Remissyttrande rapportering av värdepappersinnehav

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande rapportering av värdepappersinnehav"

Transkript

1 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/06/010 Er referens: Dnr (8) Sveriges Riksbank Avdelningen för Penningpolitik Att. Gunnar Blomberg Stockholm Remissyttrande rapportering av värdepappersinnehav Bankföreningen och Fondhandlarföreningen, nedan kallad Föreningarna, har ombetts att inkomma med synpunkter på förslag till föreskrifter för rapportering av värdepappersinnehav (VINN) och på tillhörande konsekvensutredning. Föreningarna ser positivt på möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. Sammanfattning av de viktigaste synpunkterna Rapporteringsstart Alla förutsättningar för värdepappersrapporteringen behöver vara klara minst ett år innan rapporteringsstart för att instituten ska ha en rimlig tid på sig att införa rapporteringen. Rapporteringsstarten behöver därför skjutas fram till efter september I skrivande stund är det drygt ett år till rapporteringsstart och det kommer dröja innan alla förutsättningar för att starta införandet av värdepappersrapporteringen är helt klara. Rapportering i VINN begränsas till värdepapper med ISIN Mot bakgrund av de stora rapporteringsresurser värdepapper utan ISIN kräver och det i förhållande ringa värdet för dessa värdepapper i statistiken anser Föreningarna att enbart värdepapper med ISIN ska rapporteras i VINN. Lista på rapporterande institut Det är viktigt att översiktliga kriterier som påverkar urvalet av institut som ska rapportera framgår och att en lista på institut som omfattas hålls publikt tillgängligt. Tydligheten skulle öka med tillgänglig lista på institut som rapporterar samt kriterier för att omfattas av rapportering. Förberedelsetid vid rapporteringsskyldighet Det bör förtydligas hur lång förberedelsetid institut, som i framtiden blir rapporteringsskyldiga, har på sig innan de ska börja rapportera.

2 2 (8) Innehavens värde i depåförvaltning En värdering av innehavet bör enbart krävas i de fall depåbanken har kurs tillgängligt för värdepappret i sitt depåsystem. Det bör vidare förtydligas i 35 vad som avses med uppgift lämnas om värdepapprets marknadsvärde när sådant finns tillgängligt. Depåförvaltare rapporterar innehav på basis av bokat innehav Depåförvaltares innehav bör rapporteras på basis av bokat /avvecklat innehav. Paragraf 41 i föreskriften bör skrivas om så att det framgår vilken redovisningsprincip som Euroclear använder för rapportering av värdepappersinnehav, det vill säga bokat innehav. Hantering av dubbelrapportering Det bör klargöras att Riksbanken hanterar förekommande dubbelrapportering. Sekretess Riksbanken bör klargöra att alla aspekter kring sekretessfrågan är helt utredda. Synpunkter Rapporteringsstart minst ett år efter alla förutsättningar är klara Rapporteringen av värdepappersinnehav ska enligt förslaget ske för första gången per september månads utgång Föreningarna uppskattar att det krävs minst ett års förberedelsetid till rapporteringsstart från att alla förutsättningar för rapporteringen har blivit klara. Att bygga upp IT-system och rutiner för att införa värdepappersrapporteringen VINN är ett mycket omfattande projekt för instituten. Det återstår fortfarande många moment innan instituten har alla förutsättningar klara och i dagsläget har t.ex. ännu inga tekniska kravspecifikationer presenterats vilket försvårar för instituten att börja bygga IT-lösningar. Föreningarna anser att förberedelsetiden kommer att bli för kort om nuvarande rapporteringsstart kvarstår För att ge de rapporterande instituten en rimlig förberedelsetid så måste rapporteringsstarten skjutas framåt till efter september VINN kan i jämförelse med t.ex. MFI-rapporter, FINREP och standardrapporten karaktäriseras mer som data-driven än rapport-driven. Det innebär en helt annan komplexitetsnivå för att säkerställa datakvalitet och avstämningspunkter. Även om data finns för liknande rapportering i MFI på aggregerad nivå, så ställer en rapportering på positionsnivå helt andra krav på tillgänglighet av data från bankens källsystem. När data, nödvändig för VINN, återfinns i ett flertal olika källsystem så innebär detta en väldigt stor utvecklingsinsats både i källsystem men även i datavaruhuset, där data i slutändan hämtas ifrån för att skapa VINN-rapporteringen.

3 3 (8) Detta är något som behöver beaktas när Riksbanken tar beslut om slutlig tidplan för VINN och i konsekvensutredningens slutsatser. Rapportering i VINN borde begränsas till värdepapper med ISIN Mot bakgrund av de stora rapporteringsresurser värdepapper utan ISIN kräver och det i förhållande ringa värdet för dessa värdepapper i statistiken anser Föreningarna att enbart värdepapper med ISIN ska rapporteras i VINN. I föreskriften tas det upp olika sorters identifikationskoder utöver ISIN och vilka extra uppgifter som ska rapporteras när ISIN saknas. Föreningarna uppskattar att de värdepapper som saknar ISIN är av mycket begränsad storlek i förhållande till den totala mängden värdepapper med ISIN, både vad gäller antal och värde. De värdepapper som saknar ISIN kräver dessutom väsentligt större resurser att rapportera och bör ha ett i sammanhanget begränsat värde i statistiken. Om det inte är möjligt att utesluta rapportering av värdepapper utan ISIN för alla institutgrupper, så skulle det dock ändå innebära en väsentligt minskad rapporteringsbörda om åtminstone depåförvaltare (V50) kan begränsa sin rapportering till enbart värdepapper med ISIN. Institut som omfattas av VINN och VINN Depå I den föreslagna föreskriften framgår vilka grupper av institut på vilka föreskriften tillämpas. Vidare framgår det att enbart de institut, förutom Euroclear, som anmodats lämna uppgifter av Riksbanken ska rapportera. Det framgår dock inte på vilka kriterier instituten kommer att väljas ut eller om en lista på vilka institut som omfattas ska hållas tillgänglig. Föreningarna anser att det är viktigt att kriterier som påverkar urvalet av institut som ska rapportera framgår, åtminstone översiktligt, och att en lista på institut som omfattas av VINN och VINN Depå hålls publikt tillgängligt. Inte minst gäller det för de institut i gränslandet av att ingå i den grupp institut som ska rapportera. Det har därför betydelse att kriterierna för att omfattas av rapportering framgår och att det sker en regelbunden omprövning av vilka banker som omfattas. Det skulle öka tydligheten både internt inom enskilda institut och för andra institut. För de största instituten bör det inte råda några tveksamheter om de ingår eller inte, men för många andra institut är det inte alltid självklart. För närvarande har de institut som kommer att omfattats kontaktats per brev av Riksbanken. För ett institut som inte omfattas av rapporteringen kan det i vissa skeden råda osäkerhet om de omfattas eller inte, speciellt mot bakgrund av att anmodan att rapportera kommer per

4 4 (8) brev. Redan idag finns exempel på där brev med anmodan skickats till fel instans i bankerna. Förberedelsetid för institut som blir rapporteringsskyldiga Gruppen institut som omfattas av rapporteringen kommer att förändras med tiden. Det framgår inte av föreskrifterna hur lång förberedelsetid som Riksbanken kräver för ett institut som i framtiden får ett krav på sig att rapportera värdepappersinnehav. Föreningarna anser att det bör framgå av föreskrifterna hur lång förberedelsetid ett institut har som blir rapporteringsskyldigt och hur ofta rapporteringsskyldigheten ses över. Innehavens värde i depåförvaltning Enligt förslaget till föreskrift, 35, ska uppgift lämnas om värdepapprets marknadsvärde när sådant finns tillgängligt. Det bör tydliggöras vad som avses med när sådant finns tillgängligt. Vi förutsätter att förvaringsinstituten inte ska behöva lägga ner stora resurser och tid på att leta reda på marknadskurser på små eller ovanliga värdepapper. Euroclear Sweden (V60) behöver enligt föreskriften inte värdera innehav och därför borde det räcka att banker i liknande roll rapporterar värdet om det finns tillgängligt i depåsystemet. En depåbank genomför sällan en formell värdering av förvarat innehav och dessutom saknas ofta aktuella marknadskurser och/eller är inte lätt tillgängliga för depåbanken. Marknadsvärden kan finnas tillgängliga, men till mycket höga kostnader eller till mycket nedlagt manuellt arbete. Även om värdepappret handlas på en reglerad marknad någonstans i världen så är det inte självklart att förvaringsinstitutet har tillgång till marknadskurs. Depåförvaltare bör rapportera innehav på basis av bokat innehav För ett instituts egna värdepappersinnehav (V40 och V42), där institutet naturligt har full kännedom om alla ingångna avtal, är redovisning på basis av affärsdag både genomförbart och i linje med liknande rapportering. Vid rapportering av innehav förvarat för kunders räkning (V50 och V60) är redovisning på basis av affärsdag varken genomförbart eller i linje med liknande rapportering. Vid depåförvaring saknar förvaringsinstitutet i vissa fall uppgift om affärsdag, som t.ex. för transaktionstyperna gåva och överföring. För depåförvaltare bör rapportering ske på basis av bokat/avvecklat innehav, vilket är i linje med liknande rapportering.

5 5 (8) För Euroclear är det redan möjligt enligt föreslagna föreskrifter att rapportera med principen bokningsdag. I föreskriftens 41 står det att Euroclear ska rapportera enligt den redovisningsprincip som tillämpas hos Euroclear. För att förtydliga vilken redovisningsprincip som Euroclear använder så bör 41 skrivas om så att det framgår tydligt, det vill säga bokat innehav. Hantering av dubbelrapportering Det finns en rad exempel på när det kommer att ske dubbelrapportering. T.ex. i de fall banker har ägarkonton hos Euroclear Sweden så kommer både banken och Euroclear att rapportera innehavet på ägarkontot. Eftersom både banken och Euroclear enligt föreskriften ska rapportera detta, så förutsätter vi att Riksbanken hanterar förekommande dubbelrapportering. Klargörande kring sekretess Riksbanken bör klargöra att alla aspekter kring sekretessfrågan är helt utredda. Det är väsentligt för de rapporterande instituten att det tydligt framgår att så har skett och även gentemot andra länder. Det är t.ex. viktigt att bankerna vet att inga sekretessregler bryts när uppgifter från bankernas värdepappersinnehav i andra länder rapporteras till Riksbanken. Det har framgått att Riksbanken kommer att utbyta den insamlade värdepappersstatistiken med motsvarande hos ECB. Det bör klargöras för de rapporterande instituten vilka av de insamlade uppgifterna som kommer att delas med ECB. Klargörande om rapportering av dotterbolags innehav för systemviktiga institut I 17 i föreskriften anges att dotterbolag med en balansomslutning under 100 miljoner kronor är undantagna systemviktiga instituts rapportering av gruppens värdepappersinnehav. Om ett dotterbolag har större balansomslutning än 100 miljoner kronor, men inte innehar några värdepapper, behöver den systemviktiga banken i så fall ta upp dotterbolaget i rapporteringen? Föreningarna anser att föreskriften behöver förtydligas i den här frågan. Föreningarna anser att det utöver rapporteringsgränsen för dotterbolagens balansomslutning, även bör finnas en rapporteringsgräns för hur små innehav som behöver rapporteras i gruppernas dotterbolag. Dotterbolag med i sammanhanget små innehav bör även undantas från rapportering. Mindre innehav i dotterbolag kan kräva betydligt mer resurser att rapportera än vad de motiverar mot bakgrund av statistikens kvalitet. Om man tar ett exempel där en bankkoncern rapporterar 98

6 6 (8) procent eller mer av sina värdepappersinnehav i moderbolaget, så kommer kostnaden för utveckling av rapporteringssystem och löpande rapportering av dotterbolagens resterande innehav på mindre än 2 procent inte att stå i proportion till det statistiska värdet av uppgifterna. Förtydligande angående institutnummer Filialer rapporteras för närvarande inte separat i MFI-rapporteringen till Riksbanken/SCB, utan antingen som moderbanken inklusive filialer eller alla institutets filialer aggregerat. För dessa två alternativ finns det specifika institutnummer. Det saknas däremot institutnummer för enskilda filialer. Institutnumren till Riksbanken/SCB är inte heller samma som används i rapporteringen till Finansinspektionen. Det behövs därför ett förtydligande vilka institutnummer som ska användas och eventuellt nya nummer för enskilda filialer. Förtydligande om skillnad mellan ägarförvaltning och depåförvaltning på konto hos Euroclear Sweden En del depåer är på kunds begäran kopplade till ägarkonton (vp-konto) i Euroclear Sweden för innehav i alla eller vissa svenska värdepapper (ofta kallat P12). Föreningarna skulle uppskatta ett förtydligande från Riksbanken om att det för värdepapper som hålls i Euroclear Sweden enbart är innehav som förvaras i depå kopplad till förvaltarkonto som ska rapporteras i V50. Förtydligande om landtillhörighet Vilken landtillhörighet menas i föreskrifterna? Är det kundens adress (post eller folkbokföring), medborgarland eller skattehemvist som ska användas vid rapportering? Förtydligande om enskild företagare I andra rapporteringssammanhang räknas enskilda företagare eller företagarhushåll som hushåll. Skillnaden görs mot juridisk person som har organisationsnummer och företagarhushåll som har personnummer. Föreningarna anser att ett sådant förtydligande även ska göras i den föreslagna föreskriften. Exempel på värdepapper och till vilken grupp de tillhör I föreskriften anges översiktligt olika värdepappersslag. Det finns dock en stor mängd olika värdepapper och i flera fall är det inte alltid klart till vilket värdepappersslag de hör. Det kan även finnas värdepapper i förvar hos svenska

7 7 (8) depåbanker som inte kan placeras i de angivna slagen. Föreningarna anser att Riksbanken i föreskriften bör ge ett flertal exempel på värdepapper och hur de ska sorteras in under de olika värdepappersslagen. Förtydligande kring rapportering av obligatoriska attribut I attributlistan kan i vissa fall attribut anges som obligatoriska att rapportera trots att de inte förekommer för vissa värdepappersslag. T.ex. så är attributet denomineringsvaluta obligatoriskt att rapportera samtidigt som det inte förekommer för aktier. Det bör framgå tydligare vad obligatorisk rapportering innebär i olika fall. Förtydligande kring valutakurs Det vore önskvärt med närmare information om hur valutakurser ska hanteras. Vilken valutakurs kommer Riksbanken att använda för omräkningar till svenska kronor? Kommer det ske avstämning mot annan rapportering där det skett omräkning från utländsk valuta? Hur kommer differenser i avstämningar att hanteras i så fall? Avstämningar Kommer Riksbanken att göra avstämningar mot VINN Depå och de systemviktiga institutens dotterbolagsrapportering? Om Riksbankens gör sådana avstämningar så är det värdefullt för kvalitén i rapporteringen om det framgår mot vad avstämningarna görs. Manuell rapportering För mindre institut som blir rapporteringsskyldiga kan utvecklingen av specifika ITsystem för rapportering av VINN bli allt för betungande i relation till de innehav de ska rapportera. I de fall då det är hanterbart bör det vara möjligt att rapportera uppgifterna på ett mer manuellt tillvägagångssätt utan specifika IT-lösningar. Kontakt för frågor VINN befinner sig snart i en viktig implementeringsfas och det kommer löpande att dyka upp många praktiska frågor. Riksbanken och SCB bör så snart som möjligt ange kontaktpersoner så att det tydligt framgår vart man kan vända sig. Övriga synpunkter I föreskriften 56 anges att beloppen i rapporteringen ska anges i ental i respektive valuta. Föreningarna antar att Riksbanken avser heltal.

8 8 (8) Attributen ISIN (information om innehavaren) och Funktionell kategori ska inte fyllas i av någon rapportör. Varför behöver attributet då stå med i attributlistan? Konsekvensutredning om införande av VINN Föreningarna ställer sig tveksamma till vissa delar av konsekvensutredningens slutsatser. Konsekvensutredningen koncentrerar sig främst på löpande arbetskostnader, medan man helt bortser från utvecklingskostnader och löpande underhåll av IT-system. Inte minst utvecklingskostnaden uppskattas av Föreningarna vara betydande. Riksbanken antar att bankerna i genomsnitt behöver 15 timmar per institut för att genomföra rapporteringen varje månad. Om vi exempelvis tar en bank med 10 filialer så innebär det att respektive filial ges mindre än 1,5 timmar att färdigställa rapporten. Dessa 1,5 timmarna behöver fördelas ytterligare på olika affärsområden såsom Capital Markets, Treasury och Custody då dessa i stor utsträckning kommer leverera data till rapporteringsteam. Av erfarenhet från annan rapportering till Riksbanken och Finansinspektionen så är tidsåtgången per enhet betydligt större än 1,5 timmar. VINN är dessutom av helt annat slag och granuläritet vilket ökar komplexiteten i både IT-lösning men även processer. Även om en bank med 10 filialer kan vara större än genomsnittet, så är bedömningen att tidsåtgången är underskattad. Tidsåtgången per enhet och totalt för ett genomsnittligt institut behöver därför ökas betydligt. SVENSKA BANKFÖRENINGEN Hans Lindberg Christian Nilsson SVENSKA FONDHANDLARFÖRENINGEN Kerstin Hermansson Erik Öhman

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(7) 2017-03-28 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Värdepapperscentraler 2(7) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. HEMVIST... 3 4. RAPPORTENS INNEHÅLL... 4 4.1 INFORMATION OM

Läs mer

Riksbankens författningssamling

Riksbankens författningssamling Riksbankens författningssamling ISSN 0349-8344 Riksbankens föreskrifter () om rapportering av innehav av värdepapper; beslutade den 17 oktober 2016. Utkom från trycket den 25 oktober 2016 Riksbanken föreskriver

Läs mer

Finansinspektionens remiss förslag till ändringar i redovisnings- och rapporteringsföreskrifterna

Finansinspektionens remiss förslag till ändringar i redovisnings- och rapporteringsföreskrifterna REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/025 Er referens: FI Dnr 17-717 1 (5) 2017-08-16 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm Skickat via e-post till Finansinspektionen@fi.se Finansinspektionens remiss

Läs mer

Avstämningsregler VINN- och MFI-rapporten

Avstämningsregler VINN- och MFI-rapporten 1(11) 2017-03-03 Avstämningsregler VINN- och MFI-rapporten Bakgrund För att det ska vara möjligt att ersätta värdepappersdelarna i MFI-rapporten med uppgifter från VINN krävs en hög grad av samstämmighet

Läs mer

Synpunkter på Riksbankens förslag till ny statistik över hushållens finansiella tillgångar och skulder

Synpunkter på Riksbankens förslag till ny statistik över hushållens finansiella tillgångar och skulder SKRIVELSE Vår referens: 2017/10/012 1 (5) 2017-11-16 Sveriges Riksbank jyry.hokkanen@riksbank.se Synpunkter på Riksbankens förslag till ny statistik över hushållens finansiella tillgångar och skulder Sammanfattning

Läs mer

Remiss rörande uppdatering av finansmarknadsstatistiken

Remiss rörande uppdatering av finansmarknadsstatistiken REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/09/011 Er referens: 2018/1133 1 (5) 2018-10-05 Statistiska centralbyrån ES/FS-S Att: Nina Engström Box 24 300 104 51 Stockholm Remiss rörande uppdatering av finansmarknadsstatistiken

Läs mer

Yttrande över Riksbankens föreskrifter om rapportering av innehav av värdepapper

Yttrande över Riksbankens föreskrifter om rapportering av innehav av värdepapper Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

RBFS 2002:4 Utkom från trycket den

RBFS 2002:4 Utkom från trycket den RBFS 2002:4 Utkom från trycket den ISSN 0349-8344 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Riksbankens föreskrifter (RBFS 2002:4)

Läs mer

Remissyttrande rapportering av krediter - KRITA

Remissyttrande rapportering av krediter - KRITA REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/10/013 Er referens: Dnr 2016-00732 1 (13) 2016-11-18 Sveriges Riksbank Att. Maria Eriksson 103 37 Stockholm Remissyttrande rapportering av krediter - KRITA Bankföreningen

Läs mer

Konsekvensutredning vid införande av ny rapportering av värdepappersinnehav för VINN

Konsekvensutredning vid införande av ny rapportering av värdepappersinnehav för VINN PM Beslutsunderlag DATUM: 2016-09-22 AVDELNING: Avdelningen för Penningpolitik HANDLÄGGARE: Gunnar Blomberg SVER IG ES R IK SB AN K SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46

Läs mer

Yttrande över Riksbankens förslag till föreskrifter om rapportering av krediter KRITA

Yttrande över Riksbankens förslag till föreskrifter om rapportering av krediter KRITA Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning vid införande av ny rapportering av krediter för kreditdatabas (KRITA)

Konsekvensutredning vid införande av ny rapportering av krediter för kreditdatabas (KRITA) PM Beslutsunderlag DATUM: 2016-10-21 AVDELNING: HANDLÄGGARE: HANTERINGSKLASS Avdelningen för Penningpolitik Maria Eriksson och Daniel Hansson ÖPPEN SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Anvisning till blankett VP403. Portföljinvesteringar i utlandet Företags, stiftelsers och andra instituts egna innehav

Anvisning till blankett VP403. Portföljinvesteringar i utlandet Företags, stiftelsers och andra instituts egna innehav Anvisning till blankett VP403 Portföljinvesteringar i utlandet Företags, stiftelsers och andra instituts egna innehav Februari 2015 2(5) Svenskt portföljinnehav - Anvisningar till hur man besvarar blankett

Läs mer

FI:s pelare 2-krav på likviditetstäckningskvot i enskilda valutor

FI:s pelare 2-krav på likviditetstäckningskvot i enskilda valutor REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/01/002 Er referens: FI Dnr 17-12809 1 (5) 2018-02-01 Finansinspektionen finansinspektionen@fi.se FI:s pelare 2-krav på likviditetstäckningskvot i enskilda valutor Finansinspektionen

Läs mer

RIKTLINJER. med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14.

RIKTLINJER. med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14. 19.6.2015 L 154/15 RIKTLINJER EURPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2015/948 av den 16 april 2015 om ändring av riktlinje ECB/2013/7 om statistik om värdepappersinnehav (ECB/2015/19) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT

Läs mer

Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin

Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/09/010 Er referens: RG 2016/1064 1 (6) 2016-10-17 Riksgälden riksgalden@riksgalden.se Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin Sammanfattning

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 I DIGNITANA AB (PUBL) EMMITERADE ENLIGT BESLUT DEN 13 AUGUSTI 2015

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 I DIGNITANA AB (PUBL) EMMITERADE ENLIGT BESLUT DEN 13 AUGUSTI 2015 Bilaga 2 VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 I DIGNITANA AB (PUBL) EMMITERADE ENLIGT BESLUT DEN 13 AUGUSTI 2015 1. DEFINITIONER I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan:

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(12) 2016-10-27 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Förvaltare 2(12) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA VÄRDEPAPPER OCH GRÄNSFALL...

Läs mer

Elektronisk flaggningsanmälan. Handelstillsyn borsbolag@fi.se 2016-02-01

Elektronisk flaggningsanmälan. Handelstillsyn borsbolag@fi.se 2016-02-01 Elektronisk flaggningsanmälan Handelstillsyn borsbolag@fi.se 2016-02-01 Startsidan Gå in på www.fi.se Klicka på Flaggning under rubriken Rapportera på startsidan. 2 Logga in Denna sida visas när du ska

Läs mer

Förslag till förändring av inrapporteringsblanketter avseende finansmarknadsstatistiken

Förslag till förändring av inrapporteringsblanketter avseende finansmarknadsstatistiken Protokollsbilaga F Direktionens protokoll 2009-06-22, 9 Beslutsunderlag DATUM: 2009-05-11 AVDELNING: HANDLÄGGARE: HANTERINGSKLASS: APP Maria Eriksson SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Remissexemplar Anvisningar till blankett kompletterande tillsynsrapportering -försäkringsföretag. Rapportering av kvartalsupplysningar

Remissexemplar Anvisningar till blankett kompletterande tillsynsrapportering -försäkringsföretag. Rapportering av kvartalsupplysningar Bilaga 7 Anvisningar till blankett kompletterande tillsynsrapportering -försäkringsföretag Dessa upplysningar efterfrågas av Riksbanken för att kunna lämna kompletterande upplysningar för den EU-gemensamma

Läs mer

Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI)

Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI) Datum 2013-12-20 Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI) Sammanfattning En genomgående förändring i den nya uppdaterade blanketten är den anpassning

Läs mer

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk Anmälan om Februari 2007 schablonmetoden, operativ risk N Allmän information om anmälningsförfarandet Detta dokument innehåller Finansinspektionens krav på hur en anmälan om att använda schablonmetoden

Läs mer

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen.

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen. Bilaga 7 Anvisningar till blankett Kompletterande tillsynsrapportering tilläggsuppgifter ECB Begrepp och uttryck i blanketten och anvisningar till denna har samma betydelse som i lagen (1995:1560) om årsredovisning

Läs mer

Polismyndigheten

Polismyndigheten REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/11/010 Er referens: A491.029/2018 1 (5) 2018-12-07 Polismyndigheten Via e-post till: elisabeth.borg@polisen.se Polismyndighetens förslag till föreskrifter om rapportering

Läs mer

VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ)

VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ) VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ) Augusti 2014 2 1 DEFINITIONER I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörden som angivits nedan. Bankdag

Läs mer

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm 2004-03-15 REMISSYTTRANDE Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Yttrande över Finansinspektionens förslag till föreskrifter och allmänna råd om finansiell rådgivning till konsumenter (Fi Dnr. 03-8290-450)

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Hans Schedin, Finansinspektionen, Box 7831, 103 98 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(13) 2016-10-27 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Systemviktiga institut (bankgrupper) 2(13) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA

Läs mer

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag 2015-02-16 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14-14349 Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar undantag från tillståndsplikt. Finansinspektionen föreslår därför en ändring som innebär att en registrerad betaltjänstleverantör ska lämna motsvarande information vid en ändring av ägarföretaget och dess

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ)

OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ) OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ) Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. Bankdag dag som inte

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(14) 2017-03-28 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Förvaltare 2(14) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA VÄRDEPAPPER OCH GRÄNSFALL...

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(13) 2016-10-27 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Monetära finansinstitut (MFI) 2(13) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA

Läs mer

Protokollsbilaga E Direktionens protokoll , 10

Protokollsbilaga E Direktionens protokoll , 10 Protokollsbilaga E Direktionens protokoll 090205, 10 PM DATUM: 2009-01-16 AVDELNING: HANDLÄGGARE: HANTERINGSKLASS: APP Maria Eriksson SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46

Läs mer

Framställning till riksdagen

Framställning till riksdagen Framställning till riksdagen 2009/10: RB 6 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning I denna framställning föreslår Riksbanken att riksdagen antar Riksbankens förslag till

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(14) 2017-03-28 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Systemviktiga institut (bankgrupper) 2(14) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA

Läs mer

Villkor för teckningsoption serie 2015/2019, avseende nyteckning av aktier i Intuitive Aerial AB (publ)

Villkor för teckningsoption serie 2015/2019, avseende nyteckning av aktier i Intuitive Aerial AB (publ) Villkor för teckningsoption serie 2015/2019, avseende nyteckning av aktier i Intuitive Aerial AB (publ) 1. DEFINITIONER I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

SV BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR)

SV BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR) BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR) 1. Likvida tillgångar 1.1. Allmänna kommentarer 1. Detta är en sammanfattande mall som innehåller information om tillgångar för övervakning

Läs mer

OPTIONSBEVIS. Detta optionsbevis är utfärdat till. Lars Berg eller order och omfattar köpoptioner av serie 2016/2017 (C)

OPTIONSBEVIS. Detta optionsbevis är utfärdat till. Lars Berg eller order och omfattar köpoptioner av serie 2016/2017 (C) OPTIONSBEVIS Detta optionsbevis är utfärdat till Lars Berg eller order och omfattar 10 000 köpoptioner av serie 2016/2017 (C) och varje köpoption ger rätt att förvärva en aktie i Greater Than AB (publ)

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2009-06-04 BESLUT Avanza Bank Holding AB FI Dnr 09-3461 Box 1399 Delgivning nr 2 111 93 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Nya regler för elektroniska pengar

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 31.10.2003 L 283/81 EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE av den 23 oktober 2003 för de deltagande medlemsstaternas transaktioner med rörelsemedel i utländsk valuta enligt artikel

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(14) 2017-03-28 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN Monetära finansinstitut (MFI) 2(14) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 4 3.1 HANTERING AV VISSA SPECIFIKA

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 28.3.2015 SV L 84/67 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/530 av den 11 februari 2015 om metoder och förfaranden för att bestämma och insamla uppgifter avseende avgiftsfaktorer som används för att

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Riksgäldskontoret

Riksgäldskontoret REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/04/020 Er referens: RG 2016/274 1 (7) 2016-05-16 Riksgäldskontoret riksgalden@riksgalden.se Föreskrifter om insättningsgaranti Svenska Bankföreningen anser att information

Läs mer

Förvaringsinstitut och delegering

Förvaringsinstitut och delegering Förvaringsinstitut och delegering 2004-09-20 - en vägledning INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 1 FÖRVARINGSINSTITUTETS UPPGIFTER 1 PRIME BROKERAGEAVTAL 2 FÖRVARINGSINSTITUTETS MÖJLIGHETER ATT DELEGERA

Läs mer

FINANS- INSPEKTIONEN. Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av kvalificerat innehav och dotterföretag m.m.;

FINANS- INSPEKTIONEN. Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av kvalificerat innehav och dotterföretag m.m.; FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av kvalificerat innehav och dotterföretag m.m.; FFFS 1998:33 beslutade den 17 december 1998

Läs mer

tämligen kortfattad. Vi anser det inte vara RKR:s uppgift att kommentera hur själva medelsförvaltningen bör utföras.

tämligen kortfattad. Vi anser det inte vara RKR:s uppgift att kommentera hur själva medelsförvaltningen bör utföras. Följande dokument är en sammanställning av de remissyttranden som inkommit med anledning av utkastet till rekommendation om redovisning av finansiella tillgångar och finansiella skulder. Den vänstra kolumnen

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(13) 2017-03-28 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN AP-fonder, försäkringsföretag, understödsföreningar med flera 2(13) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 3 3.1

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER

FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER tills vidare 1 (8) Till det centralinstitut som avses i andelsbankslagen FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER Finansinspektionen meddelar med stöd av 7 m 2 mom. andelsbankslagen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN

Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN 1(12) 2016-10-27 Instruktioner för rapportering av värdepappersinnehav - VINN AP-fonder, försäkringsföretag, understödsföreningar med flera 2(12) 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 3 3. VÄRDEPAPPER... 3 3.1

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

1. Introduktion och syfte 1.1. Reglerna i detta dokument fastställer de grundläggande principerna för acceptabla placeringar.

1. Introduktion och syfte 1.1. Reglerna i detta dokument fastställer de grundläggande principerna för acceptabla placeringar. Regel BESLUTSDATUM: 2016-03-16 BESLUT AV: Direktionen GÄLLER FRÅN: 2016-03-16 ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen/Riskenheten FÖRVALTNINGSANSVARIG: Riskchefen HANTERINGSKLASS: Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Hans Schedin, Finansinspektionen, Box 7831, 103 98 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen Regel BESLUTSDATUM: BESLUT AV: GÄLLER FRÅN: ANSVARIG AVDELNING: FÖRVALTNINGSANSVARIG: 2017-05-22 Direktionen 2017-05-22 Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Statistiska centralbyrån Betalningsbalans- och finansmarknadsstatistik. Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2014

Statistiska centralbyrån Betalningsbalans- och finansmarknadsstatistik. Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2014 Statistiska centralbyrån Betalningsbalans- och finansmarknadsstatistik Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2014 Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2014 Syfte: Syftet med enkäten

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSÄGD KAPITALFÖRSÄKRING

ANSÖKAN OM FÖRETAGSÄGD KAPITALFÖRSÄKRING ANSÖKAN OM FÖRETAGSÄGD KAPITALFÖRSÄKRING Denna blankett fyller du i för att öppna en företagsägd kapitalförsäkring med återbetalningsskydd hos Försäkringsbolaget Avanza Pension med depå hos Avanza Bank

Läs mer

Riksbankens föreskrifter (RBFS 2018:1) om instituts rapportering av finansmarknadsstatistik;

Riksbankens föreskrifter (RBFS 2018:1) om instituts rapportering av finansmarknadsstatistik; Protokollsbilaga B2 Direktionens protokoll 2018-11-19 4 Riksbankens föreskrifter (RBFS 2018:1) om instituts rapportering av finansmarknadsstatistik; beslutade den 19 november 2018. Riksbanken föreskriver

Läs mer

STATISTIK. Tabell 1 Finansbolagens utlåning och leasing i SEK och utländsk valuta... 2

STATISTIK. Tabell 1 Finansbolagens utlåning och leasing i SEK och utländsk valuta... 2 Tabell 1 Finansbolagens utlåning och leasing i SEK och utländsk valuta.... 2 Tabell 2 Finansbolagens utlåning i SEK och utländsk valuta. Kundstruktur... 2 Tabell 3 Finansbolagens balansräkning vid utgången

Läs mer

Företagets namn (enligt firmaregistreringsbevis) E-post Organisationsnr

Företagets namn (enligt firmaregistreringsbevis) E-post Organisationsnr ANSÖKAN OM FÖRETAGSÄGD KAPITALFÖRSÄKRING SAMT UNDERRÄTTELSE OM PANTSÄTTNING TILL ANSTÄLLD (DIREKTPENSION) Denna blankett fyller du i för att öppna en företagsägd kapitalförsäkring med återbetalningsskydd

Läs mer

STATISTIK. Total. företagskrediter. Utlåning inkl. leasing Mdr % Mdr % Mdr % Mdr %

STATISTIK. Total. företagskrediter. Utlåning inkl. leasing Mdr % Mdr % Mdr % Mdr % Tabell 1 Finansbolagens utlåning och leasing i SEK och utländsk valuta. Utestående belopp resp. bokförda värden vid årets kalenderårets utgång. Miljarder SEK. Totalt varav i utländsk valuta 2006 2007 2008

Läs mer

Antal teckningsoptioner

Antal teckningsoptioner Förslag till beslut om riktad emission av teckningsoptioner enligt punkt 13 i förslaget till dagordning vid årsstämma med aktieägarna i Motion Display Scandinavia AB (publ) måndagen den 11 maj 2015 Styrelsen

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 SHELTON PETROLEUM AB

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 SHELTON PETROLEUM AB VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 SHELTON PETROLEUM AB 1 Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. aktie en aktie av serie B i bolaget med ett

Läs mer

FONDBESTÄMMELSER FÖR ENTER TREND RÄNTEFOND. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om investeringsfonder.

FONDBESTÄMMELSER FÖR ENTER TREND RÄNTEFOND. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om investeringsfonder. FONDBESTÄMMELSER FÖR ENTER TREND RÄNTEFOND 1 Investeringsfondens rättsliga ställning Investeringsfondens (fonden) namn är Enter Trend Räntefond. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om

Läs mer

Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter

Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/09/009 Er referens: Fi Dnr 15-9011 1 (6) 2016-10-14 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm finansinspektionen@fi.se Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter

Läs mer

Anvisning till blankett VP402

Anvisning till blankett VP402 Anvisning till blankett VP402 Portföljinvesteringar i utlandet Hushållens innehav Februari 2015 2(5) Svenskt portföljinnehav - Anvisningar till hur man besvarar blankett VP402 Undersökningen mäter svenska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE (tidigare SE )

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE (tidigare SE ) Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0010244988 (tidigare SE0005768553) Information till aktieägarna inför bolagsstämman den 20 juni 2017 avseende styrelsens förslag

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR 1 (7) ENKÄT OM UTLÄNDSKA FORDRINGAR OCH SKULDER VID SLUTET AV 2011 (SVA-ÅRSENKÄT 2011): RAPPORTERINGS INNEHÅLL 1 Allmänt... 2 2 Användning av rapporteringstjänsten... 2 2.1 Inloggning i rapporteringtjänsten...

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (publ)

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (publ) VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2015/2018 Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (publ) 1 Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. aktie en aktie

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Hans Schedin, Finansinspektionen, Box 7831, 103 98 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

02012R1011 SV

02012R1011 SV 02012R1011 SV 01.10.2018 002.002 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

ALLMÄNNA LÅNEVILLKOR FÖR STATSOBLIGATIONER, SERIE NR. 1057

ALLMÄNNA LÅNEVILLKOR FÖR STATSOBLIGATIONER, SERIE NR. 1057 Dnr 2012/1786 ALLMÄNNA LÅNEVILLKOR FÖR STATSOBLIGATIONER, SERIE NR. 1057 ( OBLIGATIONER ) 1 Definitioner I föreliggande Villkor skall följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan: "Avstämningsdag":

Läs mer

1.2.1 Infornationsinhämtning från enskilda rapportörer

1.2.1 Infornationsinhämtning från enskilda rapportörer 2 I samband med omläggningen till urvalsbaserad insamling sker en överföring till Statistiska centralbyrån (SCB) av delar av denna insamling. SCB kommer således att på uppdrag av Riksbanken samla in underlaget

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT TILL INLÅNINGSBANKER OCH VÄRDEPAPPERSFÖRETAG SOM TILLHANDAHÅLLER DEPÅ- OCH KAPITALFÖRVALTNING (TIHA)

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT TILL INLÅNINGSBANKER OCH VÄRDEPAPPERSFÖRETAG SOM TILLHANDAHÅLLER DEPÅ- OCH KAPITALFÖRVALTNING (TIHA) Ra RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT TILL INLÅNINGSBANKER OCH VÄRDEPAPPERSFÖRETAG SOM TILLHANDAHÅLLER DEPÅ- OCH KAPITALFÖRVALTNING (TIHA) Version 1.2 Gäller från Rapporteringsanvisningar 2 (2) Innehåll 1

Läs mer

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner.

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner. Styrelsens för Fingerprint Cards AB (publ) förslag till beslut om emission av teckningsoptioner 2013/2016:B och beslut om godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner med mera Styrelsen för Fingerprint

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

EBA:s riktlinjer. för jämförelse av ersättningar EBA/GL/2012/4

EBA:s riktlinjer. för jämförelse av ersättningar EBA/GL/2012/4 EBA:s riktlinjer för jämförelse av ersättningar EBA/GL/2012/4 London den 27 juli 2012 Innehåll I. Sammanfattning...3 II. Bakgrund och motiv...4 III. EBA:s riktlinjer för jämförelse av ersättningar (EBA/GL/2012/4)...6

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Företagets namn (enligt firmaregistreringsbevis) E-post Organisationsnr. Telefon 1 (även riktnr)

Företagets namn (enligt firmaregistreringsbevis) E-post Organisationsnr. Telefon 1 (även riktnr) Förmedlas via Försäkringsförmedlare ANSÖKAN OM FÖRETAGSÄGD KAPITALFÖRSÄKRING SAMT UNDERRÄTTELSE OM PANTSÄTTNING TILL ANSTÄLLD (DIREKTPENSION) Denna blankett fyller du i för att öppna en företagsägd kapitalförsäkring

Läs mer

Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Villkor för teckningsoptioner i REHACT AB (publ) 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Aktiebolagslagen Bankdag avser aktiebolagslagen (2005:551), i

Läs mer

2014-09-09 FI Dnr 14-5565

2014-09-09 FI Dnr 14-5565 2014-09-09 FI Dnr 14-5565 REMISSPROMEMORIA Ändrade föreskrifter om försäkringsföretags skyldighet att rapportera kapitalplaceringar och kvartalsuppgifter för livförsäkringsföretag Sammanfattning Finansinspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); Utkom från trycket den 14 mars 2017 utfärdad den 2 mars 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om skatteförfarandelagen

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH DEFINITIONER TILL EGENFÖRSÄKRAN Med enhet avses företag, föreningar, stiftelser eller andra associationsformer som definieras som enheter i lagen (2015:62) om identifiering av rapporteringspliktiga

Läs mer

Ändringar i Villkor för RIX och penningpolitiska instrument

Ändringar i Villkor för RIX och penningpolitiska instrument PM DATUM: 2018-12-03 AVDELNING: AFM HANDLÄGGARE: Susanne Bohman HANTERINGSKLASS ÖPPEN SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Statistiska centralbyrån Utrikeshandel och Betalningsbalans. Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2017

Statistiska centralbyrån Utrikeshandel och Betalningsbalans. Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2017 Statistiska centralbyrån Utrikeshandel och Betalningsbalans Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2017 Anvisning: Svenska direktinvesteringar i utlandet 2017 Syfte: Syftet med enkäten är att

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622 Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622 Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 5 juli 2013 avseende styrelsens förslag om aktiesplit och

Läs mer

Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Villkor för teckningsoptioner i Premune AB (publ) 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. Aktiebolagslagen Bankdag avser aktiebolagslagen (2005:551),

Läs mer