Kulturgaranti - stormöte 12 november

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturgaranti - stormöte 12 november"

Transkript

1 1 (9) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Kultur och ideell sektor, Mia Eriksson Minnesanteckningar Kulturgaranti - stormöte 12 november Specifika samverkansrådet Kultur, Chefsgrupp, Kulturinstitutioner Närvarande: Bengt Storbacka, Inger Larsson (Askersund), Annika Restadh (Askersund), Thomas Forss (Laxå), Annika Hallberg (Kumla), Hans Knutsson (Nora), Hans Lundell (Karlskoga), Siv Björck Kjellgren (Karlskoga), Anneli Mylly (Degerfors), Ewa-Leena Johansson (Ljusnarsberg), Jonas Kleber (Lindesberg), Kristina Öster (Lindesberg), Anna Henriksen (Hällefors), Petra Weckström och Michael Cocke (Länsteatern), Susanne Grundström (Hällefors), Yvonne Bergman (ArkivCentrum), Birgitta Johansen (Örebro läns museum), Kjell Edlund (Lekeberg), Siw Lunander (Hallsberg), Christina Johansson (Hallsberg), Ia Malmqvist och Behcet Barsom (Örebro), Helene Lis (Örebro), Rikard Åslund, Stefan Svensson (Kumla) Daniel Eriksson (Lekeberg), Aulis Syvajärvi (Degerfors), Mia Eriksson Bengt Storbacka hälsar välkommen Det är ett nytt grepp med stormöte och roligt att sammanföra politikergruppen med tjänstemannagruppen inom regionen. Även kulturinstitutionschefer är inbjudna. Vi är först ut i regionorganisationen med denna form av möte. Tanken är att ha ett förutsättningslöst tittande på, en inventering av de olika förutsättningar som finns i alla kommuner för en kulturgaranti. Förskola/skola är en viktig arena där man kan arbeta för att få till en kulturgaranti med kultur för varenda unge. Rikard introducerar (se bifogad ppt) Nulägesbeskrivning från varje kommun Inom vilken enhet/förvaltning ligger finansieringen idag? Hur ser kommunal organisation ut idag? Postadress Region Örebro län Kultur och ideell sektor Box 1613, Örebro E-post: kultur@regionorebrolan.se /kultur Besöksadress Eklundavägen 1, Örebro Tel: Fax: Organisationsnummer:

2 2 (9) Askersund Har en budget för barnkultur. Merparten av den budgeten läggs i skolan samt en liten peng till skollov för aktiviteter i biblioteken. Finansieras av: Kultur- och fritidsförvaltningens budget Mål: varje årskurs i grundskolan möter ett kulturellt program/läsår. Varierat schema så att barnen ska få möta varje konstform under skoltiden. (Har nyligen utökat så att målet ska gälla åk 1-9 (tidigare gällde det åk 1-6), men budgeten har inte utökats.) Man närmar sig en samplanering av skapande skola med barnbibliotekarie och kulturassistent. De planerar ihop med kontaktperson på varje skola. Askersunds kommun har många skolor på små orter, svårt att göra ett gemensamt program. Underlättas nästa år med det nya kultur- och kunskapscentret men då behöver man bussa mer. Redan nu går en stor del av budgeten till resor. Nybygget Sjöängen - Kunskaps- och kulturcentrum tas i bruk om ca ett år. Skola åk 6-9, musikskola, bibliotek, Folkets hus, Biograf, scen (plats för publik om 500 sittande), kök och matsal. Är till för fler än Askersundsborna! Laxå Har verksamhet från förskola till åk 9. I budget. Mål: varje årskurs får minst en kulturupplevelse varje år. Riktar in sig på teater, ska även börja med bio. Fritidssamordnaren sköter förskola till åk 6. Man arbetar även med skapande skola för åk 4-9, en lärare jobbar med det. Allaktivitetshuset används av skolan, där kan aktiviteterna fortsätta på fritidsgården. Det finns ett samarbete mellan kulturkonsulenter och kultursekreterare. Det finns en ny 25% tjänst för en kultursekreterarer. Man har sommarkollo för cirka 90 barn i åk 2-6. Där erbjuds olika kultur- och idrottsaktiviteter. Det är en extra inriktning på en viss konstform varje sommar. Tina Ruth gästspelade till exempel på biblioteket för nyanlända och förskolor i år. Samarbetar med fritidsgårdar. Har nära och goda kontakter med rektorer. Kumla Temus har funnits sedan 80-talet, då handlade det om teater och musik, men numera täcks alla konstformer in. Syfte: att alla barn ska få en kulturupplevelse varje år. (Skapande skola lyftes in i temusgruppen när det kom.) 12 föreställningar är inplanerade kommande läsår. Vi ger 8 föreställningar på helger för förskoleåldern. Vi önskar att detta blir påtvingat för de mindre barnen via förskolan.

3 3 (9) En arbetsgrupp (kulturskolechefen är chef för denna grupp, bra med en neutral person som leder) bestämmer innehåll, info, praktiskt arbete. T ex föreställningar från Länsteatern. Nora Medel från Tillväxt och utveckling till Folkbildningens kulturskola, :-, Skapande skola- pengar hanteras av Verksamhetsområde skola-förskola. Kulturpedagoger, 5 personer, infördes för ca 10 år sen, fanns i fem år. De hade egen chef. Stärkte arbetet med kultur i skolan. Tyvärr förstod inte alla värdet, pengar behövde sparas så drog skolförvaltningen in på detta. Rektorsrollen är viktig att arbeta med för att kontinuitet med kultur i skolan. Folkbildningens kulturskola är en konstruktion som finns i Nora. Har funnits i 3 år, dans, teater, lite för lite musik. Ny chef utreder nya lösningar och samverkan med närliggande kommuner, kanske musiklärartjänster som kan delas. Aktivt bibliotek, ex jazz för småbarn, barn. Ung peng har funnits lokalt flera år. Skapande skola. Kammarmusikföreningen har haft musikläger för regionens ungdomar, uppmuntra att spela i orkester. Åk 3 fick prova instrument i samband med en spelning. (Musikskolan är nedlagd.) Inom Verksamhets området Barn och Ungdom, Skolan, har man Kultur i skolan och Skapande skola vilket handläggs av en musiklärare för årskurs F-6 och en rektor årskurs 7-9. Fritidsgårdarna arbetar mycket med eget skapande och arrangerar olika konserter och talangen. När det gäller kulturskola har Tillväxt och Utveckling fått uppdraget att utreda om en kommunal kulturskola. I utredningen kommer vi även att se om samordningsvinster med närliggande kommuner och studieförbund kan göras. Nora bibliotek, tillsammans med kultursekreteraren, arrangerar lovaktiviteter och familjelördagar en gång i månaden med eget skapande, teater, musik och högläsning ur böcker med mera. Biblioteket har läseklubbar. Kultursekreteraren sammanställer foldrar med de lovaktiviteter som sker i kommunen under de olika loven. I Nora finns Stadra Scenskola inom folkbildningens kulturskola. Ur scenskolan rekryterar Stadra teater barn och unga som är med och agerar vid sommarföreställningarna. Flera barnkörer finns. Recordbion är aktiv och visar film för barn och unga minst en gång i månaden. I kommunen genomförs även körläger och läger vid Bergslagsspelen.

4 4 (9) Karlskoga Finansieras av Kultur- och föreningsnämnden. Påminner om Kumlas arbete. Skolkulturgrupp+skapande skola. Pengar läggs ihop, ca 1 miljon/årligen. Hälften av medlen från BUN. Administreras av kulturskolan. Har fungerat i många år. Hur bra det fungerar beror på rektorernas intresse, rektorn beslutar. Ung peng. Sommarkul, höstkul, sportlovskul kopplat till föreningslivet. Biblioteket har ansvar för de fria barnen framförallt förskolebarn. Exempel på projekt senaste året: El Sistema, Dansa- Pausa (för att nå barn som inte självmant hittar till kulturen). Styrgrupp tillsammans med folkhälsonämnden, långt gånget samarbete. Lekeberg Förskola/skolas kulturpengar är samlade hos Kultur och fritid. Kultur- och bildningsfrågorna är i samma nämnd. Arbetet med kultur i förskola/skola, inkl. Skapande skola, samordnas i kommunen av kultur- och fritidssekreteraren. En styrgrupp finns samt kulturombud/representanter på skolorna. På fritiden finns Lekebergs kulturskola, som Örebro kulturskola driver via avtal. Kulturskolan erbjuder bild, lera, dans, musik, sång, teater och musikal. Studiefrämjandet bedriver också musikundervisning med inriktning rock och pop. Tre medskick av utmaningar inför det fortsatta arbetet: 1. Kulturlivet behöver kunskap om förskola/skola. 2. Förskola/skola behöver kunskap om kulturlivet. 3. Om mer kultur i förskola/skola ska vara möjligt krävs ett samarbete (50/50) mellan kulturlivet och förskola/skola. Ljusnarsberg Bildningschefen beslutar om budget. Svårt att prioritera kultur för barn och har därför styrt politiskt. Musikskolan fick mer medel för 1,5 år sedan så att det blev en kulturskola för ett breddat spektra av kulturupplevelser. Samarbete med skola för att väva in de estetiska ämnena. Strategi för kulturgaranti: varje elev och åk ska få en professionell kulturupplevelse varje år. Har kulturupplevelser idag, men ej professionella. Bibliotekarie gör 50% på skolan. Det finns bara en skola i Kopparberg. Fördel att man når alla elever. Musikskolan/bibliotekarien har samarbete med föreningslivet, t ex för inköp av utrustning/teknik.

5 5 (9) Projekterar ombyggnad av idrottshall till multihall, ska kunna användas till mer än idrottsaktiviteter. Svårt att ta sig till Örebro, 8-9 mil. Degerfors Biblioteksassistent ansvarar och disponerar kr. Hon föreslår och rådgör innan beslut kr för Skapande skola. En rektor ansvarar för detta. Mål: Åk 5 - en kulturupplevelse varje år, ex Värmlands Operan (kostnad kr), teaterresa till Örebro, författarbesök. Förskola - varje klass besöker biblioteket varje år (träffa författare/dockteater/alla barn får en bok). Dockteater besökte varje förskola. Filmvisningar ibland. Högstadiet - situationsanpassad. Teater/musikevenemang i samarbete med riksteaterföreningen som passar för högstadiet. Gratis musikskola, man betalar hyra av instrument. Långa köer (3 år) till gitarr. Samverkan med finska förvaltningsområdet, teater om Mumintrollet passar båda inriktningarna. Folketshus med 455 platser. Lindesberg Budget/finansiering: kr från varje enhet för teaterverksamhet. Ca 730 elever/termin. Finns barn och unga. Samarbete mellan kulturenheten och Barn och utbildningsförvaltningen. Man betalar 50/50, bussresor är en stor kostnad som ingår i detta. Har riktat in sig på skolteater. Arrangeras för förskolagymnasiet. Alla stadier garanteras en upplevelse/stadium. Kultursekreteraren gör urvalet. Samverkar med skolan vad gäller logistiken. Finns många skolor och ett nätverk med kulturombud/kontakt. Biblioteket viktigt för yngre barn med egna och inköpta arrangemang. Skapande skola administreras av kultursekreteraren, men skolan väljer projekt. Kommunen har samarbete med föreningar. Hällefors Kulturskolan har 9,3 heltidstjänster. Kopplat till kultur och fritid, under bildningsförvaltningen. Kulturgaranti för alla barn i grundskolan. Utökat till från 3 år till åk 9. Teater obligatoriskt ämne i åk 4. Dans obligatoriskt i åk 2. Professionellt kulturutbud garanteras varje år. Teater, dans, musik, skolbio (det senare som ett plus i kanten). Har fungerat bra, blir ofta mer än en gång/år. Hanteras via kulturskolan, kultursekreteraren är anställd på kulturskolan och där är navet och kompetensen. Nära samarbete med rektorer och de av skolans pedagoger som har intresse. Både fritidsledare och kulturpedagoger finns på fritidsklubbarna, ökar intresset för kultur. 60% invandrarbarn nås där.

6 6 (9) Viktigt att tänka på: - bygga sakta, så att det blir en win-win. - Lyft fram ett gott exempel och locka in skolan. Nu frågar skolan i Hällefors om tjänster: kan ni ha teater för nyanlända etc för att förbättra deras svenska. - Lokalerna är en viktig framgångsfaktor. Har en stor och fin folketshus-scen, där man bjuder in andra årskurser och flyktingbarn för att fylla platserna. Vill gärna se att man kan göra större arr i en bra lokal och bjuda in närliggande kommuner. Viktigt att ha en överenskommelse kring detta. - Skapa utrymme för projekt vid sidan av grundutbud. Till exempel har man i Hällefors haft samarbete mellan teaterpedagog, svenskalärare och länsteaterns personal kring svenska språket och vad en teaterproduktion är. - Arbeta med lärandeprocesser i politiken för att få den uthållighet som krävs för att etablera nya saker. - Goda relationer och referensgrupper viktigt för nätverk i länet. - Fungerande avtal och lokaler. - Jobba nära institutioner. Örebro I Örebro kommun ska alla barn i skolan garanteras en kulturupplevelse per år. Vad förvaltningen gör: Kultur för barn och unga är ett prioriterat område. Bidrag fördelas till olika aktörer: Bio Roxy, Konsthallen, professionell dans som riktas till barn/unga. Samarbete med Länsteatern och Örebro läns museum är på gång. Det sociala investeringsprojektet El Sistema har slagit ut mycket väl. Garantin levereras på olika sätt, det är upp till varje rektor. Många har samarbete med kulturskolan, biblioteken, Bio Roxy. Kulturskolan har stor uppsökande verksamhet. Biblioteken har författarbesök, skrivarverkstäder med mera. Arbete på fritidsgårdar där studieförbunden får subventioner. Hallsberg Finansieras av Bildningsförvaltningen, där kultur o fritid ingår. Kulturavdelningen samordnar kultur för barn och unga. Söker skapande skola medel, har även de kommunala medlen. Mål: 1-2 kulturupplevelser/år för alla barn. Rytmik åk 1, instrumentklasser åk 2, rockskola åk 6, högstadiet teater. Når många barn som inte söker sig till kulturskolan. Skolbio med bidrag från filminstitutet. Ung peng. Kultursekreteraren samordnar logistiken. Grupp med representanter från alla skolenheter väljer typ av kulturaktiviteter. Man samordnar kulturaktiviteter kring exempelvis en teaterföreställning med workshop, vilka finansieras gemensamt. Försöker se till att alla barn får ett brett kulturutbud. Har startat en kulturgrupp för förskolan. Träffas 2 ggr/termin. Hur få ut kultur i förskolan? Exempelvis genom

7 7 (9) dansväskor som gått runt. Nu ska egna musiklådor inklusive workshops göras som ska turnera runt med musiklådorna. Kulturskola och fritidsgården ska flytta in i gamla brandstationen. Hoppas på ett spännande samarbete där man kan dra nytta av varandras särart.

8 8 (9) Samtal och reflektioner från institutionerna Mikael Cocke, Länsteatern: ser likheter mellan Örebro län och Gävleborg, båda har starka centralorter och med olika förutsättningar i kommunerna. Vi behöver samordna oss mer med skolorna, eftersom det ser så olika ut i olika kommuner. Vi åker gärna ut till alla kommuner. Vi är en resurs som är väldigt subventionerad, man får mycket för pengarna. Samtidigt behöver kommunerna/skolorna vara flexibla. Vi kan endast komma när vi har en pågående föreställning. Yvonne Bergman, ArkivCentrum är imponerad av allt som görs. Kulturarvet har dock inte nämnts. Det hade nog skolfolk gjort. ArkivCentrum har byggt upp ett digitalt klassrum på Där finns flera arkivpedagogiska teman samt lärarhandledningar, tips och länkar. Materialet är anpassat för att användas av alla åldersgrupper i skolan. ArkivCentrum tar också emot skolklasser från hela länet. Det är viktigt för ArkivCentrum att lägga upp arbetet efter vad läroplanerna säger: att varje elev oavsett årskurs ska komma i kontakt med primärkällor och källkritik. Birgitta Johansen, Örebro läns museum: har en pedagog anställd som genomför visningar för skolklasser. Det finns också självstudiematerial som är gratis för lärare och elever. Fokuserat till de egna lokalerna finns nyinredd skaparverkstad och ett kontakttorg med kortare utställningar. Kulturmiljösidan skulle man kunna göra mer med, genom att till exempel berätta om platser och göra studiematerial om det. Beryl Lunder, Länsmusiken, är inte närvarande, men det nämns att hon har bra erfarenheter från kulturgaranti och skapande skola i Gävleborg där hon tidigare var chef. Rikard (se bifogad ppt, sidan 5): Generella slutsatser utifrån omvärldsspaningen är att regional samordning kräver ganska fasta mallar vilket minskar frihetsgraden på kommunalnivå. Det positiva överväger dock eftersom man får långsiktiga vinster. Det är viktigt med bryggan mellan kultur och skola.

9 9 (9) Avslutande reflektioner En kommunrepresentant påpekar att om regionen koncentrerar sig mer mot det praktiska hellre än strategier ser kommunerna det och blir mer beredda att samarbeta. Kommunerna vill se resultat. Det är verkstad vi måste ha, inte strategier. Om vi gör saker tillsammans uppstår så mycket mer. Erfarenhet är att de kommuner som definierar konkreta mål om exempelvis ett visst antal kulturupplevelser per år, har lättare att beräkna kostnader och får mer konkret att hända. Tror att det är en bra start att definiera, för att sedan kunna analysera varför man inte uppnått målen. Det finns inget att tveka på när det gäller att skapa en kulturgaranti. Det är bara frågan om HUR? Huret handlar om pengar, strukturer. Vilken del ska ha hur mycket pengar, och hur ska de fördelas? Man behöver kanske en operativ samordning så att det börjar hända något. Vi måste ha med barnen! Det är viktigt att ha med dem i processen, att hitta former som fungerar för det. Hur ska vi underlätta för skolan att ta in kultur? Det är en viktig fråga. Bengt Storbacka avslutar Syftet med mötet var att inventera hur man arbetar med kultur för barn och unga i länet idag. Utifrån diskussionerna på dagens möte kommer Bengt Storbacka och Behcet Barsom att göra en sammanfattning och ta fram förslag på en fortsättning. Det är också fritt fram för politiker i samverkansrådet att komma med inspel. Vårt fokus nu är Barn och kultur för varenda unge. Nästa samverkansråd äger rum i februari Vi återkommer om datum som passar för så många som möjligt.

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl 14.00-16.00 Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 20 maj 2016 Bengt Storbacka - - Ordförande

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen

Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen 1 (5) Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl 15.00-17.00 Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 26 november 2018 Bengt

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län

Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län Rapport Datum: 2016-09-07 Författare: Lena Adem Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län En kartläggning med länets kommuner 2016 Foto: Mia Eklund Professionell kultur i förskola och skola

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 24 november 2016, kl Plats: Sjöängen, Askersund. Lokal Aspön

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 24 november 2016, kl Plats: Sjöängen, Askersund. Lokal Aspön 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 24 november 2016, kl 14.00-16.00 Plats: Sjöängen, Askersund. Lokal Aspön Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 2 december 2016 Behcet Barsom

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl 14.00-16.00 Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 20 september 2016 Bengt Storbacka Ordförande

Läs mer

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling Rapport Datum: 2018-08-27 Uppdaterat: 2019-01-14 Författare: Anette Granberg KulturKraft för varenda unge En modell för samhandling Innehåll Bakgrund... 4 Alla barns rätt till kultur... 4 Regionala utgångspunkter

Läs mer

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Agenda 9.00-9.10 Välkommen och syfte med dagen 9.10-9.15

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Rapport Datum: Författare: Anette Granberg FÖRSLAG. Kulturgaranti. Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län.

Rapport Datum: Författare: Anette Granberg FÖRSLAG. Kulturgaranti. Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län. Rapport Datum: 2017-06-07 Författare: Anette Granberg FÖRSLAG Kulturgaranti Alla barns rätt till professionell kultur i förskola/skola, Örebro län. 3 (14) Förslag kulturgaranti Örebro län I Författare:

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO 1 (5) Protokoll kompetensförsörjning Tid: Fredag 28 september 2018 kl 09:00 12:00 Plats: Konferenslokal Lärken, Eklundavägen 1, Örebro Vid protokollet: Anna Elverskog Sekreterare Justerat den: 2018-10-12

Läs mer

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se SKOLKULTURPLAN Beslutande Kommunstyrelsen 216 2017-09-05 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid Tills vidare Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker

Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker i Örebro län Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker i Örebro län Lena Adem 2017-11-01 Innehåll Om undersökningen... 5 Resultat... 6 Vilka får gåvoböcker i Örebro

Läs mer

Verksamhetsplan Kulturskolan

Verksamhetsplan Kulturskolan 1(9) 2016-09-08 NLL 2016/304 Nämnd för livslångt lärande Verksamhetsplan Kulturskolan 2016-2017 Fastställd av Nämnd för livslångt lärande 2016-09-08, 90 Innehållsförteckning 2(9) Inledning... 3 Utbildning

Läs mer

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 K u l t u r p l a n 2 0 1 3 (revidering kulturplan 2009) Vision Under sin förskole och skoltid ska varje barn/ungdom Västerviks kommun möta ett

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Samtalsledare, Daniel Eriksson, Örebro kommun Dokumentatör: Jerry Eriksson, Örebro läns landsting Dokumentation FAKTA Vad säger utvecklingsområdena

Läs mer

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix ordnar allt! I Kalix kommun samordnar kulturskolan undervisning i estetiska ämnen både i grundskola, gymnasium, och på fritiden. Hur går det till? Vision

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Information om KULTURTRAPPAN

Information om KULTURTRAPPAN Information om KULTURTRAPPAN Gävles kulturgaranti Bakgrund Vilka är vi? Gävle kommun 2015-09-08 2 Gävle kommun 2015-09-08 3 Information om Kulturtrappan Ninni berättar om bakgrunden till Kulturtrappan,

Läs mer

Skolkulturplan Mörbylånga kommun läsåret

Skolkulturplan Mörbylånga kommun läsåret Dokumentansvarig Inga-Lena Herrmann, 0485-470 95 inga-lena.herrmann@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunstyrelsens 278 2015-12-08 1(5) Dnr 2015/000749-862 Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2014-01-29 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro,

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering

Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering 1 (6) Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering mellan och länets kommuner Tid: 29 januari kl. 09.00-12.00 Plats: Asken, Eklundavägen 2, Örebro Vid

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2015 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro, Frövi,

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN 2007 2009 VISION Gullspångs kommun ska i samverkan med föreningslivet ha ett stort utbud av kulturaktiviteter, vilka ska präglas av bredd och kvalitet

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vision 3 Bakgrund 3 Emmaboda kommuns mål för barn- och ungdomskultur 3 Kulturgaranti 4 Skolkulturgaranti 4 Kultur

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang.

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang. Ur Skövde kommuns Kulturpolitiska vision: Alla medborgare oavsett kön, ålder och etnicitet har möjlighet att utöva och uppleva mångsidig kultur Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2013-02-05 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro,

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Förslag Kulturgaranti

Förslag Kulturgaranti Rapport Datum: 2016-10-06 Förslag Kulturgaranti Alla s rätt till kultur i förskola/skola Örebro län. Öka tillgången till kultur i förskola/skola Örebro län. Innehåll 1. Inledning... 4 1.1 Barn och ungas

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl. 09.30-11.30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: Ordförande: Mats Gunnarsson

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen

Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Välkommen till. Unga Kulturgruppen

Välkommen till. Unga Kulturgruppen Välkommen till Unga Kulturgruppen Unga Kulturgruppen är Höganäs kommuns arbetsgrupp för kultur i skolan. Gruppen består av pedagoger från de sex olika f-9 skolorna och träffas c.a 4 ggr/år. I gruppen diskuteras

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen Handläggare Datum Monika Lundgren 2010-06-09 0480-45 30 16 Barn- och ungdomsnämnden Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen på strategiförslag Barn och ungdomsnämnden har fått

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Tjänsteskrivelse 2011-10-21 KFN 2010.0079 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Sammanställning av deltagande i Kulturnyckeln Läsår 14/15

Sammanställning av deltagande i Kulturnyckeln Läsår 14/15 Sammanställning av deltagande i Kulturnyckeln Läsår 14/15 Inledande ord Denna text visar en sammanställning över deltagandet i Kulturnyckeln läsår 2014/15, vilket är fjärde året med Kulturnyckeln och sjunde

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Pedagogisk Inspiration Malmö / Ina Alm bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Fråga: Hur ska vi tänka kring poster såsom film och resor? Finns det särskilda villkor för exempelvis film? Kan vissa typer

Läs mer

Örebro läns elever förtjänar bättre!

Örebro läns elever förtjänar bättre! Örebro läns elever förtjänar bättre! Elever i länets samtliga kommuner går ut åk 9 med sämre betyg än riksgenomsnittet Örebro läns elever förtjänar bättre! Rapporten är skriven av: Elisabeth Svantesson

Läs mer

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt ESF projekt Bakgrund Lärling - Jobb i Sikte Projekttid 160501-190430 Analys- och planeringsfas 160501-161231 Genomförandefas 170101-190228 Avslutsfas 190301-190430 Lärling Jobb i Sikte Projektägare Activa

Läs mer

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret Skellefteå kommun har en väl utbyggd förskola och skola med hög kvalitet och ett rikt och varierande kulturutbud. Två nämnder; barn-

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn MOTTAGARE AV Barn och unga hörs och syns i Simrishamn BARN OCH UNGA HÖRS OCH SYNS I SIMRISHAMN Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vi med barns och ungas lärande varenda dag. Verksamheten vilar

Läs mer

Skapande skola år F-9

Skapande skola år F-9 Version 2, 2016-01-13 Skapande skola år F-9 STRATEGISK HANDLINGSPLAN Enköpings kommun 2016-2017 Bergvretenskolan, Enöglaskolan, Fjärdhundraskolan, Grillbyskolan, Hummelstaskolan, Korsängsskolan, Lillkyrkaskolan,

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING KULTURSKOLAN

KVALITETSREDOVISNING KULTURSKOLAN KVALITETSREDOVISNING 2014-2015 KULTURSKOLAN Kvalitetsredovisning Kulturskolan Kultur Svalöv Innehållsförteckning Inledning Policy och mål * Strategisk inriktning * Interna mål för Kulturskolan *Prioriterade

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-12-20 Jihad Menhem Ordförande Henrik Hult Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand Anita Bohlin

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Styrdokument - Kulturplan

Styrdokument - Kulturplan Styrdokument - Kulturplan 2018-2019 Plan Diarienummer: KS2018/1047-1 Dokumentansvarig: Mariella Sivertstrand Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut:

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Moderna Museet Malmö / Gisela Fleischer bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013 Utbud hösten 2012 Nora vt - 2013 Hej Nytt år, nya möjligheter! Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande och kreativa studiecirklar. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram vårens utbud

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun Tabell 1: Utbildningar i Askersund kommun 2009-2014 Utbildningstyp Kategori 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Total YH Teknik och tillverkning 16 16 17 17 16 82 Total 16 16 17 17 16 82 Tabell 2: Antal kvinnor,

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att

Läs mer

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Tjänsteställe, handläggare Datum Kultur och ideell sektor, Lena Adem 2016-06-28 Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Kultur är läkande och skapar meningsfullhet i tillvaron.

Läs mer

Kulturplan för barn och unga

Kulturplan för barn och unga Kulturplan för barn och unga 2015-2018 Antagen av kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden Dokumenttyp: Beslutad av: Kultur- och fritidsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Gäller för:

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Sammanfattning Örebro kommun instämmer i stort med de problem som utredaren har identifierat och

Läs mer

El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola

El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Bo Frick 2017-05-03 2017-0135 Kulturnämnden El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin!

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin! Utbud hösten 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att du ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Ger vi våra barn och ungdomar lika förutsättningar i vår verksamhet oavsett kön?

Ger vi våra barn och ungdomar lika förutsättningar i vår verksamhet oavsett kön? Till personal Skol- och barnomsorgsförvaltningen Växjö kommun Skol- och barnomsorgsförvaltningen Dags för Jämställdhetsveckan! Vi skapar jämställda mötesplatser! Mötesplats för alla? Förskola, skola, fritidsgård?

Läs mer

Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län. En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare

Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län. En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare 2015 Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord. 2 ASKERSUNDS KOMMUN... 4 DEGERFORS KOMMUN...

Läs mer