Världsnaturfonden WWF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Världsnaturfonden WWF"

Transkript

1 Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott Solna Tel: Fax: Allmänt: Hemsida: Naturvårdsverket Anders Bergkvist Stockholm Ulriksdal den 10 Juni 2009 Förslag till skötselplan, föreskrifter och förvaltningsorganisation för den planerade Kosterhavets nationalpark i Strömstads och Tanums kommuner i Västra Götalands län (Dnr No) Världsnaturfonden WWF ger starkt stöd till Naturvårdsverkets förslag att Kosterhavet inrättas som nationalpark. Marina miljöer är i stort behov av skydd och inrättandet av en nationalpark i havsmiljö är ett viktigt steg när det gäller Sveriges marina skyddsarbete. I det följande kommenterar vi några specifika frågor. Förvaltningsorganisation (B 7 + bilaga 2) WWF tillstyrker Naturvårdsverkets förlag på en adaptiv förvaltningsmodell och förslaget på förvaltningsorganisation. WWF delar verkets uppfattning att det är av yttersta vikt att säkra lokalt deltagande och inflytande i de beslut som berör skötsel och förvaltning av Kosterhavet. Detta är särskilt viktigt i en nationalpark där många människor bor, verkar och får sin utkomst i närområdet. Om den framtida utvärderingen av Kosterhavsdelegationen visar på ett positivt utfall efter försöksperioden så bör denna eller liknande förvaltningsmodeller utvecklas även för övriga nationalparker i landet där den lokala och kommunala nivån i dagsläget har begränsade möjligheter att bidra till att utveckla och delta i förvaltningen av nationalparkerna. Däremot anser WWF att det med den föreslagna strukturen är otydligt hur samrodnignens ka ske mellan de olika sektoresmyndigheter som är centrala för att tillse att natiaonlparkens mål uppfylls (B 7.4.2) Vad olika myndigheter har för roll inom förvaltningen och efterlevnaden av parkens föreskrifter och hur detta ska samordnas och koordineras bör beskrivas tydligare liksom hur Naturvårdsverket, som naturvårdsmyndighet, kommer att kunna säkra att nödvändiga naturvårdsåtgärder vid behov vidtas av andra myndigheter bör förtydligas. Stiftelsens ordförande: Hans Majestät Konungen Registrerat som: Världsnaturfonden WWF Org. Nr Postgiro Bankgiro

2 2 Övergripande mål (B.2.1) WWF anser att ordvalet i väsentligen oförändrat skick i målbeskrivningen är såväl svagt som otydligt. I bakgrundsbeskrivningen i skötselplanen (A 1.8) anges att de flesta av områdets marina miljöer är påverkade av mänskliga aktiviteter och förmodligen annorlunda i kvalitet och omfång jämfört med för 100 år sedan. Med bakgrund av detta anser WWF anser därmed att ambitionsnivå för Sveriges mest artrika havsområde och första marina nationalpark borde siktade på att förbättra den marina miljöns status och inte enbart bevara i oförändrat skick. WWF anser även att det krävs en tydligare definition av vad som avses med väsentligen oförändrat. För at kunna styrka vad som menas med oförändrat skick, med avseende på arter och/eller marina miljöer, är det nödvändigt att ange en tydlig baslinje som definierar nuläget avseende utbredning/förekomst och kvalitet för respektive art och miljö. En sådan baslinje är, vad vi kan se, inte tydligt definierad för områdets förekommande arter och livsmiljöer. Utifrån en sådan baslinje bör tydliga och mätbara mål och indikatorer definieras och utgöra grunden för en adaptiv förvaltning där regler, föreskrifter, förvaltning och skötsel justeras regelbundet för att säkra att de uppsatta målen nås. Avgränsning (A 1) Världsnaturfonden tillstyrker områdets föreslagna avgränsning, men anser att det ur bevarandesynpunkt hade varit bättre om parken hade innefattat hela området ned till Väderöarna. En gränsöverskridande nationalpark (B ) Då parken angränsar till den föreslagna norska nationalparken Yttre Hvaler vill vi starkt betona nödvändigheten av en nära och gränsöverskridande samverkan mellan parkerna. Att föreskrifterna är likartade och harmoniserade är nödvändigt för att inte riskera att förflytta aktiviteter och därmed trycket på områdets naturvärden mellan parkerna. Det finns även stora vinster att göra med gemensamma/likartade system för övervakning, regelverk och forskning. Att forskningen på båda sidor följer liknande strukturer är avgörande för att kunna jämföra resultat och dra nytta av varandras forskning.

3 3 Föreskrifter och skötsel (B 4 + bilaga 1) Då nationalparken innefattar mycket viktiga marina naturvärden är det viktigt att de föreskrifter som beslutas är tillräckligt omfattande och adekvata för att säkra bevarande av Sveriges artrikaste havsområde. Långsiktighet är ett centralt ord och föreskrifterna måste noga avvägas så att de inte riskerar att motverka parkens övergripande mål i framtiden. Såväl under rubriken Syftet tryggas genom att (A 2.3) som i sköselplanens plandel anges en rad principer, för hur olika verksamheter ska bedrivas inom området. Däremot anges inte någonstans i dessa avsnitt några konkreta regler för vare sig fiske eller sjöfart. Att endast ange att fiske regleras enligt fiskerilagstiftningen och sjöfart enligt sjötrafikförordningen säger ingenting om vilket skydd det ger eller vad det konkret innebär för bevarandet av områdets ekosystemet och dess nyttjande. WWF vill därför kraftfullt poängtera att det i skötselplan och föreskrifter även bör anges tydliga regleringar av aktiviteter så som fiske och sjöfart för att syftet med nationalparken även om dessa regleras av andra lagrum än nationalparksförordningen. Detta för att samla all information om områdets regler och göra dessa uppgifter lättöverskådliga. I nuläget är det svårt att lätt skaffa sig en tydlig helhetsbild över dessa viktiga delar av parkens förvaltning. Det gäller även andra relevanta sektorer, som regleras via annan lagstiftning. Det är också oroande att centrala sektorer, så som fiske och sjöfart, som har en stor påverkan på områdets naturvärden, inte regleras genom parkens föreskrifter utan regleras utanför nationalparksförordningen. WWF ställer sig undrande till om ansvariga sektorsmyndigheter i framtiden kommer att införa nödvändiga regleringar av dessa sektorer om det visar sig behövas för att uppnå nationalparkens mål. Hur samordning kommer att ske mellan relevanta myndigheter samt hur Naturvårdsverket som naturvårdsmyndighet kommer att kunna säkra att nödvändiga naturvårdsåtgärder vid behov vidtas av dessa bör förtydligas. Fiske: I remissen beskrivs att trålning efter räka bedrivs i enlighet med den så kallade Koster/ Väderöfjordsmodellen, vilken är förenlig med nationalparkens syfte. WWF är väl medvetna om de stora insatser som gjorts gällande fisket i området, men vill trots det betona att den marina miljön liksom vår omvärld är föränderlig. Detta innebär att vad som är hållbart nyttjande idag inte nödvändigtvis är det i framtiden. Om fisket ska vara hållbart även i framtiden krävs därmed en adaptiv förvaltning där fisket och fiskets påverkan utvärderas regelbundet och kontinuerligt anpassas efter rådande förhållanden. Såväl kommersiella arter som icke kommersiella arter bör förvaltas med en genomgripande ekosystemtanke. En sådan adaptiv förvaltning måste utgå från väl definierade och mätbara mål för områdets miljöer och arter (inkl fisk och skaldjur) som om de inte nås måste leda till ett reviderat fiske och nödvändiga inskränkningar.

4 4 Sjöfart: Under perioder kommer båttrafiken vara tät och kommer innefatta buller, turism och risk för rena fysiska skador på djurlivet. En möjlighet är att, förutom förbud att närma sig vissa områden under vissa tider, införa ytterligare leder på platser där djurlivet anses extra känsligt som motordrivna båtar är tvingande att följa (med undantag för eventuell lågfartstransport till godkänd ankar/förtöjningsplats). I ett vältrafikerat område är risken för olyckor med tillhörande utsläpp större och i en artrik skärgård blir skadorna extra allvarliga. WWF vill betona behovet av väl uppdaterad och inövad beredskapsplan så att passande metoder kan sättas in snabbt och effektivt. Utvecklingen går mot att fartyg/båtar (i första hand kryssning och frakt) måste deponera sitt avfallsvatten, inklusive från toaletter, i särskilda mottagningsstationer i hamn. Det kommer troligen ta än längre tid innan det kommer att gälla fritidsbåtar på en bred skala. I en nationalpark med stor koncentration av fritidsbåtar finns både potential och goda miljömässiga vinster med att ligga före den allmänna utvecklingen med kostnadsfria deponeringsstationer särskilt när bidrag nu finns att söka. Övervakning Parkens framgång beror dels av en effektiv och relevant förvaltningsorganiation men ännu mera av om skötsel, regler och föreskrifter efterlevs. I beskrivningen av skötselmiljöer B 2.3 anges underhållsåtgärder och för vissa, men inte alla, marina habitat och det nämns att det kommer att genomföras Övervakning av skyddade områden (Kustbevakningen). I förvaltningsplanen borde det noggrannare beskrivas med vilken frekvens, omfattning och utbredning områdets övervakning kommera att utföras. Att fiskarna kontrollerar sig själva med Social Egenkontroll är bra, och förhoppningsvis framgångsrikt, men WWF skulle dessutom vilja se ett mer formellt system för kontroller, utöver den berömvärda förutsatsen att arbeta för att AIS/VMS installeras på alla fiskebåtar. I sektion B 4.5 anges behovet av om En stark kontroll och korrekt rapportering. Det är helt i linje med WWFs åsikter, även om tillvägagångssättet inte är beskrivet och därför inte kan kommenteras.

5 5 För att säkra att parkens syfte tryggas anser Världsnaturfonden därför att: Det övergripande målet bör förtydligas så att det blir ett mer användbart som ledstjärna. Skötselplan och föreskrifter bör ytterligare konkretiseras med tydliga regler i för samtliga förekommande eller planerade verksamheter i området, inklusive sjöfart och fiske. Området bör delas in i tydligare zoner, som täcker hela parkens yta, som anger vilka olika aktiviteter och verksamheter som tillåts var. Detta skulle underlätta efterlevnad, övervakning, gradvisa/lokala skötselförändringar, med mera. Vad gäller de lagrum som nyttjas för skydd och förvaltning av den marina nationalparken anser Världsnaturfonden att en kombination av olika lagrum med fördel kan tillämpas för att uppfylla parkens syften, men att det är viktigt att tillämpningen av nationalparksföreskrifterna, strandskydd, EU direktiv (t.ex. Natura 2000), sektorslagstiftning, etc. samordnas och att information om vilka regler och restriktioner som gäller inom området tydliggörs på ett samlat och enhetligt sätt i parkens skötselplan och föreskrifter. Det bör med andra ord finnas en samlad skötselplan och en komplett samling föreskrifter och inte som i nuläget, splittrat utifrån befintliga myndigheters ansvarsområden och lagrum. Hur samordningen mellan myndigheter ska ske för att säkra att parkens syfte uppnås måste förtydligas. Lasse Gustavsson Generalsekreterare Åsa Andersson Programchef Svensk Natur & Östersjön

Världsnaturfonden WWF:s remissvar angående förvaltningsplan för Lapplands världsarv Laponia (drn )

Världsnaturfonden WWF:s remissvar angående förvaltningsplan för Lapplands världsarv Laponia (drn ) Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08-624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Stockholm den 17 augusti, 2010 Länsstyrelsen i Norrbottens län 971 86 Luleå

Läs mer

Världsnaturfonden WWF:s remissvar angående förvaltning av världsarvet Laponia

Världsnaturfonden WWF:s remissvar angående förvaltning av världsarvet Laponia Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08-624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Stockholm den 3 augusti, 2010 Miljödepartementet Att: Ruona Burman 103 33 Stockholm

Läs mer

WWFs arbete utifrån EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter:

WWFs arbete utifrån EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter: Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet,

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Naturavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län En av 29. Invigdes

Läs mer

Yttrande gällande förslag till strategi för svenskt yrkesfiske: Svenskt yrkesfiske 2020 Hållbart fiske och nyttig mat Dnr 3.3.

Yttrande gällande förslag till strategi för svenskt yrkesfiske: Svenskt yrkesfiske 2020 Hållbart fiske och nyttig mat Dnr 3.3. 2016-03-08 sid 1 (5) Fiskerienheten Jordbruksverket 551 82 Jönköping Yttrande gällande förslag till strategi för svenskt yrkesfiske: Svenskt yrkesfiske 2020 Hållbart fiske och nyttig mat Dnr 3.3.17-985/16

Läs mer

Bilaga 2. Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7

Bilaga 2. Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7 Bilaga 2 Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7 B 7. B 7. 1 Förvaltning Förvaltare Länsstyrelsen är förvaltare av Kosterhavets nationalpark. Länsstyrelsen kommer att

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark

Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark Kosterhavets nationalpark Hur klarar vi samspelet mellan nyttjande och bevarandemål i Sveriges första nationalpark med marint fokus? Vilka är

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Jordbruksverket Jönköping

Jordbruksverket Jönköping Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Jordbruksverket 551 82 Jönköping registrator@jordbruksverket.se

Läs mer

Remiss ang. Skydd av marina miljöer med höga naturvärden, vägledning ( )

Remiss ang. Skydd av marina miljöer med höga naturvärden, vägledning ( ) Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Naturvårdsverket Att. Jorid Hammersland Stockholm Ulriksdal den 12 januari

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen.

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08-624 74 31 Fax: 08 85 13 29 lennart.nyman@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Jordbruksdepartementet Bjarne Örnstedt

Läs mer

Remissvar om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G i Nedre Dalälvsområdet (dnr: NV , NV )

Remissvar om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G i Nedre Dalälvsområdet (dnr: NV , NV ) Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 peter.westman@wwf.se mats.forslund@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Naturvårdsverket Björn-Axel Beier

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i havsmiljöförordningen (2010:1341); Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Regeringen föreskriver i fråga om havsmiljöförordningen

Läs mer

Remissvar om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G i Nedre Dalälvsområdet (dnr: NV-10089-12)

Remissvar om ansökan om spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G i Nedre Dalälvsområdet (dnr: NV-10089-12) Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 peter.westman@wwf.se mats.forslund@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Naturvårdsverket Björn-Axel Beier

Läs mer

Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Näringsdepartementet Mäster Samuels gata 70 103 33 Stockholm Ulriksdal den

Läs mer

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Susanne Gustafsson susanne.gustafsson@havochvatten.se 2014-08-26 Havsplanering syftar till att Bidra till en långsiktigt hållbar utveckling

Läs mer

Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS. Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M

Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS.   Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS http://seagis.org Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M Deltagande parter Samordnande stödmottagare: Närings-, trafik- och miljöcentralen

Läs mer

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Bra luft och hållbar utveckling Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Sveriges Kommuner och Landsting 2007 118 82 Stockholm Tfn 08-452 70 00 E-post: kerstin.blom.bokliden@skl.se

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark Kosterhavets Nationalpark Utopi eller verklighet 1979 Naturvårdsplan för Bohuslän 1983 Naturreservat Nord o Sydkoster 1989 Nationalparksplan 1995 Marina reservat i Sverige 2000 Överenskommelse om anpassning

Läs mer

Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 peter.westman@wwf.se mats.forslund@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Miljödepartementet Miljöprövningsenheten

Läs mer

Förslag till direktiv om havsplanering och integrerad kustförvaltning Remiss från Miljödepartementet

Förslag till direktiv om havsplanering och integrerad kustförvaltning Remiss från Miljödepartementet PM 2013: RVI (Dnr 001-1622/2013) Förslag till direktiv om havsplanering och integrerad kustförvaltning Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G.

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Naturvårdsverket 103 33 Stockholm registrator@naturvardsverket.se

Läs mer

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Observera att det i övriga delar av remissen kan finnas förslag som indirekt påverkar jakten läs in dig via länk i kallelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i nationalparksförordningen (1987:938); SFS 2009:729 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 1/5 HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Uppdraget Regeringen gav i april 2016 Havs- och vattenmyndigheten och 84 andra myndigheter i uppdrag 1 att bidra med underlag för Sveriges genomförande

Läs mer

Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet. Lunchseminarium 29 januari 2015

Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet. Lunchseminarium 29 januari 2015 Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet Lunchseminarium 29 januari 2015 Innehåll Kort översikt om direktivet Vad ska övervakas? Vilka krav ställs? Hur motsvarar vår övervakning kraven? Vad händer framöver?

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Havsplanering i svenska vatten. Dir. 2009:109. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009

Kommittédirektiv. Havsplanering i svenska vatten. Dir. 2009:109. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009 Kommittédirektiv Havsplanering i svenska vatten Dir. 2009:109 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till hur en reformerad fysisk planering

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G.

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Världsnaturfondens yttrande över Utredningen om miljömålssystemets betänkande Miljömålen i nya perspektiv SOU 2009:83

Världsnaturfondens yttrande över Utredningen om miljömålssystemets betänkande Miljömålen i nya perspektiv SOU 2009:83 Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 adress@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Ulriksdal, 24 november 2009 Världsnaturfondens

Läs mer

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden YTTRANDE 1 (5) Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden Dnr M2013/2403/Nm Sammanfattning Länsstyrelsen föreslår att modeller för en havsplans

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.1.2017 COM(2017) 4 final 2017/0001 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/1903 om fastställande för 2017 av fiskemöjligheter för

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm Ulriksdal den 26 april 2010

Miljödepartementet Stockholm Ulriksdal den 26 april 2010 Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Miljödepartementet 103 33 Stockholm liisa.viinamaki@environment.ministry.se

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall Havsplanering Fysisk planering en del av havsförvaltningen Eva Rosenhall eva.rosenhall@havochvatten.se 1 Havsplanering Ny statlig fysisk planering av havet miljöbalken 1 sept 2014 Kommunal planering enligt

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet av E-hälsokommittén Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:20)

Remissyttrande över betänkandet av E-hälsokommittén Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:20) YTTRANDE 1(3) 2015-09-09 Diarienr Dnr 2015/254-ÄN-010 Dnr 2015/145-NF-010 Dnr 2015/610-IFN-010 Er referens 2015/716-KS-010 Sociala nämndernas förvaltning Mats Rundkvist Strateg Remissyttrande över betänkandet

Läs mer

Havsplanering. till glädje och nytta för alla

Havsplanering. till glädje och nytta för alla Havsplanering till glädje och nytta för alla 2012-04-02 1 Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk

Läs mer

Havs-och vattenmyndigheten. Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura området Bratten i svensk ekonomisk zon i Skagerrak

Havs-och vattenmyndigheten. Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura området Bratten i svensk ekonomisk zon i Skagerrak Hemställan 2014-01-31 Dnr 511-26027-2012 1(5) Naturvårdsenheten Maria Kilnäs 010-2244 721 maria.kilnas@lansstyrelsen.se Havs-och vattenmyndigheten Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura 2000-

Läs mer

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner BESLUT 2018-02-20 Dossienummer 1486-2301 1(14) Naturvårdsenheten Jessica Lundqvist Naturvårdshandläggare 010-224 54 80 E-delgivning Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Tjärnö Att: Martin Larsvik

Läs mer

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän Från öppen konflikt till samförvaltning Fiskevattnen i norra Bohuslän ger underlag för ett småskaligt men lönsamt kustfiske, detta i vatten som hyser den största marina

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE Utbredning, innehåll, och betydelse mikael.lindberg@naturvardsverket.se Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Nätverket i Sverige idag SCI/SPA

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter för Kosterhavets nationalpark; beslutade den 5 augusti 2009 NFS 2009:7 Utkom från trycket den 28 augusti 2009 Med stöd

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

U2008/3167/UH. Enligt sändlista

U2008/3167/UH. Enligt sändlista Regeringsbeslut II:7 2008-04-17 U2008/3167/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att inrätta ett Havsmiljöinstitut Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark 1 REMISSUPPLAGA 2007-04-13 FÖRSLAG TILL INRÄTTANDE AV Kosterhavets nationalpark Avgränsning, Syfte, Föreskrifter och Förvaltning Naturvårdsverket Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2 Förord Naturvårdsverket

Läs mer

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE2020 På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE 2020 Fiskeriverkets framtidsvision Hav i balans och levande kust och skärgård samt Levande sjöar och vattendrag är två av de nationella

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60)

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60) Stockholm 5 oktober Dnr Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 103 33 Stockholm YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60)

Läs mer

Näringsdepartementet Stockholm

Näringsdepartementet Stockholm Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se.

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.3.2019 COM(2019) 101 final 2019/0050 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Kommissionen för bevarande och

Läs mer

Småskalig kustexploatering

Småskalig kustexploatering Småskalig kustexploatering Hur påverkas ålgräset och hur ser rättsläget ut? Louise Eriander Institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs Universitet BAKGRUND Ålgräsförluster 60% förlust längs Bohuskusten

Läs mer

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Tjänsteskrivelse 2017-12 - 18 Handläggare Moa Öhman Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Förslag till beslut Start - PM för bildande av

Läs mer

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän HISTORIEN I KORTHET 1998 Diskussion om förstärkt skydd i Kosterområdet. Bottenskador från trålbord sätter frågetecken för möjligheten att samsa fiske och skydd av den marina

Läs mer

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med Styrande dokument för dataskydd Fastställd av Kommunstyrelsen Senast reviderad av 2018-05-17 Gäller från och med 2018-05-25 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Omfattning 3 3 Bakgrund 3 4 Personuppgiftsansvar

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-14 Dnr: 2015/610-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Nästa

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan / Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Ku.remissvar Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan (Ku2018/01543/RS) Sammanfattning har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Kajsa Berggren 16 nov 2011 2011-11-08 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se 2011-11-08

Läs mer

för- och eftersäsong, vilket kommer att inverka positivt på det lokala näringslivet.

för- och eftersäsong, vilket kommer att inverka positivt på det lokala näringslivet. En information om: Planerna inför bildande av en marin nationalpark i Sveriges mest unika havsområde Kosterhavet - en levande marin nationalpark med bevarad kultur och natur En levande nationalpark Skagerrak

Läs mer

Remiss av forslag till ändrade foreskrifter för Töfsingdalens nationalpark

Remiss av forslag till ändrade foreskrifter för Töfsingdalens nationalpark 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Stefan Henriksson Tel: 010-698 13 40 Stefan.henriksson @naturvardsverket. se REMISS 2013-12-02 Ärendenr: NV-04893-13 Se sändlista Remiss av forslag till ändrade

Läs mer

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Strategi om en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Miljömålsberedningen har fått i uppdrag från regeringen att

Läs mer

Bevarande och utveckling i samspel. Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Bevarande och utveckling i samspel. Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län Bevarande och utveckling i samspel Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län Vad är en nationalpark? ett större sammanhängande område

Läs mer

Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker vid Deje, Forshaga kommun

Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker vid Deje, Forshaga kommun Regeringsbeslut 1:2 REGERINGEN 2015-04-09 M2015/800/Me Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker

Läs mer

Angående förslag om fördelning av fiskemöjligheterna vad gäller torskfiske i Östersjön

Angående förslag om fördelning av fiskemöjligheterna vad gäller torskfiske i Östersjön Angående förslag om fördelning av fiskemöjligheterna vad gäller torskfiske i Östersjön Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR) har beretts möjlighet att avge yttrande avseende rubricerat förslag. Sammanfattningsvis

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet

Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet Lena Gipperth Juridiska institutionen Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet Syftet idag: Kort beskrivning av direktivets angreppssätt

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.6.2016 COM(2016) 413 final 2016/0192 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Konungariket Norge om ömsesidigt tillträde

Läs mer

Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet

Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet PM 2013: RVI (Dnr 001-1617/2013) Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Hushållning med havsområden

Läs mer

En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning YTTRANDE Vårt dnr: 2019-03-15 Sektionen för plan, säkerhet och miljö Maja Högvik Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

Läs mer

Fisk - Åtgärder för a1 skydda akva4ska miljöer. Ulf Bergström Hav och samhälle Marstrand 2014-10- 16

Fisk - Åtgärder för a1 skydda akva4ska miljöer. Ulf Bergström Hav och samhälle Marstrand 2014-10- 16 Fisk - Åtgärder för a1 skydda akva4ska miljöer Ulf Bergström Hav och samhälle Marstrand 2014-10- 16 Mål för fisk Na#onella miljömålen naturlig rekrytering, livskrajiga bestånd Gemensamma fiskeripoli#ken

Läs mer

Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 peter.westman@wwf.se mats.forslund@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 103 final 2019/0052 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Nordatlantiska laxorganisationen

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig korr Kommenterad dagordning rådet 2018-03-12 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser 2013-02-20 Miljödepartementet EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerat förslag till program. Generellt

Läs mer

Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 peter.westman@wwf.se mats.forslund@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Marint centrum. där havet är en tillgång

Marint centrum. där havet är en tillgång Marint centrum där havet är en tillgång Program 10 FEB 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Forskningsstudien ECOSIMP i ett Simrishamnsperspektiv, Thomas Palo 13.30 14.00 Rapport från Innovatten, Marint Centrum

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen 2015-09-14 1 (6) Dnr 2015/633 Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap 103 33 Stockholm Kopia: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Remissvar

Läs mer

En ljusare framtid för fisk och fiskare

En ljusare framtid för fisk och fiskare Reformen av den gemensamma fiskeripolitiken En ljusare framtid för fisk och fiskare Europeiska kommissionens förslag i korthet TVidta åtgärder mot överfisket och för att främja hållbar förvaltning av fiskebestånden.

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G.

Världsnaturfonden WWF lämnar här följande synpunkter på remissen om bekämpning av mygglarver i översvämningsvåtmarker med VectoBac G. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst Datum Diarienummer 1 (6) 2014-06-17 1137/2014 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst S2014/2639/SAM Tandvårds-

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: Stockholm

Postadress Telefonväxel E-post: Stockholm Regeringsbeslut I:14 2013-06-05 M2013/1585/Nm Miljödepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att kartlägga olägenheter från vattenskoter och andra mindre motordrivna

Läs mer

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Fiske och vattenbruk en viktig del av kommunernas översiktsplaner och näringslivsstrategier Nationell Leaderträff Borgholm

Läs mer

YTTRANDE Dnr SU

YTTRANDE Dnr SU 1(6) YTTRANDE 2010-09-20 Dnr SU 302-2017-10 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm M2010/3188/R Remiss: Förslag till genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) REMISSVAR 1 (5) 2017-11-06 2017/171-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 Ju2017/0509 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) Statskontoret

Läs mer