Nr Årgång 9. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Ansvarig utgivare: Håkan Angeldahl Redaktör: Annette Johansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nr Årgång 9. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Ansvarig utgivare: Håkan Angeldahl Redaktör: Annette Johansson"

Transkript

1 VACTERLNYTT Nr Årgång 9 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Ansvarig utgivare: Håkan Angeldahl Redaktör: Annette Johansson KOM-I-HÅG! Åsmöte i mars. Separat kallelse kommer! INTERNET-TIPS! Besök gärna familjen Burns hemsida och läs om Braydon. Han föddes 31 maj 1995, med Vacterl. carmellb/myfamily/id2.html God Jul och Gott Nytt År önskar VACTERLFÖRENINGEN Lyssna på din hjärna. Den har mycket information. Chelsey, 7 år DETTA NUMMER: - Nätverk av specialister - Familjesida med julpyssel - Familjedagarna Vad är Vacterlföreningen? Vad är Vacterl? VACTERL är en initialförkortning där varje bokstav står för ett organ eller en kroppsdel som kan vara missbildad vid födelsen. Om barnet har tre eller flera missbildningar på någon/något av nedanstående, anses det passa in på VACTERL. V A C T E R L vertebra, kotor anus, stjärtöppning cor, hjärta trakea, luftstrupe esofagus, matsrtupe ren, njure limb, extremiteter Även om ditt barn endast har missbildningar i ett eller två av organen / kroppsdelarna, har du mycket gemensamt med många andra i vår förening.välkommen!

2 Föräldrar i nätverk är de bästa experterna Om man får ett barn med funktionshinder kan ett nätverk med andra föräldrar göra stor skillnad. Man får inte bara stöd i en ny och främmande föräldraroll, utan också praktiska råd om behandlingar, regler och nyheter. - Vad man inte vet förstår man inte att kräva, konstaterar Tims mamma Merja. När Tim föddes för tio år sedan med diagnoserna kongenital hydrocefalus och esofagusatresi uppstod behovet av ett nätverk omedelbart för Tims föräldrar Merja och Jörgen Hellström. Frågorna och chocken var överväldigande i början. - Det var som att vara på en främmande planet! Vi ville veta om det fanns andra som drabbats, vi ville veta mer än vad som stod i det lilla häftet vi fick säger Merja. Sjukvården kunde inte alls hjälpa till. Merja började söka själv men fann inget nätverk för de sällsynta diagnoserna. Därför fick hon idén efter några år att starta ett själv. - Jag kunde inget om hur man skapar webbsidor, så det tog emot lite i början, men motivationen fanns ju. Merja började med att skapa en mailinglista, senare utökades detta med egen hemsida med samlad information om dessa missbildningar. Nä Nätverk kan ge råg i ryggen rket kan ge råg i N De diagnoser Tim har är ovanliga. Merja upplever att barn med sällsynta diagnoser kan bli utnyttjade som försökskaniner inom vården. Inte heller läkarna vet så mycket om barnens tillstånd och de trevar sig fram och testar nya metoder. Ibland går det ut över barnen. - Genom nätverket har jag fått den insikten och styrkan att säga ifrån. Tim har varit utsatt för så mycket, jag har lärt mig att fråga om tester och provtagningar verkligen är för hans skull. Till och med via ett amerikanskt nätverk har Merja skaffat sig viktig kunskap. - På den hemsidan stod det att barnen med hydrocefalus automatiskt får antibiotika i förebyggande syfte när de har karies, för att inte riskera shuntinfektion. Så fick Tim vattkoppor och läkaren informerade om att han kunde få en sekundär infektion av det. Då krävde jag antibiotika. Och fick det. - Man lär sig att stå på sig, för man orkar inte ifrågasätta om man inte har kött på benen, förklarar hon. Nätverket sträcker sig långt Nätverket sträcker sig långt En svensk förälder i Australien hade en del funderingar kring behandlingen av hennes son. De frågorna vidarebefordrade en mamma till sitt barns läkare som svarade via mail till föräldern i Australien. På så sätt fick det barnet viktig hjälp. Nätverket vet vad man kan kräva Nätverket vet vad man kan kräva... Merja berättar att Tim blir orolig av provtagningar. Han har ju fått gå igenom så många. Nål och stick och sprutor gör honom rädd. Ändå

3 var de flesta provtagningarna nödvändiga. När hon senare fick höra via nätverket att andra barn fått en bedövningssalva innan provtagningar blev hon upprörd eftersom Tim inte erbjudits det tidigare. Hon frågade vid ett senare provtagnings tillfälle på labbet, och fick svaret Vi har Emla salvan här på våning 1, men den användes inte på våning 5 - Det är ju sanslöst! Tänk om jag vetat! - Vad man inte vet kan man inte kräva, konstaterar hon. Nätverket är en skola Nätverket är en skola Tips om bättre produkter för barnen, eller egna lösningar som fungerar - sånt kan nätverket bistå med. Nätverket kan reda ut missförstånd... Dessutom kan man få viktiga upplysningar om vilka regler som gäller. Merja berättar om en förälder som hört att man bara fick använda den specialbyggda barnbilstolen till barnet med funktionshinder. Om någon kom på en med att sätta ett annat barn i stolen skulle man få böta. - En annan förälder som hade kunskap inom detta mailade och sa att så är det inte alls, såna regler får kommunen inte ha, berättar Merja. Nätverket kan ge vänner för livet Nätverket - En av de kan mammor ge vänner som för finns livet med i nätverket har jag daglig mailkontakt med, berättar Merja. Att lufta sin oro med någon som vet vad man talar om är något helt annat än välmenande stöd från någon som inte egentligen förstår. Nätverket är ständigt Nätverket är ständigt tillgängligt Barn har telefonradar. Man får inte tala lång stund ensam. Det kan gå lite lättare med en dator. - Man kan ju avbryta mitt i en mening i ett mail eller en chatt, när man återkommer så tar man bara upp tråden igen, tycker Merja. Text: Gabriella Ekelund Vill du veta mer om hydrocefalus kan du läsa mer på: hydrocefalus.stm Svenska HydroChatlistan - Det finns också en webbplats om hydrocefalus: Esofagusgruppen inom Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka (RMT), besöksadress: Gotlandsgatan 46, postadress: Box 20054, Stockholm, tfn , fax , e-post rmt@magotarm.se RMT förmedlar kontakt med andra föräldrar. Tips på nätverk: Chatlista för esofagusatresi: VACTERL föreningen har en webbplats:

4 FAMILJESIDA Här kommer ett par kluringar att lösa! 1. Stenkulor i två askar I två askar finns det sammanlagt 89 stenkulor. Tar man bort 31 kulor från den ena asken och 42 från den andra blir det lika många kvar i var och en av askarna. Hur många kulor fanns ursprungligen i askarna? 2. Tre hästar och en vagn Tre hästar drog en vagn med en hastighet av 30 km i timmen. Hur snabbt sprang var och en av hästarna? Kul vetande! Varför blir huden skrynklig när man badar? Svar: Överhuden på insidan av händerna och på undersidan av fötterna är tjockare än på andra delar av kroppen. Överhuden fungerar som en tvättsvamp, och när vi badar länge så suger den upp så mycket vatten att den blir skrynklig. Hur många ben finns i kroppen? Svar: Det finns 206 ben i kroppen. Benen är sammanfogade till skelettet. Det kraftigaste skelettbenet sitter i låret och det minsta i innerörat. Tips på julpyssel! Ljuslykta av en barnmatsburk! Du behöver: Barnmatsburk eller annan liten glasburk. Lim som blir genomskinligt när det torkar. Klistermärken Glitter Sätt klistermärken på burkarna. Stryk lim runt burkarna. Strö på glitter eller rulla dem i glitter som du hällt på ett fat. Låt torka och sätt i ett värmeljus.

5 Du behöver: 1 mjölkkartong Röd och vit plakatfärg Bomull Filt Lim Markera med ett vågrätt streck runt mjölkkartongen. På en av sidorna ritar du formen av en luva. Klipp upp kartongen efter strecken.måla ansiktet vitt och resten av kartongen röd. Man kan behöva målas mer än en gång. Gränsen mellan det röda och vita behöver inte var så noga eftersom skägget täcker sedan. Lägg kartongdelen som bildar luva mot den röda filten och klipp ut 2 luvor. Limma dem på fram och baksida. Sätt lim längs luvans nederkant och vid toppen och fäst bomull. Rita tomtens ansikte och limma fast bomull som skägg. Stoppa i servetter. Alternativ: Klä karongen med röd filt i stället för att måla. Limma fast en bit papper som ansikte. Servetthållare av mjölkkartong! Flirtkulegris Du behöver: 1 stor flirtkula (ca 5 cm) 4 små flirtkulor (ca 2 cm) piprensare till knorren filt till öronen träknapp till trynet. Lim Böj till piprensaren till en knorr och limma fast den i hålet på den stora flirtkulan. Sätt lim på de små flirtkulorna och limma fast dem på den stora flirtkulan. Limma fast träknappen som tryne. Klipp ut två öron ur filten och limma fast dem. Rita ögon på grisen.

6 FAMILJEDAGAR AUGUSTI 2003 Onsdagen 6 augusti började årets Sommarlägret i lantligt Högvalla utanför Flen. Vi var 53st vuxna och barn varav två familjer var med på lägret för första gången. På Högvalla är det under sommaren kolloverksamhet. Där finns 3st hus, en storstuga med matplats och ett rejält kök där vi lagade mat. I små stugorna hade vi rum med våningssängar och tillgång till toaletter och duschar. En del hade även med sig husbilen och husvagn. Vi fick rejält med motion för storstugan ligger högt uppe på ett berg med fin utsikt över en sjö. Nere vid sjön fanns kanoter och motorbåt som vi hade tillgång till. Barnens favorit var när Ola körde motorbåten och de fick åka efter i en liten gummi flotte. Vi hade tur med vädret så det blev mycket bad vid bryggan. guidad tur med buss i safariparken. Det blev en hel dag med fria aktiviteter på Kolmården med bl.a. kamelridning och delfinshow. Under lägret spelade vi mycket fotboll och barnen tyckte att studsmattan var en höjdare. På kvällarna så tittade vi på video och vi familjer hade möjlighet att prata och umgås. Vi hade ett litet möte där vi pratade om att slå ihop årsmötet och våran höstträff så att vi får fler medlemmar till årsmötet. Det kommer nu att bli en kombinerad vårträff och årsmöte i början av mars. Vi hoppas då att vi blir många och att vi får intressanta föreläsare. Har ni några önskemål om något ämne eller föreläsare så kontakta någon i styrelsen och ge förslag. Höstliga hälsningar Monica Svenningsson, vice redaktör. På fredagen tog vi en tur med buss till Kolmårdens djurpark, där fick vi också en

7 Martin tar sig en ridtur mellan pucklarna i Kolmårdens Djurpark. Bä bä svarta get... Bad vid bryggan i Högvalla...

8 Vacterlföreningen VACTERLFÖRENINGEN är en idell, politiskt och religiöst obunden riksförening som bildades Du kan även visa ditt stöd genom att köpa ett halssmycke i silver. Föreningen har som syfte att stödja barn och vuxna med VACTERL och deras anhöriga. Vi vill även sprida kunskap till sjukvårdspersonal och allmänhet om VACTERL. Det här nyhetsbrevet är ett sätt, men vi kommer gärna ut och föreläser och informerar om Vacterl om önskemål finns. VACTERLFÖRENINGEN välkomnar självklart de familjer vars barn endast har en eller två av missbildningarna som ingår i beskrivningen. Medlemsavgiften är 200 kronor/familj och år, som sätts in på föreningens postgiro Ange namn, adress och telefonnummer. Du kan även välja att bli stödmedlem genom att sätta in valfritt belopp och ange stödmedlem samt namn och adress. Det fina VACTERL-smycket finns till försäljning genom vår kassör Anneli Bengtsson ( ) och kostar 100:-. Smycket är tillverkat av silver och kedjan i silver medföljer. Mycket uppskattat och omtyckt och ett givet julklappstips! Höjden på smycket är 21 mm. Smycket är tillverkat i Söderala av Örjan Persson på Kyrkbydalens Fingjuteri. Som medlem får du vårt medlemsbrev 2-3 gånger/år, inbjudan till träffar, inbjudan till sommarläger m m. Hej allihop! Redaktörsrutan! Jag är så lycklig!! Jag har fått en ny dator att göra nyhetsbrevet på. Jag har nu även möjlighet att scanna i material, om ni inte har det digitalt. Med denna resurs hoppas jag kunna bistå med ett förbättrat nyhetsbrev, som kan användas ännu mer effektivt i vårt arbete, båda att sprida information externt, men även att skapa en ännu starkare samhörighet inom föreningen. Så skicka in artiklar, små notiser, foton, teckningar, tips och idéer till mig eller Monica, så ska vi försöka göra ett nyhetsbrev som alla kan få ut så mycket som möjligt av. Nästa manusstopp är den 1 februari 2004! Annette Johansson, redaktör anjo.2806@swipnet.se God Jul & Gott Nytt År Monica Sveningsson, vice redaktör monica.sveningsson@telia.com Vacterlföreningen Pg Adress: Lena, Edshammar, Storvreta

I Detta nummer: Berättelse och bilder ifrån årsmötet Inbjudan till sommarläger Pyssel sidan Ordförande har ordet. Nr 1 2007 Årgång 13

I Detta nummer: Berättelse och bilder ifrån årsmötet Inbjudan till sommarläger Pyssel sidan Ordförande har ordet. Nr 1 2007 Årgång 13 Nr 1 2007 Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Incheckning vid hotellet I Detta nummer: Berättelse och bilder ifrån årsmötet Inbjudan till sommarläger Pyssel sidan Ordförande har ordet 1 Innehåll

Läs mer

Nr 3 2007 Årgång 12. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Föräldrakraft som gratis medlemsförmån!

Nr 3 2007 Årgång 12. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Föräldrakraft som gratis medlemsförmån! Nr 3 2007 Årgång 12 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Föräldrakraft som gratis medlemsförmån! Vi har fått erbjudande om att få tidsskriften Föräldrakraft gratis under 2008. Föräldrakraft vänder sig till

Läs mer

Nr Årgång 12. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Sommarläger 2006 på Solvik utanför Torshälla. I Detta nummer:

Nr Årgång 12. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Sommarläger 2006 på Solvik utanför Torshälla. I Detta nummer: Nr 2 2006 Årgång 12 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Sommarläger 2006 på Solvik utanför Torshälla I Detta nummer: En berättelse från årets sommarläger Bildgalleri Pysselsidor Ordförande har ordet Ny Redaktör

Läs mer

E R L. I Detta nummer: Innehåll Sommarläger 2007 Pysselsidor Ordförande har ordet. Nr 2 2007 Årgång 13

E R L. I Detta nummer: Innehåll Sommarläger 2007 Pysselsidor Ordförande har ordet. Nr 2 2007 Årgång 13 Nr 2 2007 Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Höst numret denna gång görs på prov i färg. Läs och njut! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! Nya rutiner ang. medlemskap i vacterlföreningen. Medlemsavgiften

Läs mer

Nr Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen

Nr Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Nr 2 2008 Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen sommarläger på Steningegården 2008 I Detta nummer: KONTAKTPERSON Ring gärna våran kontaktperson som kan lyssna, svara på frågor, ge råd och etablera

Läs mer

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Inspirationshäfte Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av ROLIGA RAMAR PAPP-PYSSEL MÅLA PÅ KLÄDER SÖTA SMYCKEN HÄFTIGA HANDAVTRYCK FINURLIGA FIGURER PILLIGT PYSSEL

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts sid 1 av5 Påskpyssel! Till en påskhare behöver du: En sax Lite bomull Färgade papper Vitt papper, svart/blyerts sid 2 av5 Gör så här: 1 2 3 Börja med att mäta upp och klippa ut en bit färgat papper (jag

Läs mer

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Påskpyssel Roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av Påskbild med handavtryck 1. Tryck din hand mot Giant Washable inkpad och sedan mot det vita pappret. 2. Gör samma sak med tummen,

Läs mer

Team Ortped klinik Birgittas berättelse Pysselsidor Ordförande har ordet

Team Ortped klinik Birgittas berättelse Pysselsidor Ordförande har ordet Nr 3 2006 Årgång 12 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Birgittas berättelse från Solvik. Sid 5 Team Ortoped Klinik Sid 3-4 OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! Klotter-Planket utgår pga platsbrist ÅRSMÖTE

Läs mer

Nr 1 2004 Årgång 10. Nyhetsbrev från Vacterlföreingen Ansvarig utgivare: Håkan Angeldahl

Nr 1 2004 Årgång 10. Nyhetsbrev från Vacterlföreingen Ansvarig utgivare: Håkan Angeldahl VCY r 1 2004 rgång 10 yhetsbrev från Vacterlföreingen nsvarig utgivare: Håkan ngeldahl edaktör: nnette Johansson, Vice redaktör: Monika venningsson Det omöjliga tar bara lite längre tid... Han är 39 år,

Läs mer

Söta änglar med guldlockar

Söta änglar med guldlockar SK-0025 Söta änglar med guldlockar Den här gången innehåller ditt paket material till att göra fint julpynt. Du får två söta trädockor som du målar och dekorerar med vingar, guldlockar, glitterlim mm.

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

VACTERLNYTT Nyhetsbrev från Vacterlföreningen

VACTERLNYTT Nyhetsbrev från Vacterlföreningen VACTERL-shop Alla beställningar och funderingar kan göras genom kontakt med Weronika på weronika@vacterl.com om inget annat anges vid respektive vara. OBS! Frakt tillkommer på samtliga varor. VACTERLNYTT

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går in genom näsan och ner till magen. Alfred har en liten

Läs mer

Nutricia 2018 Material_28

Nutricia 2018 Material_28 www.alltomsondnaring.se Nutricia 2018 Material_28 MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR 02 ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Fräcka ramar och söta små askar!

Fräcka ramar och söta små askar! SK-0062 Spara dina små saker i en liten ask! Kanske har du små saker som du vill förvara på ett speciellt ställe utan att de kommer bort? Den här gången får du göra egna fina askar som kan dekoreras och

Läs mer

VACTERLNYTT Nyhetsbrev från Vacterlföreningen

VACTERLNYTT Nyhetsbrev från Vacterlföreningen VACTERL-shop Alla beställningar och funderingar kan göras genom kontakt med Weronika på weronika@vacterl.com om inget annat anges vid respektive vara. OBS! Frakt tillkommer på samtliga varor. VACTERLNYTT

Läs mer

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv.

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Hiv är ett virus

Läs mer

HÖRDABLADET Nr.5/2018 Utgivare Hörda byförening Ansvarig: Anna-Lena Ljungberg

HÖRDABLADET Nr.5/2018 Utgivare Hörda byförening Ansvarig: Anna-Lena Ljungberg HÖRDABLADET Nr.5/2018 Utgivare Hörda byförening Ansvarig: Anna-Lena Ljungberg E-mail: anna-lena.ljungberg@ljungby.se Hej alla! Nu är det dags för höstrusk förhoppningsvis med hög mysfaktor samt även vinter

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN.

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN. Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! www.colorona.se COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 1-Forma figur Snöglob Steg 3-Häll i sand&vatten Glasburk med lock Silky Clay Ugn Ugnsduk Quartz

Läs mer

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Om du fått en gammal blå cykelsadel, börja med den. Ta isär den en smula för att se hur den är gjord. Sprätta loss plymen i tyll och se om

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER 2016

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER 2016 INSPIRATIONSHÄFTE VINTER 2016 Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 3-Limma löven Ängel-tavla Steg 4-Lacka Canvastavla Mix Blank Penslar Löv Steg

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

Medlemsblad Maj 2017

Medlemsblad Maj 2017 Medlemsblad Maj 2017 Medlemsutskick Får du vårt medlemsbrev via epost? För en miljövänligare kommunikation och för att underlätta kontakten med våra medlemmar efterlyses din epost-adress. Skicka det gärna

Läs mer

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER 2O18 NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Ystad/Skåne: 29 jun 2 jul (7 17 år), Avesta/Dalarna: 17 2O aug (18 3O år), Örnsköldsvik/Västernorrland 24 27 aug (18 3O år) LÄGER FÖR

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2. Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2. Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2 SKAPA MED TOARULLAR! Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Noshörning Äggkartong Mix blank Papper Modelling

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! Trevlig helg! V 47 APT 9 dec Glöm inte varma kläder denna vecka Vernissage 28 november Kl. 14.30-16.30 STJÄRNAN Veckans höjdpunkt

Läs mer

VACTERLNYTT. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Vacterlnytt nr 4 2010. Forskningsstudie om radial dysplasi. Närståendekurs - Jag vill ju så väl

VACTERLNYTT. Nyhetsbrev från Vacterlföreningen. Vacterlnytt nr 4 2010. Forskningsstudie om radial dysplasi. Närståendekurs - Jag vill ju så väl VACTERLNYTT Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Forskningsstudie om radial dysplasi Närståendekurs - Jag vill ju så väl Årets julklapp Julpyssel Nr 4 2010 - Årgång 151 Vacterlnytt nr 4 2010 Vad är Vacterl?

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

Kungliga kycklingar. barnsidor

Kungliga kycklingar. barnsidor Kungliga kycklingar De här charmiga kycklingarna är gjorda av styrolit och papperslera. De passar bra som dekoration i fönstret på ditt rum t ex.vi visar flera olika alternativ välj ut en favorit eller

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

ANVÄND DIN STOPP-KRAFT

ANVÄND DIN STOPP-KRAFT målarbok ANVÄND DIN STOPP-KRAFT MIN TUR! STOPP! Slit inte! Du kan använda den när jag är klar. Använd din Stopp-kraft genom att göra ett staket med dina händer och med en stark, tydlig röst säga STOPP

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba och Ivar som är tvillingar och går i samma klass. Det är snart jullov och mamma berättar att morbror Nils inte kommer till julen. Ebba

Läs mer

PÅ ANSTALTEN FOSIE KRIM: VÅRD

PÅ ANSTALTEN FOSIE KRIM: VÅRD Till dig som ska på besök hos oss PÅ ANSTALTEN FOSIE KRIM: VÅRD TILL DIG SOM ÄR BARN Du är inte ensam. På nästan varje skola och i varje bostadsområde finns det barn som också har en mamma, pappa eller

Läs mer

PÅ ANSTALTEN SKÄNNINGE KRIM: VÅRD

PÅ ANSTALTEN SKÄNNINGE KRIM: VÅRD Till dig som ska på besök hos oss PÅ ANSTALTEN SKÄNNINGE KRIM: VÅRD TILL DIG SOM ÄR BARN Du är inte ensam. På nästan varje skola och i varje bostadsområde finns det barn som också har en mamma, pappa eller

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

För att få till fina former på dina djur är det bra att tänka på att klippa bort överflödig sömsmån innan du vänder rätt.

För att få till fina former på dina djur är det bra att tänka på att klippa bort överflödig sömsmån innan du vänder rätt. 6 Trådriktning = riktningen som trådarna i väven i tyget har. Riktningen spelar ingen roll om du syr i fleece, men är viktig att tänka på om du väljer ett annat material. Väljer du ett vävt tyg måste alla

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Nallen Tandpetare (bryt av de vassa ändarna) 1. Placera en limklick på en stor pompom, stick

Läs mer

PÅ HÄKTET HELSINGBORG KRIM: VÅRD

PÅ HÄKTET HELSINGBORG KRIM: VÅRD Till dig som ska på besök hos oss PÅ HÄKTET HELSINGBORG KRIM: VÅRD TILL DIG SOM ÄR BARN Du är inte ensam. På nästan varje skola och i varje bostadsområde finns det barn som också har en mamma, pappa eller

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Klara, färdiga, gå! Elevmaterial. Kapitel 1 Sammansatta ord PIA HAGMAR SIDAN 1. Namn:

Klara, färdiga, gå! Elevmaterial. Kapitel 1 Sammansatta ord PIA HAGMAR SIDAN 1. Namn: PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Sammansatta ord Det svenska språket är fullt med sammansatta ord. Para ihop vilka ord som hör ihop genom att dra streck mellan dem. arbets baken ner ärmen

Läs mer

augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner!

augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner! augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner! Klippan-sektioner tycker ni det är ett konstigt ord? Sektion, det betyder en grupp som är en del av en förening. Klippan är en del av FUB. Det går bra att säga

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Nr 2 2013. Vilda. - övergivna eller inte? PYSSEL! LÄSARFOTON

Nr 2 2013. Vilda. - övergivna eller inte? PYSSEL! LÄSARFOTON N KLUBBE Nr 2 2013 Vilda djurungar - övergivna eller inte? PYSSEL! LÄSARFOTON 1 H ej! brevlådan Nu är det äntligen tid för lite sommarledighet och soliga dagar! Vi hoppas att du fått möjligheten att se

Läs mer

PROVTAGNING PÅ BARN. En liten handbok för barn och föräldrar

PROVTAGNING PÅ BARN. En liten handbok för barn och föräldrar PROVTAGNING PÅ BARN En liten handbok för barn och föräldrar Innehåll: Välkommen till laboratoriet Vad är blod? Blodprovstagning Blodprovstagning från fingerspetsen Magiskt plåster Hjärtfilm eller EKG 2:a

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Stöd och nya kontakter Varje sommar sedan 2011 hålls anhörigläger utanför Avesta i Dalarna för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder.

Läs mer

Anhörigstöd - Barn som anhörig

Anhörigstöd - Barn som anhörig Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Uppmärksamma, information, råd och stöd... 2 Delaktighet... 4 Före besöket... 4 Direkt före besöket (enhetens personal)...

Läs mer

SPORTLOV! För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar!

SPORTLOV! För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar! snämnden SPORTLOV! Aktiviteter i samarbete mellan Älmhults föreningar och Kultur- och Fritidsnämnden För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar! Postadress Box 500, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Klara Andersson, hästägare

Klara Andersson, hästägare PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför sålde ridskolan Sigge? 2. Vad heter Klaras nya häst? Frågor mellan raderna

Läs mer

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Påskpyssel Roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av Påskpinne 1. Blanda valfria kulörer med Mix Blank 2. Tryck ut färg på en skärbräda och rulla pinnen i färgen. 3. Låt torka 4.

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP TRÄDTANTEN Figuren på bilderna är ca 14 cm hög. Den är virkad med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 3 3,5 mm. Glasögonen är virkade i något tunnare garn. Till figuren behövs också: stoppning eventuellt

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Vacterl syndrom. Synonymer: VATER

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Vacterl syndrom. Synonymer: VATER 6--9 Synonymer: VATER Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Vacterl syndrom Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid

Läs mer

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Februari Medlemsblad nr 5

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Februari Medlemsblad nr 5 Hjärtbladet Medlemsblad nr 5 Februari 2018 Vi tar vid där sjukvården slutar! 1 Ordförande har Ordet! Hej alla, Tänk att det gått ett helt år sedan jag valdes och trädde in som ordförande för föreningen

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Sällsynt övergång Riksförbundet Sällsynta diagnoser www.sallsyntadiagnoser.se/verksamhet/overgangsprojektet/ Steg 1 BREVET Inbjudan till tjänsten som överlämnas av barnläkare till ungdomen Hej! Nu kan

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Ulrika Ferm, Margaretha Jenholt Nolbris, Annikki Jonsson, Petra Linnsand och Stefan Nilsson, 2014

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Candy Minnemoria s restaurang. Föreställningen handlar om Ellen och Siri som söker efter

Läs mer

KALLELSE ÅRSMÖTE 2015

KALLELSE ÅRSMÖTE 2015 KALLELSE ÅRSMÖTE 2015 Medlemmar i Blåsippans samfällighetsförening kallas härmed till årsmöte. Onsdagen den 18 mars kl 19:00 i Furubergsskolans matsal. Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer

MEDLEMSINFORMATION

MEDLEMSINFORMATION MEDLEMSINFORMATION 1 2018 Reeli Bendiksen, ledamot i lokalföreningens styrelse, gick bort 14 januari i år. Reeli blev medlem i föreningen 2006 och valdes in som ersättare i styrelsen 2010. Reeli blev 83

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. Kola och knäck 1. Vilken dag var den sista dagen före jullovet? 2. Vem firade Ebba och Ivar jul med varje år? 3. Varför kommer inte morbror Nils och firar jul

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Billy Bläckfisk får ett stick

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Billy Bläckfisk får ett stick I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Billy Bläckfisk får ett stick 1 1 Den här sagan finns som film också I Barnavdelningen på 1177 Vårdguidens webbplats finns

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Medlemsmotioner Dagordningen, punkt 7: Övriga förslag Inklusive föreningsstyrelsens förslag till beslut Medlemsmotioner

Läs mer

Läxa nummer 1 klass 3

Läxa nummer 1 klass 3 Läxa nummer 1 klass 3 Skriv ditt namn i triangeln som ett konstverk! Det här är din läxbok för klass 3. Du kommer att få en läxa i veckan. Där det står X skriver du vilket tal X är under eller över X:et.

Läs mer

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för 2017 Detta händer i december Har du vägarna förbi, kom gärna upp och ta en kopp kaffe/te. Våra öppettider: måndag, tisdag, torsdag 10-16 och fredagar 10-15.

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn -Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar- Innehållsförteckning EEG eller undersökning av hjärnans elektriska

Läs mer

Kontaktvägar. Esofagusatresi. För mer information

Kontaktvägar. Esofagusatresi. För mer information Kontaktvägar Vid akuta besvär vänd er i första hand till er läkare på hemorten. Vid allmänna frågor om diagnosen och uppföljning kontakta: Esofagusatresimottagningen, Akademiska Barnsjukhuset Jessica Sundberg,

Läs mer

TEXT-HÄFTE. Hej alla hopp & poppare!

TEXT-HÄFTE. Hej alla hopp & poppare! TEXT-HÄFTE Hej alla hopp & poppare! Här är texterna till skivan Hopp och pop på bondgården med Smultron & Sång och kompisen katten Tiger. Om man vill, kan man göra rörelser till sångerna och följa sångtexterna.

Läs mer