Behandling av kommentarer/ändringsförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behandling av kommentarer/ändringsförslag"

Transkript

1 Behandling av kommentarer/ändringsförslag till avelsstrategi för Australian kelpie Ras är ett dokument som främst vänder sig till uppfödare som förväntas ha viss kunskap i t.ex. exteriör, mentala begrepp och genetik. På den här nivån anser vi att man ska använda vedertagna uttryck, inte använda andra ord pga. att dom kan få en annan innebörd. Ex: Typ Dådkraft Högbent (proportionerna Manke-Bröstdjup-Marken ska vara 50/50) är uttryck som hundvärden vet vad dom står för och därför bör man hålla sig till dom. Vi har därför valt att inte förklara dessa uttryck. Somliga har velat haft förtydligande eller information som hör hemma i ett Raskompendium. Avelsstrategin är ett av många dokument i ett framtida nytt Raskompendium. Långa listor på Kelpies med många eller ovanliga meriter hör inte heller hemma i RAS, där emot gärna i samband med marknadsföring av rasen. Mentala egenskaper som ej tagits med är nervositet, med anledning av att det saknas verktyg för att mäta. Iof finns Korningen men där är det ju ett EJ Gk som erhålls vid minus på nerverna. Kommentar ang Agility har inkommit i AFAVForum, Tyvärr är SKK registeruppgifter om Agilityresultat ofullständigt, därför är statistiken inte tillförlitlig och vi har valt att inte ta med den pga. detta. 1 (9)

2 Inlämnade kommentarer/ändringsförslag till ovanstående avelsstrategi (senaste kommentarer längst upp) Hej! Jag tror att det kan vara lite "farligt" att sätta namn på egenskaper, som tex. måttlig soc. kamp / dådkraft. Tror att det är bättre att skriva tex. lek och kampvillig, nyfiken i nya / okända situationer. Bara en liten reflektion. MVH, Ann-Sofie Lindgren [kenth.sahlqvist@tele2.se] Hej! Jag ser att ni på flera ställen omnämner Working Kelpien som enbart "stock dog"., vilket är helt oriktigt. Rasens officiella namn är här i Sverige "australian stock dog / working kelpie". I Australien heter den "Australian Working Kelpie". Den kallas även i Sverige allmänt bara Working Kelpie, men vill man inte använda det, så bör man använda hela namnet, som står på registreringsbevisen. Stock dog är inget rasnamn, det är en benämning och kan vara vilken ras som helst, liksom vårt svenska "vallhund". Med vänlig hälsning från den som importerade den första Kelpien till Sverige, Birgitta Östergren, [stormkappan@swipnet.se] Kennel Stormkappan Hej. Vi har läst igenom och begrundat förslaget och har några synpunkter att komma med. Vi håller med Marie W och flera att i ett kompendium som detta skall skrivningen vara så tydlig att den inte kan missuppfattas. Oavsett vem som läser kompendiet bör samma tolkning av skrivningen göras. Ett par ex på vad vi menar. Punkt 2.2 Mentalitet. Om man till begreppet något vek sätter begreppet förighet bör betydelsen bli klarare. Flytta upp milt och fogligt sinne till önskvärd egenskap så blir där ingen missuppfattning. Under punkten EJ önskvärda beteenden vill vi ha in Nervositet Aggressivitet 2 (9)

3 Omotiverad rädsla Punkt 2.4 Exteriör Förhållandet mellan längd/höjd skall enligt standarden vara 10 till 9. Stryk därför högbent så blir det ingen missuppfattning där. Punkt 3.4 Exteriör Bättre pälskvalité = dubbel päls. Rörelserna skall vara fria Övrigt Bra förslag att det skall utarbetas något slag vallanlagstest anpassat för kelpie. Viktigt att bevara vallanlagen. Viktigt att poängtera i ett raskompendium om kelpie är -att hunden anpassar sig till aktuell arbetssituation -att hunden koncentrerar sig på arbetsuppgiften -att hunden utför arbetsuppgiften med målmedvetenhet och glädje -att hunden har en uppbyggnad som är funktionell. F ö tycker vi att rasstandardskrivningen är en tydlig måttstock och att hänvisning vid förtydliganden om rasdetaljer bör ges till den. Med vänlig kelpiehälsning Maria Nordh, Gunnel Stan o Bengt Ekholm [gunnel.jan@swipnet.se] Hej igen, Lite petitessvarning på den här kommentaren (*ler*). Under Vallning står Den australiska kelpien fungerar i lika hög grad som vallhund på gården som Border collien/stock Dogen. Menar vi att i Australien så fungerar Kelpien i lika hög grad.. eller pratar vi generellt om den Australiska Kelpien? Hälsningar, Töger Åström [toger@telia.com] 3 (9)

4 Hej! Nå, lite petitess är det nog, :) ;-) men det är ju viktigt att gå igenom så det blir begripligt och tydligt för alla, då Ras skall gälla för lång tid framöver. Då även små ting kan bli stora, gäller att det blir så korrekt som möjligt. Den australiska kelpien menas generellt som ras, verksam i och utanför Sverige. Fortsätt gärna ha synpunkter, ändringar odyl, det visar att ni engagerar er och det är viktigt för Kelpien.. Hälsningar Lisbeth [mizeder@ekero.mail.telia.com] RAS-Vallning Hej alla kelpie och cattledog älskare! Tack för att jag fick möjligheten att vara med och arbeta med RAS (Ras Avels Strategi). Det har varit mycket roligt och stimulerande. Jag vill också passa på att säga till er andra som arbetat med RAS eller ni som på annat sätt bidragit med synpunkter och engagemang för att göra våran RAS till ett så bra dokument som möjligt, bra jobbat! När vi arbetade med RAS tittade jag lite extra på mentalitet med fokus på mental beskrivning MH. (Hela min redovisning finns på ett särskilt dokument om någon är intresserad.) Under rubriken 2:2 Mentalitet beskrivs ett antal egenskaper så som önskvärda och inte önskvärda. Jag håller med John-Åke om att milt och fogligt lynne bör stå under önskvärt och reserverad under ej önskvärd. Kanske bör oprovocerad aggressivitet och/eller lätthet för aggressiva beteenden (stor skärpa) också finnas med under ej önskvärda egenskaper. Enligt RAS är liten skärpa d.v.s. liten motivation för aggressiva beteenden önskvärt. Flera av egenskaperna som beskrivs är ord som används vid mentaltest av enskilda individer. Om detta dokument skall vara användbart för alla kelpie-intresserade bör nog dessa ord ha en förklarande text. Ger nedan förslag till sådan text. Öppen, glad och tillgänglig (behöver troligen ingen mer förklaring). Bra kamplust Det finns två sorters kamplust enligt egenskaper i vedertagen mentaltest. - Social kamplust är hundens benägenhet att svara mot och uppmana med kampbeteenden. En förmåga att kämpa med jämbördiga. Viktig egenskap om du skall ha en bra arbetshund. Önskvärt är måttlig social kamplust. - Jaktkamplust som är lusten att springa efter och gripa ett byte. Mitt förslag till denna överskrift är Måttlig jakt och social kamplust 4 (9)

5 Måttlig dådkraft Dådkraft är hundens mod, förmågan att självständigt lösa en situation t.ex. någonting som hunden upplever skrämmande. Något vek Vek kan översättas med eftergiven. Motsatsen är Hård = okänslig eller hårdhudad. T.ex. en mycket vek hund minns alltid den plats där den gjorde sig illa medan en mycket hård hund glömmer den direkt. Liten skärpa Skärpa = motivation (vilja/lust) för aggressiva beteenden. Litteraturhänvisning: Hundens mentalitet av Ingrid Tapper. För övrigt en mycket bra bok om ni vill sätta er in i hundens mentalitet, mentaltester, mentalbeskrivningar och alla dessa termer och ord som finns omkring detta. Hälsningar Anki Ekelund [anki.ekelund@telia.com] Hej på er, Vill börja med att jag har fullt förtroende för de som ingår i RAS-kommittén. Kompetensen är hög och ansvarskänslan likaså. Ansvaret vilar tungt på dom, och oss andra, när det gäller att mura upp grunden till den Kelpie som om år ska glädja våra barnbarnsbarn. För vi har ju sett hur det har gått med andra hundraser när människan leker Gud. Att låta kortsiktiga, och kanske ekonomiska eller egomässiga, mål styra vår helt underbara Kelpie s framtid är i mina ögon ett helgerån. Bara tanken på att vi om 20 år kan ha en helt annan Kelpie får mig att rysa. En Kelpie ska, och vill, valla. RAS-kommittén: Stå på er. Hang in there. Hals- und Beinbruch. Glada Hälsningar, Töger Åström [toger@telia.com] stolt plastpappa till Kookie och Ninja (vallar lika bra som blinda hönor men dom älskar det). PS. Håller starkt med Marie W om att vi bör undvika luddighet och kanske även beskriva det hela så att lekmän, som jag själv, förstår det hela. DS Är en hyfsat "nybliven" Kelpie ägare då min hane bara är drygt 9 månader, dock "undersökt" rasen en hel del innan jag köpte hunden och har tidigare haft olika brukshundar typ Schäfer, Tervueren, Malinois o s v... (Ingen expert på rasen alls, men har en ståndpunkt jag gärna vill framföra)... 5 (9)

6 Anledningen till att JAG personligen valde Kelpie framför t e x BC var i första hand för att jag ville ha en "lydnadshund" som hade lika stor kapacitet som BC:n men inte var lika "vek".. (Självklart är alla individer och jag menar också att det är en skillnad på "vek" och samarbetsvillig!) Skäl nr 2 var för att slippa kravet på GK Vallhundsprov, då jag och säkert många andra inte har så stort intresse av vallning! (Eller möjlighet till att valla!!) Visst tycker jag att det är bra att man vill bevara vall egenskaperna i rasen men tycker INTE att man ska ha GK Vallhundsprov som ett KRAV! Tror däremot att man kan höja intresset som det skrivs ifall man gör det mer "tillgängligt" och mer "attraktivt" för hundägarna! Skulle absolut prova på vallning om jag hade den möjligheten men om man inte har denna möjlighet men ändå vill ha en Kelpie att träna och tävla med - hur ska man göra då?! Och vad ska kravet finnas till för?? Championat eller Avel?! Både och?! För om det kommer finnas som ett krav för championat t e x SLCH så kommer nog iaf jag att få titta på andra raser i framtiden vilket känns tråkigt då Kelpie är en ras som passar mig och som jag gärna värnar om men har som sagt ingen möjlighet till - samt litet intresse av just vallning.. (Och vill återigen påpeka att jag tycker att man ska värna om vall egenskaperna men sätt inte KRAV på att alla framtida Kelpie ägare som vill göra något med sin hund MÅSTE valla för att kunna få meriter!) För visst finns det flertalet bra bruksraser som fungerar alldeles utmärkt utan krav på GK Vallhundprov?! (Och även många av dessa är ju just vallhundar i grunden)! / Varma Hälsn. Eva Glimmerdahl [fiano_group@hotmail.com] Har läst igenom avelsstrategin har en del kommentarer som jag vill påpeka: Skulle vilja ha en mer preciserad rasstandard med, t ex mått på hanhund/tik, grovlek mm. Och vad är en dålig benstomme? Tja, det blir ju upptill den respektive uppfödaren att tolka vad som är bra eller dåligt. Även uttrycket "bättre benstomme" punkt 3.4 är för luddigt. "Tappar typ" är oxå ett luddigt begrepp, alla var inte med på uppfödarträffen och har hört diskussionen innan. Ang mentalitet håller jag med JohnÅke om lynnet, för övrigt har jag för lite kunskap om detta. Lite mer historia hade varit kul som Töger påpekade. Och delningen av rasen i Sverige jämfört med andra länder är viktig del att vi tar upp, som AnnSofie påpekar. Det påverkade rasen mycket och det är en viss förvirring ang denna rasdelning för de som är nyblivna/presumtiva valpköpare och kanske blivande uppfödare. Tycker även att ni bör skriva ut hela rasnamnen och inte blanda förkortningar; BC/border collie och ASD/SD/Australian Stock Dog/Working kelpie så blir det ingen förvirring. Ang konstiga uttryck; vad är pyometra för något? Ni har skrivit de flesta latinska ord på svenska (BRA!) men missat detta i ett diagram under veterinärvård. Annars tycker jag det var bra med statistik osv, men undrar hur längre denna avelstategi skall "leva", då det säkert behövs en hel del revideringar så småningom på bl a mor- och farföräldrar, då dessa barnbarn börjar bli till åren och dör ut. Skulle vilja ha lite information om de "nya" importerna som fått en del valpar. MH och HD kanske vi kan få fram. Allmänna intrycket av avelstategin känns lite som vi fokuserar på att vi har ett jätteproblem med våra gamla avelsmatadorer, men vi blickar inte framåt och ser på den avelsbas vi har idag och ser möjligheterna med det gamla och till stor del oprövade blodet (som vi trots allt har) och det vi 6 (9)

7 importerat och visat sig vara bra. Hittade även en del stavfel men det är väl yrkesskadan som originalare ;-) men det kan jag ta med den som gör originalet sedan. Det är svårt att göra original och sedan korrläsa det efteråt, man har ju inga fräscha ögon! Detta var några reflektioner men på det stora hela känns det kort, koncist, överskådligt och objektivt och mycket värdefull fakta. Bra oxå att trycka på vallegenskaper och ett anlagstest anpassat till vår ras. Bra och lugn layout som inte förtar innehållet (yrkesskadan igen!) Hoppas fler tar sig tid att läsa igenom för det är nu man har möjlighet att påverka. Några funderingar på slutet är; Är avelsstrategin för oss alla eller endast uppfödare som ett komplement till rasstandarden? Skall denna ersätta Raskompeniumet? Jag är "vanlig" kelpieägare sedan 10 år tillbaka och sysslar inte med uppfödning men är mycket interesserad av rasens väl och ve och vissa av mina kommentarer är kanske lite "lekmannamässiga" och jag kan tyvärr inte ge er direkta lösningar på det utan är allmänna funderingar. PS Såg i senaste numret av medlemstidningen att vi även har haft en bombhund/polishund i vår ras, kan kanske vara kul att nämna i rashistorian. Och kanske ha ett reportage i tidningen om...men det är ju en helt annan sak! Ha en bra dag! Hälsningar Marie Winberg [info@figuragrafika.com] Sveriges ras historia 1.2 Använd gärna Hemlands rashistoria istället för Hemlands ras historia. Men bättre vore om man tjuvtittar på Polski Owczarek Nizinny som kom till Sverige på 70-talet, som Kelpien, som använder sig av: Historia Ursprung Rasen utveckling Rasens intåg i Sverige Eller så struntar man i ovanstående och kör på Hälsningar, Töger Åström [toger@telia.com] 7 (9)

8 Sveriges ras historia 1.2 Saknar beskrivning av omregistrering av Au. Stockdog-WK Jag kan tänka mig följande skrivning; Fr.o.m registreras hundar med WKC härstamning i SKK:s annexregister, omregistrering av Au Kelpie till detta register gjordes genom NWKR. För funderingarna Marie Cypriansen [cypriansen@tele2.se] Jag förstår inte riktigt hur Marie Cypriansen menar med annex-registret för WKC-hundar? De WK vi har här är antingen kvar i S-registret eller flyttade till annex-registret ( frivilligt att byta ) och de WKC-registrerade som kommer från Australien får ju inte reggas i S-registret. Efter info jag har fått så hamnar alla WK-kullar i Norge sedan 2001 i Stockdog-registret gick en skrivelse ut till alla i Norge med "kelpie", oavsett AK/WK! att de skulle reggas om till Stockdog - registret. Det finns mest WK i Norge och därför detta tillvägagångssätt. De som inte ville detta skulle meddela det. I Australien finns det fortfarande WK och WK/AK som är registrerade som AK i ANKC, bl.a. Eurowenban-, Elfinvale- och Spinifex-hundar och fler därtill. En del är dubbelregistrerade, dvs. både i ANKC och WKC. Detta innebär att Australiska kennelklubben godkänner dessa hundar som AK. De har generation efter generation registrerats i ANKC och är rasrena AK, av må vara WK-stuk. Dessa hundar kan inte nekas registrering i SKK:s huvudregister. MVH, Ann-Sofie [kenth.sahlqvist@tele2.se] Jag vill att under den punkten som behandlar den svenska historien så ska det fram gå att det har varit en omregistrering av hundar från vårat register till det nya annexregistret av hundar med WK stamtavla och att det har varit NWKR som har hållt i den omregistreringen. Det är bara en förklaring vad som är gjort i Sverige. Vi glömmer så fort vad som har hänt och detta tycker jag var en stor förändring i Au Kelpie:s svenska historia. Hoppas det blev klarare nu. /Marie [cypriansen@tele2.se] 8 (9)

9 Under mentalitet 2.2 Ej önskvärda står det ej milt och fogligt lynne. Jag är rädd att uttryckt så här finns det många som lätt misstolkar vår mening med det hela. Vore det inte bättre om vi flyttade upp milt och fogligt lynne under önskvärda och under ej önskvärda istället lade till reserverade och också en extra rubrik med exempelvis får ej förekomma och där förde in aggressivitet. För funderingarna John-Åke Andersson 9 (9)

SVENSKA KELPIE OCH CATTLEDOG KLUBBEN AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE

SVENSKA KELPIE OCH CATTLEDOG KLUBBEN AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE SVENSKA KELPIE OCH CATTLEDOG KLUBBEN AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE 1 HISTORIK... 3 1.1 HEMLANDETS RASHISTORIA... 3 1.2 SVERIGES RASHISTORIA...3 2 NULÄGE... 4 2.1 POPULATION... 4 2.1.1 Analys Sverige...

Läs mer

Curt gick igenom de sju stora grupperna kring hundars mentalitet i relation till vår ras.

Curt gick igenom de sju stora grupperna kring hundars mentalitet i relation till vår ras. Mentaldag med Curt Blixt - minnesanteckningar Fredagen den 6 april anordnades en mentaldag med Curt Blixt i klubbens regi. Det var 19 stycken på plats, både uppfödare och medlemmar. Curt prata om hur de

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Terrier Brasileiro

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Terrier Brasileiro Rasspecifik avelsstrategi RAS för Terrier Brasileiro Innehåll Generellt om rasen.... 3 Rasens population/avelsstruktur 4-5 Hälsa 6 Mentalitet och bruksegenskaper 7 Exteriör.8 Generellt om rasen Terrier

Läs mer

Mentalbeskrivning. Svenska Brukshundklubben

Mentalbeskrivning. Svenska Brukshundklubben Mentalbeskrivning Svenska Brukshundklubben Idag ställs stora krav på alla hundägare och deras hundar. Därför har hundägarna ett ansvar för att hundarna fungerar på ett bra sätt i vardagen. För den vanliga

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet om Ras

Minnesanteckningar från mötet om Ras 1 Minnesanteckningar från mötet om Ras 2017-01-21 Ordföranden Alf inleder, hälsar välkommen och samtliga presenterar sig.( 33 deltagare) A Dagen inleds med en paneldebatt där Avelskommittén ger sina personliga

Läs mer

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 12-13 februari 2005. RAS-sammanställningen

Läs mer

Rasspecifika Avels Strategier

Rasspecifika Avels Strategier Rasspecifika Avels Strategier för Gos d Atura Catalá Detta dokument är sammanställt av: Camilla Forsner, Monika Höglund och Veronica Ferreira för Ras klubben för Övriga Gårds och Vallhundar gos-d-atura-catala-001

Läs mer

FM och privata tjänstehundsuppfödare.

FM och privata tjänstehundsuppfödare. Uppfö daransvar. Seriösa uppfödare har ett nästan oändligt ansvar för sina valpar. Det är inte ovanligt att de har kontakt med hundens familj under hela dess liv, särskilt de första åren. Att ansvaret

Läs mer

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Under 2013 har 50 telefonintervjuer med medlemmar i Pinschersektionen utförts(ps). Syftet med enkäten har varit att undersöka hur våra medlemmar

Läs mer

Svenska Schäferhundklubben. Rasklubben för alla som älskar tysk schäfer

Svenska Schäferhundklubben. Rasklubben för alla som älskar tysk schäfer Svenska Schäferhundklubben Rasklubben för alla som älskar tysk schäfer Världens populäraste hundras! Svenska Schäferhundklubben 2014 2 Rasklubben för alla som älskar tysk schäfer! Svenska Schäferhundklubben

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 005-0-1/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 HISTORIK Redan på 1400-talet dyker den upp inom konsten bl.a. på målningar av Rembrandt. Sydtyskland, närmare bestämt Bayern, anses vara den plats där de ursprungliga

Läs mer

RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1

RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1 RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1 RAS- Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund Bakgrund Föreliggande RAS är en revidering av upplagan från 2004. Rasklubbens avelsråd lämnade

Läs mer

Avelsstrategi för Australisk terrier

Avelsstrategi för Australisk terrier Avelsstrategi för Australisk terrier Ursprung Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonisationen på 1800-talet då emigranter från England och Skottland kom till Australien. Det var inte

Läs mer

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012)

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012) Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Mycket information i nyhetsbrevet.

Mycket information i nyhetsbrevet. Mycket information i nyhetsbrevet. Skickades ut med ett nyhetsbrev till alla medlemmar med e-postadress i Medlem Online. Från 170 mottagare inkommer 39 svar. För få svar! Puffade även för det på FB och

Läs mer

Välkommen. till Svenska Brukshundklubben

Välkommen. till Svenska Brukshundklubben Välkommen till Svenska Brukshundklubben Välkommen till Svenska Brukshundklubben Välkommen i klubben! Som medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK) har du ungefär 55 000 andra hundintresserade föreningskamrater.

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Antalet registrerade westie och medlemmar i WestieAlliansen

Antalet registrerade westie och medlemmar i WestieAlliansen Genomgång av registreringar 2013-2014 samt följsamheten av de regler som klubben beslutat skall gälla baserade på RAS (rasspecifika avelsstrategier) för westie. WestieAlliansens styrelse, gm ordförande

Läs mer

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1.

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1. Genomgång av registreringar 2015 samt följsamheten av de regler som klubben beslutat skall gälla baserade på RAS (rasspecifika avelsstrategier) för westie. WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica

Läs mer

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Giltighetstid Avelsstrategin och avelspolicyn gäller tills vidare, medan avelsmålens giltighetstid är sju år, dvs. målen skall vara

Läs mer

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb Utvärdering hälsoprogram vit herdehund Avelsrådet Vit Herdehundklubb 2017-03-03 Kort historisk tillbakablick gällande HD/ED Redan i början av 1990-talet fokuserade de klubbar som föregick Vit Herdehundklubb

Läs mer

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 INLEDNING Detta deldokument i Golden retrieverklubbens RAS, är till för att användas vid det dagliga arbetet i klubben när det gäller att förverkliga våra mål och

Läs mer

Resultat av enkätundersökning för RR-uppfödare avseende Önske-MH genomförd maj 2011

Resultat av enkätundersökning för RR-uppfödare avseende Önske-MH genomförd maj 2011 Resultat av enkätundersökning för RR-uppfödare avseende Önske-MH genomförd maj 2011 Under varje moments enkätmedelvärde anges medelvärdet för alla RR-MH genomförda 2000 2010 med mindre stil. Kommentarer

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2012.03.10

Läs mer

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp?

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp? Några goda råd f Labradoren är en av våra mest populära hundraser och mycket omtyckt på grund av sitt vänliga sinnelag och sin stora dresserbarhet. Den är en jakthund - en apporterande fågelhund som arbetar

Läs mer

Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden

Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden Historisk bakgrund och utveckling 2000-tal I april månad år 2000 blev hälleforshunden godkänd som egen ras och den upptogs

Läs mer

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER 2011-2015 AVELSPOLICY Golden retrieverklubben har som ett övergripande mål att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, jaktligt

Läs mer

(Tema Mentalitet, del 1.) Mentalbeskrivning - Vilken information får vi? av AnnaP

(Tema Mentalitet, del 1.) Mentalbeskrivning - Vilken information får vi? av AnnaP MH (Mentalbeskrivning Hund) är ett grundläggande begrepp inom Svenska Boxerklubben och Boxerbladet kommer i ett par artiklar att lyfta fram olika aspekter på mentalbeskrivningen, dess resultat och användningsområden.

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för Podenco Canario Fastställd av SKK/AK 2014-03-12. Sif Bredenfeldt Ordförande GRAINS. Underlaget utarbetat av Eva Averin.

Rasspecifik avelsstrategi för Podenco Canario Fastställd av SKK/AK 2014-03-12. Sif Bredenfeldt Ordförande GRAINS. Underlaget utarbetat av Eva Averin. Rasspecifik avelsstrategi för Podenco Canario Fastställd av SKK/AK 2014-03-12 Sif Bredenfeldt Ordförande GRAINS Underlaget utarbetat av Eva Averin. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rasens namn Rasklubb och Specialklubb

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2011.XX.XX

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Uppföljning RAS alla bruksraser

Svenska Brukshundklubben. Uppföljning RAS alla bruksraser Svenska Brukshundklubben Uppföljning RAS alla bruksraser 2010-2014 Mål i RAS för våra raser Handlar om att definiera de delar där varje specifik ras behöver förbättras Handlar även om att ha kontroll så

Läs mer

Motion till Svenska Kennelklubben Kennelfullmäktige 2017

Motion till Svenska Kennelklubben Kennelfullmäktige 2017 KF 2017 Bilaga 28:5 Motion till Svenska Kennelklubben Kennelfullmäktige 2017 Standardmall för domarkompendium Det ligger på special- och rasklubb att arrangera domarkonferenser med jämna mellanrum. Avsikten

Läs mer

Dokumentation av RAS/RUS-konferensen 2014-11-09

Dokumentation av RAS/RUS-konferensen 2014-11-09 Dokumentation av RAS/RUS-konferensen 2014-11-09 Statistik och information för rasklubbarna lördag förmiddag Presentationer Rasklubbarnas egna presentationer bifogas som en pdf-fil. Presentationen från

Läs mer

Regioner och kursverksamhet Medlemskap Avel Officiella aktiviteter Labrador Retrieverklubben Labradorklubbens valphänvisning Labradormästerskapet

Regioner och kursverksamhet Medlemskap Avel Officiella aktiviteter Labrador Retrieverklubben Labradorklubbens valphänvisning Labradormästerskapet Labrador Retrieverklubben är en av tretton rasklubbar som tillhör Svenska Spaniel och Retrieverklubben. En rasklubb arbetar med det som är specifikt för just den egna rasen avel, hälsa, mentalitet och

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Revidering av RAS 2012 Fastställt RfG 2013-03-04 / Fastställt SGVK 2013-03-14/Fastställt SKK 2013-09-11 Innehållsförteckning Arbetet med revidering av RAS...

Läs mer

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Nuläge (Kursiv text är hämtad från nuvarande RAS från 2007. Större delen av detta RAS skrevs 2004 men godkändes först 2007) I Sverige finns

Läs mer

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007.

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Motion 1 Huvudstyrelsens förslag till Uppfödarstrategi Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Huvudstyrelsen

Läs mer

Rysk Svart Terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Rasklubben för Rysk Svart Terrier. Förenklad rasspecifik avelsstrategi

Rysk Svart Terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Rasklubben för Rysk Svart Terrier. Förenklad rasspecifik avelsstrategi Förenklad rasspecifik avelsstrategi Rasklubben för Rysk Svart Terrier Författare: Carina Melanoz 2015-04-28 Rasspecifik avelsstrategi RAS för Rysk Svart Terrier 2/9 Innehåll Inledning... 3 Rasens ursprung

Läs mer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer 1 Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer Kapitel 1 regler för medlemmar i SKK-organisationen Det krävs av varje medlem i SKK-organisationen 1:1 Att behandla

Läs mer

Rasspecifika Avelsstrategier för. PERRO DOGO MALLORQUIN / Ca de Bou. Rasen ingår i rasklubben: Klubben för Gårds och Boskapsvaktare

Rasspecifika Avelsstrategier för. PERRO DOGO MALLORQUIN / Ca de Bou. Rasen ingår i rasklubben: Klubben för Gårds och Boskapsvaktare 0 Rasspecifika Avelsstrategier för PERRO DOGO MALLORQUIN / Ca de Bou Rasen ingår i rasklubben: Klubben för Gårds och Boskapsvaktare 1 1. Allmänt Allmänt om rasen Namn: Perro dogo Mallorquin/Ca de Bou Grupp:

Läs mer

RAS. Rasspecifika avelsstrategier för Slovensky Kopov

RAS. Rasspecifika avelsstrategier för Slovensky Kopov RAS Rasspecifika avelsstrategier för Slovensky Kopov Rev. 2 2009 Avelsstrategier Slovensky Kopov Historik. Kopovens historia är ganska oklar. De första gångerna Kopovrasen omnämns skriftligen är på 1700

Läs mer

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE papillion-001 2005-02-12 Sidan 1 av 13 Innehållsförteckning Förord Papillon Ringens arbete tom 2003 Historik Statistik Avelspolicy Avelsstrategi Avelsplaner Tidsplan

Läs mer

SVENSKA WORKING KELPIE KLUBBEN (SWKK)

SVENSKA WORKING KELPIE KLUBBEN (SWKK) SVENSKA WORKING KELPIE KLUBBEN (SWKK) AVELSPOLICY OCH AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN STOCK DOG / WORKING KELPIE VALLHUND FÖR FÅR GÄSS NÖT och andra djurslag Godkänd av styrelsen i S W K K INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN - 2010 Första gången fastställd av Svenska Kennelklubben 20050906 Historiskt perspektiv Rasens hemland är England och liksom så

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR AVEL- OCH HÄLSOKOMMITTÉN Ansvarig avel Syfte Avelsansvariga har som syfte att hjälpa nya och redan etablerade uppfödare med frågor gällande avel på rottweiler. Till tikägare som efterfrågar ska minst tre

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier För MASTÍN ESPAÑOL

Rasspecifika avelsstrategier För MASTÍN ESPAÑOL Rasspecifika avelsstrategier För MASTÍN ESPAÑOL Illama Trabanco de Abelgas Rasen ingår i rasklubben : Klubben för Gårds- och boskapsvaktare 2013 Allmänt Namn: Mastín Español Grupp: 2, sektion2.2, FCI 91

Läs mer

Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS H-kull AfR LO VÄST Nossebro 2012-09-01

Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS H-kull AfR LO VÄST Nossebro 2012-09-01 Hasso Harley Hero Hicke Hjalle Hundra Häxa Kull medel Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS H-kull AfR LO VÄST Nossebro 2012-09-01 Moment Beteendereaktion Kontakt 1a Hälsning 4 4 4 4 4 4 4 4,0 1b Samarbete 3

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Berger Picard.

Rasspecifik Avelsstrategi för Berger Picard. Rasspecifik Avelsstrategi för Berger Picard. 2016 Berger Picard, FCI Nr 176 Ursprungsland/hemland: Frankrike Användningsområde: Vall och vakthund FCI-klassifikation: Grupp 1, sekt. 1 med arbetsprov Innehållsförteckning

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 2016-02-12 1 RAS Uppföljning 3 2015 Nuläge Registreringar 1991-2010 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

För dig och din hund!

För dig och din hund! För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION 1 SVENSKA KENNELKLUBBEN är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige. Med omkring

Läs mer

Ras specifik avelsstrategi RAS FÖR. Gonczy Polski. SRfv Svenska rasklubben för övriga vildsvinshundar

Ras specifik avelsstrategi RAS FÖR. Gonczy Polski. SRfv Svenska rasklubben för övriga vildsvinshundar Ras specifik avelsstrategi RAS FÖR Gonczy Polski SRfv Svenska rasklubben för övriga vildsvinshundar Specialklubb SSDV (Svenska specialklubben för drivande vildsvinshundar) Historik Redan på 1200-talet

Läs mer

Upprättande av raskompendium för exteriördomare

Upprättande av raskompendium för exteriördomare SKKs exteriördomarutbildning Upprättande av raskompendium 1 (3) Upprättande av raskompendium för exteriördomare Raskompendier framställs relativt sällan man kan räkna med att ett kompendium är aktuellt

Läs mer

RAS Uppföljning 2 2014

RAS Uppföljning 2 2014 2015-02-12 1 RAS Uppföljning 2 2014 Nuläge Registreringar 1990-2009 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

Avels- och Uppfödaretiska Regler

Avels- och Uppfödaretiska Regler GÄLLANDE REGLER! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27 Sennenhundarna

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR Uppföljning rasspecifika avelsstrategier Kapitel 1: Prioritera avel för mentala egenskaper anpassade till rasernas funktion och samhällets krav. Mål 1:1: minst 80 % av kullarnas valpar blir mentalbeskrivna.

Läs mer

Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet

Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet Christer Lundberg 1 Rasspecifik Avelsstrategi (RAS) På Svenska Kennelklubbens kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas

Läs mer

Svenska working kelpie klubbens uppfödarenkät sammanfattning

Svenska working kelpie klubbens uppfödarenkät sammanfattning Svenska working kelpie klubbens uppfödarenkät sammanfattning Tusen tack för era svar på uppfödarenkäten. Enkäten var utskickad till ett trettiotal uppfödare och vi fick in 17 svar. Eftersom det var problem

Läs mer

RAS Rasspecifika avelsstrategier.

RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS är en handlingsplan för aveln inom alla raser under SKK. Det skall beskriva problem men också positiva sidor inom en ras. Dokumentet tas fram tillsammans med rasklubbar,

Läs mer

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Under SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 kunde de som besökte vår monter svara på 4 olika frågor om Brukshundklubben. Vi fick in mycket

Läs mer

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsindex Fråga: Avelshundar i kombination bör ha ett index över 100. Är det minst

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben Resultat från nya MT September 2012 Pia Johansson Inledning Materialet avser MT mellan 2007-01- 01-2011-12-31 Hela grundmaterialet är bearbetat och sammanställt av David Lundgren 5399 hundar är testade

Läs mer

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 2013-10-20 1 (5) Svenska Norfolkterrierklubben Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Sammanfattning av enkätsvaren

Sammanfattning av enkätsvaren Sammanfattning av enkätsvaren Den här är en sammanfattning av de svar vi fick in på enkäten som gjordes under arbetet med värdegrunden. Förutom publicering här på hemsidan och information vid årsmötet,

Läs mer

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1 Mentalitet och avel Mentalitet uppfattas och beskrivs ofta som något som är ganska svårt att förutsäga och att förutsäga en enskild individs mentalitet är ganska svårt. För att styra mentala egenskaper

Läs mer

RAS Griffon Fauve de Bretagne

RAS Griffon Fauve de Bretagne 1 RAS Griffon Fauve de Bretagne Historia Fauve de Bretagne en ras med 2 varianter(griffon Fauve och Basset Fauve) Griffon Fauve de Bretagne är en mkt gammal ras som tillhörde adeln och de rika. När det

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Revidering av RAS 2012 Fastställt RfG 2013-03-04 / Fastställt SGVK 2013-xx-xx /Fastställt SKK 2013-xx-xx Innehållsförteckning Arbetet med revidering av

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 2017-02-27 1 RAS Uppföljning 4 2016 Nuläge Registreringar 1991-2011 Trenden mellan 1990 och 2011 har varit ständigt nedåtgående. År 2011 registrerades 30 buhundar, varav 1 var importerade till Sverige.

Läs mer

Kleiner münsterländer

Kleiner münsterländer Rasspecifik avelsstrategi RAS för Kleiner münsterländer Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning 1 Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter

SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter Utgiven av SSK s avelsråd maj 2008 Bakgrund till nyhetsbrevet Som avelsråd vill vi få en bättre kontakt med uppfödarna, och verka för ett ökat utbyte av

Läs mer

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BLI MED BICHON FRISÉ Innehåll Bli med Bichon Frisé 1 Bichon Frisé historiskt 2 Fakta om rasen 5 Aktivering 6 Fördelar med rashund 8 Pälsvård 11 Tips på vägen 12 Läser du den

Läs mer

Dagordning telefonmöte rasklubbar april 2015

Dagordning telefonmöte rasklubbar april 2015 Dagordning telefonmöte rasklubbar april 2015 2015-04-16 Telefonmöten torsdag 9/4, måndag 13/1 och torsdag 16/1; kl. 19:00 alla dagar Från utskottsgruppen Avelssamordning (UGA) deltar: Kirsten Wretstrand,

Läs mer

Kommentarer om nuvarande RAS

Kommentarer om nuvarande RAS Kommentarer om nuvarande RAS För några månader sedan gick det ut en "enkät/tycka till om RAS papper" till uppfödare och hanhundsägare. Det är nu dags att redovisa dessa kommentarer och detta sker anonymt.

Läs mer

Utvärdering av SKKs hälsoprogram för mentalitet

Utvärdering av SKKs hälsoprogram för mentalitet Utvärdering av SKKs hälsoprogram för mentalitet mars 2017 Foto: Stefan Strömvall Foto: Christina Jacobsson Foto: Elin Drougge Foto: Yvonne Kekkonen Foto: Cassandra Wikgren SKKs hälsoprogram för mentalitet

Läs mer

Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS J-KULL Herrljunga Brukshundklubb

Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS J-KULL Herrljunga Brukshundklubb Mentalbeskrivning av EKHÖJDENS J-KULL Herrljunga Brukshundklubb 2015-08-01 Återigen måste vi börja med att tacka våra fantastiska valpköpare för att ni ställer upp och kommer på våra arrangemang även om

Läs mer

Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar

Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förutsättningar för en bra bedömning sid. 4 Bedömare sid. 5 Deltagare sid. 5 Vår djuretik sid. 5 Rekommenderade vallhundar

Läs mer

Smått ochgott. Egenskapsbeskrivningen

Smått ochgott. Egenskapsbeskrivningen Smått ochgott Egenskapsbeskrivningen Tack Tusen tack för att just du har varit och visat din hund, kom ihåg att du åker hem med samma hund som du kom till beskrivningen med, oavsett hur det har gått. Du

Läs mer

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Portugisisk vattenhund är en riktigt gammal ras som har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Redan så tidigt som på 1200-talet finns

Läs mer

För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION

För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION SVENSKA KENNELKLUBBENär hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar och hundägare i Sverige. I organisationen finns

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2011 Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom specialklubben Svenska Dvärghundsklubben (SDHK) Papillon-Ringens

Läs mer

De omoderna hundrasernas historia

De omoderna hundrasernas historia De omoderna hundrasernas historia Svenska hundraser ska bevaras! Föreläsning 2018-11-19 Hundens evolution, genetik och beteende, Stockholm universitet Anders Lekander, Gotlandsstövareföreningen Bevarande

Läs mer

Chodský pes. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Svenska Chodský pesklubben. ARBETSMATERIAL Ej ännu godkänd av Svenska kennelklubben

Chodský pes. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Svenska Chodský pesklubben. ARBETSMATERIAL Ej ännu godkänd av Svenska kennelklubben Förenklad rasspecifik avelsstrategi Svenska Chodský pesklubben 2015-04- 01 ARBETSMATERIAL Ej ännu godkänd av Svenska kennelklubben Rasspecifik avelsstrategi RAS för Chodský pes 2/8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben Svenska Brukshundklubben Oacceptabelt beteende Enl 5 i SKK:s allmänna regler för utställning, prov och tävlingar Hund som uppvisat ett oacceptabelt beteende genom att visa aggressivitet, göra utfall eller

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben Svenska Brukshundklubben SACK En rasklubb med framtidstro SACK bildades 2006 efter att i 30 år ha varit i gemensam klubb med Kelpie SACK är en landstäckande klubb med medlemmar ifrån Norrbotten till södra

Läs mer

VARFÖR GÖR HUNDEN PÅ DETTA VISET? Arv eller miljö?!

VARFÖR GÖR HUNDEN PÅ DETTA VISET? Arv eller miljö?! VARFÖR GÖR HUNDEN PÅ DETTA VISET? Arv eller miljö?! Nästan alla egenskaper påverkas av både arv och miljö även de mentala egenskaperna ARVBARHET uttryckes ofta i procent, och talar om hur stor den ärftliga

Läs mer

Bichon Havanais. Uppfödarträff Scandic Elmia Sammanfattning

Bichon Havanais. Uppfödarträff Scandic Elmia Sammanfattning Uppfödarträff Scandic Elmia 2018-10-20 Sammanfattning Vi var ett 20-tal uppfödare (nya och gamla) samt hanhundsägare och valpköpare som träffades i Jönköping den 20:e oktober för att samtala kring Bichon

Läs mer

REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE

REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE För att vara berättigad att tävla i Årets Uppfödare : Du som uppfödare måste: - ha ett registrerat kennelnamn. - ha fött upp minst 3 kullar för att få deltaga i tävlingen.

Läs mer

Regelrevideringskonferens feb 2019

Regelrevideringskonferens feb 2019 Regelrevideringskonferens 9 10 feb 2019 Exteriörbeskrivningar Exteriörbeskrivningar Exteriörbeskrivningar Bruksraserna Alla bruksraser har krav på någon form av arbetsmerit för att bli SEUCh. Majoriteten

Läs mer

Rasanpassad avelsstrategi för Norsk Buhund

Rasanpassad avelsstrategi för Norsk Buhund Rasanpassad avelsstrategi för Norsk Buhund 2(19) Innehållsförteckning Historik... 3 Population/Avelsstruktur... 4 Nuläge... 4 Registrering av nya hundar i Sverige... 4 Jämförelse Norge och Sverige... 5

Läs mer

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och medlemmar i Svenska Sennenhundklubben

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Reviderad version fastställd av SKK 2011-05-25 Uppdaterad 2013-02-16 Innehållsförteckning Förord Historik Bostonterrierns utveckling i Sverige under 1900-talet

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi

Rasspecifik Avelsstrategi Rasspecifik Avelsstrategi för Dvärgpinscher Arbetsgruppen har bestått av: Helen Andersson Gunnel Karlsson Miia Lindberg Annette Persson Rasspecifik Avelsstrategi för DVÄRGPINSCHER Historik Dvärgpinschern

Läs mer

nr.1 å rgång: 16 Undvik rädsla hos valpen TEMA Superkrafter Klickpunkt LEK Förebygga och behandla När du behöver det!

nr.1 å rgång: 16 Undvik rädsla hos valpen TEMA Superkrafter Klickpunkt LEK Förebygga och behandla När du behöver det! nr.1 å rgång: 16 Ett fack- och aktivitetsmagasin för hundägare Undvik rädsla hos valpen Förebygga och behandla Superkrafter När du behöver det! Klickpunkt Ett nytt begrepp TEMA LEK Kom igång med leken!

Läs mer

Svenska Vallhundsklubben

Svenska Vallhundsklubben »...bevara och vidareutveckla vallhundarnas arbetsegenskaper till gagn för ägare av får och nötkreatur, eller liknande«svenska Vallhundsklubben associerad med Svenska Kennelklubben BORDER COLLIE VÅR MESTA

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE. Svenska Kelpieklubben (SVEKK) Rasklubb inom Svenska Brukshundklubben

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE. Svenska Kelpieklubben (SVEKK) Rasklubb inom Svenska Brukshundklubben RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI FÖR AUSTRALIAN KELPIE Svenska Kelpieklubben (SVEKK) Rasklubb inom Svenska Brukshundklubben 2012-05-14 Innehållsförteckning 1. Historik... 2 1.1. Rasens historia i ursprungslandet...

Läs mer

går utvecklingen framåt?

går utvecklingen framåt? Tema: hundsrasernas mentalitet går utvecklingen framåt? Inom Svenska brukshundklubben (SBK) pågår (heta) diskussioner om förändringen av Mentaltest (MT). Från tid till annan diskuteras även Mentalbeskrivning

Läs mer

Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år.

Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år. Bilaga 1 Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år. Inavelsgrad Peppar & salt Svart Födda Inavelsgrad* Födda Inavelsgrad* 1991 188 2,3 % 64 2,9 % 1992 82 3,3 % 96 3,6 % 1993 189

Läs mer

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Svenska Bullterrierklubben ansvarar för raserna Bullterrier och Miniatyrbullterrier. Klubben har under de senaste åren haft stora problem

Läs mer