Tillsyn av scenutbildningar. inom Kompletterande utbildningar 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn av scenutbildningar. inom Kompletterande utbildningar 2014"

Transkript

1 Tillsyn av scenutbildningar inom Kompletterande utbildningar 2014

2 Förord Myndigheten för yrkeshögskolan har tillsynsansvar för kompletterande utbildningar (KU). I denna rapport redovisas resultatet av de tillsyner vi gjort under 2014 på utbildningar inom dans, teater, musik och skrivande. Årets tillsyner är en del av flera års arbete med att systematiskt granska utbildningarna inom utbildningsformen. Tillsynerna har genomförts med inriktning mot ett utbildningsområde i taget. Under 2013 omfattade tillsynen högskoleförberedande konstnärliga utbildningar och under 2014 har till synen fokuserat på scenutbildningar och hantverksutbildningar. Vår erfarenhet visar att tillsyn har stor betydelse, inte minst eftersom de flesta utbildningar vi granskat inte haft tillsyn på lång tid eller inte alls. I stort sett alla utbildningar vi granskat har fått kritik, men vi ser också att skolorna visar förståelse för kritiken och relativt snabbt gör förändringar för att följa regelverket. Tillsynen bidrar till att utbildningarna sker så som avsikten är i regelverket. Att tillsyn genomförs och visar på resultat är en viktig del för att skapa förtroende för kompletterande utbildningar som utbildningsform. Förordningen för KU-utbildningar är nu på väg att fasas ut och utbildningarna kommer vid halvårsskiftet 2015 att övergå i antingen den nya förordningen för konst- och kulturutbildningar eller i yrkeshögskoleutbildningar. Jag hoppas att denna rapport kommer att vara till nytta i arbetet med att utveckla utbildningarna, både under deras sista tid inom KU och i sin fortsättning i nya former. Rapporten har sammanställts av Fabian Zäll, Mona Thuresson, Dan Andersson och Anna Haglund. Hässleholm i mars 2015 Christer Bergqvist Avdelningschef Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2015/468 ISBN-nr:

3 1 (19) Datum: Innehåll 1 Sammanfattning Förutsättningar för tillsyn av Kompletterande utbildningar Bakgrund Uppgifter och mål för tillsyn Så gjorde vi Utbildningsområden inom KU Urval av utbildningar för tillsyn under Genomförande av årets tillsyner Granskningsresultat för scenutbildningar Utfärdad kritik vid tillsynerna: Nästan alla får kritik Elevernas syn på sin utbildning: Stor nöjdhet Skolornas syn: Tillsyn utvecklar utbildningarna Syftet med tillsynerna är tydligt Bemötande: En bra relation mellan myndighet och skolor Tillsynen har betydelse, men skolorna kritiska till mängden kritik Blev det som vi ville? Kan det bli bättre? Uppfyller tillsynen sina mål? Följer utbildningarna reglerna? Utvecklas kvaliteten i utbildningarna genom tillsyn? Används statsbidraget på rätt sätt? Kan tillsynerna bli bättre? Kan vi bli tydligare? Kan bemötandet bli bättre? Kan tillsynerna bli effektivare? Enkla åtgärder för att göra rätt som huvudman Elevavgifter Förändring av utbildningarnas innehåll och mål Kursplaner Ledningens ansvar och kvalitetsarbete Antal elever Lärar- och handledarledd tid... 19

4 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (19) 1 Sammanfattning Under våren 2014 har Myndigheten för yrkeshögskolan genomfört tillsyn på 37 utbildningar med inriktning mot scenkonst såsom musik, teater och dans, men även mot skrivande. Alla utbildningar utom en har fått kritik. De vanligaste områdena som fått kritik har varit brister i kursplaner eller brister i uppföljning och utvärdering. Andra områden som ofta fått kritik är elevavgifter och antagning. Alla identifierade brister har åtgärdats av utbildningarnas huvudmän. Myndigheten bedömer att tillsynerna har varit effektiva genom att identifiera brister och förbättra utbildningarna. Arbetssättet har fungerat väl i den meningen att skolorna har förstått hur vi arbetat och att skolorna uppger att de i stora drag varit nöjda med kontakten och bemötandet från myndigheten. Ett område som myndigheten däremot behöver se över är hur eller om kritik ska utfärdas till utbildningar som snabbt och lätt kunnat åtgärda brister. Huvuddelen av scenutbildningarna som haft tillsyn förväntas övergå till den nya konstoch kulturförordningen. Den kritik vi framfört är i huvudsak relevant även för utbildningarna efter övergången. Därför har vi valt att fortsätta med tillsyn kontinuerligt i väntan på att den nya förordningen träder i kraft, men med prioritering av kritikområden som förväntas vara aktuella även under den nya förordningen. I slutet av den här rapporten har vi tagit upp ett stort antal punkter som kan vara till hjälp för utbildningarnas huvudmän, att göra rätt från början. Punkterna är anpassade för den nya förordningen och kommenterar även skillnaderna. Tillsyn av scenutbildningar är en del av myndighetens arbete med att systematiskt granska samtliga utbildningsområden inom kompletterande utbildningar. Under 2013 granskades högskoleförberedande konstutbildningar och under hösten 2014 till våren 2015 granskas de hantverksutbildningar som förväntas övergå till den nya förordningen för konst- och kulturutbildningar 1 som ersätter KU-förordningen 2. Därmed är alla de tre största utbildningsområdena med utbildningar som får statsbidrag eller studiestöd granskade under perioden Kvar att granska är huvudsakligen utbildningar som enbart står under statlig tillsyn och vissa områden med färre utbildningar så som reklam och media. 1 Förordning (2013:871) om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar. 2 Förordningen (2000:521) om statligt stöd till kompletterande utbildningar.

5 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 3 (19) 2 Förutsättningar för tillsyn av Kompletterande utbildningar 2.1 Bakgrund Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppdrag att genomföra tillsyn på yrkeshögskoleutbildningar, kompletterande utbildningar och tolkutbildningar. I Yrkeshögskoleutbildningarna och tolkutbildningarna ska vi också granska kvaliteten. I denna rapport berättar vi om våra erfarenheter från de tillsyner som genomförts under våren 2014 på kompletterande utbildningar. Syftet är att förbättra myndighetens tillsynsarbete och att huvudmän ska kunna använda rapporten för att identifiera områden inom sina egna utbildningar där de kan arbeta förebyggande. Kompletterande utbildningar består av privat anordnade utbildningar som i vissa fall får statligt stöd genom statsbidrag och studiemedel, men i andra fall bara får stöd genom att stå under statlig tillsyn. För att en utbildning ska kunna bli studiemedelsberättigad krävs att den är värdefull från nationell synpunkt. Om en utbildning anses särskilt värdefull kan den också få statsbidrag. Kraven för att en utbildning ska anses som värdefull eller särskilt värdefull har till stor del, men inte uteslutande, att göra med att utbildningen anknyter till det konstnärliga och kulturella området. Det kan vara att en utbildning bidrar till att bevara det svenska kulturarvet eller traditionell yrkeskunskap, men också till exempel att den tillgodoser behovet inom smala yrkesområden. De utbildningar som bara står under statlig tillsyn och inte får vare sig statsbidrag eller är studiemedelsberättigande har inte några krav på sig att de ska vara värdefulla ur nationell synpunkt. De utbildningar som ingår här styrs av en betydligt enklare reglering och kan ha vilken inriktning som helst. KU-förordningen håller nu på att fasas ut. Huvudmännen har under hösten 2014 ansökt om att få bli antingen konst- och kulturutbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar. I denna rapport sammanställer vi resultatet av årets tillsyner av utbildningar med inriktning mot dans, musik, teater och skrivande. Med något enstaka undantag förväntas dessa utbildningar övergå till Konst- och kulturutbildningar. Vi menar att de synpunkter som myndigheten framför under tillsynerna till största delen även är relevanta för utbildningarna även efter att de övergått till den nya förordningen. De förbättringar som genomförs efter tillsyn är lika viktiga och värdefulla för utbildningarna efter övergången som för de utbildningsomgångar som nu går färdigt sin utbildning som KU-utbildningar.

6 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 4 (19) 2.2 Uppgifter och mål för tillsyn I myndighetens regleringsbrev 3 finns det två mål upptagna för tillsynsverksamheten: Utbildningarna inom myndighetens ansvarsområde ska hålla en hög och jämn kvalitet. Utbildningarna ska följa regelverket. Utifrån regleringsbrevet har myndigheten satt upp tre mål för tillsyner och kvalitetsgranskningar : Utbildningarna ska följa regler och beslut. Vi ska bidra till att utveckla kvaliteten i utbildningarna, genom att regelverket följs. Statsbidragen som utbildningarna får ska användas på rätt sätt. Genom tillsyn kontrollerar vi att utbildningarna bedrivs som de ska, det vill säga att de följer regler och beslut och att statsbidraget används på rätt sätt. Det innebär att vi säkerställer att utbildningarna bedrivs på samma sätt som de beskrivs i den ansökan som ligger till grund för beslutet att ge statligt stöd till utbildningen. Utbildningarna ska också bedrivas på ett rättssäkert sätt gentemot eleverna. Vi informerar också om det regelverk som finns, så att det ska vara lätt för huvudmännen att göra rätt. På så vis bidrar vi till kvaliteten i utbildningarna. Däremot har vi inte som uppgift att granska vilken kvalité som utbildningarna uppnår, till exempel den konstnärliga kvaliteten i utbildningen, eller i vilken mån den i övrigt når sina utbildningsmål. I myndighetens tillsynsstrategi anges två viktiga avgränsningar 5 : Myndighetens tillsyn ska inte omfatta värdering av en enskild utbildnings måluppfyllelse. Denna avgränsning tolkas som att de delar av förordningen som avser utbildningens mål inte ska vara föremål för tillsyn. Däremot kan uppgifter om sakförhållanden på området vara värdefulla bidrag till förståelsen för hur utbildningen fungerar. Myndighetens tillsyn ska inte omfatta värdering av en enskild utbildnings kvalitet. 6 3 Så gjorde vi 3.1 Utbildningsområden inom KU En genomgång av alla KU-utbildningar visar att hantverksutbildningar är ett av de större utbildningsområdena. Vissa av utbildningarna är mycket korta, ner till en vecka, och finns hos en och samma huvudman. Av de längre utbildningarna på ett år eller längre är det vanligt att två utbildningar hänger ihop och omfattar första och andra året eller två olika inriktningar. Därför kan det ibland gå att genomföra tillsyn på två olika utbildningar samtidigt. Detta gäller om de liknar varandra avseende mål och genomförande, och när de delar lärare och lokaler. 3 Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Myndigheten för yrkeshögskolan. 4 Arbetsplan 2014 Avdelningen för Tillsyn och Kvalitetsgranskning 5 Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan, diarienr YH 2012/ Denna avgränsning tolkas som att bedömning endast ska göras i termer av godtagbar eller ej godtagbar i relation till efterlevnad av regelverket och av huvudmannens åtagande. Däremot kan uppgifter om kvalitet vara värdefulla bidrag till förståelsen för hur utbildningen fungerar.

7 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 5 (19) Om man istället tittar på antalet huvudmän inom varje utbildningsområde, blir fördelningen jämnare. De flesta huvudmän återfinns inom hantverk, hälsa och kroppsvård, konst och scenutbildningar. Det är vanligt att en huvudman bara har utbildningar inom ett utbildningsområde. Utbildningsområdet hälsa och kroppsvård utmärker sig genom att mest omfatta utbildningar som bara står under statlig tillsyn. De får alltså inte statsbidrag och är inte studiemedelsberättigade. Hantverksutbildningarna är ofta kulturarvsbevarande. Konstutbildningarna utmärker sig genom att vara högskoleförberedande och genom att nästan alla utbildningar har statsbidrag. Scenutbildningarna är ofta yrkesförberedande. De flesta som utbildar sig inom till exempel dans går direkt ut i arbetslivet och inte till högskoleutbildningar. 3.2 Urval av utbildningar för tillsyn under 2014 Sedan 2013 har myndigheten arbetat utifrån att alla KU-utbildningar ska granskas vart femte år. Detta gäller oavsett vilken form av statligt stöd utbildningen får, d.v.s. om det har statsbidrag och/eller studiebidrag eller om de bara står under statlig tillsyn. Myndigheten har valt att genomföra tillsynerna för ett utbildningsområde i taget. KUutbildningar finns inom vitt skilda områden med olika villkor. Genom att tillsyna alla utbildningar inom ett utbildningsområde får vi ökad förståelse för utbildningarna i deras sammanhang. På så sätt ökar vi kvaliteten i de tillsyner vi genomför. Samtidigt kan vi lättare jämföra de olika tillsynerna. Under 2013 genomförde vi tillsyner på alla högskoleförberedande konstutbildningar. Under våren 2014 valde vi istället scenutbildningar, d.v.s. utbildningar inom dans, teater och musik. Även de få utbildningarna inom skrivande var med i urvalet. Sammanlagt fanns det 48 utbildningar inom området. Efter att vi sållat bort utbildningar som inte startat återstod 37 utbildningar. 3.3 Genomförande av årets tillsyner Tillsynen genomförs genom granskning av skriftligt material, telefonintervjuer och i vissa fall genom besök. Alla huvudmän skickade in en skriftlig redovisning med bland annat styrdokument och beslutsprotokoll. Vi genomförde också en elevenkät som används för att hitta områden där vi behöver ställa djupare frågor under tillsynen. 25 av utbildningarna valdes ut för besök. Besöken valdes ut för att få en spridning på olika huvudmän och inriktningar eller i något fall för att göra en fördjupad informationsinsamling på grund av identifierade problem. Om tillsynen genomförs med besök, träffar vi utbildningsledare, lärare och elever. Ofta är rektor, kvalitetsansvarig eller motsvarande också med. Vid telefonintervjuer sker dessa med utbildningsledare eller rektor och med en elevrepresentant och en lärare. Efter besöket eller telefonintervjuerna skriver vi en tjänsteanteckning och ett beslut. Beslutet kan innehålla kritik eller bara avsluta ärendet. Huvudmannen har också möjlighet att granska och lämna synpunkter på det faktaunderlag som ligger till grund för eventuell kritik. När vi hittar brister finns det två formuleringar i besluten utifrån hur allvarlig kritiken är, kritik och allvarlig kritik. Om huvudmannen får kritik ber vi normalt om en redovisning för hur bristerna åtgärdats. Myndigheten kan också lämna påtalanden i beslutet om saker som huvudmannen behöver hantera men som inte leder till kritik.

8 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 6 (19) 4 Granskningsresultat för scenutbildningar Utfärdad kritik vid tillsynerna: Nästan alla får kritik Under våren 2014 gjorde vi regelbundna tillsyner på 37 utbildningar fördelade på 16 skolor. Av de 37 utbildningarna fick 36 kritik på sammanlagt 116 punkter. 25 av utbildningarna fick besök i samband med tillsynen, vilket är betydligt fler än året innan, då bara 5 av 32 tillsyner skedde med besök. Antal kritikpunkter vid 37 KU-tillsyner våren 2014: Uppföljning och utvärdering Det ska finnas en fastställd plan för uppföljning och utvärdering. Kursplaner Det ska finnas godtagbara kursplaner. Elevavgifter Elevavgiften ska vara skälig och stämma med den som godkänts av myndigheten. Plan för kompetensutveckling Det ska finnas en fastställd plan för kompetensutveckling. Urval/antagning Det ska finnas fastställda och godtagbara inträdesvillkor och urvalsgrunder. Godtagbar plan Det ska finnas en godtagbar plan för utbildningens innehåll och mål. Årselevplatser Antalet elever ska inte överstiga beslutet. Elevinflytande Utbildningen ska främja elevinflytande. Lärarledda timmar Antalet lärarledda timmar ska stämma med ansökan. Lokaler/utrustning Lokaler/utrustning ska vara ändamålsenliga. Betyg/intyg Eleverna ska få betyg eller intyg som beskriver innehåll och mål. Tilläggsbidrag Tilläggsbidraget ska användas enligt ansökan Jämfört med de tillsyner som genomfördes 2013 har vi utfärdat dubbelt så mycket kritik. Tillsynerna 2013 av 32 högskoleförberedande konstnärliga utbildningar resulterade i 1,7 kritikpunkter per utbildning medan årets tillsyner av scenutbildningar resulterade i 3,2 kritikpunkter per utbildning. Utredarna har gått igenom årets kritik och diskuterat vad orsakerna till det ökade antalet kritikpunkter kan vara. Vi är ense om att det inte finns något som tyder på att urvalet av utbildningar kan förklara ökningen sedan förra året. Det finns ingenting som tyder på att

9 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 7 (19) scenutbildningarna generellt skulle vara sämre på att följa regelverket än förberedande konstnärliga utbildningar. Istället ser utredarna förändringar i vår metod som troliga förklaringar till den ökade kritiken. Antalet utbildningar som fått besök i samband med tillsynen har ökat från 5 till 25. Erfarenheterna från 2013 visar att tillsynsbesök ger betydligt fler kritikpunkter, eftersom det ger en bättre kunskap om utbildningen och bättre möjlighet för utredarna att upptäcka och härleda brister. Genom att vi möter fler människor får vi också fler kontaktytor och större underlag för att hitta brister. Det kan handla om situationer där intervjuerna med elever och lärare visar på brister som inte synts i materialet som utbildningen skickat till oss inför tillsyn, men där vi genom uppföljande frågor vid besöket ändå kan kartlägga brister. Under 2014 har vi också haft fler ställningstaganden att luta oss mot vilket gjort att vi gett kritik i fler fall än året innan. Året innan fick utbildningar inte kritik om de rättade till enklare brister under tillsynens gång genom komplettering. Under 2014 har de fått kritik ändå, men utan åtgärdskrav. Syftet med detta har varit att synliggöra brister och utvecklingsområden. Brister i plan för uppföljning och utvärdering samt brister i kursplaner har varit den vanligaste kritiken med 26 respektive 21 utbildningar som fått kritik. Det innebär att 74 respektive 60 procent av utbildningarna får kritik på dessa områden. Det är också samma punkter som fick mest kritik förra året, då en tredjedel av utbildningarna fick kritik för bister i sin plan för uppföljning och utvärdering och hälften av utbildningarna fick kritik för kursplaner. Kritik avseende elevavgifter, lärarnas kompetensutveckling och urval och antagning har ökat kraftigt från förra året från att gälla enstaka utbildningar till att gälla mer än var tredje utbildning. Många utbildningar har höjt elevavgifterna utan att ansöka om det hos myndigheten. Tidigare har huvudmannen kunnat slippa kritik genom att göra en anmälan om detta i samband med tillsynen, men från i år ger vi kritik om elevavgiften skiljer sig från myndighetens beslut om avgiftens nivå. Vad gäller urval och antagning har vi arbetat fram ställningstaganden under året som gör att vi ger mer kritik på området. I fem fall har vi kritiserat elevinflytande. Två av dessa fall har gällt allvarliga brister och har följts upp under året. 4.2 Elevernas syn på sin utbildning: Stor nöjdhet Vi har genomfört elevenkäter på alla utbildningar som fått tillsyn. Sammanlagt har 575 av 824 elever svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 70 procent. Syftet med enkäten är att få signaler om hur utbildningen fungerar och identifiera problemområden som vi behöver gå djupare in på vid tillsyn. Enkäten används inte för att dra direkta slutsatser under tillsynerna, utan som ett diskussionsunderlag. Skillnaderna mot förra årets enkäter som gick ut till 32 högskoleförberedande konstnärliga utbildningar är små. Den sammanvägda summeringen av alla områden vi frågar om i elevenkäten 2014 visar på en stor nöjdhet bland de 575 elever som svarat. De öppet formulerade svaren innehåller också många påståenden om att utbildningarna är mycket bra. Elevernas omdömen på de olika frågeområdena ser ungefär likadana ut båda åren, där uppföljning och kvalitetsarbete avviker negativt. Området innehåller frågor om utvärderingar, återkoppling av dessa och om hur synpunkter som kommer fram i utvärderingarna tas till vara. Utbildningen ska ha en fastställd plan för uppföljning och utvärdering. Utredarnas erfarenhet tyder på att de lägre siffrorna beror på att strukturerna för kvalitetsarbete faktiskt är svaga i många av utbildningarna och att det finns ett lågt medvetande om vad systematiskt kvalitetsarbetete är. Kvalitetssäkringen av

10 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 8 (19) utbildningarna är ofta informell och saknar strukturerade och systematiska inslag. Brister i detta har varit den enskilt vanligaste kritiken vid tillsynerna med 26 av 116 kritikpunkter. Området ordning och reda dras ned av att en av de fem frågorna inom området handlar om elevavgiften, som många elever tycker är för hög. Vi har kritiserat 17 utbildningar för brister vad gäller elevavgifter, men då för att de har ändrat avgifter utan att ansöka om detta hos oss. Om avgiften är skälig eller inte avgörs vid ansökan om ändring av avgiften Summering av frågeområden Scenutbildningar inom KU Elevenkät vid tillsyn 2014 Diagram 1: Sammanvägda svar för frågor inom respektive frågeområden, elevenkäter för scenutbildningar = Ej nöjd, 6 = Mycket nöjd. Vi frågar också om elevens samlade bedömning av utbildningen, till exempel om eleven kan rekommendera utbildningen till andra. Denna frågas allmänna karaktär gör att vi ser den som ett samlat omdöme för hela utbildningen. Svaren visar att eleverna i hög utsträckning tycker att den utbildning de själva går är så bra att de kan rekommendera den när de lägger samman utbildningens för- och nackdelar. Eleverna ger alltså ofta ett högt omdöme om sin utbildning, trots att vi ger kritik. Tillsynen sker utifrån regelverket och ansökan. Vi granskar ofta områden som eleverna inte möter direkt i sin utbildning. Särskilt gäller det brister som har att göra med förhållandet mellan huvudmannen och myndigheten.

11 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 9 (19) 6 Elevens samlade bedömning Utbildningen ger mig den kompetens som krävs för yrkesrollen. Utbildningen ökar mina chanser att komma in på fortsatt utbildning. Jag kan rekommendera utbildningen till andra. Diagram 2: Elevernas samlade bedömning av sina utbildningar, elevenkäter för scenutbildningar = Instämmer inte alls, 6 = Instämmer helt. Eleverna kan ge egna kommentarer i enkäten. I utbildningar där det funnits allvarliga problem har de flesta elever skrivit om detta, samtidigt som de flesta utbildningar utan problem har åtskilliga positiva kommentarer: En fantastisk skola där jag lärt mig mer än på något annat ställe, Det är en mycket varm och välkomnande atmosfär på skolan som inspirerar mig och hjälper mig att utvecklas och Väldigt nöjd med min utbildning. 4.3 Skolornas syn: Tillsyn utvecklar utbildningarna De 16 skolor som haft tillsyn på scenutbildningar har fått svara anonymt på frågor om hur de ser på tillsynen och genomförandet. Alla skolor har svarat. Frågorna gäller hur tydlig processen varit, hur man blivit bemött av myndigheten och hur man ser på tillsynens effektivitet. Samma undersökning gjordes 2013 med frågor till 20 huvudmän i samband med det årets tillsyner av högskoleförberedande konstnärliga utbildningar. Frågorna är de samma, men i år riktar vi istället enkäten direkt till kontaktpersonerna på de enskilda skolorna och inte till huvudmännen. De 11 huvudmän som berörs av årets urval har sin verksamhet förlagd på 16 skolor. En huvudman är hos oss den organisatoriskt ansvariga organisationen, medan en skola är den enskilda enheten på vilken utbildningen bedrivs. För vissa av utbildningarna finns den formella huvudmannen långt ifrån verksamheten, som i praktiken bedrivs av de enskilda skolorna utan större samverkan Syftet med tillsynerna är tydligt För att kunna genomföra tillsyn på ett bra sätt och för att tillsynen ska ge en positiv effekt är det viktigt att de som bedriver utbildningarna förstår syftet. Det är också viktigt att vi i både tal och skrift lyckas förklara vad tillsynen innebär och vad skolan förväntas göra i samband med tillsynen. På så sätt får vi en förutsägbarhet i vårt sätt att genomföra tillsyn. Skolorna ska kunna veta vad som händer och vad som kommer att ske. För att uppnå detta är det viktigt att vi

12 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 10 (19) informerar tydligt inför tillsyn. Då avdramatiserar vi också tillsynen och skapar bättre förutsättningar för att de vi möter ska känna förtroende för oss. Vi ställer två frågor som berör hur man förstått tillsynsprocessen och om syftet och instruktionerna varit tydliga. Här graderas svaren från 1 till 6, där 1 innebär att man inte alls håller med om påståendet och 6 innebär att man håller med helt. Svaren i år är väldigt lika svaren i 2013 års undersökning. I stort sett har alla svarat på den övre delen av skalan både vad gäller om syftet med tillsynen varit tydligt och om instruktionerna inför tillsynen varit tydliga. Vi tolkar det som att vi lyckats förklara vad tillsyn är och hur det går till. Med tanke på att utbildningarna bara med något undantag varit med om tillsyn tidigare tycker vi att det är ett bra resultat. Diagram 3: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar Skala 1 6 där 1 anger att man inte alls håller med.

13 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 11 (19) Diagram 4: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar Skala 1 6 där 1 anger att man inte alls håller med.

14 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 12 (19) Bemötande: En bra relation mellan myndighet och skolor För myndigheten är det viktigt att ha en respektfull och förtroendegivande relation med de skolor som bedriver KU-utbildningar. Vi ställer två frågor på området. De allra flesta utbildningsansvariga är nöjda, eller i huvudsak nöjda, med det bemötande de fått. De har svarat på den övre delen av skalan, mellan 4 och 6. Detta är något lägre siffror än Samtidigt kan vi konstatera att alla skolor som fått kritik tycker att de fått möjlighet att bemöta de synpunkter som kommit vid tillsynen. Året innan var det flera skolor som inte tyckte det, vilket ledde till att vi ändrade arbetssätt. Vi har blivit noggrannare med att kommunicera våra sammanfattande bedömningar på alla områden till huvudmännen innan vi fattar beslut. Vi har också varit tydligare när vi talat med huvudmännen och berättat vilka brister vi sett och hur vi kan komma att fatta beslut. Dessutom gör vi bedömningen att det ökade antalet besök har gjort det lättare att få en bra dialog med huvudmännen. Under övriga synpunkter har flera skolor gett exempel på hur de blivit väl bemötta av utredarna. Ett positivt och prestigelöst bemötande förenklade tillsynsprocessen och hjälpte utbildningarna att utvecklas. Vår slutsats är att bemötandet av skolorna fungerar väl, både i de samtal som förs och i den formella delen där skolorna har möjlighet att bemöta den kritik de får vid tillsynen. Vi tror att ett förbättrat arbetssätt gjort att det inte längre är några skolor som tycker att de inte fått bemöta myndighetens synpunkter i samband med tillsynen, vilket är vår slutsats av att ingen har svarat med de lägre svarsalternativen 1-3 på frågan om att bemöta synpunkter.

15 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 13 (19) Diagram 5: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar Skala 1 6 där 1 anger att man inte alls håller med.

16 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 14 (19) Diagram 6: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar Flera utbildningar har svarat att de inte fått några synpunkter vid tillsynen, trots att bara en utbildning inte fått kritik. Skala 1 6 där 1 anger att man inte alls håller med Tillsynen har betydelse, men skolorna kritiska till mängden kritik Tillsynen ska bidra till att regelverket följs och till en hög och jämn kvalitet på utbildningarna. Därför är det viktigt att den kritik vi ger vid tillsyn är korrekt. Vi ställer frågor till de ansvariga för utbildningarna om de håller med oss om den kritik vi ger. På så sätt vill vi se om det finns en samsyn mellan skolorna och myndigheten i den kritik vi ger. Om många av skolorna inte håller med om den kritik de får skulle det kunna vara en signal om brister hos oss, antingen vad gäller vår kritik eller i hur vi kommunicerat den. Vi ställer två frågor på området. På frågan om skolorna håller med om den kritik vi gett dem, håller de allra flesta i huvudsak med. Svaren ligger på den övre delen av skalan, mellan 4 och 6. Detta är ett liknande resultat som På frågan om tillsynen bidragit till att göra utbildningen bättre svarar de flesta också ja, men en stor grupp svarar att det bara är sant till viss del. Det är en stor skillnad mot resultatet 2013, då 81 procent svarade ja på samma fråga.

17 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 15 (19) Två skolor har under övriga synpunkter berättat att de upplever kritiken som petig och obefogad, och att den kunnat undvikas genom att vi istället berättat vad vi ville ha. Samtidigt ger fyra skolor exempel på hur utbildningen har gått framåt och utvecklats genom tillsynen. En skola har påpekat att tillsynen inneburit väldigt mycket arbete för dem. Vår slutsats är att den kritik vi gett upplevs vara befogad, men att skolorna har delade åsikter om i vilken utsträckning tillsynen bidragit till att göra utbildningen bättre. Det kan också finnas skäl att undersöka om vi gett kritik i för många fall där skolan kunnat komplettera ärendet under tillsynen. Diagram 7: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar Skala 1 6 där 1 anger att man inte alls håller med.

18 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 16 (19) Diagram 8: Svar från skolor som haft tillsyn på scenutbildningar 2014.

19 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 17 (19) 5 Blev det som vi ville? Kan det bli bättre? 5.1 Uppfyller tillsynen sina mål? Följer utbildningarna reglerna? Den stora mängden kritik som vi ger vid tillsyn med drygt 3 kritikpunkter per tillsyn visar att utbildningarna ofta inte följer regelverket fullt ut. Genom ändrade metoder har vi hittat och kritiserat fler brister per utbildning än tidigare år. Samtidigt tror vi att utbildningarnas regelefterlevnad på sikt förbättras genom att vi satt fokus på detta. Ett viktigt område för tillsynerna har varit att säkerställa elevernas rättssäkerhet. Samtidigt gäller mycket av kritiken mindre allvarliga punkter såsom formalia av administrativ karaktär och eleverna är generellt mycket nöjda med sina utbildningar. Det framgår av att eleverna i de enkäter vi skickar ut i genomsnitt ger fem av sex poäng på frågan om de kan rekommendera utbildningen till andra. Det finns också många personligt formulerade svar i elevenkäterna som visar på en hög nöjdhet bland eleverna och utredarna möter ofta mycket entusiastiska elevgrupper vid tillsynsbesöken. Denna höga grad av nöjdhet tyder på att problemen på utbildningarna i de flesta fall inte är så allvarliga. Utifrån detta menar vi att även om de flesta utbildningar inte följer regelverket fullt ut, så är det bara ett fåtal som bryter mot reglerna på ett sådant sätt att det allvarligt försämrar utbildningen Utvecklas kvaliteten i utbildningarna genom tillsyn? Vi ska bidra till att utveckla kvaliteten i utbildningarna genom vår tillsynsverksamhet. Det görs genom att säkerställa att utbildningarna följer det regelverk som finns. Scenutbildningarna i det aktuella urvalet har inte haft tillsyn tidigare. Genom att få möjlighet att identifiera och åtgärda bristerna tror vi att kvaliteten i utbildningarna har ökat. Också genom att uppmärksamma utbildningarnas genomförande kan vi starta processer som leder till bättre kvalitet. I enkäten till skolorna som haft tillsyn frågar vi om de tycker att tillsynen bidrar till att göra utbildningen bättre. Alla utom en skola svarar ja, eller till viss del. Denna anonyma självskattning tyder på att vår utgångspunkt att tillsyn förbättrar kvalitet är rimligt Används statsbidraget på rätt sätt? I de tillsyner vi gjort finns det inte några indikationer på att statsbidraget använts på fel sätt. Vi har särskilt tittat på hur tilläggsbidraget använts. Detta har ofta avsett merkostnader i form av utrustning, material och lokaler. Vi har inte hittat några brister i hur tilläggsbidraget använts. 5.2 Kan tillsynerna bli bättre? Tillsynsverksamheten ska leda till de tre målen regelefterlevnad, kvalitet i utbildningarna och att statsbidraget används rätt. För att vi ska nå dessa mål behövs tre saker: Effektiva tillsyner, bra bemötande och tydlig kommunikation. Det är också dessa tre saker vi frågar om i enkäten till huvudmännen Kan vi bli tydligare? Enkäten till huvudmännen visar att det är tydligt för de berörda vad syftet med tillsynerna är och att det material som skickats ut varit lätt att förstå. Ändå menar vi att detta är något vi kontinuerligt måste arbeta med.

20 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 18 (19) Det är utredarnas bedömning att den nya förordningen för konst- och kulturutbildningar är tydligare och enklare att förstå än KU-förordningen och att detta kommer att underlätta vår kommunikation Kan bemötandet bli bättre? Även det bemötande som huvudmännen får från utredarna får goda omdömen i huvudmannaenkäten. Det är utredarnas bedömning att det är lättare att bygga förtroendefulla relationer vid besök än vid tillsyn över telefon, även om detta tar mer tid. Samtidigt ska man vara medveten om att den goda relation vi bygger med huvudmännen alltid sker inom tillsynsuppdragets gränser. Det innebär att huvudmännen kan vara kritiska till utredarna och myndigheten i de fall som huvudmännen inte håller med om den kritik vi ger. Det gäller särskilt i de fall där vi gett allvarlig kritik som kunnat leda till stora konsekvenser för huvudmannen. Vi har fått kritik från en del huvudmän om att vi ger kritik på punkter som lätt hade kunnat kompletteras under tillsynsprocessen. Detta kan påverka hur bemötandet uppfattas. Vi tror också att det är viktigt för relationen med huvudmännen att utredarna kan svara på frågor om den nya förordningen och hur regelverket förändras Kan tillsynerna bli effektivare? Tillsynerna ska vara effektiva. En första bild av effektivitet får vi genom att se hur många brister som utbildningarna rättar till efter våra tillsyner. Mätt på detta sätt har effektiviteten ökat från 2013 eftersom vi ger nästan dubbelt så mycket kritik samtidigt som all kritik har lett till att huvudmannen rättat till de brister vi pekat på. Att bara se till antal kritikpunkter som åtgärdats har nackdelen att bristerna kan vara olika allvarliga. Ett bättre mått på effekten av tillsyn är hur kvaliteten i utbildningarna har förbättrats efter tillsynen. Detta är svårt att mäta, men vi lät huvudmännen göra en självskattning i huvudmannaenkäten med frågan om de tycker att tillsynen bidragit till att göra utbildningen bättre. 15 av 16 huvudmän svarar ja eller till viss del på frågan. Utredarna menar att det är viktigt att bygga en förtroendefull relation för att få effektiva tillsyner, då det ökar följsamheten och skapar bra förutsättningar för att göra rättsäkra utredningar. Därför är också besök viktiga för att skapa effektiva tillsyner, eftersom det ökar möjligheten att i detalj diskutera brister som upptäckts och att ställa följdfrågor. En skillnad med den nya förordningen är att utbildningarna under det nya regelverket kommer att ha utbildningsplaner. Vi tror att detta kommer att öka effektiviteten i tillsynerna, eftersom utbildningarna innan behövt följa många dussintals, eller ibland upp till 50, dokument och bilagor till gamla ansökningar och senare beslutade förändringar. Det har gjort att utbildningarna oavsiktligt har haft brister i förhållande till sina beslut och att tillsynerna varit svårutredda. För att tillsynerna ska vara effektiva är det också viktigt att urvalet för tillsyn utgår från en behovsanalys. Fram till nu har de tillsyner vi gjort normalt varit den första tillsynen som gjorts av myndigheten på den aktuella utbildningen. Det har därför varit viktigare att göra tillsyn på alla utbildningar snarare än att göra ett urval utifrån till exempel riskfaktorer. Fram till våren 2015 har vi granskat de stora utbildningsområdena konst, scen och hantverk. När utbildningar startar i den nya konst- och kulturförordningen efter sommaren 2015 behöver vi göra ett nytt urval av utbildningar som ska få tillsyn. Behovsanalysen ser nu annorlunda ut, eftersom de flesta utbildningar haft en första tillsyn som KUutbildningar. Vi planerar för 2015 att göra inledande tillsyner på ett urval av de utbildningar som går över till den nya förordningen. Vi behöver också ta ställning till hur vi ser på den kritik vi fått från ett par huvudmän, att vi ger kritik för brister som huvudmännen kunnat åtgärda genom komplettering av materialet under tillsynsarbetet.

21 MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 19 (19) 6 Enkla åtgärder för att göra rätt som huvudman Vi har sammanställt de vanligaste bristerna som orsakar kritik. Många av dessa är enkla för huvudmannen att åtgärda. De flesta av punkterna nedan har en liknande betydelse för utbildningar som ska ingå i den nya förordningen för konst- och kulturutbildningar. 6.1 Elevavgifter Elevavgifter ska inte överstiga det belopp som blivit godkänt av myndigheten, antingen i samband med ansökan eller efter senare ansökan om ändring. Om huvudmannen tänker höja avgiften, till exempel med en uppräkning för inflation, ska en ansökan om detta lämnas in till myndigheten. 6.2 Förändring av utbildningarnas innehåll och mål En utbildning ska följa sin plan för innehåll och mål enligt det beslut myndigheten fattat i samband med ansökan eller vid senare begäran om ändringar. Om senare ändringar ska göras, ska en begäran om ändring lämnas in. Planen för innehåll och mål ska vara godtagbar genom att den är tydlig och begriplig. I den nya förordningen ingår innehåll och mål i utbildningsplanen. 6.3 Kursplaner En utbildning består av kurser. En vanlig brist är att kurser blandas samman med olika projekt som är kursövergripande och att detta gör att det uppstår osäkerhet kring vilka utbildningsmoment som leder till ett betyg eller intyg och vilken del av utbildningen som en utvärdering gäller. Det är också vanligt att kurserna inte utvärderas eller att kursplanerna inte följs i utbildningen. För att vara godtagbar ska kursplanen vara tydlig och begriplig. För utbildningar i den nya förordningen kommer det att finnas en särskild föreskrift om vad kursplanerna ska innehålla. 6.4 Ledningens ansvar och kvalitetsarbete Rektor, styrelse, ledningsgrupp eller annan ledningsfunktion har ett ansvar för att leda utbildningen. Det finns ofta brister i ledningens ansvar för kvalitetsledning. Det är därför viktigt att säkerställa att ledningen har det underlag som krävs för att ta ansvar för utbildningens kvalitet. Det kan till exempel handla om systematiska utvärderingar. Det är viktigt att det finns en plan för uppföljning och utvärdering och att den följs. I den nya förordningen beskrivs kvalitetsarbetet istället i utbildningens utbildningsplan. Styrelsens och ledningsgruppens ansvar förtydligas också. 6.5 Antal elever Antalet elever får inte överstiga det antal som beviljats i beslut från myndigheten. Den nya förordningen innehåller nya och förenklade möjligheter att hantera studieuppehåll. 6.6 Lärar- och handledarledd tid Den lärar- och handledarledda tiden som utbildningen omfattar ska stämma med vad som beskrivs i ansökan eller i senare ändringar.

22 Myndigheten för yrkeshögskolan Box 145, Västerås, Sweden

Rapport om inledande tillsyn. av konst- och kulturutbildningar 2015

Rapport om inledande tillsyn. av konst- och kulturutbildningar 2015 Rapport om inledande tillsyn av konst- och kulturutbildningar 2015 1 (8) Datum: 2016-06-27 Innehåll 1 Konst- och kulturutbildningar... 2 2 Inledande tillsyn... 2 3 Urval... 2 4 Förberedande insatser...

Läs mer

Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan

Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (5) Diarienr: YH 2012/1691 Tillsynsstrategi Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan Gällande regelverk Myndighetens för yrkeshögskolans tillsynsstrategi tar sin utgångspunkt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar; SFS 2013:871 Utkom från trycket den 26 november 2013 utfärdad den 14 november 2013.

Läs mer

YH-forum 22 mars 2017

YH-forum 22 mars 2017 YH-forum 22 mars 2017 Christer Bergqvist, verksamhetschef Jenny Sörby, kommunikationschef Myndigheten för yrkeshögskolan Program Det går bra för yrkeshögskolan Vad har hänt sedan sist - vad är på gång

Läs mer

Tillsyn och kvalitetsgranskning inom yrkeshögskolan YH-dagen Stockholm

Tillsyn och kvalitetsgranskning inom yrkeshögskolan YH-dagen Stockholm Tillsyn och kvalitetsgranskning inom yrkeshögskolan YH-dagen Stockholm 2015-03-19 Kvalitetsgranskning inom yrkeshögskolan är sedan 2013 skild från tillsyn är myndighetsutövning riktar sig mot enskilda

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

Statistik över konst- och kulturutbildningar. Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar

Statistik över konst- och kulturutbildningar. Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar Statistik över konst- och kulturutbildningar Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar Februari 2015 1 (7) Datum: 2015-03-02 Inledning Konst- och kulturutbildningar 1 är en eftergymnasial

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller 1 (9) Förordningsförändringar från 2016-04-15 Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF) och i förordningen ( 2011:1162) med instruktion för Myndigheten

Läs mer

Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan

Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan 2019 Myndigheten för yrkeshögskolan Foto: Scandinav / Gert Olsson Diarienummer: MYH 2019/695 ISBN: 978-91-88619-57-0 YH2000,

Läs mer

Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan

Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan Om Mina anordnarsidor och den Inledande tillsynen Susann Bork & Ing-Marie Rosvall Söka användarkonto Fyll i blankett för ansökan om användarkonto

Läs mer

1 (8) Datum: 2010-11-12 Författare: Margareta Landh

1 (8) Datum: 2010-11-12 Författare: Margareta Landh 1 (8) Datum: 2010-11-12 Författare: Margareta Landh Sammanfattning av utredningen Konst, kultur, hantverk och flyg lyfter i yrkeshögskolan. Förutsättningar för att inordna kompletterande utbildningar i

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Inger Nordahl, Rafal Tomaszewski och Anne Christensen Stockholm 2016-04-07 Studiedokumentation Studiedokumentation

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolan ska i ett första steg

Myndigheten för yrkeshögskolan ska i ett första steg Regeringsbeslut I:20 2009-12-17 U2009/7341/SV Utbildningsdepartementet Myndigheten för yrkeshögskolan Box 145 721 05 VÄSTERÅS Uppdrag till Myndigheten för yrkeshögskolan att utreda förutsättningarna för

Läs mer

Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan

Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan Bilaga 3 Dnr 31-2011-1450 Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan I denna bilaga redovisas resultatet av den enkät som Riksrevisionen sänt ut till samtliga huvudmän

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Resultat av kvalitetsgranskning av konst- och kulturutbildningar Granskningsrapport 2018

Resultat av kvalitetsgranskning av konst- och kulturutbildningar Granskningsrapport 2018 Resultat av kvalitetsgranskning av konst- och kulturutbildningar 2018 Granskningsrapport 2018 Förord I denna rapport presenteras det samlade resultatet av myndighetens kvalitetsgranskningar av konst- och

Läs mer

Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan

Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan Bilaga 2 Dnr 31-2011-1450 Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan I denna bilaga redovisas resultatet av den enkät som Riksrevisionen sänt ut till samtliga rektorer

Läs mer

Myndighetens syn på. Lärande i arbete

Myndighetens syn på. Lärande i arbete Myndighetens syn på Lärande i arbete 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-07-6 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på lärande i arbete

Läs mer

Överföring av kompletterande utbildningar till nya regelverk. Återrapportering 2014

Överföring av kompletterande utbildningar till nya regelverk. Återrapportering 2014 Överföring av kompletterande utbildningar till nya regelverk Återrapportering 2014 1 (14) Datum: 2014-03-28 Dnr MYH 2013/3556 Margareta Landh Överföring av kompletterande utbildningar till nya regelverk

Läs mer

Tillsyn inom yrkeshögskolan. yhmyndigheten.se

Tillsyn inom yrkeshögskolan. yhmyndigheten.se Tillsyn inom yrkeshögskolan 19 utredare, 2 administratörer, 2 jurister Avdelningen för tillsyn och kvalitetsgranskning Vi ska utöva tillsyn över utbildningarna inom vårt verksamhetsområde. Vi ska säkerställa

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan Myndigheten för yrkeshögskolan Presentation om konst- och kulturutbildningar Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag Konst- och kulturutbildningar Besluta om vilka utbildningar som ska beviljas stöd (statsbidrag

Läs mer

Strategi för kvalitetsgranskning av yrkeshögskoleutbildningar

Strategi för kvalitetsgranskning av yrkeshögskoleutbildningar YH2000, v1.4, 2013-03-05 1 (6) Dnr: MYH 2014/4132 Beslutad av GD 2015-03-03 Strategi för kvalitetsgranskning av yrkeshögskoleutbildningar Uppdrag Enligt myndighetens instruktion ska myndigheten granska

Läs mer

Tillträde till yrkeshögskolan

Tillträde till yrkeshögskolan Tillträde till yrkeshögskolan Presentation av en ny handbok YH-väst 2015-10-09 A. Bernharth Tillträde till utbildningen - en vanlig kritikpunkt vid tillsynen av YH Bland annat därför kom...... regeringsuppdraget

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund s enkätundersökning år 2019 riktad till vårdnadshavare som har barn i kommunal och fristående förskola eller pedagogisk omsorg. Sammanfattning Resultaten visar att vårdnadshavare generellt sett är nöjda

Läs mer

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Utbildningen genomförs av Plushögskolan på uppdrag av YHF (Yrkeshögskoleförbundet) som tagit fram kursplanerna utifrån de kunskapsmål som krävs

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Nordmalings kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun 2(14) Uppföljning av tillsyn i Nordmalings kommun genomförde tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar Granskningsrapport 2016

Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar Granskningsrapport 2016 Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar 2016 Granskningsrapport 2016 Förord Denna rapport innehåller det samlade resultatet från myndighetens kvalitetsgranskningar av konst- och kulturutbildningar

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Rapport 2012:4 Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har i denna granskning sett flera

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag

Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag Vad gör Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Regelbunden kvalitetsgranskning Tematisk kvalitetsgranskning Anmälningar Tillstånd Regelbunden

Läs mer

Metodprövning gällande kvalitetsgranskning av tolkutbildning inom folkbildningen. Granskningsrapport 2019

Metodprövning gällande kvalitetsgranskning av tolkutbildning inom folkbildningen. Granskningsrapport 2019 Metodprövning gällande kvalitetsgranskning av tolkutbildning inom folkbildningen Granskningsrapport 2019 ISBN: 978-91-88619-70-9 Dnr: MYH 2019/2121 1 (12) Metodprövning gällande kvalitetsgranskning av

Läs mer

Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2)

Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2) Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2) Svarsalternativen stämmer ganska bra och stämmer mycket bra anses motsvara att påståendet stämmer. Den sammanlagda procentandel som svarat att påståendet stämmer

Läs mer

VERKSAMHET Myndighetens uppgifter framgår av förordningen(2011:1162) med instruktion för Myndigheten för yrkeshögskolan.

VERKSAMHET Myndighetens uppgifter framgår av förordningen(2011:1162) med instruktion för Myndigheten för yrkeshögskolan. Regeringsbeslut II:1 2014-11-13 U2014/6739/GV Utbildningsdepartementet Myndigheten för yrkeshögskolan Box 145 72105 Västerås Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Myndigheten för yrkeshögskolan Riksdagen

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Samverkan Övergripande mål: Förskola och hem Deluppgift: Föräldraenkät Ingela Nyberg, Barn- och utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Högskolebakgrund hos antagna till Ky- och Yh-utbildningar

Högskolebakgrund hos antagna till Ky- och Yh-utbildningar Analyser av utbildningar och studeranden med fokus på: Högskolebakgrund hos antagna till Ky- och Yh-utbildningar yhmyndigheten.se 1 (10) Datum: 2011-08-21 Diarienr: YH 2011/759 Analyser av utbildningar

Läs mer

Anvisningar till ansökan för kompletterande utbildningar

Anvisningar till ansökan för kompletterande utbildningar YH1000, v1.0, 2010-06-12 1 (12) Diarienr: YH 2011/451 Ansökningsomgång 2011 för kompletterande utbildning Anvisningar till ansökan för kompletterande utbildningar OBS! Webbformuläret för ansökan kan inte

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Bilaga 1 Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Innehåll Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande

Läs mer

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 1(6) Svarsdatum German Bender 2014-10-17 08-782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande U 2014/4373/GV Dnr 14-0061

Läs mer

Bilaga Riktlinjer för utövande av tillsynsansvar av fristående fritidshem, daterad

Bilaga Riktlinjer för utövande av tillsynsansvar av fristående fritidshem, daterad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-24 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/00871-6.4.3 Barn- och utbildningsförvaltningen Anna Åkerström Epost: anna.akerstrom@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Riktlinjer för

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

Uppföljning av överföringen av kompletterande utbildningar till nya regelverk. Återrapportering 2017

Uppföljning av överföringen av kompletterande utbildningar till nya regelverk. Återrapportering 2017 Uppföljning av överföringen av kompletterande utbildningar till nya regelverk Återrapportering 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Datum: 2017-12-19 Dnr: MYH 2017/2369 ISBN: 978-91-88619-22-8 1 (58) Datum:

Läs mer

Skolenkäten våren 2012

Skolenkäten våren 2012 Skolenkäten våren 2012 Enkätresultat för elever i gymnasiets år 2 i S:t Botvids gymnasium i Botkyrka Antal elever i gymnasiets år 2: 101 Antal svarande: 91 Svarsfrekvens: 90,1% Klasser: HVF10, ESC10, NV10,

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Detta skapar utveckling, mervärde och tillväxt för

Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Detta skapar utveckling, mervärde och tillväxt för Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Detta skapar utveckling, mervärde och tillväxt för individ och samhälle. Myndigheten för yrkeshögskolans

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 2018-03-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2018/27 Kulturnämnden Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Bedömning, behov och stöd En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Innehållsförteckning Inledning... 1 Fördelning av bidraget... 1 Enkäten... 2 Andel deltagare med funktionsnedsättning... 2 Stödperson...

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8

ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8 Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Anita Ottosson 0455-30 3621 2012-08-30 ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8 Enheten för kvalitet

Läs mer

SeQF - vad gäller praktiskt för utbildningsanordnare. Sven-Owe Eriksson och Stefan Skimutis Stockholm

SeQF - vad gäller praktiskt för utbildningsanordnare. Sven-Owe Eriksson och Stefan Skimutis Stockholm SeQF - vad gäller praktiskt för utbildningsanordnare Sven-Owe Eriksson och Stefan Skimutis Stockholm 2016-04-07 Vad är yrkeskunnande? En kombination av Kunskaper, Färdigheter och Kompetenser inom det arbets-/yrkesområde

Läs mer

Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar Granskningsrapport 2017

Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar Granskningsrapport 2017 Kvalitetsgranskning av konstoch kulturutbildningar 2017 Granskningsrapport 2017 Förord Denna rapport innehåller det samlade resultatet från myndighetens kvalitetsgranskning av konst- och kulturutbildningar

Läs mer

Kobling mellom fagskoler og arbeidslivet et kjennetegn på robuste og innovative utdanninger?

Kobling mellom fagskoler og arbeidslivet et kjennetegn på robuste og innovative utdanninger? Kobling mellom fagskoler og arbeidslivet et kjennetegn på robuste og innovative utdanninger? Malin Palm Linda Wiklund Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning maj 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Årsrapport 2015 tabellbilaga Tolkutbildning inom folkbildningen. Statistisk årsrapport 2015

Årsrapport 2015 tabellbilaga Tolkutbildning inom folkbildningen. Statistisk årsrapport 2015 Årsrapport 2015 tabellbilaga Tolkutbildning inom folkbildningen Statistisk årsrapport 2015 Myndigheten för yrkeshögskolan ISBN-nr: 978-91-87073-41-0 Dnr: MYH 2015/982 Omslagsbild: Lars Owesson 1 (9) Datum:

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 2 Viktor Rydberg gymnasium Djursholm Rektorn vid Viktor Rydberg gymnasium Djursholm för gymnasieskola efter tillsyn av Viktor Rydberg gymnasium Djursholm i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Pedagogiska metoder i förskolan

Pedagogiska metoder i förskolan Utbildningsförvaltningen Tillhandahållaravdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-07-05 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Svar på skrivelse från Marina

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Sid 1(6) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN PM Karlstad 2014-09-16 Anna-Lena Norlander Groth, 054 540 29 03 anna-lena.norlander.groth@karlstad.se Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Bakgrund Huvudmannen

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Revisionsrapport. Lunds kommun. *connectedthinking

Revisionsrapport. Lunds kommun. *connectedthinking Revisionsrapport Analys avseende om de budgetansvariga i verksamheterna har rätt kunskap och insikt i ekonomi- och verksamhetsstyrningen? Lunds kommun 2007-11-12 Stefan Tengberg Rådgivare *connectedthinking

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Stiftelsen Uppsala Musikklasser thorsson@edwardlynx.com Rektorn vid Uppsala Musikklasser annie.aberg@uppsalamusikklasser.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Uppsala

Läs mer

Statistisk årsrapport 2016 tabellbilaga Tolkutbildningar. Återrapportering 2016

Statistisk årsrapport 2016 tabellbilaga Tolkutbildningar. Återrapportering 2016 Statistisk årsrapport 2016 tabellbilaga Tolkar Återrapportering 2016 Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2016/487 ISBN: 978-91-87073-75-5 1 (11) Datum: 2016-05-02 Tabellbilaga till statistisk

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Branschråd Förskola Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering

Branschråd Förskola Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering Branschråd Förskola 190524 Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering Information - Förskolesummit 2019 Arbete mot hedersrelaterat våld Förskolerapport 2018

Läs mer

Skolenkäten våren 2012

Skolenkäten våren 2012 Skolenkäten våren 2012 Enkätresultat för pedagogisk personal i S:t Botvids gymnasium i Botkyrka Antal pedagogisk personal: 35 Antal svarande: 31 Svarsfrekvens: 88,6% Skolenkäten våren 2012 Antal gymnasieskolor:

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs 2018-12-12 Diarienr 399, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs Gäller från och med 2019-01-01 SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Sveriges referensram för

Läs mer

Beslut Dnr :2426. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun

Beslut Dnr :2426. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun Beslut 2010-12-13 Dnr 44-2010:2426 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun Beslut Tillsyn i NTI-gymnasiet 2010-12-13 1 (3) 44-2010:2426 Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Bilaga Riktlinjer för utövande av tillsynsansvar av fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg, daterad

Bilaga Riktlinjer för utövande av tillsynsansvar av fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg, daterad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr FSN 2017/00567-6.0.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Anna Åkerström Epost: anna.akerstrom@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Tjänsteutlåtande - Riktlinjer

Läs mer

För dig med examen från gymnasieskolan (Gy11) Uppdaterad november 2014 För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att vara behörig. Förkunskapskraven

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. Skolenheten Lidbeckska skolan vid SiS särskilda ungdomshem Margretelund i Lidköpings kommun

Beslut efter riktad tillsyn. Skolenheten Lidbeckska skolan vid SiS särskilda ungdomshem Margretelund i Lidköpings kommun Statens institutionsstyrelse (SiS) Satu Molander satu.molander@stat-inst.se Rektorn för Lidbeckska skolan vid Margretelunds ungdomshem Lotta Granbom lotta.granbom@stat-inst.se efter riktad tillsyn Skolenheten

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Lina Collin Ahlgren Innehåll Inledning...3 Datainsamling...4 Resultat...6 Barntillsyn och boende...6 Barntillsyn... 6 Boende... 8

Läs mer

Skolenkäten hösten 2011

Skolenkäten hösten 2011 Foto: Ryno Quantz Skolenkäten hösten 2011 Enkätresultat för elever i gymnasiets år 3 på Liljaskolan 1 i Vännäs Antal elever: 42 Antal svarande: 36 Antal borttagna svar: 0 Svarsfrekvens: 86% Svarande klasser:

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk Beslutsnivå- och datum Utbildningsnämnden 2019-01-31 Diarienummer Reviderat 2019UTN/0015 Lagstadgat styrdokument

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer