifrågasättande av dessa, i sina egna ögon, gudomliga ledare är förbjudet. 4. Hur man hamnar i och hur man blir fri från en sekt Hur man blir indragen i en sekt När folk hör berättelser från människor som varit med i en sekt om hur illa dom blev behandlade och allt som pågick i sekten så är den vanligaste reaktionen att fråga varför man någonsin gick med till att börja med. Men värvandet av nya sektmedlemmar är något väldigt utstuderat och väldigt svårt att upptäcka. Hur det går till är att sekten erbjuder något som det finns behov av, det kan vara allt från sällskap och medlemskap till sanningen med livet. Dom mest utsatta grupperna är pensionärer och ensamstående föräldrar. Dessa grupper är ofta i behov av sällskap, många pensionärer sitter ensamma i sina hem, och ensamstående föräldrar förlorar lätt kontakten med sina gamla vänner då tiden inte verkar räcka till allt man måste göra. Vad sekter som Jehovas Vittnen gör är att

11 Josef Pihlström 11/13 de knackar på hos dessa människor med sina tidningar och frågar om de får komma in och prata lite, något som låter väldigt lockande för någon som känner sig ensam. Och så har man öppnat dörren för influenser från sekten. Snart erbjuder de dig att vara med i bibelstudiegrupper, möten osv. och innan du vet ordet av är du medlem. En annan utsatt grupp är studerande. Studenter är ofta sökande efter svar på sina frågor, dom är ofta i ett stadium i sitt liv där de ifrågasätter mycket i sitt liv, sin tro, meningen med livet osv. Därför kan det vara mycket lätt för en sekt att fånga upp dessa ungdomar genom att locka med svaren på deras frågor, och med att igen erbjuda bibelstudier, snabbkurser och konferenser blir de snart indragna i sekten. Hur man bryter med en sekt Att bryta med en sekt är inte lätt. Man har knutit starka band till ledaren och de andra medlemmarna och man har blivit inmatad med faror om vad som händer om man skulle lämna sekten. Rädslan att man ska bli obotligt sjuk, att hemska saker kommer hända dig och de du håller kära, och rädslan att sekten kanske har rätt ändå! är väldigt vanliga. När man väl bryter med sekten kommer de lägga skulden för allt som händer på personen, sjukdomar och andra problem är ens eget fel, och orsaken att man lämnat sekten är för att man är förledd av världsliga ting och demoner. Men vad man måste förstå är att världen inte är så ondskefull som sekten försöker övertyga sina medlemmar om. Det finns gott om förstående människor i världen och särskilt den egna familjen. Men effekterna av att ha varit sektberoende sitter väldigt djup rotat och oftast tar det minst lika många år att komma över ett sektberoende som man var fast i den. Ofta krävs någon form av professionell vård för att bryta ner sektmentaliteten och väcka den egna personligheten tillbaka till liv. Idag finns flera grupper som specialiserar sig på att hjälpa avhoppare från grupper som Jehovas Vittnen, men det finns fortfarande stora behov i detta område. En grupp vid namn FRI (Föreningen Rädda Individen) som bildades 1984 arbetar med stöd för anhöriga till sektmedlemmar samt avhoppare. De har mycket information om hur man kan hjälpa sina sektberoende anhöriga på sin hemsida (se källförteckningen).

12 Josef Pihlström 12/13 Slutord När jag planerade det här arbetet tänkte jag mig en helt annan inriktning. Planen var att skriva en genomgång av dom olika typerna av sekter som finns, men när jag började läsa om ämnet kände jag starkt att jag ville fokusera på de manipulativa sekterna. Orsaken att jag gjorde detta var för att jag själv har haft erfarenhet av dessa typer av grupper och när jag läste igenom de olika karakteristikerna av en manipulativ sekt insåg jag att mycket av det passade in på de erfarenheterna och känslorna jag hade vid det tillfället. Detta ämne väckte så många tankar hos mig att mitt specialarbete blev lite som terapi för mig själv. Men jag hoppas att det fortfarande kan vara intressant för andra att läsa det, för det finns mycket bra information här som jag tror kan hjälpa om man själv har blivit kontaktad av en sekt eller om någon man känner kanske är fast i någon sån här typ av grupp. Men jag är nöjd med resultatet av detta arbete och jag hoppas att även andra kan få någon nytta av det jag skrivit här.

13 Josef Pihlström 13/13 Källförteckning Tryckta källor Nylund, Att leka med elden. Stockholm Selin & Partner Bok och Idé AB, 1998 Otryckta källor FRI (Föreningen Rädda Individen),

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss.

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. För att kunna förstå varför vi alla går runt med den här galna fixeringen om att hela tiden bry oss om, och oroa oss över vad andra tycker

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek ! Tisdag 28 mars 2017 Av Alexandra Andersson 8 tecken på att du har en osund relation till kärlek Hamnar du alltid i destruktiva förhållanden? Känner du att du alltid förändrar dig själv för att accepteras

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Ewas sektliv med Jehovas

Ewas sektliv med Jehovas Ewas sektliv med Jehovas Ämne: SO/SV Namn: Linnéa Ångström Handledare: Karin Rydman Klass: 9 År: 2010 Innehållsförteckning Sekter... Fel! Bokmärket är inte definierat. Bakgrund... 2 Syfte/frågeställningar/metod...

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 1 Uskavi 160710 Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 Det här har varit det bästa året i mitt liv sade en kvinna häromdagen, och kunde räkna upp en massa anledningar till det, och en av de viktigaste var att

Läs mer

Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc!

Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc! Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc! Religiösa föreställningar är vanligt förekommande, men inte

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar VÄRDERINGSÖVNING med ordpar Som individer i ett samhälle är vi ständigt utsatta för omgivningens inflytande och påtryckningar för hur vi ska tänka och känna inför olika saker. Vi matas med värderingar

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Varför finns det så mycket ont i världen om Gud finns? Eller bryr sig inte Gud om vårt lidande? Gud kanske inte finns. Eller också övergår det här

Varför finns det så mycket ont i världen om Gud finns? Eller bryr sig inte Gud om vårt lidande? Gud kanske inte finns. Eller också övergår det här Religionsfilosofi 3 Varför finns det så mycket ont i världen om Gud finns? Eller bryr sig inte Gud om vårt lidande? Gud kanske inte finns. Eller också övergår det här vårt begränsade mänskliga förstånd

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kants etik Föreläsning 11 Kant utvecklade inte bara en etik utan också teorier i metafysik, epistemologi, religionsfilosofi, estetik,

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9)

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9) Omvändelse Den bibliska omvändelse utgör inte en attitydförändring främjas av det mänskliga medvetandet. Integrerar ett liv innan män säger en Annan aspekt av det kristna livet, inte omvändelse främjas

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 4 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Hedersrelaterat våld och förtryck Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Tankar om människan. Filosofi 1 Inlämningsuppgift - Moment 2 - Tankar om människan Söderslättsgymnasiet, Trelleborg Uppdaterad 15/2-2017

Tankar om människan. Filosofi 1 Inlämningsuppgift - Moment 2 - Tankar om människan Söderslättsgymnasiet, Trelleborg Uppdaterad 15/2-2017 Filosofi 1 Inlämningsuppgift - Moment 2 - Tankar om människan Söderslättsgymnasiet, Trelleborg Uppdaterad 15/2-2017 Tankar om människan Att arbeta med uppgiften: 27/2 (se film), 3/3 (lektion), 6/3 (lektion),

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans.

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans. Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Uppenbarelseboken 17:1-6

Uppenbarelseboken 17:1-6 Domen över Babylon Uppenbarelseboken 17:1-6 Uppenbarelseboken 13:1-4 Sköka = Otrogen församling Men som när en hustru är otrogen mot sin man, så har ni, Israels hus, varit otrogna mot mig, säger HERREN.

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

ÅNGEST. Definitioner & Fakta:

ÅNGEST. Definitioner & Fakta: INLEDNING Ordet hälsa; det första vi kommer att tänka på är att vara frisk, fri från sjukdomar. Men inte psykiska sjukdomar, utan endast fysiska. Cancer, förkylningar, lunginflammation, körtelfeber osv.

Läs mer

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning Jesus är Gud Budskap om evig räddning Jesus är Gud Gud önskar att du ska känna till sanningen om Honom som uppenbarad i Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Han har kommit nära för att välsigna människor,

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

PSYKOPATER & ANDRA MANIPULATIVA TYPER

PSYKOPATER & ANDRA MANIPULATIVA TYPER PSYKOPATER & ANDRA MANIPULATIVA TYPER Manipulativa och känslokalla personlighetssyndrom Machiavellistiskt personlighetssyndrom Vill bestämma allt Dominant Besserwisser tror att den vet bäst Tål inte motstånd

Läs mer

Livet är en jämmerdal, präglad av bedrövelser, lidande och allsköns missförhållanden, framhåller. Humes Dialoger om naturlig religion.

Livet är en jämmerdal, präglad av bedrövelser, lidande och allsköns missförhållanden, framhåller. Humes Dialoger om naturlig religion. Religionsfilosofi 4 Livet är en jämmerdal, präglad av bedrövelser, lidande och allsköns missförhållanden, framhåller Demea i del 10 av Humes Dialoger om naturlig religion. Världens fasor För Demea innebär

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ;

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ; Predikan, Centrumkyrkan 22/4 2018 Johannes 16:16 22 Peter Mänder Joh 16:16 22 (egen översättning) 16"Ett litet, och ni kommer inte längre se mig. Och återigen ett litet, så kommer ni att erfara mig hos

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Missförstånd KAPITEL 1

Missförstånd KAPITEL 1 KAPITEL 1 Missförstånd J ag vill berätta historien om hur världen började, hur den slutar och allt det viktiga som händer däremellan. Det är en berättelse som många redan känner till men som inte många

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Åldrandets villkor; i dödens närhet

Åldrandets villkor; i dödens närhet Åldrandets villkor; i dödens närhet Inledning Döden är något som i alla tider fascinerat och skrämt människan. Det finns lika många tankar och idéer om vad som händer efter att man lämnat det jordeliv

Läs mer

2. Livet kan vara både mörker och ljus, himmel och helvete. I boken citeras en person som pratar om känslan av övergivenhet: Min Gud, min Gud, varför

2. Livet kan vara både mörker och ljus, himmel och helvete. I boken citeras en person som pratar om känslan av övergivenhet: Min Gud, min Gud, varför 1. Via Mystica har fem hållplatser. Den andra hållplatsen heter Culpa. Vad betyder det ordet? 1 Culpa är ett latinskt ord som betyder skuld/oaktsamhet, och motsatsordet är oskyldig/varsamhet. X Culpa är

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till:

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till: 1 Blommor och bin Religion (etikdelen) Att göra det rätta Etik och moral handlar om hur vi ska vara mot varandra. När vi talar om etikfrågor eller moralfrågor kan det handla om frågor som: Är det rätt

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1

Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1 1 Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1 Den belgiska konfliktlösaren Pat Patfoort säger att roten till våld ligger i maktobalans (eller med mitt uttryck maktparadigmet, www.tradet.org):

Läs mer

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik Lektion 1 Stora berättelser och olika typer av etik Vad är etik och moral? Stora berättelser Olika religioner Politiska rörelser Filosofiska riktningar Kulturer Övriga världsbilder, övertygelser och livsåskådningar.

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Utbildningshalvdag för VLL mars 2012 Charlott Eriksson, BRIS-ombud Anna Löfhede, BRIS-ombud Jag hatar min mamma, jag hatar min pappa och jag hatar

Läs mer

Grupper, roller och normer

Grupper, roller och normer Grupper, roller och normer En grupp kan definieras som ett antal människor som alla känner samhörighet med varandra på något sätt. Människan är en social varelse och hon ingår i flera grupper i sitt liv.

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

VÄGLEDNINGSDOKUMENT för ledare i Baptistförsamlingen Korskyrkan i Uppsala

VÄGLEDNINGSDOKUMENT för ledare i Baptistförsamlingen Korskyrkan i Uppsala Inledning... 1 Vad är ledarskap?... 2 Bibeln om ledarskap... 2 Församlingsordningen... 3 Vad innebär det här i mitt liv och för min roll som ledare?... 3 Inledning Syftet med det här dokumentet är att:

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

Den rytande mannen & Bittertanten

Den rytande mannen & Bittertanten Den rytande mannen & Bittertanten Osäkerhet och dålig självkänsla kan ta sig olika uttryck. För att den rytande mannen ska känna sig lugn och trygg måste saker och ting ske på hans sätt. Han har en väldigt

Läs mer

Kliva från Outvecklad till mogen

Kliva från Outvecklad till mogen Kliva från Outvecklad till mogen LEDAR VERSIONEN TANKEN BAKOM Alla kristna behöver vara del i eller befinna sig i en miljö som karakteriseras av bra relationer med Gud och andra kristna så väl som okristna,

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Övning i självvalidering

Övning i självvalidering Övning i självvalidering Vi vet att de här övningarna kan kännas svåra. Att ge sig själv beröm ger många skrivkramp. Men även om du fastnar, skriv, det finns ingen som du ska prestera inför. Det du skriver

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel Lurad var dag Noveller och dikter om det oväntat uppenbara Erik Thiel En förändring krävs Ta en titt omkring er, det är allt ni behöver göra för att se att vi måste ändra vårt sätt att leva, att vi måste

Läs mer

UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR. På en timme

UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR. På en timme UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR På en timme ingalill roos Tidigare utgivning Energitjuvar Kärlekens energi Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Ingalill Roos 2012

Läs mer

Vad kränker barn? Vad händer om vi inte vägleder barn? Vad kränker barn. Illustration: Ulla Granqvist

Vad kränker barn? Vad händer om vi inte vägleder barn? Vad kränker barn. Illustration: Ulla Granqvist Vad händer om vi inte vägleder barn? Illustration: Ulla Granqvist Vad händer om vi inte vägleder barn? Att lära våra barn att respektera vårt samhälles och vår familjs sociala regler är en del av föräldraskapet.

Läs mer

Draken med tatueringen

Draken med tatueringen MICHAEL DAHL Sidan 1 Draken med tatueringen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Andy har börjat på en ny skola. Han är ensam och de andra kallar honom för knäppa Andy. Andy har ett födelsemärke i form

Läs mer

i frågan»hur bör vi leva?«

i frågan»hur bör vi leva?« i frågan»hur bör vi leva?« 1 Auktoriteterna Platon och Ari stoteles menar båda att filosofin börjar med förundran. Människor förundrades över olika naturfenomen som de fann förvånande. De förbryllades

Läs mer

Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd

Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd Nr 3. Felicias personlighet har kränkts bla. läst hennes dagbok alla har

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag SAGOR Från tidernas begynnelse till idag SAKPELSEMYTER Sagor om ursprunget Handlar om hur människorna kom till jorden Kampen mellan ont och gott Muntliga berättelser Skrevs mer i Messopotamien för ca 6000

Läs mer

a rgu m en t at i on s fel Fixa skolan!

a rgu m en t at i on s fel Fixa skolan! 10 a rgu m en t at i on s fel Sociala medier har gjort det lättare att diskutera med andra människor, men bråken är sällan långt borta. Ibland är det nödvändigt att bråka, men när bråken beror på missförstånd

Läs mer

Det påverkar dig och andra

Det påverkar dig och andra Närstående Det påverkar dig och andra Som närstående kan det vara svårt att se sitt barn, sin partner, förälder eller syskon lida och ha det svårt. För den som har fått en diagnos kan det leda till förändringar

Läs mer

INNEHÅLL. sig till yttre och inre engagemang Dåliga handlingsmodeller. handlingsmodeller

INNEHÅLL. sig till yttre och inre engagemang Dåliga handlingsmodeller. handlingsmodeller INNEHÅLL Att Inresatsa vägskäl på sin parrelation Bygg Reflexmässiga upp en stark handlingsmodeller parrelation några hörnstenar AttBra binda handlingsmodeller sig till yttre och inre engagemang Perspektiv

Läs mer

SVEKET MOT SEKTBARNEN

SVEKET MOT SEKTBARNEN 1 SANS, nr 3, 2011 SVEKET MOT SEKTBARNEN Barnkonventionen och lagar till barns skydd måste gälla även i sekter, extrema grupper och andra slutna rörelser. Charlotte Essén skriver om de glömda barnen. Sverige

Läs mer