Varför låter det så svenskt? Om det svenska i visan - nationalromantik, folkvisor och kultis

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varför låter det så svenskt? Om det svenska i visan - nationalromantik, folkvisor och kultis"

Transkript

1 Varför låter det så svenskt? Om det svenska i visan - nationalromantik, folkvisor och kultis

2 Romantiken (1800-talet) Nationalromantiken (sekelskiftet 1900) Hembygdsnostalgi och spelmansrörelsen ( talen) Jazz på svenska och visrenässans (1960- talet) Folkmusik- och visvågen ( talen)

3 Modal karaktär - ex. moll med svävande sjätte och sjunde tonsteg eller ambivalent moll-dur. Fallande och bruten melodik med vändtoner och appoggiatura Tyngdpunkt på kvinten. Naturlyrisk text AAB-form B-delens omkväde kontrasterar ex. i dur.

4 Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår. Du skrattar åt mångubbens benvita glans som högt över tallen står. I natt ska du dansa vid Svartrama tjärn i långdans, i språngdans på glödande järn. I natt är du bjuden av dimman till dans där Ull-Stina, Kull-Lina går. Visa i midsommartid Musik: Rune Lindström Text: Håkan Norlén, 1941 Sång: Busk Margit Jonsson Pastisch Tretakt Inledande formeltyp Betoning på svävande sext (krans, glans). AABA-form A:Lyrisk i moll, B: dansant i dur

5 Nu hoppar haren kråka på ängens vita gräs, nu glider gladan slint i snögan snår. I långa lopp och längslar min kropp i Molom går, Ty slokar sol på nattosamma näs. Stjärnor i skelom, dulom, delom. Vind går i felom spelom! Visa i Molom av och med Alf Hambe, 1965 Friare tolkning av folkvisa AAB-form. B=omkväde Blue note på felom. Molom=moll, mol, moln Naturmytisk fantasi Allitterationer Arkaisk språkstil: spelom!

6 Det finns på toppen av högsta trädet i längsta skogen i största landet en liten flicka med blåsvart hår och när det blåser på högsta trädet i längsta skogen i största landet då över skogen det håret når. Bygger på den norska Ola, Ola, min eigen unge Tung polskerytm (betoning på 1 och 3) Den sagobetonade texten knyter an till vaggvisan. Men en dag blåser det kanske värre i längsta skogen i största landet och högsta trädet ej längre står och med en ton som en sträng som brister då ses försvinna bak skogens toppar ett stort och fladdrande blåsvart hår. Flickan i trädet, 1955 av Fritz Sjöström Sång: Nannie Porres

7 Spreds via skillingtryck och vissamlingar ca Stildrag ur ex. koraler, dansmusik samt angloamerikanska väckelsesånger. Lätta att spela på dragspel, cittra, gitarr etc. Vissa visor känner vi som skillingtrycksvisor andra som sjömansvalser bland mång andra stilar. Den sentimentala och nostalgiska stilen populariserades åter under talen och utgör en del av rötterna till dansbandsmusik och country.

8 Passamezzo moderno (1500-tal) Amazing Grace (brittisk trad.) Tis the Last Rose of Summer (1813) Darling Nelly Gray (1856) O, store Gud (1885) On the Banks of the Wabash (1897) Barnatro (1920-talet) Ole Faithful (1930-talet) Beautiful, Beautiful Brown Eyes (1930-talet) Vad är gemensamt? Harmonisk grund: T/S/T/D:T/S/T-D/T Pentatonik Betoning av ters och sext. Föreställningsvärld: Tradition Trygghet Moral Religiositet Nostalgi Sentimentalitet Hemmet Landsbygden

9 Anspråkslöshet och blygsamhet Arbete och flit Självvalt utanförskap klarar sig på egen hand Fri mot samhälle och överhet Ofta parat med kärlek till hembygd och natur Bilden manifesteras i många visor om: Luffare, torpare, flottare, kolare

10 Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida, medan stjärnorna vandra och nätterna gå. Jag väntar på en kvinna från färdvägar vida - den käraste, den käraste med ögon blå. Jag tänkt mig en vandrande snöhöljd blomma och drömde om ett skälvande, gäckande skratt, jag trodde jag såg den mest älskade komma genom skogen, över hedarna en snötung natt. Jag väntar av Dan Andersson, 1915 Musik: Gunnar Turesson, ca 1940 Sång: Åke Edvardsson Stildrag från väckelsesång men med vändning i moll. Ambivalens mellan moll och dur understryker den mystiskt färgade religiositeten.

11 Härom natten vakna jag och hörde hur det sjöng ur bälgen på en orgel någonstans. Jag kunde inte sova fast min sömn är ganska tung så jag steg upp för att se efter var den fanns. Det var så mörkt och blåsigt men där glittrade en å in under några gamla sneda hus och på en spång av brädor gick jag över den och så fick jag höra som ett stigande sus. Det står en orgel på vinden till ett bågnande hus, det står en orgel och skiner som en sol. Där kan man sitta och spela sig från mörker till ljus och snurra högre och högre på en stol. Orgeln på vinden av och med Alf Hambe, 1974 Pastisch på väckelsesång med knäppande framförandet. Mystiskt drömsk metaforisk text mot paradiset?

12 Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo, några månader om året, så att själen kan få ro. Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart. Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart. Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört, och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört. Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo. Hör hur västanvinden susar Öppna landskap av och av med Lars Ulf August Lundell, Lund talet? Känner ni igen prototypen för sommarvisa? Känner ni igen den svenska självbilden?

13 Polka, schottis, hambo och vals har närmast utvecklats i Centraleuropa men kan ha rötter i brittisk folkdans. Gemensamma stildrag: durtonalitet, klar melodik, fyra- eller åttatakters frasering, tydlig tonikadominant-harmonik, borduner och offbeat-rytm. Beteckningen gammeldans eller kultis uppstod då nya amerikanska danser som foxtrot etablerades.

14 Tretaktsdanser har dominerat i Sverige sedan 1600-talet. Äldst är polskan (från Polen) som blivit central för spelmansmusiken och gärna förknippas med folkvisor talets vals (från Österrike) förknippas med glada visor. Hambo är en ordnad form av polska ( nigarepolska eller nigande vals ) som populariserades kring Svensk vals Tydlig upptaktskaraktär kraftigt betonad etta. Instrumentalt präglad melodik till stor del byggd på treklangstoner. Rörlig och frejdig rytmik. Visor i valstakt har ofta svensk tematik i texten natur, sjö, hav eller kontraster till det svenska (sjömansvalser).

15 Ada har legat med papiljotter i natt och satt extra rött på kinden. Hon vart och hämtat sin lilla ljusblåa hatt ur en påse uppå vinden. Beda har köpt sig en känning på Grand Bazar ryggen är nästan bar prislappen sitter kvar. bägge har tisslat och tasslat mest hela dan. Ja, vad är det som viskas på stan? Jo: Engelska flottan har siktats vid Vinga! Oh boy, oh boy, oh boy Tusen små sailors som vi ska betvinga. Oh boy, oh boy, oh boy. Då ska vi fröjdas på Liseberg. Med Charlie, Bill och Tom Dom sätter alltid en särskild färg Och språket, ja det klarar dom. Tänk att få segla med engelsk konvoj Oh boy, oh boy, oh boy. Oh boy, oh boy, oh boy av och med Lasse Dahlquist, 1946 Svenska signaler: Stark betonad etta förstärkt av melodins tershopp. Tydliga upptakter: Oh boy Rörlig melodik och rytmik. Texten är en modern (och omvänd!) variant av sjömansvals typisk kontrast mellan det svenska och det utländska. Schlager eller visa?

16 En sång som jag sjöng om sommaren när ingenting fanns som tog ifrån mig mitt skratt och längesen jag sjöng så bra som då. Jag ställde mig högst upp på vårat berg högre än någonstans. Man kan inte annat när fåglarna sjunger, när färgerna spelar upp och vindarna tar sig en vals med alla måsarna uppe på Överbyberg. Och Vindö strömmar blommar av segel och båtar i färg. Kom hit här bjuder mamma på blåbär med socker och kylskåpskall fil. Skogen syns långt idag och vattnet minst ett par mil. Överbyvals av och med Carl Anton 1962 Svenska signaler: Tydliga ettor Starkt betonad sext Tema sommarvisa Under den svenska ytan anas dock wienervals!

17 Tänk att än en gång få bada naken i en vik vid Sveriges långa kust. När jag tänker närmare på saken av alla bad jag tror det kommer först. För badar du i Medelhavets vatten så visst är havsytan oändligt blå och marelden som dansar hela natten. På dan finns annat fint att titta på. Men jag minns när vi kom ner på stranden sent en juliafton sjuttisju Nakna hippieflickor gick i sanden i deras ögon lyste stjärnors ljus. Vi tänkte: "Nu är vi i himmelriket!". Det var en grekisk strand som hette Pelekas Hotell, affärer fanns ej i den viken bara en amerikan som sålde öl och brass. Vals på Pelekas av och med Stefan Sundström, 2000 Efter 1970 är tretakt ovanligt i populärmusik! Valsens ettor bondskt betonade. Anknyter till svensk vistradition i jämförelsen mellan det svenska och det exotiska där det svenskt naturliga vinner. Drag av Ingrid Dardels polska

18 Jämte valsen var polkan 1800-talets mest populära dans. Polka och schottis var fundamentalt viktiga för utvecklingen av populärmusik kring ragtime, twostep, onestep, brittisk Music Hall-musik och även latinamerikanska populärstilar. Men medan valsen har varierats från det folkliga till det salongsartade. har polka och schottis i Sverige enbart förknippats med det bondska (dock utan att anses som äkta ). Kombinationen mellan schottis och ragtimerytmer kallades för bonnjazz.

19 Det var dans bort i vägen på lördagsnatten över nejden gick låten av spelet och skratten, det var tjoh! det var hopp! det var hej! Nils Utterman, token och spelmansfanten, han satt med sitt bälgspel vid landsvägskanten, för dudeli! dudeli! dej! Det var dans bort i vägen av Gustaf Fröding, 1891 Musik: Helfrid Lambert, 1899 Sång: Gunde Johansson Polkaartad rytm redan i texten galopperande daktyler (lång-kort-kort) Treklangmelodik

20 Samling vid pumpen, Tunabergare hitåt! Alfred har di slagi så han ligger å blör, i grusgropa slåss di me Buskhytteborna, länsman fick på huve, så ja tror att han dör (_) Jag drog på mitt spel hadderi-hadderoa då kom di från Kärrbo å börja å tjoa di bängslas å levde å bröla å döna å sen skull ni se tocke slagsmål de blev Schottis Tung tvåtakt (med efterslag) Treklangsmelodik med punkterad rytm Ibland betonas sista slaget i takten (Tjo!) offbeatkänsla. Sörmländska Samling vid pumpen av Ulf Peder Olrog Sång: Sigge Fürst 1945

21

22 När skönheten kom till byn då var klokheten där, då hade de bara törne och galla. Då sköto de efter henne med tusen gevär, ty de voro ju så förklokade alla. Då nändes de varken dans eller glädje och sång, eller något som kunde vådeligt låta. När skönheten kom till byn - om hon kom någon gång, då ville de varken le eller gråta. Bygger på Och jungfrun hon går i ringen Polskeartad rytm med vissa betoningar på slag två. Mediantiskt drag ger rustik modal känsla. Musikens fria association till traditionell musik understryker det ironiska texttemat om bymentaliteten. När skönheten kom till byn Av Nils Ferlin, 1938 Musik: Lillebror Söderlundh, 1939 Sång: Sven-Bertil Taube

23 Lurviga Roslag, o, sjöland du häver dig halvdränkt ur havet med dina sandiga åsar och urberg och stormvridna tallar, med dina tusentals tångsvepta, ärriga öar och kobbar, kupiga, knalliga bucklor på jordklotets isrivna hjässa. Vindpinat vresiga Roslag jag hälsar dig, havsörnars hemland. Gammelvals i Roslagen av och med Evert Taube 1942/1960 Mollvals! Kvintbordun Versradernas abrupta slut ger rustik känsla. Hexameter - 6 daktyler / trokéer i varje rad.

24 Fumlig, ful o dyster går vår tröga vals. Snart, min dystra syster går den inte alls. Med en arm om halsen i ett bräckligt nu Du och jag och valsen, valsen, jag och du. Låt musiken tala med sin mjuka röst Helt fenomenala äro dina bröst. Kom och var mig nära, aftonen är sen, extraordinära äro dina ben. Dystervals av och med Allan Edwall, 1991 Vissa likheter med zigenarvalsen Mustalainen Språket knyter an till en folklig vistradition samtidigt som texten är humoristiskt distanserad.

25 Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, det är ljus över stränder och näs och omkring mig står den härliga skogen grön bakom ängarnas gungande gräs. Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord står min hembygd och hälsar mig glad, var mig hälsad! Men var är min faders gård, det är tomt bakom lönnarnas rad. Strövtåg i hembygden av Gustaf Fröding, 1896 Musik: Carl Norén och Björn Dixgård i Mando Diao, 2012 Musikalisk pastisch på folklig visa i stil med tonsättningar av Dan Andersson jfr Jag väntar (väckelsesång med vändning i moll)

26 Östan om sträss och präss och västan om krogera vandrar hon här, den sista jäntan i skogera. Ungfolket lockats att lämna skogens bryn Viljelösa flyn! Ja ä allena i byn. Mina kavaljerar må sitta där och glo på nattklubbera. Ja finner tröst iblann di enstaka gubbera. Runt om i stugera väntar di på mej, lite övermogna, men ack, så trogna: Pål i Backen, Krumme Nicke, Tjuvsta-Jon och Vallentin i Gnet, Skröppeltorpan, Måns me läppa åsså han vars namn ja inte vet. Den sista jäntan av Povel Ramel Sång: Monica Zetterlund 1966 Pastisch på svensk folkvisa: Polsketakt Moll med svävande sext Omkväde med bordunkänning Tematiskt fylld av kontraster: det gamla det nya; landsbygd stad; poetiskt prosaiskt

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Selma Lagerlöf 24 januari 2011 i DEN KRISTNA DAGVISAN Den signade dag, som vi nu här se av himmelen till oss nedkomma, han blive oss säll, han låte sig te

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

KOLARE, TIGGARE, SPELMAN - FINN- MARKEN OCH DESS INVANARE I DAN ANDERSSON FÓRFATTARSKAP

KOLARE, TIGGARE, SPELMAN - FINN- MARKEN OCH DESS INVANARE I DAN ANDERSSON FÓRFATTARSKAP FOLIA SCANDINAVICA VOL. 5 POZNAŃ 1999 KOLARE, TIGGARE, SPELMAN - FINN- MARKEN OCH DESS INVANARE I DAN ANDERSSON FÓRFATTARSKAP M ag d a l e n a K o w alsk a Adam. Mickiewicz University, Poznań A b s t r

Läs mer

Vårt land. Hymn ur Finlandia. Solenna akten

Vårt land. Hymn ur Finlandia. Solenna akten Solenna akten Solenna akten Vårt land Text: J. L. Runeberg Musik: F. Pacius Vårt land, vårt land, vårt fosterland, ljud högt, o dyra ord! /: Ej lyfts en höjd mot himlens rand, ej sänks en dal, ej sköljs

Läs mer

E.T.A. Hoffmann. i översättning av. Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet nr 104

E.T.A. Hoffmann. i översättning av. Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet nr 104 E.T.A. Hoffmann Det främmande barnet i översättning av Barbara Knochenhauer Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet nr 104 E.T.A. Hoffmanns Det främmande barnet i översättning av Barbara Knochenhauer

Läs mer

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72 TRE BJÖRNAR ASKUNGE- PRINSENS SLOTT BOCKARNAS BRO TUMMAHÅLET ARBETSBYTET DVÄRGEN SNÖVIT LEK- OMRÅDE ASKUNGEN LINBANA LADUGÅRDEN *TOALETTER CAFÉ MORS LILLA OLLE KEJSARENS NYA KLÄDER SÖTGRÖTEN PRINSESSAN

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Vårkonsert Lunds Studentsångare

Vårkonsert Lunds Studentsångare Vårkonsert Lunds Studentsångare Lunds universitets aula lördag 13 april 2013 Vårkonsert Lunds Studentsångare Mikael Samuelson Solist Andreas Lönnqvist Dirigent Lennart Simonsson Piano Program Vårsång Musik:

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Jag känner ingen nåd. För jag är inte gjord som du. Och jag har släppt min tråd, nu kan jag inte finna ut.

Jag känner ingen nåd. För jag är inte gjord som du. Och jag har släppt min tråd, nu kan jag inte finna ut. Andas In Andas in, finn fram den luft som du vet ger dig lust när du andas in Ge det mening och le för då finns du lite mer, när du andas in Fantasin ej ser de gränser som e, när du andas in. Släpp ditt

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Min tid med Charles Vayle Petter Olofsson

Min tid med Charles Vayle Petter Olofsson Min tid med Charles Vayle Betraktelse 1 - Kärlek Personer: Charles Vayle och Marcel Vicente Scen: Parc de Buttes Chaumont Paris - Marcel, var snäll att citera. Hans tillsynes impulsiva betraktelser fick

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man?

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? I kyrkan vet man hur begravningar går till! Ylva, Eleonora och Susanne har hand om Barnens kyrktimme i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Det är den 17 april

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

Första Ring. - en ungdomsnovell av Pia Lerigon - -1-

Första Ring. - en ungdomsnovell av Pia Lerigon - -1- -1- Första året på gymnasiet. Första ring. Jag går i första ring. Jippi! Nu är jag som i låten: Jag går i första ri-hing och jag fattar ingenting. Jag borde lyssna bättre men vad ska jag ta mig till när

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

början, det går inte an. Döden är Guds brist på argument, vad som uppstod när Gud, kanske i förtvivlan, göt samman grymhet och saknad, därför att

början, det går inte an. Döden är Guds brist på argument, vad som uppstod när Gud, kanske i förtvivlan, göt samman grymhet och saknad, därför att Ouvertyr Inte ens solskenet förmådde hejda det, ej heller vackra ord som regnbåge eller kärlek; de var tammefan oanvändbara, de kan slängas bort utan risk alltsammans började med död. Vi har ju så mycket:

Läs mer

Kapitel 4 ÄR DET NÅGON SOM HAR RINGT? Publicerat med tillstånd Alex Dogboy Text Monica Zak Opal 2003

Kapitel 4 ÄR DET NÅGON SOM HAR RINGT? Publicerat med tillstånd Alex Dogboy Text Monica Zak Opal 2003 Kapitel 4 ÄR DET NÅGON SOM HAR RINGT? En dag när Alex var ensam i huset bestämde han sig för att gå in i mosters rum där hon sov tillsammans med sina döttrar. Där inne fanns det något som han ville se,

Läs mer

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi Vägar genom sorg CeFAM Kris- & katastrofpsykologi De dödas kläder som du får ta hand om på sjukhuset och lägga bakom dig i bilen och köra hemåt med, de dödas kläder är mycket tysta. Tystare än någon skog

Läs mer

Vi rymmer till rymden. ett äventyr i tyngdlöshet

Vi rymmer till rymden. ett äventyr i tyngdlöshet Vi rymmer till rymden ett äventyr i tyngdlöshet Rymdstyrelsen Swedish National Space Board Box 4006, 171 04 Solna Tel +46 8 627 64 80 Gå gärna in på vår webbplats rymdstyrelsen.se Initiativtagare: Rymdstyrelsen

Läs mer

ÄR GUD EN OSYNLIG KROKODIL?

ÄR GUD EN OSYNLIG KROKODIL? ÄR GUD EN OSYNLIG KROKODIL? EN FILOSOFISK DISKUSSION OM ABBORRAR, SJÄLEN, GUD OCH VETENSKAPEN av HANS ROSING Lektor i vetenskapsfilosofi vid Åbo Akademi (DENNA TEXT ÄR I HUVUDSAK SKRIVEN SOMMAREN 1994).

Läs mer