Anförande av Robert Boije på EUkommissionens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anförande av Robert Boije på EUkommissionens"

Transkript

1 Anförande av Robert Boije på EUkommissionens frukostseminarium 19 maj Hej! Jag heter Robert Boije och är chefsekonom på Riksrevisionen. Tack för att jag fått komma hit idag för att kommentera ministerrådets rekommendationer till Sverige. Jag tänkte inleda med att kommentera några av EU-kommissionens analyser och slutsatser i det arbetsdokument från februari som ligger till grund för rådets rekommendationer. Därefter tänkte jag kommentera rådets rekommendationer för att avslutningsvis ta upp några problem i svensk ekonomi som oroar Riksrevisionen och som inte har fått så mycket utrymme i kommissionens arbetsdokument eller i rådets rekommendationer. Låt mig börja med arbetsdokumentet. EU-kommissionens iakttagelser Det är en fröjd att läsa EU-kommissionens arbetsdokument. Det ger en mycket bra och pedagogisk bild av läget i svensk ekonomi med både bredd och djup. Den sätter också fingret på flera styrkor och svagheter i svensk ekonomi. EU-kommissionen pekar i sin analys på att de ekonomiska utsikterna mätt utifrån BNP-tillväxten kommer att var goda de närmaste åren. Utvecklingen drivs till stor del av en ökande inhemsk efterfrågan till följd av ökade offentliga utgifter i kölvattnet av det stora flyktingmottagandet och ökade bostadsinvesteringar i bostadsbristens spår. 1 ( 9 )

2 Den till synes positiva slutsatsen grumlas dock av att BNP-tillväxten per capita kommer att vara långsammare de kommande åren än det historiska genomsnittet. Huvudförklaringen till det är den stora flyktingmigrationen till Sverige. Räknat i förhållande till folkmängden är Sverige det land som tagit emot flest flyktingar av alla EU-länder. Utvecklingen av den svenska arbetskraftskostnaden bedöms inte utgöra något stort hinder för konkurrenskraften utan har utvecklats i linje med våra viktigaste handelsländer. Låg inflation och en svag krona har bidragit till ett fortsatt stabilt överskott i bytesbalansen. Däremot pekar EU-kommissionen på att de allt sämre skolresultaten på sikt kan bidra till att äventyra både Sveriges konkurrenskraft och innovationskapacitet. EU-kommissionen bedömer att arbetsmarknaden fungerar väl i Sverige mätt utifrån den internationellt sett höga sysselsättningsgraden. Samtidigt konstateras att arbetsmarknadsläget är svårt bland unga lågutbildade och personer med utländsk bakgrund. Det offentlig-finansiella läget bedöms som gott på medellång sikt och Sverige bedöms leva upp till reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten. Det stora flyktingmottagandet bedöms utgöra en stor belastning för de offentliga finanserna på kort sikt. Men EU-kommissionen påpekar samtidigt att en lyckosam integration på längre sikt kan öka de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet då den minskar det offentlig-finansiella problemen med en åldrande befolkning och krympande arbetskraft. EU-kommissionen pekar ut bostadsmarknaden och hushållens skulder som en betydande makroekonomisk obalans i Sverige. Obalansen bedöms ha uppkommit som ett resultat av kraftigt stigande bostadspriser orsakat av låga räntor, höga skatteincitament till skuldsättning och ett begränsat bostadsutbud. 2 ( 9 )

3 Rådets rekommendationer är samhällsekonomiskt välgrundade Riksrevisionen delar i allt väsentligt de bedömningar EU-kommissionen gör av läget i svensk ekonomi och även bedömningarna av de makroekonomiska obalanserna. På basis av de analyser EU-kommissionen gör i arbetsdokumentet, ger rådet i år följande rekommendationer till Sverige: Minska skatteincitamenten till skuldsättning genom att antingen stegvis minska ränteavdragen eller höja den löpande fastighetsbeskattningen Tillse att Finansinspektionen har mandat att vid behov snabbt kunna implementera nya åtgärder för att värna den finansiella stabiliteten Skapa starkare incitament till nya bostadsinvesteringar och en mer effektivt fungerande (rörlig) bostadsmarknad genom en översyn av kapitalvinstbeskattningen och genom att införa mer marknadsbestämda hyror. Hur ska man då se på dessa rekommendationer? Sänkta ränteavdrag eller höjd fastighetsskatt För det första kan man konstatera att de rekommendationer som rådet ger Sveriges regering även framförts av en rad andra aktörer. Bedömt utifrån strikt samhällsekonomiska bevekelsegrunder är rådets rekommendationer välgrundade. Kombinationen av generösa ränteavdrag och låg fastighetsskatt (kommunal fastighetsavgift) ger precis som rådet säger skatteincitament till ökad skuldsättning. Idag har vi en nettobeskattning av ägda bostäder som i praktiken subventionerar boende i egna hem och bostadsrätter och som gör att det i många fall är mer förmånligt att placera kapital i ägda bostäder än i andra kapitaltillgångar. Det bidrar också till att snedvrida kapitalallokeringen i ekonomin. 3 ( 9 )

4 Men när det gäller just fastighetsskatten så finns det väl kanske inte någon skatt som varit föremål för fler utredningar och politisk turbulens, vilket visar att frågan är politiskt mycket svårhanterad. Finansinspektionens mandat Riksrevisionen delar helt rådets syn att Finansinspektionens legala mandat måste stärkas. Finansinspektionen tilldelades 2013 ansvaret för makrotillsynen. Men Finansinspektionens förslag på införande av amorteringskrav på bolån stötte genast på patrull. Trots att Finansinspektionen tilldelats ansvaret visade det sig att de legala förutsättningarna, grundade på den s.k. sundhetsparagrafen, inte ansågs tillräckliga. Nu har lagen har ändrats så att Finansinspektionen har tillstånd att införa just ett amorteringskrav på bolån, men någon generell befogenhet har inte införts i lagen. Riksrevisionen framförde redan i en granskning 2011 att innebörden av sundhetskravet enligt 6 kap. 4 lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse borde ses över och förtydligas. 1 Och det är en rekommendation som kvarstår från vår sida. Översyn av kapitalvinstbeskattningen Det finns också, som rådet rekommenderar, skäl att se över kapitalvinstbeskattningen för bostäder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. När fastighetsskatten togs bort och ersattes med en takad kommunal fastighetsavgift sjönk skatteintäkterna. För att finansiera intäktsbortfallet begränsades uppskovsmöjligheten samtidigt som skattesatsen höjdes något. Uppskovsbeloppet påfördes dessutom en schablonränta som beskattas. Den här omläggningen har sannolikt bidragit till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Införandet av amorteringskravet, som bara gäller nya lån, kommer dessutom att förstärka inlåsningseffekterna. 1 RiR 2011:9, Myndigheternas insatser för finansiell stabilitet. 4 ( 9 )

5 Det är därför rimligt att beskattningen av kapitalvinster på bostäder ses över. Exakt hur det ska göras måste dock prövas noga. Att bara sänka skattesatsen på kapitalvinster på bostäder utan hänsyn tagen till utformningen av övrig kapitalvinstbeskattning och den löpande beskattningen av bostäder är inte något som Riksrevisionen rekommenderar. Det är viktigt att se skattesystemet ur ett helhetsperspektiv. Som ett alternativ till sänkt kapitalvinstskatt föreslår EU-kommissionen i arbetsdokumentet att det gamla systemet med uppskov istället införs igen och görs något mer generöst. Det minskar också inlåsningseffekterna men utan stora ingrepp i befintligt skattesystem. Marknadshyror Av rådets rekommendationer är, vid sidan av höjd fastighetsskatt, en stegvis avveckling av hyresregleringen av allt att döma den åtgärd som förefaller vara svårast politiskt att hantera. Jag tänkte därför ägna den frågan särskild uppmärksamhet. Det nuvarande hyresregleringssystemet bruksvärdeshyressystemet har funnits sedan 1968 men har justerats i olika omgångar över tiden. Oavsett vad man politiskt anser om hyresregleringens vara eller icke vara så är det viktigt att ha klart för sig vilka effekter hyresregleringen har på bostadsmarknaden. Som alla prisregleringar skapar hyresregleringen ett efterfrågeöverskott på hyresrätter då marknadshyrorna ligger över den reglerade hyresnivån. Så länge hyresregleringen på hyresbostäder finns kvar och det samtidigt finns en parallell marknad med fri prissättning på bostadsrätter och småhus kommer byggherrarna alltid att vara mer intresserade av att bygga bostadsrätter och småhus än hyresrätter. Systemet med presumtionshyror som infördes 2006 löser inte det problemet. Det ger under vissa förutsättningar förvisso möjlighet för hyresvärd och hyresgästorganisation att komma överens om en mer marknadsbaserad hyra som avviker från bruksvärdeshyran för nyproducerade hyresrätter. Men den gäller bara för de första 15 åren. Det innebär att avkastningen på hyresrätter inte blir densamma som vid nyproduktion av bostadsrätter och småhus. Trots införande av 5 ( 9 )

6 presumtionshyror har byggherrarna därmed fortfarande större incitament att bygga bostadsrätter och småhus. Tre argument som brukar framföras mot ett borttagande av hyresregleringen är 1) att den behövs av fördelningspolitiska skäl, 2) för att garantera hyresgäster besittningsskydd och 3) för att minska segregeringen. Hur ska man se på dessa argument? Hyresregleringen ger i viss utsträckning möjlighet för hushåll med lägre inkomster att kunna hyra lägenheter i attraktiva lägen som annars bara mer välbemedlade hushåll hade kunnat göra. Den ger också ett besittningsskydd då hyran inte kan öka hur mycket som helst efter det att man har fått ett hyreskontrakt. Men kötiderna är väldigt långa till hyresrätter i de mest attraktiva lägena och skapar också handel med svartkontrakt. Och i många fall är dessutom rätt kontakter viktigare än kötid för att få ett hyreskontrakt. Så länge byggherrarna på grund av hyresregleringen är mer intresserade av att bygga bostadsrätter och småhus kommer hyresregleringen på lång sikt inte bidra till vare sig minskad segregation eller bättre fördelningsprofil. Med fri prissättning på bostadsrätter och småhus och en hyresreglering på hyresrätter kommer betydligt fler bostadsrätter och småhus produceras än hyresrätter. Dessutom har det på grund av hyresregleringen varit mer förmånligt för många fastighetsägare att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. För att köpa en bostad behövs dessutom kapital. Och förmögenhetsfördelningen är betydligt mer skev i Sverige än inkomstfördelningen. Sammantaget innebär allt detta att de fördelningspolitiska problem och den boendesegregering man vill undvika med hyresregleringen på kort sikt i stor utsträckning ändå uppstår på lång sikt. Ur ett fördelningspolitiskt perspektiv utgör behovet av besittningsskydd däremot ett tungt argument mot en helt fri prissättning på hyresrätter för dem som redan har ett hyreskontrakt. Med en helt fri hyressättning skulle många riskera att behöva lämna sina hem vid en kraftig hyreshöjning. Assar Lindbeck har föreslagit att det problemet skulle kunna lösas genom en fri 6 ( 9 )

7 hyressättning vid tillträdet men att hyrorna sedan räknas upp med maximalt inflationen plus 2 procent. Det finns sammanfattningsvis goda samhällsekonomiska motiv till de rekommendationer rådet ger Sverige. Men några av dem är politiskt mycket svårhanterliga. Några problemområden i svensk ekonomi som EU-kommissionen och rådet kunde lyft tydligare Avslutningsvis vill jag ta upp några problemområden i svensk ekonomi som oroar Riksrevisionen och som gärna kunde ha fått lite större uppmärksamhet i EU-kommissionens underlagsdokument och rådets rekommendationer. Ett första sådant problem är betydande kompetensförsörjningsproblem de kommande åren inom den offentliga sektorn. Sveriges kommuner och landsting (SKL) bedömer att det de närmaste tio åren behöver rekryteras mer än en halv miljon nya medarbetare till den offentligt finansierade välfärdssektorn. Två tredjedelar av dessa behövs för att kompensera pensionsavgångar. En tredjedel utgörs av ökad efterfrågan till följd av den demografiska utvecklingen. Med koppling till EU-kommissions oro för fallande svenska skolresultat är bristen på lärare särskilt alarmerande. Fram till 2020 behöver skolan rekrytera fler än lärare. Inom matematik och naturvetenskapliga ämnen är lärarbristen mycket svår. Skolverket bedömer att lärare behöver examineras inom de här ämnena fram till år Samtidigt ligger prognosen från UKÄ på 3000 personer. Vi talar alltså om en brist på lärare. Problemen inom kompetensförsörjningen leder till viktiga följdfrågor inom flera olika politiska sakområden. Det gäller till exempel dimensioneringen av olika utbildningar, löneutvecklingen för kommun- och landstingsanställda, arbetsmiljöfrågor, statens stöd till kommunsektorn och hållbarheten i de offentliga finanserna. 7 ( 9 )

8 Låt mig avsluta med just frågan om de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet. EU-kommissionen nämner i princip bara den åldrande befolkningen som en faktor som påverkar de offentliga finansernas hållbarhet på sikt. Men det finns fler faktorer som riskerar att sätta press uppåt på de offentliga utgifterna: Den senaste tidens ökande antal sjukskrivningar är en sådan faktor. Flera långtidsutredningar och SNS konjunkturråd har visat att en ökande efterfrågan på offentligt finansierade välfärdstjänster och en låg produktivitetsökning, relativt den privata sektorn, i kommunoch landstingssektorn riskerar att pressa de offentliga utgifterna uppåt. Fallande pensioner som andel av slutlönen och ett kraftigt stigande antal garantipensionärer riskerar att sätta press på politiska beslut som ökar de offentliga utgifterna för pensioner. Kompetensförsörjningsproblemen för kommun- och landstingssektorn riskerar att leda till betydande löneökningar och framtvinga höjda kommunala skatter och/eller statsbidrag. Med en fortsatt dålig integration riskerar bidragskostnaderna för personer med utländsk bakgrund att stiga kraftigt till följd av den stora asylmottagningen. I en bilaga till Långtidsutredningen 2015 görs bedömningen att Sverige kommer ha ett genomsnittligt underskott i de offentliga finanserna fram till mitten av 2040-talet om sysselsättningsgapet mellan inhemskt- och utländsk födda personer kvarstår. Det säkerhetspolitiska läget riskerar att sätta press uppåt på försvarsutgifterna. Den stora bristen på bostäder i våra storstadsområden riskerar också att leda till kraftigt stigande offentliga utgifter. Antingen i form subventioner till bostadsbyggande eller i form av infrastruktur för möjliggörande av bostadsproduktion. 8 ( 9 )

9 Det finns således flera stora utgiftsrisker de kommande åren som oroar Riksrevisionen. Hållbarheten i det offentliga åtagandet och de offentliga finanserna är en av de viktigaste övergripande utgångspunkterna för Riksrevisionens granskningar. Tack för ordet! 9 ( 9 )

VILKA REFORMFÖRSLAG FINNS FÖR EN MER DYNAMISK BOSTADSMARKNAD HENRIK TUFVESSON FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM

VILKA REFORMFÖRSLAG FINNS FÖR EN MER DYNAMISK BOSTADSMARKNAD HENRIK TUFVESSON FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM VILKA REFORMFÖRSLAG FINNS FÖR EN MER DYNAMISK BOSTADSMARKNAD HENRIK TUFVESSON FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM PROBLEMBILDEN VÄLKÄND Kraftig urbanisering städerna växer Bostadsbrist särskilt hyresrätter i centrala

Läs mer

Finansinspektionen och makrotillsynen

Finansinspektionen och makrotillsynen ANFÖRANDE Datum: 2015-03-18 Talare: Martin Andersson Möte: Affärsvärldens Bank och Finans Outlook Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35

Läs mer

En kommentar till Finanspolitiska rådets rapport om marknadshyror. Pär Svanberg

En kommentar till Finanspolitiska rådets rapport om marknadshyror. Pär Svanberg En kommentar till Finanspolitiska rådets rapport om marknadshyror Pär Svanberg par.svanberg@hyresgastforeningen.se Vad är det för marknad? Rätten till bostad är inskriven i 2 av regeringsformen av en anledning:

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2015,

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2015, EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.5.2015 COM(2015) 276 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2015, med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2018

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2018 COM(2018) 426 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2018 med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

Bostadsmarknaden i Sverige är reformer nödvändiga? ÅSA HANSSON

Bostadsmarknaden i Sverige är reformer nödvändiga? ÅSA HANSSON Bostadsmarknaden i Sverige är reformer nödvändiga? ÅSA HANSSON Många problem på bostadsmarknaden Bostadsbrist? Brist på hyresrätter lågt byggande av billiga hyresrätter Ineffektivt utnyttjande av befintligt

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2016,

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2016, EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2016) XXX draft Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2016, med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar

Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar 1 (6) Handläggare Datum PS 2014-01-13 Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar Bostadsbeskattningskommittén har nu lämnat sitt betänkande (SOU 2014:1). Bostadsbeskattningskommittén

Läs mer

En skattereform för hyresrätten

En skattereform för hyresrätten 1 (6) En skattereform för hyresrätten Sammanfattning Hyresgästföreningen utvecklar i denna promemoria förslag på en skattereform för hyresrätten. Med denna reform skulle de ekonomiska villkoren för hyresrätten

Läs mer

2015-09-10 Dnr 2015:1392

2015-09-10 Dnr 2015:1392 2015-09-10 Dnr 2015:1392 Vad är den offentligfinansiella effekten av att både avskaffa uppskovsräntan på kapitalvinstskatten, samt maxgränsen för uppskov vid försäljning av privatbostäder? Anta att förändringen

Läs mer

Konferens om bostadspolitiken

Konferens om bostadspolitiken Konferens om bostadspolitiken 2019-06-13 Friare hyressättning och likformig beskattning Särskild studie i finanspolitik 2019:1 Rapportens innehåll Förslag om friare hyressättning Förslag om likformig bostadsbeskattning

Läs mer

EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN. Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige

EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN. Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige Bakgrund till Europa 2020-strategin och den europeiska planeringsterminen Den europeiska terminen,

Läs mer

Svensk finanspolitik 2017 Sammanfattning 1

Svensk finanspolitik 2017 Sammanfattning 1 Svensk finanspolitik 2017 Sammanfattning 1 Sammanfattning Huvuduppgiften för Finanspolitiska rådet är att följa upp och bedöma måluppfyllelsen i finanspolitiken och den ekonomiska politiken. Våra viktigaste

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. November 2015

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. November 2015 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna November 2015 Sammanfattning Kraftigt ökade utgifter för migration och integration BNP över sin potentiella nivå 2017 Utgiftstaket klaras men marginalerna

Läs mer

9263/15 ul/mv,gw 1 DG B 3A - DG G 1A

9263/15 ul/mv,gw 1 DG B 3A - DG G 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 15 juni 2015 (OR. en) 9263/15 UEM 198 ECOFIN 404 SOC 366 COMPET 278 ENV 361 EDUC 184 RECH 175 ENER 218 JAI 380 EMPL 239 NOT från: till: Komm. dok. nr: Ärende: Rådets

Läs mer

Ekonomin, räntorna och fastigheterna vart är vi på väg? Fastighetsvärlden, den 2 juni 2016

Ekonomin, räntorna och fastigheterna vart är vi på väg? Fastighetsvärlden, den 2 juni 2016 Ekonomin, räntorna och fastigheterna vart är vi på väg? Fastighetsvärlden, den 2 juni 2016 Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick Inflationsmålet är värt att försvara Ett gemensamt ankare för pris-

Läs mer

Hur ska den framtida välfärden finansieras? Lars Calmfors Lärarförsäkringar 19/

Hur ska den framtida välfärden finansieras? Lars Calmfors Lärarförsäkringar 19/ Hur ska den framtida välfärden finansieras? Lars Calmfors Lärarförsäkringar 19/10-2016 Uppläggning 1. Principiellt om finansieringsutmaningarna för den offentliga sektorn 2. Bedömningar av möjligheterna

Läs mer

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Promemoria 2012-04-12 Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Den globala skuldkrisen har påverkat också Sverige. Tillväxten har dämpats och arbetsmarknaden har försämrats. Det råder

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport 2016

Finanspolitiska rådets rapport 2016 Finanspolitiska rådets rapport 216 John Hassler (ordförande) Yvonne Gustavsson (vice ordförande) Hilde C. Bjørnland Harry Flam Cecilia Hermansson Oskar Nordström Skans 1 Stabiliseringspolitiken Stark tillväxt

Läs mer

En bostadspolitik för byggande, rimliga boendekostnader och starkt boendeinflytande

En bostadspolitik för byggande, rimliga boendekostnader och starkt boendeinflytande En bostadspolitik för byggande, rimliga boendekostnader och starkt boendeinflytande Hyresgästernas Boendetrygghet på Bostadsvrålet 17 maj 2014 Ragnar von Malmborg 17 maj 2014 Hyresgästernas Boendetrygghet

Läs mer

Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror

Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror 1 DEN SVENSKA MODELLEN FÖR HYRESSÄTTNING När hyresregleringen skulle ersättas i slutet av 1960-talet lanserades bruksvärdessystemet

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1

Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1 Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1 Sammanfattning Huvuduppgiften för Finanspolitiska rådet är att följa upp och bedöma måluppfyllelsen i finanspolitiken och den ekonomiska politiken. De viktigaste

Läs mer

Svensk finanspolitik Sammanfattning 1

Svensk finanspolitik Sammanfattning 1 Svensk finanspolitik 2018 - Sammanfattning 1 Sammanfattning Huvuduppgiften för Finanspolitiska rådet är att följa upp och bedöma måluppfyllelsen i finanspolitiken och den ekonomiska politiken. Våra viktigaste

Läs mer

Förhandlingarna om den allmänna hyresnivåns utveckling under 2019

Förhandlingarna om den allmänna hyresnivåns utveckling under 2019 Förhandlingarna om den allmänna hyresnivåns utveckling under 019 SABOs och Fastighetsägarnas vägledning för de ortsvisa förhandlingarna Stockholm 018-09-06 Sammanfattning I denna promemoria presenteras

Läs mer

Hur finansierar vi framtidens välfärd? Robert Boije Samhällspolitisk chef, Saco

Hur finansierar vi framtidens välfärd? Robert Boije Samhällspolitisk chef, Saco Hur finansierar vi framtidens välfärd? Robert Boije Samhällspolitisk chef, Saco Frågeställningar 1. Vilka utmaningar står de offentliga utgifterna inför de kommande 10-15 åren? 2. Vad talar för ett oförändrat,

Läs mer

Yttrande i anledning av remiss beträffande promemorian Reformerad beskattning av bostäder, (Fi 2007/5113)

Yttrande i anledning av remiss beträffande promemorian Reformerad beskattning av bostäder, (Fi 2007/5113) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm Danderyd 2007-08-21 Yttrande i anledning av remiss beträffande promemorian Reformerad beskattning av bostäder, (Fi 2007/5113) Sammanfattning

Läs mer

Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport 2017

Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport 2017 Reflektioner på Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport 2017 Olof Johansson-Stenman Nationalekonomiska institutionen Handelshögskolan, Göteborgs universitet Mycket Positivt i rapporten, t ex:

Läs mer

Vilken roll ska hyresrätten spela i bostadsförsörjningen? Martin Hofverberg Chefsekonom Hyresgästföreningen SNS

Vilken roll ska hyresrätten spela i bostadsförsörjningen? Martin Hofverberg Chefsekonom Hyresgästföreningen SNS Vilken roll ska hyresrätten spela i bostadsförsörjningen? Martin Hofverberg Chefsekonom Hyresgästföreningen SNS 2018-05-15 Om bostadslotteriet skulle ha genomförts under en tidsperiod där det inte funnits

Läs mer

9230/16 mh/sk 1 DG B 3A - DG G 1A

9230/16 mh/sk 1 DG B 3A - DG G 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juni 2016 (OR. en) 9230/16 ECOFIN 470 UEM 216 SOC 334 EMPL 230 COMPET 304 ENV 349 EDUC 205 RECH 196 ENER 212 JAI 460 NOT från: till: Komm. dok. nr: Ärende: Rådets

Läs mer

Riksgälden och finansiell stabilitet. Riksgäldsdirektör Hans Lindblad 2015-10-23

Riksgälden och finansiell stabilitet. Riksgäldsdirektör Hans Lindblad 2015-10-23 Riksgälden och finansiell stabilitet Riksgäldsdirektör Hans Lindblad 2015-10-23 Riksgäldens roll och uppdrag Riksgälden spelar en viktig roll i samhällsekonomin och på finansmarknaden. Vår verksamhet bidrar

Läs mer

Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget

Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget SNS 21 augusti 2015 Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick Huvudbudskap Svensk ekonomi utvecklas positivt - expansiv penningpolitik stödjer

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport John Hassler Ordförande

Finanspolitiska rådets rapport John Hassler Ordförande Finanspolitiska rådets rapport 2016 John Hassler Ordförande Stabiliseringspolitiken Stark tillväxt 2015. Sverige är på väg in i en högkonjunktur redan i år. Offentliga budgeten har förstärkts betydligt

Läs mer

Ska vi oroas av hushållens skulder?

Ska vi oroas av hushållens skulder? Disponibelinkomsterna har ökat snabbare än bostadspriserna sedan finanskrisen 31 procent (inkomster) jämfört med 22 procent (priser) 12 Disponibel inkomst i relation till bostadspriser 11 Index 237:3=1

Läs mer

FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK. Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker

FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK. Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker DISPOSITION + Bostadspolitikens historia + Dagens politik Fokus unga Generella villkor + Slutsats 2 BACKA

Läs mer

9314/17 aal/ehe/np 1 DG B 1C - DG G 1A

9314/17 aal/ehe/np 1 DG B 1C - DG G 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 12 juni 2017 (OR. en) 9314/17 NOT från: till: Rådets generalsekretariat ECOFIN 416 UEM 165 SOC 396 EMPL 310 COMPET 413 ENV 512 EDUC 240 RECH 196 ENER 235 JAI 495 Ständiga

Läs mer

Ekonomiska läget och aktuell penningpolitik - Fastighetsägarnas frukostseminarium 6 november 2015. Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick

Ekonomiska läget och aktuell penningpolitik - Fastighetsägarnas frukostseminarium 6 november 2015. Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick Ekonomiska läget och aktuell penningpolitik - Fastighetsägarnas frukostseminarium 6 november 2015 Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick Inflationen stiger men behöver stöd i en osäker omvärld Återhämtningen

Läs mer

Hur ska bostadskrisen lösas?

Hur ska bostadskrisen lösas? Hur ska bostadskrisen lösas? Klas Eklund Byggbranschens valseminarium 5 september 2014 Lågt bostadsbyggande Antalet hyresrätter i Stockholm minskar Krisen och dess orsaker Bostadsbrist Blockerade flyttkedjor

Läs mer

Vad kan privata byggherrar bidra med i nyproduktion? Botrygg

Vad kan privata byggherrar bidra med i nyproduktion? Botrygg Vad kan privata byggherrar bidra med i nyproduktion? Botrygg Affordable housing Bostadsbidragen stått stilla sedan 1990-talet Större klyftor Vi vill erbjuda de ekonomiskt svaga samma chans Sänker byggkostnaderna

Läs mer

BOSTAD 2030 BOSTAD 2030 HUSHÅLLENS UTMANINGAR PÅ BOSTADSMARKNADEN. Lars Fredrik Andersson

BOSTAD 2030 BOSTAD 2030 HUSHÅLLENS UTMANINGAR PÅ BOSTADSMARKNADEN. Lars Fredrik Andersson HUSHÅLLENS UTMANINGAR PÅ BOSTADSMARKNADEN Behov och möjligheter Hushållens val Hur ser behoven av bostäder ut? Hur ser möjligheterna till bostäder ut? Hur förenliga är behov och möjligheter? Vi blir fler

Läs mer

Den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna

Den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna Fördjupning i Konjunkturläget mars 2 (Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget mars 2 121 FÖRDJUPNING Den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna Enligt Konjunkturinstitutets bedömning finns för

Läs mer

Ekonomiskt program för hyresrätten

Ekonomiskt program för hyresrätten 1 (6) Handläggare Datum PS 2011-09-26 Ekonomiskt program för hyresrätten Sammanfattning Hyresgästföreningen utvecklar i denna promemoria förslag på ett ekonomiskt program för hyresrätten. Med detta program

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi i januari 2010. Stockholm 2009-11-24

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi i januari 2010. Stockholm 2009-11-24 Pressmeddelande Stockholm 2009-11-24 Så blir din ekonomi i januari 2010 Har du jobb och dessutom bostadslån med rörlig ränta? Då tillhör du vinnarna. Är du däremot pensionär i hyresrätt går du på minus.

Läs mer

SNS konjunkturrådsrapport 2015

SNS konjunkturrådsrapport 2015 SNS konjunkturrådsrapport 2015 Finansminister Magdalena Andersson 15 januari 2015 Agenda Offentlig sektor Hushållen Företagen Kommentar till förslag Låg offentlig skuldsättning en styrka i svensk ekonomi

Läs mer

Statens budget och de offentliga finanserna November 2016

Statens budget och de offentliga finanserna November 2016 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna November 216 Sammanfattning Stark men avtagande BNP-tillväxt Finansiellt sparande runt nollstrecket trots stark sysselsättningsökning och stora skattehöjningar

Läs mer

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Fördjupning i Konjunkturläget juni 2(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 2 33 FÖRDJUPNING Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Ekonomisk-politiska

Läs mer

Bäste herren på täppan?

Bäste herren på täppan? Bäste herren på täppan? ESO 5/2 Markpolitiken Produktivitet Konkurrens God markanvändning Bostadsmysteriet Beståndspriser Mysteriet Byggande Lågt byggande vid höga beståndspriser Byggpriserna stiger Planprocessen

Läs mer

BOSTADSHYRES- MARKNADEN

BOSTADSHYRES- MARKNADEN Stockholm, mars 2014 Bokriskommittén ett initiativ för en bättre bostadsmarknad Bokriskommittén har i uppdrag att presentera konkreta förslag på reformer som kan få den svenska bostadsmarknaden i allmänhet

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Ett utmanat Sverige. Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/

Ett utmanat Sverige. Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/ Ett utmanat Sverige Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/11-2016 Utmaningar Konkurrenskraft och välståndsutveckling. Entreprenörskap Skola och kompetensförsörjning Bostadsmarknad och infrastruktur Finansiering

Läs mer

Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER

Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER 2 Sverige växer allt snabbare 2017:10 1923:6 1950:7 1969:8 2004:9 2051:12 2028:11 Var i Sverige kommer det

Läs mer

Ekonomiska läget och det senaste penningpolitiska beslutet

Ekonomiska läget och det senaste penningpolitiska beslutet Ekonomiska läget och det senaste penningpolitiska beslutet BNP Paribas Stockholm 20 november, 2014 Martin Flodén Vice riksbankschef Bättre konjunktur men för låg inflation Nollränta till mitten av 2016

Läs mer

Fungerande regler för andrahandsuthyrningen

Fungerande regler för andrahandsuthyrningen 2007 : 8 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Fungerande regler för andrahandsuthyrningen Sammanfattning Stockholms bostadsmarknad fungerar inte. Skatteregler och hyresreglering leder inte

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

Kommittédirektiv. En kommitté för ökad ekonomisk jämlikhet. Dir. 2018:74. Beslut vid regeringssammanträde den 2 augusti 2018

Kommittédirektiv. En kommitté för ökad ekonomisk jämlikhet. Dir. 2018:74. Beslut vid regeringssammanträde den 2 augusti 2018 Kommittédirektiv En kommitté för ökad ekonomisk jämlikhet Dir. 2018:74 Beslut vid regeringssammanträde den 2 augusti 2018 Sammanfattning En kommitté för ökad ekonomisk jämlikhet en jämlikhetskommission

Läs mer

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4 Bostadsutskottet: Motion gällande: Hur kan vi lösa bostadsbristen bland ungdomar i Stockholm? Inledning: Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist 1. Att ha en egen bostad är en självklarhet för många,

Läs mer

Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen

Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen Hyresbostadsmarknaden i Tyskland Hyresrätt är den vanligaste boendeformen De flesta hyresbostäderna ägs av privatpersoner Hyresrätten

Läs mer

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN ALLA HAR RÄTT TILL ETT BRA HEM Alla har rätt till ett bra hem. I hemmet lever vi våra liv. Där vilar vi, umgås, lagar och äter mat, studerar, arbetar, gör

Läs mer

Promemorian Nya skatteregler för företagssektorn (dnr. Fi2017/02752/Sl)

Promemorian Nya skatteregler för företagssektorn (dnr. Fi2017/02752/Sl) 2017-09-25 R E M I S S V A R Finansdepartementet FI Dnr 17-10113 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Beslut om kontracykliskt buffertvärde 2015-09-07 BESLUT FI Dnr 15-11646 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Läs mer

Åtgärder mot risker med hushållens skuldsättning

Åtgärder mot risker med hushållens skuldsättning ANFÖRANDE Datum: 2015-11-19 Talare: Erik Thedéen Möte: SNS: Bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Det aktuella läget för den finansiella stabiliteten

Det aktuella läget för den finansiella stabiliteten Det aktuella läget för den finansiella stabiliteten Hans Lindblad Riksgäldsdirektör Finansutskottet, Sveriges riksdag 5 februari 2019 Lågt pris på risk globalt kan skapa finansiella obalanser Den finansiella

Läs mer

Amorteringskraven: Felaktiga grunder och negativa effekter

Amorteringskraven: Felaktiga grunder och negativa effekter Amorteringskraven: Felaktiga grunder och negativa effekter Lars E.O. Svensson Stockholm School of Economics, CEPR, and NBER Web: larseosvensson.se Email: Leosven@gmail.com Stockholms Handelskammare 27

Läs mer

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Den orörliga bostadsmarknaden

Den orörliga bostadsmarknaden Den orörliga bostadsmarknaden Lunchseminarium hos Fastighetsägarna 2016-05-17 Maria Pleiborn WSPs rapport Skriven på uppdrag av Fastighetsägarna WSP ansvarar för analyser och slutsatser Skriven av Anna

Läs mer

Sammanfattning. Inlaga 2015.indd 9 2014-12-17 11:02

Sammanfattning. Inlaga 2015.indd 9 2014-12-17 11:02 Sammanfattning Skulder skapar möjligheter: en entreprenör kan realisera sina idéer och ett ungt hushåll kan köpa sin första bostad. Men skulder kan också begränsa möjligheter: entreprenörens projekt kan

Läs mer

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2008.09.02 1.0 Anna Bjärenlöv Stadskontoret Strategisk utveckling Detta PM avser att kortfattat redogöra

Läs mer

Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin

Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin Statssekreterare Erik Thedéen 22 november 213 1, IMF: Gradvis ljusning i tillväxtutsikterna BNP-tillväxt, prognos från 213 8, 6, 4, 2,, -2, -4, EU27 USA

Läs mer

Vad betyder regeringsöverenskommelsen från bostadssynpunkt? Överenskommelsen. En diskussion av överenskommelsen och en redovisning av vad som saknas.

Vad betyder regeringsöverenskommelsen från bostadssynpunkt? Överenskommelsen. En diskussion av överenskommelsen och en redovisning av vad som saknas. 13 januari 2019 1(5). Vad betyder regeringsöverenskommelsen från bostadssynpunkt? En diskussion av överenskommelsen och en redovisning av vad som saknas. Överenskommelsen 4. En omfattande skattereform

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.474.289 Förväntad BNP-utveckling +/- 0 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet 8,8 % Bostadsbyggande

Läs mer

Investeringsbidraget sänkte byggkostnaderna

Investeringsbidraget sänkte byggkostnaderna 1 (5) Handläggare Datum SB 2010-02-05 Investeringsbidraget sänkte byggkostnaderna Frågeställning Hade de villkorade investeringsbidrag som gavs till byggande av hyresrätter i bristorter någon effekt på

Läs mer

Rapport 2015-08-23. Fler bostäder och mer marknad Reformagenda för en ny bostadsmarknad

Rapport 2015-08-23. Fler bostäder och mer marknad Reformagenda för en ny bostadsmarknad Rapport 2015-08-23 Fler bostäder och mer marknad Reformagenda för en ny bostadsmarknad Reformagenda för en ny bostadsmarknad Sammanfattning Folkpartiet liberalernas partiledning har beslutat om tolv punkter

Läs mer

Sveriges möjligheter att finansiera och genomföra försvarssatsningar. Lars Calmfors FOI 21/3-2017

Sveriges möjligheter att finansiera och genomföra försvarssatsningar. Lars Calmfors FOI 21/3-2017 Sveriges möjligheter att finansiera och genomföra försvarssatsningar Lars Calmfors FOI 21/3-2017 Disposition 1. Storleken på försvarssatsningarna 2. Låne- eller skattefinansiering 3. Andra krav på de offentliga

Läs mer

Bostadsutskottets motion

Bostadsutskottets motion Matilda Bolin Bostadsutskottet Ungdomsparlamentet Bostadsutskottets motion Hur ska Stockholms kommun arbeta för att utöka utbudet av lägenheter som unga har råd med (18-26 år): Situationsbeskrivning I

Läs mer

SOCIAL BOSTADSPOLITIK. SNS, 22 februari 2018 Lennart Weiss Kommersiell direktör

SOCIAL BOSTADSPOLITIK. SNS, 22 februari 2018 Lennart Weiss Kommersiell direktör SOCIAL BOSTADSPOLITIK SNS, 22 februari 2018 Lennart Weiss Kommersiell direktör Social bostadspolitik Alla människor ska kunna efterfråga en god bostad till rimliga kostnader, i hela landet. 2 27.02.2018

Läs mer

bygg med närodlad tillväxt

bygg med närodlad tillväxt bygg med närodlad tillväxt stämmoprogram Partistämman 2015 Bygg med närodlad tillväxt En hållbar utveckling och tillväxt med fler jobb, växande företag och resultat för miljön förutsätter att det finns

Läs mer

Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången

Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången Hej allesammans! Jag heter Robert Boije och är chefsekonom på Riksrevisionen. Temat

Läs mer

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2018-05-03 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Exploateringskontoret får som

Läs mer

Konjunkturrådets rapport 2018

Konjunkturrådets rapport 2018 Konjunkturrådets rapport 2018 Finansminister Magdalena Andersson 17 januari 2018 Finansdepartementet 1 Bra och viktig rapport Den ekonomiska ojämlikheten i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv,

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Skattefria underhållsfonder. Rotavdrag för hyresrätter. Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter. Stärkt boendeinflytande vid ombyggnad

Skattefria underhållsfonder. Rotavdrag för hyresrätter. Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter. Stärkt boendeinflytande vid ombyggnad Minst 15 000 nybyggda varje år fram till 2016 den gemensamma boendemiljön Slopad fastighetsskatt för Rotavdrag för Minst 15 000 nybyggda varje år fram till 2016 den gemensamma boendemiljön Slopad fastighetsskatt

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.6.2019 COM(2019) 527 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2019 med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

Social Housing. Bostadsmötet. Tomas Johansson, 1 oktober 2014

Social Housing. Bostadsmötet. Tomas Johansson, 1 oktober 2014 Social Housing Bostadsmötet Tomas Johansson, 1 oktober 2014 Dagens ämne Social housing i några utvalda länder - Norge - Finland - Danmark - Tyskland - USA / New York Momsdirektivet Paralleller till den

Läs mer

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter Skattejämförelse småhus och bostadsrätter En jämförelse av skatter och avgifter vid köp, under boendetiden och vid försäljning av småhus/äganderätter och lägenheter/bostadsrätter i Sverige Villaägarnas

Läs mer

De normer, formella regler o organisationer som reglerar individers relationer till varandra kallas för institutioner

De normer, formella regler o organisationer som reglerar individers relationer till varandra kallas för institutioner De normer, formella regler o organisationer som reglerar individers relationer till varandra kallas för institutioner familjer, privatägda företag, stat, kommuner, landsting. socialförsäkringssektorn STATENS

Läs mer

Fler bostäder i Sverige

Fler bostäder i Sverige Fler bostäder i Sverige Stefan Löfven Åsa Romson Magdalena Andersson Gustav Fridolin 25 mars 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Maskot 2 Jobbstrategi Investera för framtiden Infrastruktur Bostäder Klimat Fler

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE

ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE I Sverige bor nära 10 miljoner människor. Befolkningen ökar, och störst är ökningen i storstadsregionerna. Idag lever och verkar närmare 25 % av Sveriges

Läs mer

Andrahandsuthyrning underlättar en trög bostadsmarknad

Andrahandsuthyrning underlättar en trög bostadsmarknad 2011 : 1 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Andrahandsuthyrning underlättar en trög bostadsmarknad Sammanfattning Det saknas 85 000 bostäder i Stockholms län, enligt preliminära siffror.

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Bostadsförsörjning i mindre kommuner

Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsmarknadsläget 2018 De lokala bostadsmarknadernas karaktär Kommuner med svag bostadsmarknad Med svag bostadsmarknad menas en marknad där efterfrågan på bostäder

Läs mer

Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån

Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen Dnr 2015/287 2015-04-20 Finansinspektionen Box 7821 103 97 STOCKHOLM Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån (FI Dnr 14-16628) Sammanfattning Riksgäldskontoret

Läs mer

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Kommunernas stora bostadsutmaningar Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Hur hanterar Sveriges kommuner bostadsförsörjningen för svaga grupper när det råder allmän bostadsbrist?

Läs mer

En hyresmarknad i kris FREDRIK KOPSCH

En hyresmarknad i kris FREDRIK KOPSCH En hyresmarknad i kris FREDRIK KOPSCH Vad ska jag prata om? Den svenska traditionen av hyresregleringar. Tre problem som skapats och sökt lösas: Bostadsbrist och långa köer Ombildningar Svarthandel En

Läs mer

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin.

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin. HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN 30 000 bostäder har byggts de senaste 5 åren. 75 000 hade behövts för att motsvara befolkningsökningen. 56 % eller mer än varannan

Läs mer

Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL

Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL Det går bra nu! Kommunernas preliminära resultat före extraordinära poster Ekonomirapporten maj 2017 Faktisk och potentiell sysselsättning

Läs mer